Markolle 3 Marga Klompélaan PA Zutphen 7207 KA Zutphen Op Avontuur. Vernieuwing schoolplein Kindcentrum Lea Dasberg (dependance)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Markolle 3 Marga Klompélaan 2 7207 PA Zutphen 7207 KA Zutphen 0575 570308. Op Avontuur. Vernieuwing schoolplein Kindcentrum Lea Dasberg (dependance)"

Transcriptie

1 Op Avontuur Vernieuwing schoolplein Kindcentrum Lea Dasberg (dependance)

2 Aanleiding Het Kindcentrum Lea Dasberg wordt gevormd door de OBS Lea Dasberg en de kinderopvangorganisatie Het Kindcentrum.nl Zutphen. De school heeft op de dependance locatie een groot plein voor de middenbouw en een kleuterplein. De huidige situatie is een klassiek betegeld plein met een aantal speeltoestellen en een zandbak. Zowel de toestellen als de zandbak zijn verouderd en toe aan vervanging dan wel renovatie. Echter zijn er nu regelmatig ruzietjes op het plein omdat er te weinig speelmogelijkheden zijn. Ook is er op de dependance geen bovenbouwgroep omdat het plein voor zoveel kinderen niet voldoet terwijl de school wel graag alle groepen vertegenwoordigt wil zien op deze locatie. Voor de kinderen op het kleuterplein is er weinig uitdaging. Het plein is betegeld en je kunt er niet op avontuur. Slechts rondjes rijden met de kar is mogelijk. Missie Kindcentrum Lea Dasberg heeft de missie het schoolplein om te vormen tot een natuurspeelplaats. Natuurspelen is en vorm van creatief spel dat plaatsvindt in een natuurlijke omgeving. Hiertoe willen wij beide pleinen deels vrijmaken van verharding en een speels reliëf aanbrengen, met het doel een complex samenspel van natuurlijke en inrichtingselementen te creëren dat kinderen uitdaagt en fascineert en hen, terwijl zij spelen, leren over de wonderen van de natuurlijke wereld. Onderdelen voor spel en leren kunnen bestaan uit: inheemse beplanting klimbomen en boomstammen hout en andere losse bouwmaterialen insectenhotel keien en andere steenstructuren zand en aarde natuurlijke afscheidingen (stenen, wilgen, hout) onverharde paadjes natuurlijke watervormen Doelstelling De doelstelling van de nieuwe natuurspeelplaats is: Kinderen spelenderwijs in aanraking brengen met natuur ten behoeve van een verbeterde motorische, geestelijke, emotionele en sociale ontwikkeling. Betere verdeling van de kinderen over beide pleinen en bevorderen van creatief spel. Jong en oud kunnen door elkaar heen spelen en houden rekening met elkaar. Het voorkomen van vervelen, pesten en treiteren. Ontwikkelen van zorg voor de natuur.

3 Visie Wat wij in gedachten hebben bij een groen schoolplein is een schoolplein waar je oploopt en voelt dat dit een prettige plek is. Waar kinderen in contact komen met de natuur. Spelen met natuurlijke materialen zoals takken, stenen, bladeren, zand en water Buiten spelen betekent ook energie kwijt raken, moe en vuil thuis komen. Moe worden is prima en verlegt grenzen, vuil worden is leuk en kweekt weerstand. Een groen schoolplein geeft kinderen ook de mogelijkheid om hun energie kwijt te kunnen en om zich weer op laden. Buurtbetrokkenheid. Voor de omwonenden is een groen schoolplein prettiger omdat een groen schoolplein minder geluidsoverlast geeft. Het leven naast elkaar wordt er positief door beïnvloed. Het grasveld voor de school is sinds het najaar van 2014 via een gebruikersovereenkomst met de Gemeente Zutphen reeds is gebruik als speelveld. Dit voorheen braakliggende terrein is m.m.v. enthousiaste ouders omzoomd met een beukenhaag en in gebruik als speel en doe-veld. De volgende tekst is ons aangeleverd door een omwonende, mevrouw P.Sligcher arts homeopaat Vergroenen schoolplein Steeds duidelijker wordt dat er een directe correlatie is tussen bewegen en een gezonde hersen ontwikkeling. Sterker nog te weinig beweging heeft een duidelijke negatieve invloed op de hersen ontwikkeling. Een belangrijk onderdeel van de hersenen zijn de zintuigen. Om goed te kunnen horen moet het oor het luisteren oefenen., om goed te kunnen zien moeten de ogen het zien oefenen. Alleen de natuur bied de oneindigheid aan structuren en geluiden, die als oefenmateriaal kunnen dienen. Alleen de natuur bied een oneindige variatie aan de mogelijkheid om te bewegen. Geen heuveltje is hetzelfde, geen tak is hetzelfde, geen boom is hetzelfde. De mogelijkheid voor kinderen om iedere dag zich lichamelijk te kunnen uitleven in een stukje natuur, bevordert enorm de opbouw van de hersenen om ook functies als rekenen en taal aan te kunnen, daar kan geen remedial teaching tegenop. De hersenen zenden continue signalen uit naar het lichaam om zoveel mogelijk bewegingen te oefenen, dit is een oer-drive om weer die hersenen te kunnen ontwikkelen. Te weinig mogelijkheden om de oneindigheid aan variatie in de natuur te kunnen oefenen leiden tot concentratiestoornissen, ADHD, PPD NOS, ADD en aanverwante stoornissen. In mijn oog zijn het juist de meest gezonde kinderen, die deze etiketten op zich geplakt krijgen, hun hersenen proberen aan de buitenwereld nog duidelijk te maken wat ze nodig hebben om zich goed te kunnen vormen. Hetzelfde geld voor muziek en andere kunsten. Zie ook of luister ook naar onze beroemdste beweegprofessor Professor Dr. Erik Schneider. Neuropsycholoog aan de VU

4 En Alterra rapport van Dr.A.E. van den Berg over het vergroenen van schoolpleinen en ADHD. En Martine Delfos, biopsychologe te Utrecht, oprichter PICOWO, Psychologisch Instituut voor Consultatie, Onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek Een natuurlijke speelplaats Een natuurlijke speelplaats nodigt kinderen uit tot creatief buitenspel. In tegenstelling tot een troosteloze stenenvlakte is op een natuurlijk en gevarieerd ingericht plein voor ieder kind uitdaging te vinden. Aangezien steeds meer kinderen steeds meer tijd doorbrengen op kinderopvang, school en BSO ligt het voor de hand om ook op deze plaatsen speelnatuur te creëren. Spelen in de natuur is belangrijk voor: Motorische vaardigheden o Op een natuurlijke speelplaats is naast voetbal ook ruimte voor klimmen en zwaaien, springen, glijden, bouwen met losse materialen en balanceren. Dit zorgt voor een goede motorische ontwikkeling, beter reactievermogen, zintuigverfijning, beter waarnemen, e.d. Door deze activiteiten ontwikkelen kinderen risico competentie, d.w.z. de vaardigheid om goed in te schatten wat in je vermogen ligt en wat de gevolgen zijn van je handelen. Daarentegen zorgt het vermijden van alle risico s voor schijnveiligheid! Persoonlijke en sociale vaardigheden o Door het omgaan met onzekerheid krijgen kinderen vertrouwen in hun eigen capaciteiten, wat bijdraagt aan een positief zelfbeeld. Kinderen leren in het buiten spelen om te vertrouwen op elkaar, om samen te werken en andere sociale vaardigheden waar ze hun hele verdere leven plezier van hebben. Gezondheid en welbevinden o Spelen in de natuur is beter voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Door de lessen binnen af te wisselen met buiten spelen kunnen kinderen zich beter concentreren en zijn actiever, creatiever en alerter. Door natuurbeleving ontwikkelen kinderen ook zorg voor de natuur. Het is dan ook belangrijk om de kinderen te betrekken bij het onderhoud van de tuin.

