Kindermagazine uit Rotterdam Pendrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kindermagazine uit Rotterdam Pendrecht"

Transcriptie

1 Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine KIDS4EVER - Oktober 2009 Kindermagazine uit Rotterdam Pendrecht Even voorstellen de redactie van Kindercampus Pendrecht Op bezoek bij het stadhuis Interviews met de wijkagenten Op onderzoek uit in de buurt En nog veel meer!

2 Van de redactie van Kindercampus Pendrecht Voor jullie ligt de allereerste editie van KIDS4EVER. Een uitgave die is gemaakt door ons: jonge verslaggevers en fotografen uit Rotterdam Pendrecht. We laten jullie zien waaraan we hebben gewerkt tijdens de workshop Journalistiek en Fotografie van Stichting Hoedje van Papier. We hebben veel mensen geïnterviewd, spannende uitstapjes gemaakt en zijn op onderzoek uit geweest in de buurt rond Plein We hebben ook foto s gemaakt van wat we hebben gedaan. Jullie kunnen onder andere lezen over de winkeliers in Pendrecht. Maar ook over wat wijkagent Henri allemaal te vertellen heeft. Daarnaast laten we graag zien wat we hebben gezien en gehoord tijdens ons bezoek aan het stadhuis op de Coolsingel. Alle informatie en foto s die we tijdens de workshops hebben verzameld en de stukjes die we hebben geschreven, presenteren we met trots in KIDS4EVER. Van de redactie van Stichting Hoedje van Papier Met gepaste trots presenteren we het kindermagazine van Pendrecht dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van Kindercampus Pendrecht, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die de workshop hebben gevolgd het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en wil dit samen met hen verder ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van veel enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken. Door hen hebben we de mogelijkheid gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. Stichting Hoedje van Papier is oorspronkelijk opgezet om een project voor werkende (straat)kinderen in de stad Cusco in Peru te ondersteunen. Liesbeth Kerstens is de initiatiefneemster. Ook bij dit project geldt dat de stichting zich inzet om kinderen een stem te geven en hen in zichzelf wil laten geloven. We doen dit alles door samen te werken met heel veel kinderorganisaties en vakmensen die verstand van zaken hebben en goed met kinderen kunnen werken. Met hen hebben we onder meer een kinderstraatkrant, een televisieprogramma en een kindermuseum ontwikkeld. Sinds 2005 hebben in Peru inmiddels al meer dan zevenhonderd kinderen deelgenomen aan de activiteiten. Hierover is meer te lezen via We gaan ervoor om de mediaworkshops in de verschillende wijken van Rotterdam verder te ontwikkelen en zoveel mogelijk kinderen de kans te geven hun stem te laten horen. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier.

3 Even voorstellen... de redactie van Kindercampus Pendrecht Ik ben Lubna (9) en ik zit op de Beatrixschool. Mijn hobby s zijn tekenen, computeren en lezen. Ik doe mee met de workshop omdat het me wel leuk leek om mee te doen. Met vriendinnen uitgaan vind ik leuk. Ik ben Eldrick (9) en ik zit op de Hoeksteen. Mijn hobby is journalistiek. Ik doe mee met de workshop omdat ik het leuk vind. Ik ben Fatih (10) en ik zit op Over De Slinge. Ik hou van knutselen en hockey, omdat ik het leuk vind om met papier te werken of gewoon voor de lol. Mijn hobby is ook buitenspelen. Ik ben Krishan (9) en ik zit op de Hoeksteen. Karate is mijn hobby. Ik doe mee met de workshop omdat ik het leuk vind. Ik ben Bushra (8) en ik zit op de Beatrixschool. Mijn hobby s zijn hockey en met mijn hartsvriendin uitgaan. Ik vind de speeltuinen in Pendrecht wel leuk. Ik zit in groep 6B. Ik ben Mathuma (10) en ik zit op Over De Slinge. Mijn hobby s zijn dansen en computerles. Ik heb al eens in de krant gestaan. Mijn lievelingsvakken zijn rekenen en spelling. Mijn lievelingseten is kapsalon. Ik ben Maymun (10) en ik zit op Over De Slinge. Ik vind zwemmen, lezen en bij vrienden zijn leuk om te doen. Ik vind het leuk om bij mijn vrienden te zijn omdat ze positief zijn. Ik ben Shivani (9) en ik zit op de Hoeksteen. Mijn hobby is met dieren spelen omdat ik dieren leuk vind. En ik vind het ook leuk om te fietsen. Ik ben Nisrine (9) en ik zit op Over De Slinge. Mijn hobby s zijn zwemmen en journalistiek lezen. Het zijn mijn lievelingsdingen omdat ik het leuk vind en omdat ik er blij van word. Ik doe mee met de workshop omdat ik er blij van word. Ik ben Özge (9) en ik zit op Over De Slinge. Mijn hobby is buitenspelen. Ik doe mee met de workshop omdat ik later journalist wil worden. Mijn lievelingsvak op school is geschiedenis. Juf Angelique van Tilburg

