Nota van toelichting. Nummer.: 14Tl065 Kerkrade, 17 november 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nota van toelichting. Nummer.: 14Tl065 Kerkrade, 17 november 2014"

Transcriptie

1 Nota van toelichting Nummer.: 14Tl065 Kerkrade, 17 november 2014 Behorend bij ontwerpbesluit nummer 14Rb101. Onderwerp Buitenring Parkstad Limburg Beslispunten Aan de raad wordt voorgesteld om in te stemmen met het totaalbesluit dat bestaat uit de volgende punten: 1 In te stemmen met de oplossingen voor de genoemde knelpunten; 2 In te stemmen met de overeenkomst Natuur; 3 In te stemmen met het van toepassing verklaren van de Regelingen Planschade en Nadeelcompensatie van de provincie; 4 In te stemmen met de nieuwe voorwaarden m.b.t. de grondinbreng en de Financieringsovereenkomst; 5 in te stemmen met overdracht van de benodigde tracégronden, direct nadat het Inpassingsplan voor het desbetreffende wegdeel onherroepelijk is geworden; 6 Kennis te nemen van de uitvoeringsovereenkomst; 7 Kennis te nemen van het feit dat ons college vergunningstrajecten, onder voorbehoud van de uitspraak van de Raad van State afhandelt en omkeerbare voorbereidende werkzaamheden toestaat, zodat vergunningen vigeren en voorbereidende werkzaamheden (zoveel mogelijk) hebben plaatsgevonden op het moment dat de Raad van State uitspraak doet. De vergunningen treden in werking indien er sprake is van een onherroepelijk Inpassingsplan voor het desbetreffende wegdeel: 8 In te stemmen met het labelen van de meeropbrengsten ter hoogte van voor de (voorbereidings)werkzaamheden die de gemeente nog zal moeten doen in dit project. Echter, onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat dit slechts in werking treedt, indien er door de uitspraak van de Raad van State sprake is van een onherroepelijk Inpassingsplan voor het desbetreffende wegdeel. Ten behoeve van de aanleg van de natuur zullen de daartoe benodigde gronden per direct beschikbaar gesteld moeten worden en zal per direct medewerking verleend worden aan vergunningentrajecten en werkzaamheden ten behoeve van de natuurcompensatie. Inleiding De provincie Limburg heeft voor het project Buitenring Parkstad Limburg (hierna BPL) een Provinciaal Inpassingsplan (hierna PIP) in procedure gebracht. De Raad van State heeft de uitspraak over dit PIP aangehouden, in afwachting van een uitspraak van het Europese Hof over een ander soortgelijkvraagstuk. De zittingsdatum over het PIP heeft de Raad van State vastgesteld op 18 december De provincie verwacht de definitieve uitspraak rond 1 februari Indien er door de uitspraak van de Raad van State een onherroepelijk PIP is voor het betreffende wegdeel, wil de provincie c.q. de aannemer meteen kunnen starten met de aanlegwerkzaamheden. Hiertoe is het noodzakelijk dat de benodigde gronden op dat moment beschikbaar zijn en dat de benodigde vergunningen bruikbaar zijn. Voor de gemeente Kerkrade heeft dit betrekking op het in eigendom overdragen van haar gronden ten behoeve van het tracé en het in gebruik geven van de gronden voor de natuurcompensatie. Tevens zal de gemeente een aantal vergunningen, zoals kapvergunningen, moeten afgeven, zodat de aannemer kan starten.

2 Tevens dient de gemeente Kerkrade in te stemmen met de Financieringsovereenkomst, de Overeenkomst Natuur en de Uitvoeringsovereenkomst. De provincie heeft de noodzaak aangegeven van het feit, dat men hierover in december 2014 zekerheid dient te hebben. Om die reden ligt onderhavig ontwerpbesluit nu voor bij uw raad. Echter, onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat dit slechts in werking treedt, indien er door de uitspraak van de Raad van State geen obstakels meer zijn. Uitzondering hierop vormt de grondinbreng voor de natuurcompensatie (zie onder natuurcompensatie ). De overige convenantpartners hebben reeds aan de voorwaarden voldaan en de overeenkomsten ondertekend. Gemeente Kerkrade dient nu ook een besluit te nemen. In de voorbereiding naar dit ontwerp-raadsbesluit is veelvuldig overleg gevoerd tussen de gemeente en de provincie. Er is afgesproken om een totaaloverzicht te maken van alle aspecten die spelen tussen de provincie en Kerkrade, het zgn. Masterplan. Dit overzicht treft u aan als bijlage 1.: Masterplan. Overall kan worden gesteld, dat de provincie veel begrip heeft getoond voor de situatie en standpunten van Kerkrade en voor bijna alle knelpunten een oplossing (inclusief financiering) heeft aangereikt. Enkele knelpunten staan nog in de wacht, omdat hierover met alle betreffende gemeenten dezelfde afspraken zijn gemaakt, of omdat er (nog) geen middelen zijn gevonden. Belangrijk om te vermelden is dat het totaaloverzicht een integraal pakket van afspraken is, waarover ook als zodanig een totaalbesluit zal moeten worden genomen. De items in het overzicht worden in deze nota van toelichting aan de orde gesteld. Knelpunten en oplossingen 1. Wegvak Roderlandbaan (N299). Dit weggedeelte komt te vervallen door de gewijzigde knooppuntaansluiting van de Roderlandbaan op de BPL. Voor dit weggedeelte was in het eerste ontwerp geen nieuwe bestemming aangegeven. Na overleg met de Provincie is voor dit gedeelte afgesproken dat op dit gedeelte een groene zone wordt aangelegd. Hierdoor ontstaat er tussen de Hopel en de BPL een extra groene buffer.

3 2. Afrit Nachtegaalstraat De Nachtegaalstraat wordt middels een rotonde aangesloten op de Roderlandbaan waardoor het verkeer van en naar Eygelshoven in twee richtingen wordt aangesloten. Dit weggedeelte was in het eerste ontwerp niet voorzien van een gescheiden fietspad maar van fietssuggestiestroken op de rijbaan, waardoor een minder veilige situatie zou ontstaan. Door de aanwezige ruimte te optimaliseren wordt alsnog een gescheiden fietspad aangelegd. 3. Parallelwegen BPL a. Langs de BPL zullen op 2 locaties over een gedeelte parallelwegen worden aangelegd nl. langs de Dentgenbachweg en langs de Hamstraat. Deze weggedeelten sluiten de BPL aan op de industrieterreinen Dentgenbach en Willem Sophia. Over deze weggedeelten zal daardoor meer vrachtverkeer rijden dan normaal op een parallelweg. De breedte van deze parallelwegen was in het eerste ontwerp beperkt tot 6 meter. Met de provincie is afgesproken dat de breedte van deze wegen verder wordt vergroot. b. In het eerste ontwerp was het fietsverkeer op de rijbaan gepositioneerd middels fietssuggestiestroken. Door de beperkte breedte van de weg en het hoge aandeel vrachtverkeer ontstaat er volgens de gemeente Kerkrade een gevaarlijke situatie. Met de provincie is afgesproken dat er op de gedeelten waar voldoende ruimte aanwezig is, gescheiden fietspaden worden aangelegd. Op enkele punten is nog nader onderzoek nodig. c. Langs de parallelweg Hamstraat t.h.v. de Gracht kwam de parallelweg in het eerste ontwerp op gelijke hoogte met de aangrenzende percelen te liggen. Met de Provincie is afgesproken dat de parallelweg daar waar mogelijk verlaagd zal worden aangelegd. Dit biedt voor de aangrenzende percelen met name visuele voordelen, omdat er een hoogteverschil ontstaat tussen de parallelweg en de aangrenzende percelen.

4 d. De parallelweg Dentgenbach sluit in het eerste ontwerp aan slechts aan één zijde aan op de BPL via het knooppunt GaiaZOO. Deze éénzijdige aansluiting veroorzaakt enerzijds extra omrijkilometers voor het verkeer richting Landgraaf, anderzijds het industrieterrein erg kwetsbaar is in het geval van calamiteiten. Met de provincie is afgesproken dat het industrieterrein in het geval van calamiteiten van 2 zijden bereikbaar is. Hiervoor zal een calamiteitenontsluiting worden gerealiseerd aan de noordzijde van het industrieterrein die aansluit op het knooppunt de Hopel. 4. Dwarsverbinding Gravenrode/Anstelerbeekdal De huidige verbinding van de Anstelerbeekdal met Gravenrode loopt via de Mercuriusstraat. Deze verbinding wordt door de BPL onderbroken. Hierdoor is hoeve Nieuw-Erenstein niet meer direct bereikbaar. Een onderdoorgang voor langzaam verkeer ter hoogte van de Jupiterstraat onder BPL is een oplossing. Dit is echter een erg kostbare oplossing. Financieringsmogelijkheden worden verder nagegaan.

