Botox-injecties bij overactieve blaas

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Botox-injecties bij overactieve blaas"

Transcriptie

1 Botox-injecties bij overactieve blaas De uroloog heeft een overactieve blaas bij u vastgesteld. U moet vaak plassen; Aan het plassen gaat meestal hevige aandrang vooraf; Het kan ook zijn dat u af en toe de urine niet kunt ophouden. Vaak wordt geprobeerd om de blaasoveractiviteit te remmen door middel van bekkenbodemtherapie, blaastraining, neuromodulatie (PTNS), electrotherapie of bepaalde medicijnen. Als geen van deze behandelingen voldoende helpt, kan een behandeling met Botuline-toxine-injecties (botox) uitkomst bieden. Botox is een medicijn dat de signaaloverdracht van zenuwen naar spieren onderbreekt. Botox-injecties in de blaasspier zorgen ervoor dat de blaas minder samentrekt, zodat u minder aandrang heeft om te plassen.het effect van de Botox houdt zes tot twaalf maanden aan. Als het effect is uitgewerkt, kunnen we de behandeling herhalen. Deze brochure is bedoeld om u informatie te geven over de aandoening, de ingreep en de gang van zaken voor, tijdens en na de ingreep. Er kunnen bijzondere omstandigheden zijn waardoor de ingreep bij u anders verloopt dan in deze folder wordt beschreven. De uroloog zal u dit dan laten weten. Wie komen in aanmerking voor deze behandeling? U heeft een sterke aandrang om te plassen, eventueel samen met urineverlies (incontinentie) U heeft aandrang om extreem vaak te plassen, zowel overdag als s nachts. Voorbereiding op de behandeling Voorbereiding thuis U wordt voor deze operatie opgenomen: neem daarom overnachtingsspullen mee. Wij adviseren u om makkelijk zittende kleding mee te nemen. Vervoer Wij adviseren om u na de ingreep door iemand naar huis te laten brengen. Nuchter zijn Indien deze behandeling plaatsvindt op de operatiekamer onder algehele narcose of met een ruggenprik dient u nuchter te zijn. Indien deze behandeling plaats vindt met onder locale verdoving hoeft u niet nuchter te zijn. Medicatie Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, dan moet u hiermee in overleg met de behandelend arts eventueel stoppen. Dit is tijdens het polibezoek met u besproken (mocht dit niet het geval zijn, neem dan van tevoren nog contact op met de polikliniek). Heeft u een allergie? Geeft dit dan tijdig door. Bent u een diabetespatiënt? Overleg dan met uw eigen arts of de diabetesverpleegkundige over uw medicatiegebruik voor en tijdens de ingreep. Soms zijn aanpassingen noodzakelijk.

2 Anesthesie De operatie wordt over het algemeen uitgevoerd onder een ruggenprik of algehele anesthesie. Voorafgaand aan de operatie heeft u een gesprek met de anesthesist. Overig Voor de behandeling moet u sieraden zoals horloge, ringen, armbanden en piercings afdoen / uitdoen. Draag geen nagellak. Wij adviseren u om kostbare eigendommen thuis te laten. Dag van de behandeling Wat neemt u mee? Gebruikt u medicijnen? Neem deze in de originele verpakking mee. Geldig ID-bewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument). Patiëntenkaart. Patiëntenkaart laten maken Voor ieder bezoek aan het ziekenhuis heeft u een patiëntenkaart nodig. Bezoekt u voor de eerste keer de polikliniek? Laat dan een patiëntenkaart maken. Zijn uw gegevens gewijzigd, bijvoorbeeld omdat u een andere huisarts heeft, omdat uw verzekering gewijzigd is of omdat u een ander adres of telefoonnummer heeft? Dan heeft u een nieuwe patiëntenkaart nodig. U heeft hiervoor een geldig identiteitsbewijs nodig (dit geldt ook voor kinderen). Het maken van een patiëntenkaart duurt ongeveer vijf minuten. Waar meldt u zich? U wordt op het tijdstip dat met u is afgesproken verwacht in het ziekenhuis. Bij een operatieve behandeling vermelden we in de brief van de opnameplanning waar u zich meldt. Bij een poliklinische behandeling meldt u zich op de polikliniek: Ziekenhuislocatie Scheper: Polikliniek Urologie, straat 3. Ziekenhuislocatie Refaja: Polikliniek Urologie, route 35 blauw. Wie voert de behandeling uit?/ Wie zijn bij de behandeling aanwezig? De operatie wordt over het algemeen uitgevoerd op de operatiekamer door de uroloog geassisteerd door het operatieteam. Treant werkt mee aan de opleiding geneeskunde van de RUG en het UMCG. Op de polikliniek Urologie kunt u daarom gezien worden door een coassistent. Een coassistent is een vierde-, vijfde- of zesdejaars student geneeskunde die wordt opgeleid tot arts. De student doet door zijn coschap praktijkervaring in het ziekenhuis op; de uroloog is eindverantwoordelijke voor het werk van de coassistent. Aan het einde van uw bezoek ziet u ook altijd de uroloog. Indien u bezwaar heeft tegen een onderzoek door een coassistent kunt u dat tevoren aangeven bij de balie-assistente.