4 Oefenen met een artikel uit de krant Journalistieke vragen: wie, wat, waar, wanneer en waarom? Een journalist moet zich aan een aantal regels houden om een zo goed mogelijk artikel te kunnen schrijven. Die regels worden ook wel de vijf w s genoemd. Door de vragen wie, wat, waar, wanneer en waarom te stellen, kan een journalist een zo volledig mogelijk stuk maken waarin alle belangrijke informatie staat. Om zelf goede artikelen te kunnen schrijven oefenen we eerst met de vijf w s door een zelfgekozen artikel uit de krant onder de loep te nemen. Door Fatih en Shivani Burgemeester op werkbezoek in New York ROTTERDAM - Burgemeester Ahmed Aboutleb brengt van 8 t/m 11 september een bezoek aan New York. De burgemeester opent daar het H209 Forum. Daar wordt gesproken over de (klimaat-)problemen van deltagebieden als New York en Rotterdam. Met staatssecretaris van Heemskerk en Chris Ward CEO van de Port Authority New York, ondertekent de burgemeester een verklaring over de ontwikkeling van havens. Daarnaast bezoekt hij bijeenkomsten met de Clinton Climate Initiative en ontmoet hij de burgemeester van New York. (Bron: De Havenloods) Wat gaat er gebeuren? Burgemeester Aboutaleb gaat het H209 Forum openen. Om wie gaat het? De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. Waar gaat het gebeuren? In New York. Wanneer gaat het gebeuren? Van 8 t/m 11 september. Waarom gaat de burgemeester naar New York om het forum te openen? Omdat hij gaat praten over (klimaat)problemen in deltagebieden. Door Nisrine en Maymun Kabouters op de Molenwei CHARLOIS - Kinderboerderij de Molenwei aan de Brammertstraat 10 wordt woensdag 16 september omgetoverd in een kabouterland. Voor kleine bezoekers is van alles te zien en te doen wat met kabouters te maken heeft. Zo kunnen de kinderen een kaboutermuts maken en kunnen ze geschminkt worden als kabouters. Er worden kabouterpannenkoekjes gebakken en de zelfgemaakte kabouterjam kan mee naar huis. Dit is slechts een greep uit de gratis activiteiten van de middag. Alle kinderen van 3 tot 10 jaar zijn welkom van tot uur. (Bron: Maasstad weekbladen) Wat gaat er gebeuren? Kinderboerderij de Molenwei wordt omgetoverd tot kabouterland. Om wie gaat het? Kleine bezoekers van kabouterland. Waar gaat het gebeuren? Bij de kinderboerderij aan de Brammertstraat 10. Wanneer gaat het gebeuren? Woensdag 16 september. Waarom wordt kinderboerderij de Molenwei omgetoverd tot kabouterland? Om wat leuks te organiseren voor kinderen.

5 Winkeliers in Pendrecht Door Fatih, Nisrine en Özge Interview met mevrouw Nathalie van PLUS supermarkt Nathalie Wat vindt u van Pendrecht? Leuk. Eerst was het minder, maar het gaat steeds beter. Wat vindt u van uw werk? Erg leuk. Ik heb leuke collega s en het is gezellig. Hoe lang wilt u hier nog blijven werken? Nog een jaar, daarna ga ik weer studeren. Welk werk in de supermarkt vindt u het leukst? Achter de kassa zitten. Wat vindt u niet leuk om te doen? Vakken vullen. Heeft u wel eens last van vervelende klanten? Ja, maar dan moet je altijd rustig blijven. Dat is het beste. Wat is uw hobby? Voetbal. Door Maymun en Shivani Interview met mevrouw Sandra van sportschool Sek&Sans Sandra We zijn naar de sportschool geweest en hebben mevrouw Sandra geïnterviewd. Het is haar eigen sportschool. Ze vindt cardio het makkelijkst. Cardio is bijvoorbeeld hardlopen op de loopband of fietsen op de hometrainer. Ze is geboren in Rotterdam. Ze woont in Pendrecht en vindt het daar erg multicultureel. Er waren eerst veel problemen in de buurt, bijvoorbeeld met mensen die te veel dronken en herrie maakten op het plein. Maar het wordt rustiger. Door Eldrick en Krishan Interview met meneer Eral van eethuis Demdem Eral De meneer die we hebben geïnterviewd heet Eral. En zijn lievelingsdier is een dolfijn. Hij heeft vijf kinderen. De oudste is 16 jaar en de jongste is 4 jaar. Eral vindt de wijk lekker rustig. Hij vindt de wijk heel erg leuk. Zij hobby is computeren. Waarom vindt u uw werk leuk? Het is afwisselend. Ik doe van alles. Bijvoorbeeld in de keuken werken en eten bezorgen. Wat vindt u het leukste om te doen? Pizza s bakken. Door Bushra en Lubna Interview met mevrouw Angela van de Aldi We zijn vandaag naar de Aldi gegaan en daar gingen we een medewerkster van de Aldi interviewen. Ze vertelt: Ik ben mevrouw Angela. Ik kom uit Suriname. Ik vind het werk leuk anders was ik niet gebleven. Waarom? Ik vind het contact leuk en het is afwisselend. Er komen volwassenen en kinderen. Er zijn veel verschillende culturen en niet iedereen kan goed Nederlands praten. Dat is soms wel lastig. En we vinden het niet leuk als mensen spullen pakken en het daarna op de verkeerde plaats terugzetten. Helemaal als het uit de vriezer komt, want dan kunnen we het niet meer verkopen.

6 Interviews met wijkagenten Henri en Robert Door Özge Er zijn dinsdag 29 september twee agenten op bezoek geweest in de Oesterzaal van de Kindercampus Pendrecht. Agent Henri (41) en agent Robert (24). Door Eldrick Robert en Henri vinden het niet zwaar om boeven te vangen. Robert vindt Pendrecht een leuke wijk. Henri vindt zijn werk erg leuk. Ze hebben allebei nog nooit een vuurwapen gebruikt. Ze dragen een kogelvrij vest. Henri Door Lubna Wijkagent Henri is niet bang om doodgeschoten te worden. Hij vindt het leuker om het druk te hebben als hij aan het werk is dan dat het niet druk is. Pendrecht is volgens hem niet echt gevaarlijk. Sommige mensen zijn niet zo aardig voor agenten, maar daar zijn agenten voor getraind. Hij heeft nog nooit een pistool met kogels gebruikt en hij werkt bij politiebureau Slinge. Door Krishan Robert vindt het spannend om politie te zijn, maar niet zwaar. Henri schrijft vaak boetes uit. Hij vindt het heel leuk om politieagent te zijn, alleen moeten agenten steeds meer doen en komt er steeds meer geweld en dat maakt het wel eens moeilijk. Er gebeurt heel veel en hij moet veel mensen helpen. Robert Door Shivani Henri vindt het niet moeilijk om boeven te vangen. Alleen als ze harder rennen dan Henri, maar dat gebeurt niet zo vaak. Hij vindt Pendrecht geen stomme wijk. Als je op de rug van Henri slaat met een wapenstok is het keihard, omdat hij onder zijn kleren een vest draagt. Door Fatih Interview met Henri Is het rustig in Pendrecht? Nee, er gebeurt heel veel. Waarom draagt u een wapenstok? Daar kunnen we mee slaan, maar ik heb hem nog nooit gebruikt. Doet pepperspray pijn? Ja, heel erg. Het is tien keer erger dan shampoo in je ogen. Waarom komen er stemmen uit uw buik? Dat is mijn portofoon. Daarop hoor je alle berichten voor de politieagenten. Door Bushra Ik ben wijkagent Henri en ik ben 41 jaar. Ik deel heel veel boetes uit elke dag. Pendrecht is niet erg gevaarlijk vind ik. Ik heb een wapenstok, een kogelvrij vest, pepperspray, handschoenen, handboeien, een pistool en kogels voor het geval dat de kogels in het pistool op zijn. Ik werk op politiebureau Slinge. Door Mathuma Interview met Robert Wat vindt u van Pendrecht? Leuk, maar soms is het ook gevaarlijk. Het kan druk zijn, maar ook rustig. Wanneer gebruikt u pepperspray? Als iemand bijvoorbeeld een mes trekt, dan spuiten we pepperspray op iemands wenkbrauwen en dan loopt het in zijn ogen. Dat doet pijn en dan kan hij ons niet meer steken met het mes. Door Maymun Henri vindt zijn werk heel spannend en afwisselend. Hij geeft heel veel boetes aan mensen. Dat vindt hij niet leuk, maar het is wel nodig. Bijvoorbeeld als mensen met alcohol op autorijden of door rood licht rijden. Dat is gevaarlijk.

7 Op bezoek bij het stadhuis aan de Coolsingel Door Nisrine In het stadhuis krijgen we een rondleiding van meneer Erik Visser. Hij vertelt ons over het gebouw. En over de beelden die in de gang staan. Een beeld laat de tijdlijn zien van de steentijd tot nu. Er zijn allemaal gezichten te zien in het beeld. Helaas kunnen we niet overal komen, omdat er verbouwd wordt. Door Maymun In de hal staat een beeld van George Marshall. Hij heeft na de Tweede Wereldoorlog bijgedragen aan de wederopbouw van Rotterdam door Marshallhulp te geven. Dat is geld zodat mensen weer konden werken en weer huizen konden bouwen. Erik Door Eldrick Waarom is het stadhuis gebouwd? De burgemeester had een te klein stadhuis voor alle mensen die er werkten. Ook was de buurt rond de Coolsingel een achterstandswijk. Dat wilde de burgemeester veranderen. Toen heeft hij een nieuw stadhuishuis laten bouwen aan de Coolsingel. Door Mathuma De raadzaal is een zaal waar mensen uit de politiek bij elkaar komen en vergaderen over belangrijke beslissingen die genomen moeten worden in Rotterdam. In de raadzaal staan allemaal stoelen, vooraan in het midden zit de burgermeester. Aan de rechterkant van de zaal zit de pers, aan de linkerkant zit de bode van dienst. Tijdens de vergadering krijgt een wethouder vaak vragen. Als de wethouder het antwoord op de vraag niet weet, dan vraag hij dat aan de bode. Dat doet hij door een briefje aan hem te geven. Door Shivani Waar is het kastje voor dat op de tafel staat bij de stoel van de burgemeester? Dat is een bel. Voor elke raadsvergadering bellen we. Net als een schoolbel. Dan weet iedereen dat de vergadering gaat beginnen. Door Krishan Er staat in de hal van het stadhuis een beeld van een naakte man waar onder staat Sterker door Strijd. Het beeld heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog en Sterker door Strijd is het motto van Rotterdam. Prinses Wilhelmina heeft het beeld in 1948 aan Rotterdam geschonken. Waarom heeft de man een adelaar vast? De adelaar staat symbool voor de Duitsers die Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben bezet. Door Fatih Heeft u ook een wetboek in het stadhuis? Ja, daar kunnen we nu alleen niet naartoe. Hoe groot is het wetboek? Heel groot, het bestaat uit wel dertig delen. Door Özge Op een trap in het stadhuis is er in de muur een herdenkingssteen gemaakt. Daarin zijn de namen van de mensen gegraveerd die in dienst van de gemeente Rotterdam waren en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ik heb de namen geteld en het zijn er wel 140.

8 Kijk, zo mooi is onze buurt!

9 Dit zien we liever niet in onze buurt

10 Reportage wijkgebouw Kindercampus Pendrecht De workshop Journalistiek en Fotografie wordt gegeven in het wijkgebouw, een plek waar activiteiten van Kindercampus Pendrecht plaatsvinden. En er gebeurt nog veel meer in het wijkgebouw. Wij gingen op onderzoek uit en interviewden mensen die er werken. Interview met Mariëlle, medewerkster brede school Kindercampus Pendrecht Wat houdt uw werk in? Ik regel van alles voor de Kindercampus. Ik zorg bijvoorbeeld dat er lijsten worden gemaakt, deel kinderen in bij activiteiten, regel begeleiders die kinderen bij school ophalen en houd contact met de ouders en de scholen. Vindt u het werk leuk? Hartstikke leuk, elke dag is anders. Wat is de leukste activiteit op de Kindercampus? Journalistiek. Bent u bekend in Pendrecht? Op de scholen wel, denk ik. Wat zijn uw hobby s? Gitaar spelen, lezen en fotograferen. Waarom? Gitaar spelen omdat ik muziek maken leuk vind en er steeds beter in wil worden, lezen omdat ik dan aan heel andere dingen kan denken en fotograferen omdat ik het leuk vind om later terug te zien waar ik foto s van heb gemaakt. Welke boeken vindt u leuk? Spannende boeken. Welke films vindt u leuk? Franse films. Wat is het leukste dat u ooit heeft meegemaakt? Dat mijn neefje geboren werd. Waarom? Omdat ik een goede band heb met mijn zus en ik het heel bijzonder vond dat zij een kindje kreeg. Door Maymun en Shivani Interview met mevrouw Judy, medewerkster van de bibliotheek Hoe lang werkt u hier al? Tien jaar. Leest u veel? Ja, heel veel. Leest u wel eens boeken tijdens het werk? Nee, daar is geen tijd voor. Waar komt u vandaan? Uit België, maar ik woon sinds mijn vijfde in Nederland. Heeft u kinderen? Ja, een dochter. Mimoun Judy Door Maymun en Shivani Interview met meneer Mimoun, medewerker van de bibliotheek Mariëlle Wat doet u hier voor werk? Ik begeleid kinderen en ik houd ze in de gaten. Leest u wel eens tijdens het werk? Nee, daar is geen tijd voor. Is er wel eens iets gestolen uit de bibliotheek? Nee, nog nooit.

11 Interview met mevrouw Haedee, beheerder van het wijkgebouw Door Eldrick Haedee is 50 jaar. Ze vindt het leuk in Pendrecht omdat ze er werkt. Ze houdt van een film die veel actie heeft. Ze komt uit Suriname. Ze woont niet in Pendrecht. Door Mathuma Haar hobby s zijn dansen en wandelen. Ze vindt de buurt leuk. Ze heeft drie kinderen en geen huisdieren en ze werkt hier nu twee maanden. Interview met mevrouw Dolly, administratief medewerkster van het wijkgebouw Door Fatih Waar woont u? Rotterdam Zuid. Bent u bekend in de buurt? Een beetje. Heeft u kinderen? Nee. Door Nisrine Hoe is het om in een katoor te werken? Heel leuk. Wat zijn uw hobby s? Tv kijken, lezen en lekker eten. Haedee Dolly Door Bushra en Lubna Interview met meneer Sjaak, kantinemedewerker van de Middelburgt Hallo, ik ben Sjaak en ik werk bij de kantine. Ik werk vijf dagdelen en vier avonddiensten. Ik vind de wijk leuk, omdat er een heleboel mensen wonen en veel culturen. Er zijn veel mensen uit verschillende landen. Ik werk acht uur per dag en ik werk hier al vier jaar. Ik verkoop veel koffie en thee omdat hier veel vergaderingen zijn. Ik vind kerstfeest en Nieuwjaar best leuk. Ik ben op 3 december jarig, twee dagen voor Sinterklaas. Sjaak

12 STICHTING BOSHUYSEN

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine HVT Nieuws - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Van de redactie

Nadere informatie

Vakantieplannen Beeldverhaal en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Villa 7

Vakantieplannen Beeldverhaal en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Villa 7 Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine Villa 7 - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van Villa 7 Vakantieplannen Beeldverhaal en heel veel foto s! Van de kinderredactie

Nadere informatie

Vindt, onderzoekt en zet op papier! Op bezoek bij de brandweer Beeldverhaal Cursus Moonwalken

