BIG DATA. 4 vragen over Big Data

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BIG DATA. 4 vragen over Big Data"

Transcriptie

1 4 vragen over Big Data Dit ebook geeft in het kort antwoorden op 4 vragen omtrent Big Data. BIG DATA Wat is Big Data? Hoe zet ik een Big Data Strategie op? Wat is het verschil tussen Big Data en BI? Wat kan ik met Big Data in de praktijk?

2 Big Data is een begrip wat u waarschijnlijk regelmatig tegen komt. Er bestaan verschillende definities van, maar de meest gebruikte is die van Gartner: Big Data is information of extreme size, diversity and complexity and is everywhere. Wat is Big Data? Size Diversity Een van de belangrijke kenmerken van Big Data is de omvang van de data. Met de toename van het aantal apparaten en machines wat een IP adres heeft, groeit ook de hoeveelheid data enorm. Waar we enkele jaren geleden nog of TeraBytes spraken. Is dat nu veranderd in PetaBytes. Ter indicatie: 80% van alle data die bestaat is in de afgelopen 2 jaar geproduceerd! Data bestaat in heel veel verschillende formaten. Denk bijvoorbeeld aan databases zoals die van Oracle en DB2 van IBM, Salesforce, twitter data, Facebook en andere sociale media. Deze data komt in gestructureerde vorm, waarbij het in een vast formaat staat, maar ook in ongestructureerde vormen. Ongestructureerde data kan moeilijk worden opgeslagen in traditionele databases. De verscheidenheid in data is enorm. Complexity Een van de meest complexe zaken is alle beschikbare data aan elkaar te koppelen. Waneer alle data gestructureerd is kan dit volgens een dataschema in een database worden geladen. Maar wat nu als er ook sprake is van ongestructureerde data? Deze data is niet in een traditionele database te laden.

3 Hoe zet ik een Big Data Strategie op? Dit klinkt allemaal mooi, maar hoe kan deze informatie u betere inzichten geven en uiteindelijk daardoor concurrentie voordeel? Wat zijn de business kansen en wat zijn de kosten om deze te realiseren? Om een goede strategie rond Big Data op te zetten zijn er drie belangrijke punten die u helder moet hebben. Wij hebben deze punten kort voor u beschreven Informatie strategie Begin met het opzetten van een strategie rond informatie. Zorg ervoor dat duidelijk is op welke manier Big Data kan bijdragen tot strategische besluitvorming of het creëren van waarde. Op welke manier levert de investering in het ontginnen van Big Data de beste ROI op. Data analytics De honger naar informatie wordt steeds groter. Op welke wijze gaat u zorgen dat er gefundeerde beslissingen kunnen worden genomen op basis van zowel intern beschikbare data als extern beschikbare data. Op welke manier gaat u gestructureerde- en ongestructureerde data samenvoegen. Enterprise information management Op het moment dat u analyses kunt maken heeft u zeer krachtige informatie tot uw beschikking. Denk na over wie er toegang gaat krijgen tot deze analyses en informatie.

4 Wat is het verschil tussen Big Data en BI? Wat moet ik met Big Data? Wij hebben toch al een BI-oplossing? Dit is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er zijn echter wezenlijke verschillen en toepassingen. Op deze pagina staan enkele van de verschillen weergegeven. Big Data oplossingen kunnen goed gebruikt worden als verrijking op bestaande BIoplossingen. breng de analyse naar de data breng de data naar de analyse

5 Wat kan ik met Big Data in de praktijk? Big data is een containerbegrip. Er zijn verschillende definities die vaak wetenschappelijk zijn. Op deze pagina vindt u verschillende Big Data voorbeelden die het voor u inzichtelijk maken wat je nu eigenlijk met Big Data kunt doen. Waar zit de meerwaarde en hoe kan het worden toegepast in echte omgevingen. Retail Case over grote retail keten met enkele honderden vestigingen. Analyse van koopgedrag van klanten. Door analyse te maken van het koopgedrag van klanten kan de klant gepersonaliseerde aanbiedingen krijgen. Concreet voorbeeld; uit het koopgedrag kan worden ontdekt dat vrouwen zwanger zijn. Vervolgens wordt in de gepersonaliseerde reclame de nadruk gelegd op aanbiedingen voor bijvoorbeeld luiers, babykleding en andere baby attributen. De combinatie van Marketing Automation en Big Data is zeer krachtig. Voordeel: Enorme omzetverhoging door zeer efficiënte marketing. Insurance Case over een verzekeringsmaatschappij met een grote spreiding in het portfolio. Risico analyse m.b.t. het portfolio. De verzekeringsmaatschappij verkoop een bepaalde polis door heel Nederland aan verschillende branches. Met behulp van (Big) data analyse wordt gekeken of de mate van spreiding over de verschillende branches extra risico met zich mee brengt. Als er veel polissen worden verkocht in een branche waar veel bedrijven failliet gaan moet er actie ondernomen worden. Voordeel: Kostenbesparing door juiste risico analyse.

6 Wat kan ik met Big Data in de praktijk? Banking Case over een creditcard maatschappij. Creditcards zijn helaas gevoelig voor oneigenlijk gebruikt. Met behulp van (Big) Data analyse worden de transacties bekeken en gecheckt op afwijkend gedrag. Op deze manier kan fraude snel ontdekt worden en kan de betreffende creditcard geblokkeerd worden. Voordeel: Minder kosten door fraude en optimalisatie van klantenservice m.b.t. veiligheid in gebruik. Case over een ziekenhuis laboratorium. Healtcare Verschillende artsen vragen bepaalde onderzoeken aan bij het laboratorium van het ziekenhuis. Met behulp van (Big) data analyse wordt gekeken hoe frequent artsen een bepaald onderzoek aanvragen t.o.v. hun collega s. Tevens wordt gekeken hoe frequent de testen positief en negatief uitvallen. Deze informatie wordt beschikbaar gesteld aan de arts via een portal zodat de arts beter inzicht krijgt in zijn eigen werkwijze. Voordeel: Optimalisatie van onderzoeken, met als gevolg kostenbesparing voor het ziekenhuis.

7 Puur Data 2014 Puur Data B.V. tel facebook.com/puurdata twitter.com/puurdata linkedin.com/company/puurdata