3 De behandeling Voorbereiding in het ziekenhuis Een gastvrouw/-heer brengt u naar de afdeling. Een verpleegkundige neemt u vervolgens mee naar een kamer en wijst u een bed toe. Vervolgens treffen we de voorbereidingen voor de ingreep. De verpleging brengt u naar de voorbereiding van de operatiekamer, waar de verdere voorbereidingen plaatsvinden. De behandeling verloopt als volgt: Tijdens de behandeling ligt u op uw rug op een behandeltafel met uw benen geplaatst in beensteunen. Wanneer u een poliklinische behandeling ondergaat, brengen we eerst een katheter in. Via deze katheter brengen we een verdovende vloeistof in in de blaas. De uroloog brengt via de plasbuis een endoscoop in uw blaas: dit is een hol buisje met aan het eind een kleine camera. De camera is aangesloten op een monitor: op de monitor kan de uroloog de binnenkant van de blaas zien. Via de endoscoop laat de uroloog eerst spoelvloeistof in de blaas lopen: hierdoor ontvouwt de blaas zich, zodat het zicht zo goed mogelijk is. Vervolgens brengt de uroloog via de endoscoop een injectienaald in in uw blaas. Daarmee spuit de uroloog op tien tot 25 plaatsen een kleine hoeveelheid Botox in de blaasspier. Anesthesie Deze behandeling vindt plaats op de operatiekamer met een ruggenprik of onder algehele narcose. Soms kan de behandeling ook poliklinisch plaatsvinden. Deze behandeling vindt dan plaats op de polikliniek onder locale verdoving. Voor informatie over de ruggenprik of algehele narcose verwijzen wij naar de informatiefolder Anesthesie. Duur van de behandeling Voor deze behandeling nemen we u een nacht opin het ziekenhuis. De behandeling duurt ongeveer dertig minuten. Wanneer krijgt u controle en de uitslag van de behandeling? Het effect van de behandeling is na ongeveer drie dagen te merken. Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor een controlebezoek bij de uroloog. Bij dit controlebezoek vindt een plastest plaats. Wij vragen u daarom om te proberen met een volle blaas te komen. Na het onderzoek Soms kan na injectie de urine iets bloederig zijn. De blaaskatheter mag de dag na de operatie verwijderd worden. U mag weer naar huis nadat u spontaan heeft geplast.

4 De eerste dagen na de behandeling kunt u wat bloed in uw urine hebben. Het is belangrijk dat u dan veel drinkt (ongeveer twe liter per dag) om bloedstolsels in uw blaas te voorkomen. Er kan nog wat bloed in de urine zitten doordat de inwendige wond nog niet helemaal genezen is. Schrik hier niet van: dit is normaal (maar kan wel zes weken duren). Complicaties Mogelijke complicaties (die zelden voorkomen) zijn: Bij sommige patiënten zorgt de Botox ervoor dat u tijdelijk niet goed kunt plassen. U moet de blaas dan een paar keer per dag met een katheter legen. Mocht dit bij u het geval zijn, dan leren wij u hoe u dit doet (soms kan dit ook al voor de ingreep). De uroloog zal aangeven wanneer hij denkt dat dit voor u aan de orde is. U kunt last krijgen van een blaasontsteking, die in de meeste gevallen goed te behandelen is met een antibioticum. Het effect van botox duurt zes tot twaalf maanden. Als het is uitgewerkt, kunnen we de behandeling herhalen. Neemt u contact op met de polikliniek urologie van het ziekenhuis indien: er extreem veel zwelling optreedt. de wond rood wordt en gaat kloppen. de pijn toeneemt en niet reageert op pijnstilling. er bloed onder de pleister of het verband uitkomt en dit niet door lichte druk en/of hoogleggen ophoudt. u meer dan 38º C koorts krijgt. Mochten er zich andere dan de bovenstaande problemen voordoen, dan kunt u bellen met de dienstdoende huisarts. Tot slot Deze behandeling vindt binnen Treant Zorggroep plaats op alle ziekenhuislocaties. Heeft u nog vragen of bent u verhinderd? Heeft u nog vragen over deze behandeling of bent u verhinderd, neem dan contact op met de polikliniek Urologie. Telefoonnummers Polikliniek Urologie Ziekenhuislocatie Scheper Ziekenhuislocatie Bethesda Ziekenhuislocatie Refaja maandag t/m vrijdag van 8.30 tot uur maandag t/m donderdag van 9.00 tot uur en van tot uur vrijdag van 9.00 tot uur maandag t/m vrijdag van 8.00 tot uur

5 Wetenschappelijk onderzoek Binnen Treant Zorggroep doen we ook wetenschappelijk onderzoek. Mogelijk wordt u gevraagd om hieraan mee te doen. Informatie Meer informatie vindt u op: Gedrags- en huisregels Treant Zorggroep heeft in een aantal gedrags- en huisregels (die zowel in het ziekenhuis gelden als op het hele terrein, inclusief het parkeerterrein) verwoord wat het ziekenhuis van patiënten en bezoekers verwacht en wat u van ons mag verwachten: zie Wat vond u van de geleverde zorg? een website van Patiëntenfederatie Nederland, is de grootste ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg, waar mensen hun ervaringen met de zorg delen met elkaar. De website biedt u informatie om te kunnen kiezen voor een zorgverlener die het beste past. Deel uw ervaring met de zorg en help zo anderen met kiezen! Uw ervaring of klacht vertel het ons Wanneer u in het ziekenhuis komt voor een polikliniekbezoek, een onderzoek, een opname of voor spoedeisende hulp heeft u recht op een deskundige behandeling, goede informatie en een correcte ontvangst en bejegening. Het ziekenhuis heeft goede zorg en gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Toch kan het voorkomen dat u over bepaalde onderdelen van uw behandeling of verblijf in ons ziekenhuis niet tevreden bent. Wij waarderen het wanneer u in dit geval uw klachten, vragen en opmerkingen kenbaar maakt. U geeft ons daarmee de mogelijkheid om tekortkomingen te verhelpen en onze service te verbeteren. Geef daarom uw ervaringen met ons ziekenhuis door via onze website: TRIP

Deze brochure is bedoeld om u informatie te geven over de aandoening, de operatie en de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie.

Deze brochure is bedoeld om u informatie te geven over de aandoening, de operatie en de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie. Het zorgnetwerk van ons allemaal Uw specialist/huisarts heeft xxx voor u aangevraagd. Dit houdt in dat... De diagnose xxx wordt gesteld via xxx. Deze operatie vindt poliklinisch plaats / U wordt een nacht

Nadere informatie

Deze operatie / behandeling / ingreep / onderzoek verrichten we op afdeling xxx / kamer xxx.

Deze operatie / behandeling / ingreep / onderzoek verrichten we op afdeling xxx / kamer xxx. Het zorgnetwerk van ons allemaal Uw specialist/huisarts heeft xxxvoor u aangevraagd. Binnenkort wordt u geopereerd aan xxx. Dit houdt in dat xxx / Dit is xxx. De diagnose xxx wordt gesteld via xxx. Deze

Nadere informatie

Botox-injecties bij een overactieve blaas

Botox-injecties bij een overactieve blaas Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Botox-injecties bij een overactieve blaas z Binnenkort hebt u een afspraak in het ziekenhuis voor een behandeling van uw blaasproblemen

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen

Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen Binnenkort verrichten we bij uw zoon een circumcisie, ofwel besnijdenis: de uroloog verwijdert operatief onder algehele verdoving (narcose) een gedeelte of de gehele

Nadere informatie

Behandeling van overactieve blaas met botox

Behandeling van overactieve blaas met botox Behandeling van overactieve blaas met botox Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw uroloog met u besproken dat er een overactiviteit van uw blaas is vastgesteld. Ook heeft hij de mogelijkheden

Nadere informatie

Behandeling van een overactieve blaas met botoxinjecties (op de operatiekamer)

Behandeling van een overactieve blaas met botoxinjecties (op de operatiekamer) Urologie Behandeling van een overactieve blaas met botoxinjecties (op de operatiekamer) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Informatie over een overactieve blaas... 3 Verschillende behandelingsmogelijkheden...

Nadere informatie

BOTOXINJECTIES IN DE BLAASWAND

BOTOXINJECTIES IN DE BLAASWAND PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum BOTOXINJECTIES IN DE BLAASWAND In deze folder geeft het SPIJKENISSE Medisch Centrum u algemene informatie over botoxinjecties in de blaaswand. Wij adviseren

Nadere informatie

Onderzoek hartweefsel (Myocardbiopsie)

Onderzoek hartweefsel (Myocardbiopsie) Onderzoek hartweefsel (Myocardbiopsie) Uw specialist heeft een onderzoek naar het hartweefsel voor u aangevraagd. Een myocardbiopsie is een onderzoek waarbij we een stukje weefsel (biopt) uit het hart

Nadere informatie

Behandeling van een overactieve blaas met Botoxinjecties

Behandeling van een overactieve blaas met Botoxinjecties Urologie Behandeling van een overactieve blaas met Botoxinjecties www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Informatie over een overactieve blaas... 3 Verschillende behandelingsmogelijkheden... 3 Verdoving...

Nadere informatie

Behandeling van een overactieve blaas met Botox

Behandeling van een overactieve blaas met Botox Behandeling van een overactieve blaas met Botox 2 Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw uroloog met u besproken dat er een overactiviteit van uw blaas is vastgesteld. Er is gesproken over

Nadere informatie

Kijkoperatie knie (RK)

Kijkoperatie knie (RK) Kijkoperatie knie (RK) Uw specialist of huisarts heeft u doorverwezen naar de polikliniek Orthopedie in verband met klachten aan uw knie. Binnenkort ondergaat u een artroscopie van de knie. Naar aanleiding

Nadere informatie

Botoxinjecties bij blaasproblemen

Botoxinjecties bij blaasproblemen Botoxinjecties bij blaasproblemen Vanwege een overactieve blaas en de bijbehorende problemen heeft uw gynae- coloog of uroloog u een behandeling met botoxinjecties aangeraden. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Behandeling van overactieve blaas met botox

PATIËNTEN INFORMATIE. Behandeling van overactieve blaas met botox PATIËNTEN INFORMATIE Behandeling van overactieve blaas met botox 2 PATIËNTENINFORMATIE Algemeen Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de behandeling van een

Nadere informatie

Behandeling van een overactieve blaas met botox

Behandeling van een overactieve blaas met botox Behandeling van een overactieve blaas met botox Afdeling urologie Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw uroloog met u besproken dat er een overactiviteit van uw blaas is vastgesteld.

