Wat neem je mee paspoort identiteitsbewijs zorgpasje leerlingenpas kleine (rug)tas boekje Geld trui t-shirts jack reservekleding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat neem je mee paspoort identiteitsbewijs zorgpasje leerlingenpas kleine (rug)tas boekje Geld trui t-shirts jack reservekleding"

Transcriptie

1 Wat neem je mee Een geldig paspoort of identiteitsbewijs en de gegevens van je verzekeringsmaatschappij zoals een zorgpasje; Neem ook je leerlingenpas van het Vechtdal College mee; Een kleine (rug)tas. Daar kun je dan je fototoestel, schrijfgerei, lectuur, i- pod, telefoon enzovoort indoen; Het boekje dat je nu in je handen hebt, geeft veel informatie over de reis. Altijd handig. Mocht er iets gebeuren, dan zal het altijd van pas komen dat je het telefoonnummer van één van de begeleiders bij de hand hebt; Geld! En liever niet teveel cash meenemen. Met de meeste Nederlandse pinpassen kun je ook in buitenlandse winkels betalen. Geldautomaten zijn er ook genoeg, dus je kunt altijd bijpinnen. De lunches en het avondeten moet je zelf betalen; We zitten wat zuidelijk en het kan best zijn dat we veel zon zullen zien. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Even goed kan het in Frankrijk in deze tijd van het jaar s avonds nog fris zijn. Neem van alles wat mee. Een trui, maar ook wat t-shirts en een goed jack. Regen kunnen we zeker treffen. Een wegwerp -regenjack is dan nuttig. Een beetje reservekleding ook. We gaan een katholieke kerk bezoeken en je moet daar met gepaste kleding binnentreden. Bedlinnen en handdoeken zijn aanwezig in het hotel. Een stekkerdoos daarentegen is wél handig, want je hebt 2/3 stopcontacten per kamer. Verder kan je zelf nog invullen wat je mee moet nemen, zoals een zonnebril, zonnebrandcrème, toilettas, enzovoort Nuttige zaken Reisverzekering Als je kostbare spullen meeneemt, is het goed om een reisverzekering af te sluiten. Informeer wel eerst bij je ouders of die reisverzekering nodig is. De meeste ziektekostenverzekeringen dekken ook buitenlandreizen. Neem natuurlijk wel de gegevens (hulpverleningsadressen en telefoonnummers) mee.

2 Bellen Vanuit Frankrijk bel je met Nederland door eerst 0031 (+31) te draaien en dan het netnummer (zonder nul) en daarna het abonneenummer. Dus (school) wordt Internationaal bellen kan je natuurlijk met je smartphone doen. Als je veel belt is een gekochte telefoonkaart goedkoper. Medicijnen Gebruik je medicijnen, vergeet die dan niet. Zeg dit nog even tegen de leiding voor alle zekerheid. Misschien is het handig een kopie van je recept mee te nemen. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen is een medicijnpaspoort nodig. Zonder zo n paspoort kun je in de problemen komen met douane of politie. Eten & Drinken Ontbijt krijg je elke ochtend in het hotel. Bij het vertrek op maandag krijg je 35 euro, wat te besteden is aan lunch en avondeten, voor de hele week. Parijs is een toeristenstad en de ondernemers spelen daar spelen slim op in. De kosten van een consumptie zijn afhankelijk van de uitspanning waar je zit. In het centrum bijvoorbeeld is een glaasje fris knap kostbaar. Enkele straten verderop kost het nog niet de helft. Ook wáár je zit speelt een rol. Regel is: hoe verder van de bar, hoe duurder je consumptie. Een zitplaats op een terras levert een aanzienlijk duurder drankje op dan wanneer je hetzelfde neemt staande aan de bar, wat veel Fransen doen. Op beroemde plekken op een terras gaan zitten en dan iets bestellen betekent een grote aanslag op je portemonnee. Voor alle plekken waar je je laat bedienen geldt: wees vriendelijk en spreek met twee woorden. Bonjour Monsieur, merci Madame. Vroeger sprak je een ober aan Met garçon, nu met Monsieur, Madame of bij jongedames Mademoiselle.

3 Lunch Dat is weer iets heel anders. Dat kan duur en goedkoop. Fransen zelf lunchen overigens warm en dineren s avonds om 8 uur nog een keer warm. Ze eten ook veel buiten de deur en dat is goed en goedkoper dan in Nederland. Maar toch Duur: een bistro nemen. Goed te betalen: koop een belegd broodje (veel keus en erg lekker), of een stuk pizza (veel keus). Goedkoop: koop met een paar man een stokbrood en wat plakjes ham, salami of één van de vele goede franse kaassoorten. Koop mineraalwater of ander fris. Zoek een fontein, een park of een pleintje. Ga in de zon zitten en eet de handel op. Eet je bij McDonald s, ook zelfs in Frankrijk, dan krijg je je eigen vertrouwde kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Geld Pinnen kun je bijna overal, daarom hoef je niet overdreven veel cash mee te nemen, in ieder geval niet meer dan 200 euro op zak hebben. Heb je speciaal voor de reis een pinpasje geregeld, probeer dan eerst even in Nederland of ie het wel doet. Je moet wel een pinkaart hebben met een Europadekking (zie logo s). Pas wel op met pinnen. Ook in Parijs is het boevengilde actief. Regels Natuurlijk wil iedereen dat dit een leuke week wordt, waar je later met veel plezier aan terug denkt. We zijn met een grote groep op reis en zitten een aantal dagen in een hotel. Zoiets gaat niet goed als iedereen zijn eigen regels gaat bedenken. Sommige regels zijn vanzelfsprekend, maar andere hebben te maken met typisch franse gewoonten. Vandaar de volgende punten. Alcohol en drugs Tijdens de reis is het verboden om alcohol of drugs te gebruiken. Wordt een leerling betrapt op het in bezit hebben van alcohol of is de leerling dronken dan stopt op dat moment voor deze leerling de buitenlandreis. Vervolgens wordt er contact opgenomen met de ouders en zijn zij verantwoordelijk voor de terugreis van de leerling.

4 Politie De Franse politie en douane zijn niet zo tolerant als die in Nederland. Grapjes, tegenspraak of een grote mond, daar houden ze beslist niet van. Drugs worden aan de grens gestopt door hondenteams. Natuurlijk krijg jij er niets mee te maken, maar toch Ook is het in Frankrijk verboden alcohol te drinken op de openbare weg. Word je daarop betrapt, dan wordt er soms streng opgetreden. Bus Een bus is geen stal: maak daar dus geen rotzooitje van. Prop de asbakken niet vol met afval, maar gebruik de daarvoor aanwezige afvalzakken. Plak ook niet overal kauwgom en gooi geen dingen op de grond. De chauffeur moet alles opruimen (dat doet ie niet, hij laat het jullie doen) en we zijn van zijn goede wil afhankelijk tijdens de uitstapjes. De bus is rookvrij. We stoppen af en toe voor een plaspauze. Zorg dat je op tijd terug bent bij de bus voor vertrek. Je wordt er niet populairder op als je iedereen op je laat wachten. Zakkenrollers Je hoeft ze in ieder geval niet te zoeken: ze vinden jou wel! Wees dus voorzichtig. De meeste kans loop je op drukke toeristische plekken en in de metro. Let op je geld en papieren. Stop niet al je geld en je bankpasjes bij elkaar.

5 De weg kwijt? Mocht je de weg kwijt zijn bel dan een klasgenoot, ga dan niet dwalen, of loop naar het hoofdmonument van de plaats. Dat is meestal de kerk (kathedraal)) of een centraal plein. Dat is altijd via bordjes te vinden. Dat is de eerste plek waar we als leiding gaan zoeken. Als jij en je groepje niet meer precies weten waar het hotel is dan is het goed te weten dat ons hotel is gelegen in het oosten van Parijs, nabij metrostation Porte de Charenton ( ligne 14) Als je je mobieltje meeneemt, is het wel handig als je de nummers van de leiding er in zet en veel nummers van klasgenoten. Heb je geen mobieltje tot je beschikking spreek dan iemand aan (het liefst een politieagent), bied 50 eurocent voor de gesprekskosten aan en laat de volgende tekst zien. Monsieur, Madame. Je suis un lycėen neėrlandais en excursion à Paris. Malheureusement je ne retrouve plus mon groupe. Est- ce que vous pourriez m aider à contacter le numėro suivant : Merci beaucoup. Vraag of je mag bellen naar het nummer van een van je vrienden of begeleiders. Adres van het hotel Hotel Ibis Budget Porte de Bercy 2, Place de l Europe Charenton le Pont, Paris, Frankrijk Telefoonnummer vanuit Nederland: