INFORMATIE DEELNEMERS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIE DEELNEMERS"

Transcriptie

1 INFORMATIE DEELNEMERS 11 OKTOBER TUSSEN EN UUR SPORTHAL DE KALKWIJCK NIEUWEWEG 8 HOOGEZAND

2 Voorwoord Op 11 oktober 2013 wordt voor het derde achtereenvolgende jaar de Lifestylebeurs 50+ in Hoogezand/ Sappemeer georganiseerd. De combinatie van de krachten van de POSO en TSN Thuiszorg hebben geleid tot een waardevolle samenwerking. De kracht van het POSO in het bijeenbrengen van het lokale aanbod met voor ouderen interessante onderwerpen en de kracht van TSN Thuiszorg in het vorm geven aan een lokale Gezondheidsmarkt Hierdoor heeft de Lifestylebeurs 50+ zich in korte tijd weten te ontwikkelen tot een bijzondere beurs. Om de meer dan 50 standhouders en het verwachte aantal bezoekers te kunnen herbergen zijn we dit jaar zelfs uitgeweken naar de grote Kalkwijckhal. Wat betreft inhoud en opzet zijn we erg tevreden over de komende editie. Wij hopen dan ook dat vele 50+ ers de weg weten te vinden naar de beurs. POSO Meint Dekker TSN Thuiszorg Marjan de Jong

3 BEURSACTIVITEITEN OPENING Officiële opening door mevrouw Oetra Gopal wethouder van de Gemeente Hoogezand-Sappemeer i.s.m. de leerlingen van het AJC. GEZONDHEIDSPLEIN Op het gezondheidsplein kunt u uw gezondheid laten testen d.m.v. verschillende testen en metingen. MODESHOW Door de Kledingbank Maxima wordt tijdens de beurs een modeshow gegeven. WORKSHOPS Tijdens de beurs worden workshops georganiseerd, o.a. een workshop Luisteren naar Muziek door het Kielzog. Verder worden er door de verschillende standhouders demonstraties gehouden en kan men uitgebreid informatie inwinnen op het gebied van zorg, wonen, gezondheid, hulpmiddelen, opleiding, sport, ontspanning, kunst en cultuur, computers, tuinieren, patiëntenverenigingen, verkeer, voeding, lidmaatschap ouderen bonden, vervoer, notariële zaken, etc. Bij de ingang van de beurs kunt u loten kopen tegen 1,00 per stuk. Een groot aantal prijzen is beschikbaar gesteld door de standhouders.

4 WAT IS HET POSO POSO is het Plaatselijk Overlegorgaan Samenwerkende Ouderenbonden in de Gemeente Hoogezand-Sappemeer: DOEL VAN HET POSO Het POSO stelt zich ten doel de belangen van ouderen in de gemeente Hoogezand-Sappemeer optimaal te behartigen in aangelegenheden die de belangen van ouderen direct of indirect raken ACTIVITEITEN POSO Het POSO organiseert (zowel voor leden als niet-leden): Voorlichting & Belangenbehartiging: Voorlichtingscyclus Koffieochtenden Computer-Opstap cursus Seniorenritten Bewegen en gezondheid: Fietstocht op Hemelvaartsdag Nordic Walking Groene Vingers Cultuur: Dag van de ouderen Concerten Cursus Luisteren naar Muziek Zomeractiviteiten (Vissen, Klaverjassen, Sjoelen, Fietsen, Bingo). POSO city PROFIJT Kortingen op vertoon van ANBO, PCOB of KBO ledenpas bij groot aantal ondernemers in Hoogezand-Sappemeer. Voor informatie over het POSO en het activiteitenprogramma bezoek ook onze website: adres:

5 Gezond zijn en gezond blijven. Meer weten? Kom naar de gezondheidsmarkt op de Lifestylebeurs! Gezondheid is een groot goed. Door te kiezen voor een gezonde leefstijl kan de gezondheid in veel gevallen positief worden beïnvloed. Gezondheidsklachten en ziekten als hart- en vaatziekten, longaandoeningen en diabetes (suikerziekte) kunnen worden voorkomen. Ook mensen die één van deze ziekten hebben kunnen met een gezonde leefstijl verdere gezondheidsproblemen voorkomen of uitstellen. Tijdens de gezondheidsmarkt worden o.a. de volgende testen en metingen uitgevoerd: bloedglucosetest, fitheidstest, bloeddrukmeting, COPD risicotest, vetmeting, BMI en diabetesrisicotest. De bezoekers ontvangen allerlei adviezen over een gezonde leefstijl en veel tips over gezonde voeding en beweging. Er is een overzicht van (welzijns-)activiteiten en diensten in de buurt. En er is van alles te doen op het gebied van voetbehandeling en voetverzorging. Naast het meedoen aan allerlei activiteiten kan men op deze markt rustig rondkijken en informatie vergaren en genieten van gezonde hapjes. De toegang is gratis. Aan deze markt werken o.a. de volgende organisaties en professionals mee: Huis voor de Sport Groningen, Astmafonds, LabNoord, Diabetesvereniging Nederland, TSN Thuiszorg Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Lentis, diëtist, apotheker, fysiotherapeut, podotherapeut, verpleegkundige en pedicure. TSN Thuiszorg in Groningen TSN Thuiszorg in Groningen werkt met kleine vaste teams die de buurt kennen en de weg weten. Elke zorgvrager krijgt de zorg en ondersteuning die bij hem past. We zijn ervaren en gekwalificeerd (HKZ). We werken nauw samen met zorgpartners, welzijn en vrijwilligers.

6 Goede zorg daar staan we samen voor. Ook wordt zorg geboden vanuit het woonzorg centrum Voor Anker aan de Hoofdstraat. Met 106 verzorgingsplaatsen, 39 aanleunwoningen en bijbehorende voorzieningen. TSN Thuiszorg in Groningen biedt: Verpleging en verzorging Thuiszorg Technologie Specialistische Verpleegkundige Zorg Casemanagement dementie Hulp bij het huishouden Begeleiding Thuis bij problemen Personenalarmering Voorlichting en Preventie (o.a. via gezondheidsspreekuren, cursussen en gezondheidsmarkten als de lifestylebeurs) Uitleen van hulpmiddelen Ledenservice Voor meer informatie of bel Het dr. Aletta Jacobs College is een brede en openbare school. Op het Aletta verzorgen we dan ook onderwijs voor alle leerlingen van praktijkonderwijs tot vwo. In het kader van de Maatschappelijke Stage werken leerlingen van de bovenbouw van het vmbo mee aan deze dag. Immers, naast het leren van theorie is onder andere het aanleren van passend gedrag, van keuzes maken en van samenwerken erg belangrijk.

7 De Hart&Vaatgroep is een patiëntenvereniging voor mensen met een hartof vaatziekte en hun naasten. De vereniging houdt zich zowel landelijk als regionaal bezig met: informatievoorziening lotgenotencontact leefstijl en bewegen belangenbehartiging vakantieweken HabiVitaal Hoogezand: HabiVitaal Hoogezand is gevestigd aan de Van der Duyn van Maasdamweg 6A in Hoogezand. Op de gevel staat de tekst Zorg- en comfortwinkel, HabiVitaal, Comfortabel Leven in duidelijke letters geschreven. HabiVitaal is een samenvoeging van de woorden Habitat, dat leefomgeving betekent, en Vitaal. Drie jaar geleden is Robert Slagter onder de naam Hulp & Gemak een zorg- en comfort winkel begonnen die zich met name richt op senioren en hulpbehoevenden. Onvoldoende kennis over het bestaan van de verschillende hulpmiddelen en het ontbreken van een goed advies over het gebruik, heeft hem doen besluiten om een zorgwinkel te starten. Door zijn ervaringen is hij ervan overtuigd dat het gebruik van zorgproducten en hulpmiddelen voor veel mensen uitkomst biedt en de kwaliteit van het leven verbetert.

8 Wat kunt u van ons verwachten? HabiVitaal Hoogezand onderscheid zich door een zeer ruim aanbod in zelfzorgproducten en hulp-/verpleegartikelen, scherpe prijzen, een uitstekende service en een persoonlijk advies! U mag van ons maatwerk verwachten en wij denken actief met u mee hoe u het beste en (snel) geholpen kunt worden. Deskundig en snel. Wij helpen u graag: Wij ontvangen u graag in onze winkel om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, u kunt natuurlijk ook telefonisch of per contact met ons opnemen. Contactgegevens: Van der Duyn van Maasdamweg 6A, 9602 VM Hoogezand Tel: Website: Groei & Bloei Het grootste tuintijdschrift en de leukste groenvereniging van Nederland. Groei & Bloei heeft 148 afdelingen met in totaal leden. Elke afdeling organiseert haar eigen activiteiten. De afdeling Hoogezand-Sappemeer e.o. telt 225 leden. Wij organiseren maandelijks lezingenavonden over natuur en tuinieren en verzorgen cursussen en workshops bloemschikken en tuininrichting. Ook zijn er excursies naar bijzondere tuinen en kwekers. Tweede Paasdag houden wij de jaarlijkse Tuin en Lifestylefair Groei & Bloei op Fraeylema te Slochteren en met de estafette Open Tuinen van het Rayon Groningen, stellen ca. 20 leden gratis hun tuinen open voor andere tuinliefhebbers. Alle leden hebben de liefde voor tuinen, bloemen en planten gemeen. Wilt u hier meer van weten of onze activiteiten bezoeken? Informatie vindt u op onze website en regelmatig in de plaatselijke huis aan huis kranten.

