Verslag Jongerenconsultatie Post 2015 Ontwikkelingsagenda

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Jongerenconsultatie Post 2015 Ontwikkelingsagenda"

Transcriptie

1 Verslag Jongerenconsultatie Post 2015 Ontwikkelingsagenda Datum: 14 maart 2013 Locatie: NJR Beeldmateriaal: Ed Lonnee Tekst: Rob de Jeu Introductie De wereld zag er anders uit toen dertien jaar geleden de Millenniumdoelen werden opgesteld. Er was nog geen financiële crisis in Europa en aandacht voor klimaatverandering was er beperkt. Over twee jaar lopen de huidige millenniumdoelen af. Hoog tijd dus om eens kritisch terug te kijken op deze globale afspraken en een blik vooruit te werpen op de Post 2015 ontwikkelingsagenda. Jongeren zijn essentieel bij dit proces en daarom organiseerde NJR donderdagavond 14 maart samen met NCDO een focussessie over deze nieuwe ontwikkelingsagenda. De NJR werkgroepen Verenigde Naties en Jong & Duurzaam waren aanwezig samen met jongeren van de duurzame studentenorganisatie Morgen en het Earth Charter Netwerk om hun stem te laten horen. Onder leiding van Rosalie de Bruijn en Edith van Ewijk van NCDO, Frederike Hegger van OneWorld en Anne Poorta van het Ministerie van Buitenlandse zaken namen 30 jongeren deel aan deze consultatie. De uitkomsten zijn opgenomen in het document 'The future agenda for development cooperation: voices of Dutch society Contribution prepared for the High Level Panel on the Post 2015 development agenda - March 2013' dat eind maart aangeboden is aan Paul Polman, CEO Unilever, van het High Level Panel. Dit panel is aangesteld door de secretaris- generaal, Ban Ki- moon van de Verenigde Naties om advies in te winnen over de toekomstige ontwikkelingsdoelen. Opening De avond werd geopend door NJR bestuurslid Duurzame Ontwikkeling & Internationaal, Rob de Jeu. Hij benadrukte dat de avond een belangrijke kans voor jongeren is om hun visie te geven over de formuleren over het proces van de agendavorming. Vanuit NCDO gaf Edith van Ewijk inzicht in de huidige millenniumdoelen. Deze doelen hebben zich voornamelijk op de kwantiteit gericht, maar dat betekent niet dat de kwaliteit daarmee ook gewaarborgd is. Anne Poorta, van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, coördineert de Nederlandse inzet op de Post 2015 agenda. Hij kon daardoor een helder overzicht geven van de internationale processen. Zo wordt in september 2013 tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) teruggekeken op de huidige millenniumdoelen via een speciale MDG Top. Daarnaast is het High Level Panel in het leven geroepen. Deze

2 bestaat uit 27 hooggeplaatste mensen met onder andere de Nederlandse Paul Polman. Hij neemt namens het bedrijfsleven plaats dit panel. De opdracht is om voor mei 2013 met een adviesrapport te komen en deze te presenteren aan de secretaris- generaal van de Verenigde Naties. Ten slotte lichtte Anne toe dat een van de uitkomsten van de Rio+20 conferentie de open werkgroep voor de Sustainable Development Goals heeft opgeleverd. Deze doelen dienen een integraal onderdeel te worden van de Millenniumdoelen. De werkgroep, die uit een aantal landen bestaat, zal op de AVVN van september 2013 met een voortgangsrapport komen. Na de introductie werden de jongeren in vier focusgroepen verdeeld om specifiek na te denken over hulpvragen voorgelegd: 1. Welke millenniumdoelen moeten in ieder geval meegenomen worden in de Post 2015 Agenda? die in de Post 2015 Agenda een centrale plaats verdienen? De groepjes hadden hetzelfde doel maar werkten op verschillende manieren. In een van de groepen noteerden de jongeren zij wilden Een ander groepje beantwoordde de vragen door per persoon twee voorkeursdoelen van de huidige doelen te kiezen als prioriteit voor de post2015 agenda. Veelal werd er integraal nagedacht zoals een Onderwijs zou aan de basis kunnen liggen van alle andere doelen omdat deze vaak een kettingreactie veroorzaken. Daar moest wel bij gezegd worden dat er ook op kwaliteit ingezet dient worden. kritische blik op de wereld te ontwikkelen. Als hier niet genoeg inhoud in zit doe je afbreuk aan. Vrede en veiligheid was een belangrijk terugkerend thema in elke groep, het is namelijk een voorwaarde om een samenleving op te bouwen. Ook werd er wat genuanceerder nagedacht: Vallen goede werkomstandigheden in fabrieken bijvoorbeeld ook onder veiligheid? En valt er ook iets over leefomstandigheden zoals wonen te zeggen?. De jongeren kwamen overeen dat veiligheid, naast vrij zijn van conflict, ook de leef- en werkomstandigheden omvat. riep een van de jongeren op een gegeven moment spontaan. Duurzaamheid moet prominenter benoemd worden. Er wordt namelijk nog te veel gefocust op sociale duurzaamheid. Er moet veel sterker opgeschoven worden richting milieu, grondstoffen en klimaat. Dit zal namelijk zoveel sociale gevolgen hebben dat het van essentieel belang is dat de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en de Millenniumdoelen hier samenkomen. Deze jongeren zijn het lineaire denken beu en willen dat er snel stappen gemaakt worden richting een circulaire economie. Een systeem waar herbruikbaarheid van producten en grondstoffen gemaximaliseerd en waardevernietiging geminimaliseerd wordt.

3 Door de groeiende wereldbevolking is de kans op nog meer ongelijkheid groot, een eng idee vond een van de jongeren. Het thema gelijkheid zou breder moeten terugkomen. Hier vallen ook voedsel- en waterzekerheid onder, dat overigens weer sterk samenhangt met goede gezondheidzorg. Een eerlijke prijs, valt dat onder gelijkheid vroegen de jonge wereldverbeteraars zich af? In ieder geval waren zij het eens dat we nog een stap verder moeten: namelijk fair trade goods fair chain. Het bedrijfsleven heeft hier een belangrijke rol te vervullen vonden zij. Proces Het samen oplossen van problemen in de wereld is van groot belang. De rol van de westerse wereld is beperkt en er wordt voornamelijk betrokkenheid van arme landen verwacht. want wij hebben hier een Ipad, en in ontwikkelingslanden zitten de mensen in het gif ervan. Het is duidelijk dat het proces voor het opstellen, uitvoeren en behalen van de nieuwe doelen anders moet. De groepen kregen dit keer drie hulpvragen voorgelegd om tot procesaanbevelingen te komen: 1. Moet er een mondiale agenda komen met algemene afspraken die voor alle landen gelden? 2a. Voor welke organisaties en groepen moeten deze nieuwe afspraken dan gelden? 2b. Hoe moet de betrokkenheid van verschillende organisaties georganiseerd worden? Er werd door de jongeren een forse verantwoordelijkheid voor alle doelen neergelegd bij het bedrijfsleven. Zij wilden tevens dat de overheid de regie neemt en burgers stimuleert en betrekt bij het halen van de doelen. Een voorbeeld dat werd genoemd is het Kampong Improvement Program in Jakarta. Hierbij wordt er actieve burgerparticipatie verwacht bij het bouwen van een eigen huis, wat vervolgens is doorgevoerd in de nationale politiek. Een andere actor die genoemd werd, zijn de jongeren zelf. Hierbij is het belangrijk dat jongeren handvatten aangereikt krijgen om goed bij te kunnen dragen aan de realisatie van de doelen.

4 De nieuwe doelen zouden algemeen moeten gelden, maar zouden per regio verdere specificaties kunnen krijgen. Voor fragiele staten zouden andere eisen kunnen gelden. Ofwel: algemene doelen maar met een specifieke aanpak per gebied. De jongeren waren het er over eens dat de nieuwe indicatoren duidelijk vastgesteld moeten worden en dat kritische transparante reflectie essentieel is. Een leuk idee dat in een van de groepjes ontstond, is het ontwikkelen van een App waarin de vorderingen van de doelen bijgehouden kunnen worden waardoor het proces toegankelijker wordt. Aanbevelingen Nadat de jongeren in focusgroepen uiteen waren gegaan was het een uur later tijd om de bevindingen aan de andere groepen te presenterende. Uiteindelijk diende er overeenstemming over te komen. Er was echter, veel discussie en er bleken meer punten belangrijk te zijn. Er is vervolgens een basisdocument opgesteld van 6 th procesaanbevelingen. De aanbevelingen zijn opgenomen in het rapport The future agenda for development cooperation: voices of Dutch society Contribution prepared for the High Level Panel on the Post 2015 development agenda - March Deze aanbevelingen van de jongeren zijn in appendix A en B terug te vinden van dit verslag. Slot & Vervolg Deze avond is voor NJR het startschot geweest voor een ruime betrokkenheid van jongeren bij de Post 2015 Ontwikkelingsagenda. Tijdens het evenement UN&me, dat NJR jaarlijks organiseert in het teken van de VN, zal deze agendaontwikkeling een belangrijke rol in nemen. Ook zullen de VN jongerenvertegenwoordigers zich bezig gaan houden met de agenda. NCDO zal in juni een uitgebreidere analyse maken over hoe verschillende groepen aankijken tegen de toekomstige agenda van internationale samenwerking. Daarnaast zal Jesca Wijnsma (werkgroeplid Jong & Duurzaam) een blog schrijven over de Post 2015 Agenda en deze jongerenconsultatie die eind april terug te lezen is op OneWorld.

5 Appendix A Aanbevelingen (Dutch) Themagerelateerde aanbevelingen 1. Verschuiven naar een Circulair Economisch Systeem om het achterhaalde lineair economisch model dat voor veel negatieve effecten voor mens en milieu zorgt, te vervangen. Door over te schakelen wordt het hergebruik van producten en grondstoffen gemaximaliseerd zodat er zo min mogelijk waarde wordt vernietigd. 2. Kwalitatief Goed Onderwijs voor iedereen waar voortgezet en hoger onderwijs naast primair onderwijs een sterkere rol krijgt. 3. Gelijkheid waarbij iedereen eerlijk in welvaart deelt en goede gezondheidszorg, sanitairvoorzieningen en water- en voedselzekerheid aan de basis liggen. 4. Een veilige omgeving voor iedereen door het creëren van Vrede & Veiligheid overal ter wereld als voorwaarde voor het bereiken van de toekomstige Post 2015 agenda. 5. Eerlijke handel trade chain 6. Creëren van een Duurzame Omgeving door het stoppen met het beschadigen van het milieu, het actief rekening houden met het klimaat en het realiseren van duurzame urbanisatie en een volledig duurzame energievoorziening. Procesaanbevelingen 1. Een Transparante Kritische Reflectie op de huidige Development goals aangezien het niet behalen van de doelen een onacceptabel feit is. Ook dient er gelet te worden op de kwantiteit versus kwaliteit en aantallen versus percentages. 2. Universele Streefdoelen die voor alle landen gelden waarbij stil wordt gestaan bij de Specifieke Aanpak per land voor de uitvoering van de nieuwe agenda. 3. Verantwoordelijkheid Overheid door actieve participatie en regie van de Post 2015 agenda. 4. Verantwoordelijkheid Bedrijfsleven voor het uitvoeren van en het beschikbaar stellen van middelen voor de Post 2015 agenda. 5. Beschikbare Handvatten voor burgers voor de algemene en specifieke uitvoering voor een bevolkingsbrede participatie en gezamenlijke verantwoordelijkheid.

6 Appendix B Aanbevelingen (English) Recommendations related to themes 1. Shift to a Circular Economic System to replace the outdated linear economic model, which results in many negative effects on humans and on the environment. Maximizing the re- use of products and materials can limit the destruction of resources. 2. Good Quality Education for all, whereby besides primary education secondary and higher education receive a more prominent role. 3. Equality whereby everyone shares equally in prosperity, and where good health care, sanitation, water and food security form the basis. 4. A safe environment for everyone by creating Peace & Security worldwide as a condition for the achievement of the future Post agenda. 5. Fair Trade trade chain goods'. 6. Creating a Sustainable Environment by stopping damage to the environment, actively taking climate change into account, and realizing sustainable urbanization in a society that is run completely on sustainable energy. Process Recommendations 1. A Critical and Transparent Reflection on the current development goals, since not achieving these goals is unacceptable. Quantity versus quality, and numbers versus percentages of goals reached should be extensively discussed. 2. Universal Goals that apply to all countries, with a Specific Approach for each country for implementing the new agenda. 3. Government Responsibility through active participation in, and direction of the Post agenda. 4. Business Firms Responsibility to perform and to provide resources for the Post agenda. 5. Provision of Handles and Tools for citizens and youth, for the general and specific implementation of the goals for broad participation and shared responsibility.

Wereldgemeenten: daar draait het om! Ambtenarenbijeenkomst over internationale aspecten van gemeentelijk beleid. 5 november 2015

Wereldgemeenten: daar draait het om! Ambtenarenbijeenkomst over internationale aspecten van gemeentelijk beleid. 5 november 2015 Wereldgemeenten: daar draait het om! Ambtenarenbijeenkomst over internationale aspecten van gemeentelijk beleid 5 november 2015 Ontwikkelingen in internationaal beleid en blik op de toekomst voor gemeenten

Nadere informatie

NWA WORKSHOP SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS. NWA Circulaire Economie en SDG Ardi Dortmans

NWA WORKSHOP SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS. NWA Circulaire Economie en SDG Ardi Dortmans NWA WORKSHOP SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS NWA Circulaire Economie en SDG Ardi Dortmans NWA CIRCULAIRE ECONOMIE EN GRONDSTOFFENEFFICIËNTIE Een duurzame circulaire economie gaat uit van volledige herbruikbaarheid

Nadere informatie

VIMG 13 NOV 2015 (070)

VIMG 13 NOV 2015 (070) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad 13 NOV 2015 VIMG Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 betreft ons kenmerk datum VNG activiteiten

Nadere informatie

UNESCO Masterclass Waarom deze masterclass? 2. Samenwerking 3. Aandacht voor actie tegen armoede en honger en voor duurzame ontwikkeling

UNESCO Masterclass Waarom deze masterclass? 2. Samenwerking 3. Aandacht voor actie tegen armoede en honger en voor duurzame ontwikkeling UNESCO Masterclass 2016 1. Waarom deze masterclass? 2. Samenwerking 3. Aandacht voor actie tegen armoede en honger en voor duurzame ontwikkeling UNESCO Masterclass 2016 - inhoud 1. De SDG s: een vernieuwde

Nadere informatie

Utopia-avond. Onderzoekers uit diverse disciplines stellen hun utopische toekomstdroom voor de samenleving voor

Utopia-avond. Onderzoekers uit diverse disciplines stellen hun utopische toekomstdroom voor de samenleving voor Utopia-avond Onderzoekers uit diverse disciplines stellen hun utopische toekomstdroom voor de samenleving voor 19.30-21.30 uur, refter Hollands College Utopia Revisited 2016 = 500 jaar publicatie Thomas

Nadere informatie

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen: Een globale visie voor lokaal beleid en actie

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen: Een globale visie voor lokaal beleid en actie De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen: Een globale visie voor lokaal beleid en actie Jan Beyne Programme Manager CIFAL Flanders Bovenlokaal Bibliotheekbeleid Brussel, 17 0 2018 1. CIFAL FLANDERS UNITAR

Nadere informatie

Rheden, 6 april 2017

Rheden, 6 april 2017 Rheden, 6 april 2017 Historie: Hoe tot stand gekomen? Iedereen mocht erover meepraten. Via de online enquête konden burgers stemmen op thema s die zij belangrijk vinden. 7,8 miljoen mensen gestemd op

Nadere informatie

Sustainable development goals

Sustainable development goals Sustainable development goals The road to dignity by 2030 Ending Poverty, Transforming all Lives and Protecting the Planet = De weg naar waardigheid, Armoede beëindigen, alle levens veranderen en de aarde

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2017 Het begon in 1918 Van Landbouwhogeschool tot University & Research of the Life Sciences 1960s:

Nadere informatie

Nederlands Nationaal Contactpunt voor de OECD Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Lodewijk de Waal Voorzitter NCP 16 november 2016

Nederlands Nationaal Contactpunt voor de OECD Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Lodewijk de Waal Voorzitter NCP 16 november 2016 Nederlands Nationaal Contactpunt voor de OECD Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen Lodewijk de Waal Voorzitter NCP 16 november 2016 MVO: dilemma s zijn overal: 2 De ondernemingsraad en MVO MVO

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Contactpersoon Anne Poorta T +31-70-3485428

Nadere informatie

Toekomstgerichte aardappelteelt Groene gewasbescherming. Carlos Nijenhuis 18 juni 2018

Toekomstgerichte aardappelteelt Groene gewasbescherming. Carlos Nijenhuis 18 juni 2018 Toekomstgerichte aardappelteelt Groene gewasbescherming Carlos Nijenhuis 18 juni 2018 Agenda Visie en ambitie Nefyto Politiek Agrifood Innovatie gewasbeschermingsmiddelen Wat kunt U doen? Wij ontwikkelen

Nadere informatie

Welcome in the Ferraris Building!

Welcome in the Ferraris Building! Welkom Welcome in the Ferraris Building! Paul van Snick Algemeen directeur Departement Leefmilieu, Natuur en Energie General Director Environment, Nature and Energy Department Vlaamse overheid / Flemish

Nadere informatie

Private Governance : Werkt het? Is het genoeg?

Private Governance : Werkt het? Is het genoeg? Private Governance : Werkt het? Is het genoeg? Workshop Public & Private Governance Wageningen UR / MinBuZa Th Hague, February 1, 2013 The Hague, Febr. 1, 2013 Public & Private Governance slide 1 Initiatieven

Nadere informatie

Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility Corporate Social Responsibility Maatschappelijk verantwoord omgaan met klanten Dr. Jenny van Doorn Prof. dr. P.C. Verhoef Rapport CIC-2012-01 ISBN 978-90-367-5486-6 Onderzoeksrapport maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

ICHOM en het belang voor de patiënt

ICHOM en het belang voor de patiënt DE PATIENT CENTRAAL Maarten de Wit Lent 12 oktober 2017 ICHOM en het belang voor de patiënt T2T Overarching principle B. The primary goal of treating patients with rheumatoid arthritis is to maximize long-term

Nadere informatie

De Relatie Tussen de OESO Richtlijnen voor Multinationale Bedrijven en de Sustainable Development Goals verwachting vs uitnodiging

De Relatie Tussen de OESO Richtlijnen voor Multinationale Bedrijven en de Sustainable Development Goals verwachting vs uitnodiging De Relatie Tussen de OESO Richtlijnen voor Multinationale Bedrijven en de Sustainable Development Goals verwachting vs uitnodiging Alexandra van Selm, Programma-directeur internationaal MVO bij de SER

Nadere informatie

Digital municipal services for entrepreneurs

Digital municipal services for entrepreneurs Digital municipal services for entrepreneurs Smart Cities Meeting Amsterdam October 20th 2009 Business Contact Centres Project frame Mystery Shopper Research 2006: Assessment services and information for

Nadere informatie

Duurzaam leiderschap Over de wereld, de mens en onderwijs

Duurzaam leiderschap Over de wereld, de mens en onderwijs Duurzaam leiderschap Over de wereld, de mens en onderwijs Elena Cavagnaro, lector in service studies MLI & SEN 2013 09 06 1 9/6/2013 Agenda Even voorstellen Wereldbeelden Welk beeld hebben we van de wereld

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2017 Het begon in 1918 Van Landbouwhogeschool tot University & Research of the Life Sciences 1960s: primair

Nadere informatie

Beste wensen en een inspirerend 2018!

Beste wensen en een inspirerend 2018! Beste wensen en een inspirerend 2018! Wat heb ik te maken met de SDG s? Beste wensen en een inspirerend 2018! Januari is de tijd van goede voornemens en het uitspreken van positieve gedachten om er een

Nadere informatie

SDG Forum Belgium Investeren in SDGs, de noodzaak van impact

SDG Forum Belgium Investeren in SDGs, de noodzaak van impact SDG Forum Belgium Investeren in SDGs, de noodzaak van impact The SDG s also present a tremendous opportunity for investors to support this global agenda by deploying increasing amounts of capital to high-impact

Nadere informatie

Gemeenten op weg naar een circulaire economie

Gemeenten op weg naar een circulaire economie Gemeenten op weg naar een circulaire economie Sprekers: Jacob Vermeulen en Robert Jansen, Indaver Nederland Donderdag 31 maart 2016 Gemeentelijk Afval Congres 2 EEN SNELLE QUIZ: Wie is het? 3 Barack Obama

Nadere informatie

Nederlanders over de nieuwe internationale agenda voor armoedebestrijding

Nederlanders over de nieuwe internationale agenda voor armoedebestrijding Nederlanders over de nieuwe internationale agenda voor armoedebestrijding onderzoeksreeks 18 NCDO is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking. NCDO voert

Nadere informatie

Safe production of Marine plants and use of Ocean Space. 2de Nederlands-Belgische Zeewierconferentie: DE MULTIFUNCTIONELE NOORDZEE

Safe production of Marine plants and use of Ocean Space. 2de Nederlands-Belgische Zeewierconferentie: DE MULTIFUNCTIONELE NOORDZEE Safe production of Marine plants and use of Ocean Space 2de Nederlands-Belgische Zeewierconferentie: DE MULTIFUNCTIONELE NOORDZEE Waarom dit project? De 2050 Challenge 2050: 10 billion people Voedsel Water

Nadere informatie

vrijdag 8 juni 12 DRIMPY BRENGT ZORG SAMEN

vrijdag 8 juni 12 DRIMPY BRENGT ZORG SAMEN DRIMPY BRENGT ZORG SAMEN DE CONSUMENT IN DE ZORG? Fragmentatie ehealth initiatieven zorgen weer voor eilandjes in de zorg: ICT leveranciers, Regio s, Ziekenhuizen, Klinieken, Patiënt Verenigingen, Verzekeraars,

Nadere informatie

The characteristics of excellent professionals: Input for honours programs. Marjolein Heijne-Penninga, Inge Wijkamp, Marca Wolfensberger

The characteristics of excellent professionals: Input for honours programs. Marjolein Heijne-Penninga, Inge Wijkamp, Marca Wolfensberger The characteristics of excellent professionals: Input for honours programs Marjolein Heijne-Penninga, Inge Wijkamp, Marca Wolfensberger Opening Research group: Talent Development in Higher Education and

Nadere informatie

Japo Ouwerkerk Media Rakkers, 17 januari 2012 Social Benefit Storytelling in Practice

Japo Ouwerkerk Media Rakkers, 17 januari 2012 Social Benefit Storytelling in Practice Japo Ouwerkerk Media Rakkers, 17 januari 2012 Social Benefit Storytelling in Practice Agenda 1. Introductie 2. What drives the world: Globale trends in Voedingsmiddelenwereld 3. Drives what we do: Intro

Nadere informatie

Praat mee over de nieuwe Millennium doelen!

Praat mee over de nieuwe Millennium doelen! Praat mee over de nieuwe Millennium doelen! Millennium Gemeente Langedijk 9 november 2015 Programma Presentatie Workshop Toelichten resultaten uit de workshop Borrel en napraten Inleiding In 1999 stelt

Nadere informatie

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Impact-assessment Board n.v.t.

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Impact-assessment Board n.v.t. Fiche 6: Mededeling Nieuwe EU Consensus on Development 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social

Nadere informatie

Multi-disciplinary workshop on Ageing and Wellbeing

Multi-disciplinary workshop on Ageing and Wellbeing Date 7-12-2011 1 Multi-disciplinary workshop on Ageing and Wellbeing Prof. Dr. Inge Hutter Demographer, anthropologist Coordinator Healthy Ageing Alpha Gamma RUG Dean Faculty Spatial Sciences Date 7-12-2011

Nadere informatie

Water crisis - kunnen ingenieurs nog iets bijbrengen?

Water crisis - kunnen ingenieurs nog iets bijbrengen? Water crisis - kunnen ingenieurs nog iets bijbrengen? James.Leten@siwi.org Wereldwijds Opportuniteiten Regionaal - Stroomgebied Lokaal: checklist 2000 2015 millennium ontwikkelingsdoelstellingen 2000 2015

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie 2017Z02412 Datum 31 maart

Nadere informatie

The next step in CX; aandacht voor mens en maatschappij

The next step in CX; aandacht voor mens en maatschappij The next step in CX; aandacht voor mens en maatschappij Prof dr André Nijhof Nyenrode Business Universiteit Is het wel echt een next step? MSc Remmelt Jan Arends Te testen model Phase of Market Transformation

Nadere informatie

Chapter 4 Understanding Families. In this chapter, you will learn

Chapter 4 Understanding Families. In this chapter, you will learn Chapter 4 Understanding Families In this chapter, you will learn Topic 4-1 What Is a Family? In this topic, you will learn about the factors that make the family such an important unit, as well as Roles

Nadere informatie

1. Inleiding 2. Coherentiemonitor

1. Inleiding 2. Coherentiemonitor 1. Inleiding Hoe ontwikkelingslanden groeien wordt door veel meer dan alleen ontwikkelingshulp beinvloed. Handelsverdragen, hoe landen verdienen aan hun grondstoffen en hoe ze belastinginkomsten verwerven

Nadere informatie

GOOD TRAINING 2 juni 2016 Mireille Goos

GOOD TRAINING 2 juni 2016 Mireille Goos GOOD TRAINING 2 juni 2016 Mireille Goos GOOD TRAINING COALITIE GEMEENTE AMSTERDAM RANDSTAD GOOD HOTEL AMSTERDAM PREFERRED PARTNER PROGRAM Create Beauty, Do Good WHY Create Beauty, Do Good 2009 2012 2014

Nadere informatie

Milieu- en klimaatuitdagingen voor de 21ste eeuw: van Europese visie naar lokale betekenis en actie. Hans Bruyninckx, Mortsel, 9 oktober 2105

Milieu- en klimaatuitdagingen voor de 21ste eeuw: van Europese visie naar lokale betekenis en actie. Hans Bruyninckx, Mortsel, 9 oktober 2105 Milieu- en klimaatuitdagingen voor de 21ste eeuw: van Europese visie naar lokale betekenis en actie Hans Bruyninckx, Mortsel, 9 oktober 2105 Presentation by Dr. Hans Bruyninckx, Executive Director, EEA

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 5 November 2016 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 5 November 2016 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 5 November 2016 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2016 Het begon in 1918 Wageningen University & Research Wageningen University Medewerkers: 2,600 studenten:>

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Commissie Internationale Betrekkingen. februari 2018

Jaarverslag 2017 Commissie Internationale Betrekkingen. februari 2018 Jaarverslag 2017 Commissie Internationale Betrekkingen februari 2018 Inleiding In 2016 heeft de commissie Internationale Betrekkingen geïnvesteerd in de overgang van Millennium Gemeente naar Wereld Gemeente.

Nadere informatie

De Bilt, 7 februari 2019

De Bilt, 7 februari 2019 De Bilt, 7 februari 2019 De Global Goals (1) Wereldwijde agenda met 17 doelen voor duurzame ontwikkeling: Sustainable Development Goals Duurzaamheid in de breedste zin In 2015 vastgesteld door VN Te realiseren

Nadere informatie

Talentmanagement in tijden van crisis

Talentmanagement in tijden van crisis Talentmanagement in tijden van crisis Drs. Bas Puts Page 1 Copyright Siemens 2009. All rights reserved Mission: Achieving the perfect fit Organisatie Finance Sales Customer Engineering Project management

Nadere informatie

Sustainable Development Goals (SDGs)

Sustainable Development Goals (SDGs) Lesmodule 2: Sustainable Development Goals (SDGs) duurzame ontwikkelingsdoelen MATERIAAL Projector + computer Invulbladen voor leerlingen Strookjes of tabel met kritiek op MDGs/SDGs LESVERLOOP Inleiding

Nadere informatie

Uitnodiging. Jaarconferentie UN Global Compact Network Netherlands

Uitnodiging. Jaarconferentie UN Global Compact Network Netherlands Uitnodiging Jaarconferentie UN Global Compact Network Netherlands 17 januari 2011 Graag nodigen wij u uit deel te nemen aan de Jaarconferentie van UN Global Compact Network Netherlands. Deze vindt plaats

Nadere informatie

Dilemma's rondom de water en sanitatiegerelateerde. ontwikkelingsdoelen

Dilemma's rondom de water en sanitatiegerelateerde. ontwikkelingsdoelen Dilemma's rondom de water en sanitatiegerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelen GroenLinks en de Sustainable Development Goals, 4 Okt 2014 Stef Smits, Senior Programme Officer, IRC Supporting water sanitation

Nadere informatie

IenM & INTERREG: Circulaire economie

IenM & INTERREG: Circulaire economie IenM & INTERREG: Circulaire economie Inhoud INTERREG t.o.v. andere fondsen context INTERREG zelf De programma s: verschillend en hetzelfde Toegevoegde waarde Succesvol project Deelname INTERREG 2007-2013

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

Stichtingsplan Connect to Share

Stichtingsplan Connect to Share Stichtingsplan Connect to Share 1. Inleiding The expert in anything was once a beginner 1 Of je nu uit Nederland, Italië of Oeganda komt, experts zijn we allemaal! Als we om ons heen kijken en mensen leren

Nadere informatie

C O N C E P T BELEIDSPLAN MOS/MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

C O N C E P T BELEIDSPLAN MOS/MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING C O N C E P T BELEIDSPLAN MOS/MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 2019-2021 Ondersteuning bij het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG Sustainable Development Goals/Global Goals) Achtergrond

Nadere informatie

Wat maakt een goede arts? Prof. dr. Wim Pinxten

Wat maakt een goede arts? Prof. dr. Wim Pinxten Wat maakt een goede arts? Prof. dr. Wim Pinxten Ik zal boven alles voor mijn patiënten zorgen, hun gezondheid bevorderen en hun lijden verlichten. Monty Python s The Meaning of Life, 1983 MEDISCHE PROFESSIONALITEIT?

Nadere informatie

Duurzaamheid Praktijkcase circulaire economie (Apollo Vredestein) APOLLO Vredestein BV

Duurzaamheid Praktijkcase circulaire economie (Apollo Vredestein) APOLLO Vredestein BV Duurzaamheid Praktijkcase circulaire economie (Apollo Vredestein) 1 Wie ben ik? 2 Enschede plant 150 Acre facility located in the East part of the Netherlands, close to the German border Capacity: PCR:

Nadere informatie

Process Mining and audit support within financial services. KPMG IT Advisory 18 June 2014

Process Mining and audit support within financial services. KPMG IT Advisory 18 June 2014 Process Mining and audit support within financial services KPMG IT Advisory 18 June 2014 Agenda INTRODUCTION APPROACH 3 CASE STUDIES LEASONS LEARNED 1 APPROACH Process Mining Approach Five step program

Nadere informatie

Urban future in the Netherlands Ready to cooperate, charge & go. Peter Vermeij Baerte de Brey

Urban future in the Netherlands Ready to cooperate, charge & go. Peter Vermeij Baerte de Brey Urban future in the Netherlands Ready to cooperate, charge & go Peter Vermeij Baerte de Brey 2 Dutch vision Why invest in electric vehicles? Contributes to the economic position of The Netherlands Energy

Nadere informatie

Annual event/meeting with key decision makers and GI-practitioners of Flanders (at different administrative levels)

Annual event/meeting with key decision makers and GI-practitioners of Flanders (at different administrative levels) Staten-Generaal Annual event/meeting with key decision makers and GI-practitioners of Flanders (at different administrative levels) Subject: Sustainable Flemish SDI Nature: Mobilising, Steering Organisers:

Nadere informatie

Find Neighbor Polygons in a Layer

Find Neighbor Polygons in a Layer Find Neighbor Polygons in a Layer QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0

Nadere informatie

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 25/2/2016. Biocide CLOSED CIRCUIT

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 25/2/2016. Biocide CLOSED CIRCUIT 1 25/2/2016 Biocide CLOSED CIRCUIT 2 Regulatory background and scope Biocidal products regulation (EU) nr. 528/2012 (BPR), art. 19 (4): A biocidal product shall not be authorised for making available on

Nadere informatie

Naar een afwegingsmodel voor gezondheidsbeleid

Naar een afwegingsmodel voor gezondheidsbeleid Naar een afwegingsmodel voor gezondheidsbeleid prof. dr. Frauke Ohl Animal Welfare & Laboratory Animal Science; Dept. Animals in Science & Society Veterinary Faculty, Utrecht University, NL Council of

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/22618 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Schans, Martin van der Title: Blowup in the complex Ginzburg-Landau equation Issue

Nadere informatie

TABASCO. Taak gestuurd leren bij Engels

TABASCO. Taak gestuurd leren bij Engels TABASCO Taak gestuurd leren bij Engels Tabasco - Wat is het: Een taalgestuurd lesprogramma, dat volgens een vaste opbouw gebeurt aan de hand van taken. Het is gebaseerd op het proces van op een natuurlijke

Nadere informatie

WORKSHOP 1P4. Internationale samenwerking goed voor de onderwijskwaliteit? Arie van Scheepen. Docent Technische Bedrijfskunde bij IED-FNT

WORKSHOP 1P4. Internationale samenwerking goed voor de onderwijskwaliteit? Arie van Scheepen. Docent Technische Bedrijfskunde bij IED-FNT WORKSHOP 1P4 Internationale samenwerking goed voor de onderwijskwaliteit? Arie van Scheepen Docent Technische Bedrijfskunde bij IED-FNT 11.00-12.00 uur / SkyTheater 2 Inhoudsopgave Onderwerp/ aanleiding

Nadere informatie

Militaire Exportkredietverzekeringen Verlenen van militaire exportkredieten strijdig met ontwikkelingssamenwerking. December 2006

Militaire Exportkredietverzekeringen Verlenen van militaire exportkredieten strijdig met ontwikkelingssamenwerking. December 2006 Militaire Exportkredietverzekeringen Verlenen van militaire exportkredieten strijdig met ontwikkelingssamenwerking December 2006 Middels exportkredietverzekeringen kunnen Nederlandse ondernemers zonder

Nadere informatie

Do you recognize this?

Do you recognize this? Herken je dit?.te veel business vraagstukken IT zegt overal ja tegen Do you recognize this?.resources worden van projecten gehaald om aan andere zaken te werken het is onduidelijk wie aan welke projecten/issues

Nadere informatie

Besluitenlijst CCvD HACCP/ List of decisions National Board of Experts HACCP

Besluitenlijst CCvD HACCP/ List of decisions National Board of Experts HACCP Besluitenlijst CCvD HACCP/ List of decisions National Board of Experts HACCP Dit is de actuele besluitenlijst van het CCvD HACCP. Op deze besluitenlijst staan alle relevante besluiten van het CCvD HACCP

Nadere informatie

User Centred Development! UCD Werkcollege blok 1 week 4

User Centred Development! UCD Werkcollege blok 1 week 4 User Centred Development! UCD Werkcollege blok 1 week 4 Agenda! Algemene Feedback lesweek 3 opdracht! Reflectie oefening: Hoe gaat het tot nu toe?! Persona oefening! Lesweek 4 opdracht: Een werkdag uit

Nadere informatie

Sneeuwwitje, de zeven dwergen en de boze heks?

Sneeuwwitje, de zeven dwergen en de boze heks? Sneeuwwitje, de zeven dwergen en de boze heks? Over de rol van de Operational Auditor in sturen op kernwaarden, cultuur en gedrag Olof Bik Behavioral & Cultural Governance Trophy Games, 28 nov 2013, Hilversum

Nadere informatie

The Sustainable Development Goals: A Global Vision for Local Future Proof Action Jan Beyne Programme Manager CIFAL Flanders

The Sustainable Development Goals: A Global Vision for Local Future Proof Action Jan Beyne Programme Manager CIFAL Flanders The Sustainable Development Goals: A Global Vision for Local Future Proof Action Jan Beyne Programme Manager CIFAL Flanders KVLV Forum ECO LOGICA Leuven, 0 0 2017 1. CIFAL Flanders & UNITAR 2. Duurzame

Nadere informatie

Alcohol policy in Belgium: recent developments

Alcohol policy in Belgium: recent developments 1 Alcohol policy in Belgium: recent developments Kurt Doms, Head Drug Unit DG Health Care FPS Health, Food Chain Safety and Environment www.health.belgium.be/drugs Meeting Alcohol Policy Network 26th November

Nadere informatie

WORKSHOP : COMPTENCES FOR THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS ( SDGs )

WORKSHOP : COMPTENCES FOR THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS ( SDGs ) WORKSHOP : COMPTENCES FOR THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS ( SDGs ) Jos van Hal, MSc 24th May 2019 Recent publication: SDGs INSPIRATIONAL OR ASPIRATIONAL? HOW TO OPERATIONALISE AND IMPLEMENT THE SUSTAINABLE

Nadere informatie

Behavioural Insights Applied to Policy Ontsluiten van gedragskennis, een Europees verhaal

Behavioural Insights Applied to Policy Ontsluiten van gedragskennis, een Europees verhaal Behavioural Insights Applied to Policy Ontsluiten van gedragskennis, een Europees verhaal François J. Dessart, PhD Infosessie gedragsinzichtingen Vlaamse Overheid, Brussel 27 september 2016 Behavioural

Nadere informatie

Summary 124

Summary 124 Summary Summary 124 Summary Summary Corporate social responsibility and current legislation encourage the employment of people with disabilities in inclusive organizations. However, people with disabilities

Nadere informatie

Introductie in flowcharts

Introductie in flowcharts Introductie in flowcharts Flow Charts Een flow chart kan gebruikt worden om: Processen definieren en analyseren. Een beeld vormen van een proces voor analyse, discussie of communicatie. Het definieren,

Nadere informatie

2 jaar SDGs: waar liggen de grootste uitdagingen voor België?

2 jaar SDGs: waar liggen de grootste uitdagingen voor België? 2 jaar SDGs: waar liggen de grootste uitdagingen voor België? Auteur: Jules De Winter, stafmedewerker VVSG Internationaal Inhoud 1 Inleiding... 1 2 De mondiale duurzame ontwikkelingsdoelstellingen concretiseren.

Nadere informatie

Nutriënten en organische stof stromen en voorraden op wereld en Europese schaal. Jan Peter Lesschen. Kimo van Dijk en Oene Oenema

Nutriënten en organische stof stromen en voorraden op wereld en Europese schaal. Jan Peter Lesschen. Kimo van Dijk en Oene Oenema Nutriënten en organische stof stromen en voorraden op wereld en Europese schaal Jan Peter Lesschen Kimo van Dijk en Oene Oenema Introductie Bodemvruchtbaarheid ongelijk verdeeld in de wereld Natuurlijke

Nadere informatie

Onderzoeksagenda cultuureducatie & cultuurparticipatie. Utrecht 28 november 2016 Sanne Scholten

Onderzoeksagenda cultuureducatie & cultuurparticipatie. Utrecht 28 november 2016 Sanne Scholten Onderzoeksagenda cultuureducatie & cultuurparticipatie Utrecht 28 november 2016 Sanne Scholten 10 jaar onderzoek naar cultuureducatie en cultuurparticipatie Lenie van den Bulk Selectie artikelen Nederlands

Nadere informatie

Holistic resilient delta design

Holistic resilient delta design Holistic resilient delta design Theory Practice Lessons A Holistic approach Den Haag New Orleans New York Rotterdam 1 Resilience is more than climate adaptation 100resilientcities.org 2 Bangladesh 3 Ecological

Nadere informatie

Issues in PET Drug Manufacturing Steve Zigler PETNET Solutions April 14, 2010

Issues in PET Drug Manufacturing Steve Zigler PETNET Solutions April 14, 2010 Issues in PET Drug Manufacturing Steve Zigler PETNET Solutions April 14, 2010 Topics ANDA process for FDG User fees Contract manufacturing PETNET's perspective Colleagues Michael Nazerias Ken Breslow Ed

Nadere informatie

Script. Good health starts with good food. That s true for people as much as it is for animals.

Script. Good health starts with good food. That s true for people as much as it is for animals. Script Good health starts with good food. That s true for people as much as it is for animals. Livestock and fish health influence human health, since animal protein is an indispensable part of our food

Nadere informatie

Healthy people want everything, sick people want only one thing. would love to see a Hospital Teacher

Healthy people want everything, sick people want only one thing. would love to see a Hospital Teacher Healthy people want everything, sick people want only one thing. would love to see a Hospital Teacher Consultant Education Sick Pupils Educational Service Centre University Medical Centre The Netherlands

Nadere informatie

Interessegroep Critical Chain Interessegroep Critical Chain. Agenda. Richard Smal Voorzitter Critical Chain Interesse Groep

Interessegroep Critical Chain Interessegroep Critical Chain. Agenda. Richard Smal Voorzitter Critical Chain Interesse Groep IPMA Grote projecten plannen: How to plan a battleship! Aarle Rixtel, 24 april 2014 Richard Smal Voorzitter Interesse Groep 20:00 of Critical Change 1 Met dank aan onze sponsors Doelstellingen IPMA Critical

Nadere informatie

Hivos approach to result assessment

Hivos approach to result assessment Key figures 2007 838 partners 78 million program expenditures 8 sectors 30 countries History Systematic data collection and aggregation since 2004 Results partners related to planned results Hivos since

Nadere informatie

Aanbevelingen jongerenambassadeur SRGR. Betekenisvolle Jongerenparticipatie bij Buitenlandse Zaken en de Bredere Overheid

Aanbevelingen jongerenambassadeur SRGR. Betekenisvolle Jongerenparticipatie bij Buitenlandse Zaken en de Bredere Overheid Aanbevelingen jongerenambassadeur SRGR Betekenisvolle Jongerenparticipatie bij Buitenlandse Zaken en de Bredere Overheid Participatie is een mensenrecht. Het is een van de belangrijkste principes in de

Nadere informatie

Sustainable Urban Mobility Plan Rotterdam, april 2016

Sustainable Urban Mobility Plan Rotterdam, april 2016 Smart accessibility for a healthy, strong economics and attractive city! Rotterdamse Mobiliteitsagenda IN ROTTERDAM HEB JE DE LUXE OM TE KIEZEN HOE JE REIST. WIL JE OP DE FIETS, GA JE MET DE FIETS. WIL

Nadere informatie

VLIZ Jaarverslag Jan Mees algemeen directeur

VLIZ Jaarverslag Jan Mees algemeen directeur VLIZ Jaarverslag 2012 Jan Mees algemeen directeur VLIZ Jan Mees algemeen directeur Navigating the Future IV 1. NAVIGATING THE FUTURE A

Nadere informatie

Business as an engine for change.

Business as an engine for change. Business as an engine for change. In the end, the success of our efforts will be measured against how we answered what we have found to be the fundamental question: how do we love all the children, of

Nadere informatie

Willemien Terpstra Vice President, Fuels and Styrene. Chemie is overal

Willemien Terpstra Vice President, Fuels and Styrene. Chemie is overal Willemien Terpstra Vice President, Fuels and Styrene Chemie is overal Chemie in Nederland enabler voor de energie transitie Elke ton CO2 uitstoot bespaart elders ~ 2 ton CO2 Landen 2016 DE 28,7% FR 13,9%

Nadere informatie

Zelfevaluatietool voor meer inclusief onderwijs. Marjan Zandbergen Inge van der Heul

Zelfevaluatietool voor meer inclusief onderwijs. Marjan Zandbergen Inge van der Heul Zelfevaluatietool voor meer inclusief onderwijs Marjan Zandbergen Inge van der Heul Programma Introductie en totstandkoming tool Zelf met de tool aan de slag Evaluatie / feedback Achtergrond project European

Nadere informatie

Rob van Tulder Business-Society Management Partnerships Resource Centre. We are a force for positive change in the world

Rob van Tulder Business-Society Management Partnerships Resource Centre. We are a force for positive change in the world Rob van Tulder Business-Society Management Partnerships Resource Centre We are a force for positive change in the world De vragen: Hoe kunnen we succesvol zijn in het vormgeven van samenwerking tussen

Nadere informatie

We hebben de aarde niet geërfd van onze ouders, maar geleend van onze kinderen. De 22 e eeuw, de toekomst.

We hebben de aarde niet geërfd van onze ouders, maar geleend van onze kinderen. De 22 e eeuw, de toekomst. 993 We hebben de aarde niet geërfd van onze ouders, maar geleend van onze kinderen. De 22 e eeuw, de toekomst gjdevr@gmail.com We hebben de aarde niet geërfd van onze ouders, maar geleend van onze kinderen.

Nadere informatie

Eindverslag. Voorzieningen Wolaitta Liqa Internaat Soddo, Ethiopie. Uitgevoerd door Wolaitta Development Association (WoDA) Wolaitta Soddo

Eindverslag. Voorzieningen Wolaitta Liqa Internaat Soddo, Ethiopie. Uitgevoerd door Wolaitta Development Association (WoDA) Wolaitta Soddo Eindverslag Voorzieningen Wolaitta Liqa Internaat Soddo, Ethiopie Uitgevoerd door Wolaitta Development Association (WoDA) 2013-2014 Wolaitta Soddo Wolaitta Liqa Internaat, Soddo, Ethiopie I. Geschiedenis

Nadere informatie

ArchiMate voor kennismodellen van NORA en haar dochters. Marc Lankhorst 16 oktober 2013

ArchiMate voor kennismodellen van NORA en haar dochters. Marc Lankhorst 16 oktober 2013 ArchiMate voor kennismodellen van NORA en haar dochters Marc Lankhorst 16 oktober 2013 Agenda 13:00 introductie ArchiMate-status en -ontwikkelingen en NORA-kennismodel 14:00 parallelle workshops rond de

Nadere informatie

Perspectives and Key Arguments in the Food - Fuel Debate BIOFUELS

Perspectives and Key Arguments in the Food - Fuel Debate BIOFUELS Perspectives and Key Arguments in the Food - Fuel Debate BIOFUELS Master Thesis by Anouke de Jong VU supervisor B.J. Regeer Introductie Biobrandstoffen; brandstoffen gemaakt van biomassa 1 ste generatie

Nadere informatie

Risk & Requirements Based Testing

Risk & Requirements Based Testing Risk & Requirements Based Testing Tycho Schmidt PreSales Consultant, HP 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice Agenda Introductie

Nadere informatie

Overzicht van de multilaterale prioriteiten 1ste e semester van 2018 CCIM Stakeholder Dialogue 25 januari 2018

Overzicht van de multilaterale prioriteiten 1ste e semester van 2018 CCIM Stakeholder Dialogue 25 januari 2018 Overzicht van de multilaterale prioriteiten 1ste e semester van 2018 CCIM Stakeholder Dialogue 25 januari 2018 Annemarie Van der Avort FOD BuZa (MD8) Multilaterale kalender 1ste semester - Klimaat - UNFCCC

Nadere informatie

Business Architectuur vanuit de Business

Business Architectuur vanuit de Business Business Architectuur vanuit de Business CGI GROUP INC. All rights reserved Jaap Schekkerman _experience the commitment TM Organization Facilities Processes Business & Informatie Architectuur, kun je vanuit

Nadere informatie

Het Effect op Compliance Gedrag van de Invoering van de Vooringevulde Aangifte. J.M. Trooster

Het Effect op Compliance Gedrag van de Invoering van de Vooringevulde Aangifte. J.M. Trooster Het Effect op Compliance Gedrag van de Invoering van de Vooringevulde Aangifte The Effect of pre-completed Tax returns forms on Compliance J.M. Trooster Eerste begeleider: dr. P. Verboon Tweede begeleider:

Nadere informatie

Smart Mobility. Marije de Vreeze Connekt / ITS

Smart Mobility. Marije de Vreeze Connekt / ITS Smart Mobility Marije de Vreeze Connekt / ITS Netherlands Samenleving verandert Business modellen veranderen Klimaatverandering Bron: Nico Larco, 2018 Bron: Nico Larco, 2018 Waarom? Economy Accessibility

Nadere informatie

Vandaagafval morgengrondstof!

Vandaagafval morgengrondstof! Vandaagafval morgengrondstof! 5de Vlaams Milieucongres IFEST 21 October 2008 Florens Slob Manager Sustainable Business Solutions Van Gansewinkel Group Agenda Korte verkenning Cradle to Cradle concept &

Nadere informatie

Intercultural Mediation through the Internet Hans Verrept Intercultural mediation and policy support unit

Intercultural Mediation through the Internet Hans Verrept Intercultural mediation and policy support unit 1 Intercultural Mediation through the Internet Hans Verrept Intercultural mediation and policy support unit 2 Structure of the presentation - What is intercultural mediation through the internet? - Why

Nadere informatie