Maat, Ritme en Timing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maat, Ritme en Timing"

Transcriptie

1 Donderdag 12 november 2009 Studiedag NVvMT HAN Nijmegen Maat, Ritme en Timing

2 Dagvoorzitters: Voorzitter NVvMT: CTO HAN: Organisator vanuit de HAN: Logo & vormgeving: Muzikale opening: Gastspreker: Workshopgevers: Irene Maijer-Kruijssen en Monique Engels Ageeth Hensen Egbert Hulshof Gerrie van den Hoef Ronald de Vries Studenten HAN Henkjan Honing Jan Garritsen en Julian Enequist Jaap Orth Andrea Hauser en Astrid Evers Willem van Oort Han Kurstjens Sem Schäning Hans Jaap Oppenheim Deelnemers informatiemarkt: Barry Emons Selexyz HAN Muziekzaak Stockenhof Stiggelbout slagwerk

3 Donderdag 12 november 2009 Studiedag NVvMT HAN Nijmegen Hersenwerk in beweging: Maat, Ritme en Timing Nadat vorig jaar de studiedag Hersenwerk zeer goed ontvangen werd en er nog veel facetten van dit thema niet belicht zijn, is dit jaar besloten dieper op het thema in te gaan, en wel met maat, ritme en timing. Deze dag wordt ingeleid door Henkjan Honing. Honing is muziekwetenschapper en onderzoekt de werking van ritme in de hersenen. Hij geeft door het hele land lezingen over zijn werk en staat bekend om zijn geanimeerde lezingen. Honing zal zijn nieuwe boek Iedereen is muzikaal (verschijnt in november 2009) presenteren tijdens de studiedag, waarna er gelegenheid is vragen te stellen. Deelnemers van de studiedag ontvangen het boek gratis en kunnen het na afloop van de lezing laten signeren. In de middag zijn er twee workshoprondes, waarin de verschillende sprekers op hun eigen manier het thema maat, ritme en timing in de hersenen belichten. Na de workshoprondes volgt een gezamenlijke afsluiting en tenslotte de borrel waar er plaats is om te netwerken en het certificaat van deelname te ontvangen.

4 Programma uur: Inschrijving en ontvangst met koffie uur: Openingswoord door Ageeth Hensen, voorzitter van de NVvMT, Egbert Hulshof namens de CTO van de HAN en aansluitend een muzikale opening op het dagthema door studenten van de HAN Nijmegen uur: Lezing Henkjan Honing uur: Vragen, signeren boek uur: Lunch uur: Mogelijkheid tot bezoeken informatiemarkt uur: Workshops ronde uur: Pauze met thee/koffie uur: Workshops ronde uur: Gezamenlijke afsluiting uur: Borrel uur: Mogelijkheid om tegen een vergoeding van 5,65 (excl. drank en ter plaatse te voldoen) een warme maaltijd te nuttigen. WEL OPGAVE VOORAF!! (via bestuurslid (at) nvvmt.nl)

5 Gastspreker Henkjan Honing uur Henkjan Honing studeerde in Utrecht, Stanford en London en is als universitair hoofddocent muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is een gepassioneerd voorvechter van dit nieuwe interdisciplinaire vakgebied, dat ons fundamentele inzichten verschaft in de rol van perceptie, emotie, geheugen, aandacht en verwachting in het luisteren naar muziek. Zie ook de website van de auteur: Wat zo bijzonder is aan Henkjans onderzoek is dat hij onderzoekt hoe muziek speelt met de luisteraar (...). Tijs Goldschmidt, VPRO Boeken Menselijk ritmevermogen is al direct compleet aanwezig bij pasgeboren kinderen. Dat blijkt uit onderzoek (...). NRC Handelsblad

6 Workshop 1 Jan Garritsen en Julian Enequist, conservatorium Artez Enschede Muziekproductie (voor beginners) Jan Garritsen, producer van onder andere filmmuziek, gamemuziek, popmuziek en dance. Julian Enequist, artiest alternatieve popmuziek en electroproducer, producer van bands. Jan Garritsen en Julian Enequist houden zich bezig met het produceren van muziek zowel in opdracht als autonoom. Ze hebben beide zowel een klassieke als moderne muziek achtergrond en al hun (vrije) tijd gaat in de muziek zitten. Inhoud van de workshop - Introductie muziekproductie - Studio setup (verschil home-studio en professioneel: wat heb ik waarvoor nodig?) - Beats maken (live demonstratie met eventueel inbreng groep) - Er kunnen vragen gesteld worden die we kunnen demonstreren. Afhankelijk van de tijd kunnen een paar producties van studenten beluisterd worden met feedback. De workshop is informatief bedoeld, maar met veel interactie met de groep. De workshopgevers zullen zo veel mogelijk vragen over muziekproductie behandelen, en tips geven aan de cursisten.

7 Workshop 2 Andrea Hauser, Astrid Evers Ritme - Beweging Stem Op TaKeTiNa geïnspireerde oefeningen binnen de muziektherapie Andrea Hauser is in 1995 afgestudeerd aan de Hogeschool Midden Nederland en werkt sindsdien als muziektherapeute in de volwassenenpsychiatrie (Altrecht, deeltijd persoonlijkheidsproblematiek). Daarnaast heeft ze klassiek zang gestudeerd aan het Conservatorium in Utrecht. Ze geeft zanglessen en stemvormingstrainingen en verzorgt gelegenheidsconcerten. In 2008 is ze gestart met haar bedrijf HeerlijkZingen ( waar ze diverse workshops aanbiedt voor bedrijven en particulieren. Twee jaar geleden kwam ze voor het eerst in aanraking met TaKeTiNa, een ritmepedagogiek die haar uitermate fascineert en inspireert. Elementen ervan past ze toe in haar eigen workshops en in haar werk als muziektherapeute. Ze vindt dat elk muziektherapeut bekend zou moeten zijn met deze krachtige manier van ritmebeleving. Astrid Evers is in 1988 afgestudeerd aan de Hogeschool Zuyd. Nadat zij eerst casemanager is geweest werkt zij sinds 2003 bij Centrum Maliebaan in Utrecht als muziektherapeut in de verslavingspsychiatrie. Daarnaast is zij bestuurslid bij Rockschool Nightnurse en vrijwilliger bij Stichting Jazz Utrecht. Zij speelt saxofoon in meerdere bands. Haar interesse in Taketina is ontstaan doordat zij in de verslavingspsychiatrie veel spannings- en ademhalingsproblematiek tegen komt. Inhoud van de workshop Bij TaKeTiNa zijn de elementen ritme, beweging en stem samengebracht in een unieke vorm, waarbij de voeten een ritme stampen, de handen een tegenritme klappen en de stem via call- en respons een mantraachtige zang eroverheen zingt. Dit resulteert uiteindelijk in een vaak complexe poliritmiek. De oefeningen worden stap voor stap opgebouwd zodat iedereen mee kan doen. Iedereen volgt in zijn eigen tempo en kan zich laten uitdagen. Veel van de oefeningen zijn vereenvoudigd toe te passen in de muziektherapiepraktijk. Alles wat daarvoor nodig is, is het lichaam als instrument en een portie creativiteit voor je eigen melodiefragmentjes; allemaal eenvoudige ingrediënten met een buitengewoon krachtige werking.

8 In deze workshop willen Andrea Hauser en Astrid Evers laten zien en laten ervaren hoe deze elementen aangeboden kunnen worden binnen de muziektherapie. Vooral bij cliënten die moeite hebben met structuur, controle loslaten en afstemmen met een groep kunnen dergelijke oefeningen goed ingezet worden.

9 Workshop 3 Willem van Oort Studiotechniek als muziektherapeutisch middel? Willem van Oort is werkzaam als muziektherapeut in het speciaal onderwijs (VSO/SO). Voor deze aanstelling was hij 9 jaar werkzaam als muziektherapeut in een jeugdbehandelinrichting. Naast zijn werk als muziektherapeut in het speciaal onderwijs werkt Willem van Oort als docent medium, methodiek, gitaar en studiotechniek aan de Creatieve Therapie Opleidingen van de HAN te Nijmegen. Inhoud van de workshop Aan de hand van luistervoorbeelden wordt inzichtelijk gemaakt hoe studiotechniek als muziektherapeutisch middel gebruikt kan worden. Er wordt een korte demonstratie met studiotechniek gegeven om een idee te geven van de mogelijkheden.

10 Workshop 4 Drs. Han Kurstjens Hoe klinkt de cliënt? Drs. Han Kurstjens is psycholoog, muziektherapeut, hogeschooldocent aan de Hogeschool van Utrecht, ISW CT, supervisor en onderzoeker KenVak. Inhoud van de workshop Uit onderzoek is gebleken dat in rapportages van muziektherapeuten de specifieke vormgeving in de muziek weinig expliciet wordt gearticuleerd. Anderzijds blijkt dit op de werkvloer wel te gebeuren, maar vaak niet systematisch. Therapeuten geven aan dit wel een zeer belangrijke observatie kern te vinden. Vanuit onderzoeksgegevens is een observatie leidraad muzikale vormgeving ontwikkeld. Tijdens de workshop wordt deze gepresenteerd en uitgeprobeerd. Dit aan de hand van casus materiaal. De workshopdeelnemers worden uitgenodigd eigen casusmateriaal in te brengen( op CD of live nagespeeld).

11 Workshop 5 Sem Schäning Djembé: van klank naar cliënt Sem Schäning is percussionist en komt uit Nijmegen. Sem geeft djembé cursussen, workshops en speelt in allerlei bands. Daarnaast bouwt hij zelf percussie-instrumenten en heeft een speciaalzaak in djembés. Inhoud van de workshop Klankontwikkeling djembé Polyritmiek Kennismaking doumdoumba (grote bastrommels die met stok bespeeld worden) Ritmische basisfiguren voor in de beroepspraktijk

12 Workshop 6 Jaap Orth De juiste snaar... Instrumental Holding Technique in muziektherapie met getraumatiseerde en forensische cliënten Jaap Orth is senior muziektherapeut en supervisor SRVB. Hij is werkzaam als muziektherapeut in Psychiatrisch Centrum De Gelderse Roos, afdeling Gespecialiseerde Psychiatrie Wolfheze, voorzitter van de vakgroep vaktherapeuten bij de Gelderse Roos en docent zelfervaring op de opleiding muziektherapie van ArtEZ Conservatorium Enschede. Inhoud van de workshop Veel getraumatiseerde vluchtelingen en patiënten uit de forensische psychiatrie hebben moeite met het verwoorden van gevoelens en van wat hen bezighoudt. Door zorgvuldig te observeren, te luisteren, je open te stellen en te experimenteren is het mogelijk om samen met de cliënt een muzikale omgeving te creëren, waarin de cliënt zich uitgenodigd en ondersteund voelt om zijn gedachten uit te spreken en gevoelens te uiten. In de workshop wordt getoond hoe dat kan werken en is er mogelijkheid om het zelf te ervaren.

13 Workshop 7 Hans-Jaap Oppenheim EMDR Behandeling voor stoornissen die verbonden zijn aan schokkende gebeurtenissen Hans-Jaap Oppenheim, psycholoog/psychotherapeut, werkt als cognitief gedragstherapeut en EMDR therapeut op de polikliniek van de GGZ Duin- en Bollenstreek. Hij werkt veel met ernstig getraumatiseerde mensen, bij wie naast de bekende PTSS klachten ook vaak sprake is van ernstige dissociatieve problemen. Hij is zowel supervisor voor de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitivieve Therapie (VGCt) als voor de Vereniging EMDR Nederland. In 2008 is het Praktijkboek EMDR uitgekomen waarvan hij een van de eindredactieleden is. Hij geeft les op de RINO over cognitieve gedragstherapie, heeft diverse lezingen gegeven over EMDR en over dissociatie en is (mede)auteur van vier hoofdstukken in boeken over EMDR en gedragstherapie. Inhoud van de workshop In deze workshop zal uitgelegd worden wat EMDR inhoudt, hoe het werkt en hoe het is toe te passen ook bij andere stoornissen dan de Post Traumatische StressStoornis (PTSS) waarvoor het als evidence based behandeling is erkend. Een en ander zal geïllustreerd worden door middel van videobeelden van een behandeling. De inhoud van de beelden kan als schokkend ervaren worden.

