Villa Aquarius een eigentijds live and leisure concept. Vooraf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Villa Aquarius een eigentijds live and leisure concept. Vooraf"

Transcriptie

1 Villa Aquarius een eigentijds live and leisure concept Vooraf Woningcorporatie Wateringen heeft samen met Van Mierlo Planontwikkeling het initiatief genomen om een bebouwingsplan te ontwikkelen voor de huidige locatie van openluchtzwembad De Waterman in Wateringen. Nota bene blijkt dit een van de laatste openluchtzwembaden te zijn in de regio die zou worden opgeofferd. Het zwembad met duizenden bezoeken op jaarbasis heeft een traditionele sociale functie voor het leefgebied. Als maatschappelijk ondernemer erkent de corporatie haar verantwoordelijkheid en heeft in dit sociale aspect centraal gezet in de planvorming voor de realisatie van een woningplan voor deze bijzondere generatie. Deze notitie beschrijft welke voorzieningen in sociaal opzicht in stand moeten blijven en welke voorzieningen financieel gezien haalbaar zijn. De notitie maakt ook duidelijk dat niet iedereen op dezelfde manier als voorheen gebruik kan maken van collectieve zwemvoorzieningen. Ook het voorgestelde woningbouwconcept zal een gewoonheidsbehandeling moeten ondergaan om de sociale voorzieningen te kunnen huisvesten en toegankelijk en betaalbaar te houden voor de inwoners van Wateringen.

2 Zwembad de Waterman Huidige situatie Recreatief gebruik Het bestaande openluchtzwembad de Waterman is ruim 70 jaar. Het is nog een van de weinige overgebleven authentieke openluchtzwembaden in de regio, omdat veel van dergelijke voorzieningen inmiddels zijn ingeruild voor overdekte recreatieve zwembaden. Het is ook een groot zwembad met veel wateroppervlak en een grote speel- en ligweide. Het zwembad is ruim vier maanden per jaar geopend vanaf mei tot begin september. Kortom een toegankelijke zwemvoorziening voor het dorp, ideaal in de zomervakantie voor de jongvolwassen jeugd en jonge gezinnen. Toch wordt het zwembad ook stelselmatig gebruikt door de wat oudere zwemmer. Senioren die gewoontegetrouw dagelijks hun baantjes zwemmen. De sociale kenmerken van het zwembad komen nog eens tot uitdrukking in de relatief lage tarieven en de abonnementsvormen. Misschien wel daarom worden per jaar gemiddeld recreatieve bezoeken geteld in de korte zomerse periode. Functioneel gebruik Hoewel het zwembad destijds vooral voor lokaal vermaak is gesticht en daarvoor later ook meerdere keren is opgewaardeerd, wordt het zwembad steeds meer functioneel gebruikt en minder recreatief. Als het niet warm genoeg is, verliest het zwembad zijn functie voor de jongvolwassen jeugd. Zij blijven als eersten weg. Gezinnen met jonge kinderen blijven wel komen omdat het zwembad dichtbij is. Het zwembad is veiliger dan het strand, er is genoeg ondiep schoon water en men heeft immers een abonnement. Functioneler kan bijna niet. Voor de lokale zwemvereniging is het openlucht zwembad uitsluitend een functionele voorziening voor de zomermaanden. Zij nemen in totaal bezoeken voor hun rekening tussen mei en september (bron: Voorjaarsnota 2007 gemeente Westland, bijlage 2). Daarnaast wordt in de zomer, ook bij gebrek aan beter, bij gelest door de jeugd, omdat dat de wachtlijsten voor zweminstructie in de regio storend lang zijn, terwijl het zwembad deze lesfunctie goed kan overnemen in de zomermaanden Andersom geredeneerd is het zwembad eerder een functionele mooi-weer-voorziening voor het dorp, dan een recreatieoord voor lokaal vermaak voor iedereen die van zwemmen houdt. Voor de voorziening stelt de gemeente jaarlijks een bedrag beschikbaar van om de onrendabele top in de exploitatie te dekken en voor de kapitaallasten. Tegen deze achtergrond is bij het ontwikkelen van het planconcept Villa Aquarius de vraag centraal gesteld welke specifieke zwemfuncties en voorzieningen minimaal gewenst zijn in Wateringen en waarnaar vraag is en is de rentabiliteit ervan beschouwd.

3 Zwemfuncties en voorzieningen in Villa Aquarius Functionele (zwem)voorzieningen Als blijkt dat het zwembad meer en meer functioneel wordt gebruikt, ligt het voor de hand om na te gaan welke functionele voorzieningen gewenst zijn en waar vraag naar is of binnenkort zal ontstaan. In het proces van concept-ontwikkeling Villa Aquarius zijn achtereenvolgens zijn de volgende functievoorzieningen onderzocht: - therapeutisch gebruik - zweminstructie - doelgroepen - recreatie - thermen - fitness. Therapeutisch gebruik In het verzorgingsgebied van Watering zijn vier fysiotherapeuten gevestigd. Variërend van zelfstandige therapeuten tot groepspraktijken met weer onderverdelingen in specialismen en in diverse vormen van oefentherapie en behandelmethoden. Interessant in dit verband is de groei van het aantal behandelcentra in de regio Haaglanden voor werkhervatting en reïntegratie en de specialismen die daaruit weer ontstaan. Organisaties en samenwerkingsverbanden bijvoorbeeld die zich toeleggen op intensieve behandelingmethoden voor structureel herstel van lichamelijke klachten. Het kenmerk van deze methoden is het gebruik van fitnessapparatuur en (warm)water als behandelmethode of als een vorm van nazorg. De inventarisatie van het verzorgingsgebied van Wateringen levert op dat er behoefte is aan een functioneel therapiebad specifiek voor sportfysiotherapie en orthopedische behandelingen. Bovendien is er behoefte aan (warm)water behandelingen voor uiteenlopen patiëntenvereniging variërend van CARA en Reuma verenigingen, tot behandelingen voor een reeks van dermatologische aandoeningen. In dit verband gaat het niet alleen om warmer water maar ook om water met een geneeskrachtige werking (mineralen zoals zout en bromiden).

