Omzendbrief VR 2014/20

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Omzendbrief VR 2014/20"

Transcriptie

1 Omzendbrief VR 2014/20 Aan de diensten van de Vlaamse overheid, met uitzondering van OPZ Geel en OPZ Rekem Aan de privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschappen Aan de Watergroep en de SERV Kabinet van de minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid, Landbouw en Plattelandsbeleid Kabinet van de viceminister-president en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand Arenbergstraat 7, 1000 BRUSSEL Tel Fax kabinet.bourgeois@vlaanderen.be Aan de kabinetten van de leden van de Vlaamse Regering Datum: Betreft: Leidraad voor de organisatie van het klachtenmanagement, ter uitvoering van het decreet van 1 juni 2001 houdende toekenning van een klachtrecht ten aanzien van de bestuursinstellingen - actualisering Het decreet van 1 juni 2001 houdende toekenning van een klachtrecht ten aanzien van de bestuursinstellingen, hierna het Klachtendecreet te noemen, gewijzigd bij de decreten van 20 februari 2004, 17 juni 2011 en 21 juni 2013, bevat een algemene regeling voor de eerstelijnsklachtenbehandeling door de bestuursinstellingen van de Vlaamse overheid (waaronder de entiteiten van de Vlaamse administratie, met uitzondering van OPZ Geel en Rekem 1, en de Vlaamse openbare instellingen). Het is in werking getreden op 1 januari Hierna gaat de link naar het decreet in de Vlaamse Codex. Artikel 4 van het Klachtendecreet bepaalt dat elke bestuursinstelling zorg draagt voor een behoorlijke behandeling van de mondelinge en schriftelijke klachten over haar handelingen en werking. De bestuursinstelling zet daartoe een klachtenvoorziening op. Ter uitvoering van het decreet en met het oog op een gecoördineerde aanpak van het klachtenmanagement bij de Vlaamse overheid, bevat deze omzendbrief een aantal algemene instructies waarnaar elke bestuursinstelling zich moet richten. Deze omzendbrief vervangt omzendbrief VR 2005/20 van 18 maart Een actualisering was immers nodig naar aanleiding van de wijziging van het 1 OPZ Geel en Rekem werden bij het decreet van 21 juni 2013 uitgesloten uit het toepassingsgebied van het decreet van 1 juni 2001 houdende toekenning van een klachtrecht ten aanzien van bestuursinstellingen omdat zij een interne ombudsdienst hebben, overeenkomstig de ziekenhuiswetgeving. Deze uitsluiting sluit niet de toepassing uit van het decreet van 7 juli 1998 houdende instelling van de Vlaamse ombudsdienst.

2 2 Klachtendecreet bij het decreet van 17 juni 2011 (globale klachtenrapportering door een centraal punt van het beleidsdomein voor de Vlaamse administratie). Bovendien heeft de wijziging van het decreet van 7 juli 1998 houdende instelling van de Vlaamse Ombudsdienst, hierna het Ombudsdecreet te noemen, bij het decreet van 9 november 2012 gevolgen voor het klachtenmanagement in de Vlaamse overheid (zie punt 1 en 3.5). Bij verwijzing naar personen wordt hierna de mannelijke vorm gebruikt. Toepassingsgebied Deze omzendbrief is van toepassing op de diensten van de Vlaamse overheid (met uitzondering van OPZ Geel en OPZ Rekem), de privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschappen, de SERV, de Watergroep en de kabinetten van de leden van de Vlaamse Regering. Deze omzendbrief is niet van toepassing op de VRT, UZ Gent en De Lijn. 1. Definiëring van het begrip verzoeker Het Klachtendecreet geeft aan iedereen zowel natuurlijke personen als rechtspersonen het recht om binnen bepaalde voorwaarden kosteloos een klacht in te dienen bij een bestuursinstelling over de handelingen en de werking van die bestuursinstelling. Door de wijziging van het Ombudsdecreet bij het decreet van 9 november 2012 (zie punt 3.3) kunnen personeelsleden van de bestuursinstellingen voortaan ook met klachten over de eigen werksituatie, de arbeidsbetrekkingen en de toepassing van de rechtspositieregeling (op de eerste lijn) terecht bij hun eigen bestuursinstelling. 2. Definiëring van het begrip klacht 2.1 Een klacht is een manifeste uiting, zowel mondeling, schriftelijk als elektronisch, waarbij een ontevreden verzoeker bij de overheid klaagt over een door de overheid verrichte of verzuimde handeling of prestatie. Klachten moeten betrekking hebben op: - ofwel een concrete handelwijze van een bestuursinstelling in een bepaalde aangelegenheid; - ofwel de concrete toepassing van een bestaande regelgeving. De klachtenprocedure is niet van toepassing op: - algemene klachten over regelgeving; - algemene klachten over het al dan niet gevoerde beleid; - klachten over beleidsvoornemens of verklaringen. De verzoeker mag een klachtenprocedure niet opstarten voor feiten of handelingen waarvoor een georganiseerde administratieve beroepsmogelijkheid bestaat zolang hij geen gebruik heeft gemaakt van die beroepsmogelijkheid. Hij mag evenmin een klachtenprocedure opstarten als er een jurisdictioneel beroep aanhangig is (zie ook punt 4.4).

3 3 Klachten over de behandeling zelf van georganiseerde administratieve beroepsmogelijkheden zijn wel mogelijk in het kader van het Klachtendecreet, bijvoorbeeld over te lange behandeltermijnen, het feit dat briefwisseling niet beantwoord wordt of onvoldoende informatieverstrekking. 2.2 Een klacht moet goed onderscheiden worden van een melding en van een vraag om informatie. In geval van een melding signaleert de verzoeker een bepaalde tekortkoming in het functioneren van de overheid. Bijvoorbeeld een eerste melding van een defect aan het wegdek, van foutieve gegevens in een publicatie of op een website, of van de verkeerde spelling van een naam. In geval van een vraag om informatie moet de verzoeker op een snelle en correcte wijze worden ingelicht of doorverwezen. Het spreekt vanzelf dat het niet correct inspelen op meldingen of vragen om informatie wel aanleiding kunnen geven tot het formuleren van een klacht door de verzoeker. Bijvoorbeeld als ondanks herhaalde meldingen het defect aan het wegdek niet hersteld wordt, of foutieve gegevens of een foutieve spelling niet gecorrigeerd worden. 2.3 Klachten over de handelingen en de werking van een bestuursinstelling kunnen niet alleen geformuleerd worden als het om handelingen gaat van personen die zich in een rechtstreekse arbeidsverhouding met de bestuursinstelling bevinden. Klachten kunnen ook betrekking hebben op personen die werken voor derden en die, in opdracht van een bestuursinstelling via een contract diensten voor de bestuursinstelling verrichten of bepaalde werkzaamheden uitvoeren (bijvoorbeeld catering- of schoonmaakpersoneel, aannemers) Bestuursinstellingen moeten klachten, net als meldingen en vragen om informatie, beschouwen als een positief signaal vanwege de verzoeker, als een bron van concrete en bruikbare informatie over de kwaliteit van de uitvoeringspraktijk van de Vlaamse overheid. Tekortkomingen in ons functioneren kunnen door die klachten aan het licht komen. Klachten zijn dan ook een waardevol instrument van feedback vanwege de verzoekers. Ze vormen de basis voor kwaliteitsverbetering. Het is de plicht van alle bestuursinstellingen om een klantgerichte cultuur te ontwikkelen, onder meer door hun medewerkers te informeren over de klachtenregeling en de nodige lessen te trekken uit het klachtenbeeld van de eigen organisatie. Op basis daarvan moeten ze de nodige initiatieven nemen voor een meer klantgerichte werking. 2.5 Het is denkbaar dat het in een aantal gevallen niet volledig duidelijk is of een bepaalde boodschap vanwege de verzoeker moet worden begrepen als een klacht en de procedure van klachtenbehandeling bijgevolg van toepassing is. In die gevallen is het raadzaam om vanuit een maximaal klantgerichte benadering, het begrip klacht ruim te interpreteren en alle mogelijke stappen te zetten om op een correcte wijze de vraag van de verzoeker te beantwoorden.

4 4 3. De algemene organisatie van de klachtenbehandeling bij de Vlaamse overheid De klachtenontvangst en -behandeling gebeurt bij de Vlaamse overheid in drie stappen. Als de verzoeker een klacht rechtstreeks indient bij de betrokken bestuursinstelling, vervalt de eerste stap. 3.1 Nulde lijn: de Vlaamse Infolijn (1700) als oriëntatie- en doorverwijzingspunt Bij de Vlaamse Infolijn (1700) kunnen verzoekers terecht die klachten hebben, maar niet weten aan wie ze die moeten richten. De Vlaamse Infolijn behandelt de klacht niet, maar verwijst de verzoeker door naar een door de bestuursinstelling opgegeven aanspreekpunt. 3.2 Eerste lijn: de interne klachtenbehandeling door de bestuursinstelling Het Klachtendecreet van 1 juni 2001 regelt de eerstelijnszorg: de interne klachtenbehandeling door de bestuursinstelling. Binnen de krijtlijnen die in het Klachtendecreet en deze omzendbrief zijn uitgezet, beslist elke bestuursinstelling autonoom op welke wijze ze de klachtenbehandeling organiseert. Dat betekent onder meer dat ze zelf belast is met de wijze waarop ze de klachtenbehandeling organiseert en het personeel dat ze daarvoor inzet. Het jaarlijkse klachtenboek van de Vlaamse ombudsman ( bevat tal van voorbeelden over hoe dat het best kan gebeuren. 3.3 Tweede lijn: de externe klachtenbehandeling door de Vlaamse Ombudsdienst. Binnen de bepalingen van het Ombudsdecreet behandelt de Vlaamse Ombudsdienst klachten waaraan volgens de verzoeker niet of onvoldoende tegemoet is gekomen bij de interne klachtenbehandeling of die niet of niet op tijd werden behandeld bij de interne klachtenbehandeling. Naar aanleiding van de wijziging van het Ombudsdecreet bij het decreet van 9 november 2012 (bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 7 december 2012) is de Vlaamse Ombudsdienst voortaan ook bevoegd voor klachten van personeelsleden van de bestuursinstellingen over hun eigen werksituatie, de arbeidsbetrekkingen of de toepassing van de rechtspositieregeling op de tweede lijn. Het gaat in dat geval alleen om die klachten waaraan volgens de verzoeker - niet of onvoldoende is tegemoetgekomen bij de interne klachtenbehandeling van de bestuursinstelling. 3.4 Naast die drietrapsbenadering bij klachtenbehandeling verwijzen we voor de volledigheid nog naar de volgende twee wettelijke raamwerken, die de verhouding tussen de verzoeker en de Vlaamse overheid mee gestalte geven: - de verzoekschriftenprocedure, waarbij één of meer verzoekers verzoekschriften kunnen richten aan het Vlaams Parlement (ter concretisering van het grondwettelijk gewaarborgde petitierecht);

5 5 - de regeling met betrekking tot de openbaarheid van bestuur, die de verzoeker de nodige garanties biedt voor de actieve en passieve openbaarheid van bestuursdocumenten. 3.5 Klachten van personeelsleden van de Vlaamse overheid Personeelsleden van de Vlaamse overheid kunnen met klachten over hun eigen werksituatie, over de arbeidsbetrekkingen of over de toepassing van de rechtspositieregeling terecht: - op de eerste lijn naar keuze: - bij de eigen bestuursinstelling; - bij Spreekbuis, het meldpunt voor personeelsleden van de Vlaamse overheid voor klachten over welzijn en integriteit en over de evaluatie- en waarderingscyclus PLOEG; - op de tweede lijn bij de Vlaamse Ombudsdienst. De benadering, waarbij in eerste instantie de interne kanalen worden aangesproken en pas als de interne diensten geen oplossing kunnen bieden, de Vlaamse Ombudsdienst wordt ingeschakeld, sluit aan bij de getrapte werkwijze van het klachtenmanagement. Het geldt voor allerlei aspecten van de werksituatie, zoals arbeidsbetrekkingen, welzijn en integriteit op het werk. De dienstverlening van Spreekbuis is beschikbaar voor het merendeel van de entiteiten van de Vlaamse overheid. Als personeelsleden van entiteiten die niet deelnemen, contact opnemen met Spreekbuis, verwijst Spreekbuis hen door naar de bevoegde diensten en actoren van hun entiteit. Op het niveau van de bestuursinstelling kan een personeelslid met klachten terecht bij verschillende diensten en actoren, naar gelang van het thema. Zo kan hij bijvoorbeeld met psychosociale problemen terecht bij de vertrouwenspersonen en de preventieadviseur psychosociaal welzijn, met klachten over integriteit bij de leidinggevende en de contactpersoon integriteit, of met klachten over de toepassing van de rechtspositieregeling bij de leidinggevende en de MOD of personeelsdienst. Het is niet de bedoeling dat personeelsleden met hun klachten naar de klachtenbehandelaar van de bestuursinstelling (zie punt 4.1.) gaan. Als dit toch gebeurt, dan verwijst de klachtenbehandelaar door naar de bevoegde diensten of actoren. Als de klachtenbehandelaar zelf raad wil vragen, kan hij een beroep doen op Spreekbuis. Spreekbuis is een laagdrempelig loket voor personeelsleden van de Vlaamse overheid met vragen, meldingen en klachten over welzijn (pesten, agressie, OSGW, discriminatie, racisme enzovoort) en integriteit op het werk (fraude, omkoping, diefstal van werkmiddelen, misbruik van elektronische communicatie, belangenvermenging enzovoort). Spreekbuis zorgt voor de opvang van de oproepers, registreert de melding of klacht, en geeft antwoord en advies. Complexe vragen, meldingen en klachten bezorgt Spreekbuis voor verdere behandeling aan de bevoegde diensten en actoren van de Vlaamse overheid zelf, bijvoorbeeld de bevoegde contactpersonen binnen de entiteiten of de overkoepelende diensten die werken aan welzijn en integriteit op het werk, en eventueel aan bevoegde diensten en actoren buiten de Vlaamse overheid.

6 6 Als bijlage gaat een overzicht van de klachtenbehandeling binnen de Vlaamse overheid en de daarbij betrokken actoren. 4. De interne klachtenbehandeling De klachtenbehandeling vormt een onderdeel van een ruimer beleid waarin een goede dienstverlening en een correcte werking van de bestuursinstelling centraal staan. Een goed communicatiebeleid zorgt ervoor dat burgers en organisaties weten wat zij mogen verwachten. Als het dan toch fout loopt, moet duidelijk zijn waar en hoe klachten worden opgenomen. Tegelijkertijd is het belangrijk dat een organisatie leert uit klachten. Vanuit het kwaliteitsbeleid van de bestuursinstelling zijn klachten relevant om de dienstverlening te (blijven) verbeteren en nieuwe klachten te voorkomen. Daartoe is een inhoudelijke en organisatorische analyse van de klachten op het niveau van de bestuursinstelling noodzakelijk. Het management van de bestuursinstelling is ervoor verantwoordelijk dat dit gebeurt en dat acties worden opgevolgd. 4.1 Uittekening van een klachtenvoorziening. Ter uitvoering van het Klachtendecreet moet elke bestuursinstelling een klachtenvoorziening opzetten. Afhankelijk van de grootte, de organisatorische structuur, de regionale spreiding en dergelijke meer beslist de bestuursinstelling concreet op welk administratief niveau ze de klachtenbehandeling organiseert. In de werking van het klachtenmanagement zijn verschillende rollen te onderscheiden. Afhankelijk van de wijze waarop de bestuursinstelling de klachtenbehandeling intern organiseert, kunnen deze door één of meerdere personen worden opgenomen. De klachtenbehandelaar staat in voor het behandelen van de klacht. De klachtencoördinator is het centrale aanspreekpunt voor de bestuursinstelling. Een klachtenmanager staat in voor de analyse, rapportering en opvolging van het klachtenmanagement naar het management van de bestuursinstelling. Het centraal punt per beleidsdomein wordt door de bestuursinstellingen van dat beleidsdomein aangesteld als centrale contactpersoon voor de Vlaamse Ombudsdienst. Concreet moet de bestuursinstelling zorgen voor de registratie van de klacht (zie punt 4.3), voor de dispatching van de inkomende klachten naar klachtenbehandelaars, voor een gecoördineerde beleidsrapportering (zie punt 4.10) enzovoort. Als een verzoeker van mening is dat hij door een handelwijze van een bestuursinstelling onheus is bejegend, moet hij zich op een eenvoudige wijze met een klacht tot die bestuursinstelling kunnen wenden. Vanuit een positieve klantgerichte ingesteldheid moet elk personeelslid fungeren als aanspreekpunt voor de verzoeker om zijn klacht te formuleren. De nodige procedures en afspraken moeten worden gemaakt zodat het personeelslid de klacht op een snelle wijze aan een klachtenbehandelaar kan bezorgen.

7 7 Binnen de krijtlijnen van het Klachtendecreet en deze omzendbrief zijn de klachtenbehandelaars vervolgens belast met de concrete behandeling van de klacht (zie ook punt 4.6). Het verdient aanbeveling dat elke bestuursinstelling één centrale klachtencoördinator aanwijst. Die persoon moet vlot toegankelijk zijn voor de verzoeker en de verzoeker hoeft maar eenmaal contact met hem op te nemen. De klachtencoördinator fungeert niet per definitie als klachtenbehandelaar, al kan hij die taak wel op zich nemen. Bij elke centrale klachtencoördinator van de bestuursinstellingen of, in geval er geen klachtencoördinator is aangewezen, bij elke klachtenbehandelaar, kan de Vlaamse Ombudsdienst rechtstreeks, altijd en over alle zaken of problemen met betrekking tot de klachtenbehandeling verdere informatie opvragen. Het is strikt noodzakelijk dat de Vlaamse Infolijn beschikt over de namen van de klachtenbehandelaars of klachtencoördinatoren die de bestuursinstellingen hebben aangewezen, zodat de Infolijn de verzoeker op een snelle en correcte wijze naar hen kan doorverwijzen. Elke bestuursinstelling moet de namen van de klachtenbehandelaars en klachtencoördinatoren eveneens bezorgen aan de Vlaamse Ombudsdienst. Daarnaast moet een bestuursinstelling eventuele wijzigingen telkens stipt doorgeven, zowel aan de Vlaamse Infolijn als aan de Vlaamse Ombudsdienst. 4.2 De kabinetten Ook de ministeriële kabinetten vallen onder het Klachtendecreet. De kabinetten behandelen uitsluitend klachten over de eigen werking zelf. Ze zorgen ook voor de registratie van de klacht, voor de ontvangstmelding van de klacht aan de verzoeker en voor het jaarlijkse verslag over hun klachtenbehandeling aan de Vlaamse ombudsman. Bij sommige kabinetten is ondertussen de goede praktijk aan het groeien om dat in het globaal beleidsdomeinbreed verslag te integreren (zie daarover punt Een praktijkvoorbeeld is de rapportering van het kabinet Welzijn in het Klachtenboek 2012). De kabinetten sturen alle overige klachten die ze ontvangen, onmiddellijk - gezien de strikte behandeltermijnen - door naar de klachtencoördinator of klachtenbehandelaar van de inhoudelijk bevoegde bestuursinstelling. De behandeltermijn van 45 kalenderdagen begint dan te lopen de dag nadat die bestuursinstelling de klacht heeft geregistreerd (zie ook punt 4.3). Om de neutraliteit of onafhankelijkheid van de klachtenbehandelaar te waarborgen, geven de kabinetten geen instructies over de wijze waarop de bestuursinstelling de klacht inhoudelijk moet behandelen. De bestuursinstelling handelt de door het kabinet doorgestuurde klacht autonoom af. Klachten die maar gedeeltelijk over de eigen werking van het kabinet handelen, worden eveneens zo snel mogelijk naar de klachtencoördinator of klachtenbehandelaar van de inhoudelijk bevoegde bestuursinstelling doorverwezen, samen met de elementen van antwoord met betrekking tot de eigen werking. De

8 8 bestuursinstelling is belast met de coördinatie van de klachtenbehandeling (zie ook punt 4.11). De bestuursinstelling zorgt voor de registratie van de doorgestuurde klacht, voor de ontvangstmelding van die klacht aan de verzoeker en voor het jaarlijkse verslag over de klachtenbehandeling aan de Vlaamse ombudsman (zie ook punt 4.10). De bestuursinstelling brengt het kabinet op de hoogte van het gevolg dat aan de klacht is gegeven door een kopie van het antwoord aan de verzoeker ter informatie naar het kabinet te sturen. 4.3 De registratie van klachten De bestuursinstelling moet alle klachten opnemen in een register. Ze kan bijvoorbeeld een Access-applicatie voor de klachtenregistratie gebruiken waarin velden zijn opgenomen voor alle gegevens die geregistreerd moeten worden. De volgende gegevens moeten in het klachtenregister worden aangeduid: - de ontvangstdatum van de klacht; - de ontvanger van de klacht; - de persoonsgegevens van de indiener van de klacht; - de drager van de klacht (brief, fax, , telefoon); - via wie werd de klacht ontvangen (rechtstreeks van de verzoeker, via het kabinet, via andere kanalen); - een omschrijving of samenvatting van de klacht; - de verzendingsdatum van de ontvangstmelding; - het resultaat van de klachtenbehandeling: - ontvankelijk: - ongegrond; - opgelost; - niet opgelost; - onontvankelijk; - de reden van eventuele onontvankelijkheid; - de klachtenbehandelaar binnen de bestuursinstelling; - de beoordeling van de klacht via de ombudsnormen; - de datum waarop de klacht afgehandeld is; - de datum waarop de beslissing wordt meegedeeld; - de ondernomen of te nemen maatregelen (voor zover dat nodig is). Vanuit een positieve benadering en met het oog op een zo rijk mogelijke beleidsrapportering is het raadzaam om alle grieven, suggesties en opmerkingen vanwege de verzoeker te registreren, ook als onmiddellijk of naderhand blijkt dat die buiten het toepassingsgebied van het Klachtendecreet vallen. Ook onontvankelijke klachten moeten dus geregistreerd worden. Het ogenblik waarop een behandelende bestuursinstelling een klacht ontvangt, geldt als het ogenblik waarop de bestuursinstelling een klacht moet registreren en dus als aanvangspunt voor de termijn van 45 kalenderdagen waarbinnen een klacht moet worden afgehandeld. De termijn begint te lopen de dag na de registratie van de klacht. Het verdient aanbeveling om de ontvangstdatum te vermelden bij de ontvangstbevestiging (zie ook punt 4.9).

9 9 De registratie van een klacht gebeurt waar de klacht behandeld wordt. Dubbele registratie moet zo veel mogelijk worden vermeden (zie punt 4.11). Elk personeelslid dat al dan niet verkeerdelijk een klacht (ook mondeling) ontvangt, heeft de plicht om die klacht onmiddellijk aan de klachtenbehandelaar te bezorgen, met inachtneming van de procedures en afspraken die in de bestuursinstelling in kwestie van toepassing zijn. 4.4 De klachtenprocedure De bestuursinstellingen moeten een klacht binnen de krijtlijnen van het Klachtendecreet en deze omzendbrief op een ordentelijke wijze afhandelen. De bestuursinstellingen moeten dan ook de noodzakelijke acties ondernemen en de nodige interne procedures opzetten met het oog op een snelle en correcte klachtenbehandeling. De bestuursinstellingen moeten ernaar streven de procedures en formaliteiten voor de verzoeker zo eenvoudig en beperkt mogelijk te houden. Ze mogen geen bijkomende procedureregels of -verplichtingen voor de indiening of behandeling van klachten ten laste van de verzoekers opleggen. De procedure die voor de klachtenbehandeling zal worden gevolgd, moet een schriftelijke neerslag krijgen. De bestuursinstelling houdt de Vlaamse ombudsman op de hoogte van het verloop van de procedure. 4.5 Ontvankelijkheid van een klacht De betrokken klachtenbehandelaar van de bestuursinstelling oordeelt zo mogelijk onmiddellijk of in voorkomend geval na een nader onderzoek, of de mondelinge of schriftelijke vraag van de verzoeker daadwerkelijk neerkomt op een klacht, zoals die hierboven werd gedefinieerd, dan wel of het gaat om een melding of een vraag om informatie. Bij klachten over beleid wordt de verzoeker doorverwezen naar de politiek verantwoordelijken of naar de verzoekschriftenprocedure bij het Vlaams Parlement. Vervolgens onderzoekt de klachtenbehandelaar de ontvankelijkheid van een klacht. Een klachtenbehandelaar is verplicht om een klacht te behandelen als: - de identiteit en het adres van de verzoeker bekend zijn; - de klacht een omschrijving van de feiten bevat waartegen ze gericht is (artikel 5 van het Klachtendecreet). Conform artikel 9 van het Klachtendecreet is de klachtenbehandelaar niet verplicht om de klacht te behandelen: - als de klacht betrekking heeft op feiten waarover eerder een klacht is ingediend die al werd behandeld conform het Klachtendecreet; - als de klacht betrekking heeft op feiten die langer dan één jaar voor de indiening van de klacht hebben plaatsgevonden;

10 10 - als de klacht betrekking heeft op feiten waarvoor niet alle georganiseerde administratieve beroepsmogelijkheden werden aangewend of waarover een jurisdictioneel beroep aanhangig is; - als de klacht kennelijk ongegrond is; - als de verzoeker geen belang kan aantonen. Daarbij moet wel verduidelijkt worden dat een klacht niet zonder meer geweigerd mag worden omdat de verzoeker zijn belang niet uitdrukkelijk aangeeft. Bij gegronde twijfel vraagt de bestuursinstelling aan de verzoeker om zijn belang aan te tonen. Conform de taalwetgeving (artikel 36 van de gewone wet van 9 augustus 1980 tot hervorming der instellingen) is het Nederlands de bestuurstaal voor de Vlaamse overheden, met uitzondering van de faciliteitengemeenten. Dat betekent dan ook dat de klachtenbehandelaar bij de klachtbehandeling het Nederlands hanteert, behalve bij Franstalige klachten, afkomstig van verzoekers uit de faciliteitengemeenten: die klachten moeten in het Frans worden behandeld. Als een bestuursinstelling een klacht niet behandelt, brengt die bestuursinstelling de verzoeker daarvan schriftelijk op de hoogte. De weigering om een klacht te behandelen, moet worden gemotiveerd. Het gebruik van moderne communicatietechnieken zoals fax en is daarbij toegestaan. Als de weigering betrekking heeft op het bestaan van een georganiseerde administratieve beroepsprocedure, moeten de concrete bepalingen en voorwaarden van die beroepsprocedure worden vermeld. De verplichting om een klacht te behandelen vervalt als de bestuursinstelling aan die klacht is tegemoetgekomen tot tevredenheid van de verzoeker (artikel 6 van het Klachtendecreet). 4.6 Onverenigbaarheden Een persoon die betrokken was bij de feiten waarop de klacht betrekking heeft, mag nooit een inkomende klacht behandelen (artikel 8 van het Klachtendecreet). De persoon die de schriftelijke correspondentie heeft ondertekend die aanleiding tot een klacht heeft gegeven, mag evenmin die klacht behandelen. Op die manier voorkomt de bestuursinstelling dat de verzoeker geconfronteerd wordt met dezelfde persoon, ofwel in de hoedanigheid van klachtenbehandelaar, ofwel in de hoedanigheid van ondertekenaar van de correspondentie waarop de klacht betrekking heeft. Als de klachtenbehandelaar de klacht niet kan behandelen om de hierboven vermelde redenen, dan wordt die klacht behandeld door een leidinggevende van de klachtenbehandelaar of door een ander personeelslid dat zich niet in een situatie van onverenigbaarheid bevindt. De klachtenbehandelaar is verplicht het beroepsgeheim te respecteren en een strikte neutraliteit in acht te nemen. Aan de klachtenbehandelaar kunnen geen instructies worden gegeven over de wijze waarop de klacht inhoudelijk behandeld wordt (artikel 8 van het Klachtendecreet). De bestuursinstelling moet de nodige organisatorische en personeelsmatige maatregelen nemen om die onverenigbaarheden te waarborgen.