14 Praktische gegevens Plaats: Route: Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) Kapittelweg EN Nijmegen T (024) Er wordt u met klem aangeraden met het openbaar vervoer te reizen, i.v.m. beperkte parkeergelegenheid! Inschrijving: uur Start programma: uur Kosten: 75,00 leden NVvMT 40,00 student leden NVvMT 100,00 niet leden 75,00 studenten (ledenprijs geldt ook voor nieuwe leden) Bedragen zijn inclusief koffie, thee, lunch, borrel én boek HJ Honing. Aanmelden: Via het inschrijfformulier op (Pas na ontgangst betaling worden de workshops ingedeeld, indeling op tijdstip van betaling) De sluitingsdatum voor inschrijving is 9 november 2009 Betalen: Factuur volgt na inschrijving Accreditatie: Deze studiedag is geaccrediteerd bij de SRVB Organisatie: NVvMT in samenwerking met HAN Nijmegen Werkgroep studiedag: Monique Engels, Annemieke de Vries, Anne van Campen, Linda Peters, Irene Maijer-Kruijssen Contact: bestuurslid (at) nvvmt.nl Tot ziens op donderdag 12 november! Het bestuur van de NVvMT

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum Congres stoornis Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een AUTISMESPECTRUMSTOORNIS

Nadere informatie

Psychisch letsel. medisch en juridisch belicht WERKGROEP ARTSEN ADVOCATEN. Vrijdag 21 november 2008 10.00 uur - 17.00 uur Media Plaza Utrecht

Psychisch letsel. medisch en juridisch belicht WERKGROEP ARTSEN ADVOCATEN. Vrijdag 21 november 2008 10.00 uur - 17.00 uur Media Plaza Utrecht Psychisch letsel medisch en juridisch belicht Vrijdag 21 november 2008 10.00 uur - 17.00 uur Media Plaza Utrecht WERKGROEP ARTSEN ADVOCATEN 5 Media Plaza Utrecht Deze bijzondere locatie is gelegen in de

Nadere informatie

Harmonie in Gedrag De maatschappelijke en pedagogische betekenis van muziek

Harmonie in Gedrag De maatschappelijke en pedagogische betekenis van muziek Conferentie Harmonie in Gedrag De maatschappelijke en pedagogische betekenis van muziek Vrijdag 6 oktober 2006 Haagse Hogeschool Conferentie Harmonie in Gedrag. De maatschappelijke en pedagogische betekenis

Nadere informatie

Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk. Eerder beoordeeld met een 8! Inschrijven via www.bsl.nl/emdr

Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk. Eerder beoordeeld met een 8! Inschrijven via www.bsl.nl/emdr Eerder beoordeeld met een 8! Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk Vrijdag 27 september 2013 Jaarbeurs Utrecht Bestemd voor beginnende EMDR therapeuten, therapeuten die regelmatig verwijzen

Nadere informatie

Onderzoek Muziektherapie in Nederland

Onderzoek Muziektherapie in Nederland Onderzoek Muziektherapie in Nederland Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie Onderzoeksdoelstelling Tweeledige doelstelling Inventarisatie van muziektherapeuten in het vak Hoeveel muziektherapeuten

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

ZOMERCURSUS VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSARTSEN

ZOMERCURSUS VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSARTSEN ZOMERCURSUS VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSARTSEN Woensdag 2 t/m vrijdag 4 september 2015 bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde Toelichting PAO Heyendael organiseert, samen met de SGBO op woensdag 2 tot

Nadere informatie

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness in de praktijk Congres Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness Mindfulness mag zich de laatste

Nadere informatie

WERKGEHEUGEN. Cogmed Braingame Brian Jungle Memory. Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen.

WERKGEHEUGEN. Cogmed Braingame Brian Jungle Memory. Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen. WERKGEHEUGEN Cogmed Braingame Brian Jungle Memory Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen Congres Dinsdag 1 april 2014 Jaarbeurs Utrecht WERKGEHEUGEN Training en ondersteuning

Nadere informatie

CONGRES 6 NOVEMBER 2014

CONGRES 6 NOVEMBER 2014 Prikkelverwerking CONGRES Prikkelverwerkingsstoornissen bij kinderen en adolescenten met ASS, ADHD, ODD, CD, OCD, angst en hoogbegaafdheid Postillion Bunnik Utrecht 6 NOVEMBER 2014 prof.dr. Pieter Duker

Nadere informatie

Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma

Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma De toepassing van de richtlijn Ergotherapie aan huis bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers Post - HBO cursus 2012

Nadere informatie

Amsterdam vrijdag 07 juni 2013

Amsterdam vrijdag 07 juni 2013 Amsterdam vrijdag 07 juni 2013 Herstel in een tel? Herstelgericht werken/rehabilitatie voor kortdurende forensische titels. Over het thema. Negentien jaar geleden is het idee ontstaan bij medewerkers in

Nadere informatie

Woensdag 28 maart 2012. Studiedag NVvMT ArtEZ Conservatorium Enschede

Woensdag 28 maart 2012. Studiedag NVvMT ArtEZ Conservatorium Enschede Woensdag 28 maart 2012 Studiedag NVvMT ArtEZ Conservatorium Enschede Programma vanaf 09.00 uur: Inschrijving en ontvangst met koffie/thee 09.45-09.55: Muzikale opening 09.55-10.15: Welkomstwoord door:

Nadere informatie

Eten zonder angst. Nieuw in Nederland: Protocol Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis. Cursussen & Congressen

Eten zonder angst. Nieuw in Nederland: Protocol Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis. Cursussen & Congressen Dinsdag 20 september 2011 Jaarbeurs Utrecht Congres Eetstoornissen: Eten zonder angst Nieuw in Nederland: Protocol Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis Bestemd voor: (cognitieve-)

Nadere informatie

WORK SHOPS [ [ [ [ [ VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD

WORK SHOPS [ [ [ [ [ VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD WORK SHOPS VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE [ [ [ [ [ DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD 1 WORKSHOP GROEPSBEHANDELING VAN (SEKSUEEL) GEWELDDADIGE FORENSISCH PSYCHIATRISCHE PATIËNTEN