Vindt, onderzoekt en zet op papier! Op bezoek bij de brandweer Beeldverhaal Cursus Moonwalken Workshop Journalistiek en Fotografie - Magazine Supernieuws - December 2009 Vindt, onderzoekt en zet op papier! Even voorstellen De redactie van SUPERNIEUWS Straatinterviews Op bezoek bij de brandweer

Nadere informatie

TALENTENFESTIVAL 11 TALENTVOLLE REPORTERS OP ZOEK NAAR: DE MOELIJKSTE, DE SPORTIEFSTE EN DE MEEST LEERZAME ACTIVITEIT VAN HET FESTIVAL

TALENTENFESTIVAL 11 TALENTVOLLE REPORTERS OP ZOEK NAAR: DE MOELIJKSTE, DE SPORTIEFSTE EN DE MEEST LEERZAME ACTIVITEIT VAN HET FESTIVAL TALENTENFESTIVAL 11 TALENTVOLLE REPORTERS OP ZOEK NAAR: DE MOELIJKSTE, DE SPORTIEFSTE EN DE MEEST LEERZAME ACTIVITEIT VAN HET FESTIVAL VOORWOORD We zijn langs geweest in Ahoy Rotterdam waar het talentenfestival

Nadere informatie

Naar de échte krant! Onze wijk... en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Globe School News Interview met Robbert Baruch

Naar de échte krant! Onze wijk... en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Globe School News Interview met Robbert Baruch Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Globe School News - Editie 1 - Februari 2009 Even voorstellen... De redactie van Globe School News Interview met Robbert Baruch Naar de échte krant! Onze wijk...

Nadere informatie

Interviews Onderzoek in de buurt en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van de PB Krant Een bezoek aan Rotterdam Airport

Interviews Onderzoek in de buurt en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van de PB Krant Een bezoek aan Rotterdam Airport Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - PB Krant - Editie 1 - April 2009 Even voorstellen... De redactie van de PB Krant Een bezoek aan Rotterdam Airport Interviews Onderzoek in de buurt en heel veel foto

Nadere informatie

Op bezoek bij Sparta Interviews En natuurlijk heel veel foto s. Even voorstellen de redactie van het VDB Wijkblad Op onderzoek uit in de buurt

Op bezoek bij Sparta Interviews En natuurlijk heel veel foto s. Even voorstellen de redactie van het VDB Wijkblad Op onderzoek uit in de buurt Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - VDB Wijkblad - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen de redactie van het VDB Wijkblad Op onderzoek uit in de buurt Op bezoek bij Sparta Interviews En natuurlijk

Nadere informatie

Fotograaf Marc Nolte Lelijke en mooie dingen En natuurlijk veel foto s! Achter de schermen Straatinterviews

Fotograaf Marc Nolte Lelijke en mooie dingen En natuurlijk veel foto s! Achter de schermen Straatinterviews Workshop Journalistiek & Fotografie - Juliana van Stolbergkids - April 2010 Achter de schermen Straatinterviews Fotograaf Marc Nolte Lelijke en mooie dingen En natuurlijk veel foto s! Voorwoord van de

Nadere informatie

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Naam: Hallo allemaal, Dit boekje heb ik gemaakt om je te helpen bij het maken van je spreekbeurt. Want het is best lastig, zeker als je het voor het eerst gaat

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE FEBRUARI 2013 VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van de Oscar Romeroschool,

Nadere informatie

Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij. wensen jullie veel leesplezier!

Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij. wensen jullie veel leesplezier! Schooljaar 2015-2016 Nr 3 22 januari 2016 Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij Weetjes uit groep 4 wensen jullie veel leesplezier! Groetjes groep 4

Nadere informatie

Dit is onze wijk Gezond en fit in Blijdorp En nog veel meer! Even voorstellen... De redactie van PP Press Naar de Brandweer

Dit is onze wijk Gezond en fit in Blijdorp En nog veel meer! Even voorstellen... De redactie van PP Press Naar de Brandweer Workshops Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine - PP Press - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van PP Press Naar de Brandweer Dit is onze wijk Gezond en fit in Blijdorp En nog

Nadere informatie

Bezoek aan Rotterdam Airport Naar de speeltuin Een rondje door de wijk

Bezoek aan Rotterdam Airport Naar de speeltuin Een rondje door de wijk Workshops Hoedje van Papier in de Wijk - Ovie-cieel Kindermagazine - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van Ovie-cieel! Interview met ex-dakloze Ricardo Bezoek aan Rotterdam Airport Naar

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Welkom op de Pionier

Welkom op de Pionier Welkom op de Pionier Wat lees je allemaal in dit boekje? 1. Wat is de Pionier voor een school? 2. Op school zijn verschillende klassen. 3. Zo gaat het op de Pionier. 4. Hoe ziet een schooldag er op onze

Nadere informatie

SCHOON DOOR DE WIJK IN DIT MAGAZINE DUURZAAM EN SOLIDAIR NIEUWS UIT DE AFRIKAANDERWIJK!

