arbr w w e mw b o a. o 1b u 5 b o 1 m 0 r o 2 m - t o 1 r b.n 1 0 e r l 2 e a

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "arbr w w e mw b o a. o 1b u 5 b o 1 m 0 r o 2 m - t o 1 r b.n 1 0 e r l 2 e a"

Transcriptie

1 20-205

2 colofon boom is een initiatief van: Unie van Bosgroepen Postbus ad Ede Contactpersonen boom Van eik naar eindproduct boom Zaaien, groeien, blessen, 3 Meindert Bruggemans m.bruggemans@bosgroepen.nl (06) Mariëtte Kamphuis m.kamphuis@bosgroepen.nl (038) Gerard Koopmans g.koopmans@bosgroepen.nl (06) Fotografie Daniel Nicolas Vormgeving Typography Interiority & Other Serious Matters vellen, verzagen, drogen en verwerken. boom De duurzame kringloop van bosbeheer, houtoogst en de veelzijdige verwerking van inlands hout.

3 boom toont de unieke waarde van onze bossen en ons hout 4 Eén prachtige, grote eik is zorgvuldig geselecteerd in het Kooibos van landgoed Middachten. De eik is onze meest veelzijdige inheemse houtboom. Het Kooibos is één van de interessantste bossen van ons land, zowel ecologisch, landschappelijk als cultuurhistorisch. Door selectief uitkapbeheer dragen de bomen in het Kooibos ook bij aan de economie van het landgoed. boom wordt vier seizoenen geobserveerd: de bloei in het voorjaar en de volle bladerkroon in de zomer. Ecologen documenteren het leven dat de boom herbergt: insecten, (korst)mossen, gallen, vogels en zoogdieren. In de herfst verzamelen en zaaien lokale schoolkinderen de eikels om voor nageslacht van boom te zorgen. De geschiedenis van het Kooibos wordt ontrafeld in de archieven van kasteel Middachten. Welke bosbeheer ligt ten grondslag aan de groei van deze fraaie houtboom? Winter20/202 wordt boom geveld, verzaagd en te drogen gelegd. Ambachtslieden, ontwerpers en kunstenaars verwerken de komende twee jaar het kwaliteitshout, maar ook de bladeren, takken, het schors en het zaagsel tot een rijk scala aan producten. In 205 wordt de eik in al zijn nieuwe verschijningsvormen geëxposeerd in en rond kasteel Middachten. boom verbeeldt de waarde van onze bomen en het belang van duurzaam bosbeheer. boom is van en voor iedereen die met bossen, bosbeheer en de verwerking van inlands hout te maken heeft en richt zich op iedereen jong en oud die graag in onze bossen en landgoederen wandelt, geïnteresseerd is in de natuur en open staat voor een hechte relatie en een duurzame omgang met ons landschap. 5 Kooibos, landgoed Middachten (729). boom in het Kooibos, op steenworp afstand van het kasteel. Duurzaam bos duurzaam hout! boom begint in20, het Internationaal jaar van het bos! Het Nederlandse bos ( hectare) wordt vooral gewaardeerd vanwege de natuurwaarden en de recreatieve mogelijkheden. Dat er in het bos ook hout wordt geoogst, vinden veel Nederlanders minder vanzelfsprekend. Ondertussen worden enorme hoeveelheden hout uit het buitenland geïmporteerd. Slechts7 procent van het hout dat we jaarlijks gebruiken, komt uit het Nederlandse bos. Toch kunnen we op een volkomen duurzame manier kwalitatief hoogwaardig hout oogsten uit onze bossen. De bosbeheerder zoals landgoed Middachten houdt daarbij rekening met de natuur, de cultuurhistorische en landschappelijke betekenis van het bos en het recreatieve gebruik. Daarbij levert het bos net als vroeger hout op, dat op allerlei manieren kan worden gebruikt.

4 boom-credit & boom-internationaal boom is een remake van het in Engeland door Peter Toaig en Gerry Olson in gerealiseerde onetree project: Het oorspronkelijke onetree project kreeg inmiddels internationaal navolging, waaronder in Tasmanie en Alaska. Sinds winter200 loopt in Engeland het vervolgproject OneOak. Via wiki/onetree Via sluit boom aan bij de internationale boom-gemeenschap. Inmiddels liet Peter Toaig ons weten dat er bij de bbc en de Royal Botanic Garden Edinburgh initiatieven bestaan om een tv-programma en tentoonstelling te maken over de internationale onetree projecten. 7 boom-teamgeest De Unie van Bosgroepen is initiatiefnemer en auteur van het Nederlandse boom-programma/project. Samenwerking maakt sterk. Daarom hebben boseigenaren tussen975 en995 overal in Nederland regionale Bosgroepen opgericht. Bosgroepen zijn coöperatieve verenigingen van en voor eigenaren. Onder de leden bevinden zich particulieren, natuurbeschermingsorganisaties en overheden, zoals gemeenten. De Bosgroepen ondersteunen de leden bij het duurzame beheer van hun bos en natuurterreinen. Rond boom verenigen de Bosgroepen landgoed- en boseigenaren, de houtindustrie, de rijksoverheid en lokale overheden tot één gezamenlijke missie: de promotie van duurzaam bosbeheer en duurzame houtoogst. boom verbindt via de duurzaamheidsketen de werelden van de particuliere landgoederen, de houtindustrie en de creatieve wereld, de verschillende overheidslagen (Europa, het rijk, regio, provincie en gemeente) en die van het brede publiek. boom: industrie werkt samen met ambacht, burger met bestuurder, kind met volwassene, artiest met onderzoeker, producent met afnemer, wieg met graf, eikel met zaag, en doel met effect.

