BONDERWIJS workshops. >> een overzicht van alle workshops van CNV Vakmensen. Vakmensen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BONDERWIJS workshops. >> een overzicht van alle workshops van CNV Vakmensen. Vakmensen"

Transcriptie

1 BONDERWIJS workshops >> een overzicht van alle workshops van CNV Vakmensen Vakmensen

2 BONDERWIJS workshops

3 4 Bonderwijs workshops Vakmensen colofon Dit is een uitgave van CNV Vakmensen Tiberdreef GG Utrecht T info@cnvvakmensen.nl Redactie Kees de Vos Foto s Archief CNV Vakmensen Grafische vormgeving Robert-Paul van Hardeveld Grafische verzorging Boom & van Ketel grafimedia, Haarlem Augustus 2013

4 Bonderwijs workshops 5 INHOUD Inleiding...6 Je toekomst de baas...8 Presenteer jezelf (1)...9 Presenteer jezelf (2)...10 Durf je wel!...11 Handig onderhandelen...14 Klaar voor gevaar?...15 Voor jezelf beginnen...16 Leuk verdienen!...17 Dimensies burgerschap...18 Workshop aanvragen?...20

5 6 Bonderwijs workshops INLEIDING In dit boekje staat het nieuwe aanbod van workshops van Bonderwijs. U kunt een gastdocent uitnodigen om een workshop op maat te laten verzorgen bij u in de klas. Bij elke workshop staat een uitleg over de werkvormen, met daarbij de dimensie waarbinnen de workshop gegeven wordt. Zo kunt u de workshop(s) kiezen die het best aansluit(en) bij uw eigen lesprogramma. Wilt u een workshop aanvragen, ga dan naar Wij nemen binnen zeven werkdagen persoonlijk contact met u op om uw wensen te bespreken. Wat is Bonderwijs? Bonderwijs is het opleidingsinstituut voor werk en inkomen van CNV Vakmensen. Vanaf 2010 werkt CNV Vakmensen samen met diverse ROC vakopleidingen in heel Nederland. De samenwerkingsverbanden zijn tot stand gekomen door ons gezamenlijke doel om jongeren optimaal voor te bereiden op hun arbeidstoekomst. Bonderwijs biedt ROC-leerlingen, ofwel aankomende vakmensen, een breed scala aan interessante workshops. De workshops worden gegeven door enthousiaste gastdocenten van CNV Vakmensen.

6 Bonderwijs workshops 7 Gastles aanvragen? Wat is Probeer-de-Bond? Het is voor jongeren op uw ROC mogelijk lid te worden van Probeer-de-Bond. De leerlingen kunnen dan CNV Vakmensen twee jaar lang gratis uitproberen. Ze ontvangen informatie over werk en inkomen, krijgen hulp bij het invullen van belastingpapieren en kunnen een beroep doen op een van onze juridische medewerkers als er een conflict is met een werkgever. Na deze periode stopt de deelname, zonder verdere verplichtingen. Informatie voor leerlingen is te vinden op Vraag een workshop aan en probeer ons ook uit!

7 8 Bonderwijs workshops JE TOEKOMST DE BAAS In deze interactieve workshop werpen we een blik in de toekomst. Waar loop je tegenaan als je gaat werken, stage gaat lopen of als je een bijbaan hebt? Hoe ziet een arbeidscontract eruit en waar moet je op letten als je gaat tekenen? Hoe weet je of je loonstrook klopt? Na deze workshop weet je wat jouw rechten zijn. Waarom deze workshop door Probeer-de-Bond? CNV Vakmensen wil dat mensen op een eerlijke manier beloond worden, komt op voor de belangen van werknemers en zorgt voor cao-afspraken. Als de docent wil dat op een of meer van de bovenstaande onderwerpen meer de nadruk wordt gelegd, dan is dit met de gastdocent bespreekbaar. Zijn er van jongeren vragen over bijvoorbeeld bijbanen of vakantiewerk, dan kan hier extra aandacht aan worden gegeven. Voorbeeldcontract Leerlingen krijgen een voorbeeldcontract te zien en zoeken de fouten die in dit contract staan. Er wordt besproken waar je op moet letten, wat er in moet staan en wat wel of niet goed is. Dimensie politiek-juridisch / economisch Met beeldmateriaal en stellingen worden de leerlingen gevraagd hun mening te geven. De volgende onderwerpen komen aan de orde: - cao - contract - proeftijd - salaris - ontslag - ziekte - zwart werken - veiligheid op de werkplek Voorafgaand aan de workshop kan er in overleg met de docent gekozen worden voor andere of aangepaste werkvormen die aansluiten bij opleiding, niveau, doelgroep of wensen van de school. Workshop aanvragen?

8 Bonderwijs workshops 9 PRESENTEER JEZELF (1) Solliciteren kan best lastig zijn. Hoe bepaal je of een functie bij je past en of je hiervoor geschikt bent? En hoe zorg jij ervoor dat je die ene baan krijgt? In deze workshop kom je erachter wie je bent, wat je kunt en wat je wilt en hoe je jezelf het beste kunt presenteren. Waarom deze workshop door Probeer-de-Bond? CNV Vakmensen wil dat mensen zich kunnen ontwikkelen. Op het gebied van werk, maar ook op persoonlijk vlak. Profiel maken De leerlingen krijgen een werkboek waarin ze aan de slag gaan met hun persoonlijke profiel. Door gebruik te maken van (loopbaan)kaarten en invulschema s krijgen ze een helder beeld van: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik? Leerlingen mogen elkaar helpen bij het invullen van het werkboek. Onderdelen worden ook klassikaal besproken, waardoor er veel interactie is met de leerlingen. de STARR methodiek, die vaak gebruikt wordt tijdens sollicitatiegesprekken. Zo leren de jongeren om zichzelf goed te kunnen verkopen tijdens een sollicitatiegesprek, waardoor ze juist die ene baan krijgen die ze graag willen. Praktijkopdracht Tijdens de workshop oefenen we sollicitatiegesprekken in rollenspellen. Dimensie Sociaal-maatschappelijk, economisch Voorafgaand aan de workshop kan er in overleg met de docent gekozen worden voor andere of aangepaste werkvormen die aansluiten bij opleiding, niveau, doelgroep of wensen van de school. Aan het einde van de workshop hebben de leerlingen een presentatie van 1 minuut voorbereid en presenteren ze die voor de klas of in hun groepje. Ook is er in kleine groepjes geoefend met Workshop aanvragen?

9 10 Bonderwijs workshops PRESENTEER JEZELF (2) Tegenwoordig werken de meeste mensen niet meer 30 of 40 jaar bij dezelfde werkgever. Je zult dus meerdere keren in je leven moeten solliciteren. In deze workshop leer je hoe je jouw netwerk kunt gebruiken om te solliciteren. Daarnaast leren we vacatures lezen, een sollicitatiebrief en curriculum vitae opstellen. Tot slot oefenen we het sollicitatiegesprek. Waarom deze workshop door Probeer-de-Bond? CNV Vakmensen wil dat mensen zich kunnen ontwikkelen. Op het gebied van werk, maar ook op persoonlijk vlak. Netwerkspel Leerlingen (en docenten) vullen het netwerkspel in. Doel van de oefening is om leerlingen te laten zien dat hun netwerk groter is dan ze denken. Hierna gaan ze hun huidige netwerk in kaart brengen. Vacatures lezen Leerlingen lezen de vacatures en beantwoorden vervolgens vragen over de (inhoudelijke) vereisten, wat moet je kunnen/weten voor deze baan en hoe je de gevraagde functie-eisen in de brief kunt beschrijven. Sollicitatiebrief en CV De leerlingen gaan aan de slag met hun eigen sollicitatiebrief en CV. In het werkboek staan een voorbeeldbrief en CV, die ze mogen beoordelen. Het sollicitatiegesprek Hoe bereiden de leerlingen zich voor op hun sollicitatiegesprek? Wat doe je wel en wat doe je niet? Hoe sta je op internet? Hoe maak je de beste eerste indruk? Aan de hand van foto s worden leerlingen uitgedaagd om hun eerste indruk te beschrijven van mensen die afgebeeld staan. Ook gaan we het sollicitatiegesprek oefenen in een rollenspel (voor de klas of in kleine groepen) volgens de STARR methode. Dimensie Sociaal-maatschappelijk, economisch Voorafgaand aan de workshop kan er in overleg met de docent gekozen worden voor andere of aangepaste werkvormen die aansluiten bij opleiding, niveau, doelgroep of wensen van de school. Workshop aanvragen?

10 Bonderwijs workshops 11

11 12 Bonderwijs workshops JOUW MENING TELT Waar mensen samenwerken, wordt er gediscussieerd. Soms vind je dat dingen anders of beter kunnen. Je wilt dan graag dat anderen naar je luisteren. Het is andersom ook belangrijk om open te staan voor de mening van anderen. Debatteren gaat verder dan de ander overtuigen van je gelijk. In deze workshop wordt aandacht besteed aan een goede voorbereiding, hoe je kunt reageren, het bedenken van argumenten, luisteren en doorvragen. Waarom deze workshop door Probeer-de-Bond? CNV Vakmensen wil mensen mee laten praten over hun werk, inkomen en hun eigen ontwikkeling. Ieder persoon moet zijn stem kunnen laten horen. Het Lagerhuisdebat Leerlingen oefenen het debatteren aan de hand van stellingen die gaan over bepaalde workshopthema s, actualiteiten of schoolbeleid. Het debat vindt plaats in een Lagerhuismodel. Twee rijen van stoelen worden tegenover elkaar gezet. De ene kant is vóór de stelling; de andere kant tegen. Voordat de leerlingen in debat gaan, wordt er een filmvoorbeeld getoond van een goed debat en een uit de hand gelopen debat. De onderwerpen worden in overleg met de docent vastgesteld. Er is een aantal standaardstellingen beschikbaar, maar we staan open voor ideeën van de leerlingen zelf. Na het debat wordt er geëvalueerd. Wat voor een discussietype is iemand? En waar moet hij of zij op letten tijdens het debatteren? Zak met geld Een aantal deelnemers moet de rest van de klas ervan overtuigen dat zij recht hebben op een denkbeeldige zak met geld. Elke leerling mag een overtuigende presentatie van 1 minuut houden waarom hij of zij de zak met geld moet krijgen. Het publiek geeft het geld weg en beslist aan welke groep. Wie kan het best overtuigen? Dimensie Economisch, politiek-juridisch Voorafgaand aan de les kan er in overleg met de docent gekozen worden voor andere of aangepaste werkvormen die aansluiten bij opleiding, niveau, doelgroep of wensen van de school. Workshop aanvragen?

12 Bonderwijs workshops 13 DURF JE WEL! Een geintje op z n tijd is best leuk. Maar wanneer is het treiteren? Pesten op het werk of op school, het komt helaas vaak voor. Met grote gevolgen voor degene die gepest wordt. Je voelt je ongelukkig of onveilig en soms leidt dit zelfs tot psychische of lichamelijke klachten. Hoe voorkom je dat een geintje uit de hand loopt? Wij geven je tips. Waarom deze workshop door Probeer-de-Bond? CNV Vakmensen vindt dat alle mensen gelijk zijn. Man of vrouw, allochtoon of autochtoon. Iedereen moet gelijke kansen krijgen. Stellingen De leerlingen gaan met elkaar in discussie over het thema pesten. Hierbij gaan de leerlingen allemaal aan één kant van het lokaal staan. Er wordt een streep in het midden van het lokaal getrokken. De stelling wordt voorgelezen. De leerlingen moeten kiezen of ze het eens zijn met de stelling of niet. Afhankelijk van deze keus blijven ze staan of lopen ze naar de andere kant. Onder leiding van de gastdocent volgt er een discussie. Opsteker Ter ondersteuning worden kaartjes met positieve eigenschappen gebruikt. De leerlingen geven degene die naast hen zit een kaartje met een eigenschap die zij van toepassing op die persoon vinden. Doel van deze oefening is een positieve sfeer creëren en interactie met elkaar te hebben. Met deze oefening laten we zien dat iedereen er mag zijn en je elkaar best eens een complimentje mag geven. Treitertest Aan de hand van foto s worden leerlingen uitgedaagd om hun eerste indruk te beschrijven van mensen die afgebeeld staan. De leerlingen ontdekken hoe snel ze iemand beoordelen of veroordelen. Dimensie Sociaal-maatschappelijk, economisch, vitaal burgerschap Voorafgaand aan de workshop kan er in overleg met de docent gekozen worden voor andere of aangepaste werkvormen die aansluiten bij opleiding, niveau, doelgroep of wensen van de school. Workshop aanvragen?

13 14 Bonderwijs workshops HANDIG ONDERHANDELEN Stel, je bent aangenomen voor je eerste baan. Voordat je het contract tekent, ga je eerst in gesprek over jouw wensen en verwachtingen en die van je werkgever. Na deze les weet jij waar je op moet letten. Waarom deze workshop door Probeer-de-Bond? Mensen moeten opkomen voor zichzelf. En ook voor hun rechten. CNV Vakmensen helpt daarbij. In deze workshop gaan we het hebben over onderhandelen en hoe je dat kunt aanpakken. Het eerste deel geeft inzicht in de wereld van de vakbond: waarom en waarover wordt onderhandeld? Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met onderhandelen. Fragmenten onderhandelen Tijdens de workshop laten we filmfragmenten zien van onderhandelingen. Daarover gaan we met elkaar in gesprek. Wat ging er goed? Wat kon er beter? Wat zou je zelf willen leren? Afspraken maken Veel afspraken staan al in de cao, maar je kunt altijd nog aanvullende, individuele afspraken maken. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod: Hoe onderhandel je over je arbeidsvoorwaarden? Welke arbeidsvoorwaarden vind je het belangrijkst? Doe je zelf een voorstel voor je salaris of laat je het afhangen van je werkgever? Onderhandelingsspel Leerlingen gaan met elkaar (in groepen) onderhandelen. Afhankelijk van het niveau van de leerlingen en tijdsduur van de les kiest de docent voor spel A of B. In spel A wordt er een casus uitgespeeld. De ene helft van de klas is werknemer, de andere helft werkgever. In deze casus onderhandelen de partijen over onder andere salaris en werktijden. In spel B worden er, afhankelijk van de grootte van de klas, vier groepen gemaakt. Er zijn twee werkgeversorganisaties en twee vakbonden. De werkgeversorganisatie gaat onderhandelen met de vakbond. De groep met de meeste punten wint het spel. Dimensie Politiek-juridisch, economisch Voorafgaand aan de les kan er in overleg met de docent gekozen worden voor andere of aangepaste werkvormen die aansluiten bij opleiding, niveau, doelgroep of wensen van de school.

14 Bonderwijs workshops 15 KLAAR VOOR GEVAAR? Overal bestaan situaties waarbij je omgaat met risico s. Ook op je stage of bijbaan. Is het voor jou geen probleem om de ruiten op de achtste verdieping schoon te maken of langs de snelweg werkzaamheden uit te voeren? Prima, zolang je weet wat je doet. In deze les gaan we je niet uitleggen hoe de Arbowet in elkaar steekt. We zien confronterende voorbeelden van mensen die onder gevaarlijke omstandigheden hun werk moeten doen. Met deze workshop leer je inzien dat veiligheidsmaatregelen belangrijk zijn en dat het verstandig (en verplicht) is je aan deze voorschriften te houden. Waarom deze workshop door Probeer-de-Bond? CNV Vakmensen is een belangenbehartiger en komt op voor de belangen van werknemers. Zij hebben een eigen verantwoordelijkheid voor hun veiligheid. Maar ook werkgevers hebben een verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hun werknemers. Gevaren in de praktijk Tijdens deze workshop laten we op foto s en in filmpjes praktijkvoorbeelden zien. Aan de hand van deze voorbeelden gaan we met elkaar in gesprek over de gevaren op de werkplek. De voorbeelden worden afgestemd op de actualiteit en de opleidingsrichting van de leerlingen. Jouw mening over veiligheid In groepjes of klassikaal discussiëren we over stellingen met betrekking tot veiligheid op het werk. Dimensie Economisch, vitaal burgerschap Voorafgaand aan de les kan er in overleg met de docent gekozen worden voor andere of aangepaste werkvormen die aansluiten bij opleiding, niveau, doelgroep of wensen van de school. Workshop aanvragen?

15 16 Bonderwijs workshops VOOR JEZELF BEGINNEN Een workshop voor iedereen met lef die het leuk lijkt om voor zichzelf te werken. In deze workshop vertellen ondernemende zzp ers hun verhaal en ontdek je of zelfstandig ondernemen bij jou past. Of je nu serieuze plannen hebt om voor jezelf te beginnen of niet, in deze workshop gaan we aan de slag met goede ideeën voor ondernemende mensen. Waarom deze workshop door Probeer-de-bond? CNV Vakmensen beschermt de rechten van werknemers, en ook die van zzp ers. CNV Vakmensen wil dat mensen zich kunnen ontwikkelen. Ook als je zelfstandig ondernemer bent of wilt worden. Unieke actie Tijdens de workshop wordt aandacht besteed aan nieuwe vormen van het werven van klanten. Opdrachtvoorbeeld: bedenk een actie om nieuwe klanten te werven voor een kapper, taartenworkshopbedrijf, timmerman of vormgever. Leer van andere ondernemers We leren van ondernemers met lef. Thijl is zijn eigen bedrijf gestart en in een stukje film is te zien hoe hij dat heeft aangepakt. We gaan met elkaar in gesprek, bijvoorbeeld over: hoe zorg je ervoor dat je een goede ondernemer wordt? Hoe blijf je enthousiast over je werk? Schrijf je een eigen bedrijfsplan of schakel je hulp in? Ontdek de do s en don ts Ondernemen gaat over risico s nemen. Dat klinkt mooi, maar wie is er verantwoordelijk als jij van een steiger valt? Wat moet je regelen op het gebied van financiën en verzekeringen? Wat doe je zelf en wat besteed je uit? Dimensie Sociaal-maatschappelijk, economisch Voorafgaand aan de workshop kan er in overleg met de docent gekozen worden voor andere of aangepaste werkvormen die aansluiten bij opleiding, niveau, doelgroep of wensen van de school. Workshop aanvragen?

16 Bonderwijs workshops 17 LEUK VERDIENEN Geld krijgen is leuk. Geld uitgeven nog veel leuker. Het doel van deze workshop is om je bewust te maken van de waarde van geld. Is geld verdienen de enige reden om een baan te kiezen, of is plezier in je werk ook belangrijk? Waarom deze workshop door Probeer-de-bond? CNV Vakmensen vindt het belangrijk dat mensen met plezier naar hun werk gaan en daarvoor eerlijk beloond worden. CNV Vakmensen komt op voor de belangen van werknemers en vindt het belangrijk dat jongeren hun eigen verantwoordelijkheid nemen als het gaat om geld. op te doen voor de toekomst. Ik doe het niet voor het geld. Geldtest In dit onderdeel worden jongeren zich bewust wat voor geldtype ze zijn. Ze krijgen tips en kunnen een test invullen. Leuk verdienen, hoe doe je dat? Tijdens dit onderdeel krijgen en geven de leerlingen tips als het gaat om geld verdienen en besparen. Hoe weet je hoeveel je moet verdienen? Wanneer verdien je meer? Wat zijn leuke bijbaantjes en wat verdient het? Dimensie Economisch Na de workshop hebben leerlingen meer inzicht in wat geld voor hen betekent en wat voor geldtype zij zijn. Ook ontdekken ze waar hun grenzen liggen als het gaat om geld verdienen en plezier hebben in je werk. Waar of niet waar? Aan de hand van stellingen kan de keuze worden gemaakt om in groepjes of klassikaal in gesprek te gaan over de waarde van geld. Bijvoorbeeld: Het minimumloon voor iemand van 17 jaar is 3,25. Dat vind ik genoeg. Of: Ik heb een bijbaan om ervaring Voorafgaand aan de les kan er in overleg met de docent gekozen worden voor andere of aangepaste werkvormen die aansluiten bij opleiding, niveau, doelgroep of wensen van de school. Workshop aanvragen?

17 18 Bonderwijs workshops DIMENSIES BURGERSCHAP De inhoud voor burgerschapsvorming in het mbo wordt omschreven aan de hand van een aantal dimensies. Hieronder treft u een samenvatting aan van deze dimensies. De politiek-juridische dimensie Gericht op de bereidheid en het vermogen om deel te nemen aan politieke besluitvorming. Denk hierbij aan: participatie in formele zin (stemmen bij officiële verkiezingen) meer (inter)actieve vormen van betrokkenheid bij besluitvorming op verschillende politieke niveaus actuele, meer op issues gerichte vormen van politieke participatie, zoals duurzaamheid, veiligheid, internationalisering, ondernemerschap, interculturaliteit en levensbeschouwing De economische dimensie, werknemerschap Gericht op de bereidheid en het vermogen om deel te nemen aan het arbeidsproces en aan de arbeidsgemeenschap. Denk hierbij aan: zich houden aan algemeen aanvaarde regels en standaardprocedures in een bedrijf rechten en plichten van een beroepsbeoefenaar kennen en zich collegiaal opstellen De economische dimensie, kritisch consument Gericht op de bereidheid en het vermogen om op adequate en verantwoorde wijze als consument deel te nemen aan de maatschappij. Denk hierbij aan: informatie over producten en diensten kunnen verzamelen en een weloverwogen keuze kunnen maken bij de aanschaf van producten en diensten afwegingen kunnen maken met betrekking tot maatschappelijke belangen zoals duurzaamheid en gezondheidsaspecten De sociaal-maatschappelijke dimensie Gericht op de bereidheid en het vermogen om deel uit te maken van de gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan leveren. Denk daarbij aan: adequaat functioneren in de woon- en leefomgeving, in zorgsituaties en in school acceptatie van verschillen en culturele verscheidenheid Lees verder op de volgende pagina.

18 Bonderwijs workshops 19 De dimensie vitaal burgerschap De dimensie vitaal burgerschap heeft betrekking op de bereidheid en het vermogen om te reflecteren op de eigen leefstijl en zorg te dragen voor de eigen vitaliteit als burger en werknemer. Denk daarbij aan: de zorg voor de eigen vitaliteit en fitheid het vinden van de juiste afstemming tussen werken, zorgen (voor jezelf en anderen), leren en ontspannen

19 20 Bonderwijs workshops WORKSHOP AANVRAGEN? Bent u geïnteresseerd geraakt in een van de workshops, dan kunt u via de website een gratis workshop aanvragen. Na uw aanvraag nemen wij binnen zeven werkdagen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. In dit gesprek stemmen we de inhoud van de gastworkshop af op uw wensen. In verband met onze planning adviseren wij u om de gastworkshop minimaal zes weken voor de gewenste datum aan te vragen via de website Tijdsduur Eén of twee lesuren (in overleg met docent en aangepast op de lestijden van school). U zorgt voor: computer Adobe Flash Player 10.0 internetaansluiting beamer geluidsapparatuur CNV Vakmensen zorgt voor: gastdocent presentatie in prezi workshopbrief, papier, pennen workshopopdrachten

20 Bonderwijs workshops 21 Meer informatie Online workshop aanvragen via Informatie voor leerlingen is te vinden op Wij zijn ook te vinden op Graag tot ziens bij u in de klas! Het kan zijn dat de workshops tussentijds worden aangepast. Kijk daarom ook op bonderwijs.nl voor het meest recente aanbod.

21 BONDERWIJS workshops 22 Bonderwijs workshops

Loopbaan & Burgerschap VERANTWOORDINGSDOCUMENT

Loopbaan & Burgerschap VERANTWOORDINGSDOCUMENT Loopbaan & Burgerschap VERANTWOORDINGSDOCUMENT Methode Schokland 3.0 van Deviant. De methode is ontwikkeld conform het vernieuwde brondocument 'Loopbaan en burgerschap in het mbo'. 2013-2014 team Horeca

Nadere informatie

Scholen voor Zorg. Examendocument Behorend bij de BEWIJSMAP. Loopbaan en Burgerschap. Cohort Opleiding Verzorgende- IG MBO.

Scholen voor Zorg. Examendocument Behorend bij de BEWIJSMAP. Loopbaan en Burgerschap. Cohort Opleiding Verzorgende- IG MBO. Scholen voor Zorg Examendocument Behorend bij de BEWIJSMAP Loopbaan en Burgerschap Cohort 2013 Opleiding Verzorgende- IG MBO Crebonummer 95530 Leerweg BBL Dimensies Loopbaan en Burgerschap Loopbaan Politiek-juridisch

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument L&B - Opleidingen Bakkerij en Patisserie -

Verantwoordingsdocument L&B - Opleidingen Bakkerij en Patisserie - Verantwoordingsdocument L&B - Opleidingen Bakkerij en Patisserie - Naam opleiding niv leerweg cohort crebo Uitvoerend Bakker 2 BBL / BOL 2017-2019 25173 Zelfstandig Werkend Bakker 3 BBL / BOL 2017-2020

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

Kaderstellend document Loopbaan & Burgerschap Wellantcollege mbo 2012 2013

Kaderstellend document Loopbaan & Burgerschap Wellantcollege mbo 2012 2013 Kaderstellend document Loopbaan & Burgerschap Wellantcollege mbo 2012 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Kwalificatie eisen... 2 3. Inspanningseisen deelnemer... 2 4. Onderwijs en afronding... 3 5.

Nadere informatie

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan 08540 LerenLoopbaanBurgerschap 10-04-2008 08:28 Pagina 1 ontwikkelingsproces 1+2 1 2 3 4 5 6 7 Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan Leren, Loopbaan en Burgerschap Wat laat

Nadere informatie

Onderwerpen. Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie. Wat kun je meenemen?

Onderwerpen. Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie. Wat kun je meenemen? Solliciteren Dit thema gaat over solliciteren: hoe doe je dat? Onderwerpen Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie Stap 1 Introductie Wat kun je meenemen?

Nadere informatie

Examendocument Behorend bij de BEWIJSMAP. Loopbaan en Burgerschap. Cohort Opleiding AG. Crebonummer 91300/

Examendocument Behorend bij de BEWIJSMAP. Loopbaan en Burgerschap. Cohort Opleiding AG. Crebonummer 91300/ Examendocument Behorend bij de BEWIJSMAP Loopbaan en Burgerschap Cohort 2013 Opleiding AG Crebonummer 91300/ 91310 Leerweg BOL/BBL Dimensies Loopbaan en Burgerschap Loopbaan Politiek-juridisch Economisch

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument L&B - Opleidingen Bakkerij en Patisserie - Uitvoerend Bakker 2 BBL / BOL 2012-2014 95747 22181

Verantwoordingsdocument L&B - Opleidingen Bakkerij en Patisserie - Uitvoerend Bakker 2 BBL / BOL 2012-2014 95747 22181 erantwoordingsdocument L&B - Opleidingen Bakkerij en Patisserie - Naam opleiding niv leerweg cohort crebo Domein nummer Uitvoerend Bakker 2 BBL / BOL 2012-2014 95747 22181 Zelfstandig Werkend Banketbakker

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01.1/CREBO:50240)

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01.1/CREBO:50240) instructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01/CREBO:50240) pi.cal0v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Leren, Loopbaan en Burgerschap 2009 2010 MBO Handel MBO Zakelijke Dienstverlening

Leren, Loopbaan en Burgerschap 2009 2010 MBO Handel MBO Zakelijke Dienstverlening Leren, Loopbaan en Burgerschap 2009 2010 MBO Handel MBO Zakelijke Dienstverlening Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Wat is Leren, Loopbaan en Burgerschap?... 3 Hoe ziet dat eruit tijdens mijn opleiding?...

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Je toekomst? Die bepaal je zelf!

Je toekomst? Die bepaal je zelf! 030-7511900 Je toekomst? Die bepaal je zelf! Youfit@retail helpt je op weg. Je werkt met plezier in een winkel. Dat doe je misschien al jaren en het gaat je prima af. Maar denk je weleens na waar je over

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gewerkt in je land van herkomst? Hoe heb je die baan gevonden? Heb je wel eens in Nederland naar werk gezocht? Hoe heb je dat gedaan? Hoofditem

Nadere informatie

Onderwerpen. Wat kun je meenemen?

Onderwerpen. Wat kun je meenemen? Werk zoeken Dit thema gaat over werk zoeken in Amersfoort en omgeving. Onderwerpen Vacatures zoeken Het UWV-werkbedrijf Uitzendbureaus Netwerken Stap 1 Introductie Wat kun je meenemen? printfoto nr.47

Nadere informatie

In welke groep je zit krijg je nog te horen via een brief. Daarnaast heb je jezelf kunnen inschrijven voor een gastles van het MBO.

In welke groep je zit krijg je nog te horen via een brief. Daarnaast heb je jezelf kunnen inschrijven voor een gastles van het MBO. Leerjaar 3 Voor je ligt het werkboek dat speciaal gemaakt is voor onze LifeTech ToekomstDag. Je gaat je deze dag oriënteren op jouw toekomst. Dit doe je door deze dag deel te nemen aan verschillende activiteiten

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

Opleiding Vertegenwoordiger.

Opleiding Vertegenwoordiger. Opleiding Vertegenwoordiger www.bpmo-academy.nl Wat doet een Vertegenwoordiger? Een vertegenwoordiger is iemand die namens een bedrijf klanten of mogelijke klanten bezoekt om ze te enthousiasmeren voor

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES ONDERWIJSMAGAZIJN VOOR LOB VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo VRAGEN BIJ ONTDEK COMPETENTIES JE PASSIE MOTIEVEN INLEIDING In LOB-trainingen en tijdens gesprekken met

Nadere informatie

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk er is maar één werkgever nodig voor een goede start Hoe gaat het met jouw zoektocht naar werk? Weet jij al wat je te bieden hebt, welk werk goed

Nadere informatie

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas GASTLES ONDERNEMERSCHAP Handreiking voor ondernemers Ondernemerschap in de klas Ondernemerschap in de klas WAAROM ALS GASTDOCENT VOOR DE KLAS Er zijn allerlei redenen te noemen waarom praktijkmensen als

Nadere informatie

Project Dimensie Kerndoelen Competenties

Project Dimensie Kerndoelen Competenties Overzicht per project: dimensies, kerndoelen en competenties Project Dimensie Kerndoelen Competenties Afspraak is afspraak Bepaal jij wat goed voor me is? het vermogen om een bijdrage te leveren aan het

Nadere informatie

Portfolio Loopbaan en burgerschap

Portfolio Loopbaan en burgerschap Portfolio Loopbaan en burgerschap Helpende Z&W versneld ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Inleiding De onderwerpen Loopbaan en burgerschap worden meegewogen voor het behalen van jouw diploma.

Nadere informatie

LOOPBAAN & BURGERSCHAP 2013-2014

LOOPBAAN & BURGERSCHAP 2013-2014 LOOPBAAN & BURGERSCHAP 2013-2014 Wat is L & B? L & B staat voor Loopbaan en Burgerschap en is een onderdeel van je opleiding dat zich richt op jou als mens in de maatschappij. L & B richt zich op alle

Nadere informatie

FLUITEND NAAR JE WERK. Loopbaanadvies

FLUITEND NAAR JE WERK. Loopbaanadvies FLUITEND NAAR JE WERK Loopbaanadvies Herziene versie, mei 2017 LOOPBAANADVIES BIJ DE VAKBOND? Je vraagt je misschien af waarom de FNV loopbaanadvies aanbiedt. Eén van onze doelen is het werk van onze

Nadere informatie

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES E-blog SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES In loopbaan De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens

Nadere informatie

ZELF AAN DE SLAG MET LIFEGUARDS [SCHOOL] - LESPAKKET

ZELF AAN DE SLAG MET LIFEGUARDS [SCHOOL] - LESPAKKET ZELF AAN DE SLAG MET LIFEGUARDS [SCHOOL] - LESPAKKET Het project Lifeguards is uitgevoerd door CNV Jongeren en mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Lifeguards is uitgevoerd

Nadere informatie

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren Het sollicitatiegesprek Lesdoel: Korte inhoud: Organisatie: Lesduur: Onderwerp Werkvorm Oriëntatie Uitvoering De student weet meer over het sollicitatiegesprek en heeft een keer geoefend. De vacature is

Nadere informatie

Educatief programma Feiten & meningen

Educatief programma Feiten & meningen Educatief programma Feiten & meningen Handleiding voor docenten De tentoonstelling Zwart&Wit is een tentoonstelling die vragen oproept, meningen laat horen en feiten presenteert. Het educatief programma

Nadere informatie

De workshop Solliciteren wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Solliciteren wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Solliciteren Solliciteren, vol vertrouwen aan de bak Je staat op een punt in je leven dat je op zoek gaat naar een baan. Je bent toe aan een nieuwe uitdaging of je bent genoodzaakt om iets anders

Nadere informatie

tips voor het sollicitatiegesprek

tips voor het sollicitatiegesprek tips voor het sollicitatiegesprek algemeen In elk gesprek komen vragen voor die op meer manieren te beantwoorden zijn. Hiermee probeert een selecteur duidelijkheid te krijgen over je echte motivatie, persoonlijkheid

Nadere informatie

Informatie over gastlessen en bedrijfsbezoeken

Informatie over gastlessen en bedrijfsbezoeken Informatie over gastlessen en bedrijfsbezoeken Carrosseriebouw en het vmbo Carrosseriebouw en het vmbo Waarom dit informatiepakket? Carrosseriebouwbedrijven zijn hard op zoek naar gemotiveerde leerlingen

Nadere informatie

KansRijker Portfolio. Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer:

KansRijker Portfolio. Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer: KansRijker Portfolio Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer: 1 Inhoudsopgave KANSRIJKER Stap 1 Ken je wensen en talenten Je persoonlijk profiel Stap 2 Vind die baan! Je netwerkplan Je gespreksplan voor

Nadere informatie

Kaderdocument Loopbaan en Burgerschap Colofon

Kaderdocument Loopbaan en Burgerschap Colofon Kaderdocument Loopbaan en Burgerschap Colofon Uitgave : MBO Amersfoort Vastgesteld College van Bestuur : 3 april 2013 Kenmerk CvB vastgesteld : 20130157/CvB Afkomstig van : afdeling O&O Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

FLUITEND NAAR JE WERK. Met Loopbaanadvies van de FNV

FLUITEND NAAR JE WERK. Met Loopbaanadvies van de FNV FLUITEND NAAR JE WERK Met Loopbaanadvies van de FNV Herziene versie, juni 2018 LOOPBAANADVIES FNV ALTIJD DICHTBIJ EN GRATIS VOOR LEDEN De FNV wil het werk van haar leden zo plezierig mogelijk maken. Als

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

EEN OPEN DAG BEZOEKEN

EEN OPEN DAG BEZOEKEN Activiteit voor in de les: EEN BEZOEKEN Middels dit document wil De Haagse Hogeschool de aankomende studenten tools geven om zich goed voor te bereiden op hun studiekeuze via het bezoeken van een Open

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 9: voor de opleider (1) Reageren op discriminatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 9: voor de opleider (1) Reageren op discriminatie Werkvorm 9: voor de opleider (1) Hoe kun je reageren op discriminatie op school? Iedereen in het onderwijs krijgt er vroeg of laat mee te maken: vooroordelen en discriminatie. Het is zaak om hier goed

Nadere informatie

Werkblad 2 2 Solliciteren Vanaf halverwege Niveau A1...

Werkblad 2 2 Solliciteren Vanaf halverwege Niveau A1... Vragen vooraf Heb je wel eens gewerkt in je land van herkomst? Hoe heb je die baan gevonden? Heb je wel eens in Nederland naar werk gezocht? Hoe heb je dat gedaan? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud Milouska

Nadere informatie

FCB Loopbaanplein in vogelvlucht

FCB Loopbaanplein in vogelvlucht FCB Loopbaanplein in vogelvlucht Oriënteren en Profileren Het Loopbaanplein van FCB helpt werknemers verder in hun loopbaan. Of dat nu bij de huidige werkgever is, in de huidige branche of juist daarbuiten.

Nadere informatie

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS:

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Inhoudsopgave Gegevens van het talent, de school en het leerbedrijf... 1 Belangrijke regels... 3 Wat wordt er van je verwacht als je stageloopt?... 4 Verslagonderdeel A...

Nadere informatie

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo WERKVORMEN MAGAZIJN Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Voorwoord Voor u heeft u Thema boekje 1 Wat is netwerken? Dit themaboekje is een onderdeel van de lessenserie Netwerken.

Nadere informatie

Regionale subnetwerken rekenen Dordrecht Nijmegen Assen

Regionale subnetwerken rekenen Dordrecht Nijmegen Assen Regionale subnetwerken rekenen 27-09-2016 Dordrecht 28-09-2016 Nijmegen 29-09-2016 Assen Programma 13.00 uur Inloop met koffie/thee 13.30 uur Opening 13.35 uur Stand van zaken vanuit het Steunpunt taal

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

7.6. Boekverslag door S woorden 18 januari keer beoordeeld. Vak Maatschappijleer 1. Maatschappijleer Werk. Paragraaf 1.

7.6. Boekverslag door S woorden 18 januari keer beoordeeld. Vak Maatschappijleer 1. Maatschappijleer Werk. Paragraaf 1. Boekverslag door S. 1058 woorden 18 januari 2015 7.6 3 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Maatschappijleer Werk Paragraaf Werk: als je iets doet, omdat andere mensen daar behoefte aan hebben. Goed

Nadere informatie

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière TRAININGSPROGRAMMA VIER WORKSHOPS De wereld verandert snel en dat is van invloed op ieders plaats en functioneren op de arbeidsmarkt. We maken

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent waarom deze handleiding? We krijgen vaak de vraag hoe je je nu het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding

Nadere informatie

LESHANDLEIDING. NIVEAU vmbo 2 e en 3 e leerjaar. VAKGEBIEDEN burgerschap/maatschappijleer, Nederlands.

LESHANDLEIDING. NIVEAU vmbo 2 e en 3 e leerjaar. VAKGEBIEDEN burgerschap/maatschappijleer, Nederlands. LESHANDLEIDING NIVEAU vmbo 2 e en 3 e leerjaar. VAKGEBIEDEN burgerschap/maatschappijleer, Nederlands. DOELSTELLING Met deze les worden doelen bereikt die aansluiten op referentieniveau 2F en 3F mondelinge

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie Op acht bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel

Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel Cursussen, conferenties en advies Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel Overzicht cursusaanbod voor (startend) personeel in het onderwijs 2009/2010 Volg een cursus bij AOb scholing De AOb

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk Praktijkkern c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema Praktijkkern 12. Het vinden

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Lesbrief MoneyRace. Spelbord MoneyRace

Lesbrief MoneyRace. Spelbord MoneyRace MoneyRace is een spel van stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB). WWJB is een onafhankelijke stichting die zich richt op het vergroten van de financiële zelfredzaamheid van jongeren (12-25 jaar). Dit doen

Nadere informatie

Leren en Loopbaan programma Burgerschap. MBO Handel

Leren en Loopbaan programma Burgerschap. MBO Handel Leren en Loopbaan programma MBO Handel Versie 17.06.2011 Leren en Loopbaan thema s Thema 1 Mijn opleiding en ik Thema 2 Leren leren Thema 3 Reflecteren 1 Thema 4 Reflecteren 2 Thema 5 Professionalisering

Nadere informatie

Voorlichting voor scholen Over gelijke behandeling, discriminatie en vooroordelen

Voorlichting voor scholen Over gelijke behandeling, discriminatie en vooroordelen Voorlichting voor scholen Over gelijke behandeling, discriminatie en vooroordelen Anti Discriminatie Bureau Voor Nijmegen en omgeving 024 32 40 400 www.adbnijmegen.nl Anti Discriminatie Bureau Nijmegen

Nadere informatie

Spring Werkboek 1 - speciaal voor niveau 1 en 2!

Spring Werkboek 1 - speciaal voor niveau 1 en 2! Spring Lesbrief 10 Werkboeken Spring Werkboek 1 - speciaal voor niveau 1 en 2! Geïntegreerde lessen zonder computer Spring zoals ik gewend was Maatwerk in een handomdraai Voorbeelden van Spring Werkboek

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

Introductie. Onzichtbaar op internet. GEMAAKT DOOR: Redactie i-respect. ONDERWERP: Communiceren. DOEL: Spelen met identiteit

Introductie. Onzichtbaar op internet. GEMAAKT DOOR: Redactie i-respect. ONDERWERP: Communiceren. DOEL: Spelen met identiteit Onzichtbaar op internet introductie GEMAAKT DOOR: Redactie i-respect ONDERWERP: Communiceren DOEL: Spelen met identiteit DOELGROEP: 13-14 jaar, onderbouw voortgezet onderwijs KORTE BESCHRIJVING: Deze les

Nadere informatie

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU????

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? In het kort Als je gepest wordt ga dan naar je mentor. Als je het moeilijk vindt je mentor in vertrouwen te nemen, ga dan naar je favoriete docent, juniormentor of de vertrouwenspersoon

Nadere informatie

De rechtsstaat en het rechtssysteem. Bepaal jij wat goed voor me is? In de problemen Stelen en helen Geschiedeniscanon Mijn buurt Op de vlucht

De rechtsstaat en het rechtssysteem. Bepaal jij wat goed voor me is? In de problemen Stelen en helen Geschiedeniscanon Mijn buurt Op de vlucht Overzicht dimensies en kerndoelen Dimensie Politiek-juridische dimensie: het betreft de bereidheid en het vermogen om deel te nemen aan politieke besluitvorming. Kerndoelen - de deelnemer heeft kennis

Nadere informatie

Rapportage brainstorm

Rapportage brainstorm Rapportage brainstorm ALGEMENE INFORMATIE Datum: 16 oktober 2013 Locatie: AOC Oost, Almelo Deelnemers: Jongeren tussen 13-20 jaar van (V)MBO, HAVO, VWO en HBO en ondernemers in de Agri&Food sector Centrale

Nadere informatie

Financiële Educatie aan Jongeren. Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens

Financiële Educatie aan Jongeren. Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens Financiële Educatie aan Jongeren Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens WWJB richt zich op jongeren en hun financiën Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) richt zich op het vergroten van de financiële zelfredzaamheid

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

Introduceren thema 80 jarige oorlog. Thema: 80 jarige oorlog. centraal: 2. Maak een nieuw eigentijds volkslied.

Introduceren thema 80 jarige oorlog. Thema: 80 jarige oorlog. centraal: 2. Maak een nieuw eigentijds volkslied. Geschiedenis 80 jarige oorlog Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: 80 jarige oorlog In dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal: 1. Hoe zou Nederland eruit zien als Nederland

Nadere informatie

kwaliteiten en motieven

kwaliteiten en motieven Project Kerntaken Werkprocessen Competenties Afspraak is afspraak Stuurt de eigen loopbaan Functioneert als werknemer in een arbeidsorganisatie Reflecteert op eigen kwaliteiten en motieven Gedraagt zich

Nadere informatie

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier PRESENTEREN in meervoud. - Gebruik je hoofdletters

Nadere informatie

Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege. 12 t/m 16 oktober 2015. Naam: Klas 3:

Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege. 12 t/m 16 oktober 2015. Naam: Klas 3: Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege 12 t/m 16 oktober 2015 Naam: Klas 3: DIT STAGEVERSLAG IS VAN Naam Emailadres Telefoon Klas MIJN STAGE DOE IK BIJ Naam organisatie Soort bedrijf Adres Plaats

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? RESPECT

WAAROM DIT BOEKJE? RESPECT WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over pesten op het werk. Iemand kan bijvoorbeeld gepest worden door een collega. Of door de baas. PESTEN OF PLAGEN? Pesten is wat anders dan plagen. Iedereen maakt wel

Nadere informatie

Agenda van vanavond!

Agenda van vanavond! 1 Agenda van vanavond! Welkom + Statusoverzicht! Communicatie: RTL Nieuws Weekblad van Dongen Persoonlijke ervaringen: John de Jager Uitkomsten enquête + uitwerken thema s (werkgroepen) Dialoog + terugkoppeling

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

Wat is burgerschap? Een inleiding

Wat is burgerschap? Een inleiding Wat is burgerschap? Een inleiding Dhr. C.G.R. Ledes Wat gaan we doen? Introductie & kennismaken Absenties opnemen Afspraken maken Verwachtingen en planning van deze periode Wat is burgerschap? - opdracht

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

1: Je curriculum vitae en je sollicitatiebrief springen er uit

1: Je curriculum vitae en je sollicitatiebrief springen er uit - 1 - 1: Je curriculum vitae en je sollicitatiebrief springen er uit Bescheidenheid siert de mens... maar niet de sollicitant. Een cv onthult én verhult! Het onthult omdat je jezelf voorstelt en het verhult

Nadere informatie

Enkele gegevens evens over jezelf en de school:

Enkele gegevens evens over jezelf en de school: VEILIGHEID VRAGENLIJST LEERLINGEN Een belangrijke taak voor de school is te zorgen dat leerlingen zich prettig en veilig voelen. Dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld, omdat er soms wordt gediscrimineerd

Nadere informatie

Werkboek Road to success

Werkboek Road to success Werkboek Road to success Stappenplan naar een website die gevonden wordt en klanten van bezoekers maakt Deel 1: Een goede website begint met een goed plan Helpt je ideeën in kaart te brengen en geeft je

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren 24 november2015 Jullie doelen? Training Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter niet te zeggen Meer JA s van

Nadere informatie

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Deze gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Inleiding Deze gesprekswijzer

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Stap in je loopbaan met de ontwikkelcarrousel! Utrecht.nl

Stap in je loopbaan met de ontwikkelcarrousel! Utrecht.nl Stap in je loopbaan met de ontwikkelcarrousel! Stap in je loopbaan met de ontwikkelcarrousel! Voor je ligt informatie over de ontwikkelcarrousel met workshops die het Expertisecentrum (voorheen Loopbaancentrum)

Nadere informatie

Aansluiting Student Company op de generieke onderdelen

Aansluiting Student Company op de generieke onderdelen Aansluiting Student Company op de generieke onderdelen Elke kwalificatie kent naast (beroepsgerichte) specifieke kwalificatieonderdelen ook generieke kwalificatieonderdelen, namelijk Nederlandse taal,

Nadere informatie

Ontslag, wat nu? Informatie voor medewerkers Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie over (dreigend) ontslag

Ontslag, wat nu? Informatie voor medewerkers Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie over (dreigend) ontslag Ontslag, wat nu? Informatie voor medewerkers Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie over (dreigend) ontslag Informatie voor medewerkers Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie over (dreigend) ontslag.

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Leerlingen ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden.

Leerlingen ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden. ROLLENSPEL: EUROPESE BESLUITVORMING KORTE OMSCHRIJVING WERKVORM De leerlingen gaan in verschillende groepjes de route van Europese besluitvorming naspelen. Ze gaan met elkaar in debat en moeten lobbyen.

Nadere informatie