Voor je ligt het boekje dat hoort bij de reis naar Berlijn, die je dit jaar met je klasgenoten van 5V zult gaan maken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor je ligt het boekje dat hoort bij de reis naar Berlijn, die je dit jaar met je klasgenoten van 5V zult gaan maken."

Transcriptie

1

2 Voor je ligt het boekje dat hoort bij de reis naar Berlijn, die je dit jaar met je klasgenoten van 5V zult gaan maken. In dit boekje vind je de paklijst, het programma, een telefoonlijst, gedragsregels en informatie over Berlijn. Alles wat je nodig hebt om er met elkaar een fantastische week van te maken! Jos Jaspers, Nora de Vries, Matthijs Pierik en Peter van Wijlick Reis en verblijf: We reizen met de firma Eemland uit Hilversum. Adres van het hotel Hotel103 Schönhauser Allee Schönhauser Allee Berlin Tel:

3 De paklijst Let op: alle koffers en tassen moeten voorzien zijn van een label met je naam en adres erop. Paspoort: om de Duitse grens te kunnen oversteken is een geldig paspoort of geldige ID- kaart nodig. Het is daarnaast verplicht om je ID bij je te dragen. Zorg dus voor een buideltasje of iets dergelijks om je paspoort veilig te bewaren. Ook voor je geld en OV- kaart is dit aan te bevelen. Voldoende eten en drinken voor onderweg Evt. medicijnen Goed schoeisel! BLAARPLEISTERS! Echt een must, zorg dat je ze meeneemt Tasje voor bv. paspoort, geld, dat je onder je kleding draagt Schrijfmateriaal voor verslaggeving Toiletartikelen Regenkleding en kleine paraplu Voldoende kleding (rekening houden met zowel warm als koud weer) Je schoolpasje, je CJP- kaart (i.v.m. kortingen) Een internationale zorgpas (verkrijgbaar bij je zorgverzekeraar) Zakgeld (alle maaltijden worden voor je betaald, dus veel zakgeld is overbodig!) En een mobiele telefoon (met buitenlanddekking!) N.B.: bellen vanuit het buitenland is duurder!

4 Verzekering Jullie hebben allemaal, via de GSF, een standaard reis- en ongevallenverzekering bij Meeùs. Deze verzekering dekt alle risico s die niet onder de eigen ziektekostenverzekering van individuele leerlingen vallen. Neem dus een internationale zorgpas mee (verkrijgbaar bij je zorgverzekeraar), want in eerste instantie wordt, in geval van ziekte of een ongeluk, een beroep gedaan op je eigen ziektekostenverzekering. Geld Ontbijten doen we elke ochtend samen in het hotel. Dit ontbijtbuffet is uitgebreid, zodat jullie allemaal naar behoefte kunnen ontbijten. Het is niet nodig om dan ook een lunchpakket te maken, want je krijgt in Berlijn namelijk dagelijks individueel geld voor eten en drinken (lunch en diner). Entreekaarten en openbaar vervoer volgens het programma worden door de school betaald. Wie meer geld nodig heeft, kan overal in de stad pinnen. Als richtlijn: 20 tot 50 euro zakgeld is ruim voldoende voor de hele week (tenzij je tijdens het shoppen grotere aankopen wilt gaan doen). Medicijnen, diëten, allergieën Als je (bijzondere) medicijnen mee moet nemen, is het aan te raden een receptbriefje of nota van de apotheek mee te nemen, zodat duidelijk is dat ze voor medicinaal gebruik zijn. Dit voorkomt mogelijk problemen aan de grens en kan worden gebruikt bij eventuele aanschaf van nieuwe medicijnen ter plaatse. Stel in ieder geval de mentor op de hoogte, ook als er (medisch gezien) iets is wat hij of zij moet weten. Dat geldt ook voor het geval een dieet wordt gevolgd en zeker als je een voedselallergie hebt. Openbaar vervoer Dicht bij het hotel stopt de U- Bahn die rechtstreeks naar het centrum van Berlijn gaat. Het dichtstbijzijnde metrostation (5 minuten lopen) ligt aan lijn U2 en heet station Schonhauserallee. Vanaf hier vertrekken ook de S- bahn- lijnen S41 en S42. Eten en drinken We ontbijten dus elke ochtend in het hotel. De rest van de dag zorgen jullie voor je eigen eten. Voorafgaand aan het eten verzamelen we elke dag in een bepaalde buurt waar veel restaurantjes bij elkaar liggen. Daar krijgen jullie geld voor eten en drinken en 1 à 2 uur de tijd om op eigen gelegenheid te lunchen of te dineren (in groepjes van tenminste 3 leerlingen).

5 Regels en afspraken We doen het op school met weinig regels en met een sterk beroep op ieders verantwoordelijkheidsgevoel, dus in deze week is dat niet anders. In het mentoruur voorafgaand aan deze reis is over de regels gesproken. Hieronder staan verzameld de regels en afspraken zoals we ze met elkaar hebben geformuleerd: 1. Neem te allen tijde contact op met de begeleiders als er iets bijzonders aan de hand is. Dat geldt ook voor het al of niet bewust afwijken van de tijden in het programma. 2. Het gebruik van alcohol (en drugs, uiteraard) is tijdens de hele week niet toegestaan. Gebruik van energiedranken is met mate toegestaan, gebruik deze het liefst helemaal niet. 3. In de kamers wordt niet gerookt. 4. We komen steeds op tijd! Anders moet de hele groep wachten! o op tijd voor het ontbijt o op tijd voor de activiteiten o op tijd terug conform de afspraken daarover 5. Bij op stap gaan geldt: o samen uit, samen thuis o je laat niemand alleen achter o je bent minstens met z n drieën o er is in elke groep minstens één mobiele telefoon die aan staat o je bent altijd bereikbaar 6. We gaan respectvol met elkaar om: o je komt niet aan elkaars spullen (tenzij je daar toestemming van de eigenaar voor hebt) o je veroorzaakt geen overlast o je pest elkaar niet o we luisteren naar elkaar o we houden rekening met elkaar! 7. Je houdt de hotelkamer, inclusief de badkamer, samen met je kamergenoten netjes. 8. Ieder is verantwoordelijkheid voor zijn/haar eigen gedrag en voor het gedrag van de groep. 9. Na de laatste activiteit van de dag is iedereen op het afgesproken tijdstip weer terug in het hotel. 10. Niemand verlaat het hotel zonder toestemming van de docenten. 11. We respecteren ieders nachtrust: volledige rust in de kamers waar mensen willen slapen, overal rust op de gangen.

6 Gedragscode In Duitsland gelden dezelfde en andere gedragscodes dan bij ons. Neem de volgende regels in acht: o Niet door rood licht lopen. Dat kan veel geld kosten. o Beleefdheid is belangrijk (dank u wel, alstublieft, mag ik u iets vragen, bedankt voor de informatie). Wees vriendelijk in het openbaar. o Vreemden, vooral oudere mensen met u aanspreken, niet te snel jij- en. o Niet als een groep erg opvallend gedrag vertonen. Pas je aan je omgeving aan (dus let ook op die omgeving, ga niet helemaal in je groepje op).

