Eerste Hulp bij Lastige Vragen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eerste Hulp bij Lastige Vragen"

Transcriptie

1 Eerste Hulp bij Lastige Vragen Vragen & antwoorden

2 ARGUMENTENBOEK MAAK VAN DE NUL EEN PUNT 2/8 1 Algemeen Dat lukt toch nooit, nul is niet haalbaar We willen met Maak van de Nul een Punt (#mvd01.) aangeven dat we het vanzelfsprekend vinden te streven naar nul vermijdbare ongevallen en we het tij van de hoge ongevalscijfers kunnen keren als ieder zijn/haar verantwoordelijkheid neemt. Dat is niet iets van de overheid en politie alléén. We willen ook aangeven dat het heel belangrijk is om met alle betrokken partijen toe te werken naar een veiliger verkeer, waarbij we vermijdbare ongelukken voorkomen. Dat bespaart niet alléén heel veel leed, maar ook veel kosten (circa 13 miljard per jaar aan immateriële kosten, schade, inzet hulpdiensten, productiekosten, medische kosten en kosten van files). We willen dat echt stevig inzetten; een beweging naar nul vermijdbare verkeersslachtoffers. De cultuur en de sociale norm moeten veranderen: we willen vermijdbare ongevallen daadwerkelijk vermijden! Dat regelen we niet van vandaag op morgen (het is een langetermijn-ambitie), toch willen we er voor gaan en alle beschikbare kennis en middelen inzetten. Daarbij hebben we iedereen nodig: de burger, de ondernemer, onderwijs en overheden. Ieders inbreng is cruciaal om samen te komen tot nul slachtoffers. We hebben de laatste jaren in Zuid-Holland 70 of meer verkeersdoden per jaar. Daarnaast is het aantal ziekenhuisgewonden in deze provincie de laatste jaren gemiddeld ruim 3.000, dus 100 schoolklassen, gemiddeld 8 personen per dag, iedere dag. Het zal je vriendin, collega, sportmaatje of jijzelf maar zijn die bij een verkeersongeluk is betrokken. Elk verkeersslachtoffer is er één te veel! Handhaving, dat werkt! Natuurlijk is handhaving belangrijk in situaties waar andere activiteiten en maatregelen niet afdoende zijn. Maar met alleen handhaving redden we het zeker niet. En ook niet met alleen maar verbeteringen aan de infrastructuur of alleen communicatie of verkeerseducatie. Het gaat om een totaalpakket. Het is een én-én verhaal. Handhaving werkt het beste in combinatie met voorlichting en verkeerseducatie. Het ligt aan anderen, zoals Mooi, dat jij je blijkbaar altijd veilig gedraagt! Wat kunnen andere mensen van jou leren? Het gedrag is vaak onbewust Rijdt iemand onbewust in de bebouwde kom 80 km per uur? Rijdt iemand onbewust zonder licht op een landweg buiten de bebouwde kom? Niemand rijdt bewust een ander in de kreukels. Het gaat er vooral om mensen bewust te maken van de mogelijke gevolgen van hun gedrag. Voor zichzelf en voor anderen. En om de sociale norm zo bij te buigen, dat het een gewoonte wordt om je veilig te gedragen. t Gaat toch al beter? Dat is maar zeer de vraag. Het jaarlijkse aantal verkeersdoden stijgt sinds 2015 weer. Het aantal ernstig verkeersgewonden neemt al langere tijd toe en steeg de afgelopen tien jaar met gemiddeld 3% per jaar. Er vallen dus nog steeds veel te veel slachtoffers. Elk ongeval is er één te veel. Een vernieuwende aanpak is daarom heel hard nodig.

3 ARGUMENTENBOEK MAAK VAN DE NUL EEN PUNT 3/8 Ook wordt de impact van ongevallen onderschat. Neem als voorbeeld: een kind krijgt een verkeersongeval en zit niet meer naast jouw kind in de klas. Hoeveel beter gaat het op dat moment? Hoe vaak gaat een directeur van een school naar een begrafenis van een verongelukte leerling zonder voor zichzelf te bepalen: dit wil ik niet meer! Hoezo alleen in Zuid- Holland? Samenwerken op weg naar nul is een internationaal bekend concept: Visio Zero is in Zweden ontstaan en heeft de weg naar diverse landen gevonden (bijvoorbeeld US, Canada, België). Een aantal provincies in Nederland hanteert hetzelfde of een vergelijkbaar motto. Zeeland had al in 2008 een manifest, waarin alle in het ROVZ samenwerkende partners achter de missie geen vermijdbare ernstige verkeersslachtoffers in Zeeland gingen staan. Limburg is zeer actief, introduceerde het motto MVD01. en draagt dit actief uit. Noord-Brabant heeft het vertaald naar het motto Nul Verkeersdoden Brabant en voert onder die vlag al jaren campagne. Drenthe werkt onder de noemer Samen op weg richting nul. Kortom: de nul-strategieën worden breed omarmd. Noot: daarom dus geen Zuid-Holland in de kernboodschap. Ik heb er geen geld voor Burgers: je kunt ook veel veranderen zonder dat het ook maar iets kost. In het donker je fietsverlichting aanzetten, je autogordels gebruiken, voor rood licht stoppen, je aan de snelheidslimiet houden, geen social media gebruiken onderweg, niet met vijven naast elkaar fietsen en ga zo maar door. Het gaat inderdaad over een attitude. Rijd jij stapvoets in jouw eigen buurt? Wat kost dat eigenlijk behalve discipline en moeite? En wat bereik je ermee? En geef je het goede voorbeeld aan je kinderen? Ondernemers: ook voor ondernemingen liggen er besparingen voor het oprapen. In de eerste plaats minder ongevallen met bijhorende kosten aan mens en goederen, aan vertragingen door files (bij 20% van de files is een ongeval de oorzaak). Daarnaast leidt beter verkeersgedrag en het werken daaraan binnen het bedrijf tot minder brandstofgebruik, tot minder CO2-uitstoot, een beter imago en minder verzuim. Regel maar strengere regels De huidige verkeersregels zijn prima. Maar nog belangrijker is de eigen verantwoordelijkheid; wat kan ik er zelf aan doen. Naast de verkeersregels zou je moeten inzetten op basisregels voor eigen gedrag, los van het feit of zaken specifiek worden verboden of niet, gewoonweg omdat het om je eigen veiligheid gaat en die van anderen. Op rijkswegen mag je vaak 130 rijden. maar het hoeft niet, zeker als de omstandigheden het niet toelaten, denk aan drukte, mist, hevige regen of sneeuwval. Zes basisregels zouden kunnen zijn: laat je niet afleiden en concentreer je op de weg; houd rechts; gun de ander de voorrang; pas je snelheid aan, aan de omstandigheden; geen druppel alcohol en geen andere rijvaardigheid beïnvloedende middelen als je rijdt; laat je zien en laat zien wat je doet.

4 ARGUMENTENBOEK MAAK VAN DE NUL EEN PUNT 4/8 Niemand trekt zich er toch iets van aan Kan simpel met feiten worden ontkracht. Kijk bijvoorbeeld maar naar de BOB-campagne. Misschien herinnert u zich het nog wel dat het vroeger (jaren 70-80?) geaccepteerd werd dat iemand met alcohol op als bestuurder in de auto stapte. Door de BOB campagne zien we dat dit niet meer geaccepteerd is en het gedrag is veranderd. 2 Onderwijs SCHOOL op SEEF is veel te veel werk voor een school We weten het, er ligt veel op het bordje van scholen. Juist daarom is SCHOOL op SEEF ontwikkeld om het voor scholen zo makkelijk mogelijk te maken. Met de beschikbare lessen en materialen kunt u eenvoudig aan de slag, en u wordt daarbij op weg geholpen door professionele verkeersleerkrachten. Als gemeente zijn wij alert op de veilige inrichting van de schoolomgeving. We maken graag een deal met u, waarbij wij die verantwoordelijkheid blijven nemen en u de verkeerseducatie en communicatie met de ouders oppakt. Samen sterk! We doen al aan SCHOOL op SEEF Dat is mooi. U laat zien de ontwikkeling van uw leerlingen tot veilige en zo zelfstandig mogelijke weggebruikers serieus te nemen. We blijven u hierbij graag ondersteunen, en willen daarbij graag m.n. ook de ouders steeds meer betrekken. Ouders zijn verantwoordelijk Natuurlijk hebben ouders een grote verantwoordelijkheid! Maar niet alleen zij! Verkeersveiligheid maakt onderdeel uit van de opleiding tot goedburgerschap: helpen kinderen eigen verantwoordelijkheid te nemen. Verkeerseducatie is een taak van het onderwijs en ouders. Via het onderwijs kunnen ook de ouders bewust gemaakt worden. TotallyTraffic is teveel werk voor een school We weten het, er ligt veel op het bordje van scholen. Juist daarom is TotallyTraffic ontwikkeld om het voor scholen zo makkelijk mogelijk te maken. Er zijn eigentijdse, professionele gastlessen en eenvoudige doe-het-zelflessen voor alle leerjaren. Verkeersveiligheid is een heel belangrijk punt, juist voor middelbare scholieren. Op vrijwel elke school worden een of meer leerlingen slachtoffer van een verkeersongeluk, en u kunt meewerken om dit te helpen voorkomen. Als gemeente zijn wij alert op de veilige inrichting van de schoolomgeving. We maken graag een deal met u, waarbij wij die verantwoordelijkheid blijven nemen en u de verkeerseducatie en communicatie met de ouders oppakt. Samen sterk voor een belangrijk doel! We doen al mee aan TotallyTraffic Dat is heel mooi en daar zijn we blij mee. De verkeersveiligheid van middelbare scholieren is een belangrijke zorg, er raken nog teveel jongeren betrokken bij ongevallen, vaak mede door hun eigen gedrag. We nodigen u van harte uit zich te (blijven) verbinden aan het programma en zo met ons een punt te maken van nul vermijdbare slachtoffers in de leeftijdsgroep van uw leerlingen.

5 ARGUMENTENBOEK MAAK VAN DE NUL EEN PUNT 5/8 3 Omgeving Maatschappelijke organisaties We zijn toch al actief? We waarderen uw kennis, inbreng en netwerk. We werken heel graag met u samen aan de gezamenlijke ambitie het aantal vermijdbare ongevallen op termijn terug te brengen naar nul. We nodigen u van harte uit samen met ons onder een noemer te werken aan de ambitie. Wegomgeving De infrastructuur deugt niet (teveel paaltjes, slecht strooien bij gladheid, onoverzichtelijke inrichting, er moet een zebra komen, etc.) We kijken als gemeente zorgvuldig naar de inrichting. Het blijft echter een gegeven dat weggebruikers met hun eigen gedrag, door alert te zijn en defensief gebruik te maken van de weg, zelf veel kunnen bijdragen aan de veiligheid. Bij 90% van de ongevallen is gedrag een factor! Ouderen Het is te druk op de weg, te onveilig. Op veel plekken is het inderdaad druk. Er zijn diverse activiteiten en middelen waarmee u uw eigen vaardigheden en kennis op peil kunt houden (fietsactiviteiten, e-bike cursussen, rijvaardigheidsritten voor ouderen, online trainingen). 4 Overheden De overheid doet het nooit goed Er gaat heel veel goed, en je kunt het ook niet altijd voor iedereen goed doen. Het is belangrijk verantwoordelijkheden te delen: de overheid kan faciliteren maar hoeft niet alles te doen/regelen. Ouders maken het zelf onveilig De onveiligheid van schoolomgevingen en routes door gedrag van ouders zelf is een berucht fenomeen. Dit neemt de verantwoordelijkheid van gemeenten niet weg: juist reden hier iets aan te doen. In overleg gaan en in samenwerking zoeken naar oplossingen: de gemeente optimaliseert de inrichting, de ouders gedragen zich ernaar. Overheid kan een rol spelen in bewustwording bij ouders. Binnen SCHOOL op SEEF zijn er al veel middelen, en dat wordt de komende tijd alleen maar meer, gezien de prioriteit bij dit onderwerp. De overheid krijgt altijd de schuld en moet het altijd met inframaatregelen oplossen Maak van de nul een punt nodigt iedereen uit mee te doen. De overheid heeft een rol, maar ook ondernemers, scholen, verenigingen, clubs, maatschappelijke en publieke organisaties en weggebruikers zelf! Iedereen kan en moet bijdragen.

6 ARGUMENTENBOEK MAAK VAN DE NUL EEN PUNT 6/8 Ze handhaven niet, er is minder blauw op straat Er wordt gewerkt aan het verhogen van de handhavingsinspanningen, want dat is inderdaad belangrijk als sluitstuk. Maar we moeten uit de kip-ei discussie van goed inrichten vs. handhaven. Dus: samenwerken: politie en wegbeheerders en maatschappelijke organisaties en weggebruikers zelf. De overheid heeft een rol in beïnvloeden gedrag via infra, faciliteren educatie en meewerken aan positieve communicatie. Gladheidsbestrijding en informatie bij wegwerkzaamheden schieten tekort Er is veel te zeggen over infrastructurele maatregelen, gladheidsbestrijding, etc. Daaraan moet de overheid inderdaad aandacht geven. Maar we moeten meer doen: we nodigen u uit mee te doen. Want alleen als iedereen zich inzet gaan we op weg naar het einddoel: nul vermijdbare slachtoffers. Waarom zoveel aandacht voor verkeersveiligheid? Er zijn belangrijkere zaken! Met 70 of meer doden, duizenden ernstig gewonden per jaar in ZH en de grote economische schade is de argumentatie duidelijk: dat willen en kunnen we niet accepteren. 5 Ondernemers Meer aan wegen doen, snelheid <-> bereikbaarheid Moeten we blijven doen, maar daarmee redden we het niet. Het is een én-én verhaal. Hoe minder obstakels er in de infrastructuur zijn, des te prettiger voor de verkeersdeelnemer, maar die moet wél zijn gedrag aanpassen om ook de nieuwe wegen veilig te houden. Gewone automobilist moet beter opletten (i.v.m. transport) Is waar, die is nét zo verantwoordelijk als u! De impact van een ongeval of pech van een vrachtwagen is wel veel groter dan die van een personenwagen. Geen tijd Het hoeft helemaal niet zo veel tijd te kosten (want er zijn faciliteiten en ondersteuning voor de bedrijven). Wat zou je kunnen doen, wat niet zo veel tijd kost? Elke bijdrage groot of klein is welkom. Het kan uw bedrijf ook veel opleveren. Doordat er geen mensen uitvallen als gevolg van een ongeluk (als slachtoffer/veroorzaker), door een (nog) beter imago, door het ontwikkelen van nieuwe producten die bijdragen aan de verkeersveiligheid etc. Correct verkeersgedrag: een kleine moeite, dat kost geen tijd! En let op: als we met elkaar het verkeer veiliger maken, dan besparen we daar heel veel tijd. 20% van de files wordt namelijk veroorzaakt door ongevallen. Geen noodzaak Wat is noodzaak? In Nederland komen bijna iedere dag 2 mensen nooit meer thuis. Alleen in Zuid-Holland al lopen gemiddeld bijna 10 mensen per dag letsel op. Het gaat om je medemens, je collega, je klant, je leverancier. Het kan ook jou treffen of iemand uit je directe omgeving.

7 ARGUMENTENBOEK MAAK VAN DE NUL EEN PUNT 7/8 Geen invloed op Zeker wel. Ook voor uw organisatie zijn mensen elke dag onderweg. Voor woon-werkverkeer, onderweg naar klanten of om zaken te bezorgen aan uw organisatie. Door aandacht te geven aan het onderwerp, maken we elkaar bewust van de risico s en kun je aan de slag met de zaken die voor jullie kunnen helpen met meer veiligheid op de weg. Is politietaak De politie zorgt voor controle en geeft boetes aan weggebruikers die het te bont maken. Verkeersveiligheid is een taak, liever gezegd: een uitdaging, voor ons allemaal. Voor rijk, provincie, gemeenten, Veilig Verkeer Nederland, politie, ondernemers, onderwijs en burgers. Mijn medewerkers reizen al veilig Weet u echt welke risico s medewerkers onderweg tegenkomen? U kunt een keer iemand laten meekijken of het gesprek er met elkaar over aangaan. Met een kleine inzet kan het misschien toch beter. 6 Feiten en cijfers ongevallen en oorzaken Algemeen Bij 90% van de ongevallen speelt gedrag een rol. Ongevallen zijn de oorzaak van 20% van de files. Het aantal ernstig verkeersgewonden neemt al langere tijd toe en steeg de afgelopen tien jaar met gemiddeld 3% per jaar (bron: SWOV). In Zuid-Holland vielen de afgelopen jaren volgens de meest betrouwbare schattingen tussen en ernstig verkeersgewonden per jaar (bron: SWOV). Het aantal doden liet tot 2015 een dalende trend zien. Sindsdien stijgt het aantal verkeersdoden jaarlijks weer, tot 629 in Van deze 629 viel 13 procent in de avondspits en 7 procent in de ochtendspits (bron: CBS). In Zuid-Holland vielen er in 2015, 88 doden en in 2016, 70 (bron: CBS). Kinderen in het verkeer Tussen 2012 en 2016 waren er landelijk gemiddeld 15 verkeersdoden per jaar in de leeftijd 0-14 jaar. Van alle basisschoolkinderen woont 89,7% op loopafstand (1 km) van school en 97% op fietsafstand (2 km). Toch wordt 1 op de 3 basisschoolkinderen met de auto naar school gebracht (bron: CROW-KPVV). Daar moet verandering in komen, want zelfstandige verkeerservaring is belangrijk voor het ontwikkelen van verkeersveilig gedrag. Elk jaar komen er kinderen tussen de 1 en 6 jaar met hun voet tussen de spaken en 1 op de 3 gevallen loopt daarbij een botbreuk op (bron: veiligheid.nl).

8 ARGUMENTENBOEK MAAK VAN DE NUL EEN PUNT 8/8 Snelheid Bij ongeveer 1 op de 3 dodelijke verkeersongelukken speelt te hoge snelheid een doorslaggevende rol; Als iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt, hebben we in Nederland 25 tot 30% minder letselslachtoffers; Snelheidsovertredingen tot km boven de limieten van 30 en 50 km per uur kosten binnen de bebouwde kom jaarlijks circa 10 voetgangers en fietsers het leven; zo n 200 mensen worden daardoor zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen; bij 50 km per uur komt de klap overeen met een val van de derde verdieping. De helft van de voetgangers overleeft dat niet. Bij 80 km per uur overlijdt 90%. (bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu) Bij regenachtig weer is de remweg nóg een stuk langer, houd daar dus rekening mee. Afleiding Geschat wordt dat er in Nederland jaarlijks ten minste enige tientallen dodelijke slachtoffers vallen ten gevolge van smartphonegebruik achter het stuur van de auto, met een bovengrens van ruim honderd. (SWOV) 1 op de 4 jonge fietsers (12-21 jaar) zegt tijdens het fietsen regelmatig tot heel vaak sociale media berichten te lezen en 1 op de 5 schrijft regelmatig tot heel vaak berichten. Zo n 10% bekijkt regelmatig Youtube-filmpjes op de fiets. (bron: NIPO). Daarom is het niet zo vreemd dat bij 1 op de 5 fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is, smartphone-gebruik een rol speelt. Bij 3 à 4% van de letselongevallen onder fietsers ging gebruik van de mobiele telefoon aan het ongeluk vooraf. Weekendnachten Van de autopassagiers die in weekendnachten in het verkeer omkomen, zit ruim 40% in auto s met jonge mannen (18-24 jaar) achter het stuur (bron: SWOV) Alcoholgebruik en verkeer In 2015 zijn er in Nederland naar schatting 75 tot 140 mensen in het verkeer omgekomen ten gevolge van alcohol achter het stuur (bron: SWOV). Fietsverlichting 91% van de jongeren van jaar vindt fietsverlichting belangrijk, maar slechts 50% van de jongeren heeft daadwerkelijk een goed werkend voor- en achterlicht in de praktijk. (bron: Fietsberaad).

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Meer doden onder fietsers, minder onder motorrijders. Meeste verkeersdoden onder twintigers

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Meer doden onder fietsers, minder onder motorrijders. Meeste verkeersdoden onder twintigers Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB07-031 23 april 2007 10.00 uur Sterke stijging verkeersdoden onder fietsers In 2006 kwamen 811 mensen in het Nederlandse verkeer om. Dit zijn er 6 minder

Nadere informatie

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN Activiteiten voor het middelbaar beroepsonderwijs, schooljaar 2018-2019 Kosteloos verkeerseducatie op uw school VERKEERSEDUCATIE IN HET MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS

Nadere informatie

Verkeersslachtoffers onder jongeren. Dia 1

Verkeersslachtoffers onder jongeren. Dia 1 Verkeersslachtoffers onder jongeren Dia 1 Inhoud 1. Problematiek 2. Oorzaken 3. Kenmerken pubers 4. Aandachtspunten maatregelen 5. Maatregelen Dia 2 Problematiek (1) Omvang: in Oost-Nederland vallen jaarlijks

Nadere informatie

Persbericht. Lichte stijging verkeersdoden in Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Lichte stijging verkeersdoden in Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-026 19 april 2012 14.15 uur Lichte stijging verkeersdoden in 2011 661 verkeersdoden in 2011 Stijging bij oudere fietsers Daling bij inzittenden van personenauto

Nadere informatie

Fors minder verkeersdoden in 2013

Fors minder verkeersdoden in 2013 Persbericht PB-025 24-04-2014 09.30 uur Fors minder verkeersdoden in 2013 570 verkeersdoden in 2013; 80 minder dan in 2012 Forse afname bij motorrijders Ook daling bij inzittenden personenauto, fietsers

Nadere informatie

Strategisch Plan Verkeersveiligheid Drenthe actueel

Strategisch Plan Verkeersveiligheid Drenthe actueel Strategisch Plan Verkeersveiligheid Drenthe actueel [Inlegvel] Drenthe anno 2013 De provincie Drenthe en haar partners in het Verkeers- en Vervoersberaad investeren samen veel om de Drentse wegen verkeersveiliger

Nadere informatie

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN Activiteiten voor het middelbaar beroepsonderwijs, schooljaar 2019-2020 Kosteloos verkeerseducatie op uw school VERKEERSEDUCATIE IN HET MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS

Nadere informatie

Veilig onderweg met de e-bike

Veilig onderweg met de e-bike Veilig onderweg met de e-bike Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen? Pas uw snelheid aan Een elektrische fiets is sneller en comfortabeler dan een gewone fiets. Hij gaat echter sneller dan u denkt

Nadere informatie

Doodsoorzaak: VERKEER

Doodsoorzaak: VERKEER Doodsoorzaak: VERKEER V erkeersongevallen zijn wereldwijd de belangrijkste niet aan ziekte gebonden doodsoorzaak. De VN legden zich daarom met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen een stevige ambitie

Nadere informatie

SWOV-Factsheet. Verkeersdoden in Nederland

SWOV-Factsheet. Verkeersdoden in Nederland SWOV-Factsheet Verkeersdoden in Nederland Deze factsheet schetst hoe het aantal verkeersdoden in Nederland zich sinds heeft ontwikkeld. Het aantal verkeersdoden in Nederland vertoont, na een stijging in

Nadere informatie

Is de fietser kwetsbaar?

Is de fietser kwetsbaar? Is de fietser kwetsbaar? Jorrit Harbers Traumachirurg UMCG 19 februari 2014, pag. 2 ACHTERGROND FIETSONGELUKKEN Chirurgen zien een stijging van het aantal letsels door fietsongelukken. De overheid moet

Nadere informatie

Via nieuwe normmens naar inclusiviteit Van nul verkeersslachtoffers een punt maken voor alle verkeersdeelnemers

Via nieuwe normmens naar inclusiviteit Van nul verkeersslachtoffers een punt maken voor alle verkeersdeelnemers Via nieuwe normmens naar inclusiviteit Van nul verkeersslachtoffers een punt maken voor alle verkeersdeelnemers Ragnhild Davidse Den Haag donderdag 1 maart 2018 De Nieuwe Normmens Er is te lang ontworpen

Nadere informatie

Ouderen in het verkeer anno 2012 29-10-2012

Ouderen in het verkeer anno 2012 29-10-2012 Ouderen in het verkeer anno 2012 29-10-2012 ouderen in het verkeer anno 2012 Kerncijfers 2010. Verkeersdoden per jaar: doelstelling 2010-750 (1973 3200 verkeersdoden) 2020-580 Jaar 2002 2003 2004 2005

Nadere informatie

Fact sheet. Verkeersveiligheid in Amsterdam

Fact sheet. Verkeersveiligheid in Amsterdam Fact sheet nummer 7 december 23 Verkeersveiligheid in Amsterdam In 22 vielen in Amsterdam 2.213 slachtoffers in het verkeer. Dit is 14% (372 personen) minder dan het jaar daarvoor. Het aantal verkeersdoden

Nadere informatie

Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw

Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw Er doen heel wat vooroordelen de ronde als het aankomt op vrouwen achter het stuur. Op deze internationale

Nadere informatie

SWOV. Fietsveiligheid: een posi4ef perspec4ef? Feiten, onderzoek, opgaven, een enkel taboe en kansen. Dr. P. (Peter) van der Knaap, directeur SWOV

SWOV. Fietsveiligheid: een posi4ef perspec4ef? Feiten, onderzoek, opgaven, een enkel taboe en kansen. Dr. P. (Peter) van der Knaap, directeur SWOV SWOV Fietsveiligheid: een posi4ef perspec4ef? Feiten, onderzoek, opgaven, een enkel taboe en kansen Dr. P. (Peter) van der Knaap, directeur SWOV SWOV - Ins4tuut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer. Actuele stand van zaken op basis van de politieregistratie

Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer. Actuele stand van zaken op basis van de politieregistratie Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer Actuele stand van zaken op basis van de politieregistratie September 2017 Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer Actuele stand

Nadere informatie

Wat is je functie? (meerdere antwoorden mogelijk)

Wat is je functie? (meerdere antwoorden mogelijk) Resultaten enquête Veiligheid bij wegwerkzaamheden De drie noordelijke provincies, Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie slaan de handen ineen om onveiligheid rondom wegwerkzaamheden in

Nadere informatie

Safety Bike@Work. VSV Fietscongres 7 juni 2016 Gent Robert van Mullekom, bedrijfsleider LANXESS nv Ivo Van Aken, road safety advisor BIVV vzw

Safety Bike@Work. VSV Fietscongres 7 juni 2016 Gent Robert van Mullekom, bedrijfsleider LANXESS nv Ivo Van Aken, road safety advisor BIVV vzw Safety Bike@Work VSV Fietscongres 7 juni 2016 Gent Robert van Mullekom, bedrijfsleider LANXESS nv Ivo Van Aken, road safety advisor BIVV vzw LANXESS nv 150 fietsers op 900 personeelsleden 2014 24 woon-werk

Nadere informatie

FLO/U Lbr. 12/065

FLO/U Lbr. 12/065 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) betreft Beleidsimpuls Verkeersveiligheid ons kenmerk FLO/U201201067 Lbr. 12/065 datum 12-07-12

Nadere informatie

Aantal ongevallen en aantal verkeersslachtoffers dalen

Aantal ongevallen en aantal verkeersslachtoffers dalen 1 Limburg veiligst voor fietsers Als je op de website van het NIS kijkt naar de verkeersongevallen volgens type weggebruiker, dan is het verschil tussen Limburg en de andere Vlaamse provincies opvallend.

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 12 december 2016 Betreft Ernstig verkeersgewonden 2015

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 12 december 2016 Betreft Ernstig verkeersgewonden 2015 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

SWOV-Factsheet. Verkeersdoden in Nederland

SWOV-Factsheet. Verkeersdoden in Nederland SWOV-Factsheet Verkeersdoden in Nederland Deze factsheet schetst hoe het aantal verkeersdoden in Nederland zich sinds heeft ontwikkeld. Het aantal verkeersdoden in Nederland vertoont, na een stijging in

Nadere informatie

Oudere Weggebruikers. Kennisdag ROV Oost NL. Alex Oosterveen en Reinoud Nägele 10 december 2015 Dia 1

Oudere Weggebruikers. Kennisdag ROV Oost NL. Alex Oosterveen en Reinoud Nägele 10 december 2015 Dia 1 Oudere Weggebruikers Kennisdag ROV Oost NL Alex Oosterveen en Reinoud Nägele 10 december 2015 Dia 1 Omvang probleem Het aantal verkeersongelukken waarbij ouderen betrokken zijn, neemt toe. ANP Dia 2 Verdubbeling

Nadere informatie

Bijlage 1: Verkeersongevallenmonitor 2015 Gemeente Eindhoven, november 2016

Bijlage 1: Verkeersongevallenmonitor 2015 Gemeente Eindhoven, november 2016 Bijlage 1: Verkeersongevallenmonitor 15 Gemeente Eindhoven, november 1 Inleiding Met dit document wordt inzicht gegeven in de actuele stand van zaken van de objectieve verkeersveiligheid in Eindhoven.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 340 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 544 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

15% 12% 11% 5% 4% 0% 20% 40%

15% 12% 11% 5% 4% 0% 20% 40% 1 2 Via een regionaal dagblad Via tv-spotjes Via een huis-aan-huisblad Via radiospotjes Weet ik niet meer Anders Via reclame op bus Via de actiedag van 2013 Via sociale media (Facebook, Twitter) Via mijn

Nadere informatie

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Dielde Romte 1. Ontwikkelingen in verkeersbeleid Jarenlang is in het verkeerskundig denken voorrang gegeven aan de doorstroming van het gemotoriseerd

Nadere informatie

Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan'

Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan' Ministerie van Verkeer en Waterstaat jklmnopq Adviesdienst Verkeer en Vervoer Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan' Een onderzoek naar letselongevallen met bromfietsers een jaar

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Son over Verkeersveiligheid 12 november Paul Gondrie Voorzitter VVN Noord-Brabant

Informatiebijeenkomst Son over Verkeersveiligheid 12 november Paul Gondrie Voorzitter VVN Noord-Brabant Informatiebijeenkomst Son over Verkeersveiligheid 12 november 2015 Paul Gondrie Voorzitter VVN Noord-Brabant Inhoud presentatie - Wat is VVN - Activiteiten voor de doelgroepen - Cijfers verkeersveiligheid

Nadere informatie

Verkeersveiligheid fietsers en infrastructuur: enkelvoudige ongevallen

Verkeersveiligheid fietsers en infrastructuur: enkelvoudige ongevallen Verkeersveiligheid fietsers en infrastructuur: enkelvoudige ongevallen Inleiding Achtergronden Enkelvoudige fietsongevallen Cases Ontwikkeling fietsslachtoffers 300 250 Doden 200 150 100 50 0 Overleden

Nadere informatie

Wat is eigenlijk het probleem? Speerpuntenanalyse wie is over het algemeen de klos. Strategie. Raadscommissie

Wat is eigenlijk het probleem? Speerpuntenanalyse wie is over het algemeen de klos. Strategie. Raadscommissie Wat is eigenlijk het probleem? Raadscommissie Bart Pastoor Secretaris ROVL Speerpuntenanalyse wie is over het algemeen de klos Fietsers en bromfietsers Ouderen (voorrangsituaties) Jonge automobilisten

Nadere informatie

Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche. Ik ben verheugd vandaag in de politiezone Het Houtsche aanwezig te mogen

Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche. Ik ben verheugd vandaag in de politiezone Het Houtsche aanwezig te mogen Verkeersveilige Week Bijwonen controle - PZ Het Houtsche Maandag 20 februari 2017 Geachte burgemeesters Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche Beste aanwezigen van de pers Ik ben verheugd

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Veilig Verkeer Nederland

Jaarverslag 2015 Veilig Verkeer Nederland Jaarverslag 2015 Veilig Verkeer Nederland afd. Steenwijkerland Verkeersveiligheid Aan het begin van een nieuw jaar heb je nog al eens de neiging om terug te kijken wat er in het afgelopen jaar is gedaan,

Nadere informatie

TotallyTraffic DOE-HET-ZELF-LES. Lesbeschrijving. TotallyTraffic

TotallyTraffic DOE-HET-ZELF-LES. Lesbeschrijving. TotallyTraffic TotallyTraffic DOE-HET-ZELF-LES Lesbeschrijving TotallyTraffic Winnende clip 2016 / 2017 TotallyTraffic doe-het-zelf-les Opdracht / leerlingenwedstrijd CampagneCrew Inhoudsopgave 1. Docentenhandleiding

Nadere informatie

E K 0 N 3 J. betreft ons kenmerk datum Beleidsimpuls Verkeersveiligheid FLO/U201201067 12 juli 2012 Lbr. 12/065

E K 0 N 3 J. betreft ons kenmerk datum Beleidsimpuls Verkeersveiligheid FLO/U201201067 12 juli 2012 Lbr. 12/065 Inlichten instantie via e-mail pagina 1 van 3 Info Den Helder - Lbr. 12/065 - Beleidsimpuls Verkeersveiligheid Van: VNG Aan: '"info@denhelder.nt" Datum: 12-7-2012 13:58

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 370 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 22 mei 2013 De vaste commissie voor Infrastructuur en

Nadere informatie

Veilig Verkeer Nederland Samen werken aan verkeersveiligheid. Doet u ook mee?

Veilig Verkeer Nederland Samen werken aan verkeersveiligheid. Doet u ook mee? Veilig Verkeer Nederland Samen werken aan verkeersveiligheid Doet u ook mee? Mensen verenigen voor veilig verkeer Iedereen veilig over straat. Een hartenkreet waar mensen, overheden en bedrijven in heel

Nadere informatie

Strategisch plan verkeersveiligheid. Kennisnetwerk SPV

Strategisch plan verkeersveiligheid. Kennisnetwerk SPV Strategisch plan verkeersveiligheid Kennisnetwerk SPV SPV: Op weg naar 0 slachtoffers Daling Aantal verkeersdoden stagneert en aantal slachtoffers stijgt - extra aandacht voor verkeersveiligheid, samenwerken

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 3 december 2015

PERSBERICHT Brussel, 3 december 2015 PERSBERICHT Brussel, 3 december 2015 Statistieken van de verkeersongevallen 2014 De Algemene Directie Statistiek Statistics Belgium publiceert vandaag de recentste cijfers over verkeersongevallen. Het

Nadere informatie

Fact sheet. Verkeersveiligheid 1957-2007. nummer 3 augustus 2008

Fact sheet. Verkeersveiligheid 1957-2007. nummer 3 augustus 2008 Fact sheet nummer 3 augustus 28 Verkeersveiligheid 1957-27 Hoewel het aantal weggebruikers jaarlijks toeneemt, is het aantal verkeersslachtoffers in Amsterdam het afgelopen decennium sterk gedaald. De

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Motie D66, Maatregelen 50 en 51, Verkeer- vervoersvisie. Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Motie D66, Maatregelen 50 en 51, Verkeer- vervoersvisie. Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Motie D66, Maatregelen 50 en 51, Verkeer- vervoersvisie Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. Voor de komende twee jaar bij wijze van

Nadere informatie

Bevindingen ongevallengegevens

Bevindingen ongevallengegevens Kerkplein 2 T (0343) 56 56 00 Postbus 200 F (0343) 41 57 60 3940 AE Doorn E info@heuvelrug.nl Bevindingen ongevallengegevens 2005-2009 Datum 5 november 2010 Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Auteur E.

Nadere informatie

Aandacht in het verkeer

Aandacht in het verkeer Vooronderzoek automobilisten Contents 1 Managementsamenvatting 3 2 De onderzoeksdoelgroep 3 De resultaten 10 4 Bijlagen 21 2 1 Managementsamenvatting 3 Inleiding Inleiding Sinds de opkomst van de smartphone

Nadere informatie

provinci renthe r (o592) j6 tt tt Assen, 7 mei2014

provinci renthe r (o592) j6 tt tt Assen, 7 mei2014 Iroainciehøis \lesterbrinl r, Assen,PosØdres Postbus r22, 94oo.ac Assen s w.drenthe.nl r (o592) j6 tt tt t (o592) 36 57 77 provinci renthe Aan: de voorzitter en leden van Provinciale Staten van Drenthe

Nadere informatie

Woon-werkverkeer drijvende kracht achter groei mobiliteit

Woon-werkverkeer drijvende kracht achter groei mobiliteit Samenvatting De economische crisis heeft vorig jaar uiteenlopende effecten gehad op het verkeer vervoer in Nederland. Door de invloed van internationale ontwikkelingen was het effect van de crisis op het

Nadere informatie

Aantal verkeersdoden en ernstige verkeersgewonden,

Aantal verkeersdoden en ernstige verkeersgewonden, Aantal verkeersdoden en ernstige verkeersgewonden, 2000-2016 Indicator 6 september 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 13 november 2012

PERSBERICHT Brussel, 13 november 2012 PERSBERICHT Brussel, 13 november 2012 Verkeersongevallen in België 2011 De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie publiceert vandaag de meest recente cijfers over verkeersongevallen. Het

Nadere informatie

TotallyTraffic Doe-het-zelf-lessen flyer TotallyTraffic

TotallyTraffic Doe-het-zelf-lessen flyer TotallyTraffic TotallyTraffic Doe-het-zelf-lessen flyer TotallyTraffic TotallyTraffic is hét structurele programma voor verkeersveiligheid en verkeerseducatie in het voortgezet onderwijs in Zuid-Holland. TotallyTraffic

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 523 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Het Mobiliteitsplan Vlaanderen De strategische doelstelling verkeersveiligheid. A. Carpentier, M. Govaerts & G. Wets

Het Mobiliteitsplan Vlaanderen De strategische doelstelling verkeersveiligheid. A. Carpentier, M. Govaerts & G. Wets Het Mobiliteitsplan Vlaanderen De strategische doelstelling verkeersveiligheid A. Carpentier, M. Govaerts & G. Wets Inhoud Achtergrond Strategische doelstelling verkeersveiligheid Operationele doelstellingen

Nadere informatie

Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan visie en beleid. A. van der Dussen 14 januari 2016

Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan visie en beleid. A. van der Dussen 14 januari 2016 Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan visie en beleid A. van der Dussen 14 januari 2016 Inhoud Doelstelling Inventarisatie Beleidslijnen gehele gemeente Doelstelling Opvolger GVVP 2010 Veranderende maatschappelijke

Nadere informatie

*U14.04544* Ruimtelijke Ontwikkeling. De leden van de gemeenteraad. Onderwerp Aanpak veilig fietsen - fase 1. Geachte raadsleden,

*U14.04544* Ruimtelijke Ontwikkeling. De leden van de gemeenteraad. Onderwerp Aanpak veilig fietsen - fase 1. Geachte raadsleden, *U14.04544* *U14.04544* De leden van de gemeenteraad Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Ron van Noortwijk Telefoon 14 010 E-mail info@lansingerland.nl

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsmonitor. Gemeente Slochteren

Verkeersveiligheidsmonitor. Gemeente Slochteren Verkeersveiligheidsmonitor Gemeente Slochteren INHOUDSOPGAVE Trend 3 Algemene ontwikkeling van het totale aantal slachtoffers... 3 Ontwikkeling aantal verkeersdoden (geïndexeerd) ten opzichte van het referentiegebied

Nadere informatie

videosurveillance minder doden en gewonden

videosurveillance minder doden en gewonden videosurveillance Een groep automobilisten en motorrijders rijdt véél te hard op de Nederlandse wegen. Daar blijft het vaak niet bij. Ze maken zich vaak ook schuldig aan bumperkleven, agressief rijden,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 410 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

TotallyTraffic CampagneCrew

TotallyTraffic CampagneCrew TotallyTraffic MODULE Lesbeschrijving TotallyTraffic CampagneCrew Winnende clip 2016 / 2017 TotallyTraffic Module Opdracht / leerlingenwedstrijd CampagneCrew Inhoudsopgave 1. Docentenhandleiding 1. Inleiding:

Nadere informatie

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Rijkswegen Noord 15 juni 2018 Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de Politie eenheid Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ons kenmerk

Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ons kenmerk > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Op weg naar 0 vermijdbare ernstige verkeersslachtoffers in Zeeland

Op weg naar 0 vermijdbare ernstige verkeersslachtoffers in Zeeland Op weg naar 0 vermijdbare ernstige verkeersslachtoffers in Zeeland Dr. 0 vermijdbare ernstige verkeersslachtoffers 1 Verkeersdoden in Zeeland 0 vermijdbare ernstige verkeersslachtoffers 2 Werkelijk aantal

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA Den Haag > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus

Nadere informatie

Cijfers over stijging aantal dodelijke fietsongevallen in 2006

Cijfers over stijging aantal dodelijke fietsongevallen in 2006 Cijfers over stijging aantal dodelijke fietsongevallen in Otto van Boggelen, coördinator Fietsberaad, 1 mei 2007 (versie 2) In is het aantal dodelijke fietsongevallen flink gestegen. Om enig zicht te krijgen

Nadere informatie

Hoe beleeft Nederland de verkeersveiligheid? Flitspeiling rapportage 2018

Hoe beleeft Nederland de verkeersveiligheid? Flitspeiling rapportage 2018 Hoe beleeft Nederland de verkeersveiligheid? Flitspeiling rapportage 2018 Inleiding Verkeersveiligheidsbeleving in Nederland Aanleiding Iedereen heeft belang bij veilig verkeer. Veilig Verkeer Nederland

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 505 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Wat doet het waterschap voor de wegen?

Wat doet het waterschap voor de wegen? Lesbrief wegen Wat doet het waterschap voor de wegen? Veilige wegen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 Veilige wegen Sommige waterschappen zoals waterschap Hollandse

Nadere informatie

Verkeersveiligheid. Hans Godefrooij

Verkeersveiligheid. Hans Godefrooij Verkeersveiligheid Hans Godefrooij fietsen en lopen innovatie internationaal milieu mobiliteits- openbaar openbare ruimte parkeren procesbegeleiding verkeerslichten verkeers- verkeersmanagement vervoer

Nadere informatie

VEILIG VERKEERSGEDRAG HANNEKE JANSEN SWECO 6 FEBRUARI 2018

VEILIG VERKEERSGEDRAG HANNEKE JANSEN SWECO 6 FEBRUARI 2018 VEILIG VERKEERSGEDRAG HANNEKE JANSEN SWECO 6 FEBRUARI 2018 Veilig verkeersgedrag Beleid opstellen Dialoog in organisatie Bewustzijn vergroten Een gemiddelde Nederlander reist per jaar 11.000 km/jaar. Ter

Nadere informatie

LESFICHE sensibiliseringsfilmpje

LESFICHE sensibiliseringsfilmpje Lesonderwerp De leerlingen maken een sensibiliseringsfilmpje. Dit toont de risico s in het verkeer en de impact van een ongeval op het slachtoffer en zijn omgeving. De leerlingen stellen het filmpje op

Nadere informatie

De verkeersonveiligheid in Gelderland

De verkeersonveiligheid in Gelderland De verkeersonveiligheid in Gelderland ROVG-monitor 211 Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Inhoud Inleiding 3 Ontwikkeling 4 Educatie en voorlichting 6 Handhaving 1

Nadere informatie

Beleidsimpuls Verkeersveiligheid

Beleidsimpuls Verkeersveiligheid Beleidsimpuls Verkeersveiligheid Type hier de hoofdstuk schouders eronder titel Verkeersveiligheid: samen de Sinds de jaren zeventig daalt het aantal verkeersdoden in Nederland gestaag. In 2011 steeg het

Nadere informatie

Wat een feiten! Wist u dat.

Wat een feiten! Wist u dat. Kinderen in het verkeer de Mariaschool 24 september 2018 Wat een feiten! Wist u dat. Kinderen minstens twee keer per dag, 5 dagen in de week 40 weken in een schooljaar 8 jaar lang naar school gaan -----------------------------------

Nadere informatie

Astrid Homan programma manager

Astrid Homan programma manager Verkeersveiligheid, wat is het jou waard? Welkom Astrid Homan programma manager 1 Programma - huishoudelijke mededelingen - gastheer Robert van Asten, gemeente Den Haag - Peter van der Knaap, SWOV - Mystery

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen Handleiding De scholen zijn weer begonnen De campagne In deze handleiding vindt u informatie over de noodzaak voor - en opzet van - de campagne. Verder vindt u informatie over mogelijke manieren waarop

Nadere informatie

Notitie verkeerseducatie voortgezet onderwijs 28 maart 2012

Notitie verkeerseducatie voortgezet onderwijs 28 maart 2012 secretariaat Limburglaan 10 postbus 5700 6202 MA Maastricht telefoon 043 389 77 66 info@rovl.nl www.rovl.nl Rabobank 13.25.75.728 Notitie verkeerseducatie voortgezet onderwijs 28 maart 2012 1. Inleiding

Nadere informatie

Verkeersveiligheid en fietsgebruik in Driebergen- Rijsenburg

Verkeersveiligheid en fietsgebruik in Driebergen- Rijsenburg Verkeersveiligheid en fietsgebruik in Driebergen- Rijsenburg 1. Inleiding Lang was de onveiligheid van het fietsverkeer het enige aandachtspunt in het fietsbeleid. Gelukkig heeft de beleidsmatige aandacht

Nadere informatie

Aanvulling. Categorie AM

Aanvulling. Categorie AM rijschoolservice Aanvulling Categorie AM In het boek Theorieboek rijbewijs AM staat bij de borden F19, F20, F21 en F22 niet de juiste tekst. De juiste tekst staat hieronder bij de borden. F19 Rijbaan of

Nadere informatie

2 september Onderzoek: Verkeer en veiligheid

2 september Onderzoek: Verkeer en veiligheid 2 september 2017 Onderzoek: Verkeer en veiligheid Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van online onderzoek.

Nadere informatie

Veiliger verkeer in 2020

Veiliger verkeer in 2020 Veilig verkeer in 2020 3 Veiliger verkeer in 2020 Visie van de ANWB: het moet en het kan 4 Veilig verkeer in 2020 5 Inhoud Woord vooraf 6 1 De ontwikkelingen 9 2 De analyse 15 3 De ANWB & veiliger verkeer

Nadere informatie

Doe meer met Veilig Verkeer

Doe meer met Veilig Verkeer Kijk voor meer info op www.vvn.nl en doe meer! Kijk voor meer info op www.vvn.nl en doe meer! Doe meer met Veilig Verkeer Maak samen de buurt verkeersveilig! Jij woont toch ook graag in een buurt waar

Nadere informatie

Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid

Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid Carsten van Weelden Financieel risico voor berijder bij smartphone gebruik in auto Aantal ongelukken met 8% toegenomen Gebruik smartphone tijdens het rijden

Nadere informatie

Flitscontroles in de zone 30

Flitscontroles in de zone 30 Persnota Flitscontroles in de zone 30 1 op 4 autobestuurders rijdt te snel I. Plan Nieuw Kortrijk Verkeersveiligheid is één van de topprioriteiten van de stadsco- alitie. Elk verkeersslachtoffer is er

Nadere informatie

Achtergrond onderzoek & respons

Achtergrond onderzoek & respons Resultaten Brabantpanel-onderzoek Nulmeting Verkeersveiligheid oktober 2012 Achtergrond onderzoek & respons De provincie Noord-Brabant wil op weg naar nul verkeersslachtoffers. De provincie redeneert dat

Nadere informatie

EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR!

EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR! EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR! 10 puntenplan voor meer verkeersveiligheid én een veilig schoolbegin JONGCD&V BOOM ZET VERKEERSVEILIGHEID IN DE KIJKER! Elk dag sterven 2 mensen in het verkeer.

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 5 augustus 2013

PERSBERICHT Brussel, 5 augustus 2013 PERSBERICHT Brussel, 5 augustus 2013 Minder slachtoffers door verkeersongevallen in België in 2012 De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie publiceert vandaag de recentste cijfers over

Nadere informatie

Fietsongevallen. Ongevalscijfers. Samenvatting. Fietsers kwetsbaar. Vooral ouderen slachtoffer van dodelijk fietsongeval

Fietsongevallen. Ongevalscijfers. Samenvatting. Fietsers kwetsbaar. Vooral ouderen slachtoffer van dodelijk fietsongeval Fietsongevallen Ongevalscijfers Samenvatting In 212 zijn 2 personen aan de gevolgen van een fietsongeval overleden. De dodelijke fietsongevallen zijn slechts het topje van de ijsberg van alle fietsongevallen.

Nadere informatie

Mededeling. Registratienummer Datum 18 juni 2019 Afdeling/Bureau SENB. Onderwerp Ongevallencijfers Flevoland 2018

Mededeling. Registratienummer Datum 18 juni 2019 Afdeling/Bureau SENB. Onderwerp Ongevallencijfers Flevoland 2018 PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Ongevallencijfers Flevoland 218 Kern mededeling: Jaarlijks worden in april de ongevallencijfers op landelijke schaal bekend gemaakt. Hierin is ook te zien hoeveel

Nadere informatie

Rapport IS 30 HET NIEUWE 50? Een peiling naar het draagvlak voor 30 km/u als nieuwe snelheidsnorm binnen de bebouwde kom Mei

Rapport IS 30 HET NIEUWE 50? Een peiling naar het draagvlak voor 30 km/u als nieuwe snelheidsnorm binnen de bebouwde kom Mei Rapport IS 30 HET NIEUWE 50? Een peiling naar het draagvlak voor 30 km/u als nieuwe snelheidsnorm binnen de bebouwde kom Mei 2019 www.ioresearch.nl Fietsers willen 30 km/u in de bebouwde kom, automobilisten

Nadere informatie

Veilig fietsen en stappen

Veilig fietsen en stappen Veilig fietsen en stappen Wat komt aan bod? Achtergrond Kernpunt voor veilig verkeersgedrag Basisregels voor voetgangers Stappen in groep Basisregels voor fietsers Fietsen in groep 2 Hoe verplaatsen we

Nadere informatie

B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg!

B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg! B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg! Lotte van den Munckhof ( Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) Erik Geerdes ( Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) Charlotte van Sluis

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 7 juni 2017

PERSBERICHT Brussel, 7 juni 2017 PERSBERICHT Brussel, 7 juni 2017 Verkeersongevallen 2016 in detail: oorzaken, leeftijd, & type weggebruiker, plaats & tijd ongeval De Algemene Directie Statistiek Statistics Belgium publiceert vandaag

Nadere informatie

Samenvatting ... Het gebruik van de trein nam sinds 1985 eveneens fors toe met meer dan een verdubbeling van het aantal treinkilometers.

Samenvatting ... Het gebruik van de trein nam sinds 1985 eveneens fors toe met meer dan een verdubbeling van het aantal treinkilometers. Samenvatting... De mobiliteit van Nederlanders groeit nog steeds, maar niet meer zo sterk als in de jaren tachtig en negentig. Tussen 2000 en 2008 steeg het aantal reizigerskilometers over de weg met vijf

Nadere informatie

VEILIG(ER) FIETSEN en KENNIS MAKEN MET WTC De HELLEN

VEILIG(ER) FIETSEN en KENNIS MAKEN MET WTC De HELLEN VEILIG(ER) FIETSEN en KENNIS MAKEN MET WTC De HELLEN Veiligheid tijdens het fietsen is nog al eens het gesprek van de dag. Uiteraard staat veiligheid ook binnen onze club hoog in het vaandel. Het fietsen,

Nadere informatie

Verplaatsingsongevallen in de openbare ruimte bij senioren: een andere problematiek

Verplaatsingsongevallen in de openbare ruimte bij senioren: een andere problematiek Verplaatsingsongevallen in de openbare ruimte bij senioren: een andere problematiek Rob Methorst (Rijkswaterstaat Dienst Verkeer en Scheepvaart, Delft) Karin Klein Wolt (VeiligheidNL, Amsterdam) Christine

Nadere informatie

SWOV Inherent veiliger wegverkeer: een kwestie van kiezen. Peter van der Knaap

SWOV Inherent veiliger wegverkeer: een kwestie van kiezen. Peter van der Knaap SWOV Inherent veiliger wegverkeer: een kwestie van kiezen O ntwikke l i n g e n, u i td a g i n g e n, ka n s e n e n w a t n o d i g i s Peter van der Knaap Ysabelle van Jaarsveld (19 jaar oud)

Nadere informatie

Zeeuwse wegbeheerders & Motorrijders Actie Groep

Zeeuwse wegbeheerders & Motorrijders Actie Groep Zeeuws Manifest Verkeersveiligheid Op weg naar nul Zeeuwse wegbeheerders & Motorrijders Actie Groep Aandachtgebied: veiligheid motorrijders Beleidsplan Verkeersveiligheid Zeeland 2010-2020... 1 Dit verkeersveiligheidsmanifest

Nadere informatie

@Risk. Samenvatting. Analyse van het risico op ernstige en dodelijke verwondingen in het verkeer in functie van leeftijd en verplaatsingswijze

@Risk. Samenvatting. Analyse van het risico op ernstige en dodelijke verwondingen in het verkeer in functie van leeftijd en verplaatsingswijze @Risk Samenvatting Analyse van het risico op ernstige en dodelijke verwondingen in het verkeer in functie van leeftijd en verplaatsingswijze Samenvatting @RISK Analyse van het risico op ernstige en dodelijke

Nadere informatie