Stichting Zohor. Voor Participatie van Marokkaanse en Arabische vrouwen. Jaarverslag 2002

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting Zohor. Voor Participatie van Marokkaanse en Arabische vrouwen. Jaarverslag 2002"

Transcriptie

1 Stichting Zohor مؤسسة زهور Voor Participatie van Marokkaanse en Arabische vrouwen لتحسين وضعية النساء المغربيات و العربيات و تشجيع مشاركتهن Jaarverslag 2002 Haarlem, augustus 2003

2 De stichting: Stichting Zohor is een zelforganisatie voor Marokkaanse en andere Arabische vrouwen. De stichting is in oktober 1998 opgericht. De stichting is ontstaan in reactie op klachten van Haarlemse instellingen dat Marokkaanse vrouwen moeilijk te bereiken waren en niet geïnteresseerd waren. Om het tegendeel te bewijzen organiseerden een aantal Marokkaanse en Arabische vrouwen een bijeenkomst waarin de instellingen de gelegenheid zouden krijgen om met deze vrouwen te discussiëren. De bijeenkomst kende een zeer grote opkomst (circa 250 vrouwen) en er werd flink gediscussieerd. Stichting Zohor is na deze bijeenkomst officieel opgericht. Het bestuur telt 12 actieve leden. De Stichting heeft als doel de participatie te bevorderen van Marokkaanse en ander Arabische vrouwen in de Nederlandse samenleving algemeen en in Haarlem en omgeving in het bijzonder. Functie van Zohor: Stichting Zohor organiseert activiteiten die de participatie van Marokkaanse vrouwen en de Marokkaanse gemeenschap in zijn geheel stimuleren. De activiteiten zijn met name gericht op het gebied van welzijn, educatie, onderwijs, de arbeidsmarkt en hulpverlening. Een belangrijke functie van Zohor is de signaleringsfunctie naar de instellingen. De stichting heeft een breed netwerk in Haarlem. Er zijn ook verschillende contacten met instellingen en organisaties buiten Haarlem. Stichting Zohor neemt bijvoorbeeld zitting in stuurgroepen van bepaalde projecten of organisaties. Hierin heeft Zohor vooral een adviserende functie. Locatie: Stichting Zohor heeft sinds 2000 met hulp van de gemeente Haarlem onderdak gevonden in het Mondiaal Centrum aan de Oostvest 56. In hetzelfde gebouw zijn meerdere organisaties gevestigd. Er zijn verschillende faciliteiten aanwezig. Vooralsnog is Zohor de enige vrouwenorganisatie in dit gebouw.

3 Activiteiten: Bijeenkomst Relatie moeder dochter In het kader van het thema opvoeding heeft stichting Zohor op 21 april een bijeenkomst georganiseerd met als thema Relatie moeder dochter. De bijeenkomst vond plaats in het Nova College in Haarlem-Noord. De discussie was serieus, confronterend maar ook open en in een gemoedelijk sfeer. De opkomst was zeer divers en groot (circa 150 vrouwen). Er waren jonge moeders, vrouwen van de eerste generatie, oudere vrouwen en jonge meiden aanwezig. De vrouwen waren voornamelijk van Marokkaanse komaf. Er waren ook een aantal vrouwen van andere Arabische afkomst: Libanon; Irak; Algerije; Egypte; Palestina.Voor meer informatie over deze bijeenkomst: zie verslag themabijeenkomsten opvoeding. Contact FNV Op initiatief van de FNV landelijk heeft Zohor in februari een aantal gesprekken met deze organisatie gevoerd. De gesprekken hadden als doel een betere kennismaking en het onderzoeken van mogelijkheden voor meer samenwerking. Hoe zouden beide organisaties elkaar kunnen versterken? Zohor heeft in 2002, vanwege de drukke agenda, geen vervolg gesprekken meer gevoerd. Het streven is dit de komende jaar weer te hervatten. RIAGG Zohor heeft een aantal gesprekken gevoerd met RIAGG over de hulpverlening aan allochtonen vrouwen. Vanuit deze organisatie werd aangegeven dat er wat knelpunten zijn. Men gaf aan dat het bereiken van deze groep moeilijk is maar ook de hulpverlening zelf is niet toegespitst op hen. Het RIAGG gaf aan te streven naar het opzetten van een project op dit gebied. Zohor zou een dergelijk project graag ondersteunen en er misschien zelfs aan willen samenwerken. Het streven is om deze gesprekken in het komende jaar weer te vervolgen. Brijder Stichting Er zijn gesprekken gevoerd met de Brijder Stichting. De gesprekken gingen over het verslavingsproblematiek onder de allochtonen gemeenschappen met name de Marokkaanse gemeenschap. In deze gemeenschap is dit onderwerp nog steeds een taboe. Desondanks is er vooral onder de Marokkaanse vrouwen een grote interesse naar informatie hierover. Het organiseren van voorlichting over dit onderwerp vergt een specifieke aanpak. Stichting Zohor wil in het komende jaar en in samenwerking met de Brijder en misschien met derden voorlichtingen organiseren over dit onderwerp. Eigenwijs Participeren Zohor heeft meegedaan aan het project Eigenwijs Participeren. Dit project is een initiatief van Steunfunctieorganisatie FSM en Multiple Choice. Zohor is in het kader van dit project gekozen als een van de succesvolle zelforganisaties in Noord Holland. De ervaringen van Zohor en van een aantal andere succesvolle Noord-Hollandse zelforganisaties zijn gebundeld in een map die als leidraad zou kunnen dienen voor andere organisaties. Op 6 april werd het de map en het project officieel gepresenteerd.

4 Een onderzoek onder Marokkaanse organisaties In dit jaar is het boekje Een Dynamisch Mozaïek uitgekomen. Dit boekje is het resultaat van een onderzoek die gedaan is onder een aantal Marokkaanse organisaties in Nederland. Het is een schets van nieuwe ontwikkelingen binnen Marokkaanse Nederlandse organisaties. In Nederland bestaan zo n 700 Marokkaanse organisaties. Stichting Zohor is een van de organisaties die gevraagd zijn aan dit onderzoek deel te nemen. Het onderzoek is een initiatief van SMT ( Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs) in samenwerking met IMES (Instituut voor Migratie en Etnische Studies) en de Universiteit van Amsterdam. Huiselijk geweld Zohor heeft twee keer deelgenomen aan gesprekken in het kader van het project Huiselijk Geweld. De gesprekken gingen vooral over de PR van het project. Zohor volgt met veel interesse de ontwikkelingen van dit project. Project Allochtonen ouderen Zohor heeft gedurende ongeveer anderhalf jaar deelgenomen aan het Haarlemse project voor allochtone ouderen. Het project was een samenwerking tussen NPI (Noord-Hollandse Participatie Instituut), Stichting Radius, Gemeente Haarlem en een aantal zelforganisaties. Het project had als doel de wensen en behoeften van allochtone ouderen met name op het gebied van wonen in kaart te brengen. Het Spalier Samen met Stichting HÖB heeft Zohor een goed gesprek gevoerd met de directrice van het Medische Kinderdagverblijf van Het Spalier. Deze organisatie is sinds kort gestart met het opzetten van een intercultureel beleid. Dit is zeer noodzakelijk met name omdat er een aanzienlijk aantal allochtone kinderen gebruik maken van dit verblijf. Het personeel heeft echter weinig inzicht in de leefwereld van deze kinderen. Daarnaast vormt het bereiken en contact leggen met de ouders ook een knelpunt. De directrice verzochte nadrukkelijk om sollicitanten vanuit deze doelgroep. Vanuit het netwerk van Zohor hebben wij twee vrouwen gestimuleerd een open sollicitatie naar deze instelling te richten. Uiteindelijk is een van de twee dames aangenomen. Project Meer succes op school In het najaar heeft Zohor deelgenomen aan het project Meer succes op school. Dit project is een project van NPI in samenwerking met Bureau Jeugdzorg Kennemerland. Het project werd uitgevoerd op de Damiate College locatie schalkwijk. Door middel van rollenspellen voor de leerlingen en voorlichtingsbijeenkomsten en gesprekken met de ouders en school werd er onderzocht: hoe kan je meer succes op school bereiken? Zohor heeft voornamelijk een rol gehad bij het organiseren en leiden van de gesprekken en voorlichting aan de ouders. Nova College Eind 2002 is er een gesprek geweest met Nova College. In dit gesprek is Zohor gevraagd naar een advies of ideeën van activiteiten voor Haarlemse oudkomers. Zohor zou begin komende jaar een advies formuleren en deze opsturen naar Nova. Naar aanleiding daarvan zouden er verdere gesprekken gevoerd kunnen worden.

5 Interne ontwikkelingen In dit jaar heeft Zohor veel tijd gestoken in het opzetten van een goed beleid en duidelijk structuur binnen de eigen stichting. Na een kadertraining in april via Multiple Choice heeft Zohor besloten om een duidelijker takenverdeling en manier van werken te handhaven. Zo heeft de stichting drie commissies in het leven geroepen: Commissie Hulpverlening Commissie Educatie Commissie Arbeid In elke commissie zitten een aantal leden. Zij richten hun werkzaamheden voornamelijk op hun vakgebied. Tijdens de bestuursvergaderingen brengen de commissies het bestuur op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen binnen hun commissie. Het werken in deze vorm heeft Zohor in een korte tijd als zeer efficiënt ervaren. Zohor doet nog steeds haar best om zich verder en beter te ontwikkelen. Dit moet uiteindelijk ten goede komen aan haar werkzaamheden.

6 Overige Netwerken Naast de contacten die eerder vermeld zijn heeft Zohor vele ander contacten in Haarlem en omgeving. Er is bijvoorbeeld regelmatig contact geweest met het Moedercentrum de Malle Molen. Ook is er contact met vrouwengroep El Amal in Heemskerk/Beverwijk en een vrouwengroep in IJmuiden. Regelmatig nemen bestuursleden van Zohor deel aan conferenties en bijeenkomsten waarbij men naast het verbreden van kennis ook het netwerk uitbreid.

Stichting Zohor. Jaarverslag 2004. Voor Participatie van Marokkaanse en Arabische vrouwen لتحسين وضعية النساء المغربيات و العربيات و تشجيع مشاركتهن

Stichting Zohor. Jaarverslag 2004. Voor Participatie van Marokkaanse en Arabische vrouwen لتحسين وضعية النساء المغربيات و العربيات و تشجيع مشاركتهن Stichting Zohor مؤسسة زهور Voor Participatie van Marokkaanse en Arabische vrouwen لتحسين وضعية النساء المغربيات و العربيات و تشجيع مشاركتهن Jaarverslag 2004 Haarlem, juni 2005 Inhoudsopgave: 1. De Stichting

Nadere informatie

Stichting Zohor. Kort jaarverslag 2005/2006. Voor Participatie van Marokkaanse en Arabische vrouwen

Stichting Zohor. Kort jaarverslag 2005/2006. Voor Participatie van Marokkaanse en Arabische vrouwen Stichting Zohor مؤسسة زهور Voor Participatie van Marokkaanse en Arabische vrouwen لتحسين وضعية النساء المغربيات و العربيات و تشجيع مشاركتهن Kort jaarverslag 2005/2006 Haarlem, februari 2006 Activiteiten

Nadere informatie

Stichting Zohor. Jaarverslag 2009. Voor Participatie van Marokkaanse en Arabische vrouwen لتحسين وضعية النساء المغربيات و العربيات و تشجيع مشاركتهن

Stichting Zohor. Jaarverslag 2009. Voor Participatie van Marokkaanse en Arabische vrouwen لتحسين وضعية النساء المغربيات و العربيات و تشجيع مشاركتهن Stichting Zohor مؤسسة زهور Voor Participatie van Marokkaanse en Arabische vrouwen لتحسين وضعية النساء المغربيات و العربيات و تشجيع مشاركتهن Jaarverslag 2009 Haarlem, maart 2009 Inhoudsopgave: 1. De Stichting

