- het ontbreekt onze gemeente, terwijl wij wachten op de wederkomst van Jezus Christus, aan geen enkele gave van de Geest (1 Kor. 1 vers 7).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- het ontbreekt onze gemeente, terwijl wij wachten op de wederkomst van Jezus Christus, aan geen enkele gave van de Geest (1 Kor. 1 vers 7)."

Transcriptie

1 Gemeente van Christus, gasten, Een paar weken geleden hebben we samen stilgestaan bij het vorige hoofdstuk uit 1 Korintiërs. Het ging toen over de gaven van de Geest, en over de gemeente als lichaam van Christus. Vandaag het vervolg: hoofdstuk 13. Maar eerst even opfrissen. Een paar belangrijke conclusies toen waren [dia 1.1] - in iedereen is de Geest zichtbaar aan het werk, ten bate van de gemeente (1 Kor. 12 vers 7); [dia 1.2] - het ontbreekt onze gemeente, terwijl wij wachten op de wederkomst van Jezus Christus, aan geen enkele gave van de Geest (1 Kor. 1 vers 7). [dia 2] Hoofdstuk 13 gaat over de liefde. Er zijn enorm veel verschillende gaven, die God aan verschillende gemeenteleden heeft gegeven. Paulus noemt er een paar in hoofdstuk 12. maar dat is geen complete lijst. Als we rondkijken in onze gemeente ontdekken we sommige gaven uit hst. 12, maar ook andere: [dia 3] - wijsheid - een groot geloof - leiding geven - organiseren - profetie - muzikale gaven - kinderwerk - oppassen - attent-zijn - gastvrijheid - luisteren / troosten

2 In de kerk van Korinte waren ook veel verschillende gaven. [dia 4] Maar er was ook een probleem, en dat was dat de mensen de verschillende gaven niet gebruikten tot opbouw van de gemeente, maar met elkaar ruzieden over welke gave beter, mooier, specialer was dan de andere. De kerk van Korinte was een gemeente met veel problemen. Er was verdeeldheid, ruzie, trots. Er waren ook seksuele zonden. Eigenlijk een gemeente zoals elke andere gemeente. Maar dan komt Paulus en zijn diagnose van wat er in Korinte echte aan de hand is, is dit: er is een gebrek aan liefde. Paulus ziet waar de problemen vandaan komen. Paulus had ook anders kunnen binnenkomen. Hij had orde op zaken kunnen stellen met regels en re-organisatie. Zoals een interim manager dat doet. Maar Paulus heeft meteen door wat de oorzaak is van veel problemen in de kerk. Een gebrek aan liefde. Daar gaat dit hoofdstuk over. Ik heb deze preek verdeeld in drie blokken. Je kunt het ook wel zien in de tekst, die valt uiteen in drie gedeelten: vers 1-3, vers 4-7 en vers Vers 1-3 [dia 5 - titel] Paulus begint met drie voorbeelden: 1. [dia 5.1] al sprak ik alle talen van de wereld al sprak ik de taal van engelen zonder de liefde is het maar gebrabbel / een dreunende gong. Sommige mensen zeggen ook wel eens: als een tang op een drumstel. Met andere woorden: het slaat nergens op. Wat Paulus zegt, geldt ook voor kerktaal. Vrome taal. Tongentaal. Al sprak ik het allemaal en leek ik nog zo vroom, zonder de liefde slaat het nergens op.

