. Kappers College Limburg. (brinnummer 25VM) Onderwijs en examenregeling. cohort (Junior)Kapper. 2 jarige opleiding BOL opleiding, niveau 2/3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ". Kappers College Limburg. (brinnummer 25VM) Onderwijs en examenregeling. cohort 2012. (Junior)Kapper. 2 jarige opleiding BOL opleiding, niveau 2/3"

Transcriptie

1 . Kappers College Limburg (brinnummer 25VM) Onderwijs en examenregeling cohort 2012 (Junior)Kapper 2 jarige opleiding BOL opleiding, niveau 2/3 (crebonummer / 91182)

2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Belangrijke begrippen 3. Opleiding/vooropleidingseisen 4. Kerntaken 5. Onderwijs- en vormingsdoelen 6. Leren, Loopbaan en Burgerschap/ Nederlands / Rekenen 7. Studieduur 8. Leerwegen en Inrichting Beroepspraktijkvorming 9. Studiefinanciering 10. Registratie 11. Toetsing en Examinering 12. Programma van Toetsing en Examinering 13. Toezicht (legitimering) op Examens 14. Examencommissie en onvoorziene gevallen 15. Beroepsprocedure

3 INLEIDING Beste leerling, Wij hebben de Onderwijs- en Examenregeling (afgekort: OER) geschreven om je een goed inzicht te geven in de opleiding waar je je voor hebt ingeschreven bij Kappers College Limburg. Bij deze OER hoort het Centraal Examenreglement Competentiegericht Beroepsonderwijs. In dit reglement zijn de rechten en plichten van de leerling en van het Kappers College Limburg ten aanzien van de toetsing vastgelegd. Deze versie van de OER is bestemd voor het cohort leerlingen dat bij de aanvang van het schooljaar 2012/2013 met de opleiding begint (een cohort is een groep leerlingen die in hetzelfde studiejaar aan een bepaalde opleiding begint). De OER wordt gepubliceerd voordat de opleiding start en is te verkrijgen via de opleiding. Deze Onderwijs- en Examenregeling(OER) is gebaseerd op de Landelijke Kwalificatiestructuur behorende bij de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB) en vastgesteld door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Tevens is de OER gebaseerd op het kwalificatiedossier behorende bij de opleiding (Junior) Kapper, samengesteld door het Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (KBB) in de uiterlijke verzorging KOC-Nederland en vastgesteld door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

4 In de OER kom je een aantal belangrijke begrippen tegen die we willen toelichten in onderstaande lijst. BELANGRIJKE BEGRIPPEN (op alfabetische volgorde): Aanwezigheidsregistratie: je aanwezigheid bij de opleiding wordt geregistreerd door de docent. Assessor: beoordeelt de leerling en het werk van de leerling bij de uitvoering van de proeve(n). Beroepsopleidende leerweg (BOL): leerweg waarbij het aantal studiebelastingsuren ten minste 1600 uur (per jaar) bedraagt. Van de totale studiebelasting wordt tenminste 20% besteed aan de beroepspraktijkvorming. Het aantal uren op school bedraagt minimaal 850 uur. Beroepspraktijkvorming (BPV): het deel van de opleiding dat je doorbrengt in de praktijk, waarbij je leert hoe je de theorie in de praktijk moet toepassen en waar je toetsingsonderdelen kunt uitvoeren. Bewijs: gedurende je opleiding verzamel je bewijzen dat je een bepaalde kerntaak of competentie beheerst. Zo n bewijs wordt gevormd door één of meerdere bewijsstukken, bijvoorbeeld een presentatie, een simulatie, een BPVopdracht. BPV-overeenkomst: een overeenkomst die jij aangaat met school en de instelling waar jij stage loopt. Daarin staat wat van jou verwacht wordt tijdens de BPVperiode en wat jij van de instelling en je opleiding mag verwachten. Cohort: hiermee wordt het studiejaar bedoeld waarin je met jouw opleiding start. Competenties: dat is alles wat nodig is om een kerntaak uit te voeren. In iedere kerntaak moet je aan het einde van je opleiding competent zijn. Dat betekent: dingen weten (kennis), dingen begrijpen (inzicht), dingen kunnen (vaardigheden) en een goede houding laten zien. Diploma: bewijs dat het examen met goed gevolg is afgelegd en dat aan alle wettelijke eisen is voldaan. Portfolio: Wanneer je van alle kerntaken en processen hebt bewezen dat je ze beheerst, stop je de bewijzen in een portfolio. Deze portfolio lever je in bij de examencommissie. Examenplan: het overzicht van de examens in je opleiding. Kenniscentrum (beroepsonderwijs bedrijfsleven): een organisatie die kerntaken en competenties vaststelt. Voor jouw opleiding is dat: Kerntaken: de belangrijkste taken die je in je beroep moet uitvoeren. Kwalificatiedossier: het document waarin de kerntaken en competenties staan. Je kunt het kwalificatiedossier voor jouw opleiding bekijken op de website Kwalificerende opdracht: een examenopdracht, waarmee het niveau van de kennis en/of kunde/vaardigheden dan wel competenties van een student worden vastgesteld. Proeve van bekwaamheid: een examen waarmee wordt beoordeeld of de

5 leerling over de competenties van beginnend beroepsbeoefenaar beschikt. Beoordeeld worden kennis, inzicht, vaardigheden en beroepshouding. Studiebelastingsuren (sbu): hoeveel uur je per jaar moet besteden aan een opleiding wordt uitgedrukt in studiebelastingsuren. WEB: Wet Educatie Beroepsonderwijs. Werkproces: Een afgebakend geheel van beroepshandelingen binnen een kerntaak.

6 OPLEIDING Kappers zijn werkzaam in de kappersbranche, sector Uiterlijke Verzorging. Kappers kunnen werken bij diverse soorten kappersbedrijven: damessalons, herensalons, gemengde kapsalons en specifieke kapsalons. Specifieke kapsalons kunnen modegevoelige en trendy salons zijn en/of salons die zich op de behandeling van afro haar richten. De meeste kappersbedrijven zijn gemengde bedrijven. Er zijn ook ambulante kappers: kappers die bij de klant aan huis komen. Een kapper adviseert de klant, bereidt behandelingen voor en voert ze uit. Daarnaast verkoopt hij/zij producten en diensten. De kapper is maatschappelijk ontwikkeld en geïnteresseerd. Dat betekent dat hij weet wat er speelt in de maatschappij en daarover met de klanten kan spreken. De kapper kan goed met mensen omgaan, kan zich inleven in de klant en heeft een dienstverlenende en een klantgerichte instelling. Voor een optimale beroepsuitoefening zet de kapper zijn vakmanschap op creatieve wijze in. Verder heeft de kapper een groot verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van zijn eigen werk en ten opzichte van zijn klanten; hij is accuraat en resultaatgericht. Daarnaast beschikt hij over commerciële kennis en vaardigheden. De kapper kan doorgroeien naar bedrijfsleider, ondernemer, salonmanager, docent of onderwijsinstructeur. Vooropleidingseisen - a een diploma lager beroepsonderwijs, een diploma voorbereidend beroepsonderwijs, of een diploma voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs voor zover het betreft de kaderberoepsgerichte leerweg. - b een diploma middelbaar algemeen voortgezet onderwijs, of een diploma voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs voor zover het betreft de theoretische leerweg. - c een diploma mavo-vbo, of een diploma voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs voor zover het betreft de gemengde leerweg. - d een bewijs dat de eerste drie leerjaren van een school voor hoger algemeen voortgezet onderwijs of van een school voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs met gunstig gevolg zijn doorlopen, of - e een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Wat ga je leren Alles wat je op jouw opleiding kunt leren vind je terug in het kwalificatiedossier. Daar vind je alle kerntaken en werkprocessen, die je uiteindelijk, aan het einde van je opleiding moet beheersen.

7 Kerntaken Kerntaak 1: Knipt en/of snijdt het haar Kerntaak 2: Vormt het haar om Kerntaak 3: (Ont)kleurt het haar De uitwerking betreffende de werkprocessen en de bijbehorende competenties van deze kerntaken vind je op de volgende 6 pagina s.

8

9

10

11 Onderwijs- en vormingsdoelen De onderwijs- en vormingsdoelen van Kappers College Limburg - hierna te noemen KCL - zijn geformuleerd op grond van de kwalificatiedossiers behorende bij de opleiding (Junior) Kapper zoals opgenomen in de Landelijke Kwalificatiestructuur. Er bestaat een logisch verband tussen de onderwijs en vormingsdoelen, leerstofinhoud, leermiddelen en toetsing. De kwalificatiedossiers zijn op de onderwijsinstelling voor iedereen ter inzage aanwezig. 1. Onderwijsdoelen A. De leerling voorbereiden op zijn/haar functioneren als geoefend beroepsbeoefenaar in de haarverzorgingsbranche op niveau 2 en 3; de kwalificatie (Junior) Kapper. B. De leerling kennis aanreiken en vaardigheden aanleren in relatie met het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van de vaktechnische handelingen. Naast: knippen, föhnen en permanenten wordt bijzondere aandacht besteed aan modelbehandeling, kleurbehandeling, lang haar en snijden C. De uit de afgesproken behandelingsplannen voortvloeiende methoden en technieken volledig kunnen uitvoeren op de juiste wijze, in een aanvaardbaar tempo en met een resultaat voor de klant dat overeenkomt met zijn/haar beleving van kwaliteit en met algemeen in de branche geaccepteerde kwaliteitsnormen. D. Gedurende het toepassen van de aangeleerde vaardigheden zullen de daarmee samenhangende theoretische aspecten nader worden toegelicht. Als uitgangspunt wordt de concrete praktijksituatie gehanteerd, zodat men tevens ervaring kan opdoen in/met de feitelijke beroepspraktijk. 2. Vormingsdoelen A. De leerling voorbereiden op het functioneren in de maatschappij in het algemeen en in de commerciële dienstverlening in het bijzonder. Het optreden als kapper is immers een combinatie van ambachtelijke handelingen in een dienstverlenende context. B. Door een zeer intensieve training en persoonlijke begeleiding tracht KCL stimulerend te kunnen werken. Tijdens de opleiding leert de leerling omgaan met leidinggevende collega's en andere medewerkers, zodat hij/zij zowel opbouwende kritiek leert ontvangen als geven. C. Tevens wordt kennis gemaakt en ervaring opgedaan met het zelfstandig dragen van verantwoordelijkheid zowel in de omgang met klanten als met collega s en aan hem/haar leiding toevertrouwde medewerkers. D. Communicatieve en sociale vaardigheden maken deel uit van het onderwijsprogramma om te bevorderen, dat de leerling zijn/haar eigen positie als medewerker maar tevens als lid van een (de) samenleving leert

12 onderkennen en op waarde te schatten. Daarmee wil ook aandacht geschonken worden aan bedrijfsoverstijgende facetten van een te tonen beroepshouding.

13 Leren, loopbaan en burgerschap: Tijdens de opleiding komen niet alleen de kerntaken en processen aan bod, maar ook het onderdeel Leren, loopbaan en burgerschap. Het betreft competenties waar iedere burger in Nederland over zou moeten beschikken. Hoofdzaak is dat je je voorbereidt op deelname aan de werkende maatschappij, de huidige kenniseconomie en dat je leert om je te talenten te ontwikkelen. Je leert tijdens je opleiding om doelen te stellen en te bereiken. Tijdens de opleiding toon je je ontwikkeling ten aanzien van de volgende kerntaken; Kerntaak 1: Benoemt zijn eigen ontwikkeling en gebruikt middelen en wegen om daarbij passende leerdoelen te bereiken Kerntaak 2: Stuurt de eigen loopbaan Kerntaak 3: Participeert in het politieke domein, in besluitvorming en beleidsbeïnvloeding Kerntaak 4: Functioneert als werknemer in een arbeidsorganisatie Kerntaak 5: Functioneert als kritisch consument Kerntaak 6: Deelnemen in allerlei sociale verbanden en respectvol gebruiken van de openbare ruimte Kerntaak 7: Zorgt voor de eigen gezondheid (vitaal burgerschap) 1.1 Benoemt leerdoelen voor de eigen ontwikkeling. 1.2 Inventariseert geschikte manieren van leren. 1.3 Kiest bij de situatie en bij zichzelf passende manieren van leren. 1.4 Plant zijn eigen leerproces en voert het uit. 1.5 Evalueert de gekozen manier van leren. 2.1 Reflecteert op eigen kwaliteiten en motieven 2.2 Onderzoekt welk werk er is en wat bij hem past. 2.3 Stuurt de eigen loopbaan en onderneemt acties die daarbij nodig zijn. 3.1 Oriënteert zich op onderwerpen waarover politieke besluiten genomen worden. 3.2 Vormt een eigen mening. 3.3 Onderneemt acties naar aanleiding van gemaakte keuzen. 4.1 Gedraagt zich als werknemer bij het uitvoeren van het werk. 4.2 Maakt gebruik van werknemersrechten. 4.3 Stelt zich collegiaal op Oriënteert zich op de consumentenmarkt en houdt rekening met eigen wensen en mogelijkheden Onderneemt acties om producten en diensten aan te schaffen Neemt deel in diverse sociale verbanden en leeft in de openbare ruimte Voert activiteiten uit voor de leefbaarheid van zijn sociale omgeving. 7.1 Zoekt informatie over een gezonde leefwijze. 7.2 Beslist op basis van informatie en handelt ernaar. 7.3 Onderneemt activiteiten om de gezondheid te bevorderen.

14 De ontwikkeling van de leerling wordt bijgehouden via het leerling volgsysteem, een theoretische toetsing en een eindgesprek over alle kerntaken met 1 of 2 assessoren. Tijdens dit gesprek worden je vaardigheden doorgenomen vanaf de start tot aan het einde van de opleiding.

15 Nederlands De uitstroomeisen voor Nederlands zijn voor de opleiding (Junior) Kapper op niveau 2F volgens het referentiekader Taal en Rekenen en de eisen vanuit het beroep. Het onderwijsprogramma voor Nederlands is geïntegreerd in alle lessen. Er wordt begonnen met een start meting waarbij op alle deelgebieden van taal wordt getoetst op welk niveau een leerling zich bevindt. Er wordt gewerkt aan de hand van een individuele voortgang op basis van een startmeting en vakgerichte opdrachten die corresponderen met de thema s van de beroepsgerichte opdrachten. De ontwikkeling van de leerling wordt gevolgd via het leerlingvolgsysteem. Je krijgt een examen Nederlands op niveau 2F, dat bestaat uit de onderdelen lezen, luisteren, spreken, gesprekken voeren en schrijven. Het is mogelijk dat lezen en luisteren wordt geëxamineerd met een centraal ontwikkeld digitaal examen. Op school zal je hier meer informatie over ontvangen. Moderne vreemde talen Niet van toepassing voor (Junior) Kapper. Rekenen De uitstroomeisen voor Rekenen zijn voor de opleiding (Junior) Kapper op niveau 2F volgens het referentiekader Taal en Rekenen en de eisen vanuit het beroep. Het onderwijsprogramma voor rekenen is geïntegreerd in alle lessen. Alle deelgebieden (Getallen, Verhoudingen, Meten en Verbanden) worden behandeld. De ontwikkeling van de student wordt gevolgd via het leerlingvolgsysteem. Je krijgt een examen Rekenen op niveau 2F. Ook hiervoor geldt dat er wordt geëxamineerd met een centraal ontwikkeld digitaal examen. Op school zal je hier meer informatie over ontvangen.

16 Studieduur: De studieduur van de geїntegreerde opleiding niveau 2 en 3 voor de kwalificatie (Junior) Kapper omvat een periode van 22 maanden. In relatie met artikel van de WEB is aan de diverse onderwijseenheden die tezamen de opleiding vorm geven een bepaald aantal studiebelastingsuren toegekend. Het totale aantal sbu's bedraagt Omschrijving Uren Percentage Aantal uren op school ,20% Beroepspraktijkvorming ,80% Zelf studie ,10 % Toetsen en Examens 29 0,90% Totale studiebelasting ,00% Het aantal uren op school is als volgt verdeeld over de verschillende onderwijseenheden: Omschrijving Uren Föhnen Praktijk 200 Föhnen Theorie 40 Haaronderzoek / Haarverzorging 100 Hygiëne, Arbo en Milieu 50 Kleurbehandeling Praktijk 86 Kleurbehandeling Theorie 46 Knippen Praktijk 400 Knippen Theorie 100 Kwaliteitszorg Theorie 45 Lang Haar Praktijk 180 Lang Haar Theorie 9 Loopbaan Burgerschap 123 Model vorming Praktijk 190 Model vorming Theorie 16 Permanenten Praktijk 310 Permanenten Theorie 70 Snijden Praktijk 50 Sociale Communicatieve Vaardigheden 40 Taal en Rekenen 90 Totaal 2145

17 Leerwegen en Inrichting Beroepspraktijkvorming De opleiding wordt verzorgd als beroeps opleidende leerweg (BOL) Dit betekent dat de eerste week (introductieweek) geen stage gelopen wordt. Vervolgens wordt er twee jaar 4 dagen per week besteed aan theorielessen, kennis nemen van de praktijktheorie en het aanleren van vaardigheden, terwijl de 5e dag van een schoolweek gebruikt wordt voor de stage in een kapsalon om ervaring op te doen met de beroepspraktijk. De inhoud is gebaseerd op de kerntaken die onder verantwoordelijkheid van het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven (KBB) i.c. KOC-Nederland zijn samengesteld. In samenwerking met een aantal scholen en het bedrijfsleven zijn de kerntaken vertaald in een viertal proeven per niveau, die toetsing van het gehele kwalificatiedossier beslaan. Bij de formulering van één en ander is duidelijk rekening gehouden met enerzijds invloed van en anderzijds interactieve afstemming op en met de beroepspraktijk. De stage is erop gericht om de leerling kennis te laten nemen van en ervaring te laten opdoen in de praktijksituatie. Bijzondere aandacht krijgt het kunnen functioneren in een team. De uit te voeren opdrachten zijn afgeleid van het kwalificatiedossier met inachtneming van de binnen de beroepspraktijk geldende normen t.a.v. sociale, communicatieve en commerciële vaardigheden alsmede de normen m.b.t. veiligheid, hygiëne, ARBO en milieu. KCL hanteert het lesmateriaal van Lespas B.V. Er wordt door KCL nauwkeurig op toegezien dat de ontwikkelingen binnen de branche worden vertaald in het lesmateriaal, zodat van een up to date karakter mag worden gesproken. Bij het begin van de opleiding ontvangen de deelnemers een materialen- en gereedschap set. Voor het beschikbaar krijgen en houden van stageplaatsen wordt gebruik gemaakt van de lijst van 'erkende' leerbedrijven zoals deze is samengesteld onder verantwoordelijkheid van KOC-Nederland. Het vaststellen van criteria en de controle op continue kwaliteit van de leerplaats is immers wettelijk aan haar toevertrouwd. Getracht zal worden ook het door KCL opgebouwde netwerk van stage mogelijkheden na overleg en afstemming in het door KOC-Nederland beheerde register te laten opnemen. Studiefinanciering Gelet op de voorwaarden ter zake voldoet de opleiding voor Kapper aan de eisen van hoofdstuk II van de wet op de Studiefinanciering(WSF). Eén van de doorslaggevende beoordelingscriteria is het aantal contacturen, dat een opleiding die een geheel jaar beslaat, kent. Het criterium van 850 uur wordt ruimschoots gehaald.

18 Registratie KCL hanteert een registratiesysteem aan de hand van presentielijsten die dagelijks door de leerlingen ingevuld en getekend moeten worden. Tevens maakt KCL gebruik van een digitaal registratiesysteem waarop elke leerling d.m.v. vingerafdruk moet in en uitloggen. Mocht een leerling niet aanwezig kunnen zijn, dient de ouder hem/haar, of wanneer meerderjarig de leerling zelf, voor 10:00 uur s morgens af te melden. Gebeurt dit niet dan neemt KCL contact op om de reden van afwezigheid te achterhalen. Indien nodig wordt er melding gedaan bij de Leerplichtambtenaar, Bureau VSV of DUO-IB-groep. Deze registratie dient er tevens voor om te controleren dat de betreffende leerling de lessen volgens het lesrooster volgt. Bij aanvang van elke praktijk of theorieles controleert en noteert de docent de presentie/absentielijst. Bij een te hoog lesverzuim dienen de verzuimde uren te worden ingehaald. Toetsing en Examinering: Het onderwijs en de examinering worden verzorgd volgens het kwalificatiedossier Juniorkapper/Kapper Context van de kwalificatie: Een junior kapper kan werkzaam zijn in een gespecialiseerde damessalon, gespecialiseerde herensalon, gemengde kapsalon of een specifieke kapsalon. Het laatste type kappersbedrijf is gericht op een doelgroep die modegevoelig en trendy is. De meeste kappersbedrijven zijn gemengde bedrijven. Typerende beroepshouding: De professionele houding van de junior kapper wordt gekenmerkt door een continu bewustzijn van de noodzaak tot hygiënisch, zorgvuldig en kwaliteitsbewust werken volgens het Arboconvenant/-beleidsregels voor de kappers. Hij is zich bewust van de risico s als gevolg van het niet naleven van deze eisen. Hij kent de geldende richtlijnen en past deze toe. De junior kapper is maatschappelijk ontwikkeld en geïnteresseerd. Dat betekent dat hij weet wat er speelt in de maatschappij en daarover met de klanten kan spreken. De junior kapper kan goed met mensen omgaan, zich inleven in de klant en heeft een dienstverlenende en een klantgerichte instelling. Verder heeft de junior kapper een groot verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van zijn eigen werk en ten opzichte van zijn klanten; hij is accuraat en resultaatgericht. Daarnaast beschikt hij over commerciële kennis en vaardigheden. Niveau van de beroepsuitoefening: Niveau 2 Rol en verantwoordelijkheden: De junior kapper werkt als uitvoerend medewerker in een kappersbedrijf. Hij voert diverse werkzaamheden zelfstandig uit en is verantwoordelijk voor een correcte uitvoering van zijn taken en voor de kwaliteit van het door hem afgeleverde werk,

19 zoals knippen en snijden van het haar, föhnen en stylen en wikkelen van het haar. Een aantal werkzaamheden voert hij uit onder toezicht van de kapper of leidinggevende, dit betreft met name de werkzaamheden die te maken hebben met het zogenaamde 'chemische proces' zoals bij de behandelingen 'blijvend omvormen' en 'ontkleuren' van toepassing is. Daarnaast verkoopt de junior kapper haarverzorgende producten. Dienstverlening en communicatie staan centraal in het beroep. Bij complexe vragen moet de junior kapper tijdig verwijzen naar de kapper of leidinggevende. De junior kapper wordt aangestuurd door de leidinggevende. Complexiteit : Alle junior kappers onderhouden contact met veel, uiteenlopende typen klanten. De junior kapper stemt zijn dienstverlening af op de klant. Hij moet daarvoor snel kunnen schakelen tussen verschillende gedrags- en communicatiestijlen. De werkzaamheden bestaan voor het merendeel uit routinematige/standaardhandelingen. Het niet goed uitoefenen van de standaardhandelingen en het niet naleven van de 'Code van de kapper', kan leiden tot verminderde kwaliteit van de behandeling, het ontstaan van complicaties en/of veiligheids- en gezondheidsrisico's, met mogelijke materiële en immateriële gevolgen. Van de junior kapper wordt verwacht dat hij mogelijke complicaties bij de behandeling kan inschatten en eenvoudige problemen of klachten kan oplossen volgens een min of meer vaste aanpak of procedure. Dit betekent dat hij moet beschikken over algemene basiskennis van en basisvaardigheden voor de uitoefening van het beroep. Bij complexere problemen schakelt hij de leidinggevende in. Het niet tijdig onderkennen van complicaties bij de klant kan leiden tot claims. Hij moet op een juiste manier omgaan met de wensen van verschillende soorten klanten. Het is niet altijd mogelijk om in alle opzichten met genoemde aspecten rekening te houden. Zo nodig doet hij een beroep op de kapper of leidinggevende. De junior kapper heeft te maken met de volgende keuzes en dilemma's: - het spanningsveld dat soms ontstaat tussen de verwachtingen van de klant en datgene dat de junior kapper kan bieden in de behandeling; - het overtuigen van de klant van de mogelijkheden en de beperkingen die er zijn; - het nemen van de juiste beslissingen als de klant ontevreden is. Context van de kwalificatie: Een kapper kan werkzaam zijn in gespecialiseerde damessalons, gespecialiseerde herensalons, gemengde kapsalons en specifieke kapsalons. Het laatste type kappersbedrijf is gericht op een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld voor een modegevoelig en trendy publiek. De meeste kapsalons zijn gemengde bedrijven. Typerende beroepshouding: De professionele houding van de kapper wordt gekenmerkt door een continu bewustzijn van de noodzaak tot hygiënisch, zorgvuldig en kwaliteitsbewust werken

20 volgens het Arboconvenant/-beleidsregels voor de kappers. Hij is zich bewust van de risico s als gevolg van het niet naleven van deze eisen. Hij kent de geldende richtlijnen en past deze toe. De kapper is maatschappelijk ontwikkeld en geïnteresseerd. Dat betekent dat hij weet wat er speelt in de maatschappij en daarover met de klanten kan spreken. De kapper kan goed met mensen omgaan, kan zich inleven in de klant en heeft een dienstverlenende en een klantgerichte instelling. Voor een optimale beroepsuitoefening is het noodzakelijk dat de kapper zijn vakmanschap op creatieve wijze inzet. Verder heeft de kapper een groot verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van zijn eigen werk en ten opzichte van zijn klanten; hij is accuraat en resultaatgericht. Daarnaast beschikt hij over commerciële kennis en vaardigheden. Niveau van de beroepsuitoefening: Niveau 3 Rol en verantwoordelijkheden: De kapper werkt als uitvoerend medewerker in een kappersbedrijf. Hij voert de werkzaamheden zelfstandig uit en is verantwoordelijk voor de goede uitvoering van zijn taken en voor de kwaliteit van het door hem afgeleverde werk. De kapper kan het geheel aan werkzaamheden overzien. De kapper heeft een adviserende rol naar de klant en is verantwoordelijk voor de juiste uitvoering van de vraag van de klant en het juiste advies op basis van een goede analyse. De kapper is verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van verschillende werkzaamheden die gericht zijn op de verzorging en behandeling van het haar zoals knippen en snijden van het haar, kappen van lang haar, modelvormen, kleuringen en omvormingen/permanenten van het haar. Daarnaast is de kapper verantwoordelijk voor de verkoop van haarverzorgende producten. Het niet goed uitoefenen van de werkzaamheden en het niet naleven van de 'Code van de kapper', kan leiden tot verminderde kwaliteit van de behandeling, het ontstaan van complicaties en/of veiligheidsrisico's, met mogelijke materiële en immateriële gevolgen. Dienstverlening en communicatie staan centraal in het beroep. Indien de kapper zelf de complexe vragen niet kan oplossen, moet hij tijdig verwijzen naar de leidinggevende. De kapper wordt aangestuurd door de leidinggevende. Complexiteit : Alle kappers onderhouden contact met veel, uiteenlopende typen klanten. De kapper stemt zijn dienstverlening af op de klant. Hij moet daarvoor snel kunnen schakelen tussen verschillende gedrags- en communicatiestijlen. De werkzaamheden variëren van standaardhandelingen tot relatief complexe handelingen. Dit betekent dat hij moet beschikken over specialistische kennis van en specialistische vaardigheden voor de uitoefening van het beroep. De kapper voert alle handelingen zelfstandig uit. De standaardhandelingen bestaan vooral uit werkzaamheden die uitgevoerd worden volgens vaste procedures/methodes (zoals ontvangst van de klant, voorbereiding en uitvoering van de behandeling). Meer complexe handelingen zijn het analyseren van de vraag van de klant, adviseren van de klant, het signaleren van haarproblemen en het in kunnen schatten van risico's zoals complicaties bij de behandeling. Het niet tijdig onderkennen van complicaties bij de klant kan leiden tot claims.

21 Van de kapper wordt verwacht dat hij op een juiste wijze handelt, bijvoorbeeld de klant adviseert om een andere discipline te raadplegen. ook moet hij op een juiste manier om kunnen gaan met de wensen van verschillende soorten klanten. Dit maakt het werk redelijk complex. Het is niet altijd mogelijk om in alle opzichten met genoemde aspecten rekening te houden. De kapper heeft te maken met de volgende keuzes en dilemma's: het spanningsveld dat soms ontstaat tussen de verwachtingen van de klant en datgene dat de kapper kan bieden in de behandeling; het overtuigen van de klant van de mogelijkheden en de beperkingen die er zijn; het nemen van de juiste beslissingen als de klant ontevreden is.

22 Programma van Toetsing en Examinering: Voortgangstoetsing: Tijdens je opleiding worden op, vooraf vastgestelde, momenten (bijvoorbeeld aan het eind van een blok) voortgangstoetsen gehouden. Met deze toetsen wordt gemeten of je de stof uit de voorgaande periode voldoende hebt eigen gemaakt. Of met andere woorden: of je je voldoende hebt ontwikkeld. Wanneer die ontwikkeling te ver achterblijft op de planning, kan het gevolg zijn dat je het advies krijgt om een blok of een periode over te doen. In het uiterste geval, wanneer de resultaten onvoldoende blijven kan de opleiding je een negatief bindend studievoorschrift geven, waardoor je niet verder kunt met deze opleiding. Voortgangstoetsen tellen dus niet direct mee voor je examen, maar ze hebben wel invloed op de duur en de voortgang van je opleiding. En uiteindelijk op het moment waarop je kunt deelnemen aan het examen. Portfolio: Om je diploma te behalen moet je bewijzen verzamelen in je portfolio. Het zijn bewijzen die aangeven dat je het verlangde niveau bezit op het gebied van: - Beroepsgerichte onderwijs en vormingsdoelen - Nederlands - Rekenen - Leren, Loopbaan en Burgerschap Examinering: Om je diploma te verkrijgen moet je een aantal examens afleggen. Deze examens, ook wel Proeve van Bekwaamheid genoemd mag je doen nadat je alle bewijzen hebt verzameld in je portfolio. Hierna volgt een gesprek met je klassenmentor waarin je moet aantonen toe te zijn aan het deelnemen aan de Proeve. Bovendien moet je kunnen aantonen dat je de BPV hebt afgerond. De examens die worden gebruikt bij het Beroepsgericht Onderwijs (BGO) behorende bij Crebonummer en van Juniorkapper en kapper worden afgenomen via STEBB. Dit zijn de hieronder vermelde Proeven van bekwaamheid en de bijbehorende theorie-examens. Proeve van Bekwaamheid 1 Junior kapper/ kapper Crebonummers en 91180

23 Kerntaak 1 en werkprocessen 2.1, 2.2, 2.5 en 3.4 De kandidaat permanent, knipt en watergolft het haar van een vrouwelijke klant. 1 De ontvangst 2 Het DAB-plan opstellen 3 Haar wassen 4 Permanenten 5 Knippen 6 Watergolven 7 De afronding 8 Het evaluatiegesprek Proeve van Bekwaamheid 2 Juniorkapper/Kapper Crebonumers en Kerntaak 1 en 3 en werkprocessen 2.1, 2.2, 2.4 en 2.7. De kandidaat (ont)kleurt, snijdt en fὄhnt het haar van een vrouwelijke klant. 1 De ontvangst 2 Het DAB-plan opstellen 3 Haar wassen 4 (Ont)kleuren 5 Snijden 6 Fὄhnen 7 De afronding 8 Het evaluatiegesprek Proeve van Bekwaamheid 3 Juniorkapper/ kapper Crebonummers en Kerntaak 1 en werkprocessen 2.1, 2.2, 2.4, 2.7 en 3.4 De kandidaat knipt en stylt het haar van een mannelijke klant. 1 De ontvangst 2 Het DAB-plan opstellen 3 Haar wassen 4 Knippen 5 Stylen 6 De afronding 7 Het evaluatiegesprek Proeve van Bekwaamheid 4 Juniorkapper/ kapper Crebonummers en Kerntaak 2 en werkprocessen 1.1, 2.1, 2.2, 2.3, 2.7 en 3.4 De kandidaat verwerkt het lange haar van een vrouwelijke klant tot een opgestoken kapsel. 1 De ontvangst 2 Het DAB-plan opstellen 3 Het opsteken van lang haar 4 De afronding 5 Het evaluatiegesprek

24 KCL streeft ernaar de ingekochte examens zo goed mogelijk af te nemen en je hierop zo goed mogelijk voor te bereiden. Zowel Proeven van Bekwaamheid als ook de theorie-examens worden op locatie afgenomen. Voor de Proeven van Bekwaamheid is naast de schoolvertegenwoordiger (bedrijfsleider) een assessor van het examenbureau ( bedrijfsleven) en een assessor vanuit het scholenveld aanwezig. Programma examinering: Voor de 2 jarige Bol-opleiding gelden de volgende data waarop de Proeve(n) van bekwaamheid worden uitgevoerd: 03/04 Februari 2014 Proeve 1 07/08 April 2014 Proeve 2 16 Juni 2014 Proeve 3 18 Augustus 2014 Proeve 4 25 Augustus 2014 Herkansingen In de documenten horende bij de Proeve kun je zien welke kerntaken en werkprocessen in welke Proeve worden behandeld. Voor de 2 jarige Bol-opleiding gelden de volgende data waarop de Theorieexamens worden afgenomen: Januari 2013 Haaronderzoek/Haarverzorging; Permanenten; Sociale Communicatieve en Commerciele Vaardigheden/Kwaliteitszorg. Mei 2013 Knippen; Kleuren; Hygiene Arbo en Milieu. September 2013 Loopbaan Burgerschap; Rekenen; Taal. Januari 2014 Herkansingen. Mei 2014 Herkansingen. In de maand voorafgaand aan de maand waarin de theorie-examens worden afgenomen bestaat de mogelijkheid, in overleg met de docent, je in te schrijven voor de betreffende onderdelen. Herkansingen: Deelnemers mogen, indien nodig, ieder examenonderdeel twee maal herkansen. Verdere herkansingen zijn alleen mogelijk na overleg tussen de leerling en diens docent. Indien je na herkansing(en) het examenonderdeel nog steeds niet behaald hebt dan bespreek je met je klassenmentor welk traject je kunt volgen om alsnog voor een diploma in aanmerking te kunnen komen.

25 Toezicht (legitimering van) op examens KCL heeft gekozen om het gehele proces inclusief de benodigde examenproducten (opgaven, opdrachten e.d.) te laten behandelen en uitvoeren door STEBB te Den Haag. Zie bijlage I examen-regelement STEBB. Overigens is KCL verplicht om te beoordelen of de exameninstelling waarmee het contract ter zake is afgesloten zich conformeert aan de gemaakte afspraken. Het behaalde diploma betreft immers een document, dat wordt afgegeven onder verantwoordelijkheid van KCL. Examencommissie en onvoorziene gevallen: De examencommissie is verantwoordelijk voor het op een verantwoorde wijze doorlopen van de examenprocedures voor die opleidingen waarvoor zij is ingesteld door het bevoegde gezag. De examencommissie bewaakt het totale proces van planning, de voorbereiding, de afname, de beoordeling, de vaststelling van het resultaat, het bekendmaken van de uitslag, de evaluatie en het beheren van examenbescheiden. In gevallen waarin het examenreglement niet voorziet, beslist de examencommissie. In de bijlage is te lezen wie er zitting hebben in de examencommissie, wat hun functies zijn en hoe de commissie te bereiken is. Beroepsprocedure: Bij de Commissie van Beroep voor de Examens kun je beroep aantekenen tegen beslissingen van de examencommissie, de examinatoren en de klassenmentor, als deze beslissingen verband houden met het examen of een onderdeel daarvan. Voor de manier waarop beroep kan worden aangetekend verwijzen wij naar het Centraal Examenreglement Competentiegericht Beroepsonderwijs.

INHOUDSOPGAVE: 1. Inleiding. 2. Begrippen. 3. Opleiding. 4. Vooropleidingseisen. 5. Wat ga je leren. 6. Kerntaken & Werkprocessen

INHOUDSOPGAVE: 1. Inleiding. 2. Begrippen. 3. Opleiding. 4. Vooropleidingseisen. 5. Wat ga je leren. 6. Kerntaken & Werkprocessen INHOUDSOPGAVE: 1. Inleiding 2. Begrippen 3. Opleiding 4. Vooropleidingseisen 5. Wat ga je leren 6. Kerntaken & Werkprocessen 7. Onderwijs- en Vormingsdoelen 8. Studieduur en studiebelasting 9. Begeleiding

Nadere informatie

CONCEPT Format OER voor 2010 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens

CONCEPT Format OER voor 2010 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens CONCEPT Format OER voor 2010 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Medewerker ICT Cohort 2010 Crebocode 90560 Versie van het 2010 Kwalificatiedossier Studie

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft*

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Schooljaar 2013-2014 * Gebaseerd op handboek Examinering Praktijkonderwijs 6 Haagse scholen 2009/2010 Handboek Examinering versie Grotius College

Nadere informatie

EXAMENPLAN 2018 Crebocode: Leerweg: BOL en BBL

EXAMENPLAN 2018 Crebocode: Leerweg: BOL en BBL Opleiding: Verpleegkunde Niveau: 4 Opleidingsduur: 4800 SBU EXAMENPLAN 2018 Crebocode: 25480 Leerweg: BOL en BBL Cohort: 2018-2022 College: Welzijn en Gezondheid Team: Verpleegkunde Versienummer: 1.0 Datum:

Nadere informatie

OER 2010 A. Basisgegevens

OER 2010 A. Basisgegevens OER 2010 A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Applicatieontwikkelaar Cohort 2010 Crebocode 90020 Versie van het 2010 Kwalificatiedossier Studieprogramma nummer(s) BOL 1 : BBL : DTBOL : Niveau 4 Studiebelasting

Nadere informatie

Reglement Diploma Praktijkonderwijs, Regio Haaglanden. Inhoudsopgave reglement

Reglement Diploma Praktijkonderwijs, Regio Haaglanden. Inhoudsopgave reglement Inhoudsopgave reglement Reglement Diploma Praktijkonderwijs, Regio Haaglanden. 1. Algemeen 2. Begrippen 3. Totstandkoming en wijziging 4. Publicatie 5. Eisen 6. Commissie Examinering PrO den Haag 7. Beroepsmogelijkheid

Nadere informatie

OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens

OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Applicatieontwikkelaar Cohort 2011 Crebocode 90020 Versie van het 2010 Kwalificatiedossier Studie nummer(s)

Nadere informatie

EXAMENPLAN 2016 Crebocode: Leerweg: BOL

EXAMENPLAN 2016 Crebocode: Leerweg: BOL 1 Opleiding: Verpleegkunde Niveau: 4 Opleidingsduur: 4 jaar EXAMENPLAN 2016 Crebocode: 23182 Leerweg: BOL Cohort: 2016-2020 Sector: GW&S Team: Verpleegkunde 1.Examenoverzicht 1.1.Beroep specifieke s Beroep

Nadere informatie

91462 Examenplan Medewerker (gezel) Schilderen 3 Uitstroom Gezel Schilder Afwerking van Interieurs

91462 Examenplan Medewerker (gezel) Schilderen 3 Uitstroom Gezel Schilder Afwerking van Interieurs 91462 Examenplan Medewerker (gezel) Schilderen 3 Uitstroom Gezel Schilder Afwerking van Interieurs examen/ Examendatum: Wegingsfactor: Is altijd Flexibel (F). De student geeft zelf aan gereed te zijn voor

Nadere informatie

Reglement certificering en diplomering

Reglement certificering en diplomering Reglement certificering en diplomering d.d. 6 november 2009 Inleiding Dit reglement bestaat uit twee delen: A. Het door de 6 Haagse scholen voor praktijkonderwijs vastgestelde Reglement Diploma Praktijkonderwijs,

Nadere informatie

1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan

1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan 1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Regeling van de examens Het examen Herkansen van examens

Nadere informatie

EXAMENPLAN OPLEIDING Handhaver Toezicht en Veiligheid

EXAMENPLAN OPLEIDING Handhaver Toezicht en Veiligheid EXAMENPLAN OPLEIDING Handhaver Toezicht en Veiligheid Beroepsgerichte s Examen: Praktijk Toelichting: extern bestaat uit 3 kerntaken in de vorm van proeven van bekwaamheid Kerntaak Werkproces(sen) Kerntaken

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft*

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Schooljaar 2011-2012 * Gebaseerd op handboek Examinering Praktijkonderwijs 6 Haagse scholen 2009/2010 Handboek Examinering versie Grotius College

Nadere informatie

Opleidings- en examenplan

Opleidings- en examenplan Opleidings- en examenplan Naam opleiding: Recreatiedieren (ondernemer/manager recreatiedieren) niveau 4 Crebonummer: 97730 Cohort: 2015-2016 (studiejaar afronding opleiding 2017-2018) Het beroepsbeeld

Nadere informatie

Zelfstandig werkend kok 95420

Zelfstandig werkend kok 95420 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Zelfstandig werkend kok 95420 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkonderwijs Versie: februari 2019

Handboek Examinering Praktijkonderwijs Versie: februari 2019 Handboek Examinering Praktijkonderwijs Versie: februari 2019 Inhoud 1. Inleiding blz. 2 2. Algemeen blz. 2 3. Eisen blz. 3 4. Het eindgesprek blz. 3 5. Examenkosten blz. 3 Bijlage Het examenreglement blz.

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Pedagogisch Werk Niveau 3 Crebonummer 92620 Kwalificatiedossier

Nadere informatie

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2015 Voorwoord Beste student, In dit

Nadere informatie

nummer 91450 Schilder (niveau 2) 41053 Certificeerbare eenheden X Nee Ja, namelijk Bij crebocode Certificeerbare eenheid

nummer 91450 Schilder (niveau 2) 41053 Certificeerbare eenheden X Nee Ja, namelijk Bij crebocode Certificeerbare eenheid oer voor competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Medewerker schilderen niveau 2 Cohort 2010 Crebocode 91450 Studieprogramma nummer(s) BBL :41053 Niveau 2 Studiebelasting o.g.v.

Nadere informatie

kwaliteiten en motieven

kwaliteiten en motieven Project Kerntaken Werkprocessen Competenties Afspraak is afspraak Stuurt de eigen loopbaan Functioneert als werknemer in een arbeidsorganisatie Reflecteert op eigen kwaliteiten en motieven Gedraagt zich

Nadere informatie

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Cohort: 2013-2014 Vastgesteld op 20-08-2013 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling Inhoud Inhoud... 1 Inleiding... 2 De opleiding... 3 Leren op school... 3 Leren in de praktijk (LIP)... 3 Leren in het bedrijf... 3 Onderwijstijd... 4 Beroepspraktijkvorming...

Nadere informatie

OER voor 2009 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens

OER voor 2009 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens OER voor 2009 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Laboratoriummedewerker / Allround laborant Cohort 2009 Crebocode 91730 Versie van het 1 februari 2009

Nadere informatie

Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan

Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Regeling van de examens Het examen Herkansen van examens

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Brood en Banket. Zelfstandig werkend banketbakker

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Brood en Banket. Zelfstandig werkend banketbakker Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Brood en Banket Zelfstandig werkend banketbakker 95748 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1-9-2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Beveiliger Niveau Twee (2) Crebonummer 94850 Cohort 2010-2011

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang: 1 januari 2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Assistent Toezicht en Veiligheid Niveau 1 Crebonummer

Nadere informatie

Scholen voor Zorg. Examendocument Behorend bij de BEWIJSMAP. Loopbaan en Burgerschap. Cohort Opleiding Verzorgende- IG MBO.

Scholen voor Zorg. Examendocument Behorend bij de BEWIJSMAP. Loopbaan en Burgerschap. Cohort Opleiding Verzorgende- IG MBO. Scholen voor Zorg Examendocument Behorend bij de BEWIJSMAP Loopbaan en Burgerschap Cohort 2013 Opleiding Verzorgende- IG MBO Crebonummer 95530 Leerweg BBL Dimensies Loopbaan en Burgerschap Loopbaan Politiek-juridisch

Nadere informatie

Examenreglement. Da Vinci College

Examenreglement. Da Vinci College Examenreglement van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit reglement is vastgesteld op 2013 door het College van Bestuur en treedt in werking op 1 augustus 2013 Da Vinci

Nadere informatie

EXAMENPLAN 2016 Crebocode: Leerweg: BOL en BBL Versie:

EXAMENPLAN 2016 Crebocode: Leerweg: BOL en BBL Versie: Opleiding: Verpleegkunde Niveau: 4 Opleidingsduur: 4 jaar EXAMENPLAN 2016 Crebocode: 25480 Leerweg: BOL en BBL Versie: 14-02-2018 Cohort: 2016-2020 Sector: GW&S Team: Verpleegkunde 1.Examenoverzicht 1.1.Beroep

Nadere informatie

Leidinggevende bediening 94161

Leidinggevende bediening 94161 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende bediening 94161 Cohort: 2014-2015 Vastgesteld voor schooljaar 2014-2015 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

Examenreglement MBO Utrecht

Examenreglement MBO Utrecht Examenreglement MBO Utrecht 2014-2016 Colofon Examenreglement Vastgesteld door het Management Team op : 30 maart 2015 Definitief vastgesteld door het College van Bestuur op : 22 april 2015 Instemming Ondernemingsraad

Nadere informatie

Leren, loopbaan en burgerschap

Leren, loopbaan en burgerschap Leren, loopbaan en burgerschap Een kleine vooruitblik 28-05-2008 (c) CINOP en SLO 1 Leren Kerntaak 1: Benoemt de eigen ontwikkeling en kiest middelen en wegen om daarbij passende leerdoelen te bereiken

Nadere informatie

Examendocument Behorend bij de BEWIJSMAP. Loopbaan en Burgerschap. Cohort Opleiding AG. Crebonummer 91300/

Examendocument Behorend bij de BEWIJSMAP. Loopbaan en Burgerschap. Cohort Opleiding AG. Crebonummer 91300/ Examendocument Behorend bij de BEWIJSMAP Loopbaan en Burgerschap Cohort 2013 Opleiding AG Crebonummer 91300/ 91310 Leerweg BOL/BBL Dimensies Loopbaan en Burgerschap Loopbaan Politiek-juridisch Economisch

Nadere informatie

Opleidingsinformatie ROC TOP cohort 2018

Opleidingsinformatie ROC TOP cohort 2018 Fietstechnicus 1 Opleidingsinformatie ROC TOP cohort 2018 DEEL 3 Onderwijs en Examenregeling (OER) 2018-2019 BRIN: 30 RM Kwalificatiedossier Fietstechniek Nummer kwalificatiedossier 23105 Kwalificaties

Nadere informatie

EXAMENPLAN CGO 2011 DELTION COLLEGE

EXAMENPLAN CGO 2011 DELTION COLLEGE EAMENPLAN CGO 2011 DELTION COLLEGE Opleiding: Pedagogisch Medewerker Jeugdzorg, Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen en Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg Niveau: 4 Crebocode: 92631 92661-92662

Nadere informatie

Stichting Examens in de Beauty Branche

Stichting Examens in de Beauty Branche Stichting Examens in de Beauty Branche Centraal Examenreglement Competentiegericht Beroepsonderwijs van Stebb Artikel 1 Regeling van de examens Artikel 2 Algemeen Artikel 3 Deelname en kosten examen/toets

Nadere informatie

Leidinggevende bediening 94161

Leidinggevende bediening 94161 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende bediening 94161 Cohort: 2013-2014 Vastgesteld op 20-08-2013 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de specifieke

Nadere informatie

NIVEAU 4 DIERVERZORGING. Startjaar: 2015-2016. Versie: 2015-2016 Ondernemer/manager recreatiedieren Crebo-code: 97730

NIVEAU 4 DIERVERZORGING. Startjaar: 2015-2016. Versie: 2015-2016 Ondernemer/manager recreatiedieren Crebo-code: 97730 NIVEAU 4 DIERVERZORGING Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Recreatiedieren Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: Ondernemer/manager recreatiedieren Crebo-code: 97730 BEROEPSGERICHTE EISEN Het beroepsgerichte

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Pedagogisch medewerker kinderopvang (p1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Pedagogisch medewerker kinderopvang (p1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie BOL en BBL Uitstroom crebo 25486 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Instroom crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD

Nadere informatie

Format OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format

Format OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format Format OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Metaalbewerker Cohort 2011 Crebocode 94300 Versie van het 1-12-2010 Kwalificatiedossier Studie

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Leisure & Hospitality Assistant 94110 Niveau 2 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25175 Kwalificatiedossier Ondernemer horeca/bakkerij Instroom crebo 23083 Domein Horeca en bakkerij Domein crebo 79120 Versiejaar

Nadere informatie

Examenplan , 2018 en 2019, examenplan en diplomavereisten Zelfstandig medewerker leisure & hospitality (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018 en 2019, examenplan en diplomavereisten Zelfstandig medewerker leisure & hospitality (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25353 Kwalificatiedossier Travel, Leisure & Hospitality Instroom crebo 23134 Domein Toerisme en recreatie Domein crebo 79130 Versiejaar

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Verkoper. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Verkoper. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Verkoper Uitstroom crebo 25167, 25503 Kwalificatiedossier Verkoop Instroom crebo 23080 Domein Handel en ondernemerschap Domein crebo 79080 Versiejaar

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Addendum Datum van ingang Schooljaar 2015-2016 Naam school Kwalificatie School voor Orde en Veiligheid Aankomend onderofficier grondoptreden

Nadere informatie

Examenplan (25261) examenplan en diplomavereisten Assistent verkoop/retail (P5) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan (25261) examenplan en diplomavereisten Assistent verkoop/retail (P5) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25257 (25261) Kwalificatiedossier Entree Instroom crebo 23110/23192 Domein Domein crebo 0 Versiejaar KD 1-8-2016 Niveau 1 Geldig

Nadere informatie

Opleidings- en examenplan

Opleidings- en examenplan Opleidings- en examenplan Naam opleiding: Groen, grond, infra 4 (Manager gemechaniseerd loonbedrijf) niveau 4 Crebonummer: 97650 Cohort: 2015-2016 (studiejaar afronding opleiding 2017-2018) Het beroepsbeeld

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Addendum Datum van ingang Schooljaar 2015-2016 Naam school Kwalificatie School voor Orde en Veiligheid Aankomend Onderofficier Grondoptreden

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Onderwijsassistent (p3) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Onderwijsassistent (p3) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Onderwijsassistent (p3) Uitstroom crebo 25485 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Instroom crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140

Nadere informatie

NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP. Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016.

NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP. Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016. NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: Manager natuur en recreatie Crebo-code: 97090 BEROEPSGERICHTE EISEN

Nadere informatie

Examenplan , 2016, 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Doktersassistent. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Doktersassistent. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Doktersassistent Uitstroom crebo 25473 Kwalificatiedossier Doktersassistent Instroom crebo 23180 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar

Nadere informatie

Examenplan entreeopleiding: Assistent plant of (groene) leefomgeving. Crebocode: 25258

Examenplan entreeopleiding: Assistent plant of (groene) leefomgeving. Crebocode: 25258 Examenplan entreeopleiding: Assistent plant of (groene) leefomgeving Crebocode: 25258 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg BOL/BBL Niveau opleiding

Nadere informatie

Middelbaar beroepsonderwijs (zie verder uitleg na dit schema) Beroeps Opleidende Leerweg (zie verder uitleg na dit schema)

Middelbaar beroepsonderwijs (zie verder uitleg na dit schema) Beroeps Opleidende Leerweg (zie verder uitleg na dit schema) Lijst met afkortingen voor de bloemist-winkelier m.b.t. het onderwijs Gebruikte term Toelichting MBO BOL BBL deelnemer BPV protocol Beroeps Praktijk Vorming (afgekort BPV) BPV verlener BPV-begeleider BPV-deelnemer

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Fietstechnicus (P1)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Fietstechnicus (P1) Examenplan Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25231 Kwalificatiedossier Fietstechniek Instroom crebo 23105 Domein Mobiliteit en voertuigen Domein crebo 79060 Versiejaar KD 2016-2017 Niveau 2 Geldig voor

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 7 september 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening MBO - Verpleegkundige Niveau 4 Crebonummer 93510

Nadere informatie

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER : Alle DOSSIERCREBO : Alle KWALIFICATIE : Alle KWALIFICATIECREBO : Alle NIVEAU : Alle COHORT : Vanaf 2015

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 7 september 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening MBO - Verpleegkundige Niveau 4 Crebonummer 93510

Nadere informatie

1. Wat is beroepspraktijkvorming

1. Wat is beroepspraktijkvorming 1. Wat is beroepspraktijkvorming De opleiding die je nu volgt bestaat uit twee delen: beroepspraktijkvorming en onderwijs op school. Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra leer je

Nadere informatie

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Verkoper. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Verkoper. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Verkoper Crebo 25167, 25503 Kwalificatiedossier Verkoop Crebo 23080 Domein Handel en ondernemerschap Crebo 79080 Versiejaar KD 1-8-2015 (sindsdien

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme. Informatiemedewerker 90621 Niveau 3

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme. Informatiemedewerker 90621 Niveau 3 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Informatiemedewerker 90621 Niveau 3 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Nog niet vastgesteld! Concept! Voorwoord Beste

Nadere informatie

OER voor 2010 competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens

OER voor 2010 competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens OER voor 2010 competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Verspaner Cohort 2010 Crebocode 94340 Versie van het Versie 2009 Kwalificatiedossier Studie nummer(s) BOL 1 :X Niveau 2

Nadere informatie

Wijzigingsblad OER. Cohort _K16_OER_23157_Haarverzorging

Wijzigingsblad OER. Cohort _K16_OER_23157_Haarverzorging Wijzigingsblad OER Naam opleiding Kapper Crebonummer kwalificatiedossier 23157 Crebonummer kwalificatie 25400 Niveau 3 Leerweg BOL / BBL Cohort 2016 Code OER 04_K16_OER_23157_Haarverzorging Code examenplan

Nadere informatie

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Leidinggevende leisure & hospitality (P3) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Leidinggevende leisure & hospitality (P3) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25351 Kwalificatiedossier Travel, Leisure & Hospitality Crebo 23134 Domein Toerisme en recreatie Crebo 79130 Versiejaar KD 1-8-2015 (sindsdien

Nadere informatie

Economie, Wet- en Regelgeving

Economie, Wet- en Regelgeving Economie, Wet- en VRAAG: Hoe is de aansluiting van de DGS-leerstof Economie, Wet- en op de CKS gerealiseerd? Bronnen: S LL&B S Kwalificatiedossiers Ondernemen/Managen C Kerntaak 4: Onderneemt/Managet Werkprocessen:

Nadere informatie

NIVEAU 2 BLOEM & DESIGN. Startjaar: 2015-2016. Versie: 2015-2016. Crebo-code: 97420

NIVEAU 2 BLOEM & DESIGN. Startjaar: 2015-2016. Versie: 2015-2016. Crebo-code: 97420 NIVEAU 2 BLOEM & DESIGN Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Bloemendetailhandel Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: Medewerker bloembinden Crebo-code: 97420 BEROEPSGERICHTE EISEN Het beroepsgerichte

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Sociaal-maatschappelijk dienstverlener (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Sociaal-maatschappelijk dienstverlener (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25489 Kwalificatiedossier Sociaal werk Instroom crebo 23185 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD 1 augustus 2015

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (P7) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (P7) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Assistent Uitstroom crebo 25252, 25260 Kwalificatiedossier Entree Instroom crebo 23110/23192 Domein Domein crebo 0 Versiejaar KD 1-8-2016 Niveau

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft*

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Schooljaar 2018-2019 * Gebaseerd op handboek Examinering Praktijkonderwijs 6 Haagse scholen 2009/2010 Handboek Examinering versie PRO Grotius

Nadere informatie

oer voor competentiegerichte opleidingen

oer voor competentiegerichte opleidingen oer voor competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Medewerker stukadoor niveau 3 Cohort 2011 Crebocode 91500 Studieprogramma nummer(s) BBL :41069 Niveau 3 Studiebelasting o.g.v.

Nadere informatie

Examenplan Praktijkopleider

Examenplan Praktijkopleider Dossier Praktijkopleider Crebonummer dossier 25487 Dit examenplan is een bijgesteld examenplan n.a.v. aanpassingen in vorm. Bij dit plan hoort het Addendum 190206 Addendum Cohort (startjaar) 2018-2019

Nadere informatie

Manager/ondernemer horeca 90303

Manager/ondernemer horeca 90303 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Manager/ondernemer horeca 90303 Cohort: 2014-2015 Vastgesteld voor schooljaar 2014-2015 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

Examenreglement. Da Vinci College

Examenreglement. Da Vinci College Examenreglement van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit reglement is vastgesteld op 01-04-2015 door dhr. H. van Gorkom, directeur onderwijs namens het College van Bestuur

Nadere informatie

Wijzigingsblad OER. Cohort _K16_OER_23157_Haarverzorging

Wijzigingsblad OER. Cohort _K16_OER_23157_Haarverzorging Wijzigingsblad OER Naam opleiding Allround Kapper Crebonummer kwalificatiedossier 23157 Crebonummer kwalificatie 25399 Niveau 3 Leerweg BOL / BBL Cohort 2016 Code OER 04_K16_OER_23157_Haarverzorging Code

Nadere informatie

Loopbaan- en burgerschap op Campus Winschoten. Richtlijn voor MBO-leerlingen

Loopbaan- en burgerschap op Campus Winschoten. Richtlijn voor MBO-leerlingen Loopbaan- en burgerschap op Campus Winschoten Richtlijn voor MBO-leerlingen Dimensie De politiek-juridische dimensie De economische dimensie De sociaal-maatschappelijke dimensie De dimensie vitaal burgerschap

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Addendum Datum van ingang Schooljaar 2015-2016 Naam school Kwalificatie School voor Orde en Veiligheid Servicemedewerker Gebouwen en Veiligheid

Nadere informatie

Examenplan Verzorgende IG / Maatschappelijke Zorg

Examenplan Verzorgende IG / Maatschappelijke Zorg Examenplan Verzorgende IG / Maatschappelijke Zorg Gehandicaptenzorg Opleidingsdomein Zorg en Welzijn Crebonummer domein 7940 Dossier Verzorgende IG / Maatschappelijke Zorg Crebonummer dossiers VIG: 2387

Nadere informatie

EXAMENPLAN Crebonr. Kwalificatiedossier. Datum vaststelling examenplan. Studiejaar diplomering. Crebonr. kwalificatie. Naam kwalificatiedossier

EXAMENPLAN Crebonr. Kwalificatiedossier. Datum vaststelling examenplan. Studiejaar diplomering. Crebonr. kwalificatie. Naam kwalificatiedossier EXAMENPLAN 2016 Naam kwalificatiedossier Crebonr. Kwalificatiedossier Leerweg Cohort Startdatum Naam kwalificatie Crebonr. kwalificatie Niveau Studiejaar diplomering Datum vaststelling examenplan Haarverzorging

Nadere informatie

Studiegids. Inhoudsopgave. 1. Opleiding 2. 1.1 Algemeen 2 1.2 Visie 2. 2. Het onderwijs 3

Studiegids. Inhoudsopgave. 1. Opleiding 2. 1.1 Algemeen 2 1.2 Visie 2. 2. Het onderwijs 3 Inhoudsopgave 1. Opleiding 2 1.1 Algemeen 2 1.2 Visie 2 2. Het onderwijs 3 2.1 Vooropleiding 3 2.2 Dagopleiding 3 2.3 Avondopleiding 3 2.4 Beroepspraktijkvorming (BPV) 3 2.5 Verplichte vakken 4 2.6 Modellen

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (p2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (p2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie BOL en BBL Uitstroom crebo 25484 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Instroom crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD

Nadere informatie

Examenplan , 2016 examenplan en diplomavereisten Sociaal-cultureel werker (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 examenplan en diplomavereisten Sociaal-cultureel werker (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Sociaal-cultureel werker (p2) Crebo 25488 Kwalificatiedossier Sociaal werk Crebo 23185 Domein Zorg en welzijn Crebo 79140 Versiejaar KD 2016 Niveau

Nadere informatie

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (p2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (p2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25484 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Crebo 79140 Versiejaar KD 2016 Niveau 4 Geldig voor cohort(en)

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Dierenartsassistent paraveterinair. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Dierenartsassistent paraveterinair. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan opleiding: Dierenartsassistent paraveterinair Crebocode: 25577 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg Niveau opleiding 4

Nadere informatie

Examenplan Doktersassistent

Examenplan Doktersassistent Opleidingsdomein Zorg en Welzijn Crebonummer domein 79140 Dossier Doktersassistent Crebonummer dossier 23180 Kwalificatie Doktersassistent Crebonummer kwalificatie 25473 Cohort (startjaar) 2018-2019 Leerweg

Nadere informatie

Examineren & Diplomeren doe je zo

Examineren & Diplomeren doe je zo Examineren & Diplomeren doe je zo Brochure Examineren & Diplomeren School voor ZSW, alle opleidingen t/m cohort 2015 2016 Versie 1.2 Wat staat in deze brochure? In deze brochure lees je alles omtrent examineren

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2015 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding: Pedagogisch werker Niveau: 3 Crebonummer: 92620 Kwalificatiedossier: 2012 (2014) Cohort:

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2015-2016

Onderwijs- en Examenregeling 2015-2016 Onderwijs- en Examenregeling 2015-2016 Summa Automotive Kwalificatiedossier : Assemblagetechnicus Mobiliteitsbranche Opleiding : Assemblagetechnicus Mobiliteitsbranche Crebonummer : 92230 KBB : Innovam

Nadere informatie

ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2014 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding: Onderwijsassistent Niveau: 4 Crebonummer: 93500 Kwalificatiedossier: 2012 Cohort: 2012

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ADDENDUM Datum van ingang 18 september 2012 ROC MONDRIAAN. BRIN nummer: 27GZ. Maatschappelijke Dienstverlening

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ADDENDUM Datum van ingang 18 september 2012 ROC MONDRIAAN. BRIN nummer: 27GZ. Maatschappelijke Dienstverlening ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 18 september 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Doktersassistent Niveau 4 Crebonummer 91310 Kwalificatiedossier

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Verkoper. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Verkoper. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan opleiding: Verkoper Crebocode: 25167 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg BOL/ BBL Niveau opleiding 2 Wettelijke eisen voor diplomering

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Leisure & Hospitality Host 94120 Niveau 3 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Verkoper. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Verkoper. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan opleiding: Verkoper Crebocode: 25503 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2018-2019 Leerweg BOL/ BBL Niveau opleiding 2 Datum opgesteld 8-6-2018 Datum

Nadere informatie

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Zelfstandig medewerker leisure & hospitality (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Zelfstandig medewerker leisure & hospitality (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25353 Kwalificatiedossier Travel, Leisure & Hospitality Crebo 23134 Domein Toerisme en recreatie Crebo 79130 Versiejaar KD 1-8-2015 (sindsdien

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling 2016-2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Beschrijving van de opleiding... 3 Artikel 1.1 Doel van de opleiding... 3 Artikel 1.2 Onderwijs op de LiS... 3 Artikel 1.3 Opleiding en

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25175 Kwalificatiedossier Facilitair leidinggeven Crebo 23083 Domein Horeca en bakkerij Crebo 79120 Versiejaar KD 1-8-2015 (sindsdien niet

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25412 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Instroom crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Domein crebo 79100 Versiejaar KD 1-8-2018

Nadere informatie

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Pedagogisch medewerker kinderopvang (p1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Pedagogisch medewerker kinderopvang (p1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25486 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Crebo 79140 Versiejaar KD 2016 Niveau 3 Geldig voor cohort(en)

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Sport- en bewegingsleider (P1) (HKS, pilot vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Sport- en bewegingsleider (P1) (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Crebo 25415 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Crebo 79100 Versiejaar KD 2015 Niveau 3 Geldig voor

Nadere informatie