Bahco. Bahco. Magazijn Vormgeving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bahco. Bahco. Magazijn Vormgeving"

Transcriptie

1 Bahco Bahco Een bahco is een verstelbare moersleutel die dezelfde toepassing heeft als een steeksleutel, maar waarvan de bekwijdte in grootte verstelbaar is met een wormwiel. De sleutel kan daarmee binnen bepaalde grenzen aan elke maat zeskantige of vierkante moer of boutkop worden aangepast.

2 Bandschuurmachine Bandschuurmachine In tegenstelling tot een "gewone" vlakschuurmachine waarbij snelle bewegingen het schuren veroorzaken, bestaat de bandschuurmachine uit twee rollen. Over deze rollen wordt een schuurband gespannen. Als men de machine in werking stelt maakt deze band een beweging als van een rupsband, waardoor deze gebruikt kan worden om te schuren. Deze machine is geschikt voor grotere materiaalafname en de kleinere werkstukken. Deze machine wordt over het te schuren oppervlak heen en weer bewogen.

3 Blikschaar Blikschaar Een blikschaar, gatschaar of plaatknipschaar is een soort schaar waar platen dun metaal (zoals blik) mee kunnen worden geknipt. Om genoeg kracht te kunnen zetten, heeft de schaar extra lange benen. Ook het snijvlak is van gehard staal om door het blik heen te kunnen knippen. Het gedeelte waarmee geknipt wordt is breed, zodat de schaar niet in de breedte uitwijkt, maar door het metaal heen knipt. Een gelijkwaardige schaar is de doorloopschaar. Bij dezen wordt de plaat niet steeds aan beide kanten omgebogen, omdat de plaat onder de hand doorloopt. De kant waarbij het afval ontstaat, moet regelmatig worden opgebogen.

4 Blindklinktang Blindklinktang Met een popnagel bevestig je materiaal aan elkaar. Je gebruikt hiervoor een speciaal soort tang. Met deze tang trek je de pop vast. Boor in beide onderdelen een gat. Doe dat met een boor van 5mm. Steek de blinklinknagel door het materiaal. Zet de tang op de nagel en knijp het handvat dicht. De nagel breekt af en de pop zet zich vast.

5 Blokhaak Blokhaak Met een blokhaak meet je of een hoek haaks is. Haaks is een hoek van 90 graden. Een blokhaak gebruik je voor het afteken van metaal of kunststof. Een winkelhaak gebruik je voor het aftekenen van hout.

6 Bovenfreesmachine Bovenfreesmachine Een bovenfrees wordt voor veel doeleinden gebruikt. Onder andere om profielen te frezen, sponningen en bijvoorbeeld cirkels in plaatmateriaal. Wanneer je gebruik maakt van sjablonen kun je deze kopiëren. Gebruik van dit apparaat is alleen toegestaan als je daarvoor een instructie gevolgd hebt.

7 Centerpons Centerpons Met een centerpons sla je een putje in metaal. Zo kun je nauwkeurig boren. Zet de centerpons op de juiste plaats en sla één maal hard met een bankhamer op de kop van de centerpons. Sla nooit meer dan één keer. Elke volgende keer ontstaat er op een andere plaats een putje.

8 Combinatietang Combinatietang Een combinatietang heeft 3 functies. Gebruik de tang bij: het buigen van metaal het knippen van metaaldraad monteren van bouten en moeren

9 Decoupeerzaagmachine Decoupeerzaagmachine Een decoupeerzaag is een kort zaagblad (5 à 10 cm lang, ca. 1 cm breed) dat met een motor op en neer bewogen wordt. Het is geschikt om figuren te zagen uit materialen tot enkele centimeters dik. De machine wordt inclusief het zaagje eveneens decoupeerzaag genoemd. Er zijn verschillende soorten zaagjes te koop, voor verschillende toepassingen en materialen. De tanden van het zaagje verspanen het materiaal alleen als ze zich naar de machine toe bewegen.

10 Figuurzaag Figuurzaag Voor het zagen van gebogen lijnen in triplex of kunststof gebruik je een figuurzaag. Het zaagje wordt met vleugelmoeren gespannen in een U-vormige beugel, in het verlengde van het handvat, dat bij het zagen doorgaans verticaal gehouden wordt. De tanden wijzen hierbij omlaag, zodat er gezaagd wordt bij het omlaag trekken van de beugel. Hoe smaller het zaagblad, hoe complexer de vormen en korter de bochten die hiermee kunnen worden uitgezaagd.

11 Gasbrander Gasbrander Een gasbrander gebruik je om bijvoorbeeld te solderen zoals loodgieters dat doen. Metaal kun je dus verwarmen met een gasbrander. Daarnaast word het gebruikt om dakleer te branden of om een materiaal een verbrand effect te geven indien je dit gecontroleerd doet.

12 Glaskrabber Glaskrabber Een glaskrabber gebruik je als krabber om bijvoorbeeld stikkers, plakband of verfspatten van glas te krabben.

13 Griptang Griptang Een griptang wordt gebruikt om twee voorwerpen op elkaar te klemmen. De tang is vooral handig om te gebruiken als er onvoldoende plek is voor een lijmtang. Behalve tijdens het lijmen, kan de griptang ook gebruikt worden tijdens het lassen, monteren of boren. Dit zijn immers ook situaties waarbij twee voorwerpen tegen elkaar aan geklemd moeten worden. Het grote voordeel van een griptang, is dat deze niet continu vastgehouden hoeft te worden. Hierdoor houdt je je handen vrij en kunt je door klussen terwijl de tang zijn werk doet. Met een griptang klem je materiaal vast. Zo kun je veilig boren.

14 Holpijp Holpijp Een holpijp gebruik je om gaten te slaan in bijvoorbeeld leer. Zet de holpijp op het materiaal en sla er stevig op met een hamer. Holpijpen zijn er in verschillende maten.

15 Metaalzaag Metaalzaag Een metaalzaag gebruik je voor het zagen van ijzer en aluminium. Door de fijne vertanding heb je weinig kans op splintervorming. De kleine variant heet een juniorzaag. Dit is een kleine metaalzaag waarmee je gemakkelijker kunt werken.

16 Junior metaalzaag Junior metaalzaag Een junior metaalzaag gebruik je voor het zagen van ijzer en aluminium. Door de fijne vertanding heb je weinig kans op splintervorming. De grote variant heet een metaalzaag.

17 Kapzaag Kapzaag Voor het zagen van balken en latten. Door de fijne vertanding heb je weinig kans op splinters. Door de versterkte rug (de kap) kun je heel nauwkeurig recht zagen. Bij het zagen met een kapzaag gebruik je vaak een verstekbak.

18 Kitspuit Kitspuit Voor het aanbrengen van kit materiaal wat je bijvoorbeeld wil verlijmen. Ook word dit gebruikt om de randen en kieren in de badkamer te kitten zodat dit waterdicht word.

19 Klauwhamer Klauwhamer Om spijkers te timmeren in hout en om spijkers uit hout te trekken met de klauw.

20 Kraspen Kraspen Een kraspen gebruik je voor het aftekenen van metaal. Door de scherpe punt kun je heel nauwkeurig werken. Gebruik een kraspen nooit om een put te slaan in metaal. Gebruik hiervoor een centerpons.

21 Kruiskopschroevendraaier Kruiskopschroevendraaier Met deze schroevendraaier draai je kruiskopschroeven vast. De schroevendraaier heeft een kruisvormig blad. De schroevendraaier is er in verschillende maten.

22 Kunststof hamer Kunststofhamer Met een kunststof hamer bewerk je metaalplaat. Door de zachte kop beschadig je het materiaal niet. Houd bij het timmeren de steel aan het eind vast. Zo kun je meer kracht zetten.

23 Liniaal Liniaal Met een liniaal meet je korte afstanden. Een liniaal gebruik je bij het meten van technische tekeningen. Begin bij het meten bij de 0.

24 Metaalboren Metaalboren Het woord zegt het al om gaten in metaal te boren. Bij het boren van gaten is het van belang dat het gat op de juiste plaats wordt geboord. Omdat een boor de eigenschap heeft om op een glad oppervlak naar een putje te "zoeken" moet er eerst een dergelijk putje - een center - worden gemaakt. Bij hout en andere zachte materialen gaat dat uitstekend met een priem, bij metaal met een centerpons.

25 Priem Priem Met een priem steek je een gat in hout. Zo kun je gemakkelijk spijkeren of schroeven. Bij zacht hout druk je met je hand de priem in het hout. Bij hard hout gebruik je een hamer.

26 Ringsleutel Ringsleutel Een ringsleutel is een stuk gereedschap, dat lijkt op een steeksleutel. Hier kunnen bouten en moeren mee worden vast- en losgedraaid. Een ringsleutel wijkt echter af van een steeksleutel, omdat de ringsleutel om de moer grijpt, en een steeksleutel op de moer wordt geschoven. Met een ringsleutel kan vaak meer kracht worden gezet.

27 Rolmaat Rolmaat Een rolmaat is een liniaal van dun metaal. De liniaal kan opgerold worden. Een rolmaat gebruik je voor het afmeten van grote lengten.

28 Rondbektang Rondbektang Met deze tang buig je metaaldraad in ronde vormen. Gebruik de tang als een hefboom. Zo hoef je weinig kracht te gebruiken.

29 Ronde vijl zoet Ronde vijl zoet Een rattenstaart is een ronde vijl, die zowel gaten in hout als metaal kan verruimen. Voor wat het werken in hout betreft is het een grove vijl, en voor metaal een fijne vijl.

30 Schroefboormachine Schroefboormachine Een schroefboormachine gebruik je als boormachine en om schroeven in hout te draaien. Er zit een slipkoppeling op zo kan je de kracht van de machine bepalen. Zie het cijfer schijf boven de boorkop. Tevens zijn er twee snelheden. Het langzame gebruik je om te schroeven want dan is hij het sterkst en de hoge snelheid om te boren.

31 Schroevendraaier Schroevendraaier Met deze schroevendraaier draai je gewone schroeven vast. De schroevendraaier heeft een plat blad. De schroevendraaier is er in verschillende maten. De officiële naam: werkplaatsschroevendraaier.

32 Schuurmachine Vlakschuurmachine Deze bestaat uit een vlakke zool met een veerkrachtige laag rubber of kunststof, waarop een vel schuurpapier wordt geklemd. Deze zool is door middel van soepele rubber blokjes bevestigd onder het motorhuis. In het midden zit een excentriek op de as van de motor. Deze zorgt voor de trillende beweging van de schuurzool. Hiermee kunnen vlakke delen, zoals een deur of kozijnen, geschuurd worden.

33 Soldeerbout Soldeerbout Met een soldeerbout en tin bevestig je metaal aan elkaar. Bij het solderen van elektronica gebruik je soldeertin met harskern. Een soldeerbout is een gereedschap met een metalen punt die tot enkele honderden graden Celsius wordt verhit, zodat daarmee soldeertin zodanig verwarmd kan worden dat het vloeibaar wordt. Op deze manier kan er met de soldeerbout gesoldeerd worden. Om dit gereedschap veilig te kunnen hanteren heeft het een handvat dat thermisch goed geïsoleerd is en dus niet heet wordt.

34 Spantang Spantang Dit gereedschap gebruik je om doek op spanning te zetten zodat je het strak kan spannen voordat je het vastniet. Je kunt op deze manier makkelijker spanning zetten dan met de hand.

35 Speedboor Speedboor Met deze boor maak je grote gaten in hout. Om beschadigingen van het hout te voorkomen moet je op een speciale manier boren. Vanuit twee kanten. In één keer kan ook maar dan krijg je bramen aan de andere kant van het gat.

36 Staalborstel Staalborstel Een staalborstel is een borstel met stalen haren. De basis bestaat uit een beukenhouten blok met een tot handvat gemodelleerd einde. In het blok zijn een aantal blinde gaten geboord. Hierin zitten bundeltjes van (meestal) staaldraad vastgelijmd. Deze wordt gebruikt om roest en vuil van ijzer en staal te raspen.

37 Steeksleutel Steeksleutel Een steeksleutel is een gereedschap om zeskant bouten en moeren los te draaien. Er zijn verschillende maten voor de verschillende bouten en moeren.

38 Steenboor Steenboor Op de kop van een steenboor zit een klein beiteltje. Het beiteltje breekt steen of beton kapot. Gebruik bij het boren in beton een klopboormachine. De dikte van de boor staat op de schacht. Als het cijfer niet te lezen is moet je de dikte van de boor opmeten. Doe dat met een schuifmaat.

39 Striptang Striptang Een striptang gebruik je om de isolatie (de kunststof mantel) van een elektradraad te strippen. Je kunt hem zo instellen dat je de mantel doorknipt maar de draad niet. Op deze manier trek je zo de kunststof van de draad. Het in stellen kun je heel precies door gebruik te maken van het stelboutje.

40 Tacker Tacker Met een tacker schiet je nietjes in hout. Bijvoorbeeld om een spieraam te maken (schildersdoek). Vaak gebruik je een tacker om textiel; karton of triplex vast te maken op een houten ondergrond. Let bij het werken op de veiligheid. Richt de tacker nooit op personen!!

41 Vijlborstel Vijlborstel De vijlborstel gebruik je wanneer een vijl verstopt zit. Dus wanneer de groefjes van de vijl bijvoorbeeld met hout gevuld zijn. Door er met de vijlborstel overheen te borstelen in de richting van de groefjes worden die schoon geveegd.

42 Waterpas Waterpas Meestal meet je met een waterpas of een voorwerp precies horizontaal of vertikaal staat. Bij sommige waterpassen kun je ook onder een hoek van 45 graden meten. Leg het waterpas horizontaal of verticaal. Staat de luchtbel tussen de twee strepen dan staat het voorwerp waterpas. Staat de luchtbel niet tussen de twee strepen dan staat het voorwerp niet waterpas.

43 Zijkniptang Zijkniptang Met een zijkniptang knip je metaaldraad af. Houd de tang aan het eind van het handvat vast. Zo hoef je weinig kracht te gebruiken. Moet je heel dik metaaldraad knippen gebruik dan een hefboom plaatschaar.

44 Piepschuimsnijder Piepschuimsnijder Dit gereedschap gebruik je om polystyreenplaat te snijden. Dit gebeurt doordat de metaaldraad heet word waardoor het materiaal smelt. Je kunt allerlei vormen en lijnen maken met dit apparaat. Er zijn ook hulpstukken om je te helpen bij precisie werk.

45 Handpiepschuimsnijder Hand piepschuimsnijder Dit gereedschap gebruik je om polystyreenplaat te snijden. Dit gebeurt doordat de metaaldraad heet word waardoor het materiaal smelt. Je kunt allerlei vormen en lijnen maken met dit apparaat. De hand piepschuimsnijder heeft een dikkere draad die je kunt buigen in een vorm zoals je wilt waarmee je diverse effecten en vormen kan maken.

46 Inbussleutels Inbussleutels Een inbussleutel is een schroevendraaier om inbusschroeven vast te zetten of los te maken. Inbussleutels verschillen van gewone schroevendraaiers door de vorm: een zeshoekig staafje dat meestal in de vorm van een L gebogen is. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de kracht die nodig is, kan het ene of het andere uiteinde van de sleutel worden gebruikt.

47 Slijptol Slijptol Een haakse slijper is een gereedschap; het is een elektrische slijpmachine waarbij de slijpschijf haaks staat ten opzichte van het motorgedeelte. Hij wordt vooral gebruikt voor het slijpen en zagen in metaal en steen. Vaak wordt deze machine gebruikt voor het grovere werk, zoals het doorslijpen van buizen of betonijzer. Een haakse slijper maakt gebruik van verwisselbare slijpschijven die met een hoog toerental tegen het te slijpen oppervlak schuren en daarmee voor het eigenlijke slijpwerk zorgen. Zo zijn er: doorslijpschijven voor staal slijpschijven voor steenachtig materiaal afbraamschijven om bramen en dergelijke van staal weg te slijpen. Ook zijn er komstaalborstels om roest en vuil weg te halen, lamellenschuurschijven om oppervlakken glad af te werken en zelfs cirkelzagen voor de slijper leverbaar. Steeds meer wordt gebruikgemaakt van schijven voorzien van industriediamant korrels, die veel langer meegaan en geschikt zijn voor de meest harde materiaalsoorten.

48 Nijptang Nijptang De nijptang (In Vlaanderen wel eens gekend als een "trektang", omdat je meestal nagels uit het hout moet trekken) is een metalen stuk gereedschap om spijkers uit het hout te trekken. Hij is niet bedoeld om draad, spijkers e.d. door te knippen ook al wordt dat wel gedaan. De afmeting kan variëren van ongeveer 150 tot 250 mm lengte. De bek van de tang bestaat uit twee helften en heeft een ronde vorm met enigszins scherp geslepen randen. De bek hoort goed strak op elkaar te sluiten. Dus mag het scharnier geen speling vertonen. Deze bek wordt bediend met de beide benen. Om een spijker of draadnagel uit te trekken plaatst men de bek zo dicht mogelijk bij het houtoppervlak, knijpt de bek dicht met behulp van de benen en gebruikt de tang als hefboom. Wil je niet dat daardoor het werkstuk beschadigd wordt, dan leg je onder de bek een stukje board of triplex o.i.d.

49 Waterpomptang Waterpomptang De tang heeft aan de voorzijde een getand vlak gedeelte om allerlei dingen stevig vast te houden. Dan is er een ovaal gedeelte met tanden om rond materiaal, als staf en buis stevig vast te grijpen. Het scharnier aan het eerste been is verstelbaar over een sleuf in het tweede been, zodat de tang een bereik heeft van klein tot groot. De tang geeft wel beschadigingen op het vast te houden materiaal vanwege de tanden. Als dat niet gewenst is moet men dit beschermen met plakband, een oude doek of iets dergelijks. Het is niet aan te bevelen de tang te gebruiken op moeren en bouten, omdat ze daardoor beschadigt raken.

50 Houten hamer Houten hamer De houten hamer wordt gebruikt door timmerlieden en meubelmakers, onder andere om beitels aan te drijven en te verlijmen delen of wiggen aan te slaan. Niet om op metalen voorwerpen te slaan waar de hamer van kapot gaat.

51 Lijmpistool Lijmpistool Bij dit type lijmen wordt de lijmmassa als een hete vloeistof op het te lijmen oppervlak aangebracht. Door afkoeling ontstaat er een hechting.

52 Luchttacker Luchttacker Dit is een nietmachine op perslucht. Er kunnen nieten en krammen in. Beide zijn in verschillende maten te verkrijgen. Je gebruikt dit om bijv. een lijst in elkaar te nieten. LET OP!!! Richt de luchttacker nooit op een persoon of dier.

53 Betonschaar Betonschaar Een betonschaar is een groot formaat tang die in de bouw wordt gebruikt om de stalen staven, die in gewapend beton toegepast worden als wapening, mee op maat te knippen. Deze betonschaar is vooral bekend omdat er vrij gemakkelijk fietssloten mee opengeknipt kunnen worden. Dus je kunt er makkelijk een dikke staal draad met doorknippen.

54 Verfstripper Verfstripper Een verfstripper is gereedschap waarmee verf of lak op een ondergrond verhit kan worden door middel van hete lucht en er daardoor gemakkelijk afgekrabd kan worden. Ze worden ook toegepast voor het droogblazen van vochtige ondergronden, het ontdooien van bevroren leidingen, het laten krimpen van krimpkous en dergelijke.

55 Vijlen Vijlen Een vijl is een stuk handgereedschap om een oneffen oppervlak glad te maken of een andere vorm te geven. Dit gereedschap is voornamelijk in gebruik bij smeden, timmerlieden en meubelmakers. Een vijl bestaat uit een hardstalen blad, voorzien van groeven of kerven: de zogenaamde kap. Afhankelijk van de grofheid van de kap spreekt men van: zoetvijl, voorzien van een heel fijne kap halfzoete vijl, voorzien van een middelmatige kap basterdvijl, voorzien van een wat grovere kap

56 Gatenzaag Gatenzaag Een gatenzaag is een gebogen zaag in de vorm van een cirkel. Meestal kan men kiezen uit zeven verschillende diameters. Daarom heet hij ook wel "zevengatenzaag". De houder is gecentreerd op een spiraalboor vastgezet met een klein boutje, zodanig dat de boor eerst in het materiaal boort. Dit geeft de nodige geleiding aan het apparaat. De houder wordt met de schacht van de spiraalboor in de boorhouder van een boormachine geplaatst.

Gereedschappen. Combinatietang

Gereedschappen. Combinatietang 8 Gereedschappen Met welke tang mag ik staaldraad knippen? Wat is een griptang? De antwoorden op dit soort vragen vind je in het hoofdstuk Gereedschappen. Je vindt niet alleen de namen van de meestgebruikte

Nadere informatie

Voor welke materialen/voorwerpen gebruik je het. Naam gereedschap. Gereedschapkennis Klas 2. Wat doe je er mee (Vaak kun je meer dan 1 ding noemen)

Voor welke materialen/voorwerpen gebruik je het. Naam gereedschap. Gereedschapkennis Klas 2. Wat doe je er mee (Vaak kun je meer dan 1 ding noemen) Gereedschapkennis Klas 2 Naam gereedschap Wat doe je er mee (Vaak kun je meer dan 1 ding noemen) Voor welke materialen/voorwerpen gebruik je het 1 Draadkniptang Knippen van t/m 5 mm 2 Nijptang Voor het

Nadere informatie

Theoretische toets - WerkPortfolio Pro-Tech

Theoretische toets - WerkPortfolio Pro-Tech Je naam Je klas De datum Cijfer Vraag 1: Wanneer gebruik je een kruishout? In vraag 1 is één antwoord goed. Als je geen timmermanspotlood bij je hebt. Om evenwijdige lijnen op hout af te tekenen. Om sierranden

Nadere informatie

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juf vlug de namen kent van de leerlingen in jouw klas?...

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juf vlug de namen kent van de leerlingen in jouw klas?... Een nieuwe schooljaar heel wat nieuwe gezichten! En al die namen de juf kan dit moeilijk uit elkaar houden. Dat duurt nog eventjes. Ze onthoudt wel dat bruin gezichtje, die mooie ogen, die lange blonde

Nadere informatie

Bouw zelf een windmolen

Bouw zelf een windmolen Bouw zelf een windmolen Met dit bouwplan is een windmolen maken niet moeilijk! Bouw thuis of op school een echte windmolen die een klein lampje (LED) laat branden. Aan het einde van de beschrijving vind

Nadere informatie

Werk en veiligheidsfiches

Werk en veiligheidsfiches Werk en veiligheidsfiches Naam: Klas: 1A_ Nr: 2 Techniek 1: Aftekenen van loodrechte lijnen Benodigdheden Het werkstuk Een winkelhaak Een scherp potlood Werkwijze Duid de plaats aan waar je een loodrechte

Nadere informatie

Gereedschappen. Technieklokaal.nl. Auteur: Jan Valk Datum:

Gereedschappen. Technieklokaal.nl. Auteur: Jan Valk Datum: Gereedschappen Naam Type Beschrijving Dit gereedschap is handig voor de meest uiteenlopende werkzaamheden. Hij kan gebruikt worden voor het knippen van touw, dunne houtjes, papier, karton enz. Bahco (Engelse

Nadere informatie

Thema 0 Bouwstenen Naam Klas. Startdatum / lesnr. cijfer

Thema 0 Bouwstenen Naam Klas. Startdatum / lesnr. cijfer Thema 0 Bouwstenen Naam Klas Startdatum / lesnr cijfer BOUWSTENEN NATUURKUNDE INSTRUCTIE GEREEDSCHAP Blokhaak gebruiken... 18 Figuurzagen... 19 Rillen en ritsen... 18 Stik-, Rijg en Festonsteek... 20 Solderen...

Nadere informatie

1. Boren. Omdat er veel soorten materialen bestaan die bijvoorbeeld hard, zacht of taai zijn, bestaan er ook veel soorten boren.

1. Boren. Omdat er veel soorten materialen bestaan die bijvoorbeeld hard, zacht of taai zijn, bestaan er ook veel soorten boren. 1. Boren Boren is het maken van ronde gaten in een materiaal met behulp van een boor. De boor wordt al draaiend in het materiaal geduwd. De twee snijkanten van de boor snijden stukjes van het materiaal

Nadere informatie

WERKSTUK. Houten letter

WERKSTUK. Houten letter Houten letter Triplex 50 x 80 x 3 mm Figuurzaag + plankje Schuurpapier Zoek in T0 Bouwstenen op hoe je een figuurzaag moet gebruiken. Als je nog nooit met een figuurzaag gewerkt hebt, vraag dan je docent

Nadere informatie

26.08.2004 14:26:06 Uhr. De TWIK. N.B. De Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N101773#1

26.08.2004 14:26:06 Uhr. De TWIK. N.B. De Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N101773#1 .0.00 1::0 Uhr 1 0 1. 3 De TWIK N.B. De Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 .0.00 1::0 Uhr 1. Technische informatie: Artikel: Te gebruiken voor: Bouwpakket model van hout (karretje) Techniek

Nadere informatie

Vilvoorde Agenda deel 3

Vilvoorde Agenda deel 3 Agenda deel 3 Verstekzaag afkortzaag Bandzaag of Lintzaag Decoupeerzaag Trackzaag en invalzaag : Nagelen, schroeven, lijmen Deuvels, lamellen Tand en groef, stoot voeg Groefverbinding Liplassen Pen en

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK Montage-instructies voor cassetteschermen ALVORENS U VAN UW ROLLUIK KUNT GAAN GENIETEN DIENT U EERST HET ROLLUIK TE MONTEREN INHOUD VERPAKKING VERPAKKING 1 1. PANTSER IN KAST

Nadere informatie

Metaal: FOTOBOS. fotokader. digitale sleutelhanger. fotokader. fotobos. digitaal. fotokader. Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:...

Metaal: FOTOBOS. fotokader. digitale sleutelhanger. fotokader. fotobos. digitaal. fotokader. Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... Metaal: FOTOBOS fotoalbum fotokader fotokader digitale sleutelhanger fotokader fotobos digitaal fotokader Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... 1 1. Wat is het probleem? Ik heb enkele mooie foto s van

Nadere informatie

M4131 Antwoorden 1 Borenstandaard. Aluminium

M4131 Antwoorden 1 Borenstandaard. Aluminium 1 M4131 1 Hoeveel onderdelen heb je nodig om de borenstandaard te maken? 6 2 Van welk materiaal moet je de grondplaat maken? Aluminium 3 Streep het foute antwoord door. a. De dopmoer is gemaakt van staal

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Montage-instructie Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlager voorzien van neopreen (of ritslager) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

Spijkers & Schroeven. Nummer 30

Spijkers & Schroeven. Nummer 30 Nummer 30 Art.nr. 912751 Er steekt meer achter een simpele spijker of schroef dan u denkt. In deze KlusZo folder leest u niet alleen hoe u beter en makkelijker met spijkers en schroeven werkt, maar vooral

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41 Montage-instructie Rolluik RV40 - RV41 Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. handbediening: koord- of bandopwinder b. elektrisch: schakelaar + stekker c. afstandbediend: afstandbediening

Nadere informatie

Appelhuis. materiaal. gereedschap

Appelhuis. materiaal. gereedschap Appelhuis Prik een appel aan de pin en hang het Appelhuis buiten in een boom, zodat de vogels lekker kunnen smullen. Voor dit werkstuk heb je een zetbank, een puntlasmachine en een hefboomschaar nodig.

Nadere informatie

Geluksbrenger. Sleutelhouder N 200.502

Geluksbrenger. Sleutelhouder N 200.502 Sleutelhouder Geluksbrenger Hier willen we het een keer niet over jou of het werkstuk hebben. Ja, je hebt gelijk, dat is ook heel belangrijk. Ook willen we niet praten over het opruimen of laten rondslingeren

Nadere informatie

Sleutelkastje Nietverliezen & Altijdvinden

Sleutelkastje Nietverliezen & Altijdvinden Sleutelkastje Nietverliezen & Altijdvinden 1 2 Één bouwpakket met 2 uitvoeringen. Naam: Groep/ klas: Inhoud: Gereedschap: 1 Witblik 200 / 200 / 0,6 mm Potlood, liniaal, passer 1 Koperblik 165 / 50 / 0,6

Nadere informatie

Gereedschapsplakboek GEREEDSCHAPSPLAKBOEK 1

Gereedschapsplakboek GEREEDSCHAPSPLAKBOEK 1 Gereedschapsplakboek GEREEDSCHAPSPLAKBOEK 1 2 GEREEDSCHAPSPLAKBOEK Gereedschapsplakboek eerste druk, 2005 GEREEDSCHAPSPLAKBOEK 3 Artikelcode: 21098 2005 Ontwikkelcentrum, Ede, Nederland Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Quad met elektro aandrijfmotor

Quad met elektro aandrijfmotor is uniek 114.044 Quad met elektro aandrijfmotor Benodigd gereedschap: Potlood en liniaal Figuurzaag of decoupeerzaag Werkplaatsvijl en schuurpapier Boortjes ø 1, of ø2, ø 3, ø 6mm Blikschaar, striptang

Nadere informatie

Even voorstellen. Verkenningsgebieden: Hout Informatie en communicatie

Even voorstellen. Verkenningsgebieden: Hout Informatie en communicatie Even voorstellen Verkenningsgebieden: Hout Informatie en communicatie Een nieuwe school, een nieuwe klas heel wat nieuwe gezichten! En al die namen moeilijk uit elkaar te houden. Dat duurt nog eventjes.

Nadere informatie

7A MATERIAALKENNIS EN NESTKASTJE MAKEN

7A MATERIAALKENNIS EN NESTKASTJE MAKEN Naam Klas Datum Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 7A MATERIAALKENNIS EN NESTKASTJE MAKEN WETEN Aan het einde van deze les ben je in staat om de gereedschap te herkennen en te benoemen die we gebruiken

Nadere informatie

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school.

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Daar ga ik jou bij helpen. Als je klaar bent kun je hierdoor in het

Nadere informatie

Voor grotere werkstukken, die niet gemakkelijk te hanteren zijn, gebruik je een haakse slijpmachine.

Voor grotere werkstukken, die niet gemakkelijk te hanteren zijn, gebruik je een haakse slijpmachine. 4 Slijpen Inhoud Wat is het?... 1 Waarmee doe je het?... 1 Hoe werk je met een (haakse) slijpmachine?... 4 Hoe werk je met een messenslijpmachine?... 4 Hoe onderhoud je een slijpmachine?... 5 Wat is het?

Nadere informatie

Het Maken Van Een Kristalontvanger (Radio)

Het Maken Van Een Kristalontvanger (Radio) Het Maken Van Een Kristalontvanger (Radio) Dit boekje is van... Klas... Dit werkstuk moet af:... H. Oostendorp,. TechnaLab, maart 2003 Practicum 1: De kern voor de spoel Wat heb je nodig? een stukje installatiebuis

Nadere informatie

LUCHTKASTEEL. moeilijkheidsgraad. Klustijd:6 uur

LUCHTKASTEEL. moeilijkheidsgraad. Klustijd:6 uur LUCHTKSTEEL moeilijkheidsgraad Klustijd:6 uur MTERILEN Materiaalkosten ca. 15,- antal Materiaal Dikte Breedte Lengte CM Plank 1 Plank 2 1 Geïmpregneerde tuinplank 1,6 13,5 180 1 Geïmpregneerde tuinplank

Nadere informatie

1 Handgereedschappen 10 HANDGEREEDSCHAPPEN

1 Handgereedschappen 10 HANDGEREEDSCHAPPEN 1 Handgereedschappen 10 HANDGEREEDSCHAPPEN Mike Vermeer loopt stage bij het akkerbouwbedrijf van John Hansen. Vandaag is zijn eerste dag. De werkplaats staat vol met machines en onderdelen. In de gereedschappenkast

Nadere informatie

Plexiglas - Chronograaf

Plexiglas - Chronograaf Ontwikkelt voor het heden, gebouwd voor de eeuwigheid! Plexiglas - hronograaf De tijd is noch grijpbaar noch conserveerbaar. Dat weet elk kind. Met de hronograaf kun je de tijd zichtbaar maken. Een modern

Nadere informatie

Nooit dorst. Zuigers met aandrijfmotor N Groep / klas:

Nooit dorst. Zuigers met aandrijfmotor N Groep / klas: Zuigers met aandrijfmotor Nooit dorst Werkblad Bijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl Naam: Groep / klas: Inhoud: Delen: Gereedschap: 1 Triplex 255 / 110 / 10 mm C, D Potlood, liniaal,

Nadere informatie

Metal-Box. materialen

Metal-Box. materialen Metal-Box Deze Metal-Box is gemaakt van 1 mm dik plaatmateriaal. Je kunt aluminium gebruiken, maar plaatstaal of zink kan ook. Wil je dat deze box mooi wordt en goed sluit, dan moet je wel heel nauwkeurig

Nadere informatie

WerkPortfolio. Handleiding. Werken met Pro-Tech 1 en Home-Tech 1. Over de opdrachten/vaardigheden-matrix en de benodigde materialen en gereedschappen

WerkPortfolio. Handleiding. Werken met Pro-Tech 1 en Home-Tech 1. Over de opdrachten/vaardigheden-matrix en de benodigde materialen en gereedschappen WerkPortfolio Handleiding Werken met Pro-Tech 1 en Home-Tech 1 Over de opdrachten/vaardigheden-matrix en de benodigde materialen en gereedschappen 1 Inhoud Werken met Pro-Tech 1 en Home-Tech 1!... 2 Matrix!

Nadere informatie

Antwoorden B6 deel 3 Hoofdstuk 2: Ronde tafel

Antwoorden B6 deel 3 Hoofdstuk 2: Ronde tafel 1 Antwoorden 226055-B6 deel 3 Hoofdstuk 2: Ronde tafel 1 Op voorgaand figuur zie je een klauwhamer. Schrijf de namen van de drie delen op. a. Steel b. Klauw c. Kop 2 Een timmerkracht trekt met een klauwhamer

Nadere informatie

WORKSHOP 1. Dit is de werkbundel van:... Workshop 1 1

WORKSHOP 1. Dit is de werkbundel van:... Workshop 1 1 WORKSHOP 1 Dit is de werkbundel van:.... Workshop 1 1 Workshop 1 2 EXPERIMENT 1: ZAGEN Zagen is een verspanende bewerking die met de hand of met een machine kan worden uitgevoerd. Bij een verspanende bewerking

Nadere informatie

Heftruck N 200.131. Inhoud

Heftruck N 200.131. Inhoud Heftruck Werkblad Naam: Inhoud Groep: Inhoud: Onderdelen: enodigd gereedschap: 1 Triplex 235 / 110 / 6 mm A Potlood, liniaal, fijnschrijver 1 Triplex 210 / 110 / 6 mm P chuurpapier, schaar 1 Triplex 90

Nadere informatie

Stappenplannen Gereedschapswand maken en overzicht handgereedschappen

Stappenplannen Gereedschapswand maken en overzicht handgereedschappen Stappenplannen Gereedschapswand maken en overzicht handgereedschappen Een gereedschapswand Gereedschap moet je snel kunnen pakken wanneer je het nodig hebt. Als je het gereedschap aan de muur hangt is

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599R Ritz V599 Ritz XL Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL V540 Ritz Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlage voorzien van neopreen (ofwel ritsgeleider) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

Plexiglas - GSM station

Plexiglas - GSM station Plexiglas - GSM station Werkblad ijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl Naam: Groep / klas: Inhoud: Delen: enodigd gereedschap: 1 Polystyrol glashelder 250 / 125 / 2,0 mm Potlood,

Nadere informatie

1 Puntenslijper. Punteloos N Het karakter van een mens

1 Puntenslijper. Punteloos N Het karakter van een mens Puntenslijper Punteloos envoudig te openen andige handslinger et karakter van een mens herkent men aan zijn schoenen, zegt men in een spreekwoord, en die van een leraar aan zijn potlood. chter, als je

Nadere informatie

Benodigd gereedschap: Stuklijst:

Benodigd gereedschap: Stuklijst: is uniek 1 0. 3 1 5 M e t a l e n s t o o m w a l s Stuklijst: 1 x aluminium (1) 1,5 x 5 x 120 mm 1 x aluminium pijp (2) ø 1 x 30 mm 1 x aluminium pijp (3) ø X 35 mm 2 aluminium pijp () ø 35 x 12 mm 1

Nadere informatie

Solar voertuig met aandrijfmotor

Solar voertuig met aandrijfmotor is uniek 109.793 Solar voertuig met aandrijfmotor Let op!. Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar leermiddelen als ondersteuning in het pedagogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinderen

Nadere informatie

1 Taken van de machinist

1 Taken van de machinist 1 Taken van de machinist 1.1 Zorgen voor een veilige werkomgeving Een van de belangrijkste taken van de machinist is de werkomgeving schoon en opgeruimd te houden. Je zorgt ervoor dat jij zelf, maar ook

Nadere informatie

Het maken van een kleine messing hamer

Het maken van een kleine messing hamer WWW.HOBBYHOUTBEWERKING.NL Het maken van een kleine messing hamer Een kleine hamer in de werkplaats is niet onmisbaar, maar wel bijzonder handig voor de kleinere klusjes waarvoor de grotere familieleden

Nadere informatie

Olie en azijn. de twee kanten van het leven in drie varianten

Olie en azijn. de twee kanten van het leven in drie varianten N 200.460 Olie en azijn de twee kanten van het leven in drie varianten 1 3 Één bouwpakket met 3 uitvoeringen. Werkblad ijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.com Naam: Groep/ klas: inhoud:

Nadere informatie

Montage-instructie. Ritzscreen V540 V599 V599R V599 L V599 XL

Montage-instructie. Ritzscreen V540 V599 V599R V599 L V599 XL Montage-instructie Ritzscreen V540 V599 V599R V599 L V599 XL Montage-instructie Ritzscreen V540 - V599 - V599R - V599 L - V599 XL Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel

Nadere informatie

BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP

BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP 1 BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP Ten behoeve van demonstratiedoeleinden De knikkerpomp is een type waterpomp dat van PVCbuis en twee knikkers gemaakt wordt. Door zijn eenvoud en omdat PVC goed verkrijgbaar

Nadere informatie

PICK-UP OLDTIMER

PICK-UP OLDTIMER 108.97 PICK-UP OLDTIMER N.B.: Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Benodigd gereedschap: Schaar Stalen liniaal + potlood Figuurzaag met toebehoren + metaalzaagblad of Decoupeerzaag Fijne

Nadere informatie

Montage-instructie. Ritzscreen V599R V599 XL

Montage-instructie. Ritzscreen V599R V599 XL Ritzscreen V599 V599R V599 XL V540 Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlage voorzien van neopreen (ofwel ritsgeleider) c. voorprofiel 3. montageset 4. bediening

Nadere informatie

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N MONTAGE-INSTRUCTIES DEUREN Inhoudsopgave Inleiding. Inleiding. Voorbereiding voor montage. Waterpas zetten. Vlakke deuren en paneeldeuren Deuren monteren Deuren stellen Paneeldeurrand verstellen Paneeldeuren

Nadere informatie

105.180. Reedcontact-motor. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N105180#1

105.180. Reedcontact-motor. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N105180#1 105.180 Reedcontact-motor N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 1. Technische informatie: Artikel: Bestemd voor: Werkend bouwpakketmodel Technieklessen 2. Materiaalinformatie:

Nadere informatie

Technologische opvoeding

Technologische opvoeding fotoalbum fotokader fotokader digitale sleutelhanger digitaal fotokader fotobos Naam: Technologische opvoeding 1 Werkvolgorde Start Uitleg 1. We hebben een probleem! Ik heb enkele mooie foto s van de vakantie

Nadere informatie

Industriele keukenrek maken (ontwerp door Daan Kayser)

Industriele keukenrek maken (ontwerp door Daan Kayser) Industriele keukenrek maken (ontwerp door Daan Kayser) Industriele keukenrek maken (ontwerp door Daan Kayser) Materialen Gereedschap Roodkoperen buis 12mm 3m Schaaflat hardhout 9x117mm 210cm Sencys roodkoperen

Nadere informatie

Aftekenen van zink BEWERKEN ZINK

Aftekenen van zink BEWERKEN ZINK Aftekenen van zink Voordat je een werkstuk uit zinken plaat kunt maken moet je het eerst op het materiaal aftekenen. Voor dit aftekenen gebruik je een kraspen met een geharde punt. Deze harde punt voorkomt

Nadere informatie

Scheidingswanden. Nummer 21

Scheidingswanden. Nummer 21 Nummer 21 Art.nr. 910260 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u allemaal rekening mee moet houden als scheidingswanden gaat plaatsen. We geven eerst een beschrijving van scheidingswanden. Daarna

Nadere informatie

Montagehandleiding: Rolluiken

Montagehandleiding: Rolluiken Montagehandleiding: Rolluiken Montage-instructie Rolluik Inhoud Verpakking 1 1 1. Pantser in de kast 2. Bediening a. Handbediening: Koord- of bandopwinder b. Elektrisch: Schakelaar + stekker c. Afstandbediend:

Nadere informatie

vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken

vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken Voordat je zelf gaat ontwerpen, leer je eerst hoe je van een tekening een werkstuk maakt. In het werkboek leer je wat een stroomkring

Nadere informatie

Crokinole N Groep / klas: Naam: Bijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden

Crokinole N Groep / klas: Naam: Bijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden Crokinole Werkblad ijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.com Naam: Groep / klas: Inhoud: Onderdelen: Gereedschap: 1 stuk triplex 520 x 520 x 6 mm, F, G liniaal, passer, potlood, schaar

Nadere informatie

Door slecht onderhoud en verkeerd gebruik van handgereedschap gebeuren er nog vaak ongelukken op de werkplek.

Door slecht onderhoud en verkeerd gebruik van handgereedschap gebeuren er nog vaak ongelukken op de werkplek. Gereedschappen Tijdens je werk zul je vaak gebruik maken van gereedschappen. In de Arbowet wordt onderscheidt gemaakt in vier soorten gereedschap; - eenvoudig handgereedschap - aangedreven handgereedschap

Nadere informatie

Tafelgrill. Stuklijst 0,5 x 200 x 400 mm

Tafelgrill. Stuklijst 0,5 x 200 x 400 mm is uniek 112.198 Tafelgrill Stuklijst 2x zwart 0,5 x 300 x 400 mm 2x zwart 0,5 x 0 x 400 mm 2x rondhout ø x 100 mm 1x spaanderplaatschroef 3 x 16 mm 4x bolkopschroef 3 x 16 mm 22x bout, cilinderkop 4 x

Nadere informatie

Docentenblad 4 Monteren 1

Docentenblad 4 Monteren 1 Docentenblad 4 In monteren 1 krijgt de leerling een overzicht van handboormachines, boorsoorten, boordiameters en plugdiameters. Vervolgens moet hij of zij gaten boren in een gipsmuur met massieve stenen.

Nadere informatie

Handleiding. Metal stud wand. montage

Handleiding. Metal stud wand. montage Handleiding Metal stud wand montage Metal stud wand handleiding Hoe plaatst u een metal stud wand en waar moet u aan denken? Welke gereedschappen en materialen heeft u nodig? Wij leggen u in 7 stappen

Nadere informatie

De MP3-speler kan met een elastiekje direct op de koptelefoon. bevestigd.

De MP3-speler kan met een elastiekje direct op de koptelefoon. bevestigd. Niemand storen koptelefoon e MP3-speler kan met een elastiekje direct op de koptelefoon worden bevestigd. Werkblad ijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl ls men kijkt naar de designontwikkeling,

Nadere informatie

Weegschaal N.B.: Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Stuklijst. Aantal Afm. (mm) Omschr. Nr.

Weegschaal N.B.: Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Stuklijst. Aantal Afm. (mm) Omschr. Nr. 108.959 Weegschaal Benodigd gereedschap: Figuurzaag + figuurzaagplankje Vijl + schuurpapier Heteluchtblazer Boormachine Schroevendraaier Zijsnijtang Lijmklemmen of wasknijpers N.B.: Opitec bouwpakketten

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolpoort RV55 - RV77

Montage-instructie. Rolpoort RV55 - RV77 Montage-instructie Rolpoort RV55 - RV77 Montage-instructie Rolpoort Inhoud verpakking 1 1. pantser 2. kap met as 3. geleiders 4. ophangveren 5. afdekdopjes 6. bediening a. elektrisch: schakelaar + stekker

Nadere informatie

Montage-instructie Screen

Montage-instructie Screen Inhoudsopgave pagina Inhoud verpakking Benodigd gereedschap 3 3 1. Montage (L)HTF geleider 4 1.1 4 1. Boren montage-gaten in geleiders 5 1.3 Monteren geleiders 6. Gat bediening 7 3. Plaatsen screenkast

Nadere informatie

Plakband rolhouder. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N112134#1

Plakband rolhouder. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N112134#1 2. 4 Plakband rolhouder N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. . Technische informatie: Artikel: Bestemd voor: Metalen gebruiksvoorwerp Technieklessen 2. Materiaalinformatie: 2..

Nadere informatie

Stuklijst: Benodigd gereedschap:

Stuklijst: Benodigd gereedschap: is uniek 1 0 6. 6 6 9 R o m e i n s e k a t a p u l t Stuklijst: 4x grenenhout (1) 15 x 15 x 250 mm grenenhout (2) 10 x 15 x 300 mm grenenhout (3) 10 x 30 x 300 mm 1x grenenhout (4) 5 x 15 x 125 mm 1x

Nadere informatie

Savonius windvoertuig

Savonius windvoertuig is uniek 110.660 Savonius windvoertuig Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo- ed, maar leermiddelen als ondersteuning in het ped- agogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinde- ren

Nadere informatie

Het maken van traditionele pijlen - Hans V. http://home.planet.nl/~nieuwefletcher

Het maken van traditionele pijlen - Hans V. http://home.planet.nl/~nieuwefletcher Het maken van traditionele pijlen - Hans V. Het maken van traditionele pijlen - Hans V. Het maken van traditionele pijlen begint met de aanschaf van de benodigde materialen. Natuurlijk zijn er ook wat

Nadere informatie

Badeend/draak N 200.699. Groep / klas:

Badeend/draak N 200.699. Groep / klas: Badeend/draak Werkblad nu afspelen: Video s en werkbladen kunnen gratis op het internet worden gedownload www.aduis.com Komt het je bekend voor, je wilt in de badkamer, slechts heel even. e deur is van

Nadere informatie

Spaarpot Uil. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N108362#1

Spaarpot Uil. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N108362#1 1 0 8. 3 6 2 Spaarpot Uil N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 1. Technische informatie: Artikel: Bestemd voor: Gebruiksvoorwerp/bouwpakketmodel Technieklessen 2. Materiaalinformatie:

Nadere informatie

Inhoud: Delen: Gereedschap:

Inhoud: Delen: Gereedschap: ey, niet zo snel, neem ten minste de tijd om dit verhaal te lezen, want: Wijsheid is nooit haastig en haast is zelden wijs. Nou ben ik met mijn Japanse wijsheid aan het eind, maar een ding moet je me beloven:

Nadere informatie

MP3-speler stereo luidspreker

MP3-speler stereo luidspreker 109.999/110.349/ 110.350/ 110.361 MP3-speler stereo luidspreker Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo- ed, maar leermiddelen als ondersteuning in het ped- agogisch vakgebied.dit bouwpakket

Nadere informatie

113.185 B l i k s e m b o l Let op!. Benodigd gereedschap: Stuklijst Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr.

113.185 B l i k s e m b o l Let op!. Benodigd gereedschap: Stuklijst Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr. is uniek 113.185 Bliksembol Let op!. Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar leermiddelen als ondersteuning in het pedagogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinderen en jongeren alleen

Nadere informatie

BUITENDOUCHE. moeilijkheidsgraad. Klustijd:8 uur

BUITENDOUCHE. moeilijkheidsgraad. Klustijd:8 uur BUITENDOUHE moeilijkheidsgraad Klustijd:8 uur MATERIALEN Materiaalkosten ca. 160,- Aantal Materiaal Dikte Breedte Lengte M Plank 1 Plank 2 3 Steigerplank* 3 250 3 Steigerplank* 3 6 250 1 10 1 2 1 60 10

Nadere informatie

Regenboog U-lamp. Stuklijst: by Horst Wagner. Benodigd gereedschap en hulpmiddelen: Veiligheidstip

Regenboog U-lamp. Stuklijst: by Horst Wagner. Benodigd gereedschap en hulpmiddelen: Veiligheidstip is uniek 105.641 Regenboog U-lamp Stuklijst: 2x regenboog-led 5 mm 1x acrylglas 3 x 30 x 110 mm 1x kunststof stick ø11 x 200 mm 1x schakeldraad, rood 500 mm 1x schakeldraad, zwart 500 mm 2x platte stekkerhuls

Nadere informatie

Opdracht 1. deel 8 De gereedschapskist van de elektricien. bektang. draadstriptang. krimptang. waterpomptang. combinatietang

Opdracht 1. deel 8 De gereedschapskist van de elektricien. bektang. draadstriptang. krimptang. waterpomptang. combinatietang deel 8 gereedschapskisk vkn de Opdracht 1 1. Bekijk de 5 foto s gereedschappen. Ontdek jij de verschillen? Schrijf bij de beschrijving op volgende pagina de naam tang op de foto. Tip: de naam tang kan

Nadere informatie

Windbloem N Groep / klas:

Windbloem N Groep / klas: N 200.270 Windbloem Nieuwe kweek uit de kassen van Aduis!!! Werkblad Bijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl Naam: Groep / klas: Inhoud: Delen: Gereedschap: 1 Latje 350 / 20 / 10 mm

Nadere informatie

Thermo-wip. Houdt i.v.m. mogelijk brandgevaar de kaarsen in het oog.

Thermo-wip. Houdt i.v.m. mogelijk brandgevaar de kaarsen in het oog. is uniek 0.689 Thermo-wip LET OP! Dit produkt bevat kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Kans op verstikkingsgevaar! Houdt i.v.m. mogelijk brandgevaar de kaarsen in het oog. Let op! Opitec bouwpakketten

Nadere informatie

Multimedia station. voor mobiele telefoon, MP3 speler, USB stick en oplaadapparaat.

Multimedia station. voor mobiele telefoon, MP3 speler, USB stick en oplaadapparaat. Multimedia station Up to date 1 2 Één bouwpakket met 2 uitvoeringen. variant Werkblad ijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.com variant voor mobiele telefoon, MP3 speler, US stick en

Nadere informatie

Montage-instructie Rolluik

Montage-instructie Rolluik Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. elektrisch: schakelaar + stekker b. afstandbediend: afstandbediening + stekker 1 3 verpakking 2 3. 2 geleiders 4. afdekdopjes 5. afsluitdoppen (alleen

Nadere informatie

Regenboog U-lamp. Stuklijst: by Horst Wagner. Benodigd gereedschap en hulpmiddelen: Veiligheidstip

Regenboog U-lamp. Stuklijst: by Horst Wagner. Benodigd gereedschap en hulpmiddelen: Veiligheidstip 105.641 Regenboog U-lamp Stuklijst: 2x regenboog-led 5 mm 1x acrylglas 3 x 30 x 110 mm 1x kunststof stick ø11 x 200 mm 1x schakeldraad, rood 500 mm 1x schakeldraad, zwart 500 mm 2x platte stekkerhuls 6,3mm

Nadere informatie

Appelhuisje. N.B. De Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N100847#1

Appelhuisje. N.B. De Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N100847#1 0 0. 8 7 Appelhuisje N.B. De Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. . Technische informatie: Artikel: Bestemd voor: Gebruiksvoorwerp, houten bouwpakket Technieklessen 2. Materiaalinformatie:

Nadere informatie

Metalen zonnewijzer

Metalen zonnewijzer is uniek 112.927 Metalen zonnewijzer Let op!. Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar leermiddelen als ondersteuning in het pedagogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinderen en jongeren

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens V585 V595

Montage-instructie. Screens V585 V595 Montage-instructie Screens V585 V595 Montage-instructie Screen V585 - Screen V595 Inhoudsopgave pagina Inhoud verpakking 2 Benodigd gereedschap 2 Specificaties screens 3 Specificaties geleiders 4 1. Montage

Nadere informatie

Tablethouder Praktijkopdracht

Tablethouder Praktijkopdracht Tablethouder c n o C t p e In deze praktijkopdracht ga je een houder maken voor een tablet of ipad. Misschien voor je eigen tablet, of voor iemand die je kent. De houder maak je van hardhout. In overleg

Nadere informatie

Zweefvleigtuig Marathon

Zweefvleigtuig Marathon N 200.674 Zweefvleigtuig Marathon K F E L D H J C A B M Naam: Groep/ klas: Inhoud: Delen: Gereedschap: 2 Latjes 490 / 10 / 3 mm C, D Potlood, liniaal, knutselondergrond 2 Latjes 125 / 10 / 3 mm B Boormachine,

Nadere informatie

Instellen en gebruiken van een lintzaagmachine

Instellen en gebruiken van een lintzaagmachine 1 Instellen en gebruiken van een lintzaagmachine Een lintzaagmachine is een bijzonder nuttig apparaat voor zowel het zagen van ronde als rechte vormen. Het zaaglint van een lintzaagmachine loopt in een

Nadere informatie

Robot-bij LET OP! Dit produkt bevat kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Kans op verstikkingsgevaar! Stuklijst

Robot-bij LET OP! Dit produkt bevat kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Kans op verstikkingsgevaar! Stuklijst is uniek 108.948 Robot-bij Benodigd gereedschap Schaar Plakband, alleslijm Zijsnijtang Combinatietang, ronde tang Figuurzaag met toebehoren Boor ø 3mm Priem Schroevendraaier, steeksleutel 5,5 Kruiskopschroevendraaier

Nadere informatie

Kogelrallye. LET OP! Dit produkt bevat kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Kans op verstikkingsgevaar!

Kogelrallye. LET OP! Dit produkt bevat kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Kans op verstikkingsgevaar! 104.162 Kogelrallye N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. LET OP! Dit produkt bevat kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Kans op verstikkingsgevaar! 1 1. Produktinformatie:

Nadere informatie

ZAGEN. 1 indeling zagen

ZAGEN. 1 indeling zagen Hoofdstuk 6 Zagen 1 ZAGEN 1. Indeling zagen 2. Hoe komen de zagen binnen 3. Het scherpen of vijlen van een afkortzaag 4. Wat als handvat los is/ handvat vervangen 5. Zagen die niet recht zijn 6. Vlakken

Nadere informatie

Ze doet het zelf workshop: ZELF LAMBRISERING MAKEN VAN STEIGERHOUT. Door Frederike Dollekamp van Bouwadvieshb27

Ze doet het zelf workshop: ZELF LAMBRISERING MAKEN VAN STEIGERHOUT. Door Frederike Dollekamp van Bouwadvieshb27 Ze doet het zelf workshop: ZELF LAMBRISERING MAKEN VAN STEIGERHOUT Door Frederike Dollekamp van Bouwadvieshb27 Lambrisering Lambrisering is de wandbetimmering, meestal bestaande uit houten paneelwerk,

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolpoort. RV55 - RV77 - Vision Door

Montage-instructie. Rolpoort. RV55 - RV77 - Vision Door Montage-instructie Rolpoort RV55 - RV77 - Vision Door Inhoud verpakking 1 1. pantser 2. kap met as 3. geleiders 4. ophangveren 5. afdekdopjes 6. bediening a. elektrisch: schakelaar + stekker b. afstandbediend:

Nadere informatie

Zelf doen! BUREAU BOUWEN HANDLEIDING VOOR EEN BUREAU. Wij laten u zien hoe u een uniek bureau bouwt en dit goed lakt.

Zelf doen! BUREAU BOUWEN HANDLEIDING VOOR EEN BUREAU. Wij laten u zien hoe u een uniek bureau bouwt en dit goed lakt. HANDLEIDING VOOR EEN Wij laten u zien hoe u een uniek bureau bouwt en dit goed lakt. 1 ONDERDELEN MARKEREN In de bijlage staan alle vereiste materialen vermeld. Gebruik als sjabloon de rastertekening (bijlage).

Nadere informatie

Riksja met GSM-houder

Riksja met GSM-houder 1 0 6. 2 3 4 Riksja met GSM-houder N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 1. Produktinformatie: Soort: voertuig als bouwpakket Toepassing: handenarbeid vanaf groep 7/8 2. Materiaalinformatie:

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. :metselwerk of beton

MONTAGEHANDLEIDING. :metselwerk of beton MONTAGEHANDLEIDING model type :ZEELAND :metselwerk of beton => Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. = => Volg gedurende de montage de 6 stappen in

Nadere informatie

6-1. Opdracht. Wastafel 1: monteren kraan

6-1. Opdracht. Wastafel 1: monteren kraan Opdracht Wastafel 1: monteren kraan Je hebt voor deze opdracht een hangende wastafel met afvoer maar zonder kraan nodig. Je moet weten hoe je moet solderen en hoe je een knelkoppeling aanbrengt. Dit staat

Nadere informatie

Magische lamp. Semestertaak Techniek. Kennismaking met houtbewerking solderen electronica. 3 Balso - Techniek 5 Thomas More Hogeschool

Magische lamp. Semestertaak Techniek. Kennismaking met houtbewerking solderen electronica. 3 Balso - Techniek 5 Thomas More Hogeschool Kennismaking met houtbewerking solderen electronica Magische lamp 3 Balso - Techniek 5 Thomas More Hogeschool Semestertaak Techniek Praktisch werkstuk Matthias Spitael 23BALSO Biologie - Techniek Inhoudstafel

Nadere informatie