4 Daarnaast is er behoefte aan gewone behandelruimte voor fysiotherapeuten vooral omdat de nieuwe behandelmethoden specifieke ruimten vragen en bovendien de aard en de intensiteit van patiëntenbehandelingen steeds meer toenemen. In het concept van plan Villa Aquarius wordt ruimte geboden aan: - therapiebassin (50 m² beweegbare bodem, watertemperatuur 30 C); - oefenruimten (100 m² voor fitness apparatuur en oefeningen); - behandelruimten (vijf afzonderlijke ruimten totaal 130 m²). Het gebruik per jaar is afhankelijk van de behandelmethoden van therapeuten, maar bezoeken per jaar is realistisch in verhouding met het verzorgingsgebied. Zweminstructie Een rondgang langs de overdekte recreatieve zwembaden in de omgeving maakt duidelijk dat er momenteel wachtlijsten zijn voor particuliere zweminstructie. Nu is een wachtlijst wel normaal, maar de wachtlijst in de regio Den Haag is in verhouding wel lang. De oorzaak daarvan is dat in Den Haag te weinig instructiewater is. Vanuit Den Haag wijkt men voor zwemles ook wel uit naar de direct omliggende zwembaden. De meeste Wateringse kinderen krijgen zweminstructie in Rijswijk, Monster of Naaldwijk. Die wachtlijsten zullen in de toekomst alleen maar langer worden door het vestigingsbeleid van Den Haag. Om een voorbeeld te geven biedt het woningbouwprogramma in Wateringseveld over circa tien jaar plaats aan nieuwe bewoners. Gelet op het woningbouwprogramma gaan ook jonge gezinnen zich hier vestigen en dus zullen die kinderen op termijn ergens moeten leren zwemmen. Functioneel instructiewater in Wateringen veroorzaakt een verschuiving van leskinderen waarvan het bezoek oploopt tot lessen in In het concept van plan Villa Aquarius wordt ruimte geboden aan: - een instructie bassin (> 200 m² met beweegbare bodem watertemperatuur 30 C ). Doelgroepen Ter introductie en informatie bieden zwembaden uiteenlopende doelgroepactiviteiten aan voor leeftijdscategorieën van nul jaar tot zeer oud. De activiteiten variëren van baby- en peuterwemmen, de gewone baantjes zwemmers tot allerlei conditieverbeterende bewegingsvormen veelal op muziek. Daarnaast zijn er doelgroepactiviteiten met een meer paramedisch karakter zoals zwangerschapszwemmen of activiteiten voor ouderen, onder de verzamelnaam Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO). Al deze doelgroepen hebben feitelijk dezelfde wensen, namelijk warmer water en instelbare waterdiepte en een besloten omgeving. Uit de ervaringen van de grote recreatiebaden blijkt dat men afgezonderd wil worden van de wedstrijdbassins en recreatiebaden en in een besloten sfeer wil zwemmen.

5 Als deze doelgroep in Wateringen in kaart wordt gebracht, blijkt dat een bezoekpotentieel van bezoeken op jaarbasis zelfs enigszins conservatief te zijn. Vooralsnog is dit aantal realistisch omdat deze activiteiten zich ook nog een marktpositie moet verwerven. In het concept van plan Villa Aquarius wordt ruimte geboden aan: - bassin (200 m² met beweegbare bodem watertemperatuur 30 C ); Recreatie Het recreatieve zwemgedrag verandert regelmatig. Wat blijft is een soort elementaire aantrekkingskracht op het water. Vooral jonge kinderen, jonge gezinnen en ook oudere mensen kunnen zich vermaken met alleen water. De overeenkomst is dat men ondiep warm water zoekt. Het verschil is dat oudere mensen zich vermaken met allerlei begeleide zwemactiviteiten en kinderen het houden bij spelen in het water. De categorie jeugd vanaf de bovenbouw van de basisschool zoekt spectaculaire recreatieve watervoorzieningen. Voorzieningen waarvoor grootschalige installaties noodzakelijk zijn (golfslagbaden). Het nadeel is dat deze bezoekersgroep in Wateringen relatief klein is (10% van de lokale bevolking). Het gebruik is vluchtig, trendgevoelig en beperkt. Vooral de zondagen zijn in trek bij de jeugd. Bovendien staan de investeringskosten totaal niet in verhouding tot het gebruik. Om die reden is in planconcept Villa Aquarius niet voorzien in grootschalige recreatieve voorzieningen. Als de resterende groep recreanten wordt belicht gaat het in hoofdzaak om de volgende functionele wensen: - vormvrij bassin en ondiep bassin watertemperatuur 30 C; - eenvoudige en functionele recreatieve elementen (speelobjecten). De omvang van deze recreatieve groep in het verzorgingsgebied van Wateringen is behoorlijk omdat met name de oudere inwoners (30% van de lokale bevolking) nu een keus heeft op een soort dubbelgebruik. Functioneel recreatiewater en zwemwater voor baantjes zwemmen en voor doelgroepactiviteiten. Daarnaast is er de categorie jonge gezinnen (30% van de plaatselijke bevolking) die gebruik kunnen maken van recreatief warm water. De raming is dat op jaarbasis voor recreatief gebruik bezoeken te verwachten zijn (jong en oud). Thermen De laatste jaren groeit de vraag naar thermen concepten. Dit zijn allerlei combinaties van diverse soorten kuurbaden en kruidenbaden, whirlpools, sauna s, stoomcabines, een solarium eventueel gecombineerd met schoonheidbehandelingen en horeca-arrangementen. Landelijk gezien blijkt dat de kern van dit aanbod is gericht op korte vakanties of lange weekenden. In aangepaste uitvoeringsvormen zien we onderdelen van dergelijke concepten terug in de duurdere hotels of luxueuze vakantieoorden. De laatste jaren worden ook appartementencomplexen voorzien van soortgelijke kuurbadenconcepten enkel om het serviceniveau te verhogen. De ervaringen zijn zo positief dat dergelijke formules nu al worden toegepast

6 bij modale appartementen, enkel vanwege de toegevoegde waarde voor de bewoners maar ook voor de directe omgeving. In het concept Villa Aquarius is een sobere maar doelmatige formule voorgesteld die serviceverhogend werkt en tegelijkertijd is afgestemd is op het reguliere gebruik in Wateringen. Ondanks deze gewoonheidbehandeling worden minimaal bezoeken geraamd per jaar. Fitness Onderzoek in Wateringen laat zien dat er ogenschijnlijk voldoende fitnessvoorzieningen zijn, maar geen voorzieningen waar de wat oudere inwoner op afstapt. Ten eerste is het fitnessprogramma vooral afgestemd op de jongere generatie en ten tweede hebben oudere meer behoefte aan professionele begeleiding. Vooral fysiotherapeuten die volgens de OCA (Othopaedic Consultancy and Advising) formule werken bereiken goede resultaten. In de regio Den Haag is begin 2005 een nieuwe OCA vestiging geopend. De exploitatie van fitness zou zeer goed passen in een functioneel zwembadconcept dat bovendien door relatief veel senioren wordt bezocht. Een inventarisatie op landelijk niveau laat ook zien dat niet zozeer bestaande fitness-centra dergelijke voorzieningen moeten exploiteren maar eerder de lokaal gevestigde paramedici. Door een dergelijke samenstelling met het begeleidingssysteem ontstaat een sterker paramedisch karakter wellicht een curatief aanbod. Bezoekers van de fitness zullen op hun beurt weer gebruik maken van het zwemwater en de thermen. Andersom is fitness of oefentherapie op medische indicatie onder leiding van fysiotherapeuten motiverend als bovendien het gebruik van zwemvoorzieningen mogelijk is. Feitelijk ontstaat een soort zorgconcept op dorpsniveau. Onderzoek in de omgeving van Wateringen toont aan dat een fitnessruimte gewenst is van 300 m² en op grond daarvan een bezoek wordt gerealiseerd van 20 tot 25 duizend bezoekers en voornamelijk 50- plussers. Van dit aantal zal circa 20% (5.000) aanvullend gebruik maken van het zwembad. De voorkeur van de fitnessbezoekers gaat namelijk vooral uit naar sauna s, stoomcabines en zonnebanken en dergelijke herstel bevorderende voorzieningen.

7 De clubgedachte voor regulier gebruik In de voor het concept Villa Aquarius opgestelde bedrijfsplannen en exploitatiebegrotingen is het reguliere bezoek geraamd op bezoeken per jaar; meer dan het dubbele aantal ten opzichte van de huidige situatie in het openluchtzwembad. Opgemerkt wordt dat het huidige aantal in slechts enkele zomermaanden wordt bereikt in tegenstelling tot dit jaarrond concept. Roostertechnisch gezien kunnen de verschillende bezoekerscategorieën opgevangen worden door de grenzen van het exploitatieconcept op te zoeken. De fysiotherapeuten wensen voor de behandelingen zoveel mogelijk afgezonderd worden van het overige gebruik. Deze wens blokkeert enigszins het idee om de verschillende bassins in combinatie te gebruiken, maar de behandelmethoden pleiten wel voor meer afzondering. De recreatieve aantrekkingskracht op het zwembad vanuit de fitness en de thermen is nauwelijks te reguleren, als overdag ook particuliere lessen worden aangeboden. Daarnaast verlangen de verschillende doelgroepen uiteraard ook enige bescherming en bovendien zijn dergelijke privileges juist een van de sterke kanten van dit concept. Al met al reden genoeg om een visie te vormen hoe het gebruik georganiseerd kan worden. De clubgedachte is een beproefde methode om het gebruik zodanig te reguleren dat voldoende privileges ontstaan voor de verschillende gebruikersgroepen maar tegelijkertijd geen beperkingen oplevert voor inwoners van Wateringen om regelmatig te zwemmen. Via de clubgedachte worden de bezoekstromen als het ware gestuurd, zodat veelal gelijkgezinden tegelijkertijd aanwezig zijn. In de exploitatieberekeningen is rekening gehouden met een clubkaartsysteem waarop ook tevens de personeelsinzet is afgestemd om het gebruik. Het recreatieve gebruik zoals dat momenteel bekend is in het buitenbad wordt gedeeltelijk opgeofferd. In ruil daarvoor wordt recreatie zwemmen aangeboden voor met name jonge gezinnen en vooral senioren. Grote recreatieve aantallen zijn ruimtelijk niet inpasbaar en niet goed te combineren met het paramedische aanbod en servicegerichte concept. Bovendien zijn de investeringen niet rendabel te maken.

8 Schematische weergave planconcept Villa Aquarius kleedruimten fitness en oefenruimten sauna horeca / keuken kapsalon, schoonheidssalon, sportmassage en zonnecombinaties winkelfaciliteiten doelgroepenbassin en recreatieve elementen 20 X 10 meter ~ 30 C kleedruimten fysiotherapie met therapiebassin incl. beweegbare bodem 10 X 5 meter ~ C personeelsruimten overig

9

Resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voor de bouw van een nieuwe zwemaccommodatie in Emmen

Resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voor de bouw van een nieuwe zwemaccommodatie in Emmen Resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voor de bouw van een nieuwe zwemaccommodatie in Emmen Na 26 jaar, op fundamenten van 48 jaar oud, nadert Zwem- en golfslagbad Aquarena het einde van haar economische

Nadere informatie

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde Zwembaden met meerwaarde Inleiding Onze visie op maatschappelijk vastgoed: een integrale benadering van investeren en exploiteren Synarchis benadert maatschappelijke voorzieningen integraal als het gaat

Nadere informatie

Bij het opstellen van de exploitatiedoorrekening zijn de onderstaande uitgangspunten gehanteerd.

Bij het opstellen van de exploitatiedoorrekening zijn de onderstaande uitgangspunten gehanteerd. Memo nummer 1 aan H. Nouwens Sportbedriijf Oosterhout van P. Zuurbier Oranjewoud datum 27 april 2011 project Exploitatie opzet zwembad Oosterhout projectnummer 238250 betreft Doorrekening exploitatie nieuw

Nadere informatie

Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad

Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad Inleiding en werkwijze In opdracht van een ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel is door Sportfondsen Nederland uitwerking gegeven aan

Nadere informatie

Globale verkenning kosten nieuwbouw

Globale verkenning kosten nieuwbouw Bijlage 5 Globale verkenning kosten nieuwbouw Notitie nieuwbouw zwembad Venray Situatieschets en opdracht Laco Sportcentrum Venray beter bekend als De Sprank wordt sinds 1994 geëxploiteerd door Laco Venray.

Nadere informatie

Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis

Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis Gemeente Hellevoetsluis Datum 31 maart 2016 Referentie 1575RF In opdracht van Gemeente Hellevoetsluis Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Opdracht en achtergrond

Nadere informatie

De totale extra jaarlast komt dus neer op 209.250,00-90.000,00 + 28.300,00 = 147.550,00 (zie overzicht op pagina 4).

De totale extra jaarlast komt dus neer op 209.250,00-90.000,00 + 28.300,00 = 147.550,00 (zie overzicht op pagina 4). BIJLAGE 2. Betreft: Uitwerking uitkomsten onderzoek opwaarderen/renoveren/wegwerken achterstallig en onderhoud, alsmede onderzoek exploitatiescenario bij 16 en 12 weken openstellingperiode openluchtbaden.

Nadere informatie

NOTITIE: Resultaten enquête 2 mei 2017

NOTITIE: Resultaten enquête 2 mei 2017 NOTITIE: Resultaten enquête 2 mei 2017 Geachte lezer, Om te zorgen voor voldoende participatie van de gebruikers, ook van de recreatieve zwemmers, is er onder de recreatieve zwemmers in Enschede een enquête

Nadere informatie

Een toekomstig adequaat zwembadaanbod in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Fase 2: Uitwerking van scenario s

Een toekomstig adequaat zwembadaanbod in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Fase 2: Uitwerking van scenario s Een toekomstig adequaat zwembadaanbod in de gemeente Leidschendam-Voorburg Fase 2: Uitwerking van scenario s Verkennend onderzoek Gemeente Leidschendam-Voorburg Grontmij Marktplan Houten, 1 oktober 2009

Nadere informatie

Een adequaat zwembadenaanbod voor Leidschendam-Voorburg. Robin Geritan Grontmij Marktplan

Een adequaat zwembadenaanbod voor Leidschendam-Voorburg. Robin Geritan Grontmij Marktplan Een adequaat zwembadenaanbod voor Leidschendam-Voorburg Robin Geritan Grontmij Marktplan Opdracht Mogelijke scenario s voor de toekomst maatschappelijke consequenties financiële consequenties risico s

Nadere informatie

Startnotitie. 'Uitgangspunten onderzoek privatisering zwembad'

Startnotitie. 'Uitgangspunten onderzoek privatisering zwembad' Startnotitie 'Uitgangspunten onderzoek privatisering zwembad' Oktober 2015 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 Bloesemakkoord... 3 Sportaccommodatiebeleid... 3 Inhoud startnotitie... 3 Huidige zwembad...

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK UITVOERING RAADSOPDRACHT BEHOUD HET ZWEMBAD DE WIEMEL

PLAN VAN AANPAK UITVOERING RAADSOPDRACHT BEHOUD HET ZWEMBAD DE WIEMEL PLAN VAN AANPAK UITVOERING RAADSOPDRACHT BEHOUD HET ZWEMBAD DE WIEMEL Opdrachtgever Opdrachtnemer Bestuurlijk: Helm Verhees Ambtelijk: Nellie van Leeuwen Ambtelijk: Marie-Michèle Stokbroeks en Frank Verspa

Nadere informatie

Opdrachtformulering vervolgonderzoek zwembad in Veldhoven

Opdrachtformulering vervolgonderzoek zwembad in Veldhoven Opdrachtformulering vervolgonderzoek zwembad in Veldhoven Beschrijving situatie Zwembad Den Ekkerman maakt onderdeel uit van sportcomplex Den Ekkerman en is gevestigd aan de Wal 152 te Veldhoven. Van het

Nadere informatie

Bijlagen. Toekomstvisie Zwembaden Gemeente Dordrecht. Afdeling Sport en Recreatie Postbus 8 3300 AA Dordrecht. Datum: 8-8-2012

Bijlagen. Toekomstvisie Zwembaden Gemeente Dordrecht. Afdeling Sport en Recreatie Postbus 8 3300 AA Dordrecht. Datum: 8-8-2012 Bijlagen Toekomstvisie Zwembaden gemeente Dordrecht Opdrachtgever: Gemeente Dordrecht Afdeling Sport en Recreatie Postbus 8 3300 AA Dordrecht Datum: 8-8-2012 Opgesteld door: MPC bv, M. van der Heide, tel.

Nadere informatie

Informatie seizoen 2017 Kom naar openluchtzwembad De Sawn Doarpen voor een frisse duik en voor de verschillende activiteiten!

Informatie seizoen 2017 Kom naar openluchtzwembad De Sawn Doarpen voor een frisse duik en voor de verschillende activiteiten! Opening op zaterdag 6 mei 2017 Toegang gratis! Informatie seizoen 2017 Kom naar openluchtzwembad De Sawn Doarpen voor een frisse duik en voor de verschillende activiteiten! www.sawndoarpen.nl In Gytsjerk

Nadere informatie

3. Binnen welke leeftijd categorie valt u en de personen met wie u gaat zwemmen? Dus meerdere antwoorden mogelijk.

3. Binnen welke leeftijd categorie valt u en de personen met wie u gaat zwemmen? Dus meerdere antwoorden mogelijk. Enquêtevragen recreatief zwemmen in Enschede Deze vragen gaan over het recreatief zwemmen in de Enschedese zwembaden Aquadrome, Het Slagman en De Brug. Tot recreatief zwemmen behoort ook het banenzwemmen.

Nadere informatie

BIJLAGE 6B VOORBEELDROOSTER INSTRUCTIEBAD

BIJLAGE 6B VOORBEELDROOSTER INSTRUCTIEBAD BIJLAGE 6B VOORBEELDROOSTER INSTRUCTIEBAD 010705 Tijd Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 08.0008.30 Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 1.1. Huidige situatie 1.2. Opdracht van de raad 1.3, Haalbaarheidsonderzoek. 2. Opzet van de notitie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 1.1. Huidige situatie 1.2. Opdracht van de raad 1.3, Haalbaarheidsonderzoek. 2. Opzet van de notitie 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1. Huidige situatie 1.2. Opdracht van de raad 1.3, Haalbaarheidsonderzoek 2. Opzet van de notitie 3. Algemene informatie uit BMC-rapport 4. Scenario s 4.1. Kleiner en nieuwbouw

Nadere informatie

Notitie bezuinigingen Aqualaren namens college voor de gemeenteraad van 29 maart 2011

Notitie bezuinigingen Aqualaren namens college voor de gemeenteraad van 29 maart 2011 Notitie bezuinigingen Aqualaren namens college voor de gemeenteraad van 29 maart 2011 Maart 2011 Gemeente Tynaarlo Inhoudsopgaven Inleiding 2 Middelen 3 Impact 4 Haalbaarheidsonderzoek 6 Renovatie 7 1

Nadere informatie

Zwembad Scharlakenhof

Zwembad Scharlakenhof Zwembad Scharlakenhof 2015-2016 halfjaaroverzicht Stichting Exploitatie Zwembad Scharlakenhof 2015/2016 Inleiding Voor u ligt het half jaar verslag van het tweede exploitatiejaar van het zwembad Scharlakenhof,

Nadere informatie

DRUNEN, augustus 2009

DRUNEN, augustus 2009 DRUNEN, augustus 2009 1 Inhoudsopgave Inleiding Initiatiefnemers en samenwerking Uitbreiding HOED tot gezondheidscentrum - Huisarts regiefunctie - Centrum locatie Drunen Gebruiksverwachting - Bezoekers

Nadere informatie

Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden

Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden Door de huidige staat van de installaties van zwembad Octopus loopt de gemeente Leusden voor het komende decennium grote risico s van extra kosten van

Nadere informatie

Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Naam en telefoon. Portefeuillehouder

Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Naam en telefoon. Portefeuillehouder Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Datum 02-05-2017 Naam en telefoon Mark Megens Afdeling SMO Portefeuillehouder Kees van Geffen Aanleiding

Nadere informatie

Commissie Samenleving / Raad College van B & W Resultaten marktverkenning privatisering zwembad

Commissie Samenleving / Raad College van B & W Resultaten marktverkenning privatisering zwembad Keuzenota Aan: Commissie Samenleving / Raad Van: College van B & W Onderwerp: Resultaten marktverkenning privatisering zwembad Portefeuillehouder: H.A. Driessen / M. Melissen Datum collegebesluit: 9 mei

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: J.Ph. Engelvaart. No. B Dronten, 21 april Toekomstvisie zwembaden. Aan de gemeenteraad

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: J.Ph. Engelvaart. No. B Dronten, 21 april Toekomstvisie zwembaden. Aan de gemeenteraad Portefeuille: J.Ph. Engelvaart No. B15.000507 Dronten, 21 april 2015 Toekomstvisie zwembaden Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. Kennis te nemen van eindrapportage Toekomstvisie drie zwembaden

Nadere informatie

Eerste onderzoek toekomst zwembad Wijk bij Duurstede

Eerste onderzoek toekomst zwembad Wijk bij Duurstede Eerste onderzoek toekomst zwembad Wijk bij Duurstede Definitief Gemeente Wijk bij Duurstede Grontmij Nederland B.V. Houten, 1 maart 2011 Verantwoording Titel : Eerste onderzoek toekomst zwembad Wijk bij

Nadere informatie

d r o m e n d e n k e n d o e n zwembaden sporthallen turnhallen multifunctionele centra

d r o m e n d e n k e n d o e n zwembaden sporthallen turnhallen multifunctionele centra d r o m e n d e n k e n d o e n zwembaden sporthallen turnhallen multifunctionele centra Dromen werkelijkheid maken, ambities vertalen naar realiteit, planningen en berekeningen omzetten in haalbaar projectmanagement.

Nadere informatie

De Stichting Natuurbad Rekken verzorgt de exploitatie van het Natuurbad. Het Natuurbad is gelegen aan de Van Ouwenallerlaan in Rekken

De Stichting Natuurbad Rekken verzorgt de exploitatie van het Natuurbad. Het Natuurbad is gelegen aan de Van Ouwenallerlaan in Rekken Inleiding Een aangename sensatie. Dat is wat je ervaart als je je op een warme zomerdag in het natuur zuivere bronwater van het zwembad in Rekken laat zakken. Het koele water doet het lichaam even tintelen

Nadere informatie

Toekomstvisie Zwembaden Gemeente Dordrecht

Toekomstvisie Zwembaden Gemeente Dordrecht Toekomstvisie Zwembaden gemeente Dordrecht Opdrachtgever: Gemeente Dordrecht Afdeling Sport en Recreatie Postbus 8 3300 AA Dordrecht Datum: 8-8-2012 Opgesteld door: MPC bv, M. van der Heide, tel. 06-25046440

Nadere informatie

Presentatie 15 april 2008 Raad Gemeente Westland

Presentatie 15 april 2008 Raad Gemeente Westland Presentatie 15 april 2008 Raad Gemeente Westland Waterman Natuurlijk! Voorstellen: Wie zijn wij? Wat willen we? Een initiatief groep van Westlandse burgers (4500 handtekeningen) ondersteund door (lokale)

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Wellnesscentra en sauna's Een wellnesscentrum of sauna beschikt over verschillende voorzieningen die alles te maken hebben met ontspanning en welbevinden. Het gaat hierbij om sauna, zwembad, stoombad,

Nadere informatie

PEILING. TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier

PEILING. TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier PEILING Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4922934 Aan : Gemeenteraad Datum : 10 maart 2015 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier PEILPUNT Wij

Nadere informatie

zwemblad

zwemblad zwemblad www.de-warande.nl www.sportbedrijfoosterhout.nl sportbedrijf oosterhoutbrochure warande def 2.indd 1 27-4-2009 8:44:06 2 sportbedrijf Oosterhout De Warande Op Recreatieoord de Warande kun je zwemmen,

Nadere informatie

Bijlage 2: afwegingskader locatiekeuze supermarkt

Bijlage 2: afwegingskader locatiekeuze supermarkt Bijlage 2: afwegingskader locatiekeuze supermarkt In deze bijlage is het afwegingskader opgenomen voor de locatiekeuze van de supermarkt in Geertruidenberg. De locaties Venestraat en Schonckplein zijn

Nadere informatie

PARKEERONDERZOEK BINNENSPEELLOCATIE PLASWIJCKPARK 25 februari 2011

PARKEERONDERZOEK BINNENSPEELLOCATIE PLASWIJCKPARK 25 februari 2011 PARKEERONDERZOEK BINNENSPEELLOCATIE PLASWIJCKPARK 25 februari 2011 In opdracht van de Stichting Plaswijckpark uitgevoerd door: 1. INLEIDING Het Plaswijckpark is een familiepark in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek

Nadere informatie

Businessplan Aqualaren 2013-2028. Tynaarlo, 24 april 2012

Businessplan Aqualaren 2013-2028. Tynaarlo, 24 april 2012 Businessplan Aqualaren 2013-2028 Tynaarlo, 24 april 2012 Opbouw subsidie Aqualaren bij ongewijzigd beleid Gemeentelijke subsidie Aqualaren (in 2012) 328.000 Aqualaren betaalt huur -/- 67.000 Aftrek vanwege

Nadere informatie

Samen actief in de blauw-groene gemeente Drimmelen

Samen actief in de blauw-groene gemeente Drimmelen Samen actief in de blauw-groene gemeente Drimmelen Auteur: Corine Polak Datum: 24-11-2014 Telefoon: 06 222 41 090 Email: corine@corinepolak.nl Versie: 1.0 definitief Besproken met: Sjoerd van Dijk, Catharina

Nadere informatie

Ophalen krediet vervangingsinvestering zwembad Kardinge. LTA ja: Maand 3 Jaar 2017 LTA nee: Niet op LTA

Ophalen krediet vervangingsinvestering zwembad Kardinge. LTA ja: Maand 3 Jaar 2017 LTA nee: Niet op LTA Raadsvoorstel Onderwerp Ophalen krediet vervangingsinvestering zwembad Kardinge Registratienr. 6168027 Steller/telnr. Ellen.Brakel/ 63 06 Bijlagen 1 Classificatie Openbaar Geheim Vertrouwelijk Portefeuillehouder

Nadere informatie

Zwem verder in Zwemcentrum Rotterdam.

Zwem verder in Zwemcentrum Rotterdam. Zwem verder in Zwemcentrum Rotterdam. Geopend vanaf 22 januari. De laatste zwemdag in Zwembad Charlois is op 24 december. Alle actuele informatie vindt u op rotterdamzwemt.nl/charlois Het nieuwe Zwemcentrum

Nadere informatie

e Randoet en Het Puzzelbad?

e Randoet en Het Puzzelbad? elke toekomst hebben de zwembaden e Randoet en Het Puzzelbad? De Randoet Made Het Puzzelbad Terheijden pdracht Onderzoek mogelijkheden voor openhouden zwembaden zonder bijdrage Betrek daarbij mogelijkheden

Nadere informatie

M E M O R A A D. Aan: De gemeenteraad Van:

M E M O R A A D. Aan: De gemeenteraad Van: M E M O R A A D Aan De gemeenteraad Van Wethouder H. van Aart Datum 17 oktober 2016 Onderwerp Discussie over bouw zwembad s-hertogenbosch West Doel Informeren Aanleiding In s- Hertogenbosch wordt al enige

Nadere informatie

het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap

het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap Uitgangspunt De Bubblemates, Heldense Reddingsbrigade en de Heldense Zwemvereniging spreken samen de intentie uit om vanaf 2016 het beheer van de

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Exploitatie zwembad die Heygrave

Collegevoorstel. Zaaknummer: Exploitatie zwembad die Heygrave Collegevoorstel Inleiding 25 maart 2014 is het voorstel onderzoek sportbedrijf (00383372) in het college behandeld. In het onderzoek is ingegaan op de kosten en opbrengsten van het sportbedrijf voor de

Nadere informatie

Concurrentie onderzoek

Concurrentie onderzoek Concurrentie onderzoek Er is een onderscheid te maken tussen directe concurrenten en indirecte concurrenten. Directe concurrenten zijn bedrijven die hetzelfde soort product of dienst aanbieden aan dezelfde

Nadere informatie

MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN

MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN 13 OKTOBER 2017 Status: Definitief Datum: 13 oktober 2017 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam 1E 1013

Nadere informatie

Deze notitie beschrijft achtereenvolgens de het College gevraagde punten a tot en met d, achterliggende informatie vindt u in de bijlagen.

Deze notitie beschrijft achtereenvolgens de het College gevraagde punten a tot en met d, achterliggende informatie vindt u in de bijlagen. Renovatieplan zwembad De Meer Inleiding Op 12 juli 2012 heeft het College van de gemeente Culemborg aan de Raad van Commissarissen (RvC) van N.V. Sportfondsenbad-Culemborgde opdracht gegeven om een alternatief

Nadere informatie

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

Nadere informatie

Aanbiedingsformulier Nr. : Dnst. : C&E. Nieuwe exploitatie-opzet zwembad De Zijl. Leiden, 10 maart 2003.

Aanbiedingsformulier Nr. : Dnst. : C&E. Nieuwe exploitatie-opzet zwembad De Zijl. Leiden, 10 maart 2003. Aanbiedingsformulier Onderwerp Nieuwe exploitatieopzet zwembad De Zijl In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten Directeuren Portefeuilleh. B&W Nr: 03.0224/10 03 2003 Dienst : C&E C&E

Nadere informatie

Nieuw zwemaccommodatiebeleid gemeente Gouda. Januari 2008

Nieuw zwemaccommodatiebeleid gemeente Gouda. Januari 2008 Nieuw zwemaccommodatiebeleid gemeente Gouda Januari 2008 Historie proces Juni 2005 opdracht verstrekt nav OF Sport Informatieavond raad 11 januari 2006 Informatieavond raad 8 mei 2006 Tussenrapportage

Nadere informatie

Toekomstbestendigheid zwembad De Baan

Toekomstbestendigheid zwembad De Baan Toekomstbestendigheid zwembad De Baan Gemeente Ouderkerk Datum 5 november 2014 Referentie 1409MV In opdracht van Gemeente Ouderkerk Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 3 1.1 Situatieschets 3 1.2 Opdrachtformulering

Nadere informatie

C O N C E P T. Zwembad De Sprank. Het goede gesprek met inwoners en gebruikers IN OPDRACHT VAN: GEMEENTE VENRAY

C O N C E P T. Zwembad De Sprank. Het goede gesprek met inwoners en gebruikers IN OPDRACHT VAN: GEMEENTE VENRAY Zwembad De Sprank Het goede gesprek met inwoners en gebruikers IN OPDRACHT VAN: GEMEENTE VENRAY DEFINITIEF 5 OKTOBER 2016 Colofon IN OPDRACHT VAN > Gemeente Venray PROJECT > VNY1601/Procesmanagement Zwembad

Nadere informatie

de kantoorunit is geplaatst, de voorzieningen zijn aangebracht, het personeel is verhuisd; een projectplan en een beslisdocument zijn opgesteld;

de kantoorunit is geplaatst, de voorzieningen zijn aangebracht, het personeel is verhuisd; een projectplan en een beslisdocument zijn opgesteld; Raad : 11 februari 2003 Agendanr. : 7 Doc.nr : B200219689 Afdeling: : sportbedrijf RAADSVOORSTEL Onderwerp : Upgrading Die Heygrave Voorgeschiedenis Op 2 juli jongstleden heeft uw raad een voorbereidingskrediet

Nadere informatie

Onderzoek 32 graden bad de Warande

Onderzoek 32 graden bad de Warande Onderzoek 32 graden bad de Warande Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gehandicapten Platform Oosterhout DIMENSUS beleidsonderzoek September 2015 Projectnummer 623 Onderzoek naar wenselijkheid 32 graden

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 25-4-2016 Nummer voorstel: 2016/35 Voor raadsvergadering d.d.: 31-05-2016 Agendapunt: 11 Onderwerp:

Nadere informatie

Gemeentelijke zwembaden Moerdijk

Gemeentelijke zwembaden Moerdijk Gemeentelijke zwembaden Moerdijk Raadsbijeenkomst, 30 januari 2013 Wethouder Louis Koevoets Martijn van Randwijk Doel en programma Doel - informeren over kosten en gebruik van de gemeentelijke zwembaden.

Nadere informatie

Regionale verscheidenheid in bevolkingsconcentraties

Regionale verscheidenheid in bevolkingsconcentraties Deel 1: Gemiddelde leeftijd en leeftijdsopbouw Mathieu Vliegen en Niek van Leeuwen De se bevolkingskernen vertonen niet alleen een ongelijkmatig ruimtelijk spreidingspatroon, maar ook regionale verschillen

Nadere informatie

Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10. Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten op het boerenerf

Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10. Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten op het boerenerf Adviescommissie 30 maart 2010 Dagelijks bestuur 8 april 2010 / 10 juni 2010 (mondeling) Algemeen bestuur 1 juli 2010 Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10 Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten

Nadere informatie

Welke keuzes je ook maakt, sluiting, renovatie, nieuwbouw niet iedereen is tevreden.

Welke keuzes je ook maakt, sluiting, renovatie, nieuwbouw niet iedereen is tevreden. Van: Openluchtzwembad Klarenbeek Jan van Olmen Deze tekst kan ik helaas niet presenteren tijdens de expertmeeting i.v.m. de drukte in het openluchtbad. Inleiding. In Arnhem hebben wij een vergelijkbare

Nadere informatie

Zwembad het Willaer Mening van de jongeren

Zwembad het Willaer Mening van de jongeren Zwembad het Willaer Mening van de jongeren Jongerenraad Scherpenzeel november 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Bevindingen... 4 Toekomstige samenwerking... 5 Overzicht resultaten... 6 10 t/m 15 jaar...

Nadere informatie

Schiermonnikoog. ConeGroup 16 december 2013. Openluchtzwembad De Dûnatter. Haalbaarheidsstudie

Schiermonnikoog. ConeGroup 16 december 2013. Openluchtzwembad De Dûnatter. Haalbaarheidsstudie Schiermonnikoog Haalbaarheidsstudie ConeGroup 16 december 2013 Openluchtzwembad De Dûnatter Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 1.1 Aanleiding... 1 1.2 Samenvatting bevindingen... 1 1.3 Onderzoeksvarianten...

Nadere informatie

B en W d.d

B en W d.d B en W. 13.0971 d.d. 5-11-2013 Onderwerp Informatieve brief aan raad inzake haalbaarheidsonderzoek combibad De vliet Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Bijgaande brief, waarmee de raad wordt

Nadere informatie

Aan de commissie Maatschappelijke aangelegenheden

Aan de commissie Maatschappelijke aangelegenheden Aan de commissie Maatschappelijke aangelegenheden Commissievergadering d.d. 17 april 2002 Agendapunt: 4.3 Onderwerp: Zwemproblematiek ouderen Terheijden/Wagenberg Toelichting: Al vele jaren nemen ouderen

Nadere informatie

Raadsvoorstel OLOGEV39. Privatisering Het Run

Raadsvoorstel OLOGEV39. Privatisering Het Run Raadsvoorstel Inleiding Zwembad Het Run in Drunen is een begrip in de wijde omgeving. In het openluchtzwembad hebben velen leren zwemmen. Jong en oud maken er nog steeds veel gebruik van. Het bad is zo

Nadere informatie

memo aan de gemeenteraad

memo aan de gemeenteraad memo aan de gemeenteraad aan de gemeenteraad dossiernummer 1234 onderwerp Memo Evaluatie Groenhovenbad van het college van burgemeester en wethouders datum 13 juni 2017 memo 1. Memo Evaluatie Groenhovenbad

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders. de raad van de gemeente Zeewolde. Nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update Het Baken.

Burgemeester en Wethouders. de raad van de gemeente Zeewolde. Nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update Het Baken. Van: Aan: Documentnummer: z170001667 Burgemeester en Wethouders Datum: 11 januari 2017 Onderwerp: de raad van de gemeente Zeewolde Nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update

Nadere informatie

Parkeervraag 'project Duinhoek

Parkeervraag 'project Duinhoek Exploitatiemaatschappij De Quack BV Parkeervraag 'project Duinhoek Datum 25 augustus 2008 Kenmerk EDQ002/Khr/0007 Eerste versie 20 augustus 2008 1 Inleiding Exploitatiemaatschappij De Quack BV, eigenaar

Nadere informatie

Menukaart. Naar een verbeterde efficiency en effectiviteit van de binnensport en zwembaden van SSL. Definitief

Menukaart. Naar een verbeterde efficiency en effectiviteit van de binnensport en zwembaden van SSL. Definitief Menukaart Naar een verbeterde efficiency en effectiviteit van de binnensport en zwembaden van SSL Definitief Grontmij Nederland B.V. Houten, 2 maart 2012 Verantwoording Titel : Menukaart Naar een verbeterde

Nadere informatie

Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen voorbereid:

Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen voorbereid: NOTITIE Project Branding en Strandhotel Cadzand-Bad Onderdeel Verkeer: Bepalen aantal parkeerplaatsen en toets onderzoeken bestemmingsplan Code CTZ P01 N001 def Datum 23 april 2013 Achtergrond In Cadzand-Bad

Nadere informatie

GEWIJZIGD RAADSVOORSTEL

GEWIJZIGD RAADSVOORSTEL GEWIJZIGD RAADSVOORSTEL Agendapunt: V-8 Barneveld, 23 april 2012 Voorstel nr: 12-32 Portefeuillehouder: P.J.T. van Daalen Afdeling: Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport Onderwerp: Nieuwbouw overdekt zwembad

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: SBBV04. Tarieven en openstelling zwembad Het Run

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: SBBV04. Tarieven en openstelling zwembad Het Run Collegevoorstel Inleiding De huidige tarieven van het zwembad Het Run bevinden zich, vergeleken met baden in de regio en rekening houdend met de voorzieningen die worden geboden, duidelijk op een laag

Nadere informatie

Beantwoording raadsvragen Veenweidebad Notitie Gemeente De Ronde Venen

Beantwoording raadsvragen Veenweidebad Notitie Gemeente De Ronde Venen Beantwoording raadsvragen Veenweidebad Notitie Gemeente De Ronde Venen BMC 18 november 2013 R. Ouchene In de commissievergadering Inwoners en Samenleving van oktober 2012 is de quickscan over het Veenweidebad

Nadere informatie

Kredietaanvraag overkapping zwembad de Zijl BESLUITEN

Kredietaanvraag overkapping zwembad de Zijl BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Kredietaanvraag overkapping zwembad de Zijl In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten Directeuren Portefeuilleh. B&W Nr: Dienst : C&E C&E MSCG Agenda/ circulatie

Nadere informatie

Samen kansen pakken!

Samen kansen pakken! Samen kansen pakken! Marktconsultatie zwembad De Randoet te Made zwembad Het Puzzelbad te Terheijden Concept Zwembad De Randoet Het Puzzelbad Gemeente Drimmelen Grontmij Nederland B.V. Houten, 19 september

Nadere informatie

Vraag- en aanbodanalyse zwembaden

Vraag- en aanbodanalyse zwembaden Vraag- en aanbodanalyse zwembaden Gemeente Den Haag Datum 6 februari 2018 Referentie 1785RF In opdracht van Gemeente Den Haag Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 4 1.1 Situatieschets en opdracht 4 1.2

Nadere informatie

Zwemles SportPlaza Tiel. Mijn 1 ste zwemles

Zwemles SportPlaza Tiel. Mijn 1 ste zwemles Zwemles SportPlaza Tiel Mijn 1 ste zwemles Zwemles SportPlaza Tiel Graag informeren wij u over het volgende: - Introductiefilmpje Jip. - Wat is het zwem-abc? - Leren zwemmen met Jip. - Virtuele tour zwembad

Nadere informatie

Rapportage Contra Expertise Exploitatie Steinerbos Gemeente Stein

Rapportage Contra Expertise Exploitatie Steinerbos Gemeente Stein Rapportage Contra Expertise Exploitatie Steinerbos Gemeente Stein Olst, januari 2012 1 1. Inleiding Gemeente Stein is de eigenaar van recreatiepark Steinerbos. In dit recreatiepark bevinden zich onder

Nadere informatie

Zwemmen in Menterwolde

Zwemmen in Menterwolde Zwemmen in Menterwolde Inventariserend onderzoek naar haalbaarheid voor het openhouden van de huidige voorzieningen in Muntendam, Meeden en Zuidbroek. Titelpagina Titel Zwemmen in Menterwolde Subtitel

Nadere informatie

Memo nieuwbouw De Stelp

Memo nieuwbouw De Stelp Memo nieuwbouw De Stelp Aan Gemeente Ameland Mevrouw E. Manshanden Plaats, datum Zwolle, 15 februari 2018 Onderwerp Alternatieve locatie De Stelp Ons kenmerk Behandeld door Hans Voorberg Henrik Augustinus

Nadere informatie

NOTITIE EERSTELIJNS GEZONDHEIDSZORG HOEKSCHE WAARD

NOTITIE EERSTELIJNS GEZONDHEIDSZORG HOEKSCHE WAARD NOTITIE EERSTELIJNS GEZONDHEIDSZORG HOEKSCHE WAARD Inleiding Op 1 januari 2003 is de gewijzigde Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid in werking getreden. De gewijzigde wet verplicht gemeenten om elke

Nadere informatie

Voortgangsrapportage onderzoek nieuw zwemaccommodatiebeleid Gouda

Voortgangsrapportage onderzoek nieuw zwemaccommodatiebeleid Gouda Voortgangsrapportage onderzoek nieuw zwemaccommodatiebeleid Gouda projectleider: Daan Kramer datum: 15 januari 2007 1. Inleiding De Raad heeft gevraagd de haalbaarheid van vijf nieuwe zwemaccommodatievarianten

Nadere informatie

4) Biedt het nieuwe 2521 bad aan deze groep gebruikers een gelijkwaardige vervanging?

4) Biedt het nieuwe 2521 bad aan deze groep gebruikers een gelijkwaardige vervanging? Raadsvergadering d.d. 14 en 16 juni 2011 Raadsnota nummer: BI.110040 Onderwerp: Voortgang onderzoeksopdracht zwembaden Vragen van fractie: D66 Naam raadslid: Wim van Neutegem D66 kreeg tijdens de informatieavond

Nadere informatie

Commissie : maatschappelijke ontwikkelingen Onderwerp: uitbreiding zwemwater en schaatsijs Cie_verg. :28 november 2012 Raadsverg.

Commissie : maatschappelijke ontwikkelingen Onderwerp: uitbreiding zwemwater en schaatsijs Cie_verg. :28 november 2012 Raadsverg. Raadsvoorstel Agendanr. : Reg.nr. :12.0935 B&W verg. 2 25 september 2012 5 Commissie : maatschappelijke ontwikkelingen Onderwerp: uitbreiding zwemwater en schaatsijs Cie_verg. :28 november 2012 Raadsverg.

Nadere informatie

Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 18 november 2014 B&W-besluit nr.:

Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 18 november 2014 B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 18 november 2014 B&W-besluit nr.: 14.1033 Naam programma +onderdeel: Cultuur, sport en recreatie Onderwerp: Aanschaf zoutelektrolyse Sportcomplex de Zijl Aanleiding:

Nadere informatie

Wagnerplein. Nieuwbouw multifunctioneel sportcomplex Drieburcht. www tilburg nl

Wagnerplein. Nieuwbouw multifunctioneel sportcomplex Drieburcht. www tilburg nl Wagnerplein Nieuwbouw multifunctioneel sportcomplex Drieburcht 1 www tilburg nl In april 2012 opent het gloednieuwe Sportcomplex Drieburcht haar deuren aan het Wagnerplein. Hiermee krijgt Tilburg Noord

Nadere informatie

Gemeente IJsselstein Strategie Augustus 2013. Keuzenotitie Toekomst Zwembad

Gemeente IJsselstein Strategie Augustus 2013. Keuzenotitie Toekomst Zwembad Gemeente IJsselstein Strategie Augustus 2013 Keuzenotitie Toekomst Zwembad Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Reeds vastgestelde uitgangspunten...4 2.1. IJsselstein behoudt een zwembad...4 2.2. Dit zwembad

Nadere informatie

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT Rapport BUR^.AUBUITEN econo nie Si omgeving SAMENVATTING Opzet onderzoek en respons SRE en ANWB zijn gezamenlijk opdrachtgever voor dit onderzoek naar het gebruik

Nadere informatie

herziening voorzieningen Harmelen H2O 17 september 2013

herziening voorzieningen Harmelen H2O 17 september 2013 herziening voorzieningen Harmelen H2O 17 september 2013 DOEL WAT HOE Door de Raad: 200.000,- bezuinigen in Harmelen Focus op 3 locaties: - Dezibel - Dorpshuis - H20 TOT NU TOE - Dezibel 50.000 - Dorpshuis

Nadere informatie

PARK LEUDAL-OOST. Terugblik. Gemeente Leudal. Definitiefase. Ondertekening intentieovereenkomst AGENDA

PARK LEUDAL-OOST. Terugblik. Gemeente Leudal. Definitiefase. Ondertekening intentieovereenkomst AGENDA d.d. 29 jan. 2015 AGENDA Terugblik Gemeente Leudal Definitiefase Ondertekening intentieovereenkomst AGENDA Terugblik Gemeente Leudal Definitiefase Ondertekening intentieovereenkomst TERUGBLIK Begin 2013

Nadere informatie

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide Volgens de laatste Provinciale Prognose (2011) bedraagt de woningbouw behoefte in Valkenswaard een netto toevoeging van 1.230 woningen

Nadere informatie

voor alle informatie en aanbiedingen unieke zwembeleving aquadomescheldorado.nl ook Tijdens alle Nederlandse en Belgische schoolvakanties geopend!

voor alle informatie en aanbiedingen unieke zwembeleving aquadomescheldorado.nl ook Tijdens alle Nederlandse en Belgische schoolvakanties geopend! subtropisch zwemparadijs Golfslagbad unieke zwembeleving Stuvesande 2-4532 MH Terneuzen T. 0115 615 500 www.aquadomescheldorado.nl Geniet van een GRATIS CAPPUCINO bij Blue Bay Food & Drinks tegen inlevering

Nadere informatie

Recreatieve woonmilieus in Almere. Erik van Marissing, Mei 2002

Recreatieve woonmilieus in Almere. Erik van Marissing, Mei 2002 Erik van Marissing, Mei 2002 Opbouw van de presentatie Doelstellingen en Probleemstelling Onderzoeksvragen en Afbakening van het onderzoeksgebied Definitie van een recreatief woonmilieu De meerwaarde van

Nadere informatie

E. van Vliet, E. van Andel, B. Verwijmeren, A. van Ansenwoude

E. van Vliet, E. van Andel, B. Verwijmeren, A. van Ansenwoude VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: R.B.H. Beumers Tel.nr. : Datum: 4 maart 2014 Tekenstukken: Ja Bijlagen: 3 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.) Persoverleg: Ja 8751

Nadere informatie

Uitslag enquete 2013 (205 st. verwerkt) Totaal. 1 Wat is uw geslacht? man 57 vrouw 148. 2 Wat is uw leeftijd? 0-22 1 23-40 50 41-64 80 65> 73

Uitslag enquete 2013 (205 st. verwerkt) Totaal. 1 Wat is uw geslacht? man 57 vrouw 148. 2 Wat is uw leeftijd? 0-22 1 23-40 50 41-64 80 65> 73 Uitslag enquete 2013 (205 st. verwerkt) Totaal 1 Wat is uw geslacht? man 57 vrouw 148 2 Wat is uw leeftijd? 0-22 1 23-40 50 41-64 80 65> 73 3 Wat doet u om uwlichaam fit te houden? zwemmen 152 wandelen

Nadere informatie

Toekomst zwembad De Hoevert

Toekomst zwembad De Hoevert Toekomst zwembad De Hoevert Gemeente Montferland Datum 3 oktober 2017 Referentie 1703MV In opdracht van Gemeente Montferland Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Situatieschets en opdracht 3 Hoofdstuk 2 Analyse huidige

Nadere informatie

Bijlage 1 Omgevingsanalyse

Bijlage 1 Omgevingsanalyse Bijlage 1 Omgevingsanalyse Zwembaden in de omgeving Aanbod In de omgeving van het Flevoparkbad is een groot aantal zwemvoorzieningen gelegen. Dat blijkt ook uit de tabellen aan het einde van deze omgevingsanalyse,

Nadere informatie

Sluiting Golfslagbad en omvorming bestaande zwembaden De Tongelreep

Sluiting Golfslagbad en omvorming bestaande zwembaden De Tongelreep gemeente Eindhoven 16R6696 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00259 Beslisdatum B&W 1 maart 2016 Dossiernummer 16.09.751 Raadsvoorstel Sluiting Golfslagbad en omvorming bestaande zwembaden De Tongelreep Inleiding

Nadere informatie

Samenvatting rapporten over uitbreiding en energievoorziening De Beemden.

Samenvatting rapporten over uitbreiding en energievoorziening De Beemden. Samenvatting rapporten over uitbreiding en energievoorziening De Beemden. Aan: Van: College van Burgemeester en wethouders; Afdeling Welzijn en Burgers (H. Koops) en afdeling VROM (W. Haaijer en W.M. Niemeijer);

Nadere informatie

De Elfstedenhal. Fase 1 Haalbaarheidsonderzoek Nieuwe IJshal Leeuwarden. Hoofdrapport. Opdrachtgever: De Elfstedenhal BV

De Elfstedenhal. Fase 1 Haalbaarheidsonderzoek Nieuwe IJshal Leeuwarden. Hoofdrapport. Opdrachtgever: De Elfstedenhal BV De Elfstedenhal Fase 1 Haalbaarheidsonderzoek Nieuwe IJshal Leeuwarden Hoofdrapport Opdrachtgever: De Elfstedenhal BV Grontmij Nederland B.V. Assen, 24 januari 2012 Inhoudsopgave (vervolg) Inhoudsopgave

Nadere informatie

HAALBAARHEIDSONDERZOEK OVERKAPPING ZWEMBAD DE DINGE GEMEENTE EEMSMOND

HAALBAARHEIDSONDERZOEK OVERKAPPING ZWEMBAD DE DINGE GEMEENTE EEMSMOND HAALBAARHEIDSONDERZOEK OVERKAPPING ZWEMBAD DE DINGE GEMEENTE EEMSMOND Opdrachtgever: Gemeente Eemsmond Datum: 2 november 2009 Opgesteld door: Adviesbureau ConVisie bv Kleverparkweg 44 2023 CG Haarlem Behandeld

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Datum: 8 september 2015 Nummer: Onderwerp: Uitvoeringsplan Dorper Esch

RAADSVOORSTEL. Datum: 8 september 2015 Nummer: Onderwerp: Uitvoeringsplan Dorper Esch RAADSVOORSTEL Datum: 8 september 2015 Nummer: Onderwerp: Uitvoeringsplan Dorper Esch Voorgesteld raadsbesluit: - Het college van burgemeester en wethouders opdracht te geven om optie 2b uit te werken tot

Nadere informatie