Verslag. Workshop CDNI deel B: problematiek losstandaarden en afgifte- /innamevoorschriften waswaters. Onderwerp vergadering:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag. Workshop CDNI deel B: problematiek losstandaarden en afgifte- /innamevoorschriften waswaters. Onderwerp vergadering:"

Transcriptie

1 Verslag Onderwerp vergadering: Workshop CDNI deel B: problematiek losstandaarden en afgifte- /innamevoorschriften waswaters Datum: Maandag 29 juni h30 12h30 Aanwezig: Zie deelnemerslijst in bijlage 1 Auteur van het verslag: Kobe Scheldeman (GHA)/Pieter Vandermeeren (GHA) Agendapunten: 1. Doelstelling van de workshop 2. De Vlaamse wetgeving en deel B van het CDNI 3. Impact staatshervorming op het CDNI in Vlaanderen 4. Noodzaak van verduidelijking tekst deel B van het CDNI 5. Impact waswaters op kwaliteit oppervlaktewater 6. Panelgesprek 7. Conclusies

2 1. Doelstelling van de workshop Chris Coeck (manager beleid en strategische projecten GHA) verwelkomt het publiek en de sprekers en geeft kort toelichting bij de opzet en doelen van deze workshop (de speech is terug te vinden in bijlage 2). Baudouin Ska (Euroshore) treedt op als moderator van de workshop en zal de verschillende sprekers inleiden. Naar aanleiding van het aflopen van de overgangsmaatregelen (1 november 2014) uit het CDNI met betrekking tot de reiniging van binnenschepen en het correct inzamelen en behandelen van waswaters werd door de sector gevraagd naar duiding bij een aantal onduidelijkheden uit deel B van het CDNI. De Vlaamse overheden namen daarom het initiatief om een handleiding te schrijven, maar er werd besloten om de handleiding niet te publiceren voor de workshop had plaatsgevonden. Deze keuze werd enerzijds gemaakt omdat vooralsnog een breed Vlaams draagvlak ontbrak en anderzijds omdat de hoop bestaat dat er in september op internationaal niveau consensus bereikt kan worden, waardoor de publicatie van een handleiding een afwijkend kader in Vlaanderen zou kunnen creëren. Het doel van de workshop was om verenigingen, schippers, industrie, havens, waterbeheerders en administraties samen te brengen om informatie en gedachten met elkaar uit te wisselen en na te gaan wat de oplossingen kunnen zijn voor de situatie in Vlaanderen. Daarmee kan een breed draagvlak bekomen worden voor een Vlaams standpunt, dat vervolgens op het overleg in Straatsburg voorgelegd kan worden en op die manier in overweging genomen kan worden voor de internationale consensus tot constructieve wijzigingen van het CDNI of althans tot een breed gedragen interpretatie van het huidige CDNI. Hiervoor werd een programma met 4 sprekers uit de overheid samengesteld, gevolgd door een panelgesprek met ook vertegenwoordigers uit de industrie. Het panelgesprek, bestaande uit al de voorgaande sprekers, was een discussie tussen VOKA, KBV, havens en overheden. Tijdens het gesprek werd ruim de tijd genomen om het publiek vragen en opmerkingen te laten formuleren. Dit verslag omvat de gestelde vragen per presentatie en een samenvatting van het panelgesprek/vragenronde van het publiek. De presentaties kunnen teruggevonden worden op de website

3 2. De Vlaamse wetgeving en deel B van het CDNI Johan Verlinden - OVAM Wettelijke en praktische implementatie van deel B van het CDNI door de Vlaamse overheid (OVAM, VMM en MOW) CDNI deel B: begrippen, definities, verplichtingen, overgangsbepalingen, losverklaring Regionaal, nationaal en internationaal overleg FAQ s met consensus in juni 2015 FAQ s in behandeling door werkgroep CDNI/G in september S. Hendrickx - Martens Havenontvangstinstallatie Vlissingen B. Q: Zijn er verplichte documenten die schippers en verladers dienen te gebruiken? J. Verlinden - OVAM A: Ja, de losverklaring (model Drogeladingvaart en Tankvaart ). Beide zijn te downloaden in het Nederlands, Frans en Duits op de website en zijn ook terug te vinden als bijlage (aanhangsel IV) van het verdrag. J. Van Duynslaeger KBV J. Verlinden - OVAM Q: De losverklaringen moeten 6 maanden bijgehouden worden door de schippers. Dit is enkel van toepassing binnen het gebied waar het CDNI verdrag geldt. Wat moet men doen wanneer men een lading lost of een ruim laat kuisen buiten deze zone? Moet men dan ook bewijs kunnen voorleggen? A: De verplichting om de losverklaring 6 maanden bij te houden geldt inderdaad enkel voor het gebied dat onder het CDNI valt. Voor activiteiten die plaatsvonden in andere gebieden kunnen andere commerciële documenten voorgelegd worden als bewijs.

4 3. Impact staatshervorming op het CDNI in Vlaanderen Mohssine El Kahloun - MOW Impact van het CDNI op de bijzondere wet van 6/1/2014 Opdracht aan Elegis om het CDNI juridisch te screenen en de taken voor de gewesten op te lijsten Beleidsdomein LNE: OVAM, VMM en afdeling milieu-inspectie Beleidsdomein MOW: afdeling haven- en waterbeleid en agentschappen nv DS en W&Z Internationale vertegenwoordiging in CVP, CDNI/G en CCR Vragen m.b.t. bevoegdheden richten tot binnenvaartinspectie@wenz.be Na de presentatie van de heer El Kahloun werden er geen vragen gesteld.

5 4. Noodzaak van verduidelijking tekst deel B van het CDNI Pieter Vandermeeren - GHA Probleemstelling: klachten van schippers en vragen van terminaloperatoren Werking, proces en evaluatie van het nationaal meldpunt ccr@portofantwerp.com Overzicht van de draft handleiding De wasverplichting volgens artikel 7.04 en duiding a.d.h.v. voorbeelden Bevoegdheden voor handhaving in Vlaanderen Voorstel tot uitzondering op rubriek 2 in milieuvergunning van terminal i.g.v. verplichte inname van waswater cfr. CDNI Interpretatie van zogenaamde S-stoffen als bijzondere behandeling en andere openstaande kwesties Belang van level playing field en FAQ s als instrument om op korte termijn duidelijkheid te verschaffen met internationale consensus A. Devos - KBV P. Vandermeeren - GHA Q: In kolom drie van de stoffenlijst staan de waswaters die geloosd mogen worden op het oppervlaktewater. Dit in tegenstelling tot het lozingsverbod dat geldt in de havens of in Vlaanderen. Hoe wordt er omgegaan met deze tegenstrijdigheden? A: Correct, we zijn hiervan op de hoogte, maar hier heb ik geen concreet antwoord op. Ik stel voor dat we dit verder in de workshop met VMM bespreken. A. Devos - KBV P. Vandermeeren - GHA Q: De interpretatie van artikel 7.04 (2) van deel B aangaande S in kolom 5 van de tabel van CDNI die u (Pieter) in uw presentatie geeft is niet per se de mijne. Het verdrag omschrijft in detail bezemschoon en vacuümschoon, in de geest van het CDNI kan het toch niet zijn dat voor vervuilende S stoffen er dan interpretatiemogelijkheden zijn. A: Ik ben het daarover met u eens. Het enige wat over deze S in de tekst staat is dat dit een bijzondere behandeling van het waswater vereist. Wat deze bijzondere behandeling inhoudt wordt slechts voor een aantal stoffen gepreciseerd, terwijl dat voor het merendeel van de stoffen onduidelijk is.

6 Y. Le Clef MBZ P. Vandermeeren - GHA Q: Bij ons in de haven van Zeebrugge geldt er een verbod van lozingen voor zeeschepen vanuit MARPOL. Er mag met andere woorden niks over boord worden gegooid door zeeschepen. Binnenschepen mogen dit vanuit die optiek binnen onze haven dus ook niet doen, hoewel dit volgens het CDNI eventueel wel zou kunnen. Dergelijke tegenstrijdigheden in (lokale) wetgeving zorgen voor een vervelende situatie. In de haven van Zeebrugge is de algemene regel daarom dat er niets over boord mag worden gegooid, dus ook geen waswaters. A: /

7 5. Impact waswaters op kwaliteit oppervlaktewater Greta Vos VMM Europese kaderrichtlijn water: behalen van goede toestand tegen 2015/2021 Wet van 26 maart 1971 op de bescherming van het oppervlaktewater: lozing is in Vlaanderen verboden, tenzij o.a. waswater van schepen conform CDNI 1996 Toestand van de waterkwaliteit van bevaarbare waterlopen in Vlaanderen. De bijdrage van lozingen van waswaters tot de samenstelling van het oppervlaktewater is momenteel niet gekend. Er wordt een meetcampagne gepland om hier een beter inzicht in te verkrijgen, m.i.v. zuurstofbindende stoffen (CZV, BZV, organisch gebonden N en P), metalen en andere chemische stoffen. T. Mulle SEA-invest G. Vos -VMM Q: VMM wil precies vooral een inschatting krijgen van wat precies de impact is van bijkomende lozingen? Het is namelijk niet zo dat door het CDNI bijkomende druk zal komen op het water. Het is net andersom. Door de duidelijkheid van dit verdrag zal het lozingsniveau verbeteren. Er zullen enkel minder lozingen naar het water zijn. A: Inderdaad. Dit is in de presentatie te weinig benadrukt. We zien de lozing van waswater niet als een bijkomende lozing in de toekomst, maar we willen nu de huidige bijdrage van waswaters in kaart brengen. Dit laat ons toe om de verbeteringen van de waterkwaliteit door het nieuwe beleid in te schatten. De waswaters van schepen worden als een bijkomende bron in de emissie-inventaris opgenomen, naast de reeds bestaande bronnen van schepen zoals verlies van schroefasvet en corrosie van aangroeiwerende verven.

8 6. Panelgesprek Voorafgaand aan het panelgesprek presenteerden KBV en VOKA enkele cases m.b.t. de voor hen belangrijkste knelpunten. Alain Devos KBV Voorbeeld 1: schip wordt na het lossen van een S-stof niet wasschoon opgeleverd omwille van de bijkomende bepaling in artikel 7.04 dat het schip wasschoon moest zijn voor belading. Voorbeeld 2: schipper kan a.d.h.v. de losverklaring niet aantonen dat zijn schip wasschoon was voor belading als hij zelf zijn tanks gewassen heeft. Voorbeeld 3: discussie over wie de pomp en slangen moet leveren om waswater af te leveren op een rioolaansluiting wanneer het schip gewassen werd en daarmee verder gegaan werd dan de losstandaard Sofie Coppens Alfaport Voorstel toevoeging artikel 7.05: een overslaginstallatie is geen ontvangstinrichting voor waswater, maar kan het waswater ontvangen en verwerken conform de bepalingen van zijn vergunning Voorstel tot uitzondering op rubriek in Vlarem Voorstel aanpassing artikel 7.08: geen automatische overdracht van rechten en verplichtingen van ladingontvanger/verlader op exploitant overslaginstallatie, maar enkel nadat een overeenkomst afgesloten werd Voorstel tot aanpassing stoffenlijst met duidelijk onderscheid tussen overslaginstallatie en ontvangstinrichting Voorstel om toestemming voor het lozen van waswater op het oppervlaktewater uit de losverklaring te schrappen, is immers geen verplichting voor de ladingontvanger/overslaginstallatie Het panel bestond uit Pieter Vandermeeren (GHA), Mohssine El Kahloun (MOW), Johan Verlinden (OVAM), Greta Vos (VMM), Alain Devos (KBV), Sofie Coppens (Alfaport). Moderatie: Baudouin Ska De input vanuit dit panelgesprek en de vragenronde zal door Mohssine El Kahloun (MOW) meegenomen worden naar het CVP-overleg van 30/06/2015 in Straatsburg.

9 B. Ska Euroshore Q: Wat is nu juist het statuut van het waswater: afvalwater of afval? S. Coppens Alfaport J. Verlinden -OVAM Reactie/aanvullende vraag: Tegen wanneer wordt hier duidelijkheid verwacht en kan er in tussentijd een gedoogbeleid toegepast worden m.b.t. het statuut van het waswater? A: Er moet inderdaad dringend uitgeklaard worden wat waswater nu juist is. Dit moet gebeuren door OVAM VMM afdeling milieuvergunningen. Dit is nog niet gelukt, maar er wordt aan gewerkt. Verwacht wordt dat dit voor de volgende meeting (september) in Straatsburg zal gebeuren. B. Ska Euroshore J. Verlinden -OVAM Q: De operatoren zijn vragende partij voor handhaving en aldus rechtszekerheid. Zijn de FAQ s en de opgestelde handleiding voor het CDNI verdrag bindende documenten? Dit is enorm belangrijk voor handhaving. A: De handleiding is nog niet gepubliceerd. Hiervoor zijn verschillende redenen zoals Pieter Vandermeeren al aangaf. De handleiding is een interpretatie van het CDNI. Over dergelijke interpretaties zijn verschillende standpunten en meningsverschillen tussen de verschillende landen betrokken bij het CDNI. De werkgroep wil daarom september afwachten, om aan de hand van de consensus op internationaal niveau (die hopelijk vanuit Straatsburg zal komen) de handleiding nog aan te passen. Er moet dus wel naar Straatsburg gegaan worden met een eigen breed gedragen standpunt. De handleiding blijft echter steeds een informatief document en geen juridisch document. De FAQ s zijn - na publicatie op de internationale website - wel gedragen door alle lidstaten. A. Devos KBV Reactie: Ik ben niet zo heel zeker dat de aanpassingen in het CDNI zullen plaatsvinden na het overleg in Straatsburg. Op korte termijn moeten er geen aanpassingen van het CDNI worden verwacht behalve voor de ontgassing-, een breed gedragen interpretatie is dus wel wenselijk.

10 T. Mulle SEA-invest Panel Q: We begrijpen dat wijzigingen aanbrengen in het CDNI geen evidente zaak is voor overheden, maar het gehele verhaal blijft té vrijblijvend. In Nederland werd een duidelijke interpretatie gegeven van het CDNI. Misschien niet de meest ideale, maar het voordeel is dat het verhaal dan duidelijk is voor iedereen. De schippers weten in België/Vlaanderen niet waaraan en waaraf. Nu is er tussen de terminal en de schipper te veel onduidelijkheid. De overheid zou hier een duidelijk standpunt moeten innemen. De sector is al erg lange tijd vragende partij naar duidelijkheid. Vlaanderen zou m.i. zelf met een interpretatie moeten komen. Straatsburg heeft hier weinig mee te maken. Deze interpretatie zou dan ergens op papier moeten komen zodat de schippers een houvast hebben. A: Iedereen in het panel is het er over eens dat de handleiding en dus de interpretatie best pas worden gepubliceerd na het overleg van september in Straatsburg aangezien er anders sowieso aanpassingen zouden moeten gebeuren aan deze interpretatie. Het CDNI aanpassen of interpreteren vereist een consensus van verschillende landen. Nederland heeft volgens het panel een eigen interpretatie gegeven aan het verdrag die niet altijd overeenstemt met de onze. Iets dergelijks wenst men in Vlaanderen niet. Daarom is het beter nog even te wachten tot de resultaten van het CDNI-overleg in Straatsburg in september zodat de handleiding kan worden aangepast aan een breed gedragen interpretatie. L. De Bijl Ons Recht P. Vandermeeren -GHA Q: Waarvoor dient het informatieblad van CDNI dan? Is dit al geen interpretatie? We stellen nu als binnenvaartsector vast dat de overgangsbepalingen stoppen en er geen enkel bedrijf in orde was om het waswater in ontvangst te nemen. De schipper blijft nu gewoon met het water in zijn ruim zitten en hij kan hier niet mee weg. Meer info naar de industrie toe geven zou misschien wel eens een must zijn. A: De brochure maakt ons een wegwijs in het CDNI, maar er blijven nog bepaalde interpretatieverschillen. In Nederland is er wel een interpretatie gekomen vanuit de overheid. Zij lezen de tabel en de stoffenlijst van rechts naar links. Als er een S staat in kolom 5, bestaat er een wasverplichting, kolom 3 of 4 doen er dan zelfs niet meer toe. Wij zijn van mening dat dit niet de juiste en gewenste manier van werken is. Onze interpretatie staat nu op papier in de vorm van de handleiding. Deze is echter nog niet gepubliceerd vanwege meningsverschillen met de sector. Wat we nu doen is op internationaal vlak tot een consensus over de interpretaties komen. Hopelijk lukt dit op de CDNI meeting in Straatsburg van september en kunnen we vervolgens de handleiding publiceren. Zonder een internationale consensus zou dit niet zinnig zijn aangezien de kans dan groot is dat we de handleiding 3 maanden na publicatie opnieuw moeten aanpassen.

11 L. De Bijl Ons Recht S. Coppens - Alfaport Q: Bij alle producten moet een schip standaard bezemschoon worden opgeleverd. In praktijk wordt de verantwoordelijkheid door de terminals steeds naar de schipper doorgeschoven. Deze praktijken bestaan al heel lang en zullen blijven bestaan. Schippers krijgen een losverklaring en worden gedwongen deze te ondertekenen, ondanks het feit dat het schip bijvoorbeeld niet bezemschoon is. Wat gebeurt er vervolgens met de restlading denkt u? Dit is de pijnlijke praktijk en gebeurt zo bij bijvoorbeeld zand, grond, kolen, ertsen. Dit is weliswaar voornamelijk een Europees probleem. A: We zullen nogmaals onze bedrijven op hun verantwoordelijkheden wijzen. L. De Bijl Ons Recht A. Devos KBV Reactie: De schipper wordt verplicht om te aanvaarden dat het schip niet bezemschoon is. En ze moeten dit aanvaarden. Hier moeten echt verbeteringen in komen door bijvoorbeeld betere informatie aan de industrie, maar ook door meldpunten in te richten, overal waar nodig. Want in het gehele verhaal is momenteel de binnenvaartondernemer de dupe. Reactie: We dienen echt een consensus te zoeken met de binnenvaartschepen en de industriële sector over deze problematiek en de interpretaties. Dit moet volgens ons mogelijk zijn. We zullen snel bij elkaar zitten om deze kwesties te bespreken. T. Claus SPN J. Verlinden - OVAM Q: Kan u een woordje uitleg geven inzake de handhaving van het verdrag? A: OVAM is verantwoordelijk voor het handhavingsaspect inzake de afvalstoffen van het verdrag (voor deel B gaat dit over de correcte afgifte en inzameling van het afval van de lading). De overige aspecten vallen onder de bevoegdheid van de collega s. T. Claus Directie SPN J. Verlinden - OVAM Reactie: En milieu-inspectie? A: Milieu-inspectie is momenteel niet betrokken in dit verhaal. Hoe de handhavingsrollen m.b.t. waswaters in de toekomst verdeeld zullen worden is nog onduidelijk. G. Vos VMM Reactie: Milieu-inspectie heeft als hoofdtaak het controleren van klasse 1-vergunde inrichtingen voor vaste activiteiten op het land. Ze spelen momenteel dus geen rol in de handhaving van waswaters uit dit verdrag.

12 SPN Antwerpen Q: Wordt het CDNI-verdrag meegenomen in het nieuwe scheepvaartdecreet? M. El Kahloun - MOW A: Het CDNI-verdrag wordt niet opgenomen in het ontwerp van het scheepvaartdecreet. Het scheepvaartdecreet zal bestaan naast de internationale verdragen, zoals het CDNI, en zal er in geen geval afbreuk aan doen. De basiswetgeving voor de omzetting van CDNI is terug te vinden in regelgeving aangaande milieu, terwijl het scheepvaartdecreet gericht is op het varen op de binnenwateren. S. Coppens Alfaport A. Devos KBV Reactie: Indien bij het door KBV aangehaalde eerste voorbeeld de en vervangen wordt door of in Art (2) zal dit gevolgen hebben voor de terminals: er zal onnodig meer gewassen moeten worden en waswaters die sporen bevatten van de eerste lading vóór de S-stof kunnen bijvoorbeeld problemen geven bij de waterzuivering van de terminals. A: We stellen voor om samen een oplossing te zoeken.

13 7. Conclusies Samenvatting Er komt een Vlaams standpunt over het statuut (afval versus afvalwater) van waswater voor september. Er zal overleg met Nederland worden opgestart inzake de problemen die onze schepen en terminals ondervinden bij handhaving in Nederland. Het probleem van bezemschoon zijn werd nogmaals sterk benadrukt en zal worden meegenomen naar Straatsburg. De schepen staan onder druk bij aankomst of vertrek. Over het aspect handhaving moet duidelijkheid worden gecreëerd door Vlaanderen. Wie zal bevoegd zijn in Vlaanderen? Een aparte internationale werkgroep werkt momenteel aan een herziening van de stoffenlijst. Dit wordt in Vlaanderen door de VMM getrokken. Contactpersoon is Sofie Van Volsem Volgende stappen Al de besproken aspecten zullen worden meegenomen naar de werkgroepvergadering in september in Straatsburg. Vragen en opmerkingen over deze problematiek van het verdrag mogen worden verstuurd naar het Vlaams departement MOW of OVAM, zie contactgegevens op ( of of Alle opmerkingen worden verwacht voor vrijdag 31 juli. Zo kan alles nog worden verwerkt en meegenomen. Binnenvaartsector en industrie gaan samen zitten om de problematiek samen te bekijken en alvast onderling tot een consensus te komen. Hier zal de eerstkomende dagen actie in worden ondernomen.

Workshop CDNI Deel B Problematiek losstandaarden en afgifte- /innamevoorschriften waswaters

Workshop CDNI Deel B Problematiek losstandaarden en afgifte- /innamevoorschriften waswaters Workshop CDNI Deel B Problematiek losstandaarden en afgifte- /innamevoorschriften waswaters Johan Verlinden team scheepvaart - OVAM CDNI Deel B 1. ROL OVAM 2. WETGEVING Info CDNI 3. OVERLEG Nationaal &

Nadere informatie

De noodzaak tot verduidelijking van CDNI deel B

De noodzaak tot verduidelijking van CDNI deel B De noodzaak tot verduidelijking van CDNI deel B Pieter Vandermeeren 29/6/2015 Agenda 1.Probleemstelling 2.Genomen/gerealiseerde acties 3.Openstaande kwesties Probleemstelling: klachten van schippers -

Nadere informatie

Informatieblad. Omgang met afval van de lading. Stand: maart 2014

Informatieblad. Omgang met afval van de lading. Stand: maart 2014 Informatieblad Omgang met afval van de lading Stand: maart 2014 Inleiding Het Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart (CDNI) is op 1 november 2009 in werking

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 33918 22 juni 2018 Voorpublicatie Besluit van Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van... nr. IENM/BSK-2018/..,

Nadere informatie

Informatieblad. Omgang met afval van de lading. Stand: juni 2019

Informatieblad. Omgang met afval van de lading. Stand: juni 2019 Informatieblad Omgang met afval van de lading Stand: juni 209 Inleiding Het Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart (CDNI) is op november 2009 in werking getreden

Nadere informatie

CDNI. Analyse en maatregelen. de online-enquête over de uitvoering van deel

CDNI. Analyse en maatregelen. de online-enquête over de uitvoering van deel CDNI Analyse en maatregelen naar aanleiding van de online-enquête over de uitvoering van deel B OVERZICHT Inleiding p.5 Belangrijkste conclusies van de resultaten van de online-enquête p.6 - Uitrusting

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 48 (1996) Nr. 6 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2011 Nr. 246 A. TITEL Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijnen binnenvaart; (met Bijlagen en Aanhangsels)

Nadere informatie

PERSBERICHT. Zomerzitting 2017 van de Conferentie van Verdragsluitende Partijen van het CDNI

PERSBERICHT. Zomerzitting 2017 van de Conferentie van Verdragsluitende Partijen van het CDNI VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING-, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN- EN BINNENVAART CPC/CP (17) 02 def. 26 juni 2017 Or. fr/de/nl/en CONFERENTIE VAN VERDRAGSLUITENDE PARTIJEN PERSBERICHT Zomerzitting

Nadere informatie

HOOFDSTUK 5. Bepalingen over het beheer van specifieke materiaalkringlopen en afvalstoffen

HOOFDSTUK 5. Bepalingen over het beheer van specifieke materiaalkringlopen en afvalstoffen VLAREMA 17 FEBRUARI 2012. - Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen Relevante artikels ivm binnenvaart,

Nadere informatie

BINNENVAART. Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en Binnenvaart Uitvoering in België

BINNENVAART. Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en Binnenvaart Uitvoering in België BINNENVAART Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en Binnenvaart Uitvoering in België Gemengd karakter van het verdrag - Het verdrag behandelt onderwerpen die toegewezen

Nadere informatie

Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en Binnenvaart (CDNI) Ontstaan, structuur en uitvoering in België

Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en Binnenvaart (CDNI) Ontstaan, structuur en uitvoering in België BINNENVAART Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en Binnenvaart (CDNI) Ontstaan, structuur en uitvoering in België CDNI Verdrag afvalstoffen binnenvaart Inhoud: 1. Ontstaan

Nadere informatie

Veelgestelde Vragen SAV deel B - Afval van de lading

Veelgestelde Vragen SAV deel B - Afval van de lading RWS ONGECLASSIFICEERD Veelgestelde Vragen SAV deel B - Afval van de lading 1. Wat zijn de overgangsbepalingen? Tot wanneer gelden deze? Wat verandert er per 1 november 2014? Tot 1 november 2014 waren voor

Nadere informatie

Uittreksel Scheepsafvalstoffenverdrag

Uittreksel Scheepsafvalstoffenverdrag Uittreksel Scheepsafvalstoffenverdrag DISCLAIMER: Dit uittreksel uit het Scheepsafvalstoffenverdrag is opgesteld door het CBRB, en specifiek gericht op de bepalingen die betrekking hebben op de afgifte

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 48 (1996) Nr. 7 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2013 Nr. 9 A. TITEL Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijnen binnenvaart; (met Bijlagen en Aanhangsels)

Nadere informatie

Oproep tot deelname aan de informatiesessie over de bemanningsvoorschriften

Oproep tot deelname aan de informatiesessie over de bemanningsvoorschriften XXIII ste jaar - Nr 82 / ste kwartaal 24 CDNI-Luik B : Nieuwe losverklaring in bijlage Oproep tot deelname aan de informatiesessie over de bemanningsvoorschriften in de binnenvaart Uiterste inschrijvingsdatum:

Nadere informatie

Wet- en regelgeving. Scheepsafvalstoffenverdrag (SAV) Reglement van Onderzoek Schepen op de Rijn (ROSR)

Wet- en regelgeving. Scheepsafvalstoffenverdrag (SAV) Reglement van Onderzoek Schepen op de Rijn (ROSR) Wet- en regelgeving Scheepsafvalstoffenverdrag (SAV) Reglement van Onderzoek Schepen op de Rijn (ROSR) Algemene bepalingen Deel A: Olie- en vethoudende afvalstoffen Relevant voor passagiersvaart maar nu

Nadere informatie

Stand van Zaken GRTS 15 september 2015

Stand van Zaken GRTS 15 september 2015 Stand van Zaken GRTS 15 september 2015 Ron van Gelder Voorzitter GRTS SC Agenda Deelnemers GRTS SC Scope Wat heeft plaatsgevonden sinds september 2014? Laatste stand van zaken Roadmap Wat moet er nog gebeuren?

Nadere informatie

Activiteitenbalans

Activiteitenbalans Activiteitenbalans 2012-2015 2 INLEIDING Het Verdrag inzake de Verzameling, Afgifte en Inname van Afval in de Rijn- en Binnenvaart (CDNI) heeft tot doel het milieu en met name het water te beschermen.

Nadere informatie

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen die door Kamerlid dhr. Smaling van de SP zijn gesteld op 4 februari 2014.

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen die door Kamerlid dhr. Smaling van de SP zijn gesteld op 4 februari 2014. De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag Uw kenmerk 2014Z01908 Datum 19 februari 2014 Onderwerp

Nadere informatie

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar A/ Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar A/ Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN Staten-Generaal 1/2 Vergaderjaar 2017 2018 35 018 Wijziging van het Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart en van de Uitvoeringsregeling van dit Verdrag (Besluit

Nadere informatie

Besluit CDNI 2016-I-6

Besluit CDNI 2016-I-6 Besluit CDNI 2016-I-6 inzake de aanvulling van het CDNI-Verdrag (Deel B) Bepalingen inzake de behandeling van gasvormige restanten van vloeibare lading / officiële raadpleging De Conferentie van Verdragsluitende

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2800 15 maart 2012 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 8 februari 2012, nr. IENM/BSK-2011/177169,

Nadere informatie

ADVIES 2 september 2010

ADVIES 2 september 2010 ADVIES 2 september 2010 Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de Gewesten van 3 december 2009 betreffende de uitvoering van het Verdrag inzake

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

Milieutopics in de GHPV. Kris de Craene, manager milieu en ruimtelijke ordening, GHA

Milieutopics in de GHPV. Kris de Craene, manager milieu en ruimtelijke ordening, GHA Milieutopics in de GHPV Kris de Craene, manager milieu en ruimtelijke ordening, GHA 1 in GHPV? Havendecreet: HKD ondermeer verantwoordelijk voor het vrijwaren van het milieu HKD treedt niet in de plaats

Nadere informatie

AANBEVELINGEN EN INFORMATIE VOOR DE BINNENVAART ALS HULPMIDDEL VOOR EEN CORRECTE TOEPASSING VAN DE VOORSCHRIFTEN OVER DE AFVALVERWIJDERING

AANBEVELINGEN EN INFORMATIE VOOR DE BINNENVAART ALS HULPMIDDEL VOOR EEN CORRECTE TOEPASSING VAN DE VOORSCHRIFTEN OVER DE AFVALVERWIJDERING 2 Bijlage AANBEVELINGEN EN INFORMATIE VOOR DE BINNENVAART ALS HULPMIDDEL VOOR EEN CORRECTE TOEPASSING VAN DE VOORSCHRIFTEN OVER DE AFVALVERWIJDERING Op grond van het CDNI-Verdrag en de daarop gebaseerde

Nadere informatie

BIOREMEDIATIESYSTEMEN WETTELIJK KADER. Annie Demeyere Dep.L&V Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling

BIOREMEDIATIESYSTEMEN WETTELIJK KADER. Annie Demeyere Dep.L&V Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling BIOREMEDIATIESYSTEMEN WETTELIJK KADER Annie Demeyere Dep.L&V Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Bioremediering wetgeving Richtlijn Duurzaam gebruik van pesticiden (EU 2009/128) Vlaanderen: Vlarem -

Nadere informatie

Bundel van de besluiten van de CVP van 12 december 2013

Bundel van de besluiten van de CVP van 12 december 2013 VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN- EN BINNENVAART CPC (13) 28 def 31 januari 2014 Or. de fr/de/nl CONFERENTIE VAN VERDRAGSLUITENDE PARTIJEN Bundel van de besluiten van

Nadere informatie

Aan: Dhr. Teulings (VOTOB) Dhr. Wijbrands (VNPI) Mevr. Zaaier (VOPAK) Dhr. Tijssen (BLN) Dhr. Kasteel (CBRB) Dhr. Mol (Interstream Barging)

Aan: Dhr. Teulings (VOTOB) Dhr. Wijbrands (VNPI) Mevr. Zaaier (VOPAK) Dhr. Tijssen (BLN) Dhr. Kasteel (CBRB) Dhr. Mol (Interstream Barging) Aan: Dhr. Teulings (VOTOB) Dhr. Wijbrands (VNPI) Mevr. Zaaier (VOPAK) Dhr. Tijssen (BLN) Dhr. Kasteel (CBRB) Dhr. Mol (Interstream Barging) Regeling praktische uitvoering en toepassing van eenheidstransport

Nadere informatie

BIJLAGEN SAV HET VERDRAG INZAKE

BIJLAGEN SAV HET VERDRAG INZAKE BIJLAGEN SAV HET VERDRAG INZAKE Verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart Pagina Pagina 1 1 BIJLAGE 1 Aanhangsel III "Lozingen goederensoorten" Goede- Goederensoort lozing in

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET VERSLAG

ONTWERP VAN DECREET VERSLAG Stuk 1605 (2007-2008) Nr. 2 Zitting 2007-2008 17 april 2008 ONTWERP VAN DECREET houdende instemming met het Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart, aangenomen

Nadere informatie

Enquête: AIS in de binnenvaart

Enquête: AIS in de binnenvaart Enquête: AIS in de binnenvaart Pagina 1 Enquête: AIS in de binnenvaart A. Contactgegevens Naam... Voornaam... Geboortejaar... Geslacht M V Straat+ nummer+ bus... Postcode + gemeente... Telefoonnummer...

Nadere informatie

Workshop ICBR en CCR, Waterbescherming en scheepvaart

Workshop ICBR en CCR, Waterbescherming en scheepvaart Workshop ICBR en CCR, Waterbescherming en scheepvaart "Deel III, Welke stoffen verontreinigen de Rijn ing. L. Eibrink enior adviseur diffuse en communale bronnen Rijkswaterstaat RIZ Inhoud presentatie

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; Regeling van de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, van 2004, nr. KvI2004113915 tot wijziging van de Regeling op-, overslag en distributie benzine milieubeheer

Nadere informatie

VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN EN BINNENVAART

VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN EN BINNENVAART VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN EN BINNENVAART UITGAVE 2014 VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN EN BINNENVAART Straatsburg 9 september

Nadere informatie

Besluit van de Deputatie

Besluit van de Deputatie 8e Directie Dienst 82 Milieuhygiëne aanwezig André Denys, gouverneur-voorzitter Besluit van de Deputatie Alexander Vercamer, Peter Hertog, Jozef Dauwe, leden Frans Van Gaeveren toegevoegd lid referte betreft

Nadere informatie

Ladingboek Binnentankvaart

Ladingboek Binnentankvaart Ladingboek Binnentankvaart Versie: def.17-04--2003 Mailaddress: PO Box 23133 3001 KC Rotterdam The Netherlands Address: Vasteland 12e 3011 BL Rotterdam The Netherlands T +31 (0)10 4116070 F +31 (0)10 4129091

Nadere informatie

Sanitair afval Olie Huisvuil Chemicaliën AFGIFTE SCHEEPSAFVAL IN. zeehavens Amsterdam. 1 november 2004 start uitvoering Haven Afvalstoffen Plan (HAP)

Sanitair afval Olie Huisvuil Chemicaliën AFGIFTE SCHEEPSAFVAL IN. zeehavens Amsterdam. 1 november 2004 start uitvoering Haven Afvalstoffen Plan (HAP) Sanitair afval Olie Huisvuil Chemicaliën AFGIFTE SCHEEPSAFVAL IN zeehavens Amsterdam 1 november 2004 start uitvoering Haven Afvalstoffen Plan (HAP) Schonere zee, goed geregeld Een schonere zee via een

Nadere informatie

Voorstel marktobservatie & transparantie systeem voor de Europese Binnenvaart.

Voorstel marktobservatie & transparantie systeem voor de Europese Binnenvaart. 1. Europese Commissie DG Move : 2. Instellen van een marktobservator en markttransparantie met controlerende en bijsturende bevoegdheden. De commissie krijgt toezicht over alle informatie die verstrekt

Nadere informatie

Handhaving pesticidendecreet en uitvoeringsbesluiten 02/05/2013 VMM

Handhaving pesticidendecreet en uitvoeringsbesluiten 02/05/2013 VMM Handhaving pesticidendecreet en uitvoeringsbesluiten Principe Art. 11 Pesticidendecreet Voor decreet en de uitvoeringsbesluiten uitoefenen van toezicht opleggen van bestuurlijke maatregelen onderzoeken

Nadere informatie

CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN- EN BINNENVAART

CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN- EN BINNENVAART CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN- EN BINNENVAART Strasbourg 9 septembre 1996 CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART VERDRAG INZAKE

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning (Milieuvergunningsdecreet), zoals gewijzigd bij latere decreten;

Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning (Milieuvergunningsdecreet), zoals gewijzigd bij latere decreten; Besluit Departement Leefmilieu Dienst Milieuvergunningen MLVER-2011-0104/ELSL/kadc BESLUIT VAN DE DEPUTATIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN OVER DE MEDEDELING VAN VERANDERING VAN NV COLOMBUS-HTC, BVBA AFVALSTOFFEN

Nadere informatie

Ontheffing tot het opstellen van een MER

Ontheffing tot het opstellen van een MER Vlaamse overheid Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Afdeling Milieu-, Natuur- en Energiebeleid, Dienst Mer Koning Albert II-laan 20, bus 8 1000 BRUSSEL Tel: 02/553.80.79 fax: 02/553.80.75 Ontheffing

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B. Canton (PvdD) (d.d. 6 april 2018) Nummer Onderwerp. Binnenvaart

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B. Canton (PvdD) (d.d. 6 april 2018) Nummer Onderwerp. Binnenvaart van Gedeputeerde Staten op vragen van B. Canton (PvdD) (d.d. 6 april 2018) Nummer 3381 Onderwerp Binnenvaart Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller Bij het overslaan en laten ontsnappen

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat

Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat Oostkamp, 10 maart 2016 Beste bewoner De heraanleg van de Meuleman- en Voldersstraat staat al lang op het programma. Echter tot op vandaag

Nadere informatie

CEF procedures in Vlaanderen. Olivier Vandersnickt Brussel

CEF procedures in Vlaanderen. Olivier Vandersnickt Brussel CEF procedures in Vlaanderen Olivier Vandersnickt 06-11-2014 Brussel Algemene principes Afgelijnde taakverdeling met federale overheid en andere gewesten omtrent TEN-T netwerk en CEF dossiers. Overeenkomstig

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1110 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

Aanvraag omgevingsvergunning

Aanvraag omgevingsvergunning Aanvraag omgevingsvergunning Wanneer? 1. Elke grondwaterverlaging Wettelijk verplicht 2. Geen omgevingsvergunning = geen grondwaterverlaging 3. Indeling = zelfde als vroegere klasse 2 en klasse 3 4. Verschil:

Nadere informatie

Richtsnoeren. Met betrekking tot de verwijdering van afvalstoffen en het gebruik van reinigingsmiddelen in de binnenvaart overeenkomstig het CDNI

Richtsnoeren. Met betrekking tot de verwijdering van afvalstoffen en het gebruik van reinigingsmiddelen in de binnenvaart overeenkomstig het CDNI Richtsnoeren Met betrekking tot de verwijdering van afvalstoffen en het gebruik van reinigingsmiddelen in de binnenvaart overeenkomstig het CDNI Stand: januari 2016 NBEVELINGEN EN INFORMTIE VOOR DE TOEPSSING

Nadere informatie

INDUSTRIEEL AFVALWATER EN ECOLOGIE: VRIEND, NIET VIJAND. Lut Hoebeke, 1 juni 2018

INDUSTRIEEL AFVALWATER EN ECOLOGIE: VRIEND, NIET VIJAND. Lut Hoebeke, 1 juni 2018 INDUSTRIEEL AFVALWATER EN ECOLOGIE: VRIEND, NIET VIJAND Lut Hoebeke, 1 juni 2018 Overzicht presentatie Circulaire economie Problemen bij waterbesparing en hergebruik VLAREM artikel rond waterbesparing/waterhergebruik

Nadere informatie

BIJLAGE I DEEL ALGEMENE INFORMATIE * Naam/namen van de belanghebbende(n), adres(sen), fisca(a)l(e) identificatienummer(s) (FIN)(s):

BIJLAGE I DEEL ALGEMENE INFORMATIE * Naam/namen van de belanghebbende(n), adres(sen), fisca(a)l(e) identificatienummer(s) (FIN)(s): NL BIJLAGE I DEEL 1 STANDAARDWERKINGSREGELS VAN DE RAADGEVENDE COMMISSIE OF VAN DE ARBITRAGECOMMISSIE VOOR ALTERNATIEVE GESCHILLENBESLECHTING (ARTIKEL 11, LID 3, VAN RICHTLIJN (EU) 2017/1852) [In te vullen

Nadere informatie

veranderen door uitbreiding met : - de lozing van huishoudelijk afvalwater in de openbare riolering (R 3.3.);

veranderen door uitbreiding met : - de lozing van huishoudelijk afvalwater in de openbare riolering (R 3.3.); MLVER/9600000236/JVDM/bd HOUDENDE AKTENEMING VAN EEN MELDING VAN NV GRALEX VOOR HET VERANDEREN VAN EEN INRICHTING, GELEGEN TE 2070 ZWIJNDRECHT, KRUIBEEKSESTEENWEG 227. De bestendige deputatie van de provincieraad

Nadere informatie

abcdefgh Rijkswaterstaat X Verkeer en vervoer zeescheepvaart

abcdefgh Rijkswaterstaat X Verkeer en vervoer zeescheepvaart abcdefgh Rijkswaterstaat X Verkeer en vervoer zeescheepvaart Contactpersoon: Joan Meijerink December 2003 Inhoudsopgave........................................................................................

Nadere informatie

STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN

STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN QUICK-WIN-PROJECT: HANDLEIDING INRICHTING VAN EEN VERWERKINGS- EN WINKELRUIMTE VOOR HOEVEPRODUCENTEN STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN 1 JAN 2012 31 DEC 2012 Aanvrager: KVLV vzw Steunpunt Hoeveproducten Remylaan

Nadere informatie

Besluit van de Deputatie

Besluit van de Deputatie directie Leefmilieu dienst Milieu- en natuurvergunningen aanwezig Alexander Vercamer, Wnd. voorzitter Besluit van de Deputatie Marc De Buck, Peter Hertog, Jozef Dauwe, Eddy Couckuyt, Hilde Bruggeman, leden

Nadere informatie

PROTOCOL 3. Instelling en werkwijze van het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart CESNI. Besluit

PROTOCOL 3. Instelling en werkwijze van het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart CESNI. Besluit PROTOCOL 3 Instelling en werkwijze van het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart CESNI Besluit De Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR), gezien het belang dat zij

Nadere informatie

Bundel van de besluiten van de CVP van 22 juni 2017

Bundel van de besluiten van de CVP van 22 juni 2017 VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN- EN BINNENVAART CPC (17) 14 def. 31 juli 2017 Or. de fr/de/nl CONFERENTIE VAN VERDRAGSLUITENDE PARTIJEN Bundel van de besluiten van

Nadere informatie

Zorginspectie in de kinderopvang

Zorginspectie in de kinderopvang Zorginspectie in de kinderopvang Infomomenten t Opzet Najaar 2015 Inhoud Zorginspectie Wie zijn we? Wat doen we (niet)? Inspectie in de kinderopvang Wanneer? Verloop van een inspectiebezoek? Hoe voorbereiden?

