الفاتحة Al-Fatihah. Interpretatie van Soerah Al-Fatihah:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "الفاتحة Al-Fatihah. Interpretatie van Soerah Al-Fatihah:"

Transcriptie

1 الفاتحة Al-Fatihah Het is het openingshoofdstuk van de koran en wordt tijdens ieder gebed een paar keer gereciteerd. Het wordt beschouwd als een samenvatting van de hele koran. De koran wordt gezien als een schat en Al-Fatihah is de sleutel ervan. Interpretatie van Soerah Al-Fatihah: 1. In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. 2. Alle lof zij Allah, de Heer der Werelden. 3. De Barmhartige, de Genadevolle. 4. Meester van de Dag des Oordeels. 5. U alleen aanbidden wij en U alleen smeken wij om hulp. 6. Leid ons op het rechte pad, 7. Het pad dergenen, aan wie U Uw gunsten hebt geschonken - niet dat van hen, op wie toorn is nedergedaald, noch dat der dwalenden.

2 ب س م الل ه الر حم ن الر ح ي م In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. Al-Fatihah 1, vers 1 Met dit openingswoord بسم dient men eigenlijk al zijn handelingen in het leven te beginnen. In de naam van Allah legitimeert men zichzelf als gelovig, identificeert zichzelf en bestempelt zijn (goede) daden. الله Allah De naam Allah is de overkoepelende naam voor alle eigenschappen en vermogen van God. الرحمن الرحيم De Barmhartige & De Genadevolle Allah stelt Zich voor in het begin van de koran en presenteert Zich in Al-Fatihah met de Barmhartige Ar-Rahman الرحمن en de Genadevolle Ar-Rahiem.الرحيم Dit zijn twee van. صفات الذات Allah s Eigen eigenschappen Er bestaat geen tegenstelling voor deze onveranderlijke eigenschappen. Allah is altijd Barmhartig en Genadevol. Allah s Vermogens eigenschappen صفات القدرة als de Levensgevende Al-Muhyi الم حى en de Levensontnemende Al-Mumit الم ميت wijzen met hun tegenstelling naar de Hand, Wil en kunnen van Allah (zie hoofdstuk vermogens & gevoelens). الرحمة Barmhartigheid & Genade In de Arabische taal zijn de twee bijvoeglijke naamwoorden: de Barmhartige en de Genadevolle Ar-Rahman - Ar-Rahiem الرحمن الرحيم, afgeleid en afkomstig van het zelfstandig naamwoord Ar-Rahmah الرحمة waar Rahim رح م de wortel/stam van is. Barmhartigheid Ar-Rahmah الرحمة is een gevoelsmatige en warmhartige manier van doen. Het is een subtiel, zachtmoedig en op een hele bijzondere wijze van voorzichtigheid omgaan met anderen of zaken uitvoeren. Tijdens een serieus gesprek tussen profeet Mohammed en zijn metgezellen kwam één van zijn kleinzonen de kamer binnen. Het jongetje sprong op de schouders van zijn opa, waarna de profeet zijn kleinzoon oppakte om hem vervolgens op zijn schoot te nemen en gaf hem een kus. Een aanwezige Arabier stond versteld van hoe de profeet omging met zijn kleinzoon. De Arabier stoorde zich hieraan en zei: ik heb tien kinderen en heb hen nooit een kus gegeven. Mohammed verbaasde zich hierover en zei dat dit een teken van gebrek aan Rahmah is. De profeet zei dus niet dat de Arabier een gebrek had aan liefde ten opzichte van zijn kinderen, maar wel een duidelijk gebrek aan Rahmah: de subtiele warm wijze van liefde uit te stralen.

3 De profeet leerde zijn metgezellen dat men op alle vlakken Rahmah dient uit te stralen. Zelfs in tijden van oorlog pleitte de profeet ervoor dat men met Rahmah moest handelen. Raak nooit kinderen, vrouwen, ouderen, dieren of bomen aan. Zo luidde zijn streng bevel. Één van de fundamenten van de islam is gefundeerd op de eigenschap barmhartigheid Rahmah. Allah heeft Zijn profeet zelfs ermee beschreven: Al-Anbiyaa 21, vers 107 و م ا أ ر س ل ن اك إ لا الا نبياء ين ر حم ة ل ل ع ال م Wij hebben u niet gezonden dan uit een genade voor alle schepselen. In een Hadith Qudsi zegt Allah dat Hij de baarmoeder Rahim رحم heeft vernoemd naar Zijn naam Ar- Rahman الرحمن! Waarschijnlijk heeft Allah dit vrouwelijke orgaan zo genoemd, omdat dit orgaan tijdens de zwangerschap werkt op een unieke wijze die veel lijkt op de Barmhartigheid van Allah. De baarmoeder functioneert namelijk als een adequate wijze voorziener, een efficiënte beschermer van een kwetsbaar baby tje en als een subtiele begeleider bij een optimale ontwikkeling in het leven. De baarmoeder geeft daarnaast ook hetzelfde aan ieder baby tje en maakt absoluut geen enkel onderscheid! Deze voorgenoemde taken, heeft Allah de Barmhartige op zich genomen. Allah heeft Zijn Rahmah bedoeld voor de gehele schepping en niet alleen voor de gelovigen of moslims. Deze basisvoorziening is voor iedereen en voor alles bedoeld. In een andere overlevering maakt de profeet duidelijk dat Allah zegt dat Hij Zijn Barmhartigheid Rahmah heeft verdeeld in 100 delen en slechts één deel van deze Barmhartigheid heeft Allah op de wereld doen neerdalen voor alle schepsels. Zo zouden de schepsels onderling barmhartig kunnen zijn, dat een vermoeiend paard na een bevalling blijft sterk op drie poten staan uit barmhartigheid en angst om het jong per ongeluk kwaad of pijn te doen. De overige 99 delen van Barmhartigheid heeft Allah bewaard voor de dag des oordeels. Op die dag kan Allah uit vermogen iemand vergeven of straffen, maar Hij (de Verhevene) komt sowieso niet los van zijn Eigen Barmhartigheid. Mensen mogen altijd hopen op Allah s Barmhartigheid, maar dit houdt absoluut niet in dat Allah de mensen vrijspel verleent en zo toch kan blijven rekenen op de Barmhartigheid van Allah. Mensen mogen geen misbruik maken van de Barmhartigheid van Allah. Het verschil tussen deze twee eigenschappen is dat de Genadevolle Ar-Rahiem الرحيم een overdrijvende vorm van de barmhartigheid Ar-Rahman الرحمن is. Deze overdrijvende vorm heeft betrekking op het feit dat Allah barmhartig is voor alles en iedereen in alle tijden.

4 الح م د لل ه ر ب ال ع ال م ين Alle lof/dank zij Allah, de Heer der Werelden. Al-Fatihah 1, vers 2 Al-Hamd الحمد is een dankwoord dat we alleen gebruiken voor Allah.. ش كر Als we onze medemensen willen bedanken gebruiken we het woord Shokr. الحمد Allah verdient een hogere graad van dankbaarheid, namelijk Al-Hamd In de Nederlandse taal is er geen verschil tussen het dankwoord dat gericht is tot Allah en het dankwoord dat gericht is tot de medemensen. Het verschil tussen الحمد & الشكر Als iemand een andere persoon helpt, dan heeft de helper altijd eigen belangen en verwachtingen (materieel en/of geestelijk) van de tegenpartij. Maar Allah helpt ons zonder enig eigen belang. Allah is Belangeloos en Onafhankelijk van ons. Dit betekent dat Allah meer aanspraak maakt op een grotere dankbaarheid dan een. الشكر is veel groter dan الحمد persoon die eigen belangen heeft. Dus Een ander verschil is dat de persoon die hulp biedt, verwacht (slechts) een gebaar van dankbaarheid in tijden wanneer de hulp een goed resultaat oplevert. Men verwacht eigenlijk geen dank wanneer zaken mis of slecht aflopen. Maar Allah dienen we constant te bedanken voor alle gunsten, in alle situaties, zowel in goede als slechte tijden, omdat we als beperkte mensen niet weten waar goedheid in ligt verborgen. Een situatie kan bijvoorbeeld slecht lijken, terwijl Allah er misschien goedheid in heeft verborgen. و ع س ى أ ن ت ك ر ه وا ش ي ي ا و ه و خ ي ر ل ك م و ع س ى أ ن تح ب وا ش ي ي ا و ه و ش ر ل ك م و الل ه ي ع ل م و أ نت م Al-Baqarah 2, vers 216 We dienen als gelovigen Allah dus altijd te danken, omdat Allah altijd het beste الخير wil voor de mensen, ook al is het in sommige slechte tijden of tijdens zware beproevingen heel moeilijk om Allah te bedanken. الحمد عبادة المخلصين dankbaren! Dus Al-Hamd is de aanbidding van de echte oprechte Allah benadrukt het recht van de mensen die hulp verlenen in dankbaarheid. De profeet heeft namelijk gezegd dat de mensen die de medemensen niet dankbaar (Shokr) is, Allah niet dankbaar (Al-Hamd) is. لا ت ع ل م ون Maar het kan zijn, dat jullie tegenzin hebben in iets terwijl het goed voor jullie is en het kan zijn, dat jullie iets behagen terwijl het slecht voor jullie is. Allah weet het zeker en jullie weten het niet. البقرة قال رسول صلى عليه وسلم : م ن لم يشكر الناس لم يحمد

5 الحمد Merkwaardig is dat ondanks het feit dat Allah de hoogste graad van dankbaarheid verdient, er maar weinig mensen bereid zijn om Allah zelfs in goede tijden de laagste graad van dankbaarheid شكر te tonen. We komen het volgende trieste vers tegen in de koran: م ن ع ب اد ى ٱلش ك و ر سبا و ق ل يل Doch slechts weinigen van Mijn dienaren zijn dankbaar. Saba 34, vers 13 Het gaat absoluut niet alleen om het uitspreken van het woord Al-Hamdolilah, maar het gaat om het leven naar dit woord zonder klagen of mopperen. Dus een leven zonder maar! Tussen twee Barmhartigheids! الر ح ي م الر حم ن ب س م الل ه الح م د لل ه ر ب * الر ح ي م الر حم ن ين ال ع ال م * Al-Fatihah 1, vers 3 Profeet Mohammed heeft ons geleerd dat alle daden die worden begonnen met Bismillah en worden beëindigd met Al-Hamdolilah, zich door die dankbaarheid bevinden tussen tweevouden van Rahmatillah Allah s Barmhartigheid! ما ل ك (م ل ك ( ي و م الد ي ن Meester van de Dag des Oordeels. Al-Fatihah 1, vers 4 مالك / ملك?! koning Bezitter of een Beide uitspraken مالك / ملك zijn correct, maar wat is nou precies het verschil? Ma alik مالك betekent bezitter en Malik ملك betekent koning. Een koning hoeft geen bezitter te zijn als alle Koningen en koninginnen van tegenwoordig. Allah daarentegen is eigenlijk zowel de Echte Bezitter als de Echte Heerser van alles. ) الم لك Tegenwoordig en uit de geschiedenis is duidelijk dat de hele wereld (het rijkdom verdeeld is geweest onder vele koningen en talloze bezitters. Zij hebben al het grond verdeeld en het aan zichzelf toegeëigend, terwijl de mensen alles in bruikleen hebben gekregen van Allah.

6 Deze wereldse koningen en bezitters denken dat alles van hen is, terwijl de Enige, Echte Koning en Bezitter Zich met Zijn wijsheid heeft teruggetrokken en deze mensen hiermee op de proef stelt. Als de beproevingen in dit leven voorbij zijn, kennen we op de dag des oordeels nog maar één koning, Allah! ل م ن ال م ل ك ال ي و م ل ل ه ال و اح د ال ق ه ار غافر Van wie is het Koninkrijk op de dag des oordeels? Van Allah, de Ene, de Onweerstaanbare. Ghaafer 40, vers 16 الدين? E-ddien E-ddien betekent in beperkte zin godsdienst of de levenswijze van een gelovige.* Dus مالك يوم الدين in beperkte zin betekent dat iedereen op de dag des oordeels wordt beoordeeld door de Enige Echte Koning op zijn of haar daden en levenswijzen. In de ruime zin betekent E-ddien een schuld die afgelost dient te worden. Dus de dag des oordeels يوم الدين betekent de dag waarop de schulden afgelost dienen te worden. De mensen hebben schulden tegenover Allah en de medemensen. Zelfs Allah heeft op deze dag een schuld op Zich genomen om Zijn absolute Rechtvaardigheid toe te passen. De slechte mensen die hun verplichtingen niet zijn nagekomen, zullen boeten voor hun daden. De mensen die hun verplichtingen wel hebben voldaan, zullen de aan hun beloofde prijzen verzilveren in het hiernamaals. * De Islam wordt tegenwoordig door sommige onwetenden beschreven als een ideologie! Een ideologie is een menselijk denkwijze die een verbetering voor de samenleving wil bieden. Hierbij valt te denken aan het communisme of het kapitalisme. Islam is wel een levenswijze, maar de oorsprong ligt niet bij een mens maar bij Allah. Het is geen menselijke product. Het is een goddelijke boodschap met de optimale levenswijze voor de gehele mensheid.

7 مفتاح الكنز schatkist! Sleutel van de Al-Fatihah 1, vers 5 ين ن س ت ع ك وإ ي ا ن ع ب د إ ي اك ك U alleen aanbidden wij en U alleen smeken wij om hulp. Dit vers wordt gezien als de sleutel van Al-Fatihah en ook als de sleutel van de hele koran! In een Hadith Qudsi zegt Allah over dit vers: ھذا بينى وبين عبدى dienaar Dit is tussen Mij en Mijn Daarom wordt dit vers ook wel het vers van de afspraak/belofte آية العھد genoemd. إياك alleen! U Dit is een heel scherp begin van de overeenkomst tussen Allah en de mens. Door de bewering U alleen ligt er een enorme verantwoordelijkheid op beide kanten van de overeenkomst. Het is Allah s verantwoordelijkheid om volledig te voldoen aan alle behoeften van een mens! Aan de andere kant is het voor de mens een ontzettend zware verantwoordelijkheid om loyaal te blijven aan de belofte die aan Allah is gedaan en het vertrouwen op niemand anders te vestigen. Allah leert ons hier hoe we Hem kunnen raken en hoe we Hem volledig verantwoordelijk over ons kunnen stellen. Het is alsof Hij zegt: O mens, geef je met een absoluut vertrouwen in Mij volledig over aan Mij Alleen en Ik zal je nooit in de steek laten. In het geval dat men Allah met U alleen aanspreekt (en de belofte nakomt), dient hij hier ook naar te leven en niet diep in zijn hart op anderen naast Allah te rekenen. Dit is een bedrog die de afspraak ongeloofwaardig maakt en een hoge teleurstelling bij Allah opwekt. In een hadith qudsi zegt Allah: Hoe is het mogelijk dat Ik jullie schep en jullie andere(n) aanbidden? En hoe is het mogelijk dat Ik jullie voorzie en jullie andere(n) bedanken? نعبد Aanbidden. نعبد aanbidden Er heerst een onjuist begrip omtrent het werkwoord Bij mensen heerst het beeld van de verhouding Allah - mens als een Heer slaaf relatie! Ook wordt het woord 3abd عبد in de Nederlandse koran meestal verkeerd vertaald met dienaar of slaaf. Dit is in principe onjuist, omdat Allah Degene die ieder mens met een volledige vrije wil heeft geschapen, zou nooit van die mens een slaaf willen maken.

8 Allah wil juist dat de mensen een vrij leven leiden en zichzelf ook niet gevangen laten nemen door hebzucht, rijkdom, zonden of zelfs complimenten bij goede daden. Daarom U alleen aanbidden we إياك نعبد houdt in dat men belooft Allah om vrij te blijven tegen alles wat Allah geschapen heeft. Ondanks het feit dat men volledig vrij gemaakt is, wenst Allah dat men voor zijn eigen bestwil praktisch gebonden (alleen) aan Hem. Allah wenst hiermee dat men niets/niemand vreest. Zelfs Allah vrezen, behoort alleen bij de ongehoorzame. Wat een ruime vrijheid! Mensen moeten ook beseffen dat ze als een tegenprestatie/prijs voor hun vrijheid, een serieuze verantwoording zullen gaan afleggen in de hiernamaals leven over de vrije keuzen die ze hebben gemaakt in hun leven. Dit woord aanbidden نعبد wordt door ruimdenkende geleerden uitgelegd als: het leren kennen van Allah. Allah wil dat ieder mens Hem (Allah), zichzelf (mens) en zijn taak op aarde leert kennen. Dus U alleen aanbidden we إياك نعبد houdt in dat we Allah, onszelf en onze taak in dit leven alleen op Allah s Wijze moeten leren kennen. Allah s wijze houdt in: Allah s duidelijke boodschap die sterk aanwezig is in de menselijke aangeboren intuïtie, in het logisch nadenken met een gezond kritisch verstand, in de uitspraken en levens wijzen van Zijn boodschappers en in Zijn Heilige Boeken. نستعين Om hulp smeken We dienen alleen Allah te smeken om hulp en ons vertrouwen volledig in Hem te stellen. Volledig vertrouwen op Allah betekent niet geheel afzien van anderen. Alles om ons heen moeten we gebruiken als middelen en deze middelen kunnen als een munt op beiden kanten vallen. Dus een middel kan zowel tot goed of slecht leiden! Toch dient men van Allah alle middelen optimaal te gebruiken zonder te geloven dat deze (middelen) goed kunnen brengen of kwaad kunnen tegenhouden. Middelen zijn Allah s voorziening en we dienen Hem daar dankbaar voor te zijn. Dus naast het feit dat de mens al zijn zintuigen en volledig vermogen maximaal benut en de middelen om zich heen goed gebruikt, dient het hart van de mens volledig vertrouwen te hebben in Allah die de Enige is, die al het goede kan brengen en al het slechte kan tegenhouden. Al-Fatihah 1, vers 6 اهد ن ا الص ر ا ط الم ست ق ي م Leid ons op het rechte pad. Na de handtekening van de overeenkomst, wordt de afspraak/belofte gevierd. Vervolgens ولعبدى ما سأل wil belooft Allah hierbij op Zijn beurt: En voor Mijn dienaar is wat hij

9 Echter, we weten eigenlijk niet wat we willen vragen aan de Voorziener, de Almachtige. Allah geeft uit Zijn genade een indicatie aan. Hij verklapt ons wat het hoogste en beste is om naar te vragen: Leid ons op het rechte pad. Deze wens is namelijk allesomvattend en hiermee vragen we Allah om ons te leiden en ons te behouden op Zijn pad dat naar Hem leidt in de hoop dat we steeds onder Zijn hoede blijven en dichter bij Hem kunnen komen. Vanzelfsprekend komt deze wens/vraag aan Allah pas in vervulling wanneer men zich aan de afspraak/belofte houdt. Al-Fatihah 1, vers 7 ال ذ ي ن أ نع م ت ع ل يه م غ ير الم غض و ب ع ل يه م و لا الض ال ين Het rechte pad is de kortste en veiligste weg in dit leven voor een mens naar Allah s tevredenheid. Dit pad is niet zonder obstakels en moeilijkheden, maar de gelovigen kunnen dit pad met hun constant oprechte inzet altijd begaanbaar maken. Als gevolg hiervan maakt صراط الذين أنعمت عليھم hen! Allah dit pad nog meer egaal en gladder voor Dan schudt Allah ons wakker door een contrast te laten zien met het andere uiterste beeld. Hij beschrijft gelijk de mensen die het levenspad bewust voor zichzelf en voor anderen moeilijker en onbegaanbaar maken. Dit zijn de slaven van macht, van geld, van genot, van elkaar en de slaven van zichzelf! Allah wenst dat alle mensen vrij blijven in dit leven door nee tegen alles te kunnen zeggen. المغضوب عليھم haat! Slaven (figuurlijk) kunnen geen nee zeggen en dit is wat Allah echt Dus geliefde gelovigen aan een kant en gehate ongelovigen en hypocrieten aan de andere kant, bevinden zich op twee verschillende paden die precies de tegenovergestelde richting opgaan (180 ). Met de ruggen naar elkaar toe gericht lopen ze hard vooruit en richten ze zich op twee verschillende doelen, het paradijs en de hel. Ten slotte laat Allah ons in dit hoofdstuk het pad van de verdwaalden zien. Dit is de derde en tegelijkertijd ook de grootste groep die Allah beschrijft. Dit is een pad dat zich bevindt, op alle graden tussen het pad van de begunstigden en het pad van diegene op wie Allah s toorn الضآلين 360! rust. Dus het neemt 358 van de gehele Wij mogen mensen nooit definitief classificeren in één van de drie bovengenoemde groepen. Alleen Allah mag mensen definitief classificeren en beoordelen, omdat Hij de Enige is die de intenties van de mensen kent. Al-Fatihah is het hoofdstuk dat Allah ons verplicht heeft te reciteren tijdens het gebed, wel 17 keer per dag. Hierin worden wij aan onze afspraak/belofte met Allah herinnerd. Mensen vergeten veel en maken altijd fouten. Dit lijkt wel op het feit dat mensen altijd vatbaar zijn voor ziekten. Het gebed werkt als een efficiënt medicijn tegen onze fouten, waardoor alle virussen geremd kunnen worden. Het gebed is als het ware een echt herstelproces. ص ر اط Het pad dergenen, aan wie U gunsten hebt geschonken - niet dat van hen, op wie de toorn is nedergedaald, noch dat der dwalenden.

10 Verschil tussen gelovigen en ongelovigen Geloof en ongeloof zijn beide voor 100% een bewuste keus. Gelovigen en ongelovigen bevinden zich op twee verschillende paden die precies de tegenovergestelde richting opgaan (180 ). Met de ruggen naar elkaar toe gericht lopen gelovigen en ongelovigen hard vooruit en richten ze zich op twee verschillende eindbestemmingen, het eeuwige paradijs of de hel.

11 Wat, hoe en wie ben jij?! Men is eigenlijk wat hij denkt, zegt, doet en voelt. Schematisch bestaat mens dus uit: verstand, beweringen, daden en gevoelens. Met verstand, kan men denken, evalueren, herzien en uiteindelijk kiezen. Men beweert veel, maar hij zegt niet altijd wat hij daadwerkelijk denkt! Doen begrip houdt in, iedere actie waar één molecuul van een menselijke energie (ATP) bewust wordt gebruikt! Het hart wordt beïnvloed door alles wat men denkt, zegt of doet. Een beperking!. غيب Gajb Wat men denkt of hoe men zich voelt is onzienlijk voor een ander Men kan dus nooit iemands gedachten, intenties of gevoelens beoordelen. Aan de andere kant, wat men zegt of doet is echter wel waarneembaar en valt ondefinitief te classificeren en ook te beoordelen.

12 Harmonie Bij een echte gelovige zijn alle componenten in harmonie. Met een gezond kritisch verstand is hij (altijd) bewust van Allah, zegt wat hij denkt, doet/leeft naar zijn overtuiging en geniet van een innerlijke vrede en rust. Geloof is in eerst instantie een zekere overtuiging van een gezond kritisch verstand, en niet een overheersend gevoel, zoals liefde als veel mensen denken! Als het aanvankelijk een gevoelsmatig iets is, hoe kan iemand die dat gevoel nog nooit in zijn leven heeft meegemaakt, schuldig zijn?! Zeker het onbeschrijfelijk gevoel van niet alleen zijn, vertrouwen of vrede is het eind vrucht, en nooit het begin! Disharmonie! Een echte ongelovige is een bedrieger van zijn gezond kritisch verstand. Hij zegt niet wat hij echt denkt en handelt alleen naar zijn eigen belangen ten koste van wat en wie dan ook! Zijn leugens en zijn rotte vruchten maakt zijn hart alleen maar zuur! Allah beoordeelt mensen uiteindelijk naar de staat van hun harten, zoet of zuur: Ash-Shu'araa 26, verzen ي و م لا ي نف ع م ال و لا ب ن ون إ لا م ن أ ت ى الل ه ب ق ل ب س ل يم الشعراء Op de dag des oordeels, noch rijkdommen, noch kinderen van enig voordeel zullen kunnen zijn. Behalve die met een oprecht hart tot Allah zal komen;

13 الضآلين * verdwaalden De Noch echte gelovigen noch echte ongelovigen! Dit zijn alle afwijkende categorieën van het rechte pad. Dit is de derde en tevens de grootste groep onder de mensen. Het pad van de verdwaalden bevindt zich op alle ( + of - ) graden tussen het pad van de gelovigen en het pad van de ongelovigen. Dus het neemt 358 van de gehele 360! Geen misdaad Terwijl ongeloof en nog erger hypocrisie grote misdaden zijn, is verdwaling beslist geen misdaad. Zelfs profeet Mohammed die vóór de openbaringen een actieve waarheidzoeker was, werd als een verdwaalde ضآال beschreven in de koran. Ad-Dhohaa 93, vers 7 Categorieën van verdwaalden Er bestaan verschillende categorieën onder de verdwaalden: De actieve waarheidzoekers. De gelovige verdwaalden! De passieve verdwaalden. De ongehoorzame gelovigen. De extreme gelovigen. De extreme spirituele gelovigen و و ج د ك ض الا ف ه د ى الضحى Vond Allah je niet in dwaling (zoekende) en leidde Hij je? *Het woord verdwaalden wordt slechts als beschrijving en beslist niet als een belediging bedoeld.

14 Waarheidzoekers Onder de verdwaalden, is er een grote groep met een gezond en kritisch verstand die de waarheid (nog) niet heeft ervaren, die hun weg (nog) niet hebben gevonden, hun waarheid (nog) niet geoptimaliseerd hebben of (nog) steeds twijfelen. Dit zijn eigenlijk de waarheidzoekers. Ondanks dat deze mensen zeggen: We geloven niet, voldoen ze beslist niet aan de criteria van de echte ongelovigen.. الضآلين Ze behoren (nog) wel bij de hoopvolle deel van de verdwaalden

15 De gelovige verdwaalden! Bij deze categorie is er geen sprake van een rationeel product van een gezond en kritisch verstand, maar een vaag, irrationeel, geërfd of verworven, vermomd of amateur (on) geloof. Hieronder vallen veel van de aanhangers van afwijkende godsdiensten en irrationele leer. Ondanks dat deze mensen denken dat ze echte gelovigen zijn, voldoet hun geloof beslist niet aan het hele basisbegrip van het echte geloof: Geloven in de Enige God, in de eeuwige boodschap in alle heilige boeken, in alle profeten en in de dag des oordeels waarop men naar zijn daden in dit leven wordt beloond met het paradijs of wordt gestraft met de hel. Zeker voldoen deze mensen ook niet aan de criteria van de echte ongelovigen die: innerlijk heel goed de waarheid kennen, maar deze bedekken en uiterlijk ontkennen. Deze mensen worden vaak ontrecht bestempeld als ongelovigen kafiroon كافرون. Daarom is de beschrijving ongelovige voor veel van onze buren, kennissen en collega s onjuist.

16 Dilemma! Gezien dat niet iedereen die de waarheid van het zuivere geloof mondeling verwerpt een ongelovige is, is een definitieve classificatie van deze mensen onmogelijk. Qua innerlijk kunnen deze mensen behoren tot waarheidzoekers, gelovige verdwaalden of de echte ongelovigen. Het is onmogelijk om er op een eenvoudige manier achter te komen, wie nou wie is. Allah is de Enige Die het innerlijke aspect van mensen kent. Daarom kan Hij ze beoordelen. Altijd de drie bovenstaande mogelijkheden in beschouwing blijven nemen, is verstandig en behoort bij het ruime/eerlijke gezond en kritisch verstand van een gelovige. Een goed voorbeeld is Omar ibn Al-Gattab عمر بن الخطاب die aanvankelijk aan de vijandenkant stond. Hij vocht zelfs heel hard tegen de moslims. Maar ondanks dat profeet Mohammed hem praktisch als ongelovige heeft behandeld, heeft hij Omar s innerlijk nooit beoordeeld en bleef hij hopen dat Omar op een dag een gelovige zou worden. Uiteindelijk werd Omar zelfs één van de bijzondere gelovigen. Aan de andere kant vocht Aboe Lahab أبو لھب ook fel tegen de Islam. Profeet Mohammed heeft hem feitelijk ook als ongelovige behandeld. Toch beweerde Mohammed niet dat hij wist, hoe Aboe Lahab s hart was. Totdat Allah het innerlijke aspect van Aboe Lahab en zijn eind lot in de hel heeft onthuld in de koran. Aboe Lahab was eigenlijk een pittige ongelovige die de waarheid heel goed kende, maar bewust en wegens zijn eigen materialistische belangen de waarheid niet wilde aannemen. Hoe kan men dan iemand met pittige uitlatingen/daden tegen de Islam beoordelen??? Gezien deze vijandige houding, is de kans groot dat deze persoon een ongelovige is. Zelfs erger dan een ongelovige, namelijk een hypocriet! (zie later). Maar.. is dit definitief? Nee, misschien is hij een echte verdwaalde! En hoe groot is de kans dat deze persoon ooit een echte gelovige zou worden?! Het goede antwoord is een groot vraagteken. Dat weet niemand. Dit zegt beslist niet dat men het voordeel van de twijfel aan deze persoon verleent en geen duidelijke praktische houding tegenover hem moet aannemen. Een gelovige moet altijd consequent zijn met de praktische feiten. Beoordelen van de onzienlijke harten van mensen of hun eindbestemming voorspellen, behoort zeker niet bij een goede en bewuste gelovige.

17 Passieve verdwaalden Deze zijn de onverschillige mensen onder onze medemensen. Hun praktische principe in het leven is: wat ver van mijn bed staat, interesseert me niet! Ze gebruiken hun gezond en kritisch verstand heel scherp in alles behalve wat betreft hun geestelijk bestaan. Ze zijn gewend slechts te alleen te focussen op zichzelf en hun eigen belangen. Anderen bestaan alleen bij een behoefte! Deze mensen schieten te kort in hun verantwoordelijkheid ten opzichte van zichzelf. Het is alsof ze een ware (geestelijke) zelfmoord plegen. Met hun (feitelijk) ongebruikt gezond en kritisch verstaand, beschrijft Allah deze passieve verdwaalden in de koran als: dommer dan beesten! Allah bedoelt dit absoluut niet als een belediging, maar Hij beschrijft de mens altijd naar zijn eigen daden. له م ق ل وب لا ي ف ق ه ون ا و له م أ ع ين لا ي ب ص ر ون ا و له م آذ ان لا ي س م ع ون ا أ ول ي ك ك الا ن ع ا م Al-A'raaf, vers 179 ب ل ه م أ ض ل أ ول ي ك ه م ال غ اف ل و ن الا عراف Zij hebben harten waarmee zij niet verstaan; en zij hebben ogen waarmee zij niet zien; en zij hebben oren waarmee zij niet horen. Zij zijn als het vee! Zij zijn zelfs nog erger. Dit zijn de achtelozen.

18 * Mochten vele van de aanhangers van andere godsdiensten behalve de Islam als verdwaalden beschouwd worden, is het toch ontzettend moeilijk voor vele van de huidige moslims te accepteren dat ze ook verdwaalden kunnen zijn! Het feit is dat iedere minieme afwijking van het rechte pad, toch een afwijking blijft die in de loop van de tijd groter en groter wordt, tenzij men de koers herstelt met een oprecht berouw. Hier herkent men drie soorten van afwijkende echte gelovigen, namelijk de ongehoorzame, de extreme gelovigen en de extreme spirituele gelovigen. Ongehoorzame gelovigen Praktisch en door verschillende soorten verleidingen wijken deze echte gelovigen bewust met hun slechte handelingen van het rechte pad af. Bij deze mensen bestaat er een kloof tussen hun zuivere bewering en hun onzuivere daden. Ze handelen praktisch naar hun eigen begeerten in strijd met van wat Allah voorgeschreven heeft. De meeste ongehoorzame gelovigen denken onterecht dat ze (zo of zo) blijven behoren bij de echte gelovigen. Profeet Mohammed heeft duidelijk gemaakt in een bekende Hadieth dat een gelovige zijn zuivere legitimatie als een echte gelovige verliest door zijn overtredingen (leugens, diefstal, ontucht enzovoort). ال يزني الزاني حين يزني وھو مؤمن وال يسرق السارق حين يسرق وھو مؤمن

19 Overal in de koran is het altijd onbreekbare verband tussen geloof en het verrichten van goede daden: ال ذ ين آم ن وا و ع م ل وا الص الح ات Ook definieert profeet Mohammed het geloof in een Hadieth als: " اإليمان ماوقر فى القلب وصدقه العمل " Geloof is wat innerlijk vastzit en door daden bevestigd wordt Het verrichten van goede daden is de eis van het verstandelijke geloof en het gevolg hiervan is dat men innerlijke vrede ontvangt en rust uitstraalt. Ongehoorzame gelovigen hebben de vrucht of het gevolg van geloof niet, tot ze terugkeren naar het goede gedrag en ook alle schade herstellen door een berouwproces. Allah beschrijft dit gevoel in de koran als een innerlijke rust, vrede en een diep gevoel van veiligheid in het hart. Ondanks slechte omstandigheden, rommelige gedachten en chaotisch leven, blijft dit gevoel altijd aanwezig bij deze mensen. ال ذ ين آم ن وا و ت ط م ي ن ق ل وب ه م ب ذ ك ر الل ه أ لا ب ذ ك ر الل ه ت ط م ي ن ال ق ل و ب Degenen die geloven, en wier hart rust vindt in de gedachtenis aan Allah. Ziet toe! In het gedenken van Allah kunnen de harten rust vinden. Alra3d 13, vers 28

20 Extreme gelovigen Dit zijn beslist niet de nauwkeurigste gelovigen. Extreme mensen hebben te maken met overdrijven: te! Men zegt ook wel: te is nooit goed. Vooral een te van een echte gelovige die eerlijk, redelijk en evenwichtig behoort te zijn, is zeker niet aanvaardbaar. Deze extreme groep van echte gelovige mensen staan bekend om het altijd moeilijker maken voor zichzelf en ook voor anderen. Hun eerste keus is altijd de moeilijkste! Hoe strakker hoe beter! Deze extremisten zijn zeker vrij in hun eigen keuzes. Zo lang ze zich alleen goed aan de strenge regels blijven houden, blijven ze behoren tot de lieden van het rechte pad. Profeet Mohammed reciteerde heel vaak meer dan honderd bladzijdes uit de koran in zijn individueel gebed, terwijl hij in een gezamenlijk gebed altijd kort was. Hij was zelfs heel erg streng tegen degenen die als Imams het gebed lang maakten. Het probleem en de echte verantwoordelijkheid van afwijken van de extreme gelovigen, begint met hun streng gedrag als de enige waarheid naar buiten te brengen op hun medegelovigen en tegen medemensen. Ze verwachten/eisen dan hetzelfde gedrag van hun medegelovigen, die als slappe gelovigen worden gekenmerkt als ze anders denken of anders doen. Tegen de aanhangers van een andere leer/inzicht hebben ze altijd een scherpe houding en beoordeling. Aan andere medemensen denken ze vaak niet. Ze beseffen niet hoe groot de verantwoordelijkheid ten opzichte van Allah is, wegens het negatief beeld van geloof dat ze uitstralen. In de Islam is dit extreme gedoe niet toegestaan. Allah zegt hierover: Al-Baqarah 2, vers 143 و ك ذ ل ك ج ع ل ن اك م أ م ة و س ط ا ل ت ك ون وا ش ه د اء ع ل ى الن اس و ي ك ون الر س ول ع ل ي ك م ش ه يد ا البقرة Zo hebben Wij jullie tot een verheven / evenwichtig / gematigd volk gemaakt, om getuigen op de mensen te zijn. Daarop zal de profeet een getuige over jullie zijn. Zulk extreem gedrag is beslist strijdig met de wijze van doen, Sonnah س ن ة van profeet Mohammed, die altijd een goed voorbeeld voor de mensen was. Hij was, in alle opzichten een evenwichtig mens. Daarom is zijn wijze van handelen Sonnah س ن ة net zo verplicht als de koran. De boodschap lijkt op een precies recept van een chef-kok of een arts! Meer van een ingrediënt of van een dosering van een medicijn is even erg en serieus als te weinig, of zelfs gevaarlijker!

21 Al-Sonnah الس ن ة van de profeet slaat absoluut niet op zijn persoonlijke voorkeuren of zijn uiterlijke kenmerken (kleding). Daarnaast is het ook zeker niet de letterlijke of kortzichtige opvolging van zijn uitspraken. Door de te oppervlakkige en niet de inhoudelijke opvolging van de leer te volgen, zijn deze mensen als ware eenogig waarmee ze het gevoel van diepte verliezen, namelijk hier het inzicht. Een klein voorbeeld hiervan is hun streng vastklampen aan het gebruik van takjes Siwaak uit een bepaalde boom uit Saoedi-Arabië als tandenborstel! Dit was in de tijd van de سواك profeet de beste en meest effectieve middel om de tanden te poetsen. De extreme gelovigen hebben het gebruik van deze takjes als een onmisbaar gebaar van de optimale opvolging van de profeet gemaakt! Mohammed gebruikte het beste middel uit zijn tijd, maar de extremisten willen niets weten over het beste van hun tijd?! Inhoudelijk heeft profeet Mohammed de frequente reiniging van de mond heel hoog geprijsd. Hij heeft zelfs degenen die uien of knoflook aten verboden naar de moskee te gaan. Als profeet Mohammed nu zou leven, had hij zijn tanden zeker minimaal vijf maal per dag gepoetst en zijn tandenborstel (volgens de adviezen van de experts) maandelijks vervangen! Hoe vaak gebruiken of vervangen de extremisten hun tandenborstels? Dit is een goeie vraag! Extreme spirituele gelovigen Dit zijn beslist niet de hoge ontwikkelde spirituele echte gelovigen. Deze spirituele echte gelovigen zijn namelijk de geliefden van Allah أولياء die het rechte pad precies volgen (volgens koran en Sonnah) en niet struikelen over de obstakels van het drukke leven. Door hun praktisch en constant hoge bewustwording van Allah, kunnen ze makkelijk hoog op het pad uitzoomen en veel meer dingen in echte omvang zien en relativeren. Deze groep spirituele echte gelovigen vallen vaak niet op door anderen noch weten sommigen dit van zichzelf. Ook zijn er weinig die zichzelf wel herkennen, maar het niet makkelijk prijsgeven/kenbaar maken aan anderen. Deze groep mensen roept nooit op tot zichzelf. Aan de andere kant zijn er enorm veel extreme spirituele gelovigen. Dit zijn de vliegende, zweverige gelovigen die leven op roze wolken! In hun (high) staat, wijken ze als de drugsgebruikers van de koers van het recht pad af met veel illusies die hun gevoelens en denkbeeld beheersen. Onder hen zijn er ook groepen die de profeet (de coach) 100% in het beeld (veld) plaatsen! Hier draait alles om Mohammed, terwijl Allah slechts de vage, dunne rand van het beeld inneemt! Daarnaast is er nog een grotere groep die Allah en Mohamed op de achtergrond plaatsen, terwijl ze hun levendige geestelijk leider, namelijk Al-Shaeikh op de voorgrond plaatsen. Het hele bestaan is in de hand van deze Al-Shaeikh! Hij heeft een officiële machtiging van Allah! Een aanhanger van een dergelijke groepering, namelijk Tariekah, mag beslist niets voor zichzelf beslissen! Men dient eerst toestemming te vragen bij de grote Shaeikh of één van zijn lokale gemachtigde subleiders! Blinde gehoorzaamheid is hier essentieel! Geen vrije wil dus! Men vraagt zich af wat van zulke slaven is overgebleven om nog over een geloof te spreken!

22 Eindbestemmingen

الفاتحة Al-Fatihah. Interpretatie van Soerah Al-Fatihah:

الفاتحة Al-Fatihah. Interpretatie van Soerah Al-Fatihah: الفاتحة Al-Fatihah Het is het openingshoofdstuk van de koran en wordt tijdens ieder gebed een paar keer gereciteerd. Het wordt beschouwd als een samenvatting van de hele koran. De koran wordt gezien als

Nadere informatie

*Het woord verdwaalden wordt slechts als beschrijving en beslist niet als een belediging bedoeld. Geen misdaad الضحى. Categorieën van verdwaalden

*Het woord verdwaalden wordt slechts als beschrijving en beslist niet als een belediging bedoeld. Geen misdaad الضحى. Categorieën van verdwaalden الضآلين * verdwaalden De Noch echte gelovigen noch echte ongelovigen! Dit zijn alle afwijkende categorieën van het rechte pad. Dit is de derde en tevens de grootste groep onder de mensen. Het pad van de

Nadere informatie

Eigenschappen van de ongelovigen

Eigenschappen van de ongelovigen Eigenschappen van de ongelovigen Na de beschrijving van de gelovigen, begint Allah meteen (precies zoals in Al-Fatihah) de tegenovergestelde groep te beschrijven, namelijk de ongelovigen. إ ن ال ذ ين ك

Nadere informatie

Tot Wij, toen Ons gebod kwam en de oven kookte, zeiden: Laad in het schip van ieder wezen een paar, mannelijk en vrouwelijk, en uw verwanten behalve

Tot Wij, toen Ons gebod kwam en de oven kookte, zeiden: Laad in het schip van ieder wezen een paar, mannelijk en vrouwelijk, en uw verwanten behalve ح ت ى إ ذ ا ج اء أ م ر ن ا و ف ار الت ن ور ق ل ن ا اح م ل ف يه ا م ن ك ل ز و ج ني اث ن ني و أ ه ل ك إ ال م ن س ب ق ع ل ي ه ال ق و ل و م ن آم ن و م ا آم ن م ع ه إ ال ق ل يل Tot Wij, toen Ons gebod kwam

Nadere informatie

البقرة Al-Baqarah الم. 1. Alif Laam Miem.

البقرة Al-Baqarah الم. 1. Alif Laam Miem. البقرة Al-Baqarah Soerah Al Baqarah is de grootste Soerah (hoofdstuk) van de koran. De benamingen van alle soerah s van de koran werden na de dood van de profeet vastgelegd door de metgezellen aan de hand

Nadere informatie

Hoe kun je je bekeren tot de Islaam?

Hoe kun je je bekeren tot de Islaam? De Profeet Mohammed (vzmh) heeft de laatste en universele boodschap van God gekregen. Voor de boodschap aan de Profeet Mohammed (vzmh) heeft God zich aan veel Profeten (vzmh) geopenbaard. Volgens een overlevering

Nadere informatie

Ziekte en dood vanuit de Islam

Ziekte en dood vanuit de Islam Ziekte en dood vanuit de Islam Drs. Mehmet Resit Uygun Moslim Geestelijk Verzorger (imam) Utrecht, 24 April 2012 Ziekte (1) Is geen straf (vergelding) van God / Allah Is een verschijnsel (signaal, feedback)

Nadere informatie

ADVIES AAN DE JONGEREN DIE NAAR SYRIË VERTREKKEN.

ADVIES AAN DE JONGEREN DIE NAAR SYRIË VERTREKKEN. ADVIES AAN DE JONGEREN DIE NAAR SYRIË VERTREKKEN. DOOR DE NOBELE SHAYKH MOHAMMED BIN OMAR BAAZMOEL ( H A F I D A H O E L L A A H ) Vraagsteller uit Nederland: De laatste tijd vindt er een oproep plaats

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 1 t/m 4 Werkboek 7 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 1 t/m 4 Hoofdstuk 3 en 4 gaat over de bekering. Hoofdstuk 3 en 4 heeft 17 artikelen. In dit werkboek

Nadere informatie

Het paradijs en de hel

Het paradijs en de hel Het paradijs en de hel [اهلونلدية- dutch [nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2014-1435 Islam voor iedereen اجلنة و انلار «باللغة اهلونلدية» مراجعة: ياسني أبو عبد

Nadere informatie

Zaken die de beloning van goede daden waardeloos maken

Zaken die de beloning van goede daden waardeloos maken Zaken die de beloning van goede daden waardeloos maken Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 30/06/2017 Beste gelovigen, naast het geloven (Al-imaan), is het

Nadere informatie

De eigenschappen van degenen die het paradijs mogen betreden.

De eigenschappen van degenen die het paradijs mogen betreden. De eigenschappen van degenen die het paradijs mogen betreden. Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 02/12/2016 Afgelopen vrijdag zijn we tijdens de preek stil gestaan

Nadere informatie

De Fatiha: Het gebed van de Islam (5) Leid ons op het rechte pad

De Fatiha: Het gebed van de Islam (5) Leid ons op het rechte pad De Fatiha: Het gebed van de Islam (5) Leid ons op het rechte pad Door Rev. Dr. Jos M. Strengholt www.strengholt.info Surah Al Fatiha: 1. In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle 2. Lof zij

Nadere informatie

De ziekte van het hart en de genezing daarvan

De ziekte van het hart en de genezing daarvan De ziekte van het hart en de genezing daarvan ] لونلدية - dutch [ nederlands - Shaykh Sa ied ibn Alie ibn Wahf al-qahtaanie revisie: Yassien Abo Abdillah 2013-1434 مرض القلب و علاجه» بالة اهلونلدية «خ

Nadere informatie

Advies voor de nieuwe moslim

Advies voor de nieuwe moslim Advies voor de nieuwe moslim ] لونلدية - Dutch [ Nederlands - revisie: Abo Abdillah bron: al-yaqeen Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 حة إىل املسلم اجلدد» بالل اهلونلدية «مراجعة: أبو عبد االله

Nadere informatie

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle TAWHEED. Door: Dr. Abu Ameenah Bilal Philips

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle TAWHEED. Door: Dr. Abu Ameenah Bilal Philips In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle TAWHEED Door: Dr. Abu Ameenah Bilal Philips Tawheed betekent letterlijk iets één maken of iets één noemen. In het Nederlands wordt het één maken van

Nadere informatie

Moslims houden van Jezus

Moslims houden van Jezus Moslims houden van Jezus Jezus is een figuur die geliefd en vereerd wordt door miljarden mensen over de hele wereld, maar er is veel verwarring over de status van deze kolossale persoon. Jezus staat bij

Nadere informatie

Waarom moet ik als moslim blij en verheugd zijn? Imam Charif Slimani, Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal

Waarom moet ik als moslim blij en verheugd zijn? Imam Charif Slimani, Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal Waarom moet ik als moslim blij en verheugd zijn? Preek offerfeest 12/09/2016 Imam Charif Slimani, Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal ب س م هللا الر ح من الر ح يم الحمد هلل رب العالمين والصالة والسالم

Nadere informatie

Bewijzen voor het bestaan van Allah

Bewijzen voor het bestaan van Allah Bewijzen voor het bestaan van Allah ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 Islam voor iedereen أدلة وجود االله» بة ال اهلونلدية «مراجعة:

Nadere informatie

Wijze uitspraken van Ibn Alqayyim

Wijze uitspraken van Ibn Alqayyim Wijze uitspraken van Ibn Alqayyim ] لونلدية - Dutch [ Nederlands - Ibn Alqayyim revisie: Abo Abdillah Bron: Madarij Assalikine Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 عض احل م من مدارج السالك» بالل

Nadere informatie

De eenheid van onze natie

De eenheid van onze natie De eenheid van onze natie ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 Islam voor iedereen وحدة الا مة» باللغةهلونلدية «مراجعة: ياس أبو عبد

Nadere informatie

Het belang van het volgen van de Soennah

Het belang van het volgen van de Soennah Het belang van het volgen van de Soennah [لونلدية - dutch [nederlands - Sheikh Mohammed Saalih al-moenadjjid revisie: Yassien Abo Abdillah bron: www.al-yaqeen.com http://islamqa.info/ar/604 2014-1435 ة

Nadere informatie

Grondbeginselen van de geloofsleer Aqidah

Grondbeginselen van de geloofsleer Aqidah Grondbeginselen van de geloofsleer Aqidah العقيدة و أصوهلا Door: Mohamed Akhenakh, Noureddine Mansouri. Revisie: Aboe Abdillah Al-belgikie مراجعة : أبوعبد االله اكلجييك Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyadh)

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

De waarde van de kennis

De waarde van de kennis De waarde van de kennis ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah 2013-1434 فضل العلم» بالة اهلونلدية «مراجعة: ياس أبو عبد االله 2013-1434 Alle lof behoort aan Allah. Kennis 1. Jij

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Wij hebben u een Boek (de Koran) gezonden waardoor gij tot aanzien kunt komen, gaan jullie niet jullie verstand gebruiken? (Al Anbiya, 21/10)

Wij hebben u een Boek (de Koran) gezonden waardoor gij tot aanzien kunt komen, gaan jullie niet jullie verstand gebruiken? (Al Anbiya, 21/10) Testvragen Het verstand en de kennis in de Koran 1 Koran Vraag 1 2 Wij hebben u een Boek (de Koran) gezonden waardoor gij tot aanzien kunt komen, gaan jullie niet jullie verstand gebruiken? (Al Anbiya,

Nadere informatie

Wat zijn onze plichten tegenover de profeet Mohamed (vrede zij met hem)?

Wat zijn onze plichten tegenover de profeet Mohamed (vrede zij met hem)? Wat zijn onze plichten tegenover de profeet Mohamed (vrede zij met hem)? Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 09/12/2016 Beste gelovigen, de moslim gelooft in alle

Nadere informatie

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden Toets 1 - antwoorden Geloof (1-11) Lesstof: Hoofdstuk 1 1. Wat is noodzakelijk om van God te kunnen ontvangen? Geloof [1] 2. Noem vier uitingen van geloof. - Geloof voor redding [1.2] - Geloof en werken

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

Hopen op de barmhartigheid van Allah en het goede van Hem verwachten.

Hopen op de barmhartigheid van Allah en het goede van Hem verwachten. Hopen op de barmhartigheid van Allah en het goede van Hem verwachten. Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 23/06/2017 Beste gelovigen, in de tweede preek van

Nadere informatie

Wees tevreden met wat je hebt

Wees tevreden met wat je hebt Wees tevreden met wat je hebt Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 19/05/2017 Beste gelovigen, in deze achttiende preek van de serie preken Het gedrag en de

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Testvragen. Vraag 1 CURSUSISLAM.BE 1. De engelen en het hiernamaals

Testvragen. Vraag 1 CURSUSISLAM.BE 1. De engelen en het hiernamaals Testvragen De engelen en het hiernamaals 1 Vraag 1 2 Allah heeft voor ons zichtbare en voor ons onzichtbare werelden geschapen. Hij is de heer van alle werelden. Noem hieronder 3 voor ons zichtbare- en

Nadere informatie

Profeetschap in de Islam

Profeetschap in de Islam Profeetschap in de Islam Allah (God), de Schepper van het universum en alles daarin, heeft de mens geschapen voor een nobel doel: om Hem alleen te aanbidden en om een deugdzaam leven te leiden op basis

Nadere informatie

De positie van de moslima in het leven

De positie van de moslima in het leven De positie van de moslima in het leven [اهلونلدية - dutch [nederlands - auteur: shaykh Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz revisie: Yassien Abo Abdillah bron: al-yaqeen.com Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad)

Nadere informatie

Waarom Zijn Wij Hier?

Waarom Zijn Wij Hier? Waarom Zijn Wij Hier? In de naam van de Almachtige God, de Genadevolle, Degene Die de hemelen en de aarde en alles wat zich daarin bevindt heeft geschapen, de Enige die de aanbidding van de mens verdient.

Nadere informatie

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof.

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof. NGB artikel 1: DE ENIGE GOD Wij geloven allen met het hart en belijden met de mond, dat er een Enig en eenvoudig geestelijk Wezen is, dat wij God noemen: eeuwig, ondoorgrondelijk, onzienlijk, onveranderlijk,

Nadere informatie

Het kennen van Allah

Het kennen van Allah Tawheed Voor kinderen (niveau 1) Het kennen van Allah Dr. Saleh As-saleh Sha baan 1426 September 2005 In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle Hoofdstuk 1 Wie is Allah? Allah is Ar-Rabb (De Enige

Nadere informatie

assie voor het leven Noteer voor jezelf een aantal opmerkingen en kernwoorden Lees de tekst nog eens door en bespreek met elkaar als groep

assie voor het leven Noteer voor jezelf een aantal opmerkingen en kernwoorden Lees de tekst nog eens door en bespreek met elkaar als groep Galaten 5: 13 en 14, 16 en 17, 22 tot 25 Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, want de hele

Nadere informatie

Het belang van kennis en onderwijs

Het belang van kennis en onderwijs Het belang van kennis en onderwijs Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 08/09/2017 Beste broeders en zuster, de zomervakantie is voorbij en het nieuwe schooljaar

Nadere informatie

Geen vrouw zou naar een andere vrouw moeten kijken of haar lichaam moeten aanraken om haar te beschrijven aan haar

Geen vrouw zou naar een andere vrouw moeten kijken of haar lichaam moeten aanraken om haar te beschrijven aan haar Hadith moslima Hieronder een aantal hadith die betrekking hebben op moslima. Andere vrouwen niet beschrijven aan echtgenoot Geen vrouw zou naar een andere vrouw moeten kijken of haar lichaam moeten aanraken

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

Het hiernamaals, het leven na de dood

Het hiernamaals, het leven na de dood Het hiernamaals, het leven na de dood ] الهولندية- [ nederlands - dutch revisie: Yassien Abo Abdillah 2013-1435 الا خرة لياة بعد املوت» بالة اهلونلدية «مراجعة: ياس أبو عبد االله 2013-1435 Alle lof behoort

Nadere informatie

Alghiera. revisie: Yassien Abo Abdillah 2013-1435

Alghiera. revisie: Yassien Abo Abdillah 2013-1435 Alghiera ] الهولندية- [ nederlands - dutch revisie: Yassien Abo Abdillah 2013-1435 الغ ة» بالة اهلونلدية «مراجعة: ياس أبو عبد االله 2013-1435 Alle lof behoort aan Allah. Alghiera Wij leven in een maatschappij

Nadere informatie

Wat zegt de Bijbel over vrouwen?

Wat zegt de Bijbel over vrouwen? Wat zegt de Bijbel over vrouwen? [اهلونلدية - dutch [nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah bron: uwkeuze.nl Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2014-1435 Islam voor iedereen ماذا يقول اإلجنيل عن النساء

Nadere informatie

Regelgeving omtrent het roken en het verkopen ervan

Regelgeving omtrent het roken en het verkopen ervan Regelgeving omtrent het roken en het verkopen ervan ] لونلدية - dutch [ nederlands - Sheikh Bin Baaz Bron: fatawa sheikh Bin Baaz (v.6) Revisie: Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434

Nadere informatie

Over Islam. De 6 aspecten (artikelen) van Belief. 1. Geloof in Allah. 2. Geloof in de Engelen.

Over Islam. De 6 aspecten (artikelen) van Belief. 1. Geloof in Allah. 2. Geloof in de Engelen. Over Islam De islam is een natuurlijke en complete manier van leven. Het moedigt men aan de nodige aandacht te geven aan hun relatie met hun Schepper (God). Het leert dat men blijvende en ware geluk en

Nadere informatie

Iets wettig verklaren en iets verbieden is het alleenrecht van Allah

Iets wettig verklaren en iets verbieden is het alleenrecht van Allah Iets wettig verklaren en iets verbieden is het alleenrecht van Allah ] الهولندية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah 2013-1434 تلحليل وتلحر م حق االله» بالة اهلونلدية «مراجعة: ياس أبو

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

De Koran - De laatste openbaring aan de mensheid

De Koran - De laatste openbaring aan de mensheid De Koran - De laatste openbaring aan de mensheid Wat is de Koran? Het Woord van God De Koran is het letterlijke woord van God, de Almachtige (Allah in het Arabisch), geopenbaard aan de Profeet Mohammed

Nadere informatie

Al Wahn. revisie: Yassien Abo Abdillah. Islam voor iedereen. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434

Al Wahn. revisie: Yassien Abo Abdillah. Islam voor iedereen. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 Al Wahn ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 Islam voor iedereen الوهن» باللغةهلونلدية «مراجعة: ياس أبو عبد االله 2013-1434 Alle lof

Nadere informatie

Hoogmoed leidt ons af van het rechte pad!

Hoogmoed leidt ons af van het rechte pad! Hoogmoed leidt ons af van het rechte pad! Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 27/01/2017 Beste broeders en zusters, vorige week hebben we het gehad over het

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 1. Artikel 12 t/m 14. Werkboek 3

De Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 1. Artikel 12 t/m 14. Werkboek 3 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 3 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 artikel 12 t/m 14 In werkboek 3 gaan we verder met het bespreken van de Dordtse Leerregels. Jullie weten waarom

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Wanneer we Gods woord over heling begrijpen en er naar handelen, brengt het een manifestatie van heling voort.

Wanneer we Gods woord over heling begrijpen en er naar handelen, brengt het een manifestatie van heling voort. NAZORG Na het gebed Geef de zieke richting in wat er verwacht mag worden. De genezing kan eerder een graduele genezing zijn dan alles ineens. Dit kan dagen, weken, zelfs maanden duren. Wat ze zouden moeten

Nadere informatie

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet.

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet. - 1 - De hemel geeft wie vangt die heeft God is een gevende God. Om het met een aards voorbeeld te kunnen weergeven, zie ik Hem als Iemand die een feestzaal heeft ingericht ter ere van Zijn enig geboren

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Familie naar Psalm 133 Tekst & muziek: Marcel Zimmer 2012 Celmar Music

Familie naar Psalm 133 Tekst & muziek: Marcel Zimmer 2012 Celmar Music Familie naar Psalm 133 2012 Celmar Music Hoe mooi en hoe heerlijk als wij als familie, als broers en als zussen om elkaar geven, en open en eerlijk met elkaar omgaan, de vrede bewaren en eensgezind leven.

Nadere informatie

AANGAANDE DE KWESTIE IN DE GAZA-STROOK TE COMITÉ VOOR ONDERZOEK EN FATAAWA

AANGAANDE DE KWESTIE IN DE GAZA-STROOK TE COMITÉ VOOR ONDERZOEK EN FATAAWA VERDUIDELIJKING AANGAANDE DE KWESTIE IN DE GAZA-STROOK TE PALESTINA DOOR HET PERMANENTE COMITÉ VOOR ONDERZOEK EN FATAAWA Alle lof is aan Allaah en moge de Vrede en Zegeningen van Allaah met de meest edele

Nadere informatie

Het oordeel over het vieren van de profetische geboorte. -rahiemaho Allaah- Bron: http://www.binbaz.org.sa/mat/8325

Het oordeel over het vieren van de profetische geboorte. -rahiemaho Allaah- Bron: http://www.binbaz.org.sa/mat/8325 -rahiemaho Allaah- Bron: http://www.binbaz.org.sa/mat/8325 Het oordeel over het vieren van de profetische geboorte Alle lof is aan Allaah en de prijzingen en de vrede over de boodschapper van Allaah, zijn

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

De goedheid van de harten

De goedheid van de harten De goedheid van de harten [اهلونلدية - dutch [nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah bron: al-yaqeen.com Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2014-1435 Islam voor iedereen اخلري اذلي يف القلوب «باللغة

Nadere informatie

Bron: http://understand-islam.net/site/index.php?option=com_content&view=article&id=28&itemid=43

Bron: http://understand-islam.net/site/index.php?option=com_content&view=article&id=28&itemid=43 Dit is het verhaal van Profeet Saalih عليه سلام en zijn volk dat bekend stond als Thamoed. Ze woonden in het noordwestelijke deel van Arabie en ze stonden bekend om het hebben van veel vee en landbouw.

Nadere informatie

Het gedrag en de manieren van een moslim (4)

Het gedrag en de manieren van een moslim (4) Het gedrag en de manieren van een moslim (4) Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 13/01/2017 Beste broeders en zusters, dit is de vierde preek van onze serie

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

Jezus volgen in de hectiek van het leven

Jezus volgen in de hectiek van het leven Jezus volgen in de hectiek van het leven Bestemd om vrucht te dragen Johannes 15:5: Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar

Nadere informatie

Omgang met niet-moslims

Omgang met niet-moslims Omgang met niet-moslims [لونلدية - dutch [ nederlands - vertaling: Abdul-Jabbar van de Ven revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 كيفية اعامل مع غ املسلم» بالل اهلونلدية

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk1 Artikel 15 t/m 18 Werkboek 4 Dordtse Leerregels hoofdstuk 1 artikel 15 t/m 18 In werkboek 4 leren we weer iets meer over de Dordtse Leerregels. In dit werkboek gaat het

Nadere informatie

Mohammed de echte profeet

Mohammed de echte profeet Mohammed de echte profeet ] لونلدية - Dutch [ nederlands - revisie: Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyadh) 2012-1433 مد سول احلق» بالة اهلونلدية «مراجعة: أ عبد االله ابللجييك 2012-1433 Alle lof

Nadere informatie

De basis is dat de dingen toegestaan zijn

De basis is dat de dingen toegestaan zijn De basis is dat de dingen toegestaan zijn ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 Islam voor iedereen لا صل يف الا شياء هو الا باحة» باللغةهلونلدية

Nadere informatie

Het beledigen van een van de metgezellen

Het beledigen van een van de metgezellen Het beledigen van een van de metgezellen ] ونلدي - 2TDutch2T [ Nederlands - revisie: Abo Abdillah Al-belgikie bron: uit het boek Al-Kaba ir, van Imam adh-dhahabi Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyadh) 2011-1432

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Heeft God het Kwaad geschapen?

Heeft God het Kwaad geschapen? Heeft God het Kwaad geschapen? Zondagavond 22 september 2013 (Genade & Waarheid Preek) Inleiding A. Genade & Waarheid Preken (Soms) Ingewikkelde of wettisch toegepaste onderwerpen bekeken vanuit Genade

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. A. Prins (Vriezenveen)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. A. Prins (Vriezenveen) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. A. Prins (Vriezenveen) Schriftlezing: Markus 2 vers 1 t/m 17 Gezang 328 vers 1 t/m 3 (Liedboek) Psalm 87 vers 4 (Schoolpsalm) Psalm 146 vers 1, 3 en 5 (Nieuwe Berijming)

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Het gedrag en de manieren van een Moslim (2)

Het gedrag en de manieren van een Moslim (2) Het gedrag en de manieren van een Moslim (2) Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 30/12/2016 Beste broeders en zusters, de vorige vrijdagpreek zijn we begonnen

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 6 t/m 11 Werkboek 2 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 artikel 6 t/m 11 In werkboek 2 gaan we verder met het bespreken van de Dordtse Leerregels. In werkboek 1 staat

Nadere informatie

as-shaykh Badr bin Alî bin Tâmie al- Utaybî 9

as-shaykh Badr bin Alî bin Tâmie al- Utaybî 9 Een beknopte weergave van de voorgeschreven en verboden tawassoel as-shaykh Badr bin Alî bin Tâmie al- Utaybî 9 In Algemeenheid zeg ik: Dat men weet dat at-tawassoel het zoeken van een middelpunt in het

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

Over de website en de boodschappen

Over de website en de boodschappen Over de website en de boodschappen De website De website is opgericht om een reeks goddelijke boodschappen te publiceren waarvan een getrouwde moeder van een jong gezin, woonachtig in Europa, zegt dat

Nadere informatie

Rechtvaardigheid. Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 16/06/2017

Rechtvaardigheid. Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 16/06/2017 Rechtvaardigheid Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 16/06/2017 Beste gelovigen, in deze twintigste preek van de serie preken het gedrag en de manieren van

Nadere informatie

Oh jullie die geloven! Vrees Allah vol ware godsvrees voor Hem, en sterf niet anders dan als moslims.(soera Al Imraan 102)

Oh jullie die geloven! Vrees Allah vol ware godsvrees voor Hem, en sterf niet anders dan als moslims.(soera Al Imraan 102) In de naam van Allah, de meest Barmhartige en de meest Genadevolle. Alle eer is voor Hem, de Opsteller van de Rekening, de Opwekker van de doden. Wij prijzen Allah en vragen Hem ons te helpen en ons te

Nadere informatie

De juiste manier om de Koran te overpeinzen

De juiste manier om de Koran te overpeinzen De juiste manier om de Koran te overpeinzen ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah 2013-1434 تدبر القرآن» باللغة لونلدية «مراجعة: ياس أبو عبد االله 2013-1434 Alle lof behoort aan

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Hoe staat de islam tegenover andere religies. revisie: Yassien Abo Abdillah. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434. Islam voor iedereen

Hoe staat de islam tegenover andere religies. revisie: Yassien Abo Abdillah. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434. Islam voor iedereen Hoe staat de islam tegenover andere religies ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 Islam voor iedereen لاقة الا سلام مع ادلنيات الا

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Geloof tegenover gevoelens

Geloof tegenover gevoelens Kenneth Hagins Geloofsles nr. 7 Geloof tegenover gevoelens Centrale waarheid: Een formule voor geloof is: 1) Zoek in Gods Woord naar een belofte die betrekking heeft op wat u nodig heeft, 2) Geloof Gods

Nadere informatie

Ahmadiyyah en haar leugens over Allah

Ahmadiyyah en haar leugens over Allah Ahmadiyyah en haar leugens over Allah ] ونلدي - 1Tdutch1T [ nederlands - Revisie: Abo abdellah 2011-1433 ب( اذيب الا محدية يف حق االله الة اهلونلدية) مراجعة: أبو عبد االله 2011-1433 Ahmadiyyah en haar

Nadere informatie

Alle lof zij Allah, de Heer der Werelden. Wij prijzen hem, vragen hem om hulp, vergeving en leiding en geloven in hem en vertrouwen op hem.

Alle lof zij Allah, de Heer der Werelden. Wij prijzen hem, vragen hem om hulp, vergeving en leiding en geloven in hem en vertrouwen op hem. Alle lof zij Allah, de Heer der Werelden. Wij prijzen hem, vragen hem om hulp, vergeving en leiding en geloven in hem en vertrouwen op hem. Wij zoeken toevlucht bij Allah tegen het kwaad van onszelf en

Nadere informatie

Vasten Vragen en antwoorden van het stencil

Vasten Vragen en antwoorden van het stencil Vasten Vragen en antwoorden van het stencil Doel van de les 1. Je leert meer over - vasten tijdens de maand Ramadan, - vasten in het algemeen. - de achtergronden van Saum. 2. Je krijgt onder meer begrip

Nadere informatie

الجامع. Shaykh Saalih al-fawzaan. Deel 3

الجامع. Shaykh Saalih al-fawzaan. Deel 3 الجامع لعبادة الله وحده De omvattende definitie van het aanbidden van Allaah alleen Shaykh Saalih al-fawzaan Deel 3 Vertaald door : Aboe AbdirRahmaan Abdullah Lbethioui al-maghribie Bron : Silsilatoe sharh

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

De boodschappen van het jaar 2008

De boodschappen van het jaar 2008 2 januari 2008 Lieve kinderen! Met al de kracht van mijn hart hou ik van jullie en geef ik mijzelf aan jullie. Zoals een moeder vecht voor haar kinderen, bid ik voor jullie en vecht voor jullie. Ik vraag

Nadere informatie