OP WELKE SOCIAL MEDIA BEREIK JE VERSCHILLENDE GENERATIES

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OP WELKE SOCIAL MEDIA BEREIK JE VERSCHILLENDE GENERATIES"

Transcriptie

1 OP WELKE SOCIAL MEDIA BEREIK JE VERSCHILLENDE GENERATIES

2 Intensief gebruik van Facebook is voor veel Nederlanders verleden tijd, vooral voor de jongste generaties. Toch zijn we social media nog lang niet beu en blijven vooral Facebook en Instagram een uitstekend middel om een breed scala aan doelgroepen te bereiken. Dit blijkt uit de nieuwste editie van What s happening online, het jaarlijkse onderzoek dat een kijkje neemt in digitaal Nederland. WhatsApp #1, Instagram en Snapchat in de lift Ruim negen op de tien Nederlanders maken in 2018 actief gebruik van minimaal één online netwerk en gemiddeld zijn we op drie netwerken actief. WhatsApp is het populairst: in 2018 noemt vier vijfde zich een actieve gebruiker. Facebook ligt in gebruik niet ver achter, in 2018 gebruikt 75 procent het sociale netwerk actief. Dagelijks is 83 procent van de Facebookgebruikers op het netwerk te vinden. Het andere grote netwerk dat onder de paraplu van Facebook valt wordt weer meer gebruikt: de lijn van Instagram stijgt steeds verder. Drie op de tien Nederlanders maakt actief gebruik van dit visuele sociale netwerk. Maar niet alleen via Insta delen we actief foto s, video s en (live) stories, Nederlanders gaan anno 2018 ook iets vaker Snapchattend door het leven.

3 Overeenkomsten en verschillen tussen generaties Als we inzoomen op de verschillende generaties, dan zien we dat de nummers één en twee overal hetzelfde zijn: WhatsApp en Facebook. Babyboomers (57-72 jaar) lopen alleen met WhatsApp nog iets achter, maar hun achterstand op de jongere generaties wordt steeds kleiner. Instagram Verder valt op dat de stijging van het gebruik van Instagram vooral afkomstig is van millennials (22-36 jaar) en dat zij daarnaast steeds vaker op Snapchat te vinden zijn. Hoewel digitieners (14-21 jaar) nog de echte grootverbruikers zijn van dit netwerk, is de gemiddelde leeftijd van de Snapchatgebruiker het afgelopen jaar aardig gestegen. Pinterest Ook generatie X (37-56 jaar) beroert zich op het vlak van de visuele social media, hier zien we een stijging in het gebruik van Pinterest. Hun gebruik ligt nu op hetzelfde niveau als dat van digitieners en millennials. LinkedIn LinkedIn wordt logischerwijs vooral gebruikt door millennials (22-36 jaar) en generatie X (37-56 jaar), degenen die vaak volop bezig zijn met de ontwikkeling van hun carrière. Op totaalniveau is het gebruik van dit netwerk weinig veranderd in de afgelopen jaren. Twitter Ook het gebruik van oudgediende Twitter blijft stabiel, het is net als LinkedIn vooral het domein van de millennials (22%) en generatie X (23%). Digitieners en babyboomers zijn hier moeilijker voor te porren (13% en 15%).

4 Minder op Facebook Facebook komt de laatste tijd regelmatig in het nieuws vanwege het gebruik van data van gebruikers voor uiteenlopende doeleinden. Het recente Cambridge Analytica-schandaal heeft het databedrijf inmiddels de das omgedaan, maar Facebook is hierdoor slechts enkele tienduizenden gebruikers kwijtgeraakt. Redenen om te blijven zijn vooral het niets te verbergen hebben en het feit dat ze mijn data toch al bezitten. Hoewel veel gebruikers hun account (nog) niet verwijderd hebben, zegt vier op de tien zich zorgen te maken over de data die Facebook opslaat van gebruikers. Een even grote groep zegt dat zij zich sinds het schandaal méér zorgen is gaan maken over wat Facebook met hun data doet. Toch is dit niet de meest genoemde reden waarom een groot deel van de Facebookers minder tijd aan Facebook besteedt. Reclame op Facebook De grote hoeveelheid reclame en het kleine aantal posts van vrienden zijn de grootste boosdoeners. Vooral millennials storen zich hier mateloos aan. Opvallend is dat digitieners reclame niet zo n issue vinden, voor hen is het gebrek aan posts van vrienden de grootste reden om niet meer zo actief op Facebook te zijn. Hun vrienden zitten vooral op Instagram. Verder noemen alle generaties dat facebooken te veel tijd in beslag neemt en zij deze tijd aan relevantere zaken willen besteden: werk, het huishouden en vrienden in real life. Met name de jonge ouders-generatie millennials noemt specifiek het vaak druk te hebben met hun kinderen. Daarnaast is het niet chronologisch verschijnen van berichten een reden om minder tijd op Facebook te vertoeven. Echter, de meeste gebruikers zijn nog wél iedere dag op Facebook te vinden. Daarom blijft marketing via Facebook een goed idee. Voor gebruikers is het wel fijn als er naast een reclameboodschap ook (branded) content geplaatst wordt. Want een te grote load aan reclame zorgt ervoor dat gebruikers het platform juist zullen vermijden.

5 Digitieners looks, Babyboomers natuur Op 21 juni van dit jaar kondigde Instagram aan dat het platform inmiddels de grens van 1 miljard actieve gebruikers is gepasseerd. Net als Facebook is dit nu een serieus marketingplatform. Maar van wie of wat moet je dan afbeeldingen posten? Dit is nogal afhankelijk van je doelgroep. Reizen is overall het populairste onderwerp. In tegenstelling tot de oudere generaties, gaan digitieners vooral voor de looks. Posts over kleding, lifestyle en beauty zijn onder deze generatie zeer populair. Niet gek dus dat influencers die zich hiermee bezighouden, nog altijd bakken met geld verdienen. Babyboomers kijken graag naar posts over de natuur, dit staat bovenin de top 5 van deze generatie. Voor digitieners is dit veel minder interessant, slechts één op de tien bekijkt weleens berichten over dit onderwerp. Iedere doelgroep een eigen benadering De manier waarop, en de mate waarin generaties social media gebruiken is verschillend en dit vraagt dan ook om een verschillende benadering. - Digitieners zijn vooral te vinden op Instagram en op Snapchat. Zij kijken nog wel zo af en toe op Facebook, maar dit is voor hen niet meer het belangrijkst. Zij zijn veel bezig met hun uiterlijk en spiegelen zich graag met anderen, met influencers bijvoorbeeld. - De veelbesproken millennials zijn erg actief op social media en zijn nog wat meer gebonden aan Facebook dan de digitieners. Op Instagram laten ze zich steeds meer zien en ook Snapchat is niet meer alleen voorbehouden aan de jonkies. Ze hebben vaak een druk (sociaal) leven, wat zij graag op social media aan de wereld tonen. - Generatie X is sinds dit jaar intensiever bezig met social media. Naast WhatsApp zitten zij veel op Facebook, op beide nog meer dan vorig jaar. Ook de visuele social media zijn steeds beter vertegenwoordigd, interessant is de groei op Pinterest. - Babyboomers vind je nog veel op Facebook en veel van hen gebruiken het netwerk nog net zo intensief als voorheen. Het netwerk speelt een rol in het onderhouden van sociale contacten en daarom zijn veel van hen hier nog dagelijks te vinden.

6 Dank aan Ruigrok NetPanel: What s happening online wordt al 11 jaar achtereen uitgevoerd door Ruigrok NetPanel. In dit kwantitatieve onderzoek wordt de gehele breedte van de Nederlandse samenleving ondervraagd over internet- en social mediagebruik, en -ervaringen. De doelgroep bestaat uit Nederlanders die gebruikmaken van internet. Van 8 februari tot 25 februari 2018 hebben Nederlanders van 14 jaar en ouder de online vragenlijst ingevuld. De steekproef van jaar is representatief voor de Nederlandse bevolking naar geslacht en leeftijd. Vanaf 18 jaar (n=2.301) is de steekproef representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

7 +31 (0) THANK YOU

Onderzoek. het gebruik van internet en social media in Nederland. Opgesteld door:

Onderzoek. het gebruik van internet en social media in Nederland. Opgesteld door: Onderzoek het gebruik van internet en social media in Nederland Opgesteld door: Thomas van Manen, Marketingfacts @ThomasvanManen 29 juni 2017 Het actieve gebruik van Facebook loopt terug, Nederlanders

Nadere informatie

GEZELLIGHEIDS- ONDERZOEK

GEZELLIGHEIDS- ONDERZOEK GEZELLIGHEIDS- ONDERZOEK VICE+ geeft merken, via de platformen en het publiek van VICE, een relevante plek in de cultuur van jonge mensen. Dit doen we door data, inzichten en kennis uit het wereldwijde

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2018

Nationale Social Media Onderzoek 2018 Nationale Social Media Onderzoek 2018 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Newcom Research & Consultancy B.V. Auteurs: drs.

Nadere informatie

Sociale media. Over het EenVandaag Opiniepanel. 15 augustus 2015. Over dit onderzoek

Sociale media. Over het EenVandaag Opiniepanel. 15 augustus 2015. Over dit onderzoek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2017

Nationale Social Media Onderzoek 2017 Nationale Social Media Onderzoek 2017 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Newcom Research & Consultancy B.V. Auteurs: drs.

Nadere informatie

Succesvol social media inzetten Nick Nijhuis NickLink

Succesvol social media inzetten Nick Nijhuis NickLink Succesvol social media inzetten Nick Nijhuis NickLink Wat zorgt voor bereik. en succes op social media De juiste keuzes! Welke social media zijn er Wat is hun rol in het beslisproces Wie is, en wat wil,

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2014

Nationale Social Media Onderzoek 2014 Nationale Social Media Onderzoek 2014 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachting van social media #NSMO Uitgevoerd door: Auteurs: Newcom Research & Consultancy B.V. drs.

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

Zo betrek je jongeren bij verkeersveiligheid!

Zo betrek je jongeren bij verkeersveiligheid! Zo betrek je jongeren bij verkeersveiligheid! Wie ben ik? Wie is TeamAlert? Wat neem je mee naar huis vanmiddag? Waar jongeren anno 2019 mee bezig zijn Hoe je gebruik maakt van trends om jongeren te bereiken

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2015

Nationale Social Media Onderzoek 2015 Nationale Social Media Onderzoek 2015 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Auteurs: Newcom Research & Consultancy B.V. drs.

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2019

Nationale Social Media Onderzoek 2019 Nationale Social Media Onderzoek 2019 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Newcom Research & Consultancy B.V. Auteurs: drs.

Nadere informatie

WHAT S HAPPENING ONLINE? INZICHT IN JOUW GENERATIE

WHAT S HAPPENING ONLINE? INZICHT IN JOUW GENERATIE WHAT S HAPPENING ONLINE? INZICHT IN JOUW GENERATIE 2016 INLEIDING THIS IS HAPPENING ONLINE IN 2016 Het What s happening online -onderzoek wordt sinds 2005 jaarlijks op eigen initiatief uitgevoerd door

Nadere informatie

Hoe het begon... Linda & Eddy

Hoe het begon... Linda & Eddy onderdeel van Hoe het begon... Linda & Eddy 10 jaar In vogelvlucht 2005-2008 De markt kent een overschot aan inventory, met grote verschillen in tarieven. DE reden om DMENZO te beginnen. DMENZO opent haar

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2016

Nationale Social Media Onderzoek 2016 Nationale Social Media Onderzoek 2016 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Auteurs: Newcom Research & Consultancy B.V. drs.

Nadere informatie

Trends in Digitale Media december 2014. SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT

Trends in Digitale Media december 2014. SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT Trends in Digitale Media december 2014 SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT TV kijken via smartphone 75% gegroeid Vorig jaar december concludeerde SPOT dat TV kijken

Nadere informatie

Social Media, de basis

Social Media, de basis 1 Social Media, de basis Inhoud Doelstellingen Social Media Vormen van Social Media Tools social media Eigenschappen van de doelgroep Trends en ontwikkelingen Astrid Schiepers, www.donnadioggi.nl 2 Waarom

Nadere informatie

Breng uw socialmedia-prestaties naar een hoger niveau met krachtige socialmedia-analyses

Breng uw socialmedia-prestaties naar een hoger niveau met krachtige socialmedia-analyses LexisNexis Social Analytics MOGELIJK GEMAAKT POWERED DOOR BY Breng uw socialmedia-prestaties naar een hoger niveau met krachtige socialmedia-analyses Met deze tool kunnen bedrijven en PR- en marketingbureaus

Nadere informatie

Sociale media, de laatste cijfers

Sociale media, de laatste cijfers Sociale media, de laatste cijfers David Kok Newcom Research & Consultancy doet sinds 2010 het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en de verwachting van sociale media. Net als vele andere

Nadere informatie

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media hebben in onze samenleving een belangrijke rol verworven. Het gebruik van sociale media is groot en dynamisch. Voor de vierde

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2015 Jongeren

Nationale Social Media Onderzoek 2015 Jongeren Nationale Social Media Onderzoek 2015 Jongeren 15 t/m 24 jaar Uitgevoerd door: Newcom Research & Consultancy B.V. In samenwerking met: Auteurs: 3FM drs. Loes Turpijn, drs. Samantha Kneefel, drs. Neil van

Nadere informatie

Social media checklist

Social media checklist Social media checklist In 15 minuten klaar om klanten te benaderen Sociale media audit? Elk bedrijf weet wel dat ze iets met sociale media moeten doen en hebben daarom ook (toen ze wat tijd over hadden)

Nadere informatie

Kate Brunton van ESI LIVE noemt zich > Chief Business Development Officer

Kate Brunton van ESI LIVE noemt zich > Chief Business Development Officer 1 2 Kate Brunton van ESI LIVE noemt zich > Chief Business Development Officer 3 Indelen in groepjes van 3 Het is maandagmorgen 30 oktober 2017.gisteren was de closingparty van DDW 2017, staan kan je amper

Nadere informatie

Social media. by Gazeuse

Social media. by Gazeuse Social media by Gazeuse Wat is social media? Verzamelnaam voor alle internet-toepassingen om informatie met elkaar te delen Het betreft informatie in de vorm van: tekst (nieuws, artikelen) geluid (podcasts,

Nadere informatie

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Second screen breekt definitief door Het aantal bezitters van ipads en andere tablets is per december 2011 gestegen tot 1.7 miljoen Nederlanders (14%

Nadere informatie

Do s & Don ts Social Media

Do s & Don ts Social Media Do s & Don ts Social Media Een korte introductie Kirsten Baane, oprichter ZorgPromotor & FysioPromotor Huisstijlontwikkeling en huisstijlelementen Website bouw Social Media beheer Google Vindbaarheid Narrowcasting

Nadere informatie

Welkom! Wifi: Maak met je mobiele device contact met het wifi netwerk. En welke code heb je dan nodig????

Welkom! Wifi: Maak met je mobiele device contact met het wifi netwerk. En welke code heb je dan nodig???? Welkom! Wifi: Maak met je mobiele device contact met het wifi netwerk. En welke code heb je dan nodig???? Met social media Je doelgroepen bereiken Introductie Huub van Dommelen 2010- heden Eigenaar Aglia

Nadere informatie

Social Media Jongeren Onderzoek 2014

Social Media Jongeren Onderzoek 2014 Social Media Jongeren Onderzoek 2014 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachting van social media onder jongeren #SMJO Uitgevoerd door: Auteurs: Newcom Research & Consultancy

Nadere informatie

7 oktober Onderzoek: 10 jaar smartphone

7 oktober Onderzoek: 10 jaar smartphone 7 oktober 2017 Onderzoek: 10 jaar smartphone Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Ruiters boeien en binden in een digitale wereld. dr. Inga Wolframm Adviseur Public Affairs

Ruiters boeien en binden in een digitale wereld. dr. Inga Wolframm Adviseur Public Affairs Ruiters boeien en binden in een digitale wereld dr. Inga Wolframm Adviseur Public Affairs We gaan stemmen Internet 1 2 SMS 1 2 Ga naar shakeq.com Log in met neuro SMS naar 06 4250 0030 Typ neuro

Nadere informatie

VERTROUWEN IN MEDIA IN NEDERLAND. September 2017

VERTROUWEN IN MEDIA IN NEDERLAND. September 2017 VERTROUWEN IN MEDIA IN NEDERLAND September 2017 INTRODUCTIE Het vertrouwen in overheden, bedrijfsleven, media en NGO s daalt wereldwijd (bron: Edelman Trust barometer), eigenlijk al sinds de recessie in

Nadere informatie

DONATEURSVERTROUWEN BLIJFT STABIEL

DONATEURSVERTROUWEN BLIJFT STABIEL Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Kien Het Nederlandse Donateurspanel METING SEPTEMBER 2017 In dit rapport leest u de laatste ontwikkelingen

Nadere informatie

HAT S HAPPENING ONLINE?

HAT S HAPPENING ONLINE? HAT S HAPPENING ONLINE? 2018 WHAT S HAPPENING ONLINE 2018 01 02 DEVICES Welke apparaten gebruikt Nederland in 2018? Zien we verschuivingen? En welke regels geleden er voor ouders en kinderen als het gaat

Nadere informatie

SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2016

SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2016 SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2016 SREENFORCE SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA, JANUARI 2017 TELEVISIETOESTEL VERUIT DOMINANT VOOR LIVE TV-KIJKEN Vorig jaar december concludeerde Screenforce

Nadere informatie

MILLENNIALS EN GENERATION Z SPREKER: BART KLEIJN MODERATOR: ROB BELTMAN

MILLENNIALS EN GENERATION Z SPREKER: BART KLEIJN MODERATOR: ROB BELTMAN MILLENNIALS EN GENERATION Z SPREKER: BART KLEIJN MODERATOR: ROB BELTMAN HOE VOLG JE DIT WEBINAR? 2 Onze collega s van de service desk helpen je graag: Niels Verwoerd 06 13267500 SPELREGELS 3 Duur: 10.00

Nadere informatie

Module Het gebruik van social media in de sector plant

Module Het gebruik van social media in de sector plant Module Het gebruik van social media in de sector plant De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL Colofon

Nadere informatie

NEXT WEB 2010. Een onderzoek onder het algemeen Nederlands publiek, Leeftijd: 18 en ouder. 1.060 respondenten, April 2010

NEXT WEB 2010. Een onderzoek onder het algemeen Nederlands publiek, Leeftijd: 18 en ouder. 1.060 respondenten, April 2010 NEXT WEB 2010 Een onderzoek onder het algemeen Nederlands publiek, Leeftijd: 18 en ouder 1.060 respondenten, April 2010 2 Gemiddeld is men 16 uur/week online Mannen zijn meer online dan vrouwen [18 uur

Nadere informatie

Pedl. Campagne Plan. Arnoud Ching Wai Hirad Luc

Pedl. Campagne Plan. Arnoud Ching Wai Hirad Luc Pedl Campagne Plan Arnoud Ching Wai Hirad Luc Ivo INHOUDSOPGAVE inleiding 1 2 ons concept wie we zijn 3 4 kanalen analyse 5 6 strategieën doelstellingen 7 1 INLEIDING Onvoldoende beweging Onvoldoende lichamelijke

Nadere informatie

WHAT S HAPPENING ONLINE? 2017

WHAT S HAPPENING ONLINE? 2017 WHAT S HAPPENING ONLINE? 2017 WHAT S HAPPENING ONLINE 2017 01 02 03 04 TALKIN BOUT MY GENERATION Hoe bewegen de generaties zich online? Wat is hun favoriete device? In dit hoofdstuk vatten we kort samen

Nadere informatie

Instagram Inspireer visueel

Instagram Inspireer visueel 1 Instagram Inspireer visueel 2 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Maak gebruik van visuele kracht 05 Creatieve ideeën voor je berichten 06 Beeldgebruik op Instagram 07 Waarom dit whitepaper van Hager? 3 Inleiding

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

In 5 stappen succes op Instagram. Met Anne Raaymakers

In 5 stappen succes op Instagram. Met Anne Raaymakers In 5 stappen succes op Instagram Met Anne Raaymakers Cijfers Wereldwijd 1 miljard gebruikers per maand 4,1 miljoen volgers in Nederland (in 2015 waren er dat 1,8 miljoen) 4,1 miljoen volgers in Nederland

Nadere informatie

Hoe bedrijven social media gebruiken

Hoe bedrijven social media gebruiken Hoe bedrijven social media gebruiken SMO_214 Powered by Pondres Onderzoek Rob van Bakel Auteurs Milou Vanmulken Sjors Jonkers Beste lezer, Ook in 214 publiceren Pondres en MWM2 het Social Media Onderzoek.

