KNNV Nieuws 602, 7 oktober 2018 VOORUITBLIK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KNNV Nieuws 602, 7 oktober 2018 VOORUITBLIK"

Transcriptie

1 Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus AC DELFT twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland KNNV Nieuws 602, 7 oktober 2018 VOORUITBLIK De KNNV afdeling Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving waarin mens en natuur samen een plek vinden. En is actief in de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, en de gebieden Sion, Wilhelminapark, Elsenburgerbos (Rijswijk) en Ypenburg (Den Haag Verklaring van de symbolen *:een ledenbijeenkomst, niet-leden zijn van harte welkom om een keer deel te nemen aan een ledenactiviteit om die te ervaren! Meld je aan via afdelingdelfland@knnv.nl. Als het * teken ontbreekt, is de bijeenkomst openbaar en is aanmelding vooraf niet nodig. W: afdelingswinkel is aanwezig; door hier te kopen steun je onze afdeling G: Voor de gezelligheid L: Voor mensen die willen bijleren E: Voor de experts H: Handen uit de mouwen Een onderdeel van NATUURPUNT DELFLAND en NATUURPUNT WESTLAND Doe je ook mee? Elk jaar kent een groot thema. Dit jaar bescherm de natuur in je eigen omgeving. Soort van de maand oktober: bloembollen Lees de toelichting, klik hier Stel je vragen via afdelingdelfland@knnv.nl *G 9 oktober, 20:00-22:00 uur, Bestuursvergadering, iedereen is welkom; Hotel De Plataan, Doelenplein 10, Delft. Let op: een andere dag, dus niet woensdag G 11 oktober, 20:00 22:00 uur, lezing Ecologie van de Eendrachtspolder en Zevenhuizerplas door Marit Meier, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, De Papaver, proeftuin voor duurzame lifestyle, Korftlaan 6, 2616 LJ DELFT, de toegang is gratis. De Eendragtspolder en de naastgelegen Zevenhuizerplas liggen in het gebied tussen Rotterdam, Zevenhuizen en de Rottemeren. Het Hoogheemraadschap werkt hier aan waterberging maar tegelijkertijd ook aan natuurontwikkeling en natuurbehoud. Zo komen hier regelmatig bijzondere soorten vogels voor. Marit Meier van het Hoogheemraadschap vertelt over de ecologie van het gebied en het werk dat wordt gedaan om dat gebied ecologisch in top-conditie te krijgen en te houden. Georganiseerd door de Vogelwacht Delft e.o., het IVN Delft e.o. en de KNNV afdeling Delfland. G 10 oktober, 19:00 21:00 uur, evaluatie Visseninventarisatie 2018 en plannen 2019, Hotel De Plataan, Doelenplein 10, Delft. 13/10, 10:30 12:00, Groencafé over stadsvogels, door Pieter Aaldring, tennispaviljoen Te Werve, Huys de Wervelaan 110, 2283 TM Rijswijk. Vanaf uur staat koffie en thee klaar. Meer stadsvogels in je tuin en je omgeving. Tuintips Oogst bieten, winterpeen en spruiten. Ruim niet teveel op. Tweejarige planten kunnen nog worden geplant.

2 Sterrenhemel 08/10, maximum van de Dracomiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. De waarnemingsomstandigheden zijn gunstig: er is geen storend maanlicht. 09/10, nieuwe maan (5:47 uur) 12/10, als je een volledig vrij uitzicht hebt op de zuidwestelijke horizon, kun je rond 19:30 uur, als het nog volop schemert, op zoek gaan naar de planeet Jupiter, op enige afstand rechtsonder de maansikkel. 14/10, vanaf 20:00 uur kun je links van de maan op zoek gaan naar de planeet Saturnus, vrij laag in het zuidzuidwesten. KNNV-afdelingswinkel, bij KNNV uitgaven ontvangen leden 10% korting, bestel via Rupsen, horen poepen Prijs: 27,50 NIEUW! Op veler verzoek nu herdrukt. Voelen, horen, zien, ruiken, proeven..deze praktijkgids voor volwassenen laat zien hoe je kinderen natuur kunt laten beleven aan de hand van alle zintuigen. Het enige wat daarvoor nodig is: nieuwsgierigheid en 'vies mogen worden'... Voor leerkrachten in het basisonderwijs, begeleiders en voor ouders. Van 0 tot 100 jaar. TERUGBLIK Waarnemingen Ook waarnemingen zonder foto s blijven welkom. Wij gaan er vanuit dat je je waarneming zelf meldt via Als je geen account hebt mag je het melden via knnvdelft en zaterdag. 19/09, sneeuwwitte kaaszwam, Abtwoudse Bos Midden, Aukje Gjaltema. 19/09, sneeuwwitte kaaszwam, Abtwoudse Bos Midden, Aukje Gjaltema.

3 22/09, Marmerspin, Solleveld, Jeanette van Zeijl. 27/09, vrucht olijfwilg, Van Dixhoorndriehoek Hoek van Holland, Cor Nonhof 27/09, blad olijfwilg boven, Van Dixhoorndriehoek Hoek van Holland, Cor Nonhof. 27/09, blad olijfwilg onder, Van Dixhoorndriehoek Hoek van Holland, Cor Nonhof. 27/10, vissen, Van Dixhoorndriehoek Hoek van Holland, Cor Nonhof. 27/09, gezaagde zeeëik, Van Dixhoorndriehoek Hoek van Holland, Cor Nonhof.

4 29/09, Bieslandse Bos, Cor Nonhof. 30/09, Japanse duizendknoop, Proosdijpad, Freek Boon. 03/10, schaduwmier, Wezeltuin, Geert en Marian. 03/10, magnolia met bloemknop, Voorhof, Freek Boon 03/10, bloem clematis, Van Weerden Polmanpad, Jos van Koppen. 03/10, biggenkruid, Van Weerden Polmanpad, Jos van Koppen.

5 03/10, smalle weegbree, Van Weerden Polmanpad, Jos van Koppen. 03/10, grote zandkool, rucola, Van Weerden Polmanpad, Jos van Koppen. 05/10, 05 10, kat, Heemtuin Loosduinen, Cor Nonhof. 05/10, stobbezwam, Ockenburg, Cor Nonhof. 05/10, ochtend, Bruun van der Steuijt. 05/10, buizerds, Delft, Bruun van der Steuijt. 19/09, In het Abtswoudse Bos al weer heel wat leuks gezien, o.a. deze kaaszwam op een omgevallen boom, Aukje Gjaltema.zie foto s. 01/10, Poepzakjes op de grond: Als de afval bakken vol genoeg zijn komen de vogels om te kijken of er iets eetbaars bij is. Kauwen, kraaien eksters bijvoorbeeld doen dat. De zakjes die ze niet als voedsel zien gooien ze uit de afvalbak en zoeken dan verder in die bak, Annalies. 01/10, 2 grote zilverreigers, Lage Abtswoudse polder, Bruun vd Steuijt. 05/10, Drie buizerds vliegend op thermiek boven de provinciale weg en ze lieten zich horen, Bruun vd Steuijt. Zie foto. 05/10, in mijn volgende leven kom ik terug als kat, Cor Nonhof, zie de foto. Paddenstoelen zijn sterker dan ik dacht. Hier breekt er een door de bast van een beuk, Cor Nonhof. zie foto.

6 Jos zijn pad Van blok Het vergelijken van de bloeiende exemplaren van smalle weegbree heeft mij tot het inzicht gebracht dat de lange aar? van beneden naar boven gaat bloeien, zodat het totaal aan het einde van de bloei een beetje op vossenstaart lijkt. In blok bleek op het parkeerterreintje bij Ypenburg /kynologenvereniging de witte clematis ineens weer in bloei te staan. 01/10, Frank Herfs en Annalies Sandberg hebben gepleit voor natuurinclusief bouwen bij een bouwplan op de Zuideinde in Delft 02/10, Hans de Vries heeft voor het groen gepleit over het verkeer en vervoer in Delft. G 3 oktober, 10:00 12:30 Natuurcafé, Melarium, Melariumpad 11, Delft. Het was heerlijk weer, buiten waren Paul en Kees aan het maaien, binnen hebben Marijke en Geert de Dag van de Veldbiologie doorgesproken. Dat kostte niet veel tijd omdat er leden aan meedoen die hun langjarige natuurervaringen laten zien. 04/10, kap de beuken op de Dijckerwaal niet! Er staan twee ca. 25 jaar oude fraaie en gezonde beuken langs de nieuwe weg Dijckerwaal in s- Gravenzande. Maar waarom niet als volgt te handelen? 1. ontwerp een omgeving zo dat bestaande fraaie bomen er in worden opgenomen. 2. kan dat niet, dan is verplanten een goede optie. De vraag dus aan wethouder Snijders; Stop uw kapplannen en behoud deze fraaie beuken. Natuurpunt Westland, de KNNV is partner van Natuurpunt Westland 04/10, interview stadsradio Delft over de Dag van de Veldbiologie. Op de vraag Wat verstaan jullie onder Veld? Was het antwoord: dat zijn alle plekken waar je de wind door je haren voelt waaien. 04/10, op de klantendag van BAS heeft Geert een presentatie gegeven n.a.v. het advies dat de KNNV heeft uitgebracht om de biodiversiteit te bevorderen op sportvelden. De reacties waren positief. Deze dag werd gehouden in de boerderij Het Lansingerland in Bergschenhoek naast vergaderruimte is het een boerderij met circa 90 koeien, een biowinkel en restaurant. Deze plek is een dagje uit voor jong en oud. L 7 oktober, 12:30 16:00 uur, Dag van de Veldbiologie, natuurcentrum Melarium, Melariumpad 11, Delft. Er waren voortdurende bezoekers aanwezig die grote belangstelling hadden voor het zeisen, de mossen, de vissen en insecten die gevangen waren, de fossielen. We zagen o.a. een haas die snel het bosje in schoot, een sperwer de weg wiekte, een klein koolwitje die over het grasveld fladderde, de blankvoorn en kleine modderkruiper die uit de omringende sloten waren gevangen; de dooiergele mestzwam die in het gras direct naast het Melarium groeide, een gewone hertenzwam die uit een berkentak groeide, en nog nooit eerder geziene dwergbootsmannetje en de bekende reus van een staafwants. De actie plant Bollen voor bijen werd enthousiasme ontvangen en alle bezoekers met een tuin kreeg een zakje bollen mee.

7 De schelpen, fossielen en stenen van Kees De gevangen waterdieren en gevonden paddenstoelen Pieter en Thijs hebben muizenvallen uitgezet. Alles werd met grote aandacht bekeken Pieter Drenth zie over het Melarium een plek waar je rust, ruimte en inspiratie vindt. Tot nu toe gebruikten we rust en ruimte. De typering van Pieter staat spoedig op onze website. Als je niet langer op de hoogte gehouden wilt worden stuur een aan: Verstuur een lege , zonder daar iets aan te veranderen. TIPS Vanaf nu zaterdag mag je in België geen synthetische herbiciden (zoals het alomgekende RoundUp) meer kopen. Afgelopen woensdag verscheen hierover het officiële Koninklijk Besluit. Velt is tevreden met deze evolutie en roept tuincentra op om hun voorraad herbiciden terug te sturen naar de leverancier in plaats van ze in de uitverkoop te zetten.

8 De KNNV is een actieve natuurvereniging. Geef onze club draagvlak met je lidmaatschap. INSCHRIJFFORMULIER Stuur KNNV Nieuws gerust naar je vrienden, kennissen en relaties.

KNNV Nieuws 558, 9 oktober 2017 VOORUITBLIK

KNNV Nieuws 558, 9 oktober 2017 VOORUITBLIK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg

Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland 9.16 PROGRAMMA

Nadere informatie

KNNV Nieuws 566, 10 december 2017 VOORUITBLIK

KNNV Nieuws 566, 10 december 2017 VOORUITBLIK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

De KNNV in Wat hebben we gedaan? Er zijn diverse linken in deze presentatie opgenomen: arceer deze, klik met je rechtermuis en open de hyperlink

De KNNV in Wat hebben we gedaan? Er zijn diverse linken in deze presentatie opgenomen: arceer deze, klik met je rechtermuis en open de hyperlink De KNNV in 2016 Wat hebben we gedaan? Er zijn diverse linken in deze presentatie opgenomen: arceer deze, klik met je rechtermuis en open de hyperlink voor een natuurlijke leefomgeving NATUURSTUDIE: VISSENINVENTARISATIES

Nadere informatie

De KNNV afdeling Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving waarin mens en natuur samen een plek vinden.

De KNNV afdeling Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving waarin mens en natuur samen een plek vinden. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

KNNV AC DELFT

KNNV AC DELFT Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

10.3 PR-CONTACTEN. Geldig tot: december Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg. Secretaris Cor Nonhof wg

10.3 PR-CONTACTEN. Geldig tot: december Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg. Secretaris Cor Nonhof wg Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Postbus 133 2600 AC DELFT www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland 10.3 PR-CONTACTEN Geldig tot: december

Nadere informatie

GIERZWALUWEN IN DELFLAND

GIERZWALUWEN IN DELFLAND GIERZWALUWEN IN DELFLAND 1990-2010 KNNV afdeling Delfland Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland

Nadere informatie

Wandeling rond Tanthof

Wandeling rond Tanthof Wandeling rond Tanthof Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland http://twitter.com/#!/knnvafddelfland

Nadere informatie

Kikkers. Kikkers L. DE-Abtswoude DE-Kerkpolderweg DE-Slootsingel

Kikkers. Kikkers L. DE-Abtswoude DE-Kerkpolderweg DE-Slootsingel Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DEFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg

Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

10.1 BRIEVEN. Geldig tot: september Functionaris Naam Paraaf. KNNV afdeling Delfland

10.1 BRIEVEN. Geldig tot: september Functionaris Naam Paraaf. KNNV afdeling Delfland 10.1 BRIEVEN Geldig tot: september 2012 Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest Secretaris Huub van t Hart KNNV afdeling Delfland 1. INLEIDING De externe correspondentie vormt het visitekaartje

Nadere informatie

KNNV Nieuws 621, 3 maart 2019 VOORUITBLIK

KNNV Nieuws 621, 3 maart 2019 VOORUITBLIK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

KNNV Nieuws 572, 4 februari 2018 VOORUITBLIK

KNNV Nieuws 572