Zesde bis-architectuurwedstrijd Thema: Een nieuw leven voor villa s en fermettes

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zesde bis-architectuurwedstrijd Thema: Een nieuw leven voor villa s en fermettes"

Transcriptie

1 Zesde bis-architectuurwedstrijd Thema: Een nieuw leven voor villa s en fermettes Voor het zesde opeenvolgende jaar organiseerde bis een architectuurwedstrijd. Na Recente renovaties (2009), Recente duurzame projecten (2010), Buiten in de binnenstad (2011), Wonen en werken (2012) en Wonen in appartementen (2013) was het thema van 2014: Een nieuw leven voor villa s en fermettes. Thema 2014 Op het einde van de vorige eeuw droomde Vlaanderen zich een eindeloos landschap bijeen van villa s en fermettes. Het vrijstaande huis met de wagen ervoor was het geprefereerde woonbeeld bij de welstellende, hardwerkende middenklasse. Na 40 jaar en twee generaties later hebben de tuinen vaak aan kwaliteit gewonnen maar zijn de woningen aan een grondige vernieuwing toe. De originele bewoners ruilen de suburbane panden voor vlotter bereikbare, kleinere en onderhoudsluwere woongelegenheden. Jonge gezinnen trekken opnieuw de buitenwijken in en besteden veel tijd en energie aan het aanpassen en renoveren van het huis aan de hedendaagse eisen en normen. De bouwwoede uit de jaren 1960 tot 1990 bracht weliswaar een zekere verscheidenheid aan modellen voort, toch waren de meeste gebaseerd op standaard-plannen van een sleutel-op-de-deur -bedrijf. Zelden werd er rekening gehouden met de oriëntatie, de isolatie beperkte zich tot het minimum en een gevoeligheid voor de context van de woning was ver te zoeken. Er ligt aldus een grote en boeiende uitdaging in het actualiseren van die bestaande woontypes in de stedelijke rand. bis koos voor deze zesde architectuurwedstrijd het thema Een nieuw leven voor villa s en fermettes.

2 Hoe kunnen deze woningen deskundig gerenoveerd, eventueel hertekend en heringedeeld worden zodat ze beantwoorden aan de hedendaagse eisen en normen? Hoe kunnen ze op een duurzame, innovatieve én aantrekkelijke manier tegemoet komen aan onze huidige behoefte aan wooncomfort en levenskwaliteit? Wedstrijdcriteria De architectuurwedstrijd peilde naar boeiende en architecturaal relevante villa s of fermettes die recent een nieuw leven kregen. De projecten moesten beantwoorden aan volgende criteria: - Het moest gaan om de renovatie van een woning die oorspronkelijk een vrijstaande villa of fermette was, of eventueel een haciënda, een rustieke bungalow... gebouwd in de periode Gelegen in België. - Gerenoveerd tussen 2010 en Uitsluitend voor residentieel gebruik. - De werken werden uitgevoerd door één of meer aannemers. Recordaantal inzendingen De bis-architectuurwedstrijd is sinds zijn ontstaan in 2009 uitgegroeid tot een begrip. De jaarlijkse keuze voor wedstrijdthema s met een actuele relevantie is daaraan natuurlijk niet vreemd. Dat vertaalt zich in een groeiend aantal inzendingen, met dit jaar voor het eerst meer dan 50 projecten! Het thema Een nieuw leven voor villa s en fermettes spreekt duidelijk veel architecten aan. De kwaliteit van de ingezonden ontwerpen varieerde volgens de jury van eerder gewoon over behoorlijk tot uitstekend. Zoals de vorige jaren was er een mooie geografische spreiding van de deelnemers. DE JURY De jury bestond dit jaar uit: Kris Coremans, ir.-architect en landschapsarchitect ssa/xx -Architecten, Vakgroep Architectuur & Stedenbouw Universiteit Gent Hans Lust, architect, zaakvoerder L.U.S.T. Architecten, Vakgroep Architectuur & Stedenbouw Universiteit Gent Veerle Wenes, zaakvoerder valerie traan gallery Algemene vaststellingen - De ingezonden ontwerpen kunnen grosso modo worden ingedeeld in drie categorieën: typische sleutel-op-de-deurwoningen die door de architect grondig geactualiseerd werden; woningen die reeds een architecturale waarde bezaten maar dringend aan de huidige comfort- en energienormen moesten aangepast worden; en bouwsels met een lange en onduidelijke bouwgeschiedenis die radicaal hertekend werden.

3 De architecten grijpen de transformatie-opdracht aan om in te zetten op een toegevoegde architecturale kwaliteit of juist op het behoud ervan. - Een aantal projecten beperkte zich tot het louter aanbouwen van een volume bij de oorspronkelijke woning of tot het volledige herbouwen van het bestaand volume. De jury beoordeelde deze ontwerpstrategieën als minder relevant binnen het thema van de wedstrijd omwille van de negatie van het gegeven. - In zo goed als alle projecten stond de beleving en de bereikbaarheid van de privé-tuin centraal. Dit resulteerde in enkele interessante functieverschuivingen en boeiende ruimtelijke oplossingen binnen de bestaande woningen. Om een antwoord te bieden op de privacy in de buitenruimte worden meer en meer woningen uitgerust met inpandige terrassen. - De actuele eisen op het gebied van geluids- en thermische isolatie; energieprestatie en ventilatie vereisen inventieve technische ingrepen bij de renovatieopdracht. Enkele projecten halen daarbij de laagenergie- tot zelfs passiefhuisstandaard. - Vanzelfsprekend gaat veel aandacht naar het uitbreiden en moderniseren van de uitrusting van de woning. De nieuwe keuken wordt zo vaak het hart van het huis en meerdere kamers worden uitgerust met een eigen sanitair. - Algemeen is er een tendens om de binnenruimte efficiënter te gebruiken. De planschema's uit de vorige eeuw worden grondig omgeworpen. Een te grote inkomhal wordt rechtstreeks op de leefruimte betrokken en te kleine trappenhuizen worden opengebroken. Door het gebruik van grotere glasoppervlakken worden de ruimtes diep in de woning intensiever benut. Waar in het originele plan de garage soms meer oppervlakte innam dan de leefruimte, wordt het evenwicht tussen leefruimte en dienstruimte hersteld. Het ziet ernaar uit dat de stijlfiguren uit de vorige eeuw opnieuw een bron van inspiratie zijn: platte daken; overhangende luifels en contrasterende texturen; uitgesproken materiaal- en kleurgebruik. Deze projecten staan in schril contrast met de minimalistische witte woondozen van de veelvuldig gepromote nieuwbouwprojecten. DE LAUREATEN De jury kijkt voor de beoordeling van de projecten in de eerste plaats naar de manier waarop het project een antwoord geeft op de vraagstelling van de bis-wedstrijd: hoe kunnen villa s en fermettes, gebouwd voor en door de vorige generaties, afgestemd worden op de hedendaagse eisen en normen in verband met woonkwaliteit? Daarbij peilt de jury naar innovatieve modellen en ontwerpstrategieën die in staat zijn om binnen het gegeven van een bestaande woning aantrekkelijke en fascinerende architecturale ingrepen te ontwikkelen. Een bijzondere aandacht gaat uit naar de planorganisatie en de circulatie, de duurzaamheid van de voorgestelde oplossingen en de detaillering.

4 De jury stelt vast dat er ook dit jaar heel wat hoogwaardige realisaties werden ingediend. Hieruit zijn 5 laureaten geselecteerd die elk voor een specifieke vraagstelling een markant project kunnen voorleggen. Omdat zowel de opdracht als de context van de selectie erg uiteenlopend zijn, wordt geen rangorde tussen de laureaten vastgelegd. Deze 5 geselecteerde projecten worden tijdens bis tentoongesteld in hal 7. Kleiner volume en toch meer bruikbare ruimte Architect: Els Claessens en Tania Vandenbussche, Gent Deze vrijstaande woning werd begin de jaren 60 al een eerste keer - niet echt doordacht - verbouwd. Ze werd toen achteraan uitgebreid met een keuken en badkamer. Die aanbouw nam het zonlicht weg en het contact met de tuin was onbestaand. Aan de straatkant werd nog een volume toegevoegd met een overmaat aan circulatieruimte. De vraag van de nieuwe eigenaars (een gezin met 3 kinderen) naar meer leefruimte en een betere relatie met de tuin had makkelijk opnieuw kunnen leiden tot een uitbreiding van de woning. De architecten kwamen uiteindelijk tot een kleiner volume met toch meer bruikbare ruimte. Het hoofdvolume met zijn karakteristieke hellende dakvorm werd behouden, de aanbouw achteraan afgebroken. Zodoende komt er langs de tuinkant opnieuw royaal zonlicht binnen en krijgen de woonkamers weer contact met de tuin. De inkom bevindt zich niet langer in de voorgevel, maar is verplaatst naar de zijgevel. Door meer centraal in de woning binnen te komen, kwam er plaats vrij voor een extra kamer vooraan en wordt het aandeel van de circulatieruimte beperkt. De bestaande kamers werden geoptimaliseerd door een herschikking van ramen en binnendeuren. Aan de zijgevels en de achtergevel is gelijkvloers een nieuwe, dunne schil toegevoegd die, afhankelijk van de noodzaak, luifel is (aan de inkom en aan het terras), zenitaal licht geeft (boven het keukenaanrecht) of de proporties van de bestaande kamers verbetert (in de leefruimtes aan de tuinkant en in de berging). Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de volledige bouwschil te isoleren en de gevel te vernieuwen. Er is nu een subtiel onderscheid tussen de 'plint, het gedeelte tot aan de bovenkant van de gelijkvloerse ramen, en het gedeelte daarboven. Alle metselwerk is uitgevoerd in lichtgrijze baksteen: de plint vlak in combinatie met geschilderd houten schrijnwerk, daarboven in reliëf met grijs aluminium schrijnwerk. Het contrast tussen het gelijkvloerse, oranje schrijnwerk en de monochrome, grijze uitvoering van baksteen, beton en aluminium daarboven versterkt de link tussen de leefruimtes en de tuin.

5 Wat overtuigde de jury? - Het respect voor het originele huis. De thema's van het architectuurproject worden afgeleid uit de verhoudingen van het hoofdvolume. - De intelligente keuze voor het herschikken van de circulatie en de woonruimtes waardoor het volume van de woning beperkt blijft. - De sterke relatie met de buitenomgeving. - De noodzaak om de gevel te isoleren, geeft aanleiding tot een boeiend gevelontwerp met mooi gedetailleerde metselwerkverbanden. - getuigt van een grote beheersing in zowel verhoudingssystemen als in materiaalgebruik en detaillering. Terugkeer naar de oorspronkelijke architectuur Architect: UR architects, Antwerpen De bestaande woning werd vroeger al enkele keren verbouwd. Sommige ruimtes, zoals de zolder, werden niet of nauwelijks gebruikt en gaven bouwfysische problemen. Na onderzoek werd besloten de woning grotendeels te herstellen in de staat van het oorspronkelijke ontwerp (architect Arthur Degeyter) en uit te breiden met een extra volume op de plaats van de voormalige garages. Daarnaast moesten de nodige aanpassingen meer licht in de woning brengen zonder aan de hoogstammen te raken. Binnen werd het een en ander gereorganiseerd zonder al te veel constructieve ingrepen. Er werd plaats gemaakt voor de uitbreiding van de gang tot in de nieuwe keuken. Die gang werd ook in verbinding gebracht met de westgevel en de inkom. De slaapkamer en bergruimte in de zuidgevel werden samengevoegd zodat alle functies een ruimte opschoven: de keuken werd bergruimte, de eetkamer werd keuken, de woonkamer werd eetkamer. Een extra volume met de nieuwe woonkamer geeft de woning een nieuw gezicht. De carport en berging werden half uitgegraven, de woonkamer en werkhoek bevinden zich een half niveau hoger dan de eetkamer. Via een helling in het terrein staat de woonkamer in contact met de tuin aan de westkant en met de lager gelegen bestaande woning. De werkhoek biedt uitzicht op de voortuin in het noordoosten. Tuin en woning haken nu op elkaar in en complementeren elkaar.

6 De gesloten gevels zijn bekleed met donkere halfronde houtprofielen en alterneren met openingen van vloer tot plafond. De omzomende uitgravingen en ophogingen sluiten hierop aan. Wat overtuigde de jury? - illustreert de geschiedenis van een 20 ste -eeuwse villa: oorspronkelijk een modernistische woning, omgebouwd tot een fermette met hellend dak en recent in ere hersteld zonder dat het hier om een strikte restauratie gaat. - De verbouwing erkent de inzet van de oorspronkelijke architectuur en werkt daarop verder zonder te vervallen in een loutere stijloefening. De aanpassingen aan het originele volume blijven traceerbaar en herkenbaar door het gebruik van uitgesproken hoogteverschillen en materialen. - De nieuwe elementen spelen door hun positie in op de nu volgroeide tuin, de verbanden met de omgeving zijn verrassend en maken dankbaar gebruik van de topografie van het terrein. Architecturale acupunctuur Architect: dmva architecten, Mechelen In een bosrijk recreatiegebied rond het Rommersven in Brecht stonden vakantiewoningen te koop. Door de omvorming van recreatiedomein tot woongebied maakten vele van de 'zwarte bouwsels' - vaak in erbarmelijke staat - plaats voor nieuwbouwwoningen. Maar hier niet. Niet alleen uit respect voor de in 1969 door Fried Verschueren ontworpen A-frames, maar ook uit overtuiging dat deze tentachtige constructies hier precies op hun plaats staan en de relatie met de locatie en het ondiepe meer versterken, werd besloten het vakantiehuisje aan te kopen, te behouden en te renoveren. Vrij snel in het ontwerpproces werd duidelijk dat de bestaande oppervlakte (54 m 2 ) ontoereikend was om de woon- en werplek te organiseren. De architecten geven de wens naar een uitbreiding met een werkruimte, een logeerkamer en een sanitaire cel vorm in een eenvoudige glazen vleugel. De voorgeschreven totale woonoppervlakte van 80 m 2 wordt hierbij niet overschreden. De aanbouw wordt licht opgetild vanuit het maaiveld om er een zwevend karakter aan te geven en zo de continuïteit met de omliggende natuur en het nabijgelegen meer te versterken. Lange, kozijnloze glaspartijen over de volledige verdiepingshoogte, accentueren de intentie van een lichte structuur die zicht slechts puntsgewijs in het maaiveld verankert. Blootgelegde spantbenen, typerend voor het prisma-vormige hoofdvolume, markeren de overgang naar de nieuwe ruimte en weerspiegelen het verticale spel van de

7 boomstammen. De nieuwe constructie reflecteert het ritme van de spanten en vormt de basis voor de interieurelementen. Tussen inkompartij en eet/werkruimte ontdubbelt de scheidingswand zich tot een badkamer. De verdiepingshoge raampartijen werpen het beeld van de omgeving diep in de woning. De uniforme behandeling van het interieur accentueert de lichtheid van de structuur in contrast met de natuurlijke omgeving. Wat overtuigde de jury? - De architecten valideren de bestaande draagstructuur en weten, op een intelligente manier, deze in te zetten bij de uitbreiding. - Het ritme van de spanten organiseert consequent zowel de schil als het interieur van de woning. Het geheel krijgt daardoor de precisie van een meubelontwerp. - Dit project toont met overtuiging dat vanuit een grondige observatie van de bestaande context met beperkte middelen woonkwaliteit kan afgeleverd worden. - De uniforme behandeling van het interieur compenseert de eerder beperkte woonoppervlakte en versterkt de beleving van de buitenomgeving. - In de grondige verandering van tijdelijk naar permanent verblijf, blijft iets van de voormalige uitstraling van een vakantiehuisje hangen. 1 WONING WORDT 3 WONINGEN Architect: DDM architectuur, Kortrijk Deze verbouwing formuleert een architecturaal antwoord op een steeds pertinenter wordende vraag: wat te doen met de vele overmaatse naoorlogse woningen enerzijds en de wens van de overheid om de woondensiteit te verhogen in de stedelijke omgeving anderzijds? De bouwtechnische toestand van het gebouw en de staat van het terrein noodzaakte een grondige sanering. In de voorstudie wordt de draagkracht van het terrein vastgelegd op 3 woningen. Het gebouw wordt voorzien van nieuwe toegangen, georganiseerd langs een circulatie-as en een patio in het midden van het pand. De wens van de opdrachtgever om te investeren in lage-energiehuurwoningen, wordt bereikt door een uniforme isolerende bekleding met zink op daken en gevels. De verbrokkelde bestaande toestand is, door het verleggen van een aantal daklijnen, omgevormd tot één sterk volume. De afwerking met donker zink doet het bouwvolume opgaan in de groene omgeving. Met dit project wordt de densiteit van dit perceel verdrievoudigd zonder aan privacy en woonkwaliteit in te boeten.