Nadere informatie

Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg

Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg Omgaan met (on)macht in de acute intensieve zorg Leren van ervaringen Donderdag 14 oktober 2010 te Nijmegen Inleiding Iedere hulpverlener ervaart

Nadere informatie

CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST

CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST Motivatie Wat weten we over de rol van motivatie bij kinderen en adolescenten met ADHD, ASS, gedragsproblemen, rekenproblemen en faalangst? CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST motivatie

Nadere informatie

UITNODIGING: Hogescholen dag Opleiding Fysiotherapie

UITNODIGING: Hogescholen dag Opleiding Fysiotherapie UITNODIGING: Hogescholen dag Evidence-based Onderwijs Geachte collegae, De opleiding Fysiotherapie van de nodigt U van harte uit voor hogescholen dag naar aanleiding van haar 100 jarig bestaan op vrijdag

Nadere informatie

Opleiding voor de behandeling van PTSS en andere traumagerelateerde klachten bij kinderen. Trauma Focused Cognitive Behavior Therapy (TF-CBT)

Opleiding voor de behandeling van PTSS en andere traumagerelateerde klachten bij kinderen. Trauma Focused Cognitive Behavior Therapy (TF-CBT) Opleiding voor de behandeling van PTSS en andere traumagerelateerde klachten bij kinderen Trauma Focused Cognitive Behavior Therapy (TF-CBT) AMC-De Bascule organiseert opleidingen en trainingen speciaal

Nadere informatie

ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN

ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN 10 maart 2015 CONGRES Regardz WTC Arnhem Angst, dwang en ticstoornissen Angst, dwang en tics komen bij meer dan 10% van alle kinderen en adolescenten voor. Maar

Nadere informatie

EXECUTIEVE FUNCTIES. Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014 JAARBEURS UTRECHT

EXECUTIEVE FUNCTIES. Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014 JAARBEURS UTRECHT EXECUTIEVE FUNCTIES Kinderen en adolescenten met problemen met inhibitie, cognitieve controle, emotieregulatie, werkgeheugen, motivatie en zelfregulatie thuis en op school Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014

Nadere informatie

Kinderen met bijzondere breinen

Kinderen met bijzondere breinen Kinderen met bijzondere breinen CONGRES 19 NOV 2015 JAARBEURS UTRECHT Disharmonische intelligentie, zintuiglijke prikkelverwerking, hoogbegaafdheid, auditieve informatieverwerking en werkgeheugen: niet

Nadere informatie

MARKTONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN VAKTHERAPEUTEN AAN ONDERZOEK EN OPLEIDING. Henk Smeijsters

MARKTONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN VAKTHERAPEUTEN AAN ONDERZOEK EN OPLEIDING. Henk Smeijsters MARKTONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN VAKTHERAPEUTEN AAN ONDERZOEK EN OPLEIDING 2007 Henk Smeijsters INHOUD Voorwoord... 3 Respondenten... 4 Resultaten Behoefte aan onderzoek... 6 Behoefte aan opleiding

Nadere informatie

COGIS-SYMPOSIUM 29 mei 2008 TRAUMA EN VEERKRACHT. PERSPECTIEVEN IN DE HULPVERLENING aan GETRAUMATISEERDEN

COGIS-SYMPOSIUM 29 mei 2008 TRAUMA EN VEERKRACHT. PERSPECTIEVEN IN DE HULPVERLENING aan GETRAUMATISEERDEN COGIS-SYMPOSIUM 29 mei 2008 TRAUMA EN VEERKRACHT PERSPECTIEVEN IN DE HULPVERLENING aan GETRAUMATISEERDEN TRAUMA EN VEERKRACHT SYMPOSIUM OP 29 MEI 2008 IN ARISTO UTRECHT perspectieven in de hulpverlening

Nadere informatie

Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker. Kinderen en jeugdigen

Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker. Kinderen en jeugdigen mensenkennis Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker Kinderen en jeugdigen De docente geeft duidelijk en methodisch les, vertaalt vanuit eigen ervaring complexe theorie naar praktijk. Nu zet ik

Nadere informatie

Ernstig meervoudig gehandicapten. muziek

Ernstig meervoudig gehandicapten. muziek Ernstig meervoudig gehandicapten & muziek Ellen Bom Muziektherapeute De Compaan Den Haag Activiteitencentrum Kijkduin 2007 Inleiding In deze brochure wordt ingegaan op hoe muziek kan worden ingezet om

Nadere informatie

NAJAARSSCHOOL. voor bedrijfs- en verzekeringsartsen. Woensdag 19 oktober t/m vrijdag 21 oktober 2016. bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde

NAJAARSSCHOOL. voor bedrijfs- en verzekeringsartsen. Woensdag 19 oktober t/m vrijdag 21 oktober 2016. bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde NAJAARSSCHOOL voor bedrijfs- en verzekeringsartsen Woensdag 19 oktober t/m vrijdag 21 oktober 2016 bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde Toelichting PAO Heyendael organiseert, samen met de SGBO op woensdag

Nadere informatie

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline EMOTIEREGULATIE Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline Congres Dinsdag 26 november 2013 Jaarbeurs Utrecht prof.dr. Bram Orobio de Castro prof.dr.

Nadere informatie

Zelfregulatie. bij kinderen en CONGRES 10 APRIL 2018

Zelfregulatie. bij kinderen en CONGRES 10 APRIL 2018 Zelfregulatie bij kinderen en adolescenten CONGRES 10 APRIL 2018 Zelfregulatie Snel afgeleid zijn, woedeaanvallen, moeite om te plannen, huiswerk weer vergeten... Sommige kinderen hebben meer moeite dan

Nadere informatie

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena.

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma www.cultuurpuntaltena.nl Informatie voor van het basisonderwijs Gemeente Woudrichem 019500_BIBLIOTHEEK_ALTENA_brochure_CPA_MuziekWijzer_Altena_A5.indd 16-17

Nadere informatie

Workshop Spiegeltherapie in de praktijk

Workshop Spiegeltherapie in de praktijk Workshop Spiegeltherapie in de praktijk vrijdag 15 april 2011 Erasmus MC, Rotterdam a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

Nadere informatie

Emotieregulatie BIJ KINDEREN EN ADOLESCENTEN

Emotieregulatie BIJ KINDEREN EN ADOLESCENTEN Emotieregulatie BIJ KINDEREN EN ADOLESCENTEN CONGRES DONDERDAG 2 NOVEMBER 2017 Emotieregulatie Boosheid, woedeaanvallen, angst, frustratie, verdriet en somberheid: veel kinderen en adolescenten hebben

Nadere informatie

Symposium Verslaving en criminaliteit

Symposium Verslaving en criminaliteit Symposium Verslaving en criminaliteit Maandag 5 oktober 2009 - Jaarbeurs Utrecht Bestemd voor: het veld van de (forensische) verslavingszorg/ ggz beleidsmakers ministeries van VWS en Justitie/Diforzo/

Nadere informatie

Vernieuwend Volgen. Uitnodiging. donderdag 11 november 2010. 5 jaar Instituut Sociale Studies

Vernieuwend Volgen. Uitnodiging. donderdag 11 november 2010. 5 jaar Instituut Sociale Studies Vernieuwend Volgen 5 jaar Instituut Sociale Studies donderdag 11 november 2010 Uitnodiging donderdag 11 november 2010 Vernieuwend Volgen 5 jaar Instituut Sociale Studies Donderdag 11 november 2010 vieren

Nadere informatie

Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies.

Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies. 16 mei, 17 mei 2019 Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies. Introductie Zelfs voor ervaren professionals roept

Nadere informatie

EXECUTIEVE FUNCTIES. bij kinderen en adolescenten. Jaarbeurs Utrecht. De stand van zaken. Donderdag 27 juni 2013

EXECUTIEVE FUNCTIES. bij kinderen en adolescenten. Jaarbeurs Utrecht. De stand van zaken. Donderdag 27 juni 2013 EXECUTIEVE FUNCTIES bij kinderen en adolescenten Congres De stand van zaken Donderdag 27 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht EXECUTIEVE FUNCTIES De stand van zaken 2013 Executieve functies zijn de afgelopen jaren

Nadere informatie

Focus Group Seminar Versterk je persoonlijke balans en effectiviteit Zaterdag 23 Januari 2016

Focus Group Seminar Versterk je persoonlijke balans en effectiviteit Zaterdag 23 Januari 2016 Focus Group Seminar Versterk je persoonlijke balans en effectiviteit Zaterdag 23 Januari 2016 olv Annemieke Meurs en Saskia van Wijngaarden Focus Group Seminar Focus Group is een workshop gefocust op creatieve

Nadere informatie

CONGRES ZATERDAG 14 MAART 2015. Het thema van dit jaar is: Het raakt je!

CONGRES ZATERDAG 14 MAART 2015. Het thema van dit jaar is: Het raakt je! CONGRES ZATERDAG 14 MAART 2015 Hierbij willen we je van harte uitnodigen voor het jaarlijkse VSD congres. Ook dit jaar hebben we weer erg ons best gedaan om een aantal inspirerende sprekers te vinden en

Nadere informatie

Uitnodiging. Congres: Het gezin centraal. Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling

Uitnodiging. Congres: Het gezin centraal. Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling Uitnodiging Congres: Het gezin centraal Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling Datum: Donderdag 1 oktober 2015 Tijd: Plaats: 09.30-16.00 uur The colour kitchen, Utrecht Project: Gezinsgericht

Nadere informatie

EMDR bij adolescenten

EMDR bij adolescenten EMDR bij adolescenten Een vorm van traumabehandeling Marijke de Koning-Groothuizen ZMC Kinderen en Jongeren van de Gelderse Roos Voorbeelden uit de praktijk Sofie, 16 jaar. Klachten, sinds ongeveer een

Nadere informatie

Sherborne en gehechtheid

Sherborne en gehechtheid Kerngroep Sherborne Nederland organiseert Studiedag: Sherborne en gehechtheid Sherborne bewegingspedagogiek met kinderen bij wie sprake is van basisonveiligheid 25 juni 2010 Locatie: Opleidingscentrum

Nadere informatie

Psychologie in het vertrouwenswerk

Psychologie in het vertrouwenswerk Donderdag 18 januari 2018 9.30-16.00 uur Aristo Accommodaties, Utrecht Psychologie in het vertrouwenswerk Conferentie voor vertrouwenspersonen in het mbo Psychologie in het vertrouwenswerk Psychologische

Nadere informatie

Congres Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten

Congres Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten Congres Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten Vrijdag 11 september 2009 Jaarbeurs, Utrecht Bestemd voor psychotherapeuten psychologen orthopedagogen psychiaters Cursussen & Congressen www.bsl.nl/trauma

Nadere informatie

Studiedag Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie

Studiedag Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie Studiedag Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie Stenden Hogeschool Leeuwarden Vrijdag 12 april 2014 Programma 09.15-10.00 Inschrijving, ontvangst met koffie/thee +oranjekoek in de centrale hal 10.00-10.10

Nadere informatie

Diagnostiek de Ambelt. Resultaat boeken. de Ambelt. Ons aanbod 2014-2015

Diagnostiek de Ambelt. Resultaat boeken. de Ambelt. Ons aanbod 2014-2015 Diagnostiek de Ambelt 2014-2015 Ons aanbod Resultaat boeken. de Ambelt Inhoudsopgave 1. Wie zijn wij?... 3 2. Aanbod Diagnostiek... 5 Consult gedragswetenschapper... 5 Traject Handelingsgerichte Diagnostiek...

Nadere informatie

Hoe kom ik aan nieuwe technisch commerciële medewerkers? Praktijkworkshop over het zelf opleiden als erkend leerbedrijf

Hoe kom ik aan nieuwe technisch commerciële medewerkers? Praktijkworkshop over het zelf opleiden als erkend leerbedrijf Inleiding Programma Aanmelden Route Hoe kom ik aan nieuwe technisch commerciële medewerkers? Praktijkworkshop over het zelf opleiden als erkend leerbedrijf Er is nog steeds structurele nood op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

DYNAMIEK IN DE ACUTE INTENSIEVE ZORG

DYNAMIEK IN DE ACUTE INTENSIEVE ZORG INVITATIONAL CONFERENCE Donderdag 19 november 2015 vanaf 12.00 uur Locatie: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Kapittelweg 33, Nijmegen DYNAMIEK IN DE ACUTE INTENSIEVE ZORG in samenwerking met: twitter

Nadere informatie

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen!

