De boekhouding voor natuurlijke personen is beschikbaar met de de versie 3.1 SE en wordt als een module gecommercialiseerd.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De boekhouding voor natuurlijke personen is beschikbaar met de de versie 3.1 SE en wordt als een module gecommercialiseerd."

Transcriptie

1 Boekhouding voor Natuurlijke Personen. De boekhouding voor natuurlijke personen is beschikbaar met de de versie 3.1 SE en wordt als een module gecommercialiseerd. Deze module werkt alse en gewoon POPSY dossier met enkele supplementaire elementen en werkingsverschillen zoals verder in dit document uitgelegd. A Aanmaken van een dossier Natuurlijke Personen 1 Kies een model natuurlijke personen (016) Dit model bevat de parameters die eigen zijn aan een boekhouding voor natuurlijke personen evenals een aangepast boekhoudplan. (015) voor hetzelfde model in het frans. 2- Bepaal de werkwijze van het dossier NP Eens het dossier is aangemaakt, vinkt u het vak Boekhouding voor Natuurlijke Personen aan in de eigenschappen van het dossier: De wijze van afsluiting kan, onder bepaalde voorwaarden, aangepast worden: Als de keuze gemaakt werd om de afsluiting met overdracht te doen, dan is het steeds mogelijk om over te stappen naar een afsluiting zonder overdracht. In de andere richting: omschakelen van een afsluiting zonder overdracht naar een afsluiting met overdracht: kan enkel zolang er geen afsluiting werd gedaan.

2 Klik op eigenschappen Hier moet u de werkwijze kiezen voor de boekhouding van natuurlijke personen: De afsluiting zal, afhankelijk van uw keuze, een overdracht bevatten zoals in een gewone onderneming met openstaande facturen van klanten en leveranciers, bankrekeningen enz... Open daarna het dossier waarin de boekhouding als natuurlijke persoon gaat beheren door op de lijn van het dossier te klikken B. Nieuwe functies Onmiddellijk na het aanvinken ban deze optie worden een aantal opties beschikbaar: 1- De specifieke repartievakken voor «professionneel / privé» %age worden toegevoegd aan de fiches van de algemene rekningen. (standaard zal de algemene rekening geparametreerd zijn op 100 % professionneel, aan u om repartie aan te passen) ; 2- De afsluiting kan naar keuze, geen opening overdragen (in tgenstelling tot de gewone ondernemingsboekhouding) en soldeert dan de rekeningen. (zie de eigenschappen van het dossier hierboven) ; 3- Een specifieke historieklijst NP ; 4- Een specifieke balans NP ; 5- Een vereenvoudigd boekhoudplan wordt aangemaakt; 6- Specifieke jaarrekeningen zijn beschikbaar.

3 1 - Specifieke repartitievakken prof en privé in de algemene rekeningen De categorie wordt gebruikt voor het hergroepen van de rekeningen per klasse, voor uitgaven of vekopen, in de historieken. Op deze manier stelt POPSY onmiddellijk een tabel voor die bruikbaar is als bijlage bij officiele aangiften. Répartitie % privé-prof en limiet voor de verworpen uitgaven (VU) 2 Afsluiting met of zonder saldo overdracht: Het is bij het aanmaken van uw dossier dat u de keuze maakte om de saldi over te dragen bij de afsluiting. U kan deze keuze wijzigen zolang u de afsluiting niet heeft gestart (voorlopig of definitief). Vervolgens zal deze keuze uitgegrijsd worden en niet meer beschikbaar zijn.

4 Verschillende lijsten zijn gegroepeerd ni één menupunt voor deze module: 3 Specifieke Historiek Specifieke historiek die de berekening van de repartitie privé / professionneel en de aftrekbaarheidslimieten geeft:

5 Deze rekeningen worden gegroepeerd per categorie : De vooraf geparemetreerde categoriëen 4. Een specieke balans 5. Een vereenvoudigd boekhoudplan Bovenop het specifieke boekhoudplan, stelt POPSY een aantal rekeningen voor vooraf ingestelde categoriëen. Deze worden gebruikt in de specifieke lijsten. Let echter op dat alle rekeningen werden aangemaakt met een repartitie van 100% professionneel. Aan u om de repartitie rekening per rekening te wijzigen.

6 6. Een speciale jaarrekening «resultaatrekeningen» Om de NP jaarrekening te bepalen gaat u naar het overeenkomende menu ->Extra- >Gepersonnaliseerde Jaarrekening. Klik op Aanmaken en voer vervolgens de naam van de jaarrekening die u wenst te gebruiken in, de knop «Invoeren» onderaan wordt actief. Importeer het model «PHYS» en kies de taal en het boekjaar. Vervolg met de knop OK om te bekrachtigen.

7 De parameters van deze NP jaarrekening worden aangemaakt door het programma: De lijnen definïeren de type berekening en de te gebruiken rekeningen (van 7 tot bijvoorbeeld) U kan hier lijnen toevoegen, selectiecriteria wijzigen, enz Nadien kan u de jaarrekening Natuurlijke Personen afdrukken

8