Nieuwsbrief. steun en daarvoor zijn we u bijzonder dankbaar. U geeft de dieren in Suriname weer een toekomst!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief. steun en daarvoor zijn we u bijzonder dankbaar. U geeft de dieren in Suriname weer een toekomst!"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname juni 2009 Van het bestuur Deze nieuwsbrief is gewijd aan twee mijlpalen waar wij bijzonder trots op zijn: de officiële opening van het eerste dierenasiel in Suriname en de uitvoering van het eerste grootschalige sterilisatieproject in Paramaribo. Beide hadden we niet kunnen realiseren zonder uw steun en daarvoor zijn we u bijzonder dankbaar. U geeft de dieren in Suriname weer een toekomst! First lady Liesbeth Venetiaan opent asiel Op 14 februari 2009 heeft de echtgenote van de president van Suriname, Liesbeth Venetiaan, het dierenasiel officieel geopend. Zij onthulde een kleurig beeld van de bekende Surinaamse kunstenaar Rinaldo Klas. Het kunstwerk, getiteld Lucca en de kleine Kwakoe (een hond en een kat) is speciaal voor het asiel ontworpen. De oplevering van het kattenverblijf vormde het sluitstuk van de bouw. Het dierenasiel, aan de Kanangalaan 32 tegenover de Paramaribo Zoo, biedt nu plaats aan 60 honden en 20 katten. Halverwege 2007 was het hondenverblijf al opgeleverd en in gebruik genomen. In 2008 is het asiel uitgebreid met een service-unit (ontvangst, intake, administratie) en een polikliniek. Liesbeth Venetiaan Rinaldo Klas Lucca en de kleine Kwakoe Vo o r m e e r i n f o r m a t i e : k i j k o p w w w. d i e r e n b e s c h e r m i n g s u r i n a m e. n l

2 Totstandkoming asiel In 2005 stelde de Surinaamse overheid 0,8 hectare grond ter beschikking. De stichting Dierenbescherming Suriname en de Nederlandse Vriendenstichting sloegen de handen ineen om geld in te zamelen voor de bouw van het asiel. In Suriname werd geld ingezameld via boekenbeurzen, taartverkopen en loterijen. Ook het Surinaamse bedrijfsleven steunde financieel of in natura. In Nederland waren het sponsors en donateurs die samen veel geld bijeenbrachten. Architect Pim van der Lek heeft belangeloos alle tekeningen gemaakt. Kattenverblijf in gebruik Direct na de officiële opening is het kattenverblijf opengesteld en het duurde niet lang voordat de maximum capaciteit (20 katten) was bereikt. Ook hier gaat het veelal om jonge gedumpte dieren. Katten zijn in Suriname minder populair dan honden, maar ook voor hen probeert de dierenbescherming nieuwe eigenaren te vinden. Dit gebeurt via advertenties in kranten en oproepen in radio- en televisieprogramma s, een aanpak die voor het onderbrengen van honden heel succesvol is gebleken. Hond of kat adopteren Voor 100 euro per jaar adopteert u een hond op afstand (of eigenlijk meerdere honden). En voor 75 euro een kat (of eigenlijk meerdere katten). Het zit zo: in feite bekostigt u gedurende één jaar een plek in het asiel. Voor dit bedrag helpt u dus niet één, maar meerdere dieren, want een dier verblijft maar een beperkte tijd in het asiel (totdat zich een nieuwe eigenaar aandient). Helpt u de Surinaamse zwerfdieren aan een plek in het asiel?

3 Eerste sterilisatieactie van start Belangrijker dan de opvang van zwerfhonden is het voorkómen van zwerfhonden. Immers, hun populatie neemt alsmaar toe en zij vormen een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid en voor een veilige verkeerssituatie. Met behulp van een jaarlijks terugkerend sterilisatieproject proberen we het zwerfhondenprobleem structureel op te lossen. De officiële opening van het asiel was tevens het startschot voor de eerste grootschalige actie. Jepi joe dagoe, jepi ala dagoe! Ofwel: Help uw hond, help alle honden! Dit is de slogan van het eerste sterilisatieproject (pilotproject) dat onze stichting samen met de Dierenbescherming in Suriname heeft uitgevoerd. Het project liep van 16 tot 28 februari Er zijn in totaal 160 honden gesteriliseerd. Daarmee is de geboorte van tot pups per jaar voorkomen. De sterilisaties zijn uitgevoerd door twee Nederlandse dierenartsen, Chris Polanen en Piet Sons, en zes Surinaamse dierenartsen, die naast hun drukke praktijk tijd hadden vrijgemaakt voor enkele sterilisaties. Verder waren er 35 vrijwilligers betrokken bij het project. Honden uit Latour De honden waren afkomstig uit de wijk Latour, één van de armste wijken in Paramaribo. In het oorspronkelijke plan zouden we alleen zwerfhonden steriliseren, maar tijdens het vangen bleek dat negen van de tien zwerfhonden in Latour tóch een eigenaar hadden. Toen hebben we de hondeneigenaren uit Latour de mogelijkheid geboden om, tegen een vrijwillige bijdrage, hun hond(en) te laten steriliseren. Dat werd gewaardeerd, want in Suriname kost een sterilisatie van een hond normaal zo n 60 euro, een fors bedrag voor de bewoners van Latour. De nieuwe aanpak had ook een aantal voordelen. Ten eerste hoefden we de honden niet langer zelf te vangen, ten tweede konden we de hondeneigenaren ook adviezen meegeven ten aanzien van de voeding, leefomstandigheden en gezondheid van hun hond(en) en ten derde konden de meeste honden thuis herstellen van de operatie.

4 Grote belangstelling De belangstelling voor het project was ongekend groot. Vrijwel alle Surinaamse kranten, televisie- en radiostations hebben aandacht besteed aan de actie. Met als gevolg dat we voortdurend gebeld werden door hondeneigenaren uit andere wijken die hun hond(en) ook graag willen laten steriliseren. Vooralsnog moeten we deze mensen teleurstellen, maar het is de bedoeling dat het sterilisatieproject jaarlijks wordt herhaald, zodat verschillende wijken van Paramaribo aan bod komen. Echter, daar is veel geld voor nodig. Helpt u ons het sterilisatieproject te continueren? Voor 60 euro bekostigt u een sterilisatie en voorkomt u 10 tot 14 gedumpte pups per jaar! Chris Polanen, dierenarts en bestuurslid van de stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname, heeft een artikel geschreven over zijn ervaringen gedurende de sterilisatieactie. Dit artikel heeft inmiddels in verschillende tijdschriften gestaan, dus in onze nieuwsbrief mag het zeker niet ontbreken! S t er iliseren in Sur iname GE EN PUPS MEER VOOR BRUINTJE Door Chris Polanen In Suriname wordt nauwelijks aan geboortebeperking bij honden gedaan. Het gevolg is dat alle vrouwelijke honden tweemaal per jaar vijf tot zeven pups krijgen. Het is onmogelijk om voor al deze pups een huis te vinden. Wat gebeurt er met deze hondjes? Worden ze verdronken, doodgeslagen? Nee, Surinamers doen dat niet. Ze worden gedumpt, zoals men dat noemt. Ergens op een verlaten plekje op straat gezet. De meesten gaan dood, een paar overleven het en wacht een zwaar bestaan als zwerfhond. Aanpakken van het hondenoverschot was dus een goed idee, maar waar moesten we beginnen? Hoeveel honden zouden we dan wel niet moeten steriliseren? Hoe zouden we dat moeten organiseren? In samenwerking met de Surinaamse Dierenbescherming werd een plan opgesteld. In ieder geval was duidelijk dat wij ons op de vrouwelijke honden moesten concentreren. Mannetjes castreren had niet veel effect, want als er ook maar één mannetje in de wijk zou overblijven, zou hij alle vrouwtjes dekken.

5 De Surinaamse Dierenbescherming had de wijk Latour gekozen om ons eerste project uit te voeren. Zo vertrokken we begin februari met twee dierenartsen, bestuursleden, helpers en sponsors naar Suriname. Een paar dagen voor de start van de actie, vond de feestelijke opening van het asiel plaats en maakten wij kennis met onze toekomstige werkplek. De hokken waren al gevuld met honden die door mijn collega en mij gesteriliseerd zouden worden en daarna hopelijk geadopteerd door mensen die ze een goed huis zouden bieden. Elke ochtend was het een gezellige drukte op het asiel. Vrijwilligers kregen instructies en reden naar de wijk Latour om bewoners te informeren over de actie en honden op te halen. s Middags kwamen ze terug met een lading honden die vrijwel allemaal Bruintje of Blacky heetten. Eén van mijn medebestuursleden was enigszins geschokt na haar eerste bezoek aan Latour: Hoe zit het eigenlijk met de gezinsplanning van de mensen in Latour? Zoveel kinderen in zulke kleine huizen. Sommige hebben niet eens kleren aan! Is het echt zo erg? vroeg ik. Ik was nog nooit in Latour geweest. Man! In één van die huizen waar ik een hond ophaalde, waren ze boven gewoon drugs aan het gebruiken! Voor het eerst drong het tot mij door dat de straathonden van Latour misschien wel het minste probleem van de wijk waren. Maar ja, aan de rest konden wij weinig doen. Na de eerste dag werd duidelijk dat de aankondiging van de actie op televisie, radio en in de kranten niet veel effect had gehad. Veel bewoners van Latour wisten niet wat precies de bedoeling was. Moet die sterilisatie dan elk jaar? was een vraag die vaker gesteld werd. De bedoeling was dat hondeneigenaren 45 surinaamse dollars (13 euro) zouden betalen, hun hond naar het asiel zouden brengen en de volgende dag weer ophalen. Dat bleek teveel gevraagd. Dus besloten we na een week dat er slechts een vrijwillige bijdrage gevraagd zou worden en dat wij de honden zouden halen en brengen. Daarna meldden steeds meer eigenaren zich aan. De vrijwillige bijdrage varieerde heel erg. Schouders werden opgehaald, hoofden geschud, soms sprong de buurvrouw bij en soms bleek oma nog wat kleingeld te hebben. Ik moest wel wennen aan mijn nieuwe werkplek. Mijn operatiekamer in het asiel was een paar meter van de hondenhokken verwijderd. De honden blaften de hele dag. Naast het asiel was een schietvereniging actief die een groot deel van de dag een geluid produceerde dat leek op het afschieten van een pagara. Mijn operatiekamer was ook een soort doorloop. Er liepen regelmatig nieuwsgierig of angstig kijkende mensen langs mijn operatietafel. Is het altijd zo bloederig? was een vraag die vaak gesteld werd. Nee, het was niet altijd zo bloederig. Een groot deel van de honden uit Latour waren geen ideale operatiepatiënten. Veel waren loops of hadden een grote baarmoeder gevuld met pus, die verwijderd moest worden. Loopse honden worden normaal niet geopereerd, omdat de geslachtsorganen in die periode veel meer doorbloed zijn. Als je dan opereert heb je een grote kans op ongewenste bloedingen. En inderdaad. Na drie dagen opereren in Suriname had ik meer ongewenst bloed gezien dan in de afgelopen tien jaar in Nederland. Toch gaf het werk veel voldoening, want vrijwel alle honden met een ontstoken baarmoeder zouden zonder deze operatie hieraan zijn overleden. Op een zondag ging ik met de vrijwilligers mee naar Latour om honden op te halen. Zo zou ik de leefomstandigheden van de mensen en de honden zien. Inderdaad de huizen waren klein, bouwvallig en herbergden onwaarschijnlijke hoeveelheden kinderen. Hoe heet de hond? en hoe oud is de hond? vroegen we aan een moeder op een erf vol honden en kinderen. Zij haalde haar schouders op en vroeg het aan haar kinderen die ons met grote ogen aanstaarden. Bruintje is een jaar oud en Blacky twee jaar oud, begon één van hen, die

6 prompt door de anderen uitgelachen werd. Dat kan niet, want Bruintje is de moeder van Blacky! riep een ander. Soms moesten we voorkomen dat de mensen onwillige honden met een gerichte schop onze auto in werkten. Toch bestaat de band tussen Surinamer en hond niet alleen uit verwaarlozing en onverschilligheid. Een goed voorbeeld was Dolly, een hond die wij de dag na de operatie aantroffen in een hok besmeurd met bloed. Ze had een nabloeding gehad. Ik had haar opnieuw geopereerd om de baarmoeder weer af te binden. Dezelfde dag kwam er een dame het asiel binnenstormen: Waar is Dolly? Wat is er gebeurd met Dolly? vroeg ze terwijl ze angstig om zich heen keek, op zoek naar haar hond. Een van de vrijwilligers had tegen haar gezegd dat Dolly twee keer geopereerd was en nog een dagje moest blijven om aan te sterken. Ik legde haar uit dat het goed ging met Dolly en bracht haar naar het hok waar ze zat. De dame stapte het hok in, knielde bij de hond neer en omhelsde haar. Dolly kwispelde. Het is een hele lieve hond hoor, zei ze tegen mij. Later op de dag kwam ze Dolly zelf ophalen, want ze vond het zielig dat ze nog een nacht in het asiel moest blijven. Een andere dame bracht haar vijf honden persoonlijk naar het asiel, hielp ons met het pakken en voorbereiden van de honden voor de operatie. Ze bleef geduldig wachten tot ze alle vijf geopereerd waren en vertrok met een auto volgeladen met slaperige honden. De honden zaten op de voor- en achterbank en daartussen. Het was duidelijk dat ze heel erg van haar honden hield. Ze was ons erg dankbaar, want ze had de dieren allang willen laten steriliseren, maar had de normale prijs van de operaties nooit kunnen betalen. De actie was een groot succes. In totaal werden 160 honden gesteriliseerd. De laatste dagen van de actie konden we niet meer alle aangemelde honden accepteren. Paramaribo kijkt al uit naar de volgende actie. Wij ook. s Ochtends ging ik altijd met de taxi naar het asiel. Mijn favoriete taxichauffeur is Biga, een chauffeur van Mahonie taxi, ongetwijfeld één van de gezelligste taxichauffeurs van Paramaribo. Op een ochtend arriveerden we bij het asiel toen Biga zei: Kijk er loopt een klein hondje. Er liep een pup. Mager, ziekelijk, net uit de tas gekropen, waarin hij was gedumpt. Biga stopte de taxi en ik stapte uit en pakte hem op. Biga was enthousiast. Gelukkig zag ik hem, doc! zei hij. Ik was minder enthousiast, want ik ken het beleid van het asiel als het jonge ondervoede pups betreft. De meeste krijgen een dodelijke injectie, omdat hun overlevingskansen slecht zijn. Nog geen half uur later mocht ik zelf die taak uitvoeren. Het leven van zo n jong dier beëindigen, is iets dat nooit went. De volgende dag zat ik weer bij Biga in de auto. De wegen van God zijn wonderlijk, zei hij. Ik had nog niet in de gaten waar hij het over had. Een kleine zieke hond, ten dode opgeschreven maar er kwam een dierenarts, door God gezonden, op zijn pad om hem te redden. Hoe gaat het nu met hem? Is hij al beter? Ik zuchtte diep. Na drie dagen opereren in Suriname had ik meer ongewenst bloed gezien dan in de afgelopen tien jaar in Nederland.

7 Inventarisatie zwerfhonden Paramaribo Om de effecten een jaarlijks terugkerend sterilisatieproject te kunnen meten, is een beeld nodig van het aantal honden dat in de afzonderlijke wijken (ressorten) van Paramaribo zwerft. Guilliano Jodhabier heeft in het kader van zijn studie en in opdracht van de Dierenbescherming in Suriname gedurende twaalf weken de zwerfhonden in groot Paramaribo geïnventariseerd. Elke dag ging hij er samen met een vrijwilliger op uit om zwerfhonden te tellen. De één bestuurde de auto, de ander las de kaart en registreerde het aantal honden. De tellingen vonden meestal plaats in de namiddag rond vijf uur. Op dat tijdstip zijn veel zwerfhonden actief, omdat er minder verkeer op straat is en omdat het minder warm is. Elk ressort werd twee keer geteld. Voor de verwerking van de resultaten zijn de gegevens van de hoogste telling gebruikt. In totaal zijn er 1501 zwerfhonden geïnventariseerd, waarvan 814 reuen, 570 teven en 117 waarvan het geslacht niet kon worden geïdentificeerd (zie tabel). Van deze 1501 honden waren er 1397 volwassen en 104 pup. Aan de hand van de resultaten is ook de populatiedichtheid per ressort berekend wat van belang is voor de planning van het volgend sterilisatieproject. Aantal zwerfhonden per ressort Ressort Aantal reuen Aantal teven Onbekend Totaal aantal honden Latour en Pontbuiten Beekhuizen Blauwgrond Flora Livorno Munder Rainville Tammenga Welgelegen Centrum Weg naar zee Totaal Meer info Op onze website vindt u alle informatie over het dierenasiel en de sterilisatieactie. Hier kunt u ook diverse documenten downloaden, zoals het evaluatieverslag, de financiële verantwoording van de sterilisatieactie en artikelen die in Surinaamse en Nederlandse dagbladen zijn verschenen. Uw steun! Het is al eerder genoemd in deze nieuwsbrief, wij hebben uw steun hard nodig! Elke gift, klein of groot is welkom. Voor 100 euro per jaar adopteert u een hond en voor 75 euro per jaar een kat. Voor 60 euro bekostigt u een sterilisatie. Het is tevens mogelijk om (met uw bedrijf, vereniging of familie) een specifiek sponsordoel te kiezen. Voorbeelden zijn: de inrichting van de polikliniek in het asiel, de aanschaf van een tweedehands dierenambulance of het sponsoren van voorlichtingsmateriaal. Samen met u kijken we naar een aansprekend sponsordoel dat bij uw budget en bedoeling past. Wilt u ons steunen? Neem dan contact met ons op via: vrienden@dierenbeschermingsuriname.nl of bel naar of Eenmalige giften kunt u overmaken op gironummer , op naam van de Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname in Leiden. W i j r e ke n e n o p u!

Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014

Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014 Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014 Het zit er weer op! Drie dagen lang alleen maar honden en katten gesteriliseerd! In totaal hebben we 283 honden en 24 katten gesteriliseerd.

Nadere informatie

Jaaroverzicht 2014. Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië

Jaaroverzicht 2014. Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië Jaaroverzicht 2014 Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië 1. Algemeen Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië (SZR) is zowel actief in Nederland als in Roemenië. In Nederland vragen wij de aandacht

Nadere informatie

Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname

Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname Nieuwsbrief Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname november 2011 VAN HET BESTUUR Goed nieuws: in augustus is de nieuwe dierenambulance in bedrijf genomen. Momenteel vinden de eerste voorbereidingen

Nadere informatie

Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname

Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname Nieuwsbrief Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname februari 2011 Goede start van 2011 Het jaar 2011 is voor de dierenbescherming in Suriname goed gestart. Dankzij giften van (dieren)organisaties

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Asiel PAKITO. Jaarverslag 2012. 1 Rabobankrekening 11.67.20.751. Stichting Breda Helpt Hunedoara te Breda, onder vermelding: Asiel PAKITO

Asiel PAKITO. Jaarverslag 2012. 1 Rabobankrekening 11.67.20.751. Stichting Breda Helpt Hunedoara te Breda, onder vermelding: Asiel PAKITO Asiel PAKITO Jaarverslag 2012 1 Inhoudsopgave Verslag 2012 Voorwoord 4 - Samenvatting. 5 - Problemen en oplossingen 6 - Vooruitzichten.. 9 Jaarrekening 2012 - Balans per 31 december 2012, algemene toelichting

Nadere informatie

Stichting Kansarme Dieren

Stichting Kansarme Dieren Stichting Kansarme Dieren Jaarverslag 2012 Algemeen De aanleiding voor het oprichten van de Stichting Kansarme Dieren (januari 2011) was de moeilijke situatie van vooral oudere en/of chronisch(e) zieke

Nadere informatie

Sterilisatiemarathon Baciu (Cluj-Roemenië) 19, 20, 21, 22 september 2013

Sterilisatiemarathon Baciu (Cluj-Roemenië) 19, 20, 21, 22 september 2013 Sterilisatiemarathon Baciu (Cluj-Roemenië) 19, 20, 21, 22 september 2013 De sterilisatiemarathon in Baciu zit er op. 358 katten en honden gecastreerd! De exacte gegevens: 295 honden en 63 katten. Ongelofelijk

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Jaaroverzicht 2013 Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië

Jaaroverzicht 2013 Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië Jaaroverzicht 2013 Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië 1. Algemeen In maart 2010 hebben wij Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië (SZR) opgericht. Stichting SZR is zowel actief in Nederland

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

CANILOS NIEUWSFLITS DECEMBER 2016

CANILOS NIEUWSFLITS DECEMBER 2016 CANILOS NIEUWSFLITS DECEMBER 2016 Vrienden van Canilos, Omdat er veel dingen zijn die recent hebben plaatsgevonden willen we jullie graag tussentijds informeren over de laatste actualiteiten. Hier is de

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

tje was saai. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen. Ook voor deze zomer was de camping al

tje was saai. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen. Ook voor deze zomer was de camping al Hoofdstuk 1 Echt? Saartjes mond viel open van verbazing. Maar dat is supergoed nieuws! Ze sloeg haar armen om haar vriendin heen. Waaah, helemaal te gek. We gaan naar Frankrijk. Zon, zee, strand, leuke

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

290 Adopties!! Sinds nov. 2011 zijn wij gestart met onze stichting om het dierenleed te

290 Adopties!! Sinds nov. 2011 zijn wij gestart met onze stichting om het dierenleed te Lieve mensen, Bij deze stuurt dierenadopties.nl U de tweede nieuwsbrief waarin wij U op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen binnen onze foundation. Wij hopen U op deze manier een goed beeld

Nadere informatie

TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier.

TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier. TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier. AKTE I Scène 1 In een Afrikaans dorpje staan wat hutjes en zijn de mensen bezig met alledaagse dingen: er wordt water gehaald, eten gemaakt, kinderen spelen buiten...

Nadere informatie

Opening van zondag 19 april 2009. Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid

Opening van zondag 19 april 2009. Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid Opening van zondag 19 april 2009 Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid De opening Hans Siegmund oud-docent van de exposanten begon de openingstoespraak met te zeggen dat hij wel eerst wat glaasjes

Nadere informatie

CANILOS NIEUWSBRIEF APRIL 2017

CANILOS NIEUWSBRIEF APRIL 2017 CANILOS NIEUWSBRIEF APRIL 2017 Vrienden van Canilos, Er zijn weer veel nieuwe dingen gebeurd. Wij willen iedereen graag op de hoogte houden. Hier is de CANILOS NIEUWSBRIEF. Dit zijn de onderwerpen: Reisverslag

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

ONDERWIJSBUREAU HOLLANDS MIDDEN. Rooseveltstraat 18, 2321 BM Leiden Tel. (071) Fax (071)

ONDERWIJSBUREAU HOLLANDS MIDDEN. Rooseveltstraat 18, 2321 BM Leiden Tel. (071) Fax (071) ONDERWIJSBUREAU HOLLANDS MIDDEN Rooseveltstraat 18, 2321 BM Leiden Tel. (071)5166600 Fax (071)5166699 e-mail: info@ohm.nl www.ohm.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Bestuursverslag Bestuursverslag 2 Jaarrekening

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

Stichting Dierennood redt zwerfdieren wereldwijd. Hulp is heel hard nodig. Doe mee met onze acties!

Stichting Dierennood redt zwerfdieren wereldwijd. Hulp is heel hard nodig. Doe mee met onze acties! Stichting Dierennood redt zwerfdieren wereldwijd. Hulp is heel hard nodig. Doe mee met onze acties! 2 Hulp voor gewonde en zieke zwerfdieren In veel landen worden zwerfdieren geschopt en geslagen. Iedere

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

ONDERWIJSBUREAU HOLLANDS MIDDEN. Rooseveltstraat 18, 2321 BM Leiden Tel. (071) Fax (071)

ONDERWIJSBUREAU HOLLANDS MIDDEN. Rooseveltstraat 18, 2321 BM Leiden Tel. (071) Fax (071) ONDERWIJSBUREAU HOLLANDS MIDDEN Rooseveltstraat 18, 2321 BM Leiden Tel. (071)5166600 Fax (071)5166699 e-mail: info@ohm.nl www.ohm.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Bestuursverslag Bestuursverslag 2 Jaarrekening

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld?

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth op de akker van Boaz. Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth 2:1 1 Nu had Naomi een bloedverwant van de kant van haar man, een zeer vermogend man, uit het geslacht van Elimelech,

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket. Dierenambulance NHZ. Colofon SPOEDNUMMERS. Bezoek ons ook eens op www.dierenambulancehaarlem.dierenbescherming.nl.

Spreekbeurtpakket. Dierenambulance NHZ. Colofon SPOEDNUMMERS. Bezoek ons ook eens op www.dierenambulancehaarlem.dierenbescherming.nl. Colofon Deze brochure wordt aangeboden door: Dierenambulance Noord- Holland Zuid Generaal Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 SPOED 023-524 68 99 Website www.dierenambulancehaarlem. dierenbescherming.nl

Nadere informatie

6 Stefanus gevangengenomen

6 Stefanus gevangengenomen 6 Stefanus gevangengenomen 8. En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. 9. En enigen van hen die behoorden tot de zogenoemde synagoge van de Libertijnen, van de

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Nieuwsbrief Februari 2011

Nieuwsbrief Februari 2011 Nieuwsbrief Februari 2011 Eindelijk is hij er dan onze 1 e nieuwsbrief. In de eerste 3 jaar van ons bestaan is er teveel gebeurd om allemaal op te schrijven maar in deze nieuwsbrief stellen wij ons voor

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

ONDERWIJSBUREAU HOLLANDS MIDDEN. Rooseveltstraat 18, 2321 BM Leiden Tel. (071) Fax (071)

ONDERWIJSBUREAU HOLLANDS MIDDEN. Rooseveltstraat 18, 2321 BM Leiden Tel. (071) Fax (071) ONDERWIJSBUREAU HOLLANDS MIDDEN Rooseveltstraat 18, 2321 BM Leiden Tel. (071)5166600 Fax (071)5166699 e-mail: info@ohm.nl www.ohm.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Bestuursverslag Bestuursverslag 2 Jaarrekening

Nadere informatie

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar)

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) BELLA (II) 02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) In 2007 kwam je voor het eerst lessen op onze hondenschool. Je had als pup eerder getraind op een andere school maar moest daar stoppen vanwege ED operaties aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida Verslag werkbezoek aan Chiripaina in Guareña oktober 2014 Vorig jaar zijn we voor het eerst naar het asiel in Guareña geweest. Wij zijn Joséphine, Joke, Linda en Jet van Dierensteun La Vida. Het is fantastisch

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam Hans Kuyper F-Side Story Tekeningen Annet Schaap leopold / amsterdam De eerste woorden Naomi was geen bang meisje. Nou ja, meestal niet. Extreem grote spinnen ging ze liever uit de weg, en al te opdringerige

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Het verhaal van Elvis, onze Shih-Tzu (12/06/1996 12/12/2012)

Het verhaal van Elvis, onze Shih-Tzu (12/06/1996 12/12/2012) Het verhaal van Elvis, onze Shih-Tzu (12/06/1996 12/12/2012) Ik ontmoet Elvis op een moeilijk punt in mijn leven. Mijn zus wilde om wat extra geld te verdienen hondjes gaan verkopen. Elvis en zijn zusje

Nadere informatie

Vermoord? vroeg Evi angstig. Ongetwijfeld. Maar de directeur... Vermoord, herhaalden we beslist. Daarna hebben ze zijn lichaam ondergedompeld in een

Vermoord? vroeg Evi angstig. Ongetwijfeld. Maar de directeur... Vermoord, herhaalden we beslist. Daarna hebben ze zijn lichaam ondergedompeld in een 2 Juf Kol Tijdens de pauze kwamen we samen in de fietsenstalling. Meester Rob naar z n opoe? Helemaal naar de andere kant van de wereld? Op z n oude fiets? Zonder muts! Alsof we hem zouden vergeten! Onzin!

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Gedwongen opname met een IBS of RM *

Gedwongen opname met een IBS of RM * Gedwongen opname met een IBS of RM * Informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Inleiding In deze folder staat kort beschreven wat er gebeurt als u gedwongen wordt opgenomen. De folder bevat belangrijke

Nadere informatie

DE WONDEREN VAN JEZUS

DE WONDEREN VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE WONDEREN VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Vrienden van Canilos,

Vrienden van Canilos, Nieuwsbrief oktober 2013 Vrienden van Canilos, Hier onze nieuwste nieuwsbrief. Dit zijn de onderwerpen: Verslag van het werkbezoek aan Lesbos. Update educatieproject. Paula live op twee radio stations.

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

De week van Springmuis.

De week van Springmuis. De week van Springmuis. Vandaag is het verhaal verteld over Springmuis. Het verhaal is afkomstig van een legende van de Noord Amerikaanse vlakte-indianen. Het verhaal gaat over onzekerheid, het verlangen

Nadere informatie

14 dagen opvang hond: 187,65-10,80 huisvesting en verzorging p/d - 36,45 enting en chip.

14 dagen opvang hond: 187,65-10,80 huisvesting en verzorging p/d - 36,45 enting en chip. Geacht college van B & W en Raadsleden, Graag wil ik even reageren op de mogelijke bezuiniging op de post Zwerfdieren Opvang. Dit omdat naar mijn inzien dit onderwerp niet voldoende duidelijk en volledig

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Prostaatkanker Hoe ontdek je het en dan?

Prostaatkanker Hoe ontdek je het en dan? Prostaatkanker Hoe ontdek je het en dan? Eerste druk, 2014 2014 Henri Pieter www.henripieter.nl Schilderij cover: Irma Boogh-van der Burg isbn: 9789048433735 nur: 860 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer

Nadere informatie

Federal Society for the Protection against Cruelty to Animals. NL : Federale Maatschappij voor de bescherming tegen wreedheden tegenover dieren

Federal Society for the Protection against Cruelty to Animals. NL : Federale Maatschappij voor de bescherming tegen wreedheden tegenover dieren Federal Society for the Protection against Cruelty to Animals NL : Federale Maatschappij voor de bescherming tegen wreedheden tegenover dieren VZW opgericht in augustus 2011 met als 1 e doel wetgeving

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Stichting Dierenbescherming Curaçao

Jaarverslag 2013 Stichting Dierenbescherming Curaçao Jaarverslag 2013 Stichting Dierenbescherming Curaçao Datum: 30 mei 2014 Status: DEFINITIEF 1 Van boekenmarkt naar koopjesmarkt Om de andere maand wordt er op het dierenasiel te Parera een koopjesmakrt

Nadere informatie

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in.

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in. Oosterkerk, Zondag 27 januari 2013, Kinderdienst Het verhaal van de verloren zoon (Lucas 15:11-32) door de ogen van het varken Meditatie in woord en beeld ds.wim Hortensius Roodborstje tikt tegen 't raam,

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Beleidsplan van Stichting Project Street Dogs Thailand (update )

Beleidsplan van Stichting Project Street Dogs Thailand (update ) Beleidsplan van Stichting Project Street Dogs Thailand (update 13-10-2018) 1. De organisatie kort en bondig 1.1 Wie we zijn Stichting Project Street Dogs Thailand is een Nederlandse Stichting die zich

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JACOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie

Hoofdstuk 6. Bezoek burgerzaken

Hoofdstuk 6. Bezoek burgerzaken Hoofdstuk 6. Bezoek burgerzaken Samenvatting Burgerzaken is op werkdagen dagelijks open van 8.30 tot 16.00 uur, donderdag doorlopend van 8.30 tot 20.00 uur en op zaterdagochtend. Voor de bezoekuren in

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Moscow Bim Locatie Khoteichi [region Moskou], Rusland

Moscow Bim Locatie Khoteichi [region Moskou], Rusland Moscow Bim Locatie Khoteichi [region Moskou], Rusland De organisatie De BIM organisatie is in 1986 opgezet en haar 1e activiteit was het opzetten van Ruslands 1e opvang voor dakloze dieren. Dit vond plaats

Nadere informatie

Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011

Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011 Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011 Van de voorzitter Ik heb in de eerste nieuwsbrief van dit jaar gezegd dat er nieuws moet zijn voor een nieuwe nieuwsbrief En nieuws hebben we zeker weer. Nieuwe bestuursleden

Nadere informatie

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder Jezus zoekt ruzie Inleiding Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader,

Nadere informatie

Verre vrıenden. nieuwe pennen en penselen. in de jeugdliteratuur. samengebracht door Michael De Cock & Gerda Dendooven

Verre vrıenden. nieuwe pennen en penselen. in de jeugdliteratuur. samengebracht door Michael De Cock & Gerda Dendooven samengebracht door Michael De Cock & Gerda Dendooven Verre vrıenden nieuwe pennen en penselen in de jeugdliteratuur binnenwerk.indd 1 20/09/13 08:22 Inhoud 6 Liene Bouwen 9 Michael De Cock paraplu 12 Sarah

Nadere informatie

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind.

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind. Tekst: opening Helpdesk Welkom dames en heren, Het doet mij goed om te zien dat er zo veel mensen op deze feestelijke opening van de Helpdesk zijn afgekomen. Dat betekent dat er veel interesse voor is.

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Wij zijn u dan ook enorm erkentelijk en wensen u veel leesplezier toe met dit jaarverslag.

Wij zijn u dan ook enorm erkentelijk en wensen u veel leesplezier toe met dit jaarverslag. 2014 Mei 2015 Geachte sponsor, donateur, belangstellende, Voor u ligt het jaarverslag 2014 van het Zwols Dierenasiel. Ook dit jaar willen we de sponsoren, de donateurs en de organisaties die de werkzaamheden

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Jaargang 26 - nr. 7 Nieuwsbrief 1 mei 2015

Jaargang 26 - nr. 7 Nieuwsbrief 1 mei 2015 Lea Dasbergschool Emily Brontësingel 1a 6836 TV Arnhem 026-3272489 Lea Dasbergschool Pythagorasstraat 9 6836 GA Arnhem 026-3272896 www.leadasbergschool.nl info@leadasbergschool.nl Jaargang 26 - nr. 7 Nieuwsbrief

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Hoofdstuk 29. Meeuwenoverlast

Hoofdstuk 29. Meeuwenoverlast Hoofdstuk 29. Meeuwenover Samenvatting Bijna de helft van de Leidenaren ondervindt over van meeuwen bij hen in de buurt, waarbij drie op de tien aangeeft veel over te ondervinden. De over bestaat met name

Nadere informatie

HARA HACHI BU, LIBANON door Tommy Wieringa

HARA HACHI BU, LIBANON door Tommy Wieringa HARA HACHI BU, LIBANON door Tommy Wieringa HARA HACHI BU Libanon Op mijn reizen kom ik veel mensen tegen. In Libanon kwam ik Shunzo Hirose tegen. Shunzo kwam uit Japan. Na deze reis heb ik hem nooit meer

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB december 2013

Nieuwsbrief SHIB december 2013 Nieuwsbrief SHIB december 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB Terug- en vooruitblik Als maakster van deze nieuwsbrief sta ik verbaasd, het

Nadere informatie

Roemenië. Augustus Bacău

Roemenië. Augustus Bacău Van 17 augustus 2016 tot en met 30 augustus 2016 zijn wij opnieuw, op eigen kosten en gelegenheid, afgereisd naar Bacău, Brașov en Moreni om daar onze projecten te bekijken en onze vrienden en alle honden

Nadere informatie

Beleid Stichting Dierenbescherming Curaçao

Beleid Stichting Dierenbescherming Curaçao Beleid Stichting Dierenbescherming Curaçao Datum: 15 mei 2012 Status: DEFINITIEF 1 Missie en Visie 1.1 Missie De missie van de Stichting Dierenbescherming Curaçao (SDBC) is het nastreven van het welzijn

Nadere informatie

Hans van der Beek. over schrijven en alles

Hans van der Beek. over schrijven en alles Hans van der Beek over schrijven en alles Hijschrijftcolumns,boekenennogveelmeer, behoorttotde KunstenMedia redactievanhet Parool,isvadervantweejongensenisbezigte halveren.juist,afvallen.hansvanderbeekschrijft.

Nadere informatie

Welk Bijbelboek gaat over dit hoofdstuk? Waarheen trok Abraham en zijn gevolg?

Welk Bijbelboek gaat over dit hoofdstuk? Waarheen trok Abraham en zijn gevolg? Abraham in Gerar. Welk Bijbelboek gaat over dit hoofdstuk? Genesis 20 Waarheen trok Abraham en zijn gevolg? Genesis 20:1 1 Abraham trok vandaar naar het Zuiderland en woonde tussen Kades en Sur, en hij

Nadere informatie