Medezeggenschapsraad Kardinaal Alfrinkschool Maassluis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Medezeggenschapsraad Kardinaal Alfrinkschool Maassluis"

Transcriptie

1 Afkortingenlijst medezeggenschap AB ABB ABP ACOP ADV AI AMvB A&O AOb AOC AR Arbo Arbowet Arbobesluit Arbodienst ARBVO Art. ASV ATV AVS Awb Algemeen Bestuur Algemene besturenbond (besturenorganisatie voor het algemeen bijzonder onderwijs) Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds Algemene centrale van overheids- en onderwijspersoneel Arbeidsduurverkorting (zie ook ATV) Arbeidsinspectie Algemene Maatregel van Bestuur (wetgeving) Arbeidsmarkt- en Opleidingsfonds voor de overheid Algemene Onderwijsbond Agrarisch Onderwijscentrum Adviesrecht Arbeidsomstandigheden(beleid) Arbeidsomstandighedenwet Arbeidsomstandighedenbesluit Instantie voor bedrijfsgezondheidszorg Arbeidsvoorzieningenorganisatie Artikel (van de wet) Algemene Schoolverkenning Arbeidstijdverkorting (zie ook ADV) Algemene Vereniging van Schoolleiders in het primair onderwijs Algemene wet bestuursrecht

2 Bao / Ba.O BAPO BBL BBO Bekostigingssysteem BG BGZ BHV BHV er BM BMO Bovenbouw BPCO BRIN Basisonderwijs Bevordering Arbeidsparticipatie Ouderen Beroepsbegeleidende leerweg BeroepsBegeleidend Onderwijs Het totaal van financiële vergoedingen door de overheid verstrekt, die het in stand houden van scholen en het geven van onderwijs mogelijk maken. Bevoegd Gezag Het bestuur van een school of groep van scholen. In geval van een openbare school kan het bestuur worden gevormd door de gemeenteraad, een bestuurscommissie, een bestuur op basis van de wet gemeenschappelijke regelingen (WGR), een stichting of openbare rechtspersoon. In het bijzonder onderwijs wordt het bestuur gevormd door een vereniging of stichting. Bedrijfsgezondheidszorg BedrijfsHulpVerlening Bedrijfshulpverlener Specifiek getrainde persoon belast met het ontwikkelen van en het toezien op het uitvoeren van intern veiligheidsbeleid (ontruimingsplan, eerste hulp bij calamiteiten, enz.) op de school. Bovenschools Management Besluit Medezeggenschap Onderwijs Aanduiding voor de laatste leerjaren van het primair onderwijs. Soms wordt gedoeld op de groepen 5 t/m 8, maar meestal gaat het om de groepen (6),7 en 8. Besturenraad Protestants-christelijk Onderwijs Basisregistratie voor instellingen Identificatiecode voor onderwijsinstellingen (scholen) die worden bekostigd door de overheid. Het BRIN-nummer bestaat uit 2 cijfers gevolgd door 2 letters.

3 BSO BVE BW BWOO BZA CAO CAO-PO CAO-VO CAO-BVE CAO-HBO CD Cfi CGMAO CGOA Cie CITO CLZ CMHF CMR Buitenschoolse opvang Welzijnsinstelling die leerlingen, tegen betaling, buiten de schooltijden opvangt Beroepsonderwijs en volwasseneneducatie Burgerlijk wetboek Besluit Werkloosheid Onderwijs- en Onderzoekspersoneel Besluit Ziekte- en Arbeidsongeschiktheid Onderwijs- en Onderzoekspersoneel Collectieve arbeidsovereenkomst CAO voor het primair onderwijs CAO voor het voortgezet onderwijs CAO voor het beroepsonderwijs en volwasseneductie CAO voor het hoger beroepsonderwijs Centrale Dienst; ook: Centrale Directie Centrale financiëringsinstelling voor het onderwijs Commissie van geschillen medezeggenschap voor bijzondere scholen op algemene grondslag Centraal Georganiseerd Overleg Ambtenarenzaken Geschillencommissie Centraal Instituut voor Toetsonderzoek Commissie Leerlingen Zorg Centrale voor middelbare en hoger functionarissen bij overheid, onderwijs, bedrijven en instellingen Centrale medezeggenschapsraad (gelijk aan MR t.o.v. deelraden)

4 CNPCS Cognitieve doelen COM Combinatieklas CON Continurooster CPB CvB CvI DBR DGO Differentiatie Directiestatuut Commissie van geschillen medezeggenschap onderwijs voor protestants christelijk onderwijs Doelen gericht op het vergroten van de kennis Centrale Opvang Maassluis Klas die leerlingen kent uit meer dan een leerjaar. Bijvoorbeeld een combinatieklas met leerlingen uit leerjaar 2 en 3. Centrale Opvang Neveninstroom Een rooster waarbij de leerlingen een ononderbroken schooldag hebben. Ze kunnen feitelijk tijdens de middagpauze niet naar huis. Redenen om een continurooster in te voeren zijn bijvoorbeeld: lange reisafstand van leerlingen, beter structureren van de schooldag, verkorten van de onderwijsdag, enz. College Bescherming Persoonsgegevens College van Bestuur Commissie van Indicatiestelling Directie Beraad Decentraal Georganiseerd Overleg Centraal overleg tussen vertegenwoordigers van de personeelsvakorganisaties en de schoolbesturen over zaken met betrekking tot arbeidsvoorwaarden. Met dit overleg wordt voorkomen dat deze zaken in alle afzonderlijke MR'en moet worden gevoerd. De wijze waarop er rekening wordt gehouden met verschillen tussen leerlingen. Bijvoorbeeld het verschil in niveau en/of het verschil in aanpak. In het directiestatuut beschrijft het schoolbestuur welke taken zij door de directie van de school laat uitvoeren en de bevoegdheden die daar aan worden gekoppeld. Het directiestatuut dient voor de inwerkingtreding ter advisering te worden voorgelegd aan de medezeggenschapsraad.

5 Dislocatie DOP DR DT EWO Fbs Fed. Formatie Formatieplan Fre s FPU Freinetonderwijs FT Nevenlocatie (zonder zelfstandige status) van een school waar (een deel van) onderwijs wordt aangeboden. Doorstroming onderwijspersoneel Deelraad Deeltijd (deeltijdaanstelling) Experimentenwet onderwijs Formatiebudgetsysteem Het FBS houdt in dat scholen jaarlijks een budget op basis van het aantal leerlingen ontvangen. Dat budget wordt niet in geld, maar in formatierekeneenheden (Fre) uitgekeerd. Federatie De omvang van het totaal aan functies in de school die vanuit het formatiebudget worden bekostigd. In het formatieplan worden de (voorgenomen) besluiten van het bevoegd gezag over de formatie (de hoeveelheid personeel) per school vastgelegd. Het bevoegd gezag moet jaarlijks voor 1 november de uitgangspunten voor het formatieplan voor het volgende cursusjaar vaststellen. Formatierekeneenheden De fre is de maat waarin de kosten van functies (leerkracht, directeur, conciërge, enz.) wordt uitgedrukt. Elke functie verbruikt een aantal formatie-eenheden. De werkelijke salariskosten worden in het FBS op declaratiebasis vergoed. Flexibel Pensioen en Uittreden Leren is leuk, tenminste als je uitgaat van de interesses en ervaringen van leerlingen. Dit is het belangrijkste principe van het door de Franse pedagoog Célestin Freinet ( ) ontwikkelde onderwijs. De leerstof wordt dan ook gekoppeld aan wat de leerlingen zelf aandragen in kringgesprek en in `vrije teksten'. Fulltime (volledige aanstelling)

6 FTE Funderend onderwijs Fusie FUWA GMR GOA GPL Groepsindeling Fulltime equivalent, of Fulltime eenheid (volledige arbeidsplaats) De eenheid waarin volledige banen of delen ervan worden uitgedrukt. Het onderwijs dat gedurende de leerplichtige periode wordt gevolgd (basisonderwijs en voortgezet onderwijs). Het samengaan van twee of meer scholen of besturen. Bij scholen is er sprake van fusie als er na samenvoeging nog slechts één BRIN-nummer resteert. Functiewaardering De koppeling van (financiële) arbeidsvoorwaarden aan een bepaalde functie. Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad In een gmr zitten leden van de mr'en van meerdere scholen die onder één bevoegd gezag vallen. In een gmr worden alleen voorstellen behandeld die van gemeenschappelijk belang zijn voor de betrokken scholen en waarvan de bevoegdheden door de afzonderlijke mr'en aan de gmr zijn overgedragen. Gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid Gemiddelde personeelslast Elke school voor voortgezet onderwijs krijgt geld voor de salarissen van leerkrachten gebaseerd op enerzijds de gemiddelde leerkrachtleeftijd (landelijk) en anderzijds de schoolsoortgroep (vmbo, havo, vwo) waar de leerkrachten werkzaam zijn. De groepsindeling maakt geen onderdeel uit van het formatieplan van de school. Wel is de wijze van groeperen (enkelvoudige en/of gecombineerde groepen) opgenomen in het schoolplan. En voor het schoolplan geldt instemmingsrecht voor zowel oudergeleding als personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad. Het gaat daarbij echter niet over welke kinderen in welke groep worden geplaatst, of welke leerkracht een groep gaat leiden. Die keus is voorbehouden aan de schoolleiding.

