09/01/14 CMD ZEEFDRUK BONANZA. ONTDeKKeN ervaren PRoBeReN. Wessel Kramer & Tim Terlingen JDE-VISD-2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "09/01/14 CMD ZEEFDRUK BONANZA. ONTDeKKeN ervaren PRoBeReN. www.kapitaalutrecht.nl. Wessel Kramer & Tim Terlingen JDE-VISD-2"

Transcriptie

1 09/01/14 CMD ZEEFDRUK BONANZA ONTDeKKeN ervaren PRoBeReN Wessel Kramer & Tim Terlingen JDE-VISD-2

2 2 Voorwoord Sinds de opening van Kapitaal Utrecht zijn wij, Tim Terlingen en Wessel Kramer, nieuwsgierig geworden naar handmatige drukctechnieken. Met voorname zeefdrukken. Tijdens het vak Magazine, in jaar 2, besloten we met de gehele redactie ons zeefdrukdiploma te halen. Voor we het wisten kwamen we steeds vaker bij Kapitaal. Er is zoveel te ontdekken als het aankomt op de oudere druktechnieken zoals zeefdrukken of etsen. Vandaar ook ons enthousiasme. Om ons enthousiasme te kunnen delen besloten we om, tijdens het vak Seminar, een workshop op de Hogeschool Utrecht te organiseren. Voordat we de workshop konden starten, moest er natuurlijk wel onderzoek worden gedaan. Onderzoek naar hoe zeefdrukken tegenwoordig wordt toegepast, aangezien het werkveld van tegenwoordig steeds digitaler wordt. Is er nog wel ruimte voor analoge druktechnieken zoals zeefdrukken?

3 3

4 4 INHOUDSOPGAVE 02 Voorwoord 04 Inhoudsopgave 06 Synopsis 07 Zeefdrukken & hoe werkt het? 09 Bekende ontwerpers & zeefdrukken 10 Onderzoek 14 Conclusie 16 Workshop & Reacties 18 Reflecties 20 Bronnen 21 Bijlagen

5 5

6 6 SYNOPSIS Vorig jaar is Kapitaal Utrecht geopend. Kapitaal is een broedplaats, of een thuis, voor grafisch ontwerp en andere, ook niet beeldende, disciplines. Mensen kunnen er voor een laag bedrag flexwerken of naar activiteiten gaan die speciaal worden georganiseerd voor jonge ontwerpers, muzikanten, ondernemers enzovoort. Naast deze bezigheden kunnen mensen ook hun eigen drukwerk produceren. Zeefdrukken is de voornaamste druktechniek die wordt behandeld in deze werkplaats. Door een workshop zeefdrukken te organiseren, willen we de CMD er bewust maken van de verschillende ontwerp keuzes die hij of zij heeft. Het is een leuke en toegankelijke manier voor CMD ers om hun eigen ontwerpen te drukken op een ruim assortiment aan materiaal. Zo beperk je jezelf niet alleen tot papier, maar kan je bijvoorbeeld ook op tote bags of flessen zeefdrukken. Als CMD er is het belangrijk om jezelf te blijven verdiepen in verschillende druktechnieken en aspecten van de grafische wereld. Er is ook veel animo vanuit de CMD studenten, zo blijkt uit enquêtes, om te zeefdrukken. Hieruit blijkt ook dat veel studenten behoefte hebben om zich te kunnen onderscheiden in hun werk, maar ook willen experimenteren. Door ontwerpers, studenten en deskundigen bij Kapitaal vragen te stellen willen we tot een goed onderbouwde conclusie komen. Heeft zeefdrukken toegevoegde waarde voor CMD ers en kan dit misschien worden toegepast in Creative lessen? We willen de workshop vlot door laten lopen (anders levert het problemen op met de inkt en het raam), om zoveel mogelijk mensen te laten zeefdrukken. De voorbereidingen op het zeefdrukken zelf (ontwerp, belichten, afspoelen) willen laten zien door middel van filmpjes. Zo willen we snel een inzicht geven in het ontwerpproces en kunnen de mensen die mee doen aan de workshop zelf de laatste hand leggen aan het gehele proces. Als eindresultaat willen we de mensen die mee doen de conclusie (dit kan zijn een illustratie of typografische uiting, etc.) uit ons onderzoek zelf laten zeefdrukken.

7 7 ZEEFDRUKKEN & HOE WERK HET? Voordat we met het onderzoek begonnen, wilden we duidelijk beschrijven wat zeefdrukken nou is en hoe het werkt. ONTWERP OPMAKEN Om een ontwerp te kunnen drukken op een stuk stof, t-shirt of papier moet je het ontwerp wel juist opmaken. Tijdens het belichtingsproces komt je ontwerp op de zeef terecht. Hij schijnt dan alleen door op de plekken van je ontwerp, wat het mogelijk maakt om er met een rakel en inkt overheen te gaan en een druk te maken. Om een ontwerp te kunnen belichten is het nodig dat deze geprint wordt op een transparant vel. De inkt mag niet doorschijnen, anders levert dit problemen op met de belichting! Ook qua kleuren gebruik moet je rekening houden tijdens het ontwerp. Voor elke kleur die je wilt gaan gebruiken heb je een aparte zeef nodig, dus ook een apart transparant vel. Op elk transparant vel staat het deel van het ontwerp wat in een bepaalde kleur moet komen. Besluit je in één enkele kleur te drukken, dan noemen we dit monodruk. Dit is de simpelste vorm van zeefdrukken en levert vaak de minste kosten op. Als je een ontwerp hebt waar je twee verschillende kleuren in wilt verwerken, moet je het ontwerp dus in twee verschillende lagen opmaken, zodat je ze apart van elkaar kan printen. Later, tijdens het zeefdrukken zelf, druk je eerst de meest onderliggende laag en vervolgens de kleuren die daarboven moet komen. BELICHTEN Om het ontwerp goed op een raam te krijgen, check je eerst of er geen kleine stippen op je transparante vel zitten. Deze worden niet belicht, waardoor je ontwerp niet volledig op het te drukken materiaal terecht komt. Als er toch stipjes te zien zijn, is het mogelijk deze bij te werken met een stift. Wij drukken op stoffen tasjes, dus gebruiken we een textielraam. Een textielraam heeft een grovere zeef dan een raam voor papier. Vervolgens is het de bedoeling het zeefdrukraam in te smeren met een lichtgevoelige emulsie. Deze moet vervolgens drogen in een droogbak. Als de emulsie op het raam droog is kan deze belicht worden. Dit gebeurt door het ontwerp op een glasplaat te leggen in de belichtingsbak. Vervolgens wordt het raam over het ontwerp heen geplaatst. Als de belichtingstafel aan gaat zuigt hij het geheel vacuüm. UITSPOELEN & AFPLAKKEN Als het raam belicht is moet deze worden uitgespoeld met water. Het ontwerp is dan al te zien op het raam. Onzuiverheden in het raam kunnen nog worden weggewerkt met kleine hoeveelheden emulsie. Als het raam is uitgespoeld moet het nog even drogen. De randen van het raam moeten als laatste nog worden afgeplakt en daarna is het raam klaar voor gebruik.

8 8 KLEUREN MENGEN Als het raam klaar is moeten er nog kleuren gemengd worden. Dit gebeurt door verschillende kleuren inkt met elkaar te mengen, tot dat de gewenste kleur is bereikt. Voor ons eigen ontwerp, dat wij gebruiken in de workshop, hebben we alleen zwart gebruikt. De inkt kan ook nog worden aangemaakt met retarder, waardoor het minder snel opdroogt. ZEEFDRUKKEN Uiteindelijk kan er gezeefdrukt worden. Leg voldoende stoffen of papier neer, want tijdens het zeefdrukken mag de inkt niet indrogen. Als de drukken allemaal op dezelfde positie van het materiaal moeten komen kunnen er stukjes plakband worden geplaatst om zo altijd dezelfde positie te hebben tijdens het drukken. Daarna kan er inkt worden geplaatst op het raam om het vervolgens door de zeef heen op het materiaal te drukken.

9 BEKENDE ONTWERPERS & ZEEFDRUKKEN 9 ANDY WARHOL Andy Warhol was een bekende kunstenaars uit Amerika. Hij is beroemd geworden door zijn schilderijen en zeefdrukken van verpakking en objecten. Hiernaast een portret van Marilyn Monroe. Naast Marilyn Monroe heeft Andy Warhol ook portretten gemaakt van o.a Grace Jones en Elvis Presley. Als je op het internet zoekt naar Andy Warhol kom je meteen deze portretten tegen. BAS KOSTERS Bas Kosters is een bekende mode ontwerper. Zijn extravagante stijl valt meteen op en ook hij gebruikt zeefdrukken om bijvoorbeeld kleren te bedrukken. We hebben hem live mogen aanschouwen in Kapitaal Utrecht, waar hij zijn This Is A Fake op veel verschillende shirts drukte.

10 10 SUE DOEKSEN Sue Doeksen is een illustrator uit Amsterdam. Ze creërt vrolijke en kleurrijke werelden die vol zitten met verborgen grappen. Niet alleen gebruikt ze zeefdrukken, maar ook paper-cut en animatie. Haar stijl kenmerkt zich door de makkelijke vormen die uiteindelijk een geheel vormen. GIJS KAST Gijs Kast is ook een illustrator. Hij werkt onder andere voor het Parool en de Volkskrant. Ook Gijs hebben we live mogen aanschouwen tijdens een zeefdruksessie. Hij experimenteerde met veel kleuren en lagen, wat erg mooi was om te zien.

11 11 ONDERZOEK Wat voegt zeefdrukken toe aan een digitaal werkveld? Om ons heen merken we dat er bij veel mensen interesse aanwakkert voor analoge druktechnieken, zoals zeefdrukken, maar dat er weinig gebeurt met deze interesse. Door te onderzoeken wat zeefdrukken toevoegt aan een digitaal werkveld wilden we een workshop organiseren, om de CMD er bewuster te maken van de verschillende keuzes die hij of zij heeft. Wij zijn beiden in aanraking gekomen met de zeefdruktechniek bij Kapitaal Utrecht. Hier worden diverse workshops en exposities georganiseerd. Het is een erg inspirerende plek, waar veel verschillende disciplines bij elkaar komen. Door de workshop die we een tijd terug bij Kapitaal hebben gevolgd, zijn we nu allebei erg enthousiast over analoge druktechnieken. Maar wat voegen ze nou daadwerkelijk toe aan een werkveld waar, van ontwerpen tot aan drukken, alles digitaal gebeurt? In ons onderzoek hebben we ons vooral gericht op zeefdrukken, omdat we daar het meest bekend mee zijn. Zeefdrukken is een sjabloon techniek. Door op een raam, met daarin gaas, het ontwerp te belichten is het mogelijk om het ontwerp te drukken op veel verschillende oppervlakten. Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van digitaal drukken. Zo is er een grotere kleurechtheid en zijn de drukken chemisch bestendig. Ook is zeefdrukken niet alleen beperkt tot vlakdruk, want het kan ook worden ingezet bij ronddruk. Dit zien we bij bijvoorbeeld glazen flessen die worden bedrukt. Deze veelzijdigheid is al een groot voordeel op zich, maar als ontwerper kan er ook meer geëxperimenteerd worden voor en tijdens het proces. Het is erg interessant om te zien hoe ontwerpers hier mee om gaan. Zo hebben we mode ontwerper Bas Kosters kunnen aanschouwen tijdens een zeefdruk evenement. In plaats van secuur te werk te gaan en de te bedrukken ondergrond netjes neer te leggen, ging alles in een heel rap tempo. Elk shirt dat gedrukt werd zag er uiteindelijk anders uit. De ene had het ontwerp wat schever dan de andere en ook werden veel verschillende kleuren shirts gebruikt. We zien niet alleen experimenten met compositie, zoals Bas Kosters dat doet, maar ook met kleur. Als voorbeeld nemen we Gijs Kast, illustrator van beroep. We hebben hem de illustratie Tribal Mask zien zeefdrukken. Hij maakte deze illustratie zonder bepaalde kleuren in zijn hoofd, deze kwamen later tijdens het drukken pas tevoorschijn. Dit was erg interessant om te zien, aangezien hij steeds andere kleuren papier en inkt gebruikte. Ook experimenteerde hij met transparante inkt. Elke illustratie kwam er dus uniek uit en dat gebeurde allemaal tijdens het drukproces. Iets dat we met digitale druk niet zien.

12 12 Zoals we eerder hebben beschreven in het zeefdrukproces, is er voor elke kleur een ander raam nodig. Dit zijn verschillende drukgangen. Maar het is ook mogelijk om verschillende kleuren in één drukgang te drukken. Dit noemen we een irisdruk. Het ontwerp duo Design & Other heeft bij Kapitaal Utrecht de creatie Fountain Fountain gemaakt, vernoemd naar de irisdruk of split fountain. Fountain Fountain bestaat uit 15 delen, die samen een fontein vormen. Elk deel is gemaakt door middel van irisdruk technieken en maakt gebruik van veel kleurverlopen. Tijdens het proces hebben ze veel geëxperimenteerd met kleuren en de verlopen, tot dat ze precies hadden waar ze naar zochten. Zeefdrukken gaat wel in een kleinere oplage dan bijvoorbeeld digitale prints, die snel uit een printer komen, maar daar kan ook een voordeel uit gehaald worden. Zo gebruiken veel ontwerpers zeefdrukken ook als manier om werk uniek te maken. Het toont aan dat ze aandacht hebben besteed aan hun illustratie en dat er veel werk in zit. Ze hebben het zelf met de hand gemaakt, waardoor het object, of ontwerp, een meerwaarde heeft ten opzichte van iets dat in grote oplagen uit de printer komt. De voordelen die zeefdrukken met zich meebrengt zijn niet de enige redenen waarom wij zeefdrukken zo interessant vinden en het willen delen met andere CMD ers. Werken met je handen geeft een bepaalde voldoening. Een voldoening die, volgens onderzoek, onze oerbehoefte bevredigt. We besteden veel van onze tijd achter de computer en we kopen eigenlijk alles dat we nodig hebben, in plaats van dat we het zelf maken. Als we dingen maken, krijgen we juist gevoelens van trots, plezier en voldoening. Het voelt alsof je belangrijk bent in het proces van het creëren of het repareren van dingen. Zeefdrukken is hier geen uitzondering op. In het onderzoek van Dr. Kelly Lambert komt ook naar voren dat het uitvoeren van creatieve ideeën kan functioneren als een natuurlijke kuur tegen depressie en ongelukkigheid. Een onderzoek van Matthew Crawford laat zien dat mensen gaan twijfelen aan het werk dat ze achter hun bureau doen. Vooral als ze zien dat hun harde werk eigenlijk maar weinig uit heeft gehaald. Als mensen direct resultaat kunnen zien van creatieve oplossingen die zij zelf hebben bedacht, dan geeft dan veel meer voldoening. De directe resultaten die voortkomen uit het bedenken van creatieve oplossingen zijn in grote ondernemingen vaak niet te zien, want het werk dat je doet is niets meer dan een klein gedeelte van het grote plaatje. Het grote plaatje dat je waarschijnlijk niet eens zal zien. Dit zien we bijvoorbeeld ook terug in de tekeningen die zijn gevonden in de grotten van Altamira in Spanje of de tekeningen die de Aboriginals voor ons achter hebben gelaten. Het relateert zich niet direct aan zeefdrukken, maar het laat zien dat de mensheid altijd met hun handen heeft gewerkt en altijd heeft gezocht naar manieren om zich zelf te uiten.

13 Fountain Fountain Design & Other 13

14 14 CONCLUSIE Zeefdrukken heeft een meer ambachtelijke rol in het hedendaagse digitale werkveld. Het wordt gebruikt om unieke werken te maken en vrij te kunnen experimenteren met kleuren, materialen en drukgangen. Met je handen werken in plaats van achter een scherm te zitten is ook goed voor de ontwerper zelf. Het leidt tot nieuwe creatievere oplossingen. Met zeefdrukken en andere analoge druktechnieken kunnen we bezig blijven met experimenteren en dingen te bereiken die digitaal niet mogelijk zijn. Daarom hebben we nu ook de woorden: ontdekken, ervaren en proberen, als leidraad genomen.

15 15 ONtDEkkEN ERvAReN PRoBeREN

16 16 Workshop & reacties De workshop verliep, naar onze mening, erg goed. Soms was het wat rommelig door de mensen die naar binnen en buiten liepen, maar we hebben lekker vlot door kunnen drukken, zodat het raam niet opdroogde. Het was ook erg leuk om te zien dat veel mensen een tote bag mee wilde, met daarop het ontwerp dat Wessel speciaal voor deze workshop heeft gemaakt.er waren zelfs een aantal mensen die hun T-shirt beschikbaar stelden. Ook hadden we een aantal spullen uit Kapitaal mee genomen om te laten wat er allemaal kan mee zeefdrukken. Zo lag bijvoorbeeld het boek Naar Inkt Vissen er en ook hadden we nog een aantal voorbeelden Sue Doeksen en Bas Kosters. In de tote bags hebben we uiteindelijke nog wat dingen, zoals stickers, flyers en posters gedaan. Zo wilden we de deelnemers nog wat extra s meegeven om echt gemotiveerd te raken te gaan zeefdrukken. Of in ieder geval een keer langs Kapitaal te gaan. Het was ook erg leuk om te zien hoe Laurens Vreekamp heel enthousiast zijn eerstejaars CMD ers meenam, die uiteindelijk ook nog hebben gezeefdrukt. Op de volgende pagina een aantal reacties.

17 17 Linsey CMD jaar 3 Ik vond de workshop erg tof om te doen. De toegevoegde waarde voor mij is om het uiteindelijk te kunnen gebruik- en voor mijn stageverslag of boekje. Verder zou ik graag mijn eigen werk willen zeefdrukken. Neelke CMD jaar 3 Ik vond de workshop erg leuk om te doen, ookal had ik even nodig om de afdruk goed te krijgen. Zelf teken ik heel graag en het idee om je eigen ontwerp op een tas of t-shirt te drukken met de zeefdruktechniek lijkt mij erg gaaf. Het leuke vond ik dat je het drukken zelf doet en niet met een machine. Zo voelt het meer als je eigen werk! Laura - CMD Jaar 3 Op de middelbare school ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met zeefdrukken. Daarna heb ik er niet echt meer na omgekeken, terwijl ik het wel een van de meeste interessante drukvormen vindt, als het gaat om gepersonaliseerde producten en het ontwikkelen van je eigen identiteit. De workshop heeft mij er aan herinnerd hoe interessant zeefdrukken eigenlijk is. Hoe leuk het is om een relatief kleine oplage gepersonaliseerde producten te produceren op een geheel eigenzinnige manier. Misschien heeft de workshop de vergeten techniek wel een nieuw leven in heeft geblazen binnen de CMD-opleiding. Dylan - CMD Jaar 3 De toegevoegde waarde is dat je er een ander effect mee kan bereiken dan met digitaal printen. Je kan er aan zien dat het handwerk is. Voor sommige projecten kan dat effect een toevoeging zijn. Ik denk dat als je bezig bent met je handen het verfrissend kan werken, omdat je weer met andere dingen rekening moet houden. Hierdoor ga je beter nadenken en dingen anders doen in je ontwerp. Maaike - CMD Jaar 3 Ik vond de workshop erg leuk. Vooraf had ik geen idee hoe de techniek werkte. Ik was een beetje huiverig om het uit te proberen, omdat ik praktische dingen vaak lastig vind. Op zich vond ik het vrij eenvoudig. Een aantal keer rakelen en het ging meteen goed! Ik denk dat de meerwaarde vooral zit in het feit dat het voor alles gebruikt kan worden. Je hebt direct een zichtbaar resultaat. Met het maken van iets op de computer en het uitprinten is het nog maar de vraag of de kleuren overheen komen.

18 18 Reflecties Tim Terlingen Wessel en ik had allebei dezelfde keuze gemaakt om onze seminar op de zeefdruktechniek te richten. Dit komt omdat wij met magazine in jaar 2 veel bij Kapitaal hebben gezeten en daar dus ook hebben gezeefdrukt. Dat was ons zo bevallen dat wij er al snel uit waren om een workshop of een filmpje te maken over zeefdrukken. Na het eerste gesprek met Tom Wolvers kwam eruit dat zeefdrukken en een workshop heel goed bij elkaar passen. Ook hebben wij heel veel steun gehad van de ontwerpers/mensen/vrijwilligers van Kapitaal. Met name Carlien Peijsel en Ramon Goedvree. Door Kapitaal konden wij deze workshop mogelijk maken. Zij hebben ons als ware gesponsord met materialen, promotie en natuurlijk zeefdruk apparatuur. Van te voren hadden wij bedacht om tote bags te bedrukken en om de bags een functie te geven hadden wij promotie materiaal verzameld. Dit met dank aan Kapitaal. Het ontwerp voor op de tasjes was een leuke illustratie met daarop de kernwoorden van zeefdrukken: ontdekken, ervaren en proberen. Dit vonden wij toepasselijke woorden die bij het zeefdrukken horen. Je ontdekt het, ervaart het en uiteindelijk ga je allerlei dingen proberen. Hier kan je denken aan de diktes van de inktlagen maar ook je eigen ontwerp zo opmaken dat je een mooi eindresultaat krijgt. De samenwerking met Wessel is goed verlopen. Dit komt omdat Wessel en ik al vaker met elkaar hebben samengewerkt en wij kennen elkaars sterke en minder sterke punten. Wij hebben lekker kunnen werken met elkaar, bij Kapitaal in de werkplaats en ook bij de flexplekken. De workshop verliep goed. Laurens Vreekamp kwam op een gegeven moment met zijn eerste jaars CMD ers binnen lopen en de meeste studenten hebben ook nog een zeefdruk gemaakt. Er was zelfs een student die zijn t-shirt uittrok om daar vervolgens op te drukken. Na de workshop heb ik veel leuke reacties gehad. CMD ers die vertelden dat zij hun eigen ontwerp ook een keer willen uitwerken als een zeefdruk, dit vond ik erg leuk om te horen. Ik denk dat wij de CMD ers enthousiast hebben gemaakt over de zeefdruktechniek en de toegevoegde waarde hiervan hebben kunnen laten zien.

19 19 Wessel Kramer Samen met Tim besloot ik het onderwerp van de seminar te richten op zeefdrukken. Ik heb samen met Tim aan het vak magazine gewerkt, waar we ook veel met zeefdrukken hebben gedaan. We zijn er allebei erg enthousiast over, dus de keuze was snel gemaakt. We besloten de seminar in de vorm van een workshop te doen, waarbij we de conclusie van ons onderzoek lieten zeefdrukken door de deelnemers. Ik heb al een aantal keer gezeefdrukt, maar een workshop geven had ik nog nooit gedaan. Ik vond het wel erg leuk om te doen, maar ook best lastig. Je moet overal rekening mee houden. Hebben we wel genoeg materiaal? Luisteren de mensen wel? Uiteindelijk is de workshop wel geslaagd en ben ik stiekem erg trots dat er mensen rondlopen met mijn ontwerp op een een tote bag. De samenwerking met Tim ging ook goed. Dit was niet de eerste keer dat we samen werkten. Bij Kapitaal en op school hebben goed kunnen zitten. Ik hoop dat we mede CMD ers hebben kunnen inspireren om achter hun scherm vandaan te gaan en meer met analoge technieken te gaan werken!

20 20 BRONNEN Kapitaal Utrecht Carlien Peijsel Ramon Goedvree Bas Kosters Gijs Kast html ISBN The Creativity Cure: How to Build Happiness with Your Own Two Hands (Carrie Barron & Alton Barron

21 21 BIJLAGEN Filmpje:

22 22 09/01/14 CMD ZEEFDRUK BONANZA ONTDeKKeN ervaren PRoBeReN

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01 OPDRACHTKAART DR-03-04-01 Zeefdrukken in twee kleuren Voorkennis: Zeefdrukapparatuur afgerond Een zeefdrukraam prepareren afgerond Zeefdrukken in één kleur afgerond Intro: Je gaat zeefdrukken maken in

Nadere informatie

Thema: Drukken. Zeefdrukken

Thema: Drukken. Zeefdrukken Zeefdrukken OPDRACHTKAART DR-03-01-01 Oriëntatie op de zeefdrukapparatuur Voorkennis: geen Intro: Er zijn verschillende soorten zeefdrukapparatuur. Deze opdracht gaat over zeefdrukapparatuur die op veel

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur OPDRACHTKAART DR-03-02-01 Voorkennis: Zeefdrukapparatuur Intro: Zeefdruk is een doordruktechniek. De inkt wordt door de open gaatjes van het gaas gedrukt. Het beeld wordt gevormd door gaatjes dicht te

Nadere informatie

Wij hebben op 28 september 2015 dit bedrijf mogen bezoeken in Rotterdam.

Wij hebben op 28 september 2015 dit bedrijf mogen bezoeken in Rotterdam. PostMasters Inleiding Postmasters is een franchiseformule in Nederlandvoor alle postzaken en print werk bent u hier bij het goede adres. Het motto van Postmasters is we deliver en dat is wat ze de klant

Nadere informatie

Inhoud! Taak 1.3.8 Plannetje Door Paul van der Linden en Bas de Cort. Taak 1.3.8 Plannetje

Inhoud! Taak 1.3.8 Plannetje Door Paul van der Linden en Bas de Cort. Taak 1.3.8 Plannetje Inhoud! Taak 1.3.8 Plannetje Inhoud!... 1 Voorwoord... 2 Het bedrukken van het T-shirt in zeefdruk... 3 Het gaas lichtgevoelig maken met emulsie... 3 Het inwikkelen van de drukvorm... 4 Inrichten van een

Nadere informatie

Wie ben jij? Ik ben... Introductie. HAVO/VWO bovenbouw

Wie ben jij? Ik ben... Introductie. HAVO/VWO bovenbouw HAVO/VWO bovenbouw Introductie Wie jij bent is niet in één zin te beantwoorden. Of je man of vrouw bent. Uit welk land je komt. Wanneer je geboren bent. Welke dingen (muziek, kleding, sport etc.) je leuk

Nadere informatie

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf?

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? Vertel alles wat je

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie

Presentatie Feedback. Door: Tim Janssen Klas: GDD1A

Presentatie Feedback. Door: Tim Janssen Klas: GDD1A Presentatie Feedback Door: Tim Janssen Klas: GDD1A Inhoud Reflecties Voorbereiding presentatie Reflecties Silver Huber: Breakdance Goede duidelijke presentatie. Heel helder en goed te horen. Leuk dat ie

Nadere informatie

VOORBEELD LES BIJ. Uitgewerkte voorbeeld les bij Kicks Art

VOORBEELD LES BIJ. Uitgewerkte voorbeeld les bij Kicks Art VOORBEELD LES BIJ Opdracht bij Kicks Art In groepen van maximaal 5 personen ga je een kunstenaar uitwerken. Dit doe je door je eerst theoretisch te verdiepen in de kunstenaar en zijn werk. Na het opzoeken

Nadere informatie

GR AFISCH FESTIVAL 20 MEI-26 JUNI DEN HAAG FESTIVAL ANALOG BORDERS PRINSEGRACHT 16, DEN HAAG GRAFISCHE WERKPLAATS MASTERCLASSES / WORKSHOPS

GR AFISCH FESTIVAL 20 MEI-26 JUNI DEN HAAG FESTIVAL ANALOG BORDERS PRINSEGRACHT 16, DEN HAAG GRAFISCHE WERKPLAATS MASTERCLASSES / WORKSHOPS FESTIVAL ANALOG BORDERS GR AFISCH FESTIVAL GRAFISCHE WERKPLAATS MASTERCLASSES / WORKSHOPS PRINSEGRACHT 16, DEN HAAG LEZINGEN / WORKSHOPS 20 MEI-26 JUNI DEN HAAG 20 MEI-26 JUNI 2016 index 1.1. Inleiding...1

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Interview verslag! Anouk van Houten 538565. Interview verslag. Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen

Interview verslag! Anouk van Houten 538565. Interview verslag. Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen Interview verslag Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen Inhoudsopgave: Voorwoord -!!!!! blz. 3 Wempe Webdesign -!!!! blz. 4 Opleiding -!!!!!! blz. 4 Beroepskeuze

Nadere informatie

Hoe wordt een prentenboek gemaakt?

Hoe wordt een prentenboek gemaakt? In deze les leer je hoe een prentenboek wordt gemaakt. Nippertje is geschreven door Rian Visser en geïllustreerd door Noëlle Smit. Maak zelf ook een leuk boek! Doel: informatie over het maken van een boek.

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-01-01 Voorkennis: Grafische vorming Intro: Er zijn verschillende druktechnieken in de printmedia. Digitaal printen is een vrij nieuw

Nadere informatie

Hoe wordt een prentenboek gemaakt?

Hoe wordt een prentenboek gemaakt? In deze les leer je hoe een prentenboek wordt gemaakt. Nippertje is geschreven door Rian Visser en geïllustreerd door Noëlle Smit. Deze les is extra leuk met het echte prentenboek erbij. Doel: informatie

Nadere informatie

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 Reflectie De uitdaging die ik mijzelf gesteld had ontwerp een super hero heb ik met beide armen ontarmd. Het onderwerp heb ik dicht bij mij zelfgehouden om met

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-02-01 Voorkennis: Opdracht DR-06-01 'Introductie digitaal printen' Intro: Er bestaan verschillende systemen om digitaal te printen.

Nadere informatie

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Lesbrief/informatie Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Organisatie Cultuurmenu: Cultuurwijzer Nieuwstraat 379 7311 BR Apeldoorn 055-5213967 www.cultuurwijzerapeldoorn.nl De projecten zijn ontwikkeld

Nadere informatie

Deel 2: Waarom het beste rekenidee van Guus is.

Deel 2: Waarom het beste rekenidee van Guus is. Deel 2: Waarom het beste rekenidee van Guus is. BVMBO organiseert de wedstrijd Beste rekenidee mbo voor rekendocenten uit het mbo. Een idee kan bestaan uit bijvoorbeeld inspirerende materialen voor rekenlessen

Nadere informatie

F A B S C H O L K I D S

F A B S C H O L K I D S F A B S C O H O L K I D S Over FabSchool Kids In Fabschool Kids staat zelf dingen maken, creativiteit en samenwerken centraal. In hands-on workshops in het Fablab Amsterdam leren kinderen alles over digitale

Nadere informatie

mooi Tijdloos Libelle Balance

mooi Tijdloos Libelle Balance 18 Tijdloos mooi Rijke kleuren, natuurlijke materialen, bijzondere prints... Dat de stoffen van Paapje al sinds 1930 worden gemaakt, zie je er niet aan af. Zo n ontwerp koop je niet voor een seizoen. Een

Nadere informatie

Grafisch atelier friesland

Grafisch atelier friesland Grafisch atelier friesland cursusaanbod 2018 2019 Instapcursus 100,- incl. basismateriaal, excl. papier Max. 10 deelnemers Altijd al eens met grafiek aan de gang willen gaan, willen weten hoe dat nu allemaal

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

Even toelichten. Voor de afdeling Grafische communicatie & media heb ik 3 oefeningen gemaakt die de leerlingen zelfstandig moeten afwerken.

Even toelichten. Voor de afdeling Grafische communicatie & media heb ik 3 oefeningen gemaakt die de leerlingen zelfstandig moeten afwerken. Even toelichten. De lessen TO bestaan steeds uit blokken van 2 lesuren. De klas wordt opgesplitst in groepen van 3 leerlingen. Per groep maken de leerlingen kennis met de verschillende richtingen die op

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Het project druk met kunst - Voorbereiding met de klas - De leskist Museum in de klas

Nadere informatie

Nationale theedrinkdag 2013

Nationale theedrinkdag 2013 Nationale theedrinkdag 2013 Stefan van de Weijer Samengewerkt met: Sharon van Besouw Reclamebureau Weijer en Besouw, bestaat uit Stefan van de Weijer en Sharon van Besouw. Wij zijn een ontwerpteam wat

Nadere informatie

Creatieve Begeleiding

Creatieve Begeleiding Creatieve Begeleiding voor bijzondere kinderen met liefdevolle aandacht voor de belevingswereld en behoefte van uw kind www.brani.nl Creatieve begeleiding met liefdevolle aandacht voor de belevingswereld

Nadere informatie

Zeefdrukken Wat is zeefdruk. 1 vermeerderen van afbeeldingen 2 wordt gebruikt voor alle materialen 3 kan bijna met alle verf of inkten

Zeefdrukken Wat is zeefdruk. 1 vermeerderen van afbeeldingen 2 wordt gebruikt voor alle materialen 3 kan bijna met alle verf of inkten Zeefdrukken Wat is zeefdruk 1 vermeerderen van afbeeldingen 2 wordt gebruikt voor alle materialen 3 kan bijna met alle verf of inkten geschiedenis Zeefdruk is zeer oud Komt uit China [of Japan] Zijde werd

Nadere informatie

Jorik Prins TEAM FOOTPRINT

Jorik Prins TEAM FOOTPRINT Jorik Prins TEAM FOOTPRINT PVA - Zintuigenproef Het is de bedoeling dat de proefpersoon een of meerdere youtube video s gaat bekijken die in het lijstje staan. Daarbij zal de persoon zich moeten concentreren

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

Monique Leliefeld-van Rooij

Monique Leliefeld-van Rooij Monique Leliefeld-van Rooij Schilderen is voor mij denken. Schilderen is werken, hard werken. Nadenken over ontwerpen. Zoeken naar combinaties en inhoud. Beginnen en dan weer wijzigen. Steeds weer langs

Nadere informatie

WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF

WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF Op het bedrijventerrein Zamenhofstraat in Amsterdam Noord huizen een aantal kunstenaars die regelmatig workshops en cursussen aanbieden aan volwassenen, kinderen

Nadere informatie

TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN

TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN Het is een feest om een echt kunstwerk in huis te hebben! Toch denken veel mensen dat ze zich dat niet kunnen veroorloven. Of dat het ingewikkeld is

Nadere informatie

Dag van Respect & Twinning

Dag van Respect & Twinning Dag van Respect & Twinning In contact met een klas aan de andere kant van de wereld De Dag van Respect heeft in samenwerking met Cordaid Kinderstem, een lesprogramma ontwikkeld om vorm en inhoud te geven

Nadere informatie

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT Gwen Bergers G&I1A 3009429 19.11.15 Project docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuuren, Martin Lacet & John Hennequin Art/Media & Me Autobiotic Selfie Voor de lessen

Nadere informatie

Seminar. Maarten Donker - 1588746 - Dream, Discover, Do Hanneke Ponten

Seminar. Maarten Donker - 1588746 - Dream, Discover, Do Hanneke Ponten Seminar Maarten Donker - 1588746 - Dream, Discover, Do Hanneke Ponten Hoe kunnen CMD studenten sneller en beter de basis technieken van fotografie aangeleerd krijgen? Inleiding Na mijn minor fotografie

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Design Document If This Then That HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Concept Iedereen ervaart wel eens stress of een drukke ruimte die ze even teveel wordt waar ze even weg van moeten gaan om tot

Nadere informatie

HOE MAAK JE EEN STRIPTEKENING VOOR HET OMSLAG VAN EEN BOEK? door Petra Cremers

HOE MAAK JE EEN STRIPTEKENING VOOR HET OMSLAG VAN EEN BOEK? door Petra Cremers HOE MAAK JE EEN STRIPTEKENING VOOR HET OMSLAG VAN EEN BOEK? door Petra Cremers Alex van Koten is striptekenaar van beroep. Daarom staat er geen foto van hem bij dit interview maar wel een tekening, uiteraard

Nadere informatie

Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016

Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016 Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016 Marit Beerepoot 10983430 7 februari 2016 Informatiekunde Universiteit van Amsterdam Inleiding Voor deze opdracht was het de bedoeling dat er 3 verschillende voorstellen

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

! De Polaroid Emulsie

! De Polaroid Emulsie Alternatieve en Experimentele Fotografie in de Bollenburcht MOEDERDAG 11 mei De Polaroid Emulsie Transfer De magie van bloemen vertaald naar poëtische fotografie Deze workshop neemt je mee in de wonderlijke

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Grafisch atelier friesland. cursusaanbod

Grafisch atelier friesland. cursusaanbod Grafisch atelier friesland 2017 cursusaanbod 2018 Grafisch Atelier Friesland Het Grafisch Atelier Friesland is een unieke werkplaats voor beeldend kunstenaars en andere liefhebbers van druktechnieken.

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D 1 M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D Na wat rondkijken op internet, en vragen stellen aan andere aquarianen ben ik toch zelf begonnen. Ik had er ook in div. winkels al veel gezien

Nadere informatie

Bedrijven safari. Daphne Meijer 0821393 CMD 1c

Bedrijven safari. Daphne Meijer 0821393 CMD 1c Bedrijven safari Daphne Meijer 0821393 CMD 1c TamTam Korte historie van het bedrijf Tam Tam is in 1996 opgericht door Paul en Bart Manuel. Paul en Bart zijn als partners aan Tam Tam verbonden en spelen

Nadere informatie

Ik in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Wat is het resultaat? Vooruitblik

Ik in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Wat is het resultaat? Vooruitblik Ik in mijn stad projectdag 1 Wat is de bedoeling? Vandaag beschrijf je jouw eigen ervaringen in de stad waarin je woont. Vervolgens verdiep je je in kleine groepjes in een wijk, en maak je over deze wijk

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

make things ETA by Boudewijn Naaijkens

make things ETA by Boudewijn Naaijkens ET S make things ETA by Boudewijn Naaijkens VISUAL IDENTITY Student Boudewijn Naaijkens 2060969 Avans Hogeschool 42CM04 (O) Vakcoördinator Brenda Renssen Avans Hogeschool Overige betrokken docent(en) Marcel

Nadere informatie

De Nieuwe Buren. Creatieve vrijheid

De Nieuwe Buren. Creatieve vrijheid De Nieuwe Buren Zoals al eerder gezegd, wij zijn De Nieuwe Buren B.V. Wij doen het graag een beetje anders. Iedereen die bij ons werkt zit nog op school. In 2007 zijn wij opgericht door het Mediacollege

Nadere informatie

Hoe wordt een prentenboek gemaakt?

Hoe wordt een prentenboek gemaakt? In deze les leer je hoe een prentenboek wordt gemaakt. Nippertje is geschreven door Rian Visser en geïllustreerd door Noëlle Smit. Deze les is extra leuk met het echte prentenboek erbij. Doel: informatie

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Grafisch atelier friesland. c u r s u s s e n

Grafisch atelier friesland. c u r s u s s e n Grafisch atelier friesland c u r s u s s e n 2016 2017 Een korte kennismaking met het Grafisch Atelier Friesland. Kom binnen en er staat een leuke, korte activiteit voor je klaar. De kans om even te ruiken

Nadere informatie

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen?

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen? Kaartjes drukken 1. Wat is de behoefte? Het is leuk wanneer je met je verjaardag kaartjes krijgt. Maar zelf kaartjes versturen en anderen een gelukkige verjaardag kunnen wensen geeft misschien nog meer

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

3-5 uur Techniek Sjabloontechniek. Beeldende aspect Voorkennis. n.v.t.

3-5 uur Techniek Sjabloontechniek. Beeldende aspect Voorkennis. n.v.t. Onderwerp 1 / 2 Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita

Nadere informatie

Webquest boten maken. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/57946

Webquest boten maken. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/57946 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Irma Meinen 16 March 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/57946 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Ellen Schild. Tineke Groen

Ellen Schild. Tineke Groen Ellen Schild Tineke Groen Jaar in jaar uit besteden we in Mebest aandacht aan fraaie afbouwprojecten. Achter elk van die projecten zitten vakmensen. Vakmensen die het bedenken, vakmensen die het maken.

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Media&center&Rotterdam&

Media&center&Rotterdam& Media&center&Rotterdam& MPM20 Kim,Robbin,Ricardo,Anisa,Arseli Bezochtop:15>10>2015 Inhoudsopgave Bedrijfomschrijving...3 Deproductie...4 Onzebeleving(Individueel)...5 Fotoverslag...7 2 Bedrijfomschrijving

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Hoe Maak je zelf een 3D aquarium-achterwand

Hoe Maak je zelf een 3D aquarium-achterwand Hoe Maak je zelf een 3D aquarium-achterwand 1/10 DIY Aquarium achtergrond. Ik heb een tijdje geleden een aquarium gekregen van mijn vrouw d'r overleden opa. Het is een Juwel Panorama LxBxH 80x 40 x 50.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Digitale camera Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over de digitale camera, omdat mij dat wel interessant lijkt. Verder leek het mij een onderwerp wat niemand zou kiezen en waar de meeste kinderen niet veel

Nadere informatie

Absurdisme met gevoel

Absurdisme met gevoel oeuvreportfolio door Jasper de Weerd Absurdisme met gevoel Fotograaf heeft een indrukwekkende lijst klanten. Toch vindt hij ook nog tijd om te doen waar hij zelf zin heeft: het maken van absurde portretten

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Bijna zwart. Verslag ideevorming Koen Scheltenaar 2029436

Bijna zwart. Verslag ideevorming Koen Scheltenaar 2029436 Bijna zwart Verslag ideevorming Koen Scheltenaar 2029436 De breedte in In de eerste les hebben we met de groep gebrainstormd om het idee: bijna zwart. We hebben woorden gespuid die in ons opkwamen bij

Nadere informatie

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt PROGRAMMA 2011 2012 Uitgangspunt van de lessen is dat kennis van de schilderkunstige technieken en stromingen vanuit de eigen ervaring wordt ontdekt en ontwikkeld. De opdrachten hebben betrekking op zowel

Nadere informatie

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN 7 gratis tips : ABSTRACT ontdek je SCHILDEREN eigen stijl 7 tips om je eigen stijl te ontdekken Ook voor kunstenaars met tablet of zonder tablet Je eigen schilderstijl heeft onder andere met je karakter

Nadere informatie

Uitleg over de linosnede, dat je meerdere afdrukken kunt maken van 1 afbeelding en meerdere kleuren;

Uitleg over de linosnede, dat je meerdere afdrukken kunt maken van 1 afbeelding en meerdere kleuren; LESBRIEF Donderdag 26 Februari: Klaarleggen: - Transparant papier op A4 of A5; -Linoplaatjes; -gutsen. -aanwezigheid controleren; plaatsen controleren; -Start nieuwe opdracht: Structuur maar nu in een

Nadere informatie

Stappenplan voor het plakken van een zonneband met streamer

Stappenplan voor het plakken van een zonneband met streamer Opletten! Deze handleiding is geen garantie dat het plakken goed gaat, er kunnen daarom ook geen rechten aan worden ontleent. Deze handleiding dient gebruikt te worden als leidraad. Dit is de manier waarop

Nadere informatie

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14)

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Reflectieverslag Maandag hebben we gebrainstormd en we hebben voor mijn

Nadere informatie

zomer Vakantie zomer

zomer Vakantie zomer NieuwsBrief nr.3, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Het is weer tijd voor de zomer. In het midden van Nederland is afgelopen week de zomervakantie begonnen. De kinderen hebben zes weken geen school. Zes weken

Nadere informatie

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1 Programmeren met Simon Simon de schildpad 2015 J van Weert 1 Inleiding: Wat is programmeren eigenlijk? Een computer doet niets zonder een programma. Die programma s worden geschreven door mensen: programmeurs.

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

Aantekeningen. Cultuurbrochure: mijn cultuur.

Aantekeningen. Cultuurbrochure: mijn cultuur. : mijn cultuur Aantekeningen Waar moet ik op letten Afspraken met mezelf Afspraken met anderen Cultuurbrochure: mijn cultuur. Na de kerstvakantie gaan jullie een boekje samenstelling in de vorm van een

Nadere informatie

PRESENTATIE NML DESIGN, VT W ONEN&DESIGN BEURS. W aarom zou jij m oeten kiezen voor een interieurstylist?

PRESENTATIE NML DESIGN, VT W ONEN&DESIGN BEURS. W aarom zou jij m oeten kiezen voor een interieurstylist? PRESENTATIE NML DESIGN, VT W ONEN&DESIGN BEURS W aarom zou jij m oeten kiezen voor een interieurstylist? Ik ben Nathali Meurs-Pas, mijn bedrijf heet NML Design Interieurontwerp & Styling. Ik woon in Amsterdam,

Nadere informatie

STARTVERSLAG STUDENT - LOTTE VAN DER SCHOOT 1623303 // COÖRDINATOR - INGE SCHAREMAN // STAGEBEGELEIDING - CYNTHIA BOOM & KEVIN KARS

STARTVERSLAG STUDENT - LOTTE VAN DER SCHOOT 1623303 // COÖRDINATOR - INGE SCHAREMAN // STAGEBEGELEIDING - CYNTHIA BOOM & KEVIN KARS STARTVERSLAG STUDENT - LOTTE VAN DER SCHOOT 1623303 // COÖRDINATOR - INGE SCHAREMAN // STAGEBEGELEIDING - CYNTHIA BOOM & KEVIN KARS INHOUD // INLEIDING 4 ORIENTATIEDOCUMENT 5 FACTSHEET 6 LEERDOELEN 7 STARTVERSLAG

Nadere informatie

Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B

Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B 1 Inhoudsopgave Inleiding.. 3 Tijdlijn verzameling..4 week 1 & 2..4 week 3 & 4..5 week 5 & 6..6 week 7...7 De verwerkingskeuze....7

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Evaluatie weblectures bij FLOT. aanleiding

Evaluatie weblectures bij FLOT. aanleiding Evaluatie weblectures bij FLOT aanleiding In september 2013 is bij de lerarenopleiding wiskunde van FLOT gestart met het project weblectures. Het plan was om deze in te zetten bij de cursussen calculus

Nadere informatie

Bescherm je foto s met een watermerk

Bescherm je foto s met een watermerk Bescherm je foto s met een watermerk Het is vervelend wanneer een ander met je foto's aan de haal gaat. Je steekt er niet alleen tijd en moeite in maar ook wettelijk heb je rechten over je eigen foto's.

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit verslag staat precies beschreven wat ik heb gedaan met de Demontage. Ook staat er in dit verslag wat er allemaal in een computer zit met alle benamingen erbij. Er word ook gemeld wat voor

Nadere informatie

Emotie en gevoel in fotografie

Emotie en gevoel in fotografie JE BENT NU BIJ ART & CULTURE Emotie en gevoel in fotografie Fotografe Jenny Boot, geboren in Sneek (1969) begon in 2005 met fotograferen. Ze fotografeert mensen, want mensen boeien haar, ze wil graag emotie

Nadere informatie