De Nieuwsbrief is bestemd voor ouders en leerlingen. Ziek-/ absentmeldingen tel Geachte ouders,

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Nieuwsbrief is bestemd voor ouders en leerlingen. Ziek-/ absentmeldingen tel. 023-5319042. Geachte ouders,"

Transcriptie

1 Kalender Ma 17 mrt uur aanmeldingszitting uur ouderavond verbreding en discover! Di 18 mrt uur speeddate voor meisjes Woensdag 19 maart t/m dinsdag 1 april Rekentoets VO Donderdag 20 en vrijdag 21 maart SE 5 havo en 6 vwo Maandag 24 maart t/m vrijdag 28 mrt TOP-week 3 Do 27 mrt eventuele loting Ma 31 mrt uur inleveren herkansingsformulieren 5 havo/6 vwo (mentor) Wo 02 apr uur ouderavond 5 havo/6 vwo Donderdag 3 april t/m maandag 7 april herkansingen 5 havo en 6 vwo Do 03 apr uur aanmeldingsmoment uitgelote brugklas leerlingen Ma 07 apr eventuele tweede loting Di 08 apr IRIS onderwijsdag voor personeel (leerlingen zijn vrij) Week 15 uitdelen april rapportage Woensdag 9 april t/m vrijdag 18 april examentraining 5 havo/6 vwo Wo 09 apr uur klankbordgroep uur muziek presentatieavond uur opening eindexamenexpositie kunst beeldend Vr 11 apr lustrum receptie oud-medewerkers Ma 14 apr uur exameninstructie 5 havo en uitdelen akkoordverklaringen mentor uur exameninstructie 6 vwo en uitdelen akkoordverklaringen mentor Di 15 apr uur inleveren getekende akkoordverklaring 5 havo/6 vwo laatste module week Wo 16 apr uur MR Vr 18 apr lesdag en paasviering Zaterdag 19 april t/m maandag 5 mei meivakantie Dinsdag 6 mei t/m vrijdag 9 mei buitenlandexcursie 5 vwo Di 06 mei start semester 2B Wo 14 mei bouwdag totaaltheater Do 15 mei totaaltheater doorloopdag (groep 1) Vr 16 mei totaaltheater doorloopdag (groep 2) De Nieuwsbrief is bestemd voor ouders en leerlingen. Ziek-/ absentmeldingen tel Geachte ouders, Aan het einde van dit schooljaar gaat ons MR-lid Hans Wilmink met pensioen. Na negen jaar verliezen wij met Hans een zeer gewaardeerde ouder die zich met veel energie en passie heeft ingezet voor onze gezamenlijke doelen. Wij willen Hans dan ook van harte bedanken voor zijn inzet. Het vertrek van Hans betekent dat wij op zoek zijn naar een ouder die het leuk en interessant vindt om deel te nemen aan onze medezeggenschapsraad. De MR bestaat uit drie leerlingen, drie ouders en zes personeelsleden, van wie één onderwijsondersteunend personeelslid is. Als MR komen wij zes keer per jaar bijeen om niet alleen verschillende onderwerpen te bespreken, maar ook om advies te geven, te stemmen over zaken van gemeenschappelijk belang en ons initiatiefrecht te gebruiken waar noodzakelijk.

2 Een greep uit de onderwerpen waarmee wij te maken hebben zijn: de interne en externe communicatie, financiën, huisvesting, tevredenheidsonderzoeken, de schoolorganisatie, de uitwerking van actuele overheidsbeslissingen en diverse stukken zoals het schooljaarplan en de balanced scorecard. Als lid van de MR maakt u tevens deel uit van de ouderraad die ook een aantal keer per jaar bijeen komt. Mocht u na het lezen van het bovenstaande interesse hebben, dan kunt u reageren door een mail, vergezeld van een korte motivatie, te sturen naar Indien meerdere kandidaten zich aanmelden, zullen er verkiezingen gehouden worden waarbij alle ouders stemrecht hebben. De motivaties van de kandidaten worden vervolgens in de nieuwsbrief gepubliceerd. Zoals u hieronder kunt lezen, heeft één ouder haar interesse al getoond. Even voorstellen, ik ben Anne Marie Baud, mijn dochter zit in 4vg. Ik wil mij graag kandidaat stellen voor de oudergeleding van de MR, omdat ik de invloed van de ouders op school belangrijk vind. Gelukkig is er op het ECL veel ruimte voor betrokken ouders om hun feedback in te brengen in de klankbordgroepen en de ouderraad. In de MR als inspraakorgaan gaat het er over het algemeen wat formeler aan toe. Het lijkt mij een mooie taak om te midden van de officiële regels en medezeggenschap de stem van de ouders zo goed mogelijk te laten horen; mijn eerdere ervaringen in een MR en een schoolbestuur komen daarbij hopelijk goed van pas! U kunt tot maandag 7 april uw interesse kenbaar maken. Namens de MR, Andrew Gilman, voorzitter Het ECL wordt 95! Het ECL opende in september 1918 haar deuren voor de eerste lichting leerlingen. Dat de school nu na bijna 95 jaar elke dag meer dan 1200 leerlingen onderwijs, kunst en cultuur biedt, is alle reden voor een feestje. Het wordt een feest op bescheiden schaal; de grote kruitvoorraad houden we droog voor het eeuwfeest over vijf jaar. Al het goede komt in drieën en dat geldt ook voor de verjaardag van onze springlevende school met een eerbiedwaardige leeftijd: Op 11 april is er op school een receptie voor oud-medewerkers, die natuurlijk ook toegankelijk is voor huidige medewerkers die willen bijpraten met hun oud-collega s. Een hapje, een drankje, een rondleiding door de aanbouw en ongetwijfeld een passend muziekje uit eigen kring we zijn per slot van rekening cultuurprofielschool - zijn de ingrediënten voor de avond. Op 5 juni gaan we los. Voor die dag organiseren we ons eigen ECL-lustrumfestival. Een binnen- en een buitenpodium bieden ruimte voor muzikale, cabareteske en andere optredens. Talent uit eigen gelederen uit heden en verleden krijgt de gelegenheid om de show te stelen. Op 3 juli tot slot is er een speciale lustrumeditie van de schoolsportdag in Spaarnwoude.

3 Suggesties, steun en sponsoring Wellicht brengt dit feestplan sommigen van u op ideeën waarmee wij ons voordeel kunnen doen. Kunt u vanuit uw beroepsachtergrond een inbreng hebben die onze festivaldag meer luister kan bijzetten (van een ijscokar tot een gastoptreden van artiesten uit uw kring), heeft u ideeën voor sponsoring of andere ideeën waarmee wij ons voordeel kunnen doen, we horen het graag. Het contactadres is: Namens de lustrumcommissie Auke van der Wal rector Talent onderzoek klas 1 In december hebben alle leerlingen van klas 1 meegedaan aan een onderzoek dat op ons verzoek werd uitgevoerd door het CBO (Centrum voor Begaafdheidsonderzoek van de Radboud Universiteit). We hebben dit onderzoek laten uitvoeren om op basis van de resultaten daarvan leerlingen nóg beter te kunnen begeleiden. Wat werd onderzocht? De leerlingen hebben in totaal drie testen gemaakt: 1. In het eerste en langstdurende onderdeel van het onderzoek de Intelligentie Structuur Test (IST) worden intelligentie, geheugen en kennis onderzocht. 2. De SchoolVragenlijst : met de SchoolVragenLijst wordt in beeld gebracht wat de Leerlingen vinden van de school waarop zij nu zitten, dat wil zeggen: van de leerkracht, de kinderen in de klas, huiswerk, etc. De test bestaat uit drie delen: motivatie, welbevinden op school en het zelfbeeld van leerlingen wat betreft schoolse zaken. 3. De Prestatie-Motivatie-Test voor kinderen. Deze test bestaat uit een vragenlijst waarbij de prestatie-motivatie centraal staat. Dat wil zeggen: onderzocht wordt in hoeverre de leerling uit zichzelf gemotiveerd is om prestaties te leveren. Verbreding en Discover! Op basis van de testresultaten zijn twee groepen leerlingen geformeerd: een groep die wordt uitgenodigd om mee te doen aan Verbreding: hierin werken leerlingen aan een eigen project. De tweede groep bestaat uit leerlingen die beneden hun niveau blijken te presteren. Zij krijgen een programma aangeboden dat tot doel heeft om hun leergedrag bij te stellen. Dat kan niet op een achternamiddag. Het vereist een langer durend proces waarin de leerling steeds vier weken in een groep werkt onder begeleiding van een coach; tussen deze vier bijeenkomsten is steeds een tussenpoos waarin de leerling probeert zijn goede voornemens werkelijkheid te laten worden. Informatiebijeenkomsten Op 17 maart is er een informatiebijeenkomst over Verbreding. Alle betrokkenen (leerlingen, ouders, mentoren) hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen. Op een later, nog te bepalen tijdstip zal informatie gegeven worden over Discover! (ja, dat uitroepteken hoort er bij). In de volgende Nieuwsbrief meer nieuws over het Talent-project.

4 ECL Wintersportreis 2014 De traditionele ECL Wintersportreis in de voorjaarsvakantie was ook dit jaar weer een mooi feest! We hebben de hele week, onder een strak blauwe hemel, genoten van het samen skiën en boarden in de skigebieden van Ski Arena Wildkogel en Zillertal Arena in Oostenrijk. Ook de avondactiviteiten in en om ons Gasthof Rosentalwirt in Neukirchen am Großvenediger waren erg leuk. Dit kwam niet alleen door de verrassende vragen in de pub quiz, het levend stratego spelen in een sneeuwvlakte bij kampvuurtjes, de wandelingen in de omgeving onder een fantastisch mooie sterrenhemel, de glijbaan in het Kristalbad, de gezellige spelletjesavonden en de sfeermakende dj s bij de après-ski, maar vooral door de leerlingen zelf. Want wat een fantastisch leuke groep was er dit jaar mee, het was prachtig om te zien hoe leerlingen uit klas 3 t/m 6 havo en vwo in steeds wisselende samenstellingen plezier met elkaar en hun begeleiders maakten. Volgend jaar gaan we dus zeker weer!!! Klankbordgroep 30 januari 2014: de driehoek. In de tweede bijeenkomst van klankbordouders en leerlingen met de afdelingsleiders werd een groot deel van het overleg besteed aan wederzijdse verwachtingen tussen ouders, school en leerling. Er waren vier dilemma s voorbereid waarover in kleinere werkgroepjes nagedacht werd. Hieronder leest u eerst de vier dilemma s, daarna de conclusie die wij hebben getrokken uit de vergelijking van de diverse verslagen. Benieuwd naar het complete verslag van de klankbordgroepen? Dat vindt u op It s Learning --> info voor leerlingen --> klankbordgroepen --> enz.

5 Kind komt boos thuis over een maatregel/actie van een docent. Ouder mailt naar de afdelingsleider/rector dat hij niet achter de actie van de docent staat en vindt dat zijn kind hieraan niet hoeft te voldoen. Hij verzoekt de afdelingsleider/rector de docent aan te spreken op zijn foute gedrag. Is dit de beste manier om iets bespreekbaar te maken voor je kind? Zo nee, wat is dan wel de beste manier? Kind moet een paragraaf leren die volgens hem nog niet behandeld is, met de kans dat er morgen een HO komt. Het kind protesteert: dat ga ik niet doen, ik snap het niet, het is niet uitgelegd. Wat doe je als ouder? Met hem paragraaf doornemen en het beste ervan maken? Kind gelijk geven? Leerlingen vinden dat een docent niet zo goed functioneert; de ouders gaan hierover met elkaar mailen. Er wordt een brandbrief gestuurd naar de afdelingsleider met een cc aan de docent en de mentor. De afdelingsleider heeft uit andere klassen geen klachten gehad en lesbezoek wijst ook niet op disfunctioneren. Is dit de juiste route? In de topweek staan eerst twee dagen projecten gepland en daarna een grote toets (SET). Leerling heeft niet goed gepland en besluit de projectdagen over te slaan om te kunnen leren voor de toets. Ouder belt naar school dat leerling met zijn instemming afwezig is. Is dit de juiste keuze van de ouder? Ouders en leerlingen herkenden dit soort verhalen. Er werd dan ook druk over gediscussieerd. Algemeen werd gesteld dat het de taak is van de ouders om de zaak waar een kind mee thuis komt van elke kant te bekijken en elk perspectief te benadrukken. Ouders moeten dan ook vooral doorvragen en daarna, indien nodig, ook zaken relativeren. Natuurlijk staan ouders onvoorwaardelijk achter hun kind, maar het is wel hun rol om een kind te laten inzien dat er altijd een andere kant is. Het is een van de rollen van de ouders om de reflectie van een kind te stimuleren. Het is voor ouders van groot belang om in het geval van een conflict aan wederhoor te doen. Al te duidelijke stellingname tegen school, belemmert de begeleiding van het kind door school. Het is dus zaak om problemen altijd als een gezamenlijk probleem te beschouwen. Dat geldt voor de hele driehoek. Communicatie is een sleutelbegrip in de driehoek. Door miscommunicatie kunnen ouders en school tegenover elkaar komen te staan. Dit is misschien ook wel iets van de tijdgeest maar het is voor allen, en zeker voor de school, van belang hierop te letten en te zorgen voor een heldere communicatie. Belangrijk is het dat in het voortraject van een probleem beter wordt gehandeld. Wanneer de leerling op school écht gehoord wordt wanneer er een probleem is, kan hij het probleem veel beter zelf oplossen. Het centrale thema in de dilemma s is nu vaak dat een leerling onrecht aangedaan lijkt te zijn. In het mentorprogramma zouden de leerlingen in het voeren van probleemoplossende gesprekken met docenten getraind moeten worden. Wanneer school en leerling eruit komen zijn de ouders minder nodig als derde partij.

6 Wanneer de wederzijdse verwachtingen duidelijk zijn, wordt spanning in de driehoek voorkomen. Helder moet zijn wat de school van ouders kan verwachten en wat de ouder van school verwacht, dan kunnen er ook echte driehoekgesprekken ontstaan. TOP-week Brugklas De TOP-week Brugklas heeft als thema Meningen. Alle eersteklassers gaan zich bezighouden met het vormen van hun eigen mening over verschillende onderwerpen, uiteenlopend van politiek, vooroordelen tot imago. De leerlingen richten de tweede helft van de week een politieke partij op en presenteren deze op vrijdag aan elkaar en aan ouders. TOP-week klas 2 De TOP-week klas 2 heeft een programma met de onderwerpen gezondheid, mensen met beperkingen, verslaving en seksualiteit. Leerlingen gaan een bezoek brengen aan de voedselbank en doen mee aan een sponsorloop t.b.v. de stichting Bartimeus. Hiervoor moeten de leerlingen in de week voorafgaand aan de sponsorloop sponsoren zoeken. Alle leerlingen uit klas twee hebben hiervoor een formulier meegekregen. Op vrijdag maken de leerlingen een presentatie bijvoorbeeld in de vorm van een filmpje of toneelstukje. TOP-week 3 havo Maandag 24 en dinsdag 25 maart zijn voor de leerlingen uit klas 3 havo toetsdagen. Welke toetsen dit zijn weten ze al geruime tijd, de tijden en locaties worden bekend gemaakt via hun klassenrooster in It s Learning. Van woensdag 26 t/m vrijdag 28 maart zal de Maatschappelijke Stage (MaS) voor de leerlingen uit 3 havo plaatsvinden. Ze gaan kennismaken met vrijwilligerswerk of iets belangeloos doen voor een ander. De bedoeling is dat er in deze dagen 20 uur wordt meegewerkt in bijvoorbeeld een centrum voor ouderen, een dierenasiel, een kinderboerderij, of iets soortgelijks. Onze maatschappelijke stages worden grotendeels aangeboden door de Vrijwilligerscentrale. Medewerkers hiervan hebben op school voorlichting gegeven over wat precies de bedoeling is. Ze hebben naar de voorkeur van de leerling gevraagd en vervolgens geprobeerd hierbij een geschikte stageplek te vinden. Een leerling mocht ook zelf een stageplek zoeken, maar alleen via het netwerk van de ouders en in de nonprofitsector. Dus niet bij instellingen die al verbonden zijn aan de Vrijwilligerscentrale. E.e.a. is vastgelegd in een contract waarin de handtekening van de ouders (toestemming) ook vereist is. Voor verdere info zie: Ergens in de week komt er een 3 havo mentor langs om te kijken hoe het de leerling vergaat tijdens de stage. Contactpersoon bij problemen in deze week is onze MaS coördinator Helene Korteweg We wensen de leerlingen een leuke en leerzame ervaring! TOP-week 3 vwo Maandag 24 is voor alle leerlingen uit klas 3 vwo toetsdagen. Welke toetsen dit zijn, weten ze al geruime tijd, de tijden en locaties worden bekend gemaakt via hun klassenrooster in It s Learning. Op dinsdag 25 vertrekken onze gymnasiasten naar Engeland om daar in de eerste voetstappen van de Romeinen te treden. Behalve heel leerzaam is dit project Romans in Britain, natuurlijk ook heel belangrijk voor het groepsgevoel.