7 Grondwet Hamerstuk Handelingsplan HBO HH-reglement HO HOS Het onderwijs wordt behandeld in artikel 23 van de Grondwet. Twee leden van dit artikel gaan specifiek over het openbaar onderwijs. Artikel 23.3: Het openbaar onderwijs wordt, met eerbiediging van ieders godsdienst of levensovertuiging, bij wet geregeld. Artikel 23.4: In elke gemeente wordt van overheidswege voldoende algemeen vormend lager onderwijs gegeven in een genoegzaam aantal scholen. Een hamerstuk is een voorstel dat zonder discussie of stemming tijdens een vergadering wordt aangenomen. Een 'plan van aanpak' voor een leerling met een specifiek leer- en/of gedragsprobleem. In het handelingsplan wordt minimaal aangegeven wat de problematiek inhoudt, wat er aan gedaan wordt en wanneer de aanpak wordt geëvalueerd. Het is voor ouders van belang kennis te nemen van de inhoud van het handelingsplan. Handelingsplannen voor leerlingen op basis van de Wet Expertisecentra behoeven zelfs instemming van de ouders. Hoger beroepsonderwijs Huishoudelijk reglement Document waarin een vereniging of een groep die als zodanig functioneert (bijvoorbeeld een ouderraad) een aantal afspraken rond het dagelijks functioneren vastlegt. Hoger onderwijs Herziening Onderwijssalarisstructuur Huisvestingsverordening Verordening waarin de lokale overheid in samenspraak met de schoolbesturen vastlegt op welke wijze met de huisvestingsmiddelen voor het onderwijs wordt omgegaan en de procedures die daarbij worden gevolgd. De huisvestingsverordening wordt door de gemeenteraad vastgesteld. Hoor en wederhoor I.b. Hoor en wederhoor houdt in dat bij een hoorzitting van een geschillencommissie eerst de ene partij wordt gevraagd of men nog iets heeft toe te voegen aan de zaak en vervolgens wordt dit aan de andere partij gevraagd. Interne begeleiding/begeleider

8 ICT ID-banen IGO IO Intentieverklaring IP Informatie- en communicatietechnologie In- en doorstroombanen (opvolger van de regeling Melkertbanen ) Instituuts georganiseerd overleg Instemmingsrecht ouder/leerlinggeleding van de MR Een intentieverklaring is een schriftelijke vastgelegde afspraak tussen het bevoegd gezag van twee of meer scholen om bijvoorbeeld de mogelijkheden van verdere samenwerking of fusie te onderzoeken. Instemmingsrecht personeelsgeleding van de MR IPB IQ IR ISBO ISI toets ISOVSO Jaarplan Jaarrekening Integraal personeelsbeleid Het regelmatig en systematisch (wederzijds) afstemmen van de inzet, kennis en bekwaamheden van de werknemers met de inhoudelijke en organisatorische doelen van de school. Intelligentie quotiënt De mogelijkheden van een persoon tot het aanbrengen van logische ordeningen, de ruimtelijke oriëntatie, het analyseren en woordenschatkennis. In algemene zin houdt dat in dat intelligentietesten een indicatie geven van de mate waarin cognitieve vaardigheden aanwezig zijn, die nodig zijn om problemen te analyseren en op te lossen. Instemmingsrecht Islamitische Scholen Besturen Organisatie Eindtoets voor basisonderwijs waarbij, naast de cognitieve capaciteiten, de schoolinteresse en werkhouding van leerlingen worden gemeten. Interimwet speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs (voorloper van de WEC en de herziene WVO) Plan met beleidsvoornemens voor het komende jaar. Dit wordt ook wel ontwikkelingsplan genoemd. Jaarlijks overzicht van inkomsten en uitgaven van de school.

9 Jenaplanonderwijs j.r.k. KAS KB KG Klassenouder KR KW LAKS Leerlingdossier Het onderwijs in de Jenaplanschool is gericht op de opvoeding van kinderen en omvat daarom veel meer dan het aanleren van schoolse kennis en vaardigheden als lezen, schrijven en rekenen. Kinderen leren door deel te nemen aan de zogenaamde basisactiviteiten, spreken, spelen, werken en vieren. Jong risico kind Kardinaal Alfrink School Koninklijk Besluit Kort Geding Een ouder die de leerkracht ondersteunt bij allerlei praktische zaken, zoals bij het zoeken van hulpouders, mensen die een excursie willen begeleiden, enzovoorts en die ook als aanspreekpunt voor de andere ouders wil fungeren. Kantonrechter Kwaliteitswet (invoeringswet m.b.t. schoolplan, schoolgids en klachtenregeling) Landelijk Aktie Komitee Scholieren Van elke leerling in het basisonderwijs wordt een leerlingdossier bijgehouden. Naast persoonsgegevens, toets- en rapportgegevens kunnen er plannen voor extra hulp en notities uit teambesprekingen in staan. LFG LGC LOBO LWOO MI Landelijke geschillencommissie voor het openbaar onderwijs Landelijke Oudervereniging Bijzonder Onderwijs op algemene grondslag Leerwegondersteunend onderwijs Materiële instandhouding Bekostigingscomponent voor niet-personele lasten.

10 Middenbouw MR MR Achterban MR Achterbanraadpleging MR Financieel Aanduiding voor enkele leerjaren van het primair onderwijs. Meestal gaat het om de groepen 3,4 en 5. Medezeggenschapsraad Een wettelijk verplicht orgaan, waarin ouders (en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen) en personeelsleden meepraten en meebeslissen over schoolbeleid. De achterban van de ouders-leerlinggeleding van de mr wordt gevormd door de ouders c.q. de leerlingen, de achterban van de personeelsgeleding wordt gevormd door het personeel. Bij zaken die van groot belang zijn voor grote groepen ouders, personeel of leerlingen, is het verstandig als een mr een bijeenkomst over het betreffende onderwerp belegt om naar de stem van de diverse groepen te luisteren. Via de bekostiging van het onderwijs door de rijksoverheid komt bij het bevoegd gezag geld (LONDOvergoeding) binnen om het werk van de mr ook in financieel opzicht mogelijk te maken. Op deze manier kunnen portokosten, abonnementen, cursussen en andere kosten worden betaald. De LONDO-vergoeding voor medezeggenschap bestaat uit twee delen: een deel voor medezeggenschap en een deel voor ouderbijdrage in het kader van medezeggenschap. Het medezeggenschapsdeel bestaat uit twee bedragen: - een vast bedrag per school van 8,13 - een bedrag per leerling van 1,15 Het deel bijdrage voor ouders in verband met medezeggenschap is opgebouwd uit twee bedragen: - een vast bedrag per school van 8,13 - een vast bedrag per leerling van 0,86

11 MR Geheimhouding MR Geleding MR Geschil MR Geschillenregeling MR Informatieplicht MR Jaarplan MR Jaarverslag Vergaderingen van de medezeggenschapsraad (mr) zijn in principe openbaar. Soms worden in een mr zaken besproken die dermate gevoelig zijn voor bepaalde personen of groepen, dat de besprekingen in beslotenheid plaatsvinden. In artikel 37,1 van het modelreglement staat dat een vergadering in beslotenheid plaatsvindt als over individuele personen wordt gesproken, of als een derde van de leden de aard van het te behandelen onderwerp niet geschikt vindt voor openbare behandeling. Het deel van de mr dat uit en door het personeel, dan wel uit en door de ouders en de leerlingen is gekozen. Indien het bevoegd gezag en de mr van mening verschillen over een voorgenomen besluit van het bevoegd gezag, kan deze zaak als geschil worden voorgelegd aan de geschillencommissie. Overzicht van soorten geschillen die tussen bevoegd gezag en mr kunnen ontstaan, met inbegrip van welke partij het geschil kan aanmelden en relevante termijnen. De mr is verplicht om jaarlijks de achterban en eventuele geledingenraden te informeren over de werkzaamheden van de mr. Hiertoe schrijft de mr een jaarverslag. Iedereen die bij de school is betrokken moet kennis kunnen nemen van dit verslag. (WMO 1992 art.5, lid 7). Document dat aan het begin van het schooljaar door de mr wordt opgesteld. In het jaarplan worden de vergaderingen van de mr vastgelegd, met daarbij al een deel van de te bespreken onderwerpen. Voorbeelden hiervan zijn concept-jaarverslag van de mr (september) of concept-schoolgids van het nieuwe cursusjaar (januari). Een jaarverslag is een overzicht van de werkzaamheden van de mr in het afgelopen jaar. Op grond van de Wet Medezeggenschap Onderwijs (WMO 1992) artikel 5.7 is de mr verplicht een jaarverslag te maken. Het jaarverslag moet worden bekend gemaakt aan het bevoegd gezag, de schoolleiding, het personeel, de ouders/leerlingen, de geledingenraden en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (gmr).

12 MR Kiesrecht MR Last en ruggespraak MR Quorum MR Reglement MR Samenstelling Alle ouders, leerlingen en personeelsleden hebben actief en passief kiesrecht voor de mr, dat wil zeggen dat zij het recht hebben om leden van de mr te kiezen(actief kiesrecht) en om zichzelf verkiesbaar te stellen voor het lidmaatschap van de mr (passief kiesrecht). Leden van een mr hebben zitting in de mr zonder last en ruggespraak. Dit betekent dat de achterban het gekozen mr-lid niet kan dwingen een bepaald standpunt in te nemen, zelfs niet als dit eventueel schriftelijk wordt vastgelegd. Het quorum is het aantal leden van de mr dat aanwezig moet zijn om een vergadering van de mr door te laten gaan. Het quorum is vastgelegd in het huishoudelijk reglement van de mr. In het model-huishoudelijk reglement voor de mr staat dat een vergadering van de mr slechts kan plaatsvinden indien ten minste de helft van het aantal zitting hebbende leden aanwezig is. Medezeggenschapsreglement Reglement waarin is vastgelegd over welke onderwerpen de gehele medezeggenschapsraad of een geleding daarvan instemmings- of adviesbevoegdheid heeft. In een medezeggenschapsraad hebben zowel personeelsleden als ouders zitting. Het aantal leden is gelijkelijk verdeeld over ouders en personeel. De Wet Medezeggenschap Onderwijs 1992 geeft maximale aantallen aan voor medezeggenschapsraden. <250 leerlingen: 6 mr-leden; leerlingen: 10 mr-leden; leerlingen: 14 mr-leden; >1250 leerlingen: 18 mr-leden. Het staat de mr vrij te volstaan met een kleiner aantal leden, mits dit wordt opgenomen in het reglement. Er moet ook steeds een gelijke verdeling tussen het aantal ouders en personeelsleden bestaan. Een lid van de schoolleiding kan geen lid zijn van een mr indien hij/zij namens het bevoegd gezag overleg voert met de mr (artikel 3, lid 8 WMO 1992). Leden van de schoolleiding die dat overleg niet voeren, kunnen dus wel lid zijn van de mr.

13 MR Schorsing MR Termijnen MR Zittingsduur MT MvT MZ MZR NABS Nevenvestiging NJT Indien een lid van de mr de werkzaamheden van de raad ernstig belemmert, kan dit lid worden geschorst. Een schorsing is altijd tijdelijk en kan slechts worden opgelegd met instemming van tweederde van het aantal leden van de mr. In artikel 15 van de Wet Medezeggenschap Onderwijs (WMO 1992) wordt gesteld dat in het medezeggenschapsreglement termijnen moeten worden geregeld waarbinnen al dan niet tot instemming wordt besloten, dan wel positief of negatief advies dient te worden uitgebracht. In het modelreglement medezeggenschap voor het openbaar onderwijs staat onder artikel 5 lid 1: Een lid van de medezeggenschapsraad heeft zitting voor een periode van twee jaar. Onder lid 2 staat: Een lid van de medezeggenschapsraad treedt na zijn zittingsperiode af en is terstond herkiesbaar. Dit betekent dat er geen maximale termijn aan het mr-lidmaatschap is. Voor ouders geldt uiteraard wel dat er nog een kind van hen op school zit. Managementteam Functionarissen die samen het management van de school vormen en uitvoeren. Naast de schoolleiding (directeur en adjunct) zijn mogelijke leden de intern begeleider en bouwcoãn. Naast de schoolleiding (directeur en adjunct) zijn mogelijke leden de intern begeleider en bouwcoordinatoren. Memorie van Toelichting Medezeggenschap Medezeggenschapsraad Nederlandse algemeen bijzondere schoolraad (besturenorganisatie voor het algemeen bijzonder onderwijs Voormalige zelfstandige school, die deel uitmaakt van een andere school, maar wel een eigen gebouw heeft. Normjaartaak

14 NKO NKSR Normfunctie NPCS NT2 OAC OALT OBD OCenW OBP OBD OER OETC Og Nederlandse Katholieke Oudervereniging Oudervereniging die de belangen behartigt van ouders in het katholieke onderwijs. Nederlandse Katholieke Schoolraad (besturenorganisatie voor het katholiek onderwijs) Voorheen koepelorganisatie, thans netwerk in het katholiek onderwijs. Volledige betrekking (1790 uur inclusief adv) waarvan maximaal 930 uur voor lesgebonden taken mogen worden ingezet en waarvan 10% van de uren dient te worden gebruikt voor deskundigheidsbevordering. Nederlandse protestants cristelijke schoolraad (besturenorganisatie voor het PC-onderwijs) Nederlandse als Tweede Taal Onderzoeks- en Adviescentrum (speciaal onderwijs) Onderwijs in Allochtone Levende Talen Onderwijs Begeleidingsdienst Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Onderwijsondersteunend en Beheerspersoneel Onderwijsbegeleidingsdienst Onderwijs- en examenreglement Onderwijs in eigen taal en cultuur Oudergeleding O&O??? Onderbouw Aanduiding voor de eerste leerjaren van het primair onderwijs. Meestal gaat het om de groepen 1 & 2.

15 OOP OP OPCO Opdc OR OR Oprichting Onderwijsondersteunend personeel Niet-onderwijzend personeel dat de leerkrachten ondersteunt door het verrichten van taken in en buiten de school. Tot het OOP horen onder meer conciërges, administratief personeel, (technisch) onderwijsassistenten, enzovoorts. Onderwijsgevend personeel Ouderraad Protestants Christelijk Onderwijs Orhopedagogisch-didactisch centrum Ouderraad; ook: Ondernemingsraad De raad houdt zich meestal bezig met het organiseren van activiteiten, het ondersteunen van het personeel en met (beleids)zaken die vooral voor ouders en leerlingen belangrijk zijn. De ouderraad wordt gekozen uit en door de ouders van leerlingen die aan de school zijn verbonden. Ouders hebben het wettelijk recht (artikel 26, lid 1 Wet Medezeggenschap Onderwijs) een ouderraad op te richten. Om als zodanig te worden aangemerkt dient een ouderraad te beschikken over een huishoudelijk reglement en een eigen rekeningnummer. De ouderraad heeft het beheer over de vrijwillige ouderbijdrage en legt daarover jaarlijks verantwoording af aan de ouders. Op een dergelijke bijeenkomst wordt, in overleg met de ouders, ook de hoogte van die bijdrage vastgesteld. Naast de mogelijke taken op het gebied van ondersteuning van het onderwijzend personeel, het organiseren van activiteiten en het bevorderen van ouderparticipatie, heeft een ouderraad het recht de medezeggenschapsraad gevraagd en ongevraagd te adviseren over alle zaken die de ouders aangaan (artikel 26, lid 2 Wet Medezeggenschap Onderwijs).

16 OR Zittingduur Ouderbijdrage OVB PABO PCL Pedagogisch klimaat De zittingsduur voor een ouderraadslid wordt bepaald door hetgeen ouderraad en ouders gezamenlijk besluiten. Meestal wordt een dergelijk besluit vastgelegd in een huishoudelijk reglement of, bij een verenigings- of stichtingsvorm, in statuten. Gangbaar is een periode van twee of drie jaar. Soms wordt er een extra beperking ingebouwd in die zin dat een ouder maximaal twee periodes achtereen zitting mag hebben. Dit is echter een keuze van de ouderraad en ouders zelf. Door het instellen van een rooster van aftreden, kan worden voorkomen dat een groot deel van de ouderraad tegelijkertijd aftreedt, wat kan leiden tot problemen. Vrijwillige bijdrage die door de ouderraad of het bevoegd gezag aan de ouders kan worden gevraagd, met als doel het bekostigen van extra (onderwijs)activiteiten. De oudergeleding van de medezeggenschapsraad heeft wel instemmingsrecht m.b.t. het bepalen van de hoogte en de besteding van de ouderbijdrage en er dient een schriftelijke overeenkomst te worden gemaakt tussen ouderraad en/of bevoegd gezag en de ouder cq verzorger. Indien de ouderbijdrage echter gevraagd wordt door een (autonome) oudervereniging heeft de medezeggenschapsraad geen bemoeienis m.b.t. de hoogte en de besteding vermits deze bijdrage niet gebruikt wordt als een soort van subsidie aan de school. Onderwijsvoorrangsbeleid Pedagogische academie basisonderwijs Opleiding die opleidt voor lesgeven in het basisonderwijs. Permanente Commissie Leerlingenzorg Een onafhankelijke commissie die binnen een samenwerkingsverband (Wsns) onderzoekt of zorgleerlingen beter in de reguliere basisschool of in een speciale basisschool kunnen worden begeleid. De wijze waarop leerlingen en het personeel in de school met elkaar omgaan. Het beeld dat de onderwijsgevenden van kinderen hebben is hiervoor een belangrijk uitgangspunt.

17 Pestprotocol PGMR Pf Pf/Vf Pg PI PMPO PMR PMVO PO POP Een praktisch bruikbare afsprakenlijst, die wordt ondertekend door alle bij de school betrokkenen, waarin wordt vastgelegd hoe zij het pesten willen voorkomen en bestrijden. Personeelsgeleding van de GemeenschappelijkeMedezeggenschapsRaad (GMR) Participatiefonds Participatiefonds/vervangingsfonds (samenwerkingverband van deze fondsen) Personeelsgeleding Pedologisch Instituut Procesmanagement primair onderwijs Personeelsgeleding van de MR Procesmanagement voortgezet onderwijs Primair onderwijs Onderwijs ontstaan in 1985 door samenvoeging van het kleuteronderwijs en het lager onderwijs. Primair onderwijs is bedoeld voor leerlingen van 4 tot en met 12 jaar. Persoonlijk Ontwikkelingsplan Plan waarin de competentieontwikkeling van het personeel in de school wordt ingevuld. Welke scholing is nodig, welke specifieke taken kunnen worden uitgevoerd, enzovoorts. Principebesluit In een aantal gevallen is de medezeggenschap gesplitst over het principebesluit en de gevolgen van dat besluit. Een voorbeeld is het fusiebesluit. Het principebesluit is het voorstel tot fusie en hierover heeft de hele mr adviesbevoegdheid. Over de voor hen relevante gevolgen van de fusie hebben zowel de personeelsgeleding als de ouders/leerlinggeleding ieder apart instemmingsbevoegdheid.

