SECUNDAIR ONDERWIJS SPECIFIEK GEDEELTE. Naamloos jaar harde sector

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SECUNDAIR ONDERWIJS SPECIFIEK GEDEELTE. Naamloos jaar harde sector"

Transcriptie

1 SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: Graad: Jaar: BSO derde graad derde leerjaar SPECIFIEK GEDEELTE Naamloos jaar harde sector Vak(ken): PV Praktijk Autotechniek (bouwplaatsmachines) en/of PV Praktijk Koeltechniek en/of PV Praktijk Hout (CNC) en/of PV Praktijk Hout (PVC/Aluminium) en/of PV Praktijk Lassen-constructie en/of PV Praktijk 4 lt/w Vakkencode: IT-o Leerplannummer: 2005/007 (Vervangt 2004/156) Nummer inspectie: (vervangt 2004 / 206 // 1 / Q / SG / 1 / III7 / / D/ 2004 / 207 // 1 / Q / SG / 1 / III7 / / D/ 2004 / 208 // 1 / Q / SG / 1 / III7 / / D/ 2004 / 209 // 1 / Q / SG / 1 / III7 / / D/ 2004 / 210 // 1 / Q / SG / 1 / III7 / / D/)

2 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 1 INHOUD Visie...3 PV Praktijk Autotechniek (bouwplaatsmachines)...3 PV Praktijk Hout (CNC)...4 PV Praktijk Hout (CNC)...4 PV Praktijk Hout (PVC/aluminium)...5 PV Praktijk Koeltechniek...6 PV Praktijk Lassen-constructie...7 PV Praktijk...8 Beginsituatie...9 PV Praktijk Autotechniek (bouwplaatsmachines)...9 PV Praktijk Hout (CNC) PV Praktijk Hout (PVC/aluminium) PV Praktijk Koeltechniek PV Praktijk Lassen-constructie PV Praktijk Steen- en mamerbewerking Algemene doelstellingen PV Praktijk Autotechniek (bouwplaatsmachines) PV Praktijk Hout (CNC) PV Praktijk Hout (PVC/aluminium) PV Praktijk Koeltechniek PV Praktijk Lassen-constructie PV Praktijk Leerplandoelstellingen / leerinhouden PV Praktijk Autotechniek (bouwplaatsmachines) PV Praktijk Hout (CNC) PV Praktijk Hout (PVC/aluminium) PV Praktijk Koeltechniek PV Praktijk Lassen-constructie PV Praktijk Pedagogisch-didactische wenken en timing PV Praktijk Autotechniek (bouwplaatsmachines) PV Praktijk Hout (CNC) PV Praktijk Hout (pvc/aluminium) PV Praktijk Koeltechniek PV Praktijk Lassen-constructie PV Praktijk Begeleid zelfgestuurd leren ICT VOET Minimale materiële vereisten PV Praktijk Autotechniek (bouwplaatsmachines) PV Praktijk Hout (CNC) PV Praktijk Hout (PVC/aluminium) PV Praktijk Koeltechniek PV Praktijk Lassen-constructie... 79

3 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 2 PV Praktijk Evaluatie PV Praktijk Autotechniek (bouwplaatsmachines) PV Praktijk Hout (CNC) PV Praktijk Hout (PVC/aluminium) PV Praktijk Koeltechniek PV Praktijk Lassen-constructie PV Praktijk Bibliografie PV Praktijk Autotechniek (bouwplaatsmachines) PV Praktijk Hout (CNC) PV Praktijk Hout (PVC/aluminium) PV Praktijk Koeltechniek PV Praktijk Lassen-constructiek PV Praktijk Steen- en mamerbewerking

4 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 3 VISIE PV PRAKTIJK AUTOTECHNIEK (BOUWPLAATSMACHINES) In het praktisch vak wordt aan de leerling een specifieke meerwaarde toegekend. Dit alles betekent dat hij een veelzijdig vakman moet zijn, die met verschillende materialen, gereedschappen en machines moet kunnen omgaan. Een aantal van de leerinhouden krijgen hierbij een specifieke invulling en een aantal andere inhouden die aan bod kwamen in de derde graad krijgen hier een verdere uitdieping. Scholen met een eigen visie of scholen in bepaalde regio s kunnen specifieke onderdelen van de leerstof verder uitdiepen om aan sociale en economische geplogenheden van de regio te voldoen. Toelichting bij de lessentabel Zowel bij TV, PV Praktijk als PV/TV Stage worden verschillende vakbenamingen aangegeven. Deze vakbenamingen stemmen overeen met verschillende modules in de leerplannen. Het is de bedoeling dat de school die modules inricht die aansluiten bij de vooropleiding van de leerlingen. Elk onderwijs, ook het beroepsonderwijs, wil drie algemene doelstellingen nastreven: het bieden van mogelijkheden tot brede persoonlijkheidsontplooiing, een voorbereiding tot deelname aan het maatschappelijk gebeuren en een voorbereiding tot deelname aan het functioneren in een beroep. Deze doelstellingen interfereren voortdurend. Elk goed onderwijs is daarom naast opleidend, ook vormend en opvoedend. Kennis, vaardigheden en attitudes zullen evenwichtig nagestreefd worden. Ook al zijn de cognitieve elementen gemakkelijker te meten, toch moet in het beroepsonderwijs de aandacht prioritair gaan naar het verwerven van vaardigheden en attitudes, waarbij de cognitieve doelstellingen als ondersteuning gebruikt worden.

5 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 4 PV PRAKTIJK HOUT (CNC) In het praktisch vak hout wordt aan de leerling een specifieke meerwaarde toegekend. Dit alles betekent dat hij een veelzijdig vakman moet zijn, die met verschillende materialen, gereedschappen en machines moet kunnen omgaan. Een aantal van de leerinhouden krijgen hierbij een specifieke invulling en een aantal andere inhouden die aan bod kwamen in de derde graad krijgen hier een verdere uitdieping. Scholen met een eigen visie of scholen in bepaalde regio s kunnen specifieke onderdelen van de leerstof verder uitdiepen om aan sociale en economische geplogenheden van de regio te voldoen.

6 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 5 PV PRAKTIJK HOUT (PVC/ALUMINIUM) Elk onderwijs, ook het beroepsonderwijs, wil drie algemene doelstellingen nastreven: het bieden van mogelijkheden tot brede persoonlijkheidsontplooiing, een voorbereiding tot deelname aan het maatschappelijk gebeuren en een voorbereiding tot deelname aan het functioneren in een beroep. Deze doelstellingen interfereren voortdurend. Elk onderwijs is daarom naast opleidend, ook vormend en opvoedend onderwijs. Kennis, vaardigheden en attitudes zullen evenwichtig nagestreefd worden. Ook al zijn de cognitieve elementen gemakkelijker te meten, toch moet in het beroepsonderwijs de aandacht prioritair gaan naar het verwerven van vaardigheden en attitudes, waarbij de cognitieve doelstellingen als ondersteuning gebruikt worden. Een grondige kennis van materialen, technieken en constructies in de houtsector zijn onontbeerlijk om tot een degelijk vakman op te leiden. Kwaliteitswerk leveren zonder daarbij de economische en esthetische aspecten te verwaarlozen, is een kenmerk van een bekwame vakman, als hij daarbij ondernemend van aard is en enige commerciële feeling bezit, kan hij het in de sector ver brengen. Het complementair gedeelte PV praktijk hout beoogt de leerlingen van de 3de graad BSO optie houtbewerking kennis te laten maken met het vervaardigen van ramen en deuren in kunststof en aluminium. Bij het verwerken van de materialen, wordt hierbij de nodige aandacht besteed aan materialenkennis en aan specifieke gereedschappen.

7 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 6 PV PRAKTIJK KOELTECHNIEK Door middel van het vak praktijk koeltechniek verwerven de leerlingen bijkomende vaardigheden en attitudes in het vakgebied. De verschillende praktijkopdrachten krijgen hierbij een concrete en relevante invulling in functie van de optie die de leerling in het eerste en tweede jaar van de derde graad volgde.

8 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 7 PV PRAKTIJK LASSEN-CONSTRUCTIE Voor de afgestudeerden van de afdeling lassen-constructie is een tewerkstelling als uitvoerder in constructiebedrijven, in het onderhoud, als traceerder, pijpfitter, plaatbewerker, lasser monteerder,. Zij behalen met dit 7 e jaar het diploma secundair onderwijs. Het doen ligt de beroepsleerling beter dan het theoretische, dit wil zeker niet zeggen dat deze leerlingen minder kansen hebben dan ASO leerlingen, zij kiezen voor een beroepsgerichte opleiding. Het praktische - technische geeft hen niet zo n vrees omdat zij voelen dat dit een terrein is dat hen ligt. Het leertempo is meestal wisselvallig, van leerling tot leerling afhankelijk, hiermee zal rekening gehouden worden tijdens de opleiding. De eisen moeten zodanig gesteld zijn dat de leerlingen vele kansen krijgen om opdrachten tot een goed einde te brengen. Aanmoediging is dan ook een middel om hun prestaties gunstiger te beïnvloeden. Groepswerk en thematische opdrachten worden aanbevolen in het belang van de leerling. De moeilijkheidsgraad van de opdrachten moeten geleidelijk opgevoerd worden. Te hoge eisen stellen kan nefaste gevolgen hebben. Toch moet de kwaliteit van het onderwijs zo hoog mogelijk gehouden worden, zowel wat de inhoud als de aanpak betreft (pedagogisch). De opdrachten moeten boeiend, zinvol en nuttig zijn. Het theoretisch vak TV-lassen-constructie zal het praktisch vak ondersteunen en is er nauw met verbonden. Aanschouwelijke werktekening, het gebruik van ICT, het gebruik van de juiste vaardigheden en attitudes zullen bijdragen tot de vorming van de toekomstige vakman. Om een correcte handeling tijdens de lasbewerkingen te bekomen en om zelfstandig de werkvolgorde, de lasmethode, de gereedschapskeuze, de opspantechnieken, te kunnen vast te leggen zal van de leerling een brede kijk op het vak moeten hebben. Groepswerk en thematische opdrachten worden aanbevolen in het belang van de leerling. De moeilijkheidsgraad van de opdrachten moeten geleidelijk opgevoerd worden. Om de kwaliteit van het onderwijs zo hoog mogelijk te houden, zowel wat de inhoud als de aanpak betreft (pedagogisch) de nieuwe tendensen bijgehouden worden. De stage zal hierbij een essentiële bijdragen kunnen leveren. De goede communicatie tussen de leerling-stagiair(e), stagementor, en stagebegeleider zullen de resultaten gunstig beïnvloeden. De opdrachten moeten boeiend, zinvol en nuttig zijn. De leraar en stagementor (als pedagoog) zullen alles in het werk stellen om de leerlingen goed te begeleiden.

9 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 8 PV PRAKTIJK STEEN- EN MARMERBEWERKING De natuursteenbewerker is de geschoolde arbeider die in staat is om op zelfstandige en verantwoordelijke wijze zorg te dragen voor de bewerking, uitvoering en plaatsing van natuursteen. Hij staat in voor bewerken, afwerken en versieren van natuursteen (graniet, porfier, kalksteen, marmer, zandsteen, ) voor het oprichten versieren van gebouwen en monumenten. Daarbij maakt hij gebruik van mechanische en manuele gereedschappen en eventueel computergestuurde machines. De ruwe stenen worden opgevormd tot bouwelementen zoals dorpels, lijsten, bogen, gewelven, pijlers, sokkels, en de platen tot vensterbanken, schoorsteenmantels, vloerplaten, De steensoorten die in ruwe vorm en in standaardmaten aankomen, moeten eerste op maat gezaagd worden. Daarna wordt overgegaan tot de oppervlaktebewerkingen: de behouwingen (kloven, zagen, bikken, boucharderen, ) en de afwerkingen (vlammen, schuren, zoeten, polijsten, ). De natuursteenbewerker staat ook in voor het plaatsen. Gebeurlijk worden ook restauratie-, conservatie- en herstellingswerkzaamheden uitgevoerd. Tevens dient opgemerkt dat de geschoolde arbeider die wij voor ogen houden in dienstverband werkt. Zodoende behoren de zaakvoering en het geheel van commerciële activiteiten niet tot zijn takenpakket.

10 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 9 BEGINSITUATIE PV PRAKTIJK AUTOTECHNIEK (BOUWPLAATSMACHINES) De leerlingen hebben in de derde graad bouwplaatsmachinist een brede praktische basis genoten waarop men verder bouwt. De heterogeniteit binnen de groep kan sterk uitgesproken zijn aangezien mogelijk ook leerlingen uit andere scholen/vooropleidingen overkomen. De motivatie van de leerlingen om dit derde jaar te beginnen is sterk verschillend. Hun keuze wordt beïnvloed door allerlei facetten. Hieronder is de beginsituatie in de 3e graad vanuit de drie hoeken weergegeven. Cognitief De specifieke opleiding steunt op kennis en vaardigheden die in het 1e en 2e jaar van de 3e graad tot stand kwamen. Er mag gesproken worden van een heterogene situatie en de aanpak op cognitief gebied moet daarop afgestemd worden. Iedere leerling moet anderzijds de beste kansen krijgen, afgestemd op zijn eigen kunnen, zijn dynamiek en zijn aspiraties. De aanpak moet zodanig gedifferentieerd zijn dat er ook individuele toppers zijn in vorming en opleiding. Psychomotorisch Het is normaal dat er op psychomotorisch gebied een grote verscheidenheid is. Daarom zou het totaal verkeerd zijn eenzelfde kunnen, eenzelfde ritme en eenzelfde tempo te eisen van alle leerlingen. De stelregel moet zijn dat de activiteiten zo verdeeld worden dat iedere zijn eigen maximum kunnen zo dicht mogelijk benadert en dit dan ook succesvol ervaart. Affectief Bij de aanvang van het 3e leerjaar van de 3e graad is de beroepsleerling heel wat rijper dan in het 1ste leerjaar van de 3e graad. Het speelse, het nukkige en het dwars zijn zijn meestal verdwenen als meest opvallende karaktertrek. Toch moet de leerling affectief nog kunnen doorgroeien in een daartoe geëigende situatie. Naast de technisch-opleidende functie heeft de werkplaats nog een belangrijke opvoedende dimensie als ruimte waar gevoel, karakter en temperament kunnen worden getoond, weerspiegeld en gemeten. De leerling moet zichzelf kunnen situeren en evalueren op gebied van zelfvertrouwen, kritische zin en in zijn verhouding tot de buitenwereld. Hij moet zich eveneens ten opzichte van de groep kunnen situeren op het gebied van realiteitszin en sociale participatie.

11 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 10 PV PRAKTIJK HOUT (CNC) De leerlingen hebben in de derde graad houtbewerking een brede praktische basis genoten waarop men verder bouwt. De heterogeniteit binnen de groep kan sterk uitgesproken zijn aangezien mogelijk ook leerlingen uit andere scholen/vooropleidingen overkomen. De motivatie van de leerlingen om dit derde jaar te beginnen is sterk verschillend. Hun keuze wordt beïnvloed door allerlei facetten. Hieronder is de beginsituatie in de 3e graad vanuit de drie hoeken weergegeven. Cognitief De specifieke opleiding steunt op kennis en vaardigheden die in het 1e en 2e jaar van de 3e graad tot stand kwamen. Er mag gesproken worden van een heterogene situatie en de aanpak op cognitief gebied moet daarop afgestemd worden. Iedere leerling moet anderzijds de beste kansen krijgen, afgestemd op zijn eigen kunnen, zijn dynamiek en zijn aspiraties. De aanpak moet zodanig gedifferentieerd zijn dat er ook individuele toppers zijn in vorming en opleiding. Psychomotorisch Het is normaal dat er op psychomotorisch gebied een grote verscheidenheid is. Daarom zou het totaal verkeerd zijn eenzelfde kunnen, eenzelfde ritme en eenzelfde tempo te eisen van alle leerlingen. De stelregel moet zijn dat de activiteiten zo verdeeld worden dat iedere zijn eigen maximum kunnen zo dicht mogelijk benadert en dit dan ook succesvol ervaart. Affectief Bij de aanvang van het 3e leerjaar van de 3e graad is de beroepsleerling heel wat rijper dan in het 1ste leerjaar van de 3e graad. Het speelse, het nukkige en het dwars zijn zijn meestal verdwenen als meest opvallende karaktertrek. Toch moet de leerling affectief nog kunnen doorgroeien in een daartoe geëigende situatie. Naast de technisch-opleidende functie heeft de werkplaats nog een belangrijke opvoedende dimensie als ruimte waar gevoel, karakter en temperament kunnen worden getoond, weerspiegeld en gemeten. De leerling moet zichzelf kunnen situeren en evalueren op gebied van zelfvertrouwen, kritische zin en in zijn verhouding tot de buitenwereld. Hij moet zich eveneens ten opzichte van de groep kunnen situeren op het gebied van realiteitszin en sociale participatie.

12 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 11 PV PRAKTIJK HOUT (PVC/ALUMINIUM) De leerlingen volgen de 3de graad optie houtbewerking en komen hoofdzakelijk uit het 2de leerjaar van de 3de graad hout. In deze richting is de opleiding zodanig dat een directe aansluiting mogelijk is met het 3de leerjaar van de 3de graad houtbewerking. Waar er in de derde graad meer basistechnieken voorzien zijn, zal men in het derde leerjaar van de derde graad zich verder vervolmaken. Cognitief De specifieke opleiding steunt op kennis en vaardigheden die in het 1e en 2e jaar van de 3e graad tot stand kwamen. Er mag gesproken worden van een heterogene situatie en de aanpak op cognitief gebied moet daarop afgestemd worden. Iedere leerling moet anderzijds de beste kansen krijgen, afgestemd op zijn eigen kunnen, zijn dynamiek en zijn aspiraties; de aanpak moet zodanig gedifferentieerd zijn dat er ook individuele toppers zijn in vorming en opleiding. Psychomotorisch Het is normaal dat er op psychomotorisch gebied een grote verscheidenheid is. Daarom zou het totaal verkeerd zijn eenzelfde kunnen, eenzelfde ritme en eenzelfde tempo te eisen van alle leerlingen. De stelregel moet zijn dat de activiteiten zo verdeeld worden dat iedere zijn eigen maximum kunnen zo dicht mogelijk benadert en dit dan ook succesvol ervaart. Affectief Bij de aanvang van het 3e leerjaar van de 3e graad is de beroepsleerling heel wat rijper dan in het 1ste leerjaar van de 3e graad. Het speelse, het nukkige en het dwars zijn zijn meestal verdwenen als meest opvallende karaktertrek. Toch moet de leerling affectief nog kunnen doorgroeien in een daartoe geëigende situatie. Naast de technisch-opleidende functie heeft de werkplaats nog een belangrijke opvoedende dimensie als ruimte waar gevoel, karakter en temperament kunnen worden getoond, weerspiegeld en gemeten. De leerling moet zichzelf kunnen situeren en evalueren op gebied van zelfvertrouwen, kritische zin en in zijn verhouding tot de buitenwereld. Hij moet zich eveneens ten opzichte van de groep kunnen situeren op het gebied van realiteitszin en sociale participatie.

13 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 12 PV PRAKTIJK KOELTECHNIEK Aangenomen wordt dat deze leerlingen zowel theoretisch als praktisch reeds een gevorderd niveau hebben bereikt in de koeltechniek, zodat van meet af aan met een meer gespecialiseerde opleiding kan gestart worden. De beginsituatie kan erg verschillend zijn, afhankelijk van de mate waarin de doelstellingen tijdens de vooropleiding bereikt werden en afhankelijk van de verworven vaardigheden. Het is dus noodzakelijk om door middel van differentiatie de praktijkoefeningen zodanig in te vullen dat ze aansluiten bij de vooropleiding en de vaardigheden van de leerling.

14 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 13 PV PRAKTIJK LASSEN-CONSTRUCTIE De leerlingen die beginnen in deze optie komen meestal uit de afdeling Lassen-constructie Om de voorkennis van die leerlingen afkomstig uit andere afdelingen zal gedurende de eerste periode (ongeveer één maand); de leerlingen bijgewerkt worden. Het opvangen van deze leerlingen kunnen geen noemenswaardige problemen scheppen; Hieronder is de beginsituatie in de 3de graad vanuit de drie hoeken weergegeven: Cognitief. De specifieke opleiding steunt op kennis en vaardigheden die in de 2de graad tot stand kwamen. Er mag gesproken worden van een heterogene situatie en de aanpak op cognitief gebied moet daarop afgestemd worden. Iedere leerling moet anderzijds de beste kansen krijgen, afgestemd op zijn eigen kunnen, zijn dynamiek en zijn aspiraties; De aanpak moet zodanig gedifferentieerd zijn dat er ook individuele toppers zijn in vorming en opleiding. Psychomotorisch. Het is normaal dat er op psychomotorisch gebied een grote verscheidenheid is. Daarom zou het totaal verkeerd zijn eenzelfde kunnen, eenzelfde ritme en eenzelfde tempo te eisen van alle leerlingen. De stelregel moet zijn dat de activiteiten zo verdeeld worden dat iedere zijn eigen maximum-kunnen zo dicht mogelijk benadert en dit dan ook succesvol ervaart. Affectief. Bij de aanvang van de 3de graad is de beroepsleerling heel wat rijper dan in het 1ste leerjaar van de 2de graad. Het speelse, het nukkige en het dwarszijn zijn meestal verdwenen als meest opvallende karaktertrek. Toch moet de leerling affectief nog kunnen doorgroeien in een daartoe geëigende situatie. Naast de technisch-opleidende functie heeft de werkplaats nog een belangrijke opvoedende dimensie als ruimte waar gevoel, karakter en temperament kunnen worden getoond, weerspiegeld en gemeten. De leerling moet zichzelf kunnen situeren en evalueren op gebied van zelfvertrouwen, kritische zin en in zijn verhouding tot de buitenwereld. Hij moet zich eveneens ten opzichte van de groep kunnen situeren op het gebied van realiteitszin en sociale participatie.

15 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 14 PV PRAKTIJK STEEN- EN MAMERBEWERKING De leerlingen volgden normaal de 3de graad BSO. Niet zelden starten hier ook leerlingen die uit een totaal andere optie komen. Daarom is het noodzakelijk steeds rekening te houden met de zeer verschillende beginsituatie, zowel wat de algemene als de technische vorming betreft. Hetzelfde advies geldt ook voor de praktische vaardigheden daar lang niet alle leerlingen uit een aanverwante optie komen.

16 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 15 ALGEMENE DOELSTELLINGEN PV PRAKTIJK AUTOTECHNIEK (BOUWPLAATSMACHINES) Van de leerlingen wordt verwacht dat zij technische vaardigheden verwerven voor een uitvoerende taak in de bouwsector; de bedrijfseconomische en informaticavaardigheden verder verdiepen; stimuleren van de motivatie tot bijscholing; bouwplaatsmachines kunnen bedienen en zeer éénvoudig onderhoud uitvoeren bij alle ingrepen kunnen inschatten wat de gevolgen kunnen zijn op het gebied van veiligheid en welzijn. Hiervoor zullen zij de nodige kennis bezitten omtrent de algemeen gebruikte normeringen en omtrent de normeringen die eigen zijn aan een specifiek vakgebied (voorzover de leerling een vooropleiding in zo n specifiek vakgebied kreeg). Naast de technische vaardigheden zal ook de nodige aandacht besteed worden aan vakgerichte attitudes. Dit leerplan zal zich uiteraard ook inschrijven in de funderende doelstellingen van het leervak zijnde: bewust worden dat naast vakkennis nog andere waarden noodzakelijk zijn om te komen tot een harmonisch ontwikkelde persoonlijkheid; inzien dat verantwoord handelen van individu en maatschappij noodzakelijk is voor milieuzorg; inzien dat het gebruik van materialen en de wijze waarop ze verwerkt worden afhankelijk is van hun eigenschappen; de voornaamste eigenschappen van de behandelde materialen kennen; op een adequate wijze technische hulpmiddelen kiezen en ze op een veilige manier hanteren; gericht zijn op het gebruiken van een rationele werkmethode; gericht zijn op het in acht nemen van veiligheidsvoorschriften; voorbereiden tot deelname aan het maatschappelijk gebeuren enerzijds en aan het functioneren in een beroep anderzijds. Volgende attitudes zullen tevens worden benadrukt: wilskracht en zelfstandigheid bij het zoeken naar oplossingen; orde, zorg en werken in teamverband; zin voor rendabiliteit in het algemeen. Een communicatieve interactie tussen leraar en leerlingen onderling bevordert inzicht, verduidelijkt en verfijnt de denkprocessen en noopt de leerling tot reflectie over zijn denkproces. Daardoor leert de leerling zijn handelen kritisch analyseren, wordt hij minder afhankelijk van anderen en wordt zijn denken meer planmatig en meer flexibel. Kwaliteitsbewustzijn Zich ervan bewust zijn dat de kwaliteit van het werk samenhangt met de veiligheid. Slecht uitgevoerde opdrachten kunnen levensgevaarlijke gevolgen hebben. Zin voor verantwoordelijkheid Zich ervan bewust zijn dat ordelijk en nauwkeurig werken de veiligheid van zichzelf en anderen verhoogt. Het oordeelkundig plaatsen van gereedschap voorkomt ongevallen en laat efficiënt werken toe.. Zin voor samenwerking Bereid zijn met collega s samen te werken om een kwaliteitsvol eindproduct te bereiken.

17 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 16 Leerbereidheid Bereid zijn om evoluties en nieuwe technologieën in de sector te volgen. Contextgegevens De beginnende bedienaar werkt in een atelier onder de verantwoordelijkheid van een meestergast. Kwaliteitsbewustzijn: actief en pro-actief gericht zijn op kwaliteit door zin te hebben voor orde en netheid. Verantwoordelijkheidszin: zich ervan bewustzijn dat ordelijk en nauwkeurig werken de veiligheid van zichzelf en anderen verhoogt. Zin voor samenwerking: bereid zijn met collega s samen te werken om een kwaliteitsvol eindproduct te bereiken. Leergierig zijn: actief zoeken naar situaties om zijn competentie te verbreden en te verdiepen. Welzijnsbewustzijn: actief en pro-actief gericht zijn op veiligheid, gezondheid en hygiëne. Milieubewustzijn: actief en pro-actief gericht zijn op het beschermen van het milieu.

18 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 17 PV PRAKTIJK HOUT (CNC) Van de leerlingen wordt verwacht dat zij technische vaardigheden verwerven voor een uitvoerende taak in de houtsector; de bedrijfseconomische en informaticavaardigheden verder verdiepen; stimuleren van de motivatie tot bijscholing; kunnen omgaan met een éénvoudig CAD-programma; kunnen omgaan met een CNC machine en deze onder begeleiding kunnen bedienen. bij alle ingrepen kunnen inschatten wat de gevolgen kunnen zijn op het gebied van veiligheid en welzijn. Hiervoor zullen zij de nodige kennis bezitten omtrent de algemeen gebruikte normeringen en omtrent de normeringen die eigen zijn aan een specifiek vakgebied (voorzover de leerling een vooropleiding in zo n specifiek vakgebied kreeg). Naast de technische vaardigheden zal ook de nodige aandacht besteed worden aan vakgerichte attitudes. Dit leerplan zal zich uiteraard ook inschrijven in de funderende doelstellingen van het leervak zijnde: bewust worden dat naast vakkennis nog andere waarden noodzakelijk zijn om te komen tot een harmonisch ontwikkelde persoonlijkheid; inzien dat verantwoord handelen van individu en maatschappij noodzakelijk is voor milieuzorg; inzien dat het gebruik van materialen en de wijze waarop ze verwerkt worden afhankelijk is van hun eigenschappen; de voornaamste eigenschappen van de behandelde materialen kennen; op een adequate wijze technische hulpmiddelen kiezen en ze op een veilige manier hanteren; gericht zijn op het gebruiken van een rationele werkmethode; gericht zijn op het in acht nemen van veiligheidsvoorschriften; voorbereiden tot deelname aan het maatschappelijk gebeuren enerzijds en aan het functioneren in een beroep anderzijds. Volgende attitudes zullen tevens worden benadrukt: wilskracht en zelfstandigheid bij het zoeken naar oplossingen; orde, zorg en werken in teamverband; zin voor rendabiliteit in het algemeen. Een communicatieve interactie tussen leraar en leerlingen onderling bevordert inzicht, verduidelijkt en verfijnt de denkprocessen en noopt de leerling tot reflectie over zijn denkproces. Daardoor leert de leerling zijn handelen kritisch analyseren, wordt hij minder afhankelijk van anderen en wordt zijn denken meer planmatig en meer flexibel. De afgestudeerde zal dus moeten voldoen aan de vereisten en vaardigheden eigen aan de functie van een bedienaar van een CNC-machine. Kwaliteitsbewustzijn Zich ervan bewust zijn dat de kwaliteit van het werk samenhangt met de veiligheid. Slecht uitgevoerde opdrachten kunnen levensgevaarlijke gevolgen hebben. Zin voor verantwoordelijkheid Zich ervan bewust zijn dat ordelijk en nauwkeurig werken de veiligheid van zichzelf en anderen verhoogt. Het oordeelkundig plaatsen van gereedschap voorkomt ongevallen en laat efficiënt werken toe.. Zin voor samenwerking Bereid zijn met collega s samen te werken om een kwaliteitsvol eindproduct te bereiken.

