Milieustandpunten politieke partijen Noord-Holland in kader PS-verkiezingen 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Milieustandpunten politieke partijen Noord-Holland in kader PS-verkiezingen 2015"

Transcriptie

1 Milieustandpunten politieke partijen Noord-Holland in kader PS-verkiezingen 2015 Milieudefensie Haarlem heeft de programma's van de Noord-Hollandse partijen die meedoen met de Provinciale Staten verkiezing naast elkaar gelegd. Uiteraard met speciale aandacht voor de onderwerpen duurzaamheid, verkeer en ruimtelijke kwaliteit. Hieronder vindt u per partij de belangrijkste bevindingen. In groene kadertjes geven we hier en daar wat kommentaar. Wie een groene en milieuverantwoorde stem wil uitbrengen zit volgens onze bevindingen het best bij (op afnemende volgorde van duurzaamheid) GroenLinks, Dierenpartij, SP en PvdA. Ronduit slecht zit je bij de asfaltpartijen VVD en CDA. D66 is ook al geen goede keus. Die partij beweert wel oog voor duurzaamheid te hebben, maar kiest uiteindelijk, als het er om gaat, altijd voor de economie. Programma's zeggen niet alles. Zo kennen wij Christen Unie/SGP als een partij met oog voor het milieu, maar hun programma is nu vlees noch vis. Wij hopen u hiermee een beetje inspiratie gegeven te hebben op 18 maart uw stem in te zetten voor een schonere en minder bedreigde wereld. De VVD ziet op het gebied van verkeer en vervoer graag het volgende gerealiseerd: aanleg van de Duinpolderweg, een verbindingsweg tussen de A8 en de A9, en 2 X 2 rijstroken bij Den Helder. Het verkiezingsprogramma heet dan ook De Motor achter Noord-Holland Over het OV wordt opgemerkt: Om de capaciteit van het OV-netwerk beter te benutten is spreiding van de reizigers over de dag meer gewenst. Of tariefdifferentiatie hier een bijdrage Wat de vraag oproept: is de reiziger er voor een effectieve netwerkbenutting, of is het aan kan leveren, zal door middel van een pilot OV er voor de reizigers?ook doet zich de worden onderzocht. vraag voor waarom ov-reizigers wel en Ook is de VVD voor uitbreiding van het aantal automobilisten niet met spitsheffingen te maken krijgen. OV-knooppunten

2 Bij Ruimtelijke ordening en wonen pleit de partij voor continuering of verdere ontwikkeling van diverse vormen van agrarische bedrijfsvoering, en voor een meer vraaggericht ipv aanbodgericht Dit lijkt erop dat bouwen in het groen mogelijk moet zijn bouwen. In het hoofdstuk over Economie en werkgelegenheid staat dat de provincie alleen aan topsportsponsoring mag doen als het economisch nut oplevert. Bij Schiphol mag de maximale milieuruimte worden benut, en mogen er ook nieuwe bedrijven en woningen komen in het gebied binnen de 20 Ke-contour. Bij het bevorderen van Toerisme en recreatie denkt de VVD vooral aan het bevorderen van de pleziervaart middels het aanleggen van meer ligplaatsen in de hele provincie. In het hoofdstuk Landbouw en visserij staat dat het voor agrariërs makkelijker moet worden een 2 e bedrijfswoning te bouwen, indien noodzakelijk voor een goede bedrijfsvoering. Over natuurbeheer wordt opgemerkt dat er een uitbreiding van natuurgebieden nu niet aan de orde is. Faunabeheer dient het volgende uitgangspunt te hebben: Het populatiebeheer van diersoorten is afgestemd op het gebruik van de omgeving waarin zij leven. De vlieg- en verkeersveiligheid mogen nooit in het geding zijn. Daarom vraagt overlast van zomerganzen om stevige maatregelen. Vermoedelijk wordt bedoeld: dieren afschieten als ze de economie tot last zijn Op energiegebied bepleit de VVD, net als andere partijen het gebruik van duurzame energie: hierbij spreekt de partij, met de PVV, zich nadrukkelijk uit tegen windturbines op het vaste land. Het pleidooi van de VVD voor duurzame energie is moeilijk te rijmen met de wens om windmolens verbieden. De PvdA zegt in het hoofdstuk Natuur en milieu te streven naar een maximaal areaal aan natuurgebied. De eerder afgesproken 7000 ha aan nieuw natuurgebied is voor de partij een ondergrens. Vrijwilligerswerk en natuurbeschermingsorganisaties moet financieel worden blijven ondersteund door de provincie. De provincie mag alleen natuurgronden verkopen aan private partijen onder strikte voorwaarden (o.a. goed beheer, blijvende toegankelijkheid). Verder streeft de PvdA naar 10% ecologische landbouw in 2020, naar het gebruiken van minder bestrijdingsmiddelen, vooral in de bollenteelt, en naar ecologisch berm- en slootbeheer. Het bewaken van de luchtkwaliteit wordt vooral genoemd in verband met de westkant van de A10, en de noodzaak daar de maximumsnelheid van 80 km/u niet te verhogen. Bovendien wordt er meer algemeen gepleit voor een lage maximumsnelheid in gebieden met een slechte luchtkwaliteit.

3 In de paragraaf over Schiphol wordt vooral het woord balans gebruikt: die tussen economische belangen en natuur- en gezondheidsbelangen. Verder wordt, ter ontlasting, ervoor gepleit Luchthaven Lelystad in gebruik te nemen. Het drinkwaterbeheer dient weer publieke nutsvoorziening te worden. Over mobiliteit heeft de PvdA duidelijke en minder duidelijke opvattingen. De partij zegt klaar te zijn met asfalt, maar ook dat in gang gezette infrastructurele projecten (zoals de duinpolderweg) moeten worden afgemaakt. De term in gang gezette projecten laat nogal wat politieke ruimte, er worden geen fasen benoemd. In de paragraaf over OV komt het woord balans niet voor, maar het schemert er wel in door. Voor HOV-trajecten maakt de PvdA zich sterk, maar ze mogen alleen worden aangelegd met minimale ecologische aantasting. De PvdA is een voorstander van particuliere vormen van OV in dunbevolkte gebieden, mits ze het gewone werk niet verdringen. Maar voor deze gebieden hanteert de PvdA wel een duidelijke minimumnorm: woonkernen van minimaal 3000 inwoners moeten van 7-24 u bediend worden. Voor 65-plussers met een minimum-inkomen bepleit de PvdA gratis openbaar vervoer. Ook vindt de PvdA het niet-rendabel zijn, een reden om lijnen op te heffen. minimale ecologische aantasting is een erg onduidelijk begrip Is 3000 inwoners niet een wat hoge norm? Maar dan wordt het idee van OV als publiek goed toch losgelaten, De meeste lijnen zijn onrendabel. Die opheffen betekent geen OV in de woonwijken Zoals alle partijen is de PvdA voor duurzame energie. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen moet dalen maar als alternatieven zijn vloeibaar gas, thorium en het boren naar schaliegas uitgesloten. Meer windmolens op het land worden niet uitgesloten, maar er moet zorgvuldig worden gekeken naar locaties. Het Noordzee-Kanaalgebied wordt niet expliciet genoemd. Het Participatiefonds Duurzame Energie moet de volgende collegeperiode voortgezet. Het BBG-principe is niet heilig. Onderzoek naar bouwen bij het Purmerbos (bij Purmerend) moet gestart, nieuwbouwplannen bij Waterland juist herzien. Ook mag in de omgeving van OVknooppunten worden gebouwd.