SCHOON DOOR DE WIJK IN DIT MAGAZINE DUURZAAM EN SOLIDAIR NIEUWS UIT DE AFRIKAANDERWIJK! SCHOON DOOR DE WIJK DUURZAAM EN SOLIDAIR NIEUWS UIT DE AFRIKAANDERWIJK! IN DIT MAGAZINE KUNSTENAARS IN DE KAPSALON DE GROENE KLUSJESMAN NAAR HET FEYENOORD-STADION WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE APRIL

Nadere informatie

Schoolkrant. Juli 2015

Schoolkrant. Juli 2015 Schoolkrant Juli 2015 Inleiding Shakira Naar de middelbare school! Interview juf Sanne over het kamp van groep 7/8. Interview juf Femke over bruiloft 25 jaar jubileum Over ons Spelletjes Shakira Geschreven

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE april 2013 VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van de Meester van Eijck

Nadere informatie

www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam

www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam mede mogelijk gemaakt door Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project is mede gefinancieerd met steun van het europees fonds

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Meester Bastiaan. We wensen je heel veel leesplezier! We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier

Meester Bastiaan. We wensen je heel veel leesplezier! We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier Welkom bij het magazine van de leerlingen van De Provenier. Een nieuw treinstation, zo vlak om de hoek van je school (De Provenier), daar wilden de Wijktijgers meer van weten. Dus we gingen op ontdekkingstocht.

Nadere informatie

nieuwtjes uit groep 3/4

nieuwtjes uit groep 3/4 nieuwtjes uit groep 3/4 Nieuwskrant 11 Van groep 3-4 Februari, maart 2015 Inhoud 1. Van groep 3 2. Van groep 4 3. Wie zijn wij? 4. Nieuwtjes in het kort 5. Energizers,wat zijn dat? Het is elke keer weer

Nadere informatie

Een magazine vankinderpersbureau Katendrecht

Een magazine vankinderpersbureau Katendrecht Workshop Hoedje van Papier - Magazine De Zuiderlingen - September-Oktober 2009 Een magazine vankinderpersbureau Katendrecht Even voorstellen De redactie van De Zuiderlingen Kledingadviezen Interview met

Nadere informatie

Wie ben jij? HOOFDSTUK 1 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik... Paula. a heet b naam. 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar

Wie ben jij? HOOFDSTUK 1 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik... Paula. a heet b naam. 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar 5 5 HOOFDSTUK 1 Wie ben jij? WOORDEN 1 1 Ik... Paula. a heet b naam 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar 3 Ik ga... mijn vriend naar het restaurant. a uit b met 2 1 Mijn... is Derek. a huisnummer b naam 2

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Interview :Dani reporter : frank

Interview :Dani reporter : frank Interview :Dani reporter : frank 1. In welk atelier zit je? Koken. 2. Waarom heb je voor dit atelier gekozen? Omdat mijn stiefmoeder ook heel goed kan koken wou ik het ook proberen. 3. Uit welke groep

Nadere informatie

bericht Belangrijke data: Tweede Wereldoorlog project stukjes geschreven door leerlingen uit groep 7

bericht Belangrijke data: Tweede Wereldoorlog project stukjes geschreven door leerlingen uit groep 7 bericht Info : 30 Jaargang 14 : 08-04-2016 Redactie : Monique Bos E-mail redactie : m.bos@westerwijs.nl Belangrijke data: 16 april Oud papier groep 4a 20 april Spelsportdag groep 3 en 4 in sporthal Quicksilver

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Het verhaal van de Actielessen

Het verhaal van de Actielessen http://www.edusom.nl Het verhaal van de Actielessen In de Actielessen ontmoeten acht mensen elkaar. Ze kennen elkaar van een taalcursus. 1. Overal kun je de taal leren In de eerste Actieles ontmoeten Mounir

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

CP9. In gesprek over de toekomst

CP9. In gesprek over de toekomst CP9 In gesprek over de toekomst Na het voortgezet onderwijs kiest uw kind welk vak hij wil gaan leren en welke opleiding hij wil gaan volgen. Hij maakt een beroepskeuze. Een decaan of studiebegeleider

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

t Nieuwskwartier Sinterklaas Kerst Unit 1: 8.20 deur open Unit 2: 8.20 deur open Unit 3: 8.25 deur open

t Nieuwskwartier Sinterklaas Kerst Unit 1: 8.20 deur open Unit 2: 8.20 deur open Unit 3: 8.25 deur open t Nieuwskwartier December 05 op Sinterklaasviering Op tijd! Sinterklaas 06 Uitslapen Start school: 9.30 KIJK ochtend Sinterklaas is weer in Nederland. Op de site van het Sinterklaasjournaal kun je leuke

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL 7.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 2 3 Badria vindt Nederlands moeilijk. De juf komt op huisbezoek.

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Wie zijn wij? Wij zitten met 27 kinderen in onze groep!

Wie zijn wij? Wij zitten met 27 kinderen in onze groep! Wie zijn wij? Wij zitten met 27 kinderen in onze groep! Op maandag dinsdag en woensdag hebben wij Juf Margareth en op donderdag en vrijdag, Juf Sjan. Op dinsdag is Juf Sjan er ook voor de groepen 5. Zij

Nadere informatie

De Meester van Eijckschool presenteert

De Meester van Eijckschool presenteert Workshop Journalistiek en Fotografie - Magazine Eijckeltjeskrant - Februari 2010 De Meester van Eijckschool presenteert Even voorstellen De redactie van dit magazine Wistjedatjes Sneeuwverhalen Interview

Nadere informatie

Hans van der Beek. over schrijven en alles

Hans van der Beek. over schrijven en alles Hans van der Beek over schrijven en alles Hijschrijftcolumns,boekenennogveelmeer, behoorttotde KunstenMedia redactievanhet Parool,isvadervantweejongensenisbezigte halveren.juist,afvallen.hansvanderbeekschrijft.

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden Nummer 5 Juni 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden.

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden. CP26 rapporteren Als u in Nederland in de Handel & Dienstverlening werkt, bijvoorbeeld in een winkel of op een kantoor, moet u doorgeven aan uw baas en/of uw collega wat u gedaan heeft en wat er nog moet

Nadere informatie

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd 6.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken Badria wordt vandaag 5 jaar. Jan koopt een boek voor Badria.

Nadere informatie

Ik vind tekenen en knutselen leuk en sommige andere spelletjes. Het leukst dit jaar vond ik de sponsorloop, ik heb 13 rondjes gelopen.

Ik vind tekenen en knutselen leuk en sommige andere spelletjes. Het leukst dit jaar vond ik de sponsorloop, ik heb 13 rondjes gelopen. Het schooljaar zit er bijna op! De kinderen van groep 4/5 hebben keihard gewerkt en gelukkig ook veel geleerd. Wat ze hebben geleerd, vertellen ze hieronder. Ik heb dit jaar veel geleerd. Ik vind rekenen

Nadere informatie

Droombaan: Werken in een ijssalon! Droomfoto s. De redactie droomt over de buurt Opa s en oma s dromen over...

Droombaan: Werken in een ijssalon! Droomfoto s. De redactie droomt over de buurt Opa s en oma s dromen over... Workshop Journalistiek en Fotografie - Het Oude Noorden - Mei 2010 Magazine van Kinderpersbureau Erasmusbuurt De redactie droomt over de buurt Opa s en oma s dromen over... Droombaan: Werken in een ijssalon!

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van:

Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van: Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van:... Auteurs: Titia Boers en Anja Valk Projectleiding en eindredactie: Carola van der Voort cwh.vander.voort@let.vu.nl 020 5986575 Vrije Universiteit

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

BLOOPERS TEN AANVAL IN DIT MAGAZINE DE SPEURNEUZEN VAN DE WIJK DE POLITIE ONDERVRAAGD NAAR THEATER ZUIDPLEIN DE VIJF VAN DE WIJK

BLOOPERS TEN AANVAL IN DIT MAGAZINE DE SPEURNEUZEN VAN DE WIJK DE POLITIE ONDERVRAAGD NAAR THEATER ZUIDPLEIN DE VIJF VAN DE WIJK BLOOPERS TEN AANVAL DE SPEURNEUZEN VAN DE WIJK IN DIT MAGAZINE DE POLITIE ONDERVRAAGD NAAR THEATER ZUIDPLEIN DE VIJF VAN DE WIJK WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE MEI - JUNI 2011 WIJ ZIJN DE BLOOPERS!

Nadere informatie

Naar het fotomuseum Kiekjes van de Kop van Zuid en nog veel meer! Even voorstellen de redactie van de PWC Courant Geluiden uit de Kop van Zuid

Naar het fotomuseum Kiekjes van de Kop van Zuid en nog veel meer! Even voorstellen de redactie van de PWC Courant Geluiden uit de Kop van Zuid Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - PWC Courant - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen de redactie van de PWC Courant Geluiden uit de Kop van Zuid Naar het fotomuseum Kiekjes van de Kop van Zuid en

Nadere informatie

Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Journalikids - Editie 1 - April 2009

Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Journalikids - Editie 1 - April 2009 Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Journalikids - Editie 1 - April 2009 Even voorstellen de redactie van Journalikids Hoe ga je te werk als journalist? De nieuwe buurtagent Het verhaal van onze wijk!

Nadere informatie

De schoolkrant. Onder redactie van groep 7a December 2012

De schoolkrant. Onder redactie van groep 7a December 2012 De schoolkrant Onder redactie van groep 7a December 2012 Hallo allemaal, Leuk dat je de eerste schoolkrant leest. We beginnen met het programma van de schoolkrant. 1. Het nieuws 2. Vermaak. 3. Interviews

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Tijdens deze avond kunt u ook onze nieuwe leeshoek (beneden) en het leeslokaal (boven) bekijken.

Tijdens deze avond kunt u ook onze nieuwe leeshoek (beneden) en het leeslokaal (boven) bekijken. Weekbrief 7 september 2015 Algemene mededelingen Informatieavond Maandag 7 september van 18.30-19.30 uur is er een informatieavond voor alle ouders/verzorgers en alle leerlingen. U heeft hiervoor inmiddels

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Kom je graag naar de regenboog? Soms wel, maar ik vind het hier ook vaak saai. We spelen soms erg kinderachtige spelletjes.

Kom je graag naar de regenboog? Soms wel, maar ik vind het hier ook vaak saai. We spelen soms erg kinderachtige spelletjes. G. is een jongen van 12 jaar oud. Hij heeft geen handicap maar komt tijdens de vakanties wel naar de regenboog samen met zijn zus die wel een handicap heeft. Soms wel, maar ik vind het hier ook vaak saai.

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Taban gaat met zijn dochter voor het eerst naar de bibliotheek. Hij schrijft haar in bij de bibliotheek. Dan laat Soumiya aan Taban en Ama

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Bibliotheek Mysterie

Bibliotheek Mysterie Bibliotheek Mysterie Eerste druk, 2014 2014 Nicole van Oudheusden isbn: 9789048432257 nur: 284 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Interview met meneer Demmers (onderwijsassistent) Meneer Demmers, wie is hij? Wat doet hij? En waarom?

Interview met meneer Demmers (onderwijsassistent) Meneer Demmers, wie is hij? Wat doet hij? En waarom? INTERVIEWS Om de mensen van het onderwijs ondersteunend personeel die op het Dalton College werken iets beter te leren kennen, zijn er interviews met een aantal medewerkers gehouden. Hier volgen ze! Interview

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Beste leden, Heb je vragen, opmerkingen of leuke, anekdotes? Laat het aan ons weten via nieuwsbriefsvs@hotmail.com. Wellicht zullen wij het plaatsen in de nieuwsbrief!

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 7 September 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

In deze schoolkrant: Een interview met. Een lekker gezond recept van Lisa! Verslag van het bowlingtoernooi en het bezoek aan Sparta van groep 7!

In deze schoolkrant: Een interview met. Een lekker gezond recept van Lisa! Verslag van het bowlingtoernooi en het bezoek aan Sparta van groep 7! In deze schoolkrant: Een interview met. Een lekker gezond recept van Lisa! Verslag van het bowlingtoernooi en het bezoek aan Sparta van groep 7! Hallo, ik ben Lisa en ik zit in groep 6. Ik ben 10 jaar.

Nadere informatie

Lierderholthuis, jaargang 2015-2016 nr.6 6 november 2015

Lierderholthuis, jaargang 2015-2016 nr.6 6 november 2015 HET LEITJE Lierderholthuis, jaargang 2015-2016 nr.6 6 november 2015 AGENDA Dinsdag 10 november: Donderdag 12 november: Zaterdag 14 november: 12.45 uur Inloopspreekuur Jeugdverpleegkundige 8.30 uur Studiedag

Nadere informatie

Leuke dingen in de zomervakantie

Leuke dingen in de zomervakantie Leuke dingen in de zomervakantie bij jou in de wereld buurt! Deze zomervakantie hoef jij je niet te vervelen want er zijn weer leuke dingen te doen. Wat dacht je van Dansend de wereld rond, Schotse Highland

Nadere informatie

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid In Nederland staan 40 asielzoekerscentra (AZC's). Dat zijn plekken waar asielzoekers wonen. Asielzoekers zijn mensen die naar Nederland zijn gevlucht. Omdat er in hun eigen land oorlog is bijvoorbeeld,

Nadere informatie

Kindermagazine van het Oude Noorden

Kindermagazine van het Oude Noorden Workshop Journalistiek & Fotografie - NOORDSIDEKIDSZ - April 2010 Kindermagazine van het Oude Noorden Even voorstellen De redactie van dit magazine 185 meter boven Rotterdam Leraren in de spotlights Reportage

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15 CARDIJNKRANT ZWAT-dag Op maandag 10 oktober gingen de leerlingen van OV1 en OV2 op ZWAT-dag. ZWAT staat voor ZWemmen en ATletiek. Met de bus trokken ze naar Hofstade. Daar deden ze de hele dag allerlei

Nadere informatie

Buurtinterviews Bezoek aan Oud-Charlois en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van dit magazine Een bezoek aan de Euromast

Buurtinterviews Bezoek aan Oud-Charlois en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van dit magazine Een bezoek aan de Euromast Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Verhaal achter gesloten deur - Editie 1 - Mei 2009 Even voorstellen... De redactie van dit magazine Een bezoek aan de Euromast Buurtinterviews Bezoek aan Oud-Charlois

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: lekker luieren

gedragsregel in verhaal: lekker luieren gedragsregel in verhaal: lekker luieren De zomerstage van dit jaar zit erop voor de zwemmers en natuurlijk ook voor Henk Haai. Ze hebben allemaal keihard getraind en hebben mooie prestaties neergezet op

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Voetbal. Damian. Bryan

Voetbal. Damian. Bryan Voetbal Het waren leuke voetbalwedstrijden En we hebben een gelijk gespeeld en een ploeg kwam niet op dagen, dus die hadden we gewonnen. We hadden drie verloren en we waren op het eind vierde van de poule.

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? 14 december tot vrijdag 18 december Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap- 1 e kleuterklas : Nog even en dan mogen wij het oude jaar vaarwel zeggen en gaat het nieuwe jaar van start.

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 7)

Luisteren: muziek (A2 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

taalkaart 1 Mijn diploma Mijn diploma

taalkaart 1 Mijn diploma Mijn diploma tk taalkaart 1 Mijn diploma Wat ga je doen? Je leert wat een diploma is. Je bedenkt en maakt een diploma. Op verkenning 1 Mijn diploma 1 Bekijk het diploma. naam: Femke Visser geboortedatum: 7 juni 1999

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Schoolkrant. Maart 2015. WaLL of. Fame

Schoolkrant. Maart 2015. WaLL of. Fame Schoolkrant. Nr.1 Maart 2015 WaLL of Fame 2 Inhoudsopgave Wie zijn wij?! Interview met Dhr. de Lange P.8 Wall of fame P.12 Life hacks P.13 Quotes P.14 Agenda P.15 Info P.16 Strip @ school 3 Project van

Nadere informatie