18 PVE Rddf REA REC Remedial teacher RI&E / RIE RO RpbO ROC Rt RVC RvT SAMEN SBO Schoolgids Programma van Eisen In het programma van eisen worden de bedragen vastgelegd die voor de basisscholen en de speciale scholen voor basisonderwijs beschikbaar worden gesteld voor de materiële instandhouding. Risicodragend deel van de formatie (formatiebeleid) Wet REA: Wet reïntegratie arbeidsgehandicapten Regionaal expertisecentrum Een specifiek geschoolde leraar, die kinderen met leerproblemen op de basisschool extra hulp en begeleiding kan geven. Risico-inventarisatie en evaluatie (Arbobeleid) Raamovereenkomst primair onderwijs Rechtspositiebesluit onderwijspersoneel Regionaal opleidingscentrum Remedial teaching/teacher Regionale verwijzingscommissie Raad van Toezicht Wet SAMEN: Stimulering arbeidsdeelname minderheden Speciale school voor basisonderwijs De schoolgids heeft als doel de kwaliteitszorg in het onderwijs te bevorderen en de communicatie met de ouders te verbeteren. Sinds 1 januari 1999 zijn alle scholen wettelijk verplicht jaarlijks een schoolgids voor de ouders uit te brengen. In de schoolgids staat wat de werkwijze van de school voor het komende schooljaar is, hoe de school functioneert, wat de doelstellingen van de school zijn en hoe die worden gerealiseerd, wat de school doet aan kwaliteitszorg en welke resultaten worden behaald.

19 Schoolplan SCOW Het schoolplan beschrijft het beleid van de school met betrekking tot de kwaliteit van het onderwijs, het personeel, het onderwijskundig beleid en de wijze waarop de kwaliteit wordt bewaakt en verbeterd. Het schoolplan geeft inzicht in de gemaakte keuzes en de gestelde prioriteiten voor het beleid binnen de school. Het beschrijft wat men wil en waarom. SectorCommissie voor Onderwijs en Wetenschappen Secr. Sbo SSKOM SKOR SO SOP Sponsoring Stb. Secretaris Speciale scholen voor basisonderwijs Stichting Steun Katholiek Onderwijs Maassluis Stichting Katholiek Onderwijs Riviersteden Speciaal onderwijs SchoolOntwikkelingsPlan Plan waarin de richting waarin de school zich wil ontwikkelen, de daarbij behorende doelen en de benodigde competenties staan beschreven. Ook staat aangegeven hoe de ontbrekende competenties worden ontwikkeld. Met betrekking tot sponsoring bestaan geen wettelijke bepalingen. In februari 2002 is het tweede convenant sponsoring afgesloten tussen landelijke onderwijsorganisaties (waaronder de VOO), het ministerie, educatieve uitgevers, de consumentenbond e.a. Hierin worden 'spelregels' genoemd. Volgens het convenant mag sponsoring de inhoud van het onderwijs niet beïnvloeden. Scholen formuleren een verantwoord sponsorbeleid en gaan op een zorgvuldige manier met sponsoring om. Besluiten over sponsoring moeten op steun kunnen rekenen binnen de school en van ouders en leerlingen. De medezeggenschapsraad moet instemmen met beslissingen over sponsoring. Scholen mogen niet in een afhankelijke positie terecht komen. Staatsblad

20 Stichting - Stg. SVO SWV Stichting Privaatrechtelijke bestuursvorm in het openbaar onderwijs op basis van Art. 48 van de WPO of op basis van Art. 42b van de WVO. Bij de oprichting van de stichting worden statuten opgesteld die dienen te worden vastgesteld door de gemeenteraad. Speciaal voortgezet onderwijs (ook: VSO) Samenwerkingsverband Unitraad Uitleg Raad bestaand uit alle klassenouders en een leerkracht (Kardinaal Alfrinkschool). We kennen drie unitraden voor de diverse bouwen, onderbouw (groep 1 & 2) middenbouw (groep 3, 4 & 5) bovenbouw (groep 6, 7 & 8). Informatiebulletin, uitgegeven door OCenW, met reportages over ontwikkelingen in het onderwijs en met een bijlage, het Gele Katern, waarin alle regelgeving wordt bekend gemaakt. 'Uitleg' wordt aan alle scholen gratis toegestuurd. Uitstromen USZO VBA VBKO VBS Ver. Het (tussentijds) verlaten van een bepaalde opleiding. Uitkeringsorganisatie Sociale Zekerheid Overheids en Onderzoekspersoneel Verplichte bestuursaanstelling Leerkrachten worden aangesteld bij het bestuur en niet bij een specifieke school. In principe zijn ze, voor zover bevoegd, inzetbaar op alle onder het bestuur vallende scholen. Vereniging Besturenorganisaties Katholiek Onderwijs Vereniging voor bijzondere scholen (besturenorganisatie voor het algemeen bijzonder onderwijs Vereniging

21 Vertrouwenspersoon VELO Vf VGW VMBO VMR VNG VO VOO VOS/ABB VSO VUT VVE VVO VZ (vz) WAG WBO Persoon, aangesteld door het bevoegd gezag, die functioneert als aanspreekpunt bij klachten, die nagaat of bemiddeling mogelijk is en die klager begeleidt bij de verdere procedure. Vereenvoudigde Londo-vergoeding Vervangingsfonds Veiligheid, gezondheid en welzijn (Arbo) Voorbereidend beroepsonderwijs Voorlopige medezeggenschapsraad Voorlopig inspraakorgaan van ouders en personeel, in afwachting van de definitieve medezeggenschapsraad. Vereniging van Nederlandse gemeenten Voortgezet onderwijs Vereniging voor openbaar onderwijs Vereniging van openbare scholen/algemene besturenbond (samenwerking van besturenorganisaties voor openbaar en algemeen bijzonder onderwijs) Voortgezet speciaal onderwijs (ook wel SVO) Vervroegde Uittreding Voor- en vroegschoolse educatie Educatie gericht op het vroegtijdig signaleren en voorkomen van (taal-) achterstanden bij risicogroepen (allochtoon en autochtoon). VVE is onderdeel van het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid. Vereniging voor het management in het voortgezet onderwijs Voorzitter Werk Advies Groep Wet op het basisonderwijs (voorloper van de WPO)

22 WEC WEV WGB WHW WMO (1992) WOB WOR WOT WPB WPO WSNS Wet op de expertisecentra (opvolger van de ISOVSO) Wet evenredige vertegenwoordiging van vrouwen in de schoolleiding Wet Gelijke Behandeling Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek Wet Medezeggenschap Onderwijs Wet waarin de medezeggenschap van ouders en personeel in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs is geregeld. Wet openbaarheid bestuur Wet op de ondernemingsraden Wet waarin is geregeld hoe het toezicht op de uitvoering en de kwaliteit van het onderwijs wordt uitgevoerd. Wet Bescherming Persoonsgegevens Wet op het primair onderwijs (is in de plaats van de WBO gekomen) Bevat de wettelijke regels die gelden voor de scholen voor primair onderwijs. Ook de speciale scholen voor basisonderwijs vallen hieronder. Weer samen naar school Project bedoeld om basisscholen in staat te stellen zelf extra aandacht en zorg te geven aan leerlingen die dat nodig hebben. Deze leerlingen worden zoveel mogelijk opgenomen in het reguliere basisonderwijs en alleen als het echt niet anders kan - liefst tijdelijk - op een speciale school voor basisonderwijs Samenwerkingsverband van reguliere basisscholen en één of meer speciale scholen voor basisonderwijs met als doel de zorg naar de leerling te brengen en niet de leerling naar de zorg. De speciale school helpt de reguliere school met het verbreden van zijn zorg.

23 WTS WVO WVOI Zij-instromer Zittingsduur MR ZKOO ZMLK ZMOK Zorgteam Zorgverbreding ZVO Wet waarin de mogelijkheden voor financiele ondersteuning van studenten door de overheid zijn vastgelegd. Wet op het voortgezet onderwijs Bevat de wettelijke regels die gelden voor de scholen die onder het voortgezet onderwijs vallen. Werkgevers Vereniging Onderwijsverzorgings Instellingen Mensen met een hbo- of wo-opleiding die na een met positief resultaat afgerond geschiktheidonderzoek direct voor de klas staan. Wel dienen ze binnen twee jaar hun onderwijsbevoegdheid te halen. Duur van het lidmaatschap van de mr. In het modelreglement wordt een periode van twee jaar genoemd. Besluit tegemoetkoming ziektekosten en inkomingstoeslag onderwijs- en Onderzoekspersoneel Zeer Moeilijk Lerend Kind(eren) School voor onderwijs aan leerlingen met sterk beperkt leervermogen. De ZMLK-scholen maken deel uit van een REC. Zeer Moeilijk Opvoedbaar Kind(eren) School voor onderwijs aan leerlingen met grote gedragsproblemen. De ZMOK-scholen maken deel uit van een REC. Team van specialisten dat overleg pleegt over leerlingen met een hulpvraag (leerlingen die extra zorg behoeven). In het team zit bijvoorbeeld een schoolarts, een orthopedagoog en/of de directeur van een speciale school voor basisonderwijs. Het zodanig inrichten van het onderwijs dat zoveel mogelijk leerlingen er naar hun mogelijkheden maximaal in kunnen functioneren en de uitval naar de speciale basisscholen en het speciaal onderwijs wordt verminderd. ZiektekostenVoorziening Overheidspersoneel

PRESENTATIE GEMEENTERAAD 6 MAART 2013

PRESENTATIE GEMEENTERAAD 6 MAART 2013 PRESENTATIE GEMEENTERAAD 6 MAART 2013 Van harte welkom op SBO Het Palet!!! PROGRAMMA Voorstellen Ongeveer drie kwartier Koffie en een rondje Tweede nog concretere deel Vragen??? Vragen!!! VAN GROOT NAAR

Nadere informatie

Jaarkalender Medezeggenschapsraad. Het Meesterwerk

Jaarkalender Medezeggenschapsraad. Het Meesterwerk Jaarkalender 2018-2019 Medezeggenschapsraad Het Meesterwerk Inhoud 1 De rol en werkwijze van de medezeggenschapsraad... 2 2 Medezeggenschapsraadsleden... 3 3 Vergaderdata Medezeggenschapraad 2018-2019...