7 Programma Maandag ochtend middag diner avond Dinsdag ochtend lunch middag diner 8:00 uur: vertrek uit Huizen. Rond 18:00 uur: Aankomst in Berlijn. Kamerindeling. 18:00 20:00 uur: Buurt (Prenzlauerberg) verkennen. Op eigen gelegenheid in de buurt (Schwedterstrasse, Kastanienallee) van het hotel in groepjes van minstens 3 leerlingen. Gemeenschappelijk: 20:00 uur: verzamelen bij hotel. Met de U- baan naar Friedrichstrasse. Lopen langs de grondwetten op glas aan Spree langs de Reichstag. Daarna verder wandelen langs de Brandenburger Tor, het Joodse Mahnmahl daarachter naar de Potsdamerplatz. Rondleiding door medeleerlingen. Op de Potsdamerplatz of aan de Schonhauserallee kiest elke leerling een film uit die op woensdagavond in de daar aanwezige bioscoop draait. Ongeveer uur: Met de U- bahn gaan we terug naar het hotel. 8:30 9:00 uur: ontbijt. 9:15 uur: briefing (korte instructies voor de dag). 10:00 12:30 uur: Carrousel 1: in drie groepen van elk 12 à 13 leerlingen worden alle 5v- ers door een Berlijnse buurt rondgeleid door een of meer docenten: Peter: Alternatieve rondleiding door een paar van de hipste buurten van Berlijn. Neem je baard en je hoornen bril mee! Jos en Nora: Cultuur- historische rondleiding; Unter den Linden Matthijs: Rondleiding door de voormalige Oost- Duitse wijk Friedrichshain via het grootste (circa 1 km) nog bestaande restant van de muur (de East Side Gallery aan de Spree). 13:00 uur: Na de rondleidingen allemaal verzamelen op Alexanderplatz. Zelf lunch kopen in de buurt. Samen lunchen op Alexanderplatz. 14:00 uur: naar één museum uit de lijst in groepjes van minstens drie leerlingen. CKV- opdracht maken. In groepjes van minstens 3 zelf eten in de buurt van het bezochte museum of bij het hotel. 19:30 uur: verzamelen bij het hotel.

8 avond Woensdag ochtend lunch middag diner avond Donderdag ochtend lunch en middag avond diner avond Vrijdag ochtend middag 19:45 uur: vertrek vanaf het hotel. 20:30 uur: bezoek aan de koepel van de Reichstag (met mooi uitzicht over Berlin by Night) Daarna gezamenlijk bezoek aan de Kultur Brauerei (Schönhauserallee). 8:30 9:00 uur: ontbijt. 9:15 uur: briefing. 10:00 12:30 uur: Carrousel 2: in drie groepen van elk 15 à 16 leerlingen worden alle 5v- ers door een Berlijnse buurt rondgeleid door een mentor. Circa 13:00 uur: Samen lunchen op nader te bepalen locatie. 13:30 18:30 uur: Sachsenhausen. In groepjes van minimaal 3 personen diner in de buurt van het hotel. Aansluitend om 20:15 uur verzamelen bij het hotel! 20:30 uur: aanwezig zijn voor de zelf uitgekozen film (maandagavond uitgekozen). 8:30 9:00 uur: ontbijt. 9:15 uur: briefing. 10:00 12:30 uur: Carrousel 3: in drie groepen van elk 15 à 16 leerlingen worden alle 5v- ers door een Berlijnse buurt rondgeleid door een mentor. Hetzelfde programma als dinsdagochtend. 13:00 uur: verzamelen op nader te bepalen locatie. Dan volgt de vrije middag in groepjes van minstens 3 leerlingen, inclusief lunch. Voorstel indienen bij mentoren uur: verzamelen bij het Altes Museum (Museuminsel). Rondleiding door medeleerlingen door het Altes Museum in groepjes van 6 personen. 19:00 20:30 uur: Met je groepje diner in de buurt van het Altes Museum. Verzamelen op de afgesproken plek! 20:30 uur: gezamenlijke gezellige afsluiting van de mentoraatweek in Berlijn! We zeggen niet wat we gaan doen, maar je wordt thuisgebracht! 8:30 9:00 uur: ontbijt. Daarvoor: tas inpakken, bed afhalen en kamer opruimen. 9:30 uur: vertrek. rond 20:00 uur (onder voorbehoud): Aankomst in Huizen

9 Activiteiten Maandagavond: o Langs de Spree o Regierungsviertel o Holocaust Monument o Brandenburger Tor o Potsdamer Platz Dinsdagochtend: In de Carrousel met Jos en Nora, Matthijs of met Peter Met Jos en Nora naar Unter den Linden (het historische centrum van Berlijn) Wat staat erop? Berliner Dom Checkpoint Charley

10 Met Peter op pad door hip Berlijn Met Matthijs wandelen door voormalig Oost- en West- Berlijnse buurten Friedrichshain Oberbaumbrücke Kreutzberg en de East Side Gallery

11 Dinsdagmiddag Bezoek één museum, bijvoorbeeld op het museuminsel (museumeiland) in het midden van de stad. Of het Filmmuseum Berlijn Een kijkje nemen achter de schermen van Hollywood. Ontwikkeling van de film van de eerste stomme films tot de laatste science- fictionproducties. Of het Jüdisches Museum Ontworpen door D. Libeskind Bijzondere architectuur, architectuur met betekenis voor de Duits- joodse geschiedenis en cultuur van de vroege historie tot nu. Of het Deutsches Technikmuseum Onderhoudend museum over de ontwikkeling van industriële technologieën: Locomotieven, vliegtuigen, boten, oldtimers,, en een bierbrouwerij of je eigen goedgekeurde voorstel!

12 Dinsdagavond: Beklimming van de koepel op de Reichstag. Aansluitend een bezoek aan de Kulturbrauerei. Woensdagochtend: En weer in de Carrousel met Jos en Nora, Peter of Matthijs! Woensdagmiddag: Met zijn allen bezoek aan Kamp Sachsenhausen (busreis). Het bezoek aan dit voormalig concentratiekamp heb je voorafgaand aan de reis voorbereid. Woensdagavond: Film! Donderdagochtend: De laatste keer in de Carrousel! Donderdagavond: Altes Museum Rondleiding door klasgenoten in groepjes van 6 of 7 leerlingen bekend om zijn reconstructie van delen van oude steden. Drie collecties: o Antieke kunst (Grieks en Romeins) o Kunst uit het Midden- Oosten o Islamitische Kunst Aansluitend een verrassing!

13 Groepsindeling tijdens de drie carrousels met Jos en Nora, Matthijs of Peter: Groep A Anouk Mara Bram Enzo Nikita Naomi Groep D Kirsten Milou Jelle Roos Ouassima Angela Carrousel: 1 : Jos en Nora 2 : Matthijs 3 : Peter dinsdag: 1AB, 2CD, 3EF woensdag: 1DF, 2BE, 3AC donderdag: 1CE, 2AF, 3BD Groep B Nynke Larissa Chloé Tjarda Merel Marko Jeffrey Groep E Sharon Rebecca Britt Mirte Boris Robin Kamaël Groep C Lisa Tisja Gijs Wesley Daan Mats Artos Groep F Jip Beer Fee Nine Louise Sofie

14 Groepsindelingen tijdens de rondleidingen tijdens de wandeling van maandagavond, Sachsenhausen en Pergamon. Dikgedrukt de rondleiders: Maandag: wandeling Groep 1 Anouk & Mara Bram & Enzo Nikita & Naomi Groep 4 Kirsten & Milou Jelle & Roos Ouassima & Angela Woensdag: Sachsenhausen Groep 1 Jip & Beer Bram & Enzo Louise & Sofie Groep 4 Lisa & Tisja Fee & Nine Marko & Jeffrey Donderdag: Pergamon Groep 1 Lisa & Tisja Britt & Mirte Nikita & Naomi Groep 4 Jip & Beer Chloé, Tjarda en Merel Boris, Robin & Kamaël Groep 2 Nynke & Larissa Chloé, Tjarda & Merel Marko & Jeffrey Groep 5 Sharon & Rebecca Britt & Mirte Boris, Robin & Kamaël Groep 2 Sharon & Rebecca Jelle & Roos Boris, Robin & Kamaël Groep 5 Nynke & Larissa Britt & Mirte Mats & Artos Groep 2 Kirsten & Milou Gijs, Wesley & Daan Louise & Sofie Groep 5 Anouk & Mara Bram & Enzo Oussima & Angela Groep 3 Lisa & Tisja Gijs, Wesley & Daan Mats & Artos Groep 6 Jip & Beer Fee & Nine Louise & Sofie Groep 3 Kirsten & Milou Chloé, Tjarda & Merel Nikita & Naomi Groep 6 Anouk & Mara Gijs, Wesley & Daan Oussima & Angela Groep 3 Sharon & Rebecca Fee & Nine Mats & Artos Groep 6 Nynke & Larissa Jelle & Roos Marko & Jeffrey