9 Het Kielzog is uniek. Bij ons kunstencentrum geven wij lessen en cursussen in 4 verschillende disciplines: muziek, dans, beeldend en theater. Verder heeft het Kielzog als enige kunstencentrum in Groningen ook een theater. INSTRUMENTALE EN VOCALE LESSEN Bij ons kunstencentrum kunt u voor elk instrument en voor zangles een gratis proefles aanvragen. Wilt u daarna verder gaan met lessen dan is dat op elk moment mogelijk. Docenten nemen zelf contact met u op om een lesafspraak te maken op de dag dat het u past. CURSUSSEN De cursussen worden op vaste dagen en tijden gegeven. Op onze website kunt u meer lezen over de inhoud, dagen, tijden en docenten. De eerste les van de cursus is tevens een open les en daarbij bent u van harte welkom. Bij lange cursussen is het ook mogelijk om gedurende het jaar in te stromen. EXTRAATJES Het Kielzog kent een unieke combinatie van theater en kunstencentrum. De leerlingen en cursisten van ons kunstencentrum bieden wij de mogelijkheid om naast hun lessen en cursussen aanvullende activiteiten uit te voeren of te bezoeken. Wij organiseren gedurende het seizoen diverse presentaties. Dit kan een voorspeelavond, een danspresentatie, een ensemble-avond, een popsessie of een tentoonstelling zijn. Uiteraard zijn belangstellenden van harte welkom bij deze activiteiten. Ook kunnen leerlingen en cursisten bij een aantal voorstellingen voor slechts 11,50 naar binnen, de zogenaamde KielzogKunstKorting. Bent u geïnteresseerd: kijk op onze website, neem contact met ons op of loop eens binnen. Het Kielzog Gorecht-oost 157, Hoogezand, tel Onze administratie is geopend van maandag tot en met vrijdag van tot uur.

10 Oefentherapie Cesar en Mensendieck De oefentherapeut biedt paramedische zorg op het gebied van houding en beweging. Met behulp van actieve oefeningen en ADL gerelateerde handelingen worden bestaande klachten behandeld, wordt het risico op recidief beperkt en worden nieuwe klachten voorkomen; Optimaliseren van de eigen houding en bewegingsmanieren Adviezen om toe te passen in het dagelijks leven Bewustwording over het zelf opvangen van klachten Vergroten van de verantwoordelijkheid voor het eigen bewegen Met vriendelijke groet, Liesbeth Tijdens en Marjon Bos, oefentherapeuten Cesar Groepspraktijk OTC HSS. Afd. Hoogezand-Sappemeer De Zonnebloemafdeling Hoogezand-Sappemeer zet zich in voor mensen, die door ziekte of handicap lichamelijke beperkingen hebben. Onze afdeling heeft 29 vrijwilligers. Wij bezoeken zieke en gehandicapte mensen aan huis. Gewoon voor een praatje of een kopje koffie. Gezelschap, contact en een goed gesprek staan tijdens het Zonnebloembezoek centraal. De huisbezoeken leiden soms ook tot ondernemende initiatieven. Samen naar de film, een theatervoorstelling, het museum, dagboottocht of een concert bijvoorbeeld. Of gewoon een eindje wandelen, een middagje winkelen, een potje schaken of samen kaarten maken. Ook organiseren wij, samen met andere afdelingen, regionale activiteiten zoals vakanties, evenementen en nog veel meer. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot: Dhr. B. Brugge, Tel:

11 Wie is Verstel Goed? Kledingreparatie Na een blik in de kast ziet u veel kleren die u om verschillende redenen niet meer aantrekt: een scheur, een kapotte rits, te groot of te klein. Zonde om weg te gooien. Breng uw kleding langs bij Verstel Goed. Wij zorgen ervoor dat u er weer veel plezier van heeft! Als particulier kunt u de kleding brengen en halen bij ons atelier aan de hoofdstraat in Hoogezand. Bedrijven, verenigingen en instellingen kunnen gebruik maken van onze gratis haal- en bezorgservice. Eén telefoontje is genoeg! Recycling Bij Verstel Goed draait alles om duurzaamheid. Naast het duurzaam verstellen van kleding, maakt Verstel Goed nieuwe producten van oude materialen: gebruikte fietsbanden, oude gordijnen, oude kleding etc. Stomerij, was en strijkservice Bij Verstel Goed kunt u ook terecht voor het stomen, wassen en strijken van uw kleding. Adresgegevens: Openingstijden: Verstel Goed maandag t/m vrijdag Hoofdstraat 257 8:00 17:00 uur 9601 EG Hoogezand Zaterdag van uur Tel.: (0598)

12 AMATEURS SCHILDERSVERENIGING ARISTA Fietswereld Dittrich Staat al jaren bekend om de goede service. Wij verkopen niet alleen fietsen maar we verkopen ook tevens fiets plezier. Sinds kort krijgt u automatisch een mail of een telefoontje voor de service/garantiebeurten. Dan kunt u een afspraak maken en de fiets gratis laten ophalen. Alle bouten worden gecontroleerd en er wordt gekeken naar de garantiedelen. Als uw fiets klaar is brengen wij uw fiets weer thuis. Dat is het gemak van Fietswereld Dittrich te Harkstede Vriendelijke groet Daniel Fietswereld Dittrich Bieleveldslaan TA Harkstede maandag gesloten vragen :

13 Computeropleidingen Voor bedrijven, instellingen en particulieren. Leer omgaan met uw ipad/ tablet of laptop/pc; Veilig internetgebruik (met o.a. Google Earth en Skype); Meer weten over Sociale Media (Facebook, Twitter, e.a.); Computervaardigheden Algemeen voor 50+; Foto s bewerken en versturen; Websites maken en onderhouden; Alle MS Office onderdelen, Windows en nog veel meer.. itrain Opleidingen heeft cursussen op maat voor iedereen. Informeer naar onze tarieven, kortingen en voorwaarden. Locatie: Kwartier Zorg en Welzijn, Laan van de Sport 2, 9603 TG Hoogezand-Sappemeer mob of Bezoek ook onze website, voor onze zakelijke projecten.

14 it-land it-land is een computerspeciaalzaak en levert, computers, beeldschermen, notebooks, tablets, printers, software, onderdelen en de daarbij behorende diensten, zoals installatie en reparatie van uw apparatuur in onze eigen werkplaats of bij u op locatie. it-land is voor de 3e keer uitgeroepen tot Computerwinkel van het jaar in de provincie Groningen. We hebben dus een mooi aantal overwinningen op rij 2010, 2011 en Wij leveren aan: - Particulieren, Stichtingen, Verenigingen, Overheidsinstanties, Scholen, Gemeenten, - Midden en Kleinbedrijf, Detailhandel Wij zijn lid van ICTWaarborg en bieden u als relatie extra zekerheden door ons lidmaatschap. In combinatie met Veldhuis Automatisering kunnen we u de onderstaande diensten aanbieden: installatie en reparatieservice voor thuis en op het werk eigen helpdesk met onder andere hulp op afstand (remote ondersteuning) advisering en extra expertise op uiteenlopende gebieden breed assortiment aan (specialistische) produkten en diensten, ook voor het Midden en Kleinbedrijf diverse trainingen voor beginners, gevorderden, experts en bepaalde doelgroepen (55+ plus, digitale fotografie, officesoftware, etc), via onze collega's van i-train. it-land Computerwinkel van het jaar 2010, 2011 en 2012 Groningen Sluiskade 40 (Martenshoek) Kerkbrink 10A 9601 LC Hoogezand 9471 AK Zuidlaren T +31 (0) T +31 (0) F +31 (0) E I of

15 Fysiotherapie van Dijk te Hoogezand is een brede fysiotherapie praktijk. Naast algemene fysiotherapie beschikken wij over verschillende specialisaties zoals: - Manuele therapie - Bekkentherapie - Oedeemtherapie - Incontinentietherapie - Psychosomatische fysiotherapie - Geriatrische therapie - Kinderfysiotherapie Naast de reguliere therapieën bieden wij ook speciale programma s aan voor: Diabetes, COPD, Hartklachten, Chronische pijnklachten. Fysiotherapie van Dijk is ook gestart met een Beweegprogramma, waarbij in combinatie met een voedingsdeskundige, gewerkt wordt aan een gezond eetpatroon en een gezond gewicht. In april 2013 is Fysiotherapie van Dijk gestart met Runningtherapie, looptraining voor mensen met depressieve klachten. Eind mei 2013 is de groep Valpreventie gestart. Heeft u moeite met lopen, durft u niet meer zo veel en/of valt u vaak? Dan is Valpreventie wellicht iets voor u! Wilt u wat aan uw conditie doen dan kunt u onder begeleiding van de fysiotherapeut trainen in één van onze moderne oefenzalen aan de Wega 4 of de Ruyterstraat 4 te Hoogezand. Wilt u meer informatie over bovenstaande of heeft u andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze praktijk! Fysiotherapie van Dijk Tel

16 Veilig Verkeer Nederland staat voor veilig verkeer en iedereen veilig over straat. Voor kinderen, ouders, jongeren, ouderen, fietsers, automobilisten, bromfietsers, kortom voor iedereen. Veilig verkeer betekent vooral het zoeken van een goed evenwicht. Want iedereen heeft ruimte nodig in het verkeer. En iedereen wil zich veilig in het verkeer kunnen bewegen. Veilig verkeer doet activiteiten op het gebied van verkeer. De afdeling Hoogezand-Sappemeer probeert voor iedere verkeersdeelnemers aanwezig te zijn. Onze vrijwilligers zijn jaarlijks zeer actief. Zonder vrijwilligers zou er geen afdeling VVN zijn in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Bij beurzen, op braderieën, bij scholen, in wijkcentra. Wat doet de afdeling: * organisatie van het verkeersexamen, voor leerlingen van groep 7 basisonderwijs. * organisatie van een verkeersmarkt voor leerlingen basis en voortgezet onderwijs. * voorlichting geven aan buurtverenigingen, plattelandsvrouwen, verenigingen. * gordelcontrole * fietskeuringen * bob acties * rijvaardigheidsritten i.s.m. POSO. * etc. Verkeersonveilige situatie gezien? Meld het op meldpuntveiligverkeer.nl Iedereen kan verkeersonveilige situaties melden bij het Meldpunt Veilig Verkeer (meldpuntveiligverkeer.nl). Dit kan gaan om een gevaarlijke route die kinderen moeten fietsen naar school of een plek waarvan mensen het gevoel hebben dat deze niet verkeersveilig is. Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft veel kennis en ervaring over de aanpak van verkeersonveilige situaties en adviseert de melders hoe zij zelf kunnen bijdragen om de situatie te verbeteren.

17 Een melding maken? Kent u een verkeersonveilige situatie? Surf snel naar en doe een melding. Als u zelf wilt bijdragen om de situatie te verbeteren, dan analyseert de meldpuntmedewerker in uw regio de situatie en adviseert u hoe u het probleem het beste kunt aanpakken. Ziet u zelf geen mogelijkheid om mee te helpen? Dan slaan we uw melding op in de Nationale database subjectieve verkeersonveiligheid en draagt u daarmee bij aan de verkeersveiligheid in algemene zin. Veilig Verkeer Nederland afd. Hoogezand-Sappemeer Wij zijn Lefier, een wooncorporatie in Noord-Nederland. Met circa woningen in Hoogezand-Sappemeer, waaronder veel seniorenwoningen, in soorten en maten. We zijn een maatschappelijk betrokken, daadkrachtige organisatie, die dicht bij de huurders en partners staat. De samenleving mag op ons rekenen: Verbonden, doelgericht en integer: Lefier! Op de beurs vertellen wij u graag meer over onze seniorenwoningen.

