Onderbouwlessen Bouwhoekboek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderbouwlessen Bouwhoekboek"

Transcriptie

1 ICT geïntegreerd Onderbouwlessen Bouwhoekboek Groep: 1/2a Datum: 8 maart 11 Doelen: - Gebruiken van camera (inzicht ververven camera standpunt) - Een positieve houden verkrijgen tegenover ICT gebruik - ICT gebruik om vorm te geven aan creatieve ideeën Materialen: Camera Ik had al eerder een afspraak gemaakt om in deze groep het bouwhoekboek te maken. Ik ben op de bewuste ochtend nog wel even naar de leerkracht af gestapt om de afspraak te bevestigen. Ze was het ook weer vergeten, zo bleek. Maar ze reageerde weer erg enthousiast. Ze ging met haar collega s bespreken wanneer ze buitenspelen had, zodat ik de les met de kleuters kon doen. Dat werd om kwart over negen. Ik wilde mijn (vaste) stage groep 7 er ook bij betrekken. Ze staan heel positief tegenover ICT en willen zoveel mogelijk hiermee doen. Ik heb twee meiden apart genomen en verteld dat ze een verhaal gaan voorlezen ( De coole cowboy -> heel toevallig ook mijn digitale prentenboek ), hierin komt een kasteel in voor. Ze gaan vertellen dat ze een kasteel gaan bouwen. Nu moeten ze goed nadenken, want we gaan een echt bouwboek maken! Dus stukje voor stukje bouwen en tussendoor goed nadenken wanneer, en waar er een foto gemaakt moet worden. Ik had toen twee enthousiaste groep 7 meiden (die nu eigenlijk de opdracht zelf wilden gaan doen een positieve houding tegenover ICT). De drie kleuters zaten al klaar in de bouwhoek. Het verhaal werd verteld. En uitgelegd. Ik heb een paar keer nog een ligt wanhopige blik van de kinderen gehad, of ze het goed hadden uitgelegd, maar ze deden het geweldig. Nu gaan kleuters heel erg op in hun eigen wereldje. En de drie kleuters gingen meteen aan het bouwen. Met de aanwijzingen van Sanne en Danique, gingen ze hard aan de slag. Ze moesten ze dan ook een paar keer tot stoppen roepen om een foto te laten maken. Ik merkte aan de kleuters dat ze het erg lastig vonden om een foto te maken van hun bouwwerk. Er werden foto s van ons gemaakt. Eerst naar mijn gedachte wereld een beetje vreemd, maar eigenlijk heel erg logisch. De meeste kleuters zien ook vaak alleen maar foto s waar mensen en/of dieren op staan. Foto s van gebouwen krijgen ze later pas meer bewustwording van. Sanne en Danique hebben ze geholpen foto s te maken van het grote kasteel. Ik vond het lastig, maar ik wilde zo min mogelijk er wat van zeggen. Vooral niet over de foto s maken. Sanne en Danique hielpen al goed, en mijn bijdrage daarboven op zo een beklemmende ervaring zijn op het gebruik van de camera: Zie je wel dat ik het niet goed kan effect. De leerkracht kwam ook even kijken. Ze reageerde erg positief op. Ze was er echter niet onbekend mee. Ze vertelde dat ze haar scriptie over het bouwhoekboek heeft gemaakt (ze is net 1 of 2 jaar klaar met de PABO). Ze vertelde mij dat ze ook altijd dacht dat kleuters maar gewoon wat bouwden.

2 Maar ze heeft het gefilmd en bestudeerd. De kleuters zijn echter wel bezig met het nadenken over welke steen en hoe ze dat gebruiken. Het was echt een eye-opener. De kleuters waren na een kwartier klaar en de foto s waren gemaakt. Het zijn niet echt duidelijke foto s, met het opzicht dat het makkelijk na gebouwd kan worden. Maar Sanne en Danique hebben daarna enthousiast verteld wat ze hebben gedaan en de kleuters waren dolblij met hun bouwhoekboek. Digibord binnen Arbeid naar Keuze (speelleertijd) met kleuters Groep: 1/2a Datum: 8 maart 11 Doelen: - Een positieve houding jegens ICT verwerven. - De leerlingen kunnen handelingen verrichten op het digitaal schoolbord. Website: Ik ben de ochtend ook naar de leerkracht gegaan van deze groep, om de afspraak te bevestigen. Deze was het echter niet vergeten. Tijdens het buitenspelen mocht ik vier kinderen meenemen. Ik had geregeld met de leerkracht van groep 3, dat ik in haar lokaal mocht werken. Ze hadden gym op dat moment. Ook bij deze les heb ik ervoor gekozen om twee leerlingen uit groep 7 mee te nemen en het uit te leggen. De leerlingen van groep 7 staan daar erg positief tegenover, maar ook de ICT coördinator. Niet alleen de kleuters leren er dan wat van, maar ook de leerlingen van groep 7. Ik heb eerst aan Nickay en Gabi (leerlingen groep 7) de site laten bekijken. Ik heb de site Poisson rouge gebruikt. Hierop staan allemaal simpele leerspelletjes zoals puzzels, letters, nummers, zoekplaatjes, muziek, etc. Nadat ze de site hadden leren kennen, zijn we de kleuters gaan halen. Voordat ik kon kloppen op de deur waren Nickay en Gabi al lang en breed bij de kleuters en hadden ze vriendelijk aan de leerkracht gevraagd of de kleuters mee wilden gaan. Ik stond nog even met de leerkracht te praten over het digibord bij de kleuters, maar de kinderen waren al onderweg naar het lokaal van groep 3.

3 In het lokaal heb ik het digibord aan gezet en de site opgestart. Gabi en Nickay zaten al voor het bord en vertelden de kleuters wat ze gingen doen. Ze klikten een puzzel aan en wees een van de kleuters aan om voor het bord te komen. De site viel een keer weg, en de pen haperde een beetje. Ik wilde niet te snel ingrijpen en heb Nickay en Gabi naar een oplossing laten zoeken. De site was naar de taakbak geschoten, die hadden ze snel door, en haalde hem weer tevoorschijn. Maar de pen was wat lastiger. Want hoe haal je de pen uit de handen van de kleuter die er graag mee wil werken en moet je vertellen dat je het zelf even wil proberen. Ze kwamen er zelf achter dat de pen niet haperden. De kleuters waren aan het verven, maar ze dachten dat als je de pen niet over het bord sleept (in plaats van aantikken) je de kwast zou kwijt raken. Ze hebben netjes uitgelegd dat je de pen ook van het bord af kan houden, en dan de kleuren kan aantikken. Het was ook even nadenken voor hen, omdat ze het bord al zo gewend zijn, dat het probleem niet voor handen lag. Na het verven lieten Gabi en Nickay de puzzels zien. Daar was het slepen ook wat lastig. Maar na een korte uitleg en wat hulp ging dit ook erg goed. Eerst gingen ze een voor een, en de rest van de kleuters bleven op hun stoeltje zitten. Maar bij de puzzels, die wat lastig nog waren, hielpen ze allemaal mee. Nickay en Gabi hebben het zo gedaan dat ze wel mogen aanwijzen op het bord, maar de pen niet mogen afpakken. De kleuters zijn allemaal twee keer voor het bord geweest om een spelletje te doen. Dit was ook meer dan genoeg, want daarna gingen ze om hun heen kijken naar wat er in de klas was te zien aan werkjes. De kleuters kwamen terug in de klas, gebracht door Nickay en Gabi, en zij vertelden wat ze hadden gedaan op het bord. Ik heb de kleuters en de leerkracht bedankt en Nickay en Gabi mee terug naar de klas genomen. Ik heb tijdens het lopen naar de groep gevraagd wat ze hebben geleerd. Ze vonden het lastig om de kleuters te laten luisteren, toen de pen niet werkte en ze de pen bleven slepen over het bord. Ik heb ze aangegeven dat ze een goede uitleg hebben gegeven, zodat de kleuters het snapten. Ze vonden het erg leuk: Mogen we morgen nog een keer?. Maar jammer genoeg hebben ze nog genoeg werk in hun eigen groep liggen. Het was leuk om de kleuters zo voor het bord te zien werken. Ze vonden de puzzels ook erg leuk om te doen (puzzelstukjes raken nooit kwijt!). Het doorhebben van de pen en het klikken duurde wel even. Maar dat is meer

4 dan logisch doordat een muis voor hun idee ook altijd wordt gesleept over het scherm van een computer. Het zou een toevoeging zijn om in iedere kleutergroep een digibord te hebben hangen. Ik snap dat een smart board hiervoor best eng is. Maar een Active bord kan ook een toevoeging zijn. Letters die voorgelezen kunnen worden, digitale prentenboeken, schooltv op het bord. Het zou echter een verbreding van het onderwijs zijn. ICT geïntegreerd Middenbouwlessen Google Maps Groep: 6a Datum: 21 maart 11 Doelen: -Kinderen enthousiast maken voor ICT. - Nieuwe gebruiksvorm ICT opdoen. Websites: - Ik heb nog niet eerder gewerkt met Google Earth. Ik had het wel, ik heb het onlangs geïnstalleerd. Ik ging in december naar Disneyland Parijs en op de site stond een link naar Google earth. Hierop kon je het hele park in 3D bezoeken. Geweldig leuk natuurlijk. Een keer bekeken en niets meer mee gedaan. Maar zo kwam ik op het idee om de les over pretparken te laten gaan. Ik heb mij ingezoomd op alleen Europa. Ik heb er drie uitgelicht. Twee parken, omdat die bekend zijn bij de kinderen en een park die minder bekent is, maar ook in thema Europa is. Ik ben begonnen met het de Efteling, herkenbaar bij veel kinderen, daarna Disneyland Parijs (ook bekend) en als laatste park wilde ik Europapark in Duitsland nemen, een park waar veel landen van Europa representatief zijn. Ik had eerst Google earth klaargezet. Ik had thuis nog geprobeerd om er punaises op de parken te zetten en op te slaan, maar hij sloeg maar een punaise op. Maar ik ben natuurlijk nog niet zo lang bezig met het programma, dus ik moet nog veel uitzoeken. Mijn intentie in de les waren die drie parken bekijken, maar ik wilde het meeste uit de kinderen laten komen. Wat willen ze zien, en wat valt ze op? Ik ben bij de Efteling dus begonnen. De kinderen vonden het meteen al cool wat ze zagen. Vooral het inzoomen maakte veel indruk. Wat valt erop als je naar de Efteling kijkt? Dat is de parkeerplaats natuurlijk. Wat valt er nog meer op als je zo kijkt? Het was jammer dat het internet niet wilde meewerken. Dat is een nadeel van werken met een programma via internet, vooral een programma dat zich beeld voor beeld moet laten zien. Maar de kinderen vonden het vooral interessant en waren erg enthousiast.

5 Ik ben verder gaan inzoomen, op zoek naar achtbanen en hun herkenbare structuur. Wat is het verschil tussen een papieren plattegrond en die van een satelliet foto? We hebben gekeken naar de 3D objecten in de Efteling (street view wilde niet laden). Ik heb uiteindelijk maar de muis gepakt, want dat werkte even wat sneller dan met de pen op het bord. Ik heb het met de kinderen over de verschillende attracties gehad en we zijn verder gegaan met Disney. Wat jammer was, is dat het zo lang duurde voor het laadde, dat de kinderen heel erg onrustig werden. Ze waren al druk die dag, maar door het lange wachten nog meer. Uiteindelijk hebben we wel met street view door Disney een stukje gelopen en we hebben gekeken naar het Kasteel van Doornroosje. De reacties hierop waren erg leuk. Ik wilde nog naar Europapark, maar doordat de kinderen onrustig waren en het zo lang duurde voor het geladen was, heb ik dit niet gedaan. Wat ik de volgende keer anders zou willen doen, is of een tijdpad maken in Google Earth en die laten zien. Misschien het pad filmen en die laten zien. Maar dan heb je ook geen interactie met de kinderen. Dat vond ik wel lastig, een opdracht verzinnen op Google Earth zodat de kinderen ook naar het bord kunnen komen door iets uit te voeren. E-Map Groep: 6a Datum: 21 maart 11 Doelen: - De leerlingen gebruiken ICT op een doelmatige manier - Een positieve houding verwerven jegens ICT. - De leerlingen leren te werken met PowerPoint. Na de Google Earth les hiervoor heb ik de kinderen uitgelegd wat een E-map is. Nikita (Visser) had de opdracht al uitgevoerd in haar klas en haar powerpoint mocht ik laten zien als voorbeeld. De kinderen waren meteen enthousiast. De opdracht heb ik simpel uitgelegd door ze zelf op het bord op de verschillende punaises te laten klikken. Dit deden ze ook met enthousiasme. Ze mochten zelf groepjes indelen en die kwamen ze mij vertellen voor de pauze. Ze mochten echter niet dezelfde parken hebben. Na hier en daar wat geschuif, zijn de kinderen er toch uitgekomen. Ik heb in een korte PP laten zien hoe ze een hyperlink moesten maken, deze stond op iedere computer. Ik heb het een keer voorgedaan op het digibord. Na de weektaak mochten de kinderen deze weken aan hun e-map werken. Veel tijd krijgen ze er dus jammer genoeg niet voor. Er zitten twee mannen in een groepje die meteen enthousiast aan de slag gingen met Disneyland Florida. Aan het einde van de dag kwamen ze mij ook halen om te laten zien wat ze hadden gedaan. Ze hebben van het hele resort een kaart, en daarin van elk park ook weer een kaart waar ze hyperlinken aan het maken waren. Heel veel werk dus, maar ze waren erg enthousiast. Ik heb de dag erna ook nog even gekeken (en foto s) gemaakt toen ze aan het werk waren. Ze waren nog wel veel bezig met plaatjes zoeken en filmpjes (ze mogen geen youtube op school gebruiken), dat kost al veel tijd natuurlijk. Wat ze in het begin erg lastig vonden was de witte (of rode, of blauwe of gele.) kleur rondom een punaise weghalen. Maar later zag ik dat ze ook al eigen plaatjes gebruikte om op te klikken. Ze hebben mij niets meer gevraagd hoe ze iets moesten doen. Alles konden ze uit het voorbeeld PP

6 halen of hebben ze aan elkaar gevraagd. De twee mannen die het verste zijn met hun Disney Florida kaart heb ik ook officieel tot hoofden van de E-map gemaakt. Zij weten er onderhand het meeste vanaf en kunnen iedereen goed helpen. Het was leuk dat ik ze nog een vervolg opdracht kon geven aan de Google Earth les. Het was dus geen kale les. De kinderen vonden het erg leuk om te doen, maar er zit natuurlijk verder geen koppeling aan. Als ze naar een park gingen op schoolreisje is het leuker om ze een kaart nadien van hun park te laten maken. Waar ze zelf gemaakte filmpjes in kunnen stoppen en foto s en teksten van wat ze hebben meegemaakt. Dit is ook veel leuker om later terug te zien. ICT geïntegreerd Bovenbouwlessen Digibord les 1 Groep: 7a Datum: 14 februari 11 Doelen: - De leerlingen gebruiken ICT op een doelmatige manier - De Leerlingen kunnen handelingen verrichten op het digitaal schoolbord. Websites: Ik vond het wel lastig om de les in elkaar te zetten. Ik werk veel met het digibord. Maar gebruikte het eigenlijk alleen voor de uitleg als een gewoon krijtbord. Als ik iets wilde laten zien gebruikte ik daar PowerPoint voor, omdat ik dat al goed onder de knie had. Nu is het de uitdaging natuurlijk om met het materiaal van Active zelf aan de slag te gaan. Dit werkt eigenlijk nog super ook! Ik heb eerst in de methode naar de doelen gekeken van de les en heb gekeken naar de platen in het boek en wat die de kinderen wilde uitleggen. Ik heb dat eigenlijk overgenomen maar dan op een iets andere manier. Je ziet wel dat het op zijn kop staat in het oog (het beeld) maar teken het maar eens! Het blijft beter hangen in het geheugen als de kinderen er een actie bij uitvoeren. De kinderen reageerden erg enthousiast op het tekenen. Ze waren ook met elkaar eerst aan het discussiëren over wat het goede antwoord zou zijn. Ik heb ze daarin gestuurd. Een van de kinderen die er zeker van was het goede antwoord te hebben, mocht naar het bord. Als het niet helemaal goed was, benaderde ik zo dat een andere leerling even mocht helpen. Samen kwamen ze naar een goed einde. We hebben samen het filmpje gekeken op Beeldbank schooltv. Ik had de code nog niet van teleblik. Hier staan vaak leuke filmpjes op van klokhuis bijvoorbeeld. Maar dit filmpje was niet te lang en informatief. Het werd ook op een leuke manier uitgelegd. We hebben het nabesproken met de kinderen en gekeken wat overeenkwam met wat wij hadden gedaan en met wat de mevrouw vertelde in het filmpje. Ik heb ze na de sheets even laten werken in het werkschrift. Hierna hebben we opdrachten nagekeken doormiddel van het bord. De kinderen schreven het goede antwoord op de plekken waar ze hoorden. Deze opdrachten kon bijna niet fout gaan, en dat ging het ook niet. We keken het klassikaal na. Als sluitopdracht hebben we een spelletje gedaan op leerspellen.nl. Op deze site zijn leuke

7 spellen te vinden die je als afsluiter, maar ook als introductie van je les goed kan gebruiken. De kinderen mochten een voor een de pen doorgeven aan de buurman/vrouw en de goede namen slepen naar het goede gedeelte van het oog. Hierna ook invuloefeningen doen. Ik had het kunnen maken in het Active programma. Maar waarom zou ik dubbel werk doen als het al kant en klaar op het internet staat. Daar maak ik graag gebruik van. Een leuke les. Veel geleerd van het Active programma. Ik ga in ieder geval nog even verder zoeken naar manieren om de les interactief te houden. Digibord les 2 Groep: 7a Datum: 28 februari 11 Doelen: - De leerlingen gebruiken ICT op een doelmatige manier - De leerlingen kunnen handelingen verrichten op het digitaal schoolbord. Website: Het was best lastig om een goede presentatie op Active te maken. Niet qua besturing van de software, maar doordat er zoveel informatie en plaatjes en filmpjes zijn over dat tijdperk. Wat ga ik doen, wat is handig en wat wordt teveel. Ik heb vaker de samenvatting gegeven met het programma (software) van de methode zelf. Deze werkt al heel erg fijn. Er zijn kernwoorden, als je daarop klikt dan wordt er een tekst over dat kernwoord voorgelezen, of je kunt een animatie bekijken. Maar dat allemaal is erg leuk en handig, maar er is weinig interactie met de leerlingen. Ik heb dus zelf platen en filmpje toegevoegd, ook teksten met antwoorden en een tekenopdracht. Ik ben begonnen met de tijdlijnen. Weten ze nog waar welk plaatje bij hoorde en wat er gebeurde in die tijd. Hierna hebben we het gehad over de VOC en hebben we aansluitend een filmpje gekeken van Beeldbank schooltv, waar een filmpje is te zien over een jongen die op een VOC schip leeft. Hier hebben we een kort gesprek over gehad. En we zijn doorgegaan met de kernwoorden die staan weergegeven in de software van de methode. We hebben niet alle woorden bekeken, de meeste waren nog helder. Ik heb een presentatie gemaakt met allemaal platen, waar horen die platen bij?de kinderen overlegden met elkaar en legden dit uit. De kinderen hebben ook een paar opdrachten op het bord moeten maken. In welke tijd ontstond de VOC en waar voer die heen? Hier moesten ze platen verschuiven en tekenen. Toen ze alle kennis weer hadden opgedaan zijn we de kennistoets gaan maken in het software programma van de methode. Hier moesten ze overleggen in het groepje, het groepje dat het snelste was, mocht het antwoord op het bord aanvinken of opschrijven. Ze vonden dit erg leuk, vooral omdat het een soort wedstrijdje was. Er zaten een paar uitslovers bij, deze moest ik wel een paar keer in dimmen (het antwoord schreeuwen door de groep). Hierna ging het weer helemaal goed. Als einde van de les heb ik de site: entoen.nu laten zien. Hierop is de Nederlandse geschiedenis canon te zien. Speciaal ook voor de onderbouw zijn er filmpjes te zien en teksten waarbij alle moeilijke termen worden uitgelegd en verduidelijkt met plaatjes. Een leerzame site natuurlijk, en de filmpjes maken het wat leuker om de geschiedenis toets te leren! De kinderen waren dan ook erg enthousiast. Het was een leuke les. De kinderen vonden het leuk om op het bord de antwoorden te tekenen of te laten zien. De platen en de filmpjes zorgen ervoor dat de stof wat langer blijft hangen. De kinderen zijn echt interactief bezig met de stof. Vooral de kennistoets maakten de kinderen erg enthousiast. Je

8 merkt hoeveel betrokkenheid de kinderen krijgen door een Digibord les. Nu nog de toets afwachten... Digibord les 3 Groep: 7a Datum: 7 maart 11 Doelen: - De leerlingen gebruiken ICT op een doelmatige manier - De leerlingen kunnen handelingen verrichten op het digitaal schoolbord. Website: Hoe meer je bezig bent met een programma, hoe handiger je erin wordt. Ik kijk ook wel eens op active lessen die op internet staan. Dan kom je op allemaal nieuwe ideeën. Nu zag ik ook bij een geschiedenisles je op een tank (plaatje) kon klikken, en je dan automatisch wordt doorgestuurd naar de site. Hiervoor deed ik dat altijd door de site onder in de taakbalk al klaar te hebben staan. Maar als je de presentatie thuis maakt, moet je deze eerst opzoeken in de klas. Maar hoe dat moest? Dat was even uitzoeken. Uiteindelijk vond ik dat je een actie kon koppelen aan een plaatje. Hiertussen stond, na veel zoeken, ook een URL koppeling toevoegen. Helemaal top dus. Dit heb ik dan ook meteen maar uitgeprobeerd bij deze les. Ik vind het jammer dat ik nog steeds de truc niet kan vinden door teksten eerst onzichtbaar te laten, en te laten zien als je erop klikt. Dit kan wel in powerpoint namelijk. Dit moet ik dus nog even uitvinden. Nu heb ik dat nog gedaan door balken over het antwoord te plaatsen die de kinderen kunnen verschuiven. Nu is dat wel prettig ook voor ze, want ze zien waar het antwoord moet te komen staan. Door het uitvinden van de actie knop, kon ik ook geluiden toevoegen aan een plaatje. Dit is ideaal natuurlijk voor zelfcontrole. Dus als de kinderen op het plaatje klikten van wat zij dachten dat een geleider was, kwam er een applaus. Dit vonden de kinderen dan ook helemaal geweldig. Een applaus voor een goede klik en dus antwoord. De site leerspellen.nl vind ik ook erg handig. Er staan verschillende leerspellen op die je kunt koppelen aan je les. Een soort rekenweb, alleen dan voor alle vakken. Heel simpel gevonden: google ingetoetst: spel geleiders en isolatoren. Toen kwam deze site naar voren. De kinderen vonden het ook erg leuk om de materialen op de lopende band te slepen naar de goede planken. We kwamen er later achter dat je de draad aan de robot ook naar het voorwerp kan slepen, als de meter uitslaat is het voorwerp een geleider. De kinderen hebben eigenlijk niet meer door dat ze aan het leren zijn. Hierna nog een filmpje gekeken over wind en zeestromingen. We hebben het hier al laatst met aardrijkskunde over gehad, maar door het filmpje kwam het weer even naar boven. Herhaling is een suikerdrankje voor het brein, zeg ik dan maar. De sheets hierna waren een beetje saai, de opdrachten stonden hierop en ik heb de timetimer aangezet. Hier werken ze niet zoveel mee, maar ik kan zien dat het werkt. Ze werken dan iets harder door. De kinderen vonden het leuk, toonde veel enthousiasme bij het spel en bij het slepen van de balken: Nu wil ik juf! en vele vingers in mijn oog door enthousiaste vinger opstekers.

9 E-soap Groep: 7a Datum: 7 februari 11 Doelen: - Een positieve houding verwerven jegens ICT. - De leerlingen leren te werken met PowerPoint. - ICT gebruik om vorm te geven aan creatieve ideeën. - Gebruiken van camera (inzicht ververven camera standpunt) Programma: PowerPoint Materialen: Camera, papier, microfoon, computer hebben ze dus gemaakt. Een maand voordat ik deze les heb gegeven, hadden we een middag over. Verbazingwekkend was dat zeker. Ik bedacht dat we wel veel knutsels en tekenen al hadden staan en opgehangen, tijd voor wat anders. Ik heb tussen de middag even snel de camera thuis gehaald en ik heb de opdracht uitgelegd. Groep 7 is bezig met het maken van een schoolkrant. Daarvoor maken ze interviews, tekeningen, moppen, verhalen etc. Maar er zat nog geen strip in. Deze Eerst hebben ze een storyboard moeten maken. Waar gaat het verhaal over? Wie komen erin voor en wat gebeurt er voor belangrijks? Ik las op dat moment: Hoe overleef ik mijn eerste zoen? voor in de groep. In het verhaal komt ook een meisje voor dat verliefd is op een ander meisje. Voor de kinderen is dit heel actueel. Dus het verhaal was er een van liefde. Een van de meiden wordt verliefd op een ander meisje en het einde! Al is dit actueel voor groep 7, 8, ik denk dat de ouders van de onder/midden bouw en de kinderen nog niet helemaal klaar voor zijn op de basisschool. Het wordt dus iets anders. Ik vond het jammer dat ik nee moest zeggen tegen een onderwerp en verhaal dat ze zelf hadden gekozen, een teleurstelling voor de kinderen, maar ze kwamen al snel met iets anders: Een kidnapping! Ze schreven het verhaal uit. De kinderen besloten waar de foto s werden gemaakt en de ze gingen naar buiten. In het begin waren de houdingen nog een beetje stijf. Maar door er meer drama in te gooien (mede dankzij mijn dramatische voorstelling als voorbeeld) kwam hier verandering in. Nu is de sluitstand van mijn camera (voor de kinderen) een beetje traag, die heb ik al aangepast om op zijn snelst te zetten, maar dat betekent dat de foto s, gemaakt door de kinderen, veelal bewogen zijn. Hier werd de fotograaf wel later op gewezen door

10 de andere leerlingen (ik laat ze graag elkaar helpen dan het eeuwige commentaar van de leerkracht, werkt vaak negatief), hij moet de camera dan neerzetten op een tafel of stevig en wat langer vasthouden. - Facultatief > Rekenles met rekenweb Groep: 7a Datum: 7 maart 11 Doelen: - De leerlingen gebruiken ICT op een doelmatige manier verbredend materiaal voor rekenen. - De leerlingen kunnen zelfstandig oefenen in een door ICT ondersteunende omgeving. Website: Sinds ik met het digitale schoolbord op de stagescholen kan werken, gebruik ik al rekenweb. Er staan heel veel educatieve spellen op die als verbreding of remediëren kunnen gebruikt worden bij rekenen. De kinderen zijn het dan ook al gewend dat ze mogen werken met rekenweb. Maar deze keer was het iets anders. Ik heb eerst de les gegeven als ik normaal adaptief onderwijs verzorg. De plusgroep krijgen de opdrachten die ze moeten maken en gaan aan de slag, de instructie en verlengde instructie groep luisteren naar de uitleg. De instructie groep gaan zelfstandig werken en ik ga verder met de verlengde instructie groep. Meestal gebruik ik bij deze groep, die dan bij het bord zitten, een spel van rekenweb die qua doel te maken heeft met het doel van de methode. Deze les ging het over de kommagetallen en breuken oefenen. Ik was redelijk snel klaar met de uitleg en heb toen twee heren van de plusgroep voor het bord gezet. Normaal krijgen zij niet de kans om op het bord zelf te werken en dus vond ik dit het moment bij uitstek. Ik had voor ze het ruimtespel uitgekozen. En ja, ze vonden het zelfs even lastig in het begin. Maar het lezen van de gebruikershandleiding, ho maar! Gewoon proberen. En vaak werkt dat het beste ook. Ik heb ze dus zelfstandig laten werken. Ze kunnen goed overleggen en kunnen ook goed samenwerken. En deze vorm werkte erg goed. Twee andere heren die snel klaar waren met rekenen wilden ook graag op het bord werken. Helaas waren ze net iets te laat. Andere oplossing: de computer achter in de klas en op de gang. En hier waren ze helemaal tevreden mee. De anderen, die klaar waren met hun werk, volgden dan snel hun voorbeeld. Toen de heren klaar waren voor het bord, mochten twee meiden het proberen. Zoals algemeen bekend, staan dames niet in de boekjes als het hebben van logisch inzicht. Ze hebben dan puzzels gemaakt die hier verbreding voor moeten zorgen.

11 Het is een geweldige site die je voor alle rekendoelen kunt inzetten. De leerlingen zien het vaak ook niet als oefenen of leren van de stof, maar echt als spel. Ik heb het vaak ook gebruikt als Energizer 1 na de rekenles. De kinderen vinden het echt leuk om te doen. Ik gebruik het voor zelfstandig te gebruiken of verlengen van de instructie. Ik merk dat de kinderen geneigd zijn meer op te vangen als er een verandering is in hun leeromgeving, vooral als het betekenisvolle omgeving is. Het wordt gekoppeld aan de leefwereld van de kinderen. Dat is aantrekkelijk om het niet te zien als een leerprogramma. Je zou het kunnen vergelijken met Sesamstraat. Het is leuk voor de peuters/kleuters om naar te kijken, het is uitnodigend. Maar ze leren er zeker wel wat van door dat het in hun beleveniswereld wordt getoond. 1 Energizer een spel na de les om de kinderen even te laten ontspannen.

12 - Facultatief > Hoorspel Groep: 7a Datum: 14 februari 11 Doelen: - Een positieve houding jegens ICT verwerven. - De leerlingen leren geluid op te nemen en te verwerken. Programma: Audacity Materialen: Camera, boek, microfoon, computer Website: Boek: Meester Jaap & Meester Jaap maakt ere en puinhoop van. Geschreven door Jacques Vriens Houten, Van Holkema & Warendorf Blz. 40 Meester Jaap en de potloodventer. Ik heb eerst het boek gegeven aan een leerling die eerder klaar was met rekenen dan de anderen. Kies maar een leuk verhaal uit. Na een vreemde blik ging Esmee zoeken naar een verhaal. Na een kwartier kwam ze weer naar mij toe. Ze had een verhaal gevonden: Meester Jaap en de potloodventer. Ik kon het eigenlijk ook wel raden, want vijf minuten ervoor zat ze te giechelen met haar buurvrouw. Ja, zij had het verhaal gekozen, dus dan kan ik niet anders dan dat verhaal ook te gebruiken. En dat is eigenlijk ook helemaal niet erg. Na het rekenen, heb ik het hoorspel laten horen dat ik eerder met Lisanne en Nikita op school heb gemaakt. Ze vonden het erg leuk. Toen heb ik verteld dat ze zelf een hoorspel gingen maken. Nu had ik eerder al 6 kinderen voor de E-comic, en 6 andere kinderen om die in te spreken. Dus nu weer 6 andere kinderen voor het hoorspel. Ik heb geloot en daar waren de kinderen het zeker mee eens. De laptop stond op de gang (er kan geen audacity gedownload op het leerlingen netwerk, beheerder beveiliging). En de bijbehorende apparatuur. Ook het verhaal had ik voor iedere leerling gekopieerd. Ze hebben zelf de rollen verdeeld. Deze kwamen helemaal goed uit, we kwamen echter een kleine zin in het verhaal te kort, die mocht ik wel dan doen. Ik heb eerst audacity laten zien en de kinderen zelf laten proberen. Welk knopje doet wat, hoe kan ik stoppen?, Hoe nemen we op?, etc. De kinderen hadden het snel door. Daar ging de eerste proef. Natuurlijk eerst even lachen geblazen. Gekke dingen inspreken en dat terug luisteren. Ik herkende mijzelf van vroeger achter een cassetteband recorder. Ik liet ze vijf minuten even gaan. Daarna hebben ze de moeilijkheid ondervonden die wij op school ook tegen kwamen. Nemen we zin voor zin op? Gaan we alles in een keer achter elkaar proberen, maar hoe doen we de microfoon dan heen en weer? Ik heb ze daarover even laten denken, hoe kan je dat het beste doen. Dani kwam met het idee om rond de laptop te gaan zitten. Sanne, die het dichtste bij de laptop zat, de knoppen op de laptop doen. De microfoon werd doorgegeven, de pauzes knipten ze er wel uit. Dus zo geschiedde. Ze lazen de teksten op, een voor een, de microfoon ging rond. Er ging wel eens wat fout, maar dan kwam er de stopknop en gingen ze weer verder opnemen. Ze waren met het inspreken uiteindelijk niet zo lang bezig. Ze hebben ze de stiltes eruit geknipt, maar ik heb de uiteindelijke

13 afwerking gedaan, omdat er geen tijd meer voor was. Ze vonden het resultaat ook erg leuk. De volgende keer zou ik het net zo gedaan hebben. Misschien wat meer uitleg over hoe je geluiden moest invoegen, zodat de kinderen zelf leren hoe ze dat moeten doen. Maar zij vonden het erg leuk, en hebben het filmpje op hun website gezet.