5 Behalve om in te spelen kan een natuurlijk ingericht speelplein een inspirerende omgeving zijn voor lessen op het gebied van natuur, wereldoriëntatie, rekenen, taal, drama, handvaardigheid en lichamelijke vorming. Van idee naar uitvoering Op voordracht van Bep Labree, leerkracht kleuterbouw, is het initiatief ontstaan een natuurlijk schoolplein te creëren. Zij heeft dit idee in juli besproken met een kennis, waarnemend directeur bij natuurmonumenten Gelderland en dit voorstel neergelegd bij het MT. Herfst 2013 zijn de ideeën besproken in het MT en de MR en is er contact opgenomen samenwerking met Jan Gorter. Hij heeft een verzoek neergelegd om tot een plan te komen bij Arcadis (voormalige Heidemij). De leerkrachten en leerlingen hebben hun ideeën doorgegeven en dit voorgelegd aan Arcadis. Het ontwerp (proces) Kinderparticipatie In het kinderparticipatietraject is verschillende keren met kinderen en groepen kinderen gesproken over Natuurspelen en ontwerpen. De groepen 1 tot en met 5 zijn betrokken in het aanleveren van ideeën en wensen. Dit is gedaan door ideeën op te halen onder begeleiding van de eigen leerkracht Tabel wensenlijst Op het grote plein o klimboom o hockeyveld afgebakend met lage paaltjes ter afscheiding o een kleine tribune o een mozaïekpad over het plein o een schommel kuip

6 Op het kleuterplein en zijkant. o speelheuvel(s) o balkjes van laag naar hoog. o weggetjes van mozaïek waarop de karren kunnen rijden o wilgentenen hutten o een tunnel gemaakt van een rioleringsbuis o rondom een boom een bankje o een waterplaats aan de zijkant van de school bij de grote boom o een zandbak met inloop, zodat kruiwagens erin kunnen. o insectenhotel o klimboom o vlindertuin

7 Wilgenvlechtwerken en wilgenconstructie Bouwwerken en speelaanleidingen van levende wilg zoals schuttingen, afrasteringen, hutten en tunnels zijn fraaie groene toevoegingen aan een tuin of speelterrein. Als de bodem voldoende vochtig is en de wilgenstekken diep genoeg zijn verwerkt zullen een groot aantal wilgentenen wortelen, uitlopen en gaan groeien zodat er groene levende elementen ontstaan. Wilgenbouwwerken hebben echter een beperkte levensduur. Na een paar jaar zullen afgestorven twijgen vergaan. Afhankelijk van de omstandigheden en verwerkingsmethode gaat een wilgenbouwwerk 3 tot 7 jaar mee. Maar wilgenbouwwerken nodigen ook uit om zelf (met kinderen) hier weer mee verder te bouwen. Moestuin Naast het kleuterplein zal een moestuin komen van ongeveer 20 vierkante meter. De afscheiding zal bestaan uit gevlochten wilgentenen, zowel aan de zijkant aan de kleuterkant alsmede aan de achterkant. Tevens zal er een klaphek geplaatst worden. De Bso groep van HetKindcentrum.nl heeft al aangegeven zich hard te gaan maken binnen de eigen organisatie voor financiële ondersteuning voor dit deelproject.

8 Het plan Arcadis heeft kosteloos een tweetal plannen aangeleverd zoals hieronder zichtbaar. Wij hebben voor ontwerp 1 gekozen. Niet alleen gezien de financiële haalbaarheid (p lan 2 is twee keer zo duur) maar voornaamste reden is dat in de gebruikersovereenkomst met de Gemeente Zutphen over het grasveld is vastgelegd dat de gebruiksperiode vooralsnog is bepaald op 10 jaar en dat eventuele aanpassingen bij afloop van de overeenkomst weer ongedaan moeten worden gemaakt en het perceel weer in de oorspronkelijke staat moet worden opgeleverd.

9 Tijdens de ouderavonden zijn deze plannen aan de ouders gepresenteerd en is betrokkenheid en participate van de ouders gevraagd. Het uiteindelijke plan is op basis van plan 1 met hier en daar praktische wijzigingen dan wel aanpassingen om kostenbesparingen te realiseren. Dit zonder afbreuk te doen aan de doelstellingen van het plan. Beren op de weg Bij het aanleggen van natuurspeelplek kom je meestal ook belemmeringen en bezwaren tegen. Het gaat dan meestal over vandalisme, veiligheid van speelaanleidingen en van water, vuur en hygiëne. Maar ook over bezwaren en onwetendheid met betrekking tot aansprakelijkheid en risico's voor de school, de ouders en de kinderen. Deze beren jagen we vriendelijk weg. Vandalisme en ongeregeldheden Het plein is na schooltijd wel openbaar. Het hek eromheen is voor de veiligheid van de kinderen onder schooltijd. Het uitgangspunt van de school is gezond verstand. Spel zonder risico s bestaat niet. Risico s worden tot een aanvaardbaar niveau beperkt en zijn in het ontwerp in balans met uitdaging, avontuur en ontdekken van eigen kunnen. In het vernieuwde pedagogisch plan / plan van aanpak gaan we afspraken/regels maken met leerkrachten, ouders en kinderen over: leren omgaan met (het inschatten van) risico s het verkennen en verleggen van grenzen van de kinderen het nemen van eigen verantwoordelijkheid het zorg dragen voor elkaar en de omgeving risico's herkenbaar maken Wij formuleren een positieve boodschap gericht op de doelgroepen kinderen, ouders, leerkrachten en directie. Gebruik en Beheer Het Beheer wordt uitgevoerd door een vaste groep ouders (de tuincommissie) gecoördineerd door een leerkracht i.s.m. een/twee ouders. Het uitgangspunt van het beheer is gericht op positieve beeldvorming ten aanzien van gebruik en verwachtingen. Het is namelijk geen gewone tuin maar een speelnatuurtuin, dus een levende tuin. Kindererosie zal optreden en hoort er gewoon bij. De tuincommissie organiseert een aantal werkochtenden per jaar om veranderingen in de tuin bij te sturen en waar nodig aan te passen.

10 Begroting/Financieringsplan Schoolplein Lea Dasbergschool Zutphen Schetsontwerp Omschrijving Eenheid Hoeveelheid Resultaatsverplichting Prijs Per eenheid In euro Totaal bedrag In euro 1. OPRUIMINGSWERK/VOORBEREIDING Opnemen tegels Opnemen hekwerk Verwijderen bestaande heg, begroeiingen Opnemen speeltoestellen en in depot m2 m1 725,00 75,00 300,00 300,00 2,00 725,00 150,00 300,00 300,00 2. GRONDWERK Ontgraven tbv nieuwe verharding, grond afvoeren Aanbrengen zand in cunet 0,3 m1 Bewerken terrein tbv speelvoorzieningen m2 m2 400,00 400, ,00 7, , , ,00 3. VERHARDINGEN Aanbrengen tegels (hergebruik) Aanbrengen tegels nieuw in kleur m2 m2 535,00 280,00 4,00 535, ,00 4. BEPLANTINGEN, BIJKOMENDE VOORZIENINGEN Aanbrengen haag incl. grondverbetering Herplaatsen hekwerk, incl. bijleveren tekort komend materiaal Inzaaien overig terrein Beplanting Aanbrengen spelaanleidingen (met tbs materiaal) Aanbrengen speelvoorziening waterpomp met goot e.d. Aanbrengen overige speelvoorzieningen(toestellen) m1 m1 st 165,00 85,00 500,00 300, , ,00 10,00 12, , , ,00 500,00 300, , , ,00 Subtotaal ,00 STAARTPOSTEN EENMALIGE KOSTEN Inrichten/opruimen werkterrein, bouwplaats ,00 Overige éénmalige kosten 500, Totaal éénmalige kosten Stelpost Stelpost onvoorzien 1.500, ,00 TOTAAL Aannemingssom, de omzetbelasting niet meegerekend ,00 v , ,00 Zutphen, 19 februari 2015

