MEI met je adres! 15 Wat gebeurt er als. 2 Pensioenleeftijd omhoog: waarom? 9 WIN een ipad. Nu al leuk voor later

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEI 2014. met je e-mailadres! 15 Wat gebeurt er als. 2 Pensioenleeftijd omhoog: waarom? 9 WIN een ipad. Nu al leuk voor later"

Transcriptie

1 MEI 2014 Nu al leuk voor later 2 Pensioenleeftijd omhoog: waarom? 9 WIN een ipad met je adres! 15 Wat gebeurt er als

2 Pensioenleeftijd omhoog: waarom? 2 STIP verhoogde per 1 januari de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar. Dat is nodig om de pensioenen betaalbaar te houden, vertelt de kersverse fondsvoorzitter Thijs Jansen. De pensioenleeftijd gaat van 65 naar 67 jaar. Waarom? De levensverwachting stijgt sneller dan verwacht. We worden gemiddeld steeds ouder. Op zich goed nieuws natuurlijk! Maar dat kost de pensioenfondsen wel extra geld: ze moeten langer pensioen uitkeren dan eerder was verondersteld. Daarom verhoogde het kabinet de pensioenrichtleeftijd naar 67 jaar. Zodat de pensioenen ook op langere termijn betaalbaar blijven. Ook STIP heeft ervoor gekozen om de pensioenleeftijd dit jaar te verhogen. Groot voordeel: omdat we later beginnen met het uitkeren van pensioenen, kan de pensioenpremie omlaag. Kunnen STIP-deelnemers nog steeds eerder met pensioen? Zeker: eerder stoppen met werken blijft mogelijk. Als deelnemer kun je je pensioen eerder laten ingaan. Bijvoorbeeld tegelijk met je AOW, die de komende jaren in stappen omhoog gaat naar 67 jaar. Kies je voor vervroegen? Dan wordt het maandelijkse pensioenbedrag wel lager. Als fonds moeten we dan immers weer wat langer pensioen uitkeren. Pensioen uitstellen kan ook: als je langer doorwerkt tot aan je zeventigste verjaardag. Wat is je advies voor deelnemers van het pensioenfonds? Er verandert momenteel veel in pensioenland. Ook in de pensioenregeling van STIP gaat de komende jaren ongetwijfeld nog het nodige veranderen. Verdiep je daarom af en toe in je pensioen! Dan weet je zeker dat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

3 Kabinet verhoogt pensioenrichtleeftijd Mensen worden gemiddeld steeds ouder. En met de vergrijzing komen er dus ook steeds meer ouderen bij. Om de AOW ook in de toekomst betaalbaar te houden, verhoogt het kabinet in stappen de AOW-leeftijd: tot 67 jaar in Ook de richtleeftijd voor het aanvullende ouderdomspensioen (dat je via STIP opbouwt) is nu omhoog gegaan naar 67 jaar. Fondsen kunnen zelf kiezen of ze in hun eigen regeling al meegaan met deze verhoging. STIP koos ervoor om de pensioenleeftijd te verhogen. Je nieuwe opgebouwde pensioen In juni krijgen alle deelnemers die pensioen opbouwen bij STIP een brief. Daarin staat precies wat jouw nieuwe opgebouwde pensioenaanspraken zijn, na de aanpassing van de pensioenleeftijd naar Nieuw bestuur, zelfde kwaliteit De Stichting IKEA Pensioenfonds (STIP) krijgt een nieuw bestuursmodel. Secretaris Albert Martens geeft tekst en uitleg. Het kabinet komt per 1 juli met nieuwe spelregels voor pensioenfondsen. Het doel: de besturen van pensioenfondsen versterken. Ook STIP krijgt met die nieuwe regels te maken, licht Albert toe. Ons bestuur gaat per 1 juli op de schop. Zo gaan we van vier naar zes leden. Ook krijgen de gepensioneerden straks een eigen stem in het bestuur, naast de drie werkgevers- en twee werknemersleden. Verder verdwijnt de deelnemersraad vervolgt Albert. Deze gaat op in een nieuw verantwoordingsorgaan. Aan dit orgaan legt het bestuur verantwoording af over het beleid van het fonds. Ook adviseren de zeven leden van het verantwoordingsorgaan het bestuur over allerlei zaken.

4 4 Toegevoegde waarde Nieuw bestuursmodel of niet: hoofddoel van het fonds blijft een zo goed mogelijk pensioen voor medewerkers, benadrukt Albert. IKEA vraagt zich altijd af: hoe maken we de toegevoegde waarde voor de klant zo groot mogelijk? Tegen zo laag mogelijke kosten? Ook voor het pensioenfonds belangrijke uitgangspunten. We gaan voor zo goedkoop, maar ook zo goed mogelijk. Financieel gaat het na enkele magere jaren beter met STIP. De pensioenen gaan met 0,6% omhoog. Bij het beleggen gaat STIP zorgvuldig te werk, schetst Albert. Voortdurend wegen we af wat de risico s zijn. En of die in verhouding staan tot het verwachte rendement. Binnenkort gaan we de risicobereidheid van actieve deelnemers en gepensioneerden nader onderzoeken. Net als IKEA zelf luisteren we goed naar onze klanten. Wisselend voorzitterschap De functie van voorzitter wisselt elke twee jaar. De afgelopen periode was Thijs Jansen (bestuurslid namens de werknemers) secretaris en Albert Martens (namens de werkgevers) voorzitter. Sinds februari 2014 is dat andersom.

5 3Drie vragen aan Henk van der Meer Namens FNV Bondgenoten versterkt hij sinds kort het bestuur van STIP: Henk van der Meer. We stelden hem drie vragen. 5 Waarop richt je je als bestuurslid? Binnen het bestuur richt ik me vooral op communicatie. Waarom? Ik vind het belangrijk dat mensen nu al stilstaan bij later. Je werkt immers nú voor je pensioen. Hoe ben je de pensioenwereld ingerold? Ik ben ooit begonnen als vrijwilliger bij de vakbond. Ook heb ik als bestuurder bij diverse bedrijven gewerkt. Op die manier heb ik veel pensioenkennis opgebouwd. Dat komt me nu goed van pas. Als pensioenbestuurder moet je namelijk aan steeds strengere eisen voldoen. Werk je ook nog voor andere fondsen? Ja, zo n drie in totaal. Wat me aan STIP opvalt? Dat er nog niet zo veel gepensioneerden zijn. Heel veel mensen bouwen nu nog pensioen op. Belangrijk dus dat mensen snappen dat ze nu al werken voor hun pensioen. Mensen krijgen naast hun loon voor nu, ook loon voor later. Nieuwe bestuursmodellen Het kabinet wil het niveau van de besturen van pensioenfondsen verder verhogen. Pensioenfondsen moeten sinds dit jaar daarom voldoen aan strengere deskundigheidseisen. Ook krijgen ze per 1 juli te maken met nieuwe, wettelijk verplichte bestuursmodellen. Pensioenfondsen konden de afgelopen tijd kiezen uit vijf varianten. STIP heeft gekozen voor het zogenoemde paritaire model. Hierbij vormen vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en pensioengerechtigden samen het bestuur van het pensioenfonds. Zonder verplichte inbreng van externe deskundigen.

6 6 Don Snel (65): Ik zie niet op tegen mijn pensioen Een dag in de week werk ik nog bij IKEA Amersfoort. Ik geniet er nog echt van. Op mijn 58e ging ik met de vut bij toenmalige werkgever KPN. Maar thuiszitten als je nog geen zestig bent is helemaal niets. Ik was blij toen ik na een jaar parttime bij IKEA aan de slag kon. Eerst in de vulploeg, waar ik al om kwart voor zes begon. Op verzoek van mijn vrouw werk ik inmiddels overdag. Het geld zie ik vooral als een extraatje. Als ik niet zou werken zou ik ongeveer van hetzelfde bedrag rond moeten komen. Over twee jaar stop ik echt. Of ik daar tegenop zie? Nee hoor. Ik vermaak me prima thuis. Maar de sociale contacten ga ik dan wel missen. Thea Gravensteijn (62): Het is genoeg om van te leven Ik heb altijd in een winkel gewerkt. Toen de kinderen werden geboren ben ik een paar jaar gestopt. Ook heb ik een tijd voor mijn ouders gezorgd. Inmiddels werk ik al 8 jaar als caissière bij IKEA Amsterdam. Ik wil met pensioen gaan als ik 65 ben, dan werk ik er precies 10 jaar. Ik geniet er trouwens nog iedere dag van hoor. Het is erg leuk werk. Of ik weet hoeveel pensioen ik straks krijg? Toevallig hebben mijn man en ik onlangs samen aan de keukentafel gezeten om dat uit te zoeken. Het is genoeg om van te leven. Al zou meer natuurlijk altijd mooi meegenomen zijn.

7 Winie Wiegmans (65): Verdiep je eerder in je pensioen 7 Ik ben inmiddels gestopt als caissière bij IKEA. Maar thuiszitten is niets voor mij. Ik werk nog volop in mijn pedicurepraktijk. Dat blijf ik ook doen zolang mijn lichaam dat toelaat. Ook doe ik veel vrijwilligerswerk. Voordat ik bij IKEA aan de slag ging hadden mijn man en ik een eigen bedrijf. We hadden dus geen pensioenregeling. Maar natuurlijk hebben we wel geld opzij gezet voor later. Omdat ik maar 12 uur per week werk, bouwde ik bij STIP niet veel pensioen op. Daar was ik me van bewust. Toch viel het eindbedrag me nog tegen. Ik denk dat dat voor meer gepensioneerden geldt.ik raad mensen dan ook aan om ook zelf iets te regelen voor later. Los van de pensioenregeling. Het loont echt om je al eerder in je pensioen te verdiepen. Huib van Nijkerk (66): Ik heb zelfs mijn heftruckrijbewijs gehaald Mijn kennissen keken best raar op toen ik in 2009 bij IKEA aan de slag ging. Van projectleider bij TIBN installatietechniek naar vakkenvuller. Maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Op mijn 60e ging ik met pre-pensioen, maar al na een jaar ben ik weer aan het werk gegaan. Toen waren alle klusjes rond het huis wel gedaan. Ik vind het heerlijk. Lekker met mijn handen bezig zijn, tussen de mensen. Ik heb onlangs zelfs mijn heftruckrijbewijs gehaald. Ik werk nu drie tot vier ochtenden in de week. Ik wil ook nog helemaal niet stoppen als ik 67 ben. Laat mij maar lekker doorgaan.

8 8 Mieke van Hattum (59): Frankrijk lonkt Ik werk al 11 jaar op het Service Office van IKEA als receptioniste. Dit is de eerste baan waarbij ik pensioen opbouw. Bij mijn vorige werkgevers was die mogelijkheid er niet. Of je moest eerst zelf heel veel geld inleggen. Op dit moment ben ik druk aan het rekenen. Wij hebben namelijk een prachtig huis in Frankrijk gekocht. Over 2,5 jaar gaat mijn man met pensioen. Het liefst willen we dan daar gaan wonen. Maar dat moet natuurlijk financieel wel mogelijk zijn. Ik ben er nog niet helemaal uit. Misschien moet ik nog een paar jaar langer doorwerken. Niet tegen mijn zin overigens. Ik heb het enorm leuk bij IKEA. Maar het heerlijke leven op het Franse platteland lonkt natuurlijk wel. Jos Klompenhouwer (67): Voor mij telde vooral het werkplezier Ik had best nog een jaartje extra willen doorwerken bij IKEA Amersfoort. Al werd het werk fysiek wat zwaar. Op mijn 66e ben ik gestopt. Maar ik mis de gezelligheid wel. Zeven jaar heb ik er een paar ochtenden in de week gewerkt. Ik zorgde voor de bevoorrading in de winkel en coachte nieuwe medewerkers. Toen ik 57 was kwam ik door een reorganisatie bij mijn toenmalige werkgever de Rabobank thuis te zitten. Met een prima regeling trouwens. Maar het voelde nog niet goed om te stoppen met werken. Rond die tijd ging IKEA in Amersfoort open. Dus heb ik me gemeld. Ik heb ervan genoten. Vooral het inwerken van nieuwe medewerkers vond ik erg leuk. Voor het extra pensioen hoefde ik het niet te doen, de Rabobank heeft een goede pensioenregeling. Voor mij telde vooral het werkplezier.

9 WIN een ipad! 9 Geef je adres door en win een ipad! STIP let op de kosten én op het milieu! Daarom versturen we steeds meer informatie digitaal. Wil jij je pensioeninfo ook lekker handig in je mailbox ontvangen? Geef dan nu je adres aan ons door via het formulier adres of telefoonnummer. Dit formulier vind je in het deelnemersportaal van de website: Iedereen die voor 1 juli zijn adres aan ons geeft, maakt kans op een ipad! Hoe kan ik inloggen op het deelnemersportaal? Op het deelnemersportaal kun je inloggen met je gebruikersnaam (deze staat op het pensioenoverzicht 2012 en 2013) en je wachtwoord. Je gebruikersnaam begint met SIP gevolgd door 6 cijfers. Ben je de gegeven(s) kwijt? Ga naar de site en vraag eenvoudig een nieuw wachtwoord en/of gebruikersnaam aan. Geef ons snel je adres door Als je ons voor 1 juli 2014 jouw adres geeft en je pensioeninformatie in je mailbox ontvangt, maak je kans op een ipad. Deze wordt in juli verloot. * Wij gebruiken jouw adres alleen voor onze pensioen-administratie. Wij geven je adres en telefoonnummer dus nooit aan derden.

10 10 Meld je aan voor het webinar op 5 juni 2014 Wil je meer weten over je pensioenregeling bij STIP en de laatste ontwikkelingen op pensioengebied? Meld je dan aan voor een webinar van STIP op donderdag 5 juni Het duurt van uur tot uur. Log thuis in op je eigen computer en volg de presentatie over pensioen. We vertellen je meer over je pensioenoverzicht, onze pensioenregeling en welke keuzes je hebt, als je met pensioen gaat. Via de chat-box kun je tijdens de bijeenkomst vragen stellen. Een makkelijke manier om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen! Voor dit webinar kun je je via de website van STIP opgeven.