5 5. Herhuisvesting verenigingen a. Voor de Volkstuinvereniging Dentgenbach wordt op de bestaande locatie een herinrichtingsplan uitgewerkt. Door een optimalisatie in het knooppunt GaiaZOO en de bestaande ruimte binnen het complex zal voldoende ruimte worden gecreëerd om een herinrichting uit te kunnen voeren. Hiertoe dient de gemeente een groenstrook beschikbaar te stellen en zich in te spannen hierop de bestemming volkstuin te leggen. b. Voor de hondenvereniging PVH Kerkrade is een nieuwe locatie gevonden nabij het voormalige terrein van FC Gracht. Dit terrein zal daartoe geschikt worden gemaakt. c. Voor de kruisboogvereniging St. Hubertus wordt een nieuwe locatie gezocht. De inrichting van het terrein wordt momenteel uitgewerkt en de haalbaarheid wordt hiervan bekeken. 6. Parkeervoorziening GaiaZOO De parkeervoorziening van GaiaZOO was in het eerste ontwerp onvoldoende groot om het totaal aantal benodigde parkeerplaatsen te realiseren. Naar aanleiding hiervan is een tweede parkeerlocatie, gelegen direct naast het huidige politiebureau aan de Kerkradersteenweg, toegevoegd. Deze tweedeling van de parkeervoorziening werd door zowel GaiaZOO als de gemeente Kerkrade als ongewenst beschouwd, omdat deze oplossing voor veel logistieke problemen zorgde. Middels een aanvullende studie is een ontwerp tot stand gekomen waarbij deze tweedeling niet meer noodzakelijk is. Het huidige parkeerterrein biedt voldoende capaciteit en zal worden aangesloten op de toerit van de BPL en de Kerkradersteenweg. Daarbij zal de aansluiting op de Kaalheidersteenweg worden voorzien van een rotonde.

6 7. Viaduct Kaalheidersteenweg De Kaalheidersteenweg zal middels een viaduct over de BPL heen gaan. De totale breedte van het viaduct was beperkter dan de breedte van het overige wegprofiel, waardoor voetgangers slechts aan één zijde over het viaduct konden passeren.door optimalisatie zal op het viaduct toch het volledige wegprofiel worden doorgezet, zodat alle verkeersdeelnemers daar veilig kunnen passeren. Dit houdt in dat er aparte voorzieningen komen aan beide zijden van de weg in de vorm van gescheiden fietspaden en voetpaden. 8. Kruispunt Heiveldstraat De bestaande kruising Kerkradersteenweg/Dentgenbachweg/Heiveldstraat zal in de nieuwe situatie sterk veranderen. De Dentgenbachweg zal dan niet meer aansluiten op deze kruising. Door deze wijziging zal de inrichting van de totale situatie moeten worden herzien. Deze aanpassing zal binnen het project in 2016 aan de orde zijn. 9. Herinrichting Vauputsdal en situatie Habets Een belangrijk knelpunt vormde de inpassing van de BPL ter hoogte van het Vauputsdal. Het Vauputsdal zal heringericht worden waarbij het bedrijf Habets op de bestaande locatie blijft gehandhaafd. Voor deze herinrichting is een studie verricht door bureau H+N+S. De inrichting (scenario 1) zal tot een goede inpassing van de BPL in het Vauputsdal leiden. Ten behoeve van dit scenario zal de gemeente zich moeten inspannen om in het bestemmingsplan een bouwvlak ten behoeve van de bouw van een loods op het perceel Habets te verschuiven.

7 10. Natuurcompensatie De inrichting van natuur in de gemeente Kerkrade zal op diverse locaties plaatsvinden maar voornamelijk direct gelegen langs het tracé van de BPL. Dit gebeurt o.a. in het Anstelerbeekdal, het Vauputsdal en het Hamdal. Deze plannen zijn in goed overleg met de provincie tot stand gekomen en leiden tot een versterking van de natuur- en groenzones in de gemeente. Dit bedraagt in het totaal ca. 25 ha op gronden van de gemeente Kerkrade. In totaal landt zelfs 38 ha in Kerkrade. Dit betreft 30% van de totale natuurcompensatie in de regio. 11. Herinrichting Anstelerbeekdal De herinrichting van het Anstelerbeekdal sluit direct aan op de gebieden die voor de natuurcompensatie worden ingericht. Door een provinciale bijdrage kan het gebiedsplan Anstelvallei, dat bestaat uit revitalisering van de hoeves en opwaardering van het landschap, worden uitgevoerd. Samen met de natuurcompensatie wordt een totaaloplossing voor het gehele gebied gerealiseerd. 12. Dwarsverbinding Wauwelpad Het is niet mogelijk gebleken om het Wauwelpad ter plaatse van de BPL op dezelfde locatie te handhaven. Hierdoor is gekozen het Wauwelpad om te leggen langs de BPL en via de Vauputsweg weer aan te sluiten. 13. Aansluiting Manege De Groene Vallei De manege De Groene Vallei was in het eerste ontwerp via de Baamstraat en een steile toegang aangesloten aan de achterkant van het bedrijf. Door deels gebruik te maken van de bestaande Baamstraat is de manege weer aangesloten via de voorkant en is de toegankelijkheid van de Baamstraat verbeterd.

8 14. Dwarsverbinding Hamstraat De huidige verbinding tussen de wijk de Gracht en het Crombacherbeekdal wordt door de BPL verbroken. Momenteel is de Hamstraat oversteekbaar. Omdat, na aanleg van de BPL, ter plaatse van de Gracht geen verbindingen meer aanwezig zijn, is een dwarsverbinding noodzakelijk. Voor de realisatie van deze ter plaatse van de Grachterstraat, wordt de bestaande fiets/voetgangersbrug GaiaZOO ingezet. Om deze verbinding door te zetten en zo ook het Duitse gebied bereikbaar te maken is inmiddels de Katzenpolgasse weer opengesteld waardoor de Katzenpolweg weer direct bereikbaar is. 15. Onderliggend wegennet Ter plaatse van de Hamstraat/Stationsstraat is een voorontwerp gemaakt om het verkeer op deze rotonde als gevolg van de toekomstige toename van het verkeer op de Hamstraat te kunnen verwerken. Dit ontwerp bestaat uit een turbo-rotonde met ongelijkvloerse fiets/voetgangersverbindingen. De verdere uitwerking van dit plan heeft nog niet plaatsgevonden, omdat op dit moment de exacte uitgangspunten voor dit ontwerp nog niet zijn vast te stellen. De provincie heeft aangegeven dat de doorstroming en veiligheid van het verkeer op dit kruispunt belangrijk is in relatie tot de ontwikkelingen rond C City. Derhalve is de provincie bereid dit knelpunt op te lossen. Planologie en vergunningen Voor een aantal van de verbeterpunten is het nodig om een aantal bestemmingen te wijzigen. Een inspanningsverplichting hiertoe is derhalve onderdeel van de afspraken. De planologische procedures en de eventuele gevolgen hiervan (bijv. planschade) worden voor rekening en risico van de verzoeker gevoerd. Dit geldt eveneens voor de benodigde vergunningen waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Het voorstel luidt om in te stemmen met de oplossingsrichtingen van de knelpunten zoals deze hiervoor zijn omschreven.

9 Beschikbaar stellen van gronden voor natuurcompensatie Voor de BPL zijn via het provinciale inpassingsplan (PIP) gebieden aangewezen die in eigendom zijn van de gemeente Kerkrade waarop natuur moet worden aangelegd. De aanleg van deze natuur is wettelijk noodzakelijk voor de BPL om de aantasting van de natuur door de weg van het wegtracé te compenseren. Van de totale natuurcompensatie van de BPL (125 ha) zal 30 %(= 38 ha) binnen de gemeentegrenzen van Kerkrade worden gerealiseerd. Voor het inrichten van natuurcompensatie op een aantal aangewezen percelen heeft de Raad van State op 16 november 2012 toestemming verleend. Dit onder de voorwaarde dat voor gronden die niet in eigendom zijn van de Provincie, de Provincie toestemming krijgt van de betreffende grondeigenaar. In het raadsbesluit van 30 oktober 2013 is m.b.t. de Natuurcompensatie het volgende besluit genomen: - betreffende de natuurcompensatie in overleg met de provincie duidelijkheid te krijgen en de resultaten van dit overleg in het najaar aan de raad voor te leggen. Inmiddels is deze duidelijkheid aanwezig. (Zie onderdeel financiering) Daarnaast ligt er momenteel voor deze gronden een totaalplan voor de in te richten natuurcompensatiegronden. Indien er wordt ingestemd met het huidige raadsvoorstel kan er in het plantseizoen 2014/2015 nog gestart worden met de inrichting van de percelen. De totale waarde van het door de provincie inrichten van de gronden met landschappelijke elementen wordt geschat op circa à De afspraken m.b.t. de natuurcompensatie zijn verwoord in de Overeenkomst Natuur. Deze is als bijlage bijgevoegd. Voorgesteld wordt om in te stemmen met de Overeenkomst Natuur. Planschade en nadeelcompensatie Onderdeel van de Overeenkomst Natuur is het aspect Planschade en Nadeelcompensatie. Om tot een eenduidige afhandelingswijze te komen is het toepassen van één behandelingsmethodiek noodzakelijk. Voorgesteld wordt om in te stemmen met het van toepassing verklaren van de Regelingen Planschade en Nadeelcompensatie van de provincie; Convenant, Financiën en Grondinbreng Bestuursconvenant 2005 Met de ondertekening van het Bestuursconvenant Binnen- en Buitenring Parkstad Limburg 2005/1.0 en het Realiseringsconvenant Buitenring Parkstad Limburg 2006 is de samenwerking tussen 6 Parkstadgemeenten, Parkstad Limburg en de Provincie Limburg gestart om tot de aanleg van de Binnenen een Buitenring te komen. Hoewel de Buitenring in samenwerking wordt gerealiseerd, betreft het een provinciale weg en is de Provincie Limburg derhalve het bevoegd gezag en verantwoordelijk voor de aanleg. De gemeenten dragen financieel bij (behalve Nuth, Onderbanken en Schinnen), brengen hun gronden en belangen in en zorgen -daar waar zij bevoegd gezag zijn- voor besluiten en vergunningen. De partijen betrokken bij het convenant hebben een resultaatverplichting op zich genomen die ertoe strekt in gezamenlijkheid te komen tot aanleg van onder meer de Buitenring. Partijen, dus ook Kerkrade, hebben zich daarbij overigens ook verbonden om bij zich aandienende (onvoorziene) situaties en/of omstandigheden op constructieve wijze met elkaar in overleg te treden en al het mogelijke te doen om nakoming van het convenant en daarmee de komst en realisatie van de Buitenring toch te kunnen bewerkstelligen.

10 Financiële bijdrage aan het project In het Bestuursconvenant 2005 zijn afspraken gemaakt over het beheersen van de financiën van het project. Belangrijk daarbij is dat budgetoverschrijdingen voorkomen dienen te worden. Mochten er toch budgetoverschrijdingen of onderschrijdingen optreden, dan worden die volgens het Bestuursconvenant naar rato van het aandeel van partijen in het budget verdeeld (met uitzondering van de middelen voor de aansluiting Nuth). Dat samen trap op, samen trap af principe heeft een ongewenst open einde. Er heeft daarom nader overleg plaats gevonden tussen de partijen om deze risico s terug te brengen teneinde daarover nadere, sluitende, financiële afspraken te maken. Deze zijn onderstaand beschreven en zijn verwoord in de Financieringsovereenkomst. (Zie bijlage Financieringsovereenkomst) In de financiering van de Buitenring wordt door Parkstad Limburg en de Parkstadgemeenten bijgedragen overeenkomstig het Bestuursconvenant 2005, dat uitgaat van een 2x2 autoweg volgens een destijds aangenomen voorkeurstracé, met een maximumsnelheid van 100 km/u, voor een taakstellend budget van 135 miljoen. Gemeenten en Parkstad nemen hiervan 67,5 miljoen voor hun rekening. De bijdragen van de gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf zijn geregeld in het Realiseringsconvenant De gemeente Kerkrade draagt ,- bij. Hiervan is opgenomen in de gemeentelijke begroting en dient ,- gefinancierd te worden uit inbreng van gemeentelijke gronden (zie onder grondinbreng ) In 2009 hebben betrokken gemeenten, Parkstad en Provincie in het RBO, mede op basis van zienswijzen en wensen van gemeenten, het Bestuurlijk Voorkeurstracé 2009 bepaald. Vervolgens heeft er nog een verdere optimalisatie plaatsgevonden op verzoek van omwonenden, Provincie en de betrokken gemeenten. Hierdoor is de raming in 2009 opgehoogd naar 240 miljoen. Volgens het Bestuursconvenant 2005 dienen partijen bij budgetoverschrijding met elkaar in overleg te treden. Dit is in 2009 via diverse overleggen in RBO-verband gebeurd. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de overeenkomst tussen Provincie en Parkstad Limburg van 15 juli 2009, die daarna door het Dagelijks Bestuur van Parkstad en het Regionaal Bestuurlijk Overleg is bevestigd. In de overeenkomst zijn aanvullende afspraken gemaakt tussen Provincie en Parkstad Limburg over de verdeling van de meerkosten. Kerkrade heeft steeds aangegeven deze overeenkomst niet te erkennen en Landgraaf heeft de voorwaarde van evenredigheid tussen de gemeenten in bijdragen en condities gesteld. Na 2009 hebben er nog meerdere verhogingen van de investeringskosten plaatsgevonden. Ter dekking van die meerkosten heeft de regio (waaronder Kerkade) een inspanningsverplichting van 7,7 miljoen. Een overzicht van alle (meer)kosten en de dekking daarvan, is als bijlage Financiële kosten en dekking bijgevoegd. Daarin geeft de groene kolom de definitieve afspraken over de verplichtingen van de regio weer. Deze sluiten op 100,2 miljoen. Het totale projectbudget bedraagt nu 441,06. De belangrijkste oorzaken voor de verhogingen ten opzichte van het oorspronkelijke projectbudget van 135 miljoen uit het Bestuursconvenant 2005 tot de huidige 441,06 miljoen zijn: Optimalisaties wegontwerp en aansluitingen Aangepaste kostenramingen en indexeringen Aansluiting Nuth en verdiepte ligging Vaesrade toegevoegd aan project Buitenring Extra kosten door vernietiging PIP Raad van State, waaronder stifstof- en natuurmaatregelen De extra inbreng van Parkstad Limburg en betrokken gemeenten ten opzichte van de inbreng, zoals neergelegd in het Bestuursconvenant 2005, is verwoord in de financieringsovereenkomst en is als volgt:

11 - Resultaatsverplichting van 10 miljoen: Deze wordt gedekt door het overschot van de Binnenring ( 2 miljoen), het doorvoeren van versoberingen die leiden tot kostenreducties ( 2 miljoen), EFRO/Interregsubsidie voor de aansluiting bij Avantis ( 3,4 miljoen) en BDU-gelden ( 3 miljoen). Daarmee is voor de resultaatsverplichting geen extra geldelijke bijdrage van de gemeenten vereist. - Inspanningsverplichting van 15 miljoen voor de regio, als volgt samengesteld: 7,5 miljoen door de regio o.b.v. de overeenkomst d.d. 15 juli miljoen door gebiedsontwikkeling van provincie en regio gezamenlijk (derhalve 7,5 miljoen per partij). Voor de inspanningsverplichting van 7,5 miljoen en de gezamenlijke gebiedsontwikkeling met de Provincie van 15 miljoen is een plan van aanpak opgesteld. Hieraan wordt in overleg met de Provincie uitvoering gegeven. Indien deze inspanningsverplichting van de regio onverhoopt niet mocht slagen, treden provincie en regio in overleg (zonder dat dit zal leiden tot een vraag voor aanvullend contant geld). Indien er geen of onvoldoende onderuitputting is op het projectbudget, wordt, onder voorbehoud van goedkeuring door PS, de resterende inspanningsverplichting van de regio overgenomen door de provincie, op voorwaarde dat er geen verwijtbaar gedrag van de regio is. - Bijdrage regio aan meerkosten Inpassingsplan 2012 van maximaal 7,7 miljoen In de kosten van de stikstofmaatregelen en de kwaliteitsimpuls natuur heeft de regio in het RBO een bijdrage toegezegd door werk met werk te maken; Provincie en regio zullen zich hiervoor gezamenlijk inspannen (zonder contant geld). In totaal is de bijdrage van de regio en gemeenten in het projectbudget BPL derhalve definitief begrensd op maximaal 100,2 miljoen. De kosten en de dekking van de kosten is door Deloitte getoetst en akkoord bevonden. Onderliggend wegennet Provincie en regio zullen nadere afspraken maken over de aanpak van het onderliggend wegennet en de te nemen maatregelen tijdens en na de realisatie van de BPL. Deze afspraken gelden voor alle convenantgemeenten. Buiten de scope van het project BPL heeft het college van GS een inspanningsverplichting op zich genomen om een bedrag van maximaal 4,265 miljoen excl. BTW bij te dragen aan de door de regio beschreven drie zwaarste knelpunten. Aan de gemeente Kerkrade is uit dit budget toegekend. De overige knelpunten (plm. 120 voor de hele regio) worden nu niet opgepakt. De provincie heeft besloten eerst de BPL uit te voeren, en daarna te bezien welke knelpunten optreden en of en hoe hier iets aan gedaan kan resp. moet worden. Kortom, hierover wordt nu geen definitieve toezegging gedaan door de provincie. Dit geldt voor alle gemeenten. Dit zal volgens de prognose van de uitgevoerde verkeersstudie er toe leiden dat er na openstelling van de BPL knelpunten kunnen ontstaan die niet (geheel) door de provincie worden opgepakt en derhalve (deels) voor rekening van de betreffende gemeente komen. Andere mogelijkheden zijn financiering door middel van cofinanciering door de regio, dan wel onderuitputting van het budget BPL.

12 Grondinbreng Uw gemeenteraad dient een besluit te nemen over de in het Bestuursconvenant 2005 afgesproken inbreng van de tracégronden voor de Buitenring, omdat met de toepassing van marktconforme prijzen wordt afgeweken van hetgeen in het Bestuursconvenant 2005 is vastgelegd met betrekking tot de financiële vergoeding voor gemeentelijke gronden. Dit geldt, zowel voor de aanleg van de weg als voor de gronden voor de natuurcompensatie. Het Bestuursconvenant 2005 is destijds goedgekeurd door uw gemeenteraad. Eén van de uitgangspunten c.q. voorwaarden is dat alle gemeenten met de aangepaste afspraken over de gronden instemmen, vanuit het principe gelijke monniken, gelijke kappen. Er gelden voor alle gemeenten gelijke aanbiedingen c.q. prijzen. De afspraken, die zijn verwerkt in de financieringsovereenkomst, zijn door de overige convenantpartners al ondertekend. Hierdoor heeft de provincie de regionale resultaatsverplichting destijds verlaagd van 15 naar 10 miljoen (zie onder financiële bijdrage ). In artikel 6 lid 4 van het Bestuursconvenant 2005 is vastgelegd dat gronden aan elkaar worden overgedragen tegen prijzen zoals opgenomen in de budgetraming Grontmij 2002 (citaat: Gronden in eigendom van gemeenten en de Provincie, die voor de realisatie van de Binnen- en Buitenring Parkstad Limburg nodig zijn (zoals o.a. voor natuurcompensatie of kabels en leidingen), worden aan elkaar overgedragen en beschikbaar gesteld tegen de prijzen zoals vermeld in de Budgetraming ten behoeve van buitenring Parkstad Limburg van de Grontmij d.d. 17 april 2002). Het blijkt echter dat de prijzen uit het Bestuursconvenant nu te hoog zijn en niet overeenkomen met huidige marktwaardes van gronden. Dat betekent dat de afspraak uit het Bestuursconvenant tot niet marktconforme en dus te hoge vergoedingen en kosten zou leiden. Dat geeft een behoorlijke druk op het budget voor de Buitenring en een onevenwichtige situatie, in vergelijking met de gronden, waarvoor de huidige marktwaarden worden gehanteerd. De provincie heeft de prijzen naar marktconforme bedragen bijgesteld, dit in afwijking van de bestuursconvenant. De nieuwe voorwaarden zijn verwerkt in de voorliggende financieringsovereenkomst. Tracégronden De raming van Grontmij 2002 sloot voor Kerkrade destijds op De Provincie heeft voor de benodigde gronden inmiddels een concrete aanbieding per gemeente gedaan, gebaseerd op de actuele economische waarde van de gronden. Bij de vergelijking van de waarden uit 2002 en nu dienen de factoren percelen, hoeveelheden en prijzen betrokken te worden, daar die alle anders zijn voor de vergeleken situaties. Als gevolg van het gewijzigde PIP 2012 zijn de grondwaarden in 2012 ook nog marginaal aangepast. De waardevergoeding op basis van de huidige bieding is dan als volgt: Bedragen Kerkrade Huidige bieding van provincie voor tracégronden: Natuurcompensatiegronden Tevens heeft de Provincie de gemeenten aanbiedingen gedaan voor de vergoeding van de waardedaling bij het in gebruik nemen van gronden voor natuurcompensatie en het vergoeden van gronden die worden aangekocht van gemeenten voor stikstofcompensatie. Gemeenten behouden het eigendom en de inrichting en het beheer/onderhoud van de natuurgronden wordt acht jaar na inrichting door de Provincie uitgevoerd. Voor de onderhoudsperiode n a deze acht jaar zal de Provincie een onderhoudsbijdrage leveren zodat Kerkrade het beheer kostenneutraal kan uitvoeren. In de bestuursconvenant is uitgegaan van verkoop van de gronden tegen de prijzen van de budgetraming Grontmij. Nu is het voorstel deze gronden ter beschikking te stellen en tegen een vergoeding van de waardevermindering door een andere bestemming. Indien aan de orde, worden de kosten van pachtvrij maken hierop in mindering gebracht.

13 Opbrengst gronden natuurcompensatie: Huidige bieding van provincie voor ingebruikname tracégronden (incl. pachtvrij maken): Als percelen K4 en K6 (percelen Habets die in de juridische procedure zijn verwikkeld) alsnog op basis van vrije waarde kunnen worden ingebracht, zijnde niet regulier verpacht, zal de provincie een nabetaling doen van ca ,- In februari 2014 heeft de raad ingestemd met het verlenen van medewerking ten behoeve van de no regretmaatregel nabij Avantis. Door de verkoop van een aantal percelen, is een grondopbrengst vastgesteld van , waar na aftrek van procedurekosten ca overblijft. De totale grondopbrengsten voor de gemeente zijn derhalve: Tracégronden Natuurgronden (excl. Eventuele nabetaling percelen Habets t.h.v. plm ) Wegvak (te weten grondopbrengst procedurekosten) Totaal Dit is voldoende om de raming uit de gemeentebegroting, te weten in te vullen. Dit bedrag maakt onderdeel uit van de gemeentelijke bijdrage aan de BPL (zie boven). Het voorstel luidt om de meeropbrengsten ter hoogte van te labelen voor de (voorbereidings)werkzaamheden die de gemeente nog zal moeten doen in dit project. Resumerend kan met betrekking tot de items convenant, financiën en grondinbreng het volgende worden gesteld: - Bestuursconvenant 2005 betreft een resultaatsverplichting m.b.t. de in de convenant genoemde zaken; - De grondopbrengsten zijn lager dan conform de voorwaarden in het convenant, maar wel veel realistischer. De in de gemeentebegroting geraamde grondopbrengsten worden behaald; - De extra regionale bijdrage vloeit voor uit het bestuursconvenant en is relatief beperkt, afgezet tegen de meerkosten die de provincie alsmede het rijk voor hun rekening nemen. De regionale bijdrage is deels al gedekt uit regionale middelen en deels ligt het eindrisico bij de provincie; - De andere convenantpartners zijn al akkoord met de voorwaarden en overeenkomsten; - Tijdige grondinbreng tegen de aangepaste voorwaarden maakt onderdeel uit van en is daarmee een voorwaarde voor het totaalpakket. Tevens waren de nieuwe voorwaarden uitgangspunt voor de verlaging van de regionale bijdrage. - Als Kerkrade vasthoudt aan convenantuitgangspunten m.b.t. de grondinbreng, zou de provincie ook kunnen vasthouden aan het convenantprincipe samen trap op, samen trap af. - Indien de gronden niet tijdig beschikbaar zijn voor de aannemer, treedt er vertraging met bijbehorende kosten op. De gemeente kan dan door de convenantpartners worden aangesproken als veroorzaker van deze vertraging. Het voorstel luidt om in te stemmen met de nieuwe voorwaarden m.b.t. de grondinbreng met de Financieringsovereenkomst.

14 Uitvoeringsovereenkomst In de Uitvoeringsovereenkomst zijn (proces)afspraken opgenomen over allerlei aspecten m.b.t. de uitvoering van de Buitenring. De bevoegdheid tot ondertekening van deze overeenkomst ligt bij het college van B&W. De afspraken behelzen de taken en verantwoordelijkheden tijdens de uitvoering tussen provincie en gemeenten en de rol van de marktpartij (MNO Vervat) daarbij. Ook worden afspraken vastgelegd over de situatie na de aanleg van de BPL. Onderwerpen waarover in de Uitvoeringsovereenkomst afspraken worden gemaakt zijn: - het ontwerpproces en de oplevering - vergunningen en bevoegd gezag - te verrichten onderzoeken - gemeenschappelijke welstandscommissie - het verleggen van kabels en leidingen - het aanpassen van gemeentelijke rioleringen - verkeerscirculatie - planschade en nadeelcompensatie (deze zal worden toegepast conform de regeling planschade en nadeelcompensatie van de provincie Limburg) - het ruimen van explosieven - waardevolle beeldbepalende objecten - beheerregeling - communicatie - onderliggend wegennet - bewegwijzering. Over het aspect welstand heeft vooraf afstemmingsoverleg plaats gevonden met de gemeentelijke welstandcommissies. Deze uitvoeringsovereenkomst biedt tevens extra ondersteuning voor het in uitvoering zijnde wegvak tussen de Hamstraat en Avantis.

Nota van toelichting

Nota van toelichting Nota van toelichting Nr.: 13Tl038 Kerkrade, 9 september 2013 Onderwerp: Verzoek provincie Limburg inzake medewerking aan No Regret maatregelen Buitenring Parkstad Behorend bij ontwerpbesluit nr: 13Rb046

Nadere informatie

Kerkrade. Nota van toelichting

Kerkrade. Nota van toelichting Kerkrade Nota van toelichting Nummer.: 4Tİ03 Behorend bij ontwerpbesluit nummer: Kerkrade, 9 februari 2 0 4 4Rb03 Onderwerp W e g v a k 4 van de Buitenring. Beslispunten. In te stemmen met de verzoeken

Nadere informatie

8.6. Buitenring Parkstad Limburg

8.6. Buitenring Parkstad Limburg 8.6. Buitenring Parkstad Limburg Onderdeel van Programma Programma 2 Fysiek beleid en mobiliteit, programmalijn 2.4 Bereikbaarheid en mobiliteit. Relatie met andere programmalijnen Programmalijn 2.3: Ruimtelijke

Nadere informatie

Statenvoorstel. Snelfietsroute Leiden-Katwijk

Statenvoorstel. Snelfietsroute Leiden-Katwijk Statenvoorstel Vergadering Januari 2018 Nummer 7066 Onderwerp Snelfietsroute Leiden-Katwijk Vergaderdatum GS: 19 december 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 31 januari 2018

Nadere informatie

gemeente BrjnSSIPITI

gemeente BrjnSSIPITI gemeente BrjnSSIPITI Oplegnotitie Voornemen van de Provincie tot vaststelling van een provinciaal inpassingsplan Buitenring "Optimalisatie Kranenpool Brunssum". Registratiekenmerk 589496 Gemeenteblad nr.

Nadere informatie

Welkom. Hartelijk welkom. Inloopbijeenkomst start bouwwerkzaamheden Wegdeel ten noorden van Heerlen en Brunssum. Waarover krijgt u informatie?

Welkom. Hartelijk welkom. Inloopbijeenkomst start bouwwerkzaamheden Wegdeel ten noorden van Heerlen en Brunssum. Waarover krijgt u informatie? Welkom Inloopbijeenkomst start bouwwerkzaamheden Wegdeel ten noorden van Heerlen en Brunssum Hartelijk welkom Waarover krijgt u informatie? Wegontwerp Buitenring Welke werkzaamheden Planning Schinveld

Nadere informatie

Overeenkomst ten behoeve van Natuur voor het project Buitenring Parkstad Limburg

Overeenkomst ten behoeve van Natuur voor het project Buitenring Parkstad Limburg Overeenkomst ten behoeve van voor het project Buitenring Parkstad Limburg Definitief Ondergetekenden: 1. De gemeente, te dezen ingevolge artikel 171 der Gemeentewet rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief. Aan de raad.

Aanbiedingsbrief. Aan de raad. Agendapunt nr.: Sector: Maatschappelijke Zorg Kerkrade, 28 september 2011. Aanbiedingsbrief Aan de raad. Nr.: 11it00744. Hierbij bieden wij u ter overweging en beslissing een ontwerpbesluit, nr. 11Rb054,

Nadere informatie

Inleiding. Partijen. Inhoud overeenkomst

Inleiding. Partijen. Inhoud overeenkomst Notitie bij raadsvoorstel Bestuursovereenkomst tussen de provincie Noord-Brabant en de gemeenten in de provincie Noord-Brabant in het kader van de uitvoering van reconstructieen gebiedsplannen ex artikel

Nadere informatie

Statenvoorstel. Uitvoeringsbesluit vernieuwing Steekterbrug te Alphen ad Rijn

Statenvoorstel. Uitvoeringsbesluit vernieuwing Steekterbrug te Alphen ad Rijn Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 14 februari 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 29 maart 2017 Behandeld ambtenaar : S.R. van Altena E-mailadres: sr.van.altena@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Gezamenlijk hierna te noemen: Partijen

Gezamenlijk hierna te noemen: Partijen Nr. NB 6039 Bestuursovereenkomst tussen de Staat en de provincie Noord -Brabant betreffende het maken van aanvullende afspraken ten behoeve van de aanleg van de Rijksweg A4, Dinteloord-Bergen op Zoom De

Nadere informatie

Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO)

Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO) Portefeuillehouder J.J. Nobel Collegevergadering 26 maart 2013 Inlichtingen

Nadere informatie

BUITENRING PARKSTAD LIMBURG

BUITENRING PARKSTAD LIMBURG BUITENRING PARKSTAD LIMBURG Themabijeenkomst 29 september 2011. Informatie onder voorbehoud uitspraak Raad van State. 29-9-2011 Afdeling Fysieke Leefomgeving 1 Agenda. 1. Motie 1, Onderliggend wegennet.

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2015/934

Statenvoorstel nr. PS/2015/934 Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 08.12.2015 2015/0396704 H.C. van Ommen, telefoon 06 53 72 76 96 e-mail HC.v.ommen@overijssel.nl Aan Provinciale Staten Onderwerp: Voorstel uitvoering Besluit PS/2014/248

Nadere informatie

Projectscope: Voorkeursvariant dubbele overweg Tongersestraat Boxtel

Projectscope: Voorkeursvariant dubbele overweg Tongersestraat Boxtel Projectscope: Voorkeursvariant dubbele overweg Tongersestraat Boxtel Beschrijving van de Voorkeursvariant B14/B15 variant 6 die, op basis van de Variantenstudie dubbele overweg Tongersestraat d.d. 30 oktober

Nadere informatie

31 mei 2011 Corr.nr , VV Nummer 16/2011 Zaaknr

31 mei 2011 Corr.nr , VV Nummer 16/2011 Zaaknr 31 mei 2011 Corr.nr. 2011-24.946, VV Nummer 16/2011 Zaaknr. 328334 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over gemaakte financiële afspraken over de N33. SAMENVATTING:

Nadere informatie

Datum : 07 december 2004 Nummer PS : PS2005IME02 Dienst/sector :WVV/VIW Commissie : IME

Datum : 07 december 2004 Nummer PS : PS2005IME02 Dienst/sector :WVV/VIW Commissie : IME S T A T E N V O O R S T E L Datum : 07 december 2004 Nummer PS : PS2005IME02 Dienst/sector :WVV/VIW Commissie : IME Registratienummer : 2004WVV001877i Portefeuillehouder: G. Mik Titel : Overdracht beheer

Nadere informatie

Statenvoorstel 52/17A

Statenvoorstel 52/17A Statenvoorstel 52/17A Voorgestelde behandeling Procedurevergadering : 11 september 2017 PS-vergadering : Onderwerp Vaststelling PIP Nieuwe Verbinding Grenscorridor N69-1e herziening. Aan Provinciale Staten

Nadere informatie

Statenvoorstel. Uitvoeringsbesluit vernieuwing Steekterbrug te Alphen ad Rijn

Statenvoorstel. Uitvoeringsbesluit vernieuwing Steekterbrug te Alphen ad Rijn Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 10 oktober 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 20 december 2017 Behandeld ambtenaar : S.R. van Altena E-mailadres: sr.van.altena@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Bij de prioritering hebben de volgende overwegingen een belangrijke rol gespeeld:

Bij de prioritering hebben de volgende overwegingen een belangrijke rol gespeeld: 4 UITVOERING 4. Meerjaren uitvoeringsprogramma Bijgaand treft u het Meerjaren UitvoeringsProgramma (MUP) 0-05 voor de gemeente Brunssum aan. Het MUP is onderverdeeld in ACTIES (niet infrastructureel) en

Nadere informatie

Anterieure exploitatieovereenkomst zoals bedoeld in artikel 6.24 Wet ruimtelijke ordening

Anterieure exploitatieovereenkomst zoals bedoeld in artikel 6.24 Wet ruimtelijke ordening Anterieure exploitatieovereenkomst zoals bedoeld in artikel 6.24 Wet ruimtelijke ordening De partijen: I. De gemeente Asten, ter zake van deze overeenkomst rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester,

Nadere informatie

Ontwerp-structuurvisie, vastgesteld door Gedeputeerde Staten op

Ontwerp-structuurvisie, vastgesteld door Gedeputeerde Staten op PROVINCIALE COMMISSIE OMGEVINGSVRAAGSTUKKEN LIMBURG MEMO ADVIESSTUK: Structuurvisie Randweg N266 Nederweert 1. Onderwerp / plan Structuurvisie Randweg N266 Nederweert inclusief onderliggende stukken (Plan-

Nadere informatie

Oplegnotitie Provincie Limburg: aanbieding met betrekking tot verwerving gronden benodigd voor de Buitenring. (Versie 3 incl amendement)

Oplegnotitie Provincie Limburg: aanbieding met betrekking tot verwerving gronden benodigd voor de Buitenring. (Versie 3 incl amendement) Oplegnotitie Provincie Limburg: aanbieding met betrekking tot verwerving gronden benodigd voor de Buitenring. (Versie 3 incl amendement) Registratiekenmerk 371871 Gemeenteblad nr. 2012, nr. 76 Rol van

Nadere informatie

1. Huidige aandelenverhouding en verliesbijdrage

1. Huidige aandelenverhouding en verliesbijdrage 11 november 2003 Nr. 2003-19.448, EZ Nummer 38/2003 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake aandelenoverdracht en baanverlenging van Groningen Airport Eelde N.V.

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 19 februari 2008 Nummer voorstel: 2008/28

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 19 februari 2008 Nummer voorstel: 2008/28 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 19 februari 2008 Nummer voorstel: 2008/28 Voor raadsvergadering d.d.: 4-3-2008 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Start onteigeningsprocedure oostelijke randweg

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Start onteigeningsprocedure oostelijke randweg Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.4 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART 2013 Start onteigeningsprocedure oostelijke randweg Voorstel: 1. De Kroon conform het onteigeningsplan en de conceptbrief verzoeken om ten name

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 26 november 2009 Nr. Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel om een krediet van maximaal 350.000 beschikbaar te stellen om de capaciteitsproblemen van

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 2 februari 2010 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 25 februari 2010 Nummer raadsnota: 10 Onderwerp: Ontsluiting Thijsseweg Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Samenvatting wijzigingen Inpassingsplan Buitenring Parkstad Limburg 2012

Samenvatting wijzigingen Inpassingsplan Buitenring Parkstad Limburg 2012 Samenvatting wijzigingen Inpassingsplan Buitenring Parkstad Limburg 202 t.o.v. het Inpassingsplan Buitenring Parkstad Limburg 200 Samenvatting wijzigingen Inpassingsplan Buitenring Parkstad Limburg 202

Nadere informatie

Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer

Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer Bylage 4 Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer Uit de verkeersstudie naar de Rondweg Lemmer (uitgevoerd in 2009/2010) is een voorkeursschetsontwerp naar voren gekomen. Dit ontwerp bestaat in hoofdlijnen

Nadere informatie

Zie voor uitgebreide beschrijvingen de reeks van elf informatiebladen op www.a13a16rotterdam.nl

Zie voor uitgebreide beschrijvingen de reeks van elf informatiebladen op www.a13a16rotterdam.nl Mei 2015 Toelichting bij de (concept-)afsprakenkaart van het project A13/A16. Zie voor uitgebreide beschrijvingen de reeks van elf informatiebladen op www.a13a16rotterdam.nl De vermelde bedragen en het

Nadere informatie

Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den IJssel VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Voorstel 22 maart 2011 Agendanummer : J.P.M. Heggelman Datum Samenleving raadsvergadering : 7 februari Beleidsontwikkeling Registratienummer : Onderwerp: Krimpenerwaard College

Nadere informatie

Notitie Fietsvoorzieningen langs de d Oultremontweg / Tuinbouwweg.

Notitie Fietsvoorzieningen langs de d Oultremontweg / Tuinbouwweg. Notitie Fietsvoorzieningen langs de d Oultremontweg / Tuinbouwweg. Inleiding Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota in de raad van 25 juni 2013 heeft het college toegezegd 75.000,00 beschikbaar te

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT. Vergadering van december Onderwerp:

VOORSTEL OPSCHRIFT. Vergadering van december Onderwerp: VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van december 2013 Besluit nummer: 2013_Raad_00081 Onderwerp: Verklaring van geen bedenkingen voor omgevingsvergunning herinrichting Kloosterwei/Ganzenwei in Warmond - Besluitvormend

Nadere informatie

Stand van zaken mbt de inventarisatie van het Plan van aanpak Herstel landschap.

Stand van zaken mbt de inventarisatie van het Plan van aanpak Herstel landschap. Raadsvoorstel Onderwerp: Datum voorstel: 9 april 2018 Vergaderdatum: 22 mei 2018 Registratienr.: Stand van zaken mbt de inventarisatie van het Plan van aanpak Herstel landschap. Opsteller: Berdien Kobben

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. 000184414Zaaknummer OOPOVL02. Onderwerp Kredietaanvraag geluidschermen A59 versie 7 december 2010

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. 000184414Zaaknummer OOPOVL02. Onderwerp Kredietaanvraag geluidschermen A59 versie 7 december 2010 000184414Zaaknummer OOPOVL02 Onderwerp Kredietaanvraag geluidschermen A59 versie 7 december 2010 Raadsvoorstel Inleiding In dit voorstel wordt u gevraagd een aanvullend krediet van 17.726.000,-- beschikbaar

Nadere informatie

Statenvoorstel 1 minuut versie No: G-

Statenvoorstel 1 minuut versie No: G- Statenvoorstel 1 minuut versie No: G- Voor invulinstructie klik hier 1 Onderwerp Vervolgproces Buitenring Parkstad Limburg 2 Aanleiding (aankruisen) Brief Raad van State 24 mei 2013 Vervolg op informerende

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief. Aan de raad.

Aanbiedingsbrief. Aan de raad. Sector: Stad Kerkrade, 16 juni 2008 Aanbiedingsbrief Aan de raad. Nr. 08it00246. Hierbij bieden wij u ter overweging en beslissing een ontwerpbesluit, nr. 08Rb025 inzake het beschikbaar stellen van de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. C.H. Boland, wethouder Vaststellen postzegelbestemmingsplan - Oudere Dorp Brinklaan 15ab

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. C.H. Boland, wethouder Vaststellen postzegelbestemmingsplan - Oudere Dorp Brinklaan 15ab Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 13443 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Vaststellen postzegelbestemmingsplan - Oudere Dorp Brinklaan 15ab Aan de raad, 1. Beslispunten De gemeenteraad

Nadere informatie

Commissie RO Periode november januari College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk

Commissie RO Periode november januari College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk 7 e tussenrapportage commissie RO Project Complex Poort van Limburg Bestemd voor Commissie RO Periode november 2011 - januari 2012 Status Openbaar Datum 24 januari 2012 1. Organisatie Gemeente Weert a)

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Wijziging Verordening ruimte i.v.m. bp Broeksche Erven, Nuenen Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Bijlage(n) 3 - gelezen het verzoek van

Nadere informatie

Aalten. Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 9.

Aalten. Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 9. 7. Raadsvoorstel Gemeente Aalten AGENDAPUNT NO. 9. Voorstel tot afgifte van een verklaring van geen bedenkingen voor de splitsing van de hoofdbouwmassa op het perceel Beunkdijk 13 te Aalten in twee zelfstandige

Nadere informatie

Voorstel aan Stadsregioraad nr

Voorstel aan Stadsregioraad nr Voorstel aan Stadsregioraad nr. 2010.001 datum 1 december 2009 portefeuillehouder(s) J. Walraven beleidsterrein(en) Openbaar vervoer onderwerp Realisatie station Westervoort samenvatting voorstel De ambitie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Gemeente Mook en Middelaar M M Samenvatting. Voorstel om te besluiten

Raadsvoorstel. Gemeente Mook en Middelaar M M Samenvatting. Voorstel om te besluiten Agenda puntnummer : Documentnummer : Raadsvergadering d.d. : Raadscommissie Commissie d. d. Programma Onderwerp Portefeuillehouder : Bijlagen 111111111111111111111111111 001111110110111111111101111 M M16005293

Nadere informatie

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare.

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 26 januari 2012 Datum voorstel 23 december 2011 Agendapunt Onderwerp Spoorwegovergang in Leijenseweg te Bilthoven De raad wordt voorgesteld te

Nadere informatie

Oplegnotitie (Vaststelling bestemmingsplan Landgoed Brunssheim.) Gemeenteblad nr. 2010/71

Oplegnotitie (Vaststelling bestemmingsplan Landgoed Brunssheim.) Gemeenteblad nr. 2010/71 Oplegnotitie (Vaststelling bestemmingsplan Landgoed Brunssheim.) Gemeenteblad nr. 2010/71 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd om - kaders te stellen de raad geeft de grenzen aan

Nadere informatie

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 31 oktober 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 20 december 2017 Behandeld ambtenaar: dhr. H. Aydin E-mailadres: h.aydin@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt: 12 december Behandeld door: E. Koedam. Onderwerp: Verbeteren fietspad Barneveldsestraat.

Raadsvoorstel. Agendapunt: 12 december Behandeld door: E. Koedam. Onderwerp: Verbeteren fietspad Barneveldsestraat. Raadsvoorstel Nummer: 169755 Behandeld door: E. Koedam Agendapunt: 12 december 2017 Onderwerp: Verbeteren fietspad Barneveldsestraat Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van de gemeenteraad is er bij

Nadere informatie

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat Scenario 1: Optimalisering huidige verkeersnetwerk woerden West Aanpassen van kruispunt Hollandbaan Waardsebaan verkeerslichtenregelinstallatie (VRI), Boerendijk Chrysantstraat (VRI), Boerendijk Hoge Rijndijk(rotonde).

Nadere informatie

Beantwoording raadsvraag van Ad van de Sande (VVD), ingediend op 7 november 2014.

Beantwoording raadsvraag van Ad van de Sande (VVD), ingediend op 7 november 2014. Beantwoording raadsvraag van Ad van de Sande (VVD), ingediend op 7 november 2014. Onderwerp: Juridische/financiële consequenties voor de gemeente Oirschot van het mogelijk (niet) doorgaan, dan wel het

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Geadviseerd besluit. Toelichting op beslispunten. Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu. 134610 25 maart 2015. 2 J.

Voorstel aan de raad. Geadviseerd besluit. Toelichting op beslispunten. Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu. 134610 25 maart 2015. 2 J. Verantwoordelijk team Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu Nummer Kenmerk Raad d.d. 134610 25 maart 2015 Paragraaf begroting Portefeuillehouder 2 J. Verstand Steller M.J.G. Nagel Datum 30 januari 2015 Vlottrekken

Nadere informatie

ONTEIGENING TEN BEHOEVE VAN DE ONTWIKKELING VAN HET BEDRIJVENTERREIN BPMAA

ONTEIGENING TEN BEHOEVE VAN DE ONTWIKKELING VAN HET BEDRIJVENTERREIN BPMAA Gemeente Beek IIIIIllll 09vra00139 Volgno. : 6 Afdeling : ROBW Datum : 26 mei 2009 Raadscie : GGZ Corr.no. : 25 juni 2009 Steller : T. Louis ONTEIGENING TEN BEHOEVE VAN DE ONTWIKKELING VAN HET BEDRIJVENTERREIN

Nadere informatie

Doetinchem, 31 mei 2017

Doetinchem, 31 mei 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 10.9 ALDUS VASTGESTELD 8 JUNI 2017 Verdubbeling Europaweg Te besluiten om: 1. Voor de doorstroming van de Europaweg het maatregelpakket onder 2 t/m 7 als belangrijkste opgaven

Nadere informatie

28 oktober 2014 Corr.nr , WE Nummer 57/2014 Zaaknr

28 oktober 2014 Corr.nr , WE Nummer 57/2014 Zaaknr 28 oktober 2014 Corr.nr. 2014-42.895, WE Nummer 57/2014 Zaaknr. 530309 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over wijziging knoop N370 noordelijke ringweg westelijke ringweg

Nadere informatie

OVEREENKOMST. CONCEPT tekst van Henk Strubbe en Peter den Otter. Contractanten: Provincie Utrecht Gemeente Montfoort

OVEREENKOMST. CONCEPT tekst van Henk Strubbe en Peter den Otter. Contractanten: Provincie Utrecht Gemeente Montfoort OVEREENKOMST Regelende de aanleg, het beheer en onderhoud, het eigendom, de aansprakelijkheid, de instandhouding en de financiering van de rotonde N204 / Blokland te Montfoort. CONCEPT tekst van Henk Strubbe

Nadere informatie

Voorschriften en overwegingen

Voorschriften en overwegingen Hof van Tholen 2 4691 DZ Tholen Postbus 51 4690 AB Tholen telefoon: 14 0166 e-mail: gemeente@tholen.nl website: www.tholen.nl Voorschriften en overwegingen bank: NL14BNGH0285008315 bic: BNGHNL2G btw-nummer:

Nadere informatie

Mededeling. IFA aanvraag Onderdoorgang A6 nr. 16

Mededeling. IFA aanvraag Onderdoorgang A6 nr. 16 PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp IFA aanvraag Onderdoorgang A6 nr. 16 Doel van deze mededeling: Provinciale Staten te informeren over het besluit van GS om een IFA bijdrage toe te kennen voor de

Nadere informatie

Verkeersbesluit aanpassingen verlengde Clusiuslaan en Gooimeerlaan (tunnel Poelgeest)

Verkeersbesluit aanpassingen verlengde Clusiuslaan en Gooimeerlaan (tunnel Poelgeest) B&W-nr.: 06.0342 d.d. 14-03-2006 Onderwerp Verkeersbesluit aanpassingen verlengde Clusiuslaan en Gooimeerlaan (tunnel Poelgeest) BESLUITEN Behoudens advies van de commissie VOCS 1. in te stemmen met het

Nadere informatie

Bestuurlijke Afspraken Aanpassing Geluidzones Westpoort en Hoogtij

Bestuurlijke Afspraken Aanpassing Geluidzones Westpoort en Hoogtij Bestuurlijke Afspraken Aanpassing Geluidzones Westpoort en Hoogtij Dit document bevat afspraken over de aanpassing van de geluidzones van de gezoneerde industrieterreinen Westpoort (gemeente Amsterdam)

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/5

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/5 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 20-12-2016 Nummer voorstel: 2017/5 Voor raadsvergadering d.d.: 31-01-2017 Agendapunt: 10 Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvoorstel Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvergadering 17 december 2009 Agendapunt Portefeuillehouder G.J. Bos Afdeling Ambtenaar Ruimte en Wonen C. Rijnen

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Afsluiting project VMBO Vernieuwt! Registratienummer: 2012/

Raadsstuk. Onderwerp: Afsluiting project VMBO Vernieuwt! Registratienummer: 2012/ Raadsstuk Onderwerp: Afsluiting project VMBO Vernieuwt! Registratienummer: 2012/ 457808 1. Inleiding In 2004 (RB154/2004) heeft de raad besloten dat er twee nieuwe VMBO-gebouwen in Haarlem-Zuid en Noord

Nadere informatie

28 oktober 2014 Corr.nr. 2014-42.108, WE Nummer 58/2014 Zaaknr. 510307

28 oktober 2014 Corr.nr. 2014-42.108, WE Nummer 58/2014 Zaaknr. 510307 28 oktober 2014 Corr.nr. 2014-42.108, WE Nummer 58/2014 Zaaknr. 510307 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen voor het beschikbaar stellen van krediet ten behoeve van de

Nadere informatie

Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad

Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad nummer: 2013_BW_00791 Onderwerp Uitbreiden parkeren Station Sassenheim - vormend Beknopte samenvatting Voorgesteld wordt

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp IJsbaan Ruurlo Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad x Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch Domein Informerende Commissie

Nadere informatie

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad Keuzenotitie scholencomplex Ot en Sienpad Huissen De Financiële aspecten. Naast de algemene notitie met de bijbehorende 6 bijlagen waarin de voor- en nadelen en de omgeving factoren en de financiële gevolgen

Nadere informatie

Sis. 7 n. B&W-nota. gemeente Winterswijk. nr(s) geregistreerde stuk(ken): blad: 1/6 datum nota:

Sis. 7 n. B&W-nota. gemeente Winterswijk. nr(s) geregistreerde stuk(ken): blad: 1/6 datum nota: Sis nr(s) geregistreerde stuk(ken): 40245 blad: 1/6 datum nota: 19-06-2015 programma: 4. Ruimt. ontw. in de kern, verkeer en vervoer werkdoel: 719 - Bedrijventerrein Arrisveld bestemmingsplan onderwerp:

Nadere informatie

1. Beslispunten De gemeenteraad Gooise Meren stelt het postzegelbestemmingsplan Oudere Dorp Brinklaan 15ab vast.

1. Beslispunten De gemeenteraad Gooise Meren stelt het postzegelbestemmingsplan Oudere Dorp Brinklaan 15ab vast. Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 13443 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Vaststellen postzegelbestemmingsplan - Oudere Dorp Brinklaan 15ab Aan de raad, 1. Beslispunten De gemeenteraad

Nadere informatie

Notitie Hoe verhoudt de Gebiedsvisie A15-A12 zich tot de afspraken in de bestuursovereenkomst

Notitie Hoe verhoudt de Gebiedsvisie A15-A12 zich tot de afspraken in de bestuursovereenkomst Projectbureau ViA15 Datum: 22 oktober 2008 Notitie Hoe verhoudt de Gebiedsvisie A15-A12 zich tot de afspraken in de bestuursovereenkomst Op 28 augustus 2008 heeft projectbureau ViA15 formeel de met erratum

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 6 juni 2012 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012. Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 6 juni 2012 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012. Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012 Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg Voorstel: 1. Een krediet van 24.250.000,- beschikbaar stellen voor aanleg van de oostelijke

Nadere informatie

1. Beslispunten Vaststellen bestemmingsplan Rotonde Churchillstraat-Rijksweg te Naarden met inachtneming van de ingediende zienswijze.

1. Beslispunten Vaststellen bestemmingsplan Rotonde Churchillstraat-Rijksweg te Naarden met inachtneming van de ingediende zienswijze. Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 663704 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Vaststellen bestemmingsplan Rotonde Churchillstraat-Rijksweg te Naarden Aan de raad, 1. Beslispunten Vaststellen

Nadere informatie

Telefoonnummer Gewijzigd ISV3 programma in relatie tot Dukdalf/ Steenhouwersstraat

Telefoonnummer Gewijzigd ISV3 programma in relatie tot Dukdalf/ Steenhouwersstraat Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR16.00037* GR16.00037 Behandeld in Gezamenlijke commissie Mens & Bestuur en Omgeving Datum Commissie 6 april 2016 Agendanummer 9 Datum Raad 20 april 2016 Agendanummer

Nadere informatie

COLLEGEBESLUITEN D.D. 29-04-2014 Nr. Onderwerp Samenvatting / toelichting Besluit B01.OOT Agenda bestuurlijk overleg WBP

COLLEGEBESLUITEN D.D. 29-04-2014 Nr. Onderwerp Samenvatting / toelichting Besluit B01.OOT Agenda bestuurlijk overleg WBP B01.OOT Agenda bestuurlijk overleg WBP B02.OOT Voorstel uitwijk en bijstand samen met Dongen en Loon op Zand Ongeveer 3 x per jaar vindt er bestuurlijk overleg plaats tussen de gemeente Waalwijk en het

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1470607 Datum: Portefeuillehouder: 19 maart 2019 Hegger en van Meekeren Domein / Team: RUID / ONTW Behandeld door: M.C. Maartens Onderwerp: ontwikkeling

Nadere informatie

Het bestemmingsplan voorziet in de planologische basis voor onder meer:

Het bestemmingsplan voorziet in de planologische basis voor onder meer: Risicoanalyse planschade In verband met bestemmingplan De Voorwaarts 1. Inleiding Bij de ontwikkeling van ruimtelijke projecten kan een risicoanalyse de financiële gevolgen van mogelijke schadeclaims in

Nadere informatie

Nota van toelichting

Nota van toelichting Nota van toelichting Nr.: 12Tl011. Kerkrade, 21 maart 2012 Onderwerp: Beëindiging van de grondexploitatie centrumplan en het voteren van een voorbereidingskrediet. Behorend bij ontwerpbesluit nr: 12Rb013.

Nadere informatie

Raad: Besluit: Datum:

Raad: Besluit: Datum: Agendanr. : Doc.nr. : B200611573 Team : Diensten Steller: N. Dircksens/J. Latour Datum: 13 maart 2007 Portefeuille: B.M. Groen College: Datum: 20 maart 2007 Openbaar: Ja Persbericht: Bevoegdheid: College

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP Ekeren, Rob van RB S1 RAD: RAD140709 woensdag 9 juli 2014 BW: BW140603 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 9 juli 2014 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Rob

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0077 Rv. nr.: 10.0077 B&W-besluit d.d.: 27-4-2010 B&W-besluit nr.: 10.0478 Naam programma +onderdeel: Programma nummer 6 Stedelijke Ontwikkeling (product 810.02 Lokaal Ruimtelijk ordeningsbeleid)

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: AKI overweg Neerveldweg wijzigen in AHOB

Raadsvoorstel. Onderwerp: AKI overweg Neerveldweg wijzigen in AHOB Raadsvoorstel Informant: R.Thomassen Datum: 19 januari 2007 Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling & Economische Zaken Agendapunt: 6a Telefoon: 868 E-mailadres: r.thomassen@echt-susteren.nl Onderwerp: AKI

Nadere informatie

Herziening PIP Greenportlane: Uitwerking nadere inzichten inzake nationale buisleidingenstrook Rotterdam - Ruhrgebied.

Herziening PIP Greenportlane: Uitwerking nadere inzichten inzake nationale buisleidingenstrook Rotterdam - Ruhrgebied. Herziening PIP Greenportlane: Uitwerking nadere inzichten inzake nationale buisleidingenstrook Rotterdam - Ruhrgebied. 1. Inleiding Deze Toelichting baseert zich op het inpassingsplan Greenportlane, zoals

Nadere informatie

Begrotingswijziging 2017

Begrotingswijziging 2017 Begrotingswijziging 2017 GGD Zuid Limburg September 2016 Directie- en bestuursbureau GGD Zuid Limburg Postbus 2022, 6120 HA Geleen T 046 478 72 00. F 046 478 73 99. E info@ggdzl.nl. www.ggdzl.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vaststelling Bestemmingsplan Stappegoor 2013, 1e herz (Uitbreiding Fontys)

Raadsvoorstel Vaststelling Bestemmingsplan Stappegoor 2013, 1e herz (Uitbreiding Fontys) raad 2016_404 definitief 1 Raadsvoorstel Vaststelling Bestemmingsplan Stappegoor 2013, 1e herz (Uitbreiding Fontys) Aanleiding Op 14 december 2015 heeft de gemeenteraad besloten om een grondexploitatie

Nadere informatie

CONCEPT Bestuursovereenkomst inzet DAW provincie Groningen en waterschappen Hunze en Aa s en Noorderzijlvest

CONCEPT Bestuursovereenkomst inzet DAW provincie Groningen en waterschappen Hunze en Aa s en Noorderzijlvest CONCEPT Bestuursovereenkomst inzet DAW provincie Groningen en waterschappen Hunze en Aa s en Noorderzijlvest Versie 30 mei 2017 Partijen, Provincie Groningen bij deze vertegenwoordigd door gedeputeerde

Nadere informatie

AGENDAPUNT NR: Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november Pagina 1 van 6

AGENDAPUNT NR: Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november Pagina 1 van 6 AGENDAPUNT NR: 2008.0.107.917 Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november 2008 Pagina 1 van 6 Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2008.0.107.917 Datum Zaaknummer 2008-11-02388

Nadere informatie

Berry Verlijsdonk raad

Berry Verlijsdonk raad Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Berry Verlijsdonk 06 13690504 berry@raadhuisadvies.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp 13raad00609 19-12-2013 Beschikbaar stellen voorbereidingskredieten

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief. Aan de raad.

Aanbiedingsbrief. Aan de raad. Sector: Stad Kerkrade, 18 januari 2006. Aanbiedingsbrief Aan de raad. Nr. 05it00871. Hierbij bieden wij u ter overweging en beslissing een ontwerpbesluit, nr. 05Rb083, inzake toekenning planschadevergoeding

Nadere informatie

Raad. Raad Disnummer: Onderwerp: Zuidelijke spooraansluiting Chemelot. Meegestuurde stukken: Convenant bereikbaarheidsimpuls Limburg

Raad. Raad Disnummer: Onderwerp: Zuidelijke spooraansluiting Chemelot. Meegestuurde stukken: Convenant bereikbaarheidsimpuls Limburg Raad Raad-2011-036 Disnummer: 100976 Onderwerp: Zuidelijke spooraansluiting Chemelot Meegestuurde stukken: Convenant bereikbaarheidsimpuls Limburg Ter inzage liggende stukken: Geen Steller (t.b.v. technische

Nadere informatie

B&W Vergadering. 7. de gemeenteraad te informeren door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief.

B&W Vergadering. 7. de gemeenteraad te informeren door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief. 2.1.7 Realiseren van een veilige schoolomgeving Synergieschool en Basisschool Neel 1 Dossier 384 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 384 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 14 juni 2016 Agendapunt 2.1.7

Nadere informatie

Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen

Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen In het provinciale coalitieakkoord 2015-2019 is aangegeven dat de provincie de economische en sociale structuur binnen de provincie

Nadere informatie

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen.

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen. Inleiding Parallelweg Zeeweg Vraag van de gemeenteraad: Kan de voorgestelde fietsroutestructuur nog verder geoptimaliseerd worden? Wij achten het noodzakelijk om de door belanghebbenden en raadsleden gedane

Nadere informatie

Plan van aanpak Randweg N266 Nederweert 2 e fase

Plan van aanpak Randweg N266 Nederweert 2 e fase Plan van aanpak Randweg N266 Nederweert 2 e fase 1. Voorwoord In juli 2014 is de zogenaamde planmer voor de Randweg N266 Nederweert opgeleverd. In de planmer zijn de effecten op uiteenlopende gebieden

Nadere informatie

Aansluiting A59 via Ei van Drunen op de Spoorlaan te Drunen

Aansluiting A59 via Ei van Drunen op de Spoorlaan te Drunen Raadsvoorstel Inleiding Reeds vele malen zijn de aansluitingen op de A59 ter hoogte van de gemeente Heusden ter sprake gekomen. Deze zijn verwerkt in de Corridorstudie A59, de Structuurvisie Heusden en

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.0028 Rv. nr.: 08.0028 B&W-besluit d.d.: 4-3-2008 B&W-besluit nr.: 08.0177 Naam programma +onderdeel: 6. Omgevingskwaliteit Onderwerp: Kredietaanvraag verdere uitbreiding van de begraafplaats

Nadere informatie

College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk

College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk 10 e tussenrapportage commissie RO Project Complex Poort van Limburg Bestemd voor Commissie RO Periode april 2012 Status Openbaar Datum 10 mei 2012 1. Organisatie Gemeente Weert a) bestuurlijk College

Nadere informatie

C.C.A. Evers 3678

C.C.A. Evers 3678 Agendapunt commissie: 3.3 steller telefoonnummer email C.C.A. Evers 3678 carlijn.evers@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 123325/225214 portefeuillehouder M. Wijnen onderwerp Verklaring

Nadere informatie

: Projectteam N345 Rondweg De Hoven/Zutphen Datum : December 2016 : Nieuwe ontsluiting De Hoven op Kanonsdijk Zaaknummer :

: Projectteam N345 Rondweg De Hoven/Zutphen Datum : December 2016 : Nieuwe ontsluiting De Hoven op Kanonsdijk Zaaknummer : NOTITIE Uitvoeren Werken Van : Projectteam N345 Rondweg De Hoven/Zutphen Datum : December 2016 Betreft : Nieuwe ontsluiting De Hoven op Kanonsdijk Zaaknummer : 2011-017681 Inleiding De provinciale weg

Nadere informatie

8 april 2014 Corr.nr , BO Nummer 14/2014 Zaaknr

8 april 2014 Corr.nr , BO Nummer 14/2014 Zaaknr 8 april 2014 Corr.nr. 2014-07935, BO Nummer 14/2014 Zaaknr. 496758 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen voor de overdracht van de provinciale weg N981, het wegvak ter

Nadere informatie

Gemeente Woerden. b) Om Ç 4,6 miljoen beschikbaar te stellen om scenario 1 te kunnen laten uitvoeren

Gemeente Woerden. b) Om Ç 4,6 miljoen beschikbaar te stellen om scenario 1 te kunnen laten uitvoeren RAADSVOORSTEL 15R.00054 Gemeente Woerden 15R.00054 Ik gemeente WOERDEN Indiener: College van burgemeester en wethouders Datum: 28 april 2015 Portefeuillehouder(s): wethouder M. Stolk Portefeuille(s): Verkeer

Nadere informatie

Floris van der Valk, projectleider Kaart locatie

Floris van der Valk, projectleider Kaart locatie VOORSTEL Adviescommissie 27 oktober 2014 agendapunt 11 Dagelijks bestuur 13 november 2014 Algemeen bestuur 18 december 2014 Voorbereid door Bijlage Floris van der Valk, projectleider Kaart locatie SGP

Nadere informatie