Eerste Hulp aan kinderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eerste Hulp aan kinderen"

Transcriptie

1

2 In dit hoofdstuk komt aan de orde: Verschillende levensfasen en ontwikkeling van kinderen Het benaderen van kinderen bij hulpverlening Maatregelen om de veiligheid van kinderen te vergroten Kinderziekten Kindermishandeling Behandeling van verslikking Reanimatie bij kinderen Behandeling van vergiftiging Eerste Hulp bij verdrinking

3 1.Achtergrondinformatie Het behandelen van kinderen vergt een andere aanpak dan het behandelen van volwassenen. Sommige ziekten of aandoeningen komen alleen maar voor op de kinderleeftijd, wat extra alertheid van de hulpverlener vraagt. Kinderen in de leeftijdsgroep tussen een en zes jaar zijn het meest kwetsbaar. Vaak vinden ongevallen plaats in en om het huis.

4 2. Levensfasen en ontwikkelingen De zuigeling (0-1 jaar ) Het kind van 1 5 jaar Het kind vanaf 5 jaar

5 3.Het benaderen van kinderen Houd in het benaderen van een kind rekening met zijn leeftijd. Benader kinderen op ooghoogte en zorg voor oogcontact. Laat verder duidelijk merken dat je hem serieus neemt en wees eerlijk.

6 4.Maatregelen om de veiligheid van kinderen te vergroten Van een kind kan niet worden verwacht, dat het zorgt voor zijn eigen veiligheid. Het kind overziet de consequenties van zijn handelingen niet. Zorg er daarom als volwassene voor dat er zoveel mogelijk maatregelen worden genomen om de veiligheid voor het kind te vergroten.

7 5.Kinderziekten Als een kind voor het eerst in aanraking komt met een verwekker van een infectieziekte kan hij ziek worden. Vaak is het eerste contact daarmee op de kinderleeftijd, vandaar de naam kinderziekte. Na het eerste contact maakt het lichaam antistoffen aan, waardoor het lichaam beschermd is tegen het opnieuw optreden van de ziekte. Het is immuun geworden. De meeste kinderziekten uiten zich door koorts. Soms zijn er daarnaast ook rode vlekjes zichtbaar bij het kind.

8 Virale kinderziekten: Bof, mazelen, rode hond, waterpokken Bacteriële kinderziekten: Kinkhoest, hersenvliesontsteking, roodvonk

9 Koorts Als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38 Celsius, is er sprake van koorts; bij meer dan 40 graden van hoge koorts. Als een kind koorts heeft, voelt het warm en zweterig aan. Het kan hoofdpijn hebben en klappertanden.

10 Doen! Als het kind ziek is bij de koorts, laat het dan in een comfortabele houding liggen en leg eventueel een nat washandje op zijn voorhoofd. Ook kun je een koortsverlagend middel geven om de koorts te laten dalen. Houd er rekening mee dat het kind daarna niet meteen beter is, ook al voelt hij zich misschien weer goed door de medicatie.

11 Koortsstuipen Sommige kinderen reageren op een snelle temperatuursstijging met koortsstuipen. Het kind maakt schokkende bewegingen met delen van het lichaam of het hele lichaam, rolt met zijn ogen, trekt wit weg en is niet aanspreekbaar. Dit ziet er misschien angstaanjagend uit, maar meestal treedt geen blijvend letsel op. De stuip duurt ongeveer vijf minuten, waarna het kind meestal in een diepe slaap valt.

12 Doen! Zorg dat het kind zich niet kan bezeren en leg een kussen onder zijn hoofd. Houd zijn ademhaling in de gaten en leg hem na de stuip in de stabiele zijligging. Schakel professionele hulp in bij aanhoudende stuipen of verstoorde ademhaling.

13 Misselijkheid en braken Voor een kind dat misselijk is, kun je weinig doen. Soms kan braken verlichting brengen. Een warme kruik kan ook fijn zijn. Schakel de huisarts in als de misselijkheid na enkele uren nog niet is gezakt.

14 Doen! Een brakende baby kun je het best voorover houden, zodat het braaksel kan wegvloeien. Laat een kind dat moet braken voorover buigen en geef hem een kom of plastic zak. Vooral bij baby s en jonge kinderen bestaat de kans dat ze uitdrogen. Als een kind niet meer plast, suf is of aanhoudend braakt en diarree heeft, raadpleeg dan de huisarts.

15 Kiespijn Als zijn tanden doorkomen, kan een baby daar soms wat last van hebben. Het is dan onrustig en heeft soms licht verhoogde temperatuur.

16 Doen! Met een gekoeld kompres, een koude bijtring of druppeltjes van de drogist kun je de pijn verlichten. Een ouder kind dat last heeft van hevig kloppende kiespijn, moet zo snel mogelijk naar de tandarts. Meestal wijzen deze symptomen op een ontsteking.

17 Hoofdpijn Kinderen geven vaak pas laat aan dat ze last hebben van hoofdpijn.

18 Doen! Troostende woorden kunnen een hoop doen. Als de pijn aanhoudt kun je het kind op een rustige plek laten liggen, uit de buurt van beeld en geluid.

19 Oorpijn Oorpijn kan veel overlast veroorzaken. Kinderen worden er hangerig van. Als een baby niet op een bepaalde zij wil liggen, kan dat op oorpijn wijzen. Bij een oorontsteking is er meestal de combinatie van oorpijn en koorts, vaak is het kind dan verkouden.

20 Doen! Leg het kind in een comfortabele positie, op het gezonde oor, en geef het een pijnstiller. Waarschuw een arts als de oorpijn heel lang blijft aanhouden.

21 Buikpijn Voor de meeste kinderen is het moeilijk om aan te geven waar de pijn precies zit. Vaak doet de hele buik pijn. Pijn rond de navel kan van alles betekenen en soms niets met de buik te maken hebben. Pijn in de onderbuik is meestal serieuzer.

22 Doen! Laat het kind in een comfortabele positie liggen. Een warme kruik kan helpen. Waarschuw een arts als de buikpijn urenlang blijft aanhouden, in aanvallen komt en/of het kind niet stil kan liggen.

23 Diarree Als een kind meerdere keren achter elkaar (water)dunne ontlasting heeft, is er sprake van diarree.

24 Doen! Let op dat het kind niet uitdroogt. Diarree in combinatie met braken geeft nog meer kans op uitdroging. Geef het kind rust en laat het veel drinken (in kleine hoeveelheden). Ook kun je het kind ORS (Oral Rehydration Solution) geven: zakjes met zouten, glucose en mineralen die je moet oplossen in water. Waarschuw professionele hulp als de diarree blijft aanhouden.

25 Allergie Een allergie kan zich op verschillende manieren uiten, veelal door luchtweg- of huidproblemen, soms ook voedingsproblemen. Klachten ontstaan nadat het kind contact heeft gehad met de stof waarvoor hij allergisch is (bijvoorbeeld graspollen). Baby s met koemelkeiwitallergie kunnen al bij de eerste blootstelling aan koemelk (in flesvoeding) klachten krijgen.

26 Doen! Lichte allergische (huid)reacties zoals na een insectenbeet kun je behandelen door een nat doekje op de getroffen plek te leggen. Voorkom dat het kind gaat krabben of wrijven. Waarschuw professionele hulp als de pijn aanhoudt of de huid gaat zwellen.

27 Bij een extreme allergische reactie (anafylactische schok) kunnen de luchtwegen vernauwen en kan het kind acuut benauwd worden met een gierende ademhaling bij het inademen. Deze allergische reactie leidt tot een verlaagde bloeddruk en shock.

28 Doen! Stel de vitale functies veilig en handel zoals bij een bedreigde luchtweg (zie deel B2) of shock (zie deel B4). Wees hier extra alert op bij insectensteken, medicijnen en pinda s.

29 Astma-aanval Een astma-aanval is een plotselinge aanval van benauwdheid. Door het opzwellen van de slijmvliezen vernauwt de luchtweg, waardoor het kind bij de uitademing een piepend geluid voortbrengt.

30 Doen! Geef het kind de ruimte en laat hem zitten of liggen (maar niet plat). Blijf kalm en spreek het kind toe zodat hij kalmeert. Concentreer op de ademhaling. Als het kind bewusteloos raakt, schakel je professionele hulp in. Een kind met astma heeft meestal medicijnen bij zich die hij moet inhaleren. Zorg dat deze snel ter plaatse zijn en schakel medische hulp in als er geen reactie op de medicijnen te zien is.

31 Epilepsie Epilepsie is een aandoening van de hersenen die gepaard gaat met aanvallen van verstijving of ritmische bewegingen van de armen en/of benen, bewustzijnsverlies, tongbeet en soms ongewild urineverlies.

32 Doen! Geef het kind de ruimte en zorg dat hij zich zo min mogelijk bezeert. Probeer de heftige bewegingen niet te stoppen, maar wacht tot de aanval voorbij is. Soms laat het kind zijn urine lopen. Na de aanval kan het nog enkele minuten bewusteloos zijn. Houd de luchtweg dan vrij en leg hem in de stabiele zijligging. Als het kind nooit eerder een epileptische aanval heeft gehad moet professionele hulp worden ingeschakeld. Dat is ook nodig als de aanvallen zich blijven herhalen. Dit kan levensbedreigend zijn.

33 Rijksvaccinatieprogramma Om bepaalde infectieziekten te voorkomen, kunnen kinderen gratis worden ingeënt volgens het rijksvaccinatieprogramma van de overheid.

34 Kindermishandeling Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling. Helaas komt dit regelmatig voor. Het leidt tot blijvende schade aan het kind. Een aantal malen per jaar overlijdt een kind ten gevolge van kindermishandeling.

35 1. Lichamelijke mishandeling Het toebrengen van verwondingen als kneuzingen, breuken, brandwonden. 2. Psychische mishandeling Het vernederen, kleineren, pesten van kinderen. 3. Lichamelijke verwaarlozing Het kind niet geven wat hij op zijn leeftijd nodig heeft, zoals voldoende slaap, eten en medicijnen. 4. Psychische verwaarlozing Het kind niet geven wat hij voor zijn geestelijke gezondheid nodig heeft, zoals aandacht, liefde, warmte.

36 5. Seksueel misbruik Seksueel contact van kinderen onder de 16 met volwassenen, dat plaatsvindt tegen de zin van het kind.

37 Mogelijke signalen van kindermishandeling Een kind dat, op welke manier dan ook, wordt mishandeld, geeft vaak signalen af. Wees alert, maar trek niet zomaar conclusies als een kind zich raar gedraagt. Enkele mogelijke signalen zijn: 1. Agressief gedrag 2. Zich terugtrekken 3. Seksueel uitdagend gedrag 4. Angst voor bepaalde volwassenen 5. Onverklaarbaar lichamelijk letsel

38 Als je een situatie niet vertrouwt neem dan contact op met: Advies- en Meldpunt Kindermishandeling Het AMK is bereikbaar via Raadpleeg voor meer informatie de website van het Nederlands Jeugdinstituut:

39 Verslikking kind Geef 5 x stoot tussen de schouderbladen.

40 Verslikking kind Geef 5 x buikstoot.

41 Bewusteloosheid Voer de volgende handelingen uit op een harde, platte ondergrond als een kind bewusteloos is door een obstructie in de luchtweg. Stap 1 Waarschuw professionele hulp. Stap 2 Open de mond van het slachtoffer. Stap 3 Alleen als je een voorwerp ziet zitten, mag je proberen dit te verwijderen. Stap 4 Beadem het kind vijf keer en ga daarna over op reanimatie.

42 Verslikking bij kinderen jonger dan 1 jaar Eerste Hulp aan kinderen

43 Mond- op mondbeademing bij kinderen van 1 tot 8 jaar

44 Hartmassage bij kinderen van 1 tot 8 jaar Eerste Hulp aan kinderen

45 Beademing bij kinderen jonger dan 1 jaar Eerste Hulp aan kinderen Let dat het hoofd in een neutrale stand ligt en zeker niet achterover gebogen wordt. Dit kan de luchtweg afsluiten!

46 Reanimatie bij kinderen jonger dan 1 jaar Eerste Hulp aan kinderen Druk de borstkas voor 1/3 in

47 Verdrinking In Nederland is verdrinking een van de belangrijkste doodsoorzaken van kinderen tussen nul en vier jaar. Veel ongelukken met verdrinking gebeuren binnen een straal van 150 meter van het woonhuis: het bad, de sloot, de vijver. Oudere kinderen kunnen verdrinken in zee, het zwembad, de rivier of een meer.

48 Doen! Let op je eigen veiligheid voor je een kind gaat redden. Als je met meer dan een persoon bent, kan iemand direct al professionele hulp waarschuwen. Haal het kind naar de kant in een horizontale positie. Houd rekening met de kracht van grotere kinderen: ze kunnen je onverwacht onder water trekken.

49 Vergiftiging Vooral kinderen worden nogal eens het slachtoffer van vergiftiging, omdat zij makkelijk dingen in hun mond stoppen en omdat hun reuken smaakvermogen nog niet geheel is ontwikkeld. Vergiftigingen komen het meest voor bij kinderen tussen twee en vijf jaar.

50 Neem de volgende maatregelen om vergiftiging te voorkomen: Berg alle medicijnen op Zoek veilige plaatsen voor schoonmaakmiddelen Schaf waar mogelijk, gif producten aan met een kind veilige sluiting

51 Samenvatting: 1. Bij elke levensfase van kinderen hoort een bepaalde lengte, gewicht, ademhalings- en hartfrequentie. 2. Het ontwikkelingsniveau speelt een belangrijke rol bij het type ongeval of letsel. 3. Kinderen zijn zich vaak niet bewust van gevaar om zich heen; zij moeten daartegen worden beschermd. 4. Neem maatregelen om de veiligheid van het kind te vergroten en om ongelukken te voorkomen. 5. Ademhalingsproblemen zijn relatief vaak de oorzaak van eerste hulpsituaties.

52 Samenvatting: 6. Benader kinderen op ooghoogte, kijk ze aan, wees eerlijk tegen ze en probeer ze te betrekken bij jouw hulpverlening. 7. Kinderen kunnen last krijgen van ziekten of ziekteverschijnselen zoals koorts, diarree, braken, een astma-aanval of een aanval van epilepsie. 8. Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling. Neem contact op met het AMK als je een situatie niet vertrouwt.

Kindergeneeskunde. Koortsstuipen. www.catharinaziekenhuis.nl

Kindergeneeskunde. Koortsstuipen. www.catharinaziekenhuis.nl Kindergeneeskunde Koortsstuipen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KIN031 / Koortsstuipen / 11-07-2013 2 Koortsstuipen Uw kind heeft een koortsstuip

Nadere informatie

Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep

Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep a. Bezitters van het diploma Eerste Hulp b. Belangstellenden die (nog) niet in het bezit zijn van

Nadere informatie

KOORTSSTUIP BIJ KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND

KOORTSSTUIP BIJ KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND KOORTSSTUIP BIJ KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Voor de meeste mensen is het zien van een koortsstuip een zeer angstaanjagende ervaring. Met deze folder hopen wij op een paar van deze vragen antwoord

Nadere informatie

Koortsstuipen Informatie voor ouders en verzorgers

Koortsstuipen Informatie voor ouders en verzorgers Koortsstuipen Informatie voor ouders en verzorgers Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Kindergeneeskunde januari 2015 pavo 0189 Inleiding Uw kind heeft een koortsstuip gehad en is nu opgenomen in het

Nadere informatie

Koortsstuipen. Informatie voor ouders en verzorgers

Koortsstuipen. Informatie voor ouders en verzorgers Koortsstuipen Informatie voor ouders en verzorgers Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw kind heeft een koortsstuip gehad en is nu opgenomen in het ziekenhuis

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. Koortsstuipen KINDEREN

KINDERGENEESKUNDE. Koortsstuipen KINDEREN KINDERGENEESKUNDE Koortsstuipen KINDEREN Koortsstuipen Uw kind heeft een koortsstuip gehad. Voor de meeste mensen is het meemaken van zo n aanval een angstige ervaring die veel vragen oproept. In deze

Nadere informatie

Stoornissen in het bewustzijn. AG eerste hulp opleidingen Best

Stoornissen in het bewustzijn. AG eerste hulp opleidingen Best Stoornissen in het bewustzijn AG eerste hulp opleidingen Best Beoordeel het bewustzijn Kniel naast het slachtoffer aan de gezichtszijde. Spreek het slachtoffer aan en schud voorzichtig aan de beide schouders.

Nadere informatie

KOORTSSTUIP BIJ KINDEREN A1005

KOORTSSTUIP BIJ KINDEREN A1005 KOORTSSTUIP BIJ KINDEREN A1005 Inleiding Voor de meeste mensen is het zien van een koortsaanval een zeer angstaanjagende ervaring. Met deze folder hopen wij op een paar van deze vragen antwoord te geven.

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts

KINDERGENEESKUNDE. Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts KINDERGENEESKUNDE Stuipen bij koorts Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts Bij uw kind zijn stuipen ontstaan tijdens koorts, ook wel koortsconvulsies genoemd. In deze folder wordt uitgelegd wat

Nadere informatie

Koorts bij kinderen 1

Koorts bij kinderen 1 Koorts bij kinderen 1 Koorts bij kinderen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat kun je zelf doen? 2 Voorlichtingsfilm 2 Wat is koorts? 2 Wat is de oorzaak? 3 Longontsteking 3 Hoe

Nadere informatie

Eerste Hulp aan kinderen. Jan Biekens Docent Eerste Hulp

Eerste Hulp aan kinderen. Jan Biekens Docent Eerste Hulp Eerste Hulp aan kinderen Jan Biekens Docent Eerste Hulp Ongevallen zuigeling Vallen van tafel, bed of commode Verslikken Verbranding Vergiftiging Ongevallen peuter/kleuter Vallen Verslikken Verdrinking

Nadere informatie

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com Algemeen De mens kan ongeveer normaal 1 minuut zonder zuurstof. Hersenen zijn het meest gevoelig voor een tekort aan zuurstof. Typerend

Nadere informatie

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006 Antwoorden 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 5 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde Vraag 2: Vraag 3: Vraag 4 : a) Let op gevaar (zn

Nadere informatie

Koortsstuipen. Kind & Jeugd. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Koortsstuipen. Kind & Jeugd. Locatie Hoorn/Enkhuizen Koortsstuipen Kind & Jeugd Locatie Hoorn/Enkhuizen Koortsstuipen Informatie voor ouders/verzorgers Inleiding Uw kind heeft een koortsstuip gehad en is nu opgenomen in het ziekenhuis ter observatie. Het

Nadere informatie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie DC 7 Epilepsie 1 Inleiding In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie 4 Epilepsie-aanvallen 1 1 2 Wat is epilepsie? Een epileptische aanval is een plotselinge kortsluiting

Nadere informatie

TRIVIANT BLAUW (uitprinten op blauw papier) Stoornissen in het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop

TRIVIANT BLAUW (uitprinten op blauw papier) Stoornissen in het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop TRIVIANT BLAUW (uitprinten op blauw papier) Stoornissen in het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop Welke drie functies zijn van direct levensbelang en hoe noemen we deze functies? Hersenfunctie

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 7 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde 1) 2) 3) 4) 5). Vraag 2: Wat is het kenmerk van een gesloten

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. Koortsstuipen KINDEREN

KINDERGENEESKUNDE. Koortsstuipen KINDEREN KINDERGENEESKUNDE Koortsstuipen KINDEREN Koortsstuipen Uw kind heeft een koortsstuip gehad. Voor de meeste mensen is het meemaken van zo n aanval een angstige ervaring die veel vragen oproept. In deze

Nadere informatie

Kinderziekten. Mazelen (1) Mazelen (2) Mazelen (3) Roodvonk (1) In deze gaat leren erkennen en hulpverlenen bij:

Kinderziekten. Mazelen (1) Mazelen (2) Mazelen (3) Roodvonk (1) In deze gaat leren erkennen en hulpverlenen bij: Kinderziekten Verschijnselen, gevaren en Eerste hulp In deze gaat leren erkennen en hulpverlenen bij: Mazelen Roodvonk Rode hond Vijfde ziekte Zesde ziekte Waterpokken Bof Kinkhoest Valse kroep Hersenvlies

Nadere informatie

Koortsstuipen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Koortsstuipen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Koortsstuipen Uw kind heeft een koortsstuip gehad. Dit kan een angstige ervaring zijn voor u als ouder. In deze folder leest u over de achtergrond van koortsstuipen (koortsconvulsie), hoe u ze kunt herkennen

Nadere informatie

Deel 1: Algemene informatie over eerste hulp. 1 Basisprincipes van eerste hulp 2. 2 Vier stappen in eerste hulp 14

Deel 1: Algemene informatie over eerste hulp. 1 Basisprincipes van eerste hulp 2. 2 Vier stappen in eerste hulp 14 BSL_EHBO_NASLAGWERK_BINNENWERK:BSL_EHBO_NASLAGWER_BINNENWERK 17-04-2008 16:08 Pagina V Inhoud Voorwoord XIII Inleiding XIV Hoe gebruik je dit boek? XV Deel 1: Algemene informatie over eerste hulp 1 Basisprincipes

Nadere informatie

Koortsstuipen bij kinderen

Koortsstuipen bij kinderen Koortsstuipen bij kinderen Jonge kinderen krijgen bij koorts gemakkelijker een stuip dan volwassenen. Twee tot vijf op de honderd kinderen heeft wel eens een koortsstuip. Meestal is een koortsstuip onschuldig.

Nadere informatie

kindergeneeskunde informatiebrochure Koortsstuipen

kindergeneeskunde informatiebrochure Koortsstuipen kindergeneeskunde informatiebrochure Koortsstuipen Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat zijn koortsstuipen of koortsconvulsies? 4 3. Gevolgen 5 4. Adviezen bij een koortsstuip 5 5. Contactgegevens bij vragen

Nadere informatie

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling.

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling. Hieronder vindt u een lijst met veel voorkomende kinderziektes op school. Als school hanteren wij de richtlijnen van de GGD. Op de site van de GGD vindt u nog meer informatie over deze kinderziektes en

Nadere informatie

kindergeneeskunde informatiebrochure Koortsstuipen

kindergeneeskunde informatiebrochure Koortsstuipen kindergeneeskunde informatiebrochure Koortsstuipen Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat zijn koortsstuipen of koortsconvulsies? 4 3. Gevolgen 5 4. Adviezen bij een koortsstuip 5 5. Contactgegevens bij vragen

Nadere informatie

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen Cijfer In te vullen voor docent In te vullen door leerling Beroepsprestatie B.P.1.3 S.B Naam leerling Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen Klas SB3O1A+B Versie 1 Datum Tijdsduur 60 minuten Naam

Nadere informatie

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen INFECTIEZIEKTESCHEMA VOOR OUDERS Algemeen: een kind dat zich ziek voelt (koorts, hangerig, geen eetlust) behoort thuis te blijven Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school Risicogroepen

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts

KINDERGENEESKUNDE. Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts KINDERGENEESKUNDE Stuipen bij koorts Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts Bij uw kind zijn stuipen ontstaan tijdens koorts, ook wel koortsconvulsies genoemd. In deze folder wordt uitgelegd wat

Nadere informatie

Interne geneeskunde Allergologie. Anafylaxie zonder duidelijke oorzaak

Interne geneeskunde Allergologie. Anafylaxie zonder duidelijke oorzaak Interne geneeskunde Allergologie Anafylaxie zonder duidelijke oorzaak Interne geneeskunde Allergologie Inleiding U heeft één of meerdere ernstige allergische aanvallen gehad, ook wel anafylaxie genoemd.

Nadere informatie

Koortsstuipen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Koortsstuipen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Koortsstuipen Jonge kinderen zijn bij koorts gevoelig voor stuipen. Ongeveer 5 procent van de kinderen tussen de drie maanden en zes jaar heeft weleens een koortsstuip. In deze folder leest u over de achtergrond

Nadere informatie

Koortsstuipen bij kinderen

Koortsstuipen bij kinderen Koortsstuipen bij kinderen Afdeling kindergeneeskunde Jonge kinderen zijn bij koorts gevoelig voor stuipen. Ongeveer twee tot vijf procent van de kinderen tussen de drie maanden en vijf jaar heeft wel

Nadere informatie

Wat u moet weten. over koortsstuipen

Wat u moet weten. over koortsstuipen Wat u moet weten over koortsstuipen Beste ouders Kinderen die ziek zijn, maken soms één of meer koortsstuipen door. In deze brochure vindt u algemene informatie over de symptomen, oorzaken en behandeling

Nadere informatie

Na een koortsstuip is het kind vaak voor een korte periode suf en niet goed te wekken. Daarna kan het kind nog enige tijd huilen en onrustig zijn.

Na een koortsstuip is het kind vaak voor een korte periode suf en niet goed te wekken. Daarna kan het kind nog enige tijd huilen en onrustig zijn. Stuipen bij koorts Bij uw kind zijn stuipen ontstaan tijdens koorts, ook wel koortsconvulsies genoemd. In deze folder wordt uitgelegd wat stuipen bij koorts zijn, hoe koortsstuipen ontstaan en wat u zelf

Nadere informatie

Examenseries Diploma Eerste Hulp. van. Het Oranje Kruis

Examenseries Diploma Eerste Hulp. van. Het Oranje Kruis Examenseries Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis 2019 Ingangsdatum: 1 februari 2019 Examenseries Diploma Eerste Hulp De examens voor het Diploma Eerste Hulp worden volgens de laatste richtlijnen afgenomen.

Nadere informatie

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u KBC-Preventie Ongevallen thuis we hebben het voor u Basisprincipes van eerste hulp Handel als eerstehulpverlener. Zorg dat u de situatie niet verergert. Blijf rustig in een noodsituatie en verleen de eerste

Nadere informatie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Waterpokken Na een besmetting duurt het 2 tot 3 weken tot de eerste ziekteverschijnselen zich aandienen. Waterpokken zijn

Nadere informatie

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Inhoud 1. Ziekte van kinderen... 2 1.1 Wanneer moet een

Nadere informatie

Kinderziekten. Inhoudsopgave

Kinderziekten. Inhoudsopgave Kinderziekten Inhoudsopgave Inleiding Rijksvaccinatieprogramma Bof Mazelen Rodehond Kinkhoest Nekkramp Waterpokken Vijfde Ziekte Zesde Ziekte Roodvonk Pseudokroep Naar de huisarts bij Inleiding Kinderziekten.

Nadere informatie

Inleiding. Wat te doen bij zieke kinderen

Inleiding. Wat te doen bij zieke kinderen Inleiding De kinderdagverblijven van Medisch Centrum Haaglanden bieden kinderopvang voor gezonde kinderen. Zieke kinderen vragen andere aandacht en verzorging dan gezonde kinderen. Deze aandacht en verzorging

Nadere informatie

Koortsstuipen Informatie voor ouders en verzorgers

Koortsstuipen Informatie voor ouders en verzorgers Koortsstuipen Informatie voor ouders en verzorgers Inleiding Uw kind heeft een koortsstuip doorgemaakt. Voor de meeste mensen is het meemaken van een dergelijke aanval een zeer angstwekkende ervaring.

Nadere informatie

ABCDE methodiek Biedt een vaste volgorde van het benaderen van het slachtoffer

ABCDE methodiek Biedt een vaste volgorde van het benaderen van het slachtoffer ABCDE methodiek Biedt een vaste volgorde van het benaderen van het slachtoffer Indien een stoornis in de vitale functie wordt waargenomen direct handelen (Treat as you go) A AIRWAY AND C-SPINE (= vrije

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school. CSG Willem de Zwijger Schoonhoven

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school. CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Schoonhoven, september 2014 1 Inhoudsopgave 1.0 Inleiding.... 3 2.0 Het kind wordt ziek op school.. 4 3.0 Het

Nadere informatie

Als uw kind ziek is. Inleiding. Wat te doen bij zieke kinderen

Als uw kind ziek is. Inleiding. Wat te doen bij zieke kinderen Als uw kind ziek is Inleiding Het kinderdagverblijf van Medisch Centrum Haaglanden biedt kinderopvang voor gezonde kinderen. Zieke kinderen vragen andere aandacht en verzorging dan gezonde kinderen. Deze

Nadere informatie

Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders. Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis

Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders. Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis Uw kind is op de Spoedeisende Hulp gekomen omdat hij of zij buikgriep heeft. In deze folder krijgt u de nodige

Nadere informatie

GEVORDERDE EERSTE HULP. Shock, Anafylaxie en de EpiPen. Pim de Ruijter. vrijdag 18 oktober 13

GEVORDERDE EERSTE HULP. Shock, Anafylaxie en de EpiPen. Pim de Ruijter. vrijdag 18 oktober 13 GEVORDERDE EERSTE HULP Shock, Anafylaxie en de EpiPen Pim de Ruijter Inhoud Kort over shock Wat is allergie precies? Allergische reactie Inhoud Anafylaxie en anafylactische shock Gebruik van de EpiPen

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie.

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie. Informatie aan ouders over zieke kinderen Voorwoord Uitgaande van de richtlijnen van de GGD heeft onze organisatie een beleid ontwikkeld dat handvatten geeft bij eventuele ziekte van uw kind(eren). Dit

Nadere informatie

Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus)

Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) Wat is RSV RSV staat voor Respiratoir Syncytieel Virus, de meest voorkomende oorzaak van ernstige luchtweginfecties bij baby s en kinderen onder de vier jaar.

Nadere informatie

Benauwdheid kun je zien, horen en voelen!! Wat kunt u zelf doen als uw kind plotseling ernstig benauwd is? Informatie voor ouders/verzorgers

Benauwdheid kun je zien, horen en voelen!! Wat kunt u zelf doen als uw kind plotseling ernstig benauwd is? Informatie voor ouders/verzorgers Benauwdheid kun je zien, horen en voelen!! Wat kunt u zelf doen als uw kind plotseling ernstig benauwd is? Informatie voor ouders/verzorgers Wanneer uw kind benauwd wordt, is het belangrijk dat u zo goed

Nadere informatie

Kinderziektes van 0-4 jaar

Kinderziektes van 0-4 jaar Kinderziektes van 0-4 jaar Voor het 6 de levensjaar komen de kinderen in aanraking met honderden virussen. De eerste grote confrontatie is bij een gastouder en daar moet je als ouder wel even aan wennen.

Nadere informatie

Informatie. Allergische reactie bij kinderen. Anafylaxie

Informatie. Allergische reactie bij kinderen. Anafylaxie Informatie Allergische reactie bij kinderen Anafylaxie Inleiding In deze folder krijgt u informatie over de behandeling van een ernstige allergische reactie (anafylaxie). Wat is anafylaxie? Een anafylactische

Nadere informatie

EINDTERMEN INSTRUCTEUR LPEV

EINDTERMEN INSTRUCTEUR LPEV =========================================== EINDTERMEN INSTRUCTEUR LPEV =========================================== Vastgesteld : 01-02-2013 * DEEL 1 : Algemeen DEEL 2 : Eindtermen Basis Instructeur-LPEV

Nadere informatie

EINDTERMEN EERSTEHULPVERLENER LPEV

EINDTERMEN EERSTEHULPVERLENER LPEV =========================================== EINDTERMEN EERSTEHULPVERLENER LPEV =========================================== Vastgesteld : 01-03-2015 * DEEL 1 : DEEL 2 : DEEL 3 : Eindtermen Basis Eerstehulpverlener

Nadere informatie

Hoe handelen bij een epileptische aanval

Hoe handelen bij een epileptische aanval Hoe handelen bij een epileptische aanval Wat is epilepsie? Epilepsie is een hersenaandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Epilepsie is een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch

Nadere informatie

KINKHOEST KINDERGENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND

KINKHOEST KINDERGENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND KINKHOEST KINDERGENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND Kinkhoest In Nederland krijgen kinderen van drie, vier, vijf en elf maanden de zogenoemde DKTP-vaccinatie voor difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Door

Nadere informatie

Pseudokroep bij kinderen

Pseudokroep bij kinderen Pseudokroep bij kinderen Pseudokroep (laryngitis subglottica) is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen. Rond de stembanden en bovenste luchtwegen raken de slijmvliezen ontstoken en zwellen op.

Nadere informatie

Reizen met kinderen. Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen

Reizen met kinderen. Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen Reizen met kinderen Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen Reizen met kinderen In diverse landen kunt u vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Bedenk dat in een aantal landen de medische voorzieningen

Nadere informatie

Liefs Jill. hip, hot & handig nieuws. Prikgids prikken - inentingen - vaccins

Liefs Jill. hip, hot & handig nieuws. Prikgids prikken - inentingen - vaccins Liefs Jill hip, hot & handig nieuws Prikgids prikken - inentingen - vaccins DKTP-Hib-HepB In de Liefs Jill Prikgids lees je alles over de inentingen die jouw kind tot en met 4 jaar krijgt. Zo weet je altijd

Nadere informatie

Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus)

Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) Wat is RSV Een RSV Respiratoir Syncytieel Virus -infectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het virus veroorzaakt

Nadere informatie

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt.

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt. Leerbladen EHBO Hoofdstuk 1 + 7 + 8 Herhaling Hoofdstuk 1: 5 belangrijke punten: 1) Let op gevaar! van jezelf, omstanders en slachtoffer(s). Als het niet veilig is, kan je niet helpen. 2) Ga na wat er

Nadere informatie

Examenseries Diploma Eerste Hulp. van. Het Oranje Kruis

Examenseries Diploma Eerste Hulp. van. Het Oranje Kruis Examenseries Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis 2016 20 december 2016 Examenseries Diploma Eerste Hulp Met ingang van 1 januari 2017 worden de examens voor het Diploma Eerste Hulp volgens de vernieuwde

Nadere informatie

Ziektebeleid (ter info voor ouders) versie 1

Ziektebeleid (ter info voor ouders) versie 1 Ziektebeleid (ter info voor ouders) 01-10-2017 versie 1 evaluatie 01-10-2018 Algemeen Als uw kind thuis ziek is geworden en dus niet naar het kinderdagverblijf of de naschoolse opvang komt, dient dit voor

Nadere informatie

Ziektebeleid Kinderopvang Baarn 2017

Ziektebeleid Kinderopvang Baarn 2017 Ziektebeleid Kinderopvang Baarn 2017 N.B. In dit beleidstuk wordt gesproken over ouders. Waar ouders staat kan ook verzorgers gelezen worden. Onder verzorger wordt de ouder en/of wettelijk vertegenwoordiger

Nadere informatie

Menstruatiepijn VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Menstruatiepijn VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Menstruatiepijn WAT IS MENSTRUATIEPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Nadere informatie

Protocol Ziekte. Peuteropvang Losser Reekersgaarden JB Losser. Telefoon /

Protocol Ziekte. Peuteropvang Losser Reekersgaarden JB Losser. Telefoon / Protocol Ziekte Peuteropvang Losser Reekersgaarden 24 7582 JB Losser Telefoon 06-83095182/06-20746545 E-mail: info@kinderopvang-losser.nl LRKP-nummer Peuteropvang Calimero: 193513031 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Wat zijn koortsstuipen?

Wat zijn koortsstuipen? Beste ouder zijn spiertrekkingen van korte duur waarbij uw kind het bewustzijn verliest. Ze zijn het gevolg van een abnormale werking van de hersencellen. Alhoewel de stuipen er angstaanjagend uitzien,

Nadere informatie

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Hyperventilatie wordt veroorzaakt door verkeerde manier van ademhalen. Hyper betekent

Nadere informatie

Koortsstuipen. Informatie voor ouders

Koortsstuipen. Informatie voor ouders Koortsstuipen Informatie voor ouders Met antwoorden op vragen als.. Wat is een koortsstuip? Bij wie komen koortsstuipen voor? Wat moet ik doen bij een koortsstuip? Wat is de relatie met epilepsie? Moet

Nadere informatie

Het Tuinhuis Bodegraven Oud Bodegraafseweg 87 2411 HW Bodegraven Tel.nr. 0172-618348

Het Tuinhuis Bodegraven Oud Bodegraafseweg 87 2411 HW Bodegraven Tel.nr. 0172-618348 ZIEKTEBELEID TUINHUIS BODEGRAVEN De mening van ons kindercentrum is dat zieke kinderen thuis horen; daar kunnen ze alle zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben, zonder daar de andere kinderen mee

Nadere informatie

Ziektebeleid Petit Petit 2019

Ziektebeleid Petit Petit 2019 Ziektebeleid Petit Petit 2019 N.B. In dit beleidstuk wordt gesproken over ouders. Waar ouders staat kan ook verzorgers gelezen worden. Onder verzorger wordt de ouder en/of wettelijk vertegenwoordiger (bijvoorbeeld

Nadere informatie

Luchtweginfecties bij kinderen

Luchtweginfecties bij kinderen Als uw kind: jonger is dan drie maanden en koorts heeft (hoger dan 38 C) langer dan drie volle dagen koorts heeft koorts heeft gehad en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt Luchtweginfecties bij kinderen

Nadere informatie

Protocol Oververhitting

Protocol Oververhitting Inleiding Oververhitting (hyperthermie, hitteletsel) ontstaat wanneer het lichaam meer warmte produceert dan dat het kan afgeven. Hierdoor kan de lichaamstemperatuur oplopen tot boven de normale waarden.

Nadere informatie

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp INHOUDSOPGAVE 3 NIET SPOEDEISENDE EERSTE HULP... - 2-3.1 Flauwte... - 2-3.2 Wonden... - 2-3.3 Neusbloeding... - 4-3.4 Letsel aan het oog... - 4-3.5 Kneuzing / verstuiking... - 4-3.6 Botbreuken / ontwrichting...

Nadere informatie

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. KOORTS BIJ KINDEREN

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. KOORTS BIJ KINDEREN kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. KOORTS BIJ KINDEREN In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie

Nadere informatie

Ziektebeleid kdv De Huiskamer.

Ziektebeleid kdv De Huiskamer. Ziektebeleid kdv De Huiskamer. Heeft u een ziek kind? Graag horen wij dit van u vóór 09.30 uur. Mocht er sprake zijn van een besmettelijke aandoening of ziekte, wilt u dit dan expliciet vermelden? Alvast

Nadere informatie

Ziekte Kinderopvangorganisatie de KinderKroon

Ziekte Kinderopvangorganisatie de KinderKroon Protocol ziekte Ziekte Algemeen Alarmnummer : 112 Huisarts : 0546-623355 Bij spoed huisarts : 0546-623356 Ziekenhuis : 0546-693693 Ouders die gebruik maken van de kinderopvang worden vaak geconfronteerd

Nadere informatie

In dit hoofdstuk komt aan de orde: Bloedneus Insectensteken Tekenbeten Kwallenbeten Tand door de lip Voorwerp in de neus Voorwerp in het oor

In dit hoofdstuk komt aan de orde: Bloedneus Insectensteken Tekenbeten Kwallenbeten Tand door de lip Voorwerp in de neus Voorwerp in het oor In dit hoofdstuk komt aan de orde: Bloedneus Insectensteken Tekenbeten Kwallenbeten Tand door de lip Voorwerp in de neus Voorwerp in het oor Uitgeslagen tand Slangenbeten Irritatie door eikenprocessierups

Nadere informatie

Behandeling van wonden en letsels

Behandeling van wonden en letsels Module 4 Behandeling van wonden en letsels Als u deze module gevolgd hebt, weet u: - Wat u moet doen bij mogelijk inwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij uitwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij

Nadere informatie

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet.

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet. DIARREE In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

AG eerste hulp opleidingen 47 vragen met antwoorden.

AG eerste hulp opleidingen 47 vragen met antwoorden. AG eerste hulp opleidingen 47 vragen met antwoorden. 1 Noem de 5 punten van de EHBO 1 let op gevaar 2 ga na wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert 3 stel het slachtoffer gerust 4 zorg voor professionele

Nadere informatie

CPR met AED HERSTEL CIRCULATIE EN ADEMHALING. CPR = cardiopulmonaire resuscitatie AED = automatische externe defibrillatie

CPR met AED HERSTEL CIRCULATIE EN ADEMHALING. CPR = cardiopulmonaire resuscitatie AED = automatische externe defibrillatie CPR met AED HERSTEL CIRCULATIE EN ADEMHALING CPR = cardiopulmonaire resuscitatie AED = automatische externe defibrillatie WANNEER CPR + AED? Stilstand circulatie (hart) Stilstand ademhaling CPR bij ieder

Nadere informatie

Competenties Eerste Hulp

Competenties Eerste Hulp Onderdeel 01. Vijf belangrijke punten bij het verlenen van Eerste Hulp de vijf belangrijke punten toepassen. maatregelen te nemen om de veiligheid van zichzelf, medehulpverleners, omstanders en slachtoffer(s)

Nadere informatie

De bof Kinkhoest Mazelen. Rode hond Roodvonk Vijfde ziekte. Waterpokken Zesde ziekte Hersenvliesontsteking

De bof Kinkhoest Mazelen. Rode hond Roodvonk Vijfde ziekte. Waterpokken Zesde ziekte Hersenvliesontsteking Kinderziekten In dit hoofdstuk beschrijven we de meest voorkomende kinderziekten. We geven daarbij aan wat de incubatietijd is, wat de verschijnselen zijn, wat u er zelf tegen kunt doen, wat de eventuele

Nadere informatie

Inhoudstafel. Voorwoord bij de negende herdruk. Voorwoord bij de eerste druk. DEEL I: Beter voorkomen dan genezen 1

Inhoudstafel. Voorwoord bij de negende herdruk. Voorwoord bij de eerste druk. DEEL I: Beter voorkomen dan genezen 1 Inhoudstafel Voorwoord bij de negende herdruk Voorwoord bij de eerste druk VII IX DEEL I: Beter voorkomen dan genezen 1 1. Een baby op komst 3 1.1. De zwangerschap 3 1.2. Preventie van vroeggeboorte en

Nadere informatie

RS-virus, Virale Bronchiolitis

RS-virus, Virale Bronchiolitis RS-virus, Virale Bronchiolitis Wat is het? Het RS-virus is een virus dat luchtweginfecties kan veroorzaken. Het virus lijkt veel op het griepvirus en wordt ingedeeld in de groep met virussen die bijvoorbeeld

Nadere informatie

Koemelkallergietest. Informatie voor ouders / verzorgers. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Koemelkallergietest. Informatie voor ouders / verzorgers. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Koemelkallergietest Informatie voor ouders / verzorgers F0894-1250 oktober 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Liefs Jill. hip, hot & handig nieuws. Prikgids prikken - inentingen - vaccins

Liefs Jill. hip, hot & handig nieuws. Prikgids prikken - inentingen - vaccins Liefs Jill hip, hot & handig nieuws Prikgids prikken - inentingen - vaccins DKTP - Hib - Pneumokokken In de Liefs Jill Prikgids lees je alles over de inentingen die jouw kind tot en met 4 jaar krijgt.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wat is RSV? 3. Hoe kunt u RSV herkennen? 3. Hoe gevaarlijk is RSV? 4. Is RSV besmettelijk? 5. Is een RSV-infectie te voorkomen?

Inhoudsopgave. Wat is RSV? 3. Hoe kunt u RSV herkennen? 3. Hoe gevaarlijk is RSV? 4. Is RSV besmettelijk? 5. Is een RSV-infectie te voorkomen? RSV-infectie Inhoudsopgave Wat is RSV? 3 Hoe kunt u RSV herkennen? 3 Hoe gevaarlijk is RSV? 4 Is RSV besmettelijk? 5 Is een RSV-infectie te voorkomen? 6 RSV: wat moet u onthouden? 7 Medische behandeling

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Koorts bij kinderen

PATIËNTEN INFORMATIE. Koorts bij kinderen PATIËNTEN INFORMATIE Koorts bij kinderen Op de Spoedeisende Hulp van het Maasstad Ziekenhuis is uw kind door een arts beoordeeld en heeft u advies gekregen over koorts bij uw kind. Het is belangrijk goed

Nadere informatie

PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE

PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE Inleiding Als ouder kies je onder andere voor een kinderdagverblijf, omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen kunnen

Nadere informatie

Wat is EHBO? HET VOORAL NIET ERGER MAKEN

Wat is EHBO? HET VOORAL NIET ERGER MAKEN First Aid & CPR Wat is EHBO? Situatie zo goed mogelijk inschatten Niet panikeren & gezond verstand gebruiken Hulpdiensten correct contacteren en informeren Toestand stabiliseren (in afwachting hulpdiensten)

Nadere informatie

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp Eindtermen Jeugd Eerste Hulp. 2017 Datum van ingang: 1 september 2017 1. Definities Wie en wat is de eerstehulpverlener Een eerstehulpverlener kan en wil een slachtoffer de noodzakelijke eerste hulp geven.

Nadere informatie

Protocol 8: Zieke Kinderen in het Kindercentrum 1 (ZKKC) KDV t Sprookjesland

Protocol 8: Zieke Kinderen in het Kindercentrum 1 (ZKKC) KDV t Sprookjesland Protocol 8: Zieke Kinderen in het Kindercentrum 1 (ZKKC) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 27 januari 2014 INHOUD 8.1. Ziek of niet ziek? 8.2. Kan het kind in de groep blijven? 8.3. Wanneer moeten

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie Ziektebeleid Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat daardoor voor de ouders

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud

Inkijkexemplaar. Inhoud Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: een schaafwonde door te vallen, een verstuikte voet bij het sporten, of een bloedneus op

Nadere informatie

Vrijmaken van geblokkeerde ademhalingswegen. of niet bij bewustzijn is Azië/Pacific

Vrijmaken van geblokkeerde ademhalingswegen. of niet bij bewustzijn is Azië/Pacific Section Three Skill Development Vrijmaken van geblokkeerde ademhalingswegen bij volwassene die wel of niet bij bewustzijn is Azië/Pacific Uitvoeringsvereiste Demonstreer hoe je een volwassen patiënt die

Nadere informatie