Nadere informatie

Behandeling van overactieve blaas met botox

Behandeling van overactieve blaas met botox Behandeling van overactieve blaas met botox Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw uroloog met u besproken dat er een overactiviteit van uw blaas is vastgesteld. Ook heeft hij

Nadere informatie

Behandeling met botulinetoxine bij overactieve blaas

Behandeling met botulinetoxine bij overactieve blaas Behandeling met botulinetoxine bij overactieve blaas Bij u is de diagnose overactieve blaas gesteld. Dit betekent dat u vaak kleine beetjes moet plassen en moeite heeft om de plas op te houden. Ook kunt

Nadere informatie

Behandeling overactieve blaas

Behandeling overactieve blaas UROLOGIE Behandeling overactieve blaas Behandeling met Botuline-toxine A Uw behandelend arts heeft bij u de diagnose overactieve blaas gesteld. Dit betekent dat u vaak moet plassen en dat het plassen meestal

Nadere informatie

Botox -injecties bij een overactieve blaas

Botox -injecties bij een overactieve blaas Urologie Botox -injecties bij een overactieve blaas i Patiënteninformatie Behandeling op de polikliniek Urologie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De uroloog heeft bij u een overactieve blaas vastgesteld.

Nadere informatie

Behandeling overactieve blaas

Behandeling overactieve blaas UROLOGIE Behandeling overactieve blaas Behandeling met Botuline-toxine A Uw behandelend arts heeft bij u de diagnose overactieve blaas gesteld. Dit betekent dat u vaak moet plassen en dat het plassen meestal

Nadere informatie

Uw behandelend uroloog heeft u al uitleg gegeven. In deze folder kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Uw behandelend uroloog heeft u al uitleg gegeven. In deze folder kunt u alles nog eens rustig nalezen. Urologie Botox injecties in de blaas Inleiding U heeft al enige tijd klachten van uw blaas of van uw prostaat. U heeft van uw behandelend uroloog vernomen dat de mogelijkheid bestaat om deze te behandelen

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing van de plasbuis

Operatie bij vernauwing van de plasbuis Operatie bij vernauwing van de plasbuis In de plasbuis kan een vernauwing ontstaan. De uroloog heeft met u besproken de vernauwing weg te halen met een operatie. In deze folder leest u over de voorbereidingen,

Nadere informatie

Behandeling van een haarnestcyste

Behandeling van een haarnestcyste Behandeling van een haarnestcyste Wat is een haarnestcyste? Een cyste is een holte met vocht. Deze cystes bevinden zich op allerlei plaatsen in het lichaam. Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is een

Nadere informatie

Uw behandelend uroloog heeft u al uitleg gegeven. In deze folder kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Uw behandelend uroloog heeft u al uitleg gegeven. In deze folder kunt u alles nog eens rustig nalezen. Urologie Botox injecties In de blaas Inleiding U heeft al enige tijd klachten van uw blaas U heeft van uw behandelend uroloog vernomen dat de mogelijkheid bestaat om deze te behandelen door het toedienen

Nadere informatie

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis Opheffen van een vernauwing in de plasbuis Vanwege een vernauwing in uw plasbuis heeft u, samen met uw behandelend uroloog, besloten tot een operatie. Binnenkort wordt u voor deze operatie opgenomen in

Nadere informatie

Botuline-injecties in de blaas

Botuline-injecties in de blaas Botuline-injecties in de blaas Inleiding De uroloog heeft u verteld dat u een overactieve blaas of het blaaspijnsyndroom (BPS) heeft. Dit betekent dat u vaak moet plassen, hevige pijn in de blaasstreek

Nadere informatie

Overactieve blaas behandeling (Botuline-toxine injecties) Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis

Overactieve blaas behandeling (Botuline-toxine injecties) Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis Overactieve blaas behandeling (Botuline-toxine injecties) Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis Inleiding Tijdens uw bezoek aan uw uroloog is er met u besproken dat er een overactiviteit van uw blaas

Nadere informatie

Behandeling met botuline-toxine A bij kinderen

Behandeling met botuline-toxine A bij kinderen Behandeling met botuline-toxine A bij kinderen In overleg met de behandelend kinderuroloog heeft u besloten een botuline-toxine A (BTA) te laten uitvoeren bij uw kind. Dit gebeurt tijdens een kijkoperatie

Nadere informatie

Maatschap Urologie. Inbrengen van een dubbel J katheter

Maatschap Urologie. Inbrengen van een dubbel J katheter Maatschap Urologie Inbrengen van een dubbel J katheter Algemeen In overleg met uw arts zal bij u een dubbel-j katheter worden ingebracht. Dit is een inwendige katheter die in de urineleider gebracht wordt

Nadere informatie

Ureterorenoscopie Een steentje verwijderen uit de urineleider met behulp van een scoop

Ureterorenoscopie Een steentje verwijderen uit de urineleider met behulp van een scoop U komt binnenkort naar het MCL om een steentje te laten verwijderen dat in de urineleider of nier zit. De urineleider is de buis die loopt van nier naar blaas. Een ander woord voor urineleider is ureter.

Nadere informatie

Operatie aan de hand als gevolg van de ziekte van Dupuytren Wie komen in aanmerking in aanmerking voor deze operatie? Voorbereiding op de operatie

Operatie aan de hand als gevolg van de ziekte van Dupuytren Wie komen in aanmerking in aanmerking voor deze operatie? Voorbereiding op de operatie Operatie aan de hand als gevolg van de ziekte van Dupuytren Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een operatie aan uw hand, als gevolg van de ziekte van Dupuytren. In deze folder informeren wij u

Nadere informatie

Botoxbehandeling van de blaas

Botoxbehandeling van de blaas Botoxbehandeling van de blaas Uw behandelend arts heeft bij u de diagnose overactieve blaas gesteld. In deze folder vindt u informatie over de behandeling met botuline-toxine. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie over de TUR prostaat

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie over de TUR prostaat Informatie over de TUR prostaat INFORMATIE OVER DE TUR PROSTAAT INLEIDING De uroloog heeft met u besproken dat u geopereerd moet worden aan de prostaat vanwege een goedaardige vergroting. Van uw uroloog

Nadere informatie

Botuline-toxine injecties in de blaas

Botuline-toxine injecties in de blaas Botuline-toxine injecties in de blaas Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is botuline-toxine?... 1 Hoe wordt botuline toegediend?... 1 Op de dag van behandeling... 2 Effect van de behandeling en mogelijke

Nadere informatie

Botuline-injecties in de blaas

Botuline-injecties in de blaas Botuline-injecties in de blaas Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft klachten van een overactieve blaas (vaak plassen of urineverlies) of een neurogene blaas

Nadere informatie

Behandeling met botuline-toxine A bij overactieve blaas

Behandeling met botuline-toxine A bij overactieve blaas Behandeling met botuline-toxine A bij overactieve blaas Uw behandelend arts heeft bij u de diagnose overactieve blaas gesteld. Dit betekent dat u vaak moet plassen en dat het plassen meestal vooraf gegaan

Nadere informatie

Informatie. Botoxinjecties bij overactieve blaas

Informatie. Botoxinjecties bij overactieve blaas Informatie Botoxinjecties bij overactieve blaas Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw uroloog met u besproken dat er een overactiviteit van uw blaas is vastgesteld. U heeft de

Nadere informatie

H Ureterorenoscopie (URS) Kijkoperatie van de urineleiders en het nierbekken bij stenen of tumoren

H Ureterorenoscopie (URS) Kijkoperatie van de urineleiders en het nierbekken bij stenen of tumoren H.40082.0319 Ureterorenoscopie (URS) Kijkoperatie van de urineleiders en het nierbekken bij stenen of tumoren 2 Inleiding Een URS is een kijkoperatie (scopie) in één van de urineleiders (ureter) en nieren

Nadere informatie

Transurethrale resectie van een

Transurethrale resectie van een Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) Urologie Bij een transurethrale resectie van een blaastumor wordt via een operatie een tumor in de blaas verwijderd. Deze ingreep wordt TURT genoemd: transurethrale

Nadere informatie

Inleiding... 1. De operatie... 1. Voorbereiding... 1. De operatie... 2. Na de operatie... 3. Bloedverdunners... 4

Inleiding... 1. De operatie... 1. Voorbereiding... 1. De operatie... 2. Na de operatie... 3. Bloedverdunners... 4 TURP Inhoudsopgave Inleiding... 1 De operatie... 1 Voorbereiding... 1 De operatie... 2 Na de operatie... 3 Bloedverdunners... 4 Mogelijke bijwerkingen van de operatie... 4 Ontslag... 5 Tot slot... 6 Inleiding

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing plasbuis

Operatie bij vernauwing plasbuis Operatie bij vernauwing plasbuis Informatie voor patiënten F0842-3415 augustus 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Green Light Laser Laserbehandeling bij prostaatklachten

Green Light Laser Laserbehandeling bij prostaatklachten Green Light Laser Laserbehandeling bij prostaatklachten Inhoudsopgave Inleiding... 1 De operatie... 1 Voorbereiding... 1 De operatie... 1 Rondom de operatie... 2 Na de operatie... 2 Bloedverdunners...

Nadere informatie

Plaatsen/verwijderen van een dubbel J katheter. polikliniek urologie

Plaatsen/verwijderen van een dubbel J katheter. polikliniek urologie Plaatsen/verwijderen van een dubbel J katheter polikliniek urologie De uroloog heeft met u gesproken over het plaatsen van een dubbel J katheter, de gevolgen, de mogelijkheden en de risico s. Op grond

Nadere informatie

Urologie Een behandeling met Botuline-toxine A

Urologie Een behandeling met Botuline-toxine A Urologie Een behandeling met Botuline-toxine A Bij een overactieve blaas of bij onvermogen om te plassen. Urologie Inleiding De uroloog heeft u een behandeling met Botuline-toxine A voorgesteld. In deze

Nadere informatie

Dubbel J katheter. Urologie. verbinding tussen nier en blaas

Dubbel J katheter. Urologie. verbinding tussen nier en blaas Urologie Dubbel J katheter verbinding tussen nier en blaas Inleiding U heeft in overleg met uw arts besloten dat een dubbel-j- katheter wordt geplaatst om de urine af te voeren van de nier naar de blaas.

Nadere informatie

TVT operatie. Urologie. Beter voor elkaar

TVT operatie. Urologie. Beter voor elkaar TVT operatie Urologie Beter voor elkaar 2 Inleiding TVT staat voor tension free vaginal tape: spanningsvrij vaginaal bandje. Het is een van de operaties die kan worden toegepast bij stressincontinentie

Nadere informatie

URS Ureterorenoscopie

URS Ureterorenoscopie URS Ureterorenoscopie Inhoudsopgave Inleiding... 1 De operatie... 1 Voorbereiding... 1 De operatie... 2 Na de operatie... 3 Bloedverdunners... 3 Mogelijke bijwerkingen van de operatie... 3 Ontslag... 5

Nadere informatie

Behandeling van stressincontinentie TOT

Behandeling van stressincontinentie TOT Behandeling van stressincontinentie bij vrouwen TOT Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie/gynaecologie heeft uw behandelend uroloog/gynaecoloog met u gesproken over de mogelijkheid van een operatie

Nadere informatie

Verwijderen van een blaassteen

Verwijderen van een blaassteen Urologie Verwijderen van een blaassteen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een blaassteen?... 3 Pre-operatieve screening... 3 Voorbereiding op de operatie... 3 De opname in ons ziekenhuis... 4 De

Nadere informatie

Operatie aan de plasbuis

Operatie aan de plasbuis Operatie aan de plasbuis Otis of Sachse Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. 1 Inleiding Uw uroloog heeft met u besproken dat u een vernauwing heeft in uw plasbuis en daaraan

Nadere informatie

De prostaatoperatie (TURP)

De prostaatoperatie (TURP) Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie (TUR prostaat). Uw uroloog heeft met u besproken waarom deze operatie nodig is. In deze brochure wordt beschreven hoe de gang van zaken rondom de

Nadere informatie

Behandeling met botulinetoxine A

Behandeling met botulinetoxine A UROLOGIE Behandeling met botulinetoxine A BEHANDELING Behandeling met botulinetoxine A Uw uroloog heeft bij u de diagnose overactieve blaas gesteld. Dit betekent dat u vaak moet plassen en dat het plassen

Nadere informatie

Verwijderen van een blaastumor via de plasbuis

Verwijderen van een blaastumor via de plasbuis Urologie Verwijderen van een blaastumor via de plasbuis i Patiënteninformatie Transurethrale Resectie van een Blaastumor (TURB) Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het verwijderen van een blaastumor via de

Nadere informatie

Urologie. Dubbel-J katheter. www.catharinaziekenhuis.nl

Urologie. Dubbel-J katheter. www.catharinaziekenhuis.nl Urologie Dubbel-J katheter www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een dubbel-j katheter?... 3 Voorbereiding... 4 Voor alle patiënten... 4 Voor patiënten die een narcose of ruggenprik krijgen... 4 De

Nadere informatie

TUR blaas. Urologie. Beter voor elkaar

TUR blaas. Urologie. Beter voor elkaar TUR blaas Urologie Beter voor elkaar 2 TUR Blaas - Transurethrale resectie van een blaastumor Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken dat u een tumor in de blaas hebt en dat deze verwijderd

Nadere informatie

Operatie aan de plasbuis

Operatie aan de plasbuis Operatie aan de plasbuis Otis of Sachse Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw uroloog heeft met u besproken dat u een vernauwing heeft in uw plasbuis en daaraan

Nadere informatie

Prostaatoperatie (TURP)

Prostaatoperatie (TURP) Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie (TUR prostaat). Uw uroloog heeft met u besproken waarom deze operatie nodig is. In deze brochure wordt beschreven hoe de gang van zaken rondom de

Nadere informatie

Verwijderen van een steen uit de urineleider

Verwijderen van een steen uit de urineleider Verwijderen van een steen uit de urineleider Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een steen uit de urineleider (ureterorenoscopie). De urineleider zorgt voor de afvoer

Nadere informatie

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis. Urethrotomie volgens Sachse of Otis

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis. Urethrotomie volgens Sachse of Otis Opheffen van een vernauwing in de plasbuis Urethrotomie volgens Sachse of Otis 2 Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandelend (assistent) uroloog met u besproken dat er een vernauwing

Nadere informatie

Een poliep in de blaas moet altijd worden verwijderd. De poliep kan groter worden, bloedingen veroorzaken en doorgroeien in de spierwand.

Een poliep in de blaas moet altijd worden verwijderd. De poliep kan groter worden, bloedingen veroorzaken en doorgroeien in de spierwand. TUR-blaas Inleiding U wordt binnenkort opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis voor een operatie aan uw blaas. In deze folder leest u meer over de voorbereiding, de opname in het ziekenhuis en de

Nadere informatie

UROLOGIE. JJ-katheter BEHANDELING

UROLOGIE. JJ-katheter BEHANDELING UROLOGIE JJ-katheter BEHANDELING JJ-katheter Binnenkort krijgt u een JJ-katheter, ook wel dubbel J-katheter genoemd. Deze katheter krijgt u, omdat u een vernauwing in de urineleider hebt. Een of meerdere

Nadere informatie

Verwijderen van een niersteen uit de urineleider (of de nier) (URS)

Verwijderen van een niersteen uit de urineleider (of de nier) (URS) Verwijderen van een niersteen uit de urineleider (of de nier) (URS) Onderzoek laat zien dat er bij u een steen aanwezig is in de urineleider (ureter). De urineleider is de buis tussen de nier en de blaas.

Nadere informatie

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt.

