Ga met God. De eerste communie van woonwagenbewoners. Bisdom Groningen Leeuwarden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ga met God. De eerste communie van woonwagenbewoners. Bisdom Groningen Leeuwarden"

Transcriptie

1 Ga met God De eerste communie van woonwagenbewoners 1 Bisdom Groningen Leeuwarden

2 Inhoudsopgave Voorwoord 4 Inleiding 6 Om wie gaat het? Geschiedenis in het kort 8 De geloofsbeleving 10 Niet kerkelijk, wel gemeenschap 10 Een gezegend leven: De nabijheid van God en van Maria 10 De wagen als kerk 11 Kapellen en bedevaarten 12 Feesten 12 De praktijk van de eerste communie 13 Contact 13 De voorbereiding 13 Het feest 13 Afnemende verschillen? 15 Aanbevelingen en tips 16 Algemene aanbevelingen 16 Catechetische aanbevelingen 17 Adressen 19

3 Voorwoord De eerste communie is een kenmerkend moment in het geloofsleven van woonwagenkinderen. Onlangs vroeg ik een moeder naar haar motivatie om haar kinderen de eerste communie te laten ontvangen. Zij antwoordde mij: als zij de hostie ontvangen, horen zij helemaal bij de kerk. Achter dit eenvoudig antwoord schuilt een diepe geloofservaring die voor ouders niet altijd in woorden te vatten is. Er zijn in je geloofsleven dingen die je niet kunt zeggen, maar die je wel zichtbaar kunt maken door de wijze waarop je de dag van de eerste communie viert. Er wordt doorgaans van uitgegaan dat kinderen uit een woonwagencentrum tijdens de eerste-communiecatechese aansluiten bij de andere kinderen van de parochie. Het ligt voor de hand, maar het blijkt niet altijd zo eenvoudig te zijn. Het kan blijken dat de culturele achtergrond van kinderen van Roma en Reizigers zich niet zomaar voegt bij die van de andere communicantjes. Het kan voorkomen dat het beschikbare materiaal voor de catechese niet goed aansluit op de leef- en belevingswereld van de communicantjes uit de centra, of dat het taalgebruik in het materiaal niet dat van deze kinderen is. Dan moet het, soms improviserend, aangepast worden. Zo, al zoekend en doende, worden de kinderen en hun ouders naar de eerste communie geleid. Dan komt die dag: voor ouders, communicantjes en aanwezigen een groot feest. Misschien wel hét grootste feest dat zij in hun leven vieren. Kinderen worden feestelijk aangekleed. Er wordt gezorgd voor rozenkransen, medaillons en beeldjes. Tijdens de viering worden deze gezegend, samen met devotiemateriaal dat de ouders hebben meegenomen, want een kruisje of een medaillon dat niet gezegend is heeft eigenlijk geen waarde. Dat heeft direct van doen met het diepe gevoel voor het heilige, waar het devotie-materiaal naar verwijst. In de viering krijgt Maria een grote plaats. Zij speelt immers een centrale rol in het geloofsleven van Roma en Reizigers. Na de viering is het feest thuis, want de eerste communie wordt in de familie groots gevierd. Vanaf nu hoort het kind er helemaal bij. Deze brochure geeft aan pastores en vrijwilligers die zich inzetten voor de catechese bij de eerste communie achtergronden en tips voor de voorbereiding op de eerste communie van kinderen uit de woonwagencentra. De brochure wil voor hen een hulpmiddel zijn om het feest van de eerste communie voor kinderen van Roma en Reizigers die plaats in de parochie te geven die het toekomt. Moge hij daartoe een handreiking zijn. 4 5 Frans de Smit, emeritus pastoraal werker woonwagen centrum De Kring Hoogkerk en lid van de diocesane werkgroep woonwagenpastoraat.

4 Inleiding Om wie gaat het? Woonwagenbewoners is een verzamelnaam voor mensen die in wagens wonen. Er zijn Sinti en Roma, groepen die hun oorsprong vinden in India en die rond 1440 naar Nederland zijn gekomen (en vroeger vaak zigeuners genoemd werden), er zijn woonwagenbewoners die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Duitsland en andere die bij de onafhankelijkheidsstrijd van België (1830) uit het zuiden van Nederland en uit België naar het noorden zijn In een parochie in het midden van het land ligt een groot woonwagencentrum. Als er berichten komen dat kinderen uit het woonwagencentrum de eerste communie willen gaan doen, legt de pastor het eerste contact. De vrijwilligers uit de werkgroep eerste communie schrikken ervoor terug om deze kinderen in hun groep op te nemen. De meeste werkgroepleden geven les op een basisschool waar conflicten met de woonwagenbewo- 6 ners geweest zijn en zij vrezen nieuwe conflicten. Een oudere parochiaan gekomen. Woonwagenbewoners vormen dus geen eenheid, maar zijn net zo 7 gaat naar het centrum en weet daar vertrouwen te winnen. Zij wordt verscheiden als huizenbewoners. steeds meer de contactpersoon voor de woonwagenbewoners, en omdat zij haar vertrouwen, lukt het haar om de kinderen bij de groep te houden. Uiteindelijk komt er een gezamenlijke viering van de eerste communie. De werkgroep is blij met het resultaat, al klagen vaste parochianen na afloop over de onrust in de viering. Bovenstaande ervaring is een voorbeeld van vragen en kansen die aan de orde kunnen komen als kinderen van woonwagenbewoners, Sinti of Roma hun eerste communie willen gaan doen in de parochie. In het verleden hebben aalmoezeniers en religieuzen geweldig werk verricht onder de woonwagenbewoners. Tegenwoordig komt het pastoraat vooral op de parochie neer. Dat brengt eigen vragen met zich mee, en eigen kansen. Om de contacten rond de eerste communie wat te vergemakkelijken, maken we eerst een aantal meer algemene opmerkingen over wie woonwagenbewoners zijn en hun geschiedenis. Daarna gaan we in op het geloof van woonwagenbewoners (ook reizigers genoemd) in het algemeen, en op specifieke punten rond de eerste communie. We eindigen met enkele concrete tips.