5 8 boom- partners: investeringswaarde, sponsoringsopties en adoptiekansen De Unie van Bosgroepen wil het boom-project volbrengen samen met grote en kleine partners. Hierdoor ontstaat een partipatief opdrachtgeverschap, passend bij de aard van het project. De investeringswaarde ligt hierbinnen voor partners dan ook op de volgende vier vlakken:. vertegenwoordigers van de duurzame, geïntegreerde productieomgeving bos: het landgoed zelf, vertegenwoordigers van terreineigenaren en belangenorganisaties in de sector; zij etaleren en promoten het begin van de cyclus; 2. vertegenwoordigers van de rondhoutverwerkende industrie (aannemers, zagerijen, verwerkers, producenten van eindproducten); zij etaleren en promoten de maatschappelijk verantwoorde verwerking van het natuurproduct hout tot waardevolle eindproducten; 3. supporters van het maatschappelijk belang van (onderdelen van) de cyclus: overheden; Zij etaleren en promoten de lokale en regionale vertaling van algemene principes als duurzaamheid, cradle tot cradle en klimaatneutraal naar inspirerende, tastbare en bruikbare voorbeelden op de menselijke schaal; 4. vertegenwoordigers van de eindgebruikers van de cyclus zelf en van onderdelen van de cyclus: Goede Doelen; zij etaleren en promoten het bewustzijn van en de invloed van eindgebruikers op de voorgaande schakels in duurzaamheidsketens. boom-programma Een scala aan activiteiten begeleidt het boom-project. Deels zijn dit kleinschalige evenementen, maar door de documentatie ervan via het web, de pers, de tentoonstelling en een boek zullen ze door een groot publiek te volgen zijn. Daartoe fotografeert Daniel Nicolas de laatste 4 seizoenen van boom en de belangrijkste activiteiten rondom boom. Zijn foto s figureren in de pr/communicatie gedurende het boomproject, de weblog/website en in het boom-boek. Het boomprogramma bestrijkt vier jaren (20-204) en omvat: a. boom-vier seizoenen b. boom-productielijn c. boom-website d. boom-expositie e. boom-boek a boom in vier seizoenen w i nter boom-excursies Geweiententoonstelling Middachten (laatste weekend maart20) Tijdens de jaarlijkse geweiententoonstelling van de Veluwe op kasteel Middachten kan boom in het Kooibos worden bezocht. Een miniexpositie belicht het boom-project. 9 voorja a r Kooibos-conferentie (voorjaar20) 20 is internationaal jaar van bos! Het Kooibos, waarin boom groeit, is één van de interessantste bossen van Nederland, zowel ecologisch, landschappelijk als cultuurhistorisch. Het aantal onderzoekers per vierkante meter ligt hier heel hoog. We brengen deze onderzoekers bij elkaar rond boom om te vertellen over de betekenis van dit bijzondere bos. Door boom het bos zien!

6 20-205

7 zomer boom-bezichtiging (laatste weekend van maart202) Tijdens de jaarlijkse geweiententoostelling van de Veluwe op kasteel 2 Boom, bos & biodiversteit (200-20) Vooral de eik staat bekend om de grote hoeveelheid leven die hij op zijn Middachten wordt de gevelde boom in volle glorie ter bezichtiging opgesteld. Hierna verhuist boom naar zagerij Hengeveld in Stroe. 3 bast en in zijn kruin huisvest. Ecologen brengen in kaart wat er leeft op en rond boom. Op een warme zomerdag en -nacht zal zelfs de boom- Dendrochronologisch onderzoek boom (winter202) kroon (35 meter hoog) via een kraan worden onderzocht op insecten- De leeftijd van boom wordt door onderzoekers van Wageningen leven. Een deel van de gevonden soorten wordt verzameld en opgeslagen Universiteit via dendrochronologisch onderzoek vastgesteld. We nodigen in een kabinet, gemaakt van hout van boom, waarmee landgoed het Gelders Archief uit om via een tijdbalk van regionale/landelijke Middachten dit educatieve verhaal kan illustreren. geschiedenis de levensduur van boom te illustreren. h e rfst b boom-productielijn boom-herfsthappening (najaar20) Schoolkinderen uit de omgeving van landgoed Middachten worden Van het hout, de takken, het blad en zelfs het zaagsel van boom wordt ontvangen in de monumentale squash-hal (94), vlakbij het kasteel en een zo breed mogelijk scala aan producten gemaakt. Het verzaagde het Kooibos. Een ecoloog en een bosbouwer vertellen over het Kooibos hout wordt beschreven in een catalogus (de kwaliteit en afmetingen van en boom. De kinderen bezoeken boom en verzamelen en zaaien de de verschillende onderdelen). Deze catalogus wordt verspreid onder eikels om voor nageslacht van boom te zorgen. houtbewerkers, kunstenaars, vormgevers en architecten. Zij worden uitgenodigd ideeën/ontwerpen in te leveren voor de verwerking van w i nter specifieke onderdelen van boom. Hun voorstellen worden op kwaliteit beoordeeld door een selectiecommisie. Daarnaast houdt de selectie- boom-velling (winter20/202) commissie rekening met de beoogde diversiteit aan producten. De De cirkel van vier seizoenen is rond: op een heldere en droge dag in selectiecommissie wijst de boom-onderdelen toe aan de verkozen december of januari zal boom worden uitgekleed van zijn zijtakken gegadigden. De verwerking van boom-hout zal enkele jaren in beslag worden ontdaan en geveld door de mannen van kipp, boom-, bos- nemen, omdat voor sommige eindproducten het hout voldoende droog en landschapsonderhoud. Een select gezelschap van genodigden zal moet zijn. aanwezig bij deze gebeurtenis, want er zal behoedzaam moeten worden gemanœuvreerd om boom veilig te vellen. Via foto- en filmopnamen delen we dit bijzondere moment met het grote publiek. Nederlandse rondhoutveiling (jaarlijks, laatste zaterdag februari) boom wordt de mascotte van de Nederlandse rondhoutveiling, jaarlijks georganiseerd door de Unie van Bosgroepen. Op deze veiling worden de mooiste stammen uit het Nederlandse bos per opbod verkocht. De veiling vestigt de aandacht op de kwaliteit van hout uit het Nederlandse bos en zorgt ervoor dat deze kwaliteit voor de boseigenaar een goede prijs oplevert. Voor de houtkopers biedt de veiling volop keuze; ieder jaar worden er tot veertig verschillende houtsoorten geveild. Via boom Studie Bosstad Houtstructuurjurk Silva detail biedt de rondhoutveiling inzicht in de gehele kringloop van duurzaam bosbeheer, houtoogst en de verwerking van inlands hout. (2009) (2008) (2008) Onix bv Marga Weimans Erik Odijk

8 4 boom-kunstwerk Kasteel Middachten Van boom wordt één bijzonder product door een kunstenaar speciaal voor kasteel Middachten bedacht, ontworpen en gemaakt, als symbool voor de kringloop die vroeger normaal was in het bosbeheer van een landgoed. De boom wordt weliswaar geveld, maar blijft toch thuis op de plek waar hij ontkiemde en wortelde. (Bijdrage: Provincie Gelderland) 5 c boom.nl onetree.nl/weblog Om een zo groot mogelijk publiek deelgenoot te maken van alle facetten van het boom-project wordt winter20 de boom-weblog gelanceerd, evenals de boom-website. Hierop is het gehele boom-programma te volgen en staan alle partners vermeld. Na afronding van het boomproject wordt de website opgeleverd als boom-webtentoonstelling en blijft nog een aantal jaren in de lucht. d boom-expositie 205 In205 zijn alle boom-producten voltooid en vindt de boom-expositie plaats rond en in kasteel Middachten. (Eikenhout speelt in het historische interieur van kasteel Middachten een prominente rol in de vorm van vloeren, lambriseringen en de trappartij.) e boom-boek 205 Het boom-boek documenteert het boom-project voor de toekomst en functioneert als catalogus bij de boom-expositie. Naast de boomproducten beschrijft het boek het bijzondere Kooibos, de bosbouwtraditie, de resultaten van het boom, bos & biodiversiteitsonderzoek, het dendrochronologisch onderzoek, de boom- tijdbalk, boom-vier seizoenen en de traditie en toekomstmogelijkheden van Nederlands hout en houtverwerking. Centrale trappartij en plattegrond kasteel Middachten

9 pa rticipa nten boom

Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland. Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025

Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland. Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025 Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025 650 gebouwen 35 kastelen, landhuizen, kasteelruïnes ruim 150 terreinen 24.000 museumstukken ruim

Nadere informatie

NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER

NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER LANDGRAAF Grenzeloos samenwerken Bosbeheer Landgraaf wil samenwerken en een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving door maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Nadere informatie

HOUT EXPO CNTRM. Airport Garden City Lelystad

HOUT EXPO CNTRM. Airport Garden City Lelystad Airport Garden City Lelystad ennis delen flexplekken branche expositie etrokken cluster exposure ontmoeting pla radle to cradle kantoor loofhoutbos ontwi D e i n i t i a t i e f n e m e r s Het Hout Expo

Nadere informatie

HOUTOOGST: VAN PLAN TOT PLANK

HOUTOOGST: VAN PLAN TOT PLANK HOUTOOGST: VAN PLAN TOT PLANK beheerplan Om te bepalen welke functies in een bos van belang zijn en welke werkzaamheden er worden uitgevoerd maakt de boseigenaar een beheerplan. In het beheerplan staan

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

Lambertus Mous. siersmid

Lambertus Mous. siersmid Lambertus Mous siersmid Ik ben als het ware in de smederij op de wereld gekomen. Als klein jongetje was ik er altijd al te vinden. Een siersmid moet vanuit het ambachtelijke ook oog hebben voor kunst en

Nadere informatie

Staatsbosbeheer vernielt onze bossen, vindt een ouddirecteur. Ze maken mooie bossen lelijk

Staatsbosbeheer vernielt onze bossen, vindt een ouddirecteur. Ze maken mooie bossen lelijk Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant Een gezin wandelt langs een kaalgekapt bosperceel bij Amerongen. Staatsbosbeheer vernielt onze bossen, vindt een ouddirecteur. Ze maken mooie bossen lelijk Een

Nadere informatie

Nederlands bos. Nederlands bos: hoeveel bos is er?

Nederlands bos. Nederlands bos: hoeveel bos is er? Nederlands bos In het dichtbevolkte Nederland heeft bos meerdere functies. Naast de productie van hout zijn de natuur-, landschap- en recreatiefunctie van groot belang. Boswet, bosbeleid en regelgeving

Nadere informatie

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Doelgroep: Midden- en bovenbouw basisonderwijs: groep 5-8 Jaargetijde: Herfst, winter, lente en een stukje zomer. Plaats:

Nadere informatie

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe?

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe? Naam: _ GELDERLAND BOS EN WATER Gelderland is een provincie in Midden-Nederland en is de grootste provincie van Nederland. Arnhem is de hoofdstad van de provincie. Nijmegen is de grootste stad. Gelderland

Nadere informatie

Missie en visie Landschap Overijssel

Missie en visie Landschap Overijssel Missie en visie Landschap Overijssel Inhoudsopgave 1. Welkom 2. Onze missie 3. Onze visie 4. Onze kernwaarden, waardevol landschap 5. Onze kerncompetenties 6. Onze kerntaken 7. Onze afweging 8. Onze rollen

Nadere informatie

Investeringsagenda Dansende bomen

Investeringsagenda Dansende bomen Dansen de bomen? Projecten cultuurhistorie van Veluwse bossen Paul Thissen programma coördinator Cultuurhistorie provincie Gelderland Symposium Erfgoed in bos en natuur, Werk in uitvoering 4-10-2012 te

