DOCENTENHANDLEIDING. Het Joods Historisch Museum is onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DOCENTENHANDLEIDING. Het Joods Historisch Museum is onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier."

Transcriptie

1 DOCENTENHANDLEIDING Inhoudsopgave Joods?! 2 Algemene informatie 2 Voorbereiding in de klas 3 In het museum 5 Terugblik in de klas 5 Bijlagen: - Sgt. Kosher Jewish Hearts Club - Achtergrondinformatie - Mindmap Het is onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier.

2 JOODS?! De leerlingen zijn aan het woord tijdens het programma Joods?!. In de klas onderzoeken zij in tweetallen een onderwerp over de joodse cultuur, religie of geschiedenis. In het museum geven de duo s aan hun klasgenoten een presentatie bij bijbehorende museumstukken: de Tora, een baal stof met Jodensterren en het schilderij van Spinoza passeren de revue, evenals een Ajax-muts. Leerlingen reflecteren, wie of wat is joods?, en ervaren dat er niet één vorm van joods bestaat. Ook ontdekken ze interessante overeenkomsten en verschillen met hun eigen achtergrond. Wij wensen u en uw klas veel succes en plezier! Afdeling Educatie Joods Cultureel Kwartier Het maakt samen met het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg onderdeel uit van het Joods Cultureel Kwartier. Voor meer informatie over de educatieve programma s van het JCK: Colofon Samenstelling: Afdeling Educatie Vormgeving: Sjoukje Kloostra Met dank aan: Anita Liemburg (Muzeaal Verhalen), Ardjuna Candotti, Trinitas College en Atlas College ALGEMENE INFORMATIE Doelgroep Onderbouw voortgezet onderwijs Kerndoelen 1, 5, 7, 8 (Nederlands), 36, 37, 40, 43 (Mens & maatschappij). Doelen De leerlingen maken kennis met de joodse cultuur, religie en geschiedenis in Nederland; leren dat de joodse cultuur een grote diversiteit aan religieuze en culturele beleving kent; worden bewust van beeldvorming in het algemeen en van die over joden in het bijzonder; doen onderzoek, werken samen, presenteren en hebben plezier tijdens het museumbezoek. Opbouw Voorbereiding in de klas: ca. 1 uur In het museum: 1,5 uur Terugblik in de klas: ca. 30 minuten Onderwerpen 1. Synagoge 2. Tora 3. Feestdagen (optioneel) 4. Bar/Bat mitswa 5. De eerste Amsterdamse joden 6. Spinoza 7. Gelijke rechten 8. Emancipatie (optioneel) 9. Jodenvervolging 10. Joods leven nu

3 Benodigdheden digibord mindmap computer printer dossiers achtergrondinformatie Ieder onderwerp heeft een eigen dossier dat bestaat uit informatie (in kleur) en opdrachten (zwart-wit). U kunt ervoor kiezen om beide gedeeltes of alleen het zwart-witte opdrachtgedeelte voor uw leerlingen te printen. U deelt de klas in groep A en B. Iedere groep behandelt dezelfde tien onderwerpen. Beoordeling U kunt de leerlingen per koppel of individueel beoordelen op de schoolopdrachten (inhoud, mindmap en samenwerking), de presentatie (verdeling, stemgebruik en houding, inhoud, betrekken van objecten bij de presentatie) en de reflectie bij de terugblik op school. ONDERWERP: SYNAGOGE A. SCHOOLOPRACHT Introductie over beeldvorming en het begrip joods 1. Vraag uw leerlingen: Waar denk je aan bij joods?! Laat de leerlingen drie associaties bedenken die zij hebben bij het woord joods. Het is belangrijk om te benadrukken dat het antwoord op deze vraag altijd goed is zolang het daadwerkelijk om hun eigen associaties gaat. Kennis en inzicht komen later. 2. Schrijf de verschillende associaties van de leerlingen op het digibord, om het woord joods, zodat het gezamenlijk beeld (imago) dat leerlingen van joods en joden hebben zichtbaar wordt. De ervaring leert dat deze associaties in verschillende categorieën zijn in te delen: oorlog, religie, Israël, cultuur en overige. Tip: Bewaar de mindmap. Tijdens de terugblik op school, kunt u met de klas bespreken welke nieuwe associaties erbij zijn gekomen. VOORBEREIDING IN DE KLAS (1 UUR) De voorbereiding bestaat uit: A. Introductie over beeldvorming en het begrip joods 20 min. B. Schoolopdrachten in tweetallen 30 min. 3. Bekijk met de leerlingen de afbeelding op het digibord Sergeant Koshers Jewish Hearts Club Band (Ram Katzir 2006, zie bijlage Achtergrondinformatie). Wie herkennen ze? U kunt zelf ook personen aanwijzen. Wat hebben deze mensen met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal joods of joods geworden. Zien de mensen op het schilderij er joods uit? Kun je eigenlijk aan iemand zien of hij of zij joods is?

