Verslag GMR- MR Samen Werken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag GMR- MR Samen Werken"

Transcriptie

1 Verslag GMR- MR Samen Werken Bijeenkomst op 29 april 2015 in het Spectrum te Sebaldeburen 1. Maarten de Vuijst, voorzitter GMR, heet iedereen van harte welkom. Doel van de avond is dat wij, als GMR, van de MR en aandachtspunten meekrijgen voor de aanstaande fusie. Johan Heddema, directeur bestuurder PentaPrimair, zal een inleiding geven over de huidige samenwerkingsscholen e.d. De overige directeuren worden voorgesteld. Greet Bakker van de SWS de Adeborg, Arno de Haan van SWS de Gavelander (ook bezig met een fusie van de Tweemaster en Tweesprong) en Corjan van der Veen mede-directeur van SWS Noordhorn 2. Johan Heddema begint zijn presentatie en geeft aan wat het verhaal is achter de fusie: We kunnen wel iets met elkaar willen, maar als we iets willen zit er meestal al een heel verhaal achter. Het verhaal is wat we al met elkaar gedeeld hebben, veelal op bestuursniveau. Het is begonnen met Krimp tellen hoeveel leerlingen er zijn en dat ook bijhouden. Meten is weten. Wat we doen kunnen we alleen maar doen als we vertrouwen hebben in elkaar. Er zijn in de afgelopen jaren al 1000 leerlingen minder gekomen. Er zijn in de afgelopen jaren al 9 scholen verdwenen. Hoe is het begonnen: 2006 in Sebaldeburen: Prisma 55 lln. / Regenboog 32 lln. 23 lln is het minimum voor de bekostiging maar kun je met 32 lln. Over 8 leerjaren verdeeld nog wel goed onderwijs bieden? Als we niks doen gaan langzaam aan de leerlingen naar de andere school en bloed de kleine school dicht. Beter is om dan te gaan samenwerken. In Nederland heb je twee soorten onderwijs: Openbaar en Bijzonder (hieronder valt alles wat niet openbaar is). Deze twee samen is compleet nieuw. Succesfactoren voor een samenwerkingsschool: Alles wordt anders => voor zowel ouders als personeel Neem de tijd voor wat belangrijk is Blik op de horizon en open communicatie Zorg voor ontmoeten Maak duidelijk dat het een meerwaarde is en geen noodzaak Wat komt er bij kijken: Levo lessen wat is de identiteit van de school Vieringen Kerst Pasen enz Acties en goede doelen Bewaken vanuit de pedagogische visie: Hoe ga je om met mensen en kinderen?

2 Kies een bevoegd gezag: - De kleine school gaat naar de grote school over Nu komt het woord Vertrouwen aan de orde: een samenwerkingsschool moet echt een samenwerkingsschool worden. Voor personeel: - Voorlopige keus - Twee jaar detacheren: Dit betekend dat na twee jaar een leerkracht moet kiezen of hij/zij ontslag neemt bij de ene stichting en dan aangenomen wordt bij de andere stichting. => dit is een belangrijke reden voor bestuurlijke fusie, in dat geval vervalt deze vraag. Vieringen: Breek met tradities, zoek iets nieuws Streef naar meerwaarde en verwelkom de reacties! Identiteit: Elke school heeft een identiteitscommissie en daarnaast hebben we op bestuurlijk niveau het federatiebestuur opgericht. Federatie bestuur => meerdere directeuren van samenwerkingsscholen Voorstel was om een school niet kleiner te laten worden tot 80 leerlingen te laten worden, vier groepen om mee te werken. Het aantal samenwerkingsscholen neemt enorm toe, de reden van deze hoeveelheid samenwerking is ook reden voor bestuurlijke fusie Dit levert een bestuurlijk gedrocht: Als we alles onder een bestuur kunnen onderbrengen krijg je kun je alles veel beter met elkaar regelen en afspreken. Kleine scholen toeslag: die is er nu af! (Politiek spelletje) Wel: verhoogde regionale ondersteuning voor samenwerking Je moet nog wel voldoen aan de fusie toets. Hier zitten nog wel een aantal belemmeringen in, maar wij zijn druk bezig met het zoeken naar de juiste formulering om legitimatie te krijgen om hier door heen te komen. Daarnaast is er een zgn. experimenteerwet daarin mag je afwijken van de regels-, hier mogen wij wellicht gebruik van maken Wij hebben hier met 4 gemeenten een RIHP, regionaal integraal huisvestingsplan. Dat is nergens nog gerealiseerd. Dit algehele samenwerken is in het voordeel voor een bestuurlijke fusie Denk om het Toermalijn effect- hier hebben ouders zelf het heft in handen genomen en hebben de kinderen overgeschreven naar een andere school! The people are the problem, have the problem.maar ze hebben ook de oplossing! ============ Het team dat landelijk is aangesteld voor de leerlingendaling, wat gaan die doen? Het Account team gaat helpen als wij daar om vragen. Wij hebben hen niet nodig, wij zijn zelf al begonnen met samenwerking.

3 Is er ook zicht op de krimp, hoe die doorzet? We hebben een prognose voor dertig jaar: Het is niet alleen dat er minder leerlingen komen maar ook dat mensen gaan vertrekken uit het gebied. Hoe zit het met de experimenteerwet? Experimenteerwet: Er is een commissie fusietoets onderwijs, daar zitten een aantal factoren in waar wij niet aan zouden kunnen voldoen. Wij hopen op grond van de experimenteerwet wel een go te krijgen. Er moet overal openbaar onderwijs aangeboden worden. Wij hebben een onderwijsraad en een PO raad. Zij kijken mee om te de samenwerkingsscholen goed te laten verlopen. Bij het openbaar onderwijs heeft ook de Gemeenteraad nog wat te zeggen, zij vragen zich ook af wat zij wellicht nog te zeggen hebben als er een bestuurlijke fusie komt. De samenwerkingsscholen worden ook steeds kleiner? Hoe is het met het bestaansrecht van bijvoorbeeld de Aquarel er is ook weinig aanwas van lln. Deze school bestaat straks 10 jaar, maar dat hij kleiner wordt is een gegeven. Er is wellicht in 2006 korte termijn visie gedaan, maar het was ook baanbrekend werk! Krimp is een gegeven wat gaan wij daar mee doen!! 3. Greet Bakker Samenwerkingsschool de Adeborg in Aduard Waar loop je tegen aan: Vervanging Je moet je altijd afvragen onder welke stichting iemand vervangen moet worden. Vanuit het oogpunt van de lln en ouders is het belangrijk om bijvoorbeeld dezelfde vervanger te krijgen, dat betekend dat de vervangen de ene dag onder Westerwijs valt en de volgende dag onder Penta primair. Arno de Haan Samenwerkingsschool de Gavelander in Oostwold Er kiezen zelfs ouders speciaal voor samenwerkingsschool omdat het de afspiegeling van de maatschappij is. Er zijn ook samengestelde gezinnen die het op die manier handig vinden dat alle uit het gezin kinderen naar de zelfde school kunnen. Als je gekozen hebt voor openbaar onderwijs is het wel lastig om een Levo les te geven. Echter een methode is een methode die kun je gewoon volgen. Corjan van der Veen Samenwerkingsschool Noordhorn Je zit in een proces waarbij er keuzes gemaakt worden waarin iedereen zijn eigen identiteit goed kan weergeven Als je nog twee kleine scholen in een dorp hebt, is het voor de maatschappij veel beter als het samen gaat. Komt er een bestuurlijke fusie dan wordt dat veel gemakkelijker Noordhorn- dorp heeft de keuze gehad: Een school, twee scholen of geen school. Hierbij is door het dorp gekozen voor een school. Als een school bestaat kan het wel een meerwaarde zijn/worden Er worden altijd zaken vergeten als je gaat samen werken je moet blijven praten met elkaar

4 Hoe zorg je ervoor dat beide identiteiten aan bod komen? Elke school moet een identiteitscommissie hebben. Zij gaan met elkaar in gesprek over de verschillende vieringen etc. Dit is wel een mooi proces, je versterkt elkaar ook. Het is niet zo dat er meer ingeleverd wordt door de een. Het is wel heel belangrijk om met elkaar te blijven praten. Alle drie scholen gebruiken de methode Trefwoord voor de LEVO lessen. Is het doel om alleen maar samenwerkingsscholen op te richten Wij moeten zorgen voor voldoende keuze mogelijkheid. Openbaar of Christelijk als het nog kan, samenwerken als het mag! Het is niet meer vanzelfsprekend dat mensen kiezen voor specifiek Christelijk dan wel openbaar onderwijs omdat zij toevallig Christelijk dan wel een niet Christelijke achtergrond hebben Ouders moeten kunnen kiezen tussen de verschillende stromingen die er zijn, de omgang met elkaar is iets waar het bestuur invloed in kan hebben. Na de Pauze in groepjes uiteen Vragen aan de directeuren: Vooraf: Niet op alle vragen kan direct een antwoord worden gegeven Bestuurlijke fusie, wat moet ik me er praktisch bij voorstellen? Penta raad van toezicht model met algemeen directeur bestuurder WW algemeen directeur met bestuur en gemeente Er moet gekozen worden voor een manier van invullen Hoe zit het met de financiële labeling van het geld, wordt dat straks samen op een bult gegooid Het bestuur gaat het uiteindelijk als een geheel zien, maar binnen Penta zijn er nog gelden vanuit de private middelen die zullen niet op de bult meegenomen worden. Een fusie houd in het samen brengen van een gezamenlijk beleid. GMR heeft instemmingsbevoegdheid. Welke gevolgen heeft het voor de leerkrachten: Bij elke fusie is er altijd sprake van een werkgelegenheidsgarantie en een degelijk sociaal plan. Ook hierin heeft de GMR een belangrijke functie. Op het moment dat er formatieruimte is wordt er naar jongere leerkrachten gezocht. Als de christelijke school groeit en de openbare krimpt, heeft dat gevolgen voor het personeel. De grootte van de organisatie is voldoende om dit te kunnen opvangen. Personeelsbeleid moet eenduidig afgestemd worden. Vos Abb en Verus gaan dit gedeelte uitzoeken. De GMR heeft hier wel wat over te zeggen.

5 Bovenschools directeur Alle lagen moeten samen getrokken worden, dit wordt momenteel onderzocht. Langzaam aan worden alle lagen ingevuld van het functiebouwwerk, dit moet eenduidig aangepakt. De poppetjes moeten ten dienste van de organisatie zijn Hoe zit het met de medezeggenschap. Ook dit is nog niet bekend, dit wordt ook onderzocht, begin juni komen de GMR en bij elkaar onder We moeten elkaar vinden als GMR, als personeel als MR etc. Het is vooral van belang dat we goed met elkaar moeten kunnen blijven communiceren. Koudwatervrees ten aanzien van de reikwijdte van de gemeenten en hun invloed op de financiën van wellicht de bijzondere school. GMR een afzegging van een ouder, daarom het verzoek bij de MR en om rond te kijken of er nog ouders beschikbaar zijn die willen mee participeren in de GMR.

6 Bijlage: aandachtspunten uit de overleggroepen Groep 1: Personeelsbeleid: o Jonge mensen komen niet aan bod? Aanwas van buitenaf! o Boventalligheid na fusie => vergrijzing in nieuwe bestuur. o Gevolgen personeel Identiteit: o Ruimte voor identiteit waarborgen o Invulling levo-onderwijs o Leerlingen o Verdeling Christelijk/openbaar o Organisatorische splitsingsmogelijkheden splitsing openbaar / Christelijk Bestuursniveau: o Hoe wordt dit ingevuld? o Geld moet naar het primaire proces o Openheid Werkprocessen: o Afstemming Groep 2: o Keuzemogelijkheden voor leraren om voor een school met een bepaalde identiteit te werken, terwijl beide identiteiten onder dezelfde werkgever werken. o Verschillende modellen voor de inzet van leerkrachten voor levensbeschouwelijk onderwijs. o Dialoog over de invulling levensbeschouwelijk onderwijs. o Rechtspositie medewerkers. Groep 3: o cao => fusie => Penta Christelijk = privaatrecht / Westerwijs = publiekelijk recht. Bestuur stichting Mareland Delfzijl / Appingedam o Formatie aanstelling na fusie o Beide besturen 50/50 + geldstromen. o Bovenschoolse directie: Hoe invullen??! o Hoe wordt alles losgelaten? Groep 4: o Hoe wordt het ontslagbeleid/personeelsbeleid bij krimp christelijke school groeit en openbare school krimpt wordt er dan een openbare lkr. ontslagen en een Christelijke lkr. aangenomen? o Vervanging openbaar Christelijk o Personeel en mobiliteit o Gebouwen: Openbaar gemeente / Christelijk eigen stichting o Ouders: hoe gaat het met de kinderen identiteit behouden o Mobiliteit lln. strijd tussen scholen o Gezamenlijke avonden MR- Penta en Westerwijs