8 Wat overtuigde de jury? - levert een boeiend model af voor de overmaatse bouwsels op te ruime kavels. - In de evenwichtsoefening tussen privaat en collectief worden aantrekkelijke keuzes gemaakt. De verhouding tussen de eigen woonunit en de gemeenschappelijke delen van het project zijn evenwichtig en ondersteunen de samenhang van het architecturaal project. - De 3 woningen zijn compact en functioneel georganiseerd, er is veel aandacht voor de eigenheid van elke woning en de schikking van de woonprogramma's laat toe om levenslang te wonen. - De architecten gebruiken de eigenschappen van het terrein oordeelkundig: zo is de oorspronkelijke grote tuin collectief maar beschikt elk gezin over een individueel terras en een private buitenruimte zonder inkijk. - De bestaande volumes worden grotendeels behouden, het nieuwe dak en het gebruik van één materiaal, houden het project samen. De staande naden van de donkere zinkbekleding zorgen voor een sterk grafische behandeling van de bouwschil. - In een versnipperd voorstedelijk landschap is een dergelijk project een verademing en een duurzame renovatie in de echte betekenis van het woord. Vakantiewoning met respect voor de jaren 60 Architect: OYO.IS/OPEN.Y.OFFICE, Gent Dit huis werd in 1961 ontworpen door architect Peter Callebout. Hij realiseerde nog een aantal andere woningen in deze wijk, waaronder ook zijn eigen woning. Het oorspronkelijke huis wordt gekenmerkt door strenge eenvoud en een organische relatie met het omringende landschap. Daar waar het uitgangspunt voor de renovatie aanvankelijk de impact op het originele ontwerp wenst te beperken, eiste het bouwprogramma een grondige aanpassing. Uit deze ogenschijnlijke onverenigbaarheid komt een bijzonder ontwerp voor. Om de nodige extra ruimte te realiseren, hebben de architecten in de diepte gewerkt en de uitbreiding verborgen onder een duin. Voor het huis ligt een bunker, op maat gemaakt, als bergruimte voor de fietsen. De hellende lijn van de bovenkant loopt evenwijdig met het dak van de oorspronkelijke woning. Achteraan het huis ligt, rond een patio, een ondergrondse verdieping met de slaapkamers en badkamer.

9 Opmerkelijk is de manier waarop dit huis verankerd wordt aan de omgeving. Hellende daken verdwijnen in het zand en de duin wordt tuin. Toegangspaden liggen als lopers op de duin. De houten bekleding van de voorgevel is vervangen door glas. De garage is nu een kinderkamer. Doorheen het hele project zindert de fascinatie voor de stijl en de geest van de vormgeving uit de jaren 60: het kleurgebruik, de wisselende texturen en het spel van de niveauverschillen combineren de vormexperimenten uit de vorige eeuw met de lichtheid van een permanente vakantiesfeer. Wat overtuigde de jury? - Het werk van Callebout bezit uitzonderlijke architecturale kwaliteiten, deze originele woning had zonder meer gerekend kunnen worden tot het patrimonium van de 20 ste eeuw. De architecten bespelen met dit verbouwingsproject een andere tactiek waarbij een strikte restauratie in vraag wordt gesteld en het origineel eerder als beslissingskader voor de ontwerpopties dienst doet dan als een onaantastbaar gegeven. Vanuit het planschema en de bestaande architecturale thema's worden nieuwe elementen gevormd. Deze strategie toont aan dat een woning door de tijd heen kan evolueren zonder haar initiële kwaliteiten te verliezen. - Het respect voor de architectuur van de jaren 60 geeft aanleiding tot nieuwe vormexperimenten, leidt tot verrassende zichten en een intensiever gebruik van de tuin. - Ondanks de aanzienlijke uitbreiding van het woonoppervlak is de impact van het bouwvolume beperkt en de connectie met de natuurlijke duinen aanzienlijk versterkt

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Portfolio Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Kavelwoning.nl de website met moderne zelfbouw woningen voor particulieren Kavelwoning.nl is opgezet door met als doel om het woningaanbod voor particulieren

Nadere informatie

First Immo nv Frankrijklei 156 te B-2000 Antwerpen Tel. 03/206.76.76 Fax. 03/227.33.44 info@firstimmo.be www.firstimmo.be Residentie Thonethouse

First Immo nv Frankrijklei 156 te B-2000 Antwerpen Tel. 03/206.76.76 Fax. 03/227.33.44 info@firstimmo.be www.firstimmo.be Residentie Thonethouse First Immo nv Frankrijklei 156 te B-2000 Antwerpen Tel. 03/206.76.76 Fax. 03/227.33.44 info@firstimmo.be www.firstimmo.be Residentie Thonethouse Thonetlaan 98-100 2050 Antwerpen-Linkeroever Inleiding.

Nadere informatie

112 woningen plan St. Cyr Geldrop

112 woningen plan St. Cyr Geldrop B02/2683 29-09-2005 Inleiding Op de locatie van een drietal gesloopte galerijflats is een plan ontwikkeld met een divers aanbod van woningtypes waaronder patiowoningen. De nieuwbouw zal een nieuwe impuls

Nadere informatie

HUIS 20X3 - projectdocumentatie. Inzending ARC 16 - Innovatie Award

HUIS 20X3 - projectdocumentatie. Inzending ARC 16 - Innovatie Award HUIS 20X3 - projectdocumentatie Inzending ARC 16 - Innovatie Award HUIS 20X3 - ZIERIKZEE Locatie Oude Haven 17, Zierikzee Oplevering bouwkundig Januari 2016 Netto oppervlakte ca.120m2 Architect Tim de

Nadere informatie

INTERIEUR CASCO APPARTEMENT KARTUIZERSSTRAAT I BRUSSEL. Opdrachtgever I Particulier. Datum I 2004 - opgeleverd. Credits I PTA

INTERIEUR CASCO APPARTEMENT KARTUIZERSSTRAAT I BRUSSEL. Opdrachtgever I Particulier. Datum I 2004 - opgeleverd. Credits I PTA SMALL INTERIEUR CASCO APPARTEMENT KARTUIZERSSTRAAT I BRUSSEL Datum I 2004 - opgeleverd KANGOEROEWONING ASSE Datum I 2007 - opgeleverd De hoeve bestaande uit 2 gebouwen rond een binnenplaats wordt uitgebreid

Nadere informatie

Ten Dam De Leeuw Architecten. De boerderij: een nieuwe to

Ten Dam De Leeuw Architecten. De boerderij: een nieuwe to Ten Dam De Leeuw Architecten De boerderij: een nieuwe to Ten Dam De Leeuw Architecten is een dynamisch bureau dat zich bezighoudt met architectuur, stedenbouw, landschap en interieur. Het is altijd op

Nadere informatie

a r c h i t e c t e n

a r c h i t e c t e n woonhuis Het Schaep, Eindhoven renovatie en uitbreiding De essentie van de opgave was het creëren van eigentijds wooncomfort in volledige harmonie met het uit 1949 stammende oorspronkelijke hoofdhuis.

Nadere informatie

BIJLAGE 2_INFORMATIEBUNDEL SCHETSONTWERP

BIJLAGE 2_INFORMATIEBUNDEL SCHETSONTWERP BIJLAGE 2_INFORMATIEBUNDEL SCHETSONTWERP 1_SITUERING Het woonproject Viergemeet is een inbreidingsproject gelegen tussen N70, Hoge Eiken en Lt. Van Eepoelstraat. De kavels voor zelfbouwers zijn voorzien

Nadere informatie

site PAUWELS mechelen

site PAUWELS mechelen 1 kantoorruimte 12 lofts 1 6 woningen 3 appartementen 27 staanplaatsen Residentie site PAUWELS Residentie Site Pauwels is gelegen aan de Kleine Nieuwendijkstraat 40-42 te Mechelen Het gaat in totaal om

Nadere informatie

RENOVATIEPACT. werkgroep geïntegreerd beleidskader. Voorbeelden duurzaam woonbeleid in de Antwerpse Kempen 25/03/2015

RENOVATIEPACT. werkgroep geïntegreerd beleidskader. Voorbeelden duurzaam woonbeleid in de Antwerpse Kempen 25/03/2015 RENOVATIEPACT werkgroep geïntegreerd beleidskader Voorbeelden duurzaam woonbeleid in de Antwerpse Kempen 25/03/2015 Duurzaam woonbeleid RUP kern Vorselaar: 2014 goedgekeurd toelichting op: RUP Woonbeleid

Nadere informatie

DIVERSiteit IN DE RIJ RIJWONINGEN IN HEULE

DIVERSiteit IN DE RIJ RIJWONINGEN IN HEULE DIVERSiteit IN DE RIJ RIJWONINGEN IN HEULE WONINGWANDELING IN HEULE ZONDAG 02 OKTOBER 2016 OVERZICHT OPENGESTELDE WONINGEN WONING 1 Wat: rijwoning/eengezinswoning uitbreiding en volledige renovatie Architect:

Nadere informatie

Mallants BALEN, HOEFERF 7 NIEUWBOUWWONINGEN ONTDEK NU HET WONEN VAN MORGEN B O U W B E D R I J F

Mallants BALEN, HOEFERF 7 NIEUWBOUWWONINGEN ONTDEK NU HET WONEN VAN MORGEN B O U W B E D R I J F BALEN, HOEFERF 7 NIEUWBOUWWONINGEN ONTDEK NU HET WONEN VAN MORGEN Mallants B O U W B E D R I J F LIGGING Project Hoevenweg is gelegen tussen Wezel, Gompel en Balen centrum. Niet alleen ben je zo in het

Nadere informatie

Een nieuwe context voor een kerk: De Vredekerk te Bussum

Een nieuwe context voor een kerk: De Vredekerk te Bussum Een nieuwe context voor een kerk: De Vredekerk te Bussum Door Wim Westinga Opdrachtgever: Dudok Wonen Architect: Inbo Architecten BNA Woudenberg, Projectarchitect: Wim Westinga Aannemer: Slokker Bouwgroep

Nadere informatie

CONIX RDBM ARCHITECTS. Christine CONIX ( 20/05/1955 in Lier)

CONIX RDBM ARCHITECTS. Christine CONIX ( 20/05/1955 in Lier) CONIX RDBM ARCHITECTS Christine CONIX ( 20/05/1955 in Lier) studie: Architectuur aan het Hoger Instituut voor Architectuurwetenschappen Henry van de Velde te Antwerpen, diploma in 1978. Christine Conix

Nadere informatie

215 Hoofdweg renovatie 2 blokken portiek woningen 45 etage woningen, 15 maisonnettes

215 Hoofdweg renovatie 2 blokken portiek woningen 45 etage woningen, 15 maisonnettes 215 Hoofdweg renovatie 2 blokken portiek woningen 45 etage woningen, 15 maisonnettes VILLANOVA architecten, Rotterdam, 2012 zesxzes visuele communicatie - Nieuwe voorgevels, vanaf de hoek aan de Postjeskade

Nadere informatie

TORENSTRAAT 13 GASSEL. Vraagprijs ,= k.k.

TORENSTRAAT 13 GASSEL. Vraagprijs ,= k.k. TORENSTRAAT 13 GASSEL Vraagprijs 415.000,= k.k. ALGEMENE INFORMATIE & INDELING Op fraaie rustige locatie aan de rand van het dorp Gassel gelegen ONDER ARCHITECTUUR GERENOVEERDE MODERNE VRIJSTAANDE WONING

Nadere informatie

Alle beelden zijn impressies. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Alle beelden zijn impressies. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Vinkenhof Alle beelden zijn impressies. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Groene oase in het centrum van de stad Privé tuin met zonneterras Wellness-paviljoen met zwembad, fitness en sauna Ruime

Nadere informatie

Bijlage 1 Situatieschets. Bijlage 2 Perceel. Bijlage 3 Plattegrond en foto s bestaande bouw

Bijlage 1 Situatieschets. Bijlage 2 Perceel. Bijlage 3 Plattegrond en foto s bestaande bouw Bijlage 1 Situatieschets Bijlage 2 Perceel Bijlage 3 Plattegrond en foto s bestaande bouw Bijlage 4 Toelichting uitbreiding/ aanbouw en carport/ schuur Bijlage 5 Perceel met uitbreidingen Bijlage 6 Motivatie

Nadere informatie

00020_16~APPARTEMENT VESTER / 1

00020_16~APPARTEMENT VESTER / 1 00020_16~APPARTEMENT VESTER / 1 Appartement Vester uitbreiding interieur, Amsterdam Programma: een extra verdieping van 50 m2 met werkkamer, een extra ouderslaapkamer en badkamer, een vernieuwde keuken

Nadere informatie

HET COOL VAN STAAL. vlakke bouwperceel bevindt zich immers tussen de E17 en een kleine verkaveling. De woning lijkt aan de buitenkant volledig

HET COOL VAN STAAL. vlakke bouwperceel bevindt zich immers tussen de E17 en een kleine verkaveling. De woning lijkt aan de buitenkant volledig HET COOL VAN STAAL EEN INDUSTRIËLE ZWARTE MONOLIET MET VERRASSEND HELDERE BINNENRUIMTE Deze semi-industriële woning wordt met medewerking van een interieurarchitect volledig afgewerkt en rijkelijk ingericht.

Nadere informatie

FICHE. Architectenbureau Jan Maenhout. (Brussel) KADODDERvelden - fase 1A

FICHE. Architectenbureau Jan Maenhout. (Brussel) KADODDERvelden - fase 1A FICHE Architectenbureau Jan Maenhout (Brussel) OVER ONS Atelier M Architects+Planners bv.cvba is een multidisciplinair team van jonge ontwerpers ondersteund door ervaren architecten. Voor elke opdracht

Nadere informatie

Programma van eisen voor uw eigen woning

Programma van eisen voor uw eigen woning Programma van eisen voor uw eigen woning De eisen die in een zogenaamd programma van eisen worden opgenomen bestaan grofweg uit drie soorten: 1. Functionele & ruimtelijke eisen 2. Materiaaleisen, vorm

Nadere informatie

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum. Langgevelboerderij Walikerplein 238 t

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum. Langgevelboerderij Walikerplein 238 t HilberinkboscH architecten Wamberg 5-5258sM - berlicum Langgevelboerderij Walikerplein 238 t.073-6900136 - hetburo@hb-a.nl Langgevelboerderij Walikerplein Een voormalige koeien- en paardenstal, behorend

Nadere informatie

renovatie woning Gent

renovatie woning Gent renovatie woning Gent atelier tom vanhee Verboeckhavenstraat 99, 1030 Brussel t/f 02 245 16 18 m 0496 12 74 38 www@ateliertomvanhee.be RENOVATIE WONING GENT WOONVOLUME MET RAMEN ALS SCHILDERIJEN PROJECT

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN EISEN EIGEN WONING

PROGRAMMA VAN EISEN EIGEN WONING Bijlage III PROGRAMMA VAN EISEN EIGEN WONING De eisen die in een zogenaamd programma van eisen worden opgenomen bestaan grofweg uit drie soorten: Functionele en ruimtelijke eisen Materiaaleisen, vorm en

Nadere informatie

ROBUUSTE INTIMITEIT. Waarom koos je voor een houten gevelbekleding? Waarom liet je dat idee van het spel met perspectieven in de patio achterwege?

ROBUUSTE INTIMITEIT. Waarom koos je voor een houten gevelbekleding? Waarom liet je dat idee van het spel met perspectieven in de patio achterwege? ROBUUSTE INTIMITEIT Een interview met Bruno Vanbesien van Bruno Vanbesien Architects De klant droomde initieel van een huis dat opgebouwd zou zijn met verschillende volumes rond een groene ruimte. Omdat

Nadere informatie

CAAN Architecten. Ruime villa zonder bombastisch gevoel. Een goede renovatie hangt van veel factoren. af. Niet alleen de ligging van het gebouw, maar

CAAN Architecten. Ruime villa zonder bombastisch gevoel. Een goede renovatie hangt van veel factoren. af. Niet alleen de ligging van het gebouw, maar CAAN Architecten Ruime villa zonder bombastisch gevoel Een goede renovatie hangt van veel factoren was dat de woning aangepast moest zijn aan vooral de staat ervan bepaalt de vlotheid van hun rust met

Nadere informatie

Gevelbekleding met LEIEN

Gevelbekleding met LEIEN CASE STUDY ROOF 4 Gevelbekleding met LEIEN Gezinswoning met ruimte voor zelfstandig beroep. WERCHTER ZAmpone architectuur, Brussel Zijgevel, venster Vertikale doorsnede 1 2 3 4 5 6 7 10 9 8 1. Zinken kraal

Nadere informatie

Comfortabel wonen in het centrum

Comfortabel wonen in het centrum Comfortabel wonen in het centrum Urban link bouwt uw dromen uit! Door onze jarenlange ervaring in projectontwikkeling weten wij wat u als koper wil. Als het nu om een investering gaat of een eigen woning

Nadere informatie

Waar dorp en veld elkaar ontmoeten

Waar dorp en veld elkaar ontmoeten www.kavelsgorssel.nl Smits van Waesberghe Makelaars Hoofdstraat 39b 7213 CP Gorssel Telefoon (0575) 49 20 80 info@svwmakelaars.nl www.svwmakelaars.nl Waar dorp en veld elkaar ontmoeten Thoma Makelaars

Nadere informatie

ZUIDERPARKLAAN - DEN HAAG

ZUIDERPARKLAAN - DEN HAAG ZUIDERPARKLAAN - DEN HAAG De dakopbouw aan de Zuiderparklaan bestaat uit een woon-, slaap- en badruimte met daaraan twee terrassen gelegen. Het terras aan de slaapkamer is op de ochtendzon georiënteerd

Nadere informatie

ELEGANTE ARCHITECTUUR, EVENWICHT EN DETAILLERING CAAN ARCHITECTEN PLAN 3. Koen Heijse ( 1972)

ELEGANTE ARCHITECTUUR, EVENWICHT EN DETAILLERING CAAN ARCHITECTEN PLAN 3. Koen Heijse ( 1972) CAAN ARCHITECTEN Koen Heijse ( 1972) Studies: 1990-1995 Architectuur, Sint-Lucasinstituut, Gent 1995-1996 Cursus Bouwdetail, Vormingsinstituut Kortrijk Werk: 2000-heden Mede-oprichter en zaakvoerder van

Nadere informatie

Brochure. De Kikvors 1 - Leersum. Vraagprijs ,-- k.k. Dorpsstraat 41, 3941 JK Doorn, Telefoon (0343) ,

Brochure. De Kikvors 1 - Leersum. Vraagprijs ,-- k.k. Dorpsstraat 41, 3941 JK Doorn, Telefoon (0343) , Brochure De Kikvors 1 - Leersum Vraagprijs 850.000,-- k.k. Omschrijving De Kikvors 1 - Leersum VRIJSTAANDE WOONBOERDERIJ AAN DE RAND VAN LEERSUM Verscholen in een bosrijke omgeving met uitzicht over de

Nadere informatie

Residentieel Vastgoed VASTGOEDBROCHURE Weverstraat 66 Pagina 1 van 14 BIV nummer

Residentieel Vastgoed VASTGOEDBROCHURE Weverstraat 66 Pagina 1 van 14 BIV nummer Moderne villa met strak design op 1.614 m² 389.000 Residentieel Vastgoed VASTGOEDBROCHURE info@residentieel.com Weverstraat 66 Pagina 1 van 14 BIV nummer 504.264 Omschrijving 3920 Lommel Deze moderne villa

Nadere informatie

Te koop: Beethovenstraat PZ Sittard

Te koop: Beethovenstraat PZ Sittard Te koop: Beethovenstraat 48 6137 PZ Sittard Te koop aangeboden mooi verzorgde halfvrijstaande woning met garage, gelegen aan de Beethovenstraat 48 te Sittard op een perceel groot 200 m2. 159.000,-- kk.

Nadere informatie

MOLENAKKERS 35 ANNEN 385.000 k.k. www.molenakkers35.nl Omschrijving Deze karakteristieke en fraai verbouwde "hoofdmeesterswoning" met 5 slaapkamers, aangebouwde garage/ schuurruimte en een nieuwe vrijstaande

Nadere informatie

RENOVATIE WONING GENTBRUGGE ATELIER TOM VANHEE DEELNEMINGSDOSSIER ARC AWARDS 2013 - ARCHITECTUUR

RENOVATIE WONING GENTBRUGGE ATELIER TOM VANHEE DEELNEMINGSDOSSIER ARC AWARDS 2013 - ARCHITECTUUR RENOVATIE WONING GENTBRUGGE ATELIER TOM VANHEE DEELNEMINGSDOSSIER ARC AWARDS 2013 - ARCHITECTUUR p2 atelier tom vanhee Verboeckhavenstraat 99, 1030 Brussel t/f 02 245 16 18 m 0496 12 74 38 tom@ateliertomvanhee.be

Nadere informatie

Project 150 Voormalig woonhuis en kantoor architect van der Laan Gele Hoeve, Rosmalen

Project 150 Voormalig woonhuis en kantoor architect van der Laan Gele Hoeve, Rosmalen Project 150 Voormalig woonhuis en kantoor architect van der Laan Gele Hoeve, Rosmalen Opdrachtgever: Particulier januari 2010 - juni 2012 Tuinontwerp: P.A.M. Buijs, Vught, 1956 & 2012 Fotograaf: René de

Nadere informatie

GEMEENTEHUIS ESSEN. Project. Bouwheer. Bebouwde oppervlakte. Uitvoeringstermijn. Bouwkosten

GEMEENTEHUIS ESSEN. Project. Bouwheer. Bebouwde oppervlakte. Uitvoeringstermijn. Bouwkosten Project Uitbreiding gemeentehuis Essen -Twee delen nieuwbouw -Fietsenberging en openbaar toilet -Verbouwen bestaand deel Bouwheer Gemeentebestuur Essen Adres Heuvelplein 23 2910 Essen Bebouwde oppervlakte

Nadere informatie

Beeldkwaliteitplan Erve Broekmate concept / Datum: 5 november 2012

Beeldkwaliteitplan Erve Broekmate concept / Datum: 5 november 2012 Beeldkwaliteitplan Erve Broekmate concept / Datum: 5 november 2012 Oorsprong van het plangebied Erve Broekmate is een locatie in het zuiden van Nijverdal. Ter hoogte van de kruising van de Keizersweg met

Nadere informatie

landelijk wonen aan de tillaartst in bergeijk

landelijk wonen aan de tillaartst in bergeijk landelijk wonen landelijk wonen aan de tillaartst in bergeijk raat landelijk bergeijk Bergeijk, het mooiste meisje van de klas Landelijk dorp gehuld in een warme deken van het mooiste groen. Waar Keersop

Nadere informatie

TE KOOP Cederlaan 2 b Kapelle

TE KOOP Cederlaan 2 b Kapelle TE KOOP Cederlaan 2 b Kapelle Prijs: 699.000,00 k.k. Cederlaan 2 b Op een schitterend perceel grond van 2515 m2 gelegen vrijstaande villa met dubbele garage en compleet woonprogramma op de begane grond.

Nadere informatie

atelier tom vanhee t/f februari 2016

atelier tom vanhee t/f februari 2016 atelier tom vanhee t/f 02 245 16 18 tom@ateliertomvanhee.be www.ateliertomvanhee.be februari 2016 BESCHERMDE DIEPHUIZEN BRUGGE PROJECT LOCATIE OPDRACHTGEVER ONTWERPTEAM STUDIE STABILITEIT FOTOGRAAF BRUTO

Nadere informatie

Kanaal. Hotspot Wonen: Kanaal. Kanaal, Wijnegem 28/06/2016. projectbeschrijving

Kanaal. Hotspot Wonen: Kanaal. Kanaal, Wijnegem 28/06/2016. projectbeschrijving Kanaal projectbeschrijving Hotspot Wonen: Kanaal De robuuste industriële gebouwen van de Kanaalsite vormen een scherp contrast met de omliggende natuur. Over het rustgevende water van het Albertkanaal

Nadere informatie

Nieuwbouwproject. Wijgmaalsesteenweg 153 3150 Wakkerzeel

Nieuwbouwproject. Wijgmaalsesteenweg 153 3150 Wakkerzeel Nieuwbouwproject Wijgmaalsesteenweg 153 3150 Wakkerzeel Voorstelling Dit project omvat de bouw van 4 eigentijdse, halfopen gezinswoningen gelegen in een rustige deelgemeente van Haacht. De woningen werden

Nadere informatie

VOORONTWERP FLORIS VERSTERSTRAAT 10. 25 april 2012

VOORONTWERP FLORIS VERSTERSTRAAT 10. 25 april 2012 VOORONTWERP FLORIS VERSTERSTRAAT 10 25 april 2012 5 Floris Versterstraat 10 Bestaande situatie 1:200 BEGANE GROND EERSTE VERDIEPING 6 TWEEDE VERDIEPING DERDE VERDIEPING ACHTERGEVEL VOORGEVEL 7 Floris Versterstraat

Nadere informatie

HET DOLEZ-PROJECT: BETON IN FUNCTIE VAN HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR

HET DOLEZ-PROJECT: BETON IN FUNCTIE VAN HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR Blik op beton HET DOLEZ-PROJECT: BETON IN FUNCTIE VAN HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR Het Dolez-project van B612 Associates, gelegen in Ukkel, is een voorbeeld van een knap staaltje hedendaagse architectuur die

Nadere informatie

LOUIS CHRISPIJNSTRAAT PC ALMERE VRAAGPRIJS k.k.