Nadere informatie

Jaarkalender Medezeggenschapsraad. Het Meesterwerk

Jaarkalender Medezeggenschapsraad. Het Meesterwerk Jaarkalender 2015-2016 Medezeggenschapsraad Het Meesterwerk Inhoud 1 De rol en werkwijze van de medezeggenschapsraad... 2 2 Medezeggenschapsraadsleden... 3 3 Vergaderdata Medezeggenschapraad 2015-2016...

Nadere informatie

Afkortingenlijst MR-cursussen

Afkortingenlijst MR-cursussen Afkortingenlijst MR-cursussen AAW ABB ABC ABP AC ACOP AD ADV AK AMvB AO AOb AOC APS ARBO ASV AVO AVS Awb BaO BAPO BBL BBO BBWO BG (bg) BGD BGZ BHV BIO BiZa BM BOP BPCO BRIN BSM BVE BVO i.o. BZA CABO CAO

Nadere informatie

Activiteitenplan. Medezeggenschapsraad

Activiteitenplan. Medezeggenschapsraad Activiteitenplan Medezeggenschapsraad Het activiteitenplan van de MR Stap 1 Inventarisatie De MR gaat na welke onderwerpen in het komende jaar aan de orde kunnen of moeten komen. Sommige onderwerpen moeten

Nadere informatie

De MedezeggenschapsRaad (MR)

De MedezeggenschapsRaad (MR) Welkom in de (G)MR! Inhoud De MedezeggenschapsRaad (MR)... 4 Waarom is er een MR?... 4 Wat doet de MR?... 4 Welke faciliteiten staan ter beschikking van de medezeggenschap?... 5 Wat heb je nodig als je

Nadere informatie

Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen. Zorgplicht

Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen. Zorgplicht Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen Zorgplicht In de wetgeving m.b.t. passend onderwijs hebben de schoolbesturen zorgplicht gekregen. Deze zorgplicht geldt voor de leerlingen waarvan is vastgesteld

Nadere informatie

Algemene Bond van Ambtenaren/Katholieke Ambtenaren Bond van Onderwijspersoneel

Algemene Bond van Ambtenaren/Katholieke Ambtenaren Bond van Onderwijspersoneel AFKORTINGEN IN HET ONDERWIJS ABKO ABOP ABVAKABO ANW ADM ARBO AVMB AVO AVV AWBZ BAO BAVO BVE BVL CAO CABO CBS CCOO CEVO CITO CKV Algemeen Bureau Katholiek Onderwijs Algemene Bond van Onderwijspersoneel

Nadere informatie

Activiteitenplan 2015-2016 Medezeggenschapsraad NHJ-A

Activiteitenplan 2015-2016 Medezeggenschapsraad NHJ-A Activiteitenplan 2015-2016 Medezeggenschapsraad NHJ-A Inhoudsopgave 1. Visie en uitgangspunten... 2 2. Kernissues MR... 2 3. Activiteiten t.b.v. regelingen en beleidsplannen... 3 4. Planning... 4 5. Notulen...

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad Al-Iman Jaarplan 2015-2016

Medezeggenschapsraad Al-Iman Jaarplan 2015-2016 Medezeggenschapsraad Al-Iman Jaarplan 2015-2016 1. Voorwoord Als medezeggenschapsraad van basisschool Al-Iman willen we de belangen van onze kinderen en school zo goed mogelijk behartigen. Samen werken

Nadere informatie

Handboek MR (MedezeggenschapsRaad) Schooljaar

Handboek MR (MedezeggenschapsRaad) Schooljaar Handboek MR (MedezeggenschapsRaad) Schooljaar 2018 2019 RK Basisschool De Wilgenhoek Pastoor Velthuijsestraat 4 2651 GR Berkel en Rodenrijs Telefoon: 010-5112696 Mail: mr@wilgenhoek.nl Leden MR schooljaar

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad Informatie

Medezeggenschapsraad Informatie Medezeggenschapsraad Informatie INHOUDSOPGAVE Wat doet de MR?... 3 Overleg... 3 rechten... 3 wet... 3 budget... 3 scholing... 3 Statuut... 4 organogram... 4 Verplichtingen... 4 Instemmen... 4 Reglement...

Nadere informatie

PR1MAIR. De stichting Onderwijs Primair vindt medezeggenschap belangrijk. Het is een kader voor de participatie van ouders en leerlingen.

PR1MAIR. De stichting Onderwijs Primair vindt medezeggenschap belangrijk. Het is een kader voor de participatie van ouders en leerlingen. ONDERWIJSPR PR1MAIR Stichting Openbaar Primair Onderwijs Krimpenerwaard. Montfoort en Oudewater Inleiding De stichting Onderwijs Primair vindt medezeggenschap belangrijk. Het is een kader voor de participatie

Nadere informatie

activiteitenplan MR Ter Tolne 2014-2015

activiteitenplan MR Ter Tolne 2014-2015 activiteitenplan MR Ter Tolne 2014-2015 Vastgesteld juli 2014 Doel MR Ter Tolne 3 Visie 3 Uitgangspunten 3 Kernissues MR 4 Besluitvorming 4 Beleidsinitiërend 4 Activiteiten t.b.v. regelingen en beleidsplannen.

Nadere informatie

Jaarplan MR OBS Gieten Inhoud

Jaarplan MR OBS Gieten Inhoud Jaarplan MR OBS Gieten 2014-2015 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Visie... 2 3. Missie... 2 4. Verkiezingen... 4 5. Overleg... 4 6. Taakverdeling... 5 7. Communicatie... 5 8. Activiteitenplanning 2014-2015...

Nadere informatie

JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. Basisschool STERREBOS & Openbare school SCHOOLJAAR

JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. Basisschool STERREBOS & Openbare school SCHOOLJAAR JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Basisschool STERREBOS & Openbare school de TELESCOOP SCHOOLJAAR 2017-2018 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Visie en doel... 3 2.1 Algemeen... 3 2.2 Waarom is medezeggenschap

Nadere informatie

Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad

Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen primair onderwijs (po) Medezeggenschapsstatuut van Stichting Eenbes Basisonderwijs te Geldrop Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

AFKORTINGEN IN HET ONDERWIJS. Algemeen Bureau Katholiek Onderwijs. Algemene Bond van Onderwijspersoneel

AFKORTINGEN IN HET ONDERWIJS. Algemeen Bureau Katholiek Onderwijs. Algemene Bond van Onderwijspersoneel AFKORTINGEN IN HET ONDERWIJS ABKO ABOP ABVAKABO ANW ADM ARBO AVMB AVO AVV AWBZ BAO BAVO BVE BVL CAO CABO CBS CCOO CEVO CITO CKV COA COBA Algemeen Bureau Katholiek Onderwijs Algemene Bond van Onderwijspersoneel

Nadere informatie

Algemene informatie over het voeren van DGO

Algemene informatie over het voeren van DGO Algemene informatie over het voeren van DGO In het navolgende wordt wat onmisbare achtergrondinformatie gegeven over het voeren van Decentraal Georganiseerd Overleg (DGO). De wet stelt daar kaders voor,

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSRAAD

MEDEZEGGENSCHAPSRAAD MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Activiteitenplan Medezeggenschapsraad Basisschool de Akker Schooljaar 2018-2019 Inleiding Zoals iedere basisschool heeft ook de Akker een medezeggenschapsraad (MR). De MR oefent invloed

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker. Jaarverslag 2013-2014

Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker. Jaarverslag 2013-2014 Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker Jaarverslag 2013-2014 Januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 De medezeggenschapsraad...4 2.1 Doel en bevoegdheden medezeggenschapsraad...4 2.2 Samenstelling

Nadere informatie

Jaarplan MR

Jaarplan MR Jaarplan MR 2018-2019 1. Verantwoording Akkoord MR: Voorzitter Liselotte Russchen Datum Secretaris Adrienne van de Ven Datum 2. Inhoudsopgave 1 Verantwoording 2 Inhoudsopgave 3 Samenstelling 4 Zittingsduur

Nadere informatie

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2014-2015

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2014-2015 Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2014-2015 1. Inleiding In dit jaarplan wil de medezeggenschapsraad (MR) van rk basisschool Verburchhof haar uitgangspunten, werkwijze, planning en taakverdeling voor

Nadere informatie

Basisschool De Sprankel

Basisschool De Sprankel Activiteitenplan Medezeggenschapsraad Basisschool De Sprankel Activiteitenplan MR 2017/2018 1 / 6 Inhoudsopgave 1. Visie en uitgangspunten van de MR 2. Kern issues MR 3. MR-activiteiten 4. Planning MR

Nadere informatie

Startende (G)MR-lid. Wat mag en kun je?