Nadere informatie

De online impact van een supertalent voor PSV

De online impact van een supertalent voor PSV De online impact van een supertalent voor PSV Klantcase Foto: Photo-Prestige KLANTCASE Hoe social ontplofte na de transfer van Hirving Lozano Transfers. Een grote happening die de gemoederen flink bezig

Nadere informatie

Impact Crisis op Pensioen Gedrag

Impact Crisis op Pensioen Gedrag Impact Crisis op Pensioen Gedrag Een onderzoek onder het Klankbord Geld & Toekomst panel (en de NetPanel Adviesraad) In opdracht van: Joris de Jongh Martijn van der Veen INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Resultaten

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2015

Nationale Social Media Onderzoek 2015 Nationale Social Media Onderzoek 2015 Een onderzoek naar het social media gebruik onder het Vechtenomstrekenpanel Uitgevoerd door: Auteurs: Newcom Research & Consultancy drs. Neil van der Veer drs. Loes

Nadere informatie

Onderzoek mediagebruik Maastricht mei 2017

Onderzoek mediagebruik Maastricht mei 2017 Onderzoek mediagebruik Maastricht 2016 mei 2017 1 Publicatiedatum donderdag 4 mei 2017 Contact Gemeente Maastricht Team Communicatie (043) 350 42 00 communicatie@maastricht.nl pagina 2 Onderzoek Mediagebruik

Nadere informatie

HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN

HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN Een kwantitatief onderzoek onder jongeren in opdracht van het Interprovinciaal Overleg JEROEN HERMANS KJELL MASSEN AMSTERDAM, JULI 2017

Nadere informatie

Kübra Ozisik. Marjolein Kolstein. Mei

Kübra Ozisik. Marjolein Kolstein. Mei Kübra Ozisik Mei 2017 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl @basisvoorbeleid BASIS VOOR BELEID Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Samenvatting 2 1. Inleiding 4 2. Resultaten 5 2.1 Respons 5 2.2 Bekendheid

Nadere informatie

18 MEI 2019 UNIVERSUM AMSTERDAM PLAY VIDEO

18 MEI 2019 UNIVERSUM AMSTERDAM PLAY VIDEO 18 MEI UNIVERSUM AMSTERDAM PLAY VIDEO FIT FOR SUMMER FESTIVAL Na zes succesvolle edities staat Women s Health Fit For Summer Festival weer voor de deur. Op zaterdag 18 mei wordt sportcentrum Universum

Nadere informatie

MEDIA STRATEGIE. Om tot dit overzicht te komen hebben we een aantal onderzoeken gedaan door middel van de customer journey. De cijfers zijn als volgt:

MEDIA STRATEGIE. Om tot dit overzicht te komen hebben we een aantal onderzoeken gedaan door middel van de customer journey. De cijfers zijn als volgt: CONTENT STRATEGIE MEDIA STRATEGIE Voor DAF gaan wij een campagne maken waarbij vier tourende pop trucks stopt op verschillende truckstops. Hierbij hoort ook een online campagne op social media en een officiële

Nadere informatie

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Veel gemeenten zijn inmiddels actief op sociale media kanalen, zoals ook blijkt uit het onderzoek dat is beschreven in hoofdstuk 1. Maar

Nadere informatie

ONLINE ENGAGEMENT GEBRUIK SOCIAL MEDIA OM JOUW ACHTERBAN TE MOBILISEREN

ONLINE ENGAGEMENT GEBRUIK SOCIAL MEDIA OM JOUW ACHTERBAN TE MOBILISEREN ONLINE ENGAGEMENT GEBRUIK SOCIAL MEDIA OM JOUW ACHTERBAN TE MOBILISEREN (ONLINE) MOBILISATIE MICHA VAN HOORN Creative Director micha@theperfectwave.nl ERVARING INHOUD 1. Het gaat om impact 2. It s all

Nadere informatie

2018 Situatie socialmediavideo s RESULTS FOR THE NETHERLANDS STUDY

2018 Situatie socialmediavideo s RESULTS FOR THE NETHERLANDS STUDY 2018 Situatie socialmediavideo s RESULTS FOR THE NETHERLANDS STUDY Beweging voor de overwinning Onderzoek Staat van Sociale Video Gen Z + Millennials Enorme generationele verschuiving weg consumptie van

Nadere informatie

ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel

ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel 22 mei 2014 Walter Bil Marketing Services 1 Korte samenvatting 2 Bezoekers van ZeelandNet.nl komen uit Zeeland en zijn voornamelijk mannen van gemiddeld 58 jaar die klant

Nadere informatie

Module Het gebruik van social media in de sector bloem

Module Het gebruik van social media in de sector bloem Module Het gebruik van social media in de sector bloem De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL Colofon

Nadere informatie

Facebook Omarm de open cultuur

Facebook Omarm de open cultuur 1 Facebook Omarm de open cultuur 2 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Breng je bedrijf naar Facebook 05 Betrek je volgers 06 Maak het persoonlijk 07 Een beeld zegt meer dan 1000 woorden 08 Gebruik emoji 09

Nadere informatie

Social media onderzoek 2014 onder ondernemers

Social media onderzoek 2014 onder ondernemers Social media onderzoek 2014 onder Het grootste Social media onderzoek van Nederland naar het gebruik en de verwachtingen van social media onder #NSMO Het grootste social media onderzoek onder In januari

Nadere informatie

Onderzoek naar verandering in gebruik sociale media onder jongeren uit de gereformeerde gezindte Rapportage, april 2016

Onderzoek naar verandering in gebruik sociale media onder jongeren uit de gereformeerde gezindte Rapportage, april 2016 Onderzoek naar verandering in gebruik sociale media onder jongeren uit de gereformeerde gezindte Rapportage, april 16 1 Inleiding en verantwoording Het lectoraat Nieuwe media in vorming en onderwijs aan

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Rapport. bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 28 juli 2010. Synovate

Rapport. bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 28 juli 2010. Synovate Rapport bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 28 juli 2010 Synovate Inhoud Samenvatting 2 Belangrijkste resultaten 4 Onderzoeksopzet 11 Synovate BV. Alle rechten voorbehouden. De concepten

Nadere informatie

Module Het gebruik van social media in de sector veehouderij

Module Het gebruik van social media in de sector veehouderij Module Het gebruik van social media in de sector veehouderij De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator

MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator PROGRAMMA Even voorstellen Mediawijsheid Stellingen (Social) Media Jeugd en Social Media Begeleiding

Nadere informatie

We beginnen om 19:30 u

We beginnen om 19:30 u We beginnen om 19:30 u 1 In 5 stappen succes op Instagram Met Anne Raaymakers Cijfers Wereldwijd 1 miljard gebruikers per maand 4,5 miljoen volgers in Nederland (in 2015 waren er dat 1,8 miljoen) 4,1 miljoen

Nadere informatie

Maurice Jongmans is Adviseur Social Media en Zoekmachineoptimalisatie bij Webtechniek in Delft.

Maurice Jongmans is Adviseur Social Media en Zoekmachineoptimalisatie bij Webtechniek in Delft. Maurice Jongmans is Adviseur Social Media en Zoekmachineoptimalisatie bij Webtechniek in Delft. Webtechniek is gespecialiseerd in technische oplossingen voor internet en applicaties. Sinds 2000 is het

Nadere informatie

Grootste longitudinale studie

Grootste longitudinale studie Grootste longitudinale studie SOCIAL MEDIA IN NEDERLAND 2013 2 / 48 Bijlagen Resultaten de Woningstichting Uitgelicht: 3 doelgroepen Uitgelicht: vertrouwen en social media Uitgelicht: Facebook en Twitter

Nadere informatie

heeft. Klanten en andere relaties zien wat ik zie, en dat versterkt onze band.

heeft. Klanten en andere relaties zien wat ik zie, en dat versterkt onze band. INLEIDING Even stilstaan en genieten van je omgeving: het licht, de kleuren, de lijnen. Doe je dat wel eens? Ik doe het de hele dag en het maakt mijn leven aangenamer, rustiger en mooier. Sinds ik mijn

Nadere informatie

MrWork Social Media Recruitment Onderzoek

MrWork Social Media Recruitment Onderzoek MrWork Social Media Recruitment Onderzoek 2016 SOCIAL MEDIA RECRUITMENT Van de respondenten is 29% man en 71% vrouw. Hun functies zijn... Het MrWork Social Media Recruitment onderzoek is een jaarlijks

Nadere informatie

Maak kennis met de debiteur van morgen. Raad. Daad. Resultaat.

Maak kennis met de debiteur van morgen. Raad. Daad. Resultaat. Maak kennis met de debiteur van morgen Raad. Daad. Resultaat. Maak kennis met de debiteur van morgen Wat vandaag succesvol is, kan morgen minder effectief zijn. In de schuldenproblematiek is het belangrijk

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN: INTERNET: Social media Wat is het en hoe wordt het gebruikt

Nadere informatie

saleskit digitale mogelijkheden LINDA.

saleskit digitale mogelijkheden LINDA. saleskit digitale mogelijkheden LINDA. ALTIJD EN OVERAL AANWEZIG met content & interactie die voldoen aan de merkwaarden van LINDA. ALTIJD MET EEN KNIPOOG PROFIEL LINDA. biedt vrouwen met LINDAmagazine.nl,

Nadere informatie

Monitor Beleving Publiekscommunicatie

Monitor Beleving Publiekscommunicatie Monitor Beleving Publiekscommunicatie Definitieve rapportage 25-1-2019 244405842 Inhoud Inleiding 3 Samenvatting 4 2 Informatievoorziening van de Rijksoverheid 6 3 Informatiekanalen: bekendheid en gebruik

Nadere informatie

SPOT samenvatting Trends in Digitale Media, december 2015 Live TV-kijken via smartphone in een jaar tijd met 50% gegroeid

SPOT samenvatting Trends in Digitale Media, december 2015 Live TV-kijken via smartphone in een jaar tijd met 50% gegroeid SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2015 SPOT samenvatting Trends in Digitale Media, december 2015 Live TV-kijken via smartphone in een jaar tijd met 50% gegroeid Vorig jaar december concludeerde SPOT

Nadere informatie

Op zoek naar de rol van de raadsgriffie

Op zoek naar de rol van de raadsgriffie Op zoek naar de rol van de raadsgriffie Door: Simone van den Hurk en David Kok Uit het onderzoek hoe gemeenten sociale media gebruiken, blijkt dat raadsleden veel gebruik maken van sociale media. De vraag

Nadere informatie

Wat gaan we proberen op te lossen? Hoe kan TOS effectief marketing gebruiken om de juiste doelgroepen te bereiken?

Wat gaan we proberen op te lossen? Hoe kan TOS effectief marketing gebruiken om de juiste doelgroepen te bereiken? Thuis Op Straat Wat gaan we proberen op te lossen? Hoe kan TOS effectief marketing gebruiken om de juiste doelgroepen te bereiken? SWOT-Analyse Sterke punten Lokaal Open sfeer Herkenbare kleur, logo en

Nadere informatie

Presenteert de workshop Social Media

Presenteert de workshop Social Media Presenteert de workshop Social Media Juice BV Canadabaan 18 5388 RT NISTELRODE 0412-611453 info@juicebv.nl www.facebook.com/juicebv www.twitter.com/juicebv Wat doen wij? Onze klanten 1 Onze klanten Onze

Nadere informatie

Social Media Plan in 10 Stappen. In 10 simpele stappen jouw. Social Media voor elkaar. made with

Social Media Plan in 10 Stappen. In 10 simpele stappen jouw. Social Media voor elkaar. made with Social Media Plan in 10 Stappen In 10 simpele stappen jouw Social Media voor elkaar made with Inhoud 1. Bedankt! 2. Iets over mijzelf 3. 10 stappenplan 4. Social Media in 10 stappen 5. Veel succes Bedankt!

Nadere informatie

Wat is het en wat kun je ermee. Gerard Drent Drasco Webdiensten

Wat is het en wat kun je ermee. Gerard Drent Drasco Webdiensten Wat is het en wat kun je ermee Gerard Drent Drasco Webdiensten Wie ben ik? Gerard Drent Eigenaar van Drasco Webdiensten Maak websites voor het MKB en kleine ondernemers Ondersteuning Social Media Organiseer

Nadere informatie

SoMax Social Event. 30 oktober 2018

SoMax Social Event. 30 oktober 2018 SoMax Social Event. 30 oktober 2018 for your business Dit ben ik. Pauline Quéré SR Social Media Consultant Sinds 2010 @ Maxlead Facebook Instagram Snapchat LinkedIn Twitter 4 Funfacts Instagram Feeds Instagram

Nadere informatie

HengeloPanel. Gemeentelijke communicatie. Peiling

HengeloPanel. Gemeentelijke communicatie. Peiling HengeloPanel Gemeentelijke communicatie Peiling 2 2016 Inleiding Onderzoek gemeentelijke communicatie Hoe kan de gemeente Hengelo u het best bereiken? En hoe wilt u zelf graag communiceren met de gemeente?

Nadere informatie

Alzheimer Nederland en sociale media

Alzheimer Nederland en sociale media Alzheimer Nederland en sociale media Het gebruik van sociale netwerksites heeft de afgelopen jaren een stevige vlucht genomen. Bijna iedere Nederlander die online actief is, is verbonden aan één of meer

Nadere informatie

Social Media whitepaper

Social Media whitepaper Social Media Social Media whitepaper 1. Inleiding 3 2. Social Media Platforms 4 3. Contentstrategie 6 4. Planning 7 5. Adverteren 8 6. Tools 9 7. Hulp nodig? 10 2 Inleiding Dit document is met grote zorgvuldigheid

Nadere informatie

45-PLUSSERS EN ONLINE SHOPPEN

45-PLUSSERS EN ONLINE SHOPPEN Whitepaper 45-PLUSSERS EN ONLINE SHOPPEN Juli 2013 2 OPZET ONDERZOEK Het Bindinc. Kenniscentrum heeft door Ruigrok NetPanel onderzoek laten uitvoeren naar het online shopgedrag van 45-plussers. Binnen

Nadere informatie

Social media Kennisquiz

Social media Kennisquiz Social media Kennisquiz #1 Minder dan 40% Meer dan 40% Hoeveel % 50+'ers heeft wel eens een vlog bekeken? #1 Minder dan 40% Meer dan 40% Hoeveel % 50+'ers heeft wel eens een vlog bekeken? #1 Minder dan

Nadere informatie

saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.!

saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.! saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.! ALTIJD EN OVERAL AANWEZIG! met content & interactie die voldoen aan de merkwaarden van LINDA. ALTIJD! MET EEN KNIPOOG PROFIEL! LINDA. biedt vrouwen met LINDAmagazine.nl,

Nadere informatie

Inleiding. RESULTATEN ENQUÊTE ONLINE COMMUNICATIE Gemeente Staphorst. Juli 2015

Inleiding. RESULTATEN ENQUÊTE ONLINE COMMUNICATIE Gemeente Staphorst. Juli 2015 Pagina 1 van 5 Inleiding Van 2 t/m 13 april hebben inwoners de gelegenheid gekregen hun mening te geven over de online communicatie van de gemeente Staphorst. In deze enquête werd gevraagd hoe tevreden

Nadere informatie

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni 2019 Social media Social media wordt ongelooflijk veel gebruikt. 96% van de 35- tot 45- jarigen gebruiken sociale media Hoe gebruik ik social media? Boodschap bij de

Nadere informatie

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22 LIVE PERFORMANCE Bijlage Onderzoek Social Media Sander van de Rijt PTTM22 Inhoudsopgave Social Media onderzoek Heesakkers & Daniels bestrating 3 Wat is social media? 3 Voor- en nadelen social media 3 Voordelen

Nadere informatie

Safer Internet Day 2019 HvdM januari 2019

Safer Internet Day 2019 HvdM januari 2019 Safer Internet Day 2019 HvdM januari 2019 Contact: Maaike Jongsma T: 050-3171777 E: maaikejongsma@kienonderzoek.nl Groningen / Haarlem W: www.panelwizard.com twitter.com/panelwizardnl facebook.com/panelwizardnl

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

Bedtalks. Bedtalks. Als grootste millennial titel van Nederland organiseert Cosmopolitan begin 2020 voor de eerste keer Cosmopolitan Bedtalks.

Bedtalks. Bedtalks. Als grootste millennial titel van Nederland organiseert Cosmopolitan begin 2020 voor de eerste keer Cosmopolitan Bedtalks. MAART 2020 Als grootste millennial titel van Nederland organiseert Cosmopolitan begin 2020 voor de eerste keer Cosmopolitan. Cosmopolitan is een event dat plaatsvindt in een luxe hotel in Amsterdam dat

Nadere informatie

Strategisch communiceren met jongeren in 7 stappen

Strategisch communiceren met jongeren in 7 stappen Strategisch communiceren met jongeren in 7 stappen door Ruben Desmidt VDS West-Vlaanderen 8 mei 2019 Titel en inhoudsindeling met lijst Ruben Desmidt @rubiezone opleidingscoördinator bij Kortom papa van

Nadere informatie

Social Media, de basis

Social Media, de basis Social Media, de basis Social media Er is een speciale training rondom Social Media ontwikkeld die je kunt downloaden op www.digitaal-vaardig.nl. In dit werkblad maak je kennis met de basisprincipes van

Nadere informatie

Zorgen ouders mediagebruik kinderen Mediawijzer.net

Zorgen ouders mediagebruik kinderen Mediawijzer.net Zorgen ouders mediagebruik kinderen Mediawijzer.net februari 2017 Contact: Maaike Jongsma T: 050-3171773 E: maaikejongsma@kienonderzoek.nl Groningen / Haarlem W: www.kienonderzoek.nl twitter.com/panelwizardnl

Nadere informatie

GENERATIE Z PRESENTATIE VOORJAARSBIJEENKOMST 28 MEI 2019 GGZ NEDERLAND

GENERATIE Z PRESENTATIE VOORJAARSBIJEENKOMST 28 MEI 2019 GGZ NEDERLAND GENERATIE Z PRESENTATIE VOORJAARSBIJEENKOMST 28 MEI 2019 GGZ NEDERLAND Wat gaan we doen? 1. Generaties door de tijd heen 2. Generatie Z en werk De stille generatie - Periode van 1928 1940 - Tijden van

Nadere informatie

saleskit digitale mogelijkheden LINDA.

saleskit digitale mogelijkheden LINDA. saleskit digitale mogelijkheden LINDA. met content & interactie die voldoen aan ALTIJD EN OVERAL AANWEZIG met content & interactie die voldoen aan de merkwaarden van LINDA. MET EEN ALTIJD MET EEN KNIPOOG

Nadere informatie

Hoeveel mensen op Facebook in Eindhoven?

Hoeveel mensen op Facebook in Eindhoven? 4-11-2016 Startersdag Kamer van Koophandel, zaterdag 5 november 2016 De presentatie vind je op www.kvk.nl/startersdag 1 Social Media de nieuwe verkoopkanalen Socialnomics 2017 Social Media de nieuwe verkoop

Nadere informatie

WHAT S HAPPENING 2013

WHAT S HAPPENING 2013 WHAT S HAPPENING 2013 INTERNETGEBRUIK PASSIEF INTERNETGEBRUIK Welkom bij dit onderzoek. Eerst willen we je wat vragen over jouw internetgebruik. Geef van de volgende zaken aan in hoeverre jij dit wel/niet

Nadere informatie

Seminar. Essay conceptstores

Seminar. Essay conceptstores Seminar Essay conceptstores Marlies van den Bos 1622703 Concept Design Eng JDE-SCONE.3V-13 Marvin Fernandes 19-12-2014 1 CONTENT IntroductiE Conceptstores Communicatie Conclusie uitwerking infographic

Nadere informatie

INFORMATIE & SOCIAL MEDIA

INFORMATIE & SOCIAL MEDIA INFORMATIE & SOCIAL MEDIA Peiling Huurderspanel Woonwaard Mei 2016 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-333 0670 www.ioresearch.nl Rapportnummer 2016/050

Nadere informatie

77 De. facts & figures. het bereik van ons portfolio staat

77 De. facts & figures. het bereik van ons portfolio staat Hot Pink Media blijft zich als online blogger/influencers netwerk met een bereik van 8,6 miljoen per maand continue ontwikkelen. Met de lancering van het mannenlabel & ons travel channel verbreed Hot Pink

Nadere informatie