15

16 Notities

17 Historische info - Berlijn is de hoofdstad van De Bondsrepubliek Duitsland met inwoners - Waarschijnlijk gesticht in de 13e eeuw (Hanzestad) - Berlijn ligt in Brandenburg Frederik wordt keurvorst van Brandenburg - keurvorsten kiezen de koning van Duitsland en daarmee meestal ook de keizer van het 1e Heilige Roomse Duitse Rijk (Eerste Rijk) - De Hohenzollerns domineren Brandenburg en Berlijn 500 jaar lang keurvorst Frederik III keurvorst van Brandenburg wordt koning Frederik I van Pruisen. - Pruisen wordt een monarchie en onderdeel van het latere Duitsland Frederik sterft - zijn zoon Frederik Willem wordt koning (de soldatenkoning) - Deze koning FW legt de traditie voor de Pruisische traditie. Hij trainde voor die tijd zeer ongebruikelijk zelf zijn soldaten - In tijden van vrede breidde hij zijn leger uit - Gewone burgers werden gedwongen ingelijfd bij het leger - FW liet een groot leger en vooral een legertraditie na die werd voortgezet door zijn zoon Frederik II beter bekend als Frederik de Grote. (of Fritz) - Deze Frederik is een militair en een kunstenaar Frederik de Grote sterft - In 1871 wordt het Duitse Rijk gesticht met Berlijn als hoofdstad na de Frans Duitse oorlog 2- begin Tweede Keizerrijk - Dit is het Duitsland dat meedoet aan de Eerste Wereldoorlog - Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog vlucht keizer Willem naar Nederland en het Duitse Rijk bestaat niet meer. - Duitsland wordt een Republiek (zonder koning dus) met democratie De Weimar republiek - In 1933 komt Hitler (democratisch) aan de macht 3- Geen republiek, geen democratie maar het begin van het derde rijk Hitler pleegt zelfmoord in Berlijn - Duitsland is verslagen door de geallieerden - Duitsland en Berlijn (dat in de Russische sector komt te liggen) zijn door vier landen bezet - VS GB Frk en de SU - In 1948/49 probeert Stalin Berlijn te isoleren, luchtbrug

18 - Berlijn (en Duitsland) wordt in tweeën gedeeld - DDR hoofdstad Oost Berlijn en BRD hoofdstad Bonn - In 1961 wordt de muur gebouwd (om Oost- Berlijn heen: het rode gedeelte). Kijk en luister eens naar Songtekst: Klein Orkest - "Over de muur" Oost- Berlijn, Unter den Linden Er wandelen mensen langs vlaggen en vaandels Waar Lenin en Marx nog steeds op een voetstuk staan En iedereen werkt, hamers en sikkels Terwijl in paradepas de wacht wordt gewisseld 40 Jaar socialisme, er is in die tijd veel bereikt Maar wat is nou die heilstaat Als er muren omheenstaan Als je bang en voorzichtig met je mening moet omgaan Ach wat is nou die heilstaat Zeg mij wat is 'ie waard Wanneer iemand die afwijkt voor gek wordt verklaard En alleen de vogels vliegen van Oost- naar West- Berlijn Worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten Over de muur, over het IJzeren Gordijn Omdat ze soms in het Westen, soms ook in het Oosten willen zijn Omdat ze soms in het Westen, soms ook in het Oosten willen zijn West- Berlijn, de Kurfuerstendamm Er wandelen mensen langs porno- en peepshow z.o.z.

19 Waar Mercedes en Cola nog steeds op een voetstuk staan En de neonreclames die glitterend lokken Kom dansen, kom eten, kom zuipen, kom gokken Dat is nou 40 jaar vrijheid Er is in die tijd veel bereikt Maar wat is nou die vrijheid zonder huis, zonder baan Zoveel Turken in Kreuzberg die amper kunnen bestaan Goed! Je mag demonstreren maar met je rug tegen de muur En alleen als je geld hebt dan is de vrijheid niet duur En de vogels vliegen van West- naar Oost- Berlijn Worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten Over de muur, over het IJzeren Gordijn Omdat ze soms in het Oosten, soms ook in het Westen willen zijn Omdat er brood ligt soms bij de Gedaechtniskirche, soms op het Alexanderplein... Tekst en muziek: Harrie Jekkers en Leon Smit - in november 1989 valt de muur. Zie bijvoorbeeld of hereniging Duitslanden Berlijn wordt hoofdstad van het herenigde Duitsland 1 Verdere handige websites: tourist- information.de Leuke Duitse muziek: muziek/ HEEL VEEL PLEZIER!!!

Culturele reis naar Berlijn 5V 29-09-2014 t/m 03-10-2014 2

Culturele reis naar Berlijn 5V 29-09-2014 t/m 03-10-2014 2 Voor je ligt het boekje dat hoort bij de reis naar Berlijn, die je dit jaar met je klasgenoten van 5V zult gaan maken. In dit boekje vind je de paklijst, het programma, een telefoonlijst, gedragsregels

Nadere informatie

De val van de Berlijnse muur

De val van de Berlijnse muur Thema: Van A tot Z Geschiedenis Tijd van televisie en computer Koude oorlog Moeilijkheid: *** Tijdsduur: ** Juf Nelly De val van de Berlijnse muur Doel: Na deze opdracht weet je waarom de Berlijnse muur

Nadere informatie

Betreft: reis naar Berlijn voor de vierde klas Duits, informatie voor thuisblijvers

Betreft: reis naar Berlijn voor de vierde klas Duits, informatie voor thuisblijvers Berlijn 2016 informatie voor thuisblijvers Zwolle, 27 mei 2016 Betreft: reis naar Berlijn voor de vierde klas Duits, informatie voor thuisblijvers Geachte ouder(s)/verzorger(s), Vandaag heb ik uw zoon/dochter

Nadere informatie

Handleiding niveau B. week november 2014 handleiding Blokles niveau B

Handleiding niveau B. week november 2014 handleiding Blokles niveau B Handleiding De blokles Na elke Nieuwsbegrip-cyclus van vijf weken volgt een blokles in de zesde week. De leerlingen passen in deze les alle strategieën toe. Ook maken ze een sleutelschema bij de tekst.

Nadere informatie

Talenreis Berlijn 2018

Talenreis Berlijn 2018 Programmaboekje Talenreis Berlijn 2018 15 t/m 19 oktober Dit boekje is van: Programmaboekje Talenreis Berlijn 2018 Beste leerlingen, Voor jullie ligt het programmaboekje van de Talenreis. Dit boekje met

Nadere informatie

Programmaboekje. Talenreis Berlijn t/m 20 oktober. Dit boekje is van:

Programmaboekje. Talenreis Berlijn t/m 20 oktober. Dit boekje is van: Programmaboekje Talenreis Berlijn 2017 16 t/m 20 oktober Dit boekje is van: Beste leerlingen, Voor jullie ligt het programmaboekje van de Talenreis. Dit boekje met het gehele programma van activiteiten

Nadere informatie

Programmaboekje. Talenreis Berlijn t/m 14 oktober. Dit boekje is van:

Programmaboekje. Talenreis Berlijn t/m 14 oktober. Dit boekje is van: Programmaboekje Talenreis Berlijn 2016 11 t/m 14 oktober Dit boekje is van: Beste leerlingen, Voor jullie ligt het programmaboekje van de Talenreis. Dit boekje met het gehele programma van activiteiten

Nadere informatie

Programmaboekje Havo 5 Berlijnreis. maandag 9 t/m vrijdag 13 september 2019

Programmaboekje Havo 5 Berlijnreis. maandag 9 t/m vrijdag 13 september 2019 Programmaboekje Havo 5 Berlijnreis maandag 9 t/m vrijdag 13 september 2019 Ich bin ein Berliner! Ooit deed de Amerikaanse president Kennedy deze uitspraak bij zijn bezoek aan Berlijn. Na een bezoek aan

Nadere informatie

paspoort/id-kaart zakgeld goede schoenen om te wandelen reserveschoenen regenjas indien nodig: knuffel of kussen

paspoort/id-kaart zakgeld goede schoenen om te wandelen reserveschoenen regenjas indien nodig: knuffel of kussen paspoort/id-kaart zakgeld goede schoenen om te wandelen reserveschoenen regenjas indien nodig: knuffel of kussen maandag, 25 maart verzamelen op school vertrekken met de bus aankomst meeting point Berlijn

Nadere informatie

Wolfert fährt nach Berlin

Wolfert fährt nach Berlin Wolfert fährt nach Berlin Van maandag 4 september Tot vrijdag 8 september Wat kunt u lezen in deze presentatie? Reisleiding Noodnummers Bagage Geldzaken Programma Onderkomen Lunch en diner Regels Verzekering

Nadere informatie

5-vwo in Berlijn 8 t/m 12 oktober 2018

5-vwo in Berlijn 8 t/m 12 oktober 2018 5-vwo in Berlijn 8 t/m 12 oktober 2018 Beste allemaal, Voor je ligt het boekje dat hoort bij de reis naar Berlijn, die je dit jaar met je klasgenoten van 5-vwo zult gaan maken. HOERA! In dit boekje vind

Nadere informatie

Berlijn 2015 PROGRAMMABOEKJE

Berlijn 2015 PROGRAMMABOEKJE Berlijn 2015 PROGRAMMABOEKJE Inhoudsopgave Voorwoord...3 Programma...4 Meeneemlijst...5 Accommodatie en kamerindeling...6 Informatie: activiteiten en bezienswaardigheden...8 Maandag...8 Dinsdag...9 Woensdag...

Nadere informatie

Normandië 7 tot en met 11 april 2015

Normandië 7 tot en met 11 april 2015 Normandië 7 tot en met 11 april 2015 Programma voor vanavond 1) Informatie over de excursie De begeleiders Vertrek- en aankomsttijden De dagprogramma s Programma voor vanavond 2) De relatie tot de schoolvakken

Nadere informatie

MENTS. Berlijn anno 2009. 20 jaar na de val van de muur

MENTS. Berlijn anno 2009. 20 jaar na de val van de muur M & MORE Berlijn anno 2009 20 jaar na de val van de muur Groepsreis van 18 tot 22 juli 2009 Nederlandstalige begeleiding vanuit Brussel Nederlandstalige professionele gids ter plaatse M & MORE PROGRAMMA

Nadere informatie

Werkstuk Duits Berlijn

Werkstuk Duits Berlijn Werkstuk Duits Berlijn Werkstuk door een scholier 2340 woorden 16 december 2006 6,2 143 keer beoordeeld Vak Duits INDEX 1. Inleiding 2. Berlijn nu: - de vlag - de inwoners - de taal - onderwijs - de stad

Nadere informatie

CULTUURREIS BERLIJN 2019 ISW SWEELINCKLAAN

CULTUURREIS BERLIJN 2019 ISW SWEELINCKLAAN CULTUURREIS BERLIJN 2019 ISW SWEELINCKLAAN Welkom bij de cultuurreis naar Berlijn! In deze korte reisgids vind je alles wat je moet weten over wat we de komende dagen gaan doen. Iedereen die voor Londen

Nadere informatie

Wolfert fährt nach Berlin

Wolfert fährt nach Berlin Wolfert fährt nach Berlin Van maandag 29 februari Tot vrijdag 4 maart Wat kunt u lezen in deze presentatie? Reisleiding Noodnummers Bagage Geldzaken Programma Onderkomen Lunch en diner Regels Verzekering

Nadere informatie

Vertrek uit Parijs op donderdag 29 september Ochtend: uiterlijk uur kamers schoon achter laten. Avond: uur vertrek naar Nederland.

Vertrek uit Parijs op donderdag 29 september Ochtend: uiterlijk uur kamers schoon achter laten. Avond: uur vertrek naar Nederland. WERKWEEK PARIJS Beste leerlingen, ouder(s)/verzorger(s), Bijna is het zover, we gaan op werkweek. Het is de bedoeling dat wij met z n allen een leerzame en supergezellige week hebben. Om te zorgen dat

Nadere informatie

Barcelonareis Rijswijks Lyceum 2017 Klas 4H, 4V en 5V

Barcelonareis Rijswijks Lyceum 2017 Klas 4H, 4V en 5V Barcelonareis Rijswijks Lyceum 2017 Klas 4H, 4V en 5V - Wanneer: Maandag 13 maart t/m zondag 19 maart - Bestemming: Santa Susanna/ Barcelona - Inclusief: Transfer per luxe touringcar, ontbijt, excursies

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE BERLIJN 2014. 4E KLAS Compaen VMBO

INFORMATIEBOEKJE BERLIJN 2014. 4E KLAS Compaen VMBO INFORMATIEBOEKJE BERLIJN 2014 4E KLAS Compaen VMBO (VOORLOPIG) 1 PROGRAMMA Maandag 6 oktober 2014 Ochtend: Avond: - vertrek vanaf school - aankomst jeugdherberg, inchecken - avondeten in jeugdherberg -

Nadere informatie

KAMP NOORDWIJK. klas 3 VMBO

KAMP NOORDWIJK. klas 3 VMBO KAMP NOORDWIJK klas 3 VMBO 1 ACTIVITEITEN CAMPING 135 km : 1 uur en 30 min met de bus 2 Bij nood bellen : school : 0416 374448 of Hr Kop : 06-20383668 Begeleiding Docenten d Oultremontcollege Hr Moolenaar

Nadere informatie

Berlijn/Rotterdam 2018

Berlijn/Rotterdam 2018 Berlijn/Rotterdam 2018 Beste ouders De week van 25 tot en met 29 maart 2018 staat in het teken van Culturele en Kunstzinnige Vorming. In deze week willen we de leerlingen zoveel mogelijk ervaringen laten

Nadere informatie

APARISAPARISAPARISAPARISA

APARISAPARISAPARISAPARISA Excursieweek 10 t/m 13 juli 2018 groep A Beste ouders / verzorgers en leerlingen Dit boekje bevat informatie en het programma van de werkweek Parijs van 10 t/m 13 juli 2018. We overnachten de hele periode

Nadere informatie

Introductieweek klas 1 vakcollege locatie Engelandlaan Stadskanaal 17 t/m 21 augustus 2015

Introductieweek klas 1 vakcollege locatie Engelandlaan Stadskanaal 17 t/m 21 augustus 2015 Introductieweek klas 1 vakcollege locatie Engelandlaan Stadskanaal 17 t/m 21 augustus 2015 blz. 2 Programmaboekje van: Naam:... Klas:... Mentor:... blz.3 Welkom Vanaf vandaag begin je op je nieuwe school,

Nadere informatie

Schoolreis. Grolloo 22, 23 en 24 april 2013

Schoolreis. Grolloo 22, 23 en 24 april 2013 Schoolreis Grolloo 22, 23 en 24 april 2013 Inhoud 1. Inleiding 2. Adresgegevens en bereikbaarheid 3. Paklijst 4. Corvee lijst 5. Planning 2 Inleiding Hiervoor je ligt het informatieboekje voor onze schoolreis

Nadere informatie

Begeleiders. Dhr. P. Schuiling Dhr. H. v. Vulpen Mevr. S. de Roos Mevr. E. Haeringen

Begeleiders. Dhr. P. Schuiling Dhr. H. v. Vulpen Mevr. S. de Roos Mevr. E. Haeringen London 2015 Begeleiders Dhr. P. Schuiling Dhr. H. v. Vulpen Mevr. S. de Roos Mevr. E. Haeringen Voorbereidingen Geldig paspoort of identiteitsbewijs (niet EU-ingezetenen ook een visum!) Enige Britse ponden

Nadere informatie

APARISAPARISAPARISAPARISAPARISAPARIS

APARISAPARISAPARISAPARISAPARISAPARIS Excursieweek 10 t/m 13 juli 2018 groep B Beste ouders / verzorgers en leerlingen Dit boekje bevat informatie en het programma van de werkweek Parijs van 10 t/m 13 juli 2018. We overnachten de hele periode

Nadere informatie

Informatieavond. Dinsdag 5 januari 2016 Dalton College Alkmaar

Informatieavond. Dinsdag 5 januari 2016 Dalton College Alkmaar Informatieavond Dinsdag 5 januari 2016 Dalton College Alkmaar Inhoud presentatie De organisatie Reisgegevens Meenemen Programma Bekostiging Inclusief / exclusief Regels / Afspraken Adresgegevens Hotel

Nadere informatie

Normandië. 9 september t/m 12 september 2014. havo-4

Normandië. 9 september t/m 12 september 2014. havo-4 Normandië 9 september t/m 12 september 2014 havo-4 Beste leerlingen van havo-4, Net terug op school na een (hopelijk) fijne zomervakantie staat er meteen een meerdaagse excursie op het programma. Al in

Nadere informatie

München. (misschien wel de leukste reis van ISW)

München. (misschien wel de leukste reis van ISW) München (misschien wel de leukste reis van ISW) 2016 Zondag 25 september t/m donderdag 29 september 2016 Dhr. A. Farhangi Dhr. D. Remijn Dhr. M. Oomen Dhr. M. van Zeijl Mevr. M. Claassen Mevr. H. van der

Nadere informatie

Werkweek juni t/m 20 juni Berlijn

Werkweek juni t/m 20 juni Berlijn Werkweek 2019 17 juni t/m 20 juni Berlijn Programma 1. Reiskundig 2. Generator Hostel Prenzlauer Berg 3. Het programma 4. Beheersen van risico s 5. Belangrijke informatie voor ouders en leerlingen. Reiskundig

Nadere informatie

NOS VERNOS EN BARCELONA

NOS VERNOS EN BARCELONA NOS VERNOS EN BARCELONA BARCELONA 2017 / MAVO 4 / MEANDER COLLEGE Inleiding Beste mavo 4 leerling, Van 25 t/m 29 september gaan we met 72 mavo 4 leerlingen en 7 docenten naar Barcelona. In dit boekje vind

Nadere informatie

Excursie Berlijn 2018 in het kort: (er kunnen eventueel dingen veranderen aan het programma)

Excursie Berlijn 2018 in het kort: (er kunnen eventueel dingen veranderen aan het programma) Excursie Berlijn 2018 in het kort: (er kunnen eventueel dingen veranderen aan het programma) adres: A&O Berlin Kolumbus, Genslerstrasse 18, 13055 Berlijn,+49302096616100 begeleiders: dhr. Geurts, dhr.

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

KBO Etten Leur 6-daagse excursiereis Berlijn & Potsdam Periode: juni 2019

KBO Etten Leur 6-daagse excursiereis Berlijn & Potsdam Periode: juni 2019 KBO Etten Leur 6-daagse excursiereis Berlijn & Potsdam Periode: 02-07 juni 2019 Highlights van deze reis Op de volgende pagina s hebben wij een uitgebreid reisschema voor u uitgewerkt. Hieronder vindt

Nadere informatie

PROGRAMMA 3G TRIER. 19, 20, 21 mei 2014. ( versie 31 maart 2014)

PROGRAMMA 3G TRIER. 19, 20, 21 mei 2014. ( versie 31 maart 2014) PROGRAMMA 3G TRIER 19, 20, 21 mei 2014 ( versie 31 maart 2014) Programma: Maandag 19 mei 8.15 uur Vertrek van Ypenburg 12.30 uur Aankomst Cochem 12.30 13.00 uur: Tijd om meegebrachte boterhammen op te

Nadere informatie

Medicijnen kunt u op de dag van vertrek afgeven bij juf Renate.

Medicijnen kunt u op de dag van vertrek afgeven bij juf Renate. vossestaart@archipelprimair.nl Aan de ouders en leerlingen van groep 7/8, Bijna is het dan zover, het schoolkamp komt er aan! De kinderen worden dinsdag 2 april tussen 8.30 uur en 8.45 uur op school verwacht

Nadere informatie

Aan de ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen. Mijdrecht, 29 oktober Betreft: werkweek Berlijn. Beste leerlingen, geachte ouder(s)/verzorger(s),

Aan de ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen. Mijdrecht, 29 oktober Betreft: werkweek Berlijn. Beste leerlingen, geachte ouder(s)/verzorger(s), Chr. Scholengemeenschap voor atheneum havo mavo Aan de ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen Mijdrecht, 29 oktober 2018 Betreft: werkweek Berlijn Beste leerlingen, geachte ouder(s)/verzorger(s), Op maandag

Nadere informatie

Adventure kamp naar De Heen ADVENTURE KAMP. 2 e klassen Mavo/Havo. maandag 23 t/m woensdag 25 juni 2014

Adventure kamp naar De Heen ADVENTURE KAMP. 2 e klassen Mavo/Havo. maandag 23 t/m woensdag 25 juni 2014 ADVENTURE KAMP 2 e klassen Mavo/Havo maandag 23 t/m woensdag 25 juni 2014 Aan alle deelnemers en hun ouder(s)/ verzorger(s), Maandag 23 juni vertrekken we, op de fiets, met de twee 2 de klassen MAVO/HAVO

Nadere informatie

LEUK, GEZELLIG, SAMEN

LEUK, GEZELLIG, SAMEN INFO-AVOND VMBO-3 KAMP programma deze avond LEUK, GEZELLIG, SAMEN Voorstellen Verzekering Wat neem je mee? Regels Programma s activiteiten WAAR? Overnachten WAAR? 5 km LOPEN vanaf activiteitenplek begeleiding

Nadere informatie

Werkweekleiding WERKWEEK LONDEN De route. Vertrekdag maandag 19 september

Werkweekleiding WERKWEEK LONDEN De route. Vertrekdag maandag 19 september Werkweekleiding WERKWEEK LONDEN 2016 Meneer Jansma, Meneer Loose, Mevrouw Smit, Mw de Jong en Mw Assink De groep is verdeeld in 4 kleinere groepen met een docent als leider. Redenen: Snel hoofden tellen

Nadere informatie

Beste Breydelsvriend, Beste Sympathisant,

Beste Breydelsvriend, Beste Sympathisant, Beste Breydelsvriend, Beste Sympathisant, Dit jaar organiseren we terug een 4daagse reis. Ditmaal richten we onze schreden naar prachtige stad BERLIJN. We nodigen jullie zeer hartelijke uit om deel te

Nadere informatie

Programmaboekje Talenreis Spanje 2015 12 t/m 16 oktober

Programmaboekje Talenreis Spanje 2015 12 t/m 16 oktober Programmaboekje Talenreis Spanje 2015 12 t/m 16 oktober Dit boekje is van: Beste leerlingen, Voor jullie ligt het programmaboekje van de Talenreis (Spanje). Dit boekje met het gehele programma van activiteiten

Nadere informatie

De Geschiedenis Op 28 Oktober in 1237 werd een nederzetting gesticht met de naam Berlijn in het toen genaamde Pruisen. Op dezelfde datum werd ook in de buurt Cölin opgericht. In 1307 werden deze nederzettingen

Nadere informatie

ADVENTURE KAMP. Adventure kamp naar De Heen

ADVENTURE KAMP. Adventure kamp naar De Heen ADVENTURE KAMP Adventure kamp naar De Heen Woensdag 16 t/m vrijdag 18 september Woensdag 16 september vertrekken we, op de fiets, met de klassen M2b en M2ca op werkweek naar De Heen, bij Steenbergen. De

Nadere informatie

Informatieboekje Skireis Da Vinci College Lammenschans 2016 Wildschönau

Informatieboekje Skireis Da Vinci College Lammenschans 2016 Wildschönau 1 Informatieboekje Skireis Da Vinci College Lammenschans 2016 Wildschönau 1 2 2 3 Inleiding Het is bijna zover, we gaan met 49 leerlingen en 6 docenten naar het skigebied Wildschönau in Oostenrijk. De

Nadere informatie

Informatieavond Berlijnreis Charlemagne College april Alle info komt op SOM te staan U hoeft in principe niks te noteren

Informatieavond Berlijnreis Charlemagne College april Alle info komt op SOM te staan U hoeft in principe niks te noteren Informatieavond Berlijnreis Charlemagne College april 2018 Alle info komt op SOM te staan U hoeft in principe niks te noteren Overzicht programma: 1. Waarom deze reis? 2. Keuze voor Berlijn 3. Voorbereiding

Nadere informatie

BERLIJN REIS. Tessenderlandt

BERLIJN REIS. Tessenderlandt BERLIJN REIS Tessenderlandt 2016 Maandag 18 april t/m Donderdag 21 april 2016 Voorwoord Beste ouders / verzorgers en leerlingen, Hartelijk welkom op deze informatieavond die in het teken staat van de reis

Nadere informatie

Medicijnen kunt u op de dag van vertrek afgeven bij meester Stefan.

Medicijnen kunt u op de dag van vertrek afgeven bij meester Stefan. vossestaart@archipelprimair.nl Aan de ouders en leerlingen van groep 7/8, Bijna is het dan zover, het schoolkamp komt er aan! De kinderen worden dinsdag 26 mei tussen 8.30 uur en 8.45 uur op school verwacht

Nadere informatie

Inhoud. Vertrek & Terugkomst... 3 Aankomst... 4 Parijs... 5 Wat kun je in Parijs allemaal zien!... 6 Meeneemlijst... 7 Onderlinge AFSPRAKEN!...

Inhoud. Vertrek & Terugkomst... 3 Aankomst... 4 Parijs... 5 Wat kun je in Parijs allemaal zien!... 6 Meeneemlijst... 7 Onderlinge AFSPRAKEN!... 1 Inhoud Vertrek & Terugkomst... 3 Aankomst... 4 Parijs... 5 Wat kun je in Parijs allemaal zien!... 6 Meeneemlijst... 7 Onderlinge AFSPRAKEN!... 8 2 Vertrek & Terugkomst Vertrek: Donderdag om circa 03.45

Nadere informatie

WERKWEEK BARCELONA REISINFORMATIE. Beste leerlingen, ouder(s)/verzorger(s),

WERKWEEK BARCELONA REISINFORMATIE. Beste leerlingen, ouder(s)/verzorger(s), WERKWEEK BARCELONA Beste leerlingen, ouder(s)/verzorger(s), Bijna is het zover, we gaan op werkweek. Het is de bedoeling dat wij met z n allen een leerzame en supergezellige week hebben. Om te zorgen dat

Nadere informatie

KENNISMAKINGSDAGEN DUINRELL

KENNISMAKINGSDAGEN DUINRELL KENNISMAKINGSDAGEN DUINRELL Schooljaar 2018-2019 Beste brugklassers, De kennismakingsdagen van de brugklassen staan weer voor de deur. We gaan nog niet precies verklappen wat er gaat gebeuren, maar in

Nadere informatie

GRIEKENLANDREIS N.B. Deze presentatie ontvangt u achteraf per . U hoeft de informatie dus niet op te schrijven!

GRIEKENLANDREIS N.B. Deze presentatie ontvangt u achteraf per  . U hoeft de informatie dus niet op te schrijven! GRIEKENLANDREIS 2019 N.B. Deze presentatie ontvangt u achteraf per e-mail. U hoeft de informatie dus niet op te schrijven! DE REISLEIDING mevr. E. de Vos evo@wolfert.nl dhr. M. van Gulik mgu@wolfert.nl

Nadere informatie

Van 9 oktober tot en met 12 oktober gaan we naar de Ardennen. In dit boekje staat allerlei informatie over deze werkweek.

Van 9 oktober tot en met 12 oktober gaan we naar de Ardennen. In dit boekje staat allerlei informatie over deze werkweek. ARDENNEN 4V 2017 Beste leerlingen en ouders, Van 9 oktober tot en met 12 oktober gaan we naar de Ardennen. In dit boekje staat allerlei informatie over deze werkweek. PBN Onze werkweek wordt verzorgd door

Nadere informatie

Texel 24 september t/m 28 september

Texel 24 september t/m 28 september Texel 24 september t/m 28 september Groepsaccommodatie De Stolp Stolpweg 35 1797 AW Den Hoorn, Texel www.destolp-texel.nl Telefoon: Wij zijn altijd bereikbaar onder het nummer: 06-29006504 (Niké) en 06-24566674

Nadere informatie

Berlijn , 25 en 26 april

Berlijn , 25 en 26 april 2 Inleiding Na het geweldige succes van vorig jaar, mogen we ook dit jaar weer met de bovenbouwleerlingen een bezoek brengen aan een grote Europese stad. De keuze is na overleg met leerlingen en docenten

Nadere informatie

St Michielsgestel. Werkweek 2 e klassen. maandag 29 oktober t/m vrijdag 2 november

St Michielsgestel. Werkweek 2 e klassen. maandag 29 oktober t/m vrijdag 2 november St Michielsgestel Werkweek 2 e klassen maandag 29 oktober t/m vrijdag 2 november 2018-0 - Beste deelnemers en ouders/verzorgers, Maandag 29 oktober vertrekken we met de tweede klassen op werkweek naar

Nadere informatie

Praag. 1-1 - 2 0 1 2

Praag. 1-1 - 2 0 1 2 Praag. 1-1 - 2 0 1 2 Draaiboek Zondag 6 mei. 21.30 uur Koffers in de bus laden. paspoort/id-kaart check en instappen. 22.00 uur Vertrek vanaf Nederland naar Praag. Maandag 7 mei. 9.00 uur Verwachte aankomst

Nadere informatie

Klassieke reis HNL Rome

Klassieke reis HNL Rome Klassieke reis HNL 2019 Rome Praktische informatie Sociaal contract Programma Vragen? Praktische informatie: vervoer heenreis maandag 8 april 5.30 uur verzamelen voor school heenvlucht: 8 april Amsterdam-Rome

Nadere informatie

1 ARDENNEN 4vwo 2015

1 ARDENNEN 4vwo 2015 1 ARDENNEN 4vwo 2015 2 Beste leerlingen en ouders, Van 5 oktober tot en met 8 oktober gaan we naar de Ardennen. In dit boekje staat allerlei informatie over deze mentoraatsweek. PBN Onze werkweek wordt

Nadere informatie

Betreft: Berlijn voor de leerlingen van 4 havo, 4 vwo en 5 vwo. Venlo, 7 november 2014. Beste leerlingen, geachte ouders,

Betreft: Berlijn voor de leerlingen van 4 havo, 4 vwo en 5 vwo. Venlo, 7 november 2014. Beste leerlingen, geachte ouders, Betreft: Berlijn voor de leerlingen van 4 havo, 4 vwo en 5 vwo Venlo, 7 november 2014 Beste leerlingen, geachte ouders, Sinds jaar en dag organiseert het Valuascollege jaarlijks een reis naar Berlijn.

Nadere informatie

Reisinformatie werkweek klas 3

Reisinformatie werkweek klas 3 Reisinformatie werkweek klas 3 Schooljaar 2014-2015 Beste 3 e klassers, Aan het einde van het derde schooljaar is het gebruikelijk om op werkweek te gaan. Dit jaar gaan we naar de Ardennen. We vertrekken

Nadere informatie

WINTERSPORTREIS OSG WEST-FRIESLAND

WINTERSPORTREIS OSG WEST-FRIESLAND WINTERSPORTREIS OSG WEST-FRIESLAND 17 t/m 22 april 2016 INHOUD INFORMATIEAVOND Waarom deze avond? Even voorstellen Vertrek / terugkomst Gebied / Locatie Kleding Paklijst Do s and Don t Overig Reglementen

Nadere informatie

Culturele reis naar Berlijn 5V t/m

Culturele reis naar Berlijn 5V t/m Beste allemaal, Voor je ligt het boekje dat hoort bij de reis naar Berlijn, die je dit jaar met je klasgenoten van 5V zult gaan maken. HOERA! In dit boekje vind je de paklijst, het programma, een telefoonlijst,

Nadere informatie

Werkweek Rome 2015 WELKOM! Begeleiders: dhr. N. Bakker mevr. C. Don dhr. J. van Herk mevr. M. Koning

Werkweek Rome 2015 WELKOM! Begeleiders: dhr. N. Bakker mevr. C. Don dhr. J. van Herk mevr. M. Koning Werkweek Rome 2015 WELKOM! Begeleiders: dhr. N. Bakker mevr. C. Don dhr. J. van Herk mevr. M. Koning Heenreis Zaterdag 9 mei zijn we allemaal om 06:00 uur bij school. We gaan met de bus naar Düsseldorf

Nadere informatie

Praha, tady nás přijdeme!

Praha, tady nás přijdeme! Praha, tady nás přijdeme! PLANNING DINSDAG 5 JUNI Wie organiseren deze reis? Doel van de reis Programma per dag Praktische zaken Regels Hotels Niet vergeten Vragen? Groepsindeling Let op! Alle zaken die

Nadere informatie

Aan alle deelnemers en hun ouders/ verzorgers,

Aan alle deelnemers en hun ouders/ verzorgers, Aan alle deelnemers en hun ouders/ verzorgers, Op maandag 23 t/m woensdag 25 juni gaan alle leerlingen van H2a, HA2a en HA2b gezamenlijk, met de bus, op werkweek naar het C.J.V. kamp in Renesse. De werkweek

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie oktober t/m 12 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie oktober t/m 12 oktober Bootvakantie 2018 7 oktober t/m 12 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Programma uitwisseling Lycée La Trinité & Gymnasium Haganum. Béziers 20 t/m 25 mei 2012

Programma uitwisseling Lycée La Trinité & Gymnasium Haganum. Béziers 20 t/m 25 mei 2012 Programma uitwisseling Lycée La Trinité & Gymnasium Haganum Béziers 20 t/m 25 mei 2012 Zondag 20 mei 2012 Maandag 21 mei 2012 Dinsdag 22 mei 2012 7.30u Verzamelen voor Vertrekhal 2 Schiphol. Wees op tijd!

Nadere informatie

Overzicht van de diverse reizen - Cultuurreizen naar diverse steden (Berlijn, Londen en Parijs) - Een snowboardreis naar Oostenrijk.

Overzicht van de diverse reizen - Cultuurreizen naar diverse steden (Berlijn, Londen en Parijs) - Een snowboardreis naar Oostenrijk. Overzicht van de diverse reizen Sg Twickel locatie Woolderesweg juli 2014 Het TWICKEL College heeft de afgelopen schooljaren een totaalprogramma kunnen aanbieden voor de leerlingen in Havo-4 en Atheneum-5

Nadere informatie

Wanneer: zondag 27 januari t/m donderdag 31 januari (hier komen we donderdag ook weer aan) luxe touringcar o.b.v. 2 chauffeurs (Kupers)

Wanneer: zondag 27 januari t/m donderdag 31 januari (hier komen we donderdag ook weer aan) luxe touringcar o.b.v. 2 chauffeurs (Kupers) Wanneer: zondag 27 januari t/m donderdag 31 januari 2019 Vertrekplaats: Vertrektijd: Vervoer: busbedrijf Kupers (Kampershoek), Weert (hier komen we donderdag ook weer aan) 15:00 uur luxe touringcar o.b.v.

Nadere informatie

Programma: Maandag 6 mei. Dinsdag 7 mei

Programma: Maandag 6 mei. Dinsdag 7 mei Trierreis 3G 2019 Programma: Maandag 6 mei 8.00 uur Vertrek van Ypenburg 11.00 uur Aankomst Heerlen Bezoek aan de thermen in Heerlen en de Romeinse catacomben in Valkenburg Om 12.30 is er tijd om je eigen

Nadere informatie

Info-avond reis Parijs 4HAVO/5VWO

Info-avond reis Parijs 4HAVO/5VWO Info-avond reis Parijs 4HAVO/5VWO Overzicht programma: [1] Waarom deze reis [2] Keuze voor Parijs [3] Voorbereiding voor deze studiereis [4] Programma [5] Hotel [6] Betaling en kosten [7] Regels [8] Overige

Nadere informatie

Aan alle deelnemers en hun ouders/ verzorgers,

Aan alle deelnemers en hun ouders/ verzorgers, Aan alle deelnemers en hun ouders/ verzorgers, Van woensdag 7 t/m vrijdag 9 september gaan alle leerlingen van HA2a, A2a en G2a gezamenlijk, met de bus, op werkweek naar het Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam

Nadere informatie

Berlijn: een bijzondere ervaring

Berlijn: een bijzondere ervaring Berlijn: een bijzondere ervaring Een bezoek aan de stad Berlijn en omgeving is meer dan de moeite waard. De stad heeft vele bezienswaardigheden, is erg gezellig en bovendien kom je op plaatsen waar je

Nadere informatie

Studiereizen augustus 2014 toekomstige leerlingen HAVO5 / VWO5. 12 Maart 2014

Studiereizen augustus 2014 toekomstige leerlingen HAVO5 / VWO5. 12 Maart 2014 Studiereizen augustus 2014 toekomstige leerlingen HAVO5 / VWO5 12 Maart 2014 Welkom Idee achter de studiereizen Keuze van de bestemmingen Overige informatie Idee achter de studiereizen Groepsvorming Educatief

Nadere informatie

Talenreis Spanje 2018

Talenreis Spanje 2018 Programmaboekje Talenreis Spanje 2018 15 t/m 20 oktober Dit boekje is van: Programmaboekje Talenreis Spanje 2018 Beste leerlingen, Voor jullie ligt het programmaboekje van de Talenreis. Dit boekje met

Nadere informatie

Programmaboekje Werkweek Londen 2014

Programmaboekje Werkweek Londen 2014 Programmaboekje Werkweek Londen 2014 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Regels en afspraken.4,5 Checklist...6,7 Klimaat en kleding. 8 Tijdverschil..8 Geld..8 Veiligheid en gezondheid..9 Bagage.9

Nadere informatie

VLUCHT. Vertrek: zondag 6 maart 2016 Trein vanaf Enschede 7:46 (half acht uiterlijk aanwezig)

VLUCHT. Vertrek: zondag 6 maart 2016 Trein vanaf Enschede 7:46 (half acht uiterlijk aanwezig) ROMEREIS 2016 VLUCHT Vertrek: zondag 6 maart 2016 Trein vanaf Enschede 7:46 (half acht uiterlijk aanwezig) terugreis: vrijdag 11 maart 2016 18.15/18.45 uur in Enschede VLUCHT Datum Vlucht Vertek Aankomst

Nadere informatie

Werkweek Parijs Dinsdag 2 tot vrijdag 5 september 2014 VeenLanden College Mijdrecht

Werkweek Parijs Dinsdag 2 tot vrijdag 5 september 2014 VeenLanden College Mijdrecht Werkweek Parijs Dinsdag 2 tot vrijdag 5 september 2014 VeenLanden College Mijdrecht Beste leerling, Na de zomervakantie starten we het schooljaar met een werkweek naar Parijs. In dit boekje kun je vinden

Nadere informatie

REISWEEK 2018 Wie reist zal de wereld en zichzelf ten slotte anders, en misschien wel beter gaan zien.

REISWEEK 2018 Wie reist zal de wereld en zichzelf ten slotte anders, en misschien wel beter gaan zien. Wie reist zal de wereld en zichzelf ten slotte anders, en misschien wel beter gaan zien. Alain de Botton Beste leerlingen, Voor jullie ligt het boekje voor de reisweek in 2018. Deze week vindt plaats van

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2

Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2 Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2 Samenvatting door een scholier 568 woorden 9 juni 2016 7,3 15 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Kapitalisme-Communisme: Kapitalisme: West -landen:

Nadere informatie

Verslag kamp 2013 groep 8A en groep 8B

Verslag kamp 2013 groep 8A en groep 8B Verslag kamp 2013 groep 8A en groep 8B Dinsdagochtend Dinsdagochtend hoefden we pas 9.30 op school te zijn. We konden dus lekker uitslapen. We moesten met onze bagage naar school fietsen (of lopen). Toen

Nadere informatie

Survivalkamp Ardennen 2017

Survivalkamp Ardennen 2017 Survivalkamp Ardennen 2017 Beste derdeklasser, We gaan er dit jaar weer een geweldig kamp van maken! Dit is dé kans om je (nieuwe) klasgenoten beter te leren kennen. Het is altijd fijn om te weten wat

Nadere informatie

EXCURSIE PARIJS HAVO 4 10 t/m 14 oktober 2016

EXCURSIE PARIJS HAVO 4 10 t/m 14 oktober 2016 EXCURSIE PARIJS HAVO 4 10 t/m 14 oktober 2016 Programma - Inleiding - Programma in Parijs - Praktische zaken in Parijs - Gedragsprotocol - Gegevensformulier - Inleveren gedragsprotocol - Eventuele vragen

Nadere informatie

Vertrek: Terug: vrijdag 30 september rond 2100 uur in Naaldwijk. Begeleiders:

Vertrek: Terug: vrijdag 30 september rond 2100 uur in Naaldwijk. Begeleiders: Londen Vertrek: Heen: maandag 26 september: 6.15 uur op het ISW: Professor Holwerdalaan 54/56, Naaldwijk verzamelen. Vertrek 6.45 uur. Wees op tijd en zorg dat je ID/ paspoort in je handbagage zit; dus

Nadere informatie

Betreft: Korte kennismaking met nieuwe klas en mentor; kenmerk

Betreft: Korte kennismaking met nieuwe klas en mentor; kenmerk Chr. Scholengemeenschap voor atheneum havo mavo Aan de ouder(s)/verzorger(s) van en aan de leerlingen van mavo 3 schooljaar 2019-2020 Mijdrecht, 22 juli 2019 Betreft: Korte kennismaking met nieuwe klas

Nadere informatie

Programmaboekje. Talenreis Spanje t/m 21 oktober. Dit boekje is van:

Programmaboekje. Talenreis Spanje t/m 21 oktober. Dit boekje is van: Programmaboekje Talenreis Spanje 2017 16 t/m 21 oktober Dit boekje is van: Beste leerlingen, Voor jullie ligt het programmaboekje van de Talenreis. Dit boekje met het gehele programma van activiteiten

Nadere informatie

Brugklaskamp 2019 Bergen op Zoom

Brugklaskamp 2019 Bergen op Zoom Klaverstraat 7 2565 BT Den Haag tel. 070-363 49 40 Goudsbloemlaan 131 2565 CR Den Haag tel. 070-363 34 39 E: info@segbroek.nl Brugklaskamp 2019 Bergen op Zoom 11 september - t/m 13 september Informatie

Nadere informatie

4 HAVO REIS SEGBROEK COLLEGE

4 HAVO REIS SEGBROEK COLLEGE 4 HAVO REIS SEGBROEK COLLEGE 26 t/m 30 SEPTEMBER 2016 Checklist Reisweek Londen - Paspoort of ID-kaart (in je handbagage) - Medicijnen (als je die gebruikt) - Stevige schoenen (we lopen flink wat af!)

Nadere informatie

Schoolkamp informatie

Schoolkamp informatie akl Schoolkamp informatie Ameland 23 juni t/m 26 juni 2015 T&C T&D D&C Beste leerling/ouder en/of verzorger van T&C, T&D, D&C klas 3, Dit jaar gaan we naar Ameland waar we verblijven in kampeerboerderij

Nadere informatie

Sportklas survivalkamp

Sportklas survivalkamp Sportklas survivalkamp Belangrijke informatie Aankomst en vertrek Nog een paar weken en dan is het zover: we gaan naar de Ardennen. Op maandag 22 juni vertrekken we om 8.00 uur per bus van school naar

Nadere informatie

Infoavond 6 april 2016 reizen Atheneum

Infoavond 6 april 2016 reizen Atheneum Infoavond 6 april 2016 reizen Atheneum Programma Inleiding Algemene informatie Reizen Vragen? Algemene informatie Reisperiode: De week voor de herfstvakantie Reisverzekering: Begeleiders: Via school GEEN

Nadere informatie

Programmaboekje. Talenreis Spanje 2016 10 t/m 15 oktober. Dit boekje is van:

Programmaboekje. Talenreis Spanje 2016 10 t/m 15 oktober. Dit boekje is van: Programmaboekje Talenreis Spanje 2016 10 t/m 15 oktober Dit boekje is van: Beste leerlingen, Voor jullie ligt het programmaboekje van de Talenreis. Dit boekje met het gehele programma van activiteiten

Nadere informatie

Programmaboekje. Talenreis Engeland t/m 20 oktober. Dit boekje is van:

Programmaboekje. Talenreis Engeland t/m 20 oktober. Dit boekje is van: Programmaboekje Talenreis Engeland 2017 17 t/m 20 oktober Dit boekje is van: Beste leerlingen, Belangrijke telefoonnummers Voor jullie ligt het programmaboekje van de Talenreis. Dit boekje met het gehele

Nadere informatie

WINTERSPORTREIS 2019 Zondag 3 maart 2019 t/m vrijdag 8 maart 2019

WINTERSPORTREIS 2019 Zondag 3 maart 2019 t/m vrijdag 8 maart 2019 WINTERSPORTREIS 2019 Zondag 3 maart 2019 t/m vrijdag 8 maart 2019 Inhoud Tijden van vertrek, aankomst en reisdoel... 3 Reisorganisatie... 3 Begeleiding... 4 Programma... 5 Wat je moet meenemen?... 6 Helm...

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE. Buitenlandreis naar London. 11 t/m 14 juli 2017

INFORMATIEBOEKJE. Buitenlandreis naar London. 11 t/m 14 juli 2017 INFORMATIEBOEKJE Buitenlandreis naar London 11 t/m 14 juli 2017 Naam leerling: 1 Beste leerlingen en ouder(s)/verzorger(s), De buitenlandreis naar London komt eraan. Voor invulling van deze dagen is gekozen

Nadere informatie

Programmaboekje Talenreis Engeland 2015 12 t/m 16 oktober

Programmaboekje Talenreis Engeland 2015 12 t/m 16 oktober Programmaboekje Talenreis Engeland 2015 12 t/m 16 oktober Dit boekje is van: 1 Beste leerlingen, Voor jullie ligt het programmaboekje van de Talenreis (Engeland). Dit boekje met het gehele programma van

Nadere informatie

Londenreis Programma Instructies Aandachtspunten Vragen

Londenreis Programma Instructies Aandachtspunten Vragen Londenreis 2019 Londenreis 2019 Programma Instructies Aandachtspunten Vragen Programma maandag 3 juni 05.30u Verzamelen bij stadion de Koel, inpakken bus 06.00u Vertrek naar Calais 12.35u Boot van Calais

Nadere informatie