Startende (G)MR-lid. Wat mag en kun je? Startende (G)MR-lid Wat mag en kun je? rjaarsma@aob.nl avluik@aob.nl Algemene taken MR Bijdrage leveren aan de besluitvorming over schoolbeleid: Bevorderen van: openheid onderling overleg waken tegen discriminatie

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf HUISHOUDELIJK REGLEMENT Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf DEFINITIE Artikel 1 Dit Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf is een aanvulling op de

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSSTATUUT CS VINCENT VAN GOGH TE ASSEN & BEILEN

MEDEZEGGENSCHAPSSTATUUT CS VINCENT VAN GOGH TE ASSEN & BEILEN MEDEZEGGENSCHAPSSTATUUT CS VINCENT VAN GOGH TE ASSEN & BEILEN Herzien en vastgesteld op 06 juni 2016 1 Inhoudsopgave Paragraaf 1 Algemeen... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Paragraaf 2 De medezeggenschapsorganen...

Nadere informatie

Handboek MedezeggenschapsRaad

Handboek MedezeggenschapsRaad Handboek MedezeggenschapsRaad o.b.s. t Ambyld Smidte 47 8407 EP Terwispel telefoon: 0513-463500 e-mail: info@ambyld.nl website: www.ambyld.nl Stichting Primo Opsterland Inhoudsopgave: Leden van de MR...

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement van de deelraad van de schoollocaties van het Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA).

Medezeggenschapsreglement van de deelraad van de schoollocaties van het Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA). Medezeggenschapsreglement van de deelraad van de schoollocaties van het Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA). Paragraaf 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepaling Dit reglement verstaat onder: a. de wet:

Nadere informatie

Jaarplan Medezeggenschapsraad De Bouwsteen. Jaarplan MR De Bouwsteen 8

Jaarplan Medezeggenschapsraad De Bouwsteen. Jaarplan MR De Bouwsteen 8 Jaarplan 2013-2014 Medezeggenschapsraad De Bouwsteen Christelijke basisschool De Bouwsteen Vlasakker 3 Postbus 5256 3295 ZK s-gravendeel 078 673 3260 Jaarplan MR De Bouwsteen 8 Inhoud 1. Inleiding 2. Missie

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut

Medezeggenschapsstatuut Stichting Acis openbaar primair onderwijs Hoeksche Waard Medezeggenschapsstatuut voor MR en GMR Gewijzigd en opnieuw vastgesteld door het College van Bestuur d.d. 24 maart 2017 na instemming van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Jaarplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad Daltonbasisschool de Edelsteen

Jaarplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad Daltonbasisschool de Edelsteen Jaarplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad Daltonbasisschool de Edelsteen Inhoud Inleiding... 3 1. Taken MR... 4 1.1. MR... 4 1.2. Gemeenschappelijke MR (GMR)... 4 2. Samenstelling en taakverdeling... 5 3.

Nadere informatie

Informatie over de WMS. Inhoudsopgave

Informatie over de WMS. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 WMS en de rol van de MR...3 Inleiding...3 Medezeggenschap versterken!...3 Bestuurlijke 3/5 of 7 hoek...4 Medezeggenschapsstatuut en reglement...5 Medezeggenschapsstatuut...5

Nadere informatie

Activiteitenplan Medezeggenschapsraad R.K. Basisschool St. Jozef Wernhout. Schooljaar 2015-2016

Activiteitenplan Medezeggenschapsraad R.K. Basisschool St. Jozef Wernhout. Schooljaar 2015-2016 Activiteitenplan Medezeggenschapsraad R.K. Basisschool St. Jozef Wernhout 1. Voorwoord Als medezeggenschapsraad van basisschool St. Jozef willen we de belangen van onze kinderen en school zo goed mogelijk

Nadere informatie

Jaarplan 2015-2016. Medezeggenschapsraad OBS De Wildert Dubbelwijs

Jaarplan 2015-2016. Medezeggenschapsraad OBS De Wildert Dubbelwijs Jaarplan 2015-2016 Medezeggenschapsraad OBS De Wildert Dubbelwijs 0 Algemeen pagina 2 Visie, uitgangspunten en werkwijze pagina 3 Regelingen en beleidsplannen pagina 3 Bezetting en verkiesbaarheid MR-leden

Nadere informatie

1 Inleiding... 2 2 Taakstelling... 2 3 Samenstelling en taken... 3 4 Onderwerpen... 3. 4.1 Cyclische onderwerpen... 3

1 Inleiding... 2 2 Taakstelling... 2 3 Samenstelling en taken... 3 4 Onderwerpen... 3. 4.1 Cyclische onderwerpen... 3 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Taakstelling... 2 3 Samenstelling en taken... 3 4 Onderwerpen... 3 4.1 Cyclische onderwerpen... 3 4.2 Specifieke onderwerpen en activiteiten 2015-2016... 4 4.3 Ingebrachte onderwerpen...

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Openbaar Onderwijs a/d Amstel

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Openbaar Onderwijs a/d Amstel Openbaar Onderwijs aan de Amstel Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad van de Stichting Openbaar Onderwijs a/d Amstel Stichting Openbaar Onderwijs a/d Amstel 1 van de Stichting openbaar basisonderwijs

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) van het Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA).

Medezeggenschapsreglement van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) van het Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA). Medezeggenschapsreglement van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) van het Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA). Paragraaf 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepaling Dit reglement verstaat onder:

Nadere informatie

JAARPLAN 2013 2014 MEDEZEGGENSCHAPSRAAD R.K. AUGUSTINUSSCHOOL

JAARPLAN 2013 2014 MEDEZEGGENSCHAPSRAAD R.K. AUGUSTINUSSCHOOL JAARPLAN 2013 2014 MEDEZEGGENSCHAPSRAAD R.K. AUGUSTINUSSCHOOL R.K. Augustinusschool Locatie Naberpad Locatie Zijderupsvlinder Johanna Naberpad 1 Zijderupsvlinderlaan 6 4105 EA Culemborg 4105 TC Culemborg

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad van het Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs VO Zoetermeer 28-07

Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad van het Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs VO Zoetermeer 28-07 Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad van het Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs VO Zoetermeer 28-07 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Passend onderwijs. Lid van het dagelijks bestuur, Liesbeth Verheggen

Passend onderwijs. Lid van het dagelijks bestuur, Liesbeth Verheggen Passend onderwijs De AOb heeft zich uitgesproken vóór het behouden van zoveel mogelijk leerlingen binnen het reguliere onderwijs. Maar de AOb voegde daar altijd aan toe dat passend onderwijs dan wel op

Nadere informatie

OBS t Schöppert. Daltonschool

OBS t Schöppert. Daltonschool OBS t Schöppert Daltonschool MR 2016-2017 Inhoud 1. Wie zijn we? 2. Missie & Visie 3. Werkwijze 4. Wettelijk kader 5. Vaste vergaderonderwerpen 6. Jaarlijks terugkerende onderwerpen 7. Wisselende onderwerpen,

Nadere informatie

Agrarisch Opleidingscentrum. AOC s verzorgen groen onderwijs op VMBO- en MBO-niveau en volwassenen- educatie.

Agrarisch Opleidingscentrum. AOC s verzorgen groen onderwijs op VMBO- en MBO-niveau en volwassenen- educatie. A A ABP AOC B Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds. Dit pensioenfonds is voor overheidsmedewerkers en mensen in het onderwijs. https://www.abp.nl/ (externe link) Agrarisch Opleidingscentrum. AOC s verzorgen

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement voor medezeggenschapsraden van de scholen van de Stichting openbaar Primair Onderwijs (SPO) Utrecht.

Medezeggenschapsreglement voor medezeggenschapsraden van de scholen van de Stichting openbaar Primair Onderwijs (SPO) Utrecht. Medezeggenschapsreglement voor medezeggenschapsraden van de scholen van de Stichting openbaar Primair Onderwijs (SPO) Utrecht. Paragraaf 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder:

Nadere informatie

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2015-2016 1. Inleiding In dit jaarplan wil de medezeggenschapsraad (MR) van rk basisschool Verburchhof haar uitgangspunten, werkwijze, planning en taakverdeling voor

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool Het Bolwerk te Sassenheim

Medezeggenschapsreglement van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool Het Bolwerk te Sassenheim Medezeggenschapsreglement van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool Het Bolwerk te Sassenheim Paragraaf 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepaling Dit reglement verstaat onder: a. de wet: de Wet medezeggenschap

Nadere informatie

Programma OOP en Medezeggenschap

Programma OOP en Medezeggenschap Hier is het OOP! Programma OOP en Medezeggenschap Wie heeft er iets te zeggen? Visie op medezeggenschap in de (G)MR De rechten en plichten van de (G)MR Typisch OOP? Mede-Zeggenschap Wie heeft er iets te

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker. Jaarverslag

Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker. Jaarverslag Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker Jaarverslag 2017-2018 1 november 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De medezeggenschapsraad... 4 2.1 Doel en bevoegdheden medezeggenschapsraad... 4 2.2 Samenstelling

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van de Samenwerkingsstichting voor Voortgezet Onderwijs Uden te Uden 2011

Medezeggenschapsstatuut van de Samenwerkingsstichting voor Voortgezet Onderwijs Uden te Uden 2011 1 Diro Besproken 2010-2011 MR Instemming 20-06-2011 Bestuur Vastgesteld 21-06-2011 Medezeggenschapsstatuut van de Samenwerkingsstichting voor Voortgezet Onderwijs Uden te Uden 2011 2 Inhoud Preambule 3

Nadere informatie

WMO: bijzondere bevoegdheden

WMO: bijzondere bevoegdheden WMO: bijzondere bevoegdheden Hieronder zijn opgenomen de letterlijke teksten van de belangrijkste artikelen uit de WMO. Het betreft: samenstelling raad (3), bevoegdheden raad (4 t/m 10), besluitvorming

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BS NOORDERBREEDTE DEFINITIE. Artikel 1 TAKEN EN BEVOEGDHEDEN. Artikel 2

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BS NOORDERBREEDTE DEFINITIE. Artikel 1 TAKEN EN BEVOEGDHEDEN. Artikel 2 HUISHOUDELIJK REGLEMENT BS NOORDERBREEDTE DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. De Stichting: de geledingenraad van ouders. Wet:

Nadere informatie

Jaarplan MR

Jaarplan MR Ja en Nee zijn de kortste woorden om te zeggen, maar behoeven het meeste overleg Jaarplan MR 2017 2018 Jaarplan MR De Vliet 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Missie en Visie 3. Wie heeft er zitting in de MR 4.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1. MEDEZEGGENSCHAP BIJ STICHTING PRISMA... 4. 1.1 Samenstelling Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)...

INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1. MEDEZEGGENSCHAP BIJ STICHTING PRISMA... 4. 1.1 Samenstelling Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)... INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1. MEDEZEGGENSCHAP BIJ STICHTING PRISMA... 4 1.1 Samenstelling Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)... 5 1.2 (Tussentijdse) Verkiezingen en vacatures...

Nadere informatie

Activiteitenplan school Bleyburgh

Activiteitenplan school Bleyburgh Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Visie, uitgangspunten en werkwijze 3. Regelingen en beleidsplannen 4. Bezetting en verkiesbaarheid MR-leden 5. Vergaderdata en structurele onderwerpen mr 6. Taakverdeling en

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut Clusius College

Medezeggenschapsstatuut Clusius College Medezeggenschapsstatuut Clusius College Dit statuut is met instemming van de OR, de COR en de CSR vastgesteld door het College van Bestuur voor de periode van vier jaar en geldig tot 1 juni 2022. Inhoud

Nadere informatie

Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo) Medezeggenschapsstatuut van de Gooise Scholen Federatie te Bussum

Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo) Medezeggenschapsstatuut van de Gooise Scholen Federatie te Bussum Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo) Medezeggenschapsstatuut van de Gooise Scholen Federatie te Bussum Het bevoegd gezag en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Rozenstraat 14 7255 XT Hengelo gld Tel: 0575 461510 mr@rozengaardsweide.nl. Activiteitenplan MR O.B.S. Rozengaardsweide schooljaar 2013-2014

Rozenstraat 14 7255 XT Hengelo gld Tel: 0575 461510 mr@rozengaardsweide.nl. Activiteitenplan MR O.B.S. Rozengaardsweide schooljaar 2013-2014 Rozenstraat 14 7255 XT Hengelo gld Tel: 0575 461510 mr@rozengaardsweide.nl Activiteitenplan MR O.B.S. Rozengaardsweide schooljaar 2013-2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Missie en Visie van de MR 4 3 Samenstelling

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut Stichting openbare scholengemeenschap Piter Jelles

Medezeggenschapsstatuut Stichting openbare scholengemeenschap Piter Jelles Stichting openbare scholengemeenschap Piter Jelles Januari 2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Aard en werkingsduur statuut... 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut

Medezeggenschapsstatuut Medezeggenschapsstatuut Stichting V.O. Amsterdam-Zuid Het medezeggenschapsstatuut van Stichting V.O. Amsterdam-Zuid, zoals bedoeld in artikel 21 van de Wet medezeggenschap op scholen, vastgesteld door

Nadere informatie

SCHOLINGSBELEID PANTA RHEI

SCHOLINGSBELEID PANTA RHEI SCHOLINGSBELEID PANTA RHEI 1 Inleiding De Stichting PANTA RHEI is in april 2006 van start gegaan na een fusie van De Jakobsladder, het Openbaar Onderwijs Leidschendam-Voorburg en de Stichting Katholiek

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut stichting Katholiek Primair Onderwijs Oost-Veluwe te Apeldoorn. Augustus 2018

Medezeggenschapsstatuut stichting Katholiek Primair Onderwijs Oost-Veluwe te Apeldoorn. Augustus 2018 Medezeggenschapsstatuut stichting Katholiek Primair Onderwijs Oost-Veluwe te Apeldoorn Augustus 2018 INHOUD Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Aard en werkingsduur

Nadere informatie

Omvang en samenstelling gemeenschappelijke medezeggenschapsraad

Omvang en samenstelling gemeenschappelijke medezeggenschapsraad Medezeggenschapsreglement voor de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs van de stichting BOOR te Rotterdam Paragraaf 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepaling

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 2014

Jaarverslag 2013 2014 Secretariaat gevestigd p/a Gerard ter Borchstraat 51 4703NL Roosendaal e-mail mr@dekameleonkpo.nl Jaarverslag 2013 2014 Jaarverslag 2013-2014 Medezeggenschapsraad De Kameleon Pagina 1 van 6 INHOUD 1.Voorwoord

Nadere informatie

Reglement Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad Het Stedelijk Lyceum Enschede 2015

Reglement Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad Het Stedelijk Lyceum Enschede 2015 Reglement Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad Het Stedelijk Lyceum Enschede 2015 Dit is het reglement van de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad van de onder het bevoegd gezag staande scholen:

Nadere informatie

Normjaartaak Onderwijzend Personeel (OP) Primair Onderwijs

Normjaartaak Onderwijzend Personeel (OP) Primair Onderwijs Normjaartaak Onderwijzend Personeel (OP) Primair Onderwijs Oktober 2006 Inhoudsopgave: Inleiding Normjaartaak en compensatieverlof Sparen voor sabbatsverlof Verzilveren van het compensatieverlof Sparen

Nadere informatie

JAARPLAN schoolkrant. Berkel bulletin. inloop spreekuur. website

JAARPLAN schoolkrant. Berkel bulletin. inloop spreekuur. website JAARPLAN 2016-2017 Berkel bulletin website schoolkrant inloop spreekuur Inhoudsopgave 2. inhoudsopgave 3. inleiding 3. visie en taakstelling 4. jaarthema 4. speerpunten 5. jaarplanning 6. vergaderplan

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut

Medezeggenschapsstatuut Medezeggenschapsstatuut december 2017 Opdrachtgever: College van Bestuur Auteur: R.P. bij de Weg Versie: 1.0 Status: Definitief Inhoudsopgave Paragraaf 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen...

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSRAAD obs Juliana van Stolberg Castricum JAARVERSLAG 2013-2014

MEDEZEGGENSCHAPSRAAD obs Juliana van Stolberg Castricum JAARVERSLAG 2013-2014 MEDEZEGGENSCHAPSRAAD obs Juliana van Stolberg Castricum JAARVERSLAG 2013-2014 1.Inleiding Dit jaarverslag van de Medezeggenschapsraad van de openbare basisschool Juliana van Stolberg (obs JvS) betreft

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPS- STATUUT. 1 januari 2015 1 januari 2017

MEDEZEGGENSCHAPS- STATUUT. 1 januari 2015 1 januari 2017 MEDEZEGGENSCHAPS- STATUUT 1 januari 2015 1 januari 2017 05.10.33 16 maart 2015 Preambule Het doel van een medezeggenschapsstatuut is om voor elke betrokkene inzichtelijk te maken hoe medezeggenschap is

Nadere informatie

STATUTEN OUDERVERENIGING DE KRAAL

STATUTEN OUDERVERENIGING DE KRAAL STATUTEN OUDERVERENIGING DE KRAAL DEFINITIE Artikel 1 - Oudervereniging De Kraal: De vereniging van ouders van de school. Opgericht 01-11-2005 en ingeschreven bij de KvK onder nummer 34237720 als een vereniging

Nadere informatie

Activiteitenplan. Schooljaar 2014-2015. Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Jaarplan Hoofdstuk 3: Financiën

Activiteitenplan. Schooljaar 2014-2015. Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Jaarplan Hoofdstuk 3: Financiën Activiteitenplan Schooljaar 2014-2015 Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Jaarplan Hoofdstuk 3: Financiën 1. Inleiding Waarom een activiteitenplan? Vanuit wet- en regelgeving en vanuit cao s blijkt al

Nadere informatie

Communicatieplan MR Triangel

Communicatieplan MR Triangel Communicatieplan MR Triangel Voorwoord In de MR wordt gediscussieerd over onderwerpen die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor leerlingen en ouders. Om adviezen te formuleren en instemming te verlenen,

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement. Brinnummer 27 YZ De Groote Wielen Kindcentrum De Sprong concept 2

Medezeggenschapsreglement. Brinnummer 27 YZ De Groote Wielen Kindcentrum De Sprong concept 2 Medezeggenschapsreglement Brinnummer 27 YZ De Groote Wielen Kindcentrum De Sprong 2011 03 30 concept 2 Paragraaf 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepaling Dit reglement verstaat onder: a. de wet De Wet medezeggenschap

Nadere informatie

Voorbeeld Reglement Voorbeeld Medezeggenschapsreglement MR. Voorbeeld Medezeggenschapsreglement 1

Voorbeeld Reglement Voorbeeld Medezeggenschapsreglement MR. Voorbeeld Medezeggenschapsreglement 1 Voorbeeld Reglement 01-01-2017 Voorbeeld Medezeggenschapsreglement MR Voorbeeld Medezeggenschapsreglement 1 Inhoud PARAGRAAF 1 ALGEMEEN... 3 PARAGRAAF 2 DE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD... 3 Artikel 4 Onverenigbaarheden...

