Workshop Pentalogie O.l.v. Henk Hollmann. Inleiding tot de getallenwijsbegeerte

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshop Pentalogie O.l.v. Henk Hollmann. Inleiding tot de getallenwijsbegeerte"

Transcriptie

1 1 Workshop Pentalogie O.l.v. Henk Hollmann Stichting De Ster Inleiding tot de getallenwijsbegeerte Ieder mens op aarde is hier met een of meerdere levensopdracht(en). Getallen die in uw geboortedatum staan, vormen tezamen met de optelsom ervan, een ezelsbruggetje hoe met deze opdracht om te gaan. Pentalogie geeft sleutels aan hoe u op een zo positief mogelijke manier met de heersende (getalsmatige) trillingen, waar u met Pentalogie inzicht in krijgt, om kunt gaan, zonder uw eigen verantwoordelijkheid uit het oog te verliezen. Dit is essentieel in dit orakelsysteem. U bent tenslotte uw eigen rentmeester, eigen schepper. Om inzicht te krijgen in deze materie dienen we ergens te beginnen. We maken daarbij gebruik van het onderstaande pentagram, dat alle 4 elementen omvat.: 1 VUUR 5 WATER 7 AARDE Het element lucht verbindt, net zoals onze gedachten alle energiepunten met elkaar. Het omvat als het ware de lijnen van het pentagram. U dient dus te onthouden dat alle 4 elementen, in dit pentagram zijn vertegenwoordigd. Een nadere uitwerking van dit pentagram volgt pas, nadat we de betekenis van de getallen hebben leren kennen. Hierbij gaan we uit van de theorie van Hans Müller en Gerard Huige.

2 2 In de zestiger jaren van de vorige eeuw heeft Hans Müller uit Merzig (Duitsland) de toekomstige tijdsgeest gezien, Als ingenieur, kunstschilder en astroloog heeft hij een, destijds, nieuw pentadisch (dus vijftallig) systeem bedacht. Via geschriften en via het verzorgen van seminars maakte hij dit systeem bekend. Gerard Huige, natuurgeneeskundige, heilpraktiker en chiropractor, heeft dit systeem verder uitgewerkt. Hij is een autoriteit geworden op het gebied van de Pentalogie. Terug naar het pentagram. We zien een rechtopstaande A lijkend op een piramide vertikaal door het pentagram lopen. De 3 hoofdhoekpunten in het pentagram vormen een geestelijke en materiele waarde. Heeft u toevalligerwijze een of meerdere van deze getallen in uw geboortedatum, dan heeft uw wezen te maken met de basisdriehoek en de 3 hierboven beschreven elementen, te weten vuur (1), water (5) en aarde (7). Hoe meer een getal in uw geboortedatum wordt benadrukt, des te meer kunnen we ervan uitgaan dat deze energie een rol speelt in uw leven. Heeft u bijvoorbeeld twee maal een 5, dan overheerst het element water in uw leven. Wat is een getal? De vraag wat een getal is, bezien vanuit de Pentalogie, wordt als volgt beantwoord: Een getal is een spiegelsymbool van iets. Dit kan van alles zijn. Want alles in dit leven reflecteert. Zo kan een collega die u dwarszit in uw carrièremogelijkheden of een huisdier, om maar eens twee extremen te noemen, een spiegel zijn, die u onherroepelijk terugvindt in een uitwerking van uw pentascoop, de uitwerking van uw eigen geboortedatum. Pentascoop In het pentagram kunnen we 10 getallen een plek geven. Dit ziet er als volgt uit: Afhankelijk van de getallen die voorkomen in uw geboortedatum, wordt uw eigen persoonlijke pentagram gemaakt, door middel van invullen van de getallen in het pentagram.

3 3 Pentalogie. Overzicht van de getallen: Karaktereigenschappen 1 inspiratie, idee, leidend 2 intuïtief, nadenkend, dromerig 3 besluitvaardig, onrustig, wisselend (van ideeën/gedachten) 4 kalm, gedegen, precies 5 bemiddelend, joviaal en sociaal, getal van de mens 6 werkpaard, verbindend, opwindend, vuur 7 persoonlijk, uitstralend, praktisch 8 genietend, verzorgend, kunstzinnig 9 contactueel, verstandelijk, snel lerend/opnemend 10 levenskracht, transformerend, einddoel, oer moeder Planeten 1 Pluto 2 Neptunus 3 Uranus 4 Saturnus 5 Jupiter 6 Mars 7 aarde zon-ster 8 Venus 9 Mercurius 10 Maan Uitgebreidere duiding: 1 = Pluto inspiratie en schepping 2 = Neptunus schijn, bedrog, muziek, nep, religie, waarnemen, helderziend, reclame tweestrijd en twijfelen 3 = Uranus nieuwe tijdsgeest, revolutie, draaien, richting aan leven, stotteren, tics, vernieuwing, elektriciteit, neemt initiatief tot, zet aan tot 4 = Saturnus zwaarste getal, kaliber, zet neer, orde, grenzen structuur, regelmaat, dogma, vader 5 = Jupiter joviaal, sociaal, wil uitdijen, dikke mensen, diarree, suikerziekte, gulzigheid, gezellig, water, religie 6 = Mars werkpaard, spieren, verstand, kracht, levenswil, burn out 7 = aarde/zon levenskracht, manifesteren, persona 8 = Venus liefde, schoonheid, kunst, spataderen, mode, zorgen voor (moeder) 9 = Mercurius communicatie, computer, intellectueel, handelaar, sjacheraar 10 = maan hemelse moeder, einddoel, transformatie, omzetting, oerwater, oerthuis

4 4 De mens in het pentagram. Hoofd De plekken 1,2 en 10 komen overeen met het hoofd. Zijn in een uitgewerkt pentagram deze plekken benadrukt, dan werk je vooral met je hoofd. Je bent enerzijds analytisch, maar hebt ook veel intuïtie. Zijn er geen getallen op deze plekken, dan kun je dit gebied leren ontwikkelen door veel te lezen, studeren, mentaal bezig te zijn, zonder alleen de nadruk te leggen op de ratio. Armen De armen/handen komen overeen met de plekken 3 en 9. Wanneer deze plekken niet zijn bezet, dan kan men minder goed handelen in het alledaagse leven. Anderzijds kan men juist veel moeite hebben gedaan om deze plekken te leren ontwikkelen. Het gesprek met de cliënt is essentieel om na te gaan hoe het met de kwaliteit van het handelen in het dagelijkse leven is gesteld. Taille/romp De taille/romp, het gebied waar de emoties en basisveiligheid zetelen, komen overeen met de plekken 4 en 8. Het getal 4 kan voor de vader in ons leven staan en getal 8 voor de moeder, maar ook voor het huis, ouderlijk huis, werkhuis en geborgenheid. Men dient altijd naar de combinatie van de getallen op plek 4 en 8 te kijken, om middels een gesprek met de cliënt te achterhalen of er iets aan de hand is op het gebied van emotionele blokkades, bijvoorbeeld zich veilig voelen. Benen De plekken 5 en 7 komen overeen met de benen. Plek 5 is het linkerbeen, de emotionele kant, plek 7 is het rechterbeen, de rationele kant. Een bezetting van de plekken 5 en 7 geeft aan hoe stabiel iemand in het alledaagse leven staat.

5 5 Basis De 6 e plek, de basis, is het energiereservoir. Het getal dat eventueel op deze 6 e plek staat, geeft aan hoe je met je energie omgaat. Als de 6 e plek niet is ingevuld, kan dit wijzen op een gevoel van onveiligheid en heeft men moeite om in het centrum te blijven. Wervelkolom De 1- plek en de 6 plek geven een verbinding aan tussen basis en geest. Getallen op deze plekken, of het ontbreken hiervan, geeft aan hoe je in het dagelijkse leven de rug recht kunt houden of hoe je dit hebt geleerd in het leven. Figuur: De mens in het pentagram

6 6 Technieken. De geboortedatum. Deze vormt de grondslag voor onze pentascoop. De geboortedatum bestaat uit 3 gedeeltes: Jaar: deze is verbonden met ons lichaam. De optelsom van het geboortejaar geeft aspecten aan van de lichamelijke volwassenheid. Maand: de optelsom van jaar en maand tezamen geeft aspecten aan m.b.t. onze gevoelsmatige volwassenheid. Dag: De optelsom van jaar, maand en dag geeft een indicatie over onze geestelijke volwassenheid. Voorbeeld: Jaar: = = lichamelijk volwassen Maand: (maand in geboortedatum) = = gevoelsmatig/zielsmatig volwassen Dag: (dag in geboortedatum) = = geestelijk volwassen Het persoonlijkheidsgetal van deze persoon is 6. (24 = = 6) Het pentagram ziet er als volgt uit: 2 (5) 3 (4) 4 (3) 5 (2)

7 7 Hoe vult men het pentagram nu in? 1) We hebben 10 plekken in het pentagram, namelijk 1 t/m 10. 2) Kijk naar de getallen van de geboortedatum. Streep de (collectieve) 19 weg en vul nu die getallen in die daadwerkelijk voorkomen in het pentagram. Dit levert de volgende figuur op: De optelsom van onze geboortedatum is een 6. Plaats nu een (denkbeeldige) 6 aan kop van het pentagram en tel vervolgens door. Zet de getallen tussen haakjes. Dit levert de volgende figuur op: 2 (5) 3 (4) 4 (3) 5 (2) Het ritmisch verloop van de geboortedatum: Men kan aan de hand van de geboortedatum ook de trilling uitrekenen waarin men zit. Dit geeft informatie wat men kan verwachten, maar wat men ook vooral kan doen in een bepaalde periode.

8 8 Voorbeeld voor het getal 24 (aan de hand van de reeds benoemde geboortedatum): = = = = = 36 (einde familie Karma) = 72 (persoon is nu 66 jaren oud 9 trilling) = = = = = = 90 ASVERBINDINGEN In een Pentascoop kunnen een aantal asverbindingen voorkomen. Dit zijn 5 assen, gevormd door de verbinding tussen een punt en een holte. Een asverbinding geeft aan hoe wij ons manifesteren in het dagelijkse leven. Een voorwaarde hiervoor is dat er een bezetting plaatsvindt van een van beide punten. De 1-6 as: Getal 1 en 6 horen bij elkaar in de visie van de Pentalogie. In het Pentagram wordt dit aangegeven middels de 1-6 as. 1 6 We noemen deze as de ik-wil as en hij is verbonden met de ruggengraat. Geen ruggengraat hebben is een veelgehoorde uitspraak die bij een onderontwikkelde 1-6 as van toepassing kan zijn. Dit dient uiteraard altijd met de voorzichtige tact nagevraagd te worden bij een cliënt. Een indicatie hiervoor is een onbezette asverbinding, of juist een asverbinding waarop dubbele getallen staan. In positieve zin zijn dit sterke mensen, met een vitale kijk op de dingen des levens. Deze asverbinding heeft dan ook te maken met de levenswil. Personen die gebogen lopen, met de schouders naar voren, kunnen een probleem op het gebied van het zelfvertrouwen hebben.

9 9 De 2-7 as 2 7 Deze as kan als volgt worden beschreven: Vanuit je gedachten (2) twijfelen (2) aan je eigen vitaliteit (7) (hier bedoelen we mee vitaliteit van geest. Bij de 6 gaat het meer om fysieke vitaliteit) kan aan de orde zijn als een persoon niet in balans is en deze as benadrukt is in zijn of haar persoonlijke pentagram. Verstoring van de balans tussen theorie en praktijk: dat wil zeggen dat hij of zij de inspiratie, ideeën, die behoren bij het getal 2, niet vanuit zijn eigen persoonlijkheid neer kan zetten: met andere woorden: het wordt deze persoon soms iets teveel. Het gaat hier om een teveel aan "gedoe", aan impulsen van buitenaf wat hij niet meer kan hendelen. Er is stressgevoeligheid, waarbij iemand (als hij aan de negatieve kant zit) van alles ontkent. Wanneer er geen aandacht wordt geschonken aan de problemen, kunnen er bij deze constellatie gezondheidsproblemen ontstaan. Het psychische probleem (2) verplaatst zich van de geest (2) naar het lichaam (7) en dit kan leiden tot verzwakking van de levenskracht en problemen aan het zenuwgestel. De 3-8 as 3 8 Deze as kan als volgt worden beschreven: Getal 8 heeft te maken met de moederrol in de huiselijke laag. Deze huiselijke laag vormt onder andere onze perceptie ten opzichte van veiligheid en geborgenheid, een van de voorwaarden om goed te kunnen functioneren in het dagelijkse leven ten opzichte van werk, personen die je ontmoet en andere uitdagingen. Het kan zo zijn dat de moeder, in onze belevingswereld, een

10 10 beklemmende rol heeft gespeeld in onze opvoeding, waardoor een belangrijk fundament in ons leven, te weten een behoefte aan basisveiligheid, niet is ontwikkeld. Er ontstaat dan onrust (3) in ons dagelijkse leven, op die momenten dat wij teruggeworpen worden op onszelf. Eenzelfde situatie kan ontstaan wanneer de 8 niet aanwezig is. Een vraag die dan gesteld kan worden is: in welke situatie voel jij je veilig of onveilig? Gebrek aan basisveiligheid kan dan ook een oorzaak zijn voor het ontbreken van zelfbewustzijn en het nemen van initiatieven, behorende bij getal 3. De 4-9-as 9 4 De lotsas De 4-9 as noemen wij de lotsas. Deze as kan een grote tegenstrijdigheid in zich herbergen. Men kan vastzitten in de materie, normen, structuren, dominantie, terwijl men de behoefte heeft aan vrijheid, ondernemen, de wereld intrekken, studeren enz. Een praktijkvoorbeeld zou kunnen zijn dat iemand graag wilde studeren (9), maar de huiselijke omgeving dit niet toeliet. Men kan dan kijken naar de rol van de vader (4) of de moeder (getal 8). Het lot heeft dan bepaald of je wel of niet kon studeren. Het zou zo kunnen zijn dat er geen structuur was in het alledaagse leven. Ook zou er sprake kunnen zijn geweest van een gezinsleven waarin juist de mening van de ouders bepalend is geweest voor je keuzes, in dit geval het studievoorbeeld, wat zijn uitwerking nu nog steeds kan hebben. Hierbij mogen wij echter niet veroordelend zijn, aangezien deze keuzes hun oorsprong kunnen hebben gehad in de inkomstensfeer (gebrek aan geld) of opvoedingspatronen van onze ouders. Het tegenovergestelde kan echter ook waar zijn. Er bestaan immers ook mensen die ondanks allerlei tegenslagen in hun leven van langdurige aard, toch hun eigen plan hebben gerealiseerd en daarmee iets hebben ondernomen. Getal 4 wijst in dit verband dan ook op iets omvormen in de materie, het alledaagse leven. De 4-9 as kan ook te maken hebben met een moeilijke communicatie, zowel gevoelsmatig (4 bevroren gevoelens) als rationeel (9). Iemand is dan bezig met bijvoorbeeld alleen een rationele vorm van communicatie en weet niet hoe hij of zij gevoelens dient te verwoorden.

11 11 De 5-10-as 10 5 De 5-10 as noemen wij de transformatie-as (Johannes de Doper-as. Johannes Baptista doopte volgens de bijbel Jezus van Nazareth hetgeen wordt omschreven als een grote transformatiegebeurtenis). Deze as duidt spanningen aan tussen het naar Joviaans (= Jupiteraans) buiten gericht zijn (getal 5) en naar binnen gericht (getal 10). Kernwoorden die bij getal 10, (verbonden met de Maan, het gevoelsleven) horen zijn: gevoelsleven, tappen uit het oergeheugen, de bron, de ziel, transformatie. In dat geval bestaat de neiging om veel activiteiten te ondernemen, zonder de eigen grenzen in acht te nemen, waarbij vooral het gevoelsleven kan worden ontlopen. Het werk kan dan een levensvervulling zijn, waarbij men uit moet kijken dat het gevoelsleven niet wordt verwaarloosd. Een uitingsvorm hiervan is de workaholic, die werkt om vooral niet te hoeven kijken naar zijn of haar innerlijk. Waar een 4-type zich afsluit, hetgeen Saturnaal is, gaat een 5-type des te harder werken, meer ondernemen, met alle gevolgen van dien. Het is dan ook noodzakelijk om zo nu en dan even stil te staan, om zo (zelf)reflectie toe te laten. Dan is een werkelijke transformatie mogelijk in het alledaagse leven. Ervaringen (werk, zaken doen, succesvol ondernemen) opdoen in de maatschappij, gekoppeld aan een gevoelsmatige drive/gevoel hoort dan ook bij het getal 5. De 5-mens zal ervaren dat alleen een bezielde activiteit, waar men volledig achter staat, zal leiden tot succes. Stichting De Ster, Centrum voor Bewustwording Industrieweg AV Terborg Tel.: Internet: info@dester.org

Nieuwsbrief. Februari 2015

Nieuwsbrief. Februari 2015 Nieuwsbrief Februari 2015 Facebook Voorwoord Openbare avond De Ster Spirituele beurs/open Dag de Ster Astrologie, Tarot en de actualiteit: Marcel Zwart Tarot en Ismakogie: Elly Hoekstra Pentalogie: Henk

Nadere informatie

Fundamenten van het Christelijk geloof. Deel 2: Omgang met God -Kringleidershandleiding-

Fundamenten van het Christelijk geloof. Deel 2: Omgang met God -Kringleidershandleiding- Fundamenten van het Christelijk geloof Deel 2: Omgang met God -Kringleidershandleiding- Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal Fundamenten

Nadere informatie

GELOOF EN WETENSCHAP. Modellen over de relatie tussen geloof en (natuur)wetenschap in historisch perspectief.

GELOOF EN WETENSCHAP. Modellen over de relatie tussen geloof en (natuur)wetenschap in historisch perspectief. GELOOF EN WETENSCHAP Modellen over de relatie tussen geloof en (natuur)wetenschap in historisch perspectief. 1. HET HARMONIEMODEL De leer van de twee boeken Het Ptolemaeïsche of Aristotelische wereldbeeld

Nadere informatie

Vijf redenen waarom dit waar is

Vijf redenen waarom dit waar is Les 14 Eeuwige zekerheid Vijf redenen waarom dit waar is In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Is de echte (ware) gelovige voor eeuwig veilig en geborgen in Christus? Voor

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

POSITIEF DENKEN. Corné Smeulders

POSITIEF DENKEN. Corné Smeulders POSITIEF DENKEN De persoonlijke noot Niet één dag in ons leven is gelijk. We zijn voortdurend onderhevig aan veranderen. Dát is nu ons evolutieproces. Goudrag Het leven is een gouden draad, maar heel fijn

Nadere informatie

Geloof tegenover gevoelens

Geloof tegenover gevoelens Kenneth Hagins Geloofsles nr. 7 Geloof tegenover gevoelens Centrale waarheid: Een formule voor geloof is: 1) Zoek in Gods Woord naar een belofte die betrekking heeft op wat u nodig heeft, 2) Geloof Gods

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Maart 2015

Nieuwsbrief. Maart 2015 Nieuwsbrief Maart 2015 Facebook Voorwoord Openbare avond De Ster Spirituele beurs/open Dag de Ster Astrologie, Tarot en de actualiteit: Marcel Zwart Tarot en Ismakogie: Elly Hoekstra Pentalogie: Henk Hollmann

Nadere informatie

PLICHT EN VERPLICHTING. De weg van oude patronen of

PLICHT EN VERPLICHTING. De weg van oude patronen of PLICHT EN VERPLICHTING De weg van oude patronen of HYPOTHESE Het uitgangspunt van esoterische psychologie/filosofie is dat alles, dus zowel de ziel als de vaste vorm (het fysieke lichaam), energie is.

Nadere informatie

LEVENSFASEN EN DUURZAME INZETBAARHEID WERKNEMERS

LEVENSFASEN EN DUURZAME INZETBAARHEID WERKNEMERS DE TWINTIGER leeftijd < 30 jaar De twintiger stapt het volle leven binnen, vaak met hoge verwachtingen. Het leven ligt voor hem. Is zijn beroepsidentiteit nog aan het ontwikkelen. De concrete werkpraktijk

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen.

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen. De verhalen van vandaag uit het evangelie van Marcus

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God, We zijn vandaag bij elkaar om onze doden te herdenken. Vier namen zullen worden genoemd, vier mensen uit onze gemeente, die in het afgelopen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Juni 2015

Nieuwsbrief. Juni 2015 Nieuwsbrief Juni 2015 Facebook Voorwoord Openbare avond De Ster Spirituele beurs/open Dag de Ster Astrologie, Tarot en de actualiteit: Marcel Zwart Tarot en Ismakogie: Elly Hoekstra Pentalogie: Henk Hollmann

Nadere informatie

God de Vader. Preek. Gemeente van Christus,

God de Vader. Preek. Gemeente van Christus, God de Vader Gezang 211: 1/2 OTH Votum en groet Onze Vader: 1/2 OB Geloofsbelijdenis Onze Vader: 9/10 OB Schriftlezing Johannes 1:14-18 / Romeinen 8: 12-17 Psalm 135: 1/8/9/10 NB Preek Psalm 25: 3/4 NB

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik had bedacht dat ik voor vandaag maar eens een ouderwetse preek in 3 punten ga houden. Het eerste punt gaat over het kijken naar de ander. De tweede

Nadere informatie

Golf van de Rode Maan

Golf van de Rode Maan Golf van de Rode Maan Data waarin de golf van de Rode Maan valt: 11-2 t/m 23-2-2015 *29-10 t/m 10-11-2015 *16-7 t/m 28-7-2016 *2-4 t/m 14-4- 17 18-12 t/m 30-12 -2017 * 4-9- t/m 16-9-2018 * 22-5 t/m 3-6-2019

Nadere informatie

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN TEKST: Annick Geets DE KWETSBAARHEID VAN NOOIT GENOEG Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt

Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt "Geluk is vooral een kwestie van de juiste levenshouding" Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt Ons geluk wordt voor een groot stuk, maar zeker niet alleen, bepaald

Nadere informatie

Een Visioen van Liefde

Een Visioen van Liefde Een Visioen van Liefde Orthen, april 2012 WIE ZIJN WIJ? De oorsprong van de gemeenschap San Salvator ligt in de rooms-katholieke traditie, en voelt zich van daaruit verbonden met de Bijbel, geïnspireerd

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

De leerlingen van Jezus zijn in afwachting. Ze voelen het.. er staat iets volkomen nieuws te gebeuren. Het is immers Jezus die spreekt over zijn vertrek bij hen. Voorgoed of is er nog wel een toekomst

Nadere informatie

COACH OPLEIDINGEN bij DE KLEINE JOHANNES

COACH OPLEIDINGEN bij DE KLEINE JOHANNES COACH OPLEIDINGEN bij DE KLEINE JOHANNES Dat we begeleiding en therapie kunnen geven via het beeld, de kleur en de vorm zal een belangrijk gegeven zijn in de toekomst. Mensen redeneren in cirkeltjes en

Nadere informatie

Bezinning. Je mag op de bloem die je gekregen hebt een wens zetten, een voornemen voor deze vastentijd.

Bezinning. Je mag op de bloem die je gekregen hebt een wens zetten, een voornemen voor deze vastentijd. Bezinning Thema Andes, harmonie, schepping Aankleding Op de grond ligt een Wipalavlag of een mooie doek met erop een ondiepe schaal. Bij het binnenkomen krijgt iedereen een kommetje water, een brandend

Nadere informatie

Business Essentials. 3 Essentiële lessen

Business Essentials. 3 Essentiële lessen Coach Business Essentials 3 Essentiële lessen Welkom! Wat super dat je je hebt ingeschreven voor de Coach Business Essentials! Deze gratis training is speciaal voor coaches en therapeuten, die hun onderneming

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het boek Hooglied neemt geen blad voor de mond, letterlijk. Het begint al helemaal in het begin: De eerste woorden van het boek, na het opschrift, zijn

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN

INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN OVER KINDERBIJBELS OM TE BEGINNEN Als je een kinder- of jeugdbijbel aan wilt schaffen dan is het heel belangrijk dat je eerst

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Uitgebreide omschrijving van het programma 09.30-10.00 uur: Binnenkomst, koffie en thee.

Uitgebreide omschrijving van het programma 09.30-10.00 uur: Binnenkomst, koffie en thee. Uitgebreide omschrijving van het programma 09.30-10.00 uur: Binnenkomst, koffie en thee. 10.00-10.15 uur: Welkom en inleiding. 10.15-11.15 uur: Een ander geluid als het gaat om gezin en relatie 1. Wat

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Wees wijs met licht. Leo Cheizoo. We begrijpen waarom kinderen bang zijn voor het donker, maar waarom zijn mensen bang voor het Licht?

Wees wijs met licht. Leo Cheizoo. We begrijpen waarom kinderen bang zijn voor het donker, maar waarom zijn mensen bang voor het Licht? Wees wijs met licht Leo Cheizoo We begrijpen waarom kinderen bang zijn voor het donker, maar waarom zijn mensen bang voor het Licht? Plato ISBN: 90-76564-63-9 NUR-code: 720 NUR-omschrijving: Esoterie algemeen

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

WANNEER, GOD, WANNEER?

WANNEER, GOD, WANNEER? INHOUDSOPGAVE Deel 1 Wanneer, God, wanneer? Inleiding...................................................... 7 1. Timing en vertrouwen...................................... 8 2. De juiste tijd................................................

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het echte geluk is voor mensen die verdriet hebben. Want God zal hen troosten.

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het echte geluk is voor mensen die verdriet hebben. Want God zal hen troosten. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het echte geluk is voor mensen die verdriet hebben. Wat is dat voor uitspraak op een dag als vandaag? We herdenken vandaag onze geliefde doden. Mensen

Nadere informatie

Het dubbelgebod en de zin van ons bestaan (22 februari 2009)

Het dubbelgebod en de zin van ons bestaan (22 februari 2009) 1 Het dubbelgebod en de zin van ons bestaan (22 februari 2009) De achtergrond van de vraag naar het belangrijkste gebod De vraag waar wij vanochtend mee te maken hebben is de vraag naar het grote of anders

Nadere informatie

Pele-Rapport voor de week van 25 april 2018

Pele-Rapport voor de week van 25 april 2018 Pele-Rapport voor de week van 25 april 2018 Hallo goedemiddag, dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele rapport voor 25 april 2018. Ik weet niet hoe dit gaat uitpakken, want ik ben op een eiland met veel

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Sterren en actualiteit de Dans der Planeten

Sterren en actualiteit de Dans der Planeten Sterren en actualiteit de Dans der Planeten De bewegingen van de planeten aan de hemel geven aan de mensen en de aarde de impulsen om innerlijk hierop mee te bewegen ofwel te reageren (planeitos is het

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld meer liefde 39 Oefen je met de buitenwereld meer evenwicht

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

NLP FIT BEWUSTWORDING - MINDFULNESS - NLP

NLP FIT BEWUSTWORDING - MINDFULNESS - NLP NLP FIT BEWUSTWORDING - MINDFULNESS - NLP Heart Systems Nederland Geen betere plek om te ontsnappen aan alle hectiek dan in het sfeervolle pand van Heart Systems Nederland, gevestigd in een voormalige

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

Kennismaking met de bijbel

Kennismaking met de bijbel Kennismaking met de bijbel 1. De Bijbel, wat is dat voor boek? 2. Wat heb ik met God te maken? 3. Wie is Jezus Christus? 4. Hoe kom ik in de hemel? 5. Wat is de christelijke doop? 16 Wat heb ik met God

Nadere informatie

WELZIJN BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1

WELZIJN BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1 Welzijn WELZIJN BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1 Vitaal burgerschap gaat over gezond leven en gezond denken. Die vitaliteit is er niet vanzelf, maar moet worden opgebouwd en onderhouden. Dat vraagt om bewustwording

Nadere informatie

Nieuwsbrief. November 2015

Nieuwsbrief. November 2015 Nieuwsbrief November 2015 Facebook Voorwoord NIEUW!!! Praktijkdagen Tarot, Geestelijke en Lichamelijke Vitaliteit o.l.v. Elly Spronk De Tarot als weg tot persoonlijke bewustwording olv Elly Spronk Hollmann

Nadere informatie

Basismeditatie bijeenkomst 3

Basismeditatie bijeenkomst 3 Basismeditatie bijeenkomst 3 Kom rechtop zitten op je zitbotjes. Beweeg even met je hoofd alsof je een dikke sjaal om hebt. Til je hoofd daarover heen. Buig je hoofd naar rechts. Buig je hoofd naar links.

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Vlinder circus Waar wonderen uitkomen

Vlinder circus Waar wonderen uitkomen Vlinder circus Waar wonderen uitkomen Leugen en waarheid Gedachten over de film Een man heeft in zijn leven allen maar minachting en afwijzing meegemaakt. Hij is zo anders als al de mensen om hem heen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Kind-In-Zicht Inhoudsopgave Inleiding Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Als je een tiener en tussen 9 en 12 jaar bent Als je een puber en tussen

Nadere informatie

Evaluatieverslag mindfulnesstraining

Evaluatieverslag mindfulnesstraining marijke markus spaarnestraat 37 2314 tm leiden Evaluatieverslag mindfulnesstraining 06 29288479 marijke.markus@freeler.nl www.inzichtinzicht.nl kvk 28109401 btw NL 079.44.295.B01 postbank 4898261 14 oktober

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: De Beleving uit zich in Gedrag en Vaardigheden

Hoofdstuk 4: De Beleving uit zich in Gedrag en Vaardigheden Hodstuk 4: Voor een geestelijk welbevinden van de wereld is het noodzakelijk dat we leren herkennen op welke manier onze capaciteiten en vaardigheden zijn beïnvloed, waardoor we bepaalde gedragingen onderdrukken

Nadere informatie

Zo hebben de eerste zondagen na het kerstfeest nog de feestelijke witte kleur.

Zo hebben de eerste zondagen na het kerstfeest nog de feestelijke witte kleur. Zondag 10 januari 2016 Verschijnt God ook bij ons? Lezing: Lucas 3 : 1-3, 10-22 Officieel heet deze zondag de 1 e zondag na Epifanie. Vorig week hebben we de epifanie de verschijning van Jezus in onze

Nadere informatie

De Werking van een Ei

De Werking van een Ei Van Henk Beerepoot aan Zebulon Heeft U ooit goed nagedacht over een vogelei? Het grapje van velen wat er het eerst was de kip of het ei toont aan dat men zich nog niet geheel bij zijn naïviteit heeft neergelegd...

Nadere informatie

IOD Crayenestersingel 59, 2101 AP Heemstede Tel: 023 5283678 Fax: 023 5474115 info@iod.nl www.iod.nl. Leiding geven aan verandering

IOD Crayenestersingel 59, 2101 AP Heemstede Tel: 023 5283678 Fax: 023 5474115 info@iod.nl www.iod.nl. Leiding geven aan verandering Leiding geven aan verandering Mijn moeder is 85 en rijdt nog auto. Afgelopen jaar kwam ze enkele keren om assistentie vragen, omdat haar auto in het verkeer wat krassen en deuken had opgelopen. Ik besefte

Nadere informatie

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren Bouwen aan zelfvertrouwen Jeugd 1. Weerbaarheidstrainingen voor kinderen Heeft uw kind moeite met voor zichzelf op te komen? Of is uw kind wellicht te weerbaar?

Nadere informatie

Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven

Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven Lezing: Marcus 12 : 28 34 De herfst brengt voor veel mensen een zekere weemoedigheid.: de bladeren vallen, de zomer is echt voorbij. In de herfst

Nadere informatie

Uit God geboren. Weekoverweging. Kerstgeloof is geloof in de goddelijkheid van de mens

Uit God geboren. Weekoverweging. Kerstgeloof is geloof in de goddelijkheid van de mens WEEK 51 1 Weekoverweging Kerstgeloof is geloof in de goddelijkheid van de mens Uit God geboren Je hebt groot gelijk als je niet gelooft, dat Jezus is voortgekomen uit geestelijk zaad. Waarom zo moeilijk

Nadere informatie

De neerwaartse spiraal doorzien

De neerwaartse spiraal doorzien E ENERGIE RICHTEN nergie is ons kostbaarste bezit, want zij is het middel waarmee wij ons creatief potentieel omzetten in zinvol handelen. Lichaam en geest zijn kanalen voor deze energie; zij bepalen de

Nadere informatie

Het eetbare zonnestelsel groep 5-7

Het eetbare zonnestelsel groep 5-7 Het eetbare zonnestelsel groep 5-7 Hoe groot is de aarde? En hoe groot is de zon in vergelijking met de aarde? Welke planeet staat het dichtst bij de zon en welke het verst weg? Deze les leren de leerlingen

Nadere informatie

www.annamarievanderkwast.nl 2015 A.M.I. Van der Kwast

www.annamarievanderkwast.nl 2015 A.M.I. Van der Kwast www.annamarievanderkwast.nl 2015 A.M.I. Van der Kwast Inhoudsopgave 1. Intro: succesvol met heel je hart 5 2. Weg van gezondheid, vervulling en vreugde 7 2.1 Kracht van intentie 7 2.2 Leren en helen door

Nadere informatie

Antreum RAPPORT PF. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011. de heer Consultant

Antreum RAPPORT PF. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011. de heer Consultant RAPPORT PF Van: Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011 Normgroep: Advies de heer Consultant 1. Inleiding Persoonlijke flexibiliteit is uw vermogen om met grote uitdagingen en veranderingen

Nadere informatie

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN Vaak wordt u zelf niets wijzer van vragen die aan u gesteld worden. Hier willen we u een paar heel belangrijke vragen voorleggen, die juist wel vooral voor uzelf van belang

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

Tao Training Haarlem. Helende Klanken

Tao Training Haarlem. Helende Klanken Tao Training Haarlem Helende Klanken De 6 Helende Klanken. Duizenden jaren geleden ontdekten de Taoïstische meesters, dat ieder orgaan verbonden is met een bepaalde klank, kleur en kwaliteit van energie.

Nadere informatie

3. In de scoringstabel kunt u dan zien in hoeverre er bij u mogelijk sprake kan zijn van een burn out situatie.

3. In de scoringstabel kunt u dan zien in hoeverre er bij u mogelijk sprake kan zijn van een burn out situatie. BURN OUT TEST Deze burn out test 1 bestaat uit 30 vragen en kan u een indicatie 2 geven of en in hoeverre er in uw leven sprake is van burn out symptomen. Instructie: 1. Vul bij elke vraag in in hoeverre

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Kerk 20.21 Ik wens jullie vrede! Zoals de Vader mij heeft uitgezonden, zo zend ik jullie uit.

Kerk 20.21 Ik wens jullie vrede! Zoals de Vader mij heeft uitgezonden, zo zend ik jullie uit. Kerk 20.21 Ik wens jullie vrede! Zoals de Vader mij heeft uitgezonden, zo zend ik jullie uit. a. Inleiding Veel christenen verlangen ernaar hun leven met elkaar en met hun omgeving te delen met hun buren,

Nadere informatie

Pele-rapport van Kaypacha voor 3 november 2016 Nederlandse versie

Pele-rapport van Kaypacha voor 3 november 2016 Nederlandse versie Pele-rapport van Kaypacha voor 3 november 2016 Nederlandse versie Hallo, dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele-rapport. 3 november 2016. Ik ben hier in dromenland, zie je die glazen piramide daar verderop?

Nadere informatie

Mevrouw Voorbeeld 2. 6 juli u, Lelystad. Zonneteken (sterrenbeeld): kreeft

Mevrouw Voorbeeld 2. 6 juli u, Lelystad. Zonneteken (sterrenbeeld): kreeft Mevrouw Voorbeeld 2 6 juli 1970 03.00u, Lelystad Zonneteken (sterrenbeeld): kreeft Symbool: Element: water Planeet: maan Kruis: hoofd Kleur: pasteltinten in blauw, roze Getal: 2 Edelsteen: maansteen Lichaamsdeel:

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Reis door het zonnestelsel

Reis door het zonnestelsel Reis door het zonnestelsel GROEP 7-8 61 70 minuten 1, 23, 32 en 46 De leerling: weet dat de afstanden tussen de planeten heel groot zijn kan zich een voorstelling maken van de afstand van de aarde tot

Nadere informatie

Praktijk Avana. Nieuwsbrief September 2015

Praktijk Avana. Nieuwsbrief September 2015 Praktijk Avana Nieuwsbrief September 2015 Beste nieuwsbrieflezer, IK wil graag een behandelmethode, die ik zelf heel graag gebruik, onder de aandacht brengen Waarom? Omdat deze behandeling zo ontzettend

Nadere informatie

Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven

Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven Wat is een trauma? Trauma kan cultuurafhankelijk zijn Cultuur bepaalt reactie Cultuur aspecten:

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2010 - II

Eindexamen filosofie vwo 2010 - II Opgave 2 Religie in een wetenschappelijk universum 6 maximumscore 4 twee redenen om gevoel niet te volgen met betrekking tot ethiek voor Kant: a) rationaliteit van de categorische imperatief en b) afzien

Nadere informatie

Sterrenkunde. Materialen Karton Meetlat Passer Touw Potlood Schaar Lange stok

Sterrenkunde. Materialen Karton Meetlat Passer Touw Potlood Schaar Lange stok Pruiken en revoluties Groep 7 Handleiding voor de leerkracht Deze handleiding en de opdrachten zijn bedoeld als aanvulling op de geschiedenislessen over Pruiken en revoluties. De lesonderdelen beschreven

Nadere informatie

Omgaan met faalangst en weerstanden! Trainer: Gijs Visser

Omgaan met faalangst en weerstanden! Trainer: Gijs Visser Omgaan met faalangst en weerstanden! Trainer: Gijs Visser Hoe ga jij om met gevoelens van falen of een verlieservaring?? Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken Er rust een taboe op dit onderwerp

Nadere informatie

Affirmaties, welke passen bij mij?

Affirmaties, welke passen bij mij? Affirmaties, welke passen bij mij? Veel mensen maken gebruik van affirmaties, om hun gevoel, zelfbeeld en gedachten positief te beïnvloeden. Regelmatig hoor ik van cliënten, dat hoe vaak ze ook affirmeren,

Nadere informatie

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder Jezus zoekt ruzie Inleiding Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het valt mij steeds weer op: Wil je iets begrijpen van het evangelie van Matteüs, dan moet je het Oude Testament er bij houden. Op belangrijke momenten

Nadere informatie

De ruimte. Thema. Inhoud

De ruimte. Thema. Inhoud Thema De ruimte Inhoud 1. Het heelal 2. Het ontstaan van het heelal en het zonnestelsel 3. Sterren en sterrenstelsels 4. De zon 5. De planeten van ons zonnestelsel 6. De stand van de aarde de maan de zon

Nadere informatie

Inhoud Inleiding Een nieuw beroep, een nieuwe opleiding Een nieuwe start bouwt voort op het voorgaande Relaties aangaan Omgaan met gevoelens

Inhoud Inleiding Een nieuw beroep, een nieuwe opleiding Een nieuwe start bouwt voort op het voorgaande Relaties aangaan Omgaan met gevoelens Inhoud Inleiding 9 1 Een nieuw beroep, een nieuwe opleiding 11 1.1 Het beroep Social Work 11 1.2 Beelden over leren mentale modellen 15 1.3 Competentiegericht leren 16 1.4 Een open leerhouding 17 1.5 Leren

Nadere informatie

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus!

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Voordat je het onderstaande gaat doorlezen wil ik je vragen om het onderstaande gebed te bidden: Almachtige God, Schepper van hemel en aarde, ik mag op dit

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Januari 2015

Nieuwsbrief. Januari 2015 Nieuwsbrief Januari 2015 Facebook Voorwoord Openbare avond De Ster Astrologie, Tarot en de actualiteit: Marcel Zwart Tarot en Ismakogie: Elly Hoekstra Pentalogie en 2015: Henk Hollmann Contactgegevens

Nadere informatie

Waarom Running Therapie?

Waarom Running Therapie? Ben jij een vreugdevolle looptrainer of fysiotherapeut en zoek je naar verdieping om jouw lopers en patiënten meer te kunnen geven dan alleen een schema? Dan is deze unieke bijscholing absoluut iets voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Mei 2015

Nieuwsbrief. Mei 2015 Nieuwsbrief Mei 2015 Facebook Voorwoord Openbare avond De Ster Spirituele beurs/open Dag de Ster Astrologie, Tarot en de actualiteit: Marcel Zwart Tarot en Ismakogie: Elly Hoekstra Boekpresentatie Anitsa

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 3-4

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 3-4 ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 3-4 OPKAMER (12) Dit onderdeel past bij kerndoel 46. Gebruik deze foto om te bespreken dat de zon een ster is, net als alle andere sterren. De zon is heel dichtbij.

Nadere informatie

Reis door het zonnestelsel

Reis door het zonnestelsel Reis door het zonnestelsel GROEP 5-6 41 50 minuten 1, 23 en 32 Zet voor de activiteit Planeten de planeten onder elkaar op het bord, zoals in de tabel. De leerling: weet dat de acht planeten verschillend

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Het sacrament van de ziekenzalving.

Het sacrament van de ziekenzalving. Het sacrament van de ziekenzalving. Vooraf rustige muziek. 1. Kruisteken en vredeswens door pater Gerard. In de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Amen Vrede zij u allen en allen die u lief

Nadere informatie