Nadere informatie

Management samenvatting Ongekend Talent. De woorden Ongekend Talent zijn begonnen om een verhaal te vertellen

Management samenvatting Ongekend Talent. De woorden Ongekend Talent zijn begonnen om een verhaal te vertellen Management samenvatting Ongekend Talent De woorden Ongekend Talent zijn begonnen om een verhaal te vertellen De managementsamenvatting van Ongekend Talent is mede mogelijk gemaakt door Equal subsidiering

Nadere informatie

Welkom / Swagatam. Stichting Vrouwen organisatie Sarita

Welkom / Swagatam. Stichting Vrouwen organisatie Sarita Welkom / Swagatam Stichting Vrouwen organisatie Sarita Stichting Sarita Vrouwenorganisatie Sarita opgericht 4 juni 1994 Nieuwe logo Betekenis De naam Sarita betekent letterlijk: een snel stromende rivier.

Nadere informatie

Presentatie Haalbaarheidsonderzoek Produit de Maroc

Presentatie Haalbaarheidsonderzoek Produit de Maroc Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland Presentatie Haalbaarheidsonderzoek Produit de Maroc Amal Farahi Regionaal Zorgberaad Midden- Holland Mei 2009 Europees

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

Welkom / Swagatam. Stichting Vrouwen organisatie Sarita

Welkom / Swagatam. Stichting Vrouwen organisatie Sarita Welkom / Swagatam Stichting Vrouwen organisatie Sarita Stichting Sarita Vrouwenorganisatie Sarita opgericht 4 juni 1994 Nieuwe logo Betekenis De naam Sarita betekent letterlijk: een snel stromende rivier.

Nadere informatie

Haarlems Migranten Platform

Haarlems Migranten Platform Haarlems Migranten Platform JAARVERSLAG 2006 Woord van de voorzitter Joyce Jacobsz Het afgelopen jaar stond in het teken van LEREN VAN ELKAAR! Als voorzitter vind ik het belangrijk die activiteiten te

Nadere informatie

PROJECT ALLOCHTONE OUDEREN DEVENTER (PAOD)

PROJECT ALLOCHTONE OUDEREN DEVENTER (PAOD) PROJECT ALLOCHTONE OUDEREN DEVENTER (PAOD) WERKGEBIED 1 Deventer DOELSTELLING 2 integratie van allochtone ouderen te versterken, daarbij de verantwoordelijkheid te laten bij eerstverantwoordelijke uitvoerende

Nadere informatie

Kenningsmakingsdag SV-CIBO 20 december 2014. Jaarplan 2015. Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving

Kenningsmakingsdag SV-CIBO 20 december 2014. Jaarplan 2015. Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving Jaarplan 2015 Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving Inhoudsopgave Inleiding Wie? Wat? Waarom? Programma 2015 Welke activiteiten plannen we volgend jaar? Sport en cultuur

Nadere informatie

Ufuk Dogerle. Contact: Aandachtspunt. Landelijk politiek Stedelijk politiek Media. Lijsttrekker-Voorzitter

Ufuk Dogerle. Contact: Aandachtspunt. Landelijk politiek Stedelijk politiek Media. Lijsttrekker-Voorzitter Landelijk politiek Stedelijk politiek Media info@onsutrecht.nl www.onsutrecht.net Lijsttrekker-Voorzitter Ufuk Dogerle Sinds 1984 werkzaam in de pipeline industrie in Engeland, Canada, Irak, Dubai, Amerika

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg 2014 Jaarverslag 2014 Tilburg Stichting Prisma Tilburg Voorwoord Sinds 2008 zetten wij ons als stichting in voor een harmonieuze samenleving. We streven naar een samenleving waarin iedereen meedoet, waar

Nadere informatie

Stichting Marokkaanse Moslims in Breda. Antiloopstraat LB Breda. Tel/Fax Kvk nr:

Stichting Marokkaanse Moslims in Breda. Antiloopstraat LB Breda. Tel/Fax Kvk nr: Stichting Marokkaanse Moslims in Breda Antiloopstraat 51 4817 LB Breda Tel/Fax +3176 514 74 96 E-mail: sij.breda@hotmail.com Kvk nr: 41105317 BELEIDSPLAN (Meerjarenplan) Stichting Marokkaanse Moslims in

Nadere informatie

even Als kinderen en ouders geen raad meer weten

even Als kinderen en ouders geen raad meer weten even Als kinderen en ouders geen raad meer weten Het ene kind is het andere niet. En de ene ouder is de andere niet. In Nederland groeien de meeste kinderen gelukkig op en hebben zij een veilig thuis.

Nadere informatie

ADVIES- EN STEUNPUNT HUISELIJK GEWELD KOP VAN NOORD-HOLLAND

ADVIES- EN STEUNPUNT HUISELIJK GEWELD KOP VAN NOORD-HOLLAND ADVIES- EN STEUNPUNT HUISELIJK GEWELD KOP VAN NOORD-HOLLAND Eerste voortgangsrapportage van 1 juli 2004 1 mei 2005 In het kader van de Tijdelijke stimuleringsregeling advies- en steunpunten huiselijk geweld

Nadere informatie

kinderen toch blijven ondersteunen. Het maakt niet uit wat (Surinaamse vader, 3 kinderen)

kinderen toch blijven ondersteunen. Het maakt niet uit wat (Surinaamse vader, 3 kinderen) In opdracht van de Gemeente Amsterdam (Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling) Als ik mijn vader had gehad vanaf mijn jeugd, dan zou ik misschien anders zijn in het leven. (...) Wat ik allemaal wel niet

Nadere informatie

C A B O A msterdam voorou dere migranten samenvatting jaarverslag 2014

C A B O A msterdam voorou dere migranten samenvatting jaarverslag 2014 C A B O A msterdam voorou dere migranten samenvatting jaarverslag 2014 CABO helpt oudere migranten bij participatie en zelf de regie houden op hun eigen leven. Dat doen we in een kleine bezetting en een

Nadere informatie

Onderwerp: Datum: Plaats: Samenwerking: Panelleden van de bijeenkomst: Beschrijving van de bijeenkomst

Onderwerp: Datum: Plaats: Samenwerking: Panelleden van de bijeenkomst: Beschrijving van de bijeenkomst Onderwerp: Voorlichting en discussiebijeenkomst over Eerwraak en zelfbeschikkingsrecht Datum: 21 mei 2007 Plaats: Bureau Jeugdzorg Noord-Holland in Haarlem Samenwerking: Stichting Verdwaalde Gezichten,

Nadere informatie

Wij laten zien: we zijn niet onzichtbaar

Wij laten zien: we zijn niet onzichtbaar Wij laten zien: we zijn niet onzichtbaar Tekst Eva Prins Fotografie Liesbeth Dinnissen Ze organiseren opvoedlessen, lessen Arabisch, activiteiten voor meiden en themabijeenkomsten over bijvoorbeeld opvoeding

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2019 Stichting Akyazili Nederland Dit document maakt inzichtelijk welke plannen het bestuur heeft gemaakt naar aanleiding van haar toekomst. Het bestuur 3 februari 2016 Diergaardesingel

Nadere informatie

Notitie Opvoeding en participatie

Notitie Opvoeding en participatie Notitie Opvoeding en participatie Landelijk Netwerk Moeder- en vadercentra Datum MOVISIE Utrecht, 09 maart 2009 Opvoeding en participatie Het Landelijk Netwerk Moedercentra is verheugd over de aandacht

Nadere informatie

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Activiteiten... 4 SPIOR... 4 Discriminatie... 5 Thema-avonden voor ouders... 6 Sport voor jongeren en ouderen... 7 Samenwerking

Nadere informatie

Richtlijnen, protocollen en standaarden. Intercultureel bruikbaar?

Richtlijnen, protocollen en standaarden. Intercultureel bruikbaar? Richtlijnen, protocollen en standaarden. Intercultureel bruikbaar? Doel van een richtlijn Vastleggen van wetenschappelijke kennis en expertise rond een bepaalde stoornis t.b.v. hulpverleners en cliënten.

Nadere informatie

Alle bestuursleden zijn gezamenlijk bevoegd om besluiten te nemen namens Stichting De Gouden Generatie

Alle bestuursleden zijn gezamenlijk bevoegd om besluiten te nemen namens Stichting De Gouden Generatie ALGEMENE GEGEVENS DE GOUDEN GENERATIE Naam instelling Adres Postcode Woonplaats Website Stichting De Gouden Generatie Smyrnastraat 2A 7413 BB Deventer www.goudengeneratie.nl RSIN 809261042 KvK Inschrijvingsnummer

Nadere informatie

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015 Stichting OASE Sociaal & Cultureel Centrum Activiteiten Jaarverslag 2015 Auteur: Oase Datum:30-12-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Project Kunst en Cohesie... 3 2. Bewonersdag. 4 3. Bijeenkomst met

Nadere informatie

Inspireren door het goede voorbeeld te geven.

Inspireren door het goede voorbeeld te geven. Innoveren of stagneren Geen progressie zonder innovatie en geen innovatie zonder vorm van creativiteit. Vooral in economisch mindere tijden moeten we onze focus verleggen van snoeien naar planten, van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Ondersteuning en Ontwikkeling voor Ghanezen door Ghanezen en Nederlanders

Inhoudsopgave. Ondersteuning en Ontwikkeling voor Ghanezen door Ghanezen en Nederlanders Inhoudsopgave 1. Doelstellingen van de stichting... 3 2. Uitvoering doelstelling en werkzaamheden... 3 3. Inkomsten en uitgaven... 4 4. Beheer financiën... 4 2 1. Doelstellingen van de stichting De stichting

Nadere informatie

Eindrapportage project: 10 jaar Stichting Zohor

Eindrapportage project: 10 jaar Stichting Zohor Eindrapportage project: 10 jaar Stichting Zohor Stichting Zohor Lange Herenvest 122 2011 BX Haarlem info@zohor.nl 1 Inleiding: Stichting Zohor is een zelforganisatie van en voor Marokkaanse en Arabische

Nadere informatie

Jaarverslag September augustus Stichting KEIHAN

Jaarverslag September augustus Stichting KEIHAN Jaarverslag September 2013 - augustus 2014 Stichting KEIHAN 1 Inhoudsopgave jaarverslag sept 2013- aug 2014 Voorwoord pagina 3 Algemeen Verslag pagina 4 Realisatie doelstellingen pagina 5 Overzicht projecten

Nadere informatie

voor bibliotheken Communitybuilding rondom bibliotheken

voor bibliotheken Communitybuilding rondom bibliotheken voor bibliotheken Communitybuilding rondom bibliotheken Verslag Pilot 2017 ProBiblio Inleiding Communities zijn hot, iedereen lijkt er wel mee bezig te zijn. Ook de Bibliotheek. Want is het bibliotheekpubliek

Nadere informatie

milieuvoorlichting voor en door bewoners van multiculturele wijken

milieuvoorlichting voor en door bewoners van multiculturele wijken milieuvoorlichting voor en door bewoners van multiculturele wijken Voor informatie en bestellen van de folder over het project Leve Leven!: Projectbureau Aarde-werk Hugo de Grootstraat 8 2518 ED Den Haag

Nadere informatie

B e l d r i e d a a g s e J e u g d z o r g

B e l d r i e d a a g s e J e u g d z o r g B e l d r i e d a a g s e J e u g d z o r g Datum : 15 mei 2007 Van : Dames Smits, Boelhouwer, Blokker, de Bijl, van Heijst en Zeeman en heer Kardol Onderwerp : Opzet programma rondetafelconferentie Jeugdzorg

Nadere informatie

JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL

JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL 1 INLEIDING De Wmo Adviesraad is op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bij besluit van de gemeenteraad van 27-9-2007 (de z.g. participatieverordening) door

Nadere informatie

Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem

Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem 2015 2017 1. Inleiding Het Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem 2015-2017 is een uitwerking van het Haarlems diversiteitbeleid. We hebben dit beleid verwoord in

Nadere informatie

In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne Ik Fiets. Aan het eind van dit document staat het campagnemateriaal.

In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne Ik Fiets. Aan het eind van dit document staat het campagnemateriaal. Campagnevoorbeeld: Ik fiets Utrecht, 4 februari 2010 1 Inleiding In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne Ik Fiets. Aan het eind van dit document staat het campagnemateriaal. 1.1

Nadere informatie

Stimuleren dat oudere migranten de weg naar voorzieningen voor zorg en welzijn, wonen en inkomen weten te vinden. Dat beoogt Stem van de oudere

Stimuleren dat oudere migranten de weg naar voorzieningen voor zorg en welzijn, wonen en inkomen weten te vinden. Dat beoogt Stem van de oudere Stimuleren dat oudere migranten de weg naar voorzieningen voor zorg en welzijn, wonen en inkomen weten te vinden. Dat beoogt Stem van de oudere migrant. Dit Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderenproject (NUZO;

Nadere informatie

MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018

MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018 MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018 NOOT: mensen met een beperking is de meest moderne term voor mensen die een lichamelijke of geestelijke - al dan niet aangeboren - beschadigde,

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 19 september 2007 Briefnummer : 2007-33.316/38/A.15, EZ Zaaknummer: 44942 Behandeld door : Punter M. Telefoonnummer : (050) 3164472 Antwoord op : Bijlage : Onderwerp

Nadere informatie

Inhoudelijke jaarverslag 2013

Inhoudelijke jaarverslag 2013 Inhoudelijke jaarverslag 2013 NTFF Westermarkt 2H, 1016 DK Amsterdam 1016 DK Amsterdam 020-7371666 info@ntff.nl KvK: 52197123 RSIN / fiscaal nummer: 850338980 Inhoudsopgave Wat is de missie en doelstellingen

Nadere informatie

Handreiking. Alkmaar sterk in Wijkgerichte Inburgering: Werving van vrijwillige inburgeraars

Handreiking. Alkmaar sterk in Wijkgerichte Inburgering: Werving van vrijwillige inburgeraars Handreiking Alkmaar sterk in Wijkgerichte Inburgering: Werving van vrijwillige inburgeraars 1. Inleiding Wijkgerichte Inburgering in Alkmaar De gemeente Alkmaar heeft in de afgelopen twee jaar invulling

Nadere informatie

Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017

Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017 Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017 Aanleiding Bij de zorg aan niet Westerse allochtonen lopen veel hulpverleners tegen een taalbarrière aan. Informatie en advies geven over betrouwbare

Nadere informatie

subsidiereglement voor Brugse (zelf)organisaties en vrijwilligersgroepen gericht op integratie en diversiteit

subsidiereglement voor Brugse (zelf)organisaties en vrijwilligersgroepen gericht op integratie en diversiteit subsidiereglement voor Brugse (zelf)organisaties en vrijwilligersgroepen gericht op integratie en diversiteit I. ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1 Begrotingskrediet Binnen de perken van de kredieten, voorzien

Nadere informatie

Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1

Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1 Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1 Werkplan 2015 COC Rotterdam Introductie COC Rotterdam vervult als belangenbehartiger voor de LHBT-gemeenschap al 67 jaar een belangrijke maatschappelijke rol in Rotterdam

Nadere informatie

Reacties inspraakprocedure Integratienota gemeente Boxmeer

Reacties inspraakprocedure Integratienota gemeente Boxmeer Reacties inspraakprocedure Integratienota gemeente Boxmeer Nr. Onderwerp Reactie inspraak Reactie gemeente (college) 1 Algemeen (Radius) Wat wil de gemeente Boxmeer bereiken met deze integratienota, welke

Nadere informatie

Diversiteit binnen de gemeentelijke organisatie. Saskia Evers, sectorhoofd P&O

Diversiteit binnen de gemeentelijke organisatie. Saskia Evers, sectorhoofd P&O Diversiteit binnen de gemeentelijke organisatie Saskia Evers, sectorhoofd P&O Doel van de bijeenkomst 1. de raad informeren over stand van zaken (opbouw huidig personeelsbestand); 2. inspireren wat betreft

Nadere informatie

seksueel geweld De interculturele aanpak van huiselijk en Wat heeft TransAct u te bieden?

seksueel geweld De interculturele aanpak van huiselijk en Wat heeft TransAct u te bieden? De interculturele aanpak van huiselijk en seksueel geweld Wat heeft TransAct u te bieden? Huiselijk en seksueel geweld komt in alle lagen van de Nederlandse samenleving voor, onder autochtonen en allochtonen.

Nadere informatie

Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2013

Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2013 Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2013 Deelnemen aan de samenleving Zelfstandig blijven Aan het werk blijven Senioren doen mee Gouda 11 maart 14 Een woord vooraf 1. Stichting Seniorenplatform

Nadere informatie

Ondersteuning van Vrijwilligershulp en Mantelzorg voor kwetsbare burgers in Zuid-Kennemerland in de sector Wonen, Welzijn & Zorg

Ondersteuning van Vrijwilligershulp en Mantelzorg voor kwetsbare burgers in Zuid-Kennemerland in de sector Wonen, Welzijn & Zorg versie 1: werkdocument Bespreking in de bestuursvergadering d.d. 19 januari 2015 Ondersteuning van Vrijwilligershulp en Mantelzorg voor kwetsbare burgers in Zuid-Kennemerland in de sector Wonen, Welzijn

Nadere informatie

Stichting Nida Stichting Openhaard

Stichting Nida Stichting Openhaard Stichting Nida Stichting Openhaard INHOUDELIJK JAARVERSLAG Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Missie... 3 Visie... 3 Evenementen 2015-2016... 4 Radar bijeenkomst thema; Verbinden... 5 Voorleesexpress...

Nadere informatie

Jaarplan NAVTC Nederlands Arabische Vriendschapsstichting voor Taal & Cultuur

Jaarplan NAVTC Nederlands Arabische Vriendschapsstichting voor Taal & Cultuur Jaarplan NAVTC 2017 Nederlands Arabische Vriendschapsstichting voor Taal & Cultuur Website: www.navtc.nl Facebook: navtc Tel.: 06 85425219 Email: navtc@hotmail.nl Kamer van Koophandel reg.nr. 50260855

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Lekstroom School s cool

Jaarverslag 2017 Lekstroom School s cool Jaarverslag 2017 Lekstroom School s cool Inhoudsopgave Voorwoord 1. Lekstroom School s cool in het kort 2. Aantallen en resultaten 3. Ontwikkelingen vrijwilligers 4. Verbreden in de regio 5. 2017 Financieel

Nadere informatie

Raadsvragen van de raadsleden Topdag (DENK) en Rennenberg (OAE) over discriminatie rondom stageplaatsen allochtone MBO-studenten.

Raadsvragen van de raadsleden Topdag (DENK) en Rennenberg (OAE) over discriminatie rondom stageplaatsen allochtone MBO-studenten. gemeente Eindhoven Inboeknummer Beslisdatum B&W 25 september 2018 Dossiernummer 18.39.103_2.4.1. Raadsvragen van de raadsleden Topdag (DENK) en Rennenberg (OAE) over discriminatie rondom stageplaatsen

Nadere informatie

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders Beleidsplan 2015-2020 Unie van Betrokken Ouders Plaats: Apeldoorn Datum: 18-11-2014 Inhoudsopgave INLEIDING 1 UVBO- SCHEMA 2 ORGANISATIEBESCHRIJVING 3 MISSIE 3 VISIE 3 SPEERPUNTEN 4 KRITISCHE SUCCESFACTOREN

Nadere informatie

Tijd rijp voor verplichte scheidingsbemiddeling

Tijd rijp voor verplichte scheidingsbemiddeling Tijd rijp voor verplichte scheidingsbemiddeling Nieuwsbrief NGR 14.03.03 De Nederlandse Gezinsraad (NGR) constateert dat er een breed maatschappelijk draagvlak is voor verplichte scheidingsbemiddeling.

Nadere informatie

EEN NIEUWE KOERS. Limburgse VrouwenRaad september 2010

EEN NIEUWE KOERS. Limburgse VrouwenRaad september 2010 EEN NIEUWE KOERS Limburgse VrouwenRaad september 2010 1 1. Terugblik 35 jaar Limburgse VrouwenRaad 2. Belangrijkste conclusies De kracht van de LVR als koepel 3. Een nieuwe koers Economische ontwikkelingen

Nadere informatie

Jeugdmonitor Zeeland. Werkplan: Startnotitie primair onderwijs

Jeugdmonitor Zeeland. Werkplan: Startnotitie primair onderwijs Jeugdmonitor Zeeland Werkplan: Startnotitie primair onderwijs 2014 1 VOORWOORD JEUGDMONITOR ZEELAND De Jeugdmonitor Zeeland biedt beleidsmakers voor de Zeeuwse jeugd de mogelijkheid om statistische en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Huiselijk Geweld Kop van Noord-Holland Nummer 6 April 2007

Nieuwsbrief Huiselijk Geweld Kop van Noord-Holland Nummer 6 April 2007 Nieuwsbrief Huiselijk Geweld Kop van Noord-Holland Nummer 6 April 2007 Landelijke publiekscampagne op 16 april van start! Op maandag 16 april start de landelijke publiekscampagne over huiselijk geweld.

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag 2014

Sociaal Jaarverslag 2014 Sociaal Jaarverslag 2014 Voor u ligt het sociaal jaarverslag 2014 van Dorpsraad Lieshout. Waarom dit jaarverslag? Graag willen wij u informeren over het doel van de Dorpsraad en welke activiteiten we in

Nadere informatie

Sterk door overleg. Adviesfunctie

Sterk door overleg. Adviesfunctie De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) brengt de Vlaamse werkgevers- en werknemersorganisaties samen voor overleg en advies over tal van Vlaamse beleidsthema s. De sociale partners adviseren

Nadere informatie

Onderwerp: Inhoudelijk verslag betreffende project migranten vrouwen emancipatie st.kizilpar 2018 (kenmerk ) ( ABBA/VL/7979)

Onderwerp: Inhoudelijk verslag betreffende project migranten vrouwen emancipatie st.kizilpar 2018 (kenmerk ) ( ABBA/VL/7979) Onderwerp: Inhoudelijk verslag betreffende project migranten vrouwen emancipatie st.kizilpar 2018 (kenmerk ) ( ABBA/VL/7979) 30-12-2018 Den Haag Het st.kizilpar heeft in samenwerking met St.dialooghuis

Nadere informatie

Opvoeden en opgroeien doen we samen

Opvoeden en opgroeien doen we samen s a m e n met ouders Opvoeden en opgroeien doen we samen Dé brede taalschool Het Kompas Het Kompas vindt het belangrijk dat de kinderen zich welkom, veilig, gesteund en gewaardeerd voelen. Op iedere basisschool

Nadere informatie

Fiche 6: Hoe trek je meer allochtone cliënten aan?

Fiche 6: Hoe trek je meer allochtone cliënten aan? Fiche 6: Hoe trek je meer allochtone cliënten aan? Cliënten van vreemde origine vinden soms moeizaam hun weg naar zorgvoorzieningen en zijn bovendien moeilijk te bereiken. Dit wil niet zeggen dat ze geen

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

De migrantenzelforganisatie als brug naar opvoedsteun

De migrantenzelforganisatie als brug naar opvoedsteun De migrantenzelforganisatie als brug naar opvoedsteun Onderzoek naar project Samen over de brug 18 maart 2012 Esther Poort, Miriam Zandvliet, Justine Anschütz Veel niet-westerse migranten aarzelen om met

Nadere informatie

Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs

Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs Jaarverslag 2014 Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs (SVA) De Ontmoeting 49 3823 HH Amersfoort Contactpersoon: Linda Rook (voorzitter) T 06 244 34 397 E info@vluchtelingenambassadeurs.nl

Nadere informatie

Arbeidsdeelname van paren

Arbeidsdeelname van paren Arbeidsdeelname van paren Johan van der Valk De combinatie van een voltijdbaan met een is het meest populair bij paren, met name bij paren boven de dertig. Ruim 4 procent van de paren combineerde in 24

Nadere informatie

Stichting Seniorenplatform Gouda. Jaarverslag 2014

Stichting Seniorenplatform Gouda. Jaarverslag 2014 Gouda, 20 februari 2015 Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2014 De topics in 2014: Lancering van de website van de SSG Het forum rond de gemeenteraadsverkiezingen In gesprek met de ouderenbonden

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 30 aug. 2017

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 30 aug. 2017 Oplegvel 1. Onderwerp Doelgroepenvervoer (en relatie met Openbaar Vervoer) 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Formuleren regionale afgestemde

Nadere informatie

Eindrapportage project rouwondersteuning aan allochtonen. Als je verdriet hebt, Kom dan even zeggen Hoe pijn dat doet

Eindrapportage project rouwondersteuning aan allochtonen. Als je verdriet hebt, Kom dan even zeggen Hoe pijn dat doet Eindrapportage project rouwondersteuning aan allochtonen Als je verdriet hebt, Kom dan even zeggen Hoe pijn dat doet Inhoud Informatie stichting Leendert Vriel Enschede en Haaksbergen Project diversiteit,

Nadere informatie

JAARVERSLAG WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM 2010-2011

JAARVERSLAG WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM 2010-2011 JAARVERSLAG WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM 2010-2011 Inleiding Sinds 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. Het doel van de wet is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij,

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

Welkom. Stelling 1. Project Opvoedmix. online opvoedingsondersteuning voor Marokkaans-Nederlandse ouders

Welkom. Stelling 1. Project Opvoedmix. online opvoedingsondersteuning voor Marokkaans-Nederlandse ouders Welkom Project Opvoedmix online opvoedingsondersteuning voor Marokkaans-Nederlandse ouders Stelling 1 Als je opvoedingsondersteuning laagdrempeliger wilt maken, betekent dat dat je geen gegevens kunt registreren

Nadere informatie

De Participatie Advies Raad. Presentatie Gemeenteraad Waddinxveen

De Participatie Advies Raad. Presentatie Gemeenteraad Waddinxveen De Participatie Advies Raad Presentatie Gemeenteraad Waddinxveen 1-10-2018 1 De Participatie Adviesraad Aad van Holsteijn, onafhankelijk voorzitter Bram Abels, bestuurslid en voorzitter kamer Jeugd Opvoeding

Nadere informatie

Archief IOT ('s-gravenhage) (-2014)

Archief IOT ('s-gravenhage) (-2014) Archief IOT ('s-gravenhage) 1985-2004 (-2014)1985-2004 Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Cruquiusweg 31 1019 AT Amsterdam Nederland hdl:10622/arch02092 IISG Amsterdam 2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

1. Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet delen wij u het volgende mede.

1. Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet delen wij u het volgende mede. ^^^H Datum - 3 JULI 2008 Nr. Van Aan Kopie aan Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Contactpersoon: Theeuw Ambagts Email: M.A.A.M.Ambagts@bergenopzoom.nl Tel: 0164-277305 Onderwerp Maatschappelijke

Nadere informatie

SOCIAAL CULTUREEL CENTRUM ISKENDER PASA. Insulindestraat bk Rotterdam. Tel : Kvk : Fiscaal nummer :

SOCIAAL CULTUREEL CENTRUM ISKENDER PASA. Insulindestraat bk Rotterdam. Tel : Kvk : Fiscaal nummer : SOCIAAL CULTUREEL CENTRUM ISKENDER PASA Insulindestraat 236 3037 bk Rotterdam Tel : 010-467 57 98 Kvk : 24289159 Fiscaal nummer : 807763597 Organisatie Sociaal Cultureel Centrum Iskender Pasa werd in 1980

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 (inclusief de jaarrekening 2017)

Jaarverslag 2017 (inclusief de jaarrekening 2017) Jaarverslag 2017 (inclusief de jaarrekening 2017) STICHTING MAMMAROSA ROTTERDAM RIJNMOND 12/04/18 jaarverslag 2017.docx Pagina 1 van 5 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Activiteiten in 2017... 3 Naamsbekendheid

Nadere informatie

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD 2018

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD 2018 JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD 2018 Trots De cliëntenraad van JBRR is trots. Zij zijn zichtbaar trots op de plek die zij het afgelopen jaar in de organisatie hebben gekregen en de activiteiten die zij hebben

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Doetinchem 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

Multi cultureel samenleven. Themamanager Natascha Mooij

Multi cultureel samenleven. Themamanager Natascha Mooij Multi cultureel samenleven Themamanager Natascha Mooij Aanleiding Motie formatie multiculturele samenleving 1. Handhaven capaciteit. 2. Aan te geven hoe thematiek, bewustzijn met diversiteit in de stad,

Nadere informatie

JONGERENPLATFORM JEUGDBESCHERMING GELDERLAND INFORMATIE VOOR JONGEREN 4 JONGERENPLATFORM JEUGDBESCHERMING GELDERLAND

JONGERENPLATFORM JEUGDBESCHERMING GELDERLAND INFORMATIE VOOR JONGEREN 4 JONGERENPLATFORM JEUGDBESCHERMING GELDERLAND JONGERENPLATFORM JEUGDBESCHERMING GELDERLAND INFORMATIE VOOR JONGEREN 4 JONGERENPLATFORM JEUGDBESCHERMING GELDERLAND Laat je stem horen! Ben je 15 jaar of ouder, maak je gebruik van Jeugdbescherming Gelderland

Nadere informatie

Specificaties. Pedagogisch medewerker 4 jeugdzorg. Creëer een veilig seksueel klimaat. Werksituatie:

Specificaties. Pedagogisch medewerker 4 jeugdzorg. Creëer een veilig seksueel klimaat. Werksituatie: Specificaties Pedagogisch medewerker 4 jeugdzorg Titel: Soort: Werksituatie: Eindproduct: Creëer een veilig seksueel klimaat Cursus PWJ Voorlichtingsprogramma voor een specifieke doelgroep Niveau: 4 KD:

Nadere informatie

Notitie Informatie. BRANDVEILIG LEVEN van én voor iedereen

Notitie Informatie. BRANDVEILIG LEVEN van én voor iedereen Notitie Informatie BRANDVEILIG LEVEN van én voor iedereen 1 In de vergadering van 27 september 2013 heeft het AB zijn goedkeuring gegeven aan het Jaarverslag Brandveilig Leven 2012 2013. Activiteiten voor

Nadere informatie

Bevorderen van integratie op de politieke agenda

Bevorderen van integratie op de politieke agenda Bevorderen van integratie op de politieke agenda Door Hans Teegelbeckers, VOS/ABB Sinds de jaren 80 wordt een maatschappelijke discussie gevoerd over etnische segregatie in het Nederlands onderwijs, de

Nadere informatie

Werkplan Deelnemersraad MJD 2015

Werkplan Deelnemersraad MJD 2015 Werkplan Deelnemersraad MJD 2015 Inleiding Sinds december 2006 heeft de MJD de beschikking over een officiële deelnemersraad Deze raad gaat sinds 2014, na de fusie met Stiel, door het leven als 'De Deelnemersraad

Nadere informatie

Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen?

Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen? Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen? Korte kennismaking Wat dragen ouders bij? Presentatie Stelling Presentatie Opdracht Voorbeeld opzet cursus en afsluiting

Nadere informatie

Beeklaan AD Den Haag. Den Haag, 11 JANUARI Kenmerk: ABBA/VL/12253

Beeklaan AD Den Haag. Den Haag, 11 JANUARI Kenmerk: ABBA/VL/12253 Beeklaan 173 2562 AD Den Haag Den Haag, 11 JANUARI 2019 Kenmerk: ABBA/VL/12253 In het kader van Actie programma informele Zorg heeft onze organisatie Dialooghuis 4 tal bijeenkomsten georganiseerd. Bij

Nadere informatie

Het aantal mensen van de doelgroepen die een beroep op Dress hebben gedaan is meer dan voorgaand jaar t.w 166

Het aantal mensen van de doelgroepen die een beroep op Dress hebben gedaan is meer dan voorgaand jaar t.w 166 Van de coördinator. Voorwoord en verwachtingen 2015 Het jaar 2014 is een spannend jaar geweest waarin er sprake was van sluiting i.v.m. een te korte aan financiële middelen. Zoals aangegeven in het jaarverslag

Nadere informatie

Proces 3 Decentralisaties Samen optrekken in de Achterhoek

Proces 3 Decentralisaties Samen optrekken in de Achterhoek Workshop 3 Gemeenten werken samen in de regio Proces 3 Decentralisaties Samen optrekken in de Achterhoek Eindhoven 17 juni 2013 Arne van Hout casus Achterhoek Caroline Mobach procesbegeleiding Aanleiding

Nadere informatie

Opvoeden in andere culturen

Opvoeden in andere culturen Opvoeden in andere culturen Bevorderen en versterken: competenties vergroten Een betere leven DVD 1 Bevolkingsgroepen aantal Allochtoon3.287.706 Autochtoon13.198.081 Europese Unie (exclusief autochtoon)877.552

Nadere informatie

Bruggenbouwers Linko ping, Zweden

Bruggenbouwers Linko ping, Zweden Bruggenbouwers Linko ping, Zweden Het Bruggenbouwers project wordt in de Zweedse stad Linköping aangeboden en is één van de succesvolle onderdelen van een groter project in die regio. Dit project is opgezet

Nadere informatie

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Almelo, juli 2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 In 2006 is Scoop gestart met het bezoeken van 75-plussers in de gemeente

Nadere informatie

Van de voorzitter. Uw voorzitter, Dineke den Hartog.

Van de voorzitter. Uw voorzitter, Dineke den Hartog. V Vrouwen 2012 2013 Van de voorzitter Een jaarverslag beoogt steeds een goede weergave van de activiteiten van het voorgaande jaar te zijn. Zo waren er in 2013 natuurlijk de gebruikelijke bestuursvergaderingen

Nadere informatie

Activiteitenplan Vrouwencentrum 2009

Activiteitenplan Vrouwencentrum 2009 Activiteitenplan Vrouwencentrum 2009 Participatie, wiens behoefte? In de vorige bijeenkomst (17 juni 2008) stonden we stil bij het gegeven dat de deelname, en dus participatie van de doelgroepen soms te

Nadere informatie

JAARPLAN 2008 2010 VLF-JAARPLAN

JAARPLAN 2008 2010 VLF-JAARPLAN JAARPLAN 2008 2010 VLF-JAARPLAN 2008 2010 (VLF-08-300L) pagina: 1 van 6 1. INLEIDING Voor u ligt het meerjarenplan van de VLF. In dit jaarplan worden de doelstellingen geformuleerd en worden de activiteiten

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg Convenant tussen Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Seniorenraad 4 A. Een bijdrage leveren aan integraal ouderenbeleid 4 B. Het bewaken van de uitvoering

Nadere informatie

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. Stichting Welzijn De Meierij

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. Stichting Welzijn De Meierij Convenant tussen Stichting Seniorenraad Meierijstad en Stichting Welzijn De Meierij 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Seniorenraad 4 A. Een bijdrage leveren aan integraal ouderenbeleid 4 B. Het bewaken

Nadere informatie