4 B. Schoolopdrachten in tweetallen 4. U deelt de klas in twee groepen (A en B), coördineert de verdeling en keuze van de onderwerpen en deelt de dossiers met schoolopdrachten uit. Twee leerlingen bereiden samen één onderwerp voor in de klas en geven ieder een deel van de presentatie in het museum. Op deze manier kunt u de leerlingen individueel beoordelen. Let op! Ieder onderwerp wordt dus voorbereidt door twee duo s, één duo uit groep A en één duo uit groep B. Tenzij er minder leerlingen zijn en de verdeling anders uitvalt. 5. De leerlingen lezen de informatie over hun onderwerp online (of indien geprint op papier) en maken de opdrachten. Ze gebruiken naast hun informatiedossier het internet: en andere websites. U helpt de leerlingen waar nodig bij de voorbereiding op school. Dit zal voornamelijk bestaan uit het beantwoorden van de vragen, het plannen van tijd, het structureren van de gevonden informatie, en het onderling verdelen van de informatie voor de gezamenlijke presentatie. 6. Bespreek met de leerlingen het geven van een presentatie in het museum. Het geven van een presentatie is voor leerlingen een spannende ervaring, vooral als dat in een andere en onbekende omgeving gebeurt. Voor alles staat dat het een positieve ervaring wordt voor de leerlingen! Een goede presentatie in het museum voldoet aan andere eisen dan een presentatie op school. Kort samengevat zijn dit de aandachtspunten: De leerlingen beslissen wie wat vertelt en dat zij daar 2 minuten per persoon voor hebben. De presentatie wordt gegeven bij voorwerp(en) die met het onderwerp te maken hebben. Belangrijk! De leerlingen zorgen ervoor dat hun klasgenoten iets te zien krijgen: Je komt niet naar een museum om alleen maar te luisteren, je komt vooral om te kijken. De mindmap helpt om tot de kern van de presentatie te komen zonder dat ze een tekst uit het hoofd leren. 7. U deelt de laatste 10 minuten van de les aan iedere leerling de mindmap uit. De leerlingen maken ter voorbereiding op hun gezamenlijke presentatie een eigen mindmap over hun onderwerp: wat is het belangrijkste dat ik over mijn onderwerp wil zeggen (kernwoorden), welk voorwerp hoort daarbij, wat vind ik van mijn onderwerp? Welke vraag over mijn onderwerp zou ik aan mijn klasgenoten willen stellen? 8. Laat de leerlingen hun mindmap meenemen naar het museum.

5 IN HET MUSEUM (1,5 UUR) Het museumbezoek bestaat uit vier onderdelen: 1. introductie 2. onderzoek 3. presentatie 4. gesprek In het museum krijgen de leerlingen een korte introductie van de museumdocent. Vervolgens wordt de klas in tweeën gedeeld. De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag met een museumopdracht die hoort bij hun onderwerp. Ze verdiepen zich in hun onderwerp, bekijken de voorwerpen op de tentoonstelling en bereiden zich voor op de presentatie: wie vertelt wat, wat laten ze daarbij zien en waar gaan ze staan? In duo s presenteren ze hun onderwerp aan hun medeleerlingen. Van de begeleidende docenten wordt een motiverende rol gevraagd. Na afloop van de presentaties is er ruimte om met de museumdocent in gesprek te gaan: hebben de leerlingen nog vragen? Daarbij neemt de museumdocent de leerlingen mee naar toepasselijke voorwerpen of locaties in het museum. ONDERWERP: SYNAGOGE TERUGBLIK IN DE KLAS (CA. 30 MINUTEN) SCHOOLOPRACHT De laatste les is een terugblik op het programma. Hoe hebben de leerlingen het programma ervaren? Daarnaast is het belangrijk stil te staan bij de beginvraag die de leerlingen is gesteld, namelijk: waar denk je aan bij joods? Inmiddels hebben zij op verschillende manieren informatie verzameld en verwerkt over de diverse onderwerpen binnen het programma. Wat is er met de beelden gebeurd? Zijn deze hetzelfde gebleven? Of is er iets veranderd? Eventueel kunt u de associaties bij joods, opgetekend tijdens de introductieles, aanvullen. De verschillende presentaties hebben - als het goed is - duidelijk gemaakt dat joods vele gezichten heeft iedereen daar eigen ideeën en associaties bij heeft identiteit (zelfbeeld) en imago (beeld) niet altijd overeenkomen de werkelijkheid altijd veelkleuriger is dan je op het eerste gezicht denkt Zie ook de doelen op pagina 2.

6 BIJLAGE 1 Sgt. Kosher Jewish Hearts Club De beroemde lp-hoes Sgt. Pepper s Lonely Hearts Club Band (1967) van The Beatles vormde de inspiratiebron voor dit geschilderd familieportret van Studio Ram Katzir. Alle afgebeelde personen maken deel uit van de grote joodse familie die verspreid over de wereld woont. Het gaat bij dit schilderij om de diversiteit binnen de joodse familie, vandaar de uitspraak van kunstenaar Oz Almog Het jodendom heeft geen gezicht, of liever gezegd: het heeft er vele.

7 ONDERWERP: SYNAGOGE SCHOOLOPRACHT Charlotte Salomon 2 Hannah Arendt 3 Koning David / King David 4 Anne Frank 5 Marcel Marceau 6 Ron Arad 7 Ovadia Yosef 8 Francisco Lopes Suasso 9 Groucho Marx 10 Eduard Kaufmann 11 Leonard Nimoy (Mr Spock) 12 Sigmund Freud 13 Benjamin Disraeli 14 Daniel Libeskind 15 Moses Maimonides 16 Menachem Mendel Schneersohn 17 Karl Marx 18 Mozes / Moses 19 Awraham Soetendorp 20 Moshe Dayan 21 Theodor Herzl 22 Gertrude Stein 23 Jezus / Jesus 24 Max Tailleur 25 Rosa Luxemburg 26 Marc Chagall 27 Franz Kafka 28 Jemenitische vrouw / Jemenite Woman 29 Abraham 30 Nehemia de Lieme 31 Alfred Dreyfus 32 Marilyn Monroe 33 Amedeo Modigliani 34 Maria Austria 35 Ilan Ramon 36 Walter Benjamin 37 Estée Lauder 38 Yitzhak Rabin 39 Elie Wiesel 40 Albert Einstein 41 Raphael Evers 42 Job Cohen 43 Louis Davids 44 Ben Bril 45 Arnon Grunberg 46 Etty Hillesum 47 Aletta Jacobs 48 Salomon Frankfort 49 David Ben-Gurion 50 Abraham C. Wertheim 51 Amos Oz 52 Golda Meir 53 Robert Capa 54 Barbra Streisand 55 Philip Frank 56 Baruch de Spinoza 57 Gene Simmons 58 Hannah Senesh 59 Kinderen Meijer / Meijer Children 60 Benjamin Hollander 61 Judith Hollander 62 Sammi Hollander 63 Sammy Davis Jr 64 Jakob Hollander 65 Frans Weisz 66 Hadassah Hollander- Tayeb 67 Harry Houdini 68 Natalie Portman 69 Hedy Bienenfeld 70 Isa Hoes 71 Nieuwjaarskaart / New Years Card 72 Pop uit Krakow/ Doll from Cracow 73 Collectebusje / Collection Box 74 Poëzieplaatje / Illustration from a Book of Verse 75 Trompet / Trumpet 76 Drum 77 Max de Matze / Max the Matzo 78 Sarah Bernhardt 79 Woody Allen 80 Alfred & Rolf Hergershausen 81 Bob Dylan 82 Steven Spielberg 83 Levie Cohen 84 Hond van / Dog of Levie Cohen 85 Daniel de Ridder

8 BIJLAGE 2 - ACHTERGRONDINFORMATIE Wie of wat is joods? Volgens de halacha, de joodse wet, is iemand joods als zijn of haar moeder joods is. Je wordt dus joods geboren. Maar ook mensen die alleen een joodse vader hebben, kunnen zich joods voelen. Joods zijn betekent niet automatisch gelovig zijn. Dat hangt af van de opvoeding en de persoonlijke keuze die je later zelf maakt. Je kunt ook joods worden. Dat is niet makkelijk. Je moet daarvoor eerst leren over de regels en de tradities van het jodendom en daar vervolgens naar leven. Joodse identiteit Er zijn verschillende manieren om het jodendom te beleven. Neem bijvoorbeeld de religie: er zijn mensen die leven volgens de leefregels van de Tora, het eerste deel van de Hebreeuwse bijbel, en zullen waarschijnlijk deel uitmaken van de traditionele of orthodoxe gemeente. Bij het liberale jodendom zijn bepaalde regels op een andere manier aangepast aan de moderne tijd. Er zijn ook joden die niets met religie hebben. Zij ervaren hun jodendom op andere manieren, bijvoorbeeld door culturele tradities (muziek, literatuur, eetgewoonten) of door de gedeelde geschiedenis en de ervaringen van vervolging tijdens bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. Geschiedenis Hoe is het jodendom ontstaan? Joden zijn een volk geworden op het moment dat zij de Tora, de vijf boeken van Mozes, accepteerden als richtlijn voor het leven. Dit was volgens de overlevering ongeveer vierduizend jaar geleden toen God Mozes de Tora gaf op de berg Sinaï. In de Tora staan leefregels en verhalen die vertellen over de vroegste geschiedenis van de mensheid en van het joodse volk. Tot het jaar 70 van de gewone jaartelling speelde het joods religieuze leven zich voornamelijk af rond de Tempel in Jeruzalem. De eerste Tempel werd in de tijd van koning Salomon, ongeveer in het jaar 1000 voor de gewone jaartelling, gebouwd. Ongeveer vierhonderd jaar later (in 586 voor de gewone jaartelling) werd deze verwoest door de Babyloniërs. De joden werden als ballingen naar Babel gevoerd, zoals Babylonië in de Tora wordt genoemd. Babel lag in het huidige Irak en strekte zich uit van Bagdad tot aan de Perzische Golf. Daar kwamen de joden bijeen in gemeenschappelijke ruimten, als vervanging voor de Tempel. Deze ruimten ontwikkelden zich later tot de eerste synagogen. Hier werden joodse feesten gevierd en riten uitgevoerd. Nadat de Perzen Babylonië hadden veroverd, mochten de joden weer terug naar Jeruzalem en herbouwden zij daar de Tempel. Deze tweede Tempel werd verwoest in het jaar 70 van de gewone jaartelling, dit keer door de Romeinen. De joden vluchtten uit Jeruzalem en raken verspreid over de wereld. Dit wordt de diaspora (ballingschap) genoemd. Door de eeuwen heen speelt het verlangen om terug te keren naar het land van herkomst en Zion, een andere benaming voor de stad Jeruzalem, een belangrijke rol. Onder invloed van maatschappelijke veranderingen in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstond het zionisme. Dit was een politieke beweging

9 die zich ten doel stelde joden in de diaspora ertoe te bewegen zich in Israël te vestigen. Sinds 1948 bestaat er een joodse staat, Israël. Tegenwoordig wonen er in Israël ongeveer vijf miljoen joden. De meeste joden wonen nog steeds in de diaspora, verspreid over de hele wereld. Joden in Nederland Eind zestiende eeuw kwamen de eerste joodse migranten uit Spanje en Portugal naar Amsterdam: zij werden de Portugese joden genoemd. Later, in de zeventiende eeuw, kwamen ook uit Oost-Europa veel joodse migranten. Op de vlucht voor vervolging of vanwege economische redenen waren zij op zoek naar een plaats waar ze in relatieve rust konden leven. Zij werden de Hoogduitse joden genoemd en werden uiteindelijk de grootste groep in Nederland. Amsterdam stond bekend als een handelsstad die andersdenkenden onder bepaalde omstandigheden accepteerde. Joden waren weliswaar welkom, maar toch mochten ze niet veel. Doordat joden zich niet bij een gilde mochten aansluiten, waren de meeste beroepen voor hen niet toegankelijk. Voor gebedsdiensten kwamen ze aanvankelijk in huiskamers bijeen. In 1671 werd de eerste synagoge in Amsterdam gebouwd en ingewijd: de Grote Synagoge (nu onderdeel van het Joods Historisch Museum). Al snel volgden er meer. Een jaar na instelling van de Bataafse Republiek in 1795 kregen de joden net als de andere burgers van Amsterdam gelijke rechten. Toch zou het nog lang duren voordat hun sociale positie zou verbeteren. ONDERWERP: SYNAGOGE 1940 SCHOOLOPRACHT - heden Voor de oorlog woonden er ruim joden in Nederland. In Amsterdam was één op de acht inwoners joods. Tussen 1940 en 1945 bezette nazi-duitsland Nederland. De nazi s verboden de joden alles en lieten ruim joden uit Nederland wegvoeren en vermoorden. Synagogen en huizen van joden werden geplunderd en bleven leeg achter. De overlevenden hebben met veel pijn en moeite het leven na de oorlog weer opgepakt en voortgezet, sommigen in Nederland, anderen elders in de wereld. Toen Israël in 1948 werd opgericht, was dat voor veel joden in Nederland en in de rest van de wereld een bijzondere gebeurtenis. Nu wonen er ongeveer joden in Nederland, deels hier geboren en deels afkomstig uit Oost-Europa, het Midden- Oosten, Noord-Afrika, maar ook uit de voormalige kolonieën zoals Nederlands- Indië (het huidige Indonesië) en Suriname. De gewoontes en gebruiken die ieder van deze groepen hebben meegebracht, zorgen voor verschillende manieren van joods zijn.

10 Mijn onderwerp doet mij denken aan MINDMAP Vul in met steekwoorden en neem mee naar het museum voor bij je presentatie. SCHOOLOPDRACHT Ik weet... omdat Onderwerp & voorwerp Dit wil ik nog weten Ik vind omdat

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 1 Beste docent, Kom met je klas naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

Joods leven nu JOODS LEVEN NU

Joods leven nu JOODS LEVEN NU WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. bhet onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: Joods leven nu Foto-installatie Vervaardiger: Anita Frank & Pauline

Nadere informatie

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf.

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf. b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT e g o g a Syn Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger:

Nadere informatie

BAR/BAT MITSWA SCHOOL OPDRACHT. Bar mitswa-oorkonde Vervaardiger: onbekend. Jaartal: 1940

BAR/BAT MITSWA SCHOOL OPDRACHT. Bar mitswa-oorkonde Vervaardiger: onbekend. Jaartal: 1940 b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT a w s t i m r Ba a w s t i m Bat Bar mitswa-oorkonde

Nadere informatie

& het ROC Een programma over beeldvorming

& het ROC Een programma over beeldvorming & het ROC Een programma over beeldvorming Informatie voor docenten van het ROCvA Educatie JHM 1 februari 2011 Inhoud Korte omschrijving en praktische informatie 3 Gastles - opzet 5 Museumbezoek - informatie

Nadere informatie

Spinoza SPINOZA SCHOOLOPDRACHT. Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf op linnen Jaartal: 1670

Spinoza SPINOZA SCHOOLOPDRACHT. Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf op linnen Jaartal: 1670 WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. bhet onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: Spinoza Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf

Nadere informatie

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is:

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is: b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT g n i g l o v r e v Joden Baal stof met jodensterren

Nadere informatie

ONDERWERP: SYNAGOGE. c. Waarom is deze plek nu nog belangrijk voor joden, denk je? d. Waarom zijn er synagogen ontstaan?

ONDERWERP: SYNAGOGE. c. Waarom is deze plek nu nog belangrijk voor joden, denk je? d. Waarom zijn er synagogen ontstaan? SYNAGOGE Lees de informatietekst a. In welk gebouw kwamen de joden tweeduizend jaar geleden samen? b. Bestaat dit gebouw nog? c. Waarom is deze plek nu nog belangrijk voor joden, denk je? d. Waarom zijn

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom Naam: Het jodendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden op www.geloofik.nl.

Nadere informatie

Educatieve programma s Basisonderwijs

Educatieve programma s Basisonderwijs Educatieve programma s Basisonderwijs 2015-2016 1 Beste leraar, Kom met je groep naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

Tora TORA SCHOOLOPDRACHT. Torarol Vervaardiger: onbekend Materiaal: perkament, hout Jaartal: onbekend

Tora TORA SCHOOLOPDRACHT. Torarol Vervaardiger: onbekend Materiaal: perkament, hout Jaartal: onbekend WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. bhet onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: Tora Torarol Vervaardiger: onbekend Materiaal: perkament, hout Jaartal:

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

De eerste Amsterdamse joden

De eerste Amsterdamse joden WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. bhet onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: De eerste Amsterdamse joden Pesachbord Vervaardiger: Delfts aardewerkfabriekje

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Impressie of verwerking van een gebeurtenis

Impressie of verwerking van een gebeurtenis Impressie of verwerking van een gebeurtenis In deze opdracht maken de leerlingen een impressie van een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. Zij besteden in ieder geval aandacht besteden aan: de periode

Nadere informatie

STUDIEWIJZER. Les 2 De basis van het jodendom Doel

STUDIEWIJZER. Les 2 De basis van het jodendom Doel STUDIEWIJZER JODENDOM Les 1 Kennismaking met het jodendom Doel Je maakt kennis met het jodendom. Je kunt uitleggen welke stromingen er binnen het jodendom zijn, wat hun belangrijkste kenmerken zijn en

Nadere informatie

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding Museumles Tureluurtje Docentenhandleiding September 2014 Inhoud De museumles in het kort... 3 Voorbereiding in de klas... 3 In het museum... 3 Afsluiting in de klas... 3 De museumles uitgewerkt... 4 Introductieles

Nadere informatie

Beeldverslag van een Haagse wijk

Beeldverslag van een Haagse wijk Beeldverslag van een Haagse wijk In deze opdracht maken de leerlingen een beeldverslag van een Haagse wijk of een deel daaruit over de situatie in de periode van rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars In deze opdracht maak je een interview met een of meer personen over de Joodse bevolkingsgroep in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je moet in

Nadere informatie

FEESTDAGEN SCHOOL OPDRACHT. Sjabbatklok Vervaardiger: onbekend Materiaal: hout, papier Jaartal: 1930

FEESTDAGEN SCHOOL OPDRACHT. Sjabbatklok Vervaardiger: onbekend Materiaal: hout, papier Jaartal: 1930 b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT n e g a d t s Fee Sjabbatklok Vervaardiger: onbekend

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

{OPDR 01} langs de foto s. amsterdam. anne frank. van. het. Kies een foto van de homepage en plak deze hier op! PLAK

{OPDR 01} langs de foto s. amsterdam. anne frank. van. het. Kies een foto van de homepage en plak deze hier op! PLAK 01} namen langs de foto s (www.annefrank.org/amsterdam) 01.01 Start bij de hompage. Je ziet steeds een andere foto. Bekijk ze alle negen. Wat valt je op aan al deze foto s?......... 01.03 Kies een foto

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 GELOVEN IN DE WERELD VOORTGEZET ONDERWIJS LESBRIEF WAAR GELOOF JIJ IN? Overal in de wereld geloven mensen. Ze geloven in goden, natuurkrachten, voorouders of geloven juist dat dit allemaal niet

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Heilig Schrift. Tanach Bijbel Koran Docentenhandleiding OMG!

Heilig Schrift. Tanach Bijbel Koran Docentenhandleiding OMG! 2 Museum Catharijneconvent, 2016 De tentoonstelling informeert u en uw leerlingen op een interactieve manier over de heilige geschriften van de drie monotheïstische wereldreligies. Ondanks onderlinge verschillen

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

Emancipatie EMANCIPATIE

Emancipatie EMANCIPATIE WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. bhet onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: Emancipatie Diamantslijptafel Vervaardiger: Metaalbewerkingsbedrijf

Nadere informatie

Educatief programma Feiten & meningen

Educatief programma Feiten & meningen Educatief programma Feiten & meningen Handleiding voor docenten De tentoonstelling Zwart&Wit is een tentoonstelling die vragen oproept, meningen laat horen en feiten presenteert. Het educatief programma

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Als wij Pinksteren vieren, dan vieren we toch ook dat de boodschap van Gods liefde wereldwijd rondgaat. Dat we in het

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2016-2017 Ontdek het Joods Cultureel Kwartier Beste docent, Culturele diversiteit en onderling respect vragen steeds meer onze aandacht in de samenleving en

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8 Behorend bij de tentoonstelling Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN 23 november 2012-19 mei 2013 Inhoudsopgave 1. Tijdelijke tentoonstelling Anton Heyboer De Haarlemse

Nadere informatie

Jessica Huizer. aardrijkskunde

Jessica Huizer. aardrijkskunde Naam: Studentnummer: Opleiding: Klas: Vak: Docent: Jessica Huizer 0541685 Pabo 2P aardrijkskunde Vincent Bax 3 lessen * Introductie thema: Identiteit * introductie venster: Hindoeïsme * Les1: godsdiensten

Nadere informatie

Vertel: Dit is de eerste les van een serie van vier lessen. In die lessen gaan we het hebben over media en mediawijsheid. Aan het eind van deze serie

Vertel: Dit is de eerste les van een serie van vier lessen. In die lessen gaan we het hebben over media en mediawijsheid. Aan het eind van deze serie Vertel: Dit is de eerste les van een serie van vier lessen. In die lessen gaan we het hebben over media en mediawijsheid. Aan het eind van deze serie lessen weet je meer over: wat zijn media en hoe werkt

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven

Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven 0. Start In dit project ga je aan de slag met verschillende manieren en vormen van doorgeven. Wat heb je zelf van huis uit meegekregen? En wat mogen

Nadere informatie

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw (NT2) 1/5

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw (NT2) 1/5 1/5 Deze voorbereidende les hoort bij het programma Proef de Gouden Eeuw, speciaal ontwikkeld voor NT2 niveau A1 t/m B2. Ter voorbereiding op het museumbezoek kunt u met deze les de cursisten op een actieve

Nadere informatie

Geluk. Extra informatie over Spinoza

Geluk. Extra informatie over Spinoza Geluk Extra informatie over Spinoza Lezen in gewone taal Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze

Nadere informatie

Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt

Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt bedoeld: het Israël dat wij ontmoeten in de bijbel en

Nadere informatie

Handleiding digitale les Lezen en Schrijven met Anne Frank

Handleiding digitale les Lezen en Schrijven met Anne Frank Handleiding digitale les Lezen en Schrijven met Anne Frank Een digitale les over Anne Frank voor vmbo-leerlingen van 13-15 jaar ter bevordering van lezen en schrijven. De digitale les bestaat uit: > Diverse

Nadere informatie

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep.

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. DOE KAART 1 Bevolkingsgroepen Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. Zoek 6 verschillende bevolkingsgroepen op. Kies 1 bevolkingsgroep uit waar je meer over wilt

Nadere informatie

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular Lesprogramma Voor kinderen van 8-12 jaar Op de vlucht Stichting Gave Marie Curiestraat 35, 3846 BW Harderwijk 0341 460328 servicedesk@gave.nl www.gave.nl Beste kinderwerker, Het dode jongetje op het strand.

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden.

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden. De Holocaust Rassenleer Lang voordat Hitler de leider van Duitsland werd, schreef en vertelde hij over de rassenleer. Dat was een theorie die beweerde dat mensen waren verdeeld in rassen: zwakke, minderwaardige

Nadere informatie

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2013 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Omgevingsonderwijs in Ermelo

Omgevingsonderwijs in Ermelo Omgevingsonderwijs in Ermelo Docentenhandleiding Vakgroep Geschiedenis Juli 2012 Inleiding Voor u ligt een lessenserie en docentenhandleiding die gaan over omgevingsonderwijs in Ermelo. Deze serie is gemaakt

Nadere informatie

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur DOCENT In het thema Natuur ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 dat er rond de jaartelling een bijzonder bos op de plek stond waar zij nu wonen. Dit moerasbos is in 2000 opgegraven door archeologen.

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer Educatieflyer 2018-2019 Stadsmuseum Zoetermeer Inleiding Met veel plezier bieden wij u het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar 2018-2019 aan. Een programma

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Bedoeling van de lesbrief. Over de expositie

Bedoeling van de lesbrief. Over de expositie Bedoeling van de lesbrief De lesbrief kunt u gebruiken om een les te geven over de Bijbel, ter voorbereiding en aanvulling op een bezoek aan de expositie Het Boek der Boeken. U kunt alles uit de lesbrief

Nadere informatie

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Opbouw van de les 4. Voorbereiding en lestips 1 Door het stof kruipen De gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

DOCENT. Thema: verhalen HIER STOND EEN KASTEEL! groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: verhalen HIER STOND EEN KASTEEL! groep 3 en 4. Stadshagen Het thema verhalen staat voor groep 3 en 4 in het teken van de Middeleeuwen. De leerlingen ontdekken dat er vroeger een echt kasteel op de plek stond, waar nu hun woonwijk ligt. De eerste stappen tot historisch

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Projectintroductie e. Projectintroductie les 1

Projectintroductie e. Projectintroductie les 1 Projectintroductie les 1 Projectintroductie e Doel: De leerlingen ontdekken wat zij al weten over de Schelde. Ook ontdekken ze dat er soms andere belangen liggen vanuit deze thema s Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Wat jij niet wil kikker in je bil!

Wat jij niet wil kikker in je bil! Docentenhandleiding Wat jij niet wil kikker in je bil! Max de Matze en de Gulden Regel Verklaring pictogrammen Print of kopieer Opdracht Bespreek Lees Bekijk op jhmkindermuseum.nl Samenstelling Joods Historisch

Nadere informatie

EEN KENNISMAKING MET DE BIJBEL -

EEN KENNISMAKING MET DE BIJBEL - EEN KENNISMAKING MET DE BIJBEL - De Bijbel is voor veel mensen het belangrijkste boek in hun leven. Daarom wordt de Bijbel al eeuwenlang in veel talen vertaald en door veel mensen gelezen. Misschien vraag

Nadere informatie

Wat jij niet wil kikker in je bil!

Wat jij niet wil kikker in je bil! Docentenhandleiding Wat jij niet wil kikker in je bil! Max de Matze en de Gulden Regel Samenstelling Joods Historisch Museum Afdeling Educatie educatie@jhm.nl Inhoud Introductie 3 Opbouw programma 4 Doelen

Nadere informatie

Leerdoel De leerlingen leren op een actieve wijze waarom de Gouden Eeuw zo belangrijk is geweest voor Nederland.

Leerdoel De leerlingen leren op een actieve wijze waarom de Gouden Eeuw zo belangrijk is geweest voor Nederland. Voorbereidende les bij de interactieve rondleiding Dagelijks leven in de Gouden Eeuw (groep 4-8) Geschiedenis Waarom is de Gouden Eeuw goud? Deze voorbereidende les hoort bij de interactieve rondleiding

Nadere informatie

Groeten uit Opatów! Hallo!

Groeten uit Opatów! Hallo! Groeten uit Opatów! De joodse school Pools schoolorkest Mijn broertjes, een vriendinnetje en ik Hallo! Dit ben ik op de foto met mijn jongere broertjes en een vriendinnetje. Ik heet Mayer Kirshenblatt,

Nadere informatie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Erfgoededucatie 2017-2018 Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Educatieflyer 2017 2018 Met veel plezier bieden wij je het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING. Gouden Bronnen

DOCENTENHANDLEIDING. Gouden Bronnen DOCENTENHANDLEIDING Gouden Bronnen Gouden Bronnen Amsterdam Museum KORTE INFORMATIE Onderwerp: De Gouden Eeuw Doelgroep: Onderbouw voortgezet onderwijs Vakgebieden: Mens & Maatschappij Kunst en Cultuur

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 2: voor de opleider (1) Anne Frank Tijdlijn

Voor de paboopleider. Werkvorm 2: voor de opleider (1) Anne Frank Tijdlijn Werkvorm 2: voor de opleider (1) Het persoonlijke verhaal en de historische context Anne Frank is het bekendste slachtoffer van de Holocaust. Haar levensverhaal biedt een venster op de geschiedenis van

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Inhoud: Inleiding Algemene informatie Opbouw van de les Voorbereiding en lestips Op zolder bij oma Aletta Iedereen heeft wel eens gehoord van Aletta Jacobs, maar weinig

Nadere informatie

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl 13 e nieuwsbrief, vrijdag 7 maart 2014 Beste ouders, In deze nieuwsbrief kunt u ons nieuwe voetbalelftal zien, leest

Nadere informatie

Wie gaat dat betalen? LESPROGRAMMA: Klas 1 en 2 VMBO / MBO. Ontdek de waarde van Nederland. Belasting & Douane Museum

Wie gaat dat betalen? LESPROGRAMMA: Klas 1 en 2 VMBO / MBO. Ontdek de waarde van Nederland. Belasting & Douane Museum Ontdek de waarde van Nederland Belasting & Douane Museum LESPROGRAMMA: Wie gaat dat betalen? Klas 1 en 2 VMBO / MBO Bestemd voor leraren Klas 1 en 2 VMBO / MBO Wie gaat dat betalen? Geschikt voor klassen

Nadere informatie

Voorwoord Met oprechte blijdschap schrijf ik het voorwoord voor dit boek. Ik ken Henk Rothuizen al vele jaren en heb hem zien opgroeien tot een man van God, met een bediening die verder reikt dan zijn

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

Met dank aan het projectteam Nineveh van het Rijksmuseum van Oudheden

Met dank aan het projectteam Nineveh van het Rijksmuseum van Oudheden Docentenhandleiding De tentoonstelling Nineveh. Hoofdstad van een wereldrijk (20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018) in het Rijksmuseum van Oudheden vormt de aanleiding voor dit digitale lespakket over de

Nadere informatie

Heilig Schrift. Tanach Bijbel Koran Docentenhandleiding OMG!

Heilig Schrift. Tanach Bijbel Koran Docentenhandleiding OMG! 2 Museum Catharijneconvent, 2016 De tentoonstelling informeert u en uw leerlingen op een interactieve manier over de heilige geschriften van de drie monotheïstische wereldreligies. Ondanks onderlinge verschillen

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Lesinhoud in schema Voorbereidingsles (30 minuten) Tijd Activiteit leerling Activiteit docent Hulpmiddelen Opmerkingen 5 min.

Lesinhoud in schema Voorbereidingsles (30 minuten) Tijd Activiteit leerling Activiteit docent Hulpmiddelen Opmerkingen 5 min. Lesinhoud in schema Voorbereidingsles (0 minuten) 1 Luistert en stelt eventueel vragen Luistert en stelt eventueel vragen Vult individueel online vragenlijst in en print van resultaat en interviewformulier

Nadere informatie