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad Rafael Jaarplan

Medezeggenschapsraad Rafael Jaarplan LOCATIE ONDERBOUW Attleeplantsoen 39 3527 BA Utrecht 030 2936351 info@rafaelschool.nl LOCATIE BOVENBOUW Bontekoelaan 9 3526 RA Utrecht 030 2887932 info@rafaelschool.nl Medezeggenschapsraad Rafael Jaarplan

Nadere informatie

Jaarplan MR

Jaarplan MR Jaarplan MR 2016-2017 Inleiding Namens de ouders en het personeel is de medezeggenschapsraad (MR) het orgaan met als voornaamste taak het toetsen van het schoolbeleid. In de MR zitten ouders, gekozen door

Nadere informatie

Jaarverslag MR de Bongerd

Jaarverslag MR de Bongerd Jaarverslag MR de Bongerd Schooljaar 2009-2010 Medezeggenschapsraad de Bongerd Boomgaardlaan 102 1036 KJ Amsterdam mr@bongerd.edu.amsterdam.nl Pagina 1 Inhoudsopgave INHOUDSOGAVE 2 1 INLEIDING. 3 2 VERGADERINGEN

Nadere informatie

5. Contacten met ouders

5. Contacten met ouders 5. Contacten met ouders 5.1 Hoe wordt u geïnformeerd over ons onderwijs Wij vinden het erg belangrijk om de ouders/verzorgers van de kinderen van onze school goed op de hoogte te houden over ons onderwijs.

Nadere informatie

MEMO: BEVOEGDHEDEN VAN DE MR Van: Edwin van Anraad Aan: mede-mr-leden en schoolleiding Utrecht, 19 januari 2017

MEMO: BEVOEGDHEDEN VAN DE MR Van: Edwin van Anraad Aan: mede-mr-leden en schoolleiding Utrecht, 19 januari 2017 MEMO: BEVOEGDHEDEN VAN DE MR Van: Edwin van Anraad Aan: mede-mr-leden en schoolleiding Utrecht, 19 januari 2017 Hieronder staan de bevoegdheden die wij als MR hebben op grond van ons eigen reglement. Dit

Nadere informatie

Het Spectrum Nesselande. MR Jaarplan

Het Spectrum Nesselande. MR Jaarplan Het Spectrum Nesselande MR Jaarplan 2015-2016 N. Lagerwerf 9/14/2015 Contents 1. Algemeen... 2 2. Visie, uitgangspunten en werkwijze... 2 3. Activiteiten ten behoeve regelingen en beleidsplannen... 3 4.

Nadere informatie

OBS Het Ruimteschip HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIE. Artikel 1

OBS Het Ruimteschip HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIE. Artikel 1 OBS Het Ruimteschip HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad: de geledingenraad van ouders

Nadere informatie

Jaarplan Medezeggenschapsraad. basisschool de Vlindertuin. schooljaar

Jaarplan Medezeggenschapsraad. basisschool de Vlindertuin. schooljaar Jaarplan Medezeggenschapsraad basisschool de Vlindertuin schooljaar 2013-2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Missie en Visie 3. Wie heeft er zitting in de MR 4. Vergaderdata MR 2013-2014 5. Onderwerpen

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement van Stichting Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO te Groningen ( het samenwerkingsverband ).

Medezeggenschapsreglement van Stichting Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO te Groningen ( het samenwerkingsverband ). MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD VO Medezeggenschapsreglement van Stichting Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 20.01 te Groningen ( het samenwerkingsverband ). Hoofdstuk 1 Algemene

Nadere informatie

JAARPLAN 2014-2015 MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Liduinaschool

JAARPLAN 2014-2015 MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Liduinaschool JAARPLAN 2014-2015 MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Liduinaschool Inhoud Algemeen... 3 1. Visie, uitgangspunten en werkwijze... 4 2. Regelingen en beleidsplannen... 4 3. Bezetting en verkiesbaarheid MR-leden... 5

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement

Medezeggenschapsreglement Medezeggenschapsreglement Inhoudsopgave Blz. Hoofdstuk 1. Algemeen 03 Artikel 1 Begripsbepaling Hoofdstuk 2. De medezeggenschapsraad 03 Artikel 2 MR Artikel 3 Omvang en samenstelling MR Artikel 4 Onverenigbaarheden

Nadere informatie

Jaarplan Medezeggenschapsraad. basisschool de Boomladder. schooljaar

Jaarplan Medezeggenschapsraad. basisschool de Boomladder. schooljaar Jaarplan Medezeggenschapsraad basisschool de Boomladder schooljaar 2017-2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Missie en Visie 3. Wie heeft er zitting in de MR 4. Vergaderdata MR 2017-2018 5. Onderwerpen en

Nadere informatie

Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo)

Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo) februari 2018 Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo) Medezeggenschapsstatuut van Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad te Lelystad. Preambule De bestuurder van

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Postadres: Postbus 123 4800 AC Etten-Leur Bezoekadres: Kraanvogel 22 4872 SB Etten-Leur Telefoonnummer: 076-5040422 E-mailadres: info@springplankettenleur.nl Site: www.springplankettenleur.nl Ouderraad

Nadere informatie

OPENBAAR ONDERWIJS ALBLASSERWAARD- VIJFHEERENLANDEN

OPENBAAR ONDERWIJS ALBLASSERWAARD- VIJFHEERENLANDEN OPENBAAR ONDERWIJS ALBLASSERWAARD- VIJFHEERENLANDEN Reglement voor de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad Paragraaf 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepaling Dit reglement verstaat onder: a. wet: de Wet

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT van samenwerkingsverband passend primair onderwijs Oosterschelderegio te Goes ( het samenwerkingsverband ).

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT van samenwerkingsverband passend primair onderwijs Oosterschelderegio te Goes ( het samenwerkingsverband ). MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT van samenwerkingsverband passend primair onderwijs Oosterschelderegio te Goes ( het samenwerkingsverband ). Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a. wet:

Nadere informatie

Algemene informatie Studentenraad Algemene informatie Studentenraad

Algemene informatie Studentenraad Algemene informatie Studentenraad 2013 Summa College Inleiding Sinds maart 2011 is er een studentenraad binnen Summa College. De overheid heeft de mbo scholen (roc s) de opdracht gegeven om een studentenraad op te richten. De studenten

Nadere informatie

Reglement Ondersteuningsplanraad Plein 013

Reglement Ondersteuningsplanraad Plein 013 Reglement Ondersteuningsplanraad Plein 013 Preambule: Dit reglement is, op voordracht van de werkgroep Inrichting OPR, opgesteld door het bestuur van het samenwerkingsverband Plein 013. In deze Ondersteuningsplanraad

Nadere informatie

1 MODEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD

1 MODEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD 1 MODEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad: de geledingenraad van ouders. Wet:

Nadere informatie

Jaarplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad R.K. Basisschool Gerardus Majella

Jaarplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad R.K. Basisschool Gerardus Majella Jaarplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad R.K. Basisschool Gerardus Majella 1/8 Inhoudsopgave Algemeen 3 1 Visie, uitgangspunten en werkwijze 4 2 Regelingen en beleidsplannen 4 3 Bezetting en verkiesbaarheid

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad

Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad Stichting Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waard Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad Vastgesteld door het algemeen bestuur d.d. 21 januari 2014 na instemming

Nadere informatie

Werkplan. Medezeggenschapsraad

Werkplan. Medezeggenschapsraad Werkplan Medezeggenschapsraad 2017-2018 Inhoudsopgave Inleiding 1. 1. Missie en visie 2. 2. Doelstellingen 3. 3. Samenstelling en werkwijze 4. 4. Communicatie 6. 5. Jaarplanning 7. 6. Aandachtspunten voor

Nadere informatie

Jaarplan Bs Noorderbreedte Pagina 2

Jaarplan Bs Noorderbreedte Pagina 2 JAARPLAN 2015-2016 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Taakstelling 3 3. Samenstelling en taken. 4 4. Onderwerpen 5 5. Vergaderingen 6 6. Communicatie met de achterban 6 Bijlage 1: bevoegdheden Jaarplan Bs Noorderbreedte

Nadere informatie

Dit statuut is gebaseerd op het voorbeeldstatuut van de Stichting Onderwijsgeschillen (infowms.nl)

Dit statuut is gebaseerd op het voorbeeldstatuut van de Stichting Onderwijsgeschillen (infowms.nl) Medezeggenschapsstatuut Voortgezet Onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum te Wassenaar Preambule Het bestuur van Stichting "Het Rijnlands Lyceum" en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 2801

Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 2801 Bijlage 3 Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 2801 Preambule Dit reglement is in september 2013 opgesteld door het bestuur van het

Nadere informatie

Reglement Medezeggenschap Openbare ScholenGroep Schoonoord

Reglement Medezeggenschap Openbare ScholenGroep Schoonoord Bezoekadres Blikkenburgerlaan 2 3703 CV Zeist Postadres Postbus 16 3700 AA Zeist T 030 698 21 40 F 030 698 21 80 www.osgs.nl info@osgs.nl KvK 30250155 Datum Onderwerp Reglement GMR Contactpersoon A Juli,

Nadere informatie