GP5: Bezoek Londen Stedenbouwkundig ontwerp

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GP5: Bezoek Londen Stedenbouwkundig ontwerp"

Transcriptie

1 Boonen Jan Student Toegepaste Architectuur GP5: Bezoek Londen Stedenbouwkundig ontwerp Duurzame materialen Groen Verlichting

2 Noem een aantal positieve en negatieve aspecten van het project in verband met zichtbaarheid binnen een context van sociale veiligheid. Hoe wordt in het project rekening gehouden met toegankelijkheid in de ruimste zin van het woord? In welke mate is in het project rekening gehouden met eenduidigheid van markering, zonering en territorialiteit? Wordt in het project gebruik gemaakt van attractieve materialen zowel in de gebouwde omgeving als in de openbare ruimte? Wat kun je verbeteren? Wat moet beslist vermeden worden?

3 Alexandra and Ainsworth Estate Zichtbaarheid: Bij het project Alexandra and Ainsworth Estate heeft men er aan gedacht voor genoeg verlichting te plaatsen, toch zijn er nog enkele donkere hoekjes aanwe verliezen. Toegankelijkheid: Bij het project is er een goede toegankelijkheid (dit wel enkel door trappen), zodus iets minder voor de ouderen en rolstoelgebruikers. Deze kunnen echter wel gebruik maken van de 2 voorziene liften (maar dit is veel te weinig voor zulk groot project). De toegankelijkheid van de brandweer kon ook via het grote rode voetbad doorheen het terrein. Eenduidigheid: De eenduidigheid was niet overal voldoende. Zo heeft men weinig privacy op de terrassen en kon iedereen overal komen (bv parking zonder slagboom). In het gebouw wordt er gebruik gemaakt van 1 verwarmingsketel, voor het afval is er een gezamenlijk containerpark. Aantrekkelijkheid: De materialen die vooral gebruikt werden waren beton en staal (borstwering). Verbetering was zeker mogelijk qua materialen omdat de beton een vuil uitzicht gaf. Ook de bomen en planten gaven geen echt grote meerwaarde.

4 Brunswick Centre Zichtbaarheid: Bij Brunswick Centre heeft men aan voldoende verlichting gedacht, er overheerst een veilig gevoel door de open ruimtes doorheen het project. De winkels die zich op de benedenverdieping bevinden zijn voorzien van wel het nadeel van binnenkijk (dit is ook een minder gegeven voor de privacy en de veiligheid). Toegankelijkheid: Qua toegankelijkheid is dit project goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers (door de hellende platformen langs de trappen). Nadeel van het gebouw was de niet toegankelijkheid van het gehele project voor de brandweer. Eenduidigheid: De eenduidigheid is niet overal in het project voldoende, zo hebben de woningen op het gelijkvloers aan de buitenkant binnenkijk (dit schaad de privacy). Het project staat helemaal los van de omgeving. Aantrekkelijkheid: De veel gebruikte materialen beton en glas, dit was een goede materiaalkeuze. Ook het middenplein was mooi en verzorgd.

5 Donnybrook Quarter Zichtbaarheid: Bij Donnybrook Quarter heeft men te maken met een vrij open dit is niet nodig door de openheid. Afsluiting van de wijk geschied door paaltjes deze kunnen wel weggenomen worden (voor eventueel brandweer). Toegankelijkheid: Voor parkeergelegenheid moest men in de wijk zelf niet zijn, maar langs de grote weg er langs. Wel is de buitenomgeving goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Eenduidigheid: Duidelijk zichtbaar dat het om een project gaat door de verschillen met de omgeving qua materiaal gebruik. Qua privacy zat het goed, de tuin wordt mooi afgeschermd. Aantrekkelijkheid: De veel gebruikte materialen zijn witte bepleistering voor de gevels en de houten ramen. Hier is geen directe verbetering mogelijk. Ook straalt het project

6 Tanner Street Gateway Zichtbaarheid: Bij Tanner Street Gateway heeft men voldoende straatverlichting, wel is bij het binnenkomen van het project. Toegankelijkheid: parkeergelegenheid voorzien (bewonerskaart nodig). Brandweer heeft toegang tot het gehele project. Ook is het rolstoelvriendelijk tot aan de woning ( hier is wel een hoge opstap). Eenduidigheid: Het project is gelegen aan een openbare weg. Wel is er een goede scheiding gemaakt tussen privé en openbaar ( vb voortuin afgeschermd door traliewerk). De binnentuinen worden afgeschermd door houten schutsels. Aantrekkelijkheid: De veel gebruikte materialen zijn metselwerk en bepleistering dit geeft een mooie combinatie met de ramen. De inkom heeft een afwerking met cortenstaal. Voor verbetering vatbaar is misschien wel het afvalbeleid door een gezamenlijk containerparkje aan te leggen.

7 Thames Barrier Park Zichtbaarheid: Bij Thames Barrier Park heeft men voldoende verlichting voorzien, sluitingsuren van kracht voor de veiligheid nog te verhogen. Toegankelijkheid: Het park is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Aan het park is er dan weer parkeergelegenheid (dit wel maar voor max. 2 uren). Ook is er voldoende aanwezigheid van banken. Eenduidigheid: Goede afscheiding van het project doordat men dit kan afsluiten na de openingsuren. Aantrekkelijkheid: Het park oogt nieuw en verzorgd. De veel gebruikte materialen zijn bankirai, asfalt, steenslag, beton en borstwering van staal. Wel voor verbetering vatbaar is misschien de bankirai vervangen door anti slip bankirai of een ander materiaal omdat deze bij natte omstandigheden veel gevaar voor slippen maakt.

8 Silvertown Zichtbaarheid: Bij Silvertown heeft men voldoende verlichting, men creëert er een maar. Toegankelijkheid: Voor parkeer gelegenheid is er geen probleem, ook de brandweer kan overal geraken waar nodig. Rolstoelgebruikers en ouderen is er geen toegankelijkheid probleem. Eenduidigheid: Goede scheiding tussen privé en openbaar. Aantrekkelijkheid: Veel gebruikte materialen zijn reflecterend glas en polyester. De inkomafsluiting is van metaal, alsook de borstwering. Duurzaamheid was een belangrijk facet van dit project.

9 Millennium village Zichtbaarheid: Bij Millennium village heeft men meteen een veilig gevoel. Dit wordt enkel versterkt door het afsluiten van het water. Toegankelijkheid: Met de auto is het project niet helemaal toegankelijk. Voor de brandweer is dit wel het geval. Ook is het toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Eenduidigheid: De eenduidigheid is duidelijk aanwezig door het speciale kleurgebruik doorheen het gehele project. Ook is er een energievriendelijk school aanwezig, een goede scheiding wordt er bekomen door het plaatsen van paaltjes. Aantrekkelijkheid: Veel soorten van materialen werden er bij dit project gebruikt (te veel), ook een te veel aan kleuren valt op. Wat zeker voor verbetering vatbaar is, is het afvalbeleid door de aanleg van een gezamenlijk containerpark. Ook de aanwezigheid van bankirai in het project is een nadeel bij nat weer (dit kan men oplossen door andere materialen te gebruiken of anti slip bankirai).

10 BedZED Zichtbaarheid: Bij BedZED is er voldoende verlichting en aanwezigheid van mensen. Toegankelijkheid: De parkeergelegenheid is voldoende, op sommige plaatsen rolstoelonvriendelijk door het vele gebruik van trappen. Eenduidigheid: Bij het project is er een goede scheiding tussen privé en openbaar. Aantrekkelijkheid: Bij het project is er veel aandacht besteed aan energie-efficiënt wonen dit heeft een duidelijke richting gegeven aan het gebruik van materialen, ook werden er recyclage materialen gebruikt. Er werd gewerkt met het zero-energie principe. Veel gebruikt materiaal is fotovoltaïsche panelen.

11 Camden Lock Market Zichtbaarheid: Bij Camden Lock Market is voldoende verlichting voorzien, ook is er gevoel in Camden Lock Market maar door het vele volk is er nog altijd gevaar voor zakkenrollers die zo ontkomen in de drukte. Toegankelijkheid: De toegankelijkheid tot de markt is vrij slordig door de massa van mensen die er aanwezig is. Ook is ze minder gericht op rolstoelgebruikers en ouderen door de hoogteverschillen die door enkel trappen te overbruggen zijn. Eenduidigheid: Men krijgt niet echt een zicht op de markt omdat er overal gangen en wegen zijn. Alles loopt door elkaar. Aantrekkelijkheid: Bij de markt loop alles nogal door elkaar maar dit geeft ook een meerwaarde voor de gezelligheid. Ook dat de markt al een beetje ouder is brengt je tot een aangename sfeer.

12 Algemene conclusie De algemene conclusie na het bekijken van volgende projecten is dat men donkere en hoeken en steegjes zeker moet vermijden voor de veiligheid van de bewoners en andere mensen te verhogen. Dit kan men oplossen door het plaatsen van voldoende wordt. Een ander belangrijk aspect in de hedendaagse stedenbouw projecten is de toegankelijkheid voor minder validen en ouderen. Hiervoor moet men het zo makkelijk mogelijk maken. Ook scheiding tussen openbaar en privé is iets waar men rekening moet houden. Verder is de aanwezigheid van veel groen een niet te onderschatten onderdeel een een goed project, zodat men toch tot rust kan komen in een vrij druk woongebied. Het gebruik van duurzame materialen spreekt voor zich omdat er in de toekomst meer en meer op gelet moet worden op het verbruik van energie. Hier kan men dan misschien het beste gaan voor 1 centrale verwarming per woonblok. Een ander gegeven is dan weer dat men voldoende open ruimtes moet hebben zodat het een gevoel geeft van ruimte voor de bewoner, hier hoort ook een gezamenlijk afvalbeleid bij door bijvoorbeeld gebruik te maken van een gezamenlijk containerpark. Uit de algemene conclusie de belangrijkste puntjes opgesomd wat ik belangrijk vind voor een stedenbouwkundig project: - donkere hoeken en steegjes vermijden - veiligheid van de inwoners en derden - veel verlichting - - toegang voor minder validen en ouderen - duidelijke scheiding tussen openbaar en privé - veel groen - gebruik van duurzame materialen - voldoende open ruimtes - gezamenlijk afvalbeleid