Nadere informatie

Bloeiend plantje Spoor van een dier

Bloeiend plantje Spoor van een dier Volwassen boom Jonge boom Dode boom Hoge struik Lage struik Varen Mos Klimmende plant Bloeiend plantje Spoor van een dier Paddenstoel (op de grond) Bodemdiertje Paddenstoel (op een boom) Activiteit 3 :

Nadere informatie

inhoud De oude eik 1. In het park 2. De delen van de eik 3. Herfst 4. Dieren helpen de eik. 5. Winter 6. Lente 7. Rupsen 8.

inhoud De oude eik 1. In het park 2. De delen van de eik 3. Herfst 4. Dieren helpen de eik. 5. Winter 6. Lente 7. Rupsen 8. De oude eik inhoud De oude eik 3 1. In het park 4 2. De delen van de eik 5 3. Herfst 6 4. Dieren helpen de eik. 7 5. Winter 8 6. Lente 9 7. Rupsen 10 8. De galwesp 11 9. De boomklever 12 10. Filmjes 13

Nadere informatie

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept a Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de

Nadere informatie

Dik hout vraagt kwaliteitsbeheer

Dik hout vraagt kwaliteitsbeheer Dik hout vraagt kwaliteitsbeheer Veranderingen in het Nederlandse bos Ontwikkelingen in de boomsoortaandelen binnen de oppervlakte opgaand bos tussen de 4de bosstatistiek (1980-1983) en het Meetnet functievervulling

Nadere informatie

Subsidies voor landschap & natuur

Subsidies voor landschap & natuur Gemeente Aalten Subsidies voor landschap & natuur Versterking landschap De provincie Gelderland en de gemeente Aalten streven naar een gevarieerder, aantrekkelijker en beter beleefbaar landschap. Vandaar

Nadere informatie

Is het Eike- of eikenhout

Is het Eike- of eikenhout Lezingenblok Hout en monumenten Is het Eike- of eikenhout Patrick Assink Assinkhout BV Mijn naam is Patrick Assink. Ik ben werkzaam in ons familiebedrijf, waar we rondhout zagen, schaven, verhandelen en

Nadere informatie

Omdat de weg en het landschap bij elkaar horen. Landschapsplan Amsterdamseweg

Omdat de weg en het landschap bij elkaar horen. Landschapsplan Amsterdamseweg Omdat de weg en het landschap bij elkaar horen Landschapsplan Amsterdamseweg Waarom een integraal landschapsplan? In 2018 voert de provincie onderhoud uit tussen de Schelmseweg en de A12. Voor een goede

Nadere informatie

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam verpakken Consumenten vinden dat bedrijven een belangrijke rol spelen als het gaat om maatschappelijke

Nadere informatie

Ruimte voor Limburg. Limburg in VORm: Ruimtelijke ontwikkelingen in balans

Ruimte voor Limburg. Limburg in VORm: Ruimtelijke ontwikkelingen in balans Ruimte voor Limburg Limburg in VORm: Ruimtelijke ontwikkelingen in balans Colofon Uitgave: Provincie Limburg Postbus 5700 6202 MA Maastricht Tel.: +31 (0)43 389 99 99 Fax: +31 (0)43 361 80 99 E-mail: postbus@prvlimburg.nl

Nadere informatie

Waarom kiest u voor PEFC? Redenen die hout snijden.

Waarom kiest u voor PEFC? Redenen die hout snijden. Waarom kiest u voor PEFC? Redenen die hout snijden. Hout kom je overal tegen... 2 Nog wel ja. De vloer. Een pak kopieerpapier. Een verhuisdoos. Een deur. Een tuinstoel. Openhaardhout. Overal komen we hout

Nadere informatie

bosplantsoen Dunnen van

bosplantsoen Dunnen van De gemeente Ede streeft naar een natuurlijk beheer van het openbaar groen. Deze manier van beheren is vooral geschikt voor de grotere groenobjecten, bijvoorbeeld bosplantsoen. Bij het juiste beheer kan

Nadere informatie

www.houtcompagnie.nl

www.houtcompagnie.nl www.houtcompagnie.nl Houtinkoop voor bijzondere afmetingen: Wie en wat zijn wij: Nick Faber, ik ben Directeur/eigenaar van Houtcompagnie Almenum BV in Harlingen. Wij zijn een houthandel/zagerij. Ik ben

Nadere informatie

Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015.

Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015. Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015. Natuurvriendelijk maaien is in 2015 opgestart en heeft zich steeds verder ontwikkeld. Het heeft geresulteerd in het onderstaande maaiplan dat in het voorjaar

Nadere informatie

Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015)

Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015) Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015) 4.2 Natuur en landschap in Gelderland De provincie en haar partners streven samen naar een compact en hoogwaardig stelsel van onderling verbonden natuurgebieden

Nadere informatie

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Kloostertuin Kwekerij Hof te Dieren Herfst in de Kloostertuin Het is herfst maar door het droge voorjaar zijn er nog maar weinig herfstkleuren te zien. Wel bloeien de

Nadere informatie

BOSSEN. Dwaal door onze groene wereld. Christiane Dorion

BOSSEN. Dwaal door onze groene wereld. Christiane Dorion DE BOSSEN IN Dwaal door onze groene wereld Christiane Dorion LEMNISCAAT ROTTERDAM Inhoud Wereldbossen 4 Groene reuzen 34 Van zaadje tot boom 6 Herken naaldbomen 36 Bladeren, stammen en wortels 8 Tropische

Nadere informatie

KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN.

KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN. KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN. HOUT KOM JE OVERAL TEGEN... NOG WEL JA. De vloer. Een pak kopieerpapier. Een verhuisdoos. Een deur. Een tuinstoel. Openhaardhout. Overal komen we hout tegen. Hout

Nadere informatie

Twickel als landgoedbedrijf

Twickel als landgoedbedrijf Historisch perspectief Doelstelling en organisatie Landgoederenbezit Gebruik en beheer Financieel beheer Actuele thema's Historisch perspectief 1347 Herman van Twickelo koopt het huis Eysinc 1537 Erfdochter

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

Tiny Forest; levert het iets op?

Tiny Forest; levert het iets op? Tiny Forest; levert het iets op? C.J. Nonhof KNNV afdeling Delfland Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland

Nadere informatie

ontspannen wonen met time out second home woningtype East Village

ontspannen wonen met time out second home woningtype East Village ontspannen wonen met time out second home woningtype East Village quality time begins at home Waarom zou uw tweede woning minder comfort bieden dan uw eerste woning? Waarom zou uw woning niet door een

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Erfgoed

Onderzoek Inwonerspanel: Erfgoed 1 (18) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 14 november kregen de panelleden van 18 jaar en ouder (1.435 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

VOORAANKONDIGING. Najaarsconferentie. Europese Eemland Conferentie EUROPESE EEMLAND CONFERENTIE VEELZIJDIG PLATTELAND! Het platteland leeft!

VOORAANKONDIGING. Najaarsconferentie. Europese Eemland Conferentie EUROPESE EEMLAND CONFERENTIE VEELZIJDIG PLATTELAND! Het platteland leeft! VOORAANKONDIGING Het platteland leeft! De Europese Eemland Conferentie en het Netwerk Platteland hebben de handen ineengeslagen om in het najaar een bruisende driedaagse plattelandsconferentie te organiseren.

Nadere informatie

stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen

stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen www.skbl.nl Nederland is ongekend mooi. Overal zijn plekken waar je onder de

Nadere informatie

Gedragscode zorgvuldig bosbeheer 2004

Gedragscode zorgvuldig bosbeheer 2004 Gedragscode zorgvuldig bosbeheer 2004 opgesteld door: Vogelbescherming Nederland te Zeist en Het Bosschap te Zeist Het Bosschap is het bedrijfschap voor de bosbouw, het bosbeheer en de houtteelt. In het

Nadere informatie

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1.

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1. Duurzaamheidsbeleid De bijzondere locatie van Buitenkans Kinderopvang bij het stadslandbouwproject biedt een uitstekende basis voor duurzame kinderopvang. Natuur, ons voedselketen en respect voor mens

Nadere informatie

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein Romantiek in een sprookjeslandschap Tekst: Fanny Storms Fotografie: Park van Beervelde Op een boogscheut van het drukke Gent treffen we het Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein betreden worden

Nadere informatie

Planning in het Bosbeheer Omgang met Tijd en Onzekerheid

Planning in het Bosbeheer Omgang met Tijd en Onzekerheid Planning in het Bosbeheer Omgang met Tijd en Onzekerheid Marjanke Hoogstra Wageningen Universiteit/Leerstoelgroep Bos- en natuurbeleid Inhoud van de presentatie: het probleem de theorie en de praktijk

Nadere informatie

Scan Bos & Hout Noord-Brabant

Scan Bos & Hout Noord-Brabant Scan Bos & Hout Noord-Brabant Doel, aanpak en stand van zaken Beers, 1 november 2018 Vincent Lokin, Arboribus Silva Door de bomen het bos nog zien: Vier verwante initiatieven - De Coalitie Bos & Hout geeft

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

Naam:...

Naam:... Naam:... Wil je meer over paddestoelen weten? Vul de woorden in op de goede plaats. Kies uit: hoed herfst eetbaar steel giftig grotten In de... vind je in het bos veel paddestoelen. Ze groeien op dode

Nadere informatie

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI AMBACHT VAKMANSCHAP TECHNOLOGIE s-hertogenbosch HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI We staan aan het begin van een nieuw maaktijdperk. Wereldwijd wordt het belang van het maken en creatieve ambachten voor

Nadere informatie

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum 1 Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum Dames en heren, Meneer Mackay, beste Eric, De Veluwe, een icoon van de Nederlandse natuur.

Nadere informatie

BOS+ Is er vraag naar, en aanbod van kwaliteitshout; nu en in de toekomst? Stichting Probos. Inleiding

BOS+ Is er vraag naar, en aanbod van kwaliteitshout; nu en in de toekomst? Stichting Probos. Inleiding Is er vraag naar, en aanbod van kwaliteitshout; nu en in de toekomst? Jan Oldenburger (Probos) en Dries Van der Heyden (BOS+) BOS+ Stichting Probos Zet zich in voor duurzaam bosbeheer in Nederland en daarbuiten

Nadere informatie

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT vzw Een onafhankelijke organisatie gedragen door vrijwilligers grootste natuurbeschermingsorganisate in Vlaanderen eind 2001 opgericht

Nadere informatie

Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora

Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora Herbariummateriaal verzamelen nog van deze tijd?! Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora Leni.Duistermaat@naturalis.nl Nederland kent een lange traditie van het inventariseren

Nadere informatie

Zicht vanuit het park. Situatie Harnaschpolder. BNA Beste Gebouw van

Zicht vanuit het park. Situatie Harnaschpolder. BNA Beste Gebouw van Inzending STADSARCHIEF DELFT PROGRAMMA: Archiefbewaarplaatsen, publieke studiezaal, kantoren en werkruimten ADRES: Harnaschpolder Delft, NL OPDRACHTGEVER: Gemeente Delft AANNEMER: Aannemingsmaatschappij

Nadere informatie

STICHTING KASTEEL MIDDACHTEN. Jaarverslag 2015

STICHTING KASTEEL MIDDACHTEN. Jaarverslag 2015 STICHTING KASTEEL MIDDACHTEN Jaarverslag 2015 Bestuursactiviteiten Het bestuur kwam bijeen te Middachten op 15 april en 14 oktober 2015. Bij beide vergaderingen was de rentmeester van Middachten, Ing.

Nadere informatie

ENERGIE UIT HET LANDSCHAP

ENERGIE UIT HET LANDSCHAP ENERGIE UIT HET LANDSCHAP DE LOGISTIEKE UITDAGING VOOR MORGEN BEON 15 juni De Haere, Olst GEORGE BORGMAN Praktisch advies Bosbeheer Blessen en houtmeten Oogstvoorbereiding/-begeleiding Logistiek Beheerplanning

Nadere informatie

WONEN OP ABSOLUUT TOP NIVEAU

WONEN OP ABSOLUUT TOP NIVEAU WONEN OP ABSOLUUT TOP NIVEAU Vorstelijk wonen aan de kust ZEEËN VAN RUIMTE VOOR EEN LEVEN VOL RUST Op een unieke locatie, pal achter de duinen van de Noordzeekust. In het hart van de Randstad en op slechts

Nadere informatie

Middachten landgoed in bedrijf. www.middachten.nl

Middachten landgoed in bedrijf. www.middachten.nl Middachten landgoed in bedrijf Middachten cultureel erfgoed 2 Continuïteit al 800 jaar Middachten circa 1730 meer dan 800 jaar oud vererfd, nooit verkocht familiegeneraties verbonden aan Middachten (Van

Nadere informatie

NME-leerroute Kabouters in het Westerpark

NME-leerroute Kabouters in het Westerpark NME-leerroute Kabouters in het Westerpark 1 Groep Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen In het Westerpark woont een kaboutervolk. Dat weten niet zoveel mensen, maar voor deze ene keer hebben

Nadere informatie

Leren op een prachtige school

Leren op een prachtige school Meerwerf basisschool Tuindorpschool www.meerwerf.nl Leren op een prachtige school midden in Den Helder R Rust en ruimte In het oude centrum van Den Helder ligt onze prachtige Tuindorpschool. Al generaties

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3135 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Milaan Prachtig appartement te koop in het hart van

Nadere informatie

Landschappelijke elementen

Landschappelijke elementen Welkomstkaarten voor Landschappelijke elementen Gaan voor groen! Behoud en herstel van landschappelijke elementen? Geweldig! Landschappelijke elementen zijn van culturele en historische waarde. Maar ze

Nadere informatie

Grouwweg 13 te Niebert

Grouwweg 13 te Niebert Grouwweg 13 te Niebert Grouwweg 13 te Niebert Houdt u van exclusieve architectuur en wilt u tot rust komen en volop genieten van het landleven (nabij de bruisende stad Groningen)? Genieten van het landleven

Nadere informatie

Fietspad in het Voorsterbos, voorbeeld van een toegankelijk, divers bos

Fietspad in het Voorsterbos, voorbeeld van een toegankelijk, divers bos Concept Concept Concept Concept CRU05.095 Lekker leven in Flevoland Wat willen we bereiken: Een provincie met goede recreatieve mogelijkheden voor zowel de inwoners als de Randstadbewoners, het behoud

Nadere informatie

Het leveren van duurzaam geproduceerd hout

Het leveren van duurzaam geproduceerd hout Het leveren van duurzaam geproduceerd hout Inhoudsopgave Reef Hout Groep Producten Duurzaam bosbeheer: FSC FSC in de praktijk Vragen Reef Hout Groep Reef Hout Groep Missie: Een bedrijf dat handelt in hout-

Nadere informatie

NIEUWE VORMEN IN HET LANDSCHAP Kunst uit Natuur PÉ OKX EN COR TEN HAAF

NIEUWE VORMEN IN HET LANDSCHAP Kunst uit Natuur PÉ OKX EN COR TEN HAAF NIEUWE VORMEN IN HET LANDSCHAP Kunst uit Natuur INLEIDING Kunst uit Natuur is een samenwerkingsproject van ecoloog Cor ten Haaf en beeldend kunstenaar Pé Okx. In dit project willen zij de visuele vormen

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE LAREN- 8 september LAREN Groen van toen

PROGRAMMABOEKJE LAREN- 8 september LAREN Groen van toen PROGRAMMABOEKJE LAREN- 8 september 2012 -LAREN Groen van toen Het landelijke thema van Open Monumentendag 2012 luidt: Groen van toen. Hiermee staat men stil bij de rol, het belang en de betekenis van het

Nadere informatie

Naam: TIJD EN SEIZOENEN

Naam: TIJD EN SEIZOENEN Naam: TIJD EN SEIZOENEN Tijd is belangrijk. Je moet op veel plaatsen op tijd komen. Op tijd op school, op tijd thuis, op tijd voor de bus of de trein. Om te zien hoe laat het is, kijk je op je horloge.

Nadere informatie

WIJ WENSEN U FIJNE FEESTDAGEN EN EEN JAAR VOL SCHOONHEID! Marina Laméris Roel van Norel

WIJ WENSEN U FIJNE FEESTDAGEN EN EEN JAAR VOL SCHOONHEID! Marina Laméris Roel van Norel WIJ WENSEN U FIJNE FEESTDAGEN EN EEN JAAR VOL SCHOONHEID! Marina Laméris Roel van Norel Beste relatie, Traditiegetrouw ontvangt u van ons een eindejaarsgroet waarin we het een en ander vertellen over het

Nadere informatie

SAMENVATTING SAMENVATTING

SAMENVATTING SAMENVATTING SAMENVATTING Hoe waardeert en beleeft de Nederlandse bevolking de ruimtelijke kwaliteit van haar leefomgeving? Deze nulmeting van de Belevingswaardenmonitor Nota Ruimte beschrijft hoe aantrekkelijk Nederlanders

Nadere informatie

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN ROUTE 15 km 20 17 De Groene Loper verbindt groene initiatieven, zo ook in het Vechtdal. Ontdek in Ommen een aantal plekken waar gezamenlijk is gewerkt aan het vergroten van

Nadere informatie

Uitnodiging en programma Schetsschuit. Blauwzaam Lint. Een initiatief van: Nationale Bomenbank bv Stichting Blauwzaam

Uitnodiging en programma Schetsschuit. Blauwzaam Lint. Een initiatief van: Nationale Bomenbank bv Stichting Blauwzaam Uitnodiging en programma Schetsschuit Blauwzaam Lint Een initiatief van: Nationale Bomenbank bv Stichting Blauwzaam in samenwerking met de Rijksoverheid Een initiatief van: Stichting Blauwzaam is een initiatief

Nadere informatie

Vastgoedbeheer met een culturele invulling

Vastgoedbeheer met een culturele invulling Vastgoedbeheer met een Vastgoedbeheer met een Het voormalig kantoor van Woningcorporatie Portaal in Presikhaaf is verbouwd tot KUNSTportaal, ontmoetingsplek voor kunstliefhebbers en kunstenaars. KUNSTportaal

Nadere informatie

Biomassa: realistisch doel of niet?

Biomassa: realistisch doel of niet? Biomassa: realistisch doel of niet? Biomassa uit natuur, bos, landschap en de houtketen Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Platform Hout Nederland (PHN) Bosschap Branchevereniging Organische

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Levensbomenbos 1. Inleiding

Initiatiefvoorstel Levensbomenbos 1. Inleiding 1 Initiatiefvoorstel Levensbomenbos 1. Inleiding De fractie van de Bossche Groenen zou graag zien dat burgers de mogelijkheid wordt geboden een herdenkingsboom in een levensbomenbos aan te planten. Bomen

Nadere informatie

Overzicht cursusaanbod Groen en Doen

Overzicht cursusaanbod Groen en Doen Overzicht cursusaanbod Groen en Doen Veilig werken als basis voor vrijwilligerswerk (1 module) 1 Maaien met de zeis (3 modules) 1 Leren zeisen 2 Leren haren 3 Zeistechnieken voor gevorderden Snoeien fruitbomen

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

Heerlijk wonen, werken, leven en recreëren? In Luchen, waar anders.

Heerlijk wonen, werken, leven en recreëren? In Luchen, waar anders. Heerlijk wonen, werken, leven en recreëren? In Luchen, waar anders. www.luchenwaaranders.nl Lekker leven. Het kan, gewoon hier! Als u straks door Luchen fietst, ziet u een mooie, groene wijk. Ruim opgezet.

Nadere informatie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Wat verwacht je van de omgevingsvisie? Biedt een omgevingsvisie kansen? Jan van Susante Voorzitter Heemschut Limburg alles van waarde is weerloos (Lucebert)

Nadere informatie

INDEX PAGINA Linkedin Group Domein Zuiderbosch

INDEX PAGINA   Linkedin Group Domein Zuiderbosch INDEX PAGINA 4 INLEIDING 6 DE IDEALE LOCATIE TRADITIE EN INNOVATIE EEN VOGELVLUCHT OVER HET DOMEIN 0 HIGH-END KANTOORPAVILJOENS 11 UITGANGSPUNTEN ONTWERP 3 RUIMTE OM TE ONDERNEMEN 13 DE IDEALE WERKPLEK

Nadere informatie

SINT MARTENS HOF 20 kluswoningen in de wijk Sint Marten te Arnhem

SINT MARTENS HOF 20 kluswoningen in de wijk Sint Marten te Arnhem SINT MARTENS HOF 20 kluswoningen in de wijk Sint Marten te Arnhem SINT MARTENS HOF 20 kluswoningen in de wijk Sint Marten te Arnhem 3 REALISATIE VAN 20 KLUSHUIZEN IN COLLECTIEF PARTICULIER OPDRACHT- GEVERSCHAP

Nadere informatie

Staatsbosbeheer - hout en biomassa-

Staatsbosbeheer - hout en biomassa- Staatsbosbeheer - hout en biomassa- Henk Wanningen Programmamanager Biomassa en Klimaat Directie SBB Concern Staf Regio Noord Regio Oost Regio Zuid Regio West Staatsbosbeheer Dienstverlening 1 Staatsbosbeheer

Nadere informatie

MAISONS ROCHEHAUT KLAAR OM UW DROOM TE LEVEN?

MAISONS ROCHEHAUT KLAAR OM UW DROOM TE LEVEN? MAISONS ROCHEHAUT KLAAR OM UW DROOM TE LEVEN? MAISONS ROCHEHAUT Maisons Rochehaut bestaat uit zes tot in de details uitgekiende luxewoningen die aanleunen tegen het glooiende landschap van Rochehaut. Dankzij

Nadere informatie

IGM Waalwijk Inrichting kantoor. In opdracht van IGM Ressins

IGM Waalwijk Inrichting kantoor. In opdracht van IGM Ressins IGM Waalwijk Inrichting kantoor In opdracht van IGM Ressins Interieurontwerp voor het nieuwe kantoor van IGM Ressins te Waalwijk. Het snelgroeiende in-en export bedrijf in de chemische industrie wil voor

Nadere informatie

R a p p o r t S y s t e m a t i s c h e B o o m c o n t r o l e ( V T A )

R a p p o r t S y s t e m a t i s c h e B o o m c o n t r o l e ( V T A ) R a p p o r t S y s t e m a t i s c h e B o o m c o n t r o l e ( V T A ) Landgoed Nieuw Cruysbergen februari 2017 Opgesteld door Bosgroep Midden Nederland februari 2017 t (0318) 67 26 26 www.bosgroepen.nl

Nadere informatie

Dorpsstraat 114 Helmond

Dorpsstraat 114 Helmond Dorpsstraat 114 Helmond Deze schitterende oude burgemeesterswoning is uit de 2 e helft van de jaren 30 en gebouwd door aannemer Adriaans uit Stiphout. De prachtige monumentale villa is geschikt voor zowel

Nadere informatie

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ede, t.a.v. mevrouw D.W. Vreugdenhil, wethouder, Postbus 9022, 6710 HK Ede.

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ede, t.a.v. mevrouw D.W. Vreugdenhil, wethouder, Postbus 9022, 6710 HK Ede. Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ede, t.a.v. mevrouw D.W. Vreugdenhil, wethouder, Postbus 9022, 6710 HK Ede. Ede, 4 november 2015. betreft: vierde advies van de begeleidingsgroep

Nadere informatie

Beleidsplan 2015 en volgende jaren

Beleidsplan 2015 en volgende jaren Beleidsplan 2015 en volgende jaren A. Inleiding De Stichting Vrienden van Brabantse Landgoederen is medio 2012 opgericht. Doelstelling van de stichting is het bij een groter publiek onder de aandacht brengen

Nadere informatie

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam ontwerpen Gebouwen kunnen profiteren van de bijzondere eigenschappen, structuur en het ecologische voordeel

Nadere informatie

Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland.

Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland. 13 mei 2015 nummer 2/2015 Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland. Bijen special Dit keer staat de

Nadere informatie

Aanleg Maas en Waalweg (N322) langs Puiflijk en Leeuwen

Aanleg Maas en Waalweg (N322) langs Puiflijk en Leeuwen Aanleg Maas en Waalweg (N322) langs Puiflijk en Leeuwen Het Land van Maas en Waal is echt rivierenlandschap. Het is open, vlak en kent een rationele verkavelingsstructuur. Het is ook een waardevol weidevogelgebied.

Nadere informatie

Wapenveld, 1 oktober 2015. Geachte mevrouw,

Wapenveld, 1 oktober 2015. Geachte mevrouw, OPEN BRIEF Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland Ter attentie van mevrouw J. Meijers Eusebiusplein 1a 6811 HE ARNHEM Wapenveld, 1 oktober 2015 Betreft: Concept beleidsnotitie natuurbegraafplaatsen

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Levensbomenbos

Initiatiefvoorstel Levensbomenbos Initiatiefvoorstel Levensbomenbos s-hertogenbosch, 21 maart 2014. 1. Inleiding De fractie van de Bossche Groenen zou graag zien dat burgers van onze stad de mogelijkheid wordt geboden een herdenkingsboom

Nadere informatie

B O O M A C T I V I T E I T E N H O E K

B O O M A C T I V I T E I T E N H O E K B O O M A C T I V I T E I T E N H O E K BOOMACTIVITEITENHOEK onderdeel van het programma De Verdwaalde Boom In de periode dat u bezig bent met het lesprogramma kunt u in uw lokaal een activiteitenhoek

Nadere informatie

Waar dorp en veld elkaar ontmoeten

Waar dorp en veld elkaar ontmoeten www.kavelsgorssel.nl Smits van Waesberghe Makelaars Hoofdstraat 39b 7213 CP Gorssel Telefoon (0575) 49 20 80 info@svwmakelaars.nl www.svwmakelaars.nl Waar dorp en veld elkaar ontmoeten Thoma Makelaars

Nadere informatie

Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel.

Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel. Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel. Erfgoednota gemeente Boxtel COMMUNICATIE Erfgoednota communicatie gemeente Boxtel 1 Inleiding en leeswijzer Boxtel is een prachtige gemeente

Nadere informatie

Prioriteiten voor vleermuisonderzoek. Anne-Jifke Haarsma

Prioriteiten voor vleermuisonderzoek. Anne-Jifke Haarsma Prioriteiten voor vleermuisonderzoek Anne-Jifke Haarsma Gebied of soortgericht onderzoek? Vanwege subsidie regelingen vaak soortgericht onderzoek Vleermuissoorten in Nld (16x) Dwaalgasten, verdwenen of

Nadere informatie

BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST

BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST INLEIDING Bomen in de gemeente Voerendaal vervullen een belangrijke rol. Ze verfraaien de buitenruimte, brengen natuur in de

Nadere informatie

woonark arnhem - quub interior concepts

woonark arnhem - quub interior concepts Essentie van het woonark interieur van quub interior concepts: Het verstollen van visie. Inleiding: quub interior concepts werd gevraagd om voor de eigenaren van een nieuw te bouwen woonark, een uniek

Nadere informatie

De Oude Weg Elst. Wonen in de Amerongse Bovenpolder. 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s

De Oude Weg Elst. Wonen in de Amerongse Bovenpolder. 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s De Oude Weg Elst Wonen in de Amerongse Bovenpolder 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s Riant WOnen Tussen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en de uiterwaarden van de Nederrijn ligt het sfeervolle

Nadere informatie

Hooglieren in Nederland?

Hooglieren in Nederland? Hooglieren in Nederland? De oogst in sommige bostypen, zoals natte bossen en bossen op hellingen, stelt bosbeheerders altijd weer voor een dilemma. Oogst is soms noodzakelijk voor de instandhouding van

Nadere informatie

Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T Landgoed Mensinge. Drenthe in een notendop.

Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T Landgoed Mensinge. Drenthe in een notendop. Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T 050 707 44 44 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Landgoed Mensinge Drenthe in een notendop Mensinge Drenthe in een notendop In een wedstrijd om de titel

Nadere informatie

CONTACTDAG GEMEENTEN ZWOLLE

CONTACTDAG GEMEENTEN ZWOLLE CONTACTDAG GEMEENTEN ZWOLLE ROUTE 9 km 20 19 Welkom in dit prachtige stukje Zwolle! Op deze korte fietstocht ontdekken we een paar pareltjes in het landschap aan de noordrand van Zwolle. Waar de Buitenlanden

Nadere informatie

Oude locaties. inspireren tot nieuwe ideeën. Vestigingsplaats voor creatief ondernemen

Oude locaties. inspireren tot nieuwe ideeën. Vestigingsplaats voor creatief ondernemen Oude locaties inspireren tot nieuwe ideeën Vestigingsplaats voor creatief ondernemen Oude locaties NDSM Hans Brons (RoVorm) Minervahaven wijdse blik over het CS Amsterda schepen en kades Westergasfabriek

Nadere informatie