4 Natuur energie en water D66 vindt dat er op land nog mogelijkheden zijn voor windenergie. Ze ziet geen ruimte voor schaliegaswinning, tenzij de lopende onderzoeken aantonen dat dat op een manier kan die veilig is voor het grondwater en geen schade toebrengt aan het landschap. D66 houdt het dus voor mogelijk schaliegas te winnen zonder zulke schade. D66 ziet meer mogelijkheden voor toerisme en recreatie: het watertoerisme kan worden bevorderd in daarvoor geëigende gebieden. Niet wat je noemt een duidelijk criterium. Dat kan van alles worden. Ook kunnen er meer recreatiegebieden komen bij steden en dorpen, bereikbaar via fiets- en Gaat dat niet ten koste van natuurterrein? wandelpaden. Over mobiliteit merkt D66 op dat meer asfalt dus niet altijd de oplossing (is). Maar de aanleg van N23 moet wel worden voortgezet, de ring rond Haarlem worden afgemaakt voor een betere doorstroming. De term afgemaakt suggereert dat er altijd al een plan was voor een ringweg rond Haarlem, Dat is suggestief en onjuist. Ook mag er tussen de A8 en de A9 een nieuwe Niet altijd meer asfalt houdt bij D66 in: verbinding komen. En mag bij de N9 bij Den best wel vaak Helder de doorstroming worden verbeterd. De Duinpolderweg-aanleg mag niet door bos en binnenduinrand plaats vinden, en er moet een MER worden afgewacht In de paragraaf over Ruimtelijke ordening en wonen staat de volgende uitspraak: de Houtrakpolder dient niet te worden uitgebreid, omdat herstructurering en intensivering van bestaand havenareaal het uitgangspunt is. Schiphol mag versterken, het maximaal aantal vliegbewegingen per jaar moet zijn. Onder Regionale economie wordt gepleit voor betere verbindingen tussen de West-Friese 'betere verbindingen': asfalt? zaadverdelingsbedrijven en de rest van de provincie. Zowel woning-als bedrijfsbouw dient vooral binnen het BBG (Bouwen Binnen bestaand Gebied ) worden gezocht. Voor de komst van meer weidewinkels wordt de deur niet gesloten: alleen als het iets toevoegt, stemmen wij in.

5 De SP merkt over ruimtelijke orde en economie op dat Schiphol niet mag groeien. Uitbreiding van Amsterdamse havens naar het westen (Houtrakpolder en) en naar de Wijkermeerpolder wordt ook uitgesloten. Meer megastallen en industrieel pluimvee worden niet toegestaan. Bij natuurbeheer en recreatie wordt gepleit voor meer stiltegebieden, incl. een verbod op plezierjachten. In natuur- en recreatiegebieden mogen geen bungalowparken worden gebouwd. Verkeer en vervoer Nieuwe wegen alleen aanleggen als bestaande capaciteit ernstig tekort schiet, en er geen alternatieven zijn. Er moet geen Duinpolderweg komen, en bij Dat laat toch wel ruimte voor wegen, maar de afwijzing van de Duinpolderweg geeft aan dat de SP geen asfaltpartij is. Haarlem geen verbreding van de Vondelweg. Integrale HOV-trajecten zijn niet wenselijk, gesignaleerde knelpunten moeten anders opgelost. Een fijnmazig OV-netwerk is van belang, er mogen geen lijnen worden opgeheven. Alle 65-plussers mogen gratis met het OV. Op energiegebied bepleit ook de SP minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Door zowel groene energie-opwekking, als meer besparing. Nieuwe windmolens op het land worden niet uitgesloten, maar alleen op plekken waar de overlast minimaal is. Het verkiezingsprogramma getiteld Vertrouwd en Dichtbij vangt aan met 8 startpunten, waaronder: - investeren in OV, fietspaden en wegen - het afschaffen van rigide regels, mn minder bouwbeperkingen voor kansrijke initiatieven - de mens staat centraal niet milieu, economie of auto. Op het vlak van de regionale economie is de partij duidelijk. Ook NH wordt teveel getroffen door milieubeschermende maatregelen van de EU. Er is nu geen level playing field in heel Europa. In de landbouw moet versterking en uitbreiding van de karakteristieke veehouderij mogelijk blijven. Volgens de partij is schaalvergroting de beste garantie voor verduurzaming. Het CDA richt zich hiermee als vanouds tot de boeren. Het aanwijzen van de EU als oorzaak van ongelijk speelveld in de EU is niet erg logisch. Schaalvergroting betekent toch megastallen? En is dat karakteristieke veehouderij?

6 Natuurbeheer en toerisme vormen volgens het CDA een goed duo. Meer commercie, en meer toegankelijkheid dient te worden gefaciliteerd door de provincie. Natura 2000 moet niet dogmatisch worden uitgevoerd, een passend economisch gebruik moet meegewogen worden. Over ganzen en weidevogels wordt opgemerkt dat de mogelijkheden voor populatie beheer In onduidelijkheid verpakte duidelijkheid optimaal (moeten) worden benut. Het CDA bepleit provinciale ondersteuning van agrarische natuurorganisaties. Wie of wat zijn agrarische natuurorganisaties? Het lijkt vooral een ondersteuning voor het huidige Provinciebeleid om subsidie aan Landschap NH, aan de Milieufederatie NH, en om de ondersteuning door vrijwilligers van landschappen, te stoppen Wanneer gemeenten willen uitbreiden, beslist de provincie óf dat mag. De gemeente die toestemming krijgt, bepaalt vervolgens hóe dat mag. Het CDA is tegen het huidige rode contouren beleid. De provinciale commissie ARO (Adviescommissie Ruimtelijke Ordening) moet worden opgeheven, de commissie is namelijk niet democratisch gekozen maar samengesteld op basis van deskundigheden. En de ARO is ook onnodig bureaucratisch. Wat is er mis met een commissie van deskundigen? Onder de kop Goede wegen, goed Openbaar vervoer bepleit het CDA de aanleg van een extra verbinding tussen de A8 en A9, een verbreding van de N244, een extra aftakking van de A9 bij Heiloo en moer er een verbinding komen tussen Het CDA is dus een echte asfaltpartij de N205 en de A4. En een tunnel bij Waterland is ook een optie. GL bepleit een gezondere leefomgeving. Daarbij denkt GL o.a.aan ; verbetering van luchtkwaliteit, minder verlichting s nachts.voor de meest ongezonde gebieden (IJmond, Westelijk Havengebied en Schiphol) wil GL een integrale aanpak. Voor Natuur, groen en recreatie spreekt GL zich uit voor een voltooiing van het Natuurnetwerk NH en voor een uiterste termijn aan het realiseren van de beheersplannen voor Natura gebieden. Er valt nog een wereld te winnen waar het gaat om kwaliteit van grond en water: denk aan het waterpeil, het verminderen van stikstof in het water, en van verlaging van de fosfaatuitstoot. GL spreekt zich uit voor het toegankelijker maken van natuurgebieden, maar die toegang op bepaalde tijden en bepaalde plaatsen te beperken, ivm broedende vogels, zeldzame Dit lijkt op kool een geit willen sparen planten etc.

7 Gl wil spoorwegovergangen en pontjes GL is de enige partij die dit noemt behouden voor fietsers en wandelaars in de natuur. Er mogen niet meer snelvaargebieden komen, evenmin als grote recreatieparken. Over faunabeheer wordt opgemerkt dat die beter moet: zo kunnen er weidevogelkerngebieden worden aangewezen, die kwa waterpeil en planologische omgeving serieus worden beschermd. Ook zijn meer ecoducten en faunapassages nodig. Bij het verminderen van overlast (bijv. herten, ganzen) bepleit GL een ladder van zorgvuldigheid : 1. Preventie, 2. Weren en verjagen, 3. Populatiebeheer. Ook GL kiest voor meer duurzame energie. Er is nog meer mogelijk op het gebied van besparing, ook GL is, net als SP en PvdA voor een provinciaal nutsbedrijf. Nieuwe windmolenlocaties zijn denkbaar: Met name in het zuiden van de provincie liggen veel mogelijkheden. Men denkt dan aan het Noordzee-Kanaalgebied. Op het gebied van ruimtelijke ordening is GL voor het integreren van wonen en werken. Zo kan het woon-werk verkeer fors worden verminderd. Daarvoor is een initiatiefplatform voor ruimtelijke en economische innovatie nodig Verder vraagt GL meer aandacht voor klimaatbestendig (her)inrichten van de ruimte, met o.a. waterbufferzones. Voor de landbouw bepleit GL kleinschaligheid, en meer biologische landbouwgrond. Ook in de grootschalige landbouw is verduurzaming nodig, o.a. wegens de verzilting. Qua vermindering van chemische bestrijdingsmiddelen valt vooral in de bollenteelt veel winst te boeken. GL ziet veel in samenwerking tussen landbouwers en natuurbeheerders. Denk aan het belonen van boeren die natuurwaarden onderschrijven, het zoeken naar alternatieve bronnen van inkomsten voor boeren die stoppen. Bij verkeer en vervoer bepleit GL veel meer aandacht voor de electrische auto: in de vorm van oplaadpunten, bij voorkeur op carpoolplaatsen. GL spreekt zich uit tegen onnodige wegprojecten zoals de Duinpolderweg bij Vogelenzang en de A8-A9 tussen Zaandam en de IJmond. Schiphol en de Amsterdamse haven zijn weliswaar belangrijk voor onze economie, maar mogen zich alleen ontwikkelen binnen de huidige grenzen, en met een belangrijke verbetering van de luchtkwaliteit en vermindering van de geluidsoverlast. Goed OV is een maatschappelijk goed. Er moet een uitgebreid netwerk zijn, met OVknooppunten. Gezien kosten en milieuoverlast moet voorzichtigheid betracht met de het ontwikkelen van HOV-trajecten

8 De CU-SGP wil ons behoeden voor overcapaciteit van bedrijventerreinen, staat in de paragraaf ruimte en water. Dat kan door gemeentelijke concurrentie tegen te gaan. Het onderscheid stedelijk-landelijk dient duidelijk te blijven. Nieuwe outletcentra, glastuinbouw-bedrijvend= kunnen er niet zonder meer komen. De CU-SGP bepleit in het hoofdstuk over Landschap en natuur dat bestaande agrarische bedrijven niet op slot komen te zitten. De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) biedt hiervoor mogelijkheden. De CU-SGP wijst op de voedselverspilling bij het afschieten van overlast gevend wild. Geschoten wild dient in de voedselketen opgenomen te worden. Landbouwbedrijven moeten de kans krijgen zich te ontwikkelen. Schaalvergroting hoeft niet ten koste te gaan van milieukwaliteit en Wat vindt CU/SGP dan van megastallen? dierenwelzijn. Ook de CU-SGP kiest voor toekomstbestendige, dwz schone en eerlijke energie. De provincie dient particuliere initiatieven op dit gebied te ondersteunen. Winning van schaliegas wordt niet toegestaan. Vanuit het beheer van de schepping en het milieu heeft de CU-SGP een voorkeur voor openbaar vervoer. Voor het behouden van een fijnmazig netwerk kan worden gebruikgemaakt van vrijwilligersinitiatieven. Als enige partij bepleit CU-SGP vrij uitvoerig een 7-tal verbeterpunten in het spoornetwerk. Tegelijkertijd vindt CU-SGP dat een aantal knelpunten in het wegverkeer moet worden bestreden door verbreding (N9 geheel 4-baans; Waarderweg bij Haarlem) of het aanleggen van nieuwe wegen ( doortrekken (zie framing) verbinding A8-A9; aanleg Mariatunnel (??) bij Zuidelijke ring Haarlem). CU/SGP geeft dus geen criteria voor wanneer er afgeschoten mag worden. Het idee om het als voedsel in te zetten maakt dit wel sympathieker. Helaas kan CU/SGP dus geen afstand nemen van de asfaltcultuur. Blijkbaar hoort ook het doortrekken van wegen tot het behoud van de schepping. Verder vraagt CU-SGP relatief veel aandacht voor het goed beheren en beschermen van monumenten, en ook voor het in standhouden van bibliotheken.

9 Onder landbouw en gezond voedsel wordt opgemerkt dat provinciale en landelijke overheid aansturen op schaalvergroting. PvdD is tegen megastallen. PvdD is de enige partij die dat zo duidelijk benoemt De partij bepleit het afschaffen van (in)directe subsidies aan de vee-industrie. Ook de visserij dient niet gesubsidieerd of gefaciliteerd. T.a.v natuurbeheer bepleit de PvdD het zsm realiseren van de Ecologische HoofdStructuur. Ze vraagt aandacht voor de benarde positie van de bijenteelt en wil dat provinciale ondersteuning van Landschap Noord-Holland en de Milieufederatie NH wordt voortgezet. De provincie moet haar regierol serieus nemen en zich inzetten voor bescherming van de leefomgeving, niet voor de exploitatie ervan. Aan een gezonde leefomgeving wordt bijgedragen door meer energiebesparing, het niet aanleggen van meer wegen voor gemotoriseerd verkeer. Bevolkingskrimp biedt ook de kans om bestaande natuurgebieden te versterken en om nieuwe natuur te ontwikkelen. Qua zorg voor dieren wil de PvdD een einde aan het afschieten van dieren die overlast veroorzaken. De plezierjacht moet worden verboden, en er mogen geen nieuwe bontfokkerijen komen. Ook de PVV bepleit meer aandacht voor nietfossiele energie. Maar ze wil wel stoppen met windenergie. Zowel het OV als het wegennet moeten worden uitgebreid. Bereikbaarheid en mobiliteit zijn goed voor de economie en een primair recht van de burger in NH. De PVV kan wat moeilijk kiezen, lijkt het. Geen windenergie betekent meer fossiel. Maar dat wil men ook niet. Ook op mobiliteitsgebied kan men de keus tussen OV en asfalt niet maken. Deze partij ziet heil in een meer circulaire economie, met een eindverantwoordelijkheid voor de producent. Goede uitgangspunten, maar geen uitwerkingen

10 50plus benadrukt de wenselijkheid van een goed OV, bepleit de uitbreiding van oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto s. Ze bepleit het handhaven van de huidige normen voor lucht en geluid. Bij aanleg van windmolenparken en zonnepaneelvelden moet rekening worden gehouden met de omgeving, incl. de natuur. De partij is voor Een goede ruimtelijke inrichting Het programma van 50+ is erg summier. Het pleit erg voor duurzaamheid, maar blijft vaag over het hoe. Hart voor Holland heeft als voornaamste thema: wij doen wat de burger wil. Daarmee is de partij erg onvoorspelbaar op milieuonderwerpen. Er wordt net zo makkelijk gekozen tegen vervuilend verkeer als tegen Als de partij inderdaad elke beslissing af windmolens. laat hangen van wat de lokale bevolking wil De Hoogwaardig Openbaar Vervoer-projecten wordt milieubeleid moeilijk, want dat is bij zijn volgens HvH zinloze prestigeprojecten. uitstek overkoepelend beleid, waarbij De Duinpolderweg ook. plaatselijke belangen niet altjd leidend zijn

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is altijd terughoudend geweest met het plaatsen van wind op land. In het kader van het nationaal klimaatakkoord zien we wel ruimte voor me er wind op land. Hier worden bij voorkeur locaties

Nadere informatie

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2030: 49% CO2- reductie Om landelijke en internationale klimaatdoelstellingen te behalen, zijn ook grootschaliger projecten nodig. De Provincie kan een belangrijke rol vervullen door ontwikkelgebieden

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Links naar brondocumenten

Links naar brondocumenten Links naar brondocumenten PS-doelen en GS-taken Visie Ruimte en Mobiliteit Beleidsvisie Cultureel Erfgoed en Basisvoorzieningen Cultuur 2017-2020 Beleidsvisie en uitvoeringsstrategie regionale economie

Nadere informatie

Ruimte voor Groen, niet voor Groei: één letter, een wereld van verschil Meneer de voorzitter, beste collega Statenleden, Ik heb me verkiesbaar

Ruimte voor Groen, niet voor Groei: één letter, een wereld van verschil Meneer de voorzitter, beste collega Statenleden, Ik heb me verkiesbaar Ruimte voor Groen, niet voor Groei: één letter, een wereld van verschil Meneer de voorzitter, beste collega Statenleden, Ik heb me verkiesbaar gesteld voor de Provinciale Staten omdat ik na negen jaar

Nadere informatie

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20%

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20% Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van Zoals hierboven geschetst staat D66 Ik sta hier gedeeltelijk achter Omdat dit omwonenden een prima voor het plaatsen van deze instrumentarium

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincie Utrecht. Iedereen die in Utrecht

Nadere informatie

Belangen: Provinciaal formatiespel

Belangen: Provinciaal formatiespel Belangen: Provinciaal formatiespel Korte omschrijving werkvorm Onderhandelingen rondom de vorming van een nieuw provinciaal bestuur (College van Gedeputeerde Staten) nemen vaak veel tijd in beslag. Soms

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Zuid-Holland

Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Zuid-Holland Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Zuid-Holland 2019-2023 Onzeker zijn over je baan, je huis, de buurt, de zorg. Er is veel dat beter kan en beter moet in onze provincie. Woningnood aanpakken bijvoorbeeld.

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober Nummer 2730

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober Nummer 2730 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober 2012 Nummer 2730 Onderwerp Grotere bouwvlakken dan 2 ha veehouderij. Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting In een

Nadere informatie

Zeeland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Zeeland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2050: 95% CO2- Ja. Windenergie doet het goed in. Dat is onder andere te zien op en rond de stormvloedkering met zijn vele grote windmolens in het landschap. Nieuw voor is de kleinschalige windenergie

Nadere informatie

Enquête Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland 2019

Enquête Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland 2019 Q1 Graag willen we van u weten wat u, als lid van Natuurmonumenten, vindt van zaken waarvoor de provincie Zuid-Holland verantwoordelijk is en waar de komende ren de prioriteiten moeten liggen. Wij vragen

Nadere informatie

Flevoland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie

Flevoland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie CDA - Ja. Het CDA zet de komende jaren in op zon, wind, aardwarmte en andere vormen van alternatieve. Het CDA steunt de provinciale beleidslijn. Dat geldt ook voor beleid dat al is ingezet, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Programma Kies voor de toekomst van Brabant

Programma Kies voor de toekomst van Brabant Programma 2019-2023 Kies voor de toekomst van Brabant Beste Brabander! Voor je ligt de samenvatting van het verkiezingsprogramma 2019-2023 van D66 voor de provincie Noord-Brabant. D66 wil in Brabant en

Nadere informatie

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN.

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. De 50PLUS-partij doet voor de tweede keer in haar bestaan mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Daarbij wil de partij in alle provincies haar aanwezigheid

Nadere informatie

Jouw idealen in de provincie Basisverkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in de provincie Basisverkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in de provincie Basisverkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincies van Nederland. Iedereen

Nadere informatie

Provinciale verkiezingen 2019

Provinciale verkiezingen 2019 PF Provinciale Verkiezingen 2019 V000 Provinciale verkiezingen 2019 Bedankt dat u mee wilt doen aan deze vragenlijst over de provinciale verkiezingen. Wij zijn benieuwd hoe u denkt over deze verkiezingen

Nadere informatie

Zuid-Holland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie

Zuid-Holland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie CDA 2050: 100% Ja. Er was al afgesproken dat er veel windenergie moet worden gerealiseerd voor het jaar 2020. Binnenkort volgen er nieuwe afspraken over hernieuwbare energie, maar dat kan ook met andere

Nadere informatie

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. "Alles van waarde is weerloos"

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. Alles van waarde is weerloos Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018 Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard "Alles van waarde is weerloos" Lucebert Dat moet dus beschermd worden 1 December 2013 Inhoud 1. Maatschappelijke

Nadere informatie

Fryslân. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie:

Fryslân. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie: CDA - We willen geen nieuwe initiatieven voor grootschalige windparken op land. Deze moeten er komen, maar dan op zee. Ook willen we onderzoek stimuleren naar het kunnen hergebruiken van bijvoorbeeld in

Nadere informatie

Mening van inwoners van de provincie Utrecht over provinciale kwesties

Mening van inwoners van de provincie Utrecht over provinciale kwesties Mening van inwoners van de provincie Utrecht over provinciale kwesties Onderzoeksrapport Manuel Kaal 2 november 2018 GroenLinks provincie Utrecht Inhoud 1 Taken van de provincie in het algemeen 4 2 Dilemma

Nadere informatie

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Raad van de gemeente Den Helder Postbus 36 1 780 AA DEN HELDER GEMEENTE DEN HELDER HtèEKOW&'J q lllfjl?315 Stuknummer: AM5.03476 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - windmolens op land in dragen bij aan de opgave waarvoor afspraken zijn gemaakt. Als er nog extra windmolens bijkomen bovenop de huidige afspraken is een gedegen gebiedsproces voorwaarde. Het zal

Nadere informatie

OPLOSSINGS- VOORKEUREN BEWONERS & BEDRIJVEN

OPLOSSINGS- VOORKEUREN BEWONERS & BEDRIJVEN druk. Als we niets doen, wordt dat waarschijnlijk OPLOSSINGS- VOORKEUREN BEWONERS & BEDRIJVEN DE GEMENE DELER Hoogwaardig OV-corridor 9x (Schiphol-Hilversum) a. OV-knooppunt Loenersloot b. Vrije OV-infrastructuur

Nadere informatie

Verkiezingen Tweede Kamer 2012

Verkiezingen Tweede Kamer 2012 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 Nederlandse politieke partijen langs de Europese meetlat Europese Unie dr. Edwin van Rooyen 10-9-2012 PvdA, VVD en SP zijn voorstander van het vergroten van de controle op

Nadere informatie

Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van omwonenden is bij het plaatsen van windturbines?

Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van omwonenden is bij het plaatsen van windturbines? Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van Groningen PVV Groningen wil niet dat er Ik sta hier niet achter windturbines in bewoond gebied komen! PVV Heel belangrijk PVV Groningen

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Blankenburgtunnel in verkiezingsprogramma s 2014-2018

Blankenburgtunnel in verkiezingsprogramma s 2014-2018 Blankenburgtunnel in verkiezingsprogramma s 2014-2018 PvdA Vlaardingen De PvdA-Vlaardingen was, is en blijft tegen de Blankenburgtunnel. Wij doen er alles aan om de weg zo zorgvuldig mogelijk in het kwetsbare

Nadere informatie

Motor Achter Noord-Holland

Motor Achter Noord-Holland [001]De Motor Achter Noord-Holland 1/17 Inhoudsopgave Voorwoord... 4 Preambule... 5 Gerealiseerde punten 2011-2015... 6 Verkeer en Vervoer... 8 Ruimtelijk Ordening en Wonen... 10 Economie en Werkgelegenheid...

Nadere informatie

Hoe groen zijn de partijprogramma s

Hoe groen zijn de partijprogramma s Hoe groen zijn de partijprogramma s Een onderzoek over wat er door de verschillende partijen is opgeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 Werkwijze Alle 8 partijprogramma s zijn

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Gelderland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Gelderland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is nadrukkelijk voorstander van wind naast alle andere vormen van opwekking. Het CDA zet in op de Regionale Energie Strategieën waarbij de regio's de opdracht krijgen om een doelstelling

Nadere informatie

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE 1 Uitkomsten van de Groot Wild enquête Dank u wel! In 2013 organiseerde Natuurmonumenten een landelijke ledenraadpleging over het beheer van wilde dieren zoals edelherten,

Nadere informatie

SPELREGELS EHS. Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies. Ministeries van LNV en VROM en de provincies

SPELREGELS EHS. Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies. Ministeries van LNV en VROM en de provincies SPELREGELS EHS Spelregels voor ruimtelijke ontwikkelingen in de EHS Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies Ministeries van LNV en VROM en de provincies 2 De Ecologische Hoofdstructuur, ook

Nadere informatie

Verkiezingen Tweede Kamer 2012

Verkiezingen Tweede Kamer 2012 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 Nederlandse politieke partijen langs de Europese meetlat Financiën dr. Edwin van Rooyen Update: 6-9-2012 Tussen de politieke partijen in Nederland bestaat aanzienlijke verdeeldheid

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? Nederland heeft twaalf provincies. En die provincies hebben allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

De Stichting Dier&Recht is een ANBI, een algemeen nut beogende instelling. Ondergetekende is bevoegd namens de stichting te handelen.