3 2. [dia 5.2] al kon ik profeteren, had ik alle kennis en een geloof dat bergen kan verplaatsen zonder de liefde ben ik niets. Al had ik alle kennis van de wereld, al hadden wij samen, zoals we hier zitten, zoveel kennis dat we precies konden omschrijven wat liefde is, zonder de concrete liefde stelt het niets voor. 3. [dia 5.3] al verkocht ik alles wat ik had al gaf ik mijn lichaam prijs, zonder de liefde heb ik er niets aan. Let op: er staat niet dat het geen zin heeft om iets (of alles) weg te geven. Je zou kunnen denken: wat maakt het uit of je het doet met liefde, dat zal iemand in de derde wereld een zorg zijn! Maar er staat dus ook niet dat het voor zo iemand niets uitmaakt. Paulus zegt: het zou mij niets baten. Let erop dat al deze dingen gaven van de Heilige Geest zijn! Gaven van God zelf! Conclusie is dus: [dia 5.4] een gebrek aan liefde maakt elke religieuze, vrome, kerkelijke activiteit waardeloos! Met andere woorden: zonder de liefde is al ons organisatietalent, alle gastvrijheid, zelfs ons geloof of welke andere gave van de Heilige Geest ook maar waardeloos! [dia 6] vers 4-7 Een vraag: wat is liefde eigenlijk? Er zijn zoveel verschillende soorten liefde. Is liefde een gevoel? Als dat zo is, wat voor gevoel dan precies? Is liefde het gevoel van twee verliefde pubers, of van twee mensen die 40 jaar getrouwd zijn? Is liefde de liefde van een moeder voor haar kind, of van een kind voor een huisdier? Volgens sommige mensen is liefde gewoon een chemisch proces. Volgens anderen meer een verstandelijke keuze. Om elkaar trouw te zijn.

4 Wat liefde is, welke liefde Paulus bedoelt, daarover kunnen we lezen in de verzen 4-7. [dia 7 titel] Ware liefde is gelukkig te herkennen. De liefde die Paulus beschrijft, heeft 15 kenmerken. Laten we er een paar uitlichten: - vers 4: [dia 7.1] echte liefde is geduldig. Letterlijk staat er: lang-lijdend. Ware liefde wacht, zou je kunnen zeggen. Maar wij hebben altijd haast. Wij houden er niet van om lang in de file te staan. Wij houden niet van uitstel. Als we niet zien dat er iets verandert komt er een moment dat we afhaken. En een groot deel van onze samenleving is ingericht rond het zo snel mogelijk bevredigen van onze behoeften. Waarom langer wachten als het sneller kan? Lenen.nl. Ware liefde wacht. Ook in de kerk dus. In de kerk hebben we dus geen haast. We wachten zo lang als nodig om iedereen mee te nemen; - min of meer hetzelfde staat in vers 5. [dia 7.2] Liefde laat zich niet boos maken. Dat is een waarschuwing tegen korte lontjes. Ook als je iets niet kunt meemaken. Dan wordt je niet zomaar boos. Het eerste wat je doet is niet: een ultimatum stellen; - In vers 4 staat ook: [dia 7.3] ware liefde is niet ijdel, niet zelfgenoegzaam. IJdelheid is een subtiel iets. Het is niet alleen iets voor Amerikanen die trots zichzelf trots op de borst slaan. Wij hebben hiervoor in Nederland over het algemeen subtielere manieren voor bedacht. Maniertjes om de aandacht naar onszelf te trekken. Subtiele manieren om onze goede dingen uit te vergroten, en onze slechte kanten te verbergen. Om iedereen te laten zien wat wij in de kerk allemaal doen, maar niemand hoe we thuis met elkaar omgaan. Soms ook zijn we ijdel door iets voor onszelf te houden. Door niemand erbij te betrekken. Bij wat ons ding is. Ook in de kerk. Terwijl anderen erbuiten staan. Een andere vorm van ijdelheid is zelfmedelijden. Gesprekken die altijd gaan over jouw problemen. Heel subtiel.

5 - Is vergelijkbaars, maar net even anders, staat in vers 5. [dia 7.4] Ware liefde is niet zelfzuchtig. Zij zoekt zichzelf niet, staat er letterlijk. Liefde moet hieraan dus ook te herkennen zijn, dat de manier waarop wij met elkaar omgaan gekenmerkt wordt door het verlangen om te delen. Om anderen te laten meeprofiteren van waar jij veel van hebt gekregen: geld, tijd, kinderen, talenten. En andersom, door bereid te zijn te genieten van wat iemand anders heeft gekregen aan gaven of talenten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de manier waarop we onze kerkdiensten inrichten. De kerk is niet van mensen. Niet van mensen die houden van orgel en ook niet van mensen die houden van drums. De kerk is van Jezus Christus. Hij is de enige reden waarom wij God mogen en kunnen ontmoeten. DE ENIGE. Daarom zoeken wij niet onszelf. Maar proberen we te ontdekken in de ander, wat God ons geeft; - Ware liefde vers 6 [dia 7.5] vindt vreugde in de waarheid. De waarheid. Ware liefde wil niet, dat iets verdoezelt wordt. Iets bedekken met de mantel der liefde, is dus geen echte liefde. Want de liefde is op zoek naar de waarheid. En die zoektocht kan pijnlijk zijn. Er kunnen dingen bovenkomen die eerder verborgen waren en die eigenlijk niemand wil zien. Echte liefde is er dus niet mee gediend als mensen tegenover elkaar hoffelijk en aardig zijn maar niet benoemen welk probleem er misschien levensgroot tussen hen in staat. Dat geldt ook hier in de kerk. Dat is geen vrijbrief om elkaar eens even goed de waarheid te zeggen, maar wel om die waarheid in liefde te benoemen. Ook het nakomen van afspraken is ook een zaak van liefde. Als we elkaar maar eerlijk in de ogen kijken en blijven benoemen wat er aan de hand is. [dia 8]

6 vers 8-13 het laatste punt. Na de uitgebreide beschrijving van wat liefde is, kan je zomaar het idee krijgen dat deze liefde eigenlijk niet haalbaar is. Is het ideaal van de liefde niet te hoog gegrepen? Ik bedoel, voor gewone mensen zoals wij? Liefde, voor iedereen in de kerk. Dat zijn natuurlijk mooie, maar ook grote woorden. Moet je iedereen op dezelfde manier liefhebben? Dat kan toch niet? En, er is nog iets dat hiermee te maken heeft en dat je misschien wel erg kan ontmoedigen: het lijkt soms ook nooit genoeg. Ik bedoel, wat we doen. In de kerk. Broers en zussen, we kunnen alleen liefde geven als we ook zelf zijn aangesloten op de liefdesbron. Wat dr. Phil zegt is waar: je kunt alleen liefhebben als je ook jezelf hebt leren kennen als iemand die geliefd is. Anders wordt liefde een onmogelijke opgave. Een opgave die je niet, en zeker niet de hele tijd, kunt opbrengen. En het goede nieuws van het evangelie ís: je bent aangesloten op een liefdesbron. Een bron die nooit opdroogt, omdat ze opwelt uit God zelf. In Romeinen 5 vers 5 staat [dia 9] dat Gods liefde in ons hart is uitgegoten door de heilige Geest, die ons gegeven is. [dia 10 - titel] Is echte liefde te hoog gegrepen? Niet haalbaar voor gewone, soms gewonde mensen? Let erop dat Paulus wel realistisch is. In het laatste blok van onze tekst, vers 8-13, spoort hij ons aan om onze blik gericht te houden op de toekomst. Nu, schrijft Paulus, is alles nog onvolmaakt, nu kijken we nog in een wazige spiegel.

7 In de tijd van Paulus hadden ze nog niet zulke spiegels als wij. Mensen moesten het doen met opgepoetst koper of brons. Daar kwam iedere keer weer roest op. Dat moest je dan weer schoon poetsen. Nu kijken we nog in een wazige spiegel. Dat betekent: je ziet het wel, maar nog niet helemaal duidelijk. Zo is het ook met Gods liefde. Die mag je van tijd tot tijd duidelijk merken. Bijvoorbeeld aan het avondmaal, en als we (straks weer) kinderen dopen. Maar echt, altijd, helemaal duidelijk mag je Gods liefde meemaken als Jezus terugkomt. Paulus is dus best realistisch. Hij woont niet in een luchtkasteel. Wij leven in een tijd waarin juist over de liefde veel sprookjes verkondigd worden. Die trouwens ook zomaar in elkaar vallen. Nee, Paulus is realistisch. Daarom spoort hij ons aan gericht te blijven op de toekomst. Vergelijk het met je man of vrouw, of vriend of vriendin die weg is voor zijn/haar werk. Of op vakantie. Geëmigreerd misschien. De liefde, je weet het, je ervaart het, maar soms duidelijker dan anders. Als je naar een foto kijkt bijvoorbeeld. Maar als je elkaar weer in de armen sluit op Schiphol dan sta je oog in oog. Oog in oog met je liefdesbron. Jouw liefdesbron, dat is God. Hem zien we als we in de spiegel van Jezus kijken. Kijk maar eens in de andere kant van de spiegel. Jezus Christus. Als we Hem zien, zien we Gods liefde in eigen persoon. Laten we vers 4 tot 7 eens opnieuw lezen, en dan voor het woordje liefde de naam Jezus invullen: [dia 10.1] Jezus is geduldig en vol goedheid. Zo was Jezus. Keer op keer legde Hij mensen uit waarom Hij kwam. Wat zijn missie was. Hij werd niet moe het steeds weer uit te leggen. Gelijkenis na gelijkenis. Zelfs zijn volgelingen begrepen Hem vaak niet.

8 [dia 10.2] Jezus kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Hij is niet grof en niet zelfzuchtig. Jezus was nooit op zichzelf gericht. Hij wees mensen steeds op God. God, die mij gezonden heeft. Hij raakte mensen aan met besmettelijke ziekten, zocht mensen op waar iedereen een hekel aan had [dia 10.3] Hij laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan. Ik veroordeel u niet zei Jezus tegen een vrouw die het met andere mannen deed. [dia 10.4] Hij verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. Ik veroordeel u niet, zei Jezus. Maar ook: gaat heen en zondig niet weer. Jezus legde vaak de vinger bij de zere plek: Hij wees aan waar het mensen nog ontbrak aan toewijding. Bijvoorbeeld bij de rijke jongeling. Hij wees vrome kerkleiders terecht. [dia 10.5] Alles verdraagt Hij, alles gelooft Hij, alles hoopt Hij, in alles volhardt Hij. Jezus hield vol, tot het einde toe. Ook al vertoonde zijn lichaam shockverschijnselen van een mens in doodsangst. Vader, als het mogelijk is, laat deze beker dan aan mij voorbij gaan [dia 11] Voor ons is liefde vaak te hoog gegrepen. Maar voor God is echte liefde geen onmogelijke opgave. Tot slot. We begonnen bij 1 Korintiërs 12. Iedereen heeft gaven gekregen van God. De bedoeling is dat al die gaven samen uiteindelijk dienen tot opbouw van onze gemeente. Hoofdstuk 14. Hoe kan dat? Let erop dat Paulus geen beroep doet op een afspraak. Zo van afspraak is afspraak. Doe ook eens wat voor de kerk jongen! Misschien doen wij dat wel te vaak. Let erop dat Paulus een beroep doet op de liefde.

9 Liefde is de verbindende schakel tussen hoofdstuk 12 (de individuele gaven) en hoofdstuk 14 (de opbouw van de gemeente) [vgl. Ef. 4:16!]. De gemeente kan alleen maar opgebouwd worden vanuit een houding van liefde! Is dat onmogelijk? Dat is inderdaad verdraaid moeilijk. Voor ons. Daar is Paulus heel realistisch over. Het kan alleen als we samen vasthouden aan Jezus Christus. In Hem zien we Gods pure liefde. Zonder de liefde zijn we niets! Zonder Jezus zijn wij niets. De hele kerk, alle Bijbelstudies, kerkenraadsvergaderingen, koffieochtenden, kerkdiensten. Het is niks zonder Jezus Christus. Zie Hem staan. En zie dán de ander staan. Denk, als je in de kerk om je heen kijkt, niet: die is er bijna nooit. Of: die voelt zichzelf heel wat! Of: die is conservatief. Nee. Zie Jezus staan. En zie dán de ander: net zo afhankelijk van zijn genade als jij. Klamp je vast aan Jezus Christus. Je leven hangt er vanaf. Dat is kerk-zijn: hangen aan Jezus Christus. Echt waar, dat is alles. [amen]

Preek over 1 Korintiërs 12:31. Geliefden in Christus,

Preek over 1 Korintiërs 12:31. Geliefden in Christus, 1 Preek over 1 Korintiërs 12:31 Geliefden in Christus, Lesgeven is een talent. Elke dag bezig zijn met kleuters die je onder controle moet zien te houden, dat lijkt me een hele klus. Lesgeven is een talent.

Nadere informatie

Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf?

Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf? Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf? 1. Hoe ontstaat de manier waarop je naar jezelf kijkt? 2. Wie is God? 3. Wat is DE Waarheid over onszelf? 4. Wie worden er door God wel veroordeeld?

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Jackie van den Oever en Johan Eitens

Jackie van den Oever en Johan Eitens Orde van dienst voor de inzegening van het huwelijk van Jackie van den Oever en Johan Eitens in de Hervormde kerk te Sellingen. zaterdag 25 mei 2019 aanvang 14.00 uur Voorganger: Ds. Bram Verduijn Organist

Nadere informatie

Hij heelt de gebrokenen van hart AANVAARD WIE JE BENT

Hij heelt de gebrokenen van hart AANVAARD WIE JE BENT Hij heelt de gebrokenen van hart AANVAARD WIE JE BENT De wortel van zelfhaat De eerste zonde; verlangen als God te zijn; de ontkenning van wie je bent Eerste gevolg van de zonde: Schaamte voor je lichaam

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1 Johannes 12 : 7 A (Judas) er was ergens een gemeentevergadering waar gesproken werd over de aanschaf van een orgel iemand kwam naar voren en zei dat hij tegen was een paar ton voor een orgel is geldverspilling

Nadere informatie

19 maart uur W Hoorn orgel: Piet Noort schriftlezing: Pieter Hooghuis

19 maart uur W Hoorn orgel: Piet Noort schriftlezing: Pieter Hooghuis 19 maart 17.00 uur W Hoorn orgel: Piet Noort schriftlezing: Pieter Hooghuis Votum en zegengroet Zingen: GK psalm 103: 1 en 9 = LB 103:1, 9 Gebed Lezen: Efeziërs 4,25-5,2 Lezen: 1 Kor. 13,1-13 Zingen: LB

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

HUWELIJKSMIS. (datum)

HUWELIJKSMIS. (datum) HUWELIJKSMIS... & (datum) Openingszang (of instrumentale muziek) Welkomstwoord Openingsgebed (door bruidspaar zelf te kiezen, bijvoorbeeld: ) Heer God, zegen met goedheid. en., zodat hun jawoord hen gelukkig

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Voortaan haal ik, zodra ik wilde wingerd zie, de plant gelijk uit de heg. Wat opvalt is, dat hij steeds weer terugkomt: op blijven letten dus!

Voortaan haal ik, zodra ik wilde wingerd zie, de plant gelijk uit de heg. Wat opvalt is, dat hij steeds weer terugkomt: op blijven letten dus! Liefde Je kunt je soms lelijk vergissen! Het lijkt heel wat, maar als je beter kijkt of de gevolgen ziet, dan is het toch ineens heel anders! Je zou s zomers mijn heg moeten zien. Niets bijzonders, hoor!

Nadere informatie

Aandacht Geven & Ontvangen

Aandacht Geven & Ontvangen Aandacht Geven & Ontvangen Zondag 26 oktober 2014 Inleiding We willen groot genoeg zijn voor iedereen, en klein genoeg voor het individu Link met onze visie & jaarthema Ik heb destijds benoemd dat het

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]:

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]: Preek over HC zondag 31 GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS, GASTEN EN LUISTERAARS, Iedereen weet wel dat je sleutels hebt in verschillende soorten. Aan het soort sleutel kan je vaak al zien voor welk doel je

Nadere informatie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren dienen in de gaven van de Geest. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren dienen in de gaven van de Geest. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagendagboek Discipelen van Jezus Leren dienen in de gaven van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Liturgie van de. Viering van Woord en Tafel. Protestantse Gemeente van Hoogkarspel-Lutjebroek. op 23 november 2014. Thema : Geloof, hoop en liefde

Liturgie van de. Viering van Woord en Tafel. Protestantse Gemeente van Hoogkarspel-Lutjebroek. op 23 november 2014. Thema : Geloof, hoop en liefde 1 Liturgie van de Viering van Woord en Tafel Protestantse Gemeente van Hoogkarspel-Lutjebroek op 23 november 2014 Thema : Geloof, hoop en liefde Voorganger: Ds. Marina Slot Ouderling: Tineke Hupkens Diaken:

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

17 februari uur AA Kramer muziekgroep orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Johan/Fenna Toonstra

17 februari uur AA Kramer muziekgroep orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Johan/Fenna Toonstra 17 februari 2019 10.00 uur AA Kramer muziekgroep orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Johan/Fenna Toonstra vóór de dienst: band Welkom Zingen: Sela Laat ons samen één zijn band Votum: Opwekking 640 Mijn

Nadere informatie

DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING.

DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING. DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING. Zondag 32 / gehouden op 10-08-2008 / p.1 Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ld 95:1.2.3 (Liedboek) Gebed Schriftlezing: Titus 2:1-3:7 Zi: Gez. 178 (KGB) Preek:

Nadere informatie

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens.

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens. Probleem: breuk tussen en mens Door onze keuze is er een breuk tussen en mens. maakte de mens omdat Hij een vriend wilde. Hij wilde aanhoudend contact met de mens. Hij gaf de mens een verrassend mooi leven.

Nadere informatie

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden Toets 1 - antwoorden Geloof (1-11) Lesstof: Hoofdstuk 1 1. Wat is noodzakelijk om van God te kunnen ontvangen? Geloof [1] 2. Noem vier uitingen van geloof. - Geloof voor redding [1.2] - Geloof en werken

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Heeft God het Kwaad geschapen?

Heeft God het Kwaad geschapen? Heeft God het Kwaad geschapen? Zondagavond 22 september 2013 (Genade & Waarheid Preek) Inleiding A. Genade & Waarheid Preken (Soms) Ingewikkelde of wettisch toegepaste onderwerpen bekeken vanuit Genade

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen.

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen. Thema: Tekst: Romeinen 15: 7 Liturgie: Lied voor de dienst: EL 212: 1,2: Heer, wat een voorrecht Welkom Lied 971: 1,2,3: Zing een nieuw lied Stilte en begroeting Klein gloria Gebed Kinderkerk Zingen: Samen

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Wat is JATOV? Jatov wordt uitgegeven in vier delen. In ieder deel staat één woord centraal. De opbouw is als volgt: kennen. Bijbel te lezen.

Wat is JATOV? Jatov wordt uitgegeven in vier delen. In ieder deel staat één woord centraal. De opbouw is als volgt: kennen. Bijbel te lezen. JaTov 1 Inhoud Wat is Jatov? 5 Wat betekent Jatov? 6 Voor jou 8 1. Het doel 10 2. De Bijbel 16 3. Wat is zonde? 22 4. FF Checken 28 5. Redding 30 6. Geloof 36 7. Vergeving 42 8. FF Checken 48 9. Bidden

Nadere informatie

Noveen tot de H. Teresia van het kindje Jezus III

Noveen tot de H. Teresia van het kindje Jezus III Noveen tot de H. Teresia van het kindje Jezus III Bijgedragen door Johfrael Tuesday 14 April 2009 Laatst bijgewerkt op Tuesday 14 April 2009 in de Geest van Gebed Noveen tot de H. Teresia van het kindje

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

MAAR uit genade door het geloof. Hoe wordt iemand gered?

MAAR uit genade door het geloof. Hoe wordt iemand gered? BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 6 Les 6 - Redding Niet door te proberen de wet te volbrengen Niet door goede werken te doen Niet door onze eigen inspanningen Niet door het doopwater MAAR uit genade

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus Zondag 27 september Markus 9, 30-37 Overdenking Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus 1) Ongemakkelijk gevoel Ik kreeg een beetje een ongemakkelijk gevoel toen ik dat gedeelte

Nadere informatie

Oasemoment 'Bemin je naaste zoals jezelf' Emmaüsparochie - donderdag 23 oktober 2014

Oasemoment 'Bemin je naaste zoals jezelf' Emmaüsparochie - donderdag 23 oktober 2014 Oasemoment 'Bemin je naaste zoals jezelf' Emmaüsparochie - donderdag 23 oktober 2014 Waar mensen zich toewenden naar elkaar en ervan afzien om over elkaar macht uit te oefenen, daar kan iets van God gebeuren.

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

1) Gered worden is net zo gemakkelijk als een cadeau krijgen (Johannes 1:12)

1) Gered worden is net zo gemakkelijk als een cadeau krijgen (Johannes 1:12) Les 8 - Redding In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Heel veel mensen hebben er geen behoefte aan zich door Jezus te laten redden. Daarvoor hebben ze allerlei redenen. Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw?

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw? Spreuken 3,3 Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. Spreuken 14,22 Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de Efeze 5:15-20 Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen, en buit de geschikte tijd uit, omdat de dagen vol kwaad zijn. Wees daarom niet onverstandig, maar begrijp wat de wil

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

Vijf redenen waarom dit waar is

Vijf redenen waarom dit waar is Les 14 Eeuwige zekerheid Vijf redenen waarom dit waar is In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Is de echte (ware) gelovige voor eeuwig veilig en geborgen in Christus? Voor

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 1. Artikel 12 t/m 14. Werkboek 3

De Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 1. Artikel 12 t/m 14. Werkboek 3 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 3 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 artikel 12 t/m 14 In werkboek 3 gaan we verder met het bespreken van de Dordtse Leerregels. Jullie weten waarom

Nadere informatie

- votum - zegengroet - zingen Psalm 92:1, 2 - gebed. - lezen 1Cor 12 - zingen liedboek 97:1-3 - preek over 1Cor 14:1, 12 - zingen Liedboek 252:1-4

- votum - zegengroet - zingen Psalm 92:1, 2 - gebed. - lezen 1Cor 12 - zingen liedboek 97:1-3 - preek over 1Cor 14:1, 12 - zingen Liedboek 252:1-4 - votum - zegengroet - zingen Psalm 92:1, 2 - gebed - lezen 1Cor 12 - zingen liedboek 97:1-3 - preek over 1Cor 14:1, 12 - zingen Liedboek 252:1-4 - gebed - geloofsbelijdenis zingen Gez 161:1-4 - collecte

Nadere informatie

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom.

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom. Gemeente van Christus, gasten, Ik begin met een vraag. Wie weet er wat amen betekent? En in welke taal? Amen is een Hebreeuws woord. En als je niet weet wat het betekent, weet je het na afloop van de preek.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

- 1 - Liefde ( 1 Cor. 13)

- 1 - Liefde ( 1 Cor. 13) - 1 - Liefde ( 1 Cor. 13) Eén van de meest inhoudsrijke hoofdstukken van de bijbel is 1 Cor. 13 - het hoofdstuk over de liefde. Wat is liefde? Hoe kunnen we in een paar woorden aangeven, wat liefde is?

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 1 Preek over 1 Korintiërs 12:7 Geliefden in Christus, De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 Bij de officiële komst van de Geest op Pinksteren zagen

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag Het (mosterd)zaadje Vrijdag "... Ik verzeker jullie: als jullie geloof hebben als een mosterdzaadje, dan zullen jullie tegen die berg zeggen: 'Verplaats je van hier naar daar! en dan zal hij zich verplaatsen.

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Jaarthema NGK Dalfsen

Jaarthema NGK Dalfsen Jaarthema NGK Dalfsen Seizoen 2015-2016 Breng ons samen Verbonden van hart tot hart Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard Romeinen 15 vers 7 Jaarthema 2015-2016: Leven

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Holy Spirit! Johannes 16:12-14. Zondag 20 HC. blok A - nivo 2 - avond 7

Holy Spirit! Johannes 16:12-14. Zondag 20 HC. blok A - nivo 2 - avond 7 Holy Spirit! blok A - nivo 2 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie Johannes 16:12-14 / zondag 20 HC 19.25 Gaven en vrucht van de Geest 19.40 Wat doet de Geest nog meer

Nadere informatie

Als ik de liefde niet heb

Als ik de liefde niet heb Als ik de liefde niet heb 1 Al ware het, dat ik met de tongen der mensen en der engelen sprak, maar had de liefde niet, ik ware schallend koper of een rinkelende cimbaal. 2 Al ware het, dat ik profetische

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

GKv Barneveld-Voorthuizen

GKv Barneveld-Voorthuizen GKv Barneveld-Voorthuizen Notitie Jongerenwerk 16+ v0.4 25-11-2014 Piet Noppers Notitie Jongerenwerk 16+ 1 Inhoud Voorwoord...3 Wat zegt de bijbel over de gemeente en jongeren?...4 Waarom deze notitie?...5

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Jezus volgen in de hectiek van het leven

Jezus volgen in de hectiek van het leven Jezus volgen in de hectiek van het leven Bestemd om vrucht te dragen Johannes 15:5: Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar

Nadere informatie

BOUWEN OP CHRISTUS, HET ENE FUNDAMENT

BOUWEN OP CHRISTUS, HET ENE FUNDAMENT BOUWEN OP CHRISTUS, HET ENE FUNDAMENT 1 KOR. 3:10-15 gehouden op 06-01-2008 - p.1 Liturgie: Votum en groet Zi: Psalm 122:1 Voorlezing van de wet van God Zi: Psalm 25:2.3.4 Gebed Schriftlezing: 1 Kor. 3:1-23

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Het Woord van God

Kingdom Faith Cursus. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Het Woord van God Kingdom Faith Cursus KF03 ------------------------------------------------------------------------------------------------ Het Woord van God Colin Urquhart ------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009 Begin schooljaar Boekentassenwijding alle kinderen mogen hun boekentas meebrengen kinderen met boekentas in de intredeprocessie ze zetten die vooraan in de kerk

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 7, 1-5 Ochtenddienst / middagdienst. Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 7, 1-5 Ochtenddienst / middagdienst. Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Mattheüs 7, 1-5 Ochtenddienst / middagdienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 106 : 1 en 2 4. Lezing van de wet 5. Zingen : Gezang 89

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het huwelijk

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het huwelijk Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het huwelijk St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Het sacrament

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

LET OP WAT JE HOORT! LET OP WAT JE VAN DE HERE HOORT! 1. dan vind je Hem. 2. dan wordt je rijk met Hem. Markus 4:24.25 / Gehouden op 06-02-2011 / p.

LET OP WAT JE HOORT! LET OP WAT JE VAN DE HERE HOORT! 1. dan vind je Hem. 2. dan wordt je rijk met Hem. Markus 4:24.25 / Gehouden op 06-02-2011 / p. Markus 4:24.25 / Gehouden op 06-02-2011 / p. 1 LET OP WAT JE HOORT! Liturgie: Votum & groet Zingen: Psalm 145:1.3 Wet Zingen: Psalm 40:2.3 Gebed Schriftlezing: 1 Kor. 1:18-25 & 2:6-9 Zingen: Gezang 91

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Vanwaar Hij komen zal. Geschreven door D. J. Steensma zaterdag, 09 april 2016 08:19

Vanwaar Hij komen zal. Geschreven door D. J. Steensma zaterdag, 09 april 2016 08:19 Velen hebben moeite met de tekenen en wonderen die in de Bijbel staan beschreven, ook met de opstanding van Christus uit de doden en met zijn hemelvaart. Maar als we daarmee moeite hebben, dan kunnen we

Nadere informatie