19 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 18 Leerbereidheid Bereid zijn om evoluties en nieuwe technologieën in de sector te volgen. Contextgegevens De beginnende bedienaar werkt in een atelier onder de verantwoordelijkheid van een meestergast. Kwaliteitsbewustzijn: actief en pro-actief gericht zijn op kwaliteit door zin te hebben voor orde en netheid. Verantwoordelijkheidszin: zich ervan bewustzijn dat ordelijk en nauwkeurig werken de veiligheid van zichzelf en anderen verhoogt. Zin voor samenwerking: bereid zijn met collega s samen te werken om een kwaliteitsvol eindproduct te bereiken. Leergierig zijn: actief zoeken naar situaties om zijn competentie te verbreden en te verdiepen. Welzijnsbewustzijn: actief en pro-actief gericht zijn op veiligheid, gezondheid en hygiëne. Milieubewustzijn: actief en pro-actief gericht zijn op het beschermen van het milieu.

20 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 19 PV PRAKTIJK HOUT (PVC/ALUMINIUM) Dit leerplan zal zich uiteraard ook inschrijven in de funderende doelstellingen van het leervak zijnde: bewust worden dat naast vakkennis nog andere waarden noodzakelijk zijn om te komen tot een harmonisch ontwikkelde persoonlijkheid; inzien dat verantwoord handelen van individu en maatschappij noodzakelijk is voor milieuzorg; inzien dat het gebruik van materialen en de wijze waarop ze verwerkt worden afhankelijk is van hun eigenschappen; de voornaamste eigenschappen van de behandelde materialen kennen; op een adequate wijze technische hulpmiddelen kiezen en ze op een veilige manier hanteren; gericht zijn op het gebruiken van een rationele werkmethode; gericht zijn op de inachtneming van veiligheidsvoorschriften; voorbereiden tot deelname aan het maatschappelijk gebeuren enerzijds en aan het functioneren in een beroep anderzijds. Leerlingen afkomstig uit de BSO-richtingen zullen de werkzaamheden repetitief uitvoeren om voldoende vaardigheden uit het leerproces te verwerven. Volgende attitudes zullen tevens worden benadrukt: wilskracht en zelfstandigheid bij het zoeken naar oplossingen; orde, zorg en werken in teamverband; zin voor rendabiliteit en het verkeer in het algemeen. Een communicatieve interactie tussen leraar en leerlingen onderling bevordert inzicht, verduidelijkt en verfijnt de denkprocessen en noopt de leerling tot reflectie over zijn denkproces. Daardoor leert de leerling zijn handelen kritisch analyseren, wordt hij minder afhankelijk van anderen en wordt zijn denken meer planmatig en meer flexibel. De afgestudeerde zal dus moeten voldoen aan de vereisten en vaardigheden eigen aan de functie van monteerder en plaatser van ramen en deuren in diverse materialen Beroepshoudingen In een volgend overzicht geven we de beroepshoudingen weer die voor het beroep van monteerder en plaatser personen van bijzonder belang zijn. Kwaliteitsbewustzijn Zich ervan bewust zijn dat de kwaliteit van het werk samenhangt met de veiligheid. Slecht uitgevoerde opdrachten kunnen gevaarlijke gevolgen hebben. Zin voor verantwoordelijkheid Zich ervan bewust zijn dat ordelijk en nauwkeurig werken de veiligheid van zichzelf en anderen verhoogt. Het oordeelkundig plaatsen van gereedschap voorkomt ongevallen en laat efficiënt werken toe. Zin voor Leerbereidheid. Bereid zijn met collega s samen te werken om een kwaliteitsvol eindproduct te bereiken.bereid zijn om evoluties en nieuwe technologieën in de sector te volgen. Contextgegevens De beginnende monteerder-plaatser werkt in een atelier onder de verantwoordelijkheid van een meestergast. Aangezien klanten steeds mondiger worden hecht de sector uitermate veel belang aan professionalisme en een uitstekende dienstverlening. Klantvriendelijkheid is trouwens ook een troef om nieuwe klanten aan te trekken. Ook daarbij is voor de plaatser een rol weggelegd. Specifieke doelen per deelvak

21 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 20 Plannen Voorbereiden Veiligheid / gezondheid/hygiëne Deze leereenheden worden geïntegreerd in relevante verder omschreven doelstellingen. De veiligheidsvoorschriften, volgens nauwkeurige gegevens van de constructeur, en de producten, in het algemeen, worden voortdurend in relatie gebracht met de inhouden en repetitieve bewerkingen. De attitudes om informatie te verwerken en te gebruiken, het werk te plannen en op te volgen, schema s te lezen, de werkplek in te richten, gereedschappen te kiezen, gebruiken en te onderhouden, met orde en netheid werken komen hier aan de orde. Zij/hij kan een eenvoudige lasbewerking veilig uitvoeren in functie van de uit te voeren taak. Zij/hij volgt onder begeleiding het proces op. Montage en plaatsing volgens instructies van de constructeur De gebruikelijk montage uitvoeren volgens de gegevens van de constructeur met de daarbij horende demontage- en montagetechnieken en het gebruik van aangepast gereedschap. Men schenkt vooral aandacht aan werkmethoden, de controle van het mechanisme met mogelijke foutendetectie. De leerling zal vooral repetitief werk uitvoeren. Om geleidelijk over te gaan naar productief en kwalitatief werk zal men duidelijk verantwoorde werkmethodes en informatie over kwaliteitseisen aanreiken, steeds rekening houdend met de veiligheid. Zij/hij realiseert, met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften onder begeleiding, het onderhoud van de werkplaatsuitrusting, de machines van de werkplaats, mechanische transportmiddelen, enz. instellen volgens instructies van de constructeur Zij/hij is op de hoogte van milieu-, machinerichtlijnen en recyclage van producten.

22 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 21 PV PRAKTIJK KOELTECHNIEK De afgestudeerden uit het 7e jaar kunnen tewerkgesteld worden in diverse soorten bedrijven. Daarom moeten zij over een ruime praktische kennis van zowel gewone als meer industriële koelinstallaties beschikken. Veel aandacht zal ook gaan naar het begrijpend lezen van schema s en tekeningen. Bij alle leerinhouden waar mogelijk zal de nodige aandacht besteed worden aan het bijbrengen van de genormaliseerde eenheden bij de verschillende nieuwe begrippen en aan de voorschriften van ARAB en AREI. Naast de "technische" vaardigheden, zal de lerares/leraar ook oog hebben voor de vereiste persoonlijkheidskenmerken: accuratesse - zorgvuldigheid, contactbereidheid, doorzettingsvermogen, flexibiliteit, imagobewustzijn, klantgerichtheid, kwaliteitsbewustzijn, leergierigheid, precisie, resultaatgerichtheid, veiligheids- en milieubewustzijn, zelfbeheersing, zelfstandigheid, zin voor orde en netheid, zin voor samenwerking, zin voor zelfevaluatie.

23 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 22 PV PRAKTIJK LASSEN-CONSTRUCTIE De leerling komt in contact met industriële apparatuur, op school of tijdens de stage. Gezien hun belangrijke meerwaarde, ook op administratief, sociaal vlak, zijn stages (in een industriële omgeving) bijna onontbeerlijk. De nabijheid van één of meer bedrijven, waarmee de school samenwerkt is noodzakelijk. De leerlingen worden geconfronteerd met de laatste nieuwe technieken van verbindingen maken van pijpfittingen en lastechnieken zowel automatische als handbediende uitvoeringen. De opleiding is aangepast aan de vraag van de lassers in de chemische nijverheid; zij geeft in bepaalde regio's een hoge kans op tewerkstelling. De praktijkopdrachten sluiten aan bij de realiteit van de industrie. Met betrekking tot attitudes. Kwaliteitszorg en zin voor nauwkeurigheid nastreven. Kritisch ingesteld zijn ten opzichte van het eigen werk. Verantwoordelijkheidszin betrachten bij het afleveren van het werk op school en op de stageplaats. Economisch verantwoord omgaan met materialen. Bewust veiligheidsbevorderend en preventief optreden. Zin voor samenwerking aan de dag leggen. Groeien naar zelfstandigheid, zodat de leraar slechts ondersteunend moet optreden. Met betrekking tot vaardigheden en kennis. Zelfstandig werken naar een tekening of schema; Eenvoudige technische handelingen uitvoeren in functie van hun opdracht; De eigen werkpost inrichten, en onderhouden; Oordeelkundig monteren, demonteren en afstellen van mechanische constructies en elektrische installaties. Werken uitvoeren waarvoor een verantwoorde werkmethode (informatie) wordt gegeven. Materialen kiezen. Inzichten hebben in de werking en het doel van mechanische componenten. Op het einde van het algemeen jaar zal de leerling een veelomvattende praktische kennis bezitten; De praktische kennis moet worden ondersteund door een beroepsgerichte kennis.

24 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 23 Daarnaast zullen de leerlingen volgende vaardigheden ontwikkelen tijdens de opleiding: VEILIGHEIDS- EN MILIEUBEWUSTZIJN In staat zijn om actief en pro-actief in te staan voor de veiligheid en om situaties te voorkomen die mens en milieu kunnen schaden. Maatregelen treffen ter voorkoming van situaties die personen en omgeving kunnen schaden Gevaarssymbolen interpreteren. FUNCTONELE INFORMATIEVERWERVING Onder begeleiding relevante en voor hen toegankelijke informatie in herkenbare concrete situaties vinden, selecteren en gebruiken Informatie uit uiteenlopend voor hen bestemd tekstmateriaal en voor hen bestaande formulieren begrijpen en gebruiken; ORGANISATIEBEKWAAMHEID Individuele opdrachten van beperkte omvang onder zelfstandig organiseren, uitvoeren en evalueren bij groepsopdrachten onder begeleiding: overleggen en actief deelnemen; instructies uitvoeren; reflecteren; Omgaan met formele en informele afspraken, regels en procedures; Hulp inroepen. ACCURATESSE In staat zijn binnen de voorgeschreven tijd een taak nauwkeurig te voltooien RECEPTIEVE TAALVAARDIGHEID MOEDERTAAL In staat zijn om als luisteraar en/ of lezer in de moedertaal op adequate wijze een gesproken, geschreven of audiovisuele boodschap te ontvangen en te verwerken De instructies begrijpen en opvolgen FUNCTIONELE TAALVAARDIGHEID Informatief luisteren en lezen; Hanteren gepaste taal en omgangsvormen; KRITISCHE INGESTELDHEID In staat zijn zichzelf en zijn omgeving in vraag te stellen, de waarde van een bewering of een feit, de haalbaarheid van een vooropgesteld doel te verifiëren, alvorens een stelling in te nemen CREATIVITEIT In staat zijn om persoonlijke ideeën en oplossingen te bedenken BESLISSINGSVERMOGEN In staat zijn een standpunt in te nemen of tot een handeling over te gaan, en er ook de verantwoordelijkheid voor op te nemen durven beslissen welke reparatiemethoden men zal toepassen MAATSCHAPPELIJK BEWUSTZIJN, WEERBAARHEID EN VERANTWOORDELIJKHEID Verantwoordelijkheidszin hebben voor de eigen gezondheid en welzijn, en dat van anderen;

25 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 24 Spontaan een veilige houding aannemen in dagelijkse situaties; Het belang inzien van levenslang leren. ZIN VOOR SAMENWERKING In staat zijn om gemeenschappelijk aan eenzelfde taak te werken Bereid zijn om het werk te bespreken LEERBEKWAAMHEID Via geëigende leerprocessen, zijn competenties te verbreden en te verdiepen De nieuwe ontwikkelingen op gebied van de mechanica en aanverwante takken bij te houden DOORZETTINGSVERMOGEN In staat zijn om, ondanks moeilijkheden, op een doel gericht te blijven Het doel van de verschillende leerplanonderdelen zijn voor: Plannen voorbereiden veiligheid / gezondheid / hygiëne Leerlingen kunnen zelfstandig hun werk plannen en voorbereiden In staat zijn om actief en pro-actief in te staan voor het welzijn en om situaties te voorkomen die mens en milieu kunnen schaden. Lassen constructie: Algemeenheden - lasbewerkingen Omvat in de eerste plaats die vaardigheden die leiden tot het zelfstandig handelen. Hier worden de vaardigheden en dito kenniselementen met betrekking tot het mig-mag lassen, het tiglassen, en de traditionele lassen bijgebracht. Het werk kwalitatief voor te bereiden zullen volgende aspecten zeker aan bod komen, opstellen, klemmen, richten, meten, slijpen vijlen, boren, monteren en demonteren en de bijhorende technologie met aandacht oor de nazorg. De persoonlijke beveiliging tijdens het werk, op school en op de stage, is essentieel. Bewerkingen uitvoeren in diverse opstellingen en materialen. Het volgen van de werkmethode en het kiezen van het juiste gereedschappen vormen een essentiële schakel in het proces. Om geleidelijk over te gaan naar productief en kwalitatief werk zal men duidelijk verantwoorde werkmethodes en informatie over kwaliteitseisen aanreiken en/of opstellen. Dit met een permanente aandacht voor veiligheid; De leerlingen kunnen een duidelijk geformuleerde opdracht uitvoeren, met inbegrip van tekeninglezen. Zij kunnen instellingen uitvoeren en maatregelen nemen om lasfouten en vervorming te voorkomen. Het toepassen van de normen is hierbij belangrijk. De nieuwe technieken kunnen gerealiseerd worden op de stage. Beklede - elektrodelassen bevat vooral het plaat-plaat en buis-plaat. De leerling kan een duidelijk geformuleerde opdracht uitvoeren, met inbegrip van tekeninglezen.

26 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 25 Zij/hij kan instellingen uitvoeren en maatregelen nemen om lasfouten en vervorming te voorkomen, dit met een permanente aandacht voor veiligheid; MIG- / MAG TIG- lassen omvat de noodzakelijke handvaardigheid te bereiken om kwalitatief en productief verantwoorde Mig/Mag-lasverbindingen te realiseren. de leerinhouden bevatten het plaat- hoek- en buislassen.. heeft tot doel de leerling voor te bereiden op het zelfstandig uitvoeren van een lasopdracht. Projecten montagetechnieken samen met het handmatig uitvoeren van bewerkingen op verschillende materialen wordt hier de basis gelegd voor het bedienen van bewerkingsmachines eigen aan het vak en kiezen van het juiste gereedschap; de leerling realiseert, met inachtneming van de veiligheid voorschriften en volgens plannen en/of bondige richtlijnen: TECHNISCH TEKENEN EN SCHETSEN ALS COMMUNICATIEMIDDEL Tekenen is "de taal van de techniek" Tekeningen lezen en tekeningen interpreteren zijn begrippen die permanent aan bod komen tijdens een technische opleiding. De opbouw van een tekening blijft hierin een essentieel begrip en is een belangrijke meerwaarde voor de leerlingen. De voornaamste algemene doelen zijn hierbij: het verhogen van het waarnemings- en voorstellingsvermogen, het begrijpen (het lezen en interpreteren) van een tekening/schets/schema om het volgens de voorschriften te kunnen realiseren, een driedimensionale voorstelling kunnen indenken van het te construeren onderdeel, de maatvoering lezen en interpreteren, de genormaliseerde en symbolische voorstellingen verklaren, de tekeningen met eigen worden toelichten in functie van de realisatie, de opgemeten bestaande toestand voorstellen, ploftekeningen lezen en interpreteren Het maken van technische tekeningen en schetsen kan als een pedagogisch-dictactische methode worden aangewend, om inzichten en vaardigheden te verwerven bij het tekening lezen. Het 3D- CAD tekenen zal een belangrijke rol vervullen bij de ontwikkelen van het ruimtelijke voorstellingsvermogen. Het tekenen moet een middel blijven, maar kan niet als een doel op zich nagestreefd worden. Toelichting: Bij het schetsen worden de voorstellingen weergegeven in hoofdlijnen.

27 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 26 Technische tekeningen bevatten de voorstelling van een uit te voeren of uitgevoerde constructie waarop alle afmetingen, materiaalaanduidingen, uitvoeringsvoorschriften, éénduidig en/of op schaal worden weergegeven. PROJECTEN: Succes beleven is voor elke leerlingen belangrijk, het is een middel tot waardering. Het gebruiken van vele werkvormen tijdens het leerproces is essentieel. Het vormingsconcept zoals het projectmatig werken streeft naar een strategie, waarbij leerlingen eerst moeten denken en nadien realiseren. Door het inschakelen van terugkoppelingen en meerdere herhalingen zal het rendement opgedreven worden. Met een project wil men een concrete, realiteitsgebonden, taken (oefeningen) uitvoeren, met een progressieve moeilijkheidsgraad. Deze taken kaderen in een bepaald thema. De realisatie kan individueel en/of in team gebeuren onder een professionele begeleiding. De leerling zal zijn verantwoordelijkheid moeten opnemen in het project. De evaluatie krijgt een centrale plaats, waarbij aandacht is voor zowel het proces, het product, de vaardigheden en de attituden. Door het geven van de juiste bijsturingen op het passende moment streeft men naar een permanente kwaliteitsverbetering (proces - product). Door creatief om te gaan met oefeningen en inspraak van de leerlingen, zal het onderwijskundig rendement gunstig beïnvloed worden. Om het proces goed te kunnen opvolgen binnen een project kunnen de leerlingen een logboek bijhouden.

28 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 27 PV PRAKTIJK STEEN- EN MARMERBEWERKING Over de verschillende vakken heen wordt ernaar gestreefd de leerling de noodzakelijke basiskennis en vaardigheden bij te brengen om uiteindelijk te voldoen aan het opleidingsprofiel van de optie. Bij alle inhouden waar mogelijk zal de nodige aandacht besteed worden aan veiligheid, gezondheid, hygiëne en zorg voor het milieu. Naast de technische vaardigheden zal de leraar ook oog hebben voor de vereiste persoonlijkheidskenmerken: orde, netheid en nauwkeurigheid; gemotiveerd zijn; kwaliteitszin; zin voor efficiëntie en productiviteit; zelfvertrouwen; zin voor milieubewust handelen; zin voor veiligheid; werkmethodes verwerven; over een goed observatievermogen beschikken; sociaal vaardig zijn; in team kunnen werken; zelfcontrole; beleefd en tactvol zijn; luistervaardigheid; solidariteit; bereidheid tot permanente vorming: leervaardig zijn. DE LEERLINGEN ZULLEN TIJDENS DE OPLEIDING VOLGENDE VAARDIGHEDEN ONTWIKKELEN: FUNCTIONELE REKENVAARDIGHEID Het begrip percent functioneel gebruiken; Grootheden schatten, meten en berekenen in functionele situaties De schaal functioneel gebruiken; Een schematische voorstelling lezen en interpreteren; Verwerven wiskundige denkmethoden (o. a. ordenen, schematiseren, structureren) om probleemoplossend te redeneren en problemen uit het dagelijkse leven op te lossen; Elektronische hulpmiddelen gebruiken om berekeningen uit te voeren; FUNCTONELE INFORMATIEVERWERVING Onder begeleiding relevante en voor hen toegankelijke informatie in herkenbare concrete situaties vinden, selecteren en gebruiken ORGANISATIEBEKWAAMHEID Individuele opdrachten van beperkte omvang onder begeleiding organiseren, uitvoeren en evalueren

29 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 28 bij groepsopdrachten onder begeleiding: overleggen en actief deelnemen; instructies uitvoeren; reflecteren; Omgaan met formele en informele afspraken, regels en procedures; Hulp inroepen. ACCURATESSE In staat zijn binnen de voorgeschreven tijd een taak nauwkeurig te voltooien RECEPTIEVE TAALVAARDIGHEID MOEDERTAAL In staat zijn om als luisteraar en/ of lezer in de moedertaal op adequate wijze een gesproken, geschreven of audiovisuele boodschap te ontvangen en te verwerken De instructies begrijpen en opvolgen FUNCTIONELE TAALVAARDIGHEID Informatief luisteren en lezen; Hanteren gepaste taal en omgangsvormen; KRITISCHE INGESTELDHEID In staat zijn zichzelf en zijn omgeving in vraag te stellen, de waarde van een bewering of een feit, de haalbaarheid van een vooropgesteld doel te verifiëren, alvorens een stelling in te nemen RESULTAATGERICHTHEID In staat zijn binnen een bepaalde tijd en budget een vooropgesteld resultaat te bereiken met in achtname van gedefinieerde kwaliteitsstandaarden. BESLISSINGSVERMOGEN In staat zijn een standpunt in te nemen of tot een handeling over te gaan, en er ook de verantwoordelijkheid voor op te nemen MAATSCHAPPELIJK BEWUSTZIJN, WEERBAARHEID EN VERANTWOORDELIJKHEID Verantwoordelijkheidszin hebben voor de eigen gezondheid en welzijn, en dat van anderen; Spontaan een veilige houding aannemen in dagelijkse situaties; Het belang inzien van levenslang leren. ZIN VOOR SAMENWERKING In staat zijn om gemeenschappelijk aan eenzelfde taak te werken Bereid zijn om het werk te bespreken LEERBEKWAAMHEID Via geëigende leerprocessen, zijn competenties te verbreden en te verdiepen

30 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 29 De nieuwe ontwikkelingen op gebied van autotechnieken bij te houden In staat zijn om, ondanks moeilijkheden, op een doel gericht te blijven

31 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 30 (PVC/aluminium) en/of PV Praktijk Koeltechniek en/of PV Praktijk Lassen-constructie en/of PV Praktijk LEERPLANDOELSTELLINGEN / LEERINHOUDEN PV PRAKTIJK AUTOTECHNIEK (BOUWPLAATSMACHINES) Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen 1 richtlijnen in verband met de veiligheid, gezondheid en milieu naleven. op basis van een werkopdracht, het eigen werk plannen en dit in kaart brengen. uitvoeringstekeningen lezen. schetsen als communicatiemiddel en daarbij verhoudingen respecteren. de eigen administratie volgens instructies bijhouden. Ontwerpen en detailtekeningen uitvoeren m.b.v. een CAD programma speciale constructies tekenen. 2 het werk binnen de toegemeten tijd uitvoeren. veilig met materialen, producten, gereedschappen en machines werken. het eigen werk evalueren. persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken. veiligheidsrichtlijnen toepassen. interne bouwplaatsregels en geldende verordeningen toepassen. hygiënische voorschriften naleven. veiligheidspictogrammen herkennen. LEERINHOUDEN 1 Het eigen werk organiseren 2 Voorschriften inzake kwaliteit, welzijn en milieu Veiligheids- en milieuvoorschriften Hygiënische voorschriften Persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen Werkplaatsregels Veiligheidspictogrammen Onderhoudstechnieken

32 BSO 3e graad Naamloos jaar (3e leerjaar: 4 lestijden/week) 31 (PVC/aluminium) en/of PV Praktijk Koeltechniek en/of PV Praktijk Lassen-constructie en/of PV Praktijk Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen 3 Volgens opgedragen procedures leveringen in ontvangst nemen; Nagaan of de geleverde goederen conform is met de bestelbon; Stockwijzigingen volgens instructies noteren en meedelen; Een administratie van de eigen werkzaamheden bijhouden 4 onderhoudsvoorschriften naleven; de werkomgeving ordelijk houden; eigen gereedschappen en machines onderhouden; persoonlijke beschermingsmiddelen onderhouden; LEERINHOUDEN 3 Een administratie bijhouden 4 Onderhoudsvoorschriften naleven 5 De steenverharding op de weg aanbrengen de draad waarlangs bestraat zal worden uitzetten; hoogte- en naaldstenen plaatsen; het bed van de bestrating effenen; kunst- en natuursteen straatstenen in het bed van de bestrating plaatsen; kunst- en natuursteen straatstenen in verband plaatsen; een tegelbestrating uitvoeren; randen afwerken; het bestrate werk aftrillen; een trilplaat hanteren; voegen vullen. 5 De steenverharding op de weg aanbrengen Uitzettechnieken Effentechnieken Plaatsingstechnieken 6 grondwerkzaamheden uitvoeren ifv vlakke bestating en natuursteen; 6 Grondwerkzaamheden uitvoeren ifv vlakke bestrating en natuursteen

SECUNDAIR ONDERWIJS SPECIFIEK GEDEELTE. Naamloos jaar harde sector

SECUNDAIR ONDERWIJS SPECIFIEK GEDEELTE. Naamloos jaar harde sector SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: Graad: Jaar: BSO derde graad derde leerjaar SPECIFIEK GEDEELTE Naamloos jaar harde sector Vak(ken): PV/TV Stage Autotechniek (bouwplaatsmachines) en/of PV/TV Stage Elektriciteit/mechanica/voeding

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS SPECIFIEK GEDEELTE. Naamloos jaar harde sector

SECUNDAIR ONDERWIJS SPECIFIEK GEDEELTE. Naamloos jaar harde sector SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: Graad: Jaar: BSO derde graad derde leerjaar SPECIFIEK GEDEELTE Naamloos jaar harde sector Vak(ken): TV Autotechniek (bouwplaatsmachines) en/of TV Elektriciteit/mechanica/voeding

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: derde graad Jaar: derde leerjaar FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Naamloos jaar (harde sector) Vak(ken): PV Stages autotechniek en/of bouw en/of carrosserie

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: derde graad Jaar: derde leerjaar FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Naamloos jaar (harde sector) Vak(ken): PV Praktijk autotechniek en/of bouw en/of carrosserie

Nadere informatie

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Modulaire opleiding Plaatbewerker BO ME 305 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding beroep...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Opleiding Zilversmid BO JU 03 Versie {1.0} BVR Pagina 1 van 12 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen RLLL-RLLL-ADV-002bijl12 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Opleiding Graveur BO JU 06 (Ontwerp) Versie {1.0} {Ontwerp} Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Fortstraat 47 9700 Oudenaarde 055 30 94 49 www.hetcvo.be

Fortstraat 47 9700 Oudenaarde 055 30 94 49 www.hetcvo.be KOETSWERKHERSTELLER Brochure: modulefiches Fortstraat 47 9700 Oudenaarde 055 30 94 49 www.hetcvo.be Module: Basis Elektriciteit (M ME C 100) Lestijden: 40 (10 TV + 30 PV) De inhoud van de module beoogt

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 STUDIEGEBIED BOUW

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 STUDIEGEBIED BOUW STUDIEGEBIED BOUW Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Dakdekker metalen dak BO BW 027 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 1 Deel

Nadere informatie

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Modulaire opleiding Operator Verspaning BO ME 302 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008. STUDIEGEBIED Hout

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008. STUDIEGEBIED Hout STUDIEGEBIED Hout Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Daktimmerman BO HO 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 16 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED AUTO

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED AUTO RLLL/EXT/ADV/006bijl4 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED AUTO Zwevende modules (ontwerp) Versie 1.0 Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Zwevende modules in het studiegebied Auto... 3 1.1 Korte omschrijving...

Nadere informatie

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Modulaire opleiding Monteur BO ME 307 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding beroep... 3 1.1.2

Nadere informatie

Inhoud modules Lasser. BMBE-lasser

Inhoud modules Lasser. BMBE-lasser Inhoud modules Lasser BMBE-lasser Basis elektriciteit doelstelling primeert. Deze module brengt vaardigheden aan welke noodzakelijk zijn in meerdere opleidingen. De inhoud van de module beoogt het realiseren

Nadere informatie

STUDIEGEBIED Koeling en warmte

STUDIEGEBIED Koeling en warmte STUDIEGEBIED Koeling en warmte Modulaire opleiding Installateur individuele gasverwarming BO KW 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: derde graad Jaar: derde leerjaar FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Naamloos jaar (harde sector) Vak(ken): TV Autotechniek en/of bouw en/of carrosserie en/of

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen RLLL-RLLL-ADV-002bijl9 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Opleiding BO JU 03 (Ontwerp) Versie {1.0} {Ontwerp} Pagina 1 van 10 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Opleiding Juweelhersteller BO JU 05 Versie {1.0} BVR Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG RLLL/EXT/ADV/006bijl9 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG Opleiding Initiatie Bibliotheek-, Documentatie- en Informatiekunde BO PZ 002 (Ontwerp) Informatiekunde Versie {1.0} Bijlage

Nadere informatie

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Modulaire opleiding Puntlasser BO ME 201 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding - beroep...

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 STUDIEGEBIED BOUW. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Dakdichter BO BW 026

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 STUDIEGEBIED BOUW. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Dakdichter BO BW 026 STUDIEGEBIED BOUW Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Dakdichter BO BW 026 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding

Nadere informatie

Secundair Volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW. Opleiding Natuursteenbewerker

Secundair Volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW. Opleiding Natuursteenbewerker Secundair Volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW Opleiding Natuursteenbewerker BO BW 029 Pagina 1 van 12 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2010 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie

Nadere informatie

~ 1 ~ selecteren. (LPD 1,8,27) (LPD 13,22,23,27)

~ 1 ~ selecteren. (LPD 1,8,27) (LPD 13,22,23,27) ~ 1 ~ Functionele taalvaardigheid/ tekstgeletterdheid Eindtermen (P)AV voor 2 de graad SO 3 de graad SO 3 de jaar 3 de graad SO DBSO niveau 2 de graad DBSO niveau 3 de graad DBSO niveau 3 de jaar 3 de

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING Opleiding Diamantsnijder BO DB 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs 1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs Het Vlaams parlement legde de basiscompetenties die nagestreefd en gerealiseerd moeten worden tijdens de opleiding vast. Basiscompetenties zijn een

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING Opleiding Kruiswerker BO DB 001 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 februari 2013 1 Opleiding...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE Opleiding Initiatie Bibliotheek-, Documentatie- en Informatiekunde BO BD 001 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 15 Inhoud

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Opleiding Schoenmaker-ontwerper BO LB 03 Versie {1.0} BVR Pagina 1 van 12 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2011 1

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008. STUDIEGEBIED Bouw. Secundair volwassenenonderwijs Zwevende Modules

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008. STUDIEGEBIED Bouw. Secundair volwassenenonderwijs Zwevende Modules STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Zwevende Modules Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 14 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Zwevende modules in het studiegebied

Nadere informatie

Leuvenseplein 4 19 december 2006 1000 Brussel RLLL/EXT/ADV/007bijl7. STUDIEGEBIED Hout. Modulaire opleidingen

Leuvenseplein 4 19 december 2006 1000 Brussel RLLL/EXT/ADV/007bijl7. STUDIEGEBIED Hout. Modulaire opleidingen Vlaamse Onderwijsraad Raad Levenslang en Levensbreed Leren Leuvenseplein 4 19 december 2006 1000 Brussel RLLL/EXT/ADV/007bijl7 STUDIEGEBIED Hout Modulaire opleidingen Inhoud 1 Binnenschrijnwerker (BO HO

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA MECHANISCHE (VORMGEVINGS-) TECHNIEKEN TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA MECHANISCHE (VORMGEVINGS-) TECHNIEKEN TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING MECHANICA MECHANISCHE (VORMGEVINGS-) TECHNIEKEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING RLLL-RLLL-EXT-ADV-002bijl19 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Opleiding BO LB 01 (Ontwerp) Versie {1.0} Ontwerp Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen RLLL-RLLL-ADV-002bijl11 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Opleiding BO JU 05 (Ontwerp) Versie {1.0} {Ontwerp} Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen RLLL-RLLL-ADV-002bijl10 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Opleiding BO JU 04 (Ontwerp) Versie {1.0} {Ontwerp} Pagina 1 van 12 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED AUTO. Modulaire opleiding Fietsenmaker BO AU 201

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED AUTO. Modulaire opleiding Fietsenmaker BO AU 201 STUDIEGEBIED AUTO Modulaire opleiding Fietsenmaker BO AU 201 Versie 2.0 BVR Pagina 1 van 12 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving...

Nadere informatie

Voor elke competentie dient u ten eerste aan te geven in welke mate deze vereist is om het stageproject succesvol te (kunnen) beëindigen.

Voor elke competentie dient u ten eerste aan te geven in welke mate deze vereist is om het stageproject succesvol te (kunnen) beëindigen. FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSWETENSCHAPPEN NAAMSESTRAAT 69 BUS 3500 3000 LEUVEN, BELGIË m Stageproject bijlage 1: Leidraad bij het functioneringsgesprek Naam stagiair(e):.. Studentennummer:. Huidige opleiding

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen RLLL-RLLL-ADV-002bijl17 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Opleiding Computerdesigner juwelen BO JU 11 (Ontwerp) Versie {1.0} {Ontwerp} Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE. Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE. Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week Licap - Brussel - september 1995 INHOUD 1 BEGINSITUATIE... 5 2

Nadere informatie

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Modulaire opleiding Draaier Frezer BO ME 306 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding beroep...

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 STUDIEGEBIED BOUW

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 STUDIEGEBIED BOUW STUDIEGEBIED BOUW Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Dakdekker leien en pannen BO BW 028 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 1

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE Opleiding BO BD 002 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 13 Inhoud 1 Opleiding... 4 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Modulaire opleiding Hersteller Bruingoed BO ME 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding-beroep...

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding IJzervlechter BO BW 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

STUDIEGEBIED BOEKBINDEN

STUDIEGEBIED BOEKBINDEN STUDIEGEBIED BOEKBINDEN Modulaire opleiding Hulpboekbinder BO BB 305 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding - beroep... 3 1.1.2

Nadere informatie

OVERZICHT MODULES PAV

OVERZICHT MODULES PAV OVERZICHT MODULES PAV Inhoud PAV 3(2) Functionele rekenvaardigheid... 2 PAV 3(2) Functionele taalvaardigheid... 3 PAV 3(2) Maatschappelijk en ethisch bewustzijn, weerbaarheid en verantwoordelijkheid...

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Hout

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Hout STUDIEGEBIED Hout Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Binnenschrijnwerker BO HO 001 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 19 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel

Nadere informatie

Paritair leercomité 330 OPLEIDINGSPROGRAMMA ONDERHOUDSWERKER GEBOUWEN 24 maanden

Paritair leercomité 330 OPLEIDINGSPROGRAMMA ONDERHOUDSWERKER GEBOUWEN 24 maanden Paritair leercomité 330 OPLEIDINGSPROGRAMMA ONDERHOUDSWERKER GEBOUWEN 24 maanden Toelichting: Op dit formulier worden de competenties hernomen die binnen de opleiding tot onderhoudswerker gebouwen worden.

Nadere informatie

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Modulaire opleiding Buisfitter Kunststof BO ME 215 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Behanger BO BW 009

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Behanger BO BW 009 STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Behanger BO BW 009 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen RLLL-RLLL-ADV-002bijl13 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Opleiding BO JU 07 (Ontwerp) Versie {1.0} {Ontwerp} Pagina 1 van 10 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING RLLL-RLLL-EXT-ADV-002bijl20 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Opleiding BO LB 03 (Ontwerp) Versie {1.0} Ontwerp Pagina 1 van 12 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Functiebeschrijving Niveau C1-C3 Leidinggevend

Functiebeschrijving Niveau C1-C3 Leidinggevend Ploegbaas Techniek en inrichting Functiebeschrijving Niveau C1-C3 Leidinggevend 1. IDENTIFICATIEGEGEVENS AFDELING TERRITORIUM DIENST INFRASTRUCTUUR SUBDIENST CEL GEBOUWEN FUNCTIE GENERIEKE FUNCTIETITEL

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Hout

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Hout RLLL-RLLL-ADV-002bijl7 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Hout Opleiding BO HO 010 (Ontwerp) Versie {1.0} Ontwerp Pagina 1 van 21 Inhoud 1 Opleiding... 4 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Bedrijfsbeheer BO HA 001 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3

Nadere informatie

BSO TWEEDE GRAAD. vak TV ELEKTRICITEIT 2000/057. (vervangt 98036) 1 u/week. IT-e

BSO TWEEDE GRAAD. vak TV ELEKTRICITEIT 2000/057. (vervangt 98036) 1 u/week. IT-e BSO TWEEDE GRAAD vak TV ELEKTRICITEIT 1 u/week IT-e 2000/057 (vervangt 98036) 1 2 e graad SO Vak: ELEKTRICITEIT TV 1 ste jaar: 1u/w 2 de jaar: 1u/w BEGINSITUATIE VOOR HET VAK Voor het vak elektriciteit

Nadere informatie

Leerlingen op de werf (opleiding ruwbouw derde graad)

Leerlingen op de werf (opleiding ruwbouw derde graad) Leerlingen op de werf (opleiding ruwbouw derde graad) Werkplekleren Reeds zes jaren krijgen leerlingen van de derde graad ruwbouw praktijk op de werf. Waarom samenwerken met bedrijven? Weinig beperking

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Dekvloerlegger BO BW 006 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 6 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Opleiding Monteur Fotovoltaïsche Systemen BO ME 401 Versie {1.0} BVR Pagina 1 van 17 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Hout

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Hout STUDIEGEBIED Hout Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Meubelstoffeerder BO HO 006 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Betonhersteller BO BW 002 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1

Nadere informatie

STUDIEGEBIED Koeling en warmte

STUDIEGEBIED Koeling en warmte STUDIEGEBIED Koeling en warmte Modulaire opleiding Loodgieter BO KW 004 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding - beroep... 3 1.1.2

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR LASSER BEKLEDE ELEKTRODE

OPLEIDINGENSTRUCTUUR LASSER BEKLEDE ELEKTRODE OPLEIDINGENSTRUCTUUR LASSER BEKLEDE ELEKTRODE 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) PIJPLASSER Beroepscompetentieprofiel (SERV/INOM, juli 2008) De

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Plaatser soepele vloerbekleding BO BW 012 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september

Nadere informatie

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Zwevende Modules Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 14 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Inhoud... 3 1.1.2 Modules... 3 1.1.3 Niveau en soort

Nadere informatie

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN De onderwijsvorm ASO is een breed algemeen vormende doorstroomrichting waarin de leerlingen zich voorbereiden op een academische of professionele bacheloropleiding.

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs. STUDIEGEBIED Decoratieve technieken

Secundair volwassenenonderwijs. STUDIEGEBIED Decoratieve technieken RLLL-RLLL-EXT-ADV-002bijl6 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Decoratieve technieken Opleiding Reclame- en decoratieschilder BO DT 001 (Ontwerp) technieken Reclame- en decoratieschilder - Versie

Nadere informatie

OPLEIDINGSFICHE. Lasser-monteerder

OPLEIDINGSFICHE. Lasser-monteerder OPLEIDINGSFICHE Studiegebied Opleiding Lassen Lasser-monteerder Module Aantal lestijden Officiële module-code Vereiste voorkennis Basis elektriciteit 40 M ME C 100 geen Basis lassen 40 M ME C 200 geen

Nadere informatie

Volwassenenonderwijs MECHANICA-ELEKTRICITEIT

Volwassenenonderwijs MECHANICA-ELEKTRICITEIT RLLL-RLLL-ADV-002bijl18 Volwassenenonderwijs MECHANICA-ELEKTRICITEIT Plaatser Modulaire opleiding BO ME 401 (Ontwerp) Versie {1.0} Ontwerp Pagina 1 van 12 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING RLLL-RLLL-EXT-ADV-002bijl18 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Opleiding BO LB 02 (Ontwerp) Versie {1.0} Ontwerp Pagina 1 van 13 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Bekister BO BW 001

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Bekister BO BW 001 STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Bekister BO BW 001 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ECTS-FICHE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester

Nadere informatie

ECTS-fiche. HBO5 Werkplekleren productieautomatisering Code 7392 Lestijden 80 Studiepunten n.v.t. 100 %

ECTS-fiche. HBO5 Werkplekleren productieautomatisering Code 7392 Lestijden 80 Studiepunten n.v.t. 100 % ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Elektro-mechanica HBO5 Module Werkplekleren productieautomatisering Code 7392 Lestijden 80 Studiepunten n.v.t. Mogelijkheid tot JA aanvragen vrijstelling Vereiste

Nadere informatie

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Modulaire opleiding Buisfitter Staal BO ME 214 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding - beroep...

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ALGEMENE INFORMATIE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK HOUTTECHNIEKEN AFDELING HOUT TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK HOUTTECHNIEKEN AFDELING HOUT TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING HOUT HOUTTECHNIEKEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering Maths TECHNISCH STERK

Nadere informatie

VOET EN WISKUNDE. 1 Inleiding: Wiskundevorming

VOET EN WISKUNDE. 1 Inleiding: Wiskundevorming Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat, 00 Brussel VOET EN WISKUNDE Inleiding: vorming Een actuele denkwijze over wiskundevorming gaat uit van competenties. Het gaat om een

Nadere informatie

DON BOSCO. INPROFIEL info@donboscohoboken.be. 2 de graad BSO TECHNISCH INSTITUUT

DON BOSCO. INPROFIEL info@donboscohoboken.be. 2 de graad BSO TECHNISCH INSTITUUT DON BOSCO TECHNISCH INSTITUUT INPROFIEL info@donboscohoboken.be 2 de graad BSO INLEIDING Wanneer je deze infomap in handen krijgt, duidt dit op interesse voor het beroepsonderwijs. Kiezen voor het beroepsonderwijs

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR PIJPFITTER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR PIJPFITTER OPLEIDINGENSTRUCTUUR PIJPFITTER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) PIJPFITTER Beroepsprofiel (SERV/vzw Montage, juli 2006) De pijpfitter vervaardigt

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING Opleiding Briljanteerder BO DB 002 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

STUDIEGEBIED KOELING EN WARMTE

STUDIEGEBIED KOELING EN WARMTE STUDIEGEBIED KOELING EN WARMTE Zwevende modules Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud 1 Deel 1A Opleiding Industriële branders... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Inhoud... 3 1.1.2 Modules... 3 1.1.3

Nadere informatie

OPLEIDINGSFICHE. Hoeklasser. Opleiding

OPLEIDINGSFICHE. Hoeklasser. Opleiding OPLEIDINGSFICHE Studiegebied Opleiding Lassen Hoeklasser Module Aantal lestijden Officiële module-code Vereiste voorkennis Basis elektriciteit 40 M ME C 100 geen Basis lassen 40 M ME C 200 geen Basis metaal

Nadere informatie

Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4

Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 MODULE Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 Aantal

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA LASSEN-CONSTRUCTIE TECHNISCH SPECIALISATIE FOTOLASSEN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA LASSEN-CONSTRUCTIE TECHNISCH SPECIALISATIE FOTOLASSEN DERDE GRAAD DERDE GRAAD AFDELING MECHANICA LASSEN-CONSTRUCTIE SPECIALISATIE FOTOLASSEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED AUTO. Modulaire opleiding Plaatwerker BO AU 004

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED AUTO. Modulaire opleiding Plaatwerker BO AU 004 STUDIEGEBIED AUTO Modulaire opleiding Plaatwerker BO AU 004 Versie 2.0 BVR Pagina 1 van 14 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving...

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

STUDIEGEBIED Koeling en warmte

STUDIEGEBIED Koeling en warmte STUDIEGEBIED Koeling en warmte Modulaire opleiding Koelmonteur BO KW 007 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 12 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding beroep... 3 1.1.2

Nadere informatie

1. Functionele gehelen

1. Functionele gehelen AR-WG BASISCOMP-DOC-1718-004 Bijlage. Basiscompetenties als vermeld in artikel 1 De basiscompetenties van pas afgestudeerde leraren worden bepaald door twee factoren. Enerzijds zijn er tien functionele

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs. STUDIEGEBIED Decoratieve technieken

Secundair volwassenenonderwijs. STUDIEGEBIED Decoratieve technieken Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Decoratieve technieken Opleiding Reclame- en decoratieschilder BO DT 001 decoratieschilder - Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 16 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE RLLL-RLLL-EXT-ADV-007bijl18 Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 15 januari 2011 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE Uitbreidingsmodules (Ontwerp)

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Opleiding Marokijnbewerker BO LB 02 (Ontwerp) Versie {1.0} BVR Pagina 1 van 13 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2011

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL RLLL/EXT/ADV/006bijl5 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Bedrijfsbeheer BO HA 001 (Ontwerp) Bijlage bij het Vlor-advies Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED AUTO

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED AUTO STUDIEGEBIED AUTO Modulaire opleiding Hulpmecanicien Personen- en Lichte Bedrijfswagens BO AU 105 Versie 2.0 BVR Pagina 1 van 12 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 1 Deel

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Tegelzetter BO BW 008 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR PLAATSER EN HERSTELLER VAN ELEKTRISCHE EN ELEKTRONISCHE APPARATUUR

OPLEIDINGENSTRUCTUUR PLAATSER EN HERSTELLER VAN ELEKTRISCHE EN ELEKTRONISCHE APPARATUUR OPLEIDINGENSTRUCTUUR PLAATSER EN HERSTELLER VAN ELEKTRISCHE EN ELEKTRONISCHE APPARATUUR 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HERSTELLER VAN ELEKTRISCHE

Nadere informatie

VSKO. Leerplan OPLEIDING. Zwevende module. Modulair. Studiegebied Auto

VSKO. Leerplan OPLEIDING. Zwevende module. Modulair. Studiegebied Auto VSKO Leerplan OPLEIDING Zwevende module Modulair Studiegebied Auto Goedkeuringscode 2010/149/6//D 31 januari 2010 Administratieve groep: 34630 / 34631 Gevaarlijke Stoffen 40 Leerplan Zwevende module Studiegebied

Nadere informatie

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Modulaire opleiding Slijper BO ME 310 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 12 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding beroep... 3

Nadere informatie

Actualisering leerplan eerste graad - Deel getallenleer: vraagstukken Bijlage p. 1. Bijlagen

Actualisering leerplan eerste graad - Deel getallenleer: vraagstukken Bijlage p. 1. Bijlagen Bijlage p. 1 Bijlagen Bijlage p. 2 Bijlage 1 Domeinoverschrijdende doelen - Leerplan BaO (p. 83-85) 5.2 Doelen en leerinhouden 5.2.1 Wiskundige problemen leren oplossen DO1 Een algemene strategie voor

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MACHINAAL HOUTBEWERKER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MACHINAAL HOUTBEWERKER OPLEIDINGENSTRUCTUUR MACHINAAL HOUTBEWERKER 1 1. BESCHRIJVING Referentiekader: Nota WELZIJN OP HET WERK (SERV oktober 2004) SECTOR STOFFERING EN HOUTBEWERKING Beroepenstructuur (SERV in samenwerking met

Nadere informatie

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Elementen van de Stam Alle elementen van de stam zijn fundamenteel in de vorming van de leerling

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MACHINAAL HOUTBEWERKER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MACHINAAL HOUTBEWERKER RSO/LW/EXT/DOC/037bijl23 OPLEIDINGENSTRUCTUUR MACHINAAL HOUTBEWERKER 1 1. BESCHRIJVING Referentiekader: Nota WELZIJN OP HET WERK (SERV oktober 2004) SECTOR STOFFERING EN HOUTBEWERKING Beroepenstructuur

Nadere informatie