5 8 Geschiedenis in het kort Om de cultuur van reizigers te kunnen verstaan moeten we kort de geschiedenis induiken. Ongeveer honderd jaar geleden begon er een maatschappelijke scheiding te ontstaan tussen woonwagenbewoners en huizenbewoners (door woonwagenbewoners meestal burgers genoemd). Die scheiding is flink versterkt in de Tweede Wereldoorlog. In Friesland en Drenthe waren het allereerst de zigeuners die naar Westerbork werden vervoerd, en niet de woonwagenbewoners. Die laatste groep kreeg wel een reisverbod, en er werd door de Duitsers bepaald waar ze moesten staan. Later werden ook zij gedeporteerd. Vooral vanuit Emmen zijn veel mensen weggevoerd, dat kamp was berucht. De angst onder de woonwagenbewoners was groot, en herhaaldelijk waren er razzia s. In de oorlog hebben de reizigers ervaren dat ze door burgers aan de Duitsers werden verraden. Dat heeft een wantrouwen naar burgers gevoed dat tot op de dag van vandaag doorwerkt. Die oudere generatie trok nog meer door het noorden heen, waardoor ze meer geïsoleerd bleef van de burgers. Ook zijn onder de jongere woonwagenbewoners huwelijken met burgers meer gebruikelijk dan vroeger. In verhouding tot Drenthe hebben Groningen en Friesland nooit veel reizigers gekend. In ons bisdom zijn er alleen in Emmen en Groningen nog grote centra. Alle andere centra zijn afgebouwd tot kleine centra, veelal niet groter dan 15 standplaatsen. In 1968 komt er een woonwagenwet waardoor er veel grotere woonwagencentra worden gebouwd. Het leidt niet tot een betere samenwerking tussen bewoners en burgers. Integendeel, de centra liggen geïsoleerd, er ontstaat een tekort aan staanplaatsen en de aparte voorzieningen voor woonwagenbewoners vergroten eerder de maatschappelijke problemen. Eind 1980 wordt er daarom weer gedecentraliseerd: de grote centra verdwijnen en veel reizigers moeten verhuizen. Families worden daardoor uit elkaar gescheurd, en er ontstaan veel conflicten om het verkrijgen van de nodige standplaatsvergunningen. Dit alles is er de oorzaak van dat onder woonwagenbewoners het vertrouwen in overheden en instituties veelal erg laag is: er is geen méér samenbindend middel tussen woonwagenbewoners dan een conflict met burgers en vooral met overheden. Onder de jongste generatie woonwagenbewoners is een andere ontwikkeling zichtbaar. Zij staan vaak hun leven lang op dezelfde plaats. Ze gaan er naar school en vinden meer aansluiting bij de locale burgers. Er is nog altijd sprake van sociale uitsluiting, maar er is ook meer contact met de burgers dan hun ouders hadden.

6 De Geloofsbeleving De geloofsbeleving van woonwagenbewoners is gevormd in een geschiedenis waarin een reizend bestaan centraal stond. Niet kerkelijk, wel gemeenschap In een reizend bestaan is het niet mogelijk om langdurige contacten te onderhouden met een parochiegemeenschap. De eigen identiteit wordt dikwijls Een gezegend leven: de nabijheid van God en van Maria Waar de parochie op afstand staat, is de afstand tot God en tot Maria klein. God is bijna tastbaar nabij en zeker het contact met Maria is erg direct. Ook de overledenen zijn nooit ver weg, en het contact met hen wordt als heel direct ervaren. God, Maria, de heiligen en overledenen gaan mee op hun trektocht, in hun wagen. Die wagen moet gezegend zijn. Ook devotionalia zijn belangrijk: medailles, kruisjes, rozenkransen en wijwater, vaak meegenomen van pelgrimstochten of bedevaartsplaatsen, maken dat het geloof van reizigers een heel tastbaar geloof is. Alle zintuigen doen volop mee in het geloof en gezegende attributen helpen om heel het leven te zegenen. Zegen is een kernwoord in de geloofsbeleving van de reiziger. Gezegend mogen worden door God, de bescherming van God ondervinden op reis of bij ziekte, is een ervaring die kracht geeft aan het leven van de reiziger en God tastbaar dicht bijelkaar brengt. In het geloof van woonwagenbewoners staat Maria zeer centraal. De grote devotie tot Maria wordt versterkt doordat in de gemeenschap de vrouw, de moeder, ook een grote plaats heeft. Een oudere vrouw heeft een ereplaats. Het verband tussen Maria en de eigen moeder is dan sterk, zoals zij een lieve moeder voor je is, zo is Maria dat ook. Daarnaast wordt de verbondenheid met Maria versterkt door de verbondenheid met haar geschiedenis. Zoals Maria met haar kindje naar Egypte heeft moeten vluchten, zo zijn ook de reizigers vaak een vervolgd volk geweest. Woonwagenbewoners kennen een 10 ervaren in contrast met de burger -maatschappij. Dat speelt ook mee in groot vertrouwen in de hulp van God en van Maria, vooral bij ziekte en pro- 11 het contact met de parochie. Mensen van de kerk zijn burgers tot wie vaak een grote afstand bestaat. De parochie en de pastoor zijn voor reizigers nog steeds ver weg. Wel is er een sterke onderlinge verbondenheid met andere reizigers. Die verbondenheid wordt zichtbaar op belangrijke momenten in het leven zoals de eerste communie of een begrafenis. Je laat mensen niet onbegraven en zeker bij het overlijden van bekende leden uit de gemeenschap komen veel woonwagenbewoners van ver om de begrafenis bij te wonen. Ook de eerste communie is een gemeenschapsgebeuren, meer dan het gezinsfeest dat het bij niet-woonwagenbewoners meestal is. Het wordt dan ook vaak met een groot gezelschap gevierd. blemen in het leven, en een groot geloof in wonderen en genezingen. Als zij op reis gingen, bezigden de oude reizigers de wens aan elkaar: Ga met God. In die wens liggen de zegen en de bescherming van God voor onderweg besloten. De woonwagenbewoners reisden vaak op goed geluk voor hun levensonderhoud, afhankelijk van wat de reis zou brengen in handel en werk. Geluk en dus Gods zegen waren daarbij essentieel. Ga met God is ook de titel van deze brochure. Ouders wensen hun kinderen de zegen en bescherming van God toe. Een goede reis vol levensgeluk op weg naar volwassenheid, maar niet zonder God. Zij vieren dit feest uitbundig en kleden de kinderen als prinsen en prinsesjes, om hun een riem onder het hart te steken en te zeggen: Wij zijn dankbaar voor jullie en trots op jullie. Je mag er zijn, of wéét dat je er mag zijn. Voor de reizigers zelf is deze titel zeer herkenbaar en voor de oudere generatie woonwagenbewoners uit het hart gegrepen. De wagen als kerk De spiritualiteit van reizigers is een lekenspiritualiteit. Er is een sterk geloof in God en Maria dat van binnenuit beleefd wordt en door de woonwagenbewoners gedragen wordt: We doen het zelf. Aan de kinderen wordt in de wagen het Weesgegroet en het Onzevader geleerd. Er zijn devotionalia, er worden kaarsjes gebrand bij ziekte of onheil, en er is wijwater. Trekkers kennen immers de waarde van water en veel woonwagenbewoners zijn er van overtuigd dat heilig water, afkomstig uit een gewijde plek, een grote genezende waarde heeft. Ook muziek heeft waarde in het geloof, vooral voor de Sinti. Het is bidden zonder woorden, recht uit het hart waar de emotie spreekt.

7 Kapellen en bedevaarten Woonwagenbewoners zijn geen zondagse kerkgangers, maar dat betekent niet dat heilige plaatsen en liturgie geen rol spelen in hun geloof. Integendeel, een Lourdesgrot of een kapel die overdag open is en waar je binnen kunt lopen om een kaarsje op te steken, om er te bidden, troost te zoeken, om genezing te vragen, of om hun dankbaarheid uit te spreken, zijn van grote waarde. Vaak is het Maria voor wie reizigers hun hart kunnen openen. Dergelijke plaatsen worden heilige plaatsen waar zij graag naar terugkeren. De praktijk van de eerste communie Contact Er is een kloof gegroeid tussen de wereld van de burgers en die van de woonwagenbewoners. Daarom is het belangrijk om vertrouwen te (her-) winnen. Vertrouwen ontstaat door ontmoeting, door elkaar serieus te nemen 12 Individueel of met een groep komen zij met hun verdriet of hun blijdschap en te respecteren. Vaak werkt het goed wanneer iemand vanuit de parochie 13 naar devotieplekken en pelgrimsoorden waar heiligen worden vereerd. Naar aanspreekpunt kan zijn en de contacten kan onderhouden. Duidelijke afspraken devotieplekken reizen, pelgrimeren is als uiting van geloof ook verbonden maken en betrouwbaarheid tonen in het nakomen ervan zijn daarbij een met de geschiedenis van een gemeenschap die een reizend bestaan leidt. vereiste. Feesten Een laatste element dat van belang is in het geloof van woonwagenbewoners zijn de feesten. Feesten worden gezien als een erezaak, waarvoor kosten noch moeite gespaard worden. Een feest groot vieren laat zien dat je het belangrijk vindt en dat je er wat voor over heb. Het mag dan dus ook wat kosten. Feestkleding is in het bijzonder van belang. In je feestkleding laat je zien wie je bent. Dat is vanouds al zo. Wie een reizend bestaan leidt, neemt niet veel spullen mee maar wel altijd feestkleding, zodat je jezelf bij gelegenheid op je best kunt tonen. De voorbereiding Zoals gezegd dragen reizigers hun geloof in de wagen aan kinderen over: Daar worden het Onzevader en het Weesgegroet geleerd, en de rituelen die de gemeenschap viert. Bij de voorbereiding in de parochie is het goed om na te denken over het gebruikte materiaal. Zo moet er rekening mee gehouden worden dat veel woonwagenbewoners (zeker de grootouders) niet makkelijk lezen. Schriftelijke informatie schrikt dan af. Ook het onderling wantrouwen tussen reizigers en burgers kan tijdens ouderavonden een rol spelen. Het feest Voor woonwagenbewoners is de eerste communie een zeer belangrijk feest. Dikwijls wordt het uitbundig gevierd, niet alleen met het gezin maar met heel de gemeenschap. Bij de eerste communie moet het kind soms nog gedoopt worden. Meer dan het doopsel wordt de eerste communie ervaren als een initiatie in het geloof, kind van God worden. Daarom besteden woonwagenbewoners zelf veel aandacht aan de voorbereiding. Eerder schreven we over het belang van de zegen in het geloof van de reiziger. Dit kleurt ook de betekenis die aan doopsel en eerste communie worden gegeven. Voor de reiziger is de diepe grond van doop en eerste communie dat kinderen gezegend mogen worden door God en van Hem bescherming genieten.