Nadere informatie

Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over het ontgassen van schepen.

Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over het ontgassen van schepen. Rotterdam, 20 maart 2012. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over het ontgassen van schepen. Aan de Gemeenteraad. Op 1 november 2011 stelde het

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 november 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 november 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN- EN BINNENVAART

INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN- EN BINNENVAART CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN- EN BINNENVAART De Bondsrepubliek Duitsland Het Koninkrijk België De Franse Republiek Het Groothertogdom

Nadere informatie

Formulier voor de overdracht van scheepsafvalstoffen Ship waste transfer form

Formulier voor de overdracht van scheepsafvalstoffen Ship waste transfer form van het ontvangende bedrijf of the receiving company Formulier S1 Bewijs van afgifte / Form S1 Proof of waste disposal. Bestemd voor het afgevende schip / For discharging vessel Het ingevulde formulier

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Afvalstoffenfiche Toepassing

Gebruikershandleiding Afvalstoffenfiche Toepassing Gebruikershandleiding Afvalstoffenfiche Toepassing Gebruikershandleiding Afvalstoffenfichetoepassing Documentbeschrijving 1. Titel publicatie Gebruikershandleiding Afvalstoffenfiche-toepassing 2. Verantwoordelijke

Nadere informatie

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Pagina 1 Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Je gaat een profielwerkstuk maken. Dan is euthanasie een goed onderwerp. Het is misschien niet iets waar je dagelijks over praat of aan denkt, maar

Nadere informatie

Klachtenreglement De Landelijke Expertisebalie BV

Klachtenreglement De Landelijke Expertisebalie BV blad 1 Artikel 1. Algemene en begripsbepalingen Klachtenreglement De Landelijke Expertisebalie BV Het klachtenreglement geeft de klager een middel iets te ondernemen tegen de bejegening, doen of nalaten

Nadere informatie

Kwaliteitsinstrument

Kwaliteitsinstrument Kwaliteitsinstrument Wat is het KLJ-kwaliteitsinstrument? Het KLJ-kwaliteitsinstrument werd ontwikkeld door KLJ zodat je als leiding/bestuur zelf jullie afdeling kan evalueren over een bepaald thema! Dit

Nadere informatie

De rol van modellen in het beheer van de waterkwaliteit case WEISS. Colloquium Duurzaam ruimtegebruik In Vlaanderen Antwerpen 23/03/2018

De rol van modellen in het beheer van de waterkwaliteit case WEISS. Colloquium Duurzaam ruimtegebruik In Vlaanderen Antwerpen 23/03/2018 De rol van modellen in het beheer van de waterkwaliteit case WEISS Colloquium Duurzaam ruimtegebruik In Vlaanderen Antwerpen 23/03/2018 Inhoud Proloog Waterkwaliteitsbeleid in Vlaanderen Rol van modellen

Nadere informatie

Infosessie GHPV. Deel 4 Bepalingen mbt opslag en behandeling van goederen

Infosessie GHPV. Deel 4 Bepalingen mbt opslag en behandeling van goederen nfosessie GHPV Deel 4 Bepalingen mbt opslag en behandeling van goederen Agenda 1. HKD/GM 2. Deel 4 van de GHPV 3. Site HKD/GM 4. Contact met HKD/GM 1 HKD/GM Havenkapiteinsdienst Goederen en Milieu - HKD/GM

Nadere informatie

SOS politieverordeningen

SOS politieverordeningen SOS politieverordeningen Project harmonisering politieverordeningen Aanleiding Politieverordeningen in de zone harmoniseren GAS Wedstrijd eenvoudigste gemeente 2005 Start van het project Projectmatige

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 48 (1996) Nr. 3 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2010 Nr. 180 A. TITEL Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijnen binnenvaart; (met Bijlagen en Aanhangsels)

Nadere informatie

De Stad Brussel en de gemeenten Elsene, Evere, Sint-Gillis en Sint- Joost-ten-Noode stellen voor: Subsidieaanvraag voor de deelname aan het

De Stad Brussel en de gemeenten Elsene, Evere, Sint-Gillis en Sint- Joost-ten-Noode stellen voor: Subsidieaanvraag voor de deelname aan het pagina 1 De Stad Brussel en de gemeenten Elsene, Evere, Sint-Gillis en Sint- Joost-ten-Noode stellen voor: Subsidieaanvraag voor de deelname aan het Festival van de Diversiteit 22/02/2014 te Brussel Projectoproep

Nadere informatie

Bundel van de besluiten van de CVP van 28 juni 2012

Bundel van de besluiten van de CVP van 28 juni 2012 VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN- EN BINNENVAART CPC (12) 18 def. 28 augustus 2012 Or. fr/de/nl CONFERENTIE VAN VERDRAGSLUITENDE PARTIJEN Bundel van de besluiten van

Nadere informatie

Handreiking afval van droge lading binnenvaart

Handreiking afval van droge lading binnenvaart Handreiking afval van droge lading binnenvaart Een praktisch naslagwerkje voor verladers als bijdrage in het streven om goederenvervoer per binnenvaartschip ook v.w.b. afval van lading een aantrekkelijke

Nadere informatie

Implementatie Kaderrichtlijn Water: Meer met minder

Implementatie Kaderrichtlijn Water: Meer met minder Integraal waterbeleid, op het lijf van de provincies geschreven Implementatie Kaderrichtlijn Water: Meer met minder Didier Soens, directeur dienst Integraal Waterbeleid Dienst Integraal Waterbeleid 2400

Nadere informatie

AMV/ /1024. Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd;

AMV/ /1024. Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd; AMV/0002636/1024 Besluit van de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur houdende uitspraak over een aanvraag tot afwijking van artikel 4.2.1.3, 3, van titel 11 van het VLAREM ingediend door

Nadere informatie

zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie

zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie vergadering C214 WON18 zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie van 28 april 2011 2 Commissievergadering nr. C214 WON18 (2010-2011)

Nadere informatie

Vlaamse overheid Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35, bus 10 1030 Brussel

Vlaamse overheid Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35, bus 10 1030 Brussel Evaluatie van beleid en beleidsinstrumenten Protocol tussen de entiteit 1 verantwoordelijk voor de (aansturing van de) evaluatie en (de instelling verantwoordelijk voor) het beleidsinstrument Vlaamse overheid

Nadere informatie

Titel voorstel: Voorstel voor een verordening van de Raad inzake de vertaalregelingen voor het EU-octrooi

Titel voorstel: Voorstel voor een verordening van de Raad inzake de vertaalregelingen voor het EU-octrooi Fiche 9: Verordening EU octrooi vertaalregelingen 1. Algemene gegevens Titel voorstel: Voorstel voor een verordening van de Raad inzake de vertaalregelingen voor het EU-octrooi Datum Commissiedocument:

Nadere informatie

Evaluatie PvKO Mastersessie 10 april 2014

Evaluatie PvKO Mastersessie 10 april 2014 Verwachting en aanbeveling Evaluatie PvKO Mastersessie 10 april 2014 Heeft de PvKO Mastersessie aan jouw verwachting voldaan? Toelichting: De link met Big Data was me niet echt duidelijk, titel dekte de

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de regelgeving

Nadere informatie

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst. De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, J.M. de Vries.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst. De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, J.M. de Vries. VW Regeling meldingen Lozingenbesluit open teelt en veehouderij Regeling houdende vaststelling van nadere regels met betrekking tot gegevens, die bij een melding van voorgenomen agrarische activiteiten

Nadere informatie

CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART HET VERDRAG INZAKE DE

CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART HET VERDRAG INZAKE DE CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART HET VERDRAG INZAKE DE Verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart INHOUDSOPGAVE HET VERDRAG INZAKE Verzameling, afgifte en inname van afval

Nadere informatie

VOS Keten. Knelpunten en Kansen binnen Rotterdams havengebied

VOS Keten. Knelpunten en Kansen binnen Rotterdams havengebied VOS Keten Knelpunten en Kansen binnen Rotterdams havengebied Wie staat hier? Toon Boonekamp Adviseur Energie, Water en Afval Ondersteuning industriële klanten op de technische thema s duurzaamheid en contacten

Nadere informatie

Selectief slopen. en ontmantelen van gebouwen

Selectief slopen. en ontmantelen van gebouwen Selectief slopen en ontmantelen van gebouwen Inhoud Waarom selectief slopen en ontmantelen? 3 Doordacht materialenbeleid 4 Ketenbeheer in de bouw 7 Handhaving 9 Documenten 10 Voor meer informatie 11.2

Nadere informatie

CEF procedures in Vlaanderen. Olivier Vandersnickt & Pim Bonne Brussel

CEF procedures in Vlaanderen. Olivier Vandersnickt & Pim Bonne Brussel CEF procedures in Vlaanderen Olivier Vandersnickt & Pim Bonne 02-12-2015 Brussel Algemene principes Afgelijnde taakverdeling met federale overheid en andere gewesten omtrent TEN-T netwerk en CEF dossiers.

Nadere informatie

Voorwoord: status model RI&E SW

Voorwoord: status model RI&E SW Voorwoord: status model RI&E SW De Model RI&E voor de SW-branche kan gebruikt worden als basis voor een RI&E in uw SW-organisatie. De model RI&E is nadrukkelijk geen goedgekeurde branche RI&E en de inhoud

Nadere informatie

Het planologisch attest

Het planologisch attest Het planologisch attest Een brochure van het Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed en het Vlaams Agentschap Ondernemen (VLAO) Stel: Uw bedrijf is deels of volledig zonevreemd

Nadere informatie

Stichting De Landelijke Second Opinion Poli Klachtenreglement 2018

Stichting De Landelijke Second Opinion Poli Klachtenreglement 2018 Stichting De Landelijke Second Opinion Poli Klachtenreglement 2018 Artikel 1. Algemene en begripsbepalingen 1 Het klachtenreglement geeft de klager een middel iets te ondernemen tegen de bejegening, doen

Nadere informatie

Vita. Uw gezondheid verbeteren met e-vita. diabetes

Vita. Uw gezondheid verbeteren met e-vita. diabetes Uw gezondheid verbeteren met e-vita Diabetes kan u belemmeren bij de dingen die u graag zou willen doen. Op e-vita zet u uw wensen om in doelen. En u bepaalt zelf, met hulp van e-vita, acties om die doelen

Nadere informatie

CDNI bepalingen inzake de behandeling van gasvormige restanten van vloeibare lading (dampen) ONTWERPBESLUIT

CDNI bepalingen inzake de behandeling van gasvormige restanten van vloeibare lading (dampen) ONTWERPBESLUIT VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN- EN BINNENVAART CPC (17) 8 rev. 1 CDNI/G (17) 17 22 mei 2017 Or. de fr/de/nl CONFERENTIE VAN VERDRAGSLUITENDE PARTIJEN WERKGROEP CDNI

Nadere informatie

Melding van de exploitatie of verandering van een inrichting van uitsluitend klasse 3

Melding van de exploitatie of verandering van een inrichting van uitsluitend klasse 3 Melding van de exploitatie of verandering van een inrichting van uitsluitend klasse 3 Aan het college van burgemeester en schepenen VLAREM-03-140917 In te vullen door de behandelende afdeling dossiernummer

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE (KANDIDAAT-)HUURDER (Eerste) Hulp in geval van problemen

HANDLEIDING VOOR DE (KANDIDAAT-)HUURDER (Eerste) Hulp in geval van problemen HANDLEIDING VOOR DE (KANDIDAAT-)HUURDER (Eerste) Hulp in geval van problemen WAARVOOR KAN JE BIJ ONS TERECHT? Het SVK biedt je een woning aan. Ook de SVK s werken met een wachtlijst. SVK s geven voorrang

Nadere informatie

1 Handleiding voor het invoeren van de afvalstoffenmelding via het IMJVinternetloket

1 Handleiding voor het invoeren van de afvalstoffenmelding via het IMJVinternetloket 1 Handleiding voor het invoeren van de afvalstoffenmelding via het IMJVinternetloket 1.1 Voor wie is deze handleiding? Deze handleiding is bedoeld voor de bedrijven en organisaties die enkel een afvalstoffenmelding

Nadere informatie

VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN EN BINNENVAART CONFERENTIE VAN VERDRAGSLUITENDE PARTIJEN

VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN EN BINNENVAART CONFERENTIE VAN VERDRAGSLUITENDE PARTIJEN VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN EN BINNENVAART CONFERENTIE VAN VERDRAGSLUITENDE PARTIJEN BUNDEL VAN DE BESLUITEN 2013-2014 INHOUDSOPGAVE 2013 BESLUITEN CDNI 2013-I

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 1 van 18 november 1996 met betrekking tot het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 31 409 Zee- en binnenvaart Nr. 60 HERDRUK 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

HET ZELFSTANDIG UITVOEREN VAN EEN ONDERZOEK

HET ZELFSTANDIG UITVOEREN VAN EEN ONDERZOEK HET ZELFSTANDIG UITVOEREN VAN EEN ONDERZOEK Inleiding In de beroepspraktijk zal het geregeld voorkomen dat u een beslissing moet nemen ( moet ik dit nu wel of niet doen? ) of dat u inzicht moet krijgen

Nadere informatie

VLAAMS AFVALBEHEERSPLAN VOOR DE BINNENVAART

VLAAMS AFVALBEHEERSPLAN VOOR DE BINNENVAART VLM FVLEHEERPLN VOOR DE INNENVRT 2011 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Overzicht voornaamste regelgeving...4 3. Definities... 4 4. Toepassingsgebied...7 4.1. Toepassingsgebied CDNIVerdrag...7 4.2.

Nadere informatie

VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN- EN BINNENVAART

VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN- EN BINNENVAART CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART VERDRAG INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL IN DE RIJN- EN BINNENVAART van 9 september 1996 CENTRALE COMMISSIE V O O R D E RIJ N A V A T R Straatsburg,

Nadere informatie