11 Hoe staan we er voor? 11 STIP staat er na een moeilijke tijd weer wat beter voor. De dekkingsgraad (onze financiële thermometer ) ligt al een tijdje ruim boven de 100%. De pensioenen zijn dit jaar daarom weer omhoog gegaan. De dekkingsgraad is een percentage dat laat zien hoe een pensioenfonds ervoor staat. Is de dekkingsgraad 100%? Dan hebben we precies genoeg geld om alle pensioenen te kunnen betalen, nu en in de toekomst. Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter STIP er financieel voor staat. Pensioenen omhoog Dit voorjaar is onze dekkingsgraad rond de 120 %. En eind vorig jaar was onze dekkingsgraad 114,9%. Ruim boven de 100% dus. Daarom gaan de pensioenen dit jaar weer omhoog, met 0,6%. Ook het pensioen wat je tot nu toe hebt opgebouwd stijgt met 0,6 %.Prijzen en lonen stijgen immers ook. Het bestuur bekijkt elk jaar opnieuw of het mogelijk is zo n toeslag te geven. De afgelopen jaren kon dat niet.

12 12 Pensioenoverzicht in de bus In juni 2014 ontvang je van STIP je pensioenoverzicht. Als je pensioen opbouwt bij STIP krijg je elk jaar zo n pensioenoverzicht. Hierin kun je zien wat je opge bouwde pensioen is bij STIP. Alle pensioenfondsen doen dit op dezelfde manier. Het is belangrijk je pensioenoverzicht te bewaren. Je vindt jouw pensioenoverzicht ook op het deelnemersportaal van Makkelijk: dan kun je het niet kwijt raken! Op het deelnemersportaal kun je inloggen met je gebruikersnaam (deze staat op het pensioenoverzicht 2012 en 2013) en je wachtwoord. (Je gebruikersnaam begint met SIP gevolgd door 6 cijfers.) Ben je de gegeven(s) kwijt? Ga naar de site en vraag eenvoudig een nieuw wachtwoord of gebruikersnaam aan. Zo kun je altijd bij de gegevens over jouw pensioen. Waarom is het pensioenoverzicht belangrijk? Op het pensioenoverzicht of UPO staat precies wat je per 31 december 2013 aan pensioen hebt opgebouwd. En hoeveel pensioen je kunt bereiken op de pensioendatum. Het pensioenoverzicht is gebaseerd op je salaris. Op 1 januari 2014 is de pensioenleeftijd van STIP verhoogd naar 67 jaar. In het pensioenoverzicht is hier nog geen rekening mee gehouden. Ook heeft STIP de pensioenen per 1 januari 2014 verhoogd met 0,6 %. Ook deze verhoging zie je nu niet op je pensioenoverzicht 2013 staan. Heb je vroeger ook bij een andere werkgever gewerkt? Dan heb je daar misschien ook pensioen opgebouwd. Als slaper bij een pensioenfonds krijg je niet elk jaar, maar eens in de vijf jaar een pensioenbericht. Meer weten over je pensioenoverzicht? Kijk op

13 13 Nieuw verantwoordingsorgaan Per 1 juli 2014 treedt de Wet versterking bestuur pensioenfondsbestuur in werking. Als gevolg hiervan moeten alle pensioenfondsen hun bestuursmodel aanpassen. Het verantwoordingsorgaan wordt opnieuw vorm gegeven. Nieuw verantwoordingsorgaan De wetgever wil met de nieuwe wet de overlap in taken en bevoegdheden tussen verantwoordingsorgaan en deelnemersraad wegnemen. De huidige deelnemersraad komt te vervallen. Er komt een nieuw verantwoordingsorgaan. Dit nieuwe verantwoordingsorgaan krijgt 7 leden: 5 namens de deelnemers, 1 namens de werkgever en 1 namens de pensioengerechtigden. Het verantwoordingsorgaan brengt adviezen uit aan het bestuur van STIP. Het bestuur legt op zijn beurt verantwoording af aan het verantwoordingsorgaan over het beleid en de manier waarop dat is uitgevoerd. Verkiezingen Voor de invulling van het nieuwe verantwoordingsorgaan ging STIP op zoek naar 5 leden namens de deelnemers van STIP en 1 lid namens de gepensioneerden. Namens de werkgevers (IKEA Nederland en Inter IKEA Systems) zal ook 1 lid van het verantwoordingsorgaan worden benoemd. Alle medewerkers van IKEA die bij STIP pensioen opbouwen, kregen daarover een brief. Bij het drukken van deze STIP krant was het nog niet bekend wie de leden van het verantwoordingsorgaan zijn. Binnenkort zijn hiervoor verkiezingen. Alle actieve deelnemers ontvangen hierover een brief, om te stemmen op de website.

14 14 Jij doet wat, STIP doet wat De pensioenadministratie maakt gebruik van gegevens die IKEA aanlevert. Zoals je salaris. Dagelijks vergelijkt het pensioenfonds de gegevens met de Gemeentelijke Basisadministratie. Zo zijn adresgegevens altijd actueel. Jij hoeft niets te doen bij: Adreswijziging. Aanmelding van gehuwd of geregistreerd partner. Aanmelding van geboorte van je kind. Adoptie van een kind. Aanmelding van scheiding/ ontbinding geregistreerd partnerschap. Veranderingen in je salaris of contract (dit geeft IKEA door). Jij laat het STIP weten: Als je ongeregistreerd samenwoont (zonder samenlevingscontract) en je wilt je partner in aanmerking laten komen voor part nerpensioen. Je moet aan STIP aantonen dat jij en je partner meer dan 5 jaar op hetzelfde adres wonen. Als je naar het buitenland verhuist (of in het buitenland verhuist). Let op: dit geldt ook als je niet meer bij IKEA werkt en dus slaper of pensioengerechtigde bent bij STIP. Als je in het buitenland gaat scheiden of kinderen krijgt. Als je na je scheiding je pensioen wil verevenen. Je ex heeft recht op de helft van je ouderdomspensioen, jij hebt dat recht ook. Om dit te regelen vul je een formulier in voor verevening ( Als je je pensioen dat je bij STIP hebt opgebouwd, wil overdragen naar je nieuwe werkgever, regel je dit via je nieuwe werkgever. Als je pas bij IKEA werkt en je wilt je vorige pensioen overdragen naar STIP, regel je dat makkelijk online via het deelnemersportaal. Je kunt het formulier waardeoverdracht ook printen en per post opsturen (

