16 mei. Port de Taverna.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "16 mei. Port de Taverna."

Transcriptie

1 16 mei. Port de Taverna. We liggen een dag vast: het waait te hard, ondanks de mooie zonsopkomst. Een paar boten verderop liggen Engelsen. Onderweg zwaaiden we naar elkaar en ik heb de naam onthouden, Cloud 9. Dat vond ik wel een bijzondere naam. We steken een blikje bier omhoog en zeggen tegen elkaar: It s pubtime. Daarna gaat ieder zijns weegs. Frans is druk bezig om onze loopplank geschikt te maken voor de boeg. Wij krijgen bezoek van een Schot, die op het geluid van Frans!?!? afkomt, als de loopplank het water in wil. Are you all right? Hij helpt met de bevestiging van de extra lijnen aan de zijkanten van de loopplank, zodat die niet meer zijn eigen gang kan gaan als we hem een stukje omhoog halen. Later lopen we langs zijn motorboot, een Elan. Een mooi ontwerp, niet zo n strijkijzer. We vertellen hem dat het allemaal goed gelukt is. Where are you going? vraagt hij belangstellend. Als we vertellen dat we gaan liften om een paar boodschappen te doen, biedt hij aan om ons te brengen. Hij heeft een auto gehuurd omdat hij over een paar dagen naar huis gaat. Zo komt hij makkelijk naar het vliegveld. Weer een positieve ervaring erbij!! En een volle koelkast natuurlijk. 17 mei. Naar Solenzara. Het weer ziet er beter uit en we vertrekken. Het wordt een mooie zeildag, maar aan het eind van de middag wordt de zee weer onrustig en krijgen we wind tegen. We gaan Solenzara maar binnen en vinden een plekje aan de lange kade. Karel is meteen van boord. Hij verdwijnt tussen de grote stenen. Even later komen er twee Kareltjes uit de steenmassa. De andere kat is precies Karel, we zien geen verschil. Het ziet ernaar uit dat ze vriendjes willen worden. Ze lopen elkaar achterna en doen net of ze elkaar niet zien. Karel is duidelijk gelukkig met deze kat. Hij had de laatste tijd geen leuke vriendjes ontmoet.

2 Wij gaan het stadje maar eens bekijken, we willen eigenlijk een nieuwe gasfles. Het goede merk vinden we in een benzinestation waar een vriendelijke man ons helpt. Hij wil de gasfles wel even naar de boot brengen. Dat is nog eens een aanbod! We rennen naar huis, wel even langs de flappentap voor de 35 euro die we moeten betalen. Hij heeft gezegd dat hij over een kwartiertje langs komt. Frans is nog druk bezig de grote fles te demonteren als hij er al staat met zijn vrachtwagentje. Het is niet zo makkelijk om de gasfles uit zijn bun te krijgen. Eigenlijk is de bun geschikt voor twee kleinere flessen. De grote gasfles kan er alleen maar uit en in als het deksel er vanaf is en dat vergt nogal tijd. Alle bouten moeten er eerst uit. Maar het lukt en even later hebben we weer gas voor een half jaar. Voorlopig zitten we weer goed. Morgen gaan we verder, het weer ziet er redelijk uit. 18 mei. Naar Porto Vecchio. Onderweg varen we langs een fraaie kustlijn met hoge bergen op de achtergrond. En af en toe een rotsje op de voorgrond. We varen een mooie baai in. Het is de eerste keer dat we dat doen. Tot nu toe lagen de havens allemaal aan de kust. Het is wel een ervaring om zo binnen te komen. De haven ligt helemaal aan het eind van de baai. We moeten nog even goed uitkijken: de steiger van de veerboot ligt op een plek die je makkelijk kan aanzien voor de haven. De ingang van Porto Vecchio ligt helemaal verscholen op de rechteroever. We meren netjes af aan de pendille, nadat een vriendelijke stem uit de Capitainerie ons heeft verteld dat we zelf een plekje kunnen zoeken. Even later meert er een Engels zeilschip langs onze steiger af: Topazen. Ik sta toch al op de kant en help ze met afmeren. De lady zegt verbaasd: And you have not even done your own boat yet. Een goede actie blijkt later. We komen bij de Capitainerie de Engelsen uit Port de Taverna weer tegen. Ze liggen voor anker en willen morgen naar de haven komen. Met: See you, nemen we afscheid. Wij gaan de vesting boven op de berg bekijken. Het laatste stuk naar boven in wel heel erg steil en we passeren steeds hoopjes mensen, die op adem staan te komen. Even later zijn wij ook aan de beurt. We staan naast bloeiende cactussen. Zomaar in het wild. Prachtig. Dat is wel anders dan zo n nietig plantje op je vensterbank! Ik heb nog net genoeg fut om ze te fotograferen.

3 De volgende dag landt de Cloud 9 naast ons. Dat is een goede benaming, want de actie loopt niet zo gesmeerd, maar uiteindelijk ligt ze netjes aan de pendille. Dan begint het te regenen en dat duurt drie dagen. s Morgens is het even droog als de zon opkomt, maar daarna is het weer bal. We merken dat de koekoeken aan een schoonmaak beurt toe zijn: ze lekken! Maar als we dat nu doen is het binnen meteen een zwembad, zo hard regent het! We worden uitgenodigd voor een drankje op de Topazen. Onze buren komen ook en we hebben met z n zessen een leuke avond. We leren elkaar kennen: Richard en Brigitte van de Cloud 9 en Ian en Judy van de Topazen. Brigitte is Belgische en we gooien er af en toe een Nederlands woord tegenaan. Ze vindt het heerlijk om weer even Vlaams te klappen. De dag daarop worden we gevraagd om mee te gaan naar Bonifatio. Met 6 personen is het goedkoper om een auto te huren is het argument, maar het wordt een hele gezellige dag. Het is gelukkig opgehouden met regenen. Er staat nog wel veel wind. We beklimmen de berg naar de oude stad met zijn vijven: Frans is afgehaakt en gaat zijn krantje beneden lezen. Boven hebben we een prachtig uitzicht over de baai en de lange kloof die naar de jachthaven leidt. Precies op de punt van de kaap ligt een groot kerkhof. Ik loop er met Judy in. Het lijkt wel een stad, zo iets heb ik nog nooit gezien. Straten met familiegraven en voor de deuren staan potten met planten. Er is zelfs een pleintje met in het midden een standbeeld. Het geeft een dubbel gevoel: net of ze straks even voor de deur een praatje gaan maken met de buren, maar je weet dat er alleen maar doodskisten in de huisjes zijn. We krijgen het over begrafenissen in je eigen land. En de rituelen. Dat is niet zo vreemd in deze omgeving. We vinden het eigenlijk wel een idee om met je familie in zo n stadje te zijn als je dood bent. Al met al toch een wat lugubere ervaring, zo n stille dodenstad. De anderen zijn bij de ingang blijven staan, genoeg te kletsen. We belanden in de vesting. Die is erg toeristisch. Veel winkeltjes en natuurlijk restaurantjes. Als we de ommuurde

4 stad verlaten zie ik een prachtig licht door de reten van de toegangspoort komen. We beginnen allemaal enthousiast te fotograferen. Daarna dalen we verder af. De haven met de kade lijkt wel een speelgoedstadje zo van bovenaf bekeken. Aan de andere kant ziet de zee met de uitgesleten rotsen er indrukwekkend uit. Beneden vinden we Frans meteen terug: op het terras. Daarna lunchen we samen met echt verse mosselen, heerlijk. En de ober maakt de vakantiekiek. Op de weg terug gaan we het binnenland in. Een mooie bochtige weg met steeds doorkijkjes naar de dalen. We stoppen om van het uitzicht te genieten. Door de regenval van de laatste dagen gaat er een waterval onder de weg door en aan de andere kant klatert hij naar beneden. Eenmaal weer onderweg zitten we in een echte wolkbreuk. We komen maar net droog in een cafeetje om daar koffie te drinken en te plassen van al dat water! Vlakbij Porto Vecchio rijden we langs een megasupermarkt. We gaan maar even naar binnen nu we toch met de auto zijn. De anderen zien dat we onze kar wel erg vol laden: Leo komt over een paar dagen en we willen een beetje voorraad hebben. Dat gaat niet lukken met 6 mensen en al die boodschappen! Richard is zo lief om ons weer op te halen als hij de anderen heeft thuisgebracht. Hij heeft wel een borrel verdiend: de hele dag chauffeur en ook nog eens een extra ritje naar de supermarkt. We vragen ze voor een drankje. Dat wordt gezellig en laat! We spreken af dat we de volgende avond Judy en Ian uitnodigen: een drankje op hun schip en een hapje bij ons. De laatste avond samen: je weet dat je elkaar voorlopig niet meer ziet en dan worden de gesprekken steeds persoonlijker. We horen veel van elkaar. Ian is advocaat, hij was senior advisor bij een firma die al meer dan honderd jaar in dezelfde familie is geweest: Engelser kan het niet. Toen de firma werd verkocht, mocht hij vertrekken. Ze varen al meer dan tien jaar rond en hebben de halve wereld gezien met hun zeilschip. Richard is handelaar in onroerend goed. Zijn dochter leidt de zaak als hij er niet is. Maar ook onze levens komen aan bod en zo wordt de sfeer steeds intiemer. We eindigen als goede vrienden en behoorlijk beschuffeld natuurlijk. Met: We keep in touch nemen we afscheid. Dat is voor Richard zeker waar merken we later: meteen antwoord als we contact zoeken. Hij heeft zijn mobiel constant aan en belt regelmatig met het thuisfront. Dat was ons al eerder opgevallen. We moeten Brigitte wakker maken als we opbreken: moe geworden van al dat lekkere eten en de wijn!

5 De volgende ochtend vertrekt de Engelse vloot en we krijgen nieuwe Duitse buren. Er komt een complete racefiets uit de voorpunt! Nou compleet. Wij wachten op Leo die al om half drie op de steiger staat, bepakt en bezakt: hij heeft een hele waslijst bij zich voor ons. Welkomstdrankje? We hebben het maar slecht, we moeten alweer! Met Leo gaan we nog eens de vesting op. Maar nu langs de andere kant, dat is een stuk minder steil. Boven vinden de heren meteen een terras: drankje? 24 mei. Naar Sardinië, port Maddalena. We hebben een schitterende zeiltocht. De zee is wel weer een klotsbak maar het is een zonnige dag en er waait een lekker windje. Het doel is het eiland Maddalena. We weten inmiddels van de Engelse vloot dat de haven Cala Gavetta (Port Maddalena) niet duur is en dat je midden in het stadje ligt. We gaan maar op hun oordeel af en het klopt! We worden door twee olijke havenmeesters netjes aan de kade geholpen. De sfeer is anders. Dit is Italië! Gezellige, drukke mensen op straat. Onze nieuwe loopplank wordt door Leo getest. Hij nodigt ons uit voor het diner: vis aan de haven en we eindigen met een echte Italiaanse espresso in een koffiebar aan de hoofdstraat verderop. De volgende morgen zeggen we tegen elkaar: Die laatste koffie met grappa hadden we niet moeten nemen. We doen nog een paar boodschappen: het schip ligt wel vol maar je weet maar nooit. Daarna nog een lekkere espresso in ons barretje en weg. 25 mei. Naar Poltu Quatu Marina Dell Orso. We motorsailen naar de baai Cala Liscia di Vacca vlak voor Cap Ferro. Er is weinig wind. We willen ankeren in de baai. Dat is achteraf niet zo n goed idee. Er gaat van alles mis. Het touw dat aan het anker hangt komt zelfs in de boegschroef als ik die binnen aanzet om de neus van Pietje in de goede richting te krijgen. Na nog een mislukte poging toch maar een haven in. We varen een stukje terug en zien de Marina liggen, een lange uitgerekte haven in een kloof. We meren af tegenover een bosje met boven ons een uitstekende rots die in de avond is verlicht. We zien er allemaal verschillende koppen in! Karel komt sinds tijden weer thuis met een muis, die hij onder de tafel nuttigt. Leo geeft

6 verslag van het gebeuren, maar wij weten het al: gruwelijk zoals een kat daarmee speelt. Aan de kade is een soort vakantiedorp gebouwd met een hotel en appartementen. We eten een pizzaatje en aanverwante Italiaanse kost in een pizzeria en hebben goed zicht op het hotel. Daar melden zich allerlei gasten: bij navraag is er een cardiologencongres. We hebben veel plezier om alle types die uit auto s stappen en het personeel dat zich het vuur uit de schoenen werkt. Het hele gebeuren duurt zo lang dat we nog maar een fles wijn bestellen. Er liggen twee grote motorboten aan de kade d Honneur. Een is zelfs onder water verlicht! ontdekken we als we terug lopen naar de boot. De Costa Smeralde in volle glorie. De volgende morgen lopen we nog even rond op zoek naar een supermarktje. De smaak van die lekkere Italiaanse wijn zit ons nog in het hoofd. Supermarkt gesloten, wel een goed beeld gekregen van zo n vakantieplek. Kareltje is onvindbaar. We vinden hem in de maquis, onbereikbaar voor ons. Hij is niet van plan om te komen. Frans moet zich, gewapend met een schaar, een weg banen door het struikgewas. Dat eindigt natuurlijk in een bloedbad. Frans meldt zich met Kareltje en een geschonden neus. Wat komt daar een bloed uit! Hij laat een rood spoor achter en zijn broek moet meteen maar in de week. Karel is binnen, dus gauw de haven uit. Frans heeft een grote pleister op zijn neus. Dat is niet de eerste keer dat hij een snee in zijn neus heeft.. 26 mei. Naar Portisco.

7 We gaan weer kijken of we kunnen ankeren in de Golfe de Congianus maar eindigen toch in de haven. Portisco is wel degelijk Costa Smeralde. Een koude douche! Leo ondervindt dat de volgende ochtend aan den lijve. Ik besluit om maar niet te gaan douchen. Ook op het terras dikke prijzen en geeneens internet! Dan lagen we gisteren toch gezelliger en goedkoper! We vertrekken maar gauw weer naar de noordelijke kust. 27 mei. Aan de steiger van Calo Bitta. De zon schijnt weer volop, maar we kunnen niet echt lekker zeilen. Na een tijdje gaat de motor er weer bij. De baai, Golfe D Arzachena, is prachtig. Aan de noordkant ligt een groot kampeerterrein bovenop de rotsen. Aan de andere kant ligt een hotel helemaal onderaan in de rotsen. Ik stel me zo voor dat je daar een spelonkenkamer moet hebben: langs een uitgehouwen trap naar boven en logeren in de oertijd. Maar verder zijn de hoge kanten nauwelijks bewoond. Halverwege de baai ligt Cala Bitta, verscholen achter een klein eilandje dat de ingang markeert. We liggen weer voor het eerst langs de steiger, makkelijk afstappen. Frans en ik duiken het water in, heerlijk na zo n warme dag. We ontdekken een klein tentje aan het begin van het strand, waar we samen met kat Karel een biertje op het terrasje drinken. De halve prijs van gisteren, dus nemen we er nog maar een. Karel is hier heel gelukkig: er wordt uitbundig gebruik gemaakt van deze grote bak! We hebben een rustige avond in een mooie omgeving en starten de klaverjascompetitie met Jantje. We hadden best kunnen ankeren, eigenlijk. 28 mei. Maddalena voor de tweede keer. Het is weer een stralende dag, maar weinig wind. Vriend motor blijft aan, samen met de genua en de bazaan. Nog eens Maddalena aandoen is geen straf. We liggen op dezelfde plek en gaan de volgende morgen lekker douchen: warm en ruim. We ontdekken een Spar supermarktje (zijn we zomaar voorbij gelopen de vorige keer) en bij de echte slager vinden we lekker vlees. Klaar om te ankeren! Voordat we weggaan nog een espresso en dan vertrekken we verder naar het noorden. We willen Leo in Bonifatio afleveren: dat is dichtbij het vliegveld. Leo met een volle tas boodschappentas in Maddalena, onderweg de lijnen opschieten, uitzicht in Porto Pozzo.

8 29 mei. Naar Porto Pozzo. Alweer mooi rustig weer. We varen langs Pointe delle Vacche een langgerekte baai in. Die is pas verlaten! Aan het eind liggen steigers. Dit is echt een leuk plekje. Alleen kleine bootjes in de haven. We worden vriendelijk geholpen door wat later zou blijken, het hulpje van de baas. Hij spreekt geen woord over de grens, maar maakt ons wel duidelijk dat er genoeg water staat. Ik dacht dat we zouden ankeren, zegt Leo als we aan de pendille liggen. Maar dit is ook leuk voor kat Karel. Aan het eind van de grote steiger staat een keet met een bar. Die is pas 1 juni open, maar de plaatselijke schone die het tentje runt is niet te beroerd om ons een koud flesje bier te verkopen. Haar vader is de havenmeester. Familiebedrijf? We zitten op een bankje naast elkaar als drie kleine kleutertjes met onze versnapering en kijken de baai in. Lacherig maken we muziek met de flessenhalzen. Er komen nog leuke deuntjes uit! Dit is voor de gewone man, geen hotels in de buurt en omgeven door de maquis: ik vind mirte en majoraan als Leo en ik een eindje het zandpad oplopen. En die steiger is een ideaal plekje om de klaverjaskaarten weer tevoorschijn te halen. 30 mei. Naar Bonifatio. De zon staat alweer vrolijk te schijnen, het kan niet op deze week. Leo heeft goed gekozen. Het oorspronkelijke plan was om hem een week eerder te ontvangen. Dan had hij drie dagen in de regen gezeten! Het is maar twee uur varen naar Bonifatio. Weinig wind die ook nog op de kop staat. Dus hijsen we alleen de bazaan. De motor blijft aan. We hebben niet voor niets een motorzeiler. Dat is nog eens spectaculair aankomen als we de baai van Bonifatio binnenvaren. De hoge rotsen lijken wel enorme witte plakken pizzadeeg op elkaar. Uitgesleten door de eeuwigheid. We varen langs het vuurtorentje dat op een klein rotsje staat de haven in. Aan beide zijden rijzen de rotsen op uit het water. Bij de ingang is een diepe kloof. Wij kunnen daar niet in, we hebben te hoge masten. Dat is voor de toeristen die op rondvaartbootjes langskomen. Wat een hoogte! We kijken naar deze pracht met bewondering. Halverwege is een kleine baai waar enkele schepen voor anker liggen. Kat Karel zoekt meteen de schaduw op! Frans en Leo op de kaai.

9 Maar we moeten Leo morgen afleveren aan de kade, dus heeft het geen zin om nu te gaan ankeren. We komen in een echte jachthaven, met de drukte van veel toeristen eromheen. Wel een verschil met gisteren, maar het is best gezellig. Er liggen veel huurboten met voornamelijk veel mannen erop. En er vertrekt een superjacht. Die is ook hoog! Tegenover ons liggen Serven. Ze worden behoorlijk dronken en als wij na de klaverjas nog even buiten zitten vraagt Frans of ze wat stiller willen zijn. Dat is geen probleem, ze schuifelen naar het eind van de steiger. Daar hebben we geen last van. Morgen gaan we lunchen in de vesting, de berg op. De laatste dag van Leo. Maar eerst moeten we Frans nog in de mast hijsen. Het driekleurentoplicht doet het niet meer. Net als ankeren, het moet een keer gebeuren. Maar dit is urgenter! Het gaat behoorlijk langzaam: Leo 10 slagen met de lier en dan ik. De Serven van gisteravond lopen langs. Ze springen in de boot, grijpen de lijn en Frans is in no time boven. Hij roept vertwijfeld: Ho, ho, als het hem te hard gaat! Dat zijn nog eens mannen. Geen spoor van een kater! We lopen samen naar boven langs de lange trappen en vinden een klein terrasje. Het menu: vissoep en een gestoofde witvis, ijs toe. We zitten lekker te genieten en lopen met lichte tred de stad weer uit naar beneden, vooral omdat we ons tegoed hebben gedaan aan de rosé. We genieten extra van het uitzicht nu onze Pietje in de haven ligt te wiegelen. s Avonds doen de boys samen een rondje kaai. Ze zijn snel weer thuis, geen gesprek te voeren op de kade met die harde discomuziek! De volgende middag lopen we samen naar de taxi, die Leo naar het vliegveld brengt. Zijn tas is een stuk lichter en niet alleen omdat onze spullen eruit zijn. Later merken we dat hij zijn liefste shirt en zijn zeiljack is vergeten. Dag vriend Leo, het was een heerlijk ontspannen weekje: lekker gevaren in de zon, geklaverjast met Leo en Jantje ( die wint altijd!) en weer heerlijk bijgepraat. Maar de slimme dongel die Leo heeft meegenomen hebben de heren niet aan de praat weten te krijgen. En de digitale muis die uit Leo zijn sokken kwam, verdomt het ook! Dus nog geen zeekaarten op de laptop. En.. we hebben niet geankerd. We blijven nog maar een nachtje liggen: de was moet nog drogen en we voelen ons een beetje leeg, zo weer met zijn tweetjes. Hieronder de gastcolumn van Leo, die tijdens de bouw van de Pietje van Kan (5 jaar lang!) elke week een dag en soms vaker in de loods stond te zwoegen. We hopen dat hij vaker komt genieten.

10 BIJ DE PIETJES De eerste indrukken zijn adembenemend. Wat een prachtig eiland, dat Corsica, zo vanaf een paar kilometer hoogte. Met een klein toestel van Air Corsica, een turboprop met 60 zitplaatsen waarvan de helft bezet, vliegen we vanuit Marseille langs de westkust van het Franse eiland. Na een scherpe bocht naar links vliegen we schokkend en zwabberend tussen de bergen richting Figari, een kleine luchthaven ter grootte van Achthoven, dus nauwelijks de helft van Rotterdam The Hague Airport. En na een perfecte landing en een wachttijd van 2 minuten bij de bagageband staat de taxichauffeur me al toe te knikken met een stukje wit karton in de hand: Mr. Léon Pronk. C est moi. Geregeld door Frans, die niets aan het toeval heeft overgelaten en in Porto Vecchio mijn transport van vliegveld naar haven had geregeld. Wat een service! Het is het begin van een fantastische, compleet verzorgde negendaagse zeilvakantie, georganiseerd door de Pietjes. Een dikke week die me nog lang zal heugen. Kosten noch moeite hebben ze gespaard om het me naar de zin te maken: Pietje Frans, Pietje Leen en zelfs Pietje Karel leggen me in de watten. Met prima weer, schitterend natuurschoon, een rustig zeetje, heerlijke lokale wijnen en spijzen, een relaxte sfeer zonder stress precies waar een beginnende AOW er behoefte aan heeft. Het kan niet op. Met comfortabele ligplaatsen met goede douches; geen gekampeer op het anker want dat is voor de zwervers. Zelfs met klaverjassen laten ze me winnen Het is alsof ik in een warm bad stap als ik op 23 mei om uur, een half uur na de landing, bij de capitainerie van Porto Vecchio word afgezet om de laatste 100 meter naar de Pietje van Kan te voet af te leggen. Daar ligt-ie dan te blinken in de zon, grondig gereinigd voor het bezoek, het bier koud en de Corsicaanse rode wijn op kajuittemperatuur. De schipper heeft me al waargenomen en zwaait me vrolijk toe, de man die door sommigen (niet zonder gevoelens van afgunst) al als Kajuitsocialist is bestempeld. Het zij zo; er is hard genoeg voor gewerkt en ook de arbeider heeft recht op zijn jacht zolang de jicht nog niet heeft toegeslagen. Het vervult me met trots Pietje daar zo te zien liggen, zo ver van huis en zo n aparte verschijning in de Middellandse Zee, zo anders dan de botervloten, strijkers, patserbakken en andere protserige vaartuigen waar je de Middellandse Zee, de Cote d Azur, de Costa Smeralda e.d. al snel mee associeert. De Pietje van Kan is het toppunt van eenvoud en stoerheid, Hollandse nuchterheid zonder kapsones, vervaardigd door de Pietjes en voor de Pietjes. En met enige assistentie van familie en vrienden van wie toch ook een beetje bloed, zweet en tranen is gestoken gedurende het bouwproces. Mag je dan misschien een beetje plaatsvervangend trots zijn? Die trots groeit alleen maar als we de daaropvolgende dagen de zuidoostkust van Corsica gaan verkennen en ook wat eilanden en baaien in het noorden van Sardinië meepikken. Pietje is als een rots in de branding, wil varen, verzet zich als we het anker willen uitgooien om op de luie krent te gaan liggen. Kom op zeg, ik ben toch geen bajesklant die aan de ketting moet? De enige die soms protesteert tegen de volgende vaaretappe, is Karel. Die heeft het soms best naar zijn zin aan de wal, in een marina waar ook tientallen cardiologen met aanhang bijeen zijn gekomen voor hun jaarlijkse congres in het aanpalende hotel. Gen onderbetaalde jongens, deze medische specialisten, getuige de schepen waarmee sommigen naar hun congresplek zijn gekomen. Karel wil nog wel een dagje langer blijven in die luxe jachthaven, met veel dicht struikgewas vol heerlijke grijze

11 muisjes. En gemene takken vol messcherpe doornen, waarmee de neus van de schipper ruw kennismaakt. Nooit geweten dat er zoveel bloed uit een schippersgiechel kan komen. Maar de schipper laat zich niet kennen en is trots dat hij Karels snode plan heeft weten te verijdelen.,,dit doet-ie anders nooit, hij komt altijd direct als ik hem roep wanneer we weg willen varen, verklaart de schipper met niet al te veel overtuigingskracht. De foto van De Neus heb ik maar in de digitale prullenbank laten verdwijnen om de tere zieltjes te ontzien. Karel is weer op z n best in een ander jachthaventje, Calle Brita of daaromtrent, waar we een sneu koek-en-zopietentje ontwaren waar zowaar ook blikjes bier worden geserveerd. Aan de rand van een zandstrandje, waar Karel ervaart dat er ook veel grotere kattenbakken zijn dan die ene op de Pietje van Kan. Pal voor de voeten van een andermaal trotse schipper graaft hij een kuil, deponeert een flinke boodschap en begraaft hem vervolgens netjes. Zoals het hoort, maar de man van het tentje denkt daar kennelijk anders over en ruimt de volgende morgen de herinneringen aan Karel ijlings op. We wisten het natuurlijk al lang, maar dure marina s zijn aan ons niet besteed, zeker niet als de prijskwaliteitsverhouding kant noch wal raakt. Geef ons maar een plek als La Maddalena, stadje in een prachtige Sardijnse eilandengroep waar je voor weinig heel comfortabel kan bivakkeren. Heel anders dan het zuid-corsicaanse Bonifacio waar je inderdaad geweest moet zijn, maar daar denken reisbureaus en touroperators ook zo over. Dus is het een komen en gaan van bussen vol leeftijdgenoten. Maar het is de moeite alleszins waar. Bij zo n volledig verzorgde vaarvakantie vol verwennerijen hoort natuurlijk een passend slot en een gemakkelijke terugkeer naar het vaderland. Daarom eindigt mijn verblijf aan boord in datzelfde Bonifacio dat nog geen 20 minuten van het vertrouwde luchthaventje ligt. Dezelfde taxichauffeur als op de heenreis pikt me op na een hartstochtelijk afscheid van de Pietjes, de Goudvinken. Ze hebben me een heerlijk weekje bezorgd. Marlies gaat de volgende keer natuurlijk gewoon mee. Griekenland, misschien? Verwennen heeft ook zijn schaduwzijde. Degene die het allemaal ondergaat, kan zo in de wolken raken dat-ie ze niet allemaal meer op een rijtje heeft. Zijn niersteen, die hem een week later even in het ziekenhuis doet belanden, neemt hij mee. Maar zijn zeiljack en favoriete overhemd laat hij op de Pietje achter. En zijn ipad aan boord van de KLM-Fokker die hem naar Amsterdam brengt. Het biedt Pietje Frans en Pietje Leen de laatste mogelijkheid om andermaal te bewijzen hoe klantvriendelijk ze zijn. De vergeten kledingstukken worden een paar dagen later via Posta Italiana en TNT thuisbezorgd. Scheelde een boel gesjouw. De ipad is helaas vergoed pleite en inmiddels vervangen door een nieuw exemplaar. Met dank aan de ING Reisverzekering die al na 14 dagen uitbetaalt. Ook dat is goeie service. Leo Pronk

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Reisverslag Helgoland

Reisverslag Helgoland Reisverslag Helgoland Op donderdagochtend om 4 uur ben ik met een goede vriend vertrokken naar Bremerhaven in Duitsland waar we om half tien de boot moesten hebben naar Helgoland. Doordat we door de Duitse

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Vervolg van het Reisverslag 2009 deel II Scandinavië. Göteborg naar Mem. Mem (begin van de scheren aan de oostkust.)

Vervolg van het Reisverslag 2009 deel II Scandinavië. Göteborg naar Mem. Mem (begin van de scheren aan de oostkust.) Vervolg van het Reisverslag 2009 deel II Scandinavië. Göteborg naar Mem Mem (begin van de scheren aan de oostkust.) Tweede helft: van Motala tot Mem Dinsdag 20 juli mooi weer westen wind 3-4-In de ochtend

Nadere informatie

Italië week 2 vanaf

Italië week 2 vanaf !1 Italië week 2 vanaf 25-06-2015 Donderdag 25 Juni Het was het laatste nachtje op camping San Procolo. Wij trekken verder met de camper. We zien elkaar nog even in Porto San Giorgio op de markt. We drinken

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Verhaal Palmpasen 25 maart 2018

Verhaal Palmpasen 25 maart 2018 Verhaal Palmpasen 25 maart 2018 Janna! Mark! Komen jullie even? Mama roept van onder aan de trap naar boven. Mark! Janna! Willen jullie even wat voor me doen? Mark en Janna stommelen de trap af naar beneden.

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados

Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa los Quemados - (Spanje La Palma Los Quemados) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

28 november Naar Andance, Andancette. We vertrekken in de mist. Daarna wordt het helder.

28 november Naar Andance, Andancette. We vertrekken in de mist. Daarna wordt het helder. 28 november 2011. Naar Andance, Andancette. We vertrekken in de mist. Daarna wordt het helder. Het tweelingdorp is gescheiden door de Rôhne. Met een oude brug die bloedgevaarlijk is want er racen auto

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli Een maand eerder Zondag 25 juli Een nieuw leven Het lijkt me zo leuk om naar Aruba te verhuizen. Simon krijgt daar een topbaan en ik kan mijn leven weer op orde brengen. Ik kan gaan doen wat ik wil. Een

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016

Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016 !1 Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016 Vrijdag en zaterdag 21 en 22 oktober Het is tegen 11 uur als we op ons gemak vertrekken. We gaan naar Bretagne, daar is het droog en soms zelfs zonnig volgens de berichten.

Nadere informatie

Corte dei Venti Residence Italië Sardinië Tamarispa

Corte dei Venti Residence Italië Sardinië Tamarispa Corte dei Venti Residence Italië Sardinië Tamarispa 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Corte dei Venti Residence - (Italië Sardinië Tamarispa) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Wij zijn twee vrienden... jij en ik

Wij zijn twee vrienden... jij en ik Wij zijn twee vrienden... jij en ik Twee dikke vrienden... jij en ik voor Nona voor altijd negen... voor altijd in mijn hart Kika Konijn Kika Konijn was een goede vriendin van alle dieren in het bos. Ze

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

Hotel Arathena Italië Sardinië San Pantaleo

Hotel Arathena Italië Sardinië San Pantaleo Hotel Arathena Italië Sardinië San Pantaleo 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Arathena - (Italië Sardinië San Pantaleo) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en Het plan van Bart Dobber, niet doen! Bibi staat op het dek van het schip en kijkt naar haar hond die een kat achterna zit op de kade. Haar broer Bart ligt op de loopplank en peutert aan het touw van de

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI De rit van Carrabella naar Manatee Springs State Park is erg mooi. Veel naaldbossen, grotendeels nieuw

Nadere informatie

Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT. Muitgeverij. marmer

Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT. Muitgeverij. marmer redders langs de kust Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT Muitgeverij marmer Schoolreis Ed Koopman / KNRM Enkhuizen / Donderdagmiddag 15:34 uur DE DRIEËNDERTIG KINDEREN

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

De MS van Tess Als elke dag onzeker is

De MS van Tess Als elke dag onzeker is Morgen gaan we naar de huisarts, zegt haar moeder s middags. Ik weet niet wat er met je is. Je bent zo moe de laatste tijd. En nu heb je ook nog last van je oog. De juf zegt dat ik misschien een bril moet,

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Xarc Agroturisme Spanje Ibiza Santa Eularia

Xarc Agroturisme Spanje Ibiza Santa Eularia Xarc Agroturisme Spanje Ibiza Santa Eularia 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Xarc Agroturisme - (Spanje Ibiza Santa Eularia) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden zwembad:

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

Vergietpiet & Kwebbelpiet

Vergietpiet & Kwebbelpiet Vergietpiet & Kwebbelpiet Een onvergetelijke Sinterklaasviering Opzet van de show Vergietpiet en Kwebbelpiet brengen een fantastische meeleeftheater voorstelling waarbij ze al snel in de grootste problemen

Nadere informatie

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. Schotland reis 2009 10 mei tot 15 mei De week rust pakte even anders uit voor de achter gebleven bemanning, het was zo n bar weer

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

Palagio di Orio Griekenland Lefkas Apolpena

Palagio di Orio Griekenland Lefkas Apolpena Palagio di Orio Griekenland Lefkas Apolpena 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Palagio di Orio - (Griekenland Lefkas Apolpena) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

De Boomhut Module muziek groep 3-4

De Boomhut Module muziek groep 3-4 De Boomhut Module muziek groep 3-4 Teksten: Stella van Lieshout Illustraties: Tjarko van der Pol In samenwerking met Centrum voor de Kunsten Beverwijk en ABC Cultuur Contact: DeboraVollebregt@centrumvoordekunstenbeverwijk.nl

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Een baas voor Mallekat

Een baas voor Mallekat Een baas voor Mallekat Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog veel meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat 2011 en digiboeken.org/paraplu

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Ahrtal. Rotweinwanderweg - Ahrtalweg - Ahrsteig. 11 t/m 14 mei 2015

Ahrtal. Rotweinwanderweg - Ahrtalweg - Ahrsteig. 11 t/m 14 mei 2015 Ahrtal Rotweinwanderweg - Ahrtalweg - Ahrsteig 11 t/m 14 mei 2015 Maandag 11 maart Heel - Heppingen (Ahr) 137 km Heppingen - Dernau Laagste punt: 90 m Hoogste punt: 228 m Totale stijging: 650 m Totale

Nadere informatie

Pantheon Villas & Suites Griekenland Kreta Bali

Pantheon Villas & Suites Griekenland Kreta Bali Pantheon Villas & Suites Griekenland Kreta Bali 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Pantheon Villas & Suites - (Griekenland Kreta Bali) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

! Vraag vrijblijvend een op maat gesneden offerte aan!

! Vraag vrijblijvend een op maat gesneden offerte aan! Prijzen vanaf 260,- 7 dagen inclusief ontbijt exclusief vlucht *laagseizoen Brochure 2014 Costa Blanca, dé bestemming om te genieten van een geweldige fietsvakantie Vraag vrijblijvend een op maat gesneden

Nadere informatie

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Ouderling van dienst is Burg Anker Diaken is Alma van Hengel De piano wordt bespeeld

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Rota. Een leuk Spanje alternatief!

Rota. Een leuk Spanje alternatief! Rota Een leuk Spanje alternatief! Veel mensen gaan met de vakantie naar Spanje, dit uiteraard omdat de zon daar overvloedig schijnt. De toeristenstranden zijn dan bepakt met zwetende lichamen die zich

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Elke miskraam is anders (deel 2)

Elke miskraam is anders (deel 2) Elke miskraam is anders (deel 2) Eindelijk zijn we twee weken verder en heb ik inmiddels de ingreep gehad waar ik op zat te wachten. In de tussen tijd dacht ik eerst dat ik nu wel schoon zou zijn, maar

Nadere informatie

Stil blijft Lisa bij de deur staan. Ook de man staat stil. Ze kijken elkaar aan.

Stil blijft Lisa bij de deur staan. Ook de man staat stil. Ze kijken elkaar aan. Wild Op het laatste moment ziet Lisa de man pas. Ze hangt de was op in de tuin. En ineens komt hij achter de lakens vandaan. Lisa laat het mandje met was in het gras vallen. Ze gilt. De man ziet er slecht

Nadere informatie

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel.

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel. Lotte heeft Luizen Buiten is het koud. Er vallen dikke druppels uit de bomen en de wind blaast hard door de straat. Lotte loopt hand in hand met opa Generaal over het schoolplein. Ze moest eerder van school

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie

Sa Prata Resort Italië Sardinië Tanaunella

Sa Prata Resort Italië Sardinië Tanaunella Sa Prata Resort Italië Sardinië Tanaunella 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Sa Prata Resort - (Italië Sardinië Tanaunella) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

La Palma Vrijdag 28 september

La Palma Vrijdag 28 september La Palma 2007 Vrijdag 28 september Om 02:50 staat de taxi voor de deur om naar Schiphol te rijden. Na het inchecken, begint de vlucht op tijd om 05:30 uur en we komen om 09:50 (lokale tijd) op het vliegveld

Nadere informatie

Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk.

Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk. Hoe het begon. Even voorstellen. Wij zijn Yvonne en Koen. Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk. Ik (Koen) zeil al sinds mijn 12 e

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

VILLA EVORA! MEI 2015

VILLA EVORA! MEI 2015 VILLA EVORA! MEI 2015 VILLA EVORA In de meivakantie van 2015 hadden wij het geluk om 12 dagen door te brengen in Villa Evora te Gazipasa van Maria en Sjef de Vries! Het bleek een geweldige plek voor een

Nadere informatie

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop.

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Bij start voor de reis door Cyprus begint het eerste bezoek aan de havenplaats Larnaca met overnachting. In de buurt van Larnaca is het zoutmeer

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Hotel Su Lithu Italië Sardinië Bitti

Hotel Su Lithu Italië Sardinië Bitti Hotel Su Lithu Italië Sardinië Bitti 1. Algemene informatie Eliza was here - Hotel Su Lithu - /italie/sardinie/bitti/hotel_su_lithu.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Su Lithu - (Italië Sardinië

Nadere informatie

Ze neemt nog een slok van haar rum-cola. Even lijkt het alsof de slok weer omhoogkomt.

Ze neemt nog een slok van haar rum-cola. Even lijkt het alsof de slok weer omhoogkomt. Manon De muziek dreunt in haar hoofd, haar maag, haar buik. Manon neemt nog een slok uit het glas dat voor haar staat. Wat was het ook alweer? O ja, rum-cola natuurlijk. Een bacootje noemen de jongens

Nadere informatie

Waar bloed is, zijn haaien

Waar bloed is, zijn haaien Waar bloed is, zijn haaien Eerste druk, augustus 2012 2012 Sylvia de Rijk isbn: 978-90-484-2559-4 nur: 508 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Eugénie Brands EEN WITTE RAAF. Uitgeverij Aspekt

Eugénie Brands EEN WITTE RAAF. Uitgeverij Aspekt Eugénie Brands EEN WITTE RAAF Uitgeverij Aspekt 1 Ze hebben m n Fordje Ka weer aan de praat gekregen. Hij is zo volgestouwd dat ik nauwelijks over de bagage heen kan kijken. De TomTom is ingesteld en nu

Nadere informatie

Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales

Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa el Castanar - (Spanje Gran Canaria Fontanales) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Inhoud. Voorbereiding. Waar ga je naar toe. Hoe doe je het met School. Een probleem. Ik heb niks te doen. Dag en nacht varen.

Inhoud. Voorbereiding. Waar ga je naar toe. Hoe doe je het met School. Een probleem. Ik heb niks te doen. Dag en nacht varen. Inhoud Voorbereiding Waar ga je naar toe Hoe doe je het met School Een probleem Ik heb niks te doen Dag en nacht varen De wereld rond Geen eten Vissen Bang voor vissen haaien Snorkelen Terug INLEIDING.

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

Finca Son Sama Spanje Mallorca Llucmajor

Finca Son Sama Spanje Mallorca Llucmajor Finca Son Sama Spanje Mallorca Llucmajor 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Finca Son Sama - (Spanje Mallorca Llucmajor) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Alahuar - (Spanje Alicante Vall de Laguar) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden.

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden. Verslag SRG vakantie Lagos Donderdag om 14:00 uur verzamelen we met z n allen op Eindhoven Airport. Iedereen is mooi op tijd en kunnen we door naar de incheck. Dit gaat allemaal erg voorspoedig en ook

Nadere informatie

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee.

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Donderdagochtend tussen 9:00 uur en 9:30 uur vertrekken de Pietermannen vanuit Volendam en de Kuylkarpers vanuit Hoorn,

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Het lampje is aan, dat betekent dat we gaan filosoferen. Isa-Noa vertlede in de eerste les dat zij lippenstift en badeendjes

Nadere informatie

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is.

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is. SAMENWONEN 1. EXT. ROND HET HUIS - DAG Rond het huis. Judith en Peter zijn aan het verhuizen, er staat een verhuiswagen voor het huis. Judith en Peter lopen vaak heen en weer met dozen. Ze lachen naar

Nadere informatie

Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013

Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013 Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013 Buitenhof reis Riviercruise 20 juni t/m 26 juni 2013 Donderdag 20 juni 2013 Vandaag om half 10 zijn we compleet en kan de boot, De Horizon, vertrekken

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Dubai on a budget, Yes you can! De tips van Reisblog Reischick

Dubai on a budget, Yes you can! De tips van Reisblog Reischick Dubai on a budget De afgelopen weken heb ik veel taglijstjes ingevuld, zodat jullie mij een beetje leren kennen als blogster en wat ik heel leuk vind, deze taglijsten zijn ook veel meer gelezen dan dat

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Lotza's Studios - (Griekenland Santorini Finikia) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool Wij samen méér dan gewoon! Kleuterschool In dit boekje staan enkele afspraken zodat Wij samen méér dan gewoon zijn! Als we in een groep prettig willen samenleven, is het nodig dat we enkele Ze staan in

Nadere informatie

Take a look at my life week 13

Take a look at my life week 13 Take a look at my life week 13 Dit was me wel een weekje zeg een nogal saai weekje. Met heel veel op bed liggen omdat ik ziek ben. Hoest de longen uit me lijf, ben onwijs verkouden, totaal geen energie

Nadere informatie

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds.

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds. 7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011 We spreken inmiddels al effe Zweeds. We zitten inmiddels boven de 55 e breedte graad. Donker wordt het niet meer en de langste dag moet nog komen. Het is een

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen.

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen. De week op de morgenster, Maurits cleijne. Ik begon de week met een heel goed gevoel over deze tocht naar engeland, had er zeer veel zin in, en ging er voor. Toen ik de eerste dag op de morgenster kwam

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Dag 13(11-07-'09 67km)

Dag 13(11-07-'09 67km) Dag 13(11-07-'09 67km). Een pittoresk hofje in bergen Omdat de laatste camping geen succes was zijn we vertrokken naar Bratland Camping in Hankeland 24km verderop. Hier hebben we de wagen weer opgezet

Nadere informatie