11 11 De klachtenbehandelaar kan de ambtenaar op wie de klacht eventueel betrekking heeft, de dossierbehandelaar en de ondertekenaar van de briefwisseling, gedurende de behandeling van de klacht bij het onderzoek betrekken. 4.7 De klachtbehandeling De klachtenbehandelaar handelt de klacht af binnen 45 kalenderdagen na de ontvangst van de klacht (artikel 10 van het Klachtendecreet). De bestuursinstelling moet de nodige maatregelen nemen opdat die termijn steeds wordt gehaald, ook in geval van langdurige afwezigheid van een klachtenbehandelaar of tijdens vakantieperiodes. Om nodeloze formalisering te voorkomen, moet zo veel mogelijk worden gestreefd naar een informele afhandeling van een klacht. Het is immers mogelijk dat de verzoeker alleen een rechtzetting of tegemoetkoming vanwege de dossierbehandelaar wil verkrijgen, en de dossierbehandelaar die rechtzetting door een relatief kleine inspanning kan verlenen. Als de verzoeker daarover tevreden is, vervalt de verplichting tot het verder behandelen van de klacht. De klachtenbehandelaar voert in alle onafhankelijkheid zijn onderzoek uit. Als hij van oordeel is dat de verzoeker een genomen beslissing terecht aanvecht, kan hij niet in de plaats treden van de ambtenaar die de aangeklaagde beslissing heeft genomen en die beslissing zelf wijzigen. De afhandeling van een klacht en de eventuele herziening van een beslissing zijn immers twee afzonderlijke handelingen. De klachtenbehandelaar kan er wel voor pleiten dat de gemachtigde ambtenaar de aangeklaagde beslissing wijzigt. Praktisch overleg met de dossierbehandelaar of de gemachtigde ambtenaar is aangewezen, voordat de klachtenbehandelaar de verzoeker van antwoord dient. Als duidelijk is dat de klachtenbehandelaar geen rechtzetting kan verkrijgen, verwijst hij de verzoeker door naar de Vlaamse Ombudsdienst. De klachtenbehandelaar brengt de verzoeker schriftelijk op de hoogte van de bevindingen van het onderzoek naar de klacht en motiveert daarbij zijn bevindingen. Het gebruik van moderne communicatietechnieken zoals fax en is daarbij toegestaan. Als een klacht betrekking heeft op een handelwijze van een bepaalde persoon of dienst, is het raadzaam dat een afschrift van de bevindingen aan de aangeklaagde persoon of dienst wordt bezorgd. 4.8 Beoordelingsnormen van klachten De Vlaamse Regering heeft op 6 juli 2001 beslist om de ombudsnormen van de Vlaamse Ombudsdienst te bestempelen als leidraad voor de werking en handelingen van de Vlaamse overheid. Om de hanteerbaarheid voor de klachtenbehandelaars te verhogen, werden de vijftien ombudsnormen voorlopig tot de volgende vijf gevallen teruggebracht:

12 12 - De verzoeker gaat niet akkoord met de prestatie of de beslissing van de bestuursinstelling. - De verzoeker vindt dat de prestatie of beslissing van de bestuursinstelling te lang uitblijft. - De verzoeker vindt de informatieverstrekking ontoereikend. - De verzoeker klaagt over de bereikbaarheid van de bestuursinstelling. - De verzoeker voelt zich onheus bejegend. De klachtenbehandelaar moet elke ontvankelijke klacht minstens aan die ombudsnormen toetsen. 4.9 De communicatie met de verzoeker De klachtenbehandelaar bevestigt de ontvangst van de klacht schriftelijk binnen tien kalenderdagen na de ontvangst ervan (artikel 7 van het Klachtendecreet). Het gebruik van moderne communicatietechnieken zoals fax en is daarbij toegestaan. Doorgaans is het nuttig om samen met de ontvangstbevestiging ook informatie over de verdere klachtprocedure te verstrekken. Zo moet bijvoorbeeld worden vermeld wie verantwoordelijk is voor de behandeling van de klacht. Het is tevens raadzaam dat bij de ontvangstbevestiging de datum waarop de bestuursinstelling de klacht heeft ontvangen, uitdrukkelijk wordt vermeld. In elke communicatie met de verzoeker maakt de bestuursinstelling verder de algemene benaderingswijze van de klachtenbehandeling bij de Vlaamse overheid duidelijk. Dat betekent in de eerste plaats dat het verplicht is om de naam van de dossierbehandelaar in elke briefwisseling te vermelden. Dat zal de verzoeker ertoe aanzetten om eventueel eerst contact op te nemen met de dossierbehandelaar, om genoegdoening te verkrijgen. De bestuursinstelling mag het contact met de dossierbehandelaar echter niet als een bijkomende tussenstap voor de verzoeker opleggen. De bestuursinstelling moet de verzoeker zo nodig wijzen op de mogelijkheid om klacht in te dienen over de wijze waarop hij behandeld is en hem informatie verschaffen over de mogelijkheid om tegen het resultaat van die klachtbehandeling beroep aan te tekenen bij de Vlaamse Ombudsdienst. Daarvoor kan de volgende standaardformulering worden gebruikt: Als u niet tevreden bent met de manier waarop u in dit dossier werd behandeld of met onze dienstverlening, kunt u schriftelijk of mondeling klacht indienen. Meer informatie daarover kunt u verkrijgen bij de Vlaamse Infolijn op het nummer In de specifieke gevallen waarin een georganiseerd administratief beroep mogelijk is, moet die mogelijkheid ook duidelijk worden aangegeven. Er moet duidelijk op gewezen worden dat dit beroep moet worden uitgeput voor de verzoeker een klachtenprocedure kan inzetten. De verzoeker kan wel klagen over de behandelingswijze van het beroep. Daarvoor kan de volgende standaardformulering worden gebruikt: Als u niet tevreden bent met het antwoord op uw klacht, dan kunt u nog een klacht indienen bij de Vlaamse Ombudsdienst. Hierna gaat de link naar de Vlaamse Ombudsdienst.

13 Beleidsrapportering Elk jaar moet de bestuursinstelling vóór 10 februari schriftelijk verslag uitbrengen aan de Vlaamse ombudsman. In dat verslag neemt de bestuursinstelling in elk geval het volgende op: - de gegevens van het klachtenregister; - een toelichting bij dat klachtenregister; - een korte beschrijving van de procedure van klachtenbehandeling; - beschouwingen bij de interne klachtenbehandeling in de bestuursinstelling; - eventuele conclusies uit het klachtenoverzicht; - eventuele aan het klachtenoverzicht gekoppelde voorstellen tot bijsturing van de dienstverlening of procedures. De bestuursinstelling neemt dat verslag ook op in haar jaarverslag. Voor de entiteiten van de Vlaamse administratie moet het centrale punt van elk beleidsdomein globaal en beleidsdomeinbreed schriftelijk verslag uitbrengen aan de Vlaamse ombudsman (sedert de wijziging bij het decreet van 17 juni artikel 12 van het Klachtendecreet). Let op: om privacyredenen bevat het verslag in geen enkel geval concrete namen van verzoekers die een klacht hebben ingediend. De ombudsman maakt de verslagen immers publiek via de website Het is raadzaam dat de klachtencoördinatoren van de bestuursinstellingen een centrale rol spelen in de beleidsrapportering. Ze kunnen in dat opzicht het best worden belast met de volgende taken: - het behouden van het overzicht over de klachtenopvolging; - het archiveren van de klachten; - het distilleren van terugkerende klachten en tendensen; - het formuleren van generieke suggesties voor de verbetering van de dienstverlening; - het stroomlijnen van de klachtenopvolging Coördinatie van de klachtenbehandeling In geval van een gedeelde verantwoordelijkheid van verschillende bestuursinstellingen behandelt elke bestuursinstelling het aspect waarvoor ze rechtstreeks bevoegd is. De meest betrokken bestuursinstelling is belast met de coördinatie. De bestuursinstellingen moeten hierover de nodige pragmatische afspraken maken met het oog op een snelle en correcte klachtenafhandeling. Zo is het raadzaam dat de coördinerende bestuursinstelling de registratie en de rapportering ter harte neemt.

14 14 Met het oog op onderlinge ervaringsuitwisseling en maximale efficiëntie bij klachtenbehandeling, is een periodiek overleg tussen de klachtendiensten van de bestuursinstellingen onderling, alsook met de Vlaamse Ombudsdienst, wenselijk. Kris Peeters Minister-president van de Vlaamse Regering Geert Bourgeois Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand

15 Bijlage 15 Dit schematisch overzicht gaat als bijlage bij de omzendbrief 'Organisatie van het Klachtenmanagement (214)

16 Bijlage 16 Klachten binnen de Vlaamse overheid: een overzicht

REGLEMENT INZAKE KLACHTENBEHANDELING (Vastgesteld bij gemeenteraadsbesluit van 19 december 2016)

REGLEMENT INZAKE KLACHTENBEHANDELING (Vastgesteld bij gemeenteraadsbesluit van 19 december 2016) REGLEMENT INZAKE KLACHTENBEHANDELING (Vastgesteld bij gemeenteraadsbesluit van 19 december 2016) WETTELIJK KADER Volgens het gemeentedecreet dient de gemeenteraad in een reglement een systeem van klachtenbehandeling

Nadere informatie

Omzendbrief VR 2014/20

Omzendbrief VR 2014/20 Omzendbrief VR 2014/20 Aan de diensten van de Vlaamse overheid, met uitzondering van OPZ Geel en OPZ Rekem Aan de privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschappen Aan de Watergroep en

Nadere informatie

Procedure klachtenbehandeling

Procedure klachtenbehandeling Procedure klachtenbehandeling Wat is een klacht Een klacht is een manifeste uiting (mondeling, schriftelijk of elektronisch), waarbij een ontevreden burger klaagt over een al dan niet verrichte handeling

Nadere informatie

KLACHTENPROCEDURE. Een klacht moet goed onderscheiden worden van een melding en van een vraag om informatie.

KLACHTENPROCEDURE. Een klacht moet goed onderscheiden worden van een melding en van een vraag om informatie. KLACHTENPROCEDURE 1. UITGANGSPUNTEN 1.1. Klachtendecreet De klachtenprocedure wordt geregeld door het decreet van 1 juni 2001 houdende toekenning van een klachtrecht ten aanzien van bestuursinstellingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 5. Klachten, meldingen en voorstellen

Hoofdstuk 5. Klachten, meldingen en voorstellen Hoofdstuk 5. Klachten, meldingen en voorstellen Bestuursdecreet Klachtendecreet Toelichting Afdeling 1. Algemene bepaling Art. II.74. Dit hoofdstuk is van toepassing op de volgende overheidsinstanties:

Nadere informatie

Deze omzendbrief vervangt de omzendbrief VR 2002/20 van

Deze omzendbrief vervangt de omzendbrief VR 2002/20 van OmzendbriefVR nr. 20 Vlaamse Regering Kabinet van de minister-president Kabinet van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme Aan de diensten van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING OCMW DE HAAN

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING OCMW DE HAAN REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING OCMW DE HAAN INHOUD 1. Inleiding 2. Toepassingsgebied 3. Registratie 4. Klachtencoördinator 5. Procedure klachtenbehandeling 5.1. ontvangst van de klacht 5.2. onderzoek ontvankelijkheid

Nadere informatie

Klachtenprocedure. Definitie

Klachtenprocedure. Definitie Klachtenprocedure Ontevredenheid over producten en dienstverlening komt wel vaker voor. Mensenwerk is immers niet altijd perfect en ook de verwachtingen van de burgers stemmen niet altijd overeen met de

Nadere informatie

KLACHTENBEHANDELINGSPROCEDURE

KLACHTENBEHANDELINGSPROCEDURE KLACHTENBEHANDELINGSPROCEDURE Gemeente Kampenhout 9 Aanleiding : Iemand heeft een klacht en uit die klacht Wie : burgers (externe klachten) medewerkers (interne klachten) Mogelijke manieren om een klacht

Nadere informatie

Klachten kunnen betrekking hebben op het niet correct handelen van een personeelslid of dienst van de gemeente.

Klachten kunnen betrekking hebben op het niet correct handelen van een personeelslid of dienst van de gemeente. GR 16.12.2010 REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING Artikel 1 Een klacht is een manifeste uiting waarbij een ontevreden burger bij de lokale overheid klaagt over een door de lokale overheid al dan niet verrichte

Nadere informatie

Algemeen reglement inzake klachtenbehandeling

Algemeen reglement inzake klachtenbehandeling Algemeen reglement inzake klachtenbehandeling Artikel 1 - algemeen 1. Dit reglement organiseert voor de gemeente Opwijk en het OCMW Opwijk een systeem voor de behandeling van klachten over handelingen

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT GEMEENTE EN OCMW VAN KALMTHOUT

KLACHTENREGLEMENT GEMEENTE EN OCMW VAN KALMTHOUT KLACHTENREGLEMENT GEMEENTE EN OCMW VAN KALMTHOUT Kerkeneind 13 2920 Kalmthout provincie Antwerpen - België Artikel 1 1 Een klacht is het mondeling, schriftelijk of elektronisch manifest uiten van een

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING OCMW KALMTHOUT

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING OCMW KALMTHOUT REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING OCMW KALMTHOUT Heuvel 39, 2920 Kalmthout provincie Antwerpen België Art. 1 Een klacht is het mondeling, schriftelijk of elektronisch manifest uiten van een ongenoegen met

Nadere informatie

Gemeentebestuur Tervuren. Reglement klachtenbehandeling

Gemeentebestuur Tervuren. Reglement klachtenbehandeling Gemeentebestuur Tervuren Reglement klachtenbehandeling Inleiding Het gemeentedecreet stelt het volgende: de gemeenteraad organiseert bij reglement een systeem van klachtenbehandeling (art. 197) het systeem

Nadere informatie

PROCEDURE. Klachtenbehandeling

PROCEDURE. Klachtenbehandeling PROCEDURE Klachtenbehandeling Stap 1: iemand uit een klacht Wat is een klacht? Een manifeste uiting waarbij een ontevreden burger bij het gemeentebestuur klaagt over een door het gemeentebestuur al dan

Nadere informatie

Raad voor maatschappelijk welzijn van 23 februari Reglement klachtenbehandeling

Raad voor maatschappelijk welzijn van 23 februari Reglement klachtenbehandeling Raad voor maatschappelijk welzijn van 23 februari 2012 Reglement klachtenbehandeling 1. Wettelijk kader Dit reglement is gebaseerd op de volgende wettelijke en reglementaire bepalingen: Het OCMW - decreet

Nadere informatie

15. Ombudsdienst: reglement behandeling klachten en meldingen: vaststelling

15. Ombudsdienst: reglement behandeling klachten en meldingen: vaststelling Gemeenteraad Openbare zitting 26 juni 2015 klanten- en ombudsdienst (SA) 15. Ombudsdienst: reglement behandeling klachten en meldingen: vaststelling Beleidscontext 1 Algemeen beleid en veiligheid - 0190

Nadere informatie

Reglement klachtenbehandeling gemeente Laarne

Reglement klachtenbehandeling gemeente Laarne Reglement klachtenbehandeling gemeente Laarne Gemeente Laarne dienst Communicatie Pascal Haelterman Klachtencoördinator Dorpsstraat 2 9230 Laarne Tel : 09/365 46 25 Fax : 09/366 29 70 Mail : klachten@laarne.be

Nadere informatie

KLACHTENPROCEDURE STAD HALEN

KLACHTENPROCEDURE STAD HALEN KLACHTENPROCEDURE STAD HALEN COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - stadsbestuur Halen Ontwerp - dienst Communicatie stad Halen Beelden - https://pixabay.com/

Nadere informatie

PROCEDURE KLACHTENBEHEER BRUGSE MAATSCHAPPIJ VOOR HUISVESTING

PROCEDURE KLACHTENBEHEER BRUGSE MAATSCHAPPIJ VOOR HUISVESTING INHOUDSOPGAVE 1. UITGANGSPUNTEN pagina 2 1.1. Wat is een klacht? pagina 2 Niet elke klacht krijgt een staartje pagina 2 Niet elke klacht handelt over een fout of tekortkoming pagina 2 Non bis in idem pagina

Nadere informatie

REGLEMENT INZAKE KLACHTENBEHANDELING VOOR GEMEENTE ENOCMW MOERBEKE

REGLEMENT INZAKE KLACHTENBEHANDELING VOOR GEMEENTE ENOCMW MOERBEKE Gemeente Moerbeke-Waas REGLEMENT INZAKE KLACHTENBEHANDELING VOOR GEMEENTE ENOCMW MOERBEKE Artikel 1 - Visie en doel 1 Elke gebruiker van de dienstverlening van het gemeentebestuur Moerbeke die een klacht

Nadere informatie

Het gemeentedecreet schrijft voor dat elke gemeente een systeem van klachtenbehandeling moet hebben:

Het gemeentedecreet schrijft voor dat elke gemeente een systeem van klachtenbehandeling moet hebben: KLACHTENREGLEMENT Inleiding Het gemeentedecreet schrijft voor dat elke gemeente een systeem van klachtenbehandeling moet hebben: Artikel 197. (01/01/2007-...) De gemeenteraad organiseert bij reglement

Nadere informatie

REGLEMENT INZAKE KLACHTENBEHANDELING Stad en OCMW Beringen

REGLEMENT INZAKE KLACHTENBEHANDELING Stad en OCMW Beringen REGLEMENT INZAKE KLACHTENBEHANDELING Stad en OCMW Beringen (vastgesteld in zitting van de gemeenteraad van 11 februari 2019) (vastgesteld in zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 11 februari

Nadere informatie

KLACHTENPROCEDURE VOOR EXTERNE GESCHILLEN

KLACHTENPROCEDURE VOOR EXTERNE GESCHILLEN Kattenstraat 65 8800 Roeselare www.clbroeselare.be tel 051 259 700 info@clbroeselare.be Vrij Centrum voor leerlingenbegeleiding Soort document Definitieve tekst Gebruikt voor Klachtenbehandelding Datum

Nadere informatie

nr. 391 van VERA CELIS datum: 26 mei 2016 aan HILDE CREVITS Meldpunt Onderwijs en Vorming - Klachten en vragen

nr. 391 van VERA CELIS datum: 26 mei 2016 aan HILDE CREVITS Meldpunt Onderwijs en Vorming - Klachten en vragen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 91 van VERA CELIS datum: 2 mei 201 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Meldpunt Onderwijs en Vorming - Klachten en vragen

Nadere informatie

4 klachtencoördinator is de persoon die de klachten ontvangt, de behandeling opvolgt en toeziet op de naleving van de procedure.

4 klachtencoördinator is de persoon die de klachten ontvangt, de behandeling opvolgt en toeziet op de naleving van de procedure. KLACHTENREGLEMENT GEMEENTE ZAVENTEM Artikel 1 : DOELSTELLING De gemeente Zaventem beoogt het permanent zorg dragen voor een verbetering van haar werking en dienstverlening naar de burgers. De gemeente

Nadere informatie

Vragenlijst voor het verslag 2014 over uw klachtenmanagement

Vragenlijst voor het verslag 2014 over uw klachtenmanagement Vragenlijst voor het verslag 2014 over uw klachtenmanagement naam entiteit/beleidsdomein: Vlaamse Milieumaatschappij / Leefmilieu, Natuur en Energie 1. Cijfergegevens Aantal Totaal aantal klachten: 10

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING

HUISHOUDELIJK REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING HUISHOUDELIJK REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING toepasselijk op week- en weekendwachtdienst Huisartsenvereniging Gent vzw Laatst bijgewerkt 14/05/2013 1. Toepassingsgebied 2. Organigram klachtenbehandeling

Nadere informatie

PROCEDURE KLACHTENBEHEER BRUGSE MAATSCHAPPIJ VOOR HUISVESTING

PROCEDURE KLACHTENBEHEER BRUGSE MAATSCHAPPIJ VOOR HUISVESTING INHOUDSOPGAVE 1. UITGANGSPUNTEN pagina 2 1.1. Wat is een klacht? pagina 2 Niet elke klacht krijgt een staartje pagina 2 Niet elke klacht handelt over een fout of tekortkoming pagina 2 Non bis in idem pagina

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VEILIGHEIDSREGIO AMSTERDAM-AMSTELLAND

KLACHTENREGELING VEILIGHEIDSREGIO AMSTERDAM-AMSTELLAND KLACHTENREGELING VEILIGHEIDSREGIO AMSTERDAM-AMSTELLAND Het dagelijks bestuur en de voorzitter van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, ieder voor zover zij bevoegd zijn;

Nadere informatie

GEMEENTE KAMPENHOUT EEN KLACHT, WAT NU?

GEMEENTE KAMPENHOUT EEN KLACHT, WAT NU? GEMEENTE KAMPENHOUT EEN KLACHT, WAT NU? WAT IS EEN KLACHT? Ben je ontevreden over de manier waarop je door de gemeente bent behandeld? Dan kan je een klacht indienen. Naast burgers kunnen ook rechtspersonen,

Nadere informatie

Overeenkomst over de aansluiting van de gemeente.. bij de Vlaamse Ombudsdienst voor de tweedelijnsklachtenbehandeling

Overeenkomst over de aansluiting van de gemeente.. bij de Vlaamse Ombudsdienst voor de tweedelijnsklachtenbehandeling Overeenkomst over de aansluiting van de gemeente.. bij de Vlaamse Ombudsdienst voor de tweedelijnsklachtenbehandeling Tussen de gemeente.., vertegenwoordigd door en de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams

Nadere informatie

Om na te gaan of je klachtenprocedure zinvol is kan je jezelf de volgende vragen stellen:

Om na te gaan of je klachtenprocedure zinvol is kan je jezelf de volgende vragen stellen: Leidraad omgaan met klachten : klachtenprocedure Wat is een klacht? Een klacht is een uiting van ontevredenheid van een ouder over een aspect van de werking. Ze komt tot stand als het overleg tussen de

Nadere informatie

Klachtenreglement Assenede

Klachtenreglement Assenede Klachtenreglement Assenede Artikel 1: Wat is een klacht? Een klacht is een manifeste uiting waarbij een ontevreden burger bij de lokale overheid klaagt over een door de lokale overheid al dan niet verrichte

Nadere informatie

raad voor maatschappelijk welzijn

raad voor maatschappelijk welzijn raad voor maatschappelijk welzijn uittreksel zitting van 13 september 2017 GOEDGEKEURD BEHEERSING EN ONTWIKKELING Beleidsrapportage 6 2017_RMW_00057 klachtenbehandeling - nieuwe procedure lokaal bestuur

Nadere informatie

PROCESBESCHRIJVING KLACHTENBEHANDELING gemeente en OCMW Maldegem

PROCESBESCHRIJVING KLACHTENBEHANDELING gemeente en OCMW Maldegem PROCESBESCHRIJVING KLACHTENBEHANDELING gemeente en OCMW Maldegem (Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 juni 2018 en de OCMW-raad van 30 augustus 2018.) Inhoud 1. Doelstelling... 2 2. Wettelijk kader...

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING VAN 20 OKTOBER 2016

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING VAN 20 OKTOBER 2016 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING VAN 20 OKTOBER 2016 Provincie Aanwezig : Johan Paret, voorzitter West-Vlaanderen Ward Vergote, burgemeester; Edouard Gillis, Pol Verhelle,

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET NOTULENREGISTER VAN DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN : 17 OKTOBER 2016

UITTREKSEL UIT HET NOTULENREGISTER VAN DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN : 17 OKTOBER 2016 UITTREKSEL UIT HET NOTULENREGISTER VAN DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN : 17 OKTOBER 2016 Aanwezig de dames en de heren: J. Creemers, Burgemeester, M. Giebens, Y. Van Dooren, K. Drees, D. Verlaak, G. Haeldermans,

Nadere informatie

Vragenlijst voor het verslag 2015 over uw klachtenmanagement

Vragenlijst voor het verslag 2015 over uw klachtenmanagement Vragenlijst voor het verslag 2015 over uw klachtenmanagement naam entiteit/beleidsdomein: Vlaamse Milieumaatschappij 1. Cijfergegevens Aantal Totaal aantal klachten: 25 Aantal dagen tussen de ontvangstdatum

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling Werkplein Hart van West-Brabant. Nr. 111 19 juni 2015 Klachtenregeling Gemeenschappelijke Regeling Intergemeentelijke

Nadere informatie

de publiekrechtelijke beroepsorganisatie als bedoeld in artikel 17, eerste lid van de Advocatenwet;

de publiekrechtelijke beroepsorganisatie als bedoeld in artikel 17, eerste lid van de Advocatenwet; Klachtenregeling van de Nederlandse Orde van Advocaten(1) Iedereen die een klacht heeft over een gedraging van (personen, werkzaam bij) een bestuursorgaan van de Nederlandse Orde van Advocaten kan deze

Nadere informatie

Klachtenregeling rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

Klachtenregeling rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam Klachtenregeling rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam De besturen van de rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder: a. een klacht:

Nadere informatie

Referentie: 2014022651. Klachtenregeling Zorginstituut Nederland. De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland,

Referentie: 2014022651. Klachtenregeling Zorginstituut Nederland. De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland, Referentie: 2014022651 Klachtenregeling Zorginstituut Nederland De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland, gelet op artikel 9:2 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 15 van het Bestuursreglement

Nadere informatie

Klachtenregeling gemeentelijke ombudsman

Klachtenregeling gemeentelijke ombudsman Klachtenregeling gemeentelijke ombudsman Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 1. Een ieder heeft het recht om over de wijze waarop de ombudsman zich in een bepaalde aangelegenheid jegens hem of haar

Nadere informatie

RAAD VAN DE ORDE VAN ADVOCATEN IN HET ARRONDISSEMENT DEN HAAG

RAAD VAN DE ORDE VAN ADVOCATEN IN HET ARRONDISSEMENT DEN HAAG RAAD VAN DE ORDE VAN ADVOCATEN IN HET ARRONDISSEMENT DEN HAAG KLACHTENREGLEMENT VAN DE ORDE VAN ADVOCATEN DEN HAAG Iedereen die een klacht heeft over een gedraging van (personen, werkzaam bij) een bestuursorgaan

Nadere informatie

Gepubliceerd in Staatscourant 17 september 2007, nr. 179 / pag. 11

Gepubliceerd in Staatscourant 17 september 2007, nr. 179 / pag. 11 Gepubliceerd in Staatscourant 17 september 2007, nr. 179 / pag. 11 Klachtenregeling IGZ Artikel 1 1 Een ieder heeft het recht om over de wijze waarop de inspectie zich in een bepaalde aangelegenheid jegens

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD.

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD. UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD. Vergadering van 27 mei 2019 Aanwezig: L. Jacobs, burgemeester-voorzitter; S. Lathouwers, J. Van den Bergh, J. Oerlemans, S. Hoppenbrouwers,

Nadere informatie

Klachtenprotocol gemeente Schiedam 2014

Klachtenprotocol gemeente Schiedam 2014 Klachtenprotocol gemeente Schiedam 2014 HOOFDSTUK 1 - BEGRIPS- EN ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen In deze regeling wordt verstaan onder: 1. klacht: een uiting van ongenoegen over

Nadere informatie

Klachtenregeling Open Universiteit

Klachtenregeling Open Universiteit Bureau van de universiteit Personele en juridische ondersteuning Klachtenregeling Open Universiteit 1. Definities U2010/4.865 rsg (31-08-2010) Artikel 1. Definities In deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

a. bestuur: de directie van P-Centrum Nederland B.V. b. betrokkene: degene op wiens handelen of nalaten de klacht betrekking heeft.

a. bestuur: de directie van P-Centrum Nederland B.V. b. betrokkene: degene op wiens handelen of nalaten de klacht betrekking heeft. Klachtenregeling van P-Centrum Nederland B.V. Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder: a. bestuur: de directie van P-Centrum Nederland B.V. b. betrokkene: degene op wiens handelen of

Nadere informatie

Klachtenreglement Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort-Linschoten (SWOM)

Klachtenreglement Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort-Linschoten (SWOM) Klachtenreglement Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort-Linschoten (SWOM) 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Definities Artikel 2. Klachtrecht Artikel 3. _ Zorgplicht behoorlijke

Nadere informatie

Verordening op de behandeling van klachten Baanbrekers

Verordening op de behandeling van klachten Baanbrekers Verordening op de behandeling van klachten Baanbrekers 1 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 BEGRIPS- EN ALGEMENE BEPALINGEN... 3 HOOFDSTUK 2 BEHANDELING SCHRIFTELIJKE KLACHTEN... 4 HOOFDSTUK 3 KLACHTENREGISTRATIE

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE KLACHTENBEHANDELING (Vastgesteld in de gemeenteraadszitting van 18/06/2015) Inhoudsopgave. Titel 1 Algemene bepalingen

GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE KLACHTENBEHANDELING (Vastgesteld in de gemeenteraadszitting van 18/06/2015) Inhoudsopgave. Titel 1 Algemene bepalingen GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE KLACHTENBEHANDELING (Vastgesteld in de gemeenteraadszitting van 18/06/2015) Inhoudsopgave Titel 1 Algemene bepalingen Art. 1 Voorwerp Art. 2 Doelstellingen Art. 3 Definitie

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting van het Kind

Klachtenregeling Stichting van het Kind Klachtenregeling Stichting van het Kind 1. Doelstellingen In deze klachtenregeling wordt voorzien in het omgaan met klachten van donateurs, leveranciers, sollicitanten en alle andere relaties van Stichting

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op het klachtrecht zoals bedoeld in artikel 9:1 van de wet.

Deze regeling is van toepassing op het klachtrecht zoals bedoeld in artikel 9:1 van de wet. Klachtenregeling gemeente Oldebroek Artikel 1: Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: beklaagde: de persoon naar aanleiding van wiens gedragingen klager een klacht indient; bestuursorgaan:

Nadere informatie

Ik heb een klacht. Alescon T.a.v. de Klachtencoördinator Postbus 990 9400 AZ Assen

Ik heb een klacht. Alescon T.a.v. de Klachtencoördinator Postbus 990 9400 AZ Assen Ik heb een klacht U werkt, u volgt een reïntegratietraject of u staat op de wachtlijst bij Alescon. Wij doen ons best om u altijd zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement ombudsdienst OMBUDSDIENST. Ombudspersoon Kim Moors

Huishoudelijk reglement ombudsdienst OMBUDSDIENST. Ombudspersoon Kim Moors Ombudspersoon Kim Moors Dit huishoudelijk reglement is ter inzage beschikbaar aan de onthaalbalie van het ziekenhuis voor de patiënten, de medewerkers van de instelling en iedere belangstellende. Wettelijke

Nadere informatie

PROCEDURE KLACHTENBEHEER BRUGSE MAATSCHAPPIJ VOOR HUISVESTING

PROCEDURE KLACHTENBEHEER BRUGSE MAATSCHAPPIJ VOOR HUISVESTING INHOUDSOPGAVE 1. UITGANGSPUNTEN pagina 2 1.1. Wat is een klacht? pagina 2 Definitie van klacht pagina 2 Niet elke klacht wordt behandeld pagina 2 Niet elke klacht gaat over een fout of tekortkoming pagina

Nadere informatie

Klachtenreglement. V&V Personeelsdiensten. V&V Personeelsdiensten B.V. Wethouder Jansenlaan DG Harderwijk

Klachtenreglement. V&V Personeelsdiensten. V&V Personeelsdiensten B.V. Wethouder Jansenlaan DG Harderwijk Klachtenreglement V&V Personeelsdiensten V&V Personeelsdiensten B.V. Wethouder Jansenlaan 1 3844 DG Harderwijk www.venvpersoneelsdiensten.nl Pagina 1 van 5 Klachtenreglement V&V Personeelsdiensten, versie

Nadere informatie

Klachtenregeling CAW

Klachtenregeling CAW Klachtenregeling CAW 1. DOEL Deze procedure moet de Autonome Centra voor Algemeen Welzijnswerk (verder CAW), werkzaam in Vlaanderen en Brussel, in staat stellen om klachten van gebruikers zodanig te behandelen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Inleidende bepalingen p.2. Hoofdstuk 2 - Opdrachten van de ombudspersoon p.3

Hoofdstuk 1 - Inleidende bepalingen p.2. Hoofdstuk 2 - Opdrachten van de ombudspersoon p.3 HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMBUDSFUNCTIE INHOUDSTAFEL Inleiding p.2 Hoofdstuk 1 - Inleidende bepalingen p.2 Artikel 1 Begripsomschrijving p.2 Artikel 2 Toepassingsgebied p.3 Hoofdstuk 2 - Opdrachten van de

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR),

Het algemeen bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR), Het algemeen bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR), gelet op het bepaalde in hoofdstuk 9 Awb gelet op het bepaalde in artikel 23 van de MGR Besluit vast te stellen

Nadere informatie

DE BEHANDELING VAN KLACHTEN IN HET GO!

DE BEHANDELING VAN KLACHTEN IN HET GO! DE BEHANDELING VAN KLACHTEN IN HET GO! Ondertitel naam auteur November 2010 Jessica Poppe klachtencoördinator GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Emile Jacqmainlaan 20 1000 Brussel De behandeling

Nadere informatie

voorstel van het college aan de raad

voorstel van het college aan de raad voorstel van het college aan de raad Rijssen, 7 januari 2014 raadsvergadering: 24 april 2014 agendanummer: 12 stafafdeling: Staf/SCJ portefeuillehouder: Burgemeester begrotingshoofdstuk: karakter: besluitvormend

Nadere informatie

Gemeenteblad nr. 207, 19 maart 2015 INTERNE KLACHTENREGELING GEMEENTE DEURNE 2015

Gemeenteblad nr. 207, 19 maart 2015 INTERNE KLACHTENREGELING GEMEENTE DEURNE 2015 Gemeenteblad nr. 207, 19 maart 2015 INTERNE KLACHTENREGELING GEMEENTE DEURNE 2015 Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder: a. Bestuursorgaan: Een orgaan van de gemeente Deurne dat krachtens

Nadere informatie

Klachtenprocedure: huishoudelijk reglement ombudsdienst

Klachtenprocedure: huishoudelijk reglement ombudsdienst Klachtenprocedure: huishoudelijk reglement ombudsdienst INHOUDSTAFEL Inleiding p.2 Hoofdstuk 1 - Inleidende bepalingen p.2 Artikel 1 Begripsomschrijving p.2 Artikel 2 Toepassingsgebied p.3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Werkinstructie Ombudscommissie Eindhoven November 2016

Werkinstructie Ombudscommissie Eindhoven November 2016 Werkinstructie Ombudscommissie Eindhoven November 2016 Uitgangspunt In deze werkinstructie wordt uiteengezet op welke wijze de Ombudscommissie haar werkzaamheden zal invullen en uitvoeren. Het uitgangspunt

Nadere informatie

INHOUD 1. KLACHTENREGELING STICHTING HET VETERANENINSTITUUT

INHOUD 1. KLACHTENREGELING STICHTING HET VETERANENINSTITUUT INHOUD 1. KLACHTENREGELING STICHTING HET VETERANENINSTITUUT 2. HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE KLACHTENCOMMISSIE VAN DE STICHTING HET VETERANENINSTITUUT 3. AANWIJZINGEN VAN HET BESTUUR VAN DE STICHTING

Nadere informatie

Interne Klachtenregeling gemeente Valkenswaard 2011

Interne Klachtenregeling gemeente Valkenswaard 2011 Interne Klachtenregeling gemeente Valkenswaard 2011 De raad van de gemeente Valkenswaard, het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard respectievelijk de burgemeester van Valkenswaard; gelet

Nadere informatie

Het bevoegd gezag van Vivente, stichting voor christelijke primair onderwijs, gevestigd te Zwolle,

Het bevoegd gezag van Vivente, stichting voor christelijke primair onderwijs, gevestigd te Zwolle, Het bevoegd gezag van Vivente, stichting voor christelijke primair onderwijs, gevestigd te Zwolle, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op

Nadere informatie

Klachtenreglement Basta! Jobcoaching

Klachtenreglement Basta! Jobcoaching Klachtenreglement Basta! Jobcoaching A. Definitie van een klacht A.1 Onder een klacht wordt in het kader van dit reglement verstaan iedere uiting (schriftelijk of mondeling) van ontevredenheid met betrekking

Nadere informatie

Klachtenregeling Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing

Klachtenregeling Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing Klachtenregeling Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing Het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling FUMO, overwegende dat: - de FUMO wil zorgdragen voor een behoorlijke behandeling van

Nadere informatie

ArboVarea Postbus HC Zwaag Klachtenreglement

ArboVarea Postbus HC Zwaag Klachtenreglement ArboVarea Postbus 4137 1620 HC Zwaag 0229 27 39 53 06 10 67 10 53 info@arbovarea.nl www.arbovarea.nl Klachtenreglement Inleiding Als een opdrachtgever, een cliënt van ArboVarea of een werkgever waar een

Nadere informatie

Klachtenregeling NPO. conform Hoofdstuk 9 Algemene Wet Bestuursrecht

Klachtenregeling NPO. conform Hoofdstuk 9 Algemene Wet Bestuursrecht Klachtenregeling NPO conform Hoofdstuk 9 Algemene Wet Bestuursrecht 1 Klachtenregeling Nederlandse Publieke Omroep, als bedoeld in Hoofdstuk 9 Algemene Wet Bestuursrecht De Raad van Bestuur van de Nederlandse

Nadere informatie

Klachtenreglement AZOMA (Ambulante Zorg Op Maat Amsterdam)

Klachtenreglement AZOMA (Ambulante Zorg Op Maat Amsterdam) Klachtenreglement AZOMA (Ambulante Zorg Op Maat Amsterdam) Klachtenreglement in de zin van artikel 2 Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector van de vennootschap onder firma AZOMA, kantoorhoudende te Amsterdam

Nadere informatie

De Vennootschap Onder Firma: EduLaw opleidingen VOF (hierna: EduLaw opleidingen),

De Vennootschap Onder Firma: EduLaw opleidingen VOF (hierna: EduLaw opleidingen), Klachtenregeling Preambule De Vennootschap Onder Firma: EduLaw opleidingen VOF (hierna: EduLaw opleidingen), gevestigd te Amstelveen (handelsregister KvK 58763678) overwegende dat het wenselijk is dat

Nadere informatie

Klachtenregeling Huis voor Klokkenluiders

Klachtenregeling Huis voor Klokkenluiders Klachtenregeling Huis voor Klokkenluiders Doelstelling van het klachtrecht Het Huis voor Klokkenluiders vindt het van groot belang om op zorgvuldige wijze om te gaan met de personen die contact hebben

Nadere informatie

Klachtenregeling studenten

Klachtenregeling studenten Klachtenregeling studenten Citeertitel Datum inwerkingtreding 01-10-2018 Vastgesteld door College van Bestuur 16-10-2018 Instemming van Medezeggenschapsraad Rechtsgrondslag Bijzonderheden Korte omschrijving

Nadere informatie

Klachtenregeling Eefke Thuishulp

Klachtenregeling Eefke Thuishulp Klachtenregeling Eefke Thuishulp Voorwoord Eefke Thuishulp probeert er alles aan te doen om de zorg- en dienstverlening aan haar cliënten zo goed mogelijk te laten verlopen. Toch kan het voorkomen dat

Nadere informatie

cocensus Klachtenregeling Gemeenschappelijke Regeling Cocensus Versie: 01.2 Datum: 7 maart 2014 Klachtenregeling Cocensus Pagina 1

cocensus Klachtenregeling Gemeenschappelijke Regeling Cocensus Versie: 01.2 Datum: 7 maart 2014 Klachtenregeling Cocensus Pagina 1 cocensus Klachtenregeling Gemeenschappelijke Regeling Cocensus Versie: 01.2 Datum: 7 maart 2014 Klachtenregeling Cocensus Pagina 1 Artikel 1: Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a.

Nadere informatie

Klachtenregeling Pento

Klachtenregeling Pento Klachtenregeling Pento Vastgesteld december 2016 Inleiding Zowel cliënten als medewerkers van Pento hebben de mogelijkheid om een formele klacht in te dienen bij Pento. In dit reglement staat beschreven

Nadere informatie

Klachtenprotocol. << [of] >>

Klachtenprotocol. << [of] >> Klachtenprotocol 1 Algemene bepalingen Artikel 1: Toepassingsgebied 1. Het Klachtenprotocol CBR beschrijft op welke wijze klachten over het CBR als bestuurs orgaan worden behandeld. Het protocol moet ertoe

Nadere informatie

Wie kan klagen? Een persoon of organisatie die gebruik maakt of heeft gemaakt van de diensten van een regionale ondersteuningsstructuur (ROS).

Wie kan klagen? Een persoon of organisatie die gebruik maakt of heeft gemaakt van de diensten van een regionale ondersteuningsstructuur (ROS). KLACHTENREGELING ROS-COLLECTIEF Inleiding Indien personen of organisaties een klacht willen indienen die betrekking heeft op (medewerkers van) een regionale ondersteuningsstructuur (ROS), dan dient men

Nadere informatie

Reglement over de werking van de dienst van de Ombudsvrouw/man

Reglement over de werking van de dienst van de Ombudsvrouw/man Reglement over de werking van de dienst van de Ombudsvrouw/man Goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 april 2016 Bekendgemaakt op 27 april 2016 Inhoudstafel Artikel 1. Doel... 1 Artikel 2. Definities...

Nadere informatie

EXTERNE KLACHTENPROCEDURE OCMW BIERBEEK

EXTERNE KLACHTENPROCEDURE OCMW BIERBEEK EXTERNE KLACHTENPROCEDURE OCMW BIERBEEK Goedgekeurd door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn in zitting van 16 december 2014 1 INHOUDSTAFEL OCMW Bierbeek INLEIDING... 3 STAP 1: ONTVANGEN EN REGISTREREN

Nadere informatie

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN)

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) De VSN doet haar uiterste best om haar leden zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch is het mogelijk dat er zaken fout gaan of niet zoals afgesproken.

Nadere informatie

Klachtenregeling van MF-ondernemerspunt RBA

Klachtenregeling van MF-ondernemerspunt RBA Klachtenregeling van MF-ondernemerspunt RBA L. Rodenburg handelend onder de handelsnamen MF-ondernemerspunt RBA en Rodenburg BedrijfsAdvies hierna te noemen RBA; overwegende dat het wenselijk is dat er

Nadere informatie

gelezen het advies van de ondernemingsraad d.d.; 15 juni 2016, vast te stellen de navolgende Interne Klachtenregeling 2015;

gelezen het advies van de ondernemingsraad d.d.; 15 juni 2016, vast te stellen de navolgende Interne Klachtenregeling 2015; 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111II1 2016.28159 23/06/2016 Interne Klachtenregeling 2015 Het college van de gemeente Woensdrecht gelezen het advies van de ondernemingsraad d.d.;

Nadere informatie

Klachtenregeling personeel Hogeschool Viaa

Klachtenregeling personeel Hogeschool Viaa Klachtenregeling personeel Hogeschool Viaa Vastgesteld door college van bestuur d.d.11 januari 2016 Positief advies beleidsoverleg d.d. 15 april 2015 Instemming MR d.d. 5 oktober 2015 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het College bescherming persoonsgegevens. Datum: 29 december Rapportnummer: 2011/368

Rapport. Rapport over een klacht over het College bescherming persoonsgegevens. Datum: 29 december Rapportnummer: 2011/368 Rapport Rapport over een klacht over het College bescherming persoonsgegevens Datum: 29 december 2011 Rapportnummer: 2011/368 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het College bescherming persoonsgegevens

Nadere informatie

KLACHTEN REGLEMENT PERCURIS

KLACHTEN REGLEMENT PERCURIS KLACHTEN REGLEMENT PERCURIS Inleiding Als een opdrachtgever, een cliënt van Percuris of een werkgever waar een cliënt een nieuw dienstverband is aangegaan, het niet eens is met de wijze waarop hij/zij

Nadere informatie

Artikel 1. Definities Artikel 2. Klachtrecht Artikel 3. Behoorlijke behandeling

Artikel 1. Definities Artikel 2. Klachtrecht Artikel 3. Behoorlijke behandeling Artikel 1. Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. AB Vakwerk Personeelsadvies B.V. de Human Resource Management organisatie die zijn klanten adviseert en ondersteunt op het gebied van instroom,

Nadere informatie

COLLEGE VAN DE FEDERALE OMBUDSMANNEN. Huishoudelijk reglement van het College van de Federale Ombudsmannen 1

COLLEGE VAN DE FEDERALE OMBUDSMANNEN. Huishoudelijk reglement van het College van de Federale Ombudsmannen 1 COLLEGE VAN DE FEDERALE OMBUDSMANNEN Huishoudelijk reglement van het College van de Federale Ombudsmannen 1 Op 19 november 1998 door de Kamer van volksvertegenwoordigers goedgekeurd (art. 17 van de wet

Nadere informatie

Klachtenreglement. WorkingStyle BV Savannahweg AW UTRECHT Tel.: (030) Fax: (084)

Klachtenreglement. WorkingStyle BV Savannahweg AW UTRECHT Tel.: (030) Fax: (084) Klachtenreglement WorkingStyle BV Savannahweg 17 3542 AW UTRECHT Tel.: (030) 606 29 29 Fax: (084) 727 12 12 E-mail: info@workingstyle.nl Klachtenreglement WorkingStyle BV De Directie van WorkingStyle overwegende

Nadere informatie

Klachtenregeling van het Centraal bureau voor de statistiek voor klachten van externen

Klachtenregeling van het Centraal bureau voor de statistiek voor klachten van externen Klachtenregeling van het Centraal bureau voor de statistiek voor klachten van externen De Directeur-Generaal van de statistiek; Gelet op hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht; Besluit: Hoofdstuk

Nadere informatie

TOELICHTING KLACHTENREGELING STADSDEEL NIEUW-WEST 2010

TOELICHTING KLACHTENREGELING STADSDEEL NIEUW-WEST 2010 TOELICHTING KLACHTENREGELING STADSDEEL NIEUW-WEST 2010 Algemeen In hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is het externe klachtrecht geregeld, waarbij burgers het recht hebben om te klagen

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR603437_1

CVDR. Nr. CVDR603437_1 CVDR Officiële uitgave van Scherpenzeel. Nr. CVDR603437_1 7 november 2017 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Scherpenzeel houdende regels omtrent klachtenafhandeling Verordening Klachtenafhandeling

Nadere informatie

Auteur Petra Van Deynze Marieke Van Wildemeersch. 3 Kwaliteitsmanagementsysteem De klachtenbehandeling. November 2014 Maart 2015

Auteur Petra Van Deynze Marieke Van Wildemeersch. 3 Kwaliteitsmanagementsysteem De klachtenbehandeling. November 2014 Maart 2015 3 Kwaliteitsmanagementsysteem 3.2.6 De klachtenbehandeling Auteur Petra Van Deynze Marieke Van Wildemeersch November 2014 Maart 2015 Bestemming Doel Toepassingsgebied Ouders Alle medewerkers Het efficiënt

Nadere informatie

1.2 Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

1.2 Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Artikel 1. Algemene en begripsbepalingen Het klachtenreglement geeft de klager een middel iets te ondernemen tegen de bejegening, doen of nalaten van de SALUDE GROEP BV of één van haar medewerkers. Een

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT. In deze regeling wordt verstaan onder:

KLACHTENREGLEMENT. In deze regeling wordt verstaan onder: KLACHTENREGLEMENT INLEIDING Shared Value Groep hecht sterk aan een goede en transparante relatie met haar klanten. Het verlenen van diensten is en blijft echter mensenwerk, hoe zorgvuldig daarbij ook te

Nadere informatie