Uitdagende Sudoku Variaties, Inhoudsopgave van het E-boek 01 EBCDNL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitdagende Sudoku Variaties, Inhoudsopgave van het E-boek 01 EBCDNL"

Transcriptie

1 20 Ui t dagende al cul ooku' s eel1 Fol kertvandermeul enosma 01ENL

2 Inhoudsopgave van het E-boek 01 ENL 1. Introductie tot het E-boek 01 ENL 2. Wat is een Sudoku? 3. asis Sudoku regels 4. Inleiding tot de alculooku 5. Overzicht van de 20 interactief oplosbare alculooku s in het E-boek 01 ENL 6. e 20 alculooku s 2018 MEO Educational Services Pagina 1

3 01 ENL: Introductie tot het E-boek met 20 Uitdagende alculooku s 1. Introductie tot het E-boek 01 ENL Welkom bij deze editie van Uitdagende Sudoku Variaties 01 ENL: 20 uitdagende alculooku s eel 1. Ik heb als doel om u, als echte Sudoku liefhebber, uitdagende Sudoku puzzels te bieden. Onder uitdagende Sudoku s versta ik niet dat het moeilijkheidsniveau steeds maar wordt verhoogd. Ik heb standaard Sudoku s gecombineerd met zelf ontworpen en/of aangepaste variërende patronen en vormen, waarin de getallen 1 t.e.m. 9 (of een ander aantal getallen, afhankelijk van de roostergrootte) exact eenmaal moeten worden ingevuld in de verschillende groepen, die in een Sudoku puzzel worden onderscheiden. Sudoku oplossingstechnieken kunt u vinden in de cursus 03 SNL: Sudoku oplostechnieken voor eginners, Gevorderden en Professionals. eze cursus van 106 pagina s bevat strategieën en technieken voor eginners, Gevorderde en Professionele Sudoku liefhebbers, met een groot aantal voorbeelden en stap-voor-stap uitwerkingen. U kunt deze cursus bestellen via mijn website: en naar het menu optie ursus gaat. Veel van mijn Sudoku s hebben extra groepen of combinaties van gekleurde velden. Primair hebben deze kleuren ten doel om een onderscheid tussen de diverse groepen of velden aan te brengen, die ook de getallen 1 t.e.m. 9 (of een ander aantal getallen, afhankelijk van de roostergrootte) exact eenmaal moeten bevatten. In deze editie treft u de volgende onderwerpen aan: Wat is een Sudoku en Sudoku terminologie: een korte definitie en verklaring van een Sudoku en enkele algemeen gebruikte termen en definities asis Sudoku regels: belangrijkste algemene regels voor het oplossen van een Sudoku Inleiding tot de alculooku Toelichting bij de mogelijke stap-voor-stap aanpak om de unieke oplossing logisch af te leiden 20 uitdagende alculooku s, hun mogelijke stap-voor-stap aanpak en hun oplossingen ls u deze Sudoku s als uitdagend ervaart, en u krijgt een smaak naar meer, kunt u andere edities van Uitdagende Sudoku Variaties bestellen door mijn website te bezoeken. Onder de menuoptie E-boeken treft u de andere edities aan. Ik wens u heel veel puzzelplezier met het oplossen van deze 20 uitdagende alculooku s. Folkert van der Meulen osma 2018 MEO Educational Services Pagina 1

4 2. Wat is een Sudoku en Sudoku begrippen Een Sudoku is een cijferpuzzel, die men kan oplossen met het toepassen van zuivere logica en goed redeneren, zonder enige rekenkundige of wiskundige kennis. Een standaard Sudoku is een puzzel, bestaande uit een vierkant rooster van 9 kolommen, 9 rijen, en 9 blokken van 3 bij 3 velden, met cijfers als symbolen: 9 bij 9 S U O K U R O O S T E R E F G H I 4 1 RIJ 2 a b c E 3 K 4 E4 O a 5 d e f L 1 6 O LOK 7 1 M GEGEVEN IJFER 8 g h i E VEL FGELEI IJFER e kolommen duid ik aan met de hoofdletters I, de rijen met de nummers 1 9 en de blokken met de kleine letters a t.e.m. i. Een veld is het kruispunt van een kolom en een rij. Een veld wordt daarom aangeduid met de letter van de kolom en het nummer van de rij waarvan dit veld deel uitmaakt, zoals het veld E4 in het voorbeeld.

5 ij een standaard Sudoku worden de kolomletters, rijnummers en blokletters niet vermeld. Ze worden wel vermeld bij de uitleg in deze cursus, en bij de beschrijving van mijn uitdagende Sudoku variaties, die extra groepen van samenhangende velden hebben die ook de verschillende symbolen (cijfers of letters) precies eenmaal moeten bevatten. Een aantal samenhangende velden die de verschillende symbolen precies eenmaal moeten bevatten noemen we een groep. Een standaard Sudoku heeft drie soorten groepen: 1. kolommen (9 stuks); 2. rijen (9 stuks); 3. blokken van 3 bij 3 velden (9 stuks). Een goed ontworpen Sudoku heeft slechts één oplossing = een unieke oplossing. Om een Sudoku te kunnen oplossen is een aantal cijfers al in een aantal velden van het rooster ingevuld (= de gegeven cijfers). eze cijfers zijn niet willekeurig ingevuld: ze maken onderdeel uit van de unieke oplossing van de Sudoku. eze gegeven cijfers mag men niet wijzigen. Zij staan al op de juiste plaats om de uniek oplossing van de Sudoku logisch te kunnen afleiden. ls men deze gegeven cijfers toch wijzigt verstoort men deze unieke oplossing. Een voorbeeld van een Sudoku met 24 gegeven cijfers is: E F G H I e nog ontbrekende cijfers in de lege velden kunnen worden verkregen met behulp van zuivere logica en goed redeneren. ls een standaard Sudoku goed (= uniek) is opgelost, bevat elke kolom, elke rij en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 tot en met 9 precies eenmaal. Er zijn dan geen cijfers die meer dan eenmaal aanwezig zijn noch ontbreken er één of meer cijfers.

6 e oplossing van deze voorbeeld Sudoku is: Omdat de cijfers van een Sudoku alleen maar een symbolische betekenis hebben kan een Sudoku ook met andere verschillende symbolen worden gespeeld, zoals leestekens, plaatjes en letters. ls de verschillende cijfers als symbolen vervangen zijn door verschillende letters wordt een dergelijke Sudoku een Letter Sudoku of lphaoku genoemd. it kunnen willekeurige verschillende letters zijn maar ook letters, die als extra oplossing in één van de groepen een betekenisvol woord vormen. In het laatste geval spreken we dan van een Woord Sudoku. evat een Woord Sudoku als uitdaging één of meer extra groepen samenhangende velden die de verschillende letters ook precies eenmaal moeten bevatten dan noem ik die variant een Woordoku.

7 3. e basis Sudoku regels Er is geen rekenkundige of wiskundige kennis nodig om een Sudoku op te lossen. e cijfers hebben alleen een symbolische betekenis. Een Sudoku puzzel kan ook verschillende beelden of andere symbolen in plaats van met cijfers bevatten. Er is alleen maar zuivere logica en goed redeneren nodig om de unieke oplossing van een Sudoku logisch af te leiden. e basisregels voor een Sudoku met cijfers zijn: 1. Een Sudoku puzzel moet altijd exact één unieke oplossing hebben, dat wil zeggen dat de Sudoku opgelost kan worden zonder raden of gokken. 2. Elke puzzel start met enkele velden die al zijn ingevuld met een cijfer om u op weg te helpen. eze cijfers worden gegeven cijfers genoemd. U kunt deze gegeven cijfers niet wijzigen. Zij staan al in de juiste positie om de puzzel uniek op te lossen. ls u deze gegeven cijfers toch wijzigt verstoort u deze unieke oplossing. 3. Elke groep moet de verschillende cijfers precies eenmaal bevatten, dus zonder dubbele cijfers of ontbrekende cijfers ergens in de groep. 4. e cijfers zijn in een willekeurige volgorde aanwezig. 5. ls u een Sudoku invult is nauwkeurigheid een vereiste. ls u een cijfer invult dat niet correct is begint u op de lange duur met een reeks vergissingen waardoor u niet meer terug kunt. Gebruik daarom een potlood als u de nog missende cijfers invult, en houd een gum bij de hand voor het geval dat u een vergissing maakt. 6. Vul daarom alleen een cijfer in als u logischerwijs kunt bewijzen dat alleen dat cijfer in dat veld kan komen. Raad of gok nooit!! 7. ls vuistregel kunt u toepassen: hoe meer cijfers u eenduidig kunt invullen hoe meer cijfers u waarschijnlijk kunt gaan invullen die juist zijn, inclusief de cijfers die u daarvoor nog niet kon invullen. 8. Het moet een goede gewoonte van u worden, wanneer u bezig bent cijfers in te vullen, niet alleen vooruit te kijken naar nieuwe, nog in te vullen cijfers, maar ook om terug te kijken. oe dit iedere keer als u een nieuw cijfer invult: door te controleren of u één of meer cijfers die u eerder niet kon invullen nu wel kunt invullen. 9. Kijk eerst eens goed naar de structuur van de Sudoku puzzel en vind de groep(en) met het laagste aantal missende cijfers. Start met één van deze groepen om te proberen zoveel mogelijk missende cijfers als u kunt in te vullen. 10. Kijk ook goed naar de cijfers zelf: u hebt bijv. negen 1-en, negen 2-en, negen 3-en etc. nodig om de Sudoku op te lossen. egin daarom met het cijfer/de cijfers met de hoogste frequentie. 11. ls u vast komt te zitten tijdens het oplossen van de Sudoku puzzel leg de puzzel dan weg, ga iets anders doen wat u ook leuk vindt, en kom later terug bij deze puzzel. Waarschijnlijk ziet u dan wel hoe u met deze puzzel verder moet gaan vanaf het punt waar u bent blijven steken.

8 4. Inleiding tot de alculooku Een alculooku is een Educatieve Sudoku Variatie die zodanig is ontworpen dat met de cijfers van de Sudoku één of meer rekenkundige bewerkingen moeten worden uitgevoerd om de unieke oplossing van deze puzzel, in combinatie met de Sudoku logica, te kunnen afleiden. e rekenkundige bewerkingen zijn (combinaties van): Optellen; ftrekken; Vermenigvuldigen; elen; Kwadrateren. Elke rekenkundige bewerking bevat verschillende cijfers. Een voorbeeld van een 9 bij 9 alculooku met een optelgroep, een verschilgroep, een productgroep en een quotiëntgroep met verschillende cijfers is: e rekenkundige bewerkingen zijn niet gebonden aan een blok samenhangende velden maar kunnen ook verspreid over de Sudoku zijn.

9 Een voorbeeld hiervan is: Er zijn varianten van de alculooku, waarin op een andere manier met de cijfers van de Sudoku moet worden berekend, of waarbij de getallen speciale eigenschappen hebben, zonder daarmee berekeningen uit te voeren. it zijn de oku s met rekenkundige tekens (de Plusoku, de Minoku, de Maaloku, de eeloku en de RekenRoosteroku) en de oku s met bijzondere getallen (de Priemoku, de Kwadraatoku en de Fibonaccioku). Elke alculooku kan één of meer extra groepen bevatten met de eigenschappen van een andere Educatieve Sudoku Variatie of van een Uitdagende Sudoku Variatie. ij elke alculooku is beschreven hoe deze op te lossen, hoeveel extra groepen deze puzzel bevat, hoeveel cijfers er gegeven zijn en hoeveel verschillende oplossingen er zijn als er geen extra groepen zouden zijn bij dit aantal gegeven cijfers. Factoren, die de moeilijkheidsgraad van een alculooku mede bepalen Het aantal gegeven cijfers is een indicatie voor de moeilijkheidsgraad van een alculooku. In principe geldt: hoe minder cijfers er gegeven zijn hoe moeilijker de Sudoku op te lossen is. Omdat een alculooku meer minstens twee rekenkundige groepen bevat kan je minder cijfers geven om de unieke oplossing logisch te kunnen afleiden. Zonder de extra groep(en) heeft een standaard Sudoku met het zelfde aantal gegeven cijfers als het aantal van de Sudoku met de extra groep(en) meer dan één oplossing. In de catalogus treft u een interactief oplosbare alculooku aan met slechts 16 gegeven cijfers (09008 INL).

10 Het aantal verschillende oplossingen is ook een indicatie voor de moeilijkheidsgraad. In principe geldt: hoe lager het aantal verschillende oplossingen zonder de extra groepen hoe gemakkelijker de unieke oplossing van de alculooku logisch is af te leiden. Ook het aantal extra groepen is een indicatie voor de moeilijkheidsgraad. In principe geldt hier hoe meer groepen hoe moeilijker. Tenslotte is andere indicatie voor de moeilijkheidsgraad het aantal malen dat je gebruik moet maken van de logica, c.q. eigenschappen van de extra groepen om de unieke oplossing te kunnen afleiden. Hoe vaker dit het geval is hoe moeilijker de puzzel in principe is. ij de mogelijke aanpak om de unieke oplossing logisch te kunnen afleiden, die ik gekozen heb, heb ik dit aantal, dat ik nodig heb gehad, tussen haakjes vermeld achter het aantal gegeven cijfers.

11 Overzicht alculooku s van het E-boek 01 ENL it overzicht bevat van elke alculooku een korte beschrijving, het aantal gegeven cijfers, het aantal verschillende oplossingen als de extra (alculooku) groepen er niet zouden zijn bij het aantal gegeven cijfers en het aantal keren (getal tussen haakjes) dat ik gebruik heb moeten maken van de eigenschappen van de extra (alculooku) groepen om de unieke oplossing van de puzzel logisch af te leiden. ode Korte beschrijving NL 9 bij 9 alculooku met 6 optelgroepen van 6 verschillende cijfers + 1 extra groep 24 gegeven cijfers (4) meer dan verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 8 groepen van 3 velden waarvan de som = 16 groep 26 gegeven cijfers (3) 125 verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 4 extra groepen + 1 extra groep (magisch vierkant) 18 gegeven cijfers (4) meer dan verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 3 optelgroepen van 7 verschillende cijfers met het cijfer 0 erbij en 1 extra groep 23 gegeven cijfers (3) meer dan verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 2 optelgroepen van 9 verschillende cijfers in de diagonalen en 3 extra groepen 25 gegeven cijfers (7) meer dan verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 4 optelgroepen, 1 verschilgroep en 5 productgroepen met 3-4 verschillende cijfers 23 gegeven cijfers (5) meer dan verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 8 groepen van 4 velden waarvan de som = gegeven cijfers (8) meer dan verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 2 extra groepen, die beide een magisch vierkant vormen 16 gegeven cijfers (2) meer dan verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 29 wiskundige formules en 1 extra groep 29 gegeven cijfers (5) 64 verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 7 speciale optelgroepen met 6 verschillende cijfers 25 gegeven cijfers (5) meer dan verschillende oplossingen NL 9 bij 9 Twee afhankelijke alculooku s met 3 optelgroepen van 9 verschillende cijfers + 3 extra groepen 21 gegeven cijfers (6) meer dan verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 10 diagonale verschilgroepen met 3 verschillende cijfers 21 gegeven cijfers (5) meer dan verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 12 optelgroepen van drie cijfers met een som = 15 of = gegeven cijfers (7) meer dan verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 9 groepjes van de som = magisch vierkant als extra groep 16 gegeven cijfers (6) meer dan verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met een magisch vierkant, een optelgroep, een spiraal en een palindroom van 17 velden 13 gegeven cijfers (4) meer dan verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 4 optelgroepen en 1 verschilgroep van 9 verschillende cijfers 24 gegeven cijfers (5) verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 3 optelroepen met de cijfers op dezelfde positie 17 gegeven cijfers (4) meer dan verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 6 diagonale optelgroepen van 5 samenhangende velden met 5 verschillende cijfers 20 gegeven cijfers (4) meer dan verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 4 somgroepen en verschilgroep + 2 extra groepen 18 gegeven cijfers (12) meer dan verschillende oplossingen NL 9 bij 9 alculooku met 17 mysteriesommen 20 gegeven cijfers (6) meer dan verschillende oplossingen

12 09001 INL: 9 bij 9 alculooku met 6 optelgroepen van 6 verschillende cijfers + 1 extra groep 2017 ls je deze alculooku volledig hebt ingevuld moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. eze alculooku bevat 6 optelgroepen, elk bestaande uit 6 verschillende cijfers, waarbij geldt: + = Opmerking: velden met dezelfde letters kunnen verschillende getallen bevatten. ovendien bevat deze alculooku als extra groep de diagonaal, die van linksonder naar rechtsboven loopt. eze diagonaal moet de 9 verschillende cijfers ook precies eenmaal bevatten. Zonder deze 6 optelgroepen en de diagonaal heeft deze alculooku, met de 24 gegeven cijfers, meer dan oplossingen. oor regelmatig gebruik te maken van de eigenschap van deze extra groep en van de rekenkundige eigenschappen van deze 6 optelgroepen kan je van deze alculooku de unieke oplossing logisch afleiden. Oplostip: ga eerst na welke vier cijfers je al met behulp van de gewone Sudoku regels logisch kunt afleiden MEO Educational Services Pagina 3

13 09002 INL: 9 bij 9 alculooku met 8 groepen van 3 velden waarvan de som = ls je deze alculooku volledig hebt ingevuld moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. eze alculooku bevat 8 groepen van 3 samenhangende velden, die ingevuld 3 verschillende cijfers moeten gaan bevatten, waarvan de som precies gelijk is aan 16. Zonder deze 8 groepen heeft deze alculooku, met de 26 gegeven cijfers, 125 verschillende oplossingen. oor regelmatig gebruik te maken van de rekenkundige eigenschap van deze 8 somgroepen kan je, in combinatie met de Sudoku oplostechnieken, de unieke oplossing van deze alculooku logisch afleiden. Oplostip 1: probeer eerst de zoveel mogelijk nieuwe cijfers logisch af te leiden met de standaard Sudoku oplostechnieken (= het afleiden van zuivere enkelvoudige cijfers en verborgen enkelvoudige cijfers). Oplostip 2: alle mogelijke combinaties van drie verschillende cijfers met de som = 16 zijn: Per combinatie zijn er 6 mogelijkheden, bijv.: en MEO Educational Services Pagina 1

14 09003 INL: 9 bij 9 alculooku met 4 extra groepen, waarvan er één een magisch vierkant is 2017 ls je deze alculooku volledig hebt ingevuld moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. eze alculooku bevat vier extra groepen van 9 samenhangende velden: - de twee diagonalen; - de negen middelste velden van elk blok; - het middenblok. e twee diagonalen en de negen middelste velden van elk blok moeten de 9 verschillende cijfers ook precies eenmaal bevatten. Het middenblok bevat een 3 bij 3 magisch vierkant. In een magisch vierkant is de som van de cijfers van elke rij, elke kolom en elke diagonaal precies hetzelfde. Zonder deze vier extra groepen heeft deze alculooku, met de 18 gegeven cijfers, meer dan verschillende oplossingen. oor regelmatig gebruik te maken van de eigenschap van deze drie extra groepen en van de eigenschap van het magisch vierkant kan je van deze alculooku de unieke oplossing logisch afleiden MEO Educational Services Pagina 1

15 09004 INL: 9 bij 9 alculooku met 3 optelgroepen van 7 verschillende cijfers met het cijfer 0 erbij en 1 extra groep ls je deze alculooku volledig hebt ingevuld moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 0 t.e.m. 8 precies eenmaal bevatten. eze alculooku bevat drie verschillende optelgroepen, elk bestaande uit 7 verschillende cijfers, waarbij geldt: + = Elke optelling is deelbaar door 5. ls extra uitdaging heeft deze alculooku een extra groep van 9 samenhangende velden, namelijk de middelste velden van elk blok. eze velden moeten de cijfers 0 t.e.m. 8 ook precies eenmaal bevatten. In elke optelgroep valt één veld samen met een veld van de extra groep. Zonder deze drie optelgroepen en de extra groep heeft deze Sudoku, met de 23 gegeven cijfers, meer dan oplossingen. oor regelmatig gebruik te maken van de eigenschap van deze extra groep en van de rekenkundige eigenschappen van deze drie optelgroepen kan je de unieke oplossing van deze alculooku logisch afleiden MEO Educational Services Pagina 1

16 09005 INL: 9 bij 9 alculooku met 2 optelgroepen van 9 verschillende cijfers in de diagonalen en 3 extra groepen E F 2018 ls je deze Sudoku volledig hebt ingevuld moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. eze alculooku bevat drie extra groepen van 9 samenhangende velden: - de twee diagonalen; - de 9 middelste velden van elk blok; eze drie groepen moeten de 9 verschillende cijfers ook precies eenmaal bevatten. e beide diagonalen bevatten bovendien elk een optelsom van 9 verschillende cijfers, waarvoor geldt: + = + E = F Zonder deze drie extra groepen heeft deze alculooku, met de 25 gegeven cijfers, meer dan verschillende oplossingen. oor regelmatig gebruik te maken van de eigenschap van deze drie extra groepen en van de rekenkundige eigenschap van de twee somgroepen kan je de unieke oplossing van deze alculooku logisch afleiden MEO Educational Services Pagina 1

17 09006 INL: 9 bij 9 alculooku met 4 optelgroepen, 1 verschilgroep en 5 productgroepen met 3-4 verschillende cijfers E F E F E F E G H F 2018 ls je deze Educatieve Sudoku Variatie (alculooku) volledig hebt ingevuld moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. eze alculooku bevat vier optelgroepen (horizontaal en verticaal), één verschilgroep (horizontaal) en vijf productgroepen (horizontaal en verticaal), elk bestaande uit 3-4 verschillende cijfers, waarbij geldt: X = X = E + = F G - = H Zonder deze vier optelgroepen, één verschilgroep en vijf productgroepen heeft deze alculooku, met de 23 gegeven cijfers, meer dan verschillende oplossingen. oor regelmatig gebruik te maken van de eigenschappen van deze rekengroepen kan je de unieke oplossing deze alculooku logisch afleiden MEO Educational Services Pagina 1

18 09007 INL: 9 bij 9 alculooku met 8 groepen van vier velden waarvan de som van de cijfers = 18 E F G H 2018 ls je deze Educatieve Sudoku Variatie (alculooku) volledig hebt ingevuld moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. Ook de beide diagonalen moeten de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. eze alculooku bevat 8 optelgroepen, gemerkt t.e.m. H, elk bestaande uit vier verschillende cijfers, waarvan de som precies gelijk is aan 18. eze groepen betreffen de twee halve rijen, de twee halve kolommen en de vier halve diagonalen. Zonder deze 8 optelgroepen heeft deze alculooku, met de 20 gegeven cijfers, meer dan verschillende oplossingen. oor regelmatig gebruik te maken van deze eigenschappen van deze 8 optelgroepen en van de twee diagonalen kan je de unieke oplossing deze alculooku logisch afleiden MEO Educational Services Pagina 1

19 09008 INL: 9 bij 9 alculooku met 2 extra groepen, die beide een magisch vierkant vormen ls je deze alculooku volledig hebt ingevuld moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. eze uitdagende alculooku bevat twee extra groepen van 9 samenhangende velden: - de 8 buitenste velden en het middelste veld van het middelste blok, gemerkt groep ; - de 8 binnenste velden (= middelste velden van elk blok) en het middelste veld van het middelste blok gemerkt groep. eide groepen bevatten een 3 bij 3 magisch vierkant van negen verschillende cijfers. In een magisch vierkant is de som van de cijfers van elke rij, elke kolom en elke diagonaal precies hetzelfde. Zonder deze 2 extra groepen heeft deze alculooku, met de 16 gegeven cijfers, meer dan verschillende oplossingen. oor regelmatig gebruik te maken van de eigenschappen van deze twee extra groepen kan je de unieke oplossing van deze alculooku logisch afleiden MEO Educational Services Pagina 1

20 09009 INL: 9 bij 9 alculooku met 29 wiskundige formules en 1 extra groep E F G H I H F H8 2 = H F H8 4!/F6 4 = I5 7 + I H F6 4 6 F4 H9 4 = I2 7 2 (F6/2) I F4 I2 7 I3 9 F6 G8 F6 + H F4 7 E9 + F6 7 I2 7 F4 H E ls je deze Educatieve Sudoku Variatie (alculooku) volledig hebt ingevuld moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. eze alculooku bevat bovendien met één extra groep van negen samenhangende velden, die de cijfers 1 t.e.m. 9 ook precies eenmaal moeten bevatten. Voordat je deze unieke oplossing van deze alculooku logisch kunt afleiden moet je eerst de 29 cijfers berekenen, die in de velden met een wiskundige formule staan. eze formules bevatten naast de gewone rekenkundige bewerkingen ook binaire getallen (de velden 4, G4 en I5) en faculteiten (de velden I2 en I3), waarmee gerekend moet worden. Zonder deze extra groep heeft deze alculooku, met de berekende 29 cijfers, 64 verschillende oplossingen. oor regelmatig gebruik te maken van de eigenschap van deze extra groep kan je de unieke oplossing van deze alculooku logisch afleiden MEO Educational Services Pagina 1

21 09010 INL: 9 bij 9 alculooku met 7 speciale optelgroepen met 6 verschillende cijfers / / 2017 ls je deze Educatieve Sudoku Variatie (alculooku) volledig hebt ingevuld moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. eze alculooku bevat zevenbijzondere optelgroepen, elk bestaande uit 6 verschillende cijfers (3 horizontaal en 4 verticaal), waarbij geldt: + = Het bijzondere van deze optelgroepen is dat de som in het midden ontstaat. In een aantal groepen overlapt één veld de optelgroep met één veld van de optelgroep. eze velden zijn gemerkt /. Zonder deze 7 optelgroepen heeft deze alculooku, met de 25 gegeven cijfers, meer dan verschillende oplossingen. oor regelmatig gebruik te maken van de rekenkundige eigenschap van deze zeven extra groepen kan je de unieke oplossing van deze alculooku logisch afleiden MEO Educational Services Pagina 1

22 09011 INL: 9 bij 9 Twee fhankelijke alculooku s met 3 optelgroepen van 9 verschillende cijfers + 3 extra groepen E F G H I J K L M N O P Q R F E Sudoku Sudoku 2018 ls je deze twee Educatieve Sudoku Variaties (alculooku) volledig hebt ingevuld moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. eze alculooku bevat 3 verschillende optelgroepen, elk bestaande uit 9 verschillende cijfers, waarbij geldt: + = e getallen, die in, en ontstaan zijn verschillend. ovendien bevatten deze twee alculooku s drie extra groepen van 9 samenhangende velden (gemerkt, E en F), die de 9 verschillende cijfers ook precies eenmaal moet bevatten. Tenslotte zijn het twee afhankelijke alculooku s. Ze zijn op de volgende manier afhankelijk van elkaar: cht van de negen cijfers van Sudoku zijn gekoppeld aan een ander cijfer van Sudoku. it gekoppelde cijfer van Sudoku staat in het overeenkomstige veld van Sudoku. Er is één cijfer dat zowel in Sudoku als in Sudoku hetzelfde is en op dezelfde overeenkomstige positie in beide Sudoku s staat. ijvoorbeeld: veld 5 van Sudoku bevat het cijfer 7. Het overeenkomstige veld van Sudoku is veld M5. it bevat het cijfer 4. it betekent dat, daar waar in Sudoku het cijfer 7 al is gegeven of later logisch kan worden afgeleid het cijfer 4 in de overeenkomstige velden van Sudoku kan worden ingevuld. e cijfers 7 en 4 zijn aan elkaar gekoppeld. Het betekent omgekeerd ook dat, als in Sudoku een cijfer 4 logisch kan worden afgeleid, in Sudoku het cijfer 7 kan worden ingevuld in het daar corresponderende veld. Het is echter niet zo dat, als een veld in Sudoku het cijfer 7 bevat in het overeenkomstige veld van Sudoku het cijfer 4 moet worden ingevuld. Het cijfer 7 in Sudoku is namelijk gekoppeld aan een ander cijfer van Sudoku. Van Sudoku zijn slechts 3 cijfers gegeven. Sudoku heeft zonder de twee optelgroepen en de extra groep, met de 22 gegeven cijfers, meer dan verschillende oplossingen oor regelmatig gebruik te maken van de eigenschappen van de extra groepen, van de rekenkundige eigenschappen van deze 3 optelgroepen en van de afhankelijkheidsregel kan je de unieke oplossing van deze alculofhankelijkheidsoku logisch afleiden MEO Educational Services Pagina 1

23 09012 INL: 9 bij 9 alculooku met 10 diagonale verschilgroepen met 3 verschillende cijfers 2017 ls je deze Educatieve Sudoku Variatie (alculooku) volledig hebt ingevuld moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. eze alculooku bevat 10 verschillende diagonale verschilgroepen, waarbij geldt: = - en - = e velden, gemerkt met de letters, en kunnen verschillende cijfers bevatten Zonder deze 10 diagonale verschilgroepen heeft deze Sudoku, met de 21 gegeven cijfers, meer dan verschillende oplossingen. oor regelmatig gebruik te maken van de rekenkundige eigenschap van deze tien extra groepen kan je de unieke oplossing van deze alculooku logisch afleiden MEO Educational Services Pagina 1

24 09013 INL: 9 bij 9 alculooku met 12 extra groepen met som = 15 of 20. E F G H. I J K L ls je deze Educatieve Sudoku Variatie (alculooku) hebt opgelost moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. eze alculooku bevat 12 extra groepen van drie diagonaal samenhangende velden, gemerkt t.e.m L. e som van de cijfers in de velden, gemerkt,, E, F, I en K, is precies 20, en de som van de cijfers in de velden, gemerkt,, G, H, J en l is precies 15. e drie velden, gemerkt met een stip, zijn gemeenschappelijk velden van twee groepen. Zonder deze 12 extra groepen heeft deze Sudoku, met de 17 gegeven cijfers, meer dan verschillende oplossingen. oor regelmatig gebruik te maken van de rekenkundige eigenschap van deze 12 groepen kan je de unieke oplossing van deze alculooku logisch afleiden MEO Educational Services Pagina 1

25 Uitdagende Sudoku Variaties INL: 9 bij 9 alculooku met 9 groepjes van de som = magisch vierkant als extra groep J J J I J J J E J J J G F H 2017 ls je deze Educatieve Sudoku Variatie (alculooku) volledig hebt ingevuld moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. eze alculooku bevat 8 groepen van vier samenhangende velden, elk bestaande uit vier verschillende cijfers, gemerkt t.e.m. H, en 1 groep van vijf samenhangende velden met vijf verschillende velden, gemerkt I, waarvoor geldt dat de som van deze cijfers precies 20 is. Er zijn vier paren van twee groepen van vier velden, die één veld, gemerkt K, gemeenschappelijk hebben. ovendien bevat deze alculooku als extra groep samenhangende velden de negen middelste velden van elk blok, allen gemerkt K. eze negen velden bevatten een 3 bij 3 magisch vierkant. Een magisch vierkant heeft als eigenschap dat de som van elke rij, elke kolom en elke diagonaal dezelfde is. Zonder deze 9 somgroepen en het magisch vierkant heeft deze alculooku, met de 16 gegeven cijfers, meer dan verschillende oplossingen MEO Educational Services Pagina 1

26 09015 INL: 9 bij 9 alculooku met een somgroep van 9 verschillende cijfers, een magisch vierkant, een spiraaltje en een Palindroom van 17 velden 2017 ls je deze Educatieve Sudoku Variatie (alculooku) volledig hebt ingevuld moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. eze alculooku bevat drie groepen van 3 bij 3 velden, gemerkt met de letters, en. eze extra groepen bevatten een 3 bij 3 magisch vierkant, een somgroep van 9 verschillende cijfers en een spiraaltje. Een magisch vierkant heeft als eigenschap de som van de cijfers in elke rij, elke kolom en elke diagonaal dezelfde is. In een spiraaltje ontwikkelen de cijfers zich vanuit het middelste veld in hun natuurlijke volgorde, oplopend of aflopend, en beginnend bij een willekeurig cijfer, bijv of Je moet zelf logisch afleiden welke groep de somgroep, het spiraaltje en het magisch vierkant bevat. aarnaast bevat deze alculooku een palindroom ( - ) van 17 velden. In een palindroom is de volgorde van de cijfers van voor naar achter dezelfde als van achter naar voren. e palindroom heeft met elk van de blokken en drie velden gemeenschappelijk. Zonder deze 4 extra groepen heeft deze alculospiralomagischvierkantpalindroomoku, met de 13 gegeven cijfers, meer dan verschillende oplossingen. oor regelmatig gebruik te maken van de eigenschappen van deze 4 extra groepen kan je de unieke oplossing van deze alculooku logisch afleiden MEO Educational Services Pagina 1

27 09016 INL: 9 bij 9 alculooku met 4 optelgroepen en 1 verschilgroep van 9 verschillende cijfers E F 2017 ls je deze alculooku volledig hebt ingevuld moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. eze alculooku bevat 4 optelgroepen, elk bestaande uit 9 verschillende cijfers, waarbij geldt: + = Ook bevat deze alculooku 1 verschilgroep, ook bestaande uit 9 verschillende cijfers, waarbij geldt: - E = F e getallen in de subgroepen,,,, E en F zijn alle verschillend. Zonder deze 4 optelgroepen en de verschilgroep heeft deze Sudoku, met de 24 gegeven cijfers, 854 verschillende oplossingen. oor regelmatig gebruik te maken van de eigenschap van deze extra rekengroepen kan je de unieke oplossing van deze alculooku logisch afleiden MEO Educational Services Pagina 1

28 Uitdagende Sudoku Variaties INL: 9 bij 9 alculooku met 3 optelroepen met de cijfers op dezelfde positie o o o 2017 ls je deze Educatieve Sudoku Variatie (alculooku) volledig hebt ingevuld bevat elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal. e drie extra groepen van negen samenhangende velden bevatten dezelfde optelgroep, waarvoor geldt: + = at betekent als voorbeeld dat, als het cijfer in het veld met een o = 5 ook de andere twee velden met een o het cijfer 5 moeten bevatten. Zonder deze drie extra groepen heeft deze alculooku, met de 17 gegeven getallen, meer dan oplossingen. oor regelmatig logisch gebruik te maken van de eigenschap van deze drie extra groepen en van de rekenkundige logica van deze somgroep kan je deze alculooku uniek oplossen MEO Educational Services Pagina 1

29 Uitdagende Sudoku Variaties INL: 9 bij 9 alculooku met 6 diagonale optelgroepen van 5 samenhangende velden met 5 verschillende cijfers G F E 2017 ls je deze Educatieve Sudoku Variatie (alculooku) volledig hebt ingevuld bevat elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal. eze alculooku bevat zes diagonale optelgroepen van vijf samenhangende velden, elk met vijf verschillende cijfers. Het eerste optelgetal bestaat uit twee cijfers en het tweede optelgetal bestaat uit één cijfer. e optelling bestaat weer uit twee cijfers. Elke optelgroep, ingevuld bijv. voor de som = 93, ziet er als volgt uit: e richting van de zes optelgroepen is EF en GF. Zonder deze zes extra groepen heeft deze alculooku, met de 20 gegeven getallen, meer dan verschillende oplossingen. oor regelmatig logisch gebruik te maken van de eigenschap van de rekenkundige eigenschap van deze zes optelgroepen kan je de unieke oplossing van deze alculooku logisch afleiden MEO Educational Services Pagina 1

30 09019 INL: 9 bij 9 alculooku met 4 somgroepen en verschilgroep + 2 extra groepen M H J N K E F G I L 2017 ls je deze Educatieve Sudoku Variatie (alculooku) hebt opgelost moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. Ook de twee diagonalen, gemerkt M en N, moeten de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten. eze alculooku bevat 4 somgroepen en 1 verschilgroep. Het betreft de volgende somgroepen, waarvan de optelling in de middelste drie velden verschijnt: + = E + G = F H + I = J + L = K Voor de verschilgroep in het middelste blok geldt = F. Zonder deze zes extra groepen heeft deze alculooku, met de 18 gegeven getallen, meer dan verschillende oplossingen. oor regelmatig gebruik te maken van de rekenkundige eigenschap van deze 5 groepen en van die van de twee extra groepen kan je de unieke oplossing van deze alculooku met 18 gegeven cijfers logisch afleiden MEO Educational Services Pagina 1

31 Uitdagende Sudoku Variaties INL: 9 bij 9 alculooku met 17 mysteriesommen E F G H I K J L M N O P S Q R 2017 JS = EO = H LQ = F NR = IK = G MP = ls je deze Educatieve Sudoku Variatie (alculooku) volledig hebt ingevuld bevat elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal. eze alculooku bevat 19 extra groepen met een aantal samenhangende velden. Elke groep bevat verschillende cijfers. e som van de cijfers in de volgende groepen is dezelfde. Je moet zelf uitzoeken welke som bij welke groep letters hoort., F, N en R;, H, L en Q;, J en S;, G, M en P; E en O; I en K. Zonder deze 19 mysteriesommen heeft deze alculooku, met de 20 gegeven cijfers, meer dan verschillende oplossingen. oor regelmatig logisch gebruik te maken van de rekenkundige logica van deze mysteriesom groepen kan je de unieke oplossing van deze alculooku logisch afleiden MEO Educational Services Pagina 1

Uitdagende Sudoku Variaties, 20 Uitdagende CalculoDoku s Deel 1

Uitdagende Sudoku Variaties, 20 Uitdagende CalculoDoku s Deel 1 Inhoudsopgave Mogelijke aanpak om de unieke oplossing van een alculodoku logisch af te leiden... 5 01 DNL: 9 bij 9 alculodoku met 6 optelgroepen van 6 verschillende cijfers + 1 extra groep... 6 02 DNL:

Nadere informatie

1. Introductie tot het E-boek 01 EBCDNL

1. Introductie tot het E-boek 01 EBCDNL 20 Educat i eve SudokuVar i at i es Deel1 Fol kertvandermeul enbosma 01EBESVNL 01 EBESVNL: Introductie tot het E-boek met 20 Educatieve Sudoku Variaties 1. Introductie tot het E-boek 01 EBCDNL Welkom bij

Nadere informatie

00 CDNL : Wat is een CalculoDoku?

00 CDNL : Wat is een CalculoDoku? Gratis Gratis Uitdagende CalculoDoku Sudoku Variaties 00 CDNL Editie 00 CDNL : 1 Uitdagende CalculoDoku wacht om te worden opgelost Gratis Uitdagende Sudoku Variaties Editie 00 CDNL : Website: www.sudoku-variations.com

Nadere informatie

Uitdagende Sudoku Variaties, 02 UDNL: 20 Uitdagende Doku s Deel 2: Gemengde Doku s

Uitdagende Sudoku Variaties, 02 UDNL: 20 Uitdagende Doku s Deel 2: Gemengde Doku s Inhoudsopgave 1. Korte beschrijving van de Doku s...5 2. Mogelijke aanpak om de unieke oplossing van een Doku logisch af te leiden...7 3. De 20 op te lossen Doku s van Editie 02 UDNL...8 Doku 01: Doku

Nadere informatie

Gratis Sudoku Editie 00 PaDNL. Wat is een PalindroomDoku? 1 Uitdagende PalindroomDoku wacht om te worden opgelost

Gratis Sudoku Editie 00 PaDNL. Wat is een PalindroomDoku? 1 Uitdagende PalindroomDoku wacht om te worden opgelost Gratis Sudoku Editie 00 PaDNL 1 Uitdagende PalindroomDoku wacht om te worden opgelost Gratis Sudoku Editie 00 PaDNL Website: www.sudoku-variations.com DISCLAIMER MEBO Educational Services besteedt voortdurend

Nadere informatie

1. INTRODUCTIE INSTRUCTIES BESCHRIJVING VAN DE SUDOKU VARIATIES UITDAGENDE SUDOKU VARIATIES...4

1. INTRODUCTIE INSTRUCTIES BESCHRIJVING VAN DE SUDOKU VARIATIES UITDAGENDE SUDOKU VARIATIES...4 Inhoudsopgave 1. INTRODUCTIE...1 2. INSTRUCTIES...2 3. BESCHRIJVING VAN DE SUDOKU VARIATIES...3 4. 50 UITDAGENDE SUDOKU VARIATIES...4 4.1. UITDAGENDE BEGINNER SUDOKU VARIATIES (18 PUZZELS)...5 4.2. UITDAGENDE

Nadere informatie

De lessen behandelen de rij-kolom interacties van 1, 2 en 3 ontbrekende cijfers in willekeurig geordende rijen en kolommen.

De lessen behandelen de rij-kolom interacties van 1, 2 en 3 ontbrekende cijfers in willekeurig geordende rijen en kolommen. Voor u ligt de Sudoku cursus 01 SCNL Het oplossen van een Sudoku vanaf het begin. Deze cursus bevat niet voor niets de woorden vanaf het begin. De opbouw ervan is zodanig dat iemand, die geen enkele ervaring

Nadere informatie

Uitdagende Sudoku Variaties, Beschrijving Educatieve Sudoku Variaties

Uitdagende Sudoku Variaties, Beschrijving Educatieve Sudoku Variaties AfhankelijkheidsDoku: Een AfhankelijkheidsDoku bevat twee of meer Sudoku, die op een speciale manier afhankelijk van elkaar zijn om van alle Sudoku's de unieke oplossing logisch te kunnen afleiden. CalculoDoku:

Nadere informatie

02 SCNL: Cursus Het oplossen van een Sudoku met de juiste hoeveelheid informatie

02 SCNL: Cursus Het oplossen van een Sudoku met de juiste hoeveelheid informatie Inhoudsopgave 1. Inleiding tot de cursus... 4 2. Wat is een Sudoku, Sudoku begrippen en definities... 6 3. Basisregels voor het oplossen van een Sudoku + Sudoku oplostips...11 4. Methodes om een Sudoku

Nadere informatie

Uitdagende Sudoku Variaties, 07 EBNL: 20 Hersenprikkelende Specialiteiten Sudoku Variaties Deel 1

Uitdagende Sudoku Variaties, 07 EBNL: 20 Hersenprikkelende Specialiteiten Sudoku Variaties Deel 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 5 2. Wat is een Sudoku en Sudoku begrippen... 7 3. De basis Sudoku regels...10 4. De 20 op te lossen Specialeiten Sudoku Variaties van Editie 07 EBNL...11 Sudoku 07.1.: 9

Nadere informatie

Uitdagende Sudoku Variaties, 05 EBNL: 30 Uitdagende WoordDoku s voor alle niveaus Deel 1

Uitdagende Sudoku Variaties, 05 EBNL: 30 Uitdagende WoordDoku s voor alle niveaus Deel 1 INHOUDSOPGAVE 1. Introductie... 5 2. Wat is een Sudoku en Sudoku begrippen... 6 3. De basis Sudoku regels... 9 4. De 30 op te lossen WoordDoku Variaties van Editie 05 EBNL...10 Sudoku 05.1. 9 bij 9 WoordDoku

Nadere informatie

Gratis Sudoku Editie 00 PuDNL. Wat is een PuzzelDoku? 1 Uitdagende PuzzelDoku wacht om te worden opgelost

Gratis Sudoku Editie 00 PuDNL. Wat is een PuzzelDoku? 1 Uitdagende PuzzelDoku wacht om te worden opgelost Gratis Sudoku Editie 00 PuDNL 1 Uitdagende PuzzelDoku wacht om te worden opgelost Gratis Sudoku Editie 00 PuDNL Website: www.sudoku-variations.com DISCLAIMER MEBO Educational Services besteedt voortdurend

Nadere informatie

Uitdagende Sudoku Variaties, 02 EBNL: 30 uitdagende Sudoku variaties voor Beginners Deel 1

Uitdagende Sudoku Variaties, 02 EBNL: 30 uitdagende Sudoku variaties voor Beginners Deel 1 INHOUDSOPGAVE 1. Introductie... 5 2. Wat is een Sudoku en Sudoku begrippen... 6 3. De basis Sudoku regels... 9 4. Op te lossen Sudoku s van Editie 02 EBNL...10 Sudoku 2.1.: 9 bij 9 Twee overlappende Sudoku

Nadere informatie

Uitdagende Sudoku Variaties

Uitdagende Sudoku Variaties INHOUDSOPGAVE 1. Introductie... 5 2. Wat is een Sudoku, Sudoku begrippen en definities... 6 3. De basis Sudoku regels... 9 4. De op te lossen Sudoku van editie 01 EBNL...10 Sudoku 01.1. 9 bij 9 Sudoku

Nadere informatie

Uitdagende Sudoku Variaties, 05 EBNL: 30 Hersenprikkelende Woord Sudoku s voor alle niveaus Deel 1

Uitdagende Sudoku Variaties, 05 EBNL: 30 Hersenprikkelende Woord Sudoku s voor alle niveaus Deel 1 INHOUDSOPGAVE 1. Introductie... 5 2. Wat is een Sudoku en Sudoku begrippen... 6 3. De basis Sudoku regels... 9 4. De 30 op te lossen Woord Sudoku Variaties van Editie 05 EBNL...10 Sudoku 05.1. 9 bij 9

Nadere informatie

Les B-09 LogiFun: Sudoku

Les B-09 LogiFun: Sudoku Les B-09 LogiFun: Sudoku 9.0 De Sudoku hype In deze lesbrief bekijken we een voorbeeld van informatie met een ontspannend karakter: de Sudoku puzzel. Sudoku puzzels zijn volgens specifieke regels in elkaar

Nadere informatie

Uitdagende Sudoku Variaties, 04 EBNL: 30 Hersenprikkelende Sudoku s voor Professionals

Uitdagende Sudoku Variaties, 04 EBNL: 30 Hersenprikkelende Sudoku s voor Professionals INHOUDSOPGAVE 1. Introductie... 5 2. Wat is een Sudoku en Sudoku begrippen... 6 3. De basis Sudoku regels... 9 4. De 30 op te lossen Sudoku s van Editie 04 EBNL...10 Sudoku 4.1. 9 bij 9 Sudoku met 2 extra

Nadere informatie

**** *** Sudoku en co *** ****

**** *** Sudoku en co  *** **** Sudoku classic Spelregels sudoku-classic: op elke horizontale regel moeten de cijfers tot en met ingevuld worden.op elke verticale regel moeten de cijfers tot en met ingevuld worden.in elk vierkantje van

Nadere informatie

Magidoku s en verborgen symmetrieën

Magidoku s en verborgen symmetrieën Uitwerking Puzzel 92-6 Magidoku s en verborgen symmetrieën Wobien Doyer Lieke de Rooij Een Latijns vierkant van orde n, is een vierkante matrix, gevuld met n verschillende symbolen waarvan elk precies

Nadere informatie

Workshop DisWis, De Start 13/06/2007 Bladzijde 1 van 7. Sudoku. Sudoku

Workshop DisWis, De Start 13/06/2007 Bladzijde 1 van 7. Sudoku. Sudoku DisWis DisWis is een lessenserie discrete wiskunde die De Praktijk vorig jaar in samenwerking met prof.dr. Alexander Schrijver heeft opgezet. Gedurende vier weken komt een wiskundestudent twee blokuren

Nadere informatie

Uitdagende Sudoku Variaties, 02 EBNL: Sudoku s voor Beginners

Uitdagende Sudoku Variaties, 02 EBNL: Sudoku s voor Beginners INHOUDSOPGAVE 1. Introductie... 5 2. Wat is een Sudoku en Sudoku begrippen... 6 3. De basis Sudoku regels... 9 4. Op te lossen Sudoku s van Editie 02 EBNL...10 Sudoku 2.1.: 9 bij 9 Duo Sudoku met 2 aangrenzende

Nadere informatie

6.1 Kwadraten [1] HERHALING: Volgorde bij berekeningen:

6.1 Kwadraten [1] HERHALING: Volgorde bij berekeningen: 6.1 Kwadraten [1] HERHALING: Volgorde bij berekeningen: 1) Haakjes wegwerken 2) Vermenigvuldigen en delen van links naar rechts 3) Optellen en aftrekken van links naar rechts Schrijf ALLE stappen ONDER

Nadere informatie

Sudoku s. Annelies Veen Noud Aldenhoven

Sudoku s. Annelies Veen Noud Aldenhoven Sudoku s Annelies Veen Noud Aldenhoven Vierkant voor Wiskunde Zomerkamp A 2010 Voorwoord Het plaatje op de voorkant is een erg bijzondere puzzel, een soort sudoku. Sudoku s zijn puzzeltjes met hun eigen

Nadere informatie

Antwoorden. Magische vierkanten Vierkant voor Wiskunde Doeboek 8

Antwoorden. Magische vierkanten Vierkant voor Wiskunde Doeboek 8 Antwoorden Magische vierkanten Vierkant voor Wiskunde Doeboek 8 1 6 1 8 7 5 3 2 9 4 2 De getallen 1 tot en met 9. 3 15. 15 en 15. De som van de getallen van elke rij is 15. 4 15. De som van de getallen

Nadere informatie

4.1 Negatieve getallen vermenigvuldigen [1]

4.1 Negatieve getallen vermenigvuldigen [1] 4.1 Negatieve getallen vermenigvuldigen [1] Voorbeeld 1: 5 x 3 = 15 (3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 15) Voorbeeld 2: 5 x -3 = -15 (-3 +-3 +-3 +-3 +-3 = -3-3 -3-3 -3 = -15) Voorbeeld 3: -5 x 3 = -15 Afspraak: In plaats

Nadere informatie

Rekenen aan wortels Werkblad =

Rekenen aan wortels Werkblad = Rekenen aan wortels Werkblad 546121 = Vooraf De vragen en opdrachten in dit werkblad die vooraf gegaan worden door, moeten schriftelijk worden beantwoord. Daarbij moet altijd duidelijk zijn hoe de antwoorden

Nadere informatie

Opgave 2. Binaire informatie

Opgave 2. Binaire informatie Opgave 2. Binaire informatie In deze opgave krijgt je programma telkens als invoer een vierkant rooster dat eigenlijk is gevuld met uitsluitend nullen en enen. Van een deel van de cellen is (nog) niet

Nadere informatie

WI1808TH1/CiTG - Lineaire algebra deel 1

WI1808TH1/CiTG - Lineaire algebra deel 1 WI1808TH1/CiTG - Lineaire algebra deel 1 College 6 26 september 2016 1 Hoofdstuk 3.1 en 3.2 Matrix operaties Optellen van matrices Matrix vermenigvuldigen met een constante Matrices vermenigvuldigen Machten

Nadere informatie

6.1 Kwadraten [1] HERHALING: Volgorde bij berekeningen:

6.1 Kwadraten [1] HERHALING: Volgorde bij berekeningen: 6.1 Kwadraten [1] HERHALING: Volgorde bij berekeningen: 1) Haakjes wegwerken 2) Vermenigvuldigen en delen van links naar rechts 3) Optellen en aftrekken van links naar rechts Schrijf ALLE stappen ONDER

Nadere informatie

1 Rekenen met gehele getallen

1 Rekenen met gehele getallen 1 Inhoudsopgave 1 Rekenen met gehele getallen... 1.1 De gehele getallen... 1. Optellen... 1. Opgaven... 1. Aftrekken... 1. Opgaven... 1. Vermenigvuldigen... 1. Opgaven... 1.8 Delen... 9 1.9 Opgaven...9

Nadere informatie

Handleiding Japanse puzzels

Handleiding Japanse puzzels Handleiding Japanse puzzels versie : 1.0 wijziging : 26-4-2010 Inhoud 1.Japanse puzzel...4 1.1.Speler...4 1.2.Kleur...4 1.3.Groep...4 1.4.Favoriet...4 1.5.Puzzel...4 1.6.Prima...5 1.7.Spel...5 1.8.Stap

Nadere informatie

Matrixoperaties. Definitie. Voorbeelden. Een matrix is een rechthoekig array van getallen, die kentallen of elementen heten.

Matrixoperaties. Definitie. Voorbeelden. Een matrix is een rechthoekig array van getallen, die kentallen of elementen heten. Definitie Een matrix is een rechthoekig array van getallen, die kentallen of elementen heten. Voorbeelden De coëfficiëntenmatrix of aangevulde matrix bij een stelsel lineaire vergelijkingen. Een rij-echelonmatrix

Nadere informatie

Normering en schaallengte

Normering en schaallengte Bron: www.citogroep.nl Welk cijfer krijg ik met mijn score? Als je weet welke score je ongeveer hebt gehaald, weet je nog niet welk cijfer je hebt. Voor het merendeel van de scores wordt het cijfer bepaald

Nadere informatie

Praktische toepassing van functies

Praktische toepassing van functies Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 ABN/AMRO: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Praktische toepassing van functies De laatste twee functies

Nadere informatie

Uitleg. Welkom bij de Beverwedstrijd 2006. Je krijgt 15 vragen, die je in maximaal 45 minuten moet beantwoorden.

Uitleg. Welkom bij de Beverwedstrijd 2006. Je krijgt 15 vragen, die je in maximaal 45 minuten moet beantwoorden. Uitleg Welkom bij de Beverwedstrijd 2006 Je krijgt 15 vragen, die je in maximaal 45 minuten moet beantwoorden. Je krijgt 5 vragen van niveau A, 5 vragen van niveau B en 5 vragen van niveau C. Wij denken

Nadere informatie

2.1 Kennismaken met breuken. 2.1.1 Deel van geheel. Opdracht 1 Welk deel van deze cirkel is zwart ingekleurd?

2.1 Kennismaken met breuken. 2.1.1 Deel van geheel. Opdracht 1 Welk deel van deze cirkel is zwart ingekleurd? Oefenopdrachten hoofdstuk Gebroken getallen RekenWijzer, oefenopdrachten hoofdstuk Gebroken getallen. Kennismaken met breuken.. eel van geheel Opdracht Welk deel van deze cirkel is zwart ingekleurd? deel

Nadere informatie

Cijfers en letters 1 niveau 1 en 2

Cijfers en letters 1 niveau 1 en 2 Cijfers en letters 1 niveau 1 en 2 Los de twaalf vergelijkingen op. Het antwoord stelt een letter in het alfaet voor. X = 3 is een C, de derde letter. X = -5 is een V, de vijfde letter van achter. De oplossing

Nadere informatie

2003 De Wageningse Methode. Foto s De Wageningse Methode. Druk/Verkoop Tamminga bv, Postbus 176, 6920 AD Duiven

2003 De Wageningse Methode. Foto s De Wageningse Methode. Druk/Verkoop Tamminga bv, Postbus 176, 6920 AD Duiven INHOUDSOPGAVE Routes in Vakhorst 1 Oppervlakte 6 Formules 9 Roosterkwartier 11 Test 15 Op de grens van Roosterkwartier en Vakhorst 16 Met negatieve getallen 18 Formules uit plaatjes 0 Zonder plaatjes Terugblik

Nadere informatie

Zweedse puzzel. Uitdager van de maand. Rekenen Wiskunde, Groep 7. Algemeen

Zweedse puzzel. Uitdager van de maand. Rekenen Wiskunde, Groep 7. Algemeen Uitdager van de maand Zweedse puzzel Rekenen Wiskunde, Groep 7 Algemeen Titel Zweeds puzzel Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Eenvoudige getalsrelaties tussen optelsommen kunnen

Nadere informatie

1.1 Rekenen met letters [1]

1.1 Rekenen met letters [1] 1.1 Rekenen met letters [1] Voorbeeld 1: Een kaars heeft een lengte van 30 centimeter. Per uur brand er 6 centimeter van de kaars op. Hieruit volgt de volgende woordformule: Lengte in cm = -6 aantal branduren

Nadere informatie

OP WEG NAAR WISKUNDE. Plusboek uit de serie Het Grote Rekenboek Uitgeverij ScalaLeukerLeren.nl

OP WEG NAAR WISKUNDE. Plusboek uit de serie Het Grote Rekenboek Uitgeverij ScalaLeukerLeren.nl OP WEG NAAR WISKUNDE Plusboek uit de serie Het Grote Rekenboek Uitgeverij ScalaLeukerLeren.nl Voor kinderen die iets meer willen weten en begrijpen van wiskunde, bijvoorbeeld als voorbereiding op de middelbare

Nadere informatie

Primair- & Voortgezet. Onderwijs. Spelend & onderzoekend de schoonheid van getallen ontdekken

Primair- & Voortgezet. Onderwijs. Spelend & onderzoekend de schoonheid van getallen ontdekken Primair- & Voortgezet Onderwijs Spelend & onderzoekend de schoonheid van getallen ontdekken Copyright 209 Introductie Achtergrond & visie (reken- en wiskunde onderwijs) Het spel RESOLF is geboren vanuit

Nadere informatie

GEK OP SUDOKU 2 PETER RITMEESTER. door. 250 sudoku s van eenvoudig tot zeer moeilijk. Nieuw Amsterdam

GEK OP SUDOKU 2 PETER RITMEESTER. door. 250 sudoku s van eenvoudig tot zeer moeilijk. Nieuw Amsterdam GEK OP SUDOKU door PETER RITMEESTER 0 sudoku s van eenvoudig tot zeer moeilijk Nieuw Amsterdam Peter Ritmeester 0 Alle rechten voorbehouden Omslagontwerp Studio Ron van Roon NUR ISBN 0 0 www.nieuwamsterdam.nl/peterritmeester

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 10. Voorbeeld berekeningen maken met Excel

www.digitalecomputercursus.nl 10. Voorbeeld berekeningen maken met Excel 10. Voorbeeld berekeningen maken met Excel In de komende hoofdstukken worden een aantal voorbeelden van berekeningen die gemaakt kunnen worden in Excel uitgelicht. U kunt deze berekeningen ook zodanig

Nadere informatie

DATABASEBEHEER IN EXCEL

DATABASEBEHEER IN EXCEL DATABASEBEHEER IN EXCEL 1. LIJSTEN Een lijst is een reeks van rijen met gelijksoortige gegevens waarvan de eerste rij de labels (veldnamen) bevat. Een voorbeeld: Je kunt een lijst beschouwen als een eenvoudige

Nadere informatie

De vruchten van een hype: nieuwe en onmogelijke Franklin vierkanten

De vruchten van een hype: nieuwe en onmogelijke Franklin vierkanten De vruchten van een hype: nieuwe en onmogelijke Franklin vierkanten Arno van den Essen June 1, 2007 De recente hype rond het zogenaamde HSA-vierkant heeft in Nederland een ware magische vierkantenrage

Nadere informatie

De celwijzer is een rechthoekig kader dat om de actieve cel zit. celwijzer

De celwijzer is een rechthoekig kader dat om de actieve cel zit. celwijzer Inhoudsopgave: De werkmap p. 1 Navigeren p. 1 Selecteren p. 2 Het hele werkblad selecteren p. 2 Gegevens invoeren p. 3 De kolombreedte aanpassen p. 3 Bladtabs p. 4 Naam tabblad wijzigingen p. 4 Invoegen

Nadere informatie

Vergelijkingen met één onbekende

Vergelijkingen met één onbekende - 89 - Hoofdstuk 3: ergelijkingen met één onbekende Opgave boek pag 67 nr. 5: Los op in R a. 3 ( + ) 4 7.................. {... }... proef : 1 e lid :... e lid :... b. ( 3 ) + 7 5 ( )........................

Nadere informatie

De partitieformule van Euler

De partitieformule van Euler De partitieformule van Euler Een kennismaking met zuivere wiskunde J.H. Aalberts-Bakker 29 augustus 2008 Doctoraalscriptie wiskunde, variant Communicatie en Educatie Afstudeerdocent: Dr. H. Finkelnberg

Nadere informatie

3.1 Negatieve getallen vermenigvuldigen [1]

3.1 Negatieve getallen vermenigvuldigen [1] 3.1 Negatieve getallen vermenigvuldigen [1] Voorbeeld 1: 5 3 = 15 (3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 15) Voorbeeld 2: 5-3 = -15 (-3 +-3 +-3 +-3 +-3 = -3-3 -3-3 -3 = -15) Voorbeeld 3: -5 3 = -15 Voorbeeld 4: -5 3 9 2

Nadere informatie

Cursus Excel voor beginners (6) Functies.

Cursus Excel voor beginners (6) Functies. Cursus Excel voor beginners (6) Functies. Handleiding van Auteur: CorVerm September 2008 Functies in Excel. Laten we eerst even kijken wat een functie is. Een functie bestaat uit een aantal argumenten

Nadere informatie

Primair- & Voortgezet Onderwijs

Primair- & Voortgezet Onderwijs Primair- & Voortgezet Onderwijs Spelend & onderzoekend de schoonheid van getallen ontdekken Copyright 09 Introductie Achtergrond & visie (reken- en wiskunde onderwijs) Het spel RESOLF is geboren vanuit

Nadere informatie

In de 4som-puzzel kun je de gegeven sommen variëren. Nog zo eentje.

In de 4som-puzzel kun je de gegeven sommen variëren. Nog zo eentje. 4som kaart a In een 4som-puzzel moeten in vier hokjes getallen worden geschreven. Van de (horizontale) rijen en van de (verticale) kolommen is de som gegeven en ook van de diagonalen. Welke getallen moeten

Nadere informatie

LES: Groepjes maken 2

LES: Groepjes maken 2 LES: Groepjes maken 2 DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); verband leggen

Nadere informatie

5 FORMULES EN FUNCTIES

5 FORMULES EN FUNCTIES 72 5 FORMULES EN FUNCTIES Dit hoofdstuk behandelt één van de belangrijkste aspecten van spreadsheet programma s: het rekenen met formules en functies. 5.1 Formules invoeren Bij dit onderwerp gebruikt u

Nadere informatie

Excel. Inleiding. Het meest gebruikte spreadsheet programma is Excel.

Excel. Inleiding. Het meest gebruikte spreadsheet programma is Excel. Excel Inleiding Het woord computer betekent zoiets als rekenmachine. Daarmee is is eigenlijk aangegeven wat een computer doet. Het is een ingewikkelde rekenmachine. Zelf voor tekstverwerken moet hij rekenen.

Nadere informatie

OPLOSSINGEN. Wallabie Vlaamse Wiskunde Olympiade vzw

OPLOSSINGEN. Wallabie Vlaamse Wiskunde Olympiade vzw OPLOSSINGEN Vlaamse Wiskunde Olympiade vzw Juist antwoord Geen antwoord Fout antwoord Wedstrijdduur Rekentoestel 5 punten 1 punt 0 punten 75 minuten niet toegelaten 1. Correct antwoord: A Alswegewoondeurenoptellen,vindenwe:17+17=34.Hetisdus34uur,

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Omtrek en oppervlakte (1) Werkblad 1 Van een rechthoek die mooi in het rooster past zijn lengte en breedte hele getallen. Lengte en breedte zijn samen gelijk

Nadere informatie

Sudoku s en Magische Vierkanten

Sudoku s en Magische Vierkanten Sudoku s en Magische Vierkanten Arno van den Essen, RU Nijmegen, essen@math.ru.nl 8 februari 2007 1 Wat geschiedenis Dit is een korte samenvatting van een lezing gehouden op 12 Februari 2007, in het kader

Nadere informatie

Primair- & Voortgezet. Onderwijs. Spelend & onderzoekend de schoonheid van getallen ontdekken

Primair- & Voortgezet. Onderwijs. Spelend & onderzoekend de schoonheid van getallen ontdekken Primair- & Voortgezet Onderwijs Spelend & onderzoekend de schoonheid van getallen ontdekken Copyright 09 Introductie Achtergrond & visie (reken- en wiskunde onderwijs) Het spel RESOLF is geboren vanuit

Nadere informatie

Extra oefeningen hoofdstuk 2: Natuurlijke getallen

Extra oefeningen hoofdstuk 2: Natuurlijke getallen Extra oefeningen hoofdstuk 2: Natuurlijke getallen 2.1 Natuurlijke getallen 1 Rangschik de volgende natuurlijke getallen van klein naar groot. 45 54 56 78 23 25 77 89 2 050 2 505 2 055 2 500 2 005 879

Nadere informatie

Instellen Finchline Topics & Booleaans zoeken

Instellen Finchline Topics & Booleaans zoeken Instellen Finchline Topics & Booleaans zoeken Versie 3.0 Introductie In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je in Finchline topics kunt instellen. Een topic is een zoekactie naar een bepaald onderwerp.

Nadere informatie

SPELREGELS FRITZO BEGINNER

SPELREGELS FRITZO BEGINNER SPELREGELS Een nieuwe generatie Leer- en familie spel Vijf spelvarianten met veel afwisseling en spannende uitdagingen, om alleen of in een groep te spelen. Liefhebbers van moeilijke denkspellen kunnen

Nadere informatie

Elementaire rekenvaardigheden

Elementaire rekenvaardigheden Hoofdstuk 1 Elementaire rekenvaardigheden De dingen die je niet durft te vragen, maar toch echt moet weten Je moet kunnen optellen en aftrekken om de gegevens van de patiënt nauwkeurig bij te kunnen houden.

Nadere informatie

Hoe kun je de weerstand van voorwerpen vergelijken en bepalen?

Hoe kun je de weerstand van voorwerpen vergelijken en bepalen? werkblad experiment 4.5 en 5.4 (aangepast) naam:. klas: samen met: Hoe kun je de weerstand van voorwerpen vergelijken en bepalen? De weerstand R van een voorwerp is te bepalen als men de stroomsterkte

Nadere informatie

Calcudoku. Vakantie Puzzelboek. door Patrick Min

Calcudoku. Vakantie Puzzelboek. door Patrick Min Calcudoku Vakantie Puzzelboek door Patrick Min Calcudoku, Vakantie Puzzelboek c 2016 Patrick Min. Alle rechten voorbehouden. ISBN 978-9-4021-4740-7 Inhoud 1 Inleiding 5 1.1 Regels........................................

Nadere informatie

Hoofdstuk 21: Gegevens samenvatten

Hoofdstuk 21: Gegevens samenvatten Hoofdstuk 21: Gegevens samenvatten 21.0 Inleiding In Excel kunnen grote (en zelfs ook niet zo grote) tabellen met getallen en tekst er nogal intimiderend uitzien. Echter, Excel komt helemaal tot haar recht

Nadere informatie

Projectieve Vlakken en Codes

Projectieve Vlakken en Codes Projectieve Vlakken en Codes 1. De Fanocode Foutdetecterende en foutverbeterende codes. Anna en Bart doen mee aan een spelprogramma voor koppels. De ene helft van de deelnemers krijgt elk een kaart waarop

Nadere informatie

Wiskunde - MBO Niveau 4. Eerste- en tweedegraads verbanden

Wiskunde - MBO Niveau 4. Eerste- en tweedegraads verbanden Wiskunde - MBO Niveau 4 Eerste- en tweedegraads verbanden OPLEIDING: Noorderpoort MBO Niveau 4 DOCENT: H.J. Riksen LEERJAAR: Leerjaar 1 - Periode 2 UITGAVE: 2018/2019 Wiskunde - MBO Niveau 4 Eerste- en

Nadere informatie

? 50. Som-som puzzels: meer dan zomaar leuk! ?? 17 ?? 27. c 3 10

? 50. Som-som puzzels: meer dan zomaar leuk! ?? 17 ?? 27. c 3 10 Som-som puzzels: meer dan zomaar leuk! 30 75 85? 50 35 75 75 20 Som-som puzzels behoren tot de categorie waarbij een raamwerk is omgeven door getallen. Bij somsom puzzels speelt logisch denken een rol.

Nadere informatie

Antwoorden van PQRS / 4Q Nationale Wiskunde Dagen 2017

Antwoorden van PQRS / 4Q Nationale Wiskunde Dagen 2017 Antwoorden van PQRS / 4Q Nationale Wiskunde Dagen 2017 1a Notenveelvraat Chantek heeft 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Hij neemt eerst 8 noten, waar dat kan 1 2 3 4 5 6 7 0 1 2 3 4 5 6 7 Vervolgens

Nadere informatie

handleiding formules

handleiding formules handleiding formules inhoudsopgave inhoudsopgave 2 de grote lijn 3 bespreking per paragraaf 4 applets 4 1 rekenen en formules 4 2 formules maken 4 3 de distributiewet 5 4 onderzoek 5 tijdpad 6 materialen

Nadere informatie

3.2 Basiskennis. 3.2.1 De getallenlijn. 3.2.2 Symbolen, tekens en getallen. 92 Algebra. Inhoofdstuk1zijnaandeordegeweest: Het=teken. =staat.

3.2 Basiskennis. 3.2.1 De getallenlijn. 3.2.2 Symbolen, tekens en getallen. 92 Algebra. Inhoofdstuk1zijnaandeordegeweest: Het=teken. =staat. 92 Algebra 3.2 Basiskennis Inhoofdstuk1zijnaandeordegeweest: 3.2.1 De getallenlijn... -5-4 -3-2 -1 0 1 2 3 4 5... 3.2.2 Symbolen, tekens en getallen Het=teken 5+2+3=10 = geeft aan dat wat links van = staat,

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Grafieken en formules

Hoofdstuk 2: Grafieken en formules Hoofdstuk 2: Grafieken en formules Wiskunde VMBO 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 2: Grafieken en formules Wiskunde 1. Basisvaardigheden 2. Grafieken en formules 3. Algebraïsche verbanden 4. Meetkunde

Nadere informatie

Hieronder zie je hoe dat gaat. Opgave 3. Tel het aantal routes in de volgende onvolledige roosters van linksboven naar rechtsonder.

Hieronder zie je hoe dat gaat. Opgave 3. Tel het aantal routes in de volgende onvolledige roosters van linksboven naar rechtsonder. Groepsopdracht 1: Volledige en onvolledige roosters Voor een volledig rooster kun je de driehoek van Pascal gebruiken om te weten te komen hoeveel routes er van A naar B zijn. Bij onvolledige roosters

Nadere informatie

Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies kiezen:

Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies kiezen: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 De functies Gemiddelde en Afronding Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Zwijsen jaargroep 7 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Waar staat deze paddenstoel ongeveer? Teken op de kaart. Welke afstand of welke route fietsen de kinderen? naam route afstand Janna

Nadere informatie

Magische Vierkanten. Bart Michels PSA PRIME. Bart Michels Magische Vierkanten PSA PRIME 1 / 21

Magische Vierkanten. Bart Michels PSA PRIME. Bart Michels Magische Vierkanten PSA PRIME 1 / 21 Magische Vierkanten Bart Michels PSA PRIME Bart Michels Magische Vierkanten PSA PRIME / 2 Inhoud Magische vierkanten Definitie Eigenschappen Voorbeelden 2 Latijnse vierkanten Definitie onstructie Van Latijns

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Zwijsen jaargroep 7 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Waar staat deze paddenstoel ongeveer? Teken op de kaart. Welke afstand of welke route fietsen de kinderen? naam route afstand Janna

Nadere informatie

Netwerkdiagram voor een project. AOA: Activities On Arrows - activiteiten op de pijlen.

Netwerkdiagram voor een project. AOA: Activities On Arrows - activiteiten op de pijlen. Netwerkdiagram voor een project. AOA: Activities On Arrows - activiteiten op de pijlen. Opmerking vooraf. Een netwerk is een structuur die is opgebouwd met pijlen en knooppunten. Bij het opstellen van

Nadere informatie

Deel B. Breuken. optellen en aftrekken

Deel B. Breuken. optellen en aftrekken Deel B Breuken optellen en aftrekken - 0 0 Parten optellen 0 tablet chocola klok. Vul in: tablet tablet... stukjes uur uur... minuten - tablet - uur Vul passende breuken in. Schrijf de breuken op zijn

Nadere informatie

Deze stelling zegt dat je iedere rechthoekige driehoek kunt maken door drie vierkanten met de hoeken tegen elkaar aan te leggen.

Deze stelling zegt dat je iedere rechthoekige driehoek kunt maken door drie vierkanten met de hoeken tegen elkaar aan te leggen. Meetkunde Inleiding We beginnen met het doorlezen van alle theorie uit hoofdstuk 3 van het boek. Daar staan een aantal algemene regels goed uitgelegd. Waar je nog wat extra uitleg over nodig hebt, is de

Nadere informatie

Kadoku. Rekenoefening groep 5&6 Doel. Materiaal. Voorbereiding. Beschrijving

Kadoku. Rekenoefening groep 5&6 Doel. Materiaal. Voorbereiding. Beschrijving Kadoku Rekenoefening groep 5&6 Doel Redeneren met en construeren van matrices Begrippen als rij, kolom, horizontaal en verticaal Logisch denken Materiaal Kopieerbladen 1 t/m 6: Kadoku Stiften of kleurpotloden

Nadere informatie

Excel 2010 NL. Stap voor Stap formulier maken. Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken.

Excel 2010 NL. Stap voor Stap formulier maken. Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken. Excel 2010 NL Stap voor Stap formulier maken Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken. Peter 17-11-2016 Excel 2010 NL: FORMULIER A4 LIGGEND UITLEG

Nadere informatie

Combinatieleer in het Lottospel

Combinatieleer in het Lottospel Combinatieleer in het Lottospel Leon Lenders, Bree Zoals bekend worden er bij het lottospel 6 verschillende getallen en 1 reservegetal getrokken uit 45 getallen. Het is de bedoeling om deze 6 getallen

Nadere informatie

Examencursus. wiskunde A. Rekenregels voor vereenvoudigen. Voorbereidende opgaven VWO kan niet korter

Examencursus. wiskunde A. Rekenregels voor vereenvoudigen. Voorbereidende opgaven VWO kan niet korter Voorbereidende opgaven VWO Examencursus wiskunde A Tips: Maak de voorbereidende opgaven voorin in een van de A4-schriften die je gaat gebruiken tijdens de cursus. Als een opdracht niet lukt, werk hem dan

Nadere informatie

Hoofdstuk 20: Wiskundige functies

Hoofdstuk 20: Wiskundige functies Hoofdstuk 20: Wiskundige functies 20.0 Introductie Er is een uitgebreid aanbod aan wiskundige functies in Excel, variërend van het simpele + teken tot de esoterische statistiek functies voor een correlatie

Nadere informatie

Bijlage bij aflevering 3 van de serie Formatief evalueren bij wiskunde

Bijlage bij aflevering 3 van de serie Formatief evalueren bij wiskunde Niveaumodellen Bijlage bij aflevering van de serie Formatief evalueren bij wiskunde Inleiding Niveaucriteria kun je gebruiken om groei van leerlingen in kaart te brengen en horen bij een leerdoel, een

Nadere informatie

Examen HAVO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl)

Examen HAVO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde 1, (nieuwe stijl) Eamen HV Hoger lgemeen Voortgezet nderwijs Tijdvak Woensdag 18 juni 1.0 16.0 uur 0 0 Voor dit eamen zijn maimaal 8 punten te behalen; het eamen bestaat uit 18 vragen. Voor elk

Nadere informatie

Bijlage 11 - Toetsenmateriaal

Bijlage 11 - Toetsenmateriaal Bijlage - Toetsenmateriaal Toets Module In de eerste module worden de getallen behandeld: - Natuurlijke getallen en talstelsels - Gemiddelde - mediaan - Getallenas en assenstelsel - Gehele getallen met

Nadere informatie

1 Limiet van een rij Het begrip rij Bepaling van een rij Expliciet voorschrift Recursief voorschrift 3

1 Limiet van een rij Het begrip rij Bepaling van een rij Expliciet voorschrift Recursief voorschrift 3 HOOFDSTUK 6: RIJEN 1 Limiet van een rij 2 1.1 Het begrip rij 2 1.2 Bepaling van een rij 2 1.2.1 Expliciet voorschrift 2 1.2.2 Recursief voorschrift 3 1.2.3 Andere gevallen 3 1.2.4 Rijen met de grafische

Nadere informatie

2013 dinsdag. januari. gelukkig nieuwjaar Dit blokkenbouwsel bestaat uit 3 lagen van 61 bij 11 blokjes. Hoeveel blokjes telt dit bouwsel?

2013 dinsdag. januari. gelukkig nieuwjaar Dit blokkenbouwsel bestaat uit 3 lagen van 61 bij 11 blokjes. Hoeveel blokjes telt dit bouwsel? * 2013 dinsdag 1 januari gelukkig nieuwjaar Dit blokkenbouwsel bestaat uit 3 lagen van 61 bij 11 blokjes. Hoeveel blokjes telt dit bouwsel? OPLOSSING dinsdag 1 JaNUaRI 2013 3 x 11 x 61 = 2013 *** woensdag

Nadere informatie

Definitie 1.1. Een partitie van een natuurlijk getal n is een niet stijgende rij positieve natuurlijke getallen met som n

Definitie 1.1. Een partitie van een natuurlijk getal n is een niet stijgende rij positieve natuurlijke getallen met som n Hoofdstuk 1 Inleidende begrippen 1.1 Definities Definitie 1.1. Een partitie van een natuurlijk getal n is een niet stijgende rij positieve natuurlijke getallen met som n Voor het tellen van het aantal

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

oefenbundeltje voor het vijfde leerjaar

oefenbundeltje voor het vijfde leerjaar oefenbundeltje voor het vijfde leerjaar bevat: werkbladen uit de map van Wibbel bij Rekensprong Plus, aansluitend bij de wiskundeopdrachten op de poster; de correctiesleutel bij deze werkbladen. Meer informatie

Nadere informatie

Handleiding Excel. bij. hoofdstuk 18 Cijfers in Orde Wageningse Methode

Handleiding Excel. bij. hoofdstuk 18 Cijfers in Orde Wageningse Methode Handleiding Excel bij hoofdstuk 18 Cijfers in Orde Wageningse Methode oktober 2008 1 Excel (Nederlandtalig) Excel is een programma dat snel allerlei berekeningen kan uitvoeren. Ook kan het programma gemakkelijk

Nadere informatie

Mededelingen. TI1300: Redeneren en Logica. Waarheidstafels. Waarheidsfunctionele Connectieven

Mededelingen. TI1300: Redeneren en Logica. Waarheidstafels. Waarheidsfunctionele Connectieven Mededelingen TI1300: Redeneren en Logica College 4: Waarheidstafels, Redeneringen, Syntaxis van PROP Tomas Klos Algoritmiek Groep Voor de Fibonacci getallen geldt f 0 = f 1 = 1 (niet 0) Practicum 1 Practicum

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers bv

Noordhoff Uitgevers bv Voorkennis V-a Hester houdt e 5,00 3 e,85 3 e 3,9 5 e 5,00 e 3,70 e 6,58 5 e,7 over. b e 5,00 3 (e,85 e 3,9) 5 e 5,00 3 e 5, 5 e 5,00 e 0,8 5 e,7 V-a 6 3 5 36 9 5 7 b 9 (5 ) 5 9 (5 ) 5 9 5 c 0 3 6 5 000

Nadere informatie

1.0 Voorkennis. Getallenverzameling = Verzameling van getallen met een bepaalde eigenschap

1.0 Voorkennis. Getallenverzameling = Verzameling van getallen met een bepaalde eigenschap 1.0 Voorkennis Getallenverzameling = Verzameling van getallen met een bepaalde eigenschap Natuurlijke getallen: Dit zijn alle positieve gehele getallen en nul. = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6,...} De getallen 0,

Nadere informatie