De Helden van Drenthe

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Helden van Drenthe"

Transcriptie

1 Helden van Drenthe

2

3 De Helden van Drenthe Het binnenhalen van de Olympische wintersporters (Helden van Sochi) op 24 februari 2014 in Assen is de aanleiding geweest om aandacht te hebben voor onze eigen Drentse helden. Helden waar we trots op kunnen zijn, die mooie dingen doen voor anderen en die Drenthe positief neerzetten. Deze helden zijn van groot belang voor de binding in wijken, buurten en dorpen. In dit Heldenboekje vindt u 15 ambassadeurs die vertellen over hun passies en drijfveren en op een bijzondere manier zijn gefotografeerd door Ewoud Broeksma. Wij vinden het belangrijk dat zij als held op een podium zijn geplaatst en daardoor ambassadeur zijn voor al die vrijwilligers die actief zijn in Drenthe. Drenthe doet wat met je

4 Je moet n tikje gek zijn voor dit liefdewerk Jan Broek Veeningen Hartje zomer slaat het Concours Hippique De Wolden z n tenten weer op in Veeningen. Een goed geolied circus van ruiters, amazones en sportpaarden van wereldklasse bevolkt tien dagen lang 11 hectare eigen grond van oudinternational Jan Broek (59). Paardengek en gepassioneerd gastheer van een geliefd event dat als enige internationale buitenconcours - uniek is voor Noord-Nederland. Alweer voor het tiende jaar weten toppers van eigen bodem en talenten van over de grens de weg naar de springpistes in Drenthe te vinden. Ons concours is voor jonge ruiters heel interessant om ervaring op te doen. De lat ligt hoog. Jan Broek vertelt van z n uit de hand gelopen hobby: een professioneel sportdorp in eigen achtertuin dat met een batterij vrijwilligers wordt opgebouwd en afgebroken, 125 m/v sterk. Elke zomer weer. Alleen maar liefdewerk. We doen het uitsluitend voor de sport, proberen quitte te draaien. Maar je moet wel n tikje gek zijn om dit te doen hoor. Meer dan negenhonderd paarden verschenen vorig jaar aan de start, met deelnemers uit een slordige dertig landen. In Veeningen verrijst hun tijdelijke thuisbasis. Stallencomplex, winkelplein, Vip-tent. We willen een kwalitatief hoogstaand evenement neerzetten. Daar draait het om. Met Jan Broek als trotse gastheer: We groeien nog door, verwacht hij. Het Concours Hippique breidt zich vast nog verder uit.

5 Alleen maar liefdewerk.

6 Gerrit Voortman Coevorden en Heleen Coenen Dalen De raderen van het lijf moeten draaien hè De marathon van Australië staat nog op het verlanglijstje van Gerrit Voortman (50). Maar z n loopschoenen hebben al op het dak van de wereld gestaan: de Mount Everest, Nepal. Een heroïsche prestatie van de oud-wedstrijdatleet, sinds 2009 sportambassadeur van Coevorden. In die rol helpt hij anderen om hun top te halen. Op zijn eigen enthousiaste manier. Ik weet wat de valkuilen zijn. Langzaam opbouwen, de machine op gang brengen. De raderen moeten draaien hè. Gerrit doceert graag, over bewustzijn en gezonde voeding. Als ambulant begeleider van De Trans in Emmen stimuleert hij zijn minder valide cliënten ook: Ik help gehandicapten uit de stoel, in beweging. Laat ze niet bij de kachel zitten. Hij bezoekt scholen, geeft clinics. Ieder mens die ik trigger om te bewegen is winst. Ook Heleen Coenen (52) uit Dalen is ervaringsexpert. Drie jaar geleden startte ze vanuit passie de Hi5Club, een hardloopgroep voor mensen met een geestelijke of fysieke beperking. Zij weet: Hardlopen maakt je blij, het is gezond. Wat begon met lekker bewegen en samen plezier maken groeide uit tot een succesverhaal. De motoriek verbetert. Het gewicht neemt af, het zelfvertrouwen toe. Ik zie alleen maar blije gezichten. Heleens Hi5Club draait zonder een euro contributie. Teamshirts en schoenen zijn met hulp van gulle gevers bijeen gesprokkeld. We hopen nog op een goede clubsponsor.

7 Hardlopen maakt je blij.

8 Laura Nijsingh MCD Run leeft echt in het dorp Dwingeloo Laura Nijsingh (48) ziet ze steeds vaker, inwoners die de stoute (hardloop) schoenen aantrekken en er alleen of gezamenlijk op uitgaan. De zandpaden op, de lommerrijke lanen in langs speciaal uitgezette routes naar keuze. Ze vindt het prachtig, maar had het nooit verwacht toen ze vijf jaar geleden aan de basis stond van de MCD Run. Werkzaam bij Fysiotherapie Dwingeloo wilde ze de Dwingelers in beweging krijgen én een sportief goed doel dienen. Het initiatief sloeg aan. Vorig jaar trok de MCD Run (genoemd naar Medisch Centrum Dwingeloo) ruim 400 deelnemers. Het is steeds meer gaan leven in het dorp. Je ziet dat inwoners al vroeg beginnen met trainen om op de eerste zondag in oktober goed beslagen ten ijs te komen. Als (bedrijfs)team of individueel. Goed voor gezondheid, vitaliteit én saamhorigheid. Op de website van de praktijk staan trainingsschema s, waarbij voor iedereen getraind of ongetraind- een voorbereiding op maat is te vinden. Het inschrijfgeld wordt gebruikt voor sportieve doelen: zo kreeg zwembad De Paasbergen een beweegtoestel voor jong en oud, woonzorgcentrum De Weyert een beweegtuin en werden de routes van de MCD Run en de beroemde AVD Cross bewegwijzerd als permanente uitnodiging voor actieve beleving in de natuur. Zo snijdt het mes aan twee kanten, zegt Laura, fantastisch toch?

9 Goed voor gezondheid én saamhorigheid.

10 Wildrik Barkema Pittelo, Assen De gemeente? Dat zijn wij, jij en ik Het begon met een spontane ingeving, nu veertien jaar geleden. Dominee Wildrik Barkema (83) voelde zich verloren, intens verdrietig na de dood van zijn vrouw. Hij vulde zijn dagen met wandelingen door park Pittelo. Alleen met zijn ziel onder de arm. Raapte achteloos een leeg blikje op. En verderop meer zwerfvuil. Zo kwam het. Voor ie het wist kwam de groendienst op hem af. En had ik een grijptang en een plastic zak in handen. Het zwerfvuilruimen is een levensinvulling geworden. Iedere ochtend rond de klok van negen trekt opruimopa Barkema hetzelfde spoor. Van zijn woning aan de Diezestraat, door de Maasstraat, het recreatiepark in. Gewapend met grijper en een voorraadje vuilniszakken. Langs wandelpaden en gazons, de vijver, het voetbalveld, de skatebaan. Daar knoopt de dominee meestal een praatje aan met de jeugd. Hoe is het met jou? vraagt hij tieners. Ze lachen hem niet uit, oh nee, ze kennen me hier goed hoor. Soms wel twee grote zakken vol sjouwt opruimopa Barkema mee naar huis. Tjokvol blikjes, flesjes, glasscherven, zakdoeken, papier, drugszakjes ook. Sommigen zeggen: is dat geen taak voor de gemeente? Maar Wildruk schudt van nee. De gemeente? Dat zijn wij, jij en ik. We moeten het samen doen. Hij trekt ten strijde voor een schoon park. Vandaag. En morgen. Want dan ligt er weer nieuwe oogst. Frustrerend? Welnee. Ik heb een eindeloos geduld.

11 Samen doen

12 Jan Scherpenisse Valthermond Met z n allen naar een gezonde toekomst Overgewicht is al jaren een groeiend probleem. Niet in de laatste plaats in het werkgebied van huisarts Jan Scherpenisse (50) uit Valthermond. Het tij moest gekeerd om met z n allen een gezondere toekomst tegemoet te gaan, zegt hij. Hij liet het niet bij die constatering, maar vatte de koe bij de hoorns. Het resultaat: de Stichting Mond-tot-Mond. De missie: preventie, beweging en gezonde voeding. Scherpenisse pakte de zaken voortvarend aan. Hij vond partners in het bedrijfsleven en de gemeente Borger-Odoorn. In 2012 werd de eerste Mond-tot-Mond-loop tussen Valthermond en Tweede-Exloërmond gehouden. De editie van afgelopen jaar trok al 350 deelnemers. Scherpenisse enthousiast: Hieruit is een aparte loopgroep ontstaan, die elke week traint. Dat groepje is nu al op het gezonde pad. De stichting kwam met meer initiatieven: de Tour de Mond en een spinningmarathon. Ook deze activiteiten sloegen aan. Maar de Valthermonder huisarts wil meer. Op de site mond2mond.nl staan nu al tips en recepten voor een gezond eetpatroon, achter de schermen rolt Scherpenisse zijn plannen verder uit. Hij denkt aan kookclinics en aan samenwerking met lokale supermarkten. Via een link naar de lokale super kunnen klanten straks een bestelling doorgeven. Dan liggen de ingrediënten voor een gezonde maaltijd voorverpakt klaar. Niet alleen handig, maar ook goed voor een betere levensstijl.

