SPEELBUURT MORGENWEIDE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPEELBUURT MORGENWEIDE"

Transcriptie

1 SPEELBUURT MORGENWEIDE

2 WAT IS GEDAAN Natuurlijk kan het nog leuker. De speelbuurt is eigenlijk nooit af, je kan er zelf nog van alles bij bedenken. Dus heb jij een idee voor de inrichting of een leuke activiteit neem dan contact op met het stadsdeelkantoor. Je kunt bellen naar of mailen naar Kijk ook eens achterin dit boekje voor meer inspiratie voor het spelen in Morgenweide. In juli 2013 zijn twee rondwandelingen geweest in Morgenweide. Eén met kinderen en één met buurtbewoners. Aanleiding hiervoor was het project Kindvriendelijke wijken, dat in verschillende buurten van Den Haag is uitgevoerd. Samen met kinderen is gekeken naar de inrichting van de speelplekken, maar ook andere plekken zoals de stoepen, pleintjes, achterpaden, oversteekplekken en het groen. Gepraat is over de goede maar ook minder goede kanten van deze inrichting. Het doel was om te zoeken naar dingen om het leuker, beter en veiliger te maken. Resultaat: Twee opgeknapte speelplekken, een nieuw toestel op het schoolplein en een kleurenroute met speelverrassingen door de buurt. Dus jas aan en er op uit!

3 SPEELRUIMTE Voor kinderen is de ruimte voor spelen en het mogen spelen als eerste van belang. Vooral het zelfstandig op pad gaan in de buurt, waarbij je zelf mag kiezen waar je heen gaat, wat je gaat doen en met wie vinden de kinderen heerlijk. De buurt biedt daarvoor naast het spelen gewoon op straat ook speelplekken. Hier staan voorzieningen die aanvullende speel- en sportmogelijkheden geven. Verspreid over Morgenweide liggen er vier speelplekken en een schoolplein. Lekker veel. Het speelveld aan de Tureluurlaan/Zilvermeeuwlaan en het schoolplein van De Fontein zijn voor de grotere kinderen en de plekken in de buurt dichter bij huis meer voor de kleinere kinderen. Vier plekken hebben een kleurthema gekregen: rood voor de IJsvogelhof groen voor speelveld Tureluurlaan/Zilvermeeuwlaan blauw voor het schoolplein van De Fontein geel voor het Wulpplantsoen Tussen deze plekken lopen kleurenroutes. Deze verbinden op een speelse manier alle speelplekken en het schoolplein met elkaar. De routes zijn er om: de wegen van en naar speelplekken leuker te maken een stimulans te geven tot meer en beter gebruik van de buurt een signaal te geven dat het spelende kind er is en mag zijn in de buurt een stimulans te geven om kinderen (eerder) alleen op pad te laten gaan een extra stimulans te geven voor spel en creativiteit

4 WEGWIJZER speelplek schoolplein oversteekplek straatwerk bewegen Haags paaltje dobbelsteen paaltjesvoetbal

5 BESTAANDE SPEELPLEKKEN Visdiefhof Wulpplantsoen IJsvogelhof Tureluurlaan/Zilvermeeuwlaan

6 OPKNAPPLAN TURELUURLAAN/ZILVERMEEUWLAAN (GROENE PLEK)

7 OPKNAPPLAN IJSVOGELHOF (RODE PLEK)

8 SCHOOLPLEIN Op het schoolplein komen nieuwe toestellen ter vervanging van een aantal oude. De indeling van het plein blijft daarbij grotendeels hetzelfde. De nieuwe toestellen staan op het plaatje hieronder. Daarnaast komen er pleinplakkers van een aantal bekende spellen zoals Twister en Mens-erger-je-niet. Omdat het schoolplein op de kleurenroute ligt, loopt de route ook over het plein en wordt er een dobbelsteen geplaatst. Met de dobbelsteen kun je allerlei leuke spellen verzinnen. Speeltoestellen: Klimmen Glijden Duikelen Evenwicht Doeltjesvoetbal Ballentrechter Zitten kletsen Pleinplakkers: Twister (pleinplakker) Mens erger je niet Chinese muur Hinkelbanen En natuurlijk heel veel zelf verzonnen pleinspelletjes!

9 GROENE ROUTE VAN en NAAR de groene plek De groene route vertrekt van en gaat naar de groene speelplek (Tureluurlaan\Zilvermeeuwlaan). Als je de groene route volgt kun je twee kanten op. Of je loopt naar het speelveld Tureluurlaan\ Zilvermeeuwlaan toe of je loopt er vandaan. Als je onderweg rood tegenkomt, dan ben je onderweg naar de rode speelplek IJsvogelhof. Kom je blauw tegen, dan ben je op weg naar de blauwe speelplek: schoolplein De Fontein. Wil je toch naar de groene plek, dan moet je de groene route terug volgen. Je herkent de groene route aan: groene tegels of stippen op de stoep groene knikkerpotjes groene lantarenpalen groene paaltjes groene speelprikkels Als je op pad gaat moet je altijd wel een keer oversteken. Dus let goed op!

10 BLAUWE ROUTE VAN en NAAR de blauwe plek De blauwe route vertrekt van en gaat naar de blauwe speelplek (schoolplein De Fontein). Als je de blauwe route volgt kun je twee kanten op. Of je loopt naar het schoolplein toe of je loopt er vandaan. Als je onderweg groen tegenkomt, dan ben je onderweg naar groene speelplek Tureluurlaan/Zilvermeeuwlaan. Kom je geel tegen, dan ben je op weg naar de gele speelplek Wulpplantsoen. Wil je toch naar de blauwe plek, dan moet je de blauwe route terug volgen. Je herkent de blauwe route aan: blauwe tegels of stippen op de stoep blauwe knikkerpotjes blauwe lantarenpalen blauwe paaltjes blauwe speelprikkels Als je op pad gaat moet je altijd wel een keer oversteken. Dus let goed op!

11 GELE ROUTE VAN en NAAR de gele plek De gele route vertrekt van en gaat naar de gele speelplek (Wulpplantsoen). Als je de gele route volgt kun je twee kanten op. Of je loopt naar de speelplek Wulpplantsoen toe of je loopt er vandaan. Als je onderweg rood tegenkomt, dan ben je onderweg naar de rode speelplek IJsvogelhof. Kom je blauw tegen, dan ben je op weg naar de blauwe speelplek: schoolplein De Fontein. Wil je toch naar de gele plek, dan moet je de gele route terug volgen. Je herkent de gele route aan: gele tegels of stippen op de stoep gele knikkerpotjes gele lantarenpalen gele paaltjes gele speelprikkels Als je op pad gaat moet je altijd wel een keer oversteken. Dus let goed op!

12 RODE ROUTE VAN en NAAR de rode plek De rode route vertrekt van en gaat naar de rode speelplek (IJsvogelhof). Als je de rode route volgt kun je twee kanten op. Of je loopt naar de speelplek IJsvogelhof toe of je loopt er vandaan. Als je onderweg geel tegenkomt, dan ben je onderweg naar de gele speelplek Wulpplantsoen. Kom je groen tegen, dan ben je op weg naar het groene speelveld Tureluurlaan/ Zilvermeeuwlaan. Wil je toch naar de rode plek, dan moet je de rode route terug volgen. Je herkent de rode route aan: rode tegels of stippen op de stoep rode knikkerpotjes rode lantarenpalen rode paaltjes rode speelprikkels Als je op pad gaat moet je altijd wel een keer oversteken. Dus let goed op!

13 OVERSTEKEN Tijdens de rondwandeling in juli vertelden de kinderen dat het zicht bij het oversteken slecht is door containers en geparkeerde auto s. Verder is het pad in de middenberm van de Weidevogellaan smal en is hier gelukkig al wat aan gedaan. Door de rechte wegen rijden de autobestuurders soms hard. Het blijft dus goed opletten bij het oversteken. Om te helpen bij het oversteken, worden de oversteekplekken gemarkeerd met een gekleurde balk aangebracht op de stoep: een soort stopstreep. Hierop sta je stil om goed uit te kijken voor het oversteken. De stopstrepen zijn in dezelfde kleuren als de kleurenroute die je loopt.

14 STRAATKUNST In de Visdiefhof zie je als je vanaf het bankje kijkt een equalizer: tijd om eens lekker muziek te gaan zitten luisteren. Vanaf de zijkant zijn het hordes bij het hardlopen, of racebanen. Game on! Pixelgraphics van old-school gamehelden in het grid van de stoeptegels. De geluiden moet je er zelf bij maken.

15 STRAATKUNST Onderweg van het Wulpplantsoen naar het schoolplein kom je deze eilanden tegen. Er zwemmen een paar gekleurde vissen in het koraal. Ga je zwemmen of liever op het eiland staan? In de buurt van de IJsvogelhof zie je een reeks ballen die zijn verbonden door een slingerende lijn. Door de kleuren lijken het vuurballen, of sterren, of misschien eilandjes in een lavastroom.

16 STRAATKUNST Hier links staat de vijfde plek. Dit is een extra plek met bijzonder straatwerk. Gebaseerd op een verhaal dat de kinderen vertelden tijdens de rondgang. De kinderen vertelden namelijk dat hier veel duiven zitten en het bankje daardoor vaak onder de duivenpoep zit. In de Veldleeuwerikhof worden de schaduwen van drie grote duiven aangebracht in een steen met een donkerder tint dan de huidige steen.

17 BEWEGEN Tijdens de rondwandeling gaven zowel de kinderen als de ouders aan dat het sportveld aan de Tureluurlaan\Zilvermeeuwlaan ruimte zou moeten bieden aan meer verschillende sporten. 80 meter sprintbaan Door een aanpassing van de paden en toevoegen van voorzieningen is hier invulling aan gegeven. Bestaande en nieuwe beweegmogelijkheden: grastrapveld 80 meter sprintbaan 225 meterbaan voor rennen, fietsen en skaten tennispaal dobbelsteen voor tiken renspelletjes zie fitnessplek voetbal klappaaltjes tennispaal

18 voetbal klappaaltjes BEWEGEN De klappaaltjes maken het mogelijk om naast het grote spel op het grasveld een kleiner en technischer voetbalspel te spelen. Voor spellen kijk achterin dit boekje Op de fitnessplek staan drie fitness toestellen. De Rowfit, de Crossfit en de Wax-on-wax-of. Hiermee kunnen been, buik, rug en armspieren worden getraind. Bestaande en nieuwe beweegmogelijkheden: grastrapveld 80 meter sprintbaan 225 meterbaan voor rennen, fietsen en skaten tennispaal dobbelsteen voor tiken renspelletjes zie fitnessplek voetbal klappaaltjes fitnessplek

19 DOBBELSTENEN Als je niet kunt kiezen welke route je wilt nemen dan loop je naar de grote dobbelsteen. Op vier plekken staat er een. Draai eraan en wacht tot er een kleur boven staat. Bijvoorbeeld: je staat op de groene plek Tureluurlaan/Zilvermeeuwlaan en je draait geel. Dan moet je dus naar de gele speelplek Wulpplantsoen. Kijk op de kaart onder de dobbelsteen waar de speelplek is en bepaal je route. Kijk maar eens goed op het kaartje hierboven.

20 DOBBELSTENEN Met de dobbelsteen kun je nog veel meer leuke spellen doen. In de buurt van de dobbelsteen liggen hiervoor gekleurde vakken of cirkels. Bijvoorbeeld kleurentikkertje: je mag niet getikt worden als je op de gedraaide kleur staat. Kijk achter in dit boekje voor meer spellen. Maar je kan vast zelf ook heel veel spellen verzinnen.

21 HAAGS PAALTJE Tijdens de rondwandeling kwamen er allerlei ideeën om het spelen nog leuker te maken onderweg. Daarom is er een meer speelse variant bedacht op het Haagse paaltje. De gewone kop van het paaltje krijgt een andere kleur of zelfs een vorm waarmee je zelfverzonnen spelletjes kan doen. Er worden in eerste instantie acht (vijf verschillende) speelpaaltjes in de buurt verstopt. Kan jij ze vinden?

22 PAALTJESVOETBAL Tijdens de rondwandeling blijkt dat er regelmatig een balletje wordt getrapt op zelfgekozen plekken. Dit is vaak prima, maar soms gaat het er wat wild aan toe. Klappaaltjes houden het spel wat rustiger en lager. Ze zijn er in verschillende kleuren en gemakkelijk bij te plaatsen of te verplaatsen. Wensen zijn dus snel op te pakken. De klappaaltjes komen op de IJsvogelhof en de Tureluurlaan/ Zilvermeeuwlaan. Je kan er alleen of met een groepje gebruik van maken. Kijk achter in dit boekje voor spelmogelijkheden.

23 DOBBELSTEENSPELLEN ROUTE Route Draai de dobbelsteen en ga naar de speelplek van die kleur. Wedstrijdje Volg de route. Wie is het eerst bij een nieuwe kleur of dobbelsteen? Beantwoord de vraag Volg een route en verzin voordat je op pad gaat een vraag over wat je onderweg kan zien. Bijvoorbeeld: Hoeveel lantarenpalen tel je onderweg? Wat is het hoogste huisnummer onderweg? Hoeveel gekleurde tegels liggen er onderweg? Speurtocht Maak met je stoepkrijt de route wat groter of anders. Let op dat je goede afspraken maakt over de kleur of het symbool. Verjaardagsfeestje Door cijfers te schrijven op de gekleurde tegels en hieraan opdrachten te koppelen heb je als snel een leuke speurtocht door de buurt. Kleurenafvalrace Draai de dobbelsteen en zoek zo snel mogelijk iets op van die kleur. Ben je de laatste dan ben je af. Wie blijft er als laatste over? Snel nog een keer doen. Kleurtikkertje De tikker draait de dobbelsteen. Je mag niet getikt worden als je iets van die kleur aanraakt. Als iemand getikt wordt is hij/zij tikker en wordt een nieuwe kleur gedraaid. Kleur raden Welke kleur eindigt bovenop? Heb je de goede kleur geraden krijg je een punt of mag jij beslissen wat jullie gaan doen. Pim-pam-pet Draai de dobbelsteen bedenk snel iets wat die kleur heeft. Bijvoorbeeld een gele vrucht. Teams maken OP DE PLEK Kies twee kleuren, geel en rood bijvoorbeeld. Draai om beurten aan de dobbelsteen tot je een teamkleur draait. Team vol dan kan de rest bij het andere team.

24 PAALTJESVOETBALSPELEN 1 tegen 1 Bij 1 tegen 1 paaltjesvoetbal krijg je een punt voor elke keer dat je de paaltje van de ander omschiet. Meestal speel je 3 rondes van 5 punten. 2 tegen 2 Bij 2 tegen 2 gelden dezelfde regels als bij 1 tegen 1. Alleen kan je nu met iemand samenwerken. Eén speler valt aan, de ander verdedigt. Of je valt met z n tweeën aan natuurlijk. 2 tegen 2 wordt gespeeld in 3 rondes van 7 punten. Ieder voor zich (punten) Deze variant wordt met 3 of meer spelers gespeeld. Er zijn geen teams en iedereen speelt voor zich. Het doel is om zo vaak mogelijk één van de paaltjes om te schieten. Je speelt 3 rondes van 5 punten. Ieder voor zich (levens) Er zijn geen teams en iedereen speelt voor zich. Iedereen begint met 5 levens en heeft een paaltje (alleen of meerdere per paaltje kan alletwee). Elke keer als jouw paaltje om gaat verlies je een leven. Heb je geen levens meer, dan ben je af. Zwerver Paaltjesvoetbal voor meer dan 2 spelers. 1 speler begint zonder paaltje. Als de speler zonder paaltje de bal onderschept en een paaltje omschopt, wisselt hij met de eigenaar van dat paaltje. Je kan alleen maar punten verdienen als je een paaltje hebt. Je speelt 3 rondes van 5 punten.

25 SEIZOENSSPELLETJES OP HET PLEIN WINTER HERFST ijsglijbaan maken (pas op niet op de looproutes) bladergevecht of bladhut bouwen sneeuwballengevecht iglobouw wedstrijd (Zilvermeeuwlaan) verkiezing ijskoning en ijsprinses waterijsjes/ijsklontjes maken in de open lucht schaatsen op de Torenvalklaan of Zwaluwsingel winterfeestje: lampions, chocomelk en marshmellows spelletjesplein met kastanje en eikelknikkeren, blaadjes in de pot raden, bladslingers maken, kastanje in de pan mikken etc. regenmeterweddenschap (hoeveel mm valt er?) plasspringen (erover of erin) vliegeren op de Zilvermeeuwlaan oogstfeestje: kampvuurkoken/broodje bakken en eten uit de bloembakken/moestuintjes bloemenketting maken de watersproeier op straat vossenjacht om het spelen in de buurt weer te promoten zaaien bloemen en groente in de plantenbakken tenten bouwen op het plein van oude doeken en stokken en stoelen lentefeestje: American party iedereen neemt zijn favoriete voorgerecht en nagerecht mee en we doen karaoke of IJsvogelhof got talent het stoepkrijtkunstfestijn; wie maakt de mooiste tekening (met een echte prof erbij) spelletjesmiddag met snoephappen, waterdragen, sponsgooien, afwasspel, waterflesvoetbal etc. zomerfeestje: zwembad op het plein en lekkere bbq zonnebaden met een motiefje; op een hete zomerdag met zonnecrème elkaar motiefje geven en dan liggen bakken in de zon LENTE ZOMER

Kasteelrace. Commando E.B/A.V.H.

Kasteelrace. Commando E.B/A.V.H. Kasteelrace Wie? Max. 6 leerlingen Wat heb je nodig? blokken Wat moet je doen? Je gaat samen met de andere horigen een kasteel bouwen voor de kasteelheer. Na het startsein pak je één blok en rent direct

Nadere informatie

Buitenspelen. Kwaliteit van de speelomgeving in de eigen buurt

Buitenspelen. Kwaliteit van de speelomgeving in de eigen buurt Buitenspelen Kwaliteit van de speelomgeving in de eigen buurt Index 1. Opzet onderzoek p. 3 2. Buitenspelen p. 5 3. Favoriete speelplekken en spellen p. 10 4. Buitenspelen in de buurt p. 15 5. Wat maakt

Nadere informatie

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders Superhandig boekje 1 Inleiding SMASH! SMASH! is het nieuwe volleybalprogramma voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Met SMASH! brengen we

Nadere informatie

Rapportage Online kwantitatief onderzoek Spelen op schoolpleinen

Rapportage Online kwantitatief onderzoek Spelen op schoolpleinen Rapportage Online kwantitatief onderzoek Spelen op schoolpleinen Onderzoeksresultaten augustus 2010 ter attentie van: Jantje Beton Joost Vonk - Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Samenvatting...

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Activiteitenprogramma zomervakantie 2014

Activiteitenprogramma zomervakantie 2014 Beste ouders, hallo kinderen, Programma Voor jullie ligt het programma voor de van BSO Tinteltuin Hoorn. Jullie kunnen in dit programma lezen wat we deze vakantie gaan doen. Het is fijn als alle kinderen

Nadere informatie

Concept Animatieprogramma Hemelvaart 13 t/m 17 mei 2015 Woensdag 13 Mei

Concept Animatieprogramma Hemelvaart 13 t/m 17 mei 2015 Woensdag 13 Mei Woensdag 13 Mei 14.00-15.00 Spellenparty Ben jij klaar voor een allerlei leuke mini spelletjes? Doe dan gezellig mee! 16.00-17.00 Parachute Kruipen, springen, rennen! Dit gaan we allemaal doen tijdens

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Verkeersbordenspeurtocht

Verkeersbordenspeurtocht Verkeersbordenspeurtocht Dit boekje is van uit groep Verkeersborden, hoe zit het ook alweer? Er zijn vijf soorten borden. Als je goed naar de vorm en de kleur van een bord kijkt, weet je al met wat voor

Nadere informatie

Les 3, Actieve spelletjes

Les 3, Actieve spelletjes Les 3, Actieve spelletjes Algemene inleiding: In de pauze en na school spelen veel kinderen lekker buiten. Zeker in het voor- en najaar zijn kinderen veel in de buitenlucht te vinden. Om deze kinderen

Nadere informatie

Naam: Welkom op De Leer!

Naam: Welkom op De Leer! Naam: Welkom op De Leer! Basisschool De Leer St. Michielsstraat 6 7255 AP Hengelo 0575-46 17 15 Welkom! Hallo, Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer komen

Nadere informatie

Nieuws uit groep 1/ 2 d.

Nieuws uit groep 1/ 2 d. Nieuws uit groep 1/ 2 d. Dit schooljaar begonnen we met 15 oudste kleuters en 9 jongste kleuters. In september kwamen Jake en Indy erbij. Ons eerste thema van schatkist was Erop uit: het verhaal van Kleine

Nadere informatie

Animatieprogramma Hemelvaart 13 t/m 17 mei 2015. Woensdag 13 Mei

Animatieprogramma Hemelvaart 13 t/m 17 mei 2015. Woensdag 13 Mei 14.00-15.00 Spellenparty Ben jij klaar voor een allerlei leuke mini spelletjes? Doe dan gezellig mee! 16.00-17.00 Stand in de mand Ontdek dit te gave spel! Trek je sportschoenen aan en doe mee! 19.00-19.30

Nadere informatie

IEDEREEN. Probeer zo goed mogelijk je evenwicht te bewaren.

IEDEREEN. Probeer zo goed mogelijk je evenwicht te bewaren. SPEELPLAATS regels Evenwichtsspelen Probeer zo goed mogelijk je evenwicht te bewaren. 1. Gebruik de borden enkel waarvoor ze dienen. 2. Wacht je beurt af en laat iedereen een keer. 3. Leg de evenwichtsborden

Nadere informatie

Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden.

Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden. Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden. Winter standbeelden Op muziek van Jingle bells. Van tevoren vraag ik aan de kinderen welke bewegingen met de winter te maken hebben. Denk

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN PAGINA 2 PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN HANDLEIDING VOOR DE SPELLEIDER PAGINA 2 PLEINGEIN Het SAT is het team van kinderen waarmee jullie gaan samenwerken om een Gezond Schoolplein

Nadere informatie

droooo droooo oooom speurtocht je stad je toekomst 12 april - 3 juli oba is Paleis voor Volksvlijt

droooo droooo oooom speurtocht je stad je toekomst 12 april - 3 juli oba is Paleis voor Volksvlijt droooo oooom je stad speurtocht droooo oooom je toekomst 12 april - 3 juli oba is Paleis voor Volksvlijt Een speurtocht door de tentoonstelling Volksvlijt2056 voor jong (en oud) Ooit, heel lang geleden,

Nadere informatie

Thema: De buitenwereld ontdekken en beleven

Thema: De buitenwereld ontdekken en beleven Week 1: 13 t/m 17 juli 2015 Maandag 13 juli 2015 Op de fiets gaan we vandaag naar t Hof. Ben jij daar al is geweest? Het is een groot park waar je in kan wandelen, in de speeltuin kan spelen en een dolhof.

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad GROEP 1-2 Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad GROEP 1-2, vervolg Bijlage 2 Dagen van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

Nadere informatie

BUITENSPELEN ONDERZOEK 2018

BUITENSPELEN ONDERZOEK 2018 BUITENSPELEN ONDERZOEK 2018 ONDERZOEK BUITENSPELEN 2018 In opdracht van Jantje Beton heeft Kantar Public (voorheen TNS Nipo) onderzoek uitgevoerd naar het speelgedrag van kinderen. In dit onderzoek stonden

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Klassennieuws. Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken.

Klassennieuws. Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken. Klassennieuws Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken. Thema post Na de voorjaarsvakantie zijn we bezig geweest met het thema post. Regelmatig komt de postbode langs

Nadere informatie

Paasspeurtocht. Veel plezier!

Paasspeurtocht. Veel plezier! Paasspeurtocht Vier het paasfeest met deze gezellige speurtocht. De kinderen speuren in groepjes op of rondom de school naar grote, kartonnen paaseieren. Op elk paasei staat een opdracht. De opdracht wordt

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

Bungelende emmer. Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Aantal spelers: 3+ Voorbereiding : geen Leeftijd: 4+ Soort: spel

Bungelende emmer. Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Aantal spelers: 3+ Voorbereiding : geen Leeftijd: 4+ Soort: spel Bungelende emmer Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Hang een emmertje met een touw aan een tak van een boom. Alle kinderen moeten nu vanaf een vast punt (zo n drie meter van de bungelende emmer

Nadere informatie

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN: LES 37. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Wandrek klimmen - De leerling klimt vlot in het wandrek naar boven en omlaag. Hurksprong: - De leerling zet af met 2 voeten op de plank en landt op zijn

Nadere informatie

In de kelder van Salto is het dagboek van Leendert Stuuroort gevonden. Leendert is een jongen uit 1735, die op Salto woonde. Alleen was Salto toen

In de kelder van Salto is het dagboek van Leendert Stuuroort gevonden. Leendert is een jongen uit 1735, die op Salto woonde. Alleen was Salto toen In de kelder van Salto is het dagboek van Leendert Stuuroort gevonden. Leendert is een jongen uit 1735, die op Salto woonde. Alleen was Salto toen nog een weeshuis. Wij gaan in de zomervakantie even terug

Nadere informatie

Als eerste mag Vlinder op zoek gaan naar de eerste opdracht. Op het plaatje kun je zien waar je moet gaan zoeken.

Als eerste mag Vlinder op zoek gaan naar de eerste opdracht. Op het plaatje kun je zien waar je moet gaan zoeken. Hallo Indianenvrienden Vandaag zijn jullie uitgenodigd hier op het feest van de jarige Vlinder. Wij willen dit samen met jullie vieren en jullie vandaag dan ook omtoveren tot echte indianen. Indianen die

Nadere informatie

Op Voeten en Fietsen 1

Op Voeten en Fietsen 1 Op Voeten en Fietsen 1 Hoe ga jij naar school? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 5/6 Je ziet de hoofdingang van een school. Op de weg en de stoep voor de school zie je

Nadere informatie

De Drijvende Speelstad

De Drijvende Speelstad De Drijvende Speelstad Spelen op het water In Rotterdam wordt op het water in de Rijnhaven een complete wijk gebouwd. Maar hoe maken we deze drijvende stad leuk voor kinderen? We maken er een Drijvende

Nadere informatie

Aanpassingsplan Speelplekken Westpolder/het Eiland

Aanpassingsplan Speelplekken Westpolder/het Eiland Aanpassingsplan Speelplekken Westpolder/het Eiland Speelplekken Westpolder/het Eiland Inrichting van speelruimte is gebaseerd op: 1. participatie van de kinderen en inspraak van betrokkenen, In Westpolder/het

Nadere informatie

Programma zomervakantie 2015. locatie Kameleon

Programma zomervakantie 2015. locatie Kameleon Programma zomervakantie 2015 Thema: Camping Kameleon Belangrijk! Bij lekker warm weer, neem dan je zwemspullen mee en misschien gaan we naar zwembad de Houtvaart! Denk verder aan goede schoenen en regenkleding

Nadere informatie

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek?

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek? De Leemvallei, ga je mee op onderzoek? Hallo allemaal, welkom in dit waanzinnige park voor jong en oud! Vandaag krijgen jullie de kans om dit park in het echt te openen met elkaar. Dit gaan we doen op

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Hinkelbaan 4-kleurig, 10 velden, 30x30cm Artikelnummer: , Afmetingen:210x60cm

Hinkelbaan 4-kleurig, 10 velden, 30x30cm Artikelnummer: , Afmetingen:210x60cm Bent u het betonverven moe en wilt u tijdens de pauze het samen spelen en het meer bewegen van kinderen bevorderen? Dan is het aanbrengen van Pleinplakkers dé oplossing! Op een creatieve manier kan het

Nadere informatie

Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen. Misha Heesakkers 2037969

Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen. Misha Heesakkers 2037969 Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen Misha Heesakkers 2037969 Inhoud Gamedesign 3 Laatste Prototype 4 Procesverslag 5 Protoype 1 6 Protoype 2 7 Protoype 3 8 Protoype 4 9

Nadere informatie

Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen

Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen Een belevingskaart? Om inzicht te krijgen hoe kinderen en jongeren hun buurt ervaren, bezochten de onderzoekers van het KIDS-project

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl Sorteren kun je leren Leerinhoud: rubriceren, klanken onderscheiden. Materiaal: allerlei voorwerpen en bordjes. Locatie: klaslokaal (eventueel speelplaats). Groepsindeling: individueel. Tijdsduur: 10 minuten.

Nadere informatie

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS Lesbrief Naam Groep Naam ontwerpteam Iedereen aan tafel Bij jullie thuis staat vast een tafel in de woon- of eetkamer. Ook hebben jullie vast stoelen, bestek en servies. Allemaal

Nadere informatie

Werkvorm Participatie. Als ik de baas zou zijn op de BSO. Buitenschoolseactiviteiten.nl Als ik de baas zou zijn op de BSO 1

Werkvorm Participatie. Als ik de baas zou zijn op de BSO. Buitenschoolseactiviteiten.nl Als ik de baas zou zijn op de BSO 1 Werkvorm Participatie Als ik de baas zou zijn op de BSO Als ik de baas zou zijn op de BSO 1 Inhoudsopgave Als ik de baas zou zijn op de BSO 3 Uitvoering activiteit 4 Voorbereiding Doel en verloop spel

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2 FetFit Beweeglessen Inhoudsopgave Inleiding Legenda Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen Onderdeel van FetFit 2 Inleiding In deze map vindt u beweeglessen, die onderdeel zijn

Nadere informatie

Sport BSO en BSO meester Baars

Sport BSO en BSO meester Baars Onderwerp: Natuur Week 29 Maandag 13 juli Natuurpark in Barendrecht 14 juli Takken zoeken voor de middag activiteit 15 juli Waar in de buurt zijn Cheocaching plaatsen? Wij gaan het uitzoeken! 16 juli Bouwespeeltuin

Nadere informatie

Inleveren voor 15 juni, niet ingeleverd betekend dat uw kind niet komt!! Vakantieprogramma

Inleveren voor 15 juni, niet ingeleverd betekend dat uw kind niet komt!! Vakantieprogramma Zomer vakantie 2 juli t/m 10 augustus Inleveren voor 15 juni, niet ingeleverd betekend dat uw kind niet komt!! Vakantieprogramma Beste kinderen en ouder/ verzorgers, In dit boekje staat informatie over

Nadere informatie

Spelletje voor peuters: watten blazen

Spelletje voor peuters: watten blazen Spelletje voor peuters: watten blazen Adem in... en blazen maar! Wie blaast de watten het snelst naar de overkant? Dit eenvoudige spelletje is al voor jonge kinderen erg leuk om te doen. Dit spel is erg

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Klaar voor de start 1 Skaten, rennen, rollen, fietsen. Dansen, springen op één been. Zwemmen, roeien, kanovaren.

Nadere informatie

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is.

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is. SAMENWONEN 1. EXT. ROND HET HUIS - DAG Rond het huis. Judith en Peter zijn aan het verhuizen, er staat een verhuiswagen voor het huis. Judith en Peter lopen vaak heen en weer met dozen. Ze lachen naar

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Medewerker CJG bereikbaar op school

Nieuwsbrief. Medewerker CJG bereikbaar op school Januari 2016 Jaargang 6, nr. 3 Nieuwsbrief In dit nummer: Medewerker CJG 1 Veilige schoolomgeving 2 Cito toetsen 3 Vragen stellen 4 Interessante informatie: Vrijdag 5 februari viering Carnaval. Voorjaarsvakantie

Nadere informatie

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas.

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. Beste ouders, Van de leerkracht van uw kind heeft u een setje flitsletters ontvangen. Flitsen is het kort (enkele seconden) laten

Nadere informatie

Overzicht en foto s oud Hollands spelen

Overzicht en foto s oud Hollands spelen Overzicht en foto s oud Hollands spelen *Laag tarief: voor organisaties en particulieren uit Weert Hoog tarief: voor overige en bedrijven BINGOMOLEN 1 Bingomolen 1 Ballenbord 75 Ballen Bingoloten Spelregels:

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

Naschoolse activiteiten Jeugdcentrum Goese Polder

Naschoolse activiteiten Jeugdcentrum Goese Polder Naschoolse activiteiten Jeugdcentrum Goese Polder Wanneer? Wat? Wie? Dinsdag 7 april 15.15 17.00 uur Woensdag 8 april 14.00 15.00 uur Woensdag 8 april 15.15 17.00 Maandag 13 april 15.15 17.00 uur Dinsdag

Nadere informatie

Het feestje van Burgie, het aardvarken

Het feestje van Burgie, het aardvarken Het feestje van Burgie, het aardvarken Aardvarken Burgie is bijna jarig! Burgie heeft veel vrienden, allemaal dieren uit Burgers Zoo. De vrienden van Burgie komen bij elkaar. Ze bedenken een plan voor

Nadere informatie

Gedicht over de Loonse en Drunense Duinen (Uit: Bergen Zand met hoedjes op van Elle van Lieshout en Erik van Os)

Gedicht over de Loonse en Drunense Duinen (Uit: Bergen Zand met hoedjes op van Elle van Lieshout en Erik van Os) Keutelgedichten Het konijntje Er was eens een konijntje en hij was echt niet dom hij keek wanneer hij drukken moest steeds even achterom Dan telde hij de keuteltjes die vielen in het gras zo wist hij elke

Nadere informatie

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl 31 spelletjes voor in de auto 1. Bingo met nummerborden Voor dit spelletje heb je een speciale bingokaart nodig. Op de bingokaart staan de getallen t/m 100. voor de getallen t/m 9 staat een 0. Nu kan het

Nadere informatie

Resultaten enquête Speelruimte in Kerkehout SPELEN IN BEWEGING

Resultaten enquête Speelruimte in Kerkehout SPELEN IN BEWEGING Resultaten enquête Speelruimte in Kerkehout SPELEN IN BEWEGING 73 respondenten: Reacties: 20 (groot)ouder van (klein)kinderen 0 tot en met 5 jaar 2 jeugdige van de basisschool (circa 6-12 jaar) 20 jongere

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt.

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt. Het Kwetternest 3-jarigen Deze week zijn we begonnen met het thema OEF WAT WARM! We hebben in de groep een echte ijswinkel gemaakt. De kinderen kunnen naar hartenlust ijsjes kopen en eten. In de grote

Nadere informatie

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi...

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi... Veelvlakken De perfecte vorm Plato was een grote denker in de tijd van de Oude Grieken. Hij was een van de eerste die de regelmatige veelvlakken heel bijzonder vond. Hij hield ervan omdat ze zulke mooie,

Nadere informatie

Leerinhoud: lettervorming. Locatie: klaslokaal. Groepsindeling: groepjes van twee leerlingen. Tijdsduur: 10 minuten.

Leerinhoud: lettervorming. Locatie: klaslokaal. Groepsindeling: groepjes van twee leerlingen. Tijdsduur: 10 minuten. Voel je de letter? Leerinhoud: lettervorming. Locatie: klaslokaal. Groepsindeling: groepjes van twee leerlingen. De ene leerling gaat met zijn rug naar de andere leerling zitten en sluit zijn ogen. De

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2/3/4 Thema: Winter/ Kerstman Inhoud: Lied in 2 versies, ritmes, hoog-laagspel, geluiden-in-een-rij Als je kiest voor de bovenste Inleiding-Kern-Afsluiting komt de Kerstman in beeld, bij de onderste

Nadere informatie

Op vakantie in Zweden vond Jasmijn deze schedel!

Op vakantie in Zweden vond Jasmijn deze schedel! Groepsnieuws groep 4 mei/juni Een tand eruit! Op vakantie in Zweden vond Jasmijn deze schedel! Belangrijke gebeurtenissen Finn, 2 e prijs met straatvoetbal! Verjaardag juf Op woensdag 25 juni vierde ik

Nadere informatie

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan LES 38 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Handstand - De leerling kan als een spinnetje tegen de muur op lopen. Mikken - De leerling kan de bovenhandse strekworp gericht uitvoeren. Rollen: - De leerling

Nadere informatie

De gymles van begin tot eind

De gymles van begin tot eind De gymles van begin tot eind Eenvoudige inleidingen en afsluitingen voor een gymles Iedereen kent het wel: je gaat gymles geven en je gymzaal staat vol met materialen voor de kern van de les. Hoe kun je

Nadere informatie

Per straatspeeldag staan er 5 spellen in. Er kan zelf gekozen worden welke spelen gepast zijn voor de doelgroep bij jullie in de straat.

Per straatspeeldag staan er 5 spellen in. Er kan zelf gekozen worden welke spelen gepast zijn voor de doelgroep bij jullie in de straat. Activiteitenboekje In dit activiteitenboekje willen we de bewoners ondersteunen met het organiseren van sportactiviteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Er staan sportactiviteiten in waar weinig sportmateriaal

Nadere informatie

L E S B R I E F Onderweg, reisverhalen van Tommy Wieringa

L E S B R I E F Onderweg, reisverhalen van Tommy Wieringa L E S B R I E F Onderweg, reisverhalen van Tommy Wieringa Over het boek Bekijk en lees de voorkant, de achterkant en de inhoud.. Hoe heet het boek?................................................... Hoeveel

Nadere informatie

BSO De Dolfijn De Tuimelaars en De Zeesterren

BSO De Dolfijn De Tuimelaars en De Zeesterren Vakantie Activiteiten Thema: Dromen Datum: maandag 7 t/m vrijdag 11 juli Dromen dat we winnen! Maandag: 7 juli Dinsdag: 8 juli Woensdag: 9 juli Donderdag: 10 juli Vrijdag: 11 juli Week 1 De droom is natuurlijk

Nadere informatie

Advies blok Wonen en buitenruimte

Advies blok Wonen en buitenruimte Als Kindergemeenteraad hebben we ons twee jaar lang verdiept in verschillende beleidsterreinen. We werden hierbij ondersteund door drie adviescommissies: Milieu, Economie en Veiligheid. Ook hebben er ruim

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch)

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) (nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) Het werkt op zich net als een gewoon potje basketbal, alleen zijn jullie nu net zo lang als echte basketballers. Papa en mama nemen de kinderen

Nadere informatie

Maandag 21 oktober Poppenkast! uur! Kom gezellig naar onze poppenkast naast onze Happy Fun Beach voor een gaaf avontuur! Leeftijd: 4-10 jaar!

Maandag 21 oktober Poppenkast! uur! Kom gezellig naar onze poppenkast naast onze Happy Fun Beach voor een gaaf avontuur! Leeftijd: 4-10 jaar! Poppenkast Huifkartocht Maandag 21 oktober Poppenkast! 16.30 uur! Kom gezellig naar onze poppenkast naast onze Happy Fun Beach voor een gaaf avontuur! Leeftijd: 4-10 jaar! Geef je op bij de Funbrigade

Nadere informatie

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij?

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij? 5. Woordplaatjes Bijzondere woorden Woorden maken samen zinnen. Zinnen maken samen tekst. Een zin begint met een hoofdletter. Hij eindigt met een punt. Zo weet je hoe je moet lezen. De woorden staan netjes

Nadere informatie

(semi-)openbare gebouwen

(semi-)openbare gebouwen datu,m: 13 februari 2017 A32 N924 VERKEER BEBOUWING OPENBAAR GROEN SPEELPLEKKEN Spoorlijn Woningen Waterwegen A en N wegen Scholen Kattebos Entree s van de wijk (semi-)openbare gebouwen Wijkontsluiting

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Nieske Selles-ten Brinke God kent jou! Dagboek voor kinderen 5+

Nieske Selles-ten Brinke God kent jou! Dagboek voor kinderen 5+ Nieske Selles-ten Brinke God kent jou! Dagboek voor kinderen 5+ Uitgeverij Jes! Zoetermeer Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt van papier dat het keurmerk Forest Stewardship Council (FSC )

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT!

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren met zowel een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen LES 41. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN Groep 3/4: Mikken met touwzwaaien. - De leerling kan al zwaaiend, met de voeten een pittenzakje in een hoepel leggen. Vies en lekkertje. - De loper rent als hij niet

Nadere informatie

Lespakket Zomerzon. Instructieblad groep 1 & 2. Inhoud pakket - Achtergrondinformatie. Lessuggesties:

Lespakket Zomerzon. Instructieblad groep 1 & 2. Inhoud pakket - Achtergrondinformatie. Lessuggesties: Lespakket Zomerzon Instructieblad groep 1 & 2 Inhoud pakket - Achtergrondinformatie - Instructieblad groep 1 & 2 - Materialen van het pakket: * Memoriespel * 2 potjes voor de kievitsbonen * 1 potje voor

Nadere informatie

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL Contactgegevens Annemarieke Kool a.kool@cps.nl 06 55 81 87 65 Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Theorie strategieën

Nadere informatie

Animatieprogramma Herfstvakantie 24 oktober t/m 1 november 2015 Zaterdag 24 oktober

Animatieprogramma Herfstvakantie 24 oktober t/m 1 november 2015 Zaterdag 24 oktober 19.00-19.30 Zaterdag 24 oktober 13.30-14.30 ABC-game Lukt het jou om het alfabet te voltooien! Dit spel wordt in teams gespeeld! Wie wint er? Levend kwartet 10.30-12.00 Disc golf Hoe gaaf is dit! Golfen

Nadere informatie

Animatieprogramma Meivakantie 1 t/m 7 mei 2015 Vrijdag 1 mei

Animatieprogramma Meivakantie 1 t/m 7 mei 2015 Vrijdag 1 mei 14.00-15.00 Zandkasteel bouwen Vrijdag 1 mei Neem je schepje mee, want we gaan bouwen! Op het strand van de zwemvijver! 19.00-20.00 Speurtocht Speur je mee tijdens deze speurtocht? We speuren over het

Nadere informatie

PLATTEGROND. Je neemt de trap tot halverwege, gaat linksaf en volgt de pijl

PLATTEGROND. Je neemt de trap tot halverwege, gaat linksaf en volgt de pijl Lieve kinderen? In heel veel schilderijen en beelden van het Bonnefantenmuseum staan kinderen afgebeeld: kleine, grote, mooie, witte, eenzame en gezellige kinderen. Sterker nog, de naam van het museum

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOETBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOETBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen hebben geoefend met dribbelen in de vrije ruimte. - De leerlingen kunnen tijdens de les elkaar positief coachen, de zwakkere leerlingen helpen en elkaar

Nadere informatie

Herlaarhof. het social media spel

Herlaarhof. het social media spel Herlaarhof het social media spel Herlaarhof concept document Welkom bij het social media spel van Herlaarhof. Dit is een educatieve game die verteld over het gebruik van verschillende social media. Door

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar Hoe vraag je aan iemand om met je te spelen? Wat speel je graag op het schoolplein? Jij kan al goed helpen hè. Wie help jij graag? Wat doe je dan? van 4 t/m 6 jaar

Nadere informatie

Mijn tuin. Janni Meedendorp. Meditaties voor kinderen. 2013 Uitgeverij ACT on Virtues

Mijn tuin. Janni Meedendorp. Meditaties voor kinderen. 2013 Uitgeverij ACT on Virtues Mijn tuin Meditaties voor kinderen Janni Meedendorp 2013 Uitgeverij ACT on Virtues Na een intensieve yogales vindt Noah het heerlijk om op zijn matje te liggen. De spieren in zijn lichaam ontspannen zich,

Nadere informatie