7 3 Atheneum heeft op dinsdag nog twee toetsen en daarna is er een film over Lille voor de leerlingen die naar Lille gaan en een film over Keulen voor de leerlingen die naar Keulen gaan. Op woensdag bereiden de leerlingen zich op school voor op de excursies en donderdagochtend vertrekken ze. De heer Haarhuis is de aanspreekpersoon voor de Keulenreis en de heer Swart voor de reis naar Lille en Ieper. Heel 3V is vrijdagavond weer terug! Over de verschillende excursies bent u reeds per mail geïnformeerd. TOP-week 4 havo Deze TOP-week staat voor de leerlingen uit 4 havo voor een groot deel uit toetsen en opdrachten uit het PTA, die derhalve dus meetellen voor het uiteindelijke eindexamencijfer in 5 havo. Er is op maandag één schriftelijke schoolexamentoets, voor alle leerlingen is dit maatschappijleer. Daarnaast zijn er verdeeld over de week voor het PTA meetellende praktische opdrachten voor natuurkunde, management & organisatie, biologie, wiskunde A en wiskunde B. Verder heeft elke leerling op dinsdag, afhankelijk van zijn vakkenpakket, nog één of twee voortgangstoetsen die niet meetellen voor het PTA Het toetsrooster met hierin de schriftelijke schoolexamentoetsen, voortgangstoetsen en praktische opdrachten, tijden en locaties staat op It s Learning bij: Info voor leerlingen > TOPdagen (inclusief Toetsen) > TOP-week 3 (week 13) en is ook nog voor de leerlingen opgehangen bij de examenzalen. Op woensdagochtend zijn er voor 4 havo in het kader van het vak CKV workshops Dans. Donderdagochtend zullen de leerlingen starten met het ProfielWerkStuk (PWS). Dit PWS-traject loopt door tot de zomervakantie en gaat vervolgens verder in 5 havo waar het in maart 2015 zal worden afgerond met het geven van een presentatie. De hele gang van zaken rondom het PWS, het kiezen van een onderwerp en het opzetten van een PWS zullen in verschillende sessies aan de orde komen. De leerlingen krijgen deze ochtend ook de opdracht zich vast te oriënteren op een voor hen interessant en geschikt onderwerp door hierover te brainstormen met een groot aantal beschikbare profielwerkstukbegeleiders uit de afdeling 3, 4 en 5 havo. Vervolgens moet er in de komende weken per groepje (van meestal 2 leerlingen) een aan een profielwerkstukbegeleider gerichte sollicitatiebrief geschreven worden. Rob Visser is coördinator PWS voor de havo afdeling. TOP-week 4 vwo Maandag 24 en dinsdag 25 maart zijn voor de leerlingen uit klas 4 vwo toetsdagen. Welke toetsen dit zijn weten ze al geruime tijd, de tijden en locaties worden bekend gemaakt via hun klassenrooster in It s Learning. Op dinsdagmiddag is er een literaire ontmoeting met de schrijver Philip Huff. Zo n twintig leerlingen zullen de schrijver aan een vragenvuur onderwerpen en in de kunstmuziekklas zijn er diverse nummers voorbereid voor de muzikale omlijsting. Ook vertonen we de verfilming van Huffs boek Dagen van gras. Leerlingen kunnen uiteraard boeken laten signeren. Op woensdag en donderdag zijn de leerlingen bezig met PO-Haarlem: een vakoverstijgende onderzoeksopdracht voor twee profielvakken. De leerlingen hebben zich inmiddels ingeschreven voor hun onderzoek naar keuze. Dit PO kent een gezamenlijke aftrap op woensdag het tweede uur. Daarna gaan de leerlingen individueel verder. Het eindverslag en de presentatie ervan leveren een cijfer op dat voor beide vakken meeweegt in het SE-gemiddelde. Serieuze zaak dus! Op vrijdag is er dan nog een debatdag. De leerlingen zijn een hele dag bezig met debattechnieken, van de eerste beginselen van het spreken in het openbaar tot het voeren van een heus debat. Aan het slot van de dag is er een debattoernooi waaruit moet blijken welke klas de beste debaters huist. Een drukke, maar boeiende week, dus.

8 Rijsenbrij- en M-symposium voor de leerlingen van 4 en 5 vwo op vrijdagmiddag 14 maart Op vrijdag 14 maart vonden de jaarlijkse symposia plaats voor de leerlingen van 4 en 5V, dit jaar al weer voor de elfde keer. Deze traditie is gestart door de helaas veel te vroeg overleden oud-docent van het ECL, Pieter Rijsenbrij die zijn leerlingen in contact wilde brengen met oud-ecl-leerlingen die in de wetenschap aan het werk zijn. Sinds enige jaren is er ook voor de maatschappijleerlingen een apart symposium. De opzet van de symposia is enige jaren geleden iets aangepast. We zijn trots op dit jaarlijkse moment waarbij de leerlingen van 4 en 5 vwo kunnen luisteren naar presentaties van wetenschappers (dit jaar één gepromoveerde eigen docent, mevrouw Paula van Schie en één oud-docent mevrouw Sophie Brand, die momenteel met haar promotieonderzoek bezig is). Daarnaast zullen zes leerlingen uit 6V hun eigen genomineerde profielwerkstukken over het voetlicht brengen. Aan het einde van de bijeenkomst zal de ECL PWS-prijs uitgereikt worden voor het beste PWS van de natuurprofielen en het beste PWS van de maatschappijprofielen. We hopen dat de leerlingen van met name 5V geïnspireerd zullen raken door deze presentaties om in de komende TOP-week gemotiveerd aan het werk zullen gaan met de start van hun eigen PWS. TOP-week 5 vwo Voor 5 vwo bestaat de TOP-week uit een mengeling van schriftelijke schoolexamens, het PO voor wiskunde, de voorbereiding voor de buitenlandexcursie in mei, de slotmanifestatie van het GLO-project Engagement en de eerste stappen voor hun PWS tijdens het vaardighedenproject. Ook zal een aantal leerlingen deelnemen aan het officiële rekenexamen. Het definitieve programma voor de leerlingen staat op it s learning bij: Info voor leerlingen > TOP-dagen (inclusief Toetsen) > TOP-week 3 (week 13). Ouderavond 5 havo en 6 vwo De ouders van de examenleerlingen worden van harte uitgenodigd voor een informatieve ouderavond op woensdag 2 april om uur. Op deze avond nemen we alle belangrijke zaken die er dit examenjaar nog volgen, van voorbereiding op de herkansingsdagen voor het schoolexamen in april tot en met de diplomauitreiking eind juni, samen met u door. TOP-week en de laatste schoolweken voor de eindexamenklassen 5 havo en 6 vwo Voor de examenleerlingen uit 5 havo en 6 vwo staat in hun laatste TOP-week, die al op donderdag 20 maart begint en duurt tot en met vrijdag 28 maart, een flink aantal schriftelijke schoolexamentoetsen gepland. Daarnaast worden in deze week de GLO (= Geïntegreerd Literatuur Onderwijs) mondelingen afgenomen. Ook het officiële rekenexamen wordt in deze week afgenomen. Op woensdag 19 maart zijn de lessen voor de examenleerlingen facultatief. Het toets rooster met alle tijden en locaties staat op It s Learning bij: Info voor leerlingen > TOPdagen (inclusief Toetsen) > TOP-week 3 (week 13) en is ook nog voor de leerlingen opgehangen bij de examenzalen. De leerlingen zijn bezig met hun laatste loodjes wat betreft de schoolexamens. Na deze toetsen volgen alleen nog de herkansingsdagen op donderdag 3, vrijdag 4 en maandag 7 april en natuurlijk het centraal eindexamen dat op maandag 12 mei van start gaat. Door de lange meivakantie is de voorbereidingstijd voor de leerlingen dit jaar erg kort. Wij wensen de leerlingen veel succes voor de komende drukke en spannende maanden. Nieuws decanaat Profielkeuze In de week die begint op maandag 7 april zullen de leerlingen van klas 3 hun definitieve profielkeuze maken. Hun ouders zal gevraagd worden om de papieren uitdraai waarop de definitieve profielkeuze is geprint ondertekend mee te geven aan hun zoon/dochter (inleveren bij de mentor). Mochten er nog vragen zijn met betrekking tot de profielkeuze, dan kunnen leerlingen en hun ouders zich via de mail tot de decanen van klas 3 wenden (3 havo: 3 vwo:

9 Aanmelden voor een vervolgstudie Geheel ten overvloede vermelden wij in deze Nieuwsbrief dat de aanmelding voor een vervolgopleiding aan het Hoger Onderwijs (HBO of Universiteit) voor 1 mei geregeld moet zijn. Leerlingen hebben voor de inschrijving via een DigiD nodig. Heb je die nog niet, zorg er dan voor dat je die ruim op tijd aanvraagt: de tijd tussen aanvraag en ontvangst is best lang. Maak ook gebruik van de mogelijkheid om de matching in te zetten als vervolg op je studieoriëntatie. Geef je voor meerdere studies op en doe dus aan meerdere matchingstrajecten mee. Zo heb je de mogelijkheid om na te gaan of jouw favoriete studie écht bij je past, terwijl je een back-up studie achter de hand hebt óf om na de aanmelding je definitieve keuze te maken. En over back-up studie gesproken: zorg dat je die achter de hand hebt zeker als je je inschrijft voor een lotingsstudie! Mijn kind moet een studie kiezen..!? Suggesties voor ouders die hun zoon/dochter willen begeleiden bij het maken van een goede studiekeuze zijn o.m. te vinden op: PraktijkStudies In Leiden (en alleen daar) kun je tijdens je universitaire bachelorstudie je studie combineren met een PraktijkStudie. In je tweede of derde jaar verdiep je je dan in werk waarvoor jij als student geknipt bent. Zo verruim je je theoretische blik alvast met kennis van de praktijk. Een perfecte voorbereiding op de arbeidsmarkt! Meer informatie over deze mogelijkheid vind je op de volgende website: universiteit/praktijkstudies/ Werken in de Zorg? Op elke 3e zaterdag in maart vindt een landelijke Open Dag van de Zorg plaats. Op deze dag openen zorg- en welzijnsorganisaties uit heel Nederland hun deuren voor belangstellenden. Dit jaar valt deze dag op 15 maart. Heb je interesse voor het werken in de zorg (in welke functie dan ook) kijk dan eens op: - Op deze site kun je vinden welke instellingen in jouw directe omgeving (of verder weg) voor jou openstaan. Open dagen, meeloopdagen, proefstudeerdagen Je vindt hieronder een MEGA-overzicht van heel veel voorlichtingsactiviteiten van universiteiten en hogescholen. Vind je dit overzicht zo groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Maak dan gebruik van de Open Dagen-wizzard op do-za Universiteit Twente Bachelor Open Dagen mrt do 13 mrt RUG Een Dag Student Scheikunde do 13 mrt Universiteit Leiden Meeloopdag Latijns-Amerikastudies do 13 mrt Stenden Hogeschool Open dag Hogere Hotelschool Leeuwarden do 13 mrt Rijksuniversiteit Groningen Student for a Day / FEB do 13 mrt Maastricht University Beurs/Fair FIEP Madrid

10 vr 14 mrt Meeloopdag Chinastudies vr 14 mrt Universiteit Leiden Open House Psychology vr 14 mrt Universiteit Leiden Open Huis Psychologie vr 14 mrt Universiteit Leiden Open Huis Pedagogiek vr 14 mrt Maastricht University Student for a Day European Studies vr 14 mrt Universiteit Leiden Meeloopdag Taalwetenschap vr 14 mrt Technische Universiteit Eindhoven Open dag za 15 mrt Hogeschool van Amsterdam Open dag HvA za 15 mrt Hogeschool Rotterdam Open dag za 15 mrt Maastricht University Bachelor Open Dag za 15 mrt Technische Universiteit Eindhoven Open dag za 15 mrt NHTV internationaal hoger onderwijs Open dag alle opleidingen Breda za 15 mrt Universiteit Utrecht Meeloopdag Farmacie za 15 mrt Universiteit Utrecht Bachelor open dag ma 17 mrt Universiteit Leiden Meeloopdag International Studies ma 17 mrt [Universiteit Leiden Student for a Day ma 17 mrt Universiteit Leiden Meeloopdag Chinastudies Universiteit Leiden di 18 mrt Hanzehogeschool Groningen Meeloopdag Sociaal Juridische Dienstverlening di 18 mrt Universiteit Leiden Meeloopdag Bestuurskunde di 18 mrt TiasNimbas Business School Informatie-avond: Marketing Management di 18 mrt Hanzehogeschool Groningen Meeloopdag HBO-Rechten di 18 mrt Hogeschool Van Hall-Larenstein Meeloopdag Van Hall Larenstein Leeuwarden di 18 mrt Universiteit Leiden Meeloopdag Geschiedenis di 18 mrt Rijksuniversiteit Groningen Master Your Talent / FEB di 18 mrt Universiteit Leiden Chat with International Studies on Skype! di 18 mrt HKU Meeloopdag Theatre Design di 18 mrt Maastricht University Student for a Day European Studies wo 19 mrt Universiteit Twente Meeloopdag Scheikundige Technologie wo 19 mrt Maastricht University Life Science Career Event wo 19 mrt Vrije Universiteit Amsterdam Dagje Psychologie studeren wo 19 mrt Maastricht University Verdiepingsdag Faculteit der Rechtsgeleerdheid wo 19 mrt Maastricht University Experience Day Faculty of Law wo 19 mrt Universiteit Utrecht Meeloopdag TWIN wo 19 mrt Universiteit Utrecht Meeloopdag Wiskunde do 20 mrt Stenden Hogeschool Open dag Hogere Hotelschool Leeuwarden

11 do-vr Rijksuniversiteit Groningen Een Dag Student Kunstmatige Intelligentie mrt do 20 mrt Rijksuniversiteit Groningen Een Dag Student Life Science and Technology do 20 mrt Maastricht University Schoolbezoek Regionale voorlichting Ichthus College do 20 mrt Universiteit Leiden Meeloopdag Franse taal en cultuur do 20 mrt Maastricht University Student for a Day Arts and Culture do 20 mrt Rijksuniversiteit Groningen Eén dag student Technische planologie do 20 mrt Universiteit Utrecht Meeloopdag Natuur- en Sterrenkunde do 20 mrt Rijksuniversiteit Groningen Een Dag Student Farmacie do 20 mrt IVA Driebergen Business School Open avond vr 21 mrt Universiteit Leiden Open Huis Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie vr 21 mrt Radboud Universiteit Nijmegen Proefstuderen rechten vr 21 mrt Maastricht University Student for a Day European Studies vr 21 mrt Universiteit Leiden Open Dag op locatie vr 21 mrt Erasmus Universiteit Rotterdam International Bachelor Challenge Erasmus School of Economics vr 21 mrt Radboud Universiteit Nijmegen Proefstuderen opleidingen Faculteit der Sociale wetenschappen vr 21 mrt Universiteit Leiden Meeloopdag Chinastudies vr 21 mrt Hogeschool Rotterdam Open avond Rotterdam Mainport University vr 21 mrt Universiteit Utrecht Meeloopdag Biomedische Wetenschappen vr 21 mrt Universiteit Utrecht Meeloopdag Informatiekunde vr 21 mrt Universiteit Leiden Open Huis Politicologie za 22 mrt Hogeschool Van Hall-Larenstein Open Dag Van Hall Larenstein Velp za 22 mrt Wageningen University Bachelor Open Dag za 22 mrt Radboud Universiteit Nijmegen Open dag za 22 mrt Radboud Universiteit Nijmegen za 22 mrt HKU Open Dag HKU za 22 mrt Hogeschool Rotterdam pen dag Rotterdam Mainport University za 22 mrt Universiteit Utrecht Meeloopdag Farmacie za 22 mrt Amsterdam Fashion Academy Open dag ma 24 mrt HKU Informatieavond Master of Education in Arts di 25 mrt Hanzehogeschool Groningen Meeloopdag HBO-Rechten di 25 mrt HKU Meeloopdag Interactive Performance Design di 25 mrt Hanzehogeschool Groningen Meeloopdag Sociaal Juridische Dienstverlening di 25 mrt Stenden Hogeschool Open dag Hogere Hotelschool Leeuwarden wo 26 mrt Maastricht University Experience Day School of Business and Economics wo 26 mrt Universiteit Utrecht Meeloopdag Informatica wo 26 mrt Hogeschool Rotterdam Open avond

12 wo 26 mrt Universiteit Twente Meeloopdag Scheikundige Technologie wo 26 mrt Universiteit Utrecht Meeloopdag Scheikunde do 27 mrt ArtEZ hogeschool voor de kunsten Open dag ArtEZ hogeschool voor de kunsten Zwolle do 27 mrt Rijksuniversiteit Groningen Een Dag Student Wiskunde do 27 mrt Stenden Hogeschool Proefstuderen Leeuwarden do 27 mrt Wageningen University Meeloopdag Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen do 27 mrt Avans Hogeschool Proefstuderen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek do 27 mrt Tilburg University Open Huis Theologie do 27 mrt Rijksuniversiteit Groningen Music Matters No. 4 - Prins Claus Jazz Group and Walter van der Leur vr 28 mrt Universiteit Leiden Meeloopdag Taalwetenschap za 29 mrt Universiteit Utrecht Open Day University College Roosevelt ma-vr 31-4 apr Universiteit van Amsterdam UvA Proefstuderen ma 31 mrt Universiteit Leiden Meeloopdag International Studies ma 31 mrt Universiteit Leiden Meeloopdag Chinastudies ma 31 mrt Universiteit Leiden Student for a Day di 1 apr Wageningen University Meeloopdag Bodem, Water, Atmosfeer di 1 apr Wageningen University Meeloopdag Biotechnologie wo 2 apr Avans Hogeschool Open avond 2 april wo 2 apr Hogeschool Rotterdam Proefstuderen wo 2 apr Universiteit Utrecht Meeloopdag TWIN wo 2 apr Hogeschool Inholland (alle vestigingen) Open avond do 3 apr Wageningen University Meeloopdag Internationaal Land- en Waterbeheer do 3 apr Erasmus Universiteit Rotterdam RSM BScIBA Virtual Info Sessions do 3 apr Tilburg University Bachelor open dag do 3 apr Hogeschool Rotterdam Cursus studiekeuze do 3 apr Hogeschool Rotterdam Proefstuderen do 3 apr Universiteit Utrecht Meeloopdag Natuur- en Sterrenkunde do 3 apr Rijksuniversiteit Groningen Een Dag Student Biologie do 3 apr Rijksuniversiteit Groningen Eén dag student Taalwetenschap vr 4 apr Radboud Universiteit Nijmegen Proefstuderen opleidingen Faculteit der Managemenwetenschappen vr 4 apr Rijksuniversiteit Groningen Een dag student Geschiedenis vr 4 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Chinastudies vr 4 apr Universiteit Utrecht Meeloopdag Informatica vr 4 apr Universiteit Utrecht Meeloopdag Biologie vr 4 apr Tilburg University Bachelor open dag

13 za 5 apr Fotoacademie Amsterdam Open dag za 5 apr Universiteit Leiden Open Dag alle bacheloropleidingen Universiteit Leiden za 5 apr Universiteit Leiden Open Day za 5 apr Hogeschool Artemis Open dag ma 7 apr Maastricht University Schoolbezoek Graaf Huyn College ma 7 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Koreastudies ma 7 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Chinastudies ma 7 apr Universiteit Leiden Meeloopdag International Studies ma 7 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Griekse en Latijnse taal en cultuur ma 7 apr Universiteit Leiden Student for a Day International Studies di 8 apr Maastricht University Schoolbezoek Sint Ursula di 8 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Geschiedenis di 8 apr Maastricht University di 8 apr Wageningen University Meeloopdag Plantenwetenschappen di 8 apr Maastricht University Experience Day University College Maastricht di 8 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Politicologie di 8 apr Wageningen University Meeloopdag Biologie di 8 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Duitse taal en cultuur di 8 apr Wageningen University Meeloopdag Voeding en Gezondheid wo 9 apr Maastricht University Experience Day wo 9 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Italiaanse taal en cultuur wo 9 apr Universiteit van Amsterdam Information evening Amsterdam Business School (UvA) do 10 apr Radboud Universiteit Nijmegen Proefstuderen rechten do 10 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Japanstudies do 10 apr Radboud Universiteit Nijmegen Proefstuderen taalwetenschap do 10 apr Radboud Universiteit Nijmegen Proefstuderen Duitse taal en cultuur do 10 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Film- en literatuurwetenschap do 10 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Franse taal en cultuur do 10 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Griekse en Latijnse taal en cultuur do 10 apr NHL Hogeschool Walk In do 10 apr Rijksuniversiteit Groningen Master Your Talent do 10 apr Universiteit Utrecht Meeloopdag College of Pharmaceutical Sciences

14 vr 11 apr De Haagse Hogeschool vr 11 apr Tilburg University Proefstudeerdag Psychologie vr 11 apr Tilburg University Proefstudeerdag Personeelwetenschappen vr 11 apr Wageningen University Master Open Dag vr 11 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Chinastudies vr 11 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Kunstgeschiedenis vr 11 apr Avans Hogeschool Proefstuderen Chemie vr 11 apr Tilburg University Proefstudeerdag Sociologie vr 11 apr De Haagse Hogeschool Open Dag (Hoofdvestiging) vr 11 apr Tilburg University Proefstudeerdag Organisatiewetenschappen za 12 apr Nyenrode Business Universiteit Open Dag (Post) Master of Science in Accountancy za 12 apr Hogeschool Van Hall-Larenstein Open Dag Van Hall Larenstein Wageningen za 12 apr Nyenrode Business Universiteit Open Day Master of Science in Management Full-time za 12 apr Universiteit Utrecht Meeloopdag Farmacie za 12 apr Nyenrode Business Universiteit Open Dag Bachelor of Science in Accountancy ma 14 apr Tilburg University Proefstudeerdag Theologie ma 14 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Chinastudies ma 14 apr Avans Hogeschool Proefstuderen Civiele Techniek ma 14 apr Universiteit Leiden Meeloopdag International Studies ma 14 apr Hogeschool Van Hall-Larenstein Meeloopdag Van Hall Larenstein Velp ma 14 apr Rijksuniversiteit Groningen Een Dag Student Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs ma 14 apr Universiteit Leiden Student for a Day International Studies ma 14 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Nederlandse taal en cultuur di 15 apr Hogeschool van Amsterdam Open avond HvA di 15 apr Maastricht University Experience Day School of Business and Economics di 15 apr HKU Meeloopdag Theatre Design di 15 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Geschiedenis di 15 apr Tilburg University Proefstudeerdag Theologie di 15 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Latijns-Amerikastudies di 15 apr Hogeschool Van Hall-Larenstein Meeloopdag Van Hall Larenstein Velp di 15 apr Nyenrode Business Universiteit Open avond Controlling di 15 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Griekse en Latijnse taal en cultuur di 15 apr Radboud Universiteit Nijmegen Proefstuderen kunstgeschiedenis di 15 apr Radboud Universiteit Nijmegen Proefstuderen communicatie- en informatiewetenschappen di 15 apr Radboud Universiteit Nijmegen Proefstuderen algemene cultuurwetenschappen

15 di-vr Universiteit Twente apr di 15 apr Avans Hogeschool Proefstuderen HBO-Rechten di 15 apr Avans Hogeschool Proefstuderen HBO-Verpleegkunde di 15 apr Rijksuniversiteit Groningen Master your Talent FWN di 15 apr Avans Hogeschool Proefstuderen International Business and Management Studies di 15 apr Avans Hogeschool Proefstuderen International Financial Management di 15 apr Hanzehogeschool Groningen Meeloopdag Sociaal Juridische Dienstverlening di 15 apr Hogeschool Rotterdam Proefstuderen di 15 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Taalwetenschap wo 16 apr Stenden Hogeschool Informatieavond Werken en Leren wo 16 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Recht en Economie wo 16 apr Maastricht University Class Day Stella Maris College wo 16 apr Radboud Universiteit Nijmegen Proefstuderen theologie, religiewetenschappen en islamstudies wo 16 apr Maastricht University Experience Day Maastricht Science Programme wo 16 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Italiaanse taal en cultuur wo 16 apr Hogeschool Van Hall-Larenstein Meeloopdag Van Hall Larenstein Velp wo 16 apr Universiteit Leiden Meeloopdag XL Culturele antropologie wo 16 apr Maastricht University Experience Day Faculty of Law wo 16 apr Maastricht University Verdiepingsdag Faculteit der Rechtsgeleerdheid wo 16 apr Erasmus Universiteit Rotterdam Experience Erasmus University College wo 16 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Wijsbegeerte wo 16 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Film- en literatuurwetenschap wo 16 apr Maastricht University Class Day Bonnefantencollege do 17 apr Radboud Universiteit Nijmegen Proefstuderen Romaanse talen en culturen: Frans en Spaans do 17 apr Radboud Universiteit Nijmegen Proefstuderen Engelse taal en cultuur + Amerikanistiek do 17 apr Tilburg University Proefstudeerdag Liberal Arts and Sciences do 17 apr Rijksuniversiteit Groningen Meeloopmoment Bewegingswetenschappen do 17 apr Radboud Universiteit Nijmegen Proefstuderen Nederlandse taal en cultuur do 17 apr Wageningen University Meeloopdag Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen do 17 apr Rijksuniversiteit Groningen Eén dag student Archeologie do 17 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Internationale Betrekkingen en Organisaties do 17 apr Maastricht University Class Day Radulphus College Curacao vr 18 apr Radboud Universiteit Nijmegen Proefstuderen filosofie

16 di 22 apr Open dag Hogere Hotelschool Leeuwarden di 22 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Geschiedenis di 22 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Politicologie di 22 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Engelse taal en cultuur wo 23 apr Wageningen University Meeloopdag Bos- en Natuurbeheer wo 23 apr Universiteit Utrecht Meeloopdag Wiskunde Wo 23 apr IVA Driebergen Business School Open avond wo 23 apr Hogeschool Rotterdam Open dag Rotterdam Mainport University do 24 apr HKU Informatieavond Master Interiordesign do 24 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Latijns-Amerikastudies do 24 apr Wageningen University Meeloopdag Dierwetenschappen do 24 apr Stenden Hogeschool Open dag Hogere Hotelschool Leeuwarden do 24 apr Hogeschool Rotterdam Proefstuderen do 24 apr Rijksuniversiteit Groningen Eén dag student English Language and Culture do 24 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Film- en literatuurwetenschap do 24 apr Tilburg University Proefstudeerdag International Business Administration, Economics en Econometrics & Operations Re do 24 apr Universiteit Utrecht Meeloopdag Informatica do 24 apr Universiteit Utrecht Meeloopdag Biologie vr 25 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Chinastudies za 26 apr Universiteit Utrecht Meeloopdag Farmacie ma 28 apr HKU Informatieavond Master of Education in Arts ma 28 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Koreastudies ma 28 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Chinastudies ma 28 apr Universiteit Leiden Meeloopdag Nederlandse taal en cultuur

College Maastricht. International Bachelor in Psychology

College Maastricht. International Bachelor in Psychology OPEN DAGEN NOVEMBER 2015 Kijk voor meer informatie op de site van de instelling. Wat 2 nov Experience Day University College Maastricht Waar open dag (11:00-16:30) Zwingelput 4 2 nov Meeloopdagen diverse

Nadere informatie

OPEN DAGEN WO MAART 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer.

OPEN DAGEN WO MAART 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. OPEN DAGEN WO MAART 2016 Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. 1 MAART 2016 (13:00-16:00) Meeloopdag Bestuurskunde: Economie

Nadere informatie

OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer.

OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016 Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. 1 FEBRUARI 2016 (13:15-16:00) Meeloopdag International

Nadere informatie

WO-BACHELOR - studentaantallen Economie en Recht

WO-BACHELOR - studentaantallen Economie en Recht Economie en Recht Bedrijfskunde Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Wageningen University 238 Bedrijfskunde Bedrijfskunde Erasmus Universiteit Rotterdam 2.204 Bedrijfskunde Bedrijfskunde Maastricht University**

Nadere informatie

OPEN DAGEN WO NOVEMBER 2016

OPEN DAGEN WO NOVEMBER 2016 OPEN DAGEN WO NOVEMBER 2016 Kijk voor meer informatie over voorlichtingsevenementen op de site van de betreffende universiteit. Meld je afwezigheid op school een week vóór de Open dag bij de decanen (kamer

Nadere informatie

[OPEN DAGEN WO BACHELOR]

[OPEN DAGEN WO BACHELOR] 2015-16 Atlas College Marnix de Groote [OPEN DAGEN WO BACHELOR] Maar ook data van meelopdagen, proefstuderen van alle universiteiten in Nederland Open dagen overzicht WO bachelor Universitair 11 september

Nadere informatie

CROHO. code. University. University

CROHO. code. University. University wo bachelor in combinatie met educatieve minor CROHO code indien beperkt tot daarbij genoemde universiteit(en) Bevoegdheid Sociale Geografie en Planologie 56838 Leraar Aardrijkskunde Aardwetenschappen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24411 1 mei 2017 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 11 april 2017, nr. HO&S/805204, houdende

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 32957 30 september 2015 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 21 september 2015, nr. HO&S/805204,

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 16 Verschil 214 tov. 213 16-4-212 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 283 3319

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 19 Verschil 214 tov. 213 7-5-212 6-5-213 5-5-214 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 12 Verschil 213 tov. 212 21 3 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 225 221

Nadere informatie

Inleiding. Keuzes in:

Inleiding. Keuzes in: Keuzes in: 5 Inleiding Tijdens de ouderavond heb ik u uitgelegd hoe de keuzebegeleiding in klas 3 plaats vindt. In dit artikel zet ik de belangrijkste punten nog even op een rij. Mocht u na het lezen ervan

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 24 Verschil 213 tov. 212 13 6 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 479 417

Nadere informatie

Vooropleidingseisen WO

Vooropleidingseisen WO Vooropleidingseisen WO Instroommogelijkheden met ATHENEUM-DIPLOMA van het GVC Economie 1. Actuariële wetenschappen Ja Wis B Nee Nee 2. Bedrijfseconomie Ja Ja Ja Wis A 3. Bedrijfskunde Ja Ja Ja Wis A 4.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over Matching

Veelgestelde vragen over Matching Veelgestelde vragen over Matching Voor de meest actuele versie zie www.uu.nl/matching 1. Waarom voert de Universiteit Utrecht matching in? Om jou als aankomend student te laten beginnen aan een opleiding

Nadere informatie

* * * wia of wib Bedrijfskunde 8. B Business Studies * * * wia of wib 9. B Econometrics * wib wib wib 10. B Econometrics and Operations

* * * wia of wib Bedrijfskunde 8. B Business Studies * * * wia of wib 9. B Econometrics * wib wib wib 10. B Econometrics and Operations Bijlage C Lijst van dere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs. Deze eisen gelden voor 4 vwo, dus voor leerlingen die instromen in het wo vaf 2010 en vallen onder de nieuwe tweede fase.

Nadere informatie

VSNU - overzichtlijst bacheloropleidingen concept

VSNU - overzichtlijst bacheloropleidingen concept Aardwetenschappen Accountancy en Controlling Acheologie Actuariele wetenschappen Agrotechnologie Algemene cultuurwetenschappen KUN OUNL Algemene Economie Algemene Gezondheidswetenschappen Algemene Natuurwetenschappen

Nadere informatie

Nadere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs, bij de profielen in het voortgezet onderwijs geldig tot 1 augustus 2007.

Nadere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs, bij de profielen in het voortgezet onderwijs geldig tot 1 augustus 2007. Bijlage A behorende bij artikel 2, eerste lid, van de Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 mei 2007, nr. HO/BL/2007/3152, houdende nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs

Nadere informatie

B Milieu-maatschappij-wetenschappen. B Molecular Science and Technology. B Oude Culturen van de Mediterrane Wereld

B Milieu-maatschappij-wetenschappen. B Molecular Science and Technology. B Oude Culturen van de Mediterrane Wereld zonder meer toelaatbaar met profiel NT B Aarde en economie B Aardwetenschappen B Actuariële wetenschappen B Advanced Technology B Afrikaanse talen en culturen B Agrotechnologie B Algemene Cultuurwetenschappen

Nadere informatie

Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Woensdag 5 oktober 2016

Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Woensdag 5 oktober 2016 Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Woensdag 5 oktober 2016 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College

Nadere informatie

Vooropleidingseisen WO per 1 oktober 2008

Vooropleidingseisen WO per 1 oktober 2008 Vooropleidingseisen WO per 1 oktober 2008 Instroommogelijkheden met VWO-DIPLOMA van het GVC Economie 1. Accountancy en Controlling 2. Actuariële wetenschappen Ja Wi B Nee Nee 3. Algemene economie 4. Bedrijfseconomie

Nadere informatie

Alle WO studies NT NG EM CM

Alle WO studies NT NG EM CM Alle WO studies NT NG EM CM B Aarde en economie * * * wisa of wisb B Aardwetenschappen * nat nat + schk (wisa of wisb) + nat + schk B Actuariële wetenschappen * wisb wisb wisb B Advanced Technology * wisb

Nadere informatie

OPEN DAGEN WO OKTOBER 2016

OPEN DAGEN WO OKTOBER 2016 OPEN DAGEN WO OKTOBER 2016 Kijk voor meer informatie over voorlichtingsevenementen op de site van de betreffende universiteit. Meld je afwezigheid op school een week vóór de Open dag bij de decanen (kamer

Nadere informatie

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 5 oktober 2016

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 5 oktober 2016 Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 5 oktober 2016 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College,

Nadere informatie

Vooropleidingseisen WO

Vooropleidingseisen WO Vooropleidingseisen WO Betekenis van gebruikte tekens en afkortingen: * : toegangsrecht # : geen toegangsrecht ( ) : keuze uit de tussen haakjes vermelde vakken. Eén van de vakken is voldoende. Een vakaanduiding

Nadere informatie

Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Woensdag 5 oktober 2016

Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Woensdag 5 oktober 2016 Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Woensdag 5 oktober 2016 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College

Nadere informatie

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT PLORE MEET. #opendagnhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT PLORE MEET. #opendagnhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden OPEN DAG NHL STENDEN Programma VISIT E PLORE MEET #opendag Ontdek NHL Stenden! Welkom op de Open Dag Maak kennis met de opleidingen van onze nieuwe hogeschool en ontdek de studie die bij jou past. Op de

Nadere informatie

Bijlage A behorende bij artikel 2, eerste lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007

Bijlage A behorende bij artikel 2, eerste lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 Bijlage A (Bijlage behorende bij de regeling Wijziging van de regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 in verband met vervanging van de bijlagen van 1 oktober 2008, kenmerk HOenS-2008/59402)

Nadere informatie

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 5 oktober 2016

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 5 oktober 2016 Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 5 oktober 2016 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College,

Nadere informatie

BIJLAGE A NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN VOOR OPLEIDINGEN VAN HET WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS

BIJLAGE A NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN VOOR OPLEIDINGEN VAN HET WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS BIJLAGE A NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN VOOR OPLEIDINGEN VAN HET WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: NT: profiel natuur en techniek NG: profiel natuur en gezondheid EM: profiel

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 21337 29 juli 2014 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 09-07-2014, nr. DL/641019, houdende

Nadere informatie

Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs

Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs Bijlage A Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs Bijlage bij de Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 28 april 2006, nr. HO/BL/2006/8595,

Nadere informatie

Terugblik. - stedenreizen / EEPD / stadswandeling. - lustrum

Terugblik. - stedenreizen / EEPD / stadswandeling. - lustrum 100 %?! Terugblik - stedenreizen / EEPD / stadswandeling - lustrum Site: - vakinhoud PTA - examenreglement BOOR Toetsweken Periode 1:- 10 t/m 18 oktober SE's - profielwerkstuk, literatuurlijst - 18 t/m

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND HAARLEM 2e AVOND, 13 NOVEMBER 2013

VOORLICHTINGSAVOND HAARLEM 2e AVOND, 13 NOVEMBER 2013 VOORLICHTINGSAVOND HAARLEM 2e AVOND, 13 NOVEMBER 2013 Lokaal Gidsnr Voorlichting ronde 1 (18.30-19.05 uur) capaciteit Gidsnr G1-10 155 G1-14 152 G1-17 174 Taalwetenschap G2-03 108 Informatie, Multimedia

Nadere informatie

Vooropleidingseisen van vwo naar wo

Vooropleidingseisen van vwo naar wo Vooropleidingseisen van vwo naar wo 2016-2017 Vooropleidingseisen Vooropleidingseisen van vwo naar van wo van VWO VWO naar naar WO WO = = Dit profiel Dit profiel geeft geeft toegang toegang tot deze tot

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h september

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h september INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h 2015-2016 11 september 2015 1 WELKOM F. van Damme, conrector bovenbouw havo Mw. Y. van Nuland, leerjaarcoördinator 5 havo B.Bogaers, decaan havo Mw. M. Molenschot, decaan

Nadere informatie

BIJLAGE BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007

BIJLAGE BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 BIJLAGE BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Disclaimer: De lijst is gebaseerd op de officiële doorstroomeisen van het ministerie van onderwijs. Bij het overnemen van deze gegevens kunnen er tikfouten zijn

Nadere informatie

REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS April 2012

REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS April 2012 REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS April 2012 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs In deze bijlage wordt verstaan onder: NT: profiel natuur en techniek NG: profiel

Nadere informatie

Nadere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs, bij de profielen in het voortgezet onderwijs geldig vanaf 1 augustus 2007.

Nadere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs, bij de profielen in het voortgezet onderwijs geldig vanaf 1 augustus 2007. Bijlage C, behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 mei 2007, nr. HO/BL/2007/3152, houdende dere vooropleidingseisen hoger onderwijs

Nadere informatie

Bijlage C behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007

Bijlage C behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 Bijlage C (Bijlage behorende bij de regeling Wijziging van de regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 in verband met vervanging van de bijlagen van 1 oktober 2008, kenmerk HOenS-2008/59402)

Nadere informatie

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

Italiaanse taal en cultuur Talen en Cult. ZO Az+Oceanie (Indonesië) Landschapsarch. en ruimtel. planning

Italiaanse taal en cultuur Talen en Cult. ZO Az+Oceanie (Indonesië) Landschapsarch. en ruimtel. planning CULTUUR EN MAATSCHAPPIJ VWO-WO BIJLAGE 3(a) Zonder meer. Literatuurwetenschap Toegepaste Commuinicatiewetenschappen Media en Cultuur Uniformberoepen: leger, politie, e.d. Algemene Cultuurwetenschappen

Nadere informatie

Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden

Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden 1. In deze bijlage wordt verstaan

Nadere informatie

Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo

Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo (Gebaseerd op de publicatie van het ministerie van OCW Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs d.d. 01-10-2016) Betekenis van gebruikte

Nadere informatie

Rapportage Toplijsten 2012-2013

Rapportage Toplijsten 2012-2013 Rapportage Toplijsten 2012-2013 www.qompas.nl Qompas StudieKeuze best bekeken open dagen en opleidingen Surrounded by Talent Top-50 Open Dagen Qompas StudieKeuze 2012-2013 1 - Open dag Avans Hogeschool

Nadere informatie

activiteit periode week dag datum tijd lokaal

activiteit periode week dag datum tijd lokaal 2 50 wk 2 50 ma 8-dec rapportage 1 2 50 ma 8-dec spreekavond Farel Lyceum vakdocenten 2 50 ma 8-dec 18:00-21:00 ouderavond voor ouders van leerlingen Lyceo 2 50 ma 8-dec 19:30-20:45 informatieavond ouders

Nadere informatie

ADVANCED TECHNOLOGY 50002 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % Voorbeeld

ADVANCED TECHNOLOGY 50002 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % Voorbeeld Bachelor vooraanmeldingen UT opleidingen (Bron IBG) 17-07-2006 ADVANCED TECHNOLOGY 50002 naam studie 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % ADVANCED TECHNOLOGY UNIVERSITEIT

Nadere informatie

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 7 oktober 2015

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 7 oktober 2015 Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 7 oktober 2015 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College,

Nadere informatie

Bijlage C. ak: aardrijkskunde bi: biologie gr: Grieks. la: Latijn na: natuurkunde nl&t: natuur, leven en technologie

Bijlage C. ak: aardrijkskunde bi: biologie gr: Grieks. la: Latijn na: natuurkunde nl&t: natuur, leven en technologie Bijlage C Bijlage bij de voorlichtingspublicatie Nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs bij nieuwe voprofielen 2007 van 13 september 2006, kenmerk HO/BL-2006/33802 Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen

Nadere informatie

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas 24 november 2015 26-06-14 1 Na vanavond begrijpt en weet U: Wat profielen zijn. Welke profielen er op het Cosmicus College zijn. Hoe een profiel gekozen

Nadere informatie

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 7 oktober 2015

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 7 oktober 2015 Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 7 oktober 2015 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College,

Nadere informatie

Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo

Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs Geldend van 29-09-2017 t/m heden (publicatie van het ministerie van OCW) Bijlage A. Nadere

Nadere informatie

Vooropleidingseisen van VWO naar WO

Vooropleidingseisen van VWO naar WO Vooropleidingseisen van VWO naar WO Vooropleidingseisen van VWO naar WO! = Dit profiel geeft toegang tot deze opleiding. " = Dit profiel geeft geen toegang tot deze opleiding. A / B A + B A / B + C / D

Nadere informatie

Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden

Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden Bijlage C (Behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007; laatstelijk gewijzigd bij regeling Wijziging van de regeling nadere vooropleidingseisen

Nadere informatie

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

Vooropleidingseisen Van vwo naar wo

Vooropleidingseisen Van vwo naar wo qompas.nl Vooropleidingseisen Van vwo naar wo 2017-2018 Talent Vooropleidingseisen van vwo naar wo = Dit profiel geeft toegang tot deze opleiding. = Dit profiel geeft geen toegang tot deze opleiding. A

Nadere informatie

Betekenis van gebruikte tekens en afkortingen: = toegangsrecht = géén toegangsrecht

Betekenis van gebruikte tekens en afkortingen: = toegangsrecht = géén toegangsrecht Disclaimer: De lijst is gebaseerd op de officiële doorstroomeisen van het ministerie van onderwijs. Bij het overnemen van deze gegevens kunnen er tikfouten zijn gemaakt. Controleer daarom altijd (en op

Nadere informatie

Voor wereldburgers en wetenschappers. 11 oktober 2016

Voor wereldburgers en wetenschappers. 11 oktober 2016 Voor wereldburgers en wetenschappers 11 oktober 2016 Cygnus Gymnasium Ouderavond 6 e klas Agenda Studiekeuze (decaan) Eindexamen Mentoren vragen en opmerkingen Gymnasium 6 De examenperiode: SE en CE 1.

Nadere informatie

activiteit periode week dag datum tijd lokaal

activiteit periode week dag datum tijd lokaal 2 2 wk 2 2 ma 5-jan 13:00 I.v.m. studieochtend vervallen alle lessen van het 1e t/m 5e uur. Alle 6e lesuren beginnen om 13:00 uur. 2 2 do 8-jan 12:30-16:15 skills masters in Ahoy vmbo basis 3, vmbo kader

Nadere informatie

Profielkeuze-test (PKT)

Profielkeuze-test (PKT) Profielkeuze-test (PKT) Anoniem 2014 TalentFocus Inleiding Het kiezen van een profiel is voor veel leerlingen lastig. Want als je nog niet precies weet wat je later wilt studeren is het moeilijk om op

Nadere informatie

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS vwo verplichte profielvakken Vooropleidingseisen hoger onderwijs: van vwo naar wo Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Disclaimer: De lijst is gebaseerd op de officiële doorstroomeisen van het ministerie

Nadere informatie

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 5 oktober 2015

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 5 oktober 2015 Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 5 oktober 2015 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College

Nadere informatie

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS vwo verplichte profielvakken Vooropleidingseisen hoger onderwijs: van vwo naar wo Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Disclaimer: De lijst is gebaseerd op de officiële doorstroomeisen van het ministerie

Nadere informatie

Inleiding. Korte pauze Profielkeuze

Inleiding. Korte pauze Profielkeuze 1 Programma Inleiding Lieke Tromp, Teamleider Korte pauze Profielkeuze Jan Out, Decaan Vragen 2 De overgang van 3 naar 4 3 Waar zitten de verschillen? Nieuwe vakken (anw/won, ckv, maat, wis ABCD,..) Werken

Nadere informatie

PROFIELKEUZE havo (presentatie van de voorlichtingsavond)

PROFIELKEUZE havo (presentatie van de voorlichtingsavond) PROFIELKEUZE 2017 3 havo (presentatie van de voorlichtingsavond) Nu nog even een profiel kiezen In welke vakken ga je examen doen? Profielkeuze is een proces Leerling + ouders + school Tijdspad profielkeuze

Nadere informatie

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Disclaimer: De lijst is gebaseerd op de officiële doorstroomeisen van het ministerie van onderwijs. Bij het overnemen van deze gegevens kunnen er tikfouten zijn

Nadere informatie

Bijlage A. Nadere vooropleidingseisen in het Wetenschappelijk Onderwijs

Bijlage A. Nadere vooropleidingseisen in het Wetenschappelijk Onderwijs Bijlage bij de Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 6 december 2006, nr. HO/BL/2006/468783, tot wijziging van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 22669 24 april 2017 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 12 april 2017, nr. DUO/OND-2017/9529

Nadere informatie

VWO (nieuwe) doorstroomlijsten naar WO

VWO (nieuwe) doorstroomlijsten naar WO Vastgestelde OCW regeling per oktober 2008 VWO (nieuwe) doorstroomlijsten naar WO Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VOprofielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden.

Nadere informatie

Bijlage C behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007

Bijlage C behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 Bijlage C behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

KNOW HOW VOORLICHTINGSAVOND 10 NOVEMBER 2016

KNOW HOW VOORLICHTINGSAVOND 10 NOVEMBER 2016 KNOW HOW VOORLICHTINGSAVOND 10 NOVEMBER 2016 De Informatie markt is van 19.00 uur tot 21.45 in de Westkaap. De voorlichtingen van de opleidingen zijn verspreid over alle gebouwen van het Isendoorn College

Nadere informatie

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

Insula College, locatie Halmaheiraplein voor havo en vwo. Basiskalender cursus 2015-2016. Basiskalender 2015 2016 1

Insula College, locatie Halmaheiraplein voor havo en vwo. Basiskalender cursus 2015-2016. Basiskalender 2015 2016 1 Insula College, locatie Halmaheiraplein voor havo en vwo Basiskalender cursus 2015-2016 Versie 24 augustus 2015 Wijzigingen voorbehouden. roosterperiode 1 week 1 35 24 aug Roostervrije dag leerlingen m.u.v.

Nadere informatie

wisa of wisb en Engelse taal wisa of wisb en Engelse taal Engelse taal B Economie * * * wisa of wisb B Economie en Bedrijfseconomie

wisa of wisb en Engelse taal wisa of wisb en Engelse taal Engelse taal B Economie * * * wisa of wisb B Economie en Bedrijfseconomie Bijlage A. Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs 1.In deze bijlage wordt verstaan onder: NT: NG: EM: CM: ak: biol: econ: grtl: latl: : nlt: : wisa: wisb: profiel

Nadere informatie

Kiezen voor de toekomst! oktober

Kiezen voor de toekomst! oktober Kiezen voor de toekomst! oktober 2015 1 oktober 2015 2 Keuzedossier Kiezen zien als een proces Wat wil ik? Wat kan ik? Hoe ben ik? Zakelijke informatie over profielen, vakken, opleidingen, beroepen Koppelen

Nadere informatie

PROGRAMMA Arnold Maarse (teamleider havo bovenbouw en VWO a.i.) Yvonne Leferink (decaan)

PROGRAMMA Arnold Maarse (teamleider havo bovenbouw en VWO a.i.) Yvonne Leferink (decaan) INFORMATIEAVOND PROGRAMMA Arnold Maarse (teamleider havo bovenbouw en VWO a.i.) Yvonne Leferink (decaan) 1. Welkom 2. Examen 3. Decaan EXAMEN Schoolexamen (SE) Centraal examen (CE) SCHOOLEXAMEN Drie categorieën:

Nadere informatie

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 11 oktober 2017

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 11 oktober 2017 Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 11 oktober 2017 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhofcollege, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College,

Nadere informatie

Insula College, locatie Halmaheiraplein voor havo en vwo. Basiskalender cursus 2015-2016. Basiskalender 2015 2016 1

Insula College, locatie Halmaheiraplein voor havo en vwo. Basiskalender cursus 2015-2016. Basiskalender 2015 2016 1 Insula College, locatie Halmaheiraplein voor havo en vwo Basiskalender cursus 2015-2016 Versie 30 oktober 2015 Wijzigingen voorbehouden. roosterperiode 1 week 10 Deze week topactiviteiten voor klas 1,

Nadere informatie

VWO WO doorstroomeisen

VWO WO doorstroomeisen VWO WO doorstroomeisen Wil je na VWO naar HBO? Haal dan in het decanaat een lijst met doorstroomeisen van VWO naar HBO N+T N+G E+M C+M VWO VERPLICHTE PROFIELVAKKEN wib wia/b wia wic na bi ec Gs sk sk Keuzevak/

Nadere informatie

jaarrooster 2011/2012 voor leerlingen en ouders versie 11 januari 2012

jaarrooster 2011/2012 voor leerlingen en ouders versie 11 januari 2012 1 2 rgl sem wk lswk mnd-dg activiteit (eerste semester) jaarrooster 2011/2012 voor leerlingen en ouders versie 11 januari 2012 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Nadere informatie

UNIVERSITEIT. Studeren aan de 2012 / 2013. Overzicht bacheloropleidingen. Legenda

UNIVERSITEIT. Studeren aan de 2012 / 2013. Overzicht bacheloropleidingen. Legenda Studeren aan de UNIVERSITEIT 2012 / 2013 Overzicht bacheloropleidingen Legenda Opleiding in voltijd Opleiding in voltijd en deeltijd Opleiding voltijd en deeltijd met duaal als mogelijkheid Opleiding voltijd

Nadere informatie

Overzicht fixusopleidingen met selectie studiejaar Hogescholen. d.d. 1 december 2017

Overzicht fixusopleidingen met selectie studiejaar Hogescholen. d.d. 1 december 2017 Overzicht fixusopleidingen met selectie studiejaar 2018-2019 Hogescholen 34397 2018 B Biologie en Medisch Laboratoriumonderz Avans Hogeschool voltijd 210 3 34397 2018 B Biologie en Medisch Laboratoriumonderz

Nadere informatie

Profielkeuze in 3 Atheneum. Profielen en opleidingen Keuzeproces in de 3 e klas Tijdpad

Profielkeuze in 3 Atheneum. Profielen en opleidingen Keuzeproces in de 3 e klas Tijdpad Profielkeuze in 3 Atheneum Profielen en opleidingen Keuzeproces in de 3 e klas Tijdpad 1 De vakken in het Gemeenschappelijk Deel : Deze vakken krijgen alle leerlingen Nederlands Engels Duits of Frans Maatschappijleer

Nadere informatie

Voorlichtingsavond profielkeuze en bovenbouw

Voorlichtingsavond profielkeuze en bovenbouw Voorlichtingsavond profielkeuze en bovenbouw Voor ouders en leerlingen 3 VWO Welkom + voorstellen Tweede Fase / bovenbouw Vakkenpakket en profielen Extra vak Dyslexie Afsluiting PROGRAMMA INLEIDING De

Nadere informatie

Profielkeuze in 3 Atheneum. Profielen en opleidingen Keuzeproces in de 3 e klas Tijdpad

Profielkeuze in 3 Atheneum. Profielen en opleidingen Keuzeproces in de 3 e klas Tijdpad Profielkeuze in 3 Atheneum Profielen en opleidingen Keuzeproces in de 3 e klas Tijdpad 1 2 Programma Inleiding Lieke Tromp, Teamleider Korte pauze Profielkeuze Jan Out, Decaan Vragen 3 De overgang van

Nadere informatie

Het leren in de TF vwo. Inzicht Uit het hoofd leren Oefenen Toepassen

Het leren in de TF vwo. Inzicht Uit het hoofd leren Oefenen Toepassen Het leren in de TF vwo Inzicht Uit het hoofd leren Oefenen Toepassen Het leren in de TF vwo Basis leggen voor examen Discipline Plannen Verantwoordelijkheid nemen Tweede fase (1) 456 vwo examen is begonnen

Nadere informatie

Insula College, locatie Halmaheiraplein voor havo en vwo. Basiskalender cursus Basiskalender

Insula College, locatie Halmaheiraplein voor havo en vwo. Basiskalender cursus Basiskalender Insula College, locatie Halmaheiraplein voor havo en vwo Basiskalender cursus 2017 2018 Versie 26 oktober 2017 Wijzigingen voorbehouden. Week Datum Activiteiten roosterperiode 1 week 9 Deze week werkweek

Nadere informatie

Ouderinformatie avond 4 MAVO

Ouderinformatie avond 4 MAVO Ouderinformatie avond 4 MAVO Maandag 14 september 2015 Tijd: 20.00 uur Mentor Eerste aanspreekpunt voor leerlingen Op de hoogte van resultaten & cijfers Eerste aanspreekpunt voor ouders (ziekte, cijfers

Nadere informatie

ouderavond 5 havo / 6 vwo

ouderavond 5 havo / 6 vwo ouderavond 5 havo / 6 vwo Welkom R. Steuns afdelingsleider R. Neervoort K. de Vos P. Oosterhuis mentoren R. Welboren decaan 5Ha 5Hb 6Va programma rol mentor schoolexamen (PTA) examenreglement studiekeuze

Nadere informatie

Nieuws uit t decanaat 6 oktober 2017

Nieuws uit t decanaat 6 oktober 2017 Nieuws uit t decanaat 6 oktober 2017 havo/vwo bestemd voor havo/vwo bovenbouw Nieuws uit t decanaat is het mededelingenblad vanuit het decanaat havo/vwo van het Vechtdal College in Hardenberg. Het verschijnt

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h en 6v september

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h en 6v september INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h en 6v 2014-2015 11 september 2014 1 WELKOM F. van Damme, conrector bovenbouw havo R. Schuurmans, conrector bovenbouw vwo Mw. Y. van Nuland, leerjaarcoördinator 5 havo R.

Nadere informatie

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 5 oktober 2015

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 5 oktober 2015 Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 5 oktober 2015 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College

Nadere informatie

Kalender voor praktische opdrachten, toetsen en andere belangrijke onderdelen van het examendossier. Cohort 2012-2015 5 VWO Cursus: 2013-2014

Kalender voor praktische opdrachten, toetsen en andere belangrijke onderdelen van het examendossier. Cohort 2012-2015 5 VWO Cursus: 2013-2014 Bijlage 1 Kalender voor praktische opdrachten, toetsen en andere belangrijke onderdelen van het examendossier Cohort 2012-2015 5 VWO Cursus: 2013-2014 NB 1: Volgens afspraak Praktische opdracht Natuurkunde

Nadere informatie

Qompas StudieKeuze Top-50 Toplijstjes

Qompas StudieKeuze Top-50 Toplijstjes Qompas StudieKeuze Top-50 Toplijstjes www.qompas.nl Top-50 Toplijstjes Qompas StudieKeuze september 2015-december 2015 Surrounded by Talent Havo-jongens: Top-50 studies op Qompas StudieKeuze (sep-15 t/m

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gelet op artikel 33, lid Ib, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gelet op artikel 33, lid Ib, van de Wet op het voortgezet onderwijs; Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 2011, nr. DL/299780 houdende wijziging van de Regeling verwantschapstabel educatieve minor De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1b, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1b, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13500 1 september 2010 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 13 augustus 2010, nr.

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 VWO

Ouderavond Profielkeuze 3 VWO Ouderavond Profielkeuze 3 VWO Donderdag 12 november 2015 Schooljaar 2015-2016 Informatie over Belang van juiste profiel Keuzebegeleiding Profielen Dominicuscollege.dedecaan.net Belang van juiste profiel

Nadere informatie