18 Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) 'Perspectief bieden op een ander leven' Dat is de missie van VNN. Dit betekent dat we mensen met verslaving en hun naastbetrokkenen perspectief willen bieden op meer kwaliteit van leven. Een leven zonder of met minder verslavingsproblemen. Ook zet VNN zich in om verslavingsproblemen te voorkomen. VNN biedt: voorlichting, preventie en trainingen; ambulante, internet- en klinische behandeling voor verslaving en bijkomende problemen; begeleiding bij wonen, werken en verslavingsreclassering Doelgroepen Jongeren, volwassenen en gezinnen met (dreigende) verslavingsproblemen bijvoorbeeld op het gebied van alcohol en drugs, gokken en gamen. We behandelen ook mensen die in aanraking zijn gekomen met justitie. Per jaar zijn zo'n cliënten bij ons in zorg. Zij komen vooral uit ons werkgebied, Groningen, Drenthe en Friesland, maar ook uit de rest van Nederland. Contact Verslavingszorg Noord Nederland Leonard Springerlaan KA Groningen T M

19 Veranderingen in de Wmo sinds 1 april 2013 Door de nieuwe Wmo-verordening werkt de gemeente sinds 1 april 2013 op een andere manier. We denken niet langer in beperkingen en in beschikbare voorzieningen, maar in mogelijkheden. Hierin staat behoud van uw eigen regie, uw eigen verantwoordelijkheid en uw zelfredzaamheid centraal. Wat betekent dit voor u? Stel, u heeft een probleem bij het zelfstandig wonen en u heeft daarbij hulp nodig. De gemeente gaat met u in gesprek om oplossingen te bedenken waarmee u geholpen bent. Zoals mensen uit uw omgeving vragen voor hulp, zoals familie, vrienden, buren of vrijwilligers. Lukt dit niet, dan kan de gemeente zo nodig een individuele Wmo-voorziening toekennen. Overige informatie? Voor vragen kunt u bellen (0598) of mailen óf langskomen bij het Wmo-loket in het gemeentehuis (Gorecht Oost 157 Hoogezand). Ook kunt u onze website raadplegen. Het loket is geopend op: - maandag van tot uur, - dinsdag, woensdag en donderdag van tot uur - vrijdag van tot uur.

20 Vier het Leven in Hoogezand Stichting Vier het Leven is vanaf nu ook actief in de regio Hoogezand. Op hogere leeftijd kan het lastiger worden om de deur uit te gaan want u bent alleen komen te staan, u bent minder mobiel of gaat er s avonds liever niet zelf op uit. Enthousiaste vrijwilligers van Vier het Leven in Hoogezand halen u dan graag op voor een heerlijke avond uit. Vier het Leven zorgt voor prettig gezelschap, kaarten voor de voorstelling in Het Kielzog, twee consumpties en vervoer van en naar huis. U betaalt uitsluitend de kosten voor uw entreekaartje, uw consumpties en het vervoer. Vier het Leven is een succesvolle non-profit onderneming die ouderen weer in verbinding brengt met maatschappij. Af en toe samen uitgaan geeft kleur aan het leven. Meer dan duizend vrijwilligers zetten zich inmiddels in als gastheer of gastvrouw. Afgelopen theaterseizoen hebben zij gasten een arm kunnen bieden tijdens een feestelijk avond uit in ruim 90 gemeenten door heel het land. Voor meer informatie of aanmelden voor onze nieuwsbrief, kunt u bellen met het landelijke telefoonnummer: of bekijk de website

21 ZINN locatie De Burcht: levendig en divers! ZINN locatie De Burcht is een nieuw en prachtig woonzorgcentrum in Hoogezand. Een sfeervolle en levendige locatie vlak naast het winkelcentrum De Hooge Meeren. In De Burcht kan men terecht voor allerlei vormen van zorg. Er wonen ca. 200 bewoners die hoogwaardige zorg, begeleiding, verpleging en/of behandeling en revalidatie ontvangen. Zoals op elke locatie van ZINN staan gastvrijheid en welzijn hoog in het vaandel. In De Burcht is ook het wijksteunpunt gevestigd. Dat biedt een zinvolle en plezierige dagbesteding voor ouderen, onder professionele begeleiding. Het steunpunt is bedoeld voor mensen die nog zelfstandig wonen, maar zo nu en dan hulp nodig hebben. Ook in De Buurthuiskamer De Ruyterstraat van ZINN kunnen ouderen terecht voor gezelligheid, activiteiten en een warme maaltijd. Verder zijn er vier ZINN Thuiszorgteams actief in Hoogezand, die werken vanuit verschillende locaties in de wijken. Kleinschalig, in de buurt en makkelijk bereikbaar, met vertrouwde gezichten voor de cliënt. Meer informatie over ZINN en locatie De Burcht is te vinden op De Burcht - V.d. Duyn van Maasdamweg VT Hoogezand - Tel: Dankzij goede adviezen en ondersteuning langer thuis blijven wonen ZINN Behandeldiensten regelt - zowel binnen als buiten de ZINN locaties - alles rondom de (para-) medische behandeling. Of het nu gaat om advisering, begeleiding of revalidatie. ZINN Behandeldiensten is gespecialiseerd in het behandelen van ouderen, die kampen met meerdere gezondheidsproblemen, chronisch zieken en revalidanten. Hoogwaardige klinische kennis wordt gecombineerd met een multidisciplinaire samenwerking tussen specialisten ouderengeneeskunde,

22 verpleegkundig specialisten, logopedisten, psychologen, diëtisten, fysioen ergotherapeuten en maatschappelijk werkers. Voor thuiswonende ouderen, die in sommige gevallen met meerdere gezondheidsproblemen tegelijk te maken hebben, is het multidisciplinair ouderenspreekuur in De Burcht opgezet. Een belangrijke meerwaarde is, naast het stellen van een diagnose, dat samen met de oudere en een mantelzorger (of een naast familielid) wordt bekeken of alle benodigde en/of beschikbare zorg op de juiste manier wordt ingezet. Het team van behandelaars, zoals de fysio- en ergotherapeut, kan ook bij de cliënt thuis worden ingezet. Voor meer informatie: bel of kijk op Apotheek Sappemeer Apotheek 't Hoogezand, Apotheek Kranenborg en Apotheek Sappemeer hebben als primaire taak het afleveren van geneesmiddelen, gezondheidsen thuiszorgartikelen. U kunt bij ons terecht voor advies, service en begeleiding van uw geneesmiddelgebruik. Wij doen er alles aan om u zo goed mogelijk te helpen. Daarbij komt de zorg rondom het receptgeneesmiddel natuurlijk op de eerste plaats, maar ook voor informatie over zelfzorgartikelen en medische hulpmiddelen bent u bij ons aan het goede adres. De apothekers en assistenten in onze apotheek zijn goed opgeleid en worden regelmatig bijgeschoold om zo goed op de hoogte te blijven.

23 Bij Kledingbank Maxima kunnen mensen met een uitkering of een laag inkomen, tot 110% bijstandsnorm, uit de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Haren tweemaal per jaar gratis komen winkelen. Er is nieuwe en gebruikte kleding, niet van nieuw te onderscheiden. Maxima is een modezaak met paskamers, alleen zonder kassa. Maxima wil een plek zijn waar mensen even tot rust kunnen komen en waar ze anderen kunnen ontmoeten. Er is een koffietafel waar een kopje koffie of thee en limonade wordt geschonken. Kleding is slechts één aspect aan de bestrijding van armoede; in feite gaat het erom om mensen te ondersteunen op weg naar een betere leefsituatie.daarom worden ook andere activiteiten georganiseerd.. Pak een boek: Bezoekers vanaf 18 jaar kan naast kleding en een paar schoenen ook ieder half jaar een gratis boek uitkiezen.. Bezoek aan de Euroborg van FC Groningen: voor kinderen van bezoekers van Maxima uit de groepen 5 t/m 8 van de basisschool.. Klussenruil: Er is de mogelijkheid om een klus in te schrijven of aan te geven dat men een klus kan doen.. Workshops: Bezoekers kunnen zich opgeven voor workshops die in samenwerking met andere organisaties worden gegeven: Omgaan met weinig geld, Goedkope en gezonde voeding en Opvoeding. Zie voor foto's en informatie:

24 Cinefilmhuis is een non-profit initiatief om de betere film te promoten: kwalitatief goede (A) films; films met een boodschap ( bv. relatieproblemen, drama s, milieu, armoede enz.; films met een thema zoals bv. ziekte, kunst, een taboe doorbreken, liefde, oorlog, werkeloosheid enz.; films met een psychologische en/of humoristische insteek; films die aanzetten tot nadenken en/of diepere emoties oproepen. Voor 20,-- is men het hele jaar donateur van Cinefilmhuis en kan men 20 filmvoorstellingen à 5,50 bezoeken, normaal bioscoopbezoek ( geen donateur) 8,75. Het publiek bepaalt mede de keuze van de te vertonen films. Om donateur te worden, kan men zich via de website aanmelden. Met meer dan 150 donateurs wordt het al een hechte club filmliefhebbers, die elkaar in de pauze ook weet te vinden om bij te kletsen en soms te genieten van aangeboden drankjes en/of hapjes door JT bioscoop, Cinefilmhuis of anderen. Cinefilmhuis bestaat 6 jaar en is een gezellige stichting die één keer in de 14 dagen voor een heerlijk avondje uit zorg draagt. De nieuwe filmlijst voor filmseizoen is eind juni te zien op de website De flyers worden tijdens de eerste filmvoorstelling op 19 augustus as. uitgereikt.

25 Aan de slag met psychische klachten: Lentis Direct Lentis Direct biedt kortdurende hulp aan volwassenen met psychise klachten. U kunt snel bij ons terecht. Wij bieden u de meest moderne hulpverlening waarin online behandeling en persoonlijke gesprekken gecombineerd worden. Contactgegevens Lentis Direct Veendam en omstreken: Nassaustraat HL Veendam (0598) Informatie Lentis

26 Woonzorgcentrum Voor Anker is onderdeel van TSN Thuiszorg in Groningen. Het zorg- en dienstenaanbod van Voor Anker bestaat o.a. uit: Verzorgd wonen (met indicatie) Aanleunwoningen Maaltijdservice en wijkrestaurant Uitgebreid welzijns- en activiteitenprogramma Voor Anker Café Uitleen hulpmiddelen Wasservice Thuiszorg (TSN Thuiszorg) Huishoudelijke ondersteuning (TSN Thuiszorg) Woonzorgcentrum Voor Anker biedt zorg met verblijf in een gastvrije en informele setting. Ook ouderen uit Hoogezand-Sappemeer die nog zelfstandig wonen kunnen gebruik maken van het totale aanbod van Woonzorgcentrum Voor Anker. Deelnemen aan activiteiten, een kop koffie drinken in onze gezellige recreatiezaal, s middags eten in ons restaurant of een koelverse maaltijd thuisbezorgd, het is allemaal mogelijk. Woonzorgcentrum Voor Anker Hoofdstraat EM Hoogezand

27 Wij zijn een landelijke aanbieder van pedicure behandelingen aan huis. Onze gecontracteerde pedicures komen graag bij u thuis. Vooral als u diabetes of reuma heeft, is goede zorg voor uw voeten belangrijk. Wij maken het u graag gemakkelijk: voor gezonde voeten hoeft u de deur niet meer uit! Onze pedicures staan geregistreerd in het KwaliteitsRegister voor Pedicures (KRP). Zo bent u ervan verzekerd dat u geholpen wordt door een professioneel gespecialiseerde pedicure. De voordelen van een pedicure bij u aan huis: Pedicure behandeling aan huis Goede verzorging van uw voeten Voorkoming van (verdere) voetproblemen Gediplomeerde en erkende pedicures Landelijke dekking Vergoeding ziektekosten bij diabetes en reuma 10% korting bij diverse thuiszorginstellingen Kijk voor meer informatie of een afspraak op: of bel

28 . BOWLSVERENIGING KALKWIJCK Opgericht 11 oktober 2000 Secretariaat Locatie Mevr. N. Huizinga-v.d. Meulen Sporthal de Kalkwijck Tel: Seizoen september t/m mei b.g.g Woensdag u Wat is Bowls? Bowls (overgewaaid vanuit Engeland) is in Nederland (meestal) een binnensport. Het wordt gespeeld op een mat met vilten ondergrond van 30 bij 4 meter met ballen (bowls) in de vorm van Edammer Kaasjes.met een niet helemaal in het midden liggend zwaartepunt, waardoor de bal een curve maakt. Op het eind van de mat wordt een klein wit balletje (de Jack) gelegd die door het rollen van de ballen zo dicht mogelijk moet worden benaderd. De partij die het dichtst bij de Jack ligt krijgt een of meerdere punten. Bowls wordt gespeeld door teams bestaande uit 3 (triple) of 2 (paren) personen. Een spel bestaat uit 6 zgn Ends, 3x heen en 3x terug op de mat. Deze sport is uitermate geschikt voor 50+ers. Waarom? 1. veel beweging 2. niet moeilijk te beoefenen 3. veel plezier onderling tijdens het spel 4. ongedwongen 5. sociaal contact door kleinschaligheid Er zijn een aantal noordelijke clubs (o.a. Warffum, Emmen, Klazienaveen, Sneek, Joure, Meppel, Drachten, Hoogeveen) waarmee Bowlsvereniging Kalkwijck contact heeft in de vorm van tournooien. Leden van onze vereniging zijn echter NIET verplicht aan wedstrijden deel te nemen. Ons tournooi, met 20 triples wordt gehouden op woensdag 6 november 2013 in Sporthal de Kalkwijck, Aanvang uur

29 U bent van harte welkom HealthClub Hoogezand is een fitnesscentrum voor het hele gezin. Wij bieden kwaliteit, uitstekende begeleiding en gezelligheid. Als lid van HealthClub Hoogezand kun je van alle faciliteiten gebruik maken. Dit kan individueel of in groepsverband, door deel te nemen aan een van de vele leuke groepslessen, zoals BodyCombat, Zumba, BodyPump, Sh'BAM, Pilates, en de nieuwste les: Insanity. Bij ons zit je niet vast aan een lang contract, je kunt bij ons namelijk kiezen voor een maand abonnement. We zijn 7 dagen per week open, van maandag t/m vrijdag van en op zaterdag en zondag van uur. Wil je extra begeleiding en motivatie bij het sporten? Dan is Personal Training iets voor je. Een personal trainer en een op maat gemaakt trainingsprogramma helpen je de gestelde doelen sneller te bereiken. Wil je meer weten bezoek dan onze website: of kom langs voor een vrijblijvend gesprek en rondleiding door HealthClub Hoogezand.

30 Van Kasteel Training & Therapie Onze dienstverlening omvat meer dan alleen fysiotherapie, u kunt bij ons terecht voor: preventie - reïntegratie - medische training - acupunctuur - fitness Waarom kiezen voor Van Kasteel Training & Therapie? - gedegen vakkennis - samenwerking, zowel onderling als met verwijzers en andere zorgaanbieders - een breed aanbod van diensten - directe toegang (zonder verwijsbrief) - specifieke zorg voor doelgroepen (chronische rugpijn, diabetes, COPD, overgewicht) Of het nu gaat om een tenniselleboog of urine verlies, hartrevalidatie of valpreventie, bij Van Kasteel zitten vele specialismen onder één dak. Onze fysiotherapeuten maken gebruik van verschillende behandelmethoden, geavanceerde apparatuur en beschikken over een ruime trainingszaal. Op kunt u de informatie over alles wat wij u te bieden hebben rustig na lezen. Wilt u zelfstandig trainen? Ook dan bent u bij Van Kasteel aan het juiste adres. Bij ons kunt u fitnessen in een ongedwongen sfeer met uitstekende begeleiding. Periodieke conditietesten, persoonlijke trainingsschema s, kofiie/thee en sportdrank zitten allemaal bij de prijs in! Kom voor meer informatie gerust eens langs, of bel

31 INBRAAKPREVENTIE Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) Veiligheidszorg Noord staat met name op het gebied van preventie bekend als dienstverlenende organisatie, bijvoorbeeld via het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Door controle, advies en afgifte van het keurmerk, kunnen huizen zodanig veiliger worden gemaakt. De kans op geslaagde inbraak neemt hierdoor met ruim 90% af. Daarnaast geven wij certificaten Veilig Complex en Veilige Omgeving af. Deze kunt u als gemeente aanvragen. INBRAAKPREVENTIEADVIES VOLGENS POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN Wat is het Politiekeurmerk Veilig Wonen? Het Politie Keurmerk Veilig Wonen, kortweg PKVW is een keurmerk voor een veilige woning. Het keurmerk wordt afgegeven als een woning voldoet aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en maatregelen om de sociale veiligheid te vergroten. (Zie ook ) 90% minder kans op woninginbraak! Als u ons (vrijblijvende) advies opvolgt dan krijgt u het certificaat Veilige Woning. Met dit certificaat kunt u een korting krijgen op de premie van uw inboedelverzekering. Vrijwel alle grote verzekeraars nemen deel aan het landelijke Politiekeurmerk Veilig Wonen. Bij landelijke projecten die al vooraf gingen is gebleken dat de kans op een inbraak in uw woning vermindert met maar liefst 90 % (!!) na het treffen van deze maatregelen. In ieder geval al 2 redenen om ons advies op te volgen.

32 De Reensche Compagnie, sinds 1969 een wooncentrum voor ouderen woningen & 22 garageboxen De Reensche Compagnie bezit 180 woningen met evenveel kelderruimtes en 22 garageboxen voor de verhuur aan ouderen. De woningen zijn onderverdeeld in een 10-hoog- en 4-hoog flatgebouw. De 10-hoog flat heeft als hoofdingang de Van der Duyn van Maasdamweg en de 4-hoog flat heeft de hoofdingang aan de Tak van Poortvlietstraat. De etages waar de woningen zich aan bevinden zijn allemaal bereikbaar door middel van automatische deuren en liften welke voorzien zijn van een 24 uur storingsbeveiliging. Ook is elke woning uitgerust met een personen alarmering systeem. Met inpandig de thuiszorgorganisatie van ZINN, kapsalon de Knipscheer, pedicure en schoonheidssalon Jacqueline en een privé tuin allen toegankelijk voor bewoners en hun visite biedt de Reensche Compagnie meer dan wonen alleen. Rouwkamer en condoleance mogelijkheden In de Reensche Compagnie is er de mogelijkheid voor overleden bewoners om in de rouwkamer te worden opgebaard. Opbaringen zijn op basis van een zogenaamd sleutelsysteem. De nabestaanden krijgen de beschikking over de sleutel van de rouwkamer en kunnen naar behoefte daar aanwezig zijn. Ook is er de mogelijkheid om rouwdiensten, condoleancebijeenkomsten en dergelijke te houden binnen het zalengedeelte van het centrumgebouw. Dat kan inclusief de benodigde catering. Centrumgebouw Maakt u al gebruik van onze zalen voor o.a. presentaties, trainingen, vergaderingen, cursussen?

33 De zalen van de Reensche Compagnie bieden een scala aan mogelijkheden. Verscheidene bedrijven en instellingen maken al gebruik van onze dienstverlening. De Ruimtes van de Reensche Compagnie bestaan uit: 2 zalen geschikt voor ca personen, 1 grote zaal met toneel geschikt voor 200 personen, Op te splitsen zaal voor 1x 100 en 1 x 50 personen Standaard zijn alle zalen voorzien van een (draadloze) internet verbinding. Tijdens uw bijeenkomst beiden wij uitgebreide lunchmogelijkheden Informeert u eens vrijblijvend naar onze mogelijkheden! LabNoord is de koepelnaam voor de stichtingen Huisartsenlaboratorium Noord, Trombosedienst Groningen en Medisch Laboratorium Noord. LabNoord is een professioneel en innovatief samenwerkingsverband van (laboratorium-) organisaties dat door middel van diagnostisch onderzoek, advies en diverse logistieke en administratieve diensten zorgverleners ondersteunt bij het bieden van de beste zorg aan eerstelijns en tweedelijns patiënten. Voor meer informatie over onze organisatie zie:

34 Onze praktijk bestaat uit 4 diëtisten. Hiervan zijn er 2 (Jacqueline Drenth en Daphne Rademaker) werkzaam in Hoogezand en Sappemeer. Op 2 verschillende locaties hebben we een spreekuur mogelijkheid: Molendijk 17 en De Klinker 1. Ook komen we bij cliënten thuis wanneer ze niet naar ons toe kunnen komen. We werken samen met Fysiotherapie van Dijk aan het programma Vet Sportief. Een bewegings- en voedingsprogramma voor kinderen met overgewicht. U kunt bij ons terecht op onze spreekuren in Hoogezand en Sappemeer. We hebben hier ook een avondspreekuur. Neem contact met ons op voor verdere informatie of om een afspraak te maken door te bellen met ( ) of ons te mailen naar Onze insteek: Gezonde voeding is belangrijk voor iedereen. Als je jong bent moet je lichaam gezond groot kunnen worden. Als je eenmaal volwassen bent, zijn een gezonde voeding en een gezonde leefstijl belangrijk om je goed te blijven voelen en ziekten zoveel mogelijk te voorkomen. Daarmee vertellen wij u niets nieuws. Dat wat we eten en de manier waarop we dat doen heeft grote invloed op onze gezondheid en op hoe we ons voelen. Dat we daar niet altijd even bewust mee bezig zijn is ook niet nieuw. Door alle verleidingen om ons heen of door ingesleten, minder gezonde gewoontes is het soms moeilijk een gezond eetpatroon/leefpatroon aan te leren, waarbij u zich ook nog prettig voelt. Het veranderen van gewoontes en van uw gedrag is tenslotte niet eenvoudig! Als diëtist kunnen wij u bij deze veranderingen begeleiden. De nadruk ligt op het vergroten van uw kennis met betrekking tot de spelregels voor een gezonde voeding, maar ook het vergroten van de kennis van producten. Het doel is het aanleren van gewoontes die passen binnen uw leefpatroon. De diëtist kan u hier zeer praktische tips voor geven! Een voedings/dieetadvies is altijd een advies op maat. Ieder mens is uniek, ieder advies daarom ook.

35 Diabetesvereniging Nederland (DVN) DVN wil alle mensen met diabetes vertegenwoordigen in hun strijd voor goede zorg en een beter leven. Ieder mens is uniek en heeft andere behoeften als het om zorg gaat. De zorg moet aansluiten bij deze behoeften. Hier maakt DVN zich sterk voor. Onder het motto voluit leven met diabetes is DVN betrokken, strijdbaar en ondernemend. De DVN is de grootste patiëntenvereniging van Nederlanden werkt met professionele medewerkers en een groot aantal betrokken vrijwilligers. Vrijwilligers organiseren activiteiten, geven voorlichting en zijn in de regio ambassadeurs van de vereniging. Op landelijk niveau werkt DVN intensief samen met zorgverzekeraars, zorgverleners en overheid om op alle terreinen de positie van en zorg voor de patiënt te kunnen versterken. Op regionaal niveau organiseert de DVN verschillende informatieavonden waarbij lotgenotencontact een belangrijk aandachtspunt is. De DVN neemt initiatieven om de diabeteszorg in Nederland en ook regionaal te verbeteren. Dat betekent in gesprek gaan met verzekeraars, artsen en beleidsmakers over de kwaliteit van zorg. De patiënt heeft de regie. De DVN gaat uit van het principe dat diabeteszorg teamwork is: mensen met diabetes werken samen met hun zorgverlener aan een goede behandeling. Hiervoor is o.a. ontwikkeld. Dit is de internetportal voor iedereen met een chronische aandoening. Deelnemers kunnen MijnZorgpagina zelf samenstellen door een persoonlijk profiel te maken en zelf widgets te kiezen. Op MijnZorgpagina staat informatie die betrouwbaar en begrijpelijk is. Informatie is essentieel. Het magazine Diabc biedt veel keuzeondersteunende, actuele en verdiepende informatie. Ook contact met andere mensen met diabetes is waardevol. Niet alleen voor (h)erkenning, maar ook als informatiebron. DVN voorziet hierin met en

36 Kinderen zijn de toekomst. Voor kinderen met diabetes heeft DVN de SugarKidsClub: een vertrouwde plek waar kinderen met diabetes zichzelf kunnen zijn, en waarin ze even niet meer alleen zijn met hun diabetes. De club biedt herkenning, inspiratie, informatie en motivatie. Het lidmaatschap biedt u ook veel persoonlijk voordeel: het diabetesmagazine Diabc, over voluit leven met diabetes korting op producten en diensten van DVN, zoals cursussen hulpmiddelen bestellen met korting in DVN winkel sparen voor mooie cadeaus via DVN Puntenplein korting op een (zorg)verzekering deskundige hulp via de Diabeteslijn een insulinepompverzekering kinderen (tot 16 jaar) lid van de SugarKidsClub leuke activiteiten in uw eigen regio altijd op de hoogte van actueel nieuws rondom diabetes Voor 49,90 per jaar bent u al lid van DVN. Mensen met een minimuminkomen kunnen 50% korting krijgen. Steeds meer zorgverzekeraars, maar ook leveranciers van hulpmiddelen voor mensen met diabetes, vergoeden de contributie geheel of gedeeltelijk. Verdere informatie of en Protestants Christelijke Ouderen Bond. Vanaf 55 jaar kan men lid worden van de PCOB. We hebben 1x per maand een gezellige themamiddag met diverse leuke en leerzame onderwerpen in de Vonkzaal achter de Damkerk. In totaal hebben we 7 bijeenkomsten in een jaar en in de maand mei gaan we een reisje maken. Elke maand krijgen we een maandblad genaamd "Perspectief". Elk lid krijgt een pasje waarmee men met korting kunt kopen bij verschillende winkels die in het POSO boekje staan genoteerd.

37 AFDELING HOOGEZAND-SAPPEMEER Tel E:: ANBO life aanwezig op de Lifestyle Beurs 50+ ANBO landelijk en ook plaatselijk de grootste ouderenbond die opkomt voor de belangen van ouderen. ANBO Hoogezand-Sappemeer hanteert een twee sporen beleid te weten: aan de ene kant een recreatief beleid en aan de andere kant het belangenbehartigings beleid. We kennen al jaren lang de dagreizen en de meerdaagse reizen. Onze wekelijkse kaart en sjoelmiddagen, radio Compagnie Wekkerradio, feestavond, Nieuwjaarsvisite, film voorstellingen, fietstochten en viswedstrijden. Als het op de belangen van ouderen aankomt zijn we vertegenwoordigd in de Ouderenraad, hebben regelmatig onderhoud met de wethouder, met de directeur van de Welzijnsstichting en het management van woningstichting Lefier. Via PMA korting op de ziekenfondspremie, rijbewijskeuring, belasting aangiftes. En dan hebben we het over de plaatselijke ANBO maar in Woeden vindt het landelijk gebeuren plaats en daar wordt op regerings nivo onderhandeld. U komt vast en zeker naar de Lifestyle beurs want u wilt nog meer horen en zien van deze ANBO. Dat kan wij staan voor u klaar met woord en daad. U ziet beelden van onze activiteiten op een groot scherm. Schroom niet en bezoek onze stand. We rekenen op u.

38 Belangenbehartiging en voorlichting voor u! De KBO is 's lands grootste seniorenorganisatie. Omdat de KBO zoveel leden telt, wordt onze stem op allerlei plaatsen gehoord: zowel landelijk, provinciaal als plaatselijk. Medicijnen: Veel oudere personen gebruiken verschillende medicijnen tegelijkertijd. Misschien bent u één van hen. Als u medicijnen op een goede manier gebruikt, kunnen ze uw leven een stuk aangenamer maken. Maar medicijnen kunnen ook nadelen hebben. Hoe meer medicijnen u gebruikt, hoe groter de kans is dat u te maken krijgt met die nadelen. En hoe moeilijker het is om de medicijnen op een juiste manier te gebruiken. Voeding: ETEN TOT JE GEZOND BENT Uit het gezondheidsonderzoek blijkt dat veel senioren behoefte hebben aan goede informatie over hun voeding. Bewegen: Naarmate we ouder worden gaan we minder bewegen. Ouderen van 55 jaar en ouder bewegen minder dan het gemiddelde in Nederland. Maar wat is nu eigenlijk het belang van Meer Bewegen? W M O Heeft u door uw beperking of chronische ziekte moeite om mee te doen in de samenleving? Kunt u niet zelfstandig wonen of een huishouden voeren? Dan kunt u terecht bij het Wmo-loket van de gemeente. De Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. De Wmo zorgt er voor dat iedereen mee kan doen in de samenleving. En dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Dat betekent dat u bij uw gemeente terecht kunt voor ondersteuning als u belemmeringen tegenkomt in het leven. Bij het Wmo-loket krijgt u informatie en advies over algemene en individuelen voorzieningen. De AOW: veranderingen per 1 januari 2013 Het besluit van minister Kamp, om het AOW-ouderdomspensioen per 1 januari 2013 in te laten gaan op de dag waarop de 65ste leeftijd bereikt wordt, heeft grote gevolgen voor een grote groep mensen. De Unie KBO

39 heeft de minister en de Tweede Kamerleden laten weten dat deze maatregel voor veel betrokkenen voelbaar is in de portemonnee. Op dit moment ziet de Unie KBO helaas geen andere mogelijkheden om de maatregel van de minister ongedaan te maken. Gezien de ontwikkelingen op het gebied van de AOW die de minister voor ogen heeft, kan het leed in de nabije toekomst voor veel 65-plussers nog groter worden. En zo zijn er nog veel meer zaken waar de K.B.O. U kan adviseren en steunen!

40 Longfonds (voorheen Astma Fonds) In Nederland zijn een miljoen mensen met een chronische longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) zet zich in voor iedereen met een chronische longziekte en voor iedereen met gezonde longen. Het Longfonds doet: Informatie & voorlichting Preventie Belangenbehartiging Onderzoek Patiëntenvereniging Longfonds rayon Groningen Informatie & voorlichting: Longpunten, maandelijks ontmoetingen voor mensen met een chronische longziekte, partners en mantelzorgers in Delfzijl en Groningen Preventie: Niet beginnen met roken, aandacht voor rookvrije schoolpleinen Belangenbehartiging: Gezond binnenmilieu op scholen, Smogbeleid, inspraak en invloed via cliëntenraden. Onderzoek: mee beoordelen van onderzoekaanvragen vanuit patiënten perspectief Patiëntenvereniging: Voorlichting, lotgenotencontact en belangenbehartiging regionaal Toerist in eigen regio Beweegaanbod Lotgenotencontactgroep Hoogezand CREA-middag Dagtocht Beweegdag Noord - Oost Nederland Deelname aan beurzen en markten COPD-risicotesten Nieuwsbrief Website; Contact Rayon Groningen Lammina Krol - Telefoon

41 Onze vijf zintuigen zijn een vanzelfsprekend eigendom, totdat ze het opeens minder goed gaan functioneren. Eerst ligt het aan de ander. Hij of zij articuleert niet goed of spreekt te zachtjes. Of er is te veel lawaai. Het wordt moeilijker bepaalde geluiden te onderscheiden. Kortom: op een gegeven moment krijgen we allemaal met een afname van ons hoorvermogen te maken. Dat is heel normaal, maar dat maakt het niet minder vervelend. We beseffen dat u in een hooroplossing meer zoekt dan alleen het juiste apparaat tegen een acceptabele prijs bij een betrouwbare leverancier. U zoekt een vakkundige audicien die een scherp oog heeft voor uw persoonlijke wensen en leefstijl. Persoonlijke betrokkenheid bij mensen die slecht kunnen horen, zit in ons DNA. Want onze oprichter Pieter Geervliet ervoer zelf hoe het was om slechter te kunnen horen. Eind 1910 werd hij zelf plotseling doof en dat zette hem aan om zijn kennis en vaardigheden als instrumentenmaker aan te wenden en mensen met hoorproblemen te helpen. Zijn uiteindelijke missie was er voor te zorgen dat mensen met een gehoorprobleem zo veel als mogelijk in hun dagelijkse bestaan kunnen blijven functioneren. Door goed te luisteren, ons vak als audicien te verstaan én door op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen kunnen we onze klanten in de breedste zin van het woord adviseren. Met een goed product tegen een acceptabele prijs. Maar we onderscheiden ons voornamelijk door onze klanten goed te begrijpen. Pas dan kunnen we ze écht helpen. Dit alles sluit volledig aan op de filosofie en het gedachtegoed van onze oprichter Pieter Geervliet. Beter Horen heeft zich om deze redenen ten doel gesteld om hoorzorg voor iedereen toegankelijk te maken. Dat doen wij onder andere door het geven van gratis lezingen op locaties in het hele land. Tijdens zo n lezing vertelt de audicien alles over de werking van het oor, gehoorverlies en de mogelijke oplossingen. Daarnaast is het mogelijk om na de lezing een vrijblijvende hoortest te doen en vragen te stellen over alles wat met oren en horen te maken heeft. Voor informatie kunt u een mail sturen naar of bellen met

42 Werkgroep MOBOV Mobiliteit en Openbaar Vervoer Werkgroep Mobiliteit en Openbaar Vervoer De werkgroep MOBOV van de OSO (Stichting Organisatie Samenwerkende Ouderenbonden) provincie Groningen opereert in de provincie Groningen. De werkgroep bestaat uit vrijwilligers. Zij krijgt ondersteuning van Zorgbelang Groningen. DOEL De werkgroep tracht inzicht te krijgen in de effectiviteit van het openbaar vervoer en de beleving hiervan door reizigers. Vervolgens kan dit zo efficiënt mogelijk gedeeld worden met verschillende samenwerkende en betrokken partijen. Zij staat vooral open voor concrete ervaringen van burgers met het openbaar vervoer en bestaande andere collectieve vervoersvoorzieningen in de provincie Groningen. ACTIVITEITEN Samenwerking met andere organisaties Vorm en inhoud geven aan de samenwerking met andere organisaties die zich bezig houden met mobiliteit en openbaar vervoer, met als doel dat er gewerkt kan worden vanuit verschillende invalshoeken en specifieke kennis en ervaring. Inventarisatie vervoersvriendelijkheid Verzamelen van gegevens over wat er zowel provinciaal als landelijk bekend is over de beleving van de vervoersvriendelijkheid van het openbaar vervoer. Wanneer uit het verzamelen van de gegevens blijkt dat er niet voldoende bekend is over wat de ervaringen zijn van de reizigers, wil de werkgroep een inventarisatie uitvoeren om er achter te komen wat de ervaringen zijn van reizigers met het openbaar vervoer in de provincie Groningen. Voorlichting en communicatie De werkgroep MOBOV organiseert voorlichtingsbijeenkomsten voor senioren op het gebied van (openbaar) vervoer. Het blijkt namelijk dat door gebrek aan informatie of kennis ouderen makkelijker de auto pakken of gewoonweg de deur niet meer uit gaan. Door hen goed te informeren over o.a. veranderingen (OV-chipkaart), knelpunten (dode hoek), mogelijkheden (Arriva Trein) en aanbestedingen (Qbuzz) is het voor hen prettiger zich in het verkeer te bewegen.

43 Consumentenplatform Openbaar Vervoer De werkgroep ondersteunt twee vertegenwoordigers vanuit Zorgbelang Groningen - één lid namens de OSO en één lid namens de Provinciaal Chronisch zieken en Gehandicaptenraad Groningen (PCG) - in het Consumentenplatform Openbaar Vervoer Groningen/Drenthe met haar Openbaar Vervoersbureau in Assen. WAT DOEN WIJ? - Informeren over ontwikkelingen met betrekking tot mobiliteit in het openbaar vervoer via voorlichtingsbijeenkomsten in de provincie en via de nieuwsbrieven van de MOBOV. - Beïnvloeden van beleidsorganen en uitvoeringsorganen. - Inventariseren van ervaringen met het openbaar vervoer. INFORMATIE Wilt u meepraten in de werkgroep, heeft u belangstelling voor een verkeersvoorlichting of heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met de projectleider, mevrouw L. Smit. Telefoon: Wanneer had u voor het laatst tijd voor uzelf? Even heerlijk ontspannen en in de watten gelegd worden? Wilt u er weer fris en verzorgd uitzien? Kom naar schoonheidssalon B-Beautiful in Hoogezand voor een heerlijke behandeling waarna u weer met nieuwe energie het dagelijks leven in kunt. B-Beautiful Nieuweweg 8 Hoogezand Tel: Openingstijden: op afspraak

44 Wij zijn een actieve vrijwilligersvereniging van mensen voor mensen. Wij zijn opgericht in 1946, maar vooral de laatste jaren hebben wij een grote groei doorgemaakt. Op dit moment (medio 2013) hebben wij 250 vrijwilligers en 3 beroepskrachten die vanuit ons kantoor in Hoogezand op jaarbasis aan ongeveer 1000 mensen hulp bieden. Onze vrijwilligers bieden dagelijks hulp van mens tot mens op het gebied van welzijn, wonen en zorg. Wij doen dat op basis van gelijkwaardigheid en respect. Wij geloven in een samenleving waarin mensen verantwoording nemen voor elkaar en er geen onderscheid is naar ras, geloof, sexuele geaardheid of politieke gezindheid. De afdeling Hoogezand-Sappemeer/Slochteren heeft een 15-tal projecten waarin de vrijwilligers werkzaam zijn. De projecten voor de wat oudere inwoners zijn bijvoorbeeld: - Steun aan ouders bij opvoedingsproblemen - Hulpcentrale bij ziekenhuis bezoek of hulp bij kleine klusjes - Paperaszo / thuisadministratie voor het op orde brengen van de (financiële) administratie - Maatjesproject voor ondersteuning in de huidige maatschappij - Telefoonketen waarbij een keten van bellers wordt gevormd - Multicultureel voor hulp bij vluchtelingen en nieuwkomers - Taalondersteuning voor het verbeteren van de Nederlandse taal bij inburgeraars - Fietsproject voor het leren van fietsen - Steun bij Rouw bij het verwerken van het verlies van naasten Onze aanwezige vrijwilligers kunnen u de projecten nader toelichten Humanitas Afdeling Hoogezand-Sappemeer/Slochteren Kerkstraat AD Hoogezand

45 Zonnehuisgroep Noord, vertrouwd dichtbij Zonnehuisgroep Noord is een robuuste en betrouwbare organisatie voor welzijn, wonen en zorg in de provincie Groningen. We zijn stevig geworteld in de regio en bieden een breed pakket aan zorg en diensten, dichtbij onze cliënten, ook in Hoogezand- Sappemeer. Bijvoorbeeld Zonnehuis St Jozef in Sappemeer, de huurappartementen Alliance en Internos in Hoogezand, de dagverzorging en aanleunappartementen bij Zonnehuis St Jozef in Sappemeer en onze thuiszorg, Zonnehuis Thuis. Wij zien de cliënt in samenhang met zijn netwerk, interesses en voorkeuren. We bieden die zorg en dienstverlening waarbij hij of zij zo lang mogelijk zelfstandig kan functioneren. We ondersteunen dat wat de cliënt zelf kan. Daarbij is een goede samenwerking met mantelzorgers, familie en vrienden van de cliënt onmisbaar. Wij beseffen hoe waardevol het persoonlijke contact is, vooral in een periode van afhankelijkheid en kwetsbaarheid. Zorg is steeds meer een samenspel van cliënt, mantelzorgers, vrijwilligers en professionals in de woonzorgcentra en bij de mensen thuis. Wij noemen dit zorggemeenschap. Zonnehuis Thuis werkt met kleine teams, ervaren en professionele medewerkers, en geeft deskundig advies en goede ondersteuning, ook aan de partner of mantelzorger. Ons motto is niet voor niets vertrouwd dichtbij. Met Zonnehuisgroep Noord hebben de inwoners van Hoogezand-Sappemeer en omstreken alle gewenste zorg binnen handbereik!

46 Door de unieke combinatie van kookwinkel en meubelzaak is Koken&Wonen aan de Meint Veningastraat 14 te Hoogezand (winkelcentrum Martenshoek), een begrip in de provincie en daarbuiten. Boordevol kookartikelen zoals pannen, bestek, servies, cadeauartikelen enz. en een uitgebreide collectie tafels, stoelen, bankstellen, kasten, relaxfauteuils, verlichting enz. enz. Ook vindt u er de Riverdale Inspirationshop, een keur aan trendy artikelen. Koken&Wonen bezorgt gratis in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Uiteraard heeft Koken&Wonen een online webshop kokenenwonen.nl, waar u online producten kunt bestellen en meer informatie vindt over dit unieke bedrijf. Speciaal voor deze beurs zet Koken&Wonen een uitgebreide collectie relax en sta-op fauteuils voor u neer tegen zeer scherpe prijzen. U kunt ze in alle rust uitproberen. De deskundige adviseurs kunnen u daar uiteraard in begeleiden. Koken&Wonen, Meint Veningastraat KG Hoogezand

47 KV de Futen KANO-VERENIGING AAN HET ZUIDLAARDERMEER Kanovereniging De Futen is helemaal gericht op recreatief kanovaren. Bij deze gezellige club kan iedereen meedoen op zijn/haar eigen niveau. CLUBAVONDEN Op woensdag is het clubavond. Dan wordt er meestal een rondje gevaren op het mooie Zuidlaardermeer. Daarbij wordt met enige regelmaat ook aandacht besteed aan de vaartechniek. VAARPROGRAMMA In het weekend worden er kanotoertochten gevaren ergens in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel of op het Wad. Het uitgebreide vaarprogramma biedt werkelijk voor elk wat wils. De fotoreportages op onze website geven daarvan een goede indruk. 50-PLUSSERS Kanovaren lijkt te zijn gemaakt voor 50-plussers. De meeste van onze clubleden zijn 50-plus (en: 40% is vrouw!), en een aantal van hen heeft het kanovaren pas op latere leeftijd ontdekt als een zeer gezonde en ontspannende bezigheid. Volgt u hun voorbeeld? BEGINNERSCURSUSSEN Kanovaren is wel iets dat je even moet leren. Jaarlijks organiseert de vereniging dan ook beginnerscursussen. Daarin krijgt u in vier lessen van 1,5 uur de basisvaardigheden aangeleerd. Bent u geïnteresseerd? Kijk op of kom eens langs op een van onze clubavonden (ons adres: Meerweg, richting De Rietzoom )

48 Meint Veningastraat KE Hoogezand tel fax Levenstestament en volmacht Wie behartigt uw belangen als u het zelf niet meer kunt? Eigenlijk wilt u er natuurlijk niet over nadenken. Maar naarmate u ouder wordt, neemt de kans toe dat u afhankelijk van anderen wordt voor huishoudelijk werk, verzorging of financiële zaken. Daarom is het goed er tijdig over na te denken wie uw belangen behartigt als u het zelf niet meer kunt. Of hiertoe tijdelijk niet in staat bent, bijvoorbeeld vanwege een ziekenhuisopname of ongeval. Het is belangrijk om zelf de regie in handen te nemen en alles volgens uw wensen en behoeften te laten vastleggen. Zo kunt u een testament of levenstestament maken, of een volmacht geven aan iemand die u vertrouwt.

49 PEARLE OPTICIENS Hoogezand Sappemeer Bij Pearle vinden we dat iedereen recht heeft op goed zicht. Het is niet alleen belangrijk om goed te kunnen functioneren, het zorgt ook dat mensen optimaal van het leven kunnen genieten. We geloven dat er niets in de weg mag staan om goed te zien. Daarom zorgt Pearle ervoor dat jij je leven goed kan zien. Wij beloven topkwaliteit oogzorg die voor iedereen betaalbaar is. Profiteer nu van onze leeftijdskorting. Hoe hoger uw leeftijd hoe hoger uw voordeel. U bent van harte welkom in onze winkel aan de Gorecht-Oost op nummer 8b. Team Pearle Hoogezand Sappemeer staat altijd voor u klaar. PEARLE OPTICIENS Hoogezand Sappemeer Gorecht-Oost 8b Tel:

50 OUDEREN IN VEILIGE HANDEN Ouderenorganisaties maken ouderenmishandeling bespreekbaar Op 13 november zijn de vier seniorenorganisaties ANBO, NOOM, PCOB en Unie KBO samen met het ministerie van VWS gestart met de voorlichtingscampagne Ouderen in Veilige Handen Deze campagne heeft als doel het taboe op ouderenmishandeling te doorbreken en ouderenmishandeling bespreekbaar te maken. Zowel bij ouderen zelf als ook in hun omgeving. De voorlichtingscampagne loopt tot eind Naar schatting worden ieder jaar Nederlanders slachtoffer van oudermishandeling. Oudermishandeling vindt plaats achter gesloten deuren en is een groter probleem dan veel mensen denken. Veel slachtoffers en betrokkenen vinden het lastig om er over te praten of hulp te zoeken. Angst, schaamte en afhankelijkheid belemmeren ouderen mishandeling kenbaar te maken. Door dit taboe wordt slechts een klein deel van de gevallen van mishandeling gemeld. De heer Theo Schomaker zal tijdens de beurs in de stand van de KBO standnummer 18 een voorlichting geven en een film vertonen over dit onderwerp.

51 Toegankelijk Groningen De website is vooral bedoeld voor mensen met een functiebeperking. Zij kunnen nu van achter de computer zelf beoordelen of een gebouw voor hen bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar is. Kan ik er in met mijn rolstoel? Mag ik mijn hulphond meenemen? Stopt de bus voor de deur? Met dit initiatief wil de PCG (Provinciale Chronisch zieken en Gehandicaptenraad ) ook bereiken dat de eigenaren van gebouwen inzien dat een goede vermelding op deze ebsite gratis reclame is. Iedereen geniet van een welverdiende vakantie of vindt het prettig om in de vrije tijd te recreëren. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Het is vaak moeilijk om in te zien of ( bijvoorbeeld) een hotel of een camping toegankelijk is. Daarom heeft Toegankelijk Groningen diverse locaties getoetst. Onder de recreatie op de website van Toegankelijk-Groningen is informatie te vinden over toegankelijkheid van voorzieningen waar men vakantie kan vieren of kan recreëren De gegevens die te vinden zijn op de website Toegankelijk-Groningen. nl zijn bijeengebracht door een groep vrijwilligers. Zij hebben de gebouwen bezocht en de gegevens ingevoerd. Dit werk is nog lang niet klaar. De komende tijd zullen er gerichte acties worden uitgevoerd om alle categorieën gebouwen: zwembaden, camping, hotels, restaurants in beeld worden gebracht. Wilt u hieraan meewerken, bel of schrijf of mail dan naar de PCG. Hoendiep TE Groningen Telefoon

52

Wegwijzer De Twee Bruggen

Wegwijzer De Twee Bruggen Wegwijzer De Twee Bruggen Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over De Twee Bruggen bij de hand! Welkom in De Twee Bruggen Verpleegd wonen Inhoudsopgave 1 Welkom... 1 2 De Twee Bruggen...

Nadere informatie

Wegwijzer Meerweide. Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over Meerweide bij de hand! Welkom in Meerweide Beschermd wonen

Wegwijzer Meerweide. Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over Meerweide bij de hand! Welkom in Meerweide Beschermd wonen Wegwijzer Meerweide Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over Meerweide bij de hand! Welkom in Meerweide Beschermd wonen Inhoudsopgave 1 Welkom... 1 2 Meerweide... 1 3 Prettig Wonen...

Nadere informatie

Wie kiest u? DE ZORGAANBIEDERS IN GOIRLE EN OMGEVING STELLEN ZICH AAN U VOOR. Mantelzorg-ondersteuning. Opvoed- en opgroeisituatie (kind) Daginvulling

Wie kiest u? DE ZORGAANBIEDERS IN GOIRLE EN OMGEVING STELLEN ZICH AAN U VOOR. Mantelzorg-ondersteuning. Opvoed- en opgroeisituatie (kind) Daginvulling Mantelzorg-ondersteuning Sociaal netwerk Daginvulling Opvoed- en opgroeisituatie (kind) Kortdurend verblijf Thuissituatie Opvoed- en opgroeisituatie (ouder) Zintuigspecifiek Huisvesting Financiële situatie

Nadere informatie

Beleidsidealen in de praktijk

Beleidsidealen in de praktijk Beleidsidealen in de praktijk Kansen en risico s vanuit het perspectief van cliënten bij de decentralisatie zorg en ondersteuning Auteur(s) Datum MOVISIE Marjet van Houten, Wilco Kruijswijk en Anita Peters

Nadere informatie

Verpleeghuis Heemswijk

Verpleeghuis Heemswijk Verpleeghuis Heemswijk Informatie ViVa! Zorggroep Kwaliteit van leven Inhoudsopgave Welkom! 3 De organisatie ViVa! Zorggroep 4 Wonen in Heemswijk 5 - indeling kamer - huisdieren - sleutel - telefoon -

Nadere informatie

AanZet. Gouden jubilaris. Paralympics 2012

AanZet. Gouden jubilaris. Paralympics 2012 Nummer 3 juli 2012 AanZet Gouden jubilaris Paralympics 2012 En verder Ouderwetse wijkzuster goedkoper en beter Maatschappelijke coalitie vraagt keuze voor Eigen Regie Tuinbouw van de Wereld in Limburg

Nadere informatie

Breepeper Kleinschalig wonen

Breepeper Kleinschalig wonen Breepeper Kleinschalig wonen Informatie ViVa! Zorggroep Kwaliteit van leven Inhoudsopgave Welkom! 3 De organisatie ViVa! Zorggroep 4 Wonen in Breepeper 5 - Huisdieren - Sleutel - Telefoon - Televisie en/of

Nadere informatie

Een greep uit het nieuws 3 Mantelzorgboete moet van tafel 4 Actuele informatie over de WMO en WMO 2015 4 Onrust berichten overheveling langdurige

Een greep uit het nieuws 3 Mantelzorgboete moet van tafel 4 Actuele informatie over de WMO en WMO 2015 4 Onrust berichten overheveling langdurige Inhoud Pagina Een greep uit het nieuws 3 Mantelzorgboete moet van tafel 4 Actuele informatie over de WMO en WMO 2015 4 Onrust berichten overheveling langdurige zorg 5 Kwaliteitscriteria ouderenzorg 5 Inzet

Nadere informatie

stichting wijkkrant Wateringse Veld

stichting wijkkrant Wateringse Veld stichting wijkkrant Wateringse Veld www.swwv.nl info@swwv.nl ZATERDAG 27 JUNI PLEIN TOT PLEIN FESTIJN (pag. 3) MMIX Voor het vijfde jaar is er weer een feest in de wijk met een uitgebreid programma, zie

Nadere informatie

BRUNSSUM. Brunssum Beweegt! Jeugdsport: jong geleerd is oud gedaan. 55+ of chronisch ziek? Beweeg dan juist mee!

BRUNSSUM. Brunssum Beweegt! Jeugdsport: jong geleerd is oud gedaan. 55+ of chronisch ziek? Beweeg dan juist mee! BRUNSSUM Toch zijn er nog steeds teveel volwassenen en kinderen die de gezonde norm voor bewegen per dag niet halen. Daarom heeft de gemeente Brunssum besloten om extra sport- en beweegactiviteiten te

Nadere informatie

Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds

Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds Goede zorg voor iedereen met COPD Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds Colofon Uitgever Binnenkort Longfonds 2010 Astma Fonds Astma Fonds Stationsplein 127 3818 LE Amersfoort Telefoon (033) 434 12 12

Nadere informatie

hoofdzaak Het plan voor 2015 Maart 2015 nummer 71 Het volgende nummer verschijnt half juni 2015 Ketenzorg en dementienetwerk Inhoud dit nummer:

hoofdzaak Het plan voor 2015 Maart 2015 nummer 71 Het volgende nummer verschijnt half juni 2015 Ketenzorg en dementienetwerk Inhoud dit nummer: hoofdzaak Maart 2015 nummer 71 Het volgende nummer verschijnt half juni 2015 Het plan voor 2015 Het jaar 2015 is begonnen in grote onzekerheid over de gevolgen van de ingrijpende reorganisatie van de zorg

Nadere informatie

GRAAN VOOR VISCH. 1e HELFT 2014 12-18 0-12 18+ JAAR JAAR JAAR

GRAAN VOOR VISCH. 1e HELFT 2014 12-18 0-12 18+ JAAR JAAR JAAR GRAAN VOOR VISCH 1e HELFT 2014 0-12 JAAR 12-18 JAAR JAAR 1 Beste wijkbewoners, In deze folder vindt u een overzicht van de activiteiten georganiseerd door verschillende aanbieders in de wijk. De activiteiten

Nadere informatie

Hof van Twente. Mantelzorgbeleid. Richtlijn voor 2014-2017

Hof van Twente. Mantelzorgbeleid. Richtlijn voor 2014-2017 Hof van Twente Mantelzorgbeleid Richtlijn voor 2014-2017 Hof van Twente 2013 Auteur: Afdelingshoofd: Wethouder: Nora Yilmaz Adrie Ouwehand Pieter van Zwanenburg Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Mantelzorg

Nadere informatie

Regie over eigen leven; wonen, werken, vrije tijd

Regie over eigen leven; wonen, werken, vrije tijd Meninge Informatief magazine over leven met een beperking in Zuidoost-Brabant Jaargang 5, oktober 2009 Regie over eigen leven; wonen, werken, vrije tijd Nummer 19 4 Stichting Regie over Eigen Leven 10

Nadere informatie

50 jaar inzamelen bij Bim-Bam

50 jaar inzamelen bij Bim-Bam Editie Waterland 3e jaargang nr 1, april t/m augustus 2015 50 jaar inzamelen bij Bim-Bam pagina 5 Opvolger Valentino Rossi? pagina 44 Een bewogen crisispleegouder LTC Anonymous bestaat 90 jaar pagina 27

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Texels Welzijn. Op Texel doet iedereen mee op basis van eigen kracht én zorg voor elkaar.

Jaarverslag 2014. Texels Welzijn. Op Texel doet iedereen mee op basis van eigen kracht én zorg voor elkaar. Jaarverslag 2014 Texels Welzijn Texels Welzijn staat voor: Texels Welzijn is het eerste aanspreekpunt voor burgers bij alle vragen op het gebied van welzijn, maatschappelijke ondersteuning en de WMO. Op

Nadere informatie

Gezond lijfblad. voor alle Limburgers OUDEREN ZORGEN NOODGEDWONGEN STEEDS MEER VOOR ZICHZELF STEEDS MEER VOOR ZICHZELF OUDEREN ZORGEN NOODGEDWONGEN

Gezond lijfblad. voor alle Limburgers OUDEREN ZORGEN NOODGEDWONGEN STEEDS MEER VOOR ZICHZELF STEEDS MEER VOOR ZICHZELF OUDEREN ZORGEN NOODGEDWONGEN Noord-Limburg 2014 nr. 4 Gezond lijfblad voor alle Limburgers Het Huis voor de Zorg wenst iedereen, hoe dan ook, een mooi kerstfeest en een nieuw jaar met veel goede zorg en weinig zorgen OUDEREN ZORGEN

Nadere informatie

VITALE MENSEN KUNNEN LANGER DEELNEMEN AAN DE MAATSCHAPPIJ. nationaal congres active ageing 2015. Nieuwe website Active Ageing Nederland

VITALE MENSEN KUNNEN LANGER DEELNEMEN AAN DE MAATSCHAPPIJ. nationaal congres active ageing 2015. Nieuwe website Active Ageing Nederland nationaal congres active ageing 2015 magazine voor active ageing professionals Nieuwe website Active Ageing Nederland Met robots langer zelfstandig WelkomLife, nieuwe website voor 50-plussers Zorgsector

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Kinderfonds Dappere Dodo s Periode 2012 t/m 2017.

Beleidsplan Stichting Kinderfonds Dappere Dodo s Periode 2012 t/m 2017. . Beleidsplan Stichting Kinderfonds Dappere Dodo s Periode 2012 t/m 2017. Index Pag. Voorwoord 1. Inleiding 1 2. Doelstellingen 4 3. Organisatie 7 4. Uitvoering 10 5. Strategie en toekomst 17 6. Communicatie

Nadere informatie

Wmo. Meedoen is belangrijk! Wmo-krant gemeente Voorst Wet maatschappelijke ondersteuning. Wet maatschappelijke ondersteuning

Wmo. Meedoen is belangrijk! Wmo-krant gemeente Voorst Wet maatschappelijke ondersteuning. Wet maatschappelijke ondersteuning Wmo Meedoen is belangrijk! Wmo-krant gemeente Voorst Meedoen is ontmoeten De gemeente heeft besloten deze krant uit te brengen om inzicht te geven in de nieuwe mogelijkheden van ondersteuning van mensen

Nadere informatie

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave:

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave: herfst 2011 De Mediant FamilieKrant is een speciale uitgave van Mediant Geestelijke Gezondheidszorg en geeft een beeld wat Mediant voor de familie doet. Familiemaand bij Mediant Van 10 oktober (landelijke

Nadere informatie

januari 2015 Adviesrapport het beweegplein De Nije Veste Averil Verberkmoes 1634852 Averil.verberkmoes@student.hu.nl Stage docent: Boudewijn Visscher

januari 2015 Adviesrapport het beweegplein De Nije Veste Averil Verberkmoes 1634852 Averil.verberkmoes@student.hu.nl Stage docent: Boudewijn Visscher januari 2015 Adviesrapport het beweegplein De Nije Veste Averil Verberkmoes 1634852 Averil.verberkmoes@student.hu.nl Stage docent: Boudewijn Visscher Stage Begeleider: Diek Scholten en Carl Verheijen Stage

Nadere informatie

Mensen met aandacht C 80 - M 100 - Y 40 - K 10. 40% grijs. Jos Meijerink Voorzitter Raad van Bestuur MeanderGroep Zuid-Limburg

Mensen met aandacht C 80 - M 100 - Y 40 - K 10. 40% grijs. Jos Meijerink Voorzitter Raad van Bestuur MeanderGroep Zuid-Limburg Jaarverslag 2 01 3 C 80 - M 100 - Y 40 - K 10 40% grijs Mensen met aandacht De belangrijkste doelstelling van Meander is om klanten ondanks beperkingen door ziekte of handicap, in staat te stellen hun

Nadere informatie

COLOFON. Op eigen kracht. Inhoudsopgave. Column: Gerard van de Ven, directeur. Samenwerkingsovereenkomst Omnia Wonen en de S.H.O.W.

COLOFON. Op eigen kracht. Inhoudsopgave. Column: Gerard van de Ven, directeur. Samenwerkingsovereenkomst Omnia Wonen en de S.H.O.W. Voel je thuis! Het informatieblad Het informatieblad van Omnia Wonen Zoekt u iets, kunt u iets, heeft u iets, deel het! Katrien Ruitenburg van Stichting Present aan het woord Zeker van een goede verzekering!

Nadere informatie

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt?

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Monique Heijmans Geeke Waverijn Lieke van Houtum ISBN 978-94-6122-248-0

Nadere informatie

Oktober 2012. Wilt u ook een bijdrage aanleveren aan een volgende nieuwsbrief? Uw kopij kunt u mailen naar onderstaande adressen!

Oktober 2012. Wilt u ook een bijdrage aanleveren aan een volgende nieuwsbrief? Uw kopij kunt u mailen naar onderstaande adressen! Nieuwsbrief Niet- aangeboren Hersenletsel (NAH) Noord-Holland Inhoud Oktober 2012 Nieuws uit Noord-Holland 1. Symposium NAH en arbeid/dagbesteding 10 december 2012. 2. Een beroerte en dan? 3. Digitale

Nadere informatie

Cursussen & Overige activiteiten

Cursussen & Overige activiteiten Cursussen & Overige activiteiten 2008 2009 Twello Stichting Samenwerkende Peuterspeelzalen Voorst Pagina 2 Inhoud Excelsior pagina 6 Stichting Samenwerkende Peuterspeelzalen Gemeente Voorst pagina 8 Gemeentelijk

Nadere informatie

Werkgroep Geestelijke Verzorging in de participatiesamenleving. Starterspakket Geestelijke Verzorging in de WMO

Werkgroep Geestelijke Verzorging in de participatiesamenleving. Starterspakket Geestelijke Verzorging in de WMO Werkgroep Geestelijke Verzorging in de participatiesamenleving Starterspakket Geestelijke Verzorging in de WMO Versie 1.2 Februari 2015 Inleiding De grote veranderingen in de zorg leveren onmiskenbaar

Nadere informatie

Michael Rogers: het is crashen of winnen. Als fysiotherapeut kunt u niet achterblijven. Ga mee in andere ziensen

Michael Rogers: het is crashen of winnen. Als fysiotherapeut kunt u niet achterblijven. Ga mee in andere ziensen Connect Het relatiemagazine van Fydee Als fysiotherapeut kunt u niet achterblijven. Ga mee in andere ziensen handelswijzen Ronald van broekhoven is dit goed voor mijn cliënt, voor mijn personeel en voor

Nadere informatie