PET CT-scan INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PET CT-scan INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN"

Transcriptie

1 PET CT-scan INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

2 WAT IS PET/CT PET/CT is de combinatie van PETY en CT technologie in één en hetzelfde toestel. PET is een hoogtechnologische beeldvormingstechniek waarmee de functie van verschillende organen in het licht gesteld kan worden. Dankzij de combinatie met een CT-scan in hetzelfde toestel kan de juiste lokalisatie en aard van eventuele afwijkingen worden bepaald. Ter uitvoering van een PET/CT-scan wordt glucose, dit is een vorm van suiker, licht radioactief gemaakt. Nadat het product verschillende kwaliteitscontroles heeft doorlopen, wordt het via een ader in de arm toegediend. Deze toediening veroorzaakt geen enkele nevenwerking. De PET/CT- scanner meet door middel van zeer gevoelige detectoren de verdeling van het radioactief glucose in het lichaam. Verwerkingscomputers zetten deze metingen om in een beeld dat door uw arts geanalyseerd kan worden.

3 VOORBEREIDING Vanaf zes uur voor het onderzoek mag u niets meer eten en enkel nog water drinken. U mag wel alle medicatie innemen zoals door uw behandelend geneesheer voorgeschreven, behalve medicatie voor de behandeling van suikerziekte, insuline of tabletten. Dat is normaal gezien vooraf met u besproken. Het volledige onderzoek duurt een kleine drie uur. Indien mogelijk laat u zich best begeleiden: het kan nodig zijn een spierontspannend middel toe te dienen voor het onderzoek. Als dat het geval is kan u na het onderzoek niet zelf met de auto naar huis rijden.

4 HET ONDERZOEK Er wordt u gevraagd om plaats te nemen op een relaxzetel. Een verpleegkundige zal een kleine katheter plaatsen in de ader van een arm. Via die katheter wordt het radioactief glucose toegediend. Het suikergehalte in het bloed wordt gemeten, daarna wordt het radioactief glucose toegediend. Er wordt u gevraagd om een half uur rustig te blijven liggen. Vaak wordt ook een vochtafdrijvend middel toegediend. Een half uur nadat het radioactief glucose is toegediend mag u rechtop komen en mag u urineren. De scan zelf duurt een 20-tal minuten. Tijdens de scan is het belangrijk om rustig te blijven liggen en zo weinig mogelijk te bewegen. Na controle van de beelden mag u de dienst verlaten.

5 NA HET ONDERZOEK Aangezien het toegediende radioactief glucose vooral langs de blaas uitgescheiden wordt, is het belangrijk dat u voldoende drinkt en urineert om zo de radioactieve suiker uit uw lichaam te verwijderen. Het grootste deel van de radioactiviteit zal na 4 tot 8 uur uit het lichaaam verwijderd zijn. HET RESULTAAT De PET-beelden worden beoordeeld door een geneesheer-nuclearist, de CT-beelden door een radioloog en er wordt een gemeenschappelijk verslag gemaakt. Het verslag en de beelden worden doorgestuurd naar de aanvragende arts, die zal de resultaten met u bespreken. LIMBURGS PET CENTRUM (LPC) PET/CT is een diagnostische techniek waarvan het aanbod door de overheid gereglementeerd wordt. De vzw Limburgs PET Centrum wordt dan ook gemeenschappelijk uitgebaat door vijf ziekenhuizen: Ziekenhuis Oost Limburg Jessaziekenhuis Hasselt Mariaziekenhuis Overpelt UZ Leuven az Vesalius Tongeren

6 CONTACT Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan uw behandelende arts of een verpleegkunde. Dienst nucleaire geneeskunde Tel Fax Van maandag tot en met donderdag Van 08:00 tot 16:00 uur Hazelereik Tongeren Hospitaalstraat Bilzen FL NL, 31 augustus 2018