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! RiQQ CURSUSSEN 2013-2014 Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! Genoeg uitgerust in de vakantie en weer zin om lekker bezig te zijn met zingen toneelspelen of tekenen? Schrijf je nu in voor een cursus van Cultuurbedrijf

Nadere informatie

interdisciplinaire samenwerking

interdisciplinaire samenwerking ASSISTENTENDAG 2016 VRIJDAG 18 MAART interdisciplinaire samenwerking bij registratie vóór 1 maart 2016 van 130,- voor 110,- + parkeerkaart gratis Locatie Evenementenlocatie Gooiland Emmastraat 2 1211 NG

Nadere informatie

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Informatie voor afgestudeerden in de psychologie en pedagogiek, voor GZ-psychologen en psychotherapeuten

Nadere informatie

Congres Behandeling van verstoorde

Congres Behandeling van verstoorde Congres Behandeling van verstoorde hechting Bij kinderen Donderdag 19 september 2013, Jaarbeurs Utrecht Met onderwerpen als: De laatste ontwikkelingen op het gebied van verstoorde hechting bij kinderen

Nadere informatie

Creativiteit in crisistijd

Creativiteit in crisistijd STUDIEDAG Creativiteit in crisistijd GNOON studiedag voor vaktherapeuten 19 november 2009 Deventerstraat 459, GGNet te Apeldoorn Cheval articulé, Don Adrien Maeght Beste collega, Het zijn spannende tijden

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie een effectieve psychotherapie

Cognitieve gedragstherapie een effectieve psychotherapie Cognitieve gedragstherapie een effectieve psychotherapie Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 3 Cognitieve gedragstherapie Een effectieve psychotherapie In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

FAS(D) Herkennen, Diagnostiek en Behandeling

FAS(D) Herkennen, Diagnostiek en Behandeling FAS(D) Herkennen, Diagnostiek en Behandeling Bijscholing Vrijdag 12 mei en 16 juni 2017 9.30-16.30 uur Gelre Ziekenhuis Apeldoorn zorgoplossingen FAS(D) herkennen, diagnostiek en behandeling Alcohol tijdens

Nadere informatie

In het afgelopen jaar heeft een groot aantal professionals de workshop Kennismaken met Oplossingsgericht Werken gevolgd.

In het afgelopen jaar heeft een groot aantal professionals de workshop Kennismaken met Oplossingsgericht Werken gevolgd. Beste nieuwsbrieflezer, Leuk dat je deze (korte) nieuwsbrief hebt geopend. Ik stel het erg op prijs dat je interesse hebt. Hierbij stel ik je in kennis van het workshopaanbod voor de komende periode. Heb

Nadere informatie

M1028. Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis

M1028. Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis M1028 Introductiecursus Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG mensenkennis Introductiecursus voor gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG Een initiatief van de Vereniging

Nadere informatie

Post-mbo opleiding autisme

Post-mbo opleiding autisme Post-mbo opleiding autisme mensenkennis De docent zocht aansluiting bij onze wensen en dat is erg prettig. Post-mbo opleiding autisme Wie werkt met mensen met autisme, weet dat zij een heel eigen benadering

Nadere informatie

Post-hbo opleiding autismespecialist

Post-hbo opleiding autismespecialist Post-hbo opleiding autismespecialist mensenkennis De docente is duidelijk, enthousiast en motiverend. Ik heb inzicht gekregen in wat ik in mijn rol als hulpverlener kan doen en waar ik rekening mee moet

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie

Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie Deze PowerPoint presentatie is gemaakt door het studentlid in het bestuur van de (NVvMT), in het kader van een lezing die zij namens de NVvMT gaf aan een studievereniging. De illustraties en de functies

Nadere informatie

Inspiratiedag. De Basis GGz: Doen wat werkt. Zaterdag 13 september 2014 World Forum in Den Haag www.dagvandecgt.nl

Inspiratiedag. De Basis GGz: Doen wat werkt. Zaterdag 13 september 2014 World Forum in Den Haag www.dagvandecgt.nl Inspiratiedag De Basis GGz: Doen wat werkt Voor huisartsen, kaderhuisartsen GGz, praktijkondersteuners huisarts (POH GGz), psychologen werkzaam in de Basis GGz Zaterdag 13 september 2014 World Forum in

Nadere informatie

Rehabilitatie in de praktijk

Rehabilitatie in de praktijk Rehabilitatie in de praktijk Voor jongvolwassenen met een psychotische stoornis Utrecht, 23 april 2008 Lectoraat Rehabilitatie Rehabilitatie in de praktijk Voor jongvolwassenen met een psychotische stoornis

Nadere informatie

CONGRES PROGRAMMACOMMISSIE. EMPATHIE. Het geheime wapen in de psychotherapie en de hulpverlening

CONGRES PROGRAMMACOMMISSIE. EMPATHIE. Het geheime wapen in de psychotherapie en de hulpverlening CONGRES EMPATHIE. Het geheime wapen in de psychotherapie en de hulpverlening PROGRAMMACOMMISSIE Stichting Sympopna organiseert in samenwerking met Diagnosis Uitgevers een congres getiteld Empathie. Het

Nadere informatie

11.00-16.00 Woonzorgcentrum Eben Haëzer op burendag-markt, Winkelcentrum Gein

11.00-16.00 Woonzorgcentrum Eben Haëzer op burendag-markt, Winkelcentrum Gein Zaterdag 21 september 11.00-16.00 Woonzorgcentrum Eben Haëzer op burendag-markt, Winkelcentrum Gein Op de burenmarkt bij het Winkelcentrum Gein kunnen belangstellende bewoners bij de marktstand van het

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie. Afdeling Psychiatrie

Cognitieve gedragstherapie. Afdeling Psychiatrie Cognitieve gedragstherapie Afdeling Psychiatrie Cognitieve gedragstherapie Wat is cognitieve gedragstherapie? Cognitieve gedragstherapie bestaat uit twee onderdelen; cognitieve therapie en gedragstherapie.

Nadere informatie

Cure & Care Development organiseert het symposium 99 JAAR NARCISME. 18 april 2013 Rijnpoort gebouw, Groningensingel 1 te Arnhem 1/6

Cure & Care Development organiseert het symposium 99 JAAR NARCISME. 18 april 2013 Rijnpoort gebouw, Groningensingel 1 te Arnhem 1/6 Cure & Care Development organiseert het symposium 99 JAAR NARCISME 18 april 2013 Rijnpoort gebouw, Groningensingel 1 te Arnhem 1/6 SYMPOSIUM 99 JAAR NARCISME Het is 99 jaar geleden dat Sigmund Freud (1856-1939)

Nadere informatie

Congres Leerproblemen

Congres Leerproblemen ? bij kinderen Congres Leerproblemen en adolescenten DINSDAG 15 NOVEMBER 2016 DRIEBERGEN Leerproblemen Leerstoornissen en -problemen komen helaas vrij veel voor. Ongeveer een op de vijf kinderen of adolescenten

Nadere informatie

Informatiefolder Themagroep Late Volwassenheid

Informatiefolder Themagroep Late Volwassenheid Informatiefolder Themagroep Late Volwassenheid 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave: blz. 2 Algemene informatie: blz. 3 Het programma en te verwachten resultaten: blz. 4-5 Voor wie: blz. 6 Over de therapeut:

Nadere informatie

Kinderen met bijzondere breinen

Kinderen met bijzondere breinen Kinderen met bijzondere breinen Niet elk kinderbrein werkt hetzelfde. Wat weten we over de verschillen? En belangrijker: hoe kunnen we met de verschillen omgaan? Thuis en op school? herhaling COngreS 16

Nadere informatie

NIFP OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP. Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek!

NIFP OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP. Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek! OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek! Jaargang 2009-2010 NIFP NEDERLANDS INSTITUUT VOOR FORENSISCHE PSYCHIATRIE EN PSYCHOLOGIE Een forensisch psychiater

Nadere informatie

Studiedag Tussen de oren de invloed van muziek op het brein, in theorie en praktijk Woensdag 8 april 2015 HU Amersfoort

Studiedag Tussen de oren de invloed van muziek op het brein, in theorie en praktijk Woensdag 8 april 2015 HU Amersfoort Studiedag Tussen de oren de invloed van muziek op het brein, in theorie en praktijk Woensdag 8 april 2015 HU Amersfoort Programma 9.00-9.30 Inschrijving en ontvangst met koffie/thee 9.30-9.45 Muzikale

Nadere informatie

Overtuigen in de rechtszaal

Overtuigen in de rechtszaal Presentatietraining voor gedragsdeskundigen Overtuigen in de rechtszaal Over de drempel! Ik ontdekte: plezier in spreken en presenteren...zelfs op zitting Een zitting kun je niet opnieuw doen en moet je

Nadere informatie

De jeugd van tegenwoordig

De jeugd van tegenwoordig ACT CONGRES De jeugd van tegenwoordig Verbonden of verdwaald? Veel Nederlandse jongeren geven hun leven een dikke voldoende. Zo blijkt gelukkig uit cijfers van het CBS. Toch geldt dit helaas niet voor

Nadere informatie

Inschrijven via www.bsl.nl/nvvp

Inschrijven via www.bsl.nl/nvvp Tot welke prijs?! De keuzes van de vrijgevestigde GGZ-professional anno 2013 Vrijdag 14 juni 2013 Rode Hoed, Amsterdam Dit congres is bestemd voor vrijgevestigde gz- en klinisch psychologen, psychotherapeuten

Nadere informatie

de Kunsten van het Leven Programma

de Kunsten van het Leven Programma ^ de Kunsten van het Leven Programma 1 n o v e m b e r 2 0 0 8 9.30 16.30 uur. Opleiding CT-Amersfoort Hooglandseweg-Noord 140 Amersfoort. 09.30-10.00 uur Ontvangst 10.00-10.45 uur Inleiding Henk Smeijsters

Nadere informatie

Ik zie, jij ziet, wij zien... beeldvormend medisch onderzoek

Ik zie, jij ziet, wij zien... beeldvormend medisch onderzoek Ik zie, jij ziet, wij zien... beeldvormend medisch onderzoek Scholingen & Trainingen Datum: Dinsdag 12 mei 2015 Locatie: Jaarbeurs Utrecht Ik zie, jij ziet, wij zien... beeldvormend medisch onderzoek Datum:

Nadere informatie

Preventieve GGZ van vroeg tot later

Preventieve GGZ van vroeg tot later Rob Giel Onderzoekcentrum Preventieve GGZ van vroeg tot later Locatie: Mediant Geestelijke Gezondheidszorg, Helmertheater Broekheurnering 1050, 7546 TA Enschede Datum:13-12-2016 Tijd: 13.00-16.50 uur Preventieve

Nadere informatie

Postmaster opleiding spelpsychotherapie. De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven.

Postmaster opleiding spelpsychotherapie. De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven. mensenkennis De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven. Postmaster opleiding spelpsychotherapie Postmaster opleiding spelpsychotherapie Kinderen

Nadere informatie

De toekomst van het wonen is niet van gisteren

De toekomst van het wonen is niet van gisteren Uitnodiging SVn Deelnemersbijeenkomst De toekomst van het wonen is niet van gisteren Donderdagmiddag 6 november 2014 Media Plaza Jaarbeurs Utrecht Welkom U bent van harte welkom op de negende SVn Deelnemersbijeenkomst!

Nadere informatie

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares Zorgprogramma Amares Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die behandeling krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor ouder(s)/verzorger(s) die binnenkort

Nadere informatie

Gek met dieren! De therapeutische werking van huisdieren in de psychiatrie 12 juni 2007. Artis Congrescentrum Plantage Middenlaan 43 Amsterdam

Gek met dieren! De therapeutische werking van huisdieren in de psychiatrie 12 juni 2007. Artis Congrescentrum Plantage Middenlaan 43 Amsterdam De therapeutische werking van huisdieren in de psychiatrie 12 juni 2007 Artis Congrescentrum Plantage Middenlaan 43 Amsterdam Gek met dieren! AMC de Meren Huisdieren hebben een grote betekenis voor mensen

Nadere informatie

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5.

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen : UITNODIGING vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht Accreditatie FGzP: 6 punten Voorwoord Geachte collega, In het voorjaar van

Nadere informatie

Muziek! Passend in Onderwijs?

Muziek! Passend in Onderwijs? Symposium Opleiding Docent Muziek vrijdag 6 maart 2015 Muziek! Passend in Onderwijs? Over de rol van muziek in Passend Onderwijs Programma Sander Ruijters Yolande Eymael René Pisters Daan Gooren 10.00

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Talent in de kleuterklas herkennen en begeleiden Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Slimme kleuters! In deze gids zetten we de details

Nadere informatie

Directieve Therapie. Cure & Care Development organiseert in samenwerking met de Stichting Directieve Therapie en Uitgeverij Boom het symposium

Directieve Therapie. Cure & Care Development organiseert in samenwerking met de Stichting Directieve Therapie en Uitgeverij Boom het symposium Cure & Care Development organiseert in samenwerking met de Stichting Directieve Therapie en Uitgeverij Boom het symposium Directieve Therapie 13 September 2012 t Zand te Maarssen 1/6 SYMPOSIUM Directieve

Nadere informatie

Dagbehandeling voor zwangere vrouwen (P3)

Dagbehandeling voor zwangere vrouwen (P3) Centrumlocatie U komt in aanmerking voor de dagbehandeling voor zwangere vrouwen met psychiatrische problemen. In deze folder wordt uitgelegd wat wij u tijdens de dagbehandeling bieden en wat wij van u

Nadere informatie

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Samenvatting Scores Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Zowel uit de beoordelingen in de vorm van een rapportcijfer als de aanvullende opmerkingen, blijkt dat de

Nadere informatie

Uitnodiging. endo richt lijn. Een evidence based handvat voor de endodontische behandeling

Uitnodiging. endo richt lijn. Een evidence based handvat voor de endodontische behandeling Uitnodiging De endo richt lijn Een evidence based handvat voor de endodontische behandeling Voorjaarscongres NVvE Zaterdag 7 maart 2015 Hotel Okura Amsterdam Met medewerking van de universiteiten van Nijmegen,

Nadere informatie

KENNIS DELEN IS KENNIS OPDOEN!

KENNIS DELEN IS KENNIS OPDOEN! De PvPI Nijmegen/Horst organiseert: TOP LEZINGEN 2018 KENNIS DELEN IS KENNIS OPDOEN! 15 MEI 19 SEPTEMBER 12 NOVEMBER Na de succesvolle thema-avonden uit eigen praktijk, die we in 2017 voor u verzorgden,

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Talent in de kleuterklas herkennen en begeleiden Groep 2 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Slimme kleuters! In deze gids zetten

Nadere informatie

Spreek tot de verbeelding

Spreek tot de verbeelding De beste training; spreken met PowerPoints Wegens succes!! Extra training op 20 september 2013 Unieke training pakt alle aspecten voor inspirerende presentaties Voor wie - Directeuren - Managers - Adviseurs

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf Format samenvatting aanvraag Opmerking vooraf Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitend onderstaande samenvatting dan kunt u dat kenbaar maken bij het

Nadere informatie

Trauma bij stemming- en angststoornissen: nieuwe inzichten en behandelmogelijkheden?

Trauma bij stemming- en angststoornissen: nieuwe inzichten en behandelmogelijkheden? Rob Giel Onderzoekcentrum Trauma bij stemming- en angststoornissen: nieuwe inzichten en behandelmogelijkheden? NNNSA symposium 2019 Vrijdag 13 september 2019 9:30-17:00 uur Groninger Museum Trauma bij

Nadere informatie

Najaarscongres NVFG Broodnodig; NVFG najaarscongres over voeding en beweging bij ouderen

Najaarscongres NVFG Broodnodig; NVFG najaarscongres over voeding en beweging bij ouderen Najaarscongres NVFG Broodnodig; NVFG najaarscongres over voeding en beweging bij ouderen Vrijdag 27 september 2013 Golden Tulip Hotel Ampt van Nijkerk Nijkerk Voorwoord Het is algemeen bekend dat zowel

Nadere informatie

COMMUNICATIE EN INTERACTIE

COMMUNICATIE EN INTERACTIE C ONGRES COMMUNICATIE EN INTERACTIE Werken aan betere uitkomsten van zorg IN DE GGZ Als hulpverleners in de gezondheidszorg staan we voor de uitdagende opdracht om effectief om te gaan met cliënten die

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

Stemmings-en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg

Stemmings-en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg Rob Giel Onderzoekcentrum Stemmings-en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg NNNSA symposium 16 maart 2018 Groninger Museum Info Stemmings- en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg

Nadere informatie

Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019

Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019 Rob Giel Onderzoekcentrum Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019 Dinsdag 7 mei 2019 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Info Depressie-Plus: de vele kleuren van depressie bij ouderen

Nadere informatie

COMMUNICATIE EN INTERACTIE

COMMUNICATIE EN INTERACTIE C ONGRES COMMUNICATIE EN INTERACTIE Werken aan betere uitkomsten van zorg IN DE GGZ Als hulpverleners in de gezondheidszorg staan we voor de uitdagende opdracht om effectief om te gaan met cliënten die

Nadere informatie

Dagvoorzitter at Jaarcongres Klinisch Psychologen & Klinisch Neuropsychologen

Dagvoorzitter at Jaarcongres Klinisch Psychologen & Klinisch Neuropsychologen Annette van Schagen A.van.Schagen@centrum45.nl Ervaring at Stichting Centrum '45 april 2014 - Huidig (4 maanden) Dagvoorzitter at Jaarcongres Klinisch Psychologen & Klinisch Neuropsychologen april 2014

Nadere informatie