LOUIS CHRISPIJNSTRAAT PC ALMERE VRAAGPRIJS k.k. LOUIS CHRISPIJNSTRAAT 15 1325 PC ALMERE VRAAGPRIJS 730.000 k.k. Vrijstaande villa aan de rand van Filmwijk Almere Stad Fotopresentatie algemene informatie plattegronden kadastrale kaart Alle opgegeven

Nadere informatie

Betaalbaarheid. Meer voor minder? -> Compact bouwen typologie & schakeling. -> Woningoppervlakte planfunctionaliteit

Betaalbaarheid. Meer voor minder? -> Compact bouwen typologie & schakeling. -> Woningoppervlakte planfunctionaliteit Meer voor minder? Betaalbaarheid -> Compact bouwen typologie & schakeling -> Woningoppervlakte planfunctionaliteit Meer voor minder? Meer voor minder? Betaalbaarheid -> Compact bouwen typologie & schakeling

Nadere informatie

Woonproject in Boom tussen Rupel en Schorre

Woonproject in Boom tussen Rupel en Schorre 1 Woonproject in Boom tussen Rupel en Schorre Steengoed wonen in een groen landschap met een zweem van nostalgie, langs een slingerende blauwe ader. Steengoed wonen in Boom 44 appartementen in een uniek

Nadere informatie

STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/ ANTWERP - BELGIUM T

STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/ ANTWERP - BELGIUM T 1 STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/4 2000 ANTWERP - BELGIUM STUDIO@STUDIOFARRIS.COM T + 32 3 237 64 18 WWW.STUDIOFARRIS.COM BTW BE0807 219 251 2 STABLE Studio Farris Architects heeft

Nadere informatie

Adres : Hooidonck 44, 2240 Zandhoven Oppervlakte : 1.030 m² Afmetingen : 20m x 51,5m Bebouwbare opp. : Woning: max. 14m x 17m Tuin: Max.

Adres : Hooidonck 44, 2240 Zandhoven Oppervlakte : 1.030 m² Afmetingen : 20m x 51,5m Bebouwbare opp. : Woning: max. 14m x 17m Tuin: Max. Hooidonck 44 Bouwgrond Adres : Hooidonck 44, 2240 Zandhoven Oppervlakte : 1.030 m² Afmetingen : 20m x 51,5m Bebouwbare opp. : Woning: max. 14m x 17m Tuin: Max. 103m² Bouwstijl Modern Plat dak (extra aanvraag?)

Nadere informatie

villa Rondeweg Vught

villa Rondeweg Vught villa Rondeweg Vught case Grootschalige verbouwing met aangrenzende nieuwbouw van een jarenvijftig-woning in villawijk in Vught. opdrachtgever particulier oplevering 2004 aannemer Aannemersbedrijf M.P.

Nadere informatie

TE KOOP. Havezathenallee RB Zwolle k.k.

TE KOOP. Havezathenallee RB Zwolle k.k. TE KOOP Havezathenallee 95 8043RB Zwolle 560.000 k.k. KENMERKEN Prijs 560.000 k.k. Postcode 8043RB Woningtype Vrijstaande woning Woonruimte 180m² Perceeloppervlakte 494m² Kamers 7 Oplevering in overleg

Nadere informatie

Situatie. voormalig indië terrein almelo

Situatie. voormalig indië terrein almelo 1 2 3 4 Situatie 5 voormalig indië terrein almelo Huidige situatie plangebied 6 7 stedenbouwkundig plan bestemmingsverkeer 8 9 sfeerimpressie sfeerimpressie http://www.marchicucine.it/produzione/vintage-kitchen-loft.html

Nadere informatie

Saxion Hogeschool Enschede

Saxion Hogeschool Enschede De nieuwbouw voor Saxion op de locatie van het gesloopte Natuurhistorisch Museum, vormt de laatste schakel in de stadscampus voor de Hogeschool Saxion. Deze locatie is een van de mooiste van, langs een

Nadere informatie

TEUNISBLOEM UDENHOUT VRIJSTAANDE VILLA

TEUNISBLOEM UDENHOUT VRIJSTAANDE VILLA TEUNISBLOEM UDENHOUT VRIJSTAANDE VILLA Vrijstaande Villa Teunisbloem Gemeente Udenhout, Tilburg 2 EIGENTIJDSE VILLA WONING Een korte introductie Deze woningen worden door FAB5+ ontwikkeld. Uniek duurzaam

Nadere informatie

Conduct Vastgoed BV. Rhijngeesterstraatweg 124, Oegstgeest. Vraagprijs: 925.000 k.k.

Conduct Vastgoed BV. Rhijngeesterstraatweg 124, Oegstgeest. Vraagprijs: 925.000 k.k. Conduct Vastgoed BV Rhijngeesterstraatweg 124, Oegstgeest Vraagprijs: 925.000 k.k. Header Text 2 www.conductvastgoed.com Header Text Villa Blijgeest Villa Blijgeest heeft recent een metamorfose ondergaan

Nadere informatie

In gesprekken met betrokkenen welke graag in aanmerking komen voor dit soort woningen kwamen de volgende punten naar voren:

In gesprekken met betrokkenen welke graag in aanmerking komen voor dit soort woningen kwamen de volgende punten naar voren: Levensfasen bestendige woningbouw In samenwerking met senioren zijn de afgelopen jaren een aantal plannen ontwikkeld en gerealiseerd, die het predikaat levensfasen bestendige woningbouw mogen dragen. Door

Nadere informatie

02 Maart 2012. tlkfkd=t^o^kab=ibivpq^a. ?ifsfkd=rm? h^sbi=t NMMVPM

02 Maart 2012. tlkfkd=t^o^kab=ibivpq^a. ?ifsfkd=rm? h^sbi=t NMMVPM 02 Maart 2012 tlkfkd=t^o^kab=ibivpq^a?ifsfkd=rm? h^sbi=t NMMVPM De warande LELYSTAD LOCATIE WARANDE De Gemeente Lelystad heeft ARCHES architecten BNA gevraagd om een duurzame bijdrage te leveren aan de

Nadere informatie

LAAR ontwerp voor kavel 5 Op de Hei (OH5) LAAR wonen op een open plek in het bos

LAAR ontwerp voor kavel 5 Op de Hei (OH5) LAAR wonen op een open plek in het bos ontwerp voor kavel 5 Op de Hei (OH5) wonen op een open plek in het bos wonen op een open plek in het bos We droomden al geruime tijd van een eigen huis toen de kavels in Kerckebosch Zeist werden aangeboden.

Nadere informatie

DAKOPBOUW SCHEVENINGEN B RAND O LINK

DAKOPBOUW SCHEVENINGEN B RAND O LINK DAKOPBOUW SCHEVENINGEN B RAND O LINK ARCHITECTEN 6 8 10 12 14 DAKOPBOUW SCHEVENINGEN Nieuwe dakopbouwen in PELLENAERSTRAAT EN JONGE- NEELSTRAAT, SCHEVENINGEN 16 18 20 22 24 26 HARTEVELTSTRAAT GEVERS DEYNOOTWEG

Nadere informatie

DE ARK VERKOOPT DE ARK VERKOOPT 6 NIEUWBOUWWONINGEN. Krommenhof 5, 12, 14, 16, 18 Honoré Aertsstraat 12 2340 BEERSE

DE ARK VERKOOPT DE ARK VERKOOPT 6 NIEUWBOUWWONINGEN. Krommenhof 5, 12, 14, 16, 18 Honoré Aertsstraat 12 2340 BEERSE DE ARK VERKOOPT DE ARK VERKOOPT 6 NIEUWBOUWWONINGEN Krommenhof 5, 12, 14, 16, 18 Honoré Aertsstraat 12 2340 BEERSE INHOUD INHOUD 1. Voorstelling project Beerse Krommenhof 2. Overzicht verkoopsprijzen 3.

Nadere informatie

DE STAD MECHELEN VERKOOPT. Huis van Lorreinen 6 casco-units. Hoek Scheerstraat - Frederik de Merodestraat 2800 Mechelen

DE STAD MECHELEN VERKOOPT. Huis van Lorreinen 6 casco-units. Hoek Scheerstraat - Frederik de Merodestraat 2800 Mechelen Hoek Scheerstraat - Frederik de Merodestraat 2800 Mechelen Inlichtingen: www.mechelen.be/huisvanlorreinen > ALGEMEEN > SITUERING Compact wonen in schaduw van Sint-Romboutstoren Het is een nieuw woonproject

Nadere informatie

Marktstraat JE Heerde k.k.

Marktstraat JE Heerde k.k. TE KOOP Marktstraat 3 8181 JE Heerde 599.000 k.k. KENMERKEN Prijs 599.000 k.k. Postcode 8181 JE Ligging Aan park, Aan rustige weg, In centrum, Vrij uitzicht Woningtype Vrijstaande woning Tuin Ja, Achtertuin,

Nadere informatie

Clrarity e s i d e n t i e

Clrarity e s i d e n t i e Clarity Clarity Woord vooraf Geachte klant Met Residentie Clarity is Groep Caenen niet aan zijn proefstuk toe. De voorbije jaren werden immers talrijke nieuwe residenties gebouwd in Oostende en tal van

Nadere informatie

Te koop: Leyenbroekerweg 35, 6132CA Sittard

Te koop: Leyenbroekerweg 35, 6132CA Sittard Te koop: Leyenbroekerweg 35, 6132CA Sittard Te koop aangeboden mooie, jaren-50 woning met riante tuin op een perceel groot 455 m2. 349.000,-- kk. Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt

Nadere informatie

VRAAGPRIJS: /TOTAAL K.K.

VRAAGPRIJS: /TOTAAL K.K. TE KOOP Rimburgerweg 287, Landgraaf VRAAGPRIJS: 339.000 /TOTAAL K.K. TE KOOP Rimburgerweg 287, Landgraaf Op zoek naar een droomhuis? - de woning ligt op een prachtige locatie met een panoramisch uitzicht

Nadere informatie

Kloostergang met krokodillenhuid

Kloostergang met krokodillenhuid Kloostergang met krokodillenhuid De anier -70 sociale huurappartementen Den Haag van Herk De Kleijn Schroeder & de Jong architecten bv lid N Groenhoedenveem 22 1019 L msterdam 020-4185131 www.hksj.nl info@vanherkdekleijn.nl

Nadere informatie

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ter bevordering van het kwaliteitsvol wonen

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ter bevordering van het kwaliteitsvol wonen Gemeente Moorslede Dienst ruimtelijke ordening Marktplaats 1 8890 Moorslede Tel.: 051/788 914 Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ter bevordering van het kwaliteitsvol wonen Principiële goedkeuring

Nadere informatie

Gent Restauratie Emiel Braunschool

Gent Restauratie Emiel Braunschool Gent Restauratie Emiel Braunschool - Emiel Braunschool, Voldersstraat 3, 9000 Gent - Opdrachtgever: Universiteit Gent - Restauratie: ruwbouw en afwerking - Bedrag der werken: 6.281.911,34 excl. BTW - Termijn:

Nadere informatie

Analyse en ontwerp Wallhouse

Analyse en ontwerp Wallhouse Analyse en ontwerp Wallhouse Groningen Het Wallhouse#2 is een woning naar ontwerp van de Amerikaanse architect John Hejduk. Hij was een groot bewonderaar van Le Corbusier en liet zich dan ook door hem

Nadere informatie

TE KOOP SINT-JOBSESTEENWEG - 'S GRAVENWEZEL

TE KOOP SINT-JOBSESTEENWEG - 'S GRAVENWEZEL Technische details HOOFDKENMERKEN Type: Woning Bouwjaar: 2011 Renovatiejaar: INRICHTING Aantal slaapkamers: 6 Aantal badkamers: 6 OPPERVLAKTES Grondoppervlakte: ca.25111 m² Woonoppervlakte: ca. 1195 m²

Nadere informatie

4 MAART 2015 www.noorderhavenzutphen.nl

4 MAART 2015 www.noorderhavenzutphen.nl Verslag workshop 2 WONEN AAN DE HAVEN NOORDERHAVEN 4 MAART 2015 www.noorderhavenzutphen.nl Op woensdagavond 4 maart is de tweede workshop voor Veld 10 in de oude Broodfabriek gehouden. Op deze avond hebben

Nadere informatie

t 't Hoekske Omdat geluk in t Hoekske zit... 9 starterswoningen

t 't Hoekske Omdat geluk in t Hoekske zit... 9 starterswoningen t 't Hoekske Omdat geluk in t Hoekske zit... 9 starterswoningen 't Hoekske Omgeving 't Hoekske Aan de rand van het hart van Heusden, daar waar de straat t Hoekske en de lange Antoniusstraat samenkomen,

Nadere informatie

Project 1. Herindelingsconcept A voor een woonhuis uit 1900 te Haarlem

Project 1. Herindelingsconcept A voor een woonhuis uit 1900 te Haarlem Portfolio Project 1. Herindelingsconcept A voor een woonhuis uit 1900 te Haarlem Bestaande situatie: - Kleine donkere ruimtes - Twee hele steile trappen leiden naar de 1ste resp. 2de verdieping Woonwens:

Nadere informatie

Kennis en ervaring Brede kennis en ervaring, creatieve en kritische houding resulteren in oplossingen die realistisch, efficiënt, esthetisch,

Kennis en ervaring Brede kennis en ervaring, creatieve en kritische houding resulteren in oplossingen die realistisch, efficiënt, esthetisch, Juni: de Meet&Greet in het Haagse stadhuis ben diverse kaveloptanten onze inloopeekuren bezocht amenwerking met de BAM is een inforieavond georganiseerd en zijn de eerste etsontwerpen voor Isabellaland

Nadere informatie

IK BOUW IN MIJN TUIN PASSIEF MASSIEF

IK BOUW IN MIJN TUIN PASSIEF MASSIEF IK BOUW IN MIJN TUIN PASSIEF MASSIEF DACHA MARX&STEKETEE ARCHITECTEN Dommelstraat 11, 5611 CJ Eindhoven, tel 040 244 65 68 MARX&STEKETEE ARCHITECTEN INTELLIGENT AANPASBAAR ONTWERP IK BOUW IN MIJN TUIN

Nadere informatie

VRIJ. GROEN. DUURZAAM. de WOESTE GRONDEN VRIJ, GROEN EN DUURZAAM WONEN

VRIJ. GROEN. DUURZAAM. de WOESTE GRONDEN VRIJ, GROEN EN DUURZAAM WONEN VRIJ. GROEN. DUURZAAM. de WOESTE GRONDEN VRIJ, GROEN EN DUURZAAM WONEN VRIJ.WONEN. De Woeste Gronden is een deel uit het nieuwbouwplan Nieuwe Landen II. Nieuwe Landen II is het gebied ten westen van De

Nadere informatie

Toelichting aanvraag schetsplan Restauratie, verbouwing en uitbreiding Rijnsburgerweg 152 Leiden. Programma

Toelichting aanvraag schetsplan Restauratie, verbouwing en uitbreiding Rijnsburgerweg 152 Leiden. Programma 5 april 2016-1/7 Toelichting aanvraag schetsplan Restauratie, verbouwing en uitbreiding Rijnsburgerweg 152 Leiden Programma Het huis gaat bewoond worden door een gezin met jonge kinderen. Het programma

Nadere informatie

Helenusstraat 1 Almere Poort v.o.n.

Helenusstraat 1 Almere Poort v.o.n. Helenusstraat 1 Almere Poort 379.000 v.o.n. algemene informatie plattegrond getekende impressies Deze brochure is met zorg samengesteld uit de beschikbare gegevens. Aan de opgegeven afmetingen en informatie

Nadere informatie

CONIX RDBM Architects. studie: Architectuur aan het Hoger Instituut voor Architectuurwetenschappen Henry van de Velde te Antwerpen, diploma in 1978.

CONIX RDBM Architects. studie: Architectuur aan het Hoger Instituut voor Architectuurwetenschappen Henry van de Velde te Antwerpen, diploma in 1978. CONIX RDBM Architects Christine CONIX ( 20/05/1955, Lier) studie: Architectuur aan het Hoger Instituut voor Architectuurwetenschappen Henry van de Velde te Antwerpen, diploma in 1978. Christine Conix werk:

Nadere informatie

TE KOOP. Ladogameer K.K JA Woerden. Groenendael Makelaardij B.V. Hogewoerd 32 A 3441 BE Woerden

TE KOOP. Ladogameer K.K JA Woerden. Groenendael Makelaardij B.V. Hogewoerd 32 A 3441 BE Woerden TE KOOP 589.000 K.K. Groenendael Makelaardij B.V. Hogewoerd 32 A 3441 BE Woerden 0348-416886 info@gmwoerden.nl Ladogameer 2 3446 JA Woerden Ladogameer 2 3446 JA Woerden Inleiding Stoere GRACHTENWONING

Nadere informatie

GEMEENTEHUIS ESSEN BOUWHEER PROJECT

GEMEENTEHUIS ESSEN BOUWHEER PROJECT GEMEENTEHUIS ESSEN BOUWHEER Gemeentebestuur Essen PROJECT Verbouwing + uitbreiding gemeentehuis ADRES Heuvelplein 23, Essen BUDGET BOUW ca 1.560.000 excl. BTW BOUWOPPERVLAKTE 500 m² UITVOERINGSTERMIJN

Nadere informatie

Projectteam woningstichting Vestia Den Haag Zuid-West

Projectteam woningstichting Vestia Den Haag Zuid-West SBR NATIONALE RENOVATIE PRIJS 2009 - CATEGORIE WONINGBOUW revitalisatie van een woonwijk door renovatie naast sloop/nieuwbouw, met respect voor het verleden: renovatie van 168 woningen in de woonwijk De

Nadere informatie

Comfortabel thuiskomen in een compacte vrijstaande woning, Richtprijs

Comfortabel thuiskomen in een compacte vrijstaande woning, Richtprijs ON MY OWN Comfortabel thuiskomen in een compacte vrijstaande woning, Richtprijs 179.800 On My Own is een Tiny house ontworpen voor de Bouwexpo Tiny Housing in Almere. Het ontwerp kan gerealiseerd worden

Nadere informatie

stadhuis eindhoven Restauratie en herindeling Stadhuis laagbouw Opdrachtgever Gemeente Eindhoven Interieurarchitect Buro Staal/Christensen

stadhuis eindhoven Restauratie en herindeling Stadhuis laagbouw Opdrachtgever Gemeente Eindhoven Interieurarchitect Buro Staal/Christensen Restauratie en herindeling Stadhuis laagbouw Opdrachtgever Gemeente Eindhoven Interieurarchitect Buro Staal/Christensen Opdracht December 1992 Oplevering November 2001 Bouwkosten 5.000.000,- excl. BTW

Nadere informatie

Het verhaal achter sleutelklaar comfort

Het verhaal achter sleutelklaar comfort Het verhaal achter sleutelklaar comfort De bewoners van dit mooie en gerieflijke huis met een ruimtelijk en open sfeer in de buurt van Boom waren eerst niet van plan om te bouwen. Ze hadden hun eerste

Nadere informatie

Herenweg 26, HOUTEN Vraagprijs k.k.

Herenweg 26, HOUTEN Vraagprijs k.k. Herenweg 26, HOUTEN Vraagprijs 1.195.000 k.k. Woonoppervlak 232 m² Perceelgrootte 743 m² 5 Kamer(s) 5 Slaapkamer(s) Bouwjaar 2005 Herenweg 26 HOUTEN Het Oude Dorp van Houten.daar waar Houten is

Nadere informatie

Vianen Helsdingen, Bouwnummer 18 -ong

Vianen Helsdingen, Bouwnummer 18 -ong Vianen Helsdingen, Bouwnummer 18 -ong Vraagprijs: 425.000 vrij op naam Omschrijving Vianen - Helsdingen, Bouwnummer 18 -ong In Helsdingen voel je je direct thuis. Het is een kleinschalig buurtje met een

Nadere informatie

BELEEF DE HISTORIE PROEF DE VRIJHEID VERKOOP FASE 1 (VOORMALIGE CELLENVLEUGELS) NU GESTART!

BELEEF DE HISTORIE PROEF DE VRIJHEID VERKOOP FASE 1 (VOORMALIGE CELLENVLEUGELS) NU GESTART! BELEEF DE HISTORIE PROEF DE VRIJHEID VERKOOP FASE 1 (VOORMALIGE CELLENVLEUGELS) NU GESTART! MIDDEN IN HET HIPPE OUDE NOORDEN De Noordsingel, het monumentale gevangeniscomplex in het Oude Noorden van Rotterdam

Nadere informatie

ABSOLUUT. architectuur design kunst lifestyle n 3 herfst-winter 11/12-7,00. Tussen kunst en design

ABSOLUUT. architectuur design kunst lifestyle n 3 herfst-winter 11/12-7,00. Tussen kunst en design ABSOLUUT architectuur design kunst lifestyle n 3 herfst-winter 11/12-7,00 Tussen kunst en design HERLEID TOT DE ESSENTIE Ze wilden oorspronkelijk hun oude boerderij verbouwen, maar kozen uiteindelijk voor

Nadere informatie

Ontwerpen met de architecten-blik van Nynke Joustra

Ontwerpen met de architecten-blik van Nynke Joustra Ontwerpen met de architecten-blik van Nynke Joustra De rieten kap is als een rok die je optilt om uitzicht te krijgen, en die tegelijk naar de grond reikt om privacy te bereiken Wat maakt een huisontwerp

Nadere informatie

22 juni 2016 Info-dag Renovatiewerken Wijk Kleine Brede Akker

22 juni 2016 Info-dag Renovatiewerken Wijk Kleine Brede Akker 22 juni 2016 Info-dag Renovatiewerken Wijk Kleine Brede Akker Info-dag in 3 delen 10.30 uur: eerste groep huurders 13.00 uur: tweede groep huurders 15.00 uur: derde groep huurders KORT OVERZICHT VAN ONZE

Nadere informatie

HANS LENDERS SPANNEND WONEN SPANNEND WONEN. Wilhelminapark 14a, Venlo. Aanvaarding in overleg

HANS LENDERS SPANNEND WONEN SPANNEND WONEN. Wilhelminapark 14a, Venlo. Aanvaarding in overleg Aanvaarding in overleg Adres: Wilhelminapark 14a Venlo Onderhoudsstaat: Uitstekend Omschrijving: Zonder enige terughoudendheid kunnen wij hier stellen dat deze riante, vrijstaande villa gebouwd in neorenaissancestijl

Nadere informatie

Sociaal huis MErksplas

Sociaal huis MErksplas Sociaal Huis Merksplas DE Omgeving 1 Zicht naar de kerk 2 Zicht over het kruispunt 3 Het oude gemeentehuis met plein 4 Koppeling oude en nieuwe gemeentehuis 5 Het nieuwe gemeentehuis met terras 6 Overkant

Nadere informatie

Frij hof Nijmegen. Integraal ontwerp leidt tot idyllische woonbuurt met stadstuin

Frij hof Nijmegen. Integraal ontwerp leidt tot idyllische woonbuurt met stadstuin Frij hof Nijmegen Integraal ontwerp leidt tot idyllische woonbuurt met stadstuin Frij hof Integraal ontwerp leidt tot idyllische woonbuurt met stadstuin Waar ooit middelmatige architectuur uit de wederopbouwperiode

Nadere informatie

Wonen boven de school; 6 woningen en een brede school op een wijdse helling in Erembodegem

Wonen boven de school; 6 woningen en een brede school op een wijdse helling in Erembodegem Wonen boven de school; 6 woningen en een brede school op een wijdse helling in Erembodegem DE KLEIE ZAVEL EREMBODEGEM Projectnaam: De Kleine Zavel, Locatie: Erembodegem, België Opdrachtgever: Dewaco Werkerswelzijn

Nadere informatie