15 15 Wat gebeurt er als Je overlijdt? Bij STIP is een partner- en wezenpensioen geregeld. Dit is inkomen als jij overlijdt. Je nabestaanden ontvangen van STIP automatisch alle gegevens en STIP neemt contact met hen op en betaalt aan je partner en/of kinderen maandelijks een nabestaandenpensioen. Je ziek of arbeidsongeschikt wordt? Als je tijdelijk ziek bent, betaalt IKEA je salaris. Van dat salaris wordt jouw pensioenpremie betaald. Je pensioenopbouw gaat dus gewoon door. Als je door ziekte blijvend arbeidsongeschikt wordt, dan hoef je geen pensioenpremie meer te betalen. De opbouw van je pensioen loopt door. De premie wordt voor jou betaald. Je voor een deel arbeidsongeschikt wordt? Dan betaal je alleen premie over het deel dat je nog kan werken. Je bijna met pensioen gaat? Je ontvangt van STIP 6 maanden voor je 67e verjaardag een brief waarin je je gegevens kunt controleren en je bankrekeningnummer invult. Hierop kun je ook aangeven of je langer wilt doorwerken. Als je langer wilt doorwerken moet je dit altijd even overleggen met je leidinggevende en HR. Je kunt bij STIP ook eerder stoppen met werken, bijvoorbeeld op de datum dat ook je AOW ingaat. De hoogte van je pensioen kun je berekenen met de pensioenplanner. Als je eerder met pensioen wilt, kun je dit aangeven bij STIP. Let op: als je eenmaal hebt aangegeven dat je eerder wilt stoppen of langer wilt doorwerken, kun je dit niet meer wijzigen.

16 Kan ik mijn pensioen eerder laten ingaan? Dat kan! Per 1 januari 2014 ging de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar. Tegelijkertijd gaat de AOW-leeftijd de komende jaren namelijk in stappen omhoog. Ga je tussen nu en 2021 met pensioen? Dan kun je tijdelijk te maken krijgen met minder inkomen: tussen het moment dat je voor het eerst AOW krijgt. En het moment dat je je eerste pensioen van STIP ontvangt. Gelukkig kun je je pensioen nog steeds vervroegen. Op die manier kun je je AOW en je STIP-pensioen tegelijk laten ingaan. Let op: je maandelijkse pensioenbedrag wordt bij vervroegen wel iets lager. Je kunt dit op de site gemakkelijk zelf berekenen met de pensioenplanner. Zo kun je zien wat er met jouw pensioenuitkering gebeurt als je eerder stopt met werken. Bijvoorbeeld niet als je 67 bent, maar op de datum dat ook je AOW uitkering begint. Hoe kom ik er achter of ik bij andere werkgevers ook pensioen heb? Dit kun je zelf nakijken in het pensioenregister. Ga hiervoor naar en log in met je DigiD. Je ziet het pensioen dat je opgebouwd hebt bij alle pensioenfondsen. Samen met je AOWuitkering kun je zo in beeld krijgen hoeveel pensioen je straks krijgt als je niet meer werkt. STIP krant 2014, 5e editie Uitgave: stichting IKEA Pensioenfonds Teksten en redactie: Syntrus Achmea m.m.v. Textuur Vormgeving: zwaan en vos Fotografie: IKEA

Bulletin. Heb ik straks genoeg geld?

Bulletin. Heb ik straks genoeg geld? Bulletin BANDEN juli 2014 13 Voor werkgevers en werknemers aangesloten bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Banden- en Wielenbranche Heb ik straks genoeg geld? Hoeveel pensioen krijgt u later? Veel

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Mijn pensioenregeling 2017 Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw januari 2017 Inhoud 1. Alstublieft! Uw pensioenregeling Pensioen hoort bij uw werk. Misschien staat u er nu

Nadere informatie

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Welkomstbrief Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Welke informatie krijg je over je pensioen? 4 1.2 Wat is pensioen? 4 1.3 Welke pensioenregeling heb je? 4 1.4 Heb

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Stichting St. Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Presentatie over het. Uniform Pensioen Overzicht 15 mei 2013

Stichting St. Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Presentatie over het. Uniform Pensioen Overzicht 15 mei 2013 Pagina 1 Stichting St. Stichting Pensioenfonds Avery Dennison Presentatie over het Uniform Pensioen Overzicht 15 mei 2013 mei 2012 Pagina 2 1. Agenda 1. Opening 2. Wat is pensioen? 3. UPO 4. Als er iets

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Mijn pensioenregeling 2019 Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Februari 2019 Inhoud 1. Alstublieft! Uw pensioenregeling Pensioen hoort bij uw werk. Misschien staat u er

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Heb ik straks genoeg geld? INHOUDSOPGAVE 1 Heb ik straks genoeg geld? 2 De pensioenplanner 6 Altijd het juiste antwoord

Nieuwsbrief. Heb ik straks genoeg geld? INHOUDSOPGAVE 1 Heb ik straks genoeg geld? 2 De pensioenplanner 6 Altijd het juiste antwoord Nieuwsbrief MEI 2014 INHOUDSOPGAVE 1 Heb ik straks genoeg geld? 2 De pensioenplanner 6 Altijd het juiste antwoord Heb ik straks genoeg geld? Hoeveel pensioen krijgt u later? Veel mensen hebben geen idee.

Nadere informatie

Je partner en kinderen krijgen een pensioen als je overlijdt. Je bouwt bij ons ook partnerpensioen en wezenpensioen op. Overlijd je? Dan geldt dit.

Je partner en kinderen krijgen een pensioen als je overlijdt. Je bouwt bij ons ook partnerpensioen en wezenpensioen op. Overlijd je? Dan geldt dit. Alsjeblieft! Dit is laag 2 van pensioen 1-2-3 Je leest wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. In deze laag 2 staan alle belangrijke kenmerken van onze pensioenregeling. Je leest hier meer

Nadere informatie

Jouw Delta Lloyd Pensioen in het kort

Jouw Delta Lloyd Pensioen in het kort Jouw Delta Lloyd Pensioen in het kort Deze brochure is bedoeld voor alle medewerkers van Delta Lloyd die 18 jaar of ouder zijn en geeft je een goed overzicht van je pensioenregeling. Jouw Delta Lloyd Pensioen

Nadere informatie

JUN 2015. Lees over: Verantwoordingsorgaan 15 Bijna met pensioen? En nog veel meer. 3 Bestuur 8 Onze beleggingen 10 Het nieuwe. Nu al leuk voor later

JUN 2015. Lees over: Verantwoordingsorgaan 15 Bijna met pensioen? En nog veel meer. 3 Bestuur 8 Onze beleggingen 10 Het nieuwe. Nu al leuk voor later JUN 2015 Nu al leuk voor later Lees over: 3 Bestuur 8 Onze beleggingen 10 Het nieuwe Verantwoordingsorgaan 15 Bijna met pensioen? En nog veel meer 2 Woord vooraf Je pensioen: daar denk je misschien niet

Nadere informatie

Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek

Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek Uw onderneming is actief in de Metaal en Techniek. Daarom is het pensioen van uw werknemers ondergebracht bij Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT).

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. Uw pensioenregeling verandert opnieuw. #12 februari 15 P4 P6. Pensioenfonds

Pensioen Nieuws. Uw pensioenregeling verandert opnieuw. #12 februari 15 P4 P6. Pensioenfonds Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE www.pensioenfondsavebe.nl #12 februari 15 1 Uw pensioenregeling verandert opnieuw 3 Interview met Manager Martien Smid 4 Onze dekkingsgraad

Nadere informatie

15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling

15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling Er verandert wat aan je pensioen 15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling Over de pensioenleeftijd en de AOW 1. Moet ik nu blijven werken tot 67 jaar? Het pensioen dat je vanaf

Nadere informatie

Een nieuwe baan. Je toekomst uitgestippeld

Een nieuwe baan. Je toekomst uitgestippeld Een nieuwe baan Je toekomst uitgestippeld Inhoud Je nieuwe baan en StiPP 2 Verandert er iets aan mijn pensioen? 4 Niet elke pensioenregeling is hetzelfde 5 Waardeoverdracht naar StiPP 7 Je nieuwe baan

Nadere informatie

Onderwerp: welkom bij Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken

Onderwerp: welkom bij Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken 1234AB99 De heer AB Voorbeeld Straat 99 1234 AB WOONPLAATS Datum 7 mei 2015 Klantnummer 021-0123456789-01 Onderwerp welkom bij Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Geachte heer Voorbeeld Per 15

Nadere informatie

Mijn Pensioen. Makkelijk uw pensioen plannen in Mijn PME

Mijn Pensioen. Makkelijk uw pensioen plannen in Mijn PME Mijn Pensioen Misschien kijkt u ernaar uit: stoppen met werken. Tijd voor uzelf en genieten van uw oude dag. Of wilt u juist langer blijven werken? In deze brochure leest u alles over de keuzes die u kunt

Nadere informatie

Nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2015. Geachte heer, mevrouw,

Nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2015. Geachte heer, mevrouw, Nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2015 Geachte heer, mevrouw, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Thales Nederland. Per 1 januari 2015 heeft Pensioenfonds Thales een nieuwe pensioenregeling.

Nadere informatie

Waardeoverdracht. Het opgebouwde pensioen meenemen naar jouw nieuwe pensioenuitvoerder

Waardeoverdracht. Het opgebouwde pensioen meenemen naar jouw nieuwe pensioenuitvoerder Waardeoverdracht Het opgebouwde pensioen meenemen naar jouw nieuwe pensioenuitvoerder GEFELICITEERD! EEN NIEUWE BAAN Een nieuwe baan, andere collega s en misschien wel andere werkzaamheden. Een nieuwe

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten De heer/mevrouw A. START STRAAT 1234 1234 AA WOONPLAATS behandeld door telefoonnummer ons kenmerk Klant Team StiPP (088) 008 40 60 950. briefcodering burgerservicenummer datum Betreft: Welkomstbericht

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS Er verandert iets in de werksituatie van je werknemer Wat betekent dat voor je en jouw werknemer? Situatie Actie Nieuw in dienst Je meldt jouw werknemer aan via de mutatiebestanden. Hij krijgt van ons

Nadere informatie

blad ONS PENSIOEN ACTUELE ONDERWERPEN OVER Ontmoet mij op www.onsbpfschilders.nl DEKKINGSGRAAD de laatste ontwikkelingen 4

blad ONS PENSIOEN ACTUELE ONDERWERPEN OVER Ontmoet mij op www.onsbpfschilders.nl DEKKINGSGRAAD de laatste ontwikkelingen 4 Pensioen blad voor ondernemers december 2014 ONS PENSIOEN GAAT OPNIEUW VERANDEREN 2 DEKKINGSGRAAD de laatste ontwikkelingen 4 Invoering nieuwe wet: PENSIOENLOON ANDERS BEPAALD 4 OVERLIJDEN EN DE ZORG VOOR

Nadere informatie

Pensioen aanvullende pensioenregelingen. Wat krijg je in onze aanvullende regelingen? Extra ouderdomspensioen. Laag 1.

Pensioen aanvullende pensioenregelingen. Wat krijg je in onze aanvullende regelingen? Extra ouderdomspensioen. Laag 1. Pensioen 1-2-3 aanvullende pensioenregelingen Werk je bij een werkgever die bij ons is aangesloten, dan bouw je automatisch ouderdomspensioen bij ons op in de basispensioenregeling. Daarnaast kan je werkgever

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS

STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS De pensioenregeling van SBZ STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS Uw pensioen bij SBZ Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SBZ) is het pensioenfonds voor de zorgverzekeringssector

Nadere informatie

PENSIOENNIEUWS. Pensioenfonds Avebe

PENSIOENNIEUWS. Pensioenfonds Avebe PENSIOENNIEUWS Pensioenfonds Avebe Kort & Bondig Onlangs is het opbouwpercentage voor 2019 vastgesteld. Voor 2019 is het opbouwpercentage 1,738%. Dit is gelijk aan het fiscale maximale opbouwpercentage.

Nadere informatie

Introductiebrochure WELKOM BIJ SPD

Introductiebrochure WELKOM BIJ SPD Introductiebrochure WELKOM BIJ SPD Welkom bij SPD U werkt net (of opnieuw) als dierenarts in loondienst of u bent onlangs een eigen praktijk gestart. Een goed moment om stil te staan bij uw pensioen. Als

Nadere informatie

Handleiding Dashboard. Pensioenfonds Vervoer

Handleiding Dashboard. Pensioenfonds Vervoer Handleiding Dashboard Pensioenfonds Vervoer Zo kijk je naar je pensioen! Kijk af en toe naar je pensioen. Hoeveel pensioen kun je verwachten? En is het genoeg? Bekijk het gevolg van verschillende keuzes.

Nadere informatie

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld?

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Stichting PENSIOENFONDS CAPGEMINI Nederland Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

DEC Alsjeblieft, de STIP Pensioenkrant! 2. Pensioenleeftijd van 67 naar 68 jaar 5. 4 Veranderingen in de pensioenregeling. Nu al leuk voor later

DEC Alsjeblieft, de STIP Pensioenkrant! 2. Pensioenleeftijd van 67 naar 68 jaar 5. 4 Veranderingen in de pensioenregeling. Nu al leuk voor later DEC 2017 Nu al leuk voor later Alsjeblieft, de STIP Pensioenkrant! 2 4 Veranderingen in de pensioenregeling Pensioenleeftijd van 67 naar 68 jaar 5 VOORWOORD 2Alsjeblieft, de STIP Pensioenkrant! In deze

Nadere informatie

Veelgestelde vragen en antwoorden

Veelgestelde vragen en antwoorden Veelgestelde vragen en antwoorden Algemeen 1. Wat is een UPO? UPO staat voor Uniform Pensioenoverzicht. Het UPO geeft u inzicht in uw huidige en toekomstige financiºle situatie (en de situatie voor uw

Nadere informatie

BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING 2014

BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING 2014 BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING 2014 STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS INHOUDSOPGAVE 1 2 3 4 4.1 4.2 5 5.1 6 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 7 7.1 7.2 7.3 7.4 8 8.1 8.2 9 9.1 9.2 9.3 9.4 9.5 10 10.1 10.2 10.3

Nadere informatie

Het AVEBE Pensioen samengevat

Het AVEBE Pensioen samengevat Het AVEBE Pensioen samengevat Deze folder is bedoeld voor alle medewerkers die bij AVEBE in dienst zijn getreden. Pensioenfonds Ouderdomspensioen: het AVEBE Pensioen vanaf uw pensionering Het AVEBE Pensioen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Pagina

Inhoudsopgave. Pagina Welkom bij ABP geef uw pensioen een goede start Inhoudsopgave Pagina Wie is ABP 4 Uitgebreide informatie volgt 6 Over pensioen 8 Wat kost het ABP-pensioen? 10 Hoeveel pensioen krijgt u straks? 12 Aanvullen

Nadere informatie

blad ons pensioen actuele onderwerpen over Ontmoet mij op www.onsbpfschilders.nl Overlijden en gaat opnieuw veranderen 2 nabestaanden 6

blad ons pensioen actuele onderwerpen over Ontmoet mij op www.onsbpfschilders.nl Overlijden en gaat opnieuw veranderen 2 nabestaanden 6 Pensioen blad voor werknemers december 2014 Ons pensioen gaat opnieuw veranderen 2 DEKKINGSGRAAD de laatste ontwikkelingen 4 Wijziging pensioenreglement: ook voor arbeidsongeschikte deelnemers 4 Overlijden

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Excedentregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over jouw

Nadere informatie

Uw pensioen bij Avebe Over wat er voor u belangrijk is als het om uw pensioen gaat. Pensioenfonds Avebe

Uw pensioen bij Avebe Over wat er voor u belangrijk is als het om uw pensioen gaat. Pensioenfonds Avebe Uw pensioen bij Avebe Over wat er voor u belangrijk is als het om uw pensioen gaat Pensioenfonds Avebe Wat is het belangrijkste dat ik moet weten? Wat is nog meer handig om te weten? Ik wil alles weten

Nadere informatie

Een nieuwe baan. Uw toekomst uitgestippeld

Een nieuwe baan. Uw toekomst uitgestippeld Een nieuwe baan Uw toekomst uitgestippeld Inhoud Uw nieuwe baan en StiPP 2 Verandert er iets aan mijn pensioen? 4 Niet elke pensioenregeling is hetzelfde 6 StiPP is er voor u! 8 Uw nieuwe baan en StiPP

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN. Algemeen

VEELGESTELDE VRAGEN. Algemeen Algemeen 1 Wat is een UPO? UPO staat voor Uniform Pensioenoverzicht. Het UPO geeft u inzicht in uw huidige en toekomstige financiële situatie (en de situatie voor uw eventuele nabestaanden) bij pensionering,

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Delta Lloyd. U bouwt via pensioen bij ons op zolang u in dienst bent bij deze werkgever. Dit geldt wanneer u 21 jaar of ouder bent. In dit Pensioen

Nadere informatie

Overlijden. Wat is er geregeld voor uw nabestaanden?

Overlijden. Wat is er geregeld voor uw nabestaanden? Overlijden Wat is er geregeld voor uw nabestaanden? Leeswijzer Deze brochure is opgebouwd uit vier delen: Wat houdt 1. Wat houdt in? In dit eerste deel vindt u algemene informatie. Ook vindt u hier informatie

Nadere informatie

Pensioen in zicht. Uw toekomst uitgestippeld

Pensioen in zicht. Uw toekomst uitgestippeld Pensioen in zicht Uw toekomst uitgestippeld 1 Inhoud Bijna met pensioen 2 Pensioen voor uw partner 4 Waar moet u op letten 5 StiPP is er voor u 6 Bijna met pensioen Wordt u binnenkort 67 jaar? Dan is het

Nadere informatie

Brochure pensioenregeling C van Pensioenfonds ANWB. Voor medewerkers van Unigarant

Brochure pensioenregeling C van Pensioenfonds ANWB. Voor medewerkers van Unigarant Brochure pensioenregeling C van Pensioenfonds ANWB Voor medewerkers van Unigarant Revisiedatum 1 januari 2010 INHOUDSOPGAVE 1. Wanneer bouw ik ouderdomspensioen op?... 4 2. Wanneer kan ik met pensioen?...

Nadere informatie

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe Pensioenfonds Avebe Pensioen 1-2-3 Meer informatie over uw pensioenregeling Welkom bij Pensioenfonds Avebe. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Delta Lloyd. U bouwt via pensioen bij ons op, zolang u in dienst bent bij deze werkgever. Dit geldt wanneer u 21 jaar of ouder bent. In dit Pensioen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Pensioenfonds Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Als beide ouders overleden zijn, wordt het wezenpensioen verdubbeld. Ieder kind krijgt dan een bedrag ter hoogte van 28% van het ouderdomspensioen.

Als beide ouders overleden zijn, wordt het wezenpensioen verdubbeld. Ieder kind krijgt dan een bedrag ter hoogte van 28% van het ouderdomspensioen. 17 maart 2017 Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijg je vanaf de eerste dag van de maand waarin je 67 jaar wordt

Nadere informatie

Welk weer het ook wordt

Welk weer het ook wordt Welk weer het ook wordt Je blijft zelf invloed houden op je eigen pensioen www.pensioenpostnl.nl Pensioenfonds PostNL heeft een nieuwe pensioenregeling. Deze regeling geldt per 1 januari 2014. Nieuwe pensioenregeling

Nadere informatie

Ga je met pensioen? Dan krijg je ouderdomspensioen zolang je leeft.

Ga je met pensioen? Dan krijg je ouderdomspensioen zolang je leeft. 29 december 2016 Welkom bij Pensioenfonds Recreatie. In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk om te weten, bijvoorbeeld als je van baan verandert.

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS Er verandert iets in de werksituatie van uw werknemer Wat betekent dat voor u en uw werknemer? Situatie Nieuw in dienst Actie U meldt uw werknemer aan via de mutatiebestanden. Hij krijgt van ons binnen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Hoe zit het met mijn pensioen in het vervoer?

Hoe zit het met mijn pensioen in het vervoer? We zorgen ervoor dat u goed zit Hoe zit het met mijn pensioen in het vervoer? Als u geboren bent vóór 1950 Printvriendelijke versie Waarom deze brochure? Veel mensen denken bij het woord pensioen aan het

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over je pensioen. Die vind

Nadere informatie

STICHTING PENSIOENFONDS VNU PENSIOENBROCHURE VNU-A REGELING

STICHTING PENSIOENFONDS VNU PENSIOENBROCHURE VNU-A REGELING STICHTING PENSIOENFONDS VNU PENSIOENBROCHURE VNU-A REGELING Bijlage bij Startbrief INHOUDSOPGAVE Pagina Wat is pensioen? 1 Inleiding 1 1. Wanneer bouw ik ouderdomspensioen op? 2 2. Wanneer kan ik met

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Beschikbare premieregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

In het kort. Uw Pensioen. Scheiden Verhuizen Gaat u bijna met pensioen?

In het kort. Uw Pensioen. Scheiden Verhuizen Gaat u bijna met pensioen? Uw Pensioen In het kort 3 Welkom 10 4 Wat is pensioen? 11 6 Nabestaandenpensioen 14 8 Wanneer verandert uw pensioen? Scheiden Verhuizen Gaat u bijna met pensioen? Meer weten? www.bpfkunststof-rubber.nl

Nadere informatie

Wilt u weten hoeveel pensioen u in totaal heeft opgebouwd, dus ook bij vorige werkgevers? Kijk dan op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Wilt u weten hoeveel pensioen u in totaal heeft opgebouwd, dus ook bij vorige werkgevers? Kijk dan op www.mijnpensioenoverzicht.nl. 26 januari 2016 Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen U krijgt ouderdomspensioen vanaf uw pensioendatum. Het pensioen stopt als u overlijdt. Het ouderdomspensioen is een aanvulling op

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

blad HIER BEN IK WEER! EN IK HEB JULLIE WEER VEEL TE VERTELLEN Wil je meer weten over de veranderingen in je pensioen?

blad HIER BEN IK WEER! EN IK HEB JULLIE WEER VEEL TE VERTELLEN Wil je meer weten over de veranderingen in je pensioen? Pensioen blad voor werknemers februari 2014 ONZE PENSIOEN- REGELING IS GEWIJZIGD 2 NIEUWE PENSIOENPLANNER wat kan je ermee? 4 JE WORDT ARBEIDS- ONGESCHIKT...wat nu? 6 DEKKINGSGRAAD de laatste ontwikkelingen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, September 2014. Geachte heer Voorbeeld,

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, September 2014. Geachte heer Voorbeeld, De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, September 2014 Geachte heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen?

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in de Pensioenregeling Westland Utrecht Hypotheekbank (WUH). Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw

Nadere informatie

Jouw pensioenkeuzes. Lees deze folder voordat je het formulier Jouw pensioenkeuzes invult.

Jouw pensioenkeuzes. Lees deze folder voordat je het formulier Jouw pensioenkeuzes invult. Jouw pensioenkeuzes Lees deze folder voordat je het formulier Jouw pensioenkeuzes invult. Jouw pensioenkeuzes Het is zover. Je gaat (bijna) met pensioen. Gewoon op de afgesproken datum of je eerder gekozen

Nadere informatie

Jouw pensioenkeuzes. Lees deze folder voordat je het formulier Jouw pensioenkeuzes invult.

Jouw pensioenkeuzes. Lees deze folder voordat je het formulier Jouw pensioenkeuzes invult. Jouw pensioenkeuzes Lees deze folder voordat je het formulier Jouw pensioenkeuzes invult. Jouw pensioenkeuzes Het is zover. Je gaat (bijna) met pensioen. Gewoon op de afgesproken datum of je eerder gekozen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten De heer/mevrouw A. START STRAAT 1234 1234 AA WOONPLAATS behandeld door telefoonnummer ons kenmerk Klant Team StiPP (088) 008 40 60 950. briefcodering burgerservicenummer datum Betreft: Welkomstbericht

Nadere informatie

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld,

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld, De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2016 Beste heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen? Dan

Nadere informatie

uw pensioen is onder de pannen

uw pensioen is onder de pannen uw pensioen is onder de pannen de pensioenregeling voor de handel in bouwmaterialen uitgelegd bpfhibin.nl stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de handel in bouwmaterialen Inhoudsopgave Uw pensioen:

Nadere informatie

Werkt u in deeltijd of gaat u in deeltijd werken, dan bouwt u vanaf dat moment naar rato pensioen op.

Werkt u in deeltijd of gaat u in deeltijd werken, dan bouwt u vanaf dat moment naar rato pensioen op. 7 juni 2016 Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen U bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Cargill. Standaard krijgt u dit ouderdomspensioen vanaf uw 67e

Nadere informatie

blad Ontmoet Paul op www.onsbpfschilders.nl wat vinden blijft gelijk 5 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 Premie in 2015:

blad Ontmoet Paul op www.onsbpfschilders.nl wat vinden blijft gelijk 5 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 Premie in 2015: Pensioen blad voor ondernemers april 2015 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 wat vinden we van ons pensioenfonds 4 Premie in 2015: pensioenpremie blijft gelijk 5 Welk pensioenloon

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. #8 december 12

Pensioen Nieuws. #8 december 12 Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE #8 december 12 1 AVEBE Pensioenfonds doet het goed in spannende tijden 2 Wolter Bouwmeester stopt als bestuurslid Nieuwe uitvoerder Pensioenspaarregeling

Nadere informatie

Nieuw bestuurslid Ronald van Hees over ontwikkelingen bij SBZ

Nieuw bestuurslid Ronald van Hees over ontwikkelingen bij SBZ Nieuwsbrief van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars april 2014 Nieuw bestuurslid Ronald van Hees over ontwikkelingen bij SBZ Het bestuur van SBZ telt een nieuw gezicht. Ronald van Hees,

Nadere informatie

Pensioen. in het kort

Pensioen. in het kort Pensioen in het kort 1 2 Inhoud 1. Het pensioen in het kort 4 2. Uw ouderdomspensioen in het kort 5 3. Hoeveel (ouderdoms)pensioen krijgt u straks? 7 4. Pensioen voor uw partner en kinderen 10 5. Wanneer

Nadere informatie

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015 Uitkeringsovereenkomst Actieve deelnemer Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft inzicht in uw inkomen dat u van Hagee

Nadere informatie

KLAAR VOOR EEN NIEUWE FASE? Straks met pensioen? Lees nu wat u moet weten. In dienst. Uit dienst. Pensioen ontvangen. Pensioen bij scheiding

KLAAR VOOR EEN NIEUWE FASE? Straks met pensioen? Lees nu wat u moet weten. In dienst. Uit dienst. Pensioen ontvangen. Pensioen bij scheiding Deze brochure is onderdeel van de brochurereeks over pensioen van Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM en is bedoeld voor deelnemers aan het pensioenreglement van 2006. Hiertoe behoren KLM-medewerkers

Nadere informatie

Uw Philips-pensioen. Welkom bij. Philips Pensioenfonds. nu goed regelen voor later Uit dienst. Philips flex pensioen Met het oog op de toekomst

Uw Philips-pensioen. Welkom bij. Philips Pensioenfonds. nu goed regelen voor later Uit dienst. Philips flex pensioen Met het oog op de toekomst Welkom bij Uw Philips-pensioen Philips Pensioenfonds nu goed regelen voor later Uit dienst Uw pensioen goed geregeld in 5 stappen Stichting Philips Pensioenfonds Philips flex pensioen Met het oog op de

Nadere informatie

U werkt net (of opnieuw) als dierenarts in loondienst of u bent onlangs een eigen

U werkt net (of opnieuw) als dierenarts in loondienst of u bent onlangs een eigen Welkom bij SPD U werkt net (of opnieuw) als dierenarts in loondienst of u bent onlangs een eigen praktijk gestart. Een goed moment om stil te staan bij uw pensioen. Als u straks met pensioen gaat, wilt

Nadere informatie

Voorlopige berekening pensioen aanvragen Als u geboren bent in of na 1950

Voorlopige berekening pensioen aanvragen Als u geboren bent in of na 1950 Voorlopige berekening pensioen aanvragen Als u geboren bent in of na 1950 Waarom dit formulier? Met dit formulier kunt u een berekening van uw pensioen aanvragen. Op die manier kunt u nagaan hoeveel inkomen

Nadere informatie

De hoogte van de Anw-uitkering voor uw partner hangt af van zijn of haar inkomen.

De hoogte van de Anw-uitkering voor uw partner hangt af van zijn of haar inkomen. 3 november 2015 Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen U bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijgt u uitbetaald zodra u 67 jaar wordt of met vervroegd pensioen

Nadere informatie

Een NIEUWE baan. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Een NIEUWE baan. Wat betekent dit voor uw pensioen? Een NIEUWE baan Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Een nieuwe baan 3 2. Wat betekent een nieuwe baan voor uw ouderdomspensioen? 3 2.1. U heeft al pensioen opgebouwd bij PFZW 3 2.2. U heeft al

Nadere informatie

Alstublieft! Uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) 2014. Dit is een overzicht van uw pensioen op 31 december 2013.

Alstublieft! Uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) 2014. Dit is een overzicht van uw pensioen op 31 december 2013. Uniform Pensioenoverzicht 2014 Datum: 5 mei 2014 Beste heer Voorbeeld, Alstublieft! Uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) 2014. Dit is een overzicht van uw pensioen op 31 december 2013. Misschien krijgt u

Nadere informatie

Een nieuwe baan. Je toekomst uitgestippeld

Een nieuwe baan. Je toekomst uitgestippeld Een nieuwe baan Je toekomst uitgestippeld Colofon Redactie: Syntrus Achmea Tekst: Syntrus Achmea Vormgeving: Vormplan Design bno, Amsterdam 1e druk januari 2008 Deze brochure is met zorg samengesteld.

Nadere informatie

flits+ Het is veel in het nieuws, maar ik weet niet exact hoe mijn eigen pensioen eruit ziet Ik vind dat ik het moet lezen bpfhibin.

flits+ Het is veel in het nieuws, maar ik weet niet exact hoe mijn eigen pensioen eruit ziet Ik vind dat ik het moet lezen bpfhibin. pensioen Hoe warm loop jij voor het onderwerp pensioen? Informatie over uw pensioen Minder kans op verlaging, ook minder kans op indexatie Bpf HiBiN kiest voor online en digitaal Waar houdt het bestuur

Nadere informatie

1 Inleiding. Wanneer ga jij met pensioen Versie: 4 17-07-2015 Pagina: 3 van 7

1 Inleiding. Wanneer ga jij met pensioen Versie: 4 17-07-2015 Pagina: 3 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 AOW-gerechtigde leeftijd... 4 2.1 Algemeen... 4 2.2 Verhoging van 65 naar 67... 4 2.3 Verdere verhoging op basis van de levensverwachting... 4 3 Pensioenleeftijd... 6 3.1

Nadere informatie

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld,

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld, De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2016 Beste heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen? Dan

Nadere informatie

VERGEET NIET UIT TE CHECKEN...

VERGEET NIET UIT TE CHECKEN... Deze brochure is onderdeel van de brochurereeks over pensioen van Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM en is bedoeld voor deelnemers aan het pensioenreglement 2006. Hiertoe behoren KLM-medewerkers in een

Nadere informatie

Welkom bij Pensioenfonds KPN. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in uw pensioenregeling.

Welkom bij Pensioenfonds KPN. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in uw pensioenregeling. 28 november 2015 Welkom bij Pensioenfonds KPN. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in uw pensioenregeling. Wat vindt u in laag 1, 2 en 3? Pensioen 1-2-3 bestaat uit drie lagen. Hieronder

Nadere informatie

STICHTING PENSIOENFONDS VNU PENSIOENBROCHURE NIELSEN MEDIA RESEARCH REGELING

STICHTING PENSIOENFONDS VNU PENSIOENBROCHURE NIELSEN MEDIA RESEARCH REGELING STICHTING PENSIOENFONDS VNU PENSIOENBROCHURE NIELSEN MEDIA RESEARCH REGELING Bijlage bij Startbrief INHOUDSOPGAVE Pagina Wat is pensioen? 1 Inleiding 1 1. Wanneer bouw ik ouderdomspensioen op? 2 2. Wanneer

Nadere informatie

stichting de samenwerking, pensioenfonds voor het slagersbedrijf Pensioenwaaier voor werkgevers

stichting de samenwerking, pensioenfonds voor het slagersbedrijf Pensioenwaaier voor werkgevers stichting de samenwerking, pensioenfonds voor het slagersbedrijf Pensioenwaaier voor werkgevers Wat moet uw werknemer doen als hij gaat trouwen/samen wonen? Moet hij dat doorgeven aan het pensioenfonds?

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij de Nationale APF. U bouwt via uw werkgever Stichting Autoriteit Financiële Markten pensioen bij ons op. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in

Nadere informatie

Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later

Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later pensioenslagers.nl 022016 Inhoud X 01 Alstublieft! Uw pensioenregeling 5 X 02 Uw pensioen: sparen voor later 6 X U spaart elke maand voor later 6 X U

Nadere informatie

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2015. Geachte heer Voorbeeld,

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2015. Geachte heer Voorbeeld, De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2015 Geachte heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen? Dan

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Nieuw in dienst. Versie 06-01-2016

Nieuw in dienst. Versie 06-01-2016 Nieuw in dienst Versie 06-01-2016 Versie 06-01-2016 Nieuw in dienst Ben je kort geleden in dienst gekomen, dan is nu het goede moment om een paar zaakjes rond je pensioen meteen goed te regelen. Zaken

Nadere informatie

Hoe zit het met mijn prepensioen?

Hoe zit het met mijn prepensioen? We zorgen ervoor dat u goed zit Hoe zit het met mijn prepensioen? Als u werkt in het goederenvervoer Printvriendelijke versie Waarom deze brochure? Het is prettig als u eerder kunt stoppen met werken.

Nadere informatie

Kijk ook op www.mijnpensioenoverzicht.nl voor je totale pensioen, inclusief het pensioen dat je via eventuele vorige werkgevers hebt opgebouwd.

Kijk ook op www.mijnpensioenoverzicht.nl voor je totale pensioen, inclusief het pensioen dat je via eventuele vorige werkgevers hebt opgebouwd. 8 januari 2016 Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijg je standaard uitbetaald zodra je 67 jaar wordt. Je kunt

Nadere informatie

Flits. Neem eens een kijkje op MijnPWRI. Nieuwsbrief pensioenfonds Werk en (re)integratie. April 2013. Ook met MijnPWRI aan de slag?

Flits. Neem eens een kijkje op MijnPWRI. Nieuwsbrief pensioenfonds Werk en (re)integratie. April 2013. Ook met MijnPWRI aan de slag? Nieuwsbrief pensioenfonds Werk en (re)integratie April 2013 Flits Ga eens naar MijnPWRI, bijvoorbeeld samen met uw contactpersoon bij Personeels zaken. Neem eens een kijkje op MijnPWRI Op MijnPWRI ziet

Nadere informatie