1. Situering van de opdracht. 2. Scope

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Situering van de opdracht. 2. Scope"

Transcriptie

1 Dynamische data verkeersbeheer voor routeplanning 1. Situering van de opdracht op 25 juni 2013 vond een Ronde Tafel Conferentie Slimme Mobiliteit plaats. Deze vertrok vanuit de vraagstelling Hoe kunnen we de komende jaren innovatieve intelligente transportsystemen (ITS) en - diensten verder uitbouwen? Hoe kunnen we een krachtig ITS-actieplan voor Vlaanderen ontwikkelen? en bracht hiertoe deelnemers samen van lokale en regionale overheden, private ITSdienstverleners, vertegenwoordigers uit de industriële wereld en de onderzoekswereld, belangengroepen en gebruikersorganisaties. Er werd dieper ingegaan op ITS en mobiliteit en meer bepaald hoe bestaande toepassingen en organisatiemodellen beter op elkaar kunnen worden afgestemd zodanig dat het realiseren van services die de mobiliteit kunnen verbeteren. Op deze Ronde Tafel Conferentie kwamen vervolgens een 50-tal mogelijke projecten naar voor die op korte termijn een merkelijke bijdrage aan de mobiliteit zouden kunnen genereren. Uit een verder selectie- en beoordelingstraject kwam dit project naar voor als een van de eerste op te starten projecten. 2. Scope Het project beoogt door het gebruik van dynamische data m.b.t. verkeersbeheer in routeplanners voor de weggebruiker tot een kwaliteitsvoller service qua routeplanning te komen. Er bestaan reeds meerdere routeplanners waarin voornamelijk statische data m.b.t. verkeersbeheer (snelheidsbeperkingen, tonnagebeperkingen, enkele rijrichting enz.) verwerkt zit. Vele routeplanners houden ook rekening met actuele verkeersinformatie (incidenten, beperkingen door wegenwerken, actuele reistijden, ). Doel van dit project is om de data waarmee wordt rekening gehouden bij routeplanning uit te breiden met data afkomstig uit het dynamisch verkeersbeheer. Dit kan leiden tot het visualiseren van adviezen van dynamische borden op navigatietoestellen. Men kan echter ook denken aan het integreren van een omleiding in de routeberekening zélf zodanig dat de berekende route rekening houdt met de aanbevolen omleiding of de verwachte afhandelingsduur. De aldus verrijkte routeplanning kan zich beperken tot één verplaatsingsmodus, dan wel multimodaal zijn. Onder data uit het dynamisch verkeersbeheer wordt verstaan: de data m.b.t. dynamische verkeersregelingen t.g.v. werven, evenementen en incidenten (snelheid, toegankelijkheid, tol/tolvrij, tijdelijke onbeschikbaarheid van infrastructuur, verwachte afhandelingstijd ongevallen, verwachte filevorming/verliestijd, ).

2 de data m.b.t. dynamische adviezen (omleidingen t.g.v. werven en evenementen, vigerende route-adviezen en calamiteitenroutes t.g.v. incidenten, ) data m.b.t. openbaar vervoer De Lijn (haltes, stations, real-time doorkomsten, ) Onderzoeksvragen die hierbij gesteld worden zijn: welke gegevens m.b.t. dynamisch verkeersbeheer kunnen relevant zijn voor routeplanning? In welke mate kunnen deze verwerkt worden in de routeplanning? Welke meerwaarde levert een dergelijk verrijkte routeplanning dan op voor de weggebruiker? In welke mate draagt het resultaat hiervan bij tot de doelstellingen van het mobiliteitsplan? Dit project beoogt tevens een concrete praktijkproef als demonstratie (proof of concept) m.b.t. bovengenoemde onderzoeksvragen. De resultaten van deze project kunnen de overheid ertoe aanzetten bepaalde data m.b.t. dynamisch verkeersbeheer ter beschikking te stellen van private partijen ten einde hiermee bij te dragen aan het realiseren van haar beleidsdoelstellingen. De resultaten van dit project kunnen private partijen er toe aanzetten data m.b.t. dynamisch verkeersbeheer te integreren in hun routeplanners teneinde hiermee een accuratere dienstverlening aan te bieden. 3. Kader en bestaande bouwblokken In deze paragraaf worden enkele bestaande bouwblokken opgenomen welke mogelijk een functie kunnen vervullen in het beoogde project. Deze lijst is niet limitatief, andere opties blijven open Verkeersbordendatabank Inventaris van de verticale verkeerssignalisatie (verkeersborden en verkeerslichten) op alle Vlaamse wegen, is verzameld in de Verkeersbordendatabank. Na licentie-overeenkomst (gratis) is deze gratis ter beschikking voor hergebruik, o.m. voor routeplanning. Uit deze data kan o.m. worden afgeleid waar welke statische beperkingen (snelheidslimieten, tonnagebeperkingen, éénrichtingsstraten, ) gelden OTAP Het Verkeerscentrum Vlaanderen stelt de door haar gekende verkeersinformatie ter beschikking via OTAP (Open Travel Data Access Protocol). Het gaat hier over de actuele verkeersafwikkeling op het Vlaamse hoofdwegennet dat bestaat uit de autosnelwegen en een aantal belangrijke gewestwegen, zoals op de figuur hieronder weergegeven

3 schematisch overzicht HWN van operationeel belang m.b.t. DVM (Rotterdam) (Rotterdam) (Utrecht) Breda A2 Bergen op Zoom A2 Eindhoven A4 Zeebrugge Turnhout (Venlo) R2 Oostende A10 Brugge St.-Niklaas Antwerpen R1 R4 A2 Dunkerque R4 Gent Mechelen Roeselare Aalst Hasselt Genk Kortrijk Brussel Leuven Maastricht 44 4 Aachen Lille Tournai Liège Verviers (Paris) Valenciennes Mons Charleroi Namur (Luxembourg) (Luxembourg) Bovendien bevat deze OTAP-stroom ook gegevens over wegenwerken op andere gewestwegen. Vermits taal onafhankelijke publicatie van verkeersinformatie de basis is van OTAP en DATEX, wordt de beschikbare verkeersinformatie gepubliceerd in gecodeerde berichten. Voor de codering van de beschrijving van WAT de situatie is, wordt de DATEX Data Dictionary gebruikt. Voor de codering van de beschrijving van WAAR de situatie zich bevindt, zal de TMC locatie referentie methode gebruikt worden. De xy coördinaten van de TMC-locaties zijn aanwezig in de TMC tabel. Verschillende verkeersinformatie types worden op die manier gepubliceerd door het Verkeerscentrum Vlaanderen. O.M. volgende verkeersinformatie types kunnen onderscheiden worden: files ( LevelOfService ) wegenwerken ( RoadMaintenance ) incidenten ( Incidents ) specifieke meldingen (vb. MovingHazards, TrafficRestriction, ObstructionHazards ). Deze informatie wordt cyclisch gepubliceerd, waarbij de OTAP dienst een client pull dienst is: diegene die de verkeersinformatie wenst, zal de informatie afhalen van de OTAP server van het Verkeerscentrum Vlaanderen. Hierop wordt de verkeersinformatie gepubliceerd in http pagina s, xml gecodeerd, die gedownload moeten worden. Mits het afsluiten van een licentie-overeenkomst kan kostenloos toegang verleend worden tot deze dienst.

4 3.3. RDS-TMC Het Traffic Message Channel of TMC is een onderdeel van het FM-RDS-radiosignaal waarover specifieke data kan worden meegezonden. Het TMC-signaal (meestal RDS/TMC-signaal genoemd) bevat gecodeerd de actuele situatie van het wegennet zoals files, incidenten, wegenwerken... Autoradio's of navigatiesystemen die zijn uitgerust met RDS/TMC-ontvanger, kunnen deze meldingen tijdens het autorijden aan de bestuurder doorgeven, door middel van een tekst op een display, een icoon op de kaart of als gesproken audio-boodschap. Bij sommige autoradio's kan een selectie worden gemaakt van wegen waarin de bestuurder het meest geïnteresseerd is. Dan worden alleen de meldingen van de geselecteerde wegen doorgegeven. Sommige navigatiesystemen kunnen op basis van de TMC-verkeersinformatie de route wijzigen en semi-automatisch alternatieve routes berekenen. Met name files kunnen hierdoor makkelijker vermeden worden indien alternatieven voorhanden zijn. De TMC verkeersinformatie kan vrij in de ether worden gestuurd, dan wel als een betalende service. In dat laatste geval wordt de informatie onder ge-encrypteerde vorm uitgestuurd en kan enkel worden ontcijferd door betalende klanten. Het verkeerscentrum verzorgt de inhoud van de vrije TMC-berichtgeving welke door de VRT via haar radiozenders wordt uitgestuurd. Deze inhoud komt overeen met deze van de OPTAP-stroom (zie 3.1). RDS-TMC biedt ook de mogelijkheid om adviezen (bv omleidingen) uit te sturen. Deze zijn echter tot op heden niet opgenomen in de feed die het verkeerscentrum verzorgt website verkeerscentrum Bijkomend aan de gegevens in OTAP-stroom (zie 3.1) wordt op de website bijkomend tekstuele duiding gegeven m.b.t. incidenten, werven en evenementen op het hoofdwegennet alsook route-advies (omleidingen) en calamiteitenroutes webservices De Lijn Volgende functionaliteiten worden als webservices aangeboden: Routeberekening (reisadvies) Reisinfo (doorkomsten van lijn, tijden en nota s). De locatiematcher (autocomplete). Een overzicht van de haltes (stops) van een rit (traject) wordt eveneens aangeboden, stations, gemeenten.

5 4. Projectverloop 4.1. Onderzoek naar potentieel relevante dynamische gegevens In een eerste fase dient nagegaan welke gegevens m.b.t. dynamisch verkeersbeheer relevant kunnen zijn voor routeplanning. Hierin dient na te gaan aan welke vereisten de gegevens moeten voldoen. Hierbij kan o.m. gedacht worden aan: stabiliteit: snel wijzigende gegevens (bv dynamische snelheden RSS, actuele stand verkeerslichten, ) zijn wellicht minder bruikbaar, maar hoe stabiel moeten de gegevens zijn? actualiteit: hoe actueel moeten de gegevens zijn, wat is de maximale doorlooptijd en welke betrouwbaarheid moeten eventuele voorspellende gegevens (bv geschatte hinder, geschatte afhandelingsduur, ) hebben? bruikbaarheid: in welke mate kunnen adviezen (bv omleidingsroute) verwerkt worden in routeplanning? Deliverable: omschrijving en oplijsting van potentieel relevante dynamische gegevens 4.2. criteria weerhouden dynamische gegevens In een volgende fase dient uitgemaakt aan welke criteria de als relevant weerhouden dynamische gegevens moeten voldoen: accuraatheid beschikbaarheid actualiteit formaat kanaal Deliverable: omschrijving en oplijsting van criteria waaraan de potentieel relevante dynamische gegevens moeten voldoen 4.3. case/demonstratie (proof of concept) Uiteindelijk wordt verwacht dat de weerhouden relevante dynamische gegevens geïntegreerd worden in case/demonstratie waarbij de meerwaarde van het gebruik van deze gegevens in realtime routeplanning kan worden aangetoond. Deze case betreft real time routeplanning die rekening houdt met data dynamisch verkeersbeheer n.a.v. bv een evenement (Sportpaleis, Autosalon, ), een complexere werfsituatie, 4.4. duur van de opdracht De gewenste uitvoeringstermijn van de opdracht bedraagt tussen 8 en 12 maanden.

ITS.be congres. Open data beleid van de Vlaamse overheid inzake verkeersgerelateerde informatie

ITS.be congres. Open data beleid van de Vlaamse overheid inzake verkeersgerelateerde informatie ITS.be congres Open data beleid van de Vlaamse overheid inzake verkeersgerelateerde informatie Nele Dedene Bert Boterbergh Vlaamse Overheid Departement MOW Agentschap Wegen en Verkeer Brussel, 29 september

Nadere informatie

Inhoud. Dynamisch Verkeersmanagement Beleidskader Verkeerscentrum Dynamisch Verkeersmanagement Instrumenten

Inhoud. Dynamisch Verkeersmanagement Beleidskader Verkeerscentrum Dynamisch Verkeersmanagement Instrumenten Vlaams Verkeerscentrum Staten-Generaal Vlaanderen Geoland 2 december 2010 Inhoud Dynamisch Verkeersmanagement Beleidskader Verkeerscentrum Dynamisch Verkeersmanagement Instrumenten Mobiliteit op HWN Analyse:

Nadere informatie

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN 19 november 2009

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN 19 november 2009 PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN 19 november 2009 Start dynamisch verkeersmanagement op het knooppunt Gent Met het oog op een

Nadere informatie

Uitbouw van Dynamisch Verkeersmanagement op het Vlaamse autowegennet. Deel A : Visie en realisatievoorstel

Uitbouw van Dynamisch Verkeersmanagement op het Vlaamse autowegennet. Deel A : Visie en realisatievoorstel Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken Departement Afdeling Verkeerscentrum Uitbouw van Dynamisch Verkeersmanagement op het Vlaamse autowegennet Deel A : Visie en realisatievoorstel 1 Dynamisch Verkeersmanagement

Nadere informatie

EEN STUKJE. Van daaruit ontstonden de «merci-platen GESCHIEDENIS KENT U AL IN1910 BEDACHT MICHELIN DE VOLGENDE FEITEN? DE VERKEERSPALEN, DIE NU

EEN STUKJE. Van daaruit ontstonden de «merci-platen GESCHIEDENIS KENT U AL IN1910 BEDACHT MICHELIN DE VOLGENDE FEITEN? DE VERKEERSPALEN, DIE NU 1 EEN STUKJE GESCHIEDENIS AL IN1910 BEDACHT MICHELIN DE VERKEERSPALEN, DIE NU NOG ALTIJD LANGS DE FRANSE WEGEN STAAN OM DE RICHTING AAN TE GEVEN. Van daaruit ontstonden de «merci-platen» met op beide zijden

Nadere informatie

Actuele informatie over wegwerkzaamheden binnen handbereik!

Actuele informatie over wegwerkzaamheden binnen handbereik! Actuele informatie over wegwerkzaamheden binnen handbereik! Helène van der Poel Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) Sharon Schoppema Provincie Noord-Holland Wim Smittenaar Nationale Databank Wegverkeersgegevens

Nadere informatie

Beveiliging van de uitrit van Aalter door de plaatsing van dynamische boren

Beveiliging van de uitrit van Aalter door de plaatsing van dynamische boren PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 16 januari 2009 Beveiliging van de uitrit van Aalter door de plaatsing van dynamische

Nadere informatie

Statistiques Médecins - Geneesheren Statistieken toetreding akkoord , 2/3/2016, geografisch

Statistiques Médecins - Geneesheren Statistieken toetreding akkoord , 2/3/2016, geografisch Description/Beschrijving Antwerpen - Antwerpen Act. Adh. Statistiques Médecins - Geneesheren Statistieken toetreding akkoord 2016-2017, 2/3/2016, geografisch Généralistes-Huisartsen Rej. Spécialistes-Specialisten

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen De cijfers over het aantal stedenbouwkundige vergunningen zijn gebaseerd op de inzameling via de gemeenten of de Vlaamse Overheid, en worden verwerkt en gepubliceerd door de FOD Economie. De gegevens voor

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen De cijfers over het aantal stedenbouwkundige vergunningen zijn gebaseerd op de inzameling via de gemeenten of de Vlaamse Overheid, en worden verwerkt en gepubliceerd door de FOD Economie. De gegevens voor

Nadere informatie

INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER WZC - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S

INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER WZC - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S / rapport INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER WZC - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S 18.06.2015 18.06.2015 Infodocument erkenningskalender WZC - rangordebepaling s 1/13 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 2015 & 2016

Nadere informatie

Bijlage 1. Opzet aanpak Navigatie. inowit. Datum: augustus 2013. Versie 4. Pagina 1 van 7

Bijlage 1. Opzet aanpak Navigatie. inowit. Datum: augustus 2013. Versie 4. Pagina 1 van 7 Bijlage 1 Opzet aanpak Navigatie inowit Datum: augustus 2013 Versie 4 Pagina 1 van 7 Inhoud 1. Stappen:... 3 Stap 1: beheer kaartapplicatie / wegennetwerk... 3 Stap 2: CCS-M ingeven van (operationele)

Nadere informatie

INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER CVK - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S

INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER CVK - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S / rapport INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER CVK - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S 18.06.2015 Infodocument erkenningskalender CVK - rangordebepaling s 1/13 Inhoudstafel 1 Inleiding 3 2 2015 & 2016 4 3 2017 5

Nadere informatie

Vraagspecificatie Deel A: Algemeen

Vraagspecificatie Deel A: Algemeen BRAVISSIMO Vraagspecificatie Deel A: Algemeen Het inwinnen en presenteren van reistijden en intensiteiten op geselecteerde provinciale wegen en Rijkswegen in de provincie Noord-Brabant 18 december 2006

Nadere informatie

Chômeurs complets mis au travail en ateliers protégés - Hommes - LIEU D'HABITATION

Chômeurs complets mis au travail en ateliers protégés - Hommes - LIEU D'HABITATION Chômeurs complets mis au travail en ateliers protégés - Hommes - LIEU D'HABITATION Volledig werklozen tewerkgesteld in een beschutte werkplaats - Mannen - WOONPLAATS Antwerpen 01 3 2,96 34,42 7.946,89

Nadere informatie

In 2015 gebeurden er in Genk 342 verkeersongevallen met doden en gewonden, dat is een daling met 26 ongevallen (-7,1%) ten opzichte van 2014.

In 2015 gebeurden er in Genk 342 verkeersongevallen met doden en gewonden, dat is een daling met 26 ongevallen (-7,1%) ten opzichte van 2014. De cijfers over de verkeersongevallen omvatten de ongevallen met doden of gewonden op de openbare weg zoals ze door de politie en het parket zijn opgetekend. In 2015 gebeurden er in Genk 342 verkeersongevallen

Nadere informatie

Paul Verbiest projectverantwoordelijke Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid. Infonamiddag GIS West - nov 2009

Paul Verbiest projectverantwoordelijke Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid. Infonamiddag GIS West - nov 2009 Paul Verbiest projectverantwoordelijke Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid Infonamiddag GIS West - nov 2009 situering missie De Verkeersbordendatabank biedt, ingeschreven in een Europese context,

Nadere informatie

Chômeurs complets mis au travail en ateliers protégés - Unités physiques - Hommes - LIEU D'HABITATION

Chômeurs complets mis au travail en ateliers protégés - Unités physiques - Hommes - LIEU D'HABITATION Chômeurs complets mis au travail en ateliers protégés - Unités physiques - Hommes - LIEU D'HABITATION Volledig werklozen tewerkgesteld in een beschutte werkplaats - Fysieke eenheden - Mannen - WOONPLAATS

Nadere informatie

Evaluatie van handhaving op de rijsnelheid

Evaluatie van handhaving op de rijsnelheid Joris Cornu joris.cornu@uhasselt.be 13 oktober 2014 Evaluatie van handhaving op de rijsnelheid Onderzoek naar de effecten van snelheidshandhaving case Limburg Inhoud Kadering samenwerking HOE handhaven?

Nadere informatie

SINT - NIKLAAS Gemeenten en bevolkingscijfer. Vervoergebied Sint-Niklaas bevolking

SINT - NIKLAAS Gemeenten en bevolkingscijfer. Vervoergebied Sint-Niklaas bevolking SINT - NIKLAAS 2.2.01.01 Gemeenten en bevolkingscijfer Vervoergebied Sint-Niklaas bevolking. 226.009 281 HAMME 22.910 286 STEKENE 16.809 282 LOKEREN 37.304 287 TEMSE 26.122 283 MOERBEKE 5.781 288 WAASMUNSTER

Nadere informatie

Stad Genk Publicatie Verkeersongevallen en slachtoffers

Stad Genk Publicatie Verkeersongevallen en slachtoffers De cijfers over de verkeersongevallen omvatten de ongevallen met doden of gewonden op de openbare weg zoals ze door de politie en het parket zijn opgetekend. In 2016 gebeurden er in Genk 343 verkeersongevallen

Nadere informatie

BIJLAGE A1: Post 1: Installatie basisinfrastructuur

BIJLAGE A1: Post 1: Installatie basisinfrastructuur VASTE SCHIJF - Basisinfrastructuur + Diensten BIJLAGE A1: Post 1: Installatie basisinfrastructuur Als de inschrijver opteert voor een asymmetrische technologie, moet hij de upload- en downloadcapaciteit

Nadere informatie

VOOR VERKEERSINFORMATIE IN BINNENSTEDELIJK GEBIED EN TIJDENS EVENEMENTEN

VOOR VERKEERSINFORMATIE IN BINNENSTEDELIJK GEBIED EN TIJDENS EVENEMENTEN SMART CITY MESSENGER VW 750 VOOR VERKEERSINFORMATIE IN BINNENSTEDELIJK GEBIED EN TIJDENS EVENEMENTEN PRAKTISCH IN FORMAAT, ZONNE-ENERGIE EN SLIM AANGESTUURD VIA TRAFFIC FLEET CO 2 -NEUTRAAL, MANOEUVREERBAAR

Nadere informatie

Chômeurs complets de 58 ans et plus (50 ans et plus avec passé professionnel) (*) - Hommes - LIEU D'HABITATION

Chômeurs complets de 58 ans et plus (50 ans et plus avec passé professionnel) (*) - Hommes - LIEU D'HABITATION Chômeurs complets de 58 ans et plus (50 ans et plus avec passé professionnel) (*) - Hommes - LIEU D'HABITATION Volledig werklozen van 58 jaar en ouder (50 jaar en ouder met beroepsverleden) (*) - Mannen

Nadere informatie

17-3-2015. Inhoudsopgave. Rol van AWV in het beheer en delen van verkeersdata

17-3-2015. Inhoudsopgave. Rol van AWV in het beheer en delen van verkeersdata Rol van AWV in het beheer en delen van verkeersdata Kurt Marquet Team Verkeersparameters Brussel 17/03/2015 Inhoudsopgave Enkele vragen Verkeerstellingen AWV Verkeersdata Vlaanderen Verkeersdata België

Nadere informatie

Uw aansluiting op ons netwerk

Uw aansluiting op ons netwerk Uw aansluiting op ons netwerk 1 Een grotere toegankelijkheid voor een sterkere logistieke strategie Mobiliteitsproblemen, ecologische voetafdruk, wegentaks, leveringssnelheid, stijgende olieprijzen Stuk

Nadere informatie

Leefkwaliteit in steden

Leefkwaliteit in steden Sandrine Bouhy en Christophe Rossini Enquête Leefkwaliteit in steden Vlaanderen boven In welke steden is het goed wonen en waarom? Niemand kan die vraag beter beantwoorden dan de inwoners zelf. Wij lieten

Nadere informatie

ORGANIGRAMME DE L ADMINISTRATION GENERALE DES DOUANES & ACCISES ORGANOGRAM VAN DE ALGEMENE ADMINISTRATIE DOUANE & ACCIJNZEN

ORGANIGRAMME DE L ADMINISTRATION GENERALE DES DOUANES & ACCISES ORGANOGRAM VAN DE ALGEMENE ADMINISTRATIE DOUANE & ACCIJNZEN ORGANIGRAMME DE L ADMINISTRATION GENERALE DES DOUANES & ACCISES OPERATIONS & RECHERCHES ORGANOGRAM VAN DE ALGEMENE ADMINISTRATIE DOUANE & ACCIJNZEN OPERATIES & OPSPORING ANTWERPEN 1-1-2019 Eerste Tweede

Nadere informatie

Beschrijving idienst

Beschrijving idienst Beschrijving idienst Functionaliteit Geautomatiseerd monitoren van actuele situatie in verschillende domeinen (wegverkeer, bruggen, parkeren). Weergeven van de actuele situatie (t = 0) grafisch of als

Nadere informatie

Chômeurs complets de 58 ans et plus (50 ans et plus avec passé professionnel) (*) - Unités physiques - Hommes - LIEU D'HABITATION

Chômeurs complets de 58 ans et plus (50 ans et plus avec passé professionnel) (*) - Unités physiques - Hommes - LIEU D'HABITATION Chômeurs complets de 58 ans et plus (50 ans et plus avec passé professionnel) (*) - Unités physiques - Hommes - LIEU D'HABITATION Volledig werklozen van 58 jaar en ouder (50 jaar en ouder met beroepsverleden)

Nadere informatie

1. RDS-TMC-informatie

1. RDS-TMC-informatie 1. -informatie (afkorting van Radio Data System Traffic Message Channel) geeft verkeersinformatie over o.a. files, ongelukken en wegwerkzaamheden op de kaartschermen weer via ontvangst van FM multiplex

Nadere informatie

Garmin Smart Traffic. NIEUW: Garmin Smart Traffic Premium verkeersinformatie in Nederland

Garmin Smart Traffic. NIEUW: Garmin Smart Traffic Premium verkeersinformatie in Nederland NIEUW: Garmin Smart Traffic Premium verkeersinformatie in Nederland Garmin Smart Traffic biedt de gebruiker: Verkeersinformatie op lokale en hoofdwegen Meldingen van wegwerkzaamheden Meldingen van ongevallen

Nadere informatie

Extra investeringen nodig in wegenbouw Toestand blijft moeilijk ondanks stabilisatie eerste helft 2015

Extra investeringen nodig in wegenbouw Toestand blijft moeilijk ondanks stabilisatie eerste helft 2015 Extra investeringen nodig in wegenbouw Toestand blijft moeilijk ondanks stabilisatie eerste helft 215 Sinds 211 is het aantal gemeentelijke aanbestedingen sterk gedaald. Het aantal aanbestedingen van steden

Nadere informatie

Publicatiedocument Uitstapzijde

Publicatiedocument Uitstapzijde NS Reizigers Reisinformatie Publicatiedocument Uitstapzijde Versiehistorie Datum Versie Auteur Toelichting 10 december 2017 0.1 Paul de Bruijn Initieel 14 december 2017 0.2 Paul de Bruijn Opmerkingen Open

Nadere informatie

Belangrijke EU-subsidie voor project Traffic Management as a Service

Belangrijke EU-subsidie voor project Traffic Management as a Service Belangrijke EU-subsidie voor project Traffic Management as a Service Traffic Management as a Service (TMaaS.eu), een project van het Mobiliteitsbedrijf van de Stad Gent, is een van de stadsprojecten die

Nadere informatie

MECHELEN Gemeenten en bevolkingscijfer. Vervoergebied Mechelen bevolking

MECHELEN Gemeenten en bevolkingscijfer. Vervoergebied Mechelen bevolking MECHELEN 2.2.01.01 Gemeenten en bevolkingscijfer Vervoergebied Mechelen bevolking. 265.319 231 BONHEIDEN 14.314 237 KEERBERGEN 12.265 232 BOORTMEERBEEK 11.497 238 MECHELEN 76.981 233 DUFFEL 15.957 239

Nadere informatie

Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan

Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan Herinrichting van t Goylaan zorgt voor verbeterde doorstroming t Goylaan in gemeente Utrecht is medio 2016 heringericht. De 2 x 2 rijstroken zijn

Nadere informatie

Bijlage 4: Berekening van de restafvaldoelstelling

Bijlage 4: Berekening van de restafvaldoelstelling Bijlage 4: Berekening van de restafvaldoelstelling Voor elke Belfius-cluster werd de mediaan bepaald van het huishoudelijk restafval per inwoner. De mediaan vormt de basis voor de doelstelling, zodat zeer

Nadere informatie

Reporting stiptheid Augustus 2017

Reporting stiptheid Augustus 2017 Reporting stiptheid Augustus 2017 1. Globale stiptheid binnenlands reizigersverkeer NMBS Zonder neutralisatie 91,8% 92,8% Met neutralisatie 96,6% 96,9% Rekening houdend met het aantal reizigers 90,7% 91,7%

Nadere informatie

THEMA I.2. Aantal ligdagen in klassieke hospitalisatie

THEMA I.2. Aantal ligdagen in klassieke hospitalisatie THEMA I.2. Aantal ligdagen in klassieke hospitalisatie Selectiecriteria Onderstaande selectie omvat alle klassieke ziekenhuisverblijven (definitie cfr.: Inleiding 2.2.) die voldoen aan de algemene selectiecriteria

Nadere informatie

Total des attributaires sur base de prestations de travail - LIEU D'HABITATION

Total des attributaires sur base de prestations de travail - LIEU D'HABITATION ethodologische nota note methodologique - zie m voir II - 73 Total des attributaires sur base de prestations de travail - LIEU D'HABITATION Totaal aantal rechthebbenden op basis van arbeidsprestaties-

Nadere informatie

College van 23 oktober 2015

College van 23 oktober 2015 College van 23 oktober 2015 Stad en haven investeren 350 miljoen euro in leefbaarheid en mobiliteit...2 Kom Slim naar Antwerpen tijdens de grote wegenwerken (SW A234 nr. 08845)...5 Stad en haven investeren

Nadere informatie

Infosessie Snelheid.Vlaanderen

Infosessie Snelheid.Vlaanderen Infosessie Snelheid.Vlaanderen 1 1 Agenda 1. Project Snelheid.Vlaanderen 2. Toepassing Verkeersborden.Vlaanderen 3. Snelheidskaart Vlaanderen 4. Demo Verkeersborden.Vlaanderen 5. Status en vervolgtraject

Nadere informatie

SNELLER OP JE BESTEMMING

SNELLER OP JE BESTEMMING TOMTOM TRAFFIC. BRENGT JE SNELLER OP JE BESTEMMING TomTom is een toonaangevende leverancier van verkeersinformatie. TomTom controleert, verwerkt en levert verkeersinformatie met behulp van eigen technologie.

Nadere informatie

THEMA I.3. Daghospitalisatieverblijven

THEMA I.3. Daghospitalisatieverblijven THEMA I.3. Daghospitalisatieverblijven Selectiecriteria Alle ziekenhuisverblijven weerhouden in deze selectie voldoen aan de algemene criteria die betrekking hebben op woonplaats, leeftijd en geslacht

Nadere informatie

THEMA IV.2. Maligne neoplasma van trachea, bronchus en long

THEMA IV.2. Maligne neoplasma van trachea, bronchus en long THEMA IV.2. Maligne neoplasma van trachea, bronchus en long Selectiecriteria Voor deze selectie worden alle ziekenhuisverblijven weerhouden die beantwoorden aan de algemene selectiecriteria (cfr. Inleiding

Nadere informatie

GIPOD Generiek InformatiePlatform Openbaar Domein

GIPOD Generiek InformatiePlatform Openbaar Domein Generiek InformatiePlatform Openbaar Domein Zonder omwegen naar meer synergie en minder hinder Wat is het probleem? Informatie over innames openbaar domein zit verspreid of is niet gekend Moeilijkheden

Nadere informatie

De verkeersbordendatabank. Lies Van Cauter KU Leuven Instituut voor de Overheid

De verkeersbordendatabank. Lies Van Cauter KU Leuven Instituut voor de Overheid De verkeersbordendatabank Lies Van Cauter KU Leuven Instituut voor de Overheid Er was eens een gemeente 30 pogingen Niet of beperkt gebruik, eigen databank, geen goed voorbeeld, geen tijd, podiumvrees

Nadere informatie

Marktverkenning. Mobiliteit en ICT in België. Dr. Sven Maerivoet. 11 April 2011

Marktverkenning. Mobiliteit en ICT in België. Dr. Sven Maerivoet. 11 April 2011 Marktverkenning Mobiliteit en ICT in België 11 April 2011 Overzicht : Overheden. Steden. Openbaar vervoer. Privé bedrijven. :.... : Het oerwoud van aanbestedingen... 2 1 Wat is België (op dit moment) juist?

Nadere informatie

BRUGGE. 2.2.01.01 Gemeenten en bevolkingscijfer. Vervoergebied Brugge bevolking. 276.020

BRUGGE. 2.2.01.01 Gemeenten en bevolkingscijfer. Vervoergebied Brugge bevolking. 276.020 BRUGGE 2.2.01.01 Gemeenten en bevolkingscijfer Vervoergebied Brugge bevolking. 276.020 62 BEERNEM 14.545 67 KNOKKE-HEIST 33.777 63 BLANKENBERGE 18.088 68 MALDEGEM 22.014 64 BRUGGE 117.025 69 OOSTKAMP 21.392

Nadere informatie

THEMA IV.3. Diabetes Mellitus

THEMA IV.3. Diabetes Mellitus THEMA IV.3. Diabetes Mellitus Selectiecriteria Voor deze selectie worden alle ziekenhuisverblijven weerhouden die beantwoorden aan de algemene selectiecriteria (cfr. Inleiding 2.4.a) en bovendien als hoofddiagnose

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2015

Nationaal verkeerskundecongres 2015 Nationaal verkeerskundecongres 2015 Meldsysteem wegwerkmeldingen en evenementen in een nieuw jasje Klaas Friso (DAT.Mobility) Samenvatting Het belang van meldsystemen van wegwerkzaamheden en evenementen

Nadere informatie

Lightrail verbinding Hasselt Maastricht : een kosten-baten analyse

Lightrail verbinding Hasselt Maastricht : een kosten-baten analyse Samenvatting van de masterthesis van Toon Bormans met als promotor Prof.Dr.S.Proost- KUL. Lightrail verbinding Hasselt Maastricht : een kosten-baten analyse NB: lightrail = sneltram Inleiding : 1. Kosten/

Nadere informatie

Chômeurs complets dispensés d'inscription (*) - Unités physiques - Hommes - LIEU D'HABITATION

Chômeurs complets dispensés d'inscription (*) - Unités physiques - Hommes - LIEU D'HABITATION Chômeurs complets dispensés d'inscription (*) - Unités physiques - Hommes - LIEU D'HABITATION Volledig werklozen vrijgesteld van inschrijving (*) - Fysieke eenheden - Mannen - WOONPLAATS ethodologische

Nadere informatie

nmbs De stiptheid in april 2019

nmbs De stiptheid in april 2019 De stiptheid in april De globale stiptheid Trend is nog steeds positief Globale stiptheid* (< 6 ) Evolutie over 12 maanden, in vergelijking met Met een stiptheidscijfer van 91% blijft de globale stiptheid

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2016

Nationaal verkeerskundecongres 2016 Nationaal verkeerskundecongres 2016 Van verkeerskundige functies naar eisen aan C-ITS Discussiepaper Henk Taale (Rijkswaterstaat, TrafficQuest en TU Delft) Isabel Wilmink (TNO en TrafficQuest) Aroen Soekroella

Nadere informatie

Evaluatie reisinformatie Noord-Brabant

Evaluatie reisinformatie Noord-Brabant Evaluatie reisinformatie Noord-Brabant Matthijs Dicke-Ogenia Goudappel Coffeng mdicke-ogenia@goudappel.nl Michael van Egeraat Provincie Noord Brabant mvegeraat@brabant.nl Bijdrage aan het Colloquium Vervoersplanologisch

Nadere informatie

nr van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS Belbus De Lijn - Reservatie- en planningstool cover (2)

nr van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS Belbus De Lijn - Reservatie- en planningstool cover (2) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1508 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Belbus De Lijn - Reservatie-

Nadere informatie

De bruisende stad. Beleidskader

De bruisende stad. Beleidskader De bruisende stad Vlaams Regeerakkoord: Beleidskader» Werk maken van duurzame, creatieve steden» Stedelijke kernen uitbouwen tot aantrekkelijke woonkernen met een interessant cultureel, onderwijs-, verzorgings-,

Nadere informatie

MANDATARISSEN PER PE 40 ZETELS MANDATAIRES PAR EP 40 SIEGES Berekening van het aantal zetels Mode de calcul du nombre de sièges (art.

MANDATARISSEN PER PE 40 ZETELS MANDATAIRES PAR EP 40 SIEGES Berekening van het aantal zetels Mode de calcul du nombre de sièges (art. MANDATARISSEN PER PE 40 ZETELS MANDATAIRES PAR EP 40 SIEGES Berekening van het aantal zetels Mode de calcul du nombre de sièges (art. 14 20 HR/ROI) mdc 04/07/2017 - Minimum 3 mandatarissen per provinciale

Nadere informatie

Mobiliteit Bouw. Verplaatsingskosten & mobiliteitsvergoeding

Mobiliteit Bouw. Verplaatsingskosten & mobiliteitsvergoeding Mobiliteit Bouw Verplaatsingskosten & mobiliteitsvergoeding Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Februari 2015 Hoeveel

Nadere informatie

Dienstregeling & Aansluitingen 10 I 06 I 2007 > 08 I 12 I 2007 www.thalys.com http://thalys.mobi

Dienstregeling & Aansluitingen 10 I 06 I 2007 > 08 I 12 I 2007 www.thalys.com http://thalys.mobi & Aansluitingen 10 I 06 I 2007 > 08 I 12 I 2007 www.thalys.com http://thalys.mobi Het Thalys-netwerk breidt zich uit Alle bestemmingen en aansluitingen vanuit België Thalys Ontdek op uw eigen ritme het

Nadere informatie

Belgium België/Belgique

Belgium België/Belgique Creil A25 46 Arras 24 A2 A23 25 Tournai 49 08 09 10 Laon Saint-Quentin Valenciennes 14 Cambrai 42 02 03 01 06 51 18 Soissons A21 Lille Mouscron 20 13 15 21 Roeselare 28 Douai Lens Compiègne A29 Liévin

Nadere informatie

Olympus Proeftuin elektrische voertuigen

Olympus Proeftuin elektrische voertuigen Olympus Proeftuin elektrische voertuigen WAAROM IS ELEKTRISCHE MOBILITEIT BELANGRIJK VOOR NMBS-HOLDING? Koen Van De Putte, NMBS-Holding NMBS-Holding, motor van genetwerkte mobiliteit...stimuleert de samenwerking

Nadere informatie

Van unimodale informatie naar multimodale reisalternatieven

Van unimodale informatie naar multimodale reisalternatieven Van unimodale informatie naar multimodale reisalternatieven Gertjan Stoel Keypoint Consultancy gertjan@keypointonline.nl Patrick Duwel Keypoint Consultancy patrick@keypointonline.nl Bijdrage aan het Colloquium

Nadere informatie

Stiptheid reporting externe communicatie December 2016

Stiptheid reporting externe communicatie December 2016 Stiptheid reporting externe communicatie December 2016 1. Globale stiptheid op het ganse spoornet (NMBS + andere operatoren) Zonder neutralisatie 2. Globale stiptheid binnenlands reizigersverkeer NMBS

Nadere informatie

THEMA IV.4. Ischemisch Hartlijden

THEMA IV.4. Ischemisch Hartlijden THEMA IV.4. Ischemisch Hartlijden Selectiecriteria Naast de algemene selectiecriteria (cfr. Inleiding 2.4.a.) die steeds in het kader van deze publicatie gehanteerd worden, is het specifieke selectiecriterium

Nadere informatie

Traffic Management 2.0 November 2016

Traffic Management 2.0 November 2016 Traffic Management 2.0 November 2016 Tiffany Vlemmings (NDW) en Frans van Waes (Vialis) Data inwinning, opslag en distributie Verkeersinformatie voor de weggebruiker Het gaat wel eens mis GTM Wel eens

Nadere informatie

Trefdag Informatie Vlaanderen: Project Snelheid.Vlaanderen 30/11/2017

Trefdag Informatie Vlaanderen: Project Snelheid.Vlaanderen 30/11/2017 Trefdag Informatie Vlaanderen: Project Snelheid.Vlaanderen 30/11/2017 1 1 Agenda 1. Project Snelheid.Vlaanderen 2. Toepassing Verkeersborden.Vlaanderen 3. Enkele screenshots 4. Snelheidskaart Vlaanderen

Nadere informatie

Reporting stiptheid September 2016

Reporting stiptheid September 2016 Reporting stiptheid September 2016 1. Globale stiptheid binnenlands reizigersverkeer NMBS Zonder neutralisatie 90,6% 89,9% Met neutralisatie 96,1% 95,6% Rekening houdend met het aantal reizigers 88,5%

Nadere informatie

Reporting stiptheid - April 2017

Reporting stiptheid - April 2017 Reporting stiptheid - April 2017 1. Globale stiptheid binnenlands reizigersverkeer NMBS Zonder neutralisatie 90,6% 92,6% Met neutralisatie 96,4% 97,3% Rekening houdend met het aantal reizigers 89,1% 91,2%

Nadere informatie

Stiptheid reporting externe communicatie Februari 2016

Stiptheid reporting externe communicatie Februari 2016 Stiptheid reporting externe communicatie Februari 2016 1. Globale stiptheid op het ganse spoornet (NMBS + andere operatoren) Zonder neutralisatie 2. Globale stiptheid binnenlands reizigersverkeer NMBS

Nadere informatie

Niet meer asfalt maar data tegen dichtslibben wegen 90 mln voor slimme verkeerstechnologie, als voorschot op zelfrijdende auto

Niet meer asfalt maar data tegen dichtslibben wegen 90 mln voor slimme verkeerstechnologie, als voorschot op zelfrijdende auto FD 23 november 2016 - voorpagina Niet meer asfalt maar data tegen dichtslibben wegen 90 mln voor slimme verkeerstechnologie, als voorschot op zelfrijdende auto Pieter Lalkens - Amsterdam Voor elke automobilist,

Nadere informatie

in vergelijking met 2002, daling van het aantal laboratoria die ten minste 1 geval diagnosticeerden in Wallonië (2002 : N=19, 2003 : N=14; tabel 2).

in vergelijking met 2002, daling van het aantal laboratoria die ten minste 1 geval diagnosticeerden in Wallonië (2002 : N=19, 2003 : N=14; tabel 2). Doelstellingen en beschrijving van het surveillancenetwerk 1. Doelstellingen schatting trend van infecties met het (1996-23), schatting incidentie op nationaal en arrondissementsniveau, voorstelling van

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 : Volwassenenonderwijs

Hoofdstuk 6 : Volwassenenonderwijs Deel 1 SCHOOLBEVOLKING Hoofdstuk 6 : Volwassenenonderwijs 6.3. Basiseducatie Schooljaar 2007-2008 BASISEDUCATIE Aantal cursisten - aantal cursussen per centrum en provincie - kalenderjaar 2007-2008 Aantal

Nadere informatie

nmbs De stiptheid in juni 2019

nmbs De stiptheid in juni 2019 De stiptheid in juni De globale stiptheid Trend is nog steeds positief Globale stiptheid* (< 6 ) Evolutie over 12 maanden, in vergelijking met De stiptheid van juni (89.0%) is gestegen met 4,4% ten opzichte

Nadere informatie

nmbs De stiptheid in mei 2019

nmbs De stiptheid in mei 2019 De stiptheid in mei De globale stiptheid Trend is nog steeds positief Globale stiptheid* (< 6 ) Evolutie over 12 maanden, in vergelijking met Met een stiptheidscijfer van 89,4% blijft de globale stiptheid

Nadere informatie

Reporting stiptheid September 2018

Reporting stiptheid September 2018 Reporting stiptheid September 2018 1. Globale stiptheid binnenlands reizigersverkeer NMBS Zonder neutralisatie 87,2% 83,9% Met neutralisatie 92,1% 90,3% Rekening houdend met het aantal reizigers 85,0%

Nadere informatie

Biljetten. aantal zones biljet 1 1,00 2 1,40 3 1,80 4 2,20 5 2,60 6 of meer 3,00

Biljetten. aantal zones biljet 1 1,00 2 1,40 3 1,80 4 2,20 5 2,60 6 of meer 3,00 Biljetten Biljet Het biljet is bestemd voor verplaatsingen van 1, 2, 3 of 4 personen die samen reizen. Vanaf 5 personen die samen reizen wordt een groepsbiljet afgeleverd. Het tarief van een biljet wordt

Nadere informatie

Reporting stiptheid 2017

Reporting stiptheid 2017 Reporting stiptheid 2017 1. Globale stiptheid binnenlands reizigersverkeer NMBS Zonder neutralisatie 89,2% 88,3% Met neutralisatie 95,2% 92,4% Rekening houdend met het aantal reizigers 87,3% 86,2% Gemeten

Nadere informatie

Stiptheid reporting externe communicatie Maart 2016

Stiptheid reporting externe communicatie Maart 2016 Stiptheid reporting externe communicatie Maart 2016 1. Globale stiptheid op het ganse spoornet (NMBS + andere operatoren) Zonder neutralisatie 2. Globale stiptheid binnenlands reizigersverkeer NMBS Zonder

Nadere informatie

Chlamydia trachomatis

Chlamydia trachomatis Peillaboratoria Doelstellingen en beschrijving van het surveillancenetwerk 1. Doelstellingen schatting trend van het aantal gevallen met C. trachomatis (1986-23), schatting incidentie op nationaal en arrondissementsniveau,

Nadere informatie

Betere doorstroming door communicerende auto's

Betere doorstroming door communicerende auto's Betere doorstroming door communicerende auto's Road & City door Redactie MobilityMatters 18-06-2015 Minder files, meer verkeersveiligheid en meer reiscomfort technologie gaat autorijden de komende jaren

Nadere informatie

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s)

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK

Nadere informatie

Reporting stiptheid. Februari 2017

Reporting stiptheid. Februari 2017 Reporting stiptheid Februari 2017 1. Globale stiptheid binnenlands reizigersverkeer NMBS Zonder neutralisatie 90,9% 89,0% Met neutralisatie 95,1% 93,7% Rekening houdend met het aantal reizigers 88,6% 87,3%

Nadere informatie

GENKSE BEVOLKING OP ARBEIDSLEEFTIJD NAAR SOCIO-ECONOMISCHE POSITIE

GENKSE BEVOLKING OP ARBEIDSLEEFTIJD NAAR SOCIO-ECONOMISCHE POSITIE De data over de arbeidsmarkt zijn afkomstig van de Vlaamse Arbeidsrekening, d.i. een raamwerk waarin arbeidsmarktstatistieken die zowel de vraag- als aanbodzijde van de arbeidsmarkt beschrijven worden

Nadere informatie

GIPOD als basis voor communicatie bij werken. Jochen Goekint Adviseur Lokale Mobiliteit

GIPOD als basis voor communicatie bij werken. Jochen Goekint Adviseur Lokale Mobiliteit GIPOD als basis voor communicatie bij werken Jochen Goekint Adviseur Lokale Mobiliteit Oproep Ondernemingsvriendelijke gemeente De oproep 2014 focust op het thema mobiliteit en bereikbaarheid als onderdeel

Nadere informatie

THEMA I.1. Aantal klassieke ziekenhuisverblijven

THEMA I.1. Aantal klassieke ziekenhuisverblijven THEMA I.1. Aantal klassieke ziekenhuisverblijven Selectiecriteria Onderstaande selectie omvat alle klassieke ziekenhuisverblijven (definitie cfr.: Inleiding 2.2.) die voldoen aan de algemene selectiecriteria

Nadere informatie

Reporting stiptheid. Mei 2018

Reporting stiptheid. Mei 2018 Reporting stiptheid Mei 2018 1. Globale stiptheid binnenlands reizigersverkeer NMBS Zonder neutralisatie 86,6% 86,5% Met neutralisatie 93,0% 91,7% Rekening houdend met het aantal reizigers 84,4% 84,6%

Nadere informatie

Reporting stiptheid. December 2017

Reporting stiptheid. December 2017 December 2017 1. Globale stiptheid binnenlands reizigersverkeer NMBS Zonder neutralisatie 89,2% 86,3% Met neutralisatie 93,4% 89,9% Rekening houdend met het aantal reizigers 86,7% 83,2% Gemeten over het

Nadere informatie

Bordetella pertussis

Bordetella pertussis Doelstellingen en beschrijving van het surveillancenetwerk 1. Gegevens van het Referentielaboratorium Dr. S. LAUWERS UZ Brussel - Microbiologie Laarbeeklaan, 11 19 Brussel Tel. : 2/477.5. Fax : 2/477.5.15

Nadere informatie

Praktijkproef Amsterdam fase 2: PPA West

Praktijkproef Amsterdam fase 2: PPA West Praktijkproef Amsterdam fase 2: PPA West In fase 1 van Praktijkproef Amsterdam (PPA) is een vorm van gecoördineerd netwerkbreed verkeersmanagement (GNV) op A10 West en aansluitende S-wegen van gemeente

Nadere informatie

Uitdagingen aangaan Verwachtingen inlossen

Uitdagingen aangaan Verwachtingen inlossen Uitdagingen aangaan Verwachtingen inlossen ir. Chris Danckaerts gedelegeerd bestuurder Multimodaal.Vlaanderen 28/3/18 Nergens zo lang in de file als in België Voorspelde groei 2030 (Federaal Planbureau

Nadere informatie

Bordetella pertussis

Bordetella pertussis Doelstellingen en beschrijving van het surveillancenetwerk 1. Coördinaten van het Referentielaboratorium Dr. D. PIERARD UZ Brussel - Microbiologie Laarbeeklaan, 11 19 Brussel Tel. : 2/477.5. Fax : 2/477.5.15

Nadere informatie

Reporting stiptheid. November 2017

Reporting stiptheid. November 2017 Reporting stiptheid November 2017 Kleurcodes (kaartmateriaal) >= 90,0% >= 80,0% < 80,0% 90,0% 100,0 % - goed/zeer goed 80,0% 89,9 % - matig 79,9% of minder - slecht Reporting stiptheid externe communicatie

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

DVM in Amsterdam, de ambities waargemaakt door de systemen!

DVM in Amsterdam, de ambities waargemaakt door de systemen! (Bijdragenr. 56) DVM in Amsterdam, de ambities waargemaakt door de systemen! Bert van der Veen Advin b.v. Rien Borhem Gemeente Amsterdam 1. Inleiding Om het verkeer in goede banen te leiden wordt steeds

Nadere informatie

Influenza B. Doelstellingen en beschrijving van het surveillancenetwerk. Peillaboratoria. 1. Doelstellingen. 2. Representativiteit in 2004

Influenza B. Doelstellingen en beschrijving van het surveillancenetwerk. Peillaboratoria. 1. Doelstellingen. 2. Representativiteit in 2004 Doelstellingen en beschrijving van het surveillancenetwerk 1. Doelstellingen schatting incidentie op nationaal en arrondissementsniveau, voorstelling van de voornaamste epidemiologische kenmerken van de

Nadere informatie

Reporting stiptheid Juli 2017

Reporting stiptheid Juli 2017 Reporting stiptheid Juli 2017 Kleurcodes (kaartmateriaal) >= 90,0% >= 80,0% < 80,0% 90,0% 100,0 % - goed/zeer goed 80,0% 89,9 % - matig 79,9% of minder - slecht Reporting stiptheid externe communicatie

Nadere informatie