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt. Otis/Sachse Inleiding U wordt opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis om een operatie aan uw plasbuis te ondergaan. Deze operatietechniek wordt een Otis of Sachse genoemd. De uroloog heeft u op de

Nadere informatie

Afdeling: Urologie. Onderwerp: Opheffen vernauwg plasbuis Sachse / Otis urethratomie

Afdeling: Urologie. Onderwerp: Opheffen vernauwg plasbuis Sachse / Otis urethratomie Afdeling: Urologie Onderwerp: Opheffen vernauwg plasbuis Sachse / Otis urethratomie Opheffen van vernauwingen in de plasbuis Sachse / Otis urethratomie Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie

Nadere informatie

Operatieve ingreep in de blaas

Operatieve ingreep in de blaas Operatieve ingreep in de blaas TUR-BT Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie in de blaas. Door u goed voor te bereiden op de ingreep, kunt u bijdragen aan een vlot herstel. Het lezen van deze folder

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

Behandeling van een overactieve blaas met botuline-toxine injecties (Botox )

Behandeling van een overactieve blaas met botuline-toxine injecties (Botox ) 1/6 Urologie Behandeling van een overactieve blaas met botuline-toxine injecties (Botox ) Inleiding In deze folder leest u informatie over het behandelen van een overactieve blaas door het geven van botuline-toxine

Nadere informatie

Maatschap Urologie. TVT-O procedure (stressincontinentie behandeling)

Maatschap Urologie. TVT-O procedure (stressincontinentie behandeling) Maatschap Urologie (stressincontinentie behandeling) Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang van het Diaconessenhuis.

Nadere informatie

Urologie Het verwijderen van een tumor uit de blaas

Urologie Het verwijderen van een tumor uit de blaas Urologie Het verwijderen van een tumor uit de blaas Transurethrale resectie van een tumor (TURT) Urologie Inleiding Onderzoek heeft aangetoond dat u tumorweefsel in uw blaas heeft. De uroloog heeft u

Nadere informatie

Urethrotomie volgens Sachse Urethrotomie volgens Otis Meatotomie (het verwijden van de urinebuis) Maatschap Urologie

Urethrotomie volgens Sachse Urethrotomie volgens Otis Meatotomie (het verwijden van de urinebuis) Maatschap Urologie Urethrotomie volgens Sachse Urethrotomie volgens Otis Meatotomie (het verwijden van de urinebuis) Maatschap Urologie Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken

Nadere informatie

H Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis)

H Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis) H.40063.0119 Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis) 2 Inleiding Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is doorgaans gelegen in de bilspleet. Het is een holte onder de huid die een verbinding heeft door de huid

Nadere informatie

Urolift Behandeling van plasklachten bij een vergrote prostaat

Urolift Behandeling van plasklachten bij een vergrote prostaat Urolift Behandeling van plasklachten bij een vergrote prostaat Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen

Nadere informatie

Urologie. Dubbel J katheter. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Urologie. Dubbel J katheter. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Urologie Dubbel J katheter Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw uroloog heeft met u afgesproken bij u een dubbel J katheter te plaatsen. Dit is

Nadere informatie

Verwijderen van een tumor uit de blaas volgens de TUR-methode Transurethrale resectie

Verwijderen van een tumor uit de blaas volgens de TUR-methode Transurethrale resectie Onderzoek heeft aangetoond dat u een tumor in de blaas hebt. Uw behandelend arts heeft met u besproken dat deze verwijderd moet worden. De ingreep die hiervoor wordt gedaan wordt TUR Blaas genoemd: transurethrale

Nadere informatie

Penisprothese. Algemene voordelen van een penisprothese. Algemene nadelen van een penisprotheses

Penisprothese. Algemene voordelen van een penisprothese. Algemene nadelen van een penisprotheses Penisprothese In overleg met de uroloog heeft u besloten tot het laten plaatsen van een penisprothese vanwege ernstige erectieproblemen. In deze folder leest u wat een penisprothese is, hoe de operatie

Nadere informatie

Maatschap Urologie. Colposuspensie volgens Burch (operatieve behandeling bij stressincontinentie)

Maatschap Urologie. Colposuspensie volgens Burch (operatieve behandeling bij stressincontinentie) Maatschap Urologie (operatieve behandeling bij stressincontinentie) Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang van

Nadere informatie

Prostaatoperatie-TURP

Prostaatoperatie-TURP Prostaatoperatie-TURP (TURP=Transurethrale Resectie van de Prostaat) Algemeen Onderzoek heeft aangetoond dat u een vergrote prostaat heeft. In overleg met uw uroloog heeft u besloten dat u een operatie

Nadere informatie

De transurethrale blaastumor resectie

De transurethrale blaastumor resectie De transurethrale blaastumor resectie Een operatie waarbij een blaastumor via de plasbuis wordt weggehaald U heeft van uw uroloog gehoord dat u een blaastumor heeft. Het is verstandig om deze tumor weg

Nadere informatie

Verwijderen van de prostaat TUR prostaat Urologie

Verwijderen van de prostaat TUR prostaat Urologie Verwijderen van de prostaat TUR prostaat Urologie Beter voor elkaar Verwijderen van een gedeelte van de prostaat via de plasbuis Transurethrale Resectie van de Prostaat =TUR Prostaat Inleiding Tijdens

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken Patiënteninformatie Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken (Pelviene lymfeklierdissectie) Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat 1 Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine

Nadere informatie

Het verwijderen van een poliep in de blaas middels de Tur methode

Het verwijderen van een poliep in de blaas middels de Tur methode Het verwijderen van een poliep in de blaas middels de Tur methode Uw behandelend arts heeft blaaspoliepen bij u geconstateerd. In overleg met u is besloten om deze via de plasbuis te verwijderen. In deze

Nadere informatie

Laserbehandeling bij prostaatklachten Green Light Laser

Laserbehandeling bij prostaatklachten Green Light Laser In overleg met uw uroloog heeft u besloten tot een prostaatoperatie: de zogenaamde Green Light Laser verdamping (vaporisatie) van de prostaat. Het doel van deze operatie is het verwijderen van weefsel

Nadere informatie

Verwijderen van een blaassteen

Verwijderen van een blaassteen Verwijderen van een blaassteen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen om een blaassteen te laten verwijderen.

Nadere informatie

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname Nesbitt Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de penis. In deze folder leest u over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Kromstand van de penis Bij sommige mannen

Nadere informatie

TUR-prostaat of blaashalsincisie

TUR-prostaat of blaashalsincisie TUR-prostaat of blaashalsincisie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De uroloog heeft u verteld, dat u een goedaardig vergrote prostaat heeft, waaraan u geopereerd

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

Uretero-reno-scopie (URS)

Uretero-reno-scopie (URS) Uretero-reno-scopie (URS) Behandeling van stenen (of poliepen) in de urineleider of nier Urologie Locatie Langendijk Inleiding Onderzoek heeft aangetoond dat er bij u een steen, een poliep of een onduidelijke

Nadere informatie

TVT/TVT-O procedure (stress-incontinentie behandeling) Maatschap Urologie

TVT/TVT-O procedure (stress-incontinentie behandeling) Maatschap Urologie (stress-incontinentie behandeling) Maatschap Urologie Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang van het Diaconessenhuis.

Nadere informatie

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP)

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Informatie voor patiënten F0309-3415 mei 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Urolift Behandeling van plasklachten bij een vergrote prostaat

Urolift Behandeling van plasklachten bij een vergrote prostaat Urolift Behandeling van plasklachten bij een vergrote prostaat Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen

Nadere informatie

H Transurethrale resectie van de blaas (TUR B)

H Transurethrale resectie van de blaas (TUR B) H.262959.1218 Transurethrale resectie van de blaas (TUR B) Inleiding Bij een TUR B worden er via de plasbuis tumoren uit de blaas verwijderd. Er wordt een resectoscoop in de plasbuis gebracht waarmee

Nadere informatie

Verwijderen van een tumor uit de blaas volgens de TUR-methode Transurethrale resectie

Verwijderen van een tumor uit de blaas volgens de TUR-methode Transurethrale resectie Onderzoek heeft aangetoond dat u een tumor in de blaas hebt. Uw behandelend arts heeft met u besproken dat deze verwijderd moet worden. De ingreep die hiervoor wordt gedaan wordt TUR Blaas genoemd: transurethrale

Nadere informatie

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis Urologie Opheffen van een vernauwing in de plasbuis www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Aandoening... 3 Hoe stel je een vernauwing van de plasbuis vast?... 4 Voorbereidingen... 4 Pre-operatieve screening

Nadere informatie

Nierbekkenplastiek. Kijkoperatie

Nierbekkenplastiek. Kijkoperatie Nierbekkenplastiek Kijkoperatie Inleiding Binnenkort wordt u een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw nierbekken. In de folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Afdeling: Urologie. Onderwerp: Verwijderen van de prostaat / Millin

Afdeling: Urologie. Onderwerp: Verwijderen van de prostaat / Millin Afdeling: Urologie Onderwerp: Verwijderen van de prostaat / Millin Verwijderen van een gedeelte van de prostaat via open operatie Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek Urologie, heeft uw uroloog

Nadere informatie

Transurethrale resectie van een blaastumor

Transurethrale resectie van een blaastumor Urologie Transurethrale resectie van een blaastumor TURT Inleiding Uit onderzoek is gebleken dat u een tumor in de blaas hebt. Het woord blaastumor wordt gebruikt voor alle poliepachtige processen die

Nadere informatie

JJ katheter. Afdeling urologie

JJ katheter. Afdeling urologie JJ katheter Afdeling urologie In overleg met uw uroloog is besloten dat bij u een JJ katheter wordt ingebracht. U leest in deze folder waarom een JJ katheter nodig is en hoe de plaatsing en de verwijdering

Nadere informatie

Cystoscopie met coagulatie. Verwijderen blaaspoliepen

Cystoscopie met coagulatie. Verwijderen blaaspoliepen Cystoscopie met coagulatie Verwijderen blaaspoliepen Er wordt binnenkort bij u een cystoscopie met coagulatie verricht. Hiermee worden blaaspoliepen verwijderd. In deze brochure leest u stap voor stap

Nadere informatie

Opheffen vernauwing plasbuis (Procedure Sachse of Otis)

Opheffen vernauwing plasbuis (Procedure Sachse of Otis) Opheffen vernauwing plasbuis (Procedure Sachse of Otis) In overleg met de behandelend arts heeft u besloten dat er een operatie aan uw plasbuis zal plaatsvinden. In deze folder leest u in grote lijnen

Nadere informatie

Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT)

Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een blaastumor? 1 Wat is een TURT? 3 Voor de operatie 3 Verdoving 3 De operatie 3 Na de

Nadere informatie

Het verwijderen van een niersteen door de huid Percutane niersteenverwijdering (PCNL)

Het verwijderen van een niersteen door de huid Percutane niersteenverwijdering (PCNL) Urologie Het verwijderen van een niersteen door de huid Percutane niersteenverwijdering (PCNL) Inleiding Uit onderzoek blijkt dat er een of meerdere stenen aanwezig lijken te zijn in uw nier. In overleg

Nadere informatie