11 Inmiddels is er reeds een bedrag van ,- aan financiering verkregen. Voor aanvullende financiering van met name onderhoud en realisering worden door de Stichting Vrienden van Lea Dasberg een aantal fondsen aangeschreven waaronder o.a. onderstaande fondsen: KNHM Kern met pit Jantje Beton Oranje Fonds Prins Bernhard Fonds Triodos Foundation Er zullen er ongetwijfeld nog meer zijn. Tevens organiseert de school in het voorjaar met de leerlingen een kaartenactie, is er op 29 mei het door de Stichting Vrienden van Lea Dasberg georganiseerde Lea s Lente Festival en zal de Stichting ook actief plaatselijke bedrijven en organisaties benaderen voor mogelijke bijdrage (zowel financieel als materieel). Zo heeft de Vereniging Natuurmonumenten reeds toegezegd om boomstammen e.d. te leveren voor de aanleg van de natuur speelplaats. Uitgangspunt blijft om de koste zoveel mogelijk te beperken door inzet vrijwilligers, sponsoring materialen dan wel de verwijdering daarvan etc.

12 Planning Fase 1 Werkzaamheden: Stap 1 Verwijderen bestaand hekwerk en hergebruik op nieuw aangewezen locatie Stap 2 Verplaatsen bestrating Stap 3 Verplaatsen fietsenrekken Stap 4 Inrichten moestuin Stap 5 Verwijderen kind/speel-onvriendelijke beplanting en herbeplanten vrijgekomen ruimte Afspraken eerste fase, dit behelst de groenstrook aan de Maria Rutgersstraat. Als eerste zal het gehele hek aan deze kant verwijderd worden en aan de andere kant van de school geplaatst worden en een stukje aan de voorkant van het kleuterplein. De tegels zullen verwijderd worden naast het kleuterplein en deels verplaatst worden voor de fietsen van de kleuters. Werkzaamheden: De palen van het hek zitten erg vast en zullen met behulp van een machine verwijderd moeten worden.

13 Deels zal een stuk aarde afgegraven moeten worden en moet er zand overheen voor het leggen van de stenen. Dit zand wordt afgegraven van een stuk waar de tegels weggehaald worden. De fietsenrekken kunnen dan geplaatst worden. Voor al deze werkzaamheden worden ouders gevraagd. Naast het kleuterplein zal een moestuin komen van ongeveer 20 vierkante meter. De afscheiding zal bestaan uit gevlochten wilgentenen. zowel aan de zijkant aan de kleuterkant alsmede aan de achterkant (ongeveer bij het vijfde hek. Tevens zal er een klaphek geplaatst worden. Voor de moestuin is nodig: wilgentenen hout voor klaphek stenen om muurtjes te bouwen voor de teelt van de groente stenen voor het voetpad tussen de bedden of houtsnippers aarde De stichting waar de B.S.O. onder valt wil een bijdrage leveren voor de beplanting. De groenstrook naast de school waar nu vnl. prikstruiken staan, zal gewijzigd worden in een vlinder-en bijenlint. Dit betekent dat er allerlei bloeiende planten en bloemen zullen komen, waar tussen een pad zal komen van houtsnippers. Twee ouders met hovenier-kennis zijn benaderd om hier eens naar te kijkenen we horen t.z.t. welke beplanting er zal komen en welke stekjes we kunnen vragen aan ouders. Wanneer er geen ouders zijn die iets kunnen regelen voor het grove werk dan zal er voor een deel een hoveniersbedrijf worden ingeschakeld.

14 Fase 2 Is fase 1 afgerond, dan zal gestart worden met fase 2. Dit omhelst het kleuterplein tot aan de grote boom.

15 De zandbak zal vergroot worden en de grote betonnen randen zullen verwijderd worden en daarvoor in de plaats komen er boomstammetjes van ongelijke hoogtes Er zal een rioolbuis in het midden van het plein komen met wat hoogte verschil. De betegeling zal deels weg gehaald worden en daarvoor in de plaats zullen allerlei grassen gepoot worden, b.v. de lampenpoetsersplant,om het rijden op de kar/fiets spannender te maken. Rondom de bomen komen boomstammetjes zodat de kinderen daar lekker kunnen zitten. Benodigdheden en werkzaakheden: deels verwijderen tegels zandbak vergroten regelen van boomstammen plaatsen van de stammetjes plaatsen van de rioolbus met verhoging zand regelen, bij de gemeente grond regelen rioolbuis regelen hergebruik tegels voor verhoging Fase 3 Fase 3 is het deel naast de school op het grasveld. Hier zal ook een rioolbus komen met verhoging bij de boom. Daar zal een waterpomp komen met afloop voor het water. Op het stuk gras zullen wilgentenen geplaatst worden om hutten te creëren

16 Aan het eind van het grasdeel zal wederom een klaphek komen naar het grote plein. Verdere afspraken: Natuurmonumenten is een mail gestuurd voor 10 boomstammen. De boomstammen zullen gezaagd moeten worden, t.z.t. bekijken. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Lea Dasberg

Agenda. Welkom Project Op Avontuur. Achtergrond & aanleiding De plannen Realisatie Ondersteuning Budget - Activiteiten

Agenda. Welkom Project Op Avontuur. Achtergrond & aanleiding De plannen Realisatie Ondersteuning Budget - Activiteiten Op Avontuur Agenda Welkom Project Op Avontuur Achtergrond & aanleiding De plannen Realisatie Ondersteuning Budget - Activiteiten Welkom Op Avontuur De doelstelling van de nieuwe natuurspeelplaats is: Kinderen

Nadere informatie

GRADATIES VAN GROEN VAN TEGELPLEIN TOT SPEELNATUUR

GRADATIES VAN GROEN VAN TEGELPLEIN TOT SPEELNATUUR VAN TEGELPLEIN TOT SPEELNATUUR PAGINA 2 SPELEN EN LEREN IN EN MET GROEN INTRODUCTIE Een Gezond Schoolplein geeft kinderen de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving.

Nadere informatie

Jan Ligthart gaat Natuurlijk Spelen

Jan Ligthart gaat Natuurlijk Spelen Jan Ligthart gaat Natuurlijk Spelen OPENBARE DALTONBASISSCHOOL janligthart d samenkennismaken DRAAIBOEK inhoudsopgave avontuurlijk spelen, zo doen wij dat NOVEMBER DECEMBER JANUARI FEBRUARI MAART APRIL

Nadere informatie

Buiten spelen in een natuurlijke omgeving. Freiburg, Kreuzstr. Een reliefrijk speelparkje vlakbij Freiburg C.S. Foto: Marianne van Lier/Willy Leufgen

Buiten spelen in een natuurlijke omgeving. Freiburg, Kreuzstr. Een reliefrijk speelparkje vlakbij Freiburg C.S. Foto: Marianne van Lier/Willy Leufgen Buiten spelen in een natuurlijke omgeving 1 van 7 Freiburg, Kreuzstr. Een reliefrijk speelparkje vlakbij Freiburg C.S. Foto: Marianne van Lier/Willy Leufgen Kind in de natuur Buiten spelen in een natuurlijke

