Art. 3. De in artikel 1 beoogde ondernemingen zijn die welke een jaarlijks gemiddelde van niet meer dan vijftig werknemers tewerkstellen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Art. 3. De in artikel 1 beoogde ondernemingen zijn die welke een jaarlijks gemiddelde van niet meer dan vijftig werknemers tewerkstellen."

Transcriptie

1 24 DECEMBER Koninklijk besluit tot bepaling van de eisen tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van technicus in tandprothese in de kleine en middelgrote handels- en ambachtsondernemingen. Gelet op de wet van 15 december 1970 op de uitoefening van beroepswerkzaamheden in de kleine en middelgrote handels- en ambachtsondernemingen; Gelet op het koninklijk besluit van 25 februari 1971 tot vaststelling van de uitvoeringsmaatregelen van de wet van 15 december 1970; Gelet op het verzoekschrift ingediend door de Nationale Vereniging der Tandtechnische Laboratoria, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 9 december 1971; Gelet op het gunstig en met redenen omkleed advies uitgebracht door de Hoge Raad voor de Middenstand op 23 februari 1972, de Nationale Professionele Kamer en de Nationale Interprofessionele Kamer gehoord; Gelet op het advies van de Raad van State; Op de voordracht van Onze Minister van Middenstand, Hebben Wij besloten en besluiten Wij : Artikel 1. De beroepswerkzaamheid van technicus in tandprothese mag slechts worden uitgeoefend, als hoofd- of bijberoep, in een kleine of middelgrote handels- of ambachtsonderneming, voor zover is voldaan aan de in dit besluit bepaalde eisen. Art. 2. De beroepswerkzaamheid van technicus in tandprothese, in de zin van dit besluit, oefent uit hij die, gewoonlijk en zelfstandig, hetzij apparaten voor tandprothese, apparaten voor orthodontische verbeteringen en in het algemeen alle apparaten bestemd om de tanden, delen van tanden of naburige weefsels te vervangen, voorbereidt, monteert en vervaardigt aan de hand van individuele afdrukken genomen door de practici in tandheelkunde en volgens hun aanwijzingen, hetzij de herstellingen of restauratie van die apparaten uitvoert. Art. 3. De in artikel 1 beoogde ondernemingen zijn die welke een jaarlijks gemiddelde van niet meer dan vijftig werknemers tewerkstellen. Art. 4. Het getuigschrift bedoeld bij artikel 5 van de wet van 15 december 1970 mag aan een persoon die de beroepswerkzaamheid van technicus in tandprothese wenst uit te oefenen slechts worden uitgereikt, voor zover, onder de bij hetzelfde artikel bepaalde voorwaarden, bewezen wordt dat aan al de hierna opgesomde kennis is voldaan : 1 de kennis van bedrijfsbeheer bedoeld bij artikel 8 van het koninklijk besluit van 25 februari 1971 tot vaststelling van de uitvoeringsmaatregel van de wet van 15 december 1970; 2 de volgende beroepskennis : 1. Theoretische beroepskennis A. Grondstoffen : 1. Herkomst, eigenschappen en samenstelling van de volgende stoffen : gipssoorten, was, rubber, kunstharsen, metalen, porselein, bijtende middelen en geprefabriceerde tanden van porselein en van kunsthars en al de materialen in een tandtechnisch laboratorium bewerkt.

2 2. Standaardmaten. Kennis der gehalten van edelmetalen, ijkmaten van metalen, dikten van courant plaatmateriaal, diameters en vormen van courante draadsoorten, types en classificatie van kunsttanden. Engelse maten. B. Bedrijfsuitrusting : 1. Gereedschap. a) Handgereedschap. Berekend gebruik en onderhoud. Keuze en beoordeling van het handgereedschap. b) Materieel. Gebruik, werking, onderhoud en herstellingen van het materieel. 2. Laboratorium. Orde, zindelijkheid en onderhoud. Oriëntatie, luchtverversing, verwarming, verlichting en ruimte. Doelmatige schikking van mobilair en materieel. Rationele schikking en inrichting van het laboratorium. C. Technologie : 1. Uitneembare prothese. a) Gipswerk. b) Bewerken van compoundmateriaal. c) Vervaardigen van kunstharsprothesen. d) Bewerking van metalen. 2. Niet-uitneembare prothese. a) Bewerking van metalen. b) Bewerken van kunstharsen. c) Keramiekbewerking. 3. Hybride prothesen. a) Vervaardigen van niet-uitneembare elementen. b) Vervaardigen van uitneembare elementen. 4. Technologie betreffende tandregulatie (orthodontie). Vervaardigingswerkwijzen voor : a) Ringen en bijhorigheden b) Bogen. c) Hellende vlakken. d) Uitneembare apparatuur : apparaten van Hawley, gespleten plaat met veer, apparaten met expansieschroef. 5. Technologie betreffende maxillo-faciale chirurgie. Werkwijzen voor het vervaardigen van gegoten hechtsystemen en spalken voor het opspannen van maxillo-faciale breuken. D. Elementaire begrippen van anatomie en morfologie : Elementaire beenderenleer van het aangezicht en de schedel. Temporo-maxillair gewricht.

3 Basisprincipen van de spierenleer van het kauwapparaat. Kauwmechanisme. Invloed van de spieren en pezen op het vastzitten en de stabiliteit van de prothesen. Beschrijving van de mondholte van de volledig tandloze. Gangbare wijzen van voorstellen voor menselijke tanden. Typische verschillen tussen het melk- en het blijvend gebit. Typische verschillen tussen de tanden van het blijvend gebit. Beschrijving van elke tand van het blijvend gebit. E. Beginselen van fysica : a) Rusttoestand, eenparig rechtlijnige beweging. b) Krachten en hun verschillende componenten, hun samenstelling en ontbinding, zwaartepunt, evenwicht hellend vlak, hefbomen en hun toepassing, koppels en momenten, middelpuntvliedende kracht. c) Massa en soortgelijke massa, gewicht en soortgelijk gewicht, dichtheid, inertie. a) Arbeid, kracht en energie, kinetische en potentiële energie, zwaartekracht. b) De gassen : algemene eigenschappen der gassen, atmosferische druk, verdunning en gasdruk, manometers. c) Warmte : warmtemeting, uitzetting van vaste lichamen, vloeistoffen en gassen, smelting en stolling, verdamping en vloeibaarwording, thermische energie. d) Elektriciteit : grondbegrippen van elektriciteit : elektrische hoeveelheid, elektrisch veld, elektrische stroom, stroomspanning, geleiders en isoleermiddelen, elektrische weerstand, scheikundige uitwerking van de elektrische stroom, de transformatoren en gelijkrichters van elektrische stroom. F. Grondbegrippen over scheikunde : a) Algemene eigenschappen van de stof. b) Eigenschappen van zuivere lichamen. c) Molecule, mengsels en verbindingen. d) Bouw van de molecule, begrippen van het atoom, van het atoomgewicht en van de scheikundige formule. e) Scheikundige reactie. f) Metaal en metalloïde, basen, zuren en neutrale stoffen. g) Moleculaire verbindingen. h) Polymerisatie, energieaanwinsten, werking van de katalysatoren. G. Metalenleer : a) Algemeenheden over metalen en metalenleer. b) Fysische eigenschappen van metalen. c) Scheikundige eigenschappen van zuivere metalen (niet-gelegeerd). d) Classificatie, grondbegrippen over de structuur, de eigenschappen, het gebruik van metalen en legeringen in de tandtechniek en orthodontie : 1 De legeringen van hoog smeltpunt en hun samenstelling : ijzer, nikkel, chroom, cobalt, molybdeen, mangaan, magnesium, tantalium, wolfraam. 2 De legeringen van laag smeltpunt en hun samenstelling : zink, tin, lood, aluminium, kwik. 3 De edelmetaallegeringen en samenstelling : platina, goud, zilver, koper.

4 e) Keus der goudlegeringen. f) Behandeling van goud in plaat- en draadvorm : mechanische verharding, uitgloeien en terugkeer tot veerkracht. g) Gieten door middelpuntvliedende kracht en gieten door druk, warmen, overhitting, blaasvlam, poreusheid, inkrimpingsholten, inkrimping en de verloren kop. Elektrisch smelten. h) Solderen : samenstelling van soldeersels, keus van soldeersels, rol van het flux, autogeen solderen, autogeen gietsolderen. i) Behandeling van goudlegeringen. j) Blakbijten en polijsten, zwavelinwerking, blakbijt- en polijstbaden. H. Uitneembare prothesen : a) Plaatsen der modellen in de juiste beetrelatie : de occlusie en de articulatie. b) Partiële prothese. Classificatie van Kennedy. Kenmerkende verschillen tussen de klassieke en moderne prothese. De gewone of speciale verankeringsmogelijkheden al dan niet schokbrekend. Aftekenen en vervaardigen van klemmen, gegoten klemmen inbegrepen. De theorie en het systeem van Roach. Het systeem van Ney. Speciale klemmen. Partiële prothese : gouden platen, zadels en beugels (gegoten stukken) : apparaturen voor de verschillende klassen van Kennedy. c) Totale prothese. Temporo-maxillair gewricht. Kauwfysiologie. Verwezenlijken van prothese voor een totaal tandloze : afbakenen der basis, articulatoren, regels bij het opstellen der tanden, modelleren van de wasbasis en afwerken der prothesen. Studie der vormen van de kunstmatige tanden voor totaal tandlozen. Uitleg der technieken van Gysi, Villain, Devriendt, Hannau en anderen. I. Niet-uitneembare prothese : a) Holle metalen kronen : bepaling, geschiedenis, beknopte beschrijving, gebruikte metalen, inbetmassa's, soldeersels en vervanglegeringen. Beschrijving, voordelen, nadelen van het vervaardigen van : uit één stuk geperste kronen; uit twee stukken geperste kronen; kronen met gegoten kauwvlak; vollegeutkronen; kronen met porselein- of kunstharsbekleding. b) Kronen met wortelverankering : Porseleinstifttand : geschiedenis en beschrijving van de Davis-, Goslee- en Logankronen en van andere kronen. Stifttanden met metalen rugplaat : Richmondkroon (originele methode), stifttanden afgeleid van de Richmondmethode : met steele's facette, samenvoeging door solderen. Stifttand met geperste basis : samenvoeging door solderen.

5 Stifttanden : gietprocédé op ringdeksel, op geperste basis, volledig gegoten. Kronen van kunsthars. c) De inlays, de onlays en de gedeeltelijke kronen : De inlays en onlays : bepaling, werkwijzen door rechtstreekse en onrechtstreekse methode. Gedeeltelijke kronen : beschrijving der verschillende types, uitvoeringsprocédés. d) Brugwerk : Algemene beschouwingen over brugwerk. Classificatie en terminologie. Studie der verschillende brugwerktypes. J. Hybride prothese : a) Volledig en gedeeltelijk uitneembare bruggen. b) Hybride apparatuur. c) Gemengde apparatuur. K. Begrippen over orthodontie (tandregulatie) : a) Bepaling en doel. b) Voornaamste anomalieën. De tanden, de beetverhouding, de kaken, het aangezicht. a) Terminologie : nasion, gnation, tragion, oogholten. Horizontaal vlak of vlak van Frankfort. Frontale vlakken : achterste of van Simon; voorste of van Isard. Saggitaal vlak. b) Uitneembare apparatuur : apparatuur van Hawley, apparatuur met schroeven, apparatuur met veer, enz. c) Niet-uitneembare apparatuur : Passief gedeelte en actief gedeelte. Beschrijving van verschillende vaste apparaten en kennis der gebruikte materialen. L. Apparatuur voor maxillo-faciale chirurgie : Beschrijving van enige apparaten. Uitvoeringstechniek van hectapparaturen en hun extrabuccale delen. Spalken. Obturatoren. Kennis van de gebruikte materialen. M. Beroepshygiëne en -veiligheid : Mechanische, elektrische, chemische en bacteriologische invloeden. Verantwoordelijkheid van de patroon in deze aangelegenheden. N. Beroepstekenen : Tekenen in perspectief, uit de vrije hand, van meetkundige vormen. Meetkundig tekenen van alle tanden van het blijvend gebit (op geruit papier). Tekenen uit de vrije hand (met potlood) van tanden in perspectief met schaduwen. Studie der tonen, schakeringen en kleuren.

6 O. Beroepsplichtenleer : Algemene plichten. Omgang met tandartsen. Plichten jegens confraters. 2. Praktische beroepskennis A. Gipswerk in het tandtechnisch laboratorium (afdrukken, in moffel en articulatoren plaatsen, enz.). B. Het verwerken van compoundmassa's en kunsthars : Beetplan, articulatieplaten, individuele lepels, opstellen van uitneembare prothesen op verstelbare en vereenvoudigde articulatoren, modelleren en vormgeving van kunsthars. C. Verwerken van kunsthars : Individuele lepels, herstellingen, volstoppen van prothesen, bruggen en inlays in kunsthars, polymerisatie, bijwerken en modellatie van prothesen. Volstoppen door injectie. D. Metaalwerk : a) Uitneembare prothese. Verankerbare klemmen en beugels. Geperste stukken. Gegoten stukken (klassieke, geskeletteerde, uitgesneden) op vuurvaste modellen. b) Niet-uitneembare prothesen. Holle kronen, kronen met wortelverankeringen, onlays, bruggen, kronen met kunsthars- of porseleinbekleding. c) Hybride prothesen. Speciale kronen, inlay-brugpijlers, uitneembare bruggen, gemengde apparatuur, hybride apparatuur. E. Orthodontie : Niet-uitneembare apparatuur aan het laboratorium toevertrouwd, vervaardigen van ringen en hun bijhorigheden. Uitneembare apparatuur aan het laboratorium toevertrouwd : apparaat van Hawley, gespleten plaat met transversale expansieveer van Isard, apparaten voor transversale expansie met schroef volgens Schwartz en andere apparaturen. Art Onverminderd de bepalingen van artikel 8, 1, van de wet van 15 december 1970 moeten worden geacht het bewijs van de kennis van het bedrijfsbeheer te leveren, de houders van een van de akten opgesomd in artikel 6, a, van dezelfde wet of in artikel 32 van het koninklijk besluit van 25 februari 1971 tot vaststelling van de uitvoeringsmaatregelen van die wet. 2. Onverminderd dezelfde bepalingen moeten worden geacht het bewijs van de beroepskennis te leveren de houders van één van de volgende akten : 1 Een eindgetuigschrift, diploma of brevet, uitgereikt door een afdeling van het hoger secundair technisch of beroepsonderwijs met volledig of beperkt leerplan, dat aan het beoogd beroep beantwoordt; 2 Een getuigschrift van patroonsbekwaamheid dat beantwoordt aan het beoogde beroep en geviseerd werd door de Minister van Middenstand; 3 Een getuigschrift waaruit het slagen blijkt voor een examen over de beroepskennis opgesomd in artikel 4, 2, van dit besluit, vóór een centrale examencommissie waarvan de leden zijn benoemd door de Minister van Middenstand;

7 4 Een getuigschrift dat gelijkwaardig is met één van de hierboven vermelde akten en werd uitgereikt door een examencommissie van de Staat; 5 Een diploma of een getuigschrift waarvan de houders de tandheelkunde in België wettig mogen uitoefenen. Met uitzondering van deze vermeld onder 5 kunnen die akten evenwel slechts in aanmerking genomen worden voor zover de houder ervan een praktische leertijd van twee jaren heeft doorgemaakt in een afdeling van een technische of beroepsschool of in een technische of beroepsleergang betreffende het beroep van technicus in tandprothese; het leerjaar kan slechts in aanmerking genomen worden indien het ten minste tweehonderd uren werkelijke praktijk omvat. De leertijd kan eveneens worden doorgemaakt hetzij bij een in het beroep van technicus in tandprothese gevestigd patroon, hetzij in een onderneming waar dit beroep werkelijk wordt uitgeoefend. Het bewijs van deze leertijd moet geleverd worden door middel van een getuigschrift uitgereikt door de afdeling van de technische of beroepsschool, door de technische of beroepsleergang of door de hoofden van de onderneming waarin de leertijd werd doorlopen. De handtekening van het Ondernemingshoofd moet gelegaliseerd worden door de burgemeester van de gemeente waar de leertijd verricht werd. Indien dit getuigschrift niet kan worden voorgelegd, mag het bewijs dat de leertijd werkelijk werd doorgemaakt, worden geleverd door enig ander rechtsmiddel. (In geen geval mag de praktische leertijd worden opgelegd aan personen die ouder zijn dan vijfendertig jaar op de dag van de beslissing van het bureau van de Kamer voor ambachten en neringen of van de Vestigingsraad.) - KB , art Moeten eveneens geacht worden het bewijs van de kennis van bedrijfsbeheer te leveren zij die blijk geven van een handels- of ambachtspraktijk beoefend naar de modaliteiten en onder de voorwaarden bepaald bij artikel 6, b of c, van de wet van 15 december 1970 en bij de artikelen 34, 35 of 36 van het koninklijk besluit van 25 februari Moeten eveneens geacht worden het bewijs van de beroepskennis te leveren zij die bewijzen gedurende ten minste zeven jaar in de loop van de tien jaren die hun aanvraag om getuigschrift voorafgaan : a) hetzij als ondernemingshoofd één of meerdere werkzaamheden te hebben uitgeoefend, beoogd in artikel 2 van dit besluit of zonder door een arbeidsovereenkomst te zijn gebonden het dagelijks beheer te hebben waargenomen van een onderneming of een inrichting waar die werkzaamheden werden uitgeoefend; b) hetzij aan de uitoefening van één of meerdere van dezelfde werkzaamheden te hebben deelgenomen als bediende in een leidende functie, als helper van een ondernemingshoofd of als werkman die gedurende vier jaar ten minste behoorde tot de categorie van de werklieden en gedurende drie jaar ten minste tot de categorie van de halfgeschoolde technici zoals die categorieën vastgelegd zijn, op het vlak van het berekenen van de regelingslonen, bij de collectieve arbeidsovereenkomsten van het Nationaal Paritair Comité voor de gezondheidsdiensten gesloten en algemeen bindend verklaard bij koninklijk besluit. De ondernemingshoofden kunnen op deze bepaling slechts aanspraak maken voor zover zij in het handelsregister waren ingeschreven gedurende gans de tijdsruimte bepaald in lid 1 van deze paragraaf. Wanneer zij overeenkomstig de bij het koninklijk besluit van 20 juli 1964 gecoördineerde wetten betreffende het handelsregister werden ingeschreven, dient de inschrijving de rubrieken te vermelden die met de vereiste werkzaamheid of werkzaamheden overeenstemmen.

8 In geen geval mag een werkzaamheid in aanmerking genomen worden die verricht werd door een persoon van minder dan eenentwintig jaar oud. Het bewijs van deze werkzaamheid moet geleverd worden door middel van de stukken bedoeld bij de artikelen 34, 2, 35, 2, of 36, 2, van het koninklijk besluit van 25 februari 1971, voor zover deze stukken de aard van de bewuste werkzaamheid en, in de gevallen bedoeld onder littera b) hierboven, de vereiste functie of categorie nauwkeurig aanduiden. Wordt die nauwkeurige aanduiding niet gegeven, dan kan het aanvullend bewijs van de overeenstemming van de werkzaamheid en, in voorkomend geval, van de vereiste functie of categorie geleverd worden door enig ander rechtsmiddel, met inbegrip van getuigenverklaringen voor zover die uitgaan hetzij van een openbaar organisme of organisme van openbaar nut dat het bevestigde feit op een vóór de aanvraag gelegen tijdstip en bij de uitvoering van zijn eigen taak heeft vastgesteld hetzij, in voorkomend geval, van een werkgever van de aanvrager. Art. 6. Onverminderd het bepaalde bij artikel 18, 3, van de wet van 15 december 1970, worden van elk getuigschrift vrijgesteld de natuurlijke en rechtspersonen die op het ogenblik van de bekendmaking van dit besluit waren ingeschreven overeenkomstig de bij koninklijk besluit van 20 juli 1964 gecoördineerde wetten betreffende het handelsregister of de wet van 18 maart 1965 betreffende het ambachtsregister; de inschrijving dient als handels- of ambachtsbedrijvigheid de rubriek te vermelden : "Vervaardiging van kunsttanden en - gebitten", voorkomend onder 3, 19 van de bijlage tot het koninklijk besluit van 31 augustus 1964 of de rubriek "Vervaardiging tegen maakloon van kunsttanden en -gebitten" voorkomend onder 3, 18, van de bijlage tot het koninklijk besluit van 25 augustus Art. 7. Dit besluit treedt in werking de dag van zijn bekendmaking in het Belgisch Staatsblad. Art. 8. Onze Minister van Middenstand is belast met de uitvoering van dit besluit. (Opgeheven) - KB , art. 32; Inwerkingtreding : onbepaald

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Hebben Wij besloten en besluiten Wij : 21 DECEMBER 1974 - Koninklijk besluit tot bepaling van de eisen tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van installateur-frigorist in de kleine en middelgrote handelsen ambachtsondernemingen. Gelet

Nadere informatie

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Hebben Wij besloten en besluiten Wij : 22 FEBRUARI 1961. - Koninklijk besluit tot bepaling van de voorwaarden tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van installateur in centrale verwarming in de kleine en middelgrote handels- en ambachtsondernemingen]

Nadere informatie

Art. 3. Bij artikel 1 worden ondernemingen bedoeld waarvan het aantal tewerkgestelden een jaarlijks gemiddelde van 50 werknemers niet overschrijdt.

Art. 3. Bij artikel 1 worden ondernemingen bedoeld waarvan het aantal tewerkgestelden een jaarlijks gemiddelde van 50 werknemers niet overschrijdt. 2 DECEMBER 1960.- Koninklijk besluit tot bepaling van de voorwaarden tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van aannemer schrijnwerker-timmerman in de kleine en middelgrote handels- en ambachtsondernemingen.

Nadere informatie

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Hebben Wij besloten en besluiten Wij : 28 FEBRUARI 1962. - Koninklijk besluit tot bepaling van de voorwaarden tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van kapper in de kleine en middelgrote handels- en ambachtsondernemingen. Gelet op de wet

Nadere informatie

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Hebben Wij besloten en besluiten Wij : 6 DECEMBER 1968.- Koninklijk besluit tot bepaling van de voorwaarden tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van elektrotechnisch installateur in de kleine en middelgrote handels- en ambachtsondernemingen.

Nadere informatie

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Hebben Wij besloten en besluiten Wij : 24 JANUARI 1974.- Koninklijk besluit tot bepaling van de eisen tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van aannemer van glaswerken in de kleine en middelgrote handels- en ambachtsondernemingen. Gelet

Nadere informatie

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Hebben Wij besloten en besluiten Wij : 11 MEI 1983.- Koninklijk besluit tot bepaling van de voorwaarden tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van fabrikant-installateur van lichtreclames in de kleine en middelgrote handels- en ambachtsondernemingen.

Nadere informatie

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Hebben Wij besloten en besluiten Wij : 30 OKTOBER 1964.- Koninklijk besluit tot bepaling van de voorwaarden tot uitoefening van de beroepswerkzaamheden van fietsmecanicien, van bromfietsmecanicien en van motorfietsmecanicien in de kleine en

Nadere informatie

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Hebben Wij besloten en besluiten Wij : 14 AUGUSTUS 1969. - Koninklijk besluit tot bepaling van de voorwaarden tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van behanger-plaatser van wand- en vloerbekledingen in de kleine en middelgrote handels-

Nadere informatie

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Hebben Wij besloten en besluiten Wij : 14 JANUARI 1975.- Koninklijk besluit tot bepaling van de eisen tot uitoefening van de beroepswerkzaamheden van sanitair installateur-loodgieter, van installateur van verwarming met gas met individuele

Nadere informatie

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Hebben Wij besloten en besluiten Wij : 21 NOVEMBER 1964.- Koninklijk besluit tot bepaling van de voorwaarden tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van aannemer van metsel- en betonwerken in de kleine en middelgrote handels- en ambachtsondernemingen.

Nadere informatie

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Hebben Wij besloten en besluiten Wij : 14 JANUARI 1993.- Koninklijk besluit tot bepaling van de voorwaarden tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van brood- en banketbakker in de kleine en middelgrote handels- en ambachtsondernemingen.

Nadere informatie

Brood- en Banketbakker (043)

Brood- en Banketbakker (043) Brood- en Banketbakker (043) Artikel 1. De beroepswerkzaamheid van brood- en banketbakker mag, als hoofd- of nevenberoep, slechts uitgeoefend worden in een kleine of middelgrote handels- of ambachtsonderneming

Nadere informatie

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Hebben Wij besloten en besluiten Wij : 22 DECEMBER 1982.- Koninklijk besluit tot bepaling van de voorwaarden tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van begrafenisondernemer in de kleine en middelgrote handels- en ambachtsondernemingen.

Nadere informatie

Non-ferrometalen. constructiematerialen. ferrometalen

Non-ferrometalen. constructiematerialen. ferrometalen 1. Situering constructiematerialen Metalen Verbindingen Niet-metalen non-ferrometalen ferrometalen 2. Hoofdkenmerken Þ non-ferrometalen zijn... Ze worden in zowel zuivere vorm als in legeringen gebruikt.

Nadere informatie

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III WAGENSCHOUWER. De voornaamste taken van de wagenschouwer zijn:

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III WAGENSCHOUWER. De voornaamste taken van de wagenschouwer zijn: 501 TITEL III A. AMBTSBEZIGHEDEN BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III WAGENSCHOUWER De voornaamste taken van de wagenschouwer zijn: - het schouwen van reizigers- en goederentreinen;

Nadere informatie

6 SEPTEMBER 1993. - Koninklijk besluit tot bescherming van de beroepstitel en van de uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar.

6 SEPTEMBER 1993. - Koninklijk besluit tot bescherming van de beroepstitel en van de uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar. 6 SEPTEMBER 1993. - Koninklijk besluit tot bescherming van de beroepstitel en van de uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar. Gelet op de kaderwet van 1 maart 1976 tot reglementering van de bescherming

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 8

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 8 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 8 Samenvatting door Dylan 748 woorden 30 december 2016 5,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Scheikunde Paragraaf 1 Gemeenschappelijke eigenschappen metalen:

Nadere informatie

Materialen. Introductie over Metaal:

Materialen. Introductie over Metaal: Introductie over Metaal: Wat is metaal Winning Structuur Eigenschappen Soorten metaal Methoden van bewerken Methoden van behandelen Metaalproducten Voordelen/nadelen Zuivere metalen IJzer Aluminium Koper

Nadere informatie

Basiskennis en Basisvaardigheden II (245)

Basiskennis en Basisvaardigheden II (245) ASISKENNIS EN ASISVAARDIGHEDEN II 245 asiskennis en asisvaardigheden II (245) SCHEIKUNDE 245.01 De kandidaat kan de belangrijkste scheikundige en natuurkundige verschijnselen onderscheiden. 245.02 De kan

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding 13. 1 energie 19

Inhoud. 1 Inleiding 13. 1 energie 19 Inhoud 1 Inleiding 13 1 onderzoeken van de natuur 13 Natuurwetenschappen 13 Onderzoeken 13 Ontwerpen 15 2 grootheden en eenheden 15 SI-stelsel 15 Voorvoegsels 15 3 meten 16 Meetinstrumenten 16 Nauwkeurigheid

Nadere informatie

2 VWO 2 HAVO Oefenstof dichtheid.

2 VWO 2 HAVO Oefenstof dichtheid. (1 liter = 1 dm 3 ) (1 ml = 1 cm 3 ) (1 m 3 = 1000 dm 3 ) (1 dm 3 = 1000 cm 3 ) ( 1 kg = 1000 g) (1 g = 1000 mg) 1. Bepaal de massa van een vurenhouten balk met een volume van 70 dm 3. V = 70 dm 3 ρ =

Nadere informatie

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Hebben Wij besloten en besluiten Wij : 6 DECEMBER 1968. - Koninklijk besluit tot bepaling van de voorwaarden tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van aannemer-tegelzetter in de kleine en middelgrote handels- en ambachtsondernemingen.

Nadere informatie

Laatste aanpassing: 27/03/ Paritair Comité voor de non-ferro metalen

Laatste aanpassing: 27/03/ Paritair Comité voor de non-ferro metalen 1050000 Paritair Comité voor de non-ferro metalen Sectoraal stelsel van de bestaanszekerheid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 april 2005 (74.724)... 2 Arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur,

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden Collectieve arbeidsovereenkomst tot vaststelling van de arbeids- en beloningsvoorwaarden in de inrichtingen voor tandprothesen. C.A.O. 10.03.2008 Hoofdstuk 1 - Toepassingsgebied

Nadere informatie

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III ADJUNCT VAN DE TOEZICHTBEDIENDE

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III ADJUNCT VAN DE TOEZICHTBEDIENDE 501 TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III ADJUNCT VAN DE TOEZICHTBEDIENDE A. WERKZAAMHEDEN - schrijfwerk inzake personeel, materieel en stoffen ; - beheren van bij

Nadere informatie

Programmawet van 22.12.89 en uitvoeringsbesluit van 8 maart 1990

Programmawet van 22.12.89 en uitvoeringsbesluit van 8 maart 1990 Programmawet van 22.12.89 en uitvoeringsbesluit van 8 maart 1990 rechtsbron bron/reg.nr. rechtsbrondatum publicatiedatum pagina Wet - 22.12.1989 K.B. - B.S. - 30.12.1989 21382 Wet - 29.03.2012 B.S. - 06.04.2012

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentra

Wijkgezondheidscentra Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300006 Wijkgezondheidscentra Berekening van de anciënniteit bij de indienstneming... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 1 juli 1975 (4.103)...

Nadere informatie

3300004 Thuisverpleging

3300004 Thuisverpleging Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300004 Thuisverpleging Collectieve arbeidsovereenkomst van 7 december 2000 (57703)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 7 november 2013

Nadere informatie

Elementen Thema 1 MAterialen. de kringloop tussen mens / dier en plant uiteggen mbv CO2 en O2

Elementen Thema 1 MAterialen. de kringloop tussen mens / dier en plant uiteggen mbv CO2 en O2 Toetstermen Hout (H1) Stofeigenschappen 5 soorten hout onderscheiden in kleur, structuur en toepasbaarheid 5 verschillende houtsoorten herkennen 5 verschillende houtsoorten - wisselw. mens, dier Gebruik

Nadere informatie

2 uren gewijd aan de kennis van de giftigheid van de ontsmettingsmiddelen,

2 uren gewijd aan de kennis van de giftigheid van de ontsmettingsmiddelen, N. 2002 921 [C 2002/22180] 26 FEBRUARI 2002. Ministerieel besluit ter uitvoering van het artikel 59, 1, 1, b) en 2, 1, b) van het koninklijk besluit van 5 september 2001 betreffende het op de markt brengen

Nadere informatie

Paritair Comité voor de wapensmederij met de hand

Paritair Comité voor de wapensmederij met de hand 1470000 Paritair Comité voor de wapensmederij met de hand Eindejaarspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 28 oktober 1974 (3.071)... 2 Vervoerskosten... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

Doc. nr. N2:10052C09 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over het

Doc. nr. N2:10052C09 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over het Doc. nr. N2:10052C09 Brussel, 29.6.2000 MH/FD/LC A D V I E S over het ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT OPHEFFING VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 27 APRIL 1999 TOT BEPALING VAN DE UITOEFENINGSVOORWAARDEN

Nadere informatie

Informatie en doelstellingen tandtechniek. TTL RIJK Tandtechniek

Informatie en doelstellingen tandtechniek. TTL RIJK Tandtechniek Informatie en doelstellingen tandtechniek TTL RIJK Tandtechniek 2016 Wie zijn wij? TTL Rijk Tandtechniek en Supra Structuren is al 40 jaar een full service partner voor alle tandtechnische werkzaamheden.

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Integratiecentra

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Integratiecentra Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290104 Integratiecentra Overwerk... 1 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 3 Eindejaarspremie... 4 Vervoerskosten...

Nadere informatie

AANVRAAG TOT INSCHRIJVING OP HET TABLEAU VAN DE INTERNE BOEKHOUDERS BIBF

AANVRAAG TOT INSCHRIJVING OP HET TABLEAU VAN DE INTERNE BOEKHOUDERS BIBF PASFOTO (geen nietjes) Ik, ondergetekende: vraag in toepassing van artikel 52 ter van de Wet van 22 april 1999 mijn inschrijving op het tableau van de interne boekhouders, zoals bijgehouden door het Beroepsinstituut

Nadere informatie

Profiel. 1. Wat is uw geslacht? 2. Wat is uw leeftijd? 3. Waar woont u? Page 1. Om te beginnen stellen we u een paar algemene vragen. nmlkj.

Profiel. 1. Wat is uw geslacht? 2. Wat is uw leeftijd? 3. Waar woont u? Page 1. Om te beginnen stellen we u een paar algemene vragen. nmlkj. Profiel Om te beginnen stellen we u een paar algemene vragen. 1. Wat is uw geslacht? Man Vrouw 2. Wat is uw leeftijd? Jonger dan 18 jaar Van 18 tot 24 jaar Van 25 tot 29 jaar Van 30 tot 39 jaar Van 40

Nadere informatie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en electrische bouw verwant zijn Metaalhandel

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en electrische bouw verwant zijn Metaalhandel Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en electrische bouw verwant zijn 1490400 Metaalhandel Beroepenclassificatie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 23 maart 1993 (32.419)...

Nadere informatie

1. Mondonderzoek. Datum van het ongeval: Datum van het onderzoek: Verzekeringsonderneming Naam en adres:

1. Mondonderzoek. Datum van het ongeval: Datum van het onderzoek: Verzekeringsonderneming Naam en adres: Attest: Vaststelling van tand en mondletsels ten gevolge van een arbeidsongeval (Gelieve dit attest door een vrij gekozen tandheelkundige zo volledig en correct mogelijk te laten invullen en het zo snel

Nadere informatie

besturen van elektrische en dieseltractievoertuigen;

besturen van elektrische en dieseltractievoertuigen; ARPS bundel 50 TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III TREINBESTUURDER A. WERKZAAMHEDEN besturen van elektrische en dieseltractievoertuigen; uitvoeren van verrichtingen

Nadere informatie

Hebben Wij besloten en besluiten Wij : HOOFSTUK I. - Definities.

Hebben Wij besloten en besluiten Wij : HOOFSTUK I. - Definities. 21 OKTOBER 1998._Koninklijk besluit tot uitvoering van Hoofdstuk I van Titel II van de programmawet van 10 februari 1998 tot bevordering van het zelfstandig ondernemerschap. ALBERT II, Koning der Belgen,

Nadere informatie

Rusthuizen voor bejaarden, Rust- en verzorgingstehuizen, Dagverzorgingscentra voor bejaarden, Dagcentra voor bejaarden

Rusthuizen voor bejaarden, Rust- en verzorgingstehuizen, Dagverzorgingscentra voor bejaarden, Dagcentra voor bejaarden Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300002 Rusthuizen voor bejaarden, Rust- en verzorgingstehuizen, Dagverzorgingscentra voor bejaarden, Dagcentra voor bejaarden Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

inhoud T: 0342 412575 E: info@barneveldsttl.nl Postadres: Postbus 89 3770 AB Barneveld Bezoekadres: Stationsweg 89 3771 VD Barneveld

inhoud T: 0342 412575 E: info@barneveldsttl.nl Postadres: Postbus 89 3770 AB Barneveld Bezoekadres: Stationsweg 89 3771 VD Barneveld PRIJSLIJST inhoud Opties bij de verschillende prothesewerkstukken 3 Vanaf prijzen prothese BASIC-uitvoering 3 Vanaf Prothese op implantaten 3 Vanaf prijzen 3 Specificaties van de A-, B-, C- en frameprothese

Nadere informatie

Patiënt tarieven 2018 Excent Tandtechniek

Patiënt tarieven 2018 Excent Tandtechniek www.excent.eu Patiënt tarieven 2018 Excent Tandtechniek Excent ondersteunt de tandheelkundig behandelaar met als doel mensen gelukkig te maken, door zelfvertrouwen te geven met een functionele, esthetische

Nadere informatie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn Elektriciens : installatie en distributie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn Elektriciens : installatie en distributie Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn 1490100 Elektriciens : installatie en distributie Collectieve arbeidsovereenkomst van 23 juni 2009 Tot vaststelling

Nadere informatie

--------------------------

-------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 107 VAN 28 MAART 2013 BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN BEPAALDE STELSELS VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 29 januari 1998 tot goedkeuring van het stagereglement van het Beroepsinstituut van Boekhouders

Koninklijk besluit van 29 januari 1998 tot goedkeuring van het stagereglement van het Beroepsinstituut van Boekhouders Koninklijk besluit van 29 januari 1998 tot goedkeuring van het stagereglement van het Beroepsinstituut van Boekhouders Bron : Koninklijk besluit van 29 januari 1998 tot goedkeuring van het stagereglement

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290105 Nederlandstalige organisaties voor socio-professionele inschakeling in Brussel Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

STAGEREGLEMENT KONINKLIJK BESLUIT VAN 13 MEI 1965 TOT GOEDKEURING VAN HET DOOR DE NATIONALE RAAD VAN DE ORDE DER ARCHITECTEN VASTGESTELD

STAGEREGLEMENT KONINKLIJK BESLUIT VAN 13 MEI 1965 TOT GOEDKEURING VAN HET DOOR DE NATIONALE RAAD VAN DE ORDE DER ARCHITECTEN VASTGESTELD KONINKLIJK BESLUIT VAN 13 MEI 1965 TOT GOEDKEURING VAN HET DOOR DE NATIONALE RAAD VAN DE ORDE DER ARCHITECTEN VASTGESTELD - OVERZICHT Toepassingsveld Inschrijving op de lijst van de stagiairs Organisatie

Nadere informatie

Federale en bicommunautaire Socio-culturele organisaties. Overwerk... 2 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 2 Vevoerkosten...

Federale en bicommunautaire Socio-culturele organisaties. Overwerk... 2 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 2 Vevoerkosten... Paritair Comité voor de socio-culturele sector 3290300 Federale en bicommunautaire Socio-culturele organisaties Overwerk... 2 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 2 Vevoerkosten... 3 De hierna

Nadere informatie

11 MEI 2003. - Wet tot bescherming van de titel en van het beroep van landmeter-expert.

11 MEI 2003. - Wet tot bescherming van de titel en van het beroep van landmeter-expert. 11 MEI 2003. - Wet tot bescherming van de titel en van het beroep van landmeter-expert. HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling. Art. 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.

Nadere informatie

Coordinatie--MB-31-01-2008--Lijst-van-opleidingstitels--VERLOSKUNDIGE--EU-lidsaten

Coordinatie--MB-31-01-2008--Lijst-van-opleidingstitels--VERLOSKUNDIGE--EU-lidsaten 31 JANUARI 2008. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de lijst van opleidingstitels van verloskundige afgeleverd door de lidstaten van de Europese Unie BS 25/04/2008 gdp 1 / 16 Artikel 1. Onder

Nadere informatie

Wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars (B.S. 9.III.1978) (gecoördineerd tot 3 juni 2007)

Wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars (B.S. 9.III.1978) (gecoördineerd tot 3 juni 2007) Wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars (B.S. 9.III.1978) (gecoördineerd tot 3 juni 2007) Gewijzigd bij: Wet van 15 mei 2007 tot verbetering van het sociaal

Nadere informatie

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Waalse Gewest

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Waalse Gewest Paritair Comité voor de socio-culturele sector 3290220 Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest Waalse Gewest Overwerk... 2 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon

Nadere informatie

Diensten voor bloed van het Rode kruis van België

Diensten voor bloed van het Rode kruis van België Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en diensten 3300009 - Diensten voor bloed van het Rode kruis van België Berekening van de anciënniteit bij de indienstneming... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Thuisverpleging

Thuisverpleging Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300004 Thuisverpleging Collectieve arbeidsovereenkomst van 7 december 2000 Harmonisatie van de baremieke weddeschalen voor het personeel van

Nadere informatie

1) Stoffen, moleculen en atomen

1) Stoffen, moleculen en atomen Herhaling leerstof klas 3 1) Stoffen, moleculen en atomen Scheikundigen houden zich bezig met stoffen. Betekenissen van stof zijn onder andere: - Het materiaal waar kleding van gemaakt is; - Fijne vuildeeltjes;

Nadere informatie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en electrische bouw verwant zijn. 1490200 Koetswerk

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en electrische bouw verwant zijn. 1490200 Koetswerk Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en electrische bouw verwant zijn 1490200 Koetswerk Beroepenclassificatie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 14 maart 1991 (27.440)...

Nadere informatie

5 Formules en reactievergelijkingen

5 Formules en reactievergelijkingen 5 Formules en reactievergelijkingen Stoffen bestaan uit moleculen en moleculen uit atomen (5.1) Stoffen bestaan uit moleculen. Een zuivere stof bestaat uit één soort moleculen. Een molecuul is een groepje

Nadere informatie

Rusthuizen voor bejaarden, Rust- en verzorgingstehuizen, Dagverzorgingscentra voor bejaarden, Dagcentra voor bejaarden

Rusthuizen voor bejaarden, Rust- en verzorgingstehuizen, Dagverzorgingscentra voor bejaarden, Dagcentra voor bejaarden Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300002 Rusthuizen voor bejaarden, Rust- en verzorgingstehuizen, Dagverzorgingscentra voor bejaarden, Dagcentra voor bejaarden Vaststelling van

Nadere informatie

17 JUNI Ministerieel besluit tot vaststelling van de functie van logistiek assistent (1) De Minister van Volksgezondheid, Gelet op de wet van

17 JUNI Ministerieel besluit tot vaststelling van de functie van logistiek assistent (1) De Minister van Volksgezondheid, Gelet op de wet van 17 JUNI 1997. Ministerieel besluit tot vaststelling van de functie van logistiek assistent (1) De Minister van Volksgezondheid, Gelet op de wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale

Nadere informatie

Deel 1 : Mechanica. 2 de jaar 2 de graad (2uur) Inhoudstafel. - a -

Deel 1 : Mechanica. 2 de jaar 2 de graad (2uur) Inhoudstafel. - a - - a - Deel 1 : Mechanica Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoodstuk 3: Hoodstuk 4: Inleiding grootheden en eenheden Gebruik voorvoegsels... Wetenschappelijke notatie... Lengtematen, oppervlaktematen en inhoudsmaten...

Nadere informatie

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid artikel 15;

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid artikel 15; SCSZ/06/025 1 BERAADSLAGING NR. 06/010 VAN 14 FEBRUARI 2006 MET BETREKKING TOT DE RAADPLEGING VAN HET PERSONEELSBESTAND DOOR DE DIENST ONDERNEMINGSLOKETTEN VAN DE ALGEMENE DIRECTIE KMO-BELEID VAN DE FEDERALE

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1.1 t/m 1.4

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1.1 t/m 1.4 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1.1 t/m 1.4 Samenvatting door een scholier 1714 woorden 3 oktober 2010 6 10 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie 1.1 Scheikunde Bron 1 scheikunde Door

Nadere informatie

0,8 = m / 350 1 = m / 650

0,8 = m / 350 1 = m / 650 EXTRA De dichtheid van een mengsel 39 a 1L = 1000 ml 1% is dus 10 ml 35% is dan 350 ml Zo kan het ook: (1000 / 100) x 35 = 350 ml alcohol (en dus 1000-350 = 650 ml water) b alcohol water m =? V = 350 cm

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 oktober 2011, gewijzigd bij collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 2012

Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 oktober 2011, gewijzigd bij collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 2012 Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 oktober 2011, gewijzigd bij collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 2012 BEROEPENCLASSIFICATIE In uitvoering van artikel 19 van het nationaal akkoord 2011-2012

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren. 2020100 Middelgrote levensmiddelenbedrijven

Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren. 2020100 Middelgrote levensmiddelenbedrijven Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren 2020100 Middelgrote levensmiddelenbedrijven Collectieve arbeidsovereenkomst van 04 juli 2002 (64.133), gewijzigd door de collectieve

Nadere informatie

EN VERANDERING VAN GRAAD. NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER Brussel, 3 december BELGISCHE SPOORWEGEN Directie van het Personeel en de Sociale Diensten

EN VERANDERING VAN GRAAD. NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER Brussel, 3 december BELGISCHE SPOORWEGEN Directie van het Personeel en de Sociale Diensten TITEL II. Deel IlI. HOOFDSTUK I. GRAADBEVORDERING EN VERANDERING VAN GRAAD. Toegangsvoorwaarden. WERKLIEDENPERSONEEL. 361 - BANKWERKER-GIETSCHALENMAKER. NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER Brussel, 3 december 1969.

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarden worden gebracht Terugwinning van metalen

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarden worden gebracht Terugwinning van metalen Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarden worden gebracht 1420100 Terugwinning van metalen Overgang naar contract van onbepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

12 DECEMBER Wet tot vaststelling van de arbeidsduur. van de geneesheren, de tandartsen, de dierenartsen,

12 DECEMBER Wet tot vaststelling van de arbeidsduur. van de geneesheren, de tandartsen, de dierenartsen, 12 DECEMBER 2010. - Wet tot vaststelling van de arbeidsduur van de geneesheren, de tandartsen, de dierenartsen, kandidaat-geneesheren in opleiding, kandidaat-tandartsen in opleiding en studenten-stagiairs

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 juni 2011, gesloten in het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de vervoerkosten

Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 juni 2011, gesloten in het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de vervoerkosten 1/9 Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 juni 2011, gesloten in het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de vervoerkosten Artikel 1. TITEL I TOEPASSINGSGEBIED Deze collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Diensten voor bloed van het Rode kruis van België

Diensten voor bloed van het Rode kruis van België Paritair Comité voor de gezondheidsdiensten 3300009 - Diensten voor bloed van het Rode kruis van België Collectieve arbeidsovereenkomst van 1 juli 1975 (4103)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 7

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties Samenvatting door F. 1622 woorden 22 mei 2015 6,1 40 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Paragraaf 1 Gloeien, smelten en verdampen Als je

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 17 TRICIES -----------------------------------------------------------------------------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 17 TRICIES ----------------------------------------------------------------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 17 TRICIES ----------------------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 19 december 2006 ----------------------------------------------------

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting door K. 1077 woorden 22 maart 2016 6,1 9 keer beoordeeld Vak Scheikunde Impact 3 vwo Scheikunde hoofdstuk 1 + 2 Paragraaf 1: Stoffen bijv. Glas en hout,

Nadere informatie

1250200 Zagerijen en aanverwante nijverheden

1250200 Zagerijen en aanverwante nijverheden Paritair Comité voor de houtnijverheid 1250200 Zagerijen en aanverwante nijverheden Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009(94.284)... 2 Ploegenarbeid... 3 Collectieve

Nadere informatie

Metrologische Reglementering

Metrologische Reglementering K_85092C.DOC - 2000-01-17 MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN Bestuur Kwaliteit en Veiligheid Afdeling Metrologie Metrologische Dienst Metrologische Reglementering Koninklijk besluit van 2 september 1985

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 Samenvatting door Maas 1255 woorden 26 mei 2017 6,4 19 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Scheikunde Paragraaf 2 Veiligheidsregels laboratorium : 1. 2. 3. 4.

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN DE VIERDE VAKANTIEWEEK, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 827 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 en de Wet rijonderricht motorrijtuigen 1993 ter implementatie van richtlijn nr. 2003/59/EG (vakbekwaamheid

Nadere informatie

BS 05/03/2018. In voege vanaf 05/03/2018, tenzij anders bepaald (cf. art. 9)

BS 05/03/2018. In voege vanaf 05/03/2018, tenzij anders bepaald (cf. art. 9) 28 FEBRUARI 2018. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de regels voor de medische verkiezingen zoals bedoeld in artikel 211, 1, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige

Nadere informatie

9 JANUARI Koninklijk besluit betreffende de biobanken

9 JANUARI Koninklijk besluit betreffende de biobanken 9 JANUARI 2018. - Koninklijk besluit betreffende de biobanken BS 05/02/2018 Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : 1 "de wet" : de wet van 19 december 2008 betreffende het

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN DE VIERDE VAKANTIEWEEK, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN

Nadere informatie

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III EERSTE TECHNICUS-ELEKTROMECANICIEN

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III EERSTE TECHNICUS-ELEKTROMECANICIEN TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN Specialiteiten : ineenzetten machinale bewerking mechanische en metallografische proeven voertuigen en installaties werkplaatsen I DEEL

Nadere informatie

Hebben de navolgende interprofessionele organisaties van werkgevers en werknemers

Hebben de navolgende interprofessionele organisaties van werkgevers en werknemers COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19/9 VAN 23 APRIL 2019 BETREFFENDE DE FINANCIËLE BIJDRAGE VAN DE WERKGEVERS IN DE PRIJS VAN HET EMEENSCHAPPELIJK OPENBAAR VERVOER VAN DE WERKNEMERS, GEWIJZIGD DOOR DE

Nadere informatie

Advies van 10 maart 2014 met betrekking tot de wijziging van het koninklijk besluit van 22 november 1990

Advies van 10 maart 2014 met betrekking tot de wijziging van het koninklijk besluit van 22 november 1990 Advies van 10 maart 2014 met betrekking tot de wijziging van het koninklijk besluit van 22 november 1990 betreffende de diploma's van de kandidaat-accountants en de kandidaat-belastingconsulenten Ontwerp

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017 A D V I E S Nr. 2.051 ------------------------------ Zitting van dinsdag 26 september 2017 ---------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van een aantal

Nadere informatie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn Elektriciens : installatie en distributie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn Elektriciens : installatie en distributie Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn 1490100 Elektriciens : installatie en distributie Ploegenpremie en premie voor nachtarbeid... 1 Anciënniteitstoeslag...

Nadere informatie

Publicatie KB omtrent zorgkundige

Publicatie KB omtrent zorgkundige Publicatie KB omtrent zorgkundige Op 3 februari 2006 verscheen in het Staatsblad het KB van 12 januari 2006 omtrent de verpleegkundige activiteiten die zorgkundigen mogen uitvoeren en de voorwaarden waaronder

Nadere informatie

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin Titel 10 AUGUSTUS 1998. - Koninklijk besluit tot invoering van een recht op loopbaanonderbreking voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezinsof familielid. (NOTA : Raadpleging van vroegere versies

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 107 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 27/07/2016. De Minister van Leefmilieu beslist:

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 27/07/2016. De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 27/07/2016 De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het biocide: P3-hypochloran SM is toegelaten in overeenstemming met het artikel

Nadere informatie

TOEGANG TOT BEROEP VAN BOEKHOUDER OF BOEKHOUDER-FISCALIST DOOR EEN ONDERDAAN VAN EEN ANDERE LIDSTAAT VAN DE EUROPSESE UNIE 2. Richtlijn 2005/36/EU

TOEGANG TOT BEROEP VAN BOEKHOUDER OF BOEKHOUDER-FISCALIST DOOR EEN ONDERDAAN VAN EEN ANDERE LIDSTAAT VAN DE EUROPSESE UNIE 2. Richtlijn 2005/36/EU BEROEPSINSTITUUT VAN ERKENDE BOEKHOUDERS EN FISCALISTEN (Wet van 22 april 1999 1 ) Legrandlaan, 45-1050 BRUSSEL Tel.: 02/626.03.80 - Fax : 02/626.03.90 E-MAIL : INFO@BIBF.BE - URL : HTTP://WWW.BIBF.BE

Nadere informatie

Coordinatie--MB Lijst-van-opleidingstitels--TANDARTS--EU-lidsaten

Coordinatie--MB Lijst-van-opleidingstitels--TANDARTS--EU-lidsaten 31 JANUARI 2008. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de lijst van opleidingstitels van tandarts afgeleverd door de lidstaten van de Europese Unie BS 25/04/2008 gdp 1 / 10 Artikel 1. Onder voorbehoud

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 OCTIES VAN 20 FEBRUARI 2009 BETREFFENDE DE FINANCIËLE BIJDRAGE VAN DE WERKGEVERS IN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 OCTIES VAN 20 FEBRUARI 2009 BETREFFENDE DE FINANCIËLE BIJDRAGE VAN DE WERKGEVERS IN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 OCTIES VAN 20 FEBRUARI 2009 BETREFFENDE DE FINANCIËLE BIJDRAGE VAN DE WERKGEVERS IN DE PRIJS VAN HET VERVOER VAN DE WERKNEMERS -------------------- Gelet op de wet

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 15 februari 2005 betreffende de uitoefening van het beroep van erkend boekhouder en erkend boekhouder-fiscalist in het kader van een rechtspersoon Bron : Koninklijk besluit van 15

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 20 januari 2003 betreffende het programma, de voorwaarden en de examenjury voor het praktisch bekwaamheidsexamen van de erkende boekhouders en erkende boekhouders-fiscalisten Bron

Nadere informatie

Revalidatiecentra

Revalidatiecentra Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300003 Revalidatiecentra Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 oktober 2003 (69.047)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 26 januari 2009

Nadere informatie

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III GESPECIALISEERD BEDIENDE MACHINALE BEWERKING

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III GESPECIALISEERD BEDIENDE MACHINALE BEWERKING TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III GESPECIALISEERD BEDIENDE MACHINALE BEWERKING A. WERKZAAMHEDEN Instellen, bedienen, vooraf regelen en eventueel programmeren

Nadere informatie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn Elektriciens : installatie en distributie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn Elektriciens : installatie en distributie Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn 1490100 Elektriciens : installatie en distributie Ploegenpremie en premie voor nachtarbeid... 1 Anciënniteitstoeslag...

Nadere informatie