7 Groep 5: o Kwaliteit moet gewaarborgd blijven o Delen van kennis o Algemene toegankelijkheid vastleggen

Notulen GMR overleg. Ter vergadering uitgedeeld: Actievoerder

Notulen GMR overleg. Ter vergadering uitgedeeld: Actievoerder Notulen GMR overleg Plaats Marum Datum Maandag 31 maart 2015 Tijd: Aanwezig: Afwezig m.k.: Notulist: 19.30 21.30 uur Deniece, Gerrit, Maarten, Corjan, Erik, Greet, Miranda, Martine, Alje, Evelien, Pieter

Nadere informatie

Vrijheid van onderwijs

Vrijheid van onderwijs Vrijheid van onderwijs Ledenpeiling van 9 t/m 27 februari 2012 Aanleiding In maart 2012 geeft de Onderwijsraad een advies over de vrijheid van onderwijs dat mogelijk zal leiden tot wijzigingen in het onderwijsbestel.

Nadere informatie

1 Inleiding: waartoe deze startnotitie?

1 Inleiding: waartoe deze startnotitie? Krachtig samen Startnotitie voor de Raad van Toezicht van Stichting Penta Primair en het bestuur van Stichting Westerwijs over een fusie van beide stichtingen op 1 januari 2016 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

kleine scholen en zorgvuldige communicatie met ouders Ede, Jan de Vos (VOO)

kleine scholen en zorgvuldige communicatie met ouders Ede, Jan de Vos (VOO) kleine scholen en zorgvuldige communicatie met ouders Ede, 9-11-2016 Jan de Vos (VOO) even voorstellen Jan de Vos adviseur onderwijs en zorg, krimp, personeel en organisatie, governance Vereniging Openbaar

Nadere informatie

Commissie Onderwijs en Zingeving Advies samenwerkingsscholen. juli 2013

Commissie Onderwijs en Zingeving Advies samenwerkingsscholen. juli 2013 Commissie Onderwijs en Zingeving Advies samenwerkingsscholen juli 2013 In zijn adviesaanvraag vraagt Wim Kuiper de commissie om bij te dragen aan een visie op de manier waarop een samenwerkingsschool vorm

Nadere informatie

5. Concept raadsbesluit

5. Concept raadsbesluit Voorstel aan : Gemeenteraad van 28 januari 2013 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 22 januari 2013 Nummer : Onderwerp : Wijziging statuten Stichting Baasis als gevolg van oprichten samenwerkingsschool

Nadere informatie

Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid

Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid De rapportage van de werkgroep identiteit, samengesteld uit twee directeuren en twee GMR-leden (ouder en leerkracht) per bestuur, is door de stuurgroep

Nadere informatie

Statuut. Medezeggenschap. Stichting Westerwijs

Statuut. Medezeggenschap. Stichting Westerwijs Statuut Medezeggenschap Stichting Westerwijs Marum 1 juni 2015 1 Preambule Het bestuur van Westerwijs en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, GMR, van de volgende scholen: School Jan Bierma De Borgh

Nadere informatie

SCHOLINGSBELEID PANTA RHEI

SCHOLINGSBELEID PANTA RHEI SCHOLINGSBELEID PANTA RHEI 1 Inleiding De Stichting PANTA RHEI is in april 2006 van start gegaan na een fusie van De Jakobsladder, het Openbaar Onderwijs Leidschendam-Voorburg en de Stichting Katholiek

Nadere informatie

Draagvlakonderzoek. CBS Anjewier en OBS De Nijewei. Tjalleberd

Draagvlakonderzoek. CBS Anjewier en OBS De Nijewei. Tjalleberd Verslag Draagvlakonderzoek CBS Anjewier en OBS De Nijewei Tjalleberd Bureau Meesterschap Oosterhoutstraat 9a 9401 NA Assen (0592) 30 40 40 Inleiding De openbare basisschool De Nijewei en de christelijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief Samenwerkingsschool De Aquarel Eigentijds onderwijs in kleurrijke verbinding

Nieuwsbrief Samenwerkingsschool De Aquarel Eigentijds onderwijs in kleurrijke verbinding Nieuwsbrief Samenwerkingsschool De Aquarel Eigentijds onderwijs in kleurrijke verbinding Nummer 2-2017-2018 AGENDA 21 en 22 sept. Juf Ellen in groep 1/2/3 26 sept. Extra hoofdluiscontrole 27 sept. Margedag

Nadere informatie

Enquête, maart 2015. Beste ouder/verzorger,

Enquête, maart 2015. Beste ouder/verzorger, Enquête, maart 2015 Beste ouder/verzorger, Voor u ligt een vragenlijst van Op Wier. De vragen die we stellen gaan over het karakter, de identiteit van de samenwerkingsschool. We willen graag van de ouders

Nadere informatie

Andere schooltijden..

Andere schooltijden.. Andere schooltijden.. Ongeveer 28-32% van de gezinnen is vanavond vertegenwoordigd. Team volgt ook traject (redelijk vergelijkbaar). Deze infoavond Doel: Informatie / achtergronden geven m.b.t. andere

Nadere informatie

Samenwerking en fusie bij krimp bestuur, ouders, school, medezeggenschap. Ede, 11-11-2015 Jan de Vos (VOO)

Samenwerking en fusie bij krimp bestuur, ouders, school, medezeggenschap. Ede, 11-11-2015 Jan de Vos (VOO) Samenwerking en fusie bij krimp bestuur, ouders, school, medezeggenschap Ede, 11-11-2015 Jan de Vos (VOO) goede scholen kleine scholen grote scholen De ein fan ús hokjesdenken begjint op skoalle programma

Nadere informatie

Alle acht medezeggenschapsraden hebben een intentieverklaring ondertekend (oktober 2015).

Alle acht medezeggenschapsraden hebben een intentieverklaring ondertekend (oktober 2015). Verslag van de ouderavond op dinsdag 17 november 2015 voor de ouders van obs De Skûle en pcbo De Wyngert te Drachtstercompagnie, met als onderwerp de fusie effectrapportage. Namens de beide besturen zijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief cbs de Blinke en obs de Waarborg

Nieuwsbrief cbs de Blinke en obs de Waarborg Nieuwsbrief en Het fusierapport is ondertekend! De fusie gaat door! Per 1 augustus 2016. Nu is het officieel. Beide besturen en beide medezeggenschapsraden hebben het fusierapport ondertekend. Het bestuur

Nadere informatie

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Mariaschool Schooljaar 2012/2013

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Mariaschool Schooljaar 2012/2013 Jaarverslag Medezeggenschapsraad Mariaschool Schooljaar 2012/2013 1 7 De MR in het kort Een basisschool zonder een Medezeggenschapsraad (hierna: MR) is nauwelijks voor te stellen. De gezamenlijke inbreng

Nadere informatie

Krimpend Basisonderwijs

Krimpend Basisonderwijs Krimpend Basisonderwijs Aanleiding Dalende aantallen Actualisatie Integraal huisvestingsplan onderwijs Accommodatiebeleid Gemeente Noordenveld Doel van de avond + Visie bepalen + Informatievoorziening

Nadere informatie

Regeling lief en leed

Regeling lief en leed Regeling lief en leed Stichting Vrije Scholen Noord en Oost Nederland Status: vastgesteld beleid 12 januari 2014 Opgesteld door: Ad Slob Voorwoord Het ontbreekt nog aan beleid in de Stichting op het gebied

Nadere informatie

Help, de kleine school verzuipt

Help, de kleine school verzuipt Help, de kleine school verzuipt Help, de kleine school verzuipt! inleiding project dag KAW HELP de kleine school Dik Breunis verzuipt 19 september 2013 RTL onderzoek. Schoolgrootte Score < 100 6,4 101-164

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad De Toverlaars openbare school voor basisonderwijs

Medezeggenschapsraad De Toverlaars openbare school voor basisonderwijs Medezeggenschapsraad De Toverlaars openbare school voor basisonderwijs Aanvang: 19:30 uur Sluiting: 22.00 uur CONCEPT NOTULEN MR -VERGADERING 30 maart 2016 Aanwezig: Marie-José Jaspers, Tineke van Sprundel,

Nadere informatie

VERSLAG van de 125e vergadering van de GMR

VERSLAG van de 125e vergadering van de GMR GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD secretariaat: Marisja Zych en Inge van de Linden e-mail: secretariaat@bmtskpo.nl Website: www.skpo.nl VERSLAG van de 125e vergadering van de GMR Datum: Dinsdag 20

Nadere informatie

De spreekbeurt. In welke groepen wordt een spreekbeurt gehouden? De spreekbeurt wordt gehouden in de groepen 5 t/m 8.

De spreekbeurt. In welke groepen wordt een spreekbeurt gehouden? De spreekbeurt wordt gehouden in de groepen 5 t/m 8. De spreekbeurt mei 2011. Wat is een spreekbeurt? Onder een spreekbeurt verstaan we een vertelbeurt voor de klas. De leerling leert in het openbaar voor een groep te durven spreken over een bepaald onderwerp.

Nadere informatie

Van inspraak tot instemming: fuseren, zo doe je dat!

Van inspraak tot instemming: fuseren, zo doe je dat! Van inspraak tot instemming: fuseren, zo doe je dat! Itgen Hansen Sebastiaan Smit WMS Congres Marian Verbaan 29 november 2017 Cor Katerberg Wat wij voor ogen hebben bij deze workshop. Inleiding in de fusietoets:

Nadere informatie

Handleiding voor schoolbesturen bij de prikactie

Handleiding voor schoolbesturen bij de prikactie Handleiding voor schoolbesturen bij de prikactie Op dinsdag 27 juni zullen veel leerkrachten in Nederland een uur later starten met hun les dan normaal. De organisaties die verenigd zijn in het PO-front

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 134 Wijziging van enige onderwijswetten inzake samenwerkingsscholen Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 19 april 2010 Het voorstel van wet wordt

Nadere informatie

Toelichting voorstel voor vorming van een Samenwerkingsbestuur

Toelichting voorstel voor vorming van een Samenwerkingsbestuur Toelichting voorstel voor vorming van een Samenwerkingsbestuur Ledenvergadering Vereniging Christelijk Basisonderwijs t Bildt en Leeuwarderadeel 2 juni 2015 Paulien Huizenga Onderwerpen 1. Informatie huidige

Nadere informatie

1.3 Toezicht houden op identiteit

1.3 Toezicht houden op identiteit Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Identiteit Januari 2012 1.3 Toezicht houden op identiteit Identiteit/Toezicht houden op identiteit Inhoudsopgave 1. WAT ZEGGEN DE STATUTEN? 3 2. RELATIE

Nadere informatie

Informatie vervolgtraject bestuursfusie VCBO G2

Informatie vervolgtraject bestuursfusie VCBO G2 Informatie vervolgtraject bestuursfusie VCBO G2 Algemene Leden Vergadering 31 mei 2016 Onderwerpen 1. Waar staat het fusietraject? 1. Aanleiding voor een fusie 2. Historie en genomen stappen tot nu toe

Nadere informatie

Gasten; Chris [ namens het bevoegd gezag ] Afwezig: Gerda, Natascha met kennisgeving, Jannie [ zie toelichting ]

Gasten; Chris [ namens het bevoegd gezag ] Afwezig: Gerda, Natascha met kennisgeving, Jannie [ zie toelichting ] MR Blinkertschool Soort vergadering MR. Plaats: Blinkertschool Arnhem Datum: 13-03-2014 Tijd: 19.30 21.30u Notulist: Anneke Aanwezig:, Lisanne, Anneke Meerkerkstraat 20 6843 MH Arnhem Telefoon 06-53957807

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. onderzoek samenwerking scholen Oudebildtzijl

NIEUWSBRIEF. onderzoek samenwerking scholen Oudebildtzijl NIEUWSBRIEF onderzoek samenwerking scholen Oudebildtzijl 18 december 2013 Nieuwsbrief nr. 8 Onder verantwoordelijkheid van de Stuurgroep Woordvoerder: D. Kronemeijer E: d.kronemeijer@metrium.nl T: 06 2468

Nadere informatie

Vaste commissie voor OCenW uit det weede Kamer der Staten-Generaal Mw. drs. E.C.E. de Kler Postbus EA 'S-GRAVENHAGE (070)

Vaste commissie voor OCenW uit det weede Kamer der Staten-Generaal Mw. drs. E.C.E. de Kler Postbus EA 'S-GRAVENHAGE (070) Vaste commissie voor OCenW uit det weede Kamer der Staten-Generaal Mw. drs. E.C.E. de Kler Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE doorkiesnummer (070) 373 170 betreft VNG-reactie op voorstellen samenwerkingsscholen

Nadere informatie

RAPPORT CONTROLE GROEITELLING PER 17 AUGUSTUS 2009 BIJ BS DE VAART TE HEERHUGOWAARD (BRINNR. 12SY)

RAPPORT CONTROLE GROEITELLING PER 17 AUGUSTUS 2009 BIJ BS DE VAART TE HEERHUGOWAARD (BRINNR. 12SY) RAPPORT CONTROLE GROEITELLING PER 17 AUGUSTUS 2009 BIJ BS DE VAART TE HEERHUGOWAARD (BRINNR. 12SY) Utrecht, maart 2011 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de rechtmatigheid

Nadere informatie

2. Als ik nu voor mijn kind(kinderen) een school moest kiezen zou mijn voorkeur weer uitgaan naar een katholieke school

2. Als ik nu voor mijn kind(kinderen) een school moest kiezen zou mijn voorkeur weer uitgaan naar een katholieke school Ouder-enquête betreffende identiteit en levensbeschouwing Paus Joannesschool Ingeleverd: 133 formulieren, 35 ouders hebben aanvullende opmerkingen gemaakt (26%). Ingevuld op een 5-puntsschaal. 1= helemaal

Nadere informatie

13 oktober e jaargang nr 7 Weekjournaal Opa oma dag groot succes!

13 oktober e jaargang nr 7 Weekjournaal Opa oma dag groot succes! 13 oktober 2016 27 e jaargang nr 7 Weekjournaal 11 oktober Open dag voor opa s en oma s 14 oktober Boekenmarkt van 10.45-11.45 uur 15 t/m 23 oktober Herfstvakantie 27 oktober Algemene ouderavond 8 november

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

GMR mei 2007. 1. Inleiding

GMR mei 2007. 1. Inleiding GMR mei 2007 1. Inleiding De doelstellingen voor vandaag: 1. Verhelderen van de relatie tussen de SKPO aansturingsvisie, de rol van de verschillende organisatielagen en rol van de staf. 2. Het budget voor

Nadere informatie

Workshop AVS-congres 15 maart 2013. Jos Siemerink en Carine Hulscher-Slot

Workshop AVS-congres 15 maart 2013. Jos Siemerink en Carine Hulscher-Slot Workshop AVS-congres 15 Jos Siemerink en Carine Hulscher-Slot 1 Programma 1. Kennismaking 2. Wat zijn de verwachtingen? 3. Krimp in Nederland 4. Krimp in de Achterhoek 5. Situatie OPONOA in vogelvlucht

Nadere informatie

Fusie-effectrapportage (Speciale school voor) basisonderwijs

Fusie-effectrapportage (Speciale school voor) basisonderwijs Fusie-effectrapportage (Speciale school voor) basisonderwijs Dit formulier Deze fusie-effectrapportage maakt deel uit van de Aanvraag fusietoets. Opsturen Stuur dit formulier samen met het formulier Aanvraag

Nadere informatie

Verslag ouderavond fusie 31 januari 2019

Verslag ouderavond fusie 31 januari 2019 Verslag ouderavond fusie 31 januari 2019 Presentatie Op donderdagavond 31 januari was er een informatieavond over de fusie tussen de Toermalijn en de Anne Frank. Er waren ruim honderd ouders en 25 teamleden

Nadere informatie

NOTITIE SAMENVOEGING/SAMENWERKINGSSCHOLEN. : Harm Jan Urbach. : Metrium. : ter verspreiding AUTEUR(S)

NOTITIE SAMENVOEGING/SAMENWERKINGSSCHOLEN. : Harm Jan Urbach. : Metrium. : ter verspreiding AUTEUR(S) NOTITIE SAMENVOEGING/SAMENWERKINGSSCHOLEN AUTEUR(S) : Harm Jan Urbach BESTANDSNAAM : notitie samenwerkingsscholen VNG.docx VERSIE : 1.0 BRON : Metrium STATUS : ter verspreiding DOCUMENTDATUM : 20 juni

Nadere informatie

Samen op weg naar een nieuwe school

Samen op weg naar een nieuwe school Samen op weg naar een nieuwe school Verslag van de gezamenlijke ouderavond van obs De Totem en cbs Skoalfinne d.d. 15 februari 2016 Op 15 februari jl. vond een gezamenlijke ouderavond plaats die wederom

Nadere informatie

Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 13 april

Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 13 april Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 13 april Op vrijdag 13 april wordt door medewerkers in het primair onderwijs in Noord-Brabant en Limburg gestaakt. De vakbonden hebben de medewerkers van

Nadere informatie

Regeldrukagenda gaat strijd aan met bureaucratie

Regeldrukagenda gaat strijd aan met bureaucratie Illustraties: Susi Bikle Regeldrukagenda gaat strijd aan met bureaucratie Iedereen is het erover eens: er moet een einde komen aan de overbodige papieren rompslomp in het onderwijs. Werkgevers, werknemers

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad Het Kwadrant

Medezeggenschapsraad Het Kwadrant Notulen 22 september 2014 MR personeel + directie + ouders + leerlingen Agenda 1. Opening en welkom heten van de nieuwe ouders 2. Uitleg: wat is nu de MR? 3. Notulen vorige vergadering 4. Ingekomen stukken

Nadere informatie

Het Spectrum Nesselande. MR Jaarplan

Het Spectrum Nesselande. MR Jaarplan Het Spectrum Nesselande MR Jaarplan 2015-2016 N. Lagerwerf 9/14/2015 Contents 1. Algemeen... 2 2. Visie, uitgangspunten en werkwijze... 2 3. Activiteiten ten behoeve regelingen en beleidsplannen... 3 4.

Nadere informatie

Nieuwsbrief JanBiermaschool

Nieuwsbrief JanBiermaschool Nieuwsbrief JanBiermaschool Schooljaar 2015-2016, nummer 4 30 september 15 gesproken over levensbeschouwelijke INHOUD: identiteit. Agenda en belangrijke data Verjaardagen! Op 8 oktober is er een gezamenlijke

Nadere informatie

Passend onderwijs. Lid van het dagelijks bestuur, Liesbeth Verheggen

Passend onderwijs. Lid van het dagelijks bestuur, Liesbeth Verheggen Passend onderwijs De AOb heeft zich uitgesproken vóór het behouden van zoveel mogelijk leerlingen binnen het reguliere onderwijs. Maar de AOb voegde daar altijd aan toe dat passend onderwijs dan wel op

Nadere informatie

Expertmeeting Regionaal mobiliteitscentrum als perspectief

Expertmeeting Regionaal mobiliteitscentrum als perspectief Expertmeeting Regionaal mobiliteitscentrum als perspectief Roosje van Leer rleer@stamm.nl 06 12603953 Assen, 25 november 2013 Programma 13.30 13. 40 Welkom en inleiding Eric van Oosterhout, dagvoorzitter

Nadere informatie

Activiteitenplan. VCPO Noord-Groningen. Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad 2015-2016

Activiteitenplan. VCPO Noord-Groningen. Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad 2015-2016 Activiteitenplan Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad 2015-2016 VCPO Noord-Groningen Het activiteitenplan 2015-2016 is in concept ter vergadering besproken door de GMR van de VCPO Noord-Groningen op

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 8 ... Skype: Online bellen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 8 ... Skype: Online bellen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 8... Skype: Online bellen Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht Waarom? Skype wordt

Nadere informatie

BESPREEKPUNTEN VANUIT AFGENOMEN ENQUETES; 2014 HET OUDERTEVREDENHEIDONDERZOEK;

BESPREEKPUNTEN VANUIT AFGENOMEN ENQUETES; 2014 HET OUDERTEVREDENHEIDONDERZOEK; BESPREEKPUNTEN VANUIT AFGENOMEN ENQUETES; 2014 HET OUDERTEVREDENHEIDONDERZOEK; Inleiding: Allereerst wil ik iedereen bedanken voor het invullen van deze onderzoeken. We zijn erg blij met de uitkomsten

Nadere informatie

Programma OOP en Medezeggenschap

Programma OOP en Medezeggenschap Hier is het OOP! Programma OOP en Medezeggenschap Wie heeft er iets te zeggen? Visie op medezeggenschap in de (G)MR De rechten en plichten van de (G)MR Typisch OOP? Mede-Zeggenschap Wie heeft er iets te

Nadere informatie

Q1 Waarom moeten de schooltijden herzien worden?

Q1 Waarom moeten de schooltijden herzien worden? FAQ andere schooltijden Q1 Waarom moeten de schooltijden herzien worden? A1 Er zijn vier aanleidingen waarom we het proces zijn gestart om te kijken naar andere schooltijden. Hieronder zijn de aanleidingen

Nadere informatie

Fusie-effectrapportage (Speciale school voor) basisonderwijs

Fusie-effectrapportage (Speciale school voor) basisonderwijs Fusie-effectrapportage (Speciale school voor) basisonderwijs Dit formulier Deze fusie-effectrapportage maakt deel uit van de Aanvraag fusietoets. Opsturen Stuur dit formulier samen met het formulier Aanvraag

Nadere informatie

Workshop Geschillen op school

Workshop Geschillen op school Workshop Geschillen op school Oplossen of voorkomen? En hoe? Vrijdag 2 oktober 2015, Schildkamp Asperen Workshopleiders: mr. Jan Macdaniel MA mr. Tineke Mulder 1 Introductie Vooraf: Kent u de geschillencommissies

Nadere informatie

Activiteitenplan. Schooljaar 2014-2015. Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Jaarplan Hoofdstuk 3: Financiën

Activiteitenplan. Schooljaar 2014-2015. Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Jaarplan Hoofdstuk 3: Financiën Activiteitenplan Schooljaar 2014-2015 Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Jaarplan Hoofdstuk 3: Financiën 1. Inleiding Waarom een activiteitenplan? Vanuit wet- en regelgeving en vanuit cao s blijkt al

Nadere informatie

CAO PO Directieberaad 31 maart 2015

CAO PO Directieberaad 31 maart 2015 CAO PO 2014-2015 Directieberaad 31 maart 2015 Vragen van directeuren onder te brengen in de rubrieken: Begripsbepaling Informatie Individuele / persoonsgerichte vragen Rekenmodel Basismodel of overlegmodel

Nadere informatie

Wijziging van enige onderwijswetten inzake samenwerkingsscholen

Wijziging van enige onderwijswetten inzake samenwerkingsscholen TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL Vergaderjaar 2009-2010 32 134 Wijziging van enige onderwijswetten inzake samenwerkingsscholen Nr. 7 Nota van wijziging Ontvangen Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

Nadere informatie

Informatie over de WMS. Inhoudsopgave

Informatie over de WMS. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 WMS en de rol van de MR...3 Inleiding...3 Medezeggenschap versterken!...3 Bestuurlijke 3/5 of 7 hoek...4 Medezeggenschapsstatuut en reglement...5 Medezeggenschapsstatuut...5

Nadere informatie

Dit jaar aan mij de eer om op het afgelopen schooljaar terug te blikken.

Dit jaar aan mij de eer om op het afgelopen schooljaar terug te blikken. Voorwoord In het kader van de WMS (wet op medezeggenschapsraden) artikel 7 is de MR verplicht om aan het begin van een nieuw schooljaar een jaarverslag te schrijven over het afgelopen schooljaar. Hierin

Nadere informatie

continurooster 4 of 5 gelijke dagen G.A. de Ridderschool, 12 oktober 2015 Jan de Vos

continurooster 4 of 5 gelijke dagen G.A. de Ridderschool, 12 oktober 2015 Jan de Vos continurooster 4 of 5 gelijke dagen G.A. de Ridderschool, 12 oktober 2015 Jan de Vos Programma Welkom (voorzitter MR) Informatieve uitleg 2 modellen (Jan de Vos) 4 gelijke dagen en woensdagochtend 5 gelijke

Nadere informatie

Boels Zanders Advocaten

Boels Zanders Advocaten Boels Zanders Advocaten 1 Fusie en andere samenwerkingsvormen Judith Wintgens Eindhoven 13 september 2012 2 Gevolgen krimp > Financiële gevolgen: neergaande spiraal, lineaire bekostiging, kleine scholentoeslag

Nadere informatie

WMS. Ede, 11 november 2015. www.poraad.nl

WMS. Ede, 11 november 2015. www.poraad.nl WMS Ede, 11 november 2015 Wie hebben we in de zaal? Bestuurders Schoolleiders Leden medezeggenschapsraad Agenda Speeddaten Standpunt PO-Raad Keuzemoment in het programma Speeddaten Wat is het belangrijkste

Nadere informatie

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt Positionering De Klankhof en t Kofschip, Etten-Leur Kernwoorden: Je mag er zijn Vertrouwen Positief kijken naar jezelf en anderen Meervoudige intelligentie Samen de merkbelofte van De Klankhof t Kofschip:

Nadere informatie

OP WEG NAAR EEN CONTINUROOSTER? 15-06-2016

OP WEG NAAR EEN CONTINUROOSTER? 15-06-2016 OP WEG NAAR EEN CONTINUROOSTER? 15-06-2016 WELKOM EINDDOEL VAN DEZE AVOND - Weet ik wat andere schooltijden zijn en een continurooster is; - Weet ik wat de voordelen en nadelen zijn; - Weet ik welke verschillende

Nadere informatie

3.12 Notitie Vervangingspool

3.12 Notitie Vervangingspool Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Personeel 18 januari 2012 A (P)GMR 30 januari 2012 22 februari 2012 3.12 Notitie Vervangingspool Personeel/Notitie Vervangingspool Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

PVA Samenwerkingsschool SBS. Oudega

PVA Samenwerkingsschool SBS. Oudega PVA Samenwerkingsschool SBS. Oudega Plan van aanpak 2 e t/m 4 e fase om te komen tot een samenwerkingsschool in Oudega (Sm,) 3 maart 2015 1 Inleiding Vanaf schooljaar 2014-2015 zijn wij gestart met het

Nadere informatie

Morgen wordt alles beter, een volgende stap 8e Jaarcongres Bredeschool. Nieuwe Tijden 2012 23 mei 2012

Morgen wordt alles beter, een volgende stap 8e Jaarcongres Bredeschool. Nieuwe Tijden 2012 23 mei 2012 Morgen wordt alles beter, een volgende stap 8e Jaarcongres Bredeschool. Nieuwe Tijden 2012 23 mei 2012 Welke organisatie zijn wij? 12 scholen (13 scholen) Diversiteit: Dalton, Montessori, BAS, TOM,GIP

Nadere informatie

SCHEPELWEYZER FORMATIE EDITIE!

SCHEPELWEYZER FORMATIE EDITIE! 30-06-2016 Nr.20 SCHEPELWEYZER FORMATIE EDITIE! BESTE OUDER Via deze Schepelweyzer informeren wij u over de formatie voor schooljaar 2016-2017. We zijn blij te kunnen vertellen dat er voldoende formatieruimte

Nadere informatie

Mariaschool Reutum tevredenheidsmeting medewerkers 2014-2015

Mariaschool Reutum tevredenheidsmeting medewerkers 2014-2015 Mariaschool Reutum tevredenheidsmeting medewerkers 2014-2015 Aantal respondenten: 10/12 Vensters Voor Verantwoording PO Schoolklimaat 3,7 0% 0% 27% 73% 0% B1. In hoeverre gaan leerlingen graag naar school?

Nadere informatie

Overname De Pels door Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht

Overname De Pels door Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Kenmerk 14.009146 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 17 juli 2014 Jaargang en nummer 2014 59 Overname De Pels door Stichting openbaar

Nadere informatie

Onlinelerenleren.nl. Leren studeren voor nu én later. E-training methodes voor groep 8 t/m examenjaar VO

Onlinelerenleren.nl. Leren studeren voor nu én later. E-training methodes voor groep 8 t/m examenjaar VO Onlinelerenleren.nl Leren studeren voor nu én later E-training methodes voor groep 8 t/m examenjaar VO De Maltha Groep, al meer dan 32 jaar een voorloper op het gebied van leerlingbegeleiding en onderwijsproducten.

Nadere informatie

reisgids Primair en Westerwijs:

reisgids Primair en Westerwijs: Een handboek voor onderweg de Penta reisgids Primair en Westerwijs: 2 Reisgids 2016 Inleiding Waartoe deze notitie? In de afgelopen tien jaar hebben de Stichting Penta Primair en de Stichting Westerwijs

Nadere informatie

reisgids Primair en Westerwijs:

reisgids Primair en Westerwijs: Een handboek voor onderweg de Penta reisgids Primair en Westerwijs: Inleiding Waartoe deze notitie? In de afgelopen tien jaar hebben de Stichting Penta Primair en de Stichting Westerwijs acht informele

Nadere informatie

Bouwen aan een IKC. Wat is er mogelijk in formele samenwerkingsvormen? 13 oktober mr. S.C. Brasz

Bouwen aan een IKC. Wat is er mogelijk in formele samenwerkingsvormen? 13 oktober mr. S.C. Brasz Bouwen aan een IKC Wat is er mogelijk in formele samenwerkingsvormen? 13 oktober 2016 mr. S.C. Brasz Integraal Kind Centrum 1 pedagogische visie en doorlopende ontwikkellijn 1 team 1 leiding Samenwerkingsvormen

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in NOVEMBER 2014 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

Voorgenomen fusie basisschool Romero en openbare basisschool Nieuwenrooy

Voorgenomen fusie basisschool Romero en openbare basisschool Nieuwenrooy Collegevoorstel Inleiding Op 16 januari 2013 heeft het schoolbestuur van Stichting Scala een Fusie Effect Rapportage (FER) aangeboden aan de gemeente. In deze FER wordt de fusie tussen de rooms-katholieke

Nadere informatie

Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs te Schoonhoven

Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs te Schoonhoven Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs te Schoonhoven Naam: Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs

Nadere informatie

Van activerend ondersteunen naar gedeelde verantwoordelijke

Van activerend ondersteunen naar gedeelde verantwoordelijke Van activerend ondersteunen naar gedeelde verantwoordelijke Achtergrond (Toekomstige) leraren voelen zich niet voorbereid (o.a. Cook 2001, Loreman e.a., 2005) Handelingsverlegenheid Consequenties naar

Nadere informatie

Andere tijden vragen om andere schooltijden

Andere tijden vragen om andere schooltijden Andere tijden vragen om andere schooltijden Onderwerp: Invoering vijf gelijke dagenmodel Doel: Aanpak: Tijd: Waarom vijf gelijke dagenmodel? Wat betekent dit in de praktijk? Welke kansen zijn er? Presentatie

Nadere informatie

Beter en slimmer leren met behulp van ict

Beter en slimmer leren met behulp van ict Beter en slimmer leren met behulp van ict Het investerings-enimplementatieplanende ondersteuningsaanpak van de Breedtestrategie Mirjam Brand Agenda Planvorming binnen uw bestuur: welke plaats heeft het

Nadere informatie

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur SKPO Profielschets Lid College van Bestuur 1 Missie, visie SKPO De SKPO verzorgt goed primair onderwijs waarbij het kind centraal staat. Wij ondersteunen kinderen om een stap te zetten richting zelfstandigheid,

Nadere informatie

Verslag conferentie BasisBuren d.d. 10 november

Verslag conferentie BasisBuren d.d. 10 november Verslag Project Conferentie BasisBuren Goed onderwijs in tijden van krimp Datum 24 november 2015 Kenmerk U150403 Betreft Verslag conferentie BasisBuren d.d. 10 november 1 Aanleiding en beschrijving inhoud

Nadere informatie

Onderwerp: Statutenwijziging Stichting openbaar onderwijs Marenland.

Onderwerp: Statutenwijziging Stichting openbaar onderwijs Marenland. Raadsvergadering 22 februari 2016 Nr.: 10 AAN de gemeenteraad Onderwerp: Statutenwijziging Stichting openbaar onderwijs Marenland. Portefeuillehouder: Wethouder B. Schollema. Ter inzage liggende stukken:

Nadere informatie

Managementstatuut van Stichting Kits Primair en de Stichting Kindcentra Kits Primair

Managementstatuut van Stichting Kits Primair en de Stichting Kindcentra Kits Primair Juni 2017 Managementstatuut van Stichting Kits Primair en de Stichting Kindcentra Kits Primair Artikel 1 Definitiebepaling In dit managementstatuut wordt verstaan onder: Bevoegd gezag: het College van

Nadere informatie

Besluit Regeling van de gevolgen. Samenvoeging Sterrenschool op één locatie

Besluit Regeling van de gevolgen. Samenvoeging Sterrenschool op één locatie Besluit Regeling van de gevolgen Samenvoeging Sterrenschool op één locatie Voorgenomen besluit 2 juni 2017 Instemming MR 2 juli 2017 Definitief besluit 2 juli 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Regeling

Nadere informatie

deeltijders delen tijd

deeltijders delen tijd deeltijders delen tijd Duobanen met een verdeling 2 3 of 2,5 2,5 dagen op groepsniveau Overdracht/overleg Aan het begin van de samenwerkingsperiode wordt door beide partners vastgelegd op welke wijze het

Nadere informatie

Flankerend beleid. 1 augustus 2011 tot 1 augustus 2014. Vastgesteld d.d. 18 april 2011 door het bestuur van stichting Wolderwijs

Flankerend beleid. 1 augustus 2011 tot 1 augustus 2014. Vastgesteld d.d. 18 april 2011 door het bestuur van stichting Wolderwijs Flankerend beleid 1 augustus 2011 tot 1 augustus 2014 Vastgesteld d.d. 18 april 2011 door het bestuur van stichting Wolderwijs Flankerend beleid Stichting Wolderwijs 1 augustus 2011 tot 1 augustus 2014

Nadere informatie

POP Martin van der Kevie

POP Martin van der Kevie Naam student: Martin van der Kevie Studentnr.: s1030766 Studiefase: leerjaar 1 Datum: 18 okt 2009 Interpersoonlijk competent Overzicht wat leerlingen bezig houdt dit kun je gebruiken tijdens de les. Verder

Nadere informatie

Aanleiding projectweken. Gewenste kaders van een projectweek. Het proces

Aanleiding projectweken. Gewenste kaders van een projectweek. Het proces Aanleiding projectweken In het kader van talentontwikkleing en werken met 21 eeuwse vaardigheden zijn leerkrachten zich aan het ontwikkelen en professionaliseren naar nieuwe, innovatieve vormen van onderwijs.

Nadere informatie

20. Taakbeleid BVE: een andere weg

20. Taakbeleid BVE: een andere weg 20. Taakbeleid BVE: een andere weg Inhoud Inleiding Het vrije model De bescherming De medezeggenschap De procedure De modelprocedure Bewaking procedure Afkortingen Meer informatie Inleiding Praten over

Nadere informatie

Notulen MR vergadering dinsdag 27 maart 2018

Notulen MR vergadering dinsdag 27 maart 2018 Notulen MR vergadering dinsdag 27 maart 2018 Aanwezig: Hessel, Jeroen, Ryan, Ricardo en Erika Afwezig: Anne, Charlotte en Annemiek GMR: Loopt goed, zorg coördinator en vertrouwenspersoon is geregeld op

Nadere informatie

Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 14 februari

Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 14 februari Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 14 februari Op woensdag 14 februari wordt door medewerkers in het primair onderwijs in Noord- Nederland gestaakt. De vakbonden hebben de medewerkers van

Nadere informatie

Juist in het openbaar onderwijs

Juist in het openbaar onderwijs Juist in het openbaar onderwijs Over de aandacht voor levensbeschouwing op de openbare school Legitimatie MARLEEN LAMMERS Wie denkt dat het openbaar onderwijs geen aandacht mag besteden aan levensbeschouwing,

Nadere informatie

Belangrijk is het uitgangspunt van eigenaarschap en

Belangrijk is het uitgangspunt van eigenaarschap en KWALITEIT Kwaliteit in beeld In een serie van twee artikelen bespreekt Herman Bijsterbosch het nieuwe Onderzoekskader van de Inspectie. Het eerste artikel (Nieuw Toezicht: Wat kunt u verwachten?) vindt

Nadere informatie

Openbaar Onderwijs Muiden - Muiderberg

Openbaar Onderwijs Muiden - Muiderberg Aan: Leden van de MR Ouderraden Vinkenbaan en PC Hooft Directie, Remko van der Heijden Medezeggenschapsraad Notulen MR-vergadering Datum: woensdag 20 september 2017 Tijd: 19.30 22.00 start met eigen vergadering

Nadere informatie

Waarom verhuizing 1 januari?

Waarom verhuizing 1 januari? Verslag informatieavond 24 juni 2015 Basisschool De Schelven. Tips- aandachtspunten, voordelen, knelpunten, vragen en antwoorden over fusie Schelven met de Weijerhof Tijdens en na de informatieavond over

Nadere informatie

Gemiddelde. Gemiddelde

Gemiddelde. Gemiddelde Aantal respondenten: 79 Leerlingen 2014 Vensters PO -- - + ++ Schoolklimaat 3,2 BHoe graag ga je naar school? 3,0 3 9 50 17 BHoe veilig voel je je op school? 3,3 1 6 38 34 BHoe duidelijk vind je de regels

Nadere informatie

Resultaten fusieonderzoek. Accretio en De Zevenster

Resultaten fusieonderzoek. Accretio en De Zevenster Resultaten fusieonderzoek Accretio en De Zevenster Januari, februari 2016 Paulien Huizenga 1 De start: beoogde meerwaarde fusie toetsing door fusieonderzoek De Zevenster heeft naar aanleiding van onderzoek

Nadere informatie