Nadere informatie

Uitdagend groen op het schoolplein

Uitdagend groen op het schoolplein Uitdagend groen op het schoolplein Voorstel Uitvoering Uit te voeren elementen (overzicht): Winnende elementen: Van: 1. Klimboom (met touw) en klimrotsen Groep 1 2 Groep 3 4 2. Hut / tunnel van wilgentenen

Nadere informatie

Speelleertuin De Bolster Ontwikkeling groenstroken naar Buurttuin

Speelleertuin De Bolster Ontwikkeling groenstroken naar Buurttuin Speelleertuin De Bolster Ontwikkeling groenstroken naar Buurttuin Aanleiding Voor u ligt een voorstel voor de ontwikkeling van de groenstroken rondom KBS De Bolster tot buurttuin. Daar deze groenstroken

Nadere informatie

Nu: Stichting Schoolplein Kindcentrum Onder de Linde Hegelsom: Projectplan realisatie natuurlijk speel- en leerplein. Straks:

Nu: Stichting Schoolplein Kindcentrum Onder de Linde Hegelsom: Projectplan realisatie natuurlijk speel- en leerplein. Straks: Nu: Stichting Schoolplein Kindcentrum Onder de Linde Hegelsom: Projectplan realisatie natuurlijk speel- en leerplein. Straks: 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Inleiding... 3 3. Aanleiding voor

Nadere informatie

Springen Lekker vies worden Scheppen

Springen Lekker vies worden Scheppen Voetballen Klauteren Verstoppert je Springen Lekker vies worden Scheppen Rennen En nog Naar buiten! Ontdek en beleef de natuur! Buiten spelen is van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Bewegen

Nadere informatie

68e jaargang - SEPTEMBER 2012 - Nr. 9. Biodiversiteit met verrassend resultaat

68e jaargang - SEPTEMBER 2012 - Nr. 9. Biodiversiteit met verrassend resultaat 68e jaargang - SEPTEMBER 2012 - Nr. 9 Biodiversiteit met verrassend resultaat Ilse Pennings Hoek Hoveniers Kinderen spelen steeds vaker binnen, veelal in een digitale speelwereld. En wanneer zij wel buiten

Nadere informatie

Groen speelplezier. Koningin Beatrixschool Loc. Zuilenstein Nieuwegein

Groen speelplezier. Koningin Beatrixschool Loc. Zuilenstein Nieuwegein Groen speelplezier Koningin Beatrixschool Loc. Zuilenstein Nieuwegein Oude situatie Verkeers onveilig voor kinderen op de fiets Weinig uitdagende speelmogelijkheden Probleem 1 fietsenstalling. Bij de aanleg

Nadere informatie

Scholen in het groen. Nieuwe wijken krijgen veel te weinig en te kleine speelhoekjes! Veldjes missen we echt.

Scholen in het groen. Nieuwe wijken krijgen veel te weinig en te kleine speelhoekjes! Veldjes missen we echt. Nieuwe wijken krijgen veel te weinig en te kleine speelhoekjes! Veldjes missen we echt. Scholen in het groen 1 Scholen in het groen Opgroeien in een groene omgeving is belangrijk voor kinderen en draagt

Nadere informatie

67e jaargang - JANUARI Nr. 1

67e jaargang - JANUARI Nr. 1 67e jaargang - JANUARI 2011 - Nr. 1 De twee beste Natuurontwikkelingsprojecten 2010... 10 De Schinkeleilanden... 17 Groene waterzuivering... 32 Speelnatuur: een hype of een visie?... 40 Goed ontworpen

Nadere informatie

Pag. 1. Februari 2016

Pag. 1. Februari 2016 Februari 2016 In het schooljaar 2014-2015 heeft een groep vrijwilligers, onder leiding van de werkgroep Groen Schoolplein, een groen schoolplein aangelegd rondom de onderbouw van de Josefschool. De vrijwilligers

Nadere informatie

NATUURSPEELOMGEVING OOSTERVELDSCHOOL UFFELTE

NATUURSPEELOMGEVING OOSTERVELDSCHOOL UFFELTE NATUURSPEELOMGEVING OOSTERVELDSCHOOL UFFELTE Schetsontwerp Natuurspeelomgeving Oosterveldschool Uffelte Opdrachtgever adres Tel. E-mail: aangeboden door:, Appelscha, Nederland in samenwerking met Ruurd

Nadere informatie

Voor"u"ligt"onze"vrucht"van"2,5"jaar"natuurlijk"samenwerken"in"de"tuin"van"de"Rudolf"Steinerschool."

Vooruligtonzevruchtvan2,5jaarnatuurlijksamenwerkenindetuinvandeRudolfSteinerschool. Vooruligtonzevruchtvan2,5jaarnatuurlijksamenwerkenindetuinvandeRudolfSteinerschool. Ditboekwerkjeisontstaanuitdebehoefteomonzerijkeervaringeninwoordenbeeldvastteleggen alsnaslagwerkvooranderen,vooroudersdiestraksonzetaakovernemenenvooronszelf.

Nadere informatie

1. Toelichting op de begrippen casco en groen pleinonderdeel

1. Toelichting op de begrippen casco en groen pleinonderdeel Q&A Aanvraagformulier Groene schoolpleinen Veel gestelde vragen en antwoorden over de subsidieaanvraag Groene Schoolpleinen van de provincie Overijssel (versie 11-02-2019) Inhoud: 1. Toelichting op begrippen

Nadere informatie

De groene. schoolomgeving. februari 2014. Speciale uitgave bij Nieuwsbrief. over natuur- en milieueducatie

De groene. schoolomgeving. februari 2014. Speciale uitgave bij Nieuwsbrief. over natuur- en milieueducatie Aanleg van het groene schoolplein van OSB de Bieshaar. Speciale uitgave bij Nieuwsbrief van het CNME over natuur- en milieueducatie in Amersfoort De groene schoolomgeving februari 2014 Een groene leefomgeving

Nadere informatie

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS.

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. madera N atuurlijk RVS 4 7 Natuurlijk Spelen, een Trend De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. Duurzaamheid met RVS Hernieuwbaar en sluit aan op de oneindige kringloop van Cradle to Cradle.

Nadere informatie

Inrichtingsplan Park Hofstede. Een park ván en vóór de bewoners van de Essenpas

Inrichtingsplan Park Hofstede. Een park ván en vóór de bewoners van de Essenpas Inrichtingsplan Park Hofstede Een park ván en vóór de bewoners van de Essenpas juni 2011 Wijkplatform Bemmel-Oost 2 Waarom bijeenkomst Plannen worden concreet Besluitvorming gemeente in eindfase Consultatie

Nadere informatie

Onze Binnentuin Plein Koningspage, Kannenburg, Zandkever, Meikever

Onze Binnentuin Plein Koningspage, Kannenburg, Zandkever, Meikever Onze Binnentuin Plein Koningspage, Kannenburg, Zandkever, Meikever Plan van aanpak Deventer Wijkaanpak, wijk 5 Deventer, november 2009 1. Waarom? doel Het plein tussen de vier straten moet weer een ontmoetingsplek

Nadere informatie

SPEELPLEK HARBRINKHOEK MARIAPAROCHIE

SPEELPLEK HARBRINKHOEK MARIAPAROCHIE SPEELPLEK HARBRINKHOEK MARIAPAROCHIE Het project Speelberg Harbrinkhoek Mariaparochie is een deelproject dat komt uit de dorpsagenda. Het ontwerp en de begeleiding is mogelijk gemaakt met een ruimte- en

Nadere informatie

Inspiratieboekje Chiardino Tuindesign. Tuingeluk. Voor kinderen

Inspiratieboekje Chiardino Tuindesign. Tuingeluk. Voor kinderen Inspiratieboekje Chiardino Tuindesign Tuingeluk Voor kinderen Ieder mens is uniek De natuur als uitlaatklep Om te ontdekken en te inspireren Welke elementen vormen de basis voor het tuingeluk van kinderen,

Nadere informatie

geïntegreerde benadering

geïntegreerde benadering Groener leren groener leren Zorgeloos en samen actief; zo zien we kinderen het liefst. Hun ontwikkeling is onlosmakelijk verbonden met spelen en ontdekken. Daarom is een groene buitenruimte onmisbaar bij

Nadere informatie

Een uitdagend, en groen, schoolplein

Een uitdagend, en groen, schoolplein Een uitdagend, en groen, schoolplein Aan: Van: Datum: College van B&W en leden van de gemeenteraad Gulpen-Wittem Leerkrachten, ouders en leerlingen van BS Klavertje Vier te Eys Woensdag 8 mei 2013 (t.b.v.

Nadere informatie

Wat vinden de leerlingen van de Lea Dasbergschool van hun schoolplein? Groep 7 zocht het uit!

Wat vinden de leerlingen van de Lea Dasbergschool van hun schoolplein? Groep 7 zocht het uit! Wat vinden de leerlingen van de Lea Dasbergschool van hun schoolplein? Groep 7 zocht het uit! Het onderzoek Groepsinterviews Wat vinden leerlingen van het huidige schoolplein en hoe zou het plein volgens

Nadere informatie

Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015

Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015 Lichamelijke opvoeding magazine Praktijk NUMMER 7 Jaargang 103 augustus 2015 KATERN Spelen in kleine groepen: Kingen, Belgisch voetbal 3 tegen 3, tafelvolleybal met maximaal 6 kinderen en lekker chillen

Nadere informatie

Opdrachtgever: Provincie Fryslân Besteksnummer: VN Bestek, versie jb

Opdrachtgever: Provincie Fryslân Besteksnummer: VN Bestek, versie jb Bladnr. 1 van 6 1 AANVANGSWERKZAAMHEDEN PER EEN 10 Kabels- en leidingen 101 Proefsleuven t.b.v. directie 101110 Handmatig graven van proefsleuven t.b.v. directie m 25,00V 102 Proefsleuven t.b.v. zorgvuldig

Nadere informatie

Help mij het zelf te doen [ Maria Montessori ]

Help mij het zelf te doen [ Maria Montessori ] Samen werken aan schoolpleinen voor de toekomst: Help mij het zelf te doen [ Maria Montessori ] Sigrun Lobst Aardrijk Stichting Springzaad Nederland Stichting Springzaad: Landelijk bestuur Ontwerp Aanleg

Nadere informatie

Plan Vlampijpzone. Bureau Niche Februari 2014

Plan Vlampijpzone. Bureau Niche Februari 2014 Plan Vlampijpzone Bureau Niche Februari 2014 Omschrijving Het Idee Sociale cohesie versterken door middel van een groene, inspirerende ontmoetingsplek. Het Plan Een ontmoetingsplek in het groen; een boomgaard

Nadere informatie

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken?

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken? FOTO S: TUINEN VAN APPELTERN met een levende omheining De omheining van een levende tuin leeft mee. Deze biedt beschutting, maar is ook toegankelijk voor kleine dieren. Van oude stenen bijvoorbeeld, zijn

Nadere informatie

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar educatief centrum Educatief centrum de Bongerd is een plek waar kinderen van 0 tot 13 jaar de hele dag kunnen leren,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44

Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44 Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44 Informatie over het definitief ontwerp Met deze nieuwsbrief informeren wij u over het definitief ontwerp voor Karveel 37, 43 en 44. Op de informatiebijeenkomst van 29 november

Nadere informatie

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen.

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen. Onderbouwrapport In het onderbouwrapport waarderen wij alle genoemde aspecten ten opzichte van de leeftijd. Een waardering wordt uitgedrukt in een cijfer. U kunt via de beknopte omschrijvingen in het rapport

Nadere informatie

Speelnatuur op school. Bouwstenen voor Waterproef schoolpleinen 9 november 2015

Speelnatuur op school. Bouwstenen voor Waterproef schoolpleinen 9 november 2015 Speelnatuur op school Bouwstenen voor Waterproef schoolpleinen 9 november 2015 Inhoud! Waarom groene schoolspeelplaatsen: visie! Hoe pak je het aan?! Even aanstippen: klimaat en water op school! WORKSHOP:

Nadere informatie

Project: Varianten rechterensedijk Opdrachtgever: Gemeente Dalfsen Projectnummer: 31047133 Betreft: Globale kostenraming variant 1, d.d.

Project: Varianten rechterensedijk Opdrachtgever: Gemeente Dalfsen Projectnummer: 31047133 Betreft: Globale kostenraming variant 1, d.d. 1 O P R U I M I N G S W E R K Z A A M H E D E N 11 VERWIJDEREN VERHARDINGEN 111 VERWIJDEREN BESTRATING Verwijderen grasbetontegels 400x600x120 mm, afvoeren m2 4,00 782 3.128,00 Verwijderen grasbetontegels

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 1 HERONTWIKKELINGSTRAJECT TIJL UILENSPIEGELPLEIN DECEMBER

NIEUWSBRIEF 1 HERONTWIKKELINGSTRAJECT TIJL UILENSPIEGELPLEIN DECEMBER NIEUWSBRIEF nr. 1 HERONTWIKKELINGSTRAJECT TIJL UILENSPIEGELPLEIN DECEMBER 2015 Beste omwonenden, ouders van de leerlingen van de Tijl Uilenspiegelschool en geïnteresseerden, December 2015 AANLEIDING De

Nadere informatie

gemeente leudal Herinrichting Dorpstraat Baexem Fase 1

gemeente leudal Herinrichting Dorpstraat Baexem Fase 1 Begroting gemeente leudal Herinrichting Dorpstraat Baexem Fase 1 Documentnr. 2015-LEU122-GR-01 30 januari 2015 Gemeente Leudal Globale begroting voor: Herinrichting Dorpstraat Baexem, fase 1 Conform tekeningnr.

Nadere informatie

BASISSCHOOL NOORDERLICHT JAARGANG 6 NUMMER 6 21 APRIL 2017 NIEUWSBRIEF

BASISSCHOOL NOORDERLICHT JAARGANG 6 NUMMER 6 21 APRIL 2017 NIEUWSBRIEF BASISSCHOOL NOORDERLICHT JAARGANG 6 NUMMER 6 21 APRIL 2017 NIEUWSBRIEF School voor jonge avonturiers die hun wereld willen ontdekken Speelleerplein en aanplant Voorjaar! Tijd om de aanleg van het speelleerplein

Nadere informatie

Het Tangram nieuwsbrief

Het Tangram nieuwsbrief Katholieke Dalton Basisschool Jaargang 2013-2014 Nummer 7 28 februari 2014 Van de directie Olifanten De eerste week na de voorjaarsvakantie is alweer voorbij. De kinderen en leerkrachten zijn allen afgelopen

Nadere informatie

B U R E A U V O O R T U I N - E N L A N D S C H A P S O N T W E R P

B U R E A U V O O R T U I N - E N L A N D S C H A P S O N T W E R P B U R E A U V O O R T U I N - E N L A N D S C H A P S O N T W E R P 10 ontwerpt en geeft advies voor tuin en landschap. Een specialisme van 10 is het ontwerpen van tuinen waar gezondheid en welzijn van

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Het kinderdagverblijf en buitenschoolsopvang De Bosuil is een opvang in de natuur. Onze opvang is gevestigd op een mooie locatie aan de rand van het bos in Amerongen, waar de kinderen

Nadere informatie

Activiteitenbeleid 2013

Activiteitenbeleid 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Pedagogisch beleid TintelTuin De 6 competenties Visie Activiteitenbeleid binnen het (dag)programma Laat zien

Nadere informatie

Plangebied. Bijlage 1: Anton Pieckplein, Drunen. projectnr.: 1:1000. schaal: datum: 2, inrit. handhaven muur (A-B) 5, verwijderen muur A

Plangebied. Bijlage 1: Anton Pieckplein, Drunen. projectnr.: 1:1000. schaal: datum: 2, inrit. handhaven muur (A-B) 5, verwijderen muur A 5 2, inrit 3,0 4,0 5, verwijderen muur A handhaven muur (A-B) 1, inrit 4, indicatief riolering B P P 3, compensatie 2 pp Bijlage 1: Anton Pieckplein, Drunen Plangebied projectnr.: schaal: datum: De auteursrechten

Nadere informatie

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

!"#$%&'$()**+,)*-*(.'/01&#232(42$'%&'$56011&(72(.189(

!#$%&'$()**+,)*-*(.'/01&#232(42$'%&'$56011&(72(.189( !"#$%&'$()**+,)*-*(.'/01&#232(42$'%&'$56011&(72(.189( ! Inhoudsopgave INLEIDING... 3 WAT VALT ER ONDER DE VERANTWOORDING VAN DE TUINGROEP?... 4 HET ONDERHOUDSPLAN... 5 WAT GAAN WE OP DIE TUINOCHTENDEN

Nadere informatie

Verhalen van binnen en buiten Spel verhalen die in- en uitlopen.

Verhalen van binnen en buiten Spel verhalen die in- en uitlopen. Verhalen van binnen en buiten Spel verhalen die in- en uitlopen. Jolanda Snoek, Elly Hitters, Janneke Hagenaar copyright www.de-actviteit.nl We maken ruimte voor grote verhalen! In beelden zie je hoe spelverhalen

Nadere informatie

Leerkrachten kijken deze week hoeveel complimenten ze aan kinderen geven (en wellicht aan ouders of aan elkaar...)

Leerkrachten kijken deze week hoeveel complimenten ze aan kinderen geven (en wellicht aan ouders of aan elkaar...) Zevensterstraat 3 7521 GN Enschede 053-4316428 g.pereboom@vco-oostnederland www.zevenstervco.nl nr 31 Nieuwsbrief 17 mei 2019 PBS/Dalton De week van 20 mei staat veiligheid centraal: Zet je fiets in het

Nadere informatie

Beleidsplan van de Stichting Schoolplein Kindcentrum Onder de Linde Hegelsom.

Beleidsplan van de Stichting Schoolplein Kindcentrum Onder de Linde Hegelsom. Beleidsplan van de Stichting Schoolplein Kindcentrum Onder de Linde Hegelsom. Registratie RSIN/fiscaal nummer 8517 65 087 KvK nummer 55562205 Rabobank nummer: 114176884 Bestuurssamenstelling en contactgegevens

Nadere informatie

Beschrijving van de modellen voor de buitenruimte van de brede school aan de Kastanjelaan

Beschrijving van de modellen voor de buitenruimte van de brede school aan de Kastanjelaan Beschrijving van de modellen voor de buitenruimte van de brede school aan de Kastanjelaan Toelichting De school en berging (circa 60m2) zijn met een dikke zwarte rand aangegeven en het gemetselde muurtje

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Stichting Vrienden van Het Volle Leven Scheveningen

Strategisch beleidsplan Stichting Vrienden van Het Volle Leven Scheveningen Strategisch beleidsplan 2016 2020 Stichting Vrienden van Het Volle Leven Scheveningen Juli 2016 Inhoud Aanleiding... 3 Doelstelling... 3 Relatie school stichting... 3 Bestuur... 43 Fondsenwerving... 4

Nadere informatie

projectplan Opnieuw spelen in de buurt Herinrichten speelveld Topshoofd Urk

projectplan Opnieuw spelen in de buurt Herinrichten speelveld Topshoofd Urk projectplan Opnieuw spelen in de buurt Herinrichten speelveld Topshoofd Urk Oktober 2017 Dhr. F. Hoekstra Voorzitter buurtvereniging de Torpedo s KvK nummer 67191150 1 Hoofdstuk 1. Introductie Inleiding

Nadere informatie

Een geslaagde middag over speelnatuur in Utrecht.

Een geslaagde middag over speelnatuur in Utrecht. Een geslaagde middag over speelnatuur in Utrecht. Verslag van de bijeenkomst op 26 mei van Netwerk Speelnatuur Utrecht over veiligheid en participatie. Op avontuur Wat een geluk, deze heerlijke zonnige

Nadere informatie

(aanduiding van het perceel, de samengevoegde percelen of het geheel van de percelen waar het inschrijvingsbiljet betrekking op heeft)

(aanduiding van het perceel, de samengevoegde percelen of het geheel van de percelen waar het inschrijvingsbiljet betrekking op heeft) Bladnr. 1 van 2 Besteknr: BC3019-101 Definitief inclusief Nota van Inlichtingen LG Behoort bij: BC3019-101-100... I N S C H R I J V I N G S B I L J E T De hierna te noemen inschrijver(s): A) B) C) KVK-nummer:

Nadere informatie

Agenda. Schoolplein: kappen boom. Aanvraag Muziekimpuls. Aanleg vlindertuin

Agenda. Schoolplein: kappen boom. Aanvraag Muziekimpuls. Aanleg vlindertuin 01 april 2016 Agenda 8 april Theater 3,5-6 en 8 Schoolplein: kappen boom Op het schoolplein zal een boom worden gekapt. Het gaat om de boom naast het duikelrek. De wortels van de boom zorgen ervoor dat

Nadere informatie

Goed spelen. Voorstel voor een ruimer speelruimtebeleid

Goed spelen. Voorstel voor een ruimer speelruimtebeleid Goed spelen Voorstel voor een ruimer speelruimtebeleid Voorwoord De raadsfracties van het CDA en de PvdA zijn al geruime tijd bezig met onderzoek naar speelgroen in de gemeente Leeuwarden. In veel wijken

Nadere informatie

CO 2 wijzer voor Tuinen

CO 2 wijzer voor Tuinen CO 2 wijzer voor Tuinen Achtergrond Tuinen hebben van nature een groen imago en niemand denkt direct aan een bijdrage aan het klimaateffect, als men over tuinen spreekt. In de praktijk is het natuurlijk

Nadere informatie

Speeltuinvereniging Vogelenwijk 7 februari 2006

Speeltuinvereniging Vogelenwijk 7 februari 2006 Speeltuinvereniging Vogelenwijk 7 februari 2006 Explorers are we, intrepid and bold, Out in the wild, amongst wonders untold. Equipped with our wits, a map and a snack, We re searching for fun and we re

Nadere informatie

Natuurlijk vrij Speelplein Vrije School Kennemerland Locatie: Korte Verspronckweg Haarlem

Natuurlijk vrij Speelplein Vrije School Kennemerland Locatie: Korte Verspronckweg Haarlem Natuurlijk vrij Speelplein Vrije School Kennemerland Locatie: Korte Verspronckweg Haarlem Mijn hoofd zit vol gedachten Vol geluiden, geuren, kleuren Ik kan niet langer wachten Wil naar buiten door die

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar. Locatie-specifieke informatie over KDV Minoes

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar. Locatie-specifieke informatie over KDV Minoes Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar Locatie-specifieke informatie over KDV Minoes 1 De locatie van KDV Minoes Kinderdagverblijf Minoes is gehuisvest in een vrijstaande laagbouw locatie. Binnen heeft

Nadere informatie

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in!

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Inleiding Ook met kinderen van 0-4 jaar kun je de natuur in! Kinderen willen spelen, ontdekken, leren en genieten. Hun leefwereld wordt langzaam groter en

Nadere informatie

Aanvraagformulier centraal leefbaarheidbudget. voor fysieke en sociale initiatieven Stichtse Vecht voor het jaar 2015

Aanvraagformulier centraal leefbaarheidbudget. voor fysieke en sociale initiatieven Stichtse Vecht voor het jaar 2015 Aanvraagformulier centraal leefbaarheidbudget voor fysieke en sociale initiatieven Stichtse Vecht voor het jaar 2015 Inleiding: Het centraal leefbaarheidbudget vloeit voort uit de Kadernota gebiedsgericht

Nadere informatie

Inspectierapport Robbedoes (KDV) Holleblok 12 1273EG HUIZEN Registratienummer 170741631

Inspectierapport Robbedoes (KDV) Holleblok 12 1273EG HUIZEN Registratienummer 170741631 Team Toezicht Kinderopvang Burg. de Bordesstraat 80, 1404 GZ Bussum Postbus 251, 1400 AG Bussum T (035) 692 62 22 www.ggdgooi.nl Inspectierapport Robbedoes (KDV) Holleblok 12 1273EG HUIZEN Registratienummer

Nadere informatie

Groenzone Oerle zuid. Ontdek het mooiste stukje nieuw Oerle. Wendy van Kemenade

Groenzone Oerle zuid. Ontdek het mooiste stukje nieuw Oerle. Wendy van Kemenade Groenzone Oerle zuid Ontdek het mooiste stukje nieuw Oerle Wendy van Kemenade Context Oerle, ons dorp Dia 2 Waarde gebied Elementen in het gebied Waterbergingen* Bos en bomen* Oude houtsingels* Boomgaard,

Nadere informatie

Ouderparticipatie: stemming ideeënbundel www.springzaad.nl

Ouderparticipatie: stemming ideeënbundel www.springzaad.nl Participatie ouders Ouderparticipatie: stemming ideeënbundel www.springzaad.nl Elke ouder/grootouder kreeg drie stemmen, waarmee ze op de posters van springzaad konden stemmen. Ze konden een lijsstem doen

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: BSO De Vijf Sterren opgemaakt d.d.: juni 2014 door: Ineke van der Haak Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Vijf

Nadere informatie

Onderdeel prijs in. algemene werkzaamheden. Opschonen, grondwerk en bestrating

Onderdeel prijs in. algemene werkzaamheden. Opschonen, grondwerk en bestrating Lijst kostenschatting De genoemde bedragen zijn grof geschat en vooral bedoeld om inzicht te geven in de kosten en de onderdelen waarmee rekening moet worden gehouden. De totale kosten zijn afhankelijk

Nadere informatie

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur 3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur Activiteiten en bereik 2011: Vrije bezoekers: 23.119 NME activiteiten: 1046 Avonturenclubs: 1474 Speciale doelgroepen 20 Openbare

Nadere informatie

Tuingeluk!

Tuingeluk! Tuingeluk! http://www.mijntuingeheim.nl Tuingeluk in iedere tuin Beste Tuinliefhebber, Wat is tuingeluk: Een tuin waar je blij van word, een tuin waar je graag bent en een tuin waar je met beperkt onderhoud

Nadere informatie

REPORTAGE: SPEELTERREIN JOEPLA (LOCHRISTI)

REPORTAGE: SPEELTERREIN JOEPLA (LOCHRISTI) NOTA REPORTAGE: SPEELTERREIN JOEPLA (LOCHRISTI) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: SPEELTERREIN JOEPLA (LOCHRISTI) 1 augustus 2007 pagina 1 > 5 1 Speelterrein Joepla (Lochristi) 1.1 KORT In t kort Ligging/adres

Nadere informatie

Voor de hierbovengenoemde inrichtingsvoorstellen komt de totale begroting, inclusief een bedrag voor onvoorziene kosten op 8.000,00, zie bijlage.

Voor de hierbovengenoemde inrichtingsvoorstellen komt de totale begroting, inclusief een bedrag voor onvoorziene kosten op 8.000,00, zie bijlage. College Onderwerp: V20100274 Definitief plan Ommetje Herpt en Oudheusden Collegevoorstel Inleiding: Op 27 oktober 2009 heeft uw college besloten mee te werken aan het initiatief om het Ommetje Herpt en

Nadere informatie

Concept-ontwerp schoolplein Blink d.d. 28 september 2015, ter bespreking

Concept-ontwerp schoolplein Blink d.d. 28 september 2015, ter bespreking Concept-ontwerp schoolplein Blink d.d. 28 september 2015, ter bespreking Het ontwerp is op hoofdlijnen gemaakt. en kan nog verder worden ingevuld, naar behoefte van en met de kinderen en begeleiders. Ook

Nadere informatie

Voorstel voor vergroening rond het Oude Raadhuis te Valkenswaard. 16 januari 2015

Voorstel voor vergroening rond het Oude Raadhuis te Valkenswaard. 16 januari 2015 Voorstel voor vergroening rond het Oude Raadhuis te Valkenswaard 16 januari 2015 1 2 INLEIDING PLANGEBIED In december 2013 is het Masterplan Centrum Valkenswaard opgesteld. Dit masterplan wordt breed gedragen

Nadere informatie

Referentiebeelden. Buitenlokaal (les, toneel, spelen) Zitplek voor 30 kinderen? Dan ongeveer meter aan bank nodig (?).

Referentiebeelden. Buitenlokaal (les, toneel, spelen) Zitplek voor 30 kinderen? Dan ongeveer meter aan bank nodig (?). St. onifatiusschool fietsenstalling, behouden ingang op zelfde plek behouden A8 A berging, containers 1 pleintje vrij houden voor SO schoolgebouw G i E2 8 waar mogelijk E G E1 6 2 N H fietsenstalling voor

Nadere informatie

Gemeente Steenwijkerland Kindcentrum Willem Alexander. beleef het totaal

Gemeente Steenwijkerland Kindcentrum Willem Alexander. beleef het totaal Gemeente Steenwijkerland Kindcentrum Willem Alexander Gemeente Steenwijkerland Kindcentrum Willem Alexander Plattegrond Speelwaardes: Legenda bestrating Schommelen gras Communiceren Relaxen zand Zitten

Nadere informatie

Renovatie Speeltuin. t Heksenpretje Heerlen

Renovatie Speeltuin. t Heksenpretje Heerlen Pilot Project in het kort: Renovatie Speeltuin t Heksenpretje Heerlen Een samenwerking van Pilot Project in het kort: Renovatie Speeltuin t Heksenpretje Heerlen Situatie Heerlen 2014: 11 speeltuinen in

Nadere informatie

Behoort bij:

Behoort bij: Bladnr. 1 Behoort bij: 1-018-03 Inschrijvingsstaat als bedoeld in artikel 01.01.03 van de standaard RAW Bepalingen (Standaard 2005) behorende bij het inschrijvingsbiljet van de ondergetekende(n): Gevestigd

Nadere informatie

Anti-pestbeleid KW-school

Anti-pestbeleid KW-school Anti-pestbeleid KW-school Uitgangspunt: Wij willen een school zijn, waar kinderen samen spelen, samen leren, samenwerken en waar ieder kind zich veilig voelt. Dat betekent dat pestgedrag bij ons op school

Nadere informatie

de Warande & Speelnatuur

de Warande & Speelnatuur de Warande & Speelnatuur 1 april 2010 luisteren, dromen, kennismaken,... teveel tijd wordt er doorgebracht achter tv- of computerscherm waarom speelnatuur speelplek voor scharrelkinderen vraag... wanneer

Nadere informatie

VErgroening van schoolpleinen

VErgroening van schoolpleinen Vergroening van schoolpleinen VErgroening van schoolpleinen Een groene (speel)omgeving heeft een bewezen positief effect op een evenwichtige ontwikkeling van kinderen. Maar kinderen komen steeds minder

Nadere informatie

Resultaten enquête Speelruimte in Kerkehout SPELEN IN BEWEGING

Resultaten enquête Speelruimte in Kerkehout SPELEN IN BEWEGING Resultaten enquête Speelruimte in Kerkehout SPELEN IN BEWEGING 73 respondenten: Reacties: 20 (groot)ouder van (klein)kinderen 0 tot en met 5 jaar 2 jeugdige van de basisschool (circa 6-12 jaar) 20 jongere

Nadere informatie

Het team van O.B.S Op e Dobbe te Hallum wil een betere uitstraling geven aan de school. Een uitstraling die al in de school heerst.

Het team van O.B.S Op e Dobbe te Hallum wil een betere uitstraling geven aan de school. Een uitstraling die al in de school heerst. Openbare basisschool Op e Dobbe te Hallum zoekt sponsors om het schoolplein op te knappen. Is dat dan nodig zult u denken.lees verder en ontdek het hoe en waarom dit te realiseren. Noodzaak vanuit de kinderen:

Nadere informatie

Buitenspelen in het basisonderwijs.

Buitenspelen in het basisonderwijs. 4. Olga Keur Buitenspelen in het basisonderwijs. Op de kleuterschool. Al jaren wordt in het kleuter onderwijs grote waarde toegekend aan het creeëren van speelmogelijkheden voor de kinderen. De gehele

Nadere informatie

Kerndoelen primair onderwijs

Kerndoelen primair onderwijs Kerndoelen primair onderwijs Publicatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Tekst: Productie: Ontwerp: Druk: Projectnr.: 36027/8000 Uitgave: April 2006 Jan Greven & Jos Letschert SLO

Nadere informatie

Samen op ontdekkingsreis

Samen op ontdekkingsreis Samen op ontdekkingsreis Dagopvang & Buitenschoolse opvang Ga je mee op REIS? Stichting Kids2b, de leukste kinderopvang in Noord-Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar ontwikkelen zich bij

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

I. Technische bepalingen

I. Technische bepalingen I. Technische bepalingen ALGEMENE EISEN Alle speeltuigen dienen te beantwoorden aan de meest recente Europese veiligheidsnorm NEN-EN 1176 en bijhorende uitbreidingen/aanvullingen. De conformiteit wordt

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO Johanna Margaretha De samenstelling van de groepen: Naam van de basisgroep Johanna Margaretha

Nadere informatie

Praktisch Alles Groen. Groene Geer Geffen

Praktisch Alles Groen. Groene Geer Geffen Praktisch Alles Groen Groene Geer Geffen Inleiding Gemeente Oss heeft een prijsvraag uitgeschreven; Praktisch Alles Groen. Het idee wat is ontstaan met onze buurtgenoten is voor eenieder, jong of oud,

Nadere informatie

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg.

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg. Samen Inspireren Ontdekken Ontwikkelen Informatiegids IKC de Plattenburg www.deplattenburg.nl Kiezen Het kiezen van een basisschool voor uw kind: een belangrijke stap. Bij de Plattenburg gaat er voor uw

Nadere informatie

Subtotaal ,71. Diverse kosten AK pct 8% ,32 WR pct 5% 7.380,46 bijdragen (o.a. RAW/FCO) pct 0,3% 485, ,78

Subtotaal ,71. Diverse kosten AK pct 8% ,32 WR pct 5% 7.380,46 bijdragen (o.a. RAW/FCO) pct 0,3% 485, ,78 Begroting revitalisering Timmersveld Post Omschrijving Een Hoeveel Prijs Totaal heid heid Directe kosten Grondwerk Opnemen en afvoeren bestaande laaggroei m2 600 2,89 1.732,50 Verwijderen en afvoeren stobben

Nadere informatie

Eindeloos spelen... Help de leerlingen van basisschool Smaragd aan een uitdagend schoolplein, waarop ze zich nooit meer vervelen!

Eindeloos spelen... Help de leerlingen van basisschool Smaragd aan een uitdagend schoolplein, waarop ze zich nooit meer vervelen! Eindeloos spelen... Help de leerlingen van basisschool Smaragd aan een uitdagend schoolplein, waarop ze zich nooit meer vervelen! Brochure voor bedrijven Juli 07 Komend schooljaar wil onze basisschool

Nadere informatie

Uitdagend buitenspelen

Uitdagend buitenspelen Uitdagend buitenspelen Joyce van den Boogaard 1 Wat is jouw leukste buiten(speel) ervaring? Ga terug naar je leukste buitenspeelervaring. Welk gevoel heb je daarbij? Bespreek dit met je schoudermaatje.

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor de ouders van RK basisschool De Walvis. jaargang 19, nummer 4 vrijdag 28 oktober 2016

Nieuwsbrief voor de ouders van RK basisschool De Walvis. jaargang 19, nummer 4 vrijdag 28 oktober 2016 Nieuwsbrief voor de ouders van RK basisschool De Walvis jaargang 19, nummer 4 vrijdag 28 oktober 2016 Beste ouders, De donkere dagen naderen snel. We gaan die voor de kinderen weer zo gezellig mogelijk

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: BSO De Kimme opgemaakt d.d.: 24 mei 2013 door: Dita Langenberg Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Kimme. De

Nadere informatie

gewoon naar school

gewoon naar school december 2011 Tubadreef 101, 3845 CZ Harderwijk; tel.: 0341-43 09 21; emailadressen: school: info@cbshetstartblok.nl; overblijven: overblijven@cbshetstartblok.nl website: www.cbshetstartblok.nl Banknummer

Nadere informatie

De afsluiting van de lichtjesfeesten nu het licht van buiten het weer van ons over gaat nemen,

De afsluiting van de lichtjesfeesten nu het licht van buiten het weer van ons over gaat nemen, Nieuwsbrief 9 Schooljaar 2018/2019 1 februari 2019 AGENDA Maria Lichtmis zondag 3 februari Studiedag, geen school! vrijdag 15 februari 2019 Voorjaarsvakantie zaterdag 16 februari t/m zondag 24 februari

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Cursus op 6 en 20 maart en 3 en 24 april 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor professionals PICOWO

Nadere informatie

De levende en duurzame schooltuin van De Brede School Dwingeloo O.B.S. Storkschool ( de Eemster ) - C.B.S de Fontein

De levende en duurzame schooltuin van De Brede School Dwingeloo O.B.S. Storkschool ( de Eemster ) - C.B.S de Fontein Als er ergens een plaats is om kinderen vertrouwd te maken met de natuur, is het wel op school. Hier kunnen ze, naast het spelen met de standaard speelvormen op het schoolplein, op een speelse manier in

Nadere informatie

Kies de tuin van uw dromen!

Kies de tuin van uw dromen! Kies de tuin van uw dromen! Bij het kopen van een nieuwe woning komt veel kijken. Is de woning af, dan heeft u ook nog een tuin in te richten. Voor de één een uitdaging, voor de ander een zorg. Waar komt

Nadere informatie

.boekeltuinen.nl www

.boekeltuinen.nl www www.boekeltuinen.nl TEGEL ERUIT, PLANTJE ERIN TIP Houd de tuin zo groen Barbara Bekhof mogelijk en minimaliseer de verharding. Arjen Grent 3 REGENTON Als je de regenpijp hebt afgekoppeld, kun je het regenwater

Nadere informatie