8 Het is niet altijd eenvoudig om in een parochie een gezamenlijke eerste-communieviering te houden voor kinderen van woonwagenbewoners en andere parochianen. De verschillen in opvattingen en verwachtingen zijn groot, en dikwijls voelt men zich niet bij elkaar op zijn gemak. Er is daarom geen eenduidig advies te geven om vieringen van eerste communie gezamenlijk of apart te houden. Elke parochie zal proberen zowel zichzelf als de mensen om wie het gaat serieus te nemen. Anderzijds mag ook gevraagd worden dat reizigers de parochie serieus nemen Afnemende verschillen? Hierboven hebben we een aantal kenmerken beschreven van het geloof van veel reizigers. Dat geloof heeft een eigen stijl die soms erg afwijkt van die van een vaste groep parochianen. Tegelijkertijd lijken de verschillen kleiner te worden. Ook voor burgerparochianen is het niet meer vanzelfsprekend om op zondagochtend naar de viering te komen. Onder hen gaan geloofsuitingen ook vaker privé en thuis plaatsvinden. Zo zie je meer en meer dat mensen in hun huis een meditatie- of devotieplek hebben ingericht met een kaars, foto, kruisbeeld of icoon. Niet alleen voor reizigers geldt dat zij zich gelovig vooral in de ervaring laten aanspreken en veel minder op kennisniveau. Hetzelfde geldt voor veel parochianen. Voor de catechese betekent dit dat een groep die lang als randgroep is gezien omdat zij niet op zondag in de kerk aanwezig was nu vaak het grootste deel van de catechesanten uitmaakt, kinderen èn volwassenen. Daarin kan een catechesegroep veel leren van de gelovige rijkdom van woonwagenbewoners. Bij hen vind je immers vaak een doorleefd Het verhaal van de zegening van kinderen door Jezus (Mk 10, 13-16) is een favoriet Bijbelverhaal bij reizigers, het is hen op het lijf geschreven. geloof dat volharding kent, een geloof waar men iets voor over heeft, en een Op de dag van de eerste communie zelf wordt een groot feest gegeven dat levende traditie met praktische manieren om dat geloof handen en voeten te voor het kind onvergetelijk moet zijn. Er is veel aandacht voor de kleding van geven in het leven van iedere dag. het kind. Zo gaan de meisjes vaak in het wit of in het blauw-wit als verwijzing naar Maria. Ook wordt het kind op een bijzondere manier naar de kerk vervoerd,in een koets of een limousine. Omdat het zo n groot feest is wordt er ook veel aan uitgegeven. Voor God alleen het allerbeste. Soms bieden woonwagenbewoners daarin tegen elkaar op waardoor de indruk van grote rijkdom gewekt wordt. De schijn bedriegt hier, soms moeten anderen zelfs bijpassen.

9 Aanbevelingen en tips Algemene aanbevelingen Maak een persoon vanuit de parochie contactpersoon voor de woonwagenbewoners binnen de parochie. Deze persoon onderhoudt het contact met de gezinnen van reizigers die bij de eerste communie betrokken zijn. De contactpersoon kan een aantal zaken in beeld krijgen: - Zijn er dit jaar kandidaten voor de eerste communie? Wees je bewust van je taalgebruik: Woorden als kamp, kampers of zigeuners kunnen als beledigend worden ervaren. Betrek de ouders vanaf het begin bij de voorbereidingen, organisatie en versieringen en overleg met hen wat zij kunnen/willen bijdragen. Vraag openheid over de manier waarop de ouders het feest denken te gaan vieren, zodat er op het laatste moment geen onaangename verrassingen wachten. Houd rekening met een grote toestroom van familieleden. Plan van te 16 Wie zijn die kandidaten, kinderen, of volwassenen? voren het aantal mensen in en reserveer plaatsen in de kerk. Soms lijkt de 17 - Zijn de kandidaten voor de eerste communie gedoopt? eerste communieviering een soort huwelijksfeest te worden; dan is het Dit is namelijk niet altijd vanzelfsprekend. aan te raden om de communie afzonderlijk te houden, omdat het niet te - Welke voorbereiding is of wordt thuis al gedaan? verenigen valt met de viering van de parochiegemeenschap. - Hoe willen ouders en kinderen zelf het feest gaan vieren? Houd er rekening mee dat niet alle woonwagenbewoners makkelijk lezen. - Is het mogelijk om de eerste communie samen te vieren met de burgerkinderen Laat het contact daarom niet alleen schriftelijk lopen. in de parochie? Wanneer de ouders om wat voor reden dan ook niet in de gelegenheid Catechetische aanbevelingen zijn om voorbereidingen of ouderavonden bij te wonen, is het goed dat Heb oog voor de eigen devoties en het eigen geloof van reizigers en geef de contactpersoon vanaf het begin van de voorbereidingen de inhoud dat een plaats in je catecheseprogramma. Zo is het belangrijk dat alle zintuigen van de ouderavonden en bijeenkomsten voor de kinderen bij de reizigers meedoen in het geloof, ook in de catechese en de viering van de thuis bespreekt. eerste communie kunnen alle zintuigen aangesproken worden en kunnen Onder woonwagenbewoners zijn soms kinderen die al ouder zijn en om gezegende attributen een rol spelen. een of andere reden niet op zeven- of achtjarige leeftijd de communie Veel reizigers zullen er de voorkeur aan geven dat de voorbereiding voor hebben gedaan. Wanneer er goede contacten zijn met de kerk komt de de eerste communie aan ouders en kinderen samen gegeven wordt. Dat wens om alsnog de eerste communie te ontvangen vaak alsnog ter sprake. is voor de ouders een verdieping van hun geloof. Daarnaast laat men de Een contactpersoon kan dit tijdens bezoeken aan families bespreek- kinderen ook vaak niet graag alleen. Het geven van de eerste-communie- baar maken. Wanneer deze situatie zich voordoet, schep dan een andere catechese aan ouders en kinderen tegelijk kan voor heel de parochie een gelegenheid zodat deze uitvallers alsnog hun eerste communie kunnen goede mogelijkheid zijn. ontvangen. Woonwagenbewoners zullen catechese snel te verstandelijk vinden. In Soms zijn er ook ouderen die kenbaar maken dat zij de eerste communie hun geloof is kennis niet belangrijk; gevoel, barmhartigheid en mededogen niet hebben gedaan en daar behoefte aan hebben. Reguliere zondagsvieringen staan centraal. Dat is van belang voor de taal die je gebruikt in de en/of bedevaarten kunnen gelegenheden zijn waarbij deze volwassenen catechese: let op gevoelstaal, zowel in je eigen woorden als in die van hun eerste communie kunnen ontvangen. hen. Maak duidelijke afspraken en wees betrouwbaar in het nakomen ervan. Het belang van devoties voor reizigers hangt ook samen met de gerichtheid Wees bij voorbeeld op tijd bij afspraken, en maak duidelijke afspraken op geloofsbeleving. Catechese functioneert met hen daarom vaak het over het maken van foto s en video s bij de viering. beste door te doen, in plaats van door vooral uit te leggen.

10 Adressen Werkgroep woonwagenpastoraat Bisdom Groningen-Leeuwarden t.a.v. mevr. L. Winter, Ubbo Emmiussingel 79, 7911 BG Groningen Tel Kinderen een kaars op laten steken bij Maria en hen er een spontaan gebedje bij laten bidden is beter dan vertellen over bidden. Het kan in de catechese met reizigers veel betekenen als je devotionalia meeneemt, een rozenkrans of medaille. Vergeet niet om, als je devotionalia weggeeft, ze ook te zegenen: dat heeft voor woonwagenbewoners grote waarde en is catechetisch een kans. Het zegenen van de voorwerpen kan voor hen tot zegen zijn, een ervaring die hun geloof verdiept. Heb in de catechese oog voor de rol van Maria in het geloof van woonwa- Landelijk bureau Woonwagenpastoraat Emmaplein 19 B, 5211 BVZ s-hertogenbosch 18 genbewoners. Ook in de viering van de eerste communie kan het vertrouwen Tel , Fax , 19 op Maria een plaats krijgen. Voor reizigers zijn devotieplekken belangrijk. Wanneer er in de parochie een kapel is die overdag open is, kan dat een goede plek zijn om met de kinderen te praten over bidden. Woonwagenkinderen kunnen dan ook over hun devotieplekken of pelgrimsoorden vertellen. Meer informatie over het woonwagenpastoraat in Nederland: Van Pater tot parochie Een eeuw woonwagenpastoraat in Nederland Samengesteld door Jan van der Zandt m.s.c. en Hélène van Hout augustus 2010, ISBN Besteladres: Stichting Media PWN, Emmaplein 19 B, 5211 BVZ s-hertogenbosch Tel , pwin@tiscali.nl Colofon Tekst Stefan Mangnus Herman Agterhoek Diocesane werkgroep woonwagenpastoraat Met medewerking van Ellen Hogema, Solidair Groningen & Drenthe Foto s Mini Wolters, eerste-communieviering, Pauluskerk, Titus Brandsma parochie Emmen Vormgeving AlbertsKleve, bureau voor grafisch ontwerp BNO, Uitgave Bisdom Groningen-Leeuwarden, Ubbo Emmiussingel 79, 7911 BG Groningen Tel ,

11 20 Bisdom Groningen Leeuwarden Ubbo Emmiussingel BG Groningen telefoon (050)

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

PROTOCOLLEN januari 2013

PROTOCOLLEN januari 2013 PROTOCOLLEN januari 2013 1 2 Pastoraal Team Vinkeveen, januari 2013 Beste mensen, In de afgelopen jaren hebben wij een aantal afspraken gemaakt over sacramentenbediening en uitvaarten. We hebben ze nog

Nadere informatie

Parochie nodig. Pagina 1

Parochie nodig. Pagina 1 Parochie nodig Katholiek worden Wanneer u als volwassene er over nadenkt om katholiek te worden willen wij u daar graag bij begeleiden. Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden dan kunt u contact

Nadere informatie

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is:

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Een symbool is iets wat je helpt herinneren of je in

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn wonderlijke verhalen, de verhalen rond de geboorte van Jezus: Maria, die zwanger is door de heilige Geest, Jozef, die in een droom een engel

Nadere informatie

VIERING OVER DE NAAM 21 april 2001

VIERING OVER DE NAAM 21 april 2001 Parochie Lommel-Barrier Werkgroep Eerste Communie VIERING OVER DE NAAM 21 april 2001 Vooraf: Klaarzetten: micro voor de kinderen, doopregister, water (vijvertje). Ook de witte (kiezel)steentjes waarop

Nadere informatie

Gerecht van je keuze. Kaarten op tafel. Hartstochten en verlangens. Uit je eigen keuken. Om aan te proeven. je eigen onderwerp

Gerecht van je keuze. Kaarten op tafel. Hartstochten en verlangens. Uit je eigen keuken. Om aan te proeven. je eigen onderwerp Uit je eigen keuken Gerecht van je keuze je eigen onderwerp We gaan rond de tafel met elkaar in gesprek over dat onderwerp dat jij graag aan wil kaarten in gezelschap van een groep vrienden en bekenden

Nadere informatie

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking Het logo als gespreksopener Een catechetische handreiking 2 Het Jaar van het Geloof Van 11 oktober 2012 (de begindatum van Vaticanum II en de publicatiedatum van de Catechismus van de Katholieke Kerk)

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Jaarplan 2015 Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Ter inleiding: Voor u ligt het jaarplan 2015 van de parochiekern Sint Bartholomeus. Dit jaarplan is opgesteld door de Commissie Pastoraal

Nadere informatie

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Intredelied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting P. In de naam van de Vader, de Zoon en de

Nadere informatie

Met regelmaat komt ik nog in de Ooster. Als ik naar deze Oosterkerkgemeente kijk, dan zie ik een zeer levendige gemeenschap.

Met regelmaat komt ik nog in de Ooster. Als ik naar deze Oosterkerkgemeente kijk, dan zie ik een zeer levendige gemeenschap. Verkondiging Een icoon met een groot rood veld. Een vurig veld in de vorm van een lindeblad het vuur dat overal heen kan waaien. Dat is de verbeelding van deze icoon uit de tweede helft van de zestiende

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Jullie pastoor vd Weide Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Datum Activiteit Aanvang Bijzonderheden 3 November Allerzielen 11:00 uur De liturgische kleur is paars. De paaskaars brandt. Er is een Eucharistieviering.

Nadere informatie

Stramien voor een nooddoop

Stramien voor een nooddoop Stramien voor een nooddoop Beste ouder(s), Jullie hebben gevraagd om jullie kindje nu te dopen. Het wordt een nooddoop jullie kindje is in nood. Haar/zijn leventje is bedreigd, de toekomst is onzeker.

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Maria gaat op visite bij Elisabet. Maria was natuurlijk helemaal vol van het geweldige nieuws dat ze van de Gabriël had gehoord. Ze wilde het heel graag aan

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Cursusaanbod Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Studiejaar 2012-2013 CURSUS GROEIEN IN GELOOF In september 2012 opnieuw van start Wil jij Jezus Christus als leidraad van je leven? Vind je het moeilijk

Nadere informatie

Kaarsen en ramen Licht van de Heer

Kaarsen en ramen Licht van de Heer Kaarsen en ramen Licht van de Heer Er branden kaarsen op het altaar. Lichtende kaarsen begeleiden het evangelie dat wordt voorgelezen. Licht der wereld De belangrijkste kaars is de paaskaars. Veel mensen

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de Eucharistie (1 e communie) St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.:

Nadere informatie

Kan ik hier stage lopen??

Kan ik hier stage lopen?? Kan ik hier stage lopen?? Mogelijkheden voor maatschappelijke stage in de parochie. Uitgave van: Pastorale Dienstverlening bisdom Rotterdam Informatieve websites www.samenlevenkunjeleren.nl/scholen/praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Woonwagencultuur. wat is dat?

Woonwagencultuur. wat is dat? Woonwagencultuur wat is dat? Waarom zijn woonwagenbewoners zo n aparte groep mensen? Waarom willen ze niet gewoon in een stenen huis wonen? Waarom wonen ze in wagens die al lang niet meer rijden kunnen?

Nadere informatie

Pastoraat voor woonwagenbewoners, Sinti en Roma in Nederland. Emmaplein 19 B, 5211 VZ s-hertogenbosch nummer 17 augustus 2011

Pastoraat voor woonwagenbewoners, Sinti en Roma in Nederland. Emmaplein 19 B, 5211 VZ s-hertogenbosch nummer 17 augustus 2011 PWN-Brief Pastoraat voor woonwagenbewoners, Sinti en Roma in Nederland Emmaplein 19 B, 5211 VZ s-hertogenbosch nummer 17 augustus 2011 De wagenzegening tijdens de dertigste bedevaart naar Roermond wordt

Nadere informatie

Sassenheim, september 2014. Beste jongere,

Sassenheim, september 2014. Beste jongere, Sassenheim, september 2014 Beste jongere, Als je gedoopt bent en in groep 8 of de brugklas zit, wordt je nu uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende stap in je leven, de voorbereiding op het sacrament

Nadere informatie

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden WELKOM! Per 1 januari 2015 Emmaus, West Willibrord, Maaspoort San Salvator, Orthen Waarom zijn we hier bij elkaar? Vanwege onze opdracht als gedoopten: Staand

Nadere informatie

INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN

INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN OVER KINDERBIJBELS OM TE BEGINNEN Als je een kinder- of jeugdbijbel aan wilt schaffen dan is het heel belangrijk dat je eerst

Nadere informatie

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten Naam: Evaluatie Datum: ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten B 1. Laat de kinderen tot Mij komen, zei Jezus De kerkgemeenschap zegt, zoals Jezus, tegen kinderen en jongeren:

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Verschillen in geloven. Over geloofsopvoeding als je verschillend gelooft. Mogelijkheden voor twee soorten bijeenkomsten

Verschillen in geloven. Over geloofsopvoeding als je verschillend gelooft. Mogelijkheden voor twee soorten bijeenkomsten Verschillen in geloven Over geloofsopvoeding als je verschillend gelooft Verschillen in geloven is een themaboekje uit de serie Zijsprong. Deze serie hoort bij het bewaarmagazine Spring, opvoeden en geloven

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Het sacrament van de ziekenzalving.

Het sacrament van de ziekenzalving. Het sacrament van de ziekenzalving. Vooraf rustige muziek. 1. Kruisteken en vredeswens door pater Gerard. In de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Amen Vrede zij u allen en allen die u lief

Nadere informatie

Dienst Geestelijke Verzorging

Dienst Geestelijke Verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Patiënt en dan? U bent in het ziekenhuis opgenomen en er komt veel op u af. Deze situatie kan veel vragen oproepen en geestelijk behoorlijk zwaar zijn. Als u behoefte hebt

Nadere informatie

Uw Kerkelijke Uitvaart

Uw Kerkelijke Uitvaart Uw Kerkelijke Uitvaart 2 Adressen Pastor T.F. Buitendijk OCarm Westelijk Halfrond 1 1183 HN Amstelveen tel. 020 641 63 01 e-mail: tom.buitendijk@hetnet.nl Pastor Ph. Kint Ronde Hoep Oost 31 1191 KC Ouderkerk

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Contact houden met onze Schepper

Contact houden met onze Schepper Contact houden met onze Schepper Contact houden met onze Schepper ZEVENDE ZONDAG VAN PASEN 20 mei 2007 Woord- en Communieviering met Mariaverering Woord van welkom Wij komen samen in de naam van de Vader,

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 2 november 2014 * Gedachtenis van de overledenen Kogerkerk * Preek Spreuken 9. 1 18 / Matteüs 25, 1-13 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag een prachtige en poëtische tekst

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot Leven met aandacht Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot w e g D e v a n F r a n c i s c u s 2 Leven met aandacht Inhoud 1 De weg van Franciscus 9 2 De oprichting van de congregatie

Nadere informatie

Stappenplan catechumenaatsweg

Stappenplan catechumenaatsweg Stappenplan catechumenaatsweg o Iemand biedt zich aan om gedoopt te worden. Hij neemt contact op met de pastoor, de diaken, de parochieassistent, een parochiaan of het parochievicariaat. Met wie hij ook

Nadere informatie

JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN. Onzevader in eerste communievoorbereiding

JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN. Onzevader in eerste communievoorbereiding JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN Onzevader in de voorbereiding op de eerste communie Onzevader in eerste communievoorbereiding Doelgroep: Kinderen die zich voorbereiden op de eerste communie Doelstelling: Met

Nadere informatie

1 Gelovig vieren met kinderen in de eerste communieviering.

1 Gelovig vieren met kinderen in de eerste communieviering. 1 Eerste Communie vieren Aanwijzingen voor de praktijk Ieder die betrokken is bij de voorbereiding van een eerste communieviering (leerkracht, school, ouders, parochie, priester) voelt het aan als een

Nadere informatie

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen In de brochure Pastoraal bij het vormsel. Catechese en gemeenschap, wordt de eerste zondag van de advent gesuggereerd als een geschikt moment

Nadere informatie

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée Life Coach Désirée Snelling Berg Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée 2011 Magie voor het verkopen van je huis

Nadere informatie

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond 1 Zie dia 2 Maria is de patrones van ons bisdom, Een patroonheilige, zo leert ons de kerkgeschiedenis, is een heilige die ons tot voorbeeld is

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013 Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Parochietour 2013 NOVEENGEBED PAROCHIETOUR 2013 Beste meebidder! Het gebed is van onschatbare waarde. Waarom bidden we dan zo weinig? Dat is een vraag

Nadere informatie

RK PAROCHIE DE GRAANKORREL 2015-2016

RK PAROCHIE DE GRAANKORREL 2015-2016 RK PAROCHIE DE GRAANKORREL 2015-2016 Jeany Bourne-Wijngaarde Marcia Reboe Adele Langkemper 06 48 61 71 62 Afwezigheid melden Kerkcentrum: De Drie Stromenkerk Renswoudestraat 75, 1106 BJ Amsterdam -2- Beste

Nadere informatie

Solidariteit zonder omwegen (Vrienden zonder grenzen) Werkdocument lesimpulsen Onderbouw

Solidariteit zonder omwegen (Vrienden zonder grenzen) Werkdocument lesimpulsen Onderbouw Solidariteit zonder omwegen (Vrienden zonder grenzen) Werkdocument lesimpulsen Onderbouw Lesimpuls 1 Materiaal: affiche Bespreken van de affiche aan de hand van frames of omkadering Wat zie je op de affiche?

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie 1 van 8 26-1-2016 11:59 Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie In deze enquête stellen wij u een aantal vragen over uw ervaringen met de Thomas a Kempisparochie. Ons doel is beter in beeld te krijgen waar

Nadere informatie

Pastoraat wat is dat?

Pastoraat wat is dat? Pastoraat wat is dat? Eigenlijk best een lastige vraag! Pastoraat daar zijn heel veel dikke boeken over geschreven. Maar na het lezen weet je het soms nog niet!? Daarom mogen jullie een paar minuten daar

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk De Werkgroep Vorming en Toerusting ontwikkelde een programma voor de parochies om te benutten bij de promotie dvd en het artikel Alles is genade uit het Identiteitsnummer

Nadere informatie

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij:

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij: 2 Papa Mama Peter Meter.... Pastoor Reneerkens De volgende mensen zijn er ook bij: 3 BEGROETING EN WELKOMSTWOORD Alles went, zeggen we wel eens, zelfs het wonder wat altijd weer opnieuw gebeurt, wordt

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1316 zondag: 3 e zondag van de zomer datum: 07-07-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Lucas 2:41-52 (BGT) liederen: Opw 733; 'Samen in het licht';

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2018-2019 BESTE OUDERS/VERZORGERS, Wat fijn dat uw zoon/dochter dit jaar de Eerste Communie doet in de Heilige Martinusparochie. Dit boekje bevat informatie over de

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2018

EERSTE COMMUNIE 2018 EERSTE COMMUNIE 2018 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Mia Verbanck sterke symbolen Het was een vrijwillige

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Misschien heeft u er iets van meegekregen: afgelopen dinsdag is in de Rooms-katholieke kerk een Buitengewoon Jubeljaar begonnen: het Heilig Jaar van

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wie zijn er van betekenis in mijn leven? Als ik daar over nadenk word ik blij. Want er zijn zoveel mensen van betekenis voor mij. en voor u? Voor wie ben ik van betekenis?

Nadere informatie

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof Zondag 19 januari 2014 Viering in de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen Paulusgemeenschap en Protestantse Gemeente de Eshof Hoevelaken Thema: Is Christus dan verdeeld? (1 Kor. 1,13) 1 / 7

Nadere informatie

NAAMOPGAVE 21 FEBRUARI 2016

NAAMOPGAVE 21 FEBRUARI 2016 NAAMOPGAVE 21 FEBRUARI 2016 Welkom Kinderen: Dag lieve mensen allemaal, wij heten jullie heel hartelijk welkom in deze viering van onze Naamopgave. Wij komen vandaag aan Jezus zeggen dat ons hartje klaar

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Bron: Fr. James Mallon, Divine Renovation Guidebook, 2016, p. 74-79. Bewerkt door Alpha Nederland en Centrum voor Parochiespiritualiteit,

Nadere informatie

Wat wil jij? Wat wil ik?

Wat wil jij? Wat wil ik? Alle formulieren bij het boek Wat wil jij? Wat wil ik? ALLE PAGINACIJFERS KOMEN OVEREEN MET DE PAGINANUMMERS IN HET BOEK UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER eens oneens 1 Ik vind mijzelf aantrekkelijk

Nadere informatie

RK Federatie Vlietstreek

RK Federatie Vlietstreek RK Federatie Vlietstreek UITVAARTFOLDER Als een dierbare komt te overlijden, komen er vele vragen op de nabestaanden af. Diepere vragen over het mysterie van het leven en de dood, maar ook veel praktische

Nadere informatie

Preek 3 januari 2016 doop David Noordermeer

Preek 3 januari 2016 doop David Noordermeer Lieve doopouders, grootouders, familie en vrienden, gemeente, Het Bijbelgedeelte dat we vanmorgen gelezen hebben uit de brief van Paulus aan de Korintiërs, loopt als een rode draad door jullie leven. Bij

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen.

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen. De verhalen van vandaag uit het evangelie van Marcus

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen

Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen Opzet van de ouderavond Welkom Moment van bezinning De voorbereiding van de kinderen (school/parochie/thuis) 1.

Nadere informatie

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen 2 Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen Basisschool.. Basisschool.. Thema... 200. 3 Binnenkomst communicantjes Muziek door. Welkomstwoord Door pastoor

Nadere informatie

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Openingslied: ZJ 501: Magnificat, strofen 1 en 2. Begroeting en inleiding P. Op het feest van de ten hemelopneming van Maria, Jezus moeder,

Nadere informatie

GEDETINEERDEN IN VLAANDEREN

GEDETINEERDEN IN VLAANDEREN GEDETINEERDEN IN VLAANDEREN Wat geloven ze? Een spiegel voor de Oecumene. Regelmatig krijg ik als gevangenisaalmoezenier de vraag: wat geloven die gedetineerden van jou nu eigenlijk? Vaak wordt het antwoord

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch?

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch? Liturgie Jongerenviering op 10 juni 2012 Protestantse Kerk in Wehl Welkom Anneke We begroeten elkaar met het zingen van: 'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) Thema van de

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is altijd prettig als de Bijbel zelf aangeeft, hoe je iets moet lezen. Soms zijn er van die verhalen of gelijkenissen, waarvan ik bij een eerste

Nadere informatie

(Deel van) Zijn Lichaam

(Deel van) Zijn Lichaam (Deel van) Zijn Lichaam 1 December 2013 I. Wedergeboren Leven II. Levende stenen 1 Petrus 2:4-5 Voeg u bij hem, bij de levende steen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen om zijn

Nadere informatie

Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen...

Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen... Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen... Ton Schulten Woord vooraf Al van jongs af heeft Ton Schulten zich aangetrokken gevoeld tot schilderkunst en vormgeving. Op 53-jarige leeftijd

Nadere informatie

De leerlingen van Jezus zijn in afwachting. Ze voelen het.. er staat iets volkomen nieuws te gebeuren. Het is immers Jezus die spreekt over zijn vertrek bij hen. Voorgoed of is er nog wel een toekomst

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

In gesprek met God. In gesprek met God. In gesprek met God. m n. Marlies Medema & Agnes Huizenga

In gesprek met God. In gesprek met God. In gesprek met God. m n. Marlies Medema & Agnes Huizenga Voelt bidden voor jou soms als het doen van een lange reeks verzoekjes aan God? Mis je inspiratie om met God in gesprek te gaan? Dit werkboekje geeft je handvatten om je gesprekken met God eens over een

Nadere informatie

Paasmorgen 2014: Wees niet bang!! Lezingen: Gen.2:2,3 en Gen.1:1-5 en Matt.28:1-10

Paasmorgen 2014: Wees niet bang!! Lezingen: Gen.2:2,3 en Gen.1:1-5 en Matt.28:1-10 1 Paasmorgen 2014: Wees niet bang!! Lezingen: Gen.2:2,3 en Gen.1:1-5 en Matt.28:1-10 Een goede traditie is het om op de vroege paasmorgen het licht tegemoet te lopen: opstaan in het nacht en de zon op

Nadere informatie