De Stichting Dier&Recht is een ANBI, een algemeen nut beogende instelling. Ondergetekende is bevoegd namens de stichting te handelen. Stichting Reclame Code Ter attentie van de Reclame Code Commissie Postbus 75684 1070 AR Amsterdam Amsterdam, 16 juli 2015 Geachte leden van de RCC, Hieronder treft u een klacht aan inzake aanprijzingen,

Nadere informatie

Tussenbalans Statenfractie

Tussenbalans Statenfractie 2017 Tussenbalans Statenfractie Inhoudsopgave 1. Waar staan we?... 2 2. Uitgangspunt... 3 3. Waar gaan we aan werken de komende twee jaar?... 4 4. Contact en informatie... 5 Pagina 1 van 5 1. Waar staan

Nadere informatie

Utrecht. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Utrecht. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2040: 100% Ja. Het CDA wil windmolens bij voorkeur plaatsen op en bij grote industrieterreinen. Ook ondersteunen wij van harte (agrarische) initiatieven voor kleine windmolens met draagvlak in de omgeving.

Nadere informatie

Vergelijking standpunten politieke partijen Zeist OVERZICHT ANTWOORDEN VRAGENLIJST VERKIEZINGSPROGRAMMA S / februari 2018

Vergelijking standpunten politieke partijen Zeist OVERZICHT ANTWOORDEN VRAGENLIJST VERKIEZINGSPROGRAMMA S / februari 2018 Kieswijzer Vergelijking standpunten politieke partijen Zeist OVERZICH ANWOORDEN VRAGENLIJS VERKIEZINGSPROGRAMMA S / februari 2018 Zie ook www.beterzeist.nl Deze lijst is bedoeld om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden

Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden MAILING AAN RESPONDENTEN, 18 MEI 2018 Persbericht d.d. 18 april 2018 Meerderheid raadsleden wil 30 km/u als nieuwe snelheidsnorm in dorp en stad Nieuwe lichting

Nadere informatie

Activiteitenterrein Rouveen

Activiteitenterrein Rouveen Speerpunten CDA Staphorst: Zwembad moet open blijven Activiteitenterrein Rouveen Slagen NU inrichten Meer burger, minder overheid Centrum: fiets-veiliger De ZORG = voor IEDEREEN Glasvezel JA! Het CDA wil

Nadere informatie

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving 16 september 2014-15:25 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt in 2015 9,2 miljard euro aan een gezond, duurzaam

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

Juryrapport Drentse collegeprogramma s

Juryrapport Drentse collegeprogramma s Juryrapport Drentse collegeprogramma s 2006-2010 oktober 2006 Milieufederatie Drenthe Hertenkamp 6 9401 HL ASSEN www.mfdrenthe.nl Juryrapport Drentse collegeprogramma s 2006-2010 1. Aanleiding tot het

Nadere informatie

DE MOTOR ACHTER NOORD-HOLLAND

DE MOTOR ACHTER NOORD-HOLLAND DE MOTOR ACHTER NOORD-HOLLAND Verkiezingsprogramma VVD Noord-Holland 2015-2019 Verkiezingsprogramma VVD Noord-Holland 2015-2019 VVD: DE MOTOR ACHTER NOORD-HOLLAND 10 hoofdpunten uit het verkiezingsprogramma

Nadere informatie

F A C T S H E E T E U R O P A D E C E N T R A A L & V N G

F A C T S H E E T E U R O P A D E C E N T R A A L & V N G E U R O P A D E C E N T R A A L & V N G F A C T S H E E T E u r o p e s e v e r k i e z i n g s p r o g r a m m a ' s Op 23 mei 2019 vinden de verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. In de aanloop

Nadere informatie

WIE BESTUURT DE GEMEENTE?

WIE BESTUURT DE GEMEENTE? WIE BESTUURT DE GEMEENTE? De gemeente dichtbij Dagelijks heeft u met de gemeente te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw vuilnis wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden aangelegd. Bij

Nadere informatie

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Beoordelingskader (grote) zonneparken op maaiveld in Dalfsen Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Zonneparken op maaiveld Op 26 juni 2017 heeft de gemeenteraad van Dalfsen besloten

Nadere informatie

Groengebied Amstelland AB 16-04-2009 Agendapunt 8 Ecologische verbinding Holendrechter- en Bullewijkerpolder BIJLAGE 2: NOTA VAN UITGANGSPUNTEN

Groengebied Amstelland AB 16-04-2009 Agendapunt 8 Ecologische verbinding Holendrechter- en Bullewijkerpolder BIJLAGE 2: NOTA VAN UITGANGSPUNTEN Groengebied Amstelland AB 16-04-2009 Agendapunt 8 Ecologische verbinding Holendrechter- en Bullewijkerpolder BIJLAGE 2: NOTA VAN UITGANGSPUNTEN De Holendrechter- en Bullewijkerpolder als ontbrekende schakel

Nadere informatie

Het door wethouder A Smit, woordelijk, gestelde:

Het door wethouder A Smit, woordelijk, gestelde: Aan: Gemeente Assen Ter attentie van de gemeenteraad Postbus 30018 9400 RA ASSEN Ubbena, 10 oktober 2015 Geacht raadslid, Met dit schrijven wil ik uw aandacht vragen voor punt 9 van de Vergadering Gemeenteraad

Nadere informatie

Groengebied Amstelland AB 10-11-2011 Agendapunt 9 eerder door het bestuur behandelde notities over rol en positie GGA BIJLAGE 1 DISCUSSIENOTITIE

Groengebied Amstelland AB 10-11-2011 Agendapunt 9 eerder door het bestuur behandelde notities over rol en positie GGA BIJLAGE 1 DISCUSSIENOTITIE Groengebied Amstelland AB 10-11-2011 Agendapunt 9 eerder door het bestuur behandelde notities over rol en positie GGA BIJLAGE 1 DISCUSSIENOTITIE Bestuurlijke begeleidingsgroep Visie Amstelland Aantal bijlagen:

Nadere informatie

CONCEPT. Op weg naar omgevingsafspraken Aviation Valley MAA

CONCEPT. Op weg naar omgevingsafspraken Aviation Valley MAA Op weg naar omgevingsafspraken Aviation Valley MAA Inleiding Aviation Valley is de aanduiding voor de luchthaven Maastricht Aachen Airport (MAA) en de omliggende bedrijventerreinen. Er liggen stevige ambities

Nadere informatie

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg In dit document geven we de foto s weer van gesprek 1, in de volgorde zoals die zijn opgehangen. De tekst die er bij staat is een weergave

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

Structuurvisie Noord-Holland. Achtergrondinformatie

Structuurvisie Noord-Holland. Achtergrondinformatie Structuurvisie Noord-Holland Achtergrondinformatie Structuurvisie: waarom en wat? - Inwerkingtreding Wro 1 juli 2008 - elke overheidslaag stelt eigen structuurvisie op (thema of gebied) - structuurvisies

Nadere informatie

Samen voor jouw Toekomst!

Samen voor jouw Toekomst! Verkiezingsprogramma SGP Zederik 2014 2018 Jongeren editie Samen voor jouw Toekomst! Een principiële keus, voor nu en later V e r k i e z i n g s p r o g r a m m a S G P Z e d e r i k 2 0 1 4 2018 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

GEMEENTERAADSPROGRAMMA 2014/2018

GEMEENTERAADSPROGRAMMA 2014/2018 GEMEENTERAADSPROGRAMMA 2014/2018 VRIJHEID//VOORUITGANG//DAADKRACHT Bruggenbouwers ALGEMEEN Nederland zit al enige tijd in economisch zwaar weer. Ook Reimerswaal merkt daarvan de gevolgen. Er komt minder

Nadere informatie

Noord-Brabant. De partij zal zich inzetten om in 2030 twee keer zo veel windenergie op land op te wekken als de overheidsdoelstelling voor 2020.

Noord-Brabant. De partij zal zich inzetten om in 2030 twee keer zo veel windenergie op land op te wekken als de overheidsdoelstelling voor 2020. CDA - Windmolens hebben niet onze eerste voorkeur bij het verduurzamen van onze en het halen van de klimaatambities. Liever ziet het CDA dat we eerst investeren in maatregelen die kunnen rekenen op meer

Nadere informatie

Toekomstverkenning naar het Landschap van Overijssel in 2050

Toekomstverkenning naar het Landschap van Overijssel in 2050 Toekomstverkenning naar het Landschap van Overijssel in 2050 Omgevingsscenario s 2050 2050? Nu minus 31 =1988 20400 Boeren in Overijssel Algemeen Overijssel in Europese dynamiek Vertrouwen in economische

Nadere informatie

Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33

Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33 Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33 postadres: Berkenlaan 2, 9651 BK Meeden email: secretaris@tegenwindn33.nl woordvoerder: dhr. A. Ammersken www.tegenwindn33.nl

Nadere informatie

Aangenomen en overgenomen amendementen

Aangenomen en overgenomen amendementen Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Infrastructuur, Milieu en Ruimtelijke Ordening datum 4 december 2015 Betreffende

Nadere informatie

Resultaten 1e peiling Provinciale Statenverkiezingen jan

Resultaten 1e peiling Provinciale Statenverkiezingen jan Resultaten 1e peiling Provinciale Statenverkiezingen 2011-31 jan. 2011- Resultaten 1e peiling Provinciale Statenverkiezingen 2011 31 januari 2011 Soort onderzoek : Opiniepeiling Uitgevoerd door : Right

Nadere informatie

61% Nederlanders wil natuur in nieuwe regeerakkoord

61% Nederlanders wil natuur in nieuwe regeerakkoord 61% Nederlanders wil natuur in nieuwe regeerakkoord Vogels en mensen, Vogelbescherming/ 2-6-2010 / P.1 / 2-6-2010 / P.1 Onderzoeksrapportage Amsterdam 17 mei 2010 Projectnummer

Nadere informatie

Maak van de MUG geen olifant

Maak van de MUG geen olifant Maak van de MUG geen olifant Stemadvies ten behoeve van de herindelingsverkiezingen in de gemeenten Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn van 19 november 2014 18 november 2014 PSP 92 Gelderland

Nadere informatie

9 Stemmingen moties Begroting Economische Zaken (onderdeel Landbouw en Natuur)

9 Stemmingen moties Begroting Economische Zaken (onderdeel Landbouw en Natuur) 9 Economische Zaken (onderdeel Landbouw en Natuur) Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie

Nadere informatie

POP En de relatie met Natura 2000

POP En de relatie met Natura 2000 0 POP-2 2007-2013 En de relatie met Natura 2000 1 Algemeen Lissabonstrategie, Göteborgdoelen, EU strategische richtsnoeren Coproductie rijk en provincies Eenvoudiger en meer focus EU-cofinanciering komende

Nadere informatie

25 april 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe. Files in Nederland

25 april 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe. Files in Nederland 25 april 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe Files in Nederland Samenvatting Samenvatting Breed draagvlak voor kilometerheffing, geen steun voor spitsheffing Er is brede steun voor een systeem waarbij mensen

Nadere informatie

Inbreng CDA: Voorjaarsnota 2017 & Kadernota

Inbreng CDA: Voorjaarsnota 2017 & Kadernota Inbreng CDA: Voorjaarsnota 2017 & Kadernota 2018-2021 Marischa Kip Provinciale Staten 28 juni 2017 Gesproken woord geldt Het begint met ambitie Voorzitter, Een niet nader te noemen bank had aan het begin

Nadere informatie

Concept-GS-besluit: Voortgaande groei luchtvaart alléén binnen harde randvoorwaarden

Concept-GS-besluit: Voortgaande groei luchtvaart alléén binnen harde randvoorwaarden 15 mei 1997 97-000635 strategische luchtvaartontwikkeling Concept-GS-besluit: Voortgaande groei luchtvaart alléén binnen harde randvoorwaarden Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) stellen harde randvoorwaarden

Nadere informatie

Overzicht partijprogramma s Provinciale Verkiezingen Limburg 2011

Overzicht partijprogramma s Provinciale Verkiezingen Limburg 2011 Overzicht partijprogramma s Provinciale Verkiezingen Limburg 2011 EHS / Natura2000 Energie / Duurzaamheid Landbouw CDA - De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) moet er komen. - Alle natuurcompensatie moet

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kaderstelling Europabeleid door Provinciale Staten Inleiding Op 11 juni 2007 jl. is door de commissie FEPO de werkgroep Europa ingesteld.

Nadere informatie

Peiling energie en milieu in het dagelijks leven 2017

Peiling energie en milieu in het dagelijks leven 2017 Peiling energie en milieu in het dagelijks leven 2017 In de Nijmeegse stadsmonitor laten we trends zien rond thema s als grondstoffen, energie, mobiliteit, klimaat(bestendigheid), leefomgeving en economie.

Nadere informatie

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING, BEHOREND BIJ DE AANGEVRAAGDE VERGUNNING OMG-12-181 Voor de inrichting en het gebruik van een evenemententerrein in deelgebied De Druppels, tegenover Wagenweg 22/24 te Oudkarspel

Nadere informatie

Uitgangspunten inzake gebiedsbescherming (Natura 2000), soortenbescherming, faunabeheer en bescherming houtopstanden

Uitgangspunten inzake gebiedsbescherming (Natura 2000), soortenbescherming, faunabeheer en bescherming houtopstanden Bijlage 1 bij Statenmededeling Implementatie Wet natuurbescherming: Uitgangspunten voor de Verordening natuurbescherming Uitgangspunten inzake gebiedsbescherming (Natura 2000), soortenbescherming, faunabeheer

Nadere informatie

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN INLEIDING Foto: Timo Tijhof, Creative Commons OP PEIL BRENGEN Voor iedereen is het belangrijk dat er genoeg schoon water

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Belangen: Provinciaal formatiespel

Belangen: Provinciaal formatiespel Belangen: Provinciaal formatiespel Korte omschrijving werkvorm Onderhandelingen rondom de vorming van een nieuw provinciaal bestuur (College van Gedeputeerde Staten) nemen vaak veel tijd in beslag. Soms

Nadere informatie

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ede, t.a.v. mevrouw D.W. Vreugdenhil, wethouder, Postbus 9022, 6710 HK Ede.

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ede, t.a.v. mevrouw D.W. Vreugdenhil, wethouder, Postbus 9022, 6710 HK Ede. Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ede, t.a.v. mevrouw D.W. Vreugdenhil, wethouder, Postbus 9022, 6710 HK Ede. Ede, 4 november 2015. betreft: vierde advies van de begeleidingsgroep

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Datum Zie verzenddatum linksonder Aan Provinciale Staten Bijlagen 1 Onderwerp

Nadere informatie

GroenLinks geeft de voorkeur aan evenementen zonder dieren. Eerste stap is om circussen met wilde dieren in Ehv te vermijden.

GroenLinks geeft de voorkeur aan evenementen zonder dieren. Eerste stap is om circussen met wilde dieren in Ehv te vermijden. Twitterstellingen Dierenbescherming 1. Evenementen met dieren zijn in de gemeente niet welkom CDA Eindhoven SP Eindhoven SP 040 is voorstander van evenementen zonder dieren. Ook mogen evenementen de rust

Nadere informatie

snelwegen voor de wind

snelwegen voor de wind snelwegen voor de wind Snelwegen voor de wind GroenLinks stelt voor om grond langs snelwegen beschikbaar te stellen voor de bouw van windmolens. Er is in Nederland meer dan 2300 kilometer snelweg. Langs

Nadere informatie

Onderwerp Advies PCFL en standpunt NMO over Windenergie Noordoost-Overijssel en partiële herziening streekplan.

Onderwerp Advies PCFL en standpunt NMO over Windenergie Noordoost-Overijssel en partiële herziening streekplan. www.prv-overijssel.nl Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 26 73 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum RWB/2004/226 02 02

Nadere informatie

Besluit. Nr. 26. Provinciale staten van Noord-Holland; gelezen de voordracht van gedeputeerde staten van 18 januari 2011

Besluit. Nr. 26. Provinciale staten van Noord-Holland; gelezen de voordracht van gedeputeerde staten van 18 januari 2011 Besluit Nr. 26 Provinciale staten van Noord-Holland; gelezen de voordracht van gedeputeerde staten van 18 januari 2011 gelet op: de Partiële Herziening Structuurvisie de Nota van Beantwoording Partiële

Nadere informatie

Stichting Windmolenklachten

Stichting Windmolenklachten Stichting Windmolenklachten Windturbines, een wig tussen de landelijke en provinciale politiek?! Geachte fractie, Binnenkort gaan de Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de verkiezingen van de Provinciale

Nadere informatie

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015 Sociale Kwaliteit Brainstorm 9 december 2015 Aanleiding Nieuw beleid sociale kwaliteit moet ontwikkeld worden. Binnen de Provincie tijdens de vorige Statenperiode is dit thema wegbezuinigd waardoor er

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022 van Gedeputeerde Staten op vragen van J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022 Onderwerp Ontwikkelplan Oranjebonnen Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 32 Haarlem, 29 januari 2008 Onderwerp: 3 beleidsagenda s economie 2008-2011 Bijlagen: ontwerpbesluit Economische Agenda 2008-2011 Agenda Recreatie en Toerisme

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

Natuurbeleid in Zuid-Holland

Natuurbeleid in Zuid-Holland Natuurbeleid in Zuid-Holland Wat staat de natuur de komende jaren te wachten? Achterbanbijeenkomst Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland 13 december 2011 20.00 Opening en welkom voorzitter Susanne Kuijpers

Nadere informatie

Bijdrage PvdA over Koersdocument in het kader van Omgevingsvisie Noord-Holland 2050

Bijdrage PvdA over Koersdocument in het kader van Omgevingsvisie Noord-Holland 2050 Bijdrage PvdA over Koersdocument in het kader van Omgevingsvisie Noord-Holland 2050 Door Nico Papineau Salm Inleiding In mei 2016 hebben deze staten de startnotitie om te komen tot een omgevingsvisie voor

Nadere informatie

December 2017 Jaargang 14 Nummer 3

December 2017 Jaargang 14 Nummer 3 Fractieflits December 2017 Jaargang 14 Nummer 3 INHOUD 1. Omgevingsvisie vastgesteld 2. Lelystad Airport 3. Flevotop 4. Bezoek Brussel 5. Landschapsbeheer 1. Omgevingsvisie vastgesteld In november is door

Nadere informatie

Bijlage 8. Enquête. Analyse- en Oplossingsrichtingenfase MIRT-onderzoek Bereikbaarheid Rotterdam Den Haag

Bijlage 8. Enquête. Analyse- en Oplossingsrichtingenfase MIRT-onderzoek Bereikbaarheid Rotterdam Den Haag Bijlage 8 Enquête Analyse- en Oplossingsrichtingenfase MIRT-onderzoek Bereikbaarheid Rotterdam Den Haag documenttitel: BIJLAGE 8 ENQUÊTE ANALYSE- EN OPLOSSINGSRICHTINGENFASE MIRT-ONDERZOEK BEREIKBAARHEID

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten

Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten Verkiezingen Provinciale Staten van Zuid-Holland Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten VVD: De VVD wil het karakter van het landschap van Zuid-Holland zoveel mogelijk behouden.

Nadere informatie