13 Het tij moest gekeerd.

14 Johan en Wilma Termohlen Peelo, Assen Drempel van het wijkgebouw laag houden Als betrokken beheerders van t Markehuus zijn Johan (54) en Wilma (51) ook een beetje de vader en moeder van de Asser wijk Peelo. De buurt moet de weg weer weten te vinden naar dit sociaal en cultureel middelpunt. Even binnenwaaien voor een praatje, een kop koffie. We houden de drempel en de prijzen laag. Iedereen moet zich hier thuis voelen. Na een periode van onzekerheid over de toekomst van het wijkgebouw staat de zaak weer als een huis. t Markehuus leeft. Behalve cursusruimte en vergaderstek ook het decor voor klaverjas en popkoor, biljart, darts of djembé, theorieles en kinderdisco. En we proberen een toneelgroep van de grond te krijgen; we hebben de ruimte er wél voor. Johan en Wilma zitten midden in hun proeftijd, het half jaar waarin ze samen met de gemeente aftasten hoe ze straks, in de rol van pachters, de exploitatie op eigen kracht kunnen voortzetten. De stap naar zelfstandig ondernemer is een grote, maar absoluut een uitdaging. Aan ervaring geen gebrek zes jaar lang waren de twee beheerders van de Dichtershof en Johan runt dit wijkgebouw alweer twaalf jaar in gemeentedienst, nu de naamsbekendheid nog. Een kwestie van veel leuke activiteiten organiseren, voor alle bewoners. De bezoekersaantallen kunnen nog beter, maar we timmeren aan de weg. We doen ons uiterste best.

15 Onszelf laten zien.

16 Anita de Rijke Kloosterveen, Assen Eenzame bewoners uit huis halen, de wijk in Ze trekt zich het lot aan van alle wijkbewoners in Kloosterveen. En Anita de Rijke (43) blijft niet aan de zijlijn staan. Jarenlang opereerde ze onder de vlag van de wijkvereniging, de laatste tijd werkt ze aan de opzet van een buurtteam dat nu al bergen verzet. Een dame met pit. Anita werkte twintig jaar in de zorg voor ze als bevlogen vrijwilligster haar voelhorens uitstak. Uit onderzoek van de gemeente Assen blijkt dat in onze wijk sprake is van grote eenzaamheid. Als gevolg van een scheiding, door ouderdom of invaliditeit, maar ook door allochtone achtergronden. Een statistisch gegeven dat schreeuwde om actie. Samen met een span gepassioneerde vrijwilligers dekte Anita vorig najaar daarom de langste eettafel in Kloosterveen. Een lunch in de Week tegen Eenzaamheid waar zo n tachtig bewoners van smulden. Het begin van iets moois. Voor de speciale kerstwandeling werden liefst 750 deelnemers opgetrommeld. Samen met jongeren wordt hard gewerkt aan een jeugdsoos, een eigen, veilige plek in de wijk om elkaar te ontmoeten. En het buurtteam laat vaker van zich horen. Activiteiten kosten niks en zijn laagdrempelig. Zo halen we eenzame bewoners uit hun huis, de wijk in. Dat is, zeker in de donkere maanden van het jaar, erg belangrijk. Halen of brengen? Geen probleem. Studenten duwen rolstoelen, kinderen helpen ouderen. Mooi, hè?

17 Wijkbewoners maken vanzelf kennis met elkaar

18 Trudy Dijkstra Hoogeveen Jong en oud plezier in bewegen meegeven Ze doet het al een kleine dertig jaar: jong en oud plezier in bewegen mee geven. Gymnastiekdocente Trudy Dijkstra (53) uit Hoogeveen weet niet anders meer. Het is een belangrijk onderdeel van m n leven geworden. Dankbaar werk vindt ze het. Het draagt bij aan een gezonde leefstijl. Dat is belangrijk én leuk. Verbonden aan de plaatselijke gymnastiekvereniging Olympia staat Trudy voor een grote variatie aan groepen. Ze geeft dansles aan kids en volwassenen, reguliere gymlessen, ouders & kindgym, helpt kinderen met een beweegachterstand en zorgt er op speelse manier voor dat peuters van 2 tot 4 jaar met overgewicht hun overtollige kilootjes kwijtraken. Dat laatste is uitvloeisel van een na de zomer van 2013 opgestart project Peuters op gezond gewicht, waarin wordt samengewerkt door de gemeente, Sport Drenthe, Icare, het consultatiebureau, Kinderfysiotherapie De Leeuwerik en CGV Olympia. Trudy: Als kinderen al op zeer jonge leeftijd te kampen hebben met overgewicht kunnen ze daar de rest van hun leven hinder van ondervinden. Zowel fysiek als psychisch. Mocht tijdens de reguliere controles op het consultatiebureau blijken dat een peuter te zwaar is, dan krijgen de ouders tips voor meer beweging en gezonde(re) voeding. Met het programma Gymkids (peutergymnastiek) van de KNGU heeft Trudy inmiddels vijf groepen peuters onder haar hoede, die ze op een speelse manier aan het bewegen brengt. Prachtig.

19 Zorgen dat kinderen niet buitenspel komen te staan.

20 Maja Buijs en Reina Jansen Assen-West Bewoners leren op natuurlijke manier van elkaar Wanneer zijn de verwendagen weer? Die vraag bereikt Reina Jansen (71) en Maja Buijs (54) dikwijls. Een teken dat hun inspanningen voor Assen-West gewaardeerd worden. De verwendag voor vrouwen die krap bij kas zitten - is, net als de lunch voor de ouderensoos, een van de succesnummers die de samenwerking van het bewonersoverleg en de leerlingen van cs Vincent van Gogh afdeling Salland voortbracht. Goed voor de saamhorigheid, merkt Reina. Omdat we onze talenten in de wijk bundelen, bewust gebruik maken van elkaars expertise. Een leefbare wijk waar mensen elkaar (her) kennen en helpen. Het mes snijdt aan twee kanten: De leerlingen brengen hun kennis op gebied van horeca, techniek of dienstverlening in praktijk. Tegelijkertijd leren wijkbewoners elkaar op een natuurlijke manier kennen en accepteren. Het effect is verrassend positief. Senioren ergeren zich vaak aan hangjeugd in de buurt, maar zien nu dat jongeren ook goed werk verzetten voor de wijk. Voor de Natuurspeelplaats bijvoorbeeld, die met hulp van alle vier scholen in West van de grond is getild: naast t Vincent van Gogh ook obs Baggelhuizen, cbs Het Octaaf en de W.A. van Lieflandschool. De jeugd is van toegevoegde waarde voor de wijk; jongeren voelen zich verantwoordelijk en houden ook zelf een oogje in het zeil.

21 Hoe meer je van elkaar weet, hoe prettiger je samenleeft Links: Maja rechts: Reina

22 Roelof Dilling Grolloo Voor mij zijn het hier allemaal helden Het doel van omnisportvereniging Grolloo en Omstreken (SGO) was uiterst ambitieus. Er moest zelfs een officieel bidbook aan te pas komen, maar het lukte: Grolloo veroverde een eigen Olympische status. Met een financieel steuntje in de rug van de provincie Drenthe en de gemeente Aa en Hunze werd 2011 een Olympisch jaar, waarin de breedtesport een enorme impuls kreeg. Met dank aan SGO, dat zorgde voor een keur aan sportieve evenementen. Van wandelen tot koersbal, van klootschieten tot fietstochten. Mede-initiatiefnemer Roelof Dilling (62) komt net onder de douche vandaag ( heb even lekker gesport ) als hij herinneringen ophaalt aan dat gedenkwaardige jaar. Een jaar dat begon met de snertloop, waarbij de Loopgroep van SGO vanuit hoofdplaats Gieten met fakkel en al naar Grolloo toog om daar het vuur te ontsteken. Het was onze bedoeling 75% van de 800 inwoners aan het bewegen te krijgen. Huis-aan-huis liet de organisatie persoonlijke paspoorten bezorgen, waarin iedereen zijn of haar sportieve activiteiten kon noteren. Bij 28 aantekeningen hoorde het predicaat Olympia Proof. Inventarisatie aan het eind van het jaar leerde dat maar liefst 77% van de bevolking het doel had gehaald. Dat zijn allemaal helden voor mij, zegt Roelof. Het eenmalige initiatief werpt tot op de dag van vandaag z n vruchten af. De sportclub kreeg meer leden, een groot aantal Grolloërs bleef in teamverband of individueelbewegen. En daar was het allemaal om begonnen.

23 Initiatief heeft leefbaarheid goed gedaan.

24 Jennie Veninga Hijken en Gerrie Oosting Hooghalen Sport houdt dorpen aantrekkelijk De dorpen Hijken en Hooghalen hebben de handen ineen geslagen voor een (nog) sportiever klimaat. Prachtig en dankbaar werk. Jennie Veninga (51) uit Hijken glundert. Samen met Gerrie Oosting (59) uit Hooghalen geldt ze vanuit omnisportvereniging HHCombi als aanjager van een tweetal initiatieven: het project Sportdorp en het programma Bewegen op Recept. Sport bepaalt naast voorzieningen als school, dorpshuis en kerk voor een groot deel de leefbaarheid van een kleine kern, zegt Jennie, het zorgt ervoor dat een dorp aantrekkelijk blijft. Ook voor jonge mensen. Sportdorp, bedoeld om zoveel mogelijk inwoners vaker te laten bewegen, staat nog in de kinderschoenen. Toch verzorgt HHCombi inmiddels naast de reguliere takken van sport als extraatje al ouderengymnastiek en 45+voet- bal. Bewegen op Recept biedt mensen met chronische klachten of overgewicht de kans met een verwijsbrief van huisartsenpraktijk of fysiotherapeut een half jaar lang voor 7.50 euro begeleid te gaan sporten bij HHCombi. In de hoop dat ze zich definitief bij de club aansluiten en actief blijven. Jennie en Gerrie coördineren vanuit betrokkenheid bij de gemeen schap. Het gaat niet alleen om de leefbaarheid, ook om de vitaliteit van de bewoners. Het stimuleren van inwoners (meer) te gaan sporten heeft ook een sociaal aspect. Als je in groepsverband sport, dan krijg je een binding met anderen. Daaruit kunnen weer de mooiste contacten of vriendschappen ontstaan.

25 Prachtig werk.

26 Stefan Oostra Meppel De glimlach op hun gezicht is mijn beloning Al vijf jaar gooit buurtsportcoach Stefan Oostra (26) z n balletjes op in de Meppeler wijk Haveltermade. Letterlijk. Maar ook figuurlijk. Als één van de drie combinatiefunctionarissen van Meppel Actief is hij een belangrijke schakel in de opvoeding van basisschooljeugd. Kids uit een smeltkroes van culturen, die tijdens zijn naschoolse sportuurtjes aan veel meer dan alleen hun conditie werken. Ze raken betrokken bij hun buurt en leren lessen voor de rest van hun leven. Over teamwork en eerlijk spel. Hoe het voelt om te winnen. En soms te verliezen. Sport op een presenteerblaadje, dichtbij huis. Deze kinderen hebben structuur nodig, maar ik moet niet te streng zijn. Het is geen gymles, deelname is vrijblijvend. Gratis, dus geen drempels. Bewegen gaat zo spelenderwijs. Twee keer per week met een vaste groep van zo n 25 tot 30, meest jongens. Binnen in de sporthal of in de openlucht, op het Troelstraplein. Dit is een positieve en gezonde manier om je energie kwijt te raken. Sociaal ook: Oudere kinderen helpen de jongere. Met Fair Play leren ze samenwerken volgens regels. Daar scoor je punten mee, mag je zelf een favoriet spel uitzoeken voor die middag. De buurtsportcoach is hun held. Herkenbaar aan z n oranje trainingspak. Ze komen al met een glimlach op hun gezicht naar me toe. Hé Stefan, gaan we sporten? Daar haal ik veel voldoening uit.

27 Hier haal ik veel voldoening uit.

28 Manon de Jong, Irene Stokker en Henk Staal Marsdijk, Assen Eerste editie SWAMP groot succes Het moest een feest worden van, voor en door Marsdijkers. En dat werd het op de tweede zaterdag in september vorig jaar. Het SWAMP-festival in het Anne Frank Park groeide uit tot een sfeervol evenement met 2000 bezoekers. We streven dit jaar naar een verdubbeling, schetst initiatiefneemster Manon de Jong (43) enthousiast. Maak je wijk sterk door de sociale cohesie te verbeteren. Pas als je elkaar kent kun je gebruik maken van elkaars vaardigheden en diensten. Doe je dat, dan houd je je wijk economisch - gezond. Dat was de achterliggende gedachte bij het organiseren van het SWAMP-festival. De Jong kreeg al snel steun van medeondernemers Irene Stokker (32) en Henk Staal (43). Het drietal vormt nu het bestuur van Stichting SWAMP (swamp is het Engelse woord voor moeras; de wijk is op een voormalig moerasgebied gebouwd). Met in totaal acht man zetten ze de schouders eronder. Om te laten zien wat er allemaal in de eigen wijk gebeurt. van tot uur met een keur aan ingrediënten: presentaties van bedrijven, muziek, theater, sport, demonstraties, een fair, lezingen, horeca. Verrassende elementen alom. En dat alles afgesloten met vertoning van de film Intouchables op het openluchtscherm. De Jong: We hebben laten zien wat onze wijk allemaal in haar mars heeft. En dat was de bedoeling. Een eenmalige openluchtbioscoop in het park. Dat was het plan. Het groeide uit tot een festijn

29 Van, voor en door Marsdijkers Van links naar rechts: Manon, Irene en Henk

30 Henk Vos Noorderpark, Assen Als je iets signaleert, trek je aan de bel Je zou hem de waakhond van de wijk kunnen noemen. Al tien jaar is Henk Vos (79) namens het bewonersoverleg de ogen en oren van de Asser buurt Noorderpark. Alleen maar zeuren en klagen, daar koopt niemand iets voor. Als je ziet dat iets beter kan, dan trek je aan de bel. Je moet met elkaar positief meedenken om de wijk mooier te maken. Henk doet dat graag, met hart en ziel. Al vergt de taak als mantelzorger thuis, voor zijn vrouw die met rug- en heupklachten kampt, veel tijd. Maar ik doe dat met liefde. Elke maand komen ze bij elkaar, de vrijwilligers van het bewonersoverleg, met een flinke actieagenda. Dan is er werk aan de winkel. Op gebied van openbaar vervoer, afvalinzameling, zwerfvuil, jeugdopvang. Grote en kleinere zaken van belang. Neem nou de Blauwe As; ze zijn nauw betrokken bij de plannen om het Kanaal vanaf de Havenkade door te trekken naar de Vaart. Goed voor de recreatie én water brengt leven in de stad. Het wordt mooi hoor, glimt Henk. Wijkzaken die ertoe doen, daarop stort hij zich vol overgave. De lijnen zijn kort. Je praat met de wethouder, de wijkagent, mensen van de woningbouwvereniging. Je staat dichtbij elkaar, weet bij wie je moet zijn. Zo groeit er meer begrip.

31 Positief meedenken

32 Frank Posthumus Assen-Oost Toen ik die glimlach zag was ik verkocht Een kleinschalige actie. Dat was de bedoeling. Maar uiteindelijk waren er medio december vorig jaar twee vrachtwagens nodig om alle goederen af te leveren bij de Voedselbank. Initiatiefnemer Frank Posthumus (31) glundert. Dat was wel fantastisch, ja. Zeker voor een eerste keer. Posthumus leven bestaat voor een groot deel uit het helpen van z n medemens. Dat begon ruim vijf jaar geleden toen hij CliniClowns bezig zag in het ziekenhuis. Ik zag die glimlach op het gezicht van de kinderen. Toen was ik verkocht. Vanaf dat moment hield hij jaarlijks een actie met zijn internetstation Radio De Buizerd. Marathonuitzendingen door het radioteam, tijdens achtdaagse opsluitingen in feestcafé Tante Trui. Totale opbrengst: euro voor de Stichting CliniClowns Nederland. December vorig jaar richtte hij z n pijlen op de Voedselbank. Ik ben er op bezoek gegaan en ben geschrokken. Het trof me hoe moeilijk sommige mensen het hebben. Dus is er al een nieuw idee geboren: vlak voor de feestdagen een Glazen Huis op het Koopmansplein. Met het team van De Buizerd erin. Als we tenminste toestemming krijgen. En alsof het nog niet genoeg is: sinds kort is Posthumus onbezoldigd jongerenwerker. Hij stimuleert een jeugdgroep in de wijk ( Helpende Jongeren Assen-Oost ) de handen uit de mouwen te steken. Eenvoudige, maar nuttige karweitjes: zwerfvuil opruimen, de tuin onderhouden voor ouderen. Fantastisch, toch?

33 Iets voor de mensen doen.

34 Colofon De campagne Helden van Drenthe is mede mogelijk gemaakt door Drenthe Beweegt, Gemeente Assen en Marketing Drenthe. Teksten: Roelof Tienkamp en Jolanda de Kruyf (Koninklijke Boom uitgevers) Fotografie: Ewoud Broeksma Vormgeving: Open Communicatiebureau

35

36 Intensivering Promotie Drenthe is medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en Samenwerkingsverband Noord Nederland, Koers Noord.

De Helden van Drenthe

De Helden van Drenthe Helden van Drenthe De Helden van Drenthe Het binnenhalen van de Olympische wintersporters (Helden van Sochi) op 24 februari 2014 in Assen is de aanleiding geweest om aandacht te hebben voor onze eigen

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil!

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Divisie Ouderen Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Mondriaan voor geestelijke gezondheid Wie De divisie Ouderen is een onderdeel van Mondriaan, instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Wat Wij verlenen

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Ze neemt nog een slok van haar rum-cola. Even lijkt het alsof de slok weer omhoogkomt.

Ze neemt nog een slok van haar rum-cola. Even lijkt het alsof de slok weer omhoogkomt. Manon De muziek dreunt in haar hoofd, haar maag, haar buik. Manon neemt nog een slok uit het glas dat voor haar staat. Wat was het ook alweer? O ja, rum-cola natuurlijk. Een bacootje noemen de jongens

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Begin jaren 90 was er een uitwisseling tussen Dart Club Sport en één Engels dartsteam.

Begin jaren 90 was er een uitwisseling tussen Dart Club Sport en één Engels dartsteam. Begin jaren 90 was er een uitwisseling tussen Dart Club Sport en één Engels dartsteam. Gezellig met ongeveer 15 personen naar Engeland om daar een lang weekend tegen elkaar te gaan darten en uiteraard

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

OosterparkBOOM! Waar staat de OosterparkBOOM eind 2014?

OosterparkBOOM! Waar staat de OosterparkBOOM eind 2014? OosterparkBOOM! Waar staat de OosterparkBOOM eind 2014? Mark C Hoogenboom Deze tekst is eind 2013 geschreven alsof het eind 2014 is. De tekst is bedoeld om een beeld te schetsen waar de OosterparkBOOM

Nadere informatie

Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn

Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn Sport op Basisscholen is een initiatief van De Friesland Zorgverzekeraar en Sport Fryslân. Samen met de Friese gemeenten, onderwijs

Nadere informatie

De herfstvakantie is van 19 tot 23 oktober 2015

De herfstvakantie is van 19 tot 23 oktober 2015 Oktober 2015 Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand oktober zijn: Stijn Zaaijer Lynn Bonvanie Jaylinn Meijering Luca Wildschut We wensen jullie allemaal een fijne tijd op onze school. De

Nadere informatie

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel.

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel. Lotte heeft Luizen Buiten is het koud. Er vallen dikke druppels uit de bomen en de wind blaast hard door de straat. Lotte loopt hand in hand met opa Generaal over het schoolplein. Ze moest eerder van school

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Ontmoeting. gezondnu.nl

Ontmoeting. gezondnu.nl Ger van der Gaast (64) weet sinds 2010 dat hij de ziekte van Alzheimer heeft. Inmiddels woont hij in een verpleeghuis in Utrecht. Als voormalig docent verpleegkunde volgt Ger zijn eigen zorg kritisch.

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen

Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen Jamile Zaoudi: Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen fietsen, iets ondernemen. Tegelijkertijd werk je aan het stukje psyche: Je kunt je bijvoorbeeld niet meer verschuilen achter je vader of moeder, het

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

De MS van Tess Als elke dag onzeker is

De MS van Tess Als elke dag onzeker is Morgen gaan we naar de huisarts, zegt haar moeder s middags. Ik weet niet wat er met je is. Je bent zo moe de laatste tijd. En nu heb je ook nog last van je oog. De juf zegt dat ik misschien een bril moet,

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

ACTIVITEITENKALENDER. De Weide van zomer- tot herfstvakantie. Hoogeveen. Sportief

ACTIVITEITENKALENDER. De Weide van zomer- tot herfstvakantie. Hoogeveen. Sportief Sportief Hoogeveen ACTIVITEITENKALENDER Een overzicht van naschoolse activiteiten bij jou in de buurt. Ga op onderzoek uit en ontdek jouw talenten. Er is aanbod voor de groepen 1 tot en met 8. Kijk dus

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Pace vragenlijst Physician-based Assessment and Counseling for Exercise

Pace vragenlijst Physician-based Assessment and Counseling for Exercise Pace vragenlijst Physician-based Assessment and Counseling for Exercise Dit formulier bepaalt uw lichamelijke activiteiten niveau. Lees dit formulier door en kies de zin die het beste aansluit bij uw huidige

Nadere informatie

Richtlijnen voor het opzetten van een. rollator wandelclub

Richtlijnen voor het opzetten van een. rollator wandelclub Richtlijnen voor het opzetten van een rollator wandelclub Waarom zou ik mijn energie steken in het opzetten van een wandelclub? Bewegen is de manier om zo lang mogelijk gezond te blijven. Uit onderzoek

Nadere informatie

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Essay Dordtologie Een sportevenement specifiek voor Dordrecht Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Inleiding Ik heb met plezier de cursus Dordtologie gevolgd. Allerlei onderwerpen zijn tijdens

Nadere informatie

7&8. Lesbrief groep 7 & 8 Sport is fun! Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig? Leerdoelen

7&8. Lesbrief groep 7 & 8 Sport is fun! Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig? Leerdoelen Lesbrief groep 7 & 8 Sport is fun! Over deze les Wat heeft u nodig? Digitaal schoolbord Digitale video Fun met sport Per leerling een werkblad Fun met sport groep 7-8 Een voorwerp van uw favoriete sport

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN KATRIN

HET VERHAAL VAN KATRIN HET VERHAAL VAN KATRIN Katrin begon heroïne te gebruiken toen ze ongeveer 12 was. In het begin deed ze dat nog af en toe. We hadden er niet genoeg geld voor. Door een ingrijpende gebeurtenis ging ze steeds

Nadere informatie

Julian krijgt een bril

Julian krijgt een bril Julian krijgt een bril II Inleiding: Julian heeft veel last van hoofdpijn, daarom neemt zijn moeder hem mee naar de dokter. Het is al heel lang geleden dat Julian naar de dokter is geweest, daarom moet

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst Voorproefje ALLES DUBBEL Survivalgids voor startende tweelingmama s Denise Hilhorst Inhoud Dubbel van start 7 Dubbel ervaren 8 Dubbel zwanger 10 Dubbel voorbereiden 19 Dubbel bevallen 25 Dubbel voeden

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Jij durft over jouw gevoelens praten. Complimenten geven is voor jou kinderspel. Jij ligt s nachts niet te piekeren. Jij hebt vat op de dingen.

Jij durft over jouw gevoelens praten. Complimenten geven is voor jou kinderspel. Jij ligt s nachts niet te piekeren. Jij hebt vat op de dingen. Jij bent echt een kanjer! Om op te eten! Jij durft over jouw gevoelens praten. Jij hebt een topconditie. Wat zit jouw haar oké! Complimenten geven is voor jou kinderspel. Ik ben jaloers op jouw spierballen.

Nadere informatie

OPVOEDEN ZO!!! De cursus is bedoeld voor ouders van kinderen van 3 tot 12 jaar

OPVOEDEN ZO!!! De cursus is bedoeld voor ouders van kinderen van 3 tot 12 jaar OPVOEDEN ZO!!! Algemeen Het opvoeden van kinderen is leuk maar kan soms ook heel zwaar zijn. Bij het opvoeden van je kind komt heel wat kijken. Jij bent tenslotte diegene, die hem het goede voorbeeld moet

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Visie Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Een visie die van u is; die het (toekomst)beeld van inwoners

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor:

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Terugblik Kinderyoga Rots & Water De Sterrenplukmachine Theaterweek Thema avond (hoog)gevoeligheid

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen?

Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen? Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen? Visie tafelleider: Met minder geld hetzelfde of misschien zelfs meer doen. Dat is de grote uitdaging

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 Ik arriveer op een zon overgoten Wijkpark. Nog geen kwartier later wordt het park in de schaduw gelegd door donkere wolken. Die trokken gelukkig weg en wederom

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSWERK BIJ DE GEMIVA-SVG GROEP

VRIJWILLIGERSWERK BIJ DE GEMIVA-SVG GROEP Winst voor twee VRIJWILLIGERSWERK BIJ DE GEMIVA-SVG GROEP Foto omslag: De jongens hebben een goede conditie en willen in weer en wind trainen. Ze hebben hun doel al bijgesteld. Ze willen zeker 10 kilometer

Nadere informatie

Volkstuinvitaminen. participatieproject voor minima minima

Volkstuinvitaminen. participatieproject voor minima minima Volkstuinvitaminen participatieproject voor minima minima Ik heb het hele jaar door gezond en goedkoop eten. De volkstuin is mijn eigen voedselbank. Een nieuwe formule In 2010 zijn de eerste ervaringen

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Sportief bewegen na kanker. Kanker

Sportief bewegen na kanker. Kanker Sportief bewegen na kanker Kanker Sportief bewegen na kanker...................................... Bewegen: goed en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Sponsorplan 2015. Rondje Bergen: Het gezelligste hardloopevenement van het seizoen!

Sponsorplan 2015. Rondje Bergen: Het gezelligste hardloopevenement van het seizoen! Rondje Bergen: Het gezelligste hardloopevenement van het seizoen! Inleiding De Stichting Rondje Bergen is 35 jaar geleden opgericht om een hardloopevenement in het mooie Bergen te organiseren. De prachtige

Nadere informatie

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders Leo Leeuwtje Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders isbn: 9789048431052 nur: 282 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Jonge ambtenaar van het jaar

Jonge ambtenaar van het jaar Verkiezing opent vele deuren voor Katherine Diaz Winnares Katherine Diaz vertelt over haar motiva Winnares Katherine Diaz vertelt over haar motivatie voor het werk, bewustwording tijdens en kansen na het

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en Het plan van Bart Dobber, niet doen! Bibi staat op het dek van het schip en kijkt naar haar hond die een kat achterna zit op de kade. Haar broer Bart ligt op de loopplank en peutert aan het touw van de

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Lezer: 2 Woeste Willem is een echte brombeer. Hij houdt niet van gezelschap. Iedereen die maar in de buurt van zijn huis komt, jaagt hij weg.

Lezer: 2 Woeste Willem is een echte brombeer. Hij houdt niet van gezelschap. Iedereen die maar in de buurt van zijn huis komt, jaagt hij weg. Toneelstuk: Woeste Willem Liedje: Woeste Willem (melodie opa bakkebaard) Woeste Willem woont aan de oever van een meer. Woeste Willem is een zeerover. Of eigenlijk, was een zeerover, want hij is met pensioen.

Nadere informatie

De manus branding stichting

De manus branding stichting De manus branding stichting ontwikkelt programma s, die door lessen relationele en musische vorming sociale vaardigheden aanleren, waardoor jongeren beter in staat zijn op een, zowel voor hen zelf als

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

INTRO LOES THIERRY MARK

INTRO LOES THIERRY MARK INZICHTEN INTRO In dit document staan acht inzichten die de resultaten zijn van het onderzoek dat drie studenten van de Hogeschool Utrecht hebben gedaan naar de leden van WattsNext. De inzichten zijn

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil!

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Ouderen Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! De herkenning en glimlachen als je patiënten komt halen doen je goed. Wie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan,

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Energiek de lente in!

Energiek de lente in! Miniboekje Energiek de lente in! 10 tips voor meer balans & energie Beste lezer, Dit boekje is een klein cadeautje voor u! De lente is weer begonnen en de bomen staan te popelen om uit te lopen. Koeien

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie