d. de werknemer : ieder in dienst van de werkgever conform de begripsomschrijving in het pensioenreglement van Stichting Pensioenfonds

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "d. de werknemer : ieder in dienst van de werkgever conform de begripsomschrijving in het pensioenreglement van Stichting Pensioenfonds"

Transcriptie

1 S T A T U T E N : Begripsomschrijvingen. Artikel 1. In deze statuten wordt verstaan onder: a. het fonds : Stichting Pensioenfonds ANWB; b. het bestuur : het bestuur van het fonds; c. de werkgever : de onderneming(en) bedoeld in artikel 5 van deze statuten; d. de werknemer : ieder in dienst van de werkgever conform de begripsomschrijving in het pensioenreglement van Stichting Pensioenfonds ANWB; e. het pensioenreglement : pensioenreglementen van het fonds; f. reglement deelnemersraad : het reglement waarin de bevoegdheden, de taak, de werkwijze en andere aspecten betreffende de deelnemersraad nader worden geregeld; g. de algemene vergadering : de gezamenlijke vergadering van het bestuur en de deelnemersraad; h. het verantwoordingsorgaan : het orgaan, als bedoeld in artikel 15 van de statuten; i. de auditcommissie : het orgaan, als bedoeld in artikel 14 van de statuten, dat belast is met het interne toezicht; j. gedragscode : de regels waaraan bestuursleden en leden van de deelnemersraad zich dienen te houden; k. de deelnemer : de werknemer die deelnemer is van het fonds overeenkomstig de bepalingen van het voor hem geldende pensioenreglement; l. de gepensioneerde : degene die krachtens de bepalingen van het voor hem geldende pensioenreglement ouderdomspensioen of invaliditeitspensioen ontvangt; m. de gewezen deelnemer : de deelnemer wiens deelnemerschap anders dan door pensionering of overlijden is geëindigd, doch die krachtens de bepalingen van het voor hem geldende pensioenreglement nog aanspraak op pensioen kan maken; n. de pensioengerechtigde : een ieder die krachtens het pensioenreglement recht op een ingegaan pensioen heeft; o. overige aanspraakgerechtigden : degenen die niet vallen onder de categorieën (gewezen) deelnemer, pensioengerechtigde, maar die wel aanspraken op pensioen hebben jegens het fonds.

2 2 Naam en zetel. Artikel Het fonds draagt de naam: Stichting Pensioenfonds ANWB en is gevestigd te s-gravenhage Door de te 's-gravenhage gevestigde Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB en de leden van zijn personeel is op één december negentienhonderdéénendertig opgericht een vereniging, genaamd: "Pensioenfonds voor het personeel van de ANWB", gevestigd te 's-gravenhage. De vereniging is op eenendertig januari tweeduizendzeven omgezet in Stichting Pensioenfonds ANWB. Doel en werkwijze. Artikel Het fonds heeft ten doel om de (gewezen) deelnemers, pensioengerechtigden en overige aanspraakgerechtigden te beschermen tegen financiële gevolgen van ouderdom, invaliditeit en overlijden Het fonds tracht dit doel te bereiken door hen bij pensioenreglement vast te stellen voorwaarden, aanspraken en rechten toe te kennen en daarmede overeenkomende uitkeringen te doen Het fonds zal, hetzij de dekking van de pensioenaanspraken en rechten op pensioen in eigen beheer (voor eigen risico) houden, hetzij overeenkomsten van verzekering sluiten met één of meer verzekeraars als bedoeld in artikel 1 van de Pensioenwet. De verzekeringsovereenkomsten liggen voor degenen die rechten aan deze overeenkomsten kunnen ontlenen, bij het kantoor van het fonds ter inzage Voor de financiering en de dekking van de verleende aanspraken werkt het fonds volgens een door het bestuur vast te stellen actuariële- en bedrijfstechnische nota. In de actuariële en bedrijfstechnische nota wordt de basis voor het verzekeringstechnische en financiële beleid van het fonds beschreven. In de actuariële en bedrijfstechnische nota wordt, naast hetgeen overigens bij of krachtens de Pensioenwet is vereist, onder meer opgenomen: a. een actuariële beschrijving van de wijze waarop het fonds ervoor zorgt dat de bezittingen van het fonds tezamen met de te verwachten inkomsten toereikend zijn ter dekking van de uit de statuten en pensioenreglementen voortvloeiende verplichtingen; b. een uiteenzetting van het beleggingsbeleid, met inbegrip van het beleid ten aanzien van financiële derivaten, en van de in dat kader bij of krachtens de Pensioenwet vastgestelde (nadere) voorschriften; c. een organogram van het fonds; d. een mandaatregeling binnen het fonds; e. een beschrijving van de sturingsmiddelen. De regels bij of krachtens de Pensioenwet alsmede de door de toezichthouder op te stellen regels zullen bij de opstelling van de actuariële en bedrijfstechnische nota in acht worden genomen. De actuariële en bedrijfstechnische nota alsmede wijzigingen daarvan worden door het bestuur onverwijld aan De Nederlandsche Bank N.V. overgelegd.

3 Het bestuur zorgt ervoor dat de (gewezen) deelnemers, de pensioengerechtigden en de overige aanspraakgerechtigden op gemakkelijke wijze kennis kunnen nemen van de inhoud van de geldende statuten en pensioenreglement(en), hierna ook aan te duiden als: het pensioenreglement. Jaarlijks verstrekt het bestuur ten behoeve van de deelnemer een opgave van de verworven en te bereiken pensioenaanspraken, evenals bij beeindiging van de deelname of op verzoek van de (gewezen) deelnemer. Financieel beheer. Artikel De middelen van het fonds worden gevormd uit de volgende inkomsten: a. bijdragen van de werkgever; b. bijdragen van de deelnemers; c. uitkeringen uit herverzekering; d. opbrengsten uit beleggingen van het fonds; e. alle andere baten, met dien verstande, dat erfstellingen niet anders dan onder het voorrecht van boedelbeschrijving kunnen worden aanvaard De middelen van het fonds zullen afgescheiden blijven van de middelen van de werkgever De uitgaven van het fonds bestaan uit: a. uitkeringen als bedoeld in artikel 3, lid 2; b. eventuele premies en koopsommen voor (her)verzekeringen; c. alle andere uitgaven, welke het bestuur ter nakoming van het doel of voor het beheer van het fonds noodzakelijk acht Voor zover de middelen van het fonds niet worden gebruikt ter voldoening van premies of koopsommen voor overeenkomsten van verzekering die het fonds ter dekking van de pensioenaanspraken gesloten heeft, zal het bestuur deze middelen beleggen Het bestuur voert een beleggingsbeleid dat in overeenstemming is met de prudentperson regel, met inachtneming van het bepaalde in artikel 135 van de Pensioenwet, en met name gebaseerd is op de volgende uitgangspunten: a. de waarden worden belegd in het belang van de aanspraak- en pensioengerechtigden; b. beleggingen in de werkgever worden beperkt tot maximaal tien procent (10%) van de portefeuille. Beleggingen in de werkgever geschieden prudent, waarbij rekening wordt gehouden met de noodzaak van een behoorlijke diversificatie; c. de beleggingen worden gewaardeerd op basis van marktwaardering Het bestuur legt de uitgangspunten die het hanteert en de maatregelen die het treft om voldoende afstand te bewaren tot de werkgever naarmate in meer of mindere mate wordt deelgenomen in de werkgever vast in de "Verklaring inzake de beleggingsbeginselen". Het bestuur herziet de in de vorige zin genoemde verklaring in ieder geval binnen de termijnen genoemd in de Pensioenwet Indien De Nederlandsche Bank zulks noodzakelijk acht in het belang van de (gewezen) deelnemers, de pensioengerechtigden en de overige aanspraakgerechtigden, gaat het fonds binnen de daarvoor door De Nederlandsche Bank gestelde termijn over tot het overdragen of herverzekeren van het uit de aangegane verplichtingen voortspruitende risico door het sluiten van een verzekeringsovereenkomst met een herverzekeraar.

4 Niet belegde gelden van het fonds worden gestort op een te name van het fonds staande bank- of girorekening. Effecten en andere waardepapieren worden bij een bank in open bewaargeving gedeponeerd Het bestuur kan (een deel van) de uitvoering opdragen aan één of meer andere personen dan bestuursleden. Zulks laat onverlet de eindverantwoordelijkheid van het bestuur. Indien het fonds werkzaamheden uitbesteedt aan een derde draagt het fonds er zorg voor dat deze derde de bij of krachtens de wet gestelde regels, die op de uitbesteding van toepassing zijn, naleeft. Het fonds zal daartoe onder meer een uitbestedingsovereenkomst, die voldoet aan de gestelde eisen, aangaan met deze derde. Werkgever. Artikel Werkgever in de zin van deze statuten is ANWB B.V., statutair gevestigd te 's-gravenhage en met haar gelieerde ondernemingen die als zodanig door het bestuur tot het fonds zijn toegelaten. De in de vorige zin bedoelde ondernemingen worden op een lijst vermeld die als addendum aan deze statuten wordt gehecht Andere ondernemingen kunnen na de inwerkingtreding van deze statuten op hun verzoek als werkgever toetreden mits het bestuur een uitvoeringsovereenkomst met die ondernemingen sluit Voor de uitvoering van rechten en verplichtingen van de werkgever voortvloeiende uit deze statuten en het pensioenreglement van het fonds, welke niet met de ondernemingen in de afzonderlijke uitvoeringsovereenkomsten zijn overeengekomen, zullen de ondernemingen gezamenlijk optreden. Bestuur. Artikel Het fonds wordt beheerd door een bestuur, bestaande uit zes leden De drie leden die de werkgever vertegenwoordigen worden door de werkgever benoemd De drie andere leden worden door de vertegenwoordigers van de deelnemers in de deelnemersraad benoemd uit de deelnemers De voorzitter wordt aangewezen door de werkgever uit de door de werkgever benoemde leden. De secretaris wordt door het bestuur benoemd uit de door de vertegenwoordigers van de deelnemers in de deelnemersraad benoemde bestuursleden Bij de kandidaatstelling van een te benoemen bestuurslid hanteert het bestuur een door het bestuur opgestelde profielschets. De personen die het beleid van het fonds (mede)bepalen richten zich bij de vervulling van hun taak naar de belangen van de bij het fonds betrokken (gewezen) deelnemers, pensioengerechtigden, overige aanspraakgerechtigden en de werkgever en zorgen ervoor dat deze zich door hen op evenwichtige wijze vertegenwoordigd kunnen voelen De door de werkgever benoemde bestuursleden kunnen door de werkgever door anderen worden vervangen. De drie door de vertegenwoordigers van de deelnemers in de deelnemersraad benoemde bestuursleden worden benoemd voor vier jaar. Herbenoeming is slechts mogelijk voor twee aansluitende perioden van vier jaar. Het bestuurslidmaatschap eindigt voorts door: - overlijden;

5 5 - bedanken; - einde van het deelnemerschap; - het verlies van de bevoegdheid zijn of haar vermogen te beheren en daarover te beschikken krachtens enige wetsbepaling of een niet voor hogere voorziening vatbare rechterlijke uitspraak; - indien een wijziging als bedoeld in lid 15 daartoe aanleiding geeft; - ontslag op grond van het bepaalde in lid Gedurende het bestaan van een vacature vormen de overige (tenminste vier) bestuursleden gezamenlijk desalniettemin een bevoegd college, dat overigens gehouden is zo spoedig mogelijk in de vacature te (laten) voorzien Het bestuur vergadert als de voorzitter dit nodig acht of als ten minste twee bestuursleden hem dit verzoeken, doch ten minste eenmaal per jaar. Bestuursvergaderingen worden bijeen geroepen door of vanwege de voorzitter door middel van een schriftelijke convocatie met een termijn van ten minste zes werkdagen. Ingeval de oproeping niet op gemelde wijze heeft plaatsgevonden kunnen niettemin geldige bestuursbesluiten worden genomen, indien alle in functie zijnde bestuursleden ter vergadering aanwezig zijn Het bestuur neemt zijn besluiten bij meerderheid van stemmen in een vergadering, waarbij meer dan de helft van de zittende bestuursleden aanwezig is. Een bestuurslid kan zich door middel van een schriftelijke volmacht door een mede-bestuurslid ter vergadering laten vertegenwoordigen. Bij staking der stemmen wordt het voorstel geacht te zijn verworpen Het dagelijks beleid van het fonds wordt bepaald door ten minste twee bestuursleden De deskundigheid van de personen die het beleid van het fonds bepalen of mede bepalen, dient naar het oordeel van De Nederlandsche Bank voldoende te zijn met het oog op de belangen van de bij het fonds betrokken (gewezen) deelnemers, pensioengerechtigden en overige aanspraakgerechtigden. Door het bestuur wordt een deskundigheidsplan opgesteld, hetwelk als doel heeft de deskundigheid van het bestuur blijvend op een dusdanig niveau te houden, dat naar het oordeel van De Nederlandsche Bank de deskundigheid voldoende is met het oog op de belangen van de bij het fonds betrokken (gewezen) deelnemers, de pensioengerechtigden en de overige aanspraakgerechtigden De handelingen, de voornemens of de antecedenten van de personen die het beleid van het fonds (mede) bepalen, mogen De Nederlandsche Bank geen aanleiding geven tot het oordeel dat, met het oog op de belangen bedoeld in lid 11, de betrouwbaarheid van deze personen in twijfel staat Het bestuur van het fonds brengt elke wijziging in de samenstelling van de personen die het beleid (mede)bepalen vooraf ter kennis aan De Nederlandsche Bank Een wijziging als bedoeld in lid 13 wordt niet doorgevoerd indien De Nederlandsche Bank binnen zes weken na ontvangst van de melding, of indien De Nederlandsche Bank om nadere gegevens of inlichtingen heeft verzocht, binnen zes weken na ontvangst van die gegevens of inlichtingen aan het bestuur van het fonds bekend maakt dat zij niet met de voorgenomen wijziging instemt Indien zich een wijziging voordoet van de antecedenten, bedoeld in lid 12, stelt het bestuur van het fonds De Nederlandsche Bank daarvan onverwijld schriftelijk in kennis.

6 Met betrekking tot het bepaalde in dit artikel wordt de regelgeving die is opgesteld door De Nederlandsche Bank in acht genomen Ieder der bestuursleden is bevoegd deskundigen te raadplegen, alsmede zich krachtens een bestuursbesluit waarbij ten minste een/zesde van de bestuursleden zich daarvoor heeft uitgesproken, ter vergadering door een deskundige te laten bijstaan Behoudens beperkingen volgens de statuten is het bestuur belast met het besturen van het fonds Het bestuur vertegenwoordigt het fonds, voor zover uit de wet niet anders voortvloeit. Voorts wordt het fonds vertegenwoordigd door het gezamenlijk handelen van een door de werkgever aangewezen en een uit de deelnemers benoemd/gekozen bestuurslid. Het bestuur is bevoegd één of meer van haar leden dan wel een derde volmacht te verlenen Bestuursleden genieten als zodanig geen beloning. Reis- en verblijfkosten en andere uitgaven in het belang van het fonds gedaan, worden vergoed De bestuursleden en de administrateur mogen datgene waarvan zij met betrekking tot de werkgever, het fonds en de deelnemers kennis hebben gekregen, niet verder bekend maken dan hun functie met zich meebrengt. Tevens dienen zij een verklaring tot naleving van de gedragscode te ondertekenen Een bestuurslid dat naar het oordeel van het bestuur onvoldoende functioneert, kan door het bestuur voor ontslag worden voorgedragen aan het orgaan dat het desbetreffende bestuurslid heeft benoemd. Ingeval een voordracht als bedoeld in de vorige zin wordt gedaan, is het orgaan dat het desbetreffende bestuurslid heeft benoemd, bevoegd hem te ontslaan Het bestuur stelt een procedure vast voor een periodieke evaluatie van het functioneren van het bestuur als geheel en van de individuele bestuursleden. Benoeming van het bestuur. Artikel Steeds als door beëindiging van het bestuurslidmaatschap van een door de werkgever benoemd bestuurslid een vacature ontstaat, zal de werkgever binnen een maand na het ontstaan van de vacature een nieuw bestuurslid benoemen met inachtneming van het gestelde in artikel Steeds als door beëindiging van het bestuurslidmaatschap van een uit de deelnemers voortgekomen bestuurslid een vacature ontstaat, zal binnen een maand na het ontstaan van de vacature uit de groep deelnemers een nieuw bestuurslid door de vertegenwoordigers van de deelnemers in de deelnemersraad worden benoemd met inachtneming van het gestelde in artikel Bestuursleden die zijn benoemd in de plaats van bestuursleden die tussentijds zijn afgetreden, treden af op het tijdstip waarop het oorspronkelijke bestuurslid zou zijn afgetreden. Administrateur. Artikel 8. Het bestuur kan zich bij de vervulling van zijn taak terzijde doen staan door een administrateur. Zijn aanstelling geschiedt schriftelijk. De taak en de bevoegdheden van de administrateur worden in een door het bestuur vast te stellen instructie geregeld. Bij die instructie kan het bestuur be-

7 7 paalde hem toekomende bevoegdheden aan de administrateur overdragen, die deze bevoegdheden uitoefent onder toezicht van het bestuur. Accountant, actuaris. Artikel 9. Het bestuur benoemt tot wederopzegging een accountant als bedoeld in artikel 2:393, eerste lid, Burgerlijk Wetboek en een actuaris. De accountant zal de boekhouding van het fonds geregeld controleren en aan het bestuur zo dikwijls het dit gewenst acht, doch ten minste eenmaal per jaar na het einde van elk boekjaar, schriftelijk verslag uitbrengen omtrent de financiële toestand van het fonds. De actuaris zal jaarlijks een berekening maken van de voorziening pensioenverplichtingen van de benodigde jaarpremies en van de risico's welke dienen te worden herverzekerd, alsmede het actuarieel verslag als bedoeld in artikel 13, lid 3. Deelnemersraad. Artikel Het bestuur stelt een deelnemersraad in. In de deelnemersraad worden de deelnemers en de pensioengerechtigden evenredig op basis van onderlinge getalsverhoudingen vertegenwoordigd Het bestuur heeft een reglement vastgesteld waarin de omvang, benoeming en het ontslag van de leden van de deelnemersraad, de bevoegdheden, de taak, de werkwijze en andere aspecten betreffende de deelnemersraad nader worden geregeld. Het bestuur is bevoegd, al dan niet op initiatief van de deelnemersraad dit reglement te wijzigen, mits de deelnemersraad daarmee instemt. Algemene vergaderingen. Artikel Het bestuur van het fonds en de deelnemersraad komen tenminste tweemaal per kalenderjaar bijeen. Voorts worden vergaderingen met de deelnemersraad gehouden zo dikwijls het bestuur of ten minste drie leden van de raad zulks verlangen. De bijeenroeping geschiedt door of namens de voorzitter van het bestuur door verzending van brieven of een aan ieder lid. Indien tenminste drie leden van de raad een vergadering wensen, draagt de voorzitter van het bestuur er zorg voor dat deze vervolgens binnen drie weken wordt gehouden. Oproepingen vermelden plaats en tijdstip van de vergadering en de in de vergadering te behandelen onderwerpen. De termijn van de oproeping bedraagt tenminste tien dagen, de dag van de oproeping en van de vergadering niet meegerekend Het bestuur is verplicht desgevraagd aan de raad tijdig alle inlichtingen te verstrekken die deze voor de vervulling van zijn taak redelijkerwijze nodig heeft. De inlichtingen worden desgevraagd schriftelijk verstrekt leder lid van de raad heeft in de deelnemersraad recht op het uitbrengen van één stem. Leden van de raad stemmen zonder last of ruggespraak. Een lid kan zich ter vergadering door een schriftelijk gevolmachtigd medelid doen vertegenwoordigen. Een lid kan ter vergadering slechts één medelid vertegenwoordigen Geldige besluiten kunnen slechts worden genomen, indien tenminste de meerderheid van de leden van de deelnemersraad aanwezig of vertegenwoordigd is en alle leden met inachtneming van het hierna bepaalde, zijn opgeroepen, met uitzondering evenwel, dat ook indien de voorschriften omtrent de oproeping niet in acht zijn genomen, niette-

8 8 min geldige besluiten kunnen worden genomen met algemene stemmen in een vergadering waarin alle leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn Uitgangspunt bij de vaststelling of de meerderheid van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, vormt het aantal leden van de raad, inclusief een eventuele vacature, tenzij eventuele vacatures zich voordoen in het laatste jaar van de zittingsperiode. In dat geval is het aantal leden, exclusief eventuele vacatures, bepalend De raad besluit bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen komt geen besluit tot stand. Blanco en ongeldige stemmen worden geacht niet te zijn uitgebracht De vergaderingen van de deelnemersraad worden voorgezeten door de voorzitter. Bij afwezigheid van de voorzitter worden de vergaderingen voorgezeten door de vice-voorzitter en in geval ook deze afwezig is, door een ander daartoe aangewezen lid. De secretaris maakt de notulen van de vergadering en kan daarin worden bijgestaan door het secretariaat. Bij afwezigheid van de secretaris wijst de voorzitter een secretaris aan die de notulen van de vergadering maakt. De notulen van de vergadering worden vastgesteld in een volgende vergadering. Boekjaar. Artikel 12. Het boekjaar valt samen met het kalenderjaar. Jaarverslag. Artikel Jaarlijks na afloop van het boekjaar stelt het bestuur een jaarrekening, jaarverslag en eventuele overige stukken op. Na ontvangen advies van de deelnemersraad stelt het bestuur deze jaarstukken voor een juli definitief vast, waarna ze worden ondertekend door voorzitter en secretaris en ter kennisneming worden gezonden aan de werkgever Het in lid 1 bedoelde verslag ligt voor de (gewezen) deelnemers, de pensioengerechtigden en de overige aanspraakgerechtigden ter inzage op het secretariaat van het fonds. Een samenvatting van het verslag wordt op de pensioensite gepubliceerd Het bestuur van het fonds legt aan De Nederlandsche Bank jaarlijks voor één juli een jaarrekening, een jaarverslag, een actuarieel verslag en overige gegevens over het verstreken boekjaar over, waarin een volledig beeld van de financiële toestand van het fonds gegeven wordt en waaruit ten genoegen van De Nederlandsche Bank blijkt dat wordt voldaan aan het bepaalde bij en krachtens de Pensioenwet en dat de belangen van de bij het fonds betrokken (gewezen) deelnemers, de pensioengerechtigden en de overige aanspraakgerechtigden voldoende gewaarborgd geacht kunnen worden. De jaarrekening moet zijn voorzien van een verklaring omtrent de getrouwheid, ondertekend door een accountant als bedoeld in artikel 2:393, eerste lid, Burgerlijk Wetboek. Het actuarieel verslag moet zijn voorzien van een verklaring van de actuaris Desgevraagd is op verzoek van het bestuur zowel de accountant als de actuaris verplicht inzicht in de controlewerkzaamheden te geven aan De Nederlandsche Bank alsmede alle overige inlichtingen te verstrekken die redelijkerwijze geacht kunnen worden nodig te zijn voor de vervulling van haar toezicht. De Nederlandsche Bank stelt het bestuur van het fonds in de gelegenheid aanwezig te zijn bij het verstrekken van inlichtingen door de accountant en/of actuaris.

9 9 Intern toezicht; auditcommissie. Artikel Teneinde te voorzien in een adequaat intern toezicht op het functioneren van (het bestuur van) het fonds door onafhankelijke deskundigen stelt het bestuur een auditcommissie in De auditcommissie heeft de volgende taken: a. het beoordelen van beleids- en bestuursprocedures en -processen en de checks en balances binnen het fonds; b. het beoordelen van de wijze waarop het fonds wordt aangestuurd; c. het beoordelen van de wijze waarop door het bestuur wordt omgegaan met de risico s op de langere termijn In dat kader heeft de auditcommissie recht op: - alle informatie die zij nodig acht om haar taak goed te kunnen uitvoeren; - overleg met het bestuur over alle bestuurstaken; - overleg met de externe accountant en externe actuaris De auditcommissie rapporteert aan het bestuur. Het bestuur bespreekt de rapportage van de auditcommissie en de eventueel daarop gebaseerde (voorgenomen) bestuursbesluiten met het verantwoordingsorgaan. In het jaarverslag worden de bevindingen van de auditcommissie vermeld Nadere regelingen rond de auditcommissie worden opgenomen in een door het bestuur vast te stellen reglement. Het bestuur is bevoegd het in de vorige zin vermelde reglement te wijzigen, na advies van de auditcommissie De auditcommissie bestaat uit drie onafhankelijke deskundigen die door het bestuur worden benoemd en ontslagen De kosten die met de werkzaamheden van de auditcommissie gemoeid zijn komen ten laste van het fonds. Het verantwoordingsorgaan. Artikel Het bestuur stelt een verantwoordingsorgaan in, waarin de (actieve) deelnemers, de pensioengerechtigden en de werkgever gelijkelijk zijn vertegenwoordigd Het bestuur legt verantwoording af aan het verantwoordingsorgaan over het gevoerde beleid en de wijze waarop het is uitgevoerd en over de naleving van de Principes voor goed pensioenfondsbestuur Het bestuur bespreekt ten minste één maal per jaar het gevoerde beleid en de resultaten daarvan met het verantwoordingsorgaan Het verantwoordingsorgaan bestaat uit zes personen. De leden van het verantwoordingsorgaan worden benoemd en ontslagen op de wijze, zoals vermeld in het in lid 10 vermelde reglement De leden van het verantwoordingsorgaan worden voor de zittingsduur, zoals vastgelegd in het in lid 10 vermelde reglement, benoemd Het verantwoordingsorgaan heeft de bevoegdheid een oordeel te geven over het handelen van het bestuur aan de hand van het jaarverslag, de jaarrekening en andere informatie, waaronder de bevindingen van de auditcommissie, over het door het bestuur uitgevoerde beleid, alsmede over de beleidskeuzes voor de toekomst. Dit oordeel

10 10 wordt, samen met de reactie van het bestuur daarop, bekend gemaakt en in het jaarverslag opgenomen Het verantwoordingsorgaan heeft voorts de volgende rechten: a. het recht op overleg met het bestuur; b. het recht op overleg met de externe accountant en de externe actuaris; c. het recht op informatie; d. het recht op een schriftelijke en beargumenteerde reactie op het oordeel dat het heeft gegeven over het door het bestuur uitgevoerde beleid Voorts heeft het verantwoordingsorgaan het recht advies uit te brengen over: a. het vaststellen en wijzigen van de vergoedingsregeling voor bestuursleden; b. het wijzigen van het beleid ten aanzien van het verantwoordingsorgaan; c. de vorming, instelling en samenstelling van het interne toezicht; d. het vaststellen en wijzigen van een interne klachten- en geschillenregeling; e. het vaststellen en wijzigen van het communicatie- en voorlichtingsbeleid Het verantwoordingsorgaan kan, als het van oordeel is dat het bestuur niet naar behoren functioneert, zich, na raadpleging van de auditcommissie, wenden tot de ondernemingskamer van het gerechtshof te Amsterdam met het verzoek: a. een onderzoek door één of meer onafhankelijke onderzoekers te bevelen naar het beleid van en de gang van zaken bij het fonds; b. het functioneren van het bestuur als zodanig te toetsen. Een besluit tot het indienen van een in dit lid bedoeld verzoek kan slechts worden genomen met een meerderheid van ten minste drie/vierde van het aantal geldig uitgebrachte stemmen Nadere regelingen betreffende het verantwoordingsorgaan worden opgenomen in een door het bestuur vast te stellen reglement. Het bestuur is bevoegd het in de vorige zin vermelde reglement te wijzigen, gehoord het verantwoordingsorgaan De kosten die met de werkzaamheden van het verantwoordingsorgaan gemoeid zijn komen ten laste van het fonds. Onvoorziene gevallen en geschillen. Artikel 16. In gevallen, waarin niet door bepalingen van deze statuten en het pensioenreglement mocht zijn voorzien, als ook bij de uitlegging en de toepassing van die bepalingen, zal worden beslist door het bestuur in de geest van deze bepalingen. Besluiten van deze aard worden vermeld in het jaarverslag. Statutenwijziging. Artikel Het bestuur is bevoegd de statuten te wijzigen, met inachtneming van het bepaalde in het reglement van de deelnemersraad De gewijzigde statuten zijn eerst van kracht na het passeren van de notariële akte. Wijziging van het pensioenreglement. Artikel 18. Het bestuur is bevoegd het pensioenreglement te wijzigen, met inachtneming van het bepaalde in het reglement van de deelnemersraad.

11 11 Wijze van beslissing van geschillen. Artikel Onder geschillen wordt in deze statuten verstaan, alle geschillen welke over of in verband met de uitvoering van deze statuten en van het pensioenreglement tussen het fonds en een deelnemer, gewezen deelnemer of andere belanghebbenden, kunnen ontstaan, ook die welke slechts door een der partijen als geschil worden aangemerkt Geschillen zullen worden beslecht door de bevoegde rechter te den Haag Een belanghebbende kan een geschil zoals bedoeld in lid 1 slechts aan de bevoegde rechter voorleggen nadat de geschillencommissie, zoals vastgelegd in de geschillen- en klachtenregeling van het fonds, een uitspraak heeft gedaan. Opheffing en liquidatie. Artikel Op de dag waarop alle ondernemingen die met het fonds een overeenkomst inzake de pensioenregeling zijn aangegaan ontbonden zijn zonder dat deze ondernemingen worden voortgezet en de verplichtingen tegenover het fonds worden overgenomen, zal het bestuur tot liquidatie kunnen besluiten, onverminderd het bepaalde in lid Voorts kan het bestuur tot liquidatie van het fonds besluiten, anders dan in het in lid 1 bedoelde geval, bij een met algemene stemmen genomen bestuursbesluit Tenzij het bestuur anders beslist treden als liquidateuren op de bestuursleden, die in functie zijn op het tijdstip van het verzoek tot ontbinding. Het in deze statuten omtrent de bestuursleden en de vervulling van vacatures in het bestuur voorgeschrevene is op de liquidateuren, voor zover mogelijk, van overeenkomstige toepassing. Indien dit noodzakelijk is, voorzien de liquidateuren zelf in vacatures Voor zover de voor pensioen bestemde middelen aan een levensverzekeringsmaatschappij worden overgedragen, zullen de uit de verzekeringen voortvloeiende rechten op naam van de (gewezen) deelnemers, de pensioengerechtigden en de overige aanspraakgerechtigden, worden gesteld. Op de desbetreffende verzekeringsbescheiden zal worden aangetekend dat voor de verzekeringen, voor zover hierin zijn belichaamd de jegens het fonds opgebouwde aanspraken, uitsluitend en onverminderd de voorschriften van de Pensioenwet - waar nog van toepassing - van kracht blijven en dat noch afkoop van deze verzekeringen is toegestaan, noch wijziging van de begunstiging anders dan ten behoeve van de verzekerde, dan wel diens nagelaten betrekkingen Aan een batig liquidatiesaldo wordt een bestemming gegeven conform de doelstelling van het fonds. Een nadelig liquidatiesaldo zal leiden tot vermindering van de aanspraken De liquidateuren dragen er zorg voor, dat de (gewezen) deelnemers, de pensioengerechtigden en de overige aanspraakgerechtigden van het fonds ingelicht worden over de liquidatiegevolgen, onder meer door uitreiking van een bewijs, waaruit hun - al dan niet gewijzigde - rechten blijken en waaruit blijkt jegens wie deze rechten geldend kunnen worden gemaakt. 1 januari 2008

Stichting IKEA Pensioenfonds. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting IKEA Pensioenfonds. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting IKEA Pensioenfonds Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1. Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a) Bestuur: het bestuur van het fonds. b) Code Pensioenfondsen: de Code opgesteld

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT. [Versie 1 januari 2019]

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT. [Versie 1 januari 2019] REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT [Versie 1 januari 2019] ARTIKEL 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen zoals opgenomen in de statuten van Stichting Pensioenfonds Achmea van

Nadere informatie

Reglement verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen

Reglement verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen Reglement verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen 9 september 2014 Reglement verantwoordingsorgaan SPD 1 van 7 Artikel 1. Definities Bestuur: Deelnemer: Pensioengerechtigde: Intern

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland Reglement Verantwoordingsorgaan In werking 01-01-2010 Artikel 1. Begripsbepalingen De begripsbepalingen als opgenomen in artikel 1 van de statuten van het

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot Versie: 2014-01 Pagina 1/8 INHOUDSOPGAVE Artikel 1. Definities...3 Artikel 2. Samenstelling van het Verantwoordingsorgaan...3 Artikel 3. Taken en bevoegdheden van het Verantwoordingsorgaan...4 Artikel

Nadere informatie

2. Het Verantwoordingsorgaan bestaat uit drie personen. Het bestuur benoemt de leden van het Verantwoordingsorgaan.

2. Het Verantwoordingsorgaan bestaat uit drie personen. Het bestuur benoemt de leden van het Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Hunter Douglas Reglement voor het Verantwoordingsorgaan 1. Het bestuur legt verantwoording af aan het Verantwoordingsorgaan over het beleid, de wijze waarop het beleid is uitgevoerd

Nadere informatie

4. Bestuurders van het fonds kunnen geen lid zijn van het Verantwoordingsorgaan.

4. Bestuurders van het fonds kunnen geen lid zijn van het Verantwoordingsorgaan. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Astellas Definities Artikel 1 a. (Pensioen)fonds: Stichting Pensioenfonds Astellas; b. Bestuur: Het bestuur van het fonds; c. Verantwoordingsorgaan;

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland.

Huishoudelijk Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland. Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland. Artikel 1. Begripsomschrijvingen De definities als opgenomen in Artikel 1 van de statuten van het pensioenfonds zijn van overeenkomstige toepassing op dit

Nadere informatie

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN. Stichting Pensioenfonds NIBC

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN. Stichting Pensioenfonds NIBC REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds NIBC 1 juli 2014 Artikel 1. Definities Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting Pensioenfonds NIBC van toepassing.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van de Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA Reglement Raad van Toezicht SPA Versie 1 juli 2016 ARTIKEL 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen zoals opgenomen

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959 Januari 2018

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959 Januari 2018 Januari 2018 1 Artikel 1. Begripsomschrijvingen De definities als opgenomen in artikel 1 van de statuten van het fonds zijn van overeenkomstige toepassing op dit reglement. Daarnaast gelden de volgende

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE DRANKINDUSTRIE mei 2009 B EGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 Definities Dit reglement verstaat onder: fonds: bestuur:

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens 1 Artikel 1. Definities Fonds Stichting Pensioenfonds Equens Werkgever Equens SE Bestuur Het bestuur van het Fonds Verantwoordingsorgaan Het

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten Artikel 1. Begripsomschrijvingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. bestuur: het bestuur van het fonds; b. deelnemer:

Nadere informatie

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie Pagina: 2 Artikel 1. Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten en het pensioenreglement

Nadere informatie

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN. Stichting Pensioenfonds NIBC

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN. Stichting Pensioenfonds NIBC REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds NIBC 1 januari 2019 Artikel 1. Definities Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting Pensioenfonds NIBC van toepassing.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie

Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie Juli 2014 Artikel 1 Begripsbepalingen Definities Dit reglement verstaat onder: fonds:

Nadere informatie

Het fonds draagt de naam Stichting Pensioenfonds SMIT, en is gevestigd te Rotterdam.

Het fonds draagt de naam Stichting Pensioenfonds SMIT, en is gevestigd te Rotterdam. Stichting Pensioenfonds SMIT Statuten V120215 definitief Artikel 1. Begripsomschrijvingen In deze statuten wordt verstaan onder: a. Fonds: de Stichting Pensioenfonds SMIT; b. Bestuur: het bestuur van het

Nadere informatie

Reglement van het Verantwoordingsorgaan. Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG)

Reglement van het Verantwoordingsorgaan. Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG) Reglement van het Verantwoordingsorgaan Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG) Versie: 1 januari 2018 SAMENSTELLING Artikel 1 1. Het verantwoordingsorgaan bestaat uit 7 leden, waarvan 2 leden

Nadere informatie

de aangesloten onderneming volgens de statuten van het pensioenfonds; de personen, in dienst van de werkgever.

de aangesloten onderneming volgens de statuten van het pensioenfonds; de personen, in dienst van de werkgever. REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Van Stichting Pensioenfonds Holland Casino Artikel 1. Definities Bestuur: Ondernemingsraad: Pensioenreglement: Statuten: Uitvoeringsovereenkomst: Vereniging van gepensioneerden:

Nadere informatie

Reglement deelnemersraad BPF Bouw

Reglement deelnemersraad BPF Bouw Reglement deelnemersraad BPF Bouw Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit reglement wordt verstaan onder: Stichting: Bestuur: Statuten: Pensioenreglement: Deelnemers: Pensioengerechtigden: Stichting Bedrijfstakpensioenfonds

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan, d.d. 25 september Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Equens

Reglement Verantwoordingsorgaan, d.d. 25 september Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Equens Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens 1 Artikel 1. Definities Fonds Werkgever Bestuur Verantwoordingsorgaan Visitatiecommissie Deelnemer Pensioengerechtigde Aangesloten onderneming

Nadere informatie

STATUTEN. van. Stichting VUT-fonds ECI

STATUTEN. van. Stichting VUT-fonds ECI STATUTEN van Stichting VUT-fonds ECI DEFINITIES Artikel 1 1. In deze statuten wordt verstaan onder: stichting: Stichting VUT-fonds ECI; bestuur: het bestuur van de stichting aangesloten ondernemingen:

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting Brocacef Pensioenfonds van

Nadere informatie

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG ROTTERDAM. 1 juli 2014

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG ROTTERDAM. 1 juli 2014 REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG ROTTERDAM 1 juli 2014 06-06-2014 INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Begripsbepalingen 2 Artikel 2 Samenstelling van het Verantwoordingsorgaan

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Personeelspensioenfonds APG

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Personeelspensioenfonds APG Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Personeelspensioenfonds APG Laatstelijk gewijzigd door het bestuur van Stichting Personeelspensioenfonds APG op 27 november 2013 1 REGLEMENT VOOR HET VERANTWOORDINGSORGAAN

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland 1 Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1. Definities Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Reglement Verantwoordingsorgaan Reglement Verantwoordingsorgaan Versie 01-07-2014 Artikel 1. Definities Bestuur: Intern Toezicht: Verantwoordingsorgaan: Het bestuur van het pensioenfonds. De visitatiecommissie van het pensioenfonds.

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan

Reglement Verantwoordingsorgaan Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1 Definities In dit reglement worden geacht te zijn overgenomen de definities van de statuten, terwijl voorts wordt verstaan onder: a. Selectiecommissie De commissie

Nadere informatie

Artikel 1 - Definities

Artikel 1 - Definities Reglement Verantwoordingsorgaan Versie BV 21 december 2016 Artikel 1 - Definities In dit reglement wordt verstaan onder: Pensioenfonds: Bestuur: het bestuur van het Pensioenfonds Verantwoordingsorgaan:

Nadere informatie

REGLEMENT REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ECOLAB / 11

REGLEMENT REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ECOLAB / 11 REGLEMENT REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ECOLAB 01-07-2014 1 / 11 Begripsbepalingen Artikel 1 Definities Dit reglement verstaat onder: Fonds: Bestuur: Statuten: Pensioenreglement:

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959

Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959 Reglement Verantwoordingsorgaan 1 REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Artikel 1. Begripsomschrijvingen De definities als opgenomen in artikel 1 van de statuten van het fonds zijn van overeenkomstige toepassing

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. Van het verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers

Huishoudelijk reglement. Van het verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers Huishoudelijk reglement Van het verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers Versie 27 maart 2014 Artikel 1; Definities Voor dit reglement zijn de definities zoals opgenomen in de

Nadere informatie

VOORBEELD REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN. (versie 3 april 2007)

VOORBEELD REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN. (versie 3 april 2007) VOORBEELD REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN (versie 3 april 2007) Leeswijzer voorbeeld reglement verantwoordingsorgaan Met onder meer dit voorbeeld document geeft OPF invulling aan de Services voor de aangesloten

Nadere informatie

Reglement verantwoordingorgaan Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties 2015

Reglement verantwoordingorgaan Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties 2015 Reglement verantwoordingorgaan Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties 2015 Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit reglement wordt verstaan onder: Fonds: Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group. Statuten

Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group. Statuten Artikel 1 Begripbepalingen In deze statuten wordt verstaan onder: - Stichting: de ; - Bestuur: het bestuur van de stichting; - Sligro Food Group Nederland B.V.: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid:

Nadere informatie

Reglement van het Verantwoordingsorgaan

Reglement van het Verantwoordingsorgaan Reglement van het Verantwoordingsorgaan Per 3 december 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk I Algemene bepalingen 3 Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Artikel 2 Voorzitter en plaatsvervangend voorzitter 4 Artikel 3

Nadere informatie

VOORBEELD REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN

VOORBEELD REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN VOORBEELD REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Leeswijzer voorbeeld reglement verantwoordingsorgaan Met onder meer dit voorbeeld document geeft OPF invulling aan de Services voor de aangesloten ondernemingspensioenfondsen.

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ABP

REGLEMENT VOOR HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ABP REGLEMENT VOOR HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ABP Het bestuur van Stichting Pensioenfonds ABP, Gelet op artikel 18 lid 4 laatste zin, van de statuten van Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS OPENBARE BIBLIOTHEKEN

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS OPENBARE BIBLIOTHEKEN REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS OPENBARE BIBLIOTHEKEN VERSIE 28 APRIL 2015 Definities Op dit reglement zijn de begripsbepalingen van de statuten van Stichting Pensioenfonds Openbare

Nadere informatie

a. het bestuur: het bestuur van de stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel.

a. het bestuur: het bestuur van de stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel. HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Artikel 1. Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen zoals opgenomen in de statuten van toepassing. In aanvulling op de statuten

Nadere informatie

4. Bestuurders van de fondsen kunnen geen lid zijn van het Verantwoordingsorgaan.

4. Bestuurders van de fondsen kunnen geen lid zijn van het Verantwoordingsorgaan. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Astellas Definities Artikel 1 a. (Pensioen)fonds: Stichting Pensioenfonds Astellas; b. Bestuur: Het bestuur van beide fondsen; c. Verantwoordingsorgaan;

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan 1

Reglement Verantwoordingsorgaan 1 Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Groothandel in Vlakglas, de Groothandel in Verf, het Glasbewerkings- en het Glazeniersbedrijf Reglement Verantwoordingsorgaan

Nadere informatie

Regeling van werkzaamheden van het Verantwoordingsorgaan van de. lnstelling Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen;

Regeling van werkzaamheden van het Verantwoordingsorgaan van de. lnstelling Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen; Regeling van werkzaamheden van het Verantwoordingsorgaan van de lnstelling Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen Het bestuur, gelet op artikel 33 van de Pensioenwet; gelet op de Code Pensioenfondsen,

Nadere informatie

OPRICHTING STICHTING Stichting Beheer Derdengelden

OPRICHTING STICHTING Stichting Beheer Derdengelden Zaaknummer: @ OPRICHTING STICHTING Stichting Beheer Derdengelden (@) Op @ verscheen voor mij, @, notaris te @: @ hierna te noemen: 'de oprichter'. De verschenen persoon verklaarde bij deze akte een stichting

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Pensioenfonds ANWB

Reglement Verantwoordingsorgaan Pensioenfonds ANWB Reglement Verantwoordingsorgaan Pensioenfonds ANWB Artikel 1: Definities Begrippen die in dit reglement gehanteerd worden hebben dezelfde betekenis als in de statuten van de Stichting Pensioenfonds ANWB,

Nadere informatie

Fondsdocumenten SNPF. Reglement Verantwoordingsorgaan

Fondsdocumenten SNPF. Reglement Verantwoordingsorgaan Fondsdocumenten SNPF Reglement Verantwoordingsorgaan Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1. Begripsomschrijvingen a. ABTN: Actuariële en Bedrijfstechnische Nota; b. beroepsgenoot: persoon die is aangesloten

Nadere informatie

g. pensioengerechtigde: degene voor wie op grond van de pensioenreglementen het pensioen is ingegaan;

g. pensioengerechtigde: degene voor wie op grond van de pensioenreglementen het pensioen is ingegaan; Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1. Begripsomschrijvingen a. bestuur: het bestuur van het fonds; b. bestuursbureau: het bestuursbureau van het fonds; c. BMN Bond van Medewerkers in het Notariaat;

Nadere informatie

REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE BOUWNIJVERHEID

REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE BOUWNIJVERHEID REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE BOUWNIJVERHEID 1 Het bestuur van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid, Gelet op, artikel 16b, van

Nadere informatie

Reglement voor het Verantwoordingsorgaan van de Stichting Pensioenfonds ANWB

Reglement voor het Verantwoordingsorgaan van de Stichting Pensioenfonds ANWB Reglement voor het Verantwoordingsorgaan van de Stichting Pensioenfonds ANWB Artikel 1: Definities Begrippen die in dit reglement gehanteerd worden hebben dezelfde betekenis als in de statuten van de Stichting

Nadere informatie

Statuten. van de. Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen

Statuten. van de. Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen Statuten van de Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen Oprichtingsakte : 30 december 1974 Laatste statutenwijziging : 17 februari 2016 1 statuten - 2 STICHTING PENSIOENFONDS VOOR DIERENARTSEN STATUTEN

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Buizerdlaan. Statuten

Stichting Pensioenfonds Buizerdlaan. Statuten Stichting Pensioenfonds Buizerdlaan Statuten STATUTEN VAN STICHTING PENSIOENFONDS BUIZERDLAAN Begripsomschrijvingen Artikel 1 In deze statuten wordt verstaan onder: a. fonds : Stichting Pensioenfonds Buizerdlaan,

Nadere informatie

REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE BOUWNIJVERHEID. Reglement VO bpfbouw

REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE BOUWNIJVERHEID. Reglement VO bpfbouw REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE BOUWNIJVERHEID 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: Stichting: Bestuur: Fonds: Statuten:

Nadere informatie

Statuten Pensioenfonds Medisch Specialisten

Statuten Pensioenfonds Medisch Specialisten Pensioenfonds Medisch Specialisten Naam en Zetel. Artikel 1. 1.1. Het pensioenfonds draagt de naam: Stichting Pensioenfonds Medisch Specialisten. 1.2. Het pensioenfonds is gevestigd te Zeist. Doel. Artikel

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Transavia Vliegers

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Transavia Vliegers Dec 2014 Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Transavia Vliegers Artikel 1. Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

AKTE VAN STATUTENWIJZIGING (Stichting Pensioenfonds Equens)

AKTE VAN STATUTENWIJZIGING (Stichting Pensioenfonds Equens) 1 Stichting Pensioenfonds Equens - CONCEPT AKTE VAN STATUTENWIJZIGING (Stichting Pensioenfonds Equens) Op l tweeduizend veertien is voor mij, mr. Christiaan Maria Stokkermans, notaris te Amsterdam, verschenen:

Nadere informatie

STATUTEN STICHTING MEESMAN BELEGGINGSFONDSEN

STATUTEN STICHTING MEESMAN BELEGGINGSFONDSEN 20140163 1 STATUTEN STICHTING MEESMAN BELEGGINGSFONDSEN doorlopende tekst van de statuten van de stichting: Stichting Meesman Beleggingsfondsen (vóór statutenwijziging genaamd: Stichting Bewaarder Meesman

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Transavia Grond & Cabinepersoneel

Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Transavia Grond & Cabinepersoneel Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Transavia Grond & Cabinepersoneel 1 juli 2014 Artikel 1. Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van

Nadere informatie

Reglement van het verantwoordingsorgaan

Reglement van het verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds van De Nederlandsche Bank NV Reglement van het verantwoordingsorgaan Reglement van het verantwoordingsorgaan van de Stichting Pensioenfonds van De Nederlandsche Bank NV, in overeenstemming

Nadere informatie

Stichting Bedrijfspensioenfonds voor medewerkers in het Notariaat. Reglement Deelnemersraad

Stichting Bedrijfspensioenfonds voor medewerkers in het Notariaat. Reglement Deelnemersraad Stichting Bedrijfspensioenfonds voor medewerkers in het Notariaat Reglement Deelnemersraad Artikel 1. Begripsomschrijvingen Dit reglement verstaat onder: fonds : de Stichting Bedrijfspensioenfonds voor

Nadere informatie

AKTE VAN OPRICHTING STICHTING HET MEERLANDENFONDS. De comparant verklaart een stichting op te richten, die wordt geregeerd door de volgende

AKTE VAN OPRICHTING STICHTING HET MEERLANDENFONDS. De comparant verklaart een stichting op te richten, die wordt geregeerd door de volgende AKTE VAN OPRICHTING STICHTING HET MEERLANDENFONDS De comparant verklaart een stichting op te richten, die wordt geregeerd door de volgende S T A T U T E N : Naam. Zetel. Artikel 1. De stichting draagt

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor Fysiotherapeuten

Stichting Pensioenfonds voor Fysiotherapeuten REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN 2015 Stichting Pensioenfonds voor Fysiotherapeuten Datum: 16 september 2015 Versie: 3.0 1 Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 Bestuur: Begripsbepalingen het Bestuur

Nadere informatie

Stichting Bedrijfspensioenfonds voor medewerkers in het Notariaat. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Bedrijfspensioenfonds voor medewerkers in het Notariaat. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfspensioenfonds voor medewerkers in het Notariaat Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1. Begripsomschrijvingen Dit reglement verstaat onder: fonds : de Stichting Bedrijfspensioenfonds

Nadere informatie

Wolters Kluwer Nederland B.V. Reglement Sociale Pensioencommissie

Wolters Kluwer Nederland B.V. Reglement Sociale Pensioencommissie Wolters Kluwer Nederland B.V. Reglement Sociale Pensioencommissie In werking 01-07-2014 Artikel 1. Begripsbepalingen De begripsbepalingen als opgenomen in artikel 1 van de statuten van de Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

Beheer van het fonds en handelingsbevoegdheid van het bestuur... 6

Beheer van het fonds en handelingsbevoegdheid van het bestuur... 6 statuten Inhoudsopgave Artikel 1 Definities... 5 Artikel 2 Naam en zetel... 5 Artikel 3 Doel... 5 Artikel 4 Inkomsten... 5 Artikel 5 Pensioenreglement.... 5 Artikel 6 Gevolgen toetreding... 5 Artikel

Nadere informatie

: de werknemer die deelnemer is in de pensioenregeling van het pensioenfonds. : de Centrale Ondernemingsraad Wolters Kluwer Holding Nederland b.v.

: de werknemer die deelnemer is in de pensioenregeling van het pensioenfonds. : de Centrale Ondernemingsraad Wolters Kluwer Holding Nederland b.v. In werking 01-01-2017 Artikel 1. Begripsbepalingen De begripsbepalingen als opgenomen in artikel 1 van de statuten van de Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland zijn van overeenkomstige toepassing

Nadere informatie

STATUTEN VERSIE 2014 Artikel 1 Definities

STATUTEN VERSIE 2014 Artikel 1 Definities STATUTEN VERSIE 2014 Artikel 1 Definities In deze statuten wordt verstaan onder: a. pensioenfonds Stichting Pensioenfonds Sappi Netherlands; b. statuten de statuten van het pensioenfonds; c. pensioenreglementen

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds HAL. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds HAL. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds HAL Reglement Verantwoordingsorgaan 2 Begripsbepalingen Artikel 1.1 In dit reglement wordt verstaan onder: - het "Fonds": de Stichting Pensioenfonds HAL; - het "bestuur": het bestuur

Nadere informatie

- 1 - STICHTING BEHEER SNS REAAL

- 1 - STICHTING BEHEER SNS REAAL - 1 - STATUTEN VAN STICHTING BEHEER SNS REAAL PHK/6006588/10100283.dlt met zetel te Utrecht, zoals deze luiden na een akte van statutenwijziging verleden op 30 september 2009 voor mr. M.A.J. Cremers, notaris

Nadere informatie

Reglement verantwoordingsorgaan 2014

Reglement verantwoordingsorgaan 2014 Reglement verantwoordingsorgaan 2014 Artikel 1 Definities Het pensioenfonds De statuten De Stichting Pensioenfonds Delta Lloyd; De statuten van het pensioenfonds; Het verantwoordingsorgaan Het verantwoordingsorgaan

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds Reglement verantwoordingsorgaan 23-11-2015 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2 Samenstelling van

Nadere informatie

STATUTEN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG, ROTTERDAM. 25 juni 2009

STATUTEN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG, ROTTERDAM. 25 juni 2009 STATUTEN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG, ROTTERDAM 25 juni 2009 INHOUDSOPGAVE 1 Definities 2 2 Naam en zetel 2 3 Doel 2 4 Werkwijze 2 5 Pensioenreglement 3 6 Inkomsten en uitgaven 3 7 Belegging

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. Van het verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers

Huishoudelijk reglement. Van het verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers Huishoudelijk reglement Van het verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers Artikel 1 Definities Voor dit reglement zijn de definities zoals opgenomen in de statuten van Stichting

Nadere informatie

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Statuten:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Statuten: DOORLOPENDE TEKST van de volledige statuten van de te Breda gevestigde stichting: Stichting Pensioenfonds "Protector", van welke stichting de statuten laatstelijk werden gewijzigd bij akte van statutenwijziging

Nadere informatie

Statuten Peak Oil Nederland

Statuten Peak Oil Nederland Statuten Peak Oil Nederland ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- NAAM, PLAATS EN DUUR Artikel 1

Nadere informatie

Statuten van. Stichting Pensioenfonds TDV. gevestigd te Deventer. Versie 16-06-2014. Stichting Pensioenfonds TDV

Statuten van. Stichting Pensioenfonds TDV. gevestigd te Deventer. Versie 16-06-2014. Stichting Pensioenfonds TDV Versie BV 16 juni 2014 van gevestigd te Deventer Versie 16-06-2014 Zutphenseweg 51 Postbus 318 7400 AH Deventer Telefoon : 0570-682116 Fax : 0570-682019 Email : info@sptdv.nl Internet : www.sptdv.nl Pagina

Nadere informatie

STATUTEN van de stichting Stichting EDS Pensioenfonds

STATUTEN van de stichting Stichting EDS Pensioenfonds EPF2008.115 STATUTEN van de stichting Stichting EDS Pensioenfonds Artikel 1. Naam, zetel en duur 1. De stichting draagt de naam: Stichting EDS Pensioenfonds. 2. De stichting is gevestigd te Utrecht. 3.

Nadere informatie

2.1. De stichting heeft ten doel het doen van uitkeringen met een ideële of sociale strekking.

2.1. De stichting heeft ten doel het doen van uitkeringen met een ideële of sociale strekking. STATUTEN VAN STICHTING BEHEER SNS REAAL met zetel te Utrecht, zoals deze luiden na het verlijden van de akte van statutenwijziging verleden op 30 januari 2015 voor mr. M.A.J. Cremers, notaris te Amsterdam.

Nadere informatie

Statuten. Stichting Preferente Aandelen KAS BANK

Statuten. Stichting Preferente Aandelen KAS BANK Statuten Stichting Preferente Aandelen KAS BANK d.d. 26 maart 2009 Statuten van Stichting Preferente Aandelen KAS BANK, gevestigd te Amsterdam, zoals deze luiden na een akte van statutenwijziging verleden

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland. Reglement intern toezicht. In werking

Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland. Reglement intern toezicht. In werking Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland Reglement intern toezicht In werking 01-01-2019 Artikel 1. Begripsbepalingen: De begripsbepalingen als opgenomen in artikel 1 van de statuten van het pensioenfonds

Nadere informatie

STATUTEN STICHTING TENNISPARK EINSTEIN

STATUTEN STICHTING TENNISPARK EINSTEIN STATUTEN STICHTING TENNISPARK EINSTEIN Naam en Zetel Artikel 1 1. De stichting draagt de naam: STICHTING TENNISPARK EINSTEIN. 2. Zij heeft haar zetel in de gemeente Zevenaar. Doel Artikel 2 1. De stichting

Nadere informatie

Reglement van het verantwoordingsorgaan

Reglement van het verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Rijn- en Binnenvaart Reglement van het verantwoordingsorgaan Artikel 1 Begripsbepalingen Voor dit reglement zijn de volgende begripsomschrijvingen van toepassing:

Nadere informatie

Pensioenen... Reglement verantwoordingsorgaan

Pensioenen... Reglement verantwoordingsorgaan Pensioenen.............................................. Reglement verantwoordingsorgaan 1 juli 2014 Inhoud Artikel 1 Definities... 1 Artikel 2 Samenstelling verantwoordingsorgaan... 1 Artikel 3 Verkiezingsprocedure

Nadere informatie

REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ROBECO. Versie: 23 mei 2019

REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ROBECO. Versie: 23 mei 2019 REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ROBECO Versie: 23 mei 2019 reglement Verantwoordingsorgaan - blz 1. Begripsbepalingen Artikel 1 Definities Dit reglement verstaat onder:

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan

Reglement Verantwoordingsorgaan Reglement Verantwoordingsorgaan Ingangsdatum: 1 juli 2014 Vastgesteld op: 26 juni 2014 Artikel 1. Definities Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting Douwe Egberts

Nadere informatie

REGLEMENT DEELNEMERSRAAD STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA

REGLEMENT DEELNEMERSRAAD STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA REGLEMENT DEELNEMERSRAAD STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA SPA Reglement Deelnemersraad 1 versie 16-11-2011 ARTIKEL 1 BEGRIPSBEPALINGEN In dit reglement wordt verstaan onder: a. het fonds: Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Medewerkers Apotheken

Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Medewerkers Apotheken Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Medewerkers Apotheken Juli 2014 Inhoud Artikel 1 Definities 3 Artikel 2 Statuten 3 Artikel 3 Reikwijdte van het reglement 3 Artikel 4 Samenstelling,

Nadere informatie

Stichting Administratiekantoor Convectron Natural Fusion

Stichting Administratiekantoor Convectron Natural Fusion Stichting Administratiekantoor Convectron Natural Fusion Statuten van de Stichting Administratiekantoor Convectron Natural Fusion, gevestigd te Rotterdam, volgens de akte van oprichting van 4 januari 2010,

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland

Reglement Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland Reglement Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland Artikel 1 Definities Dit reglement verstaat onder: fonds: bestuur: dagelijks bestuur: statuten: de Stichting Pensioenfonds Urenco

Nadere informatie

- 1 - STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR AANDELEN KAS BANK

- 1 - STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR AANDELEN KAS BANK - 1 - STATUTEN VAN LS/6008105/10336207.stw STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR 30-09-2011 AANDELEN KAS BANK met zetel te Amsterdam, zoals deze luiden na een akte van statutenwijziging verleden op 30 september

Nadere informatie

STATUTEN NAAM EN ZETEL ARTIKEL

STATUTEN NAAM EN ZETEL ARTIKEL Doorlopende tekst van de statuten van de stichting Stichting S.P.Y.N. Welfare Foundation, blijkens de akte van oprichting op 10 december 2004 verleden voor notaris mr J. Hagen te Vleuten, gemeente Utrecht.

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken

Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Datum: 20-12-2016 Versie : 4 Inhoud Definities... 3 Samenstelling van het verantwoordingsorgaan... 3 Geheimhoudingsplicht...

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds A.C. Nielsen (Nederland) B.V.

Stichting Pensioenfonds A.C. Nielsen (Nederland) B.V. Stichting Pensioenfonds A.C. Nielsen (Nederland) B.V. Statuten 1 juli 2017 INHOUDSOPGAVE ARTIKEL 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN... 1 ARTIKEL 2 NAAM EN ZETEL... 1 ARTIKEL 3 DOEL EN WERKWIJZE... 1 ARTIKEL 4 MIDDELEN...

Nadere informatie

Stichting Metro Pensioenfonds, gevestigd te. STATUTEN. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Artikel 1. In deze statuten wordt verstaan onder:

Stichting Metro Pensioenfonds, gevestigd te. STATUTEN. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Artikel 1. In deze statuten wordt verstaan onder: Blad 1 Stichting Metro Pensioenfonds, gevestigd te Amsterdam STATUTEN. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Artikel 1. In deze statuten wordt verstaan onder: stichting: Stichting Metro Pensioenfonds, gevestigd te Amsterdam;

Nadere informatie

Naam en Zetel Artikel

Naam en Zetel Artikel Naam en Zetel---------------------------------------------------- Artikel 1-------------------------------------------------------------- 1. De stichting draagt de naam: Stichting JCS.------------------

Nadere informatie

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA Reglement Verantwoordingsorgaan SPA Versie 8 mei 2014 ARTIKEL 1 BEGRIPSBEPALINGEN Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen zoals opgenomen

Nadere informatie

Reglement verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds GE Artesia Bank

Reglement verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds GE Artesia Bank Reglement verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds GE Artesia Bank Reglement verantwoordingsorgaan Artikel 1. Definities Het fonds Bestuur: Intern Toezicht: Verantwoordingsorgaan; Aangesloten onderneming

Nadere informatie

Stichting Kwaliteit Haptotherapie Nederland

Stichting Kwaliteit Haptotherapie Nederland blad 1 Naam en Zetel Artikel 1 1. De stichting draagt de naam: Stichting Kwaliteit Haptotherapie Nederland. 2. Zij heeft haar zetel in de gemeente Apeldoorn. Doel Artikel 2 1. De stichting heeft ten doel

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Medisch Specialisten Statuten

Stichting Pensioenfonds Medisch Specialisten Statuten Stichting Pensioenfonds Medisch Specialisten Statuten versie 2017 www.spms.nl Stichting Pensioenfonds Medisch Specialisten Statuten 2017 Naam en Zetel. Artikel 1. 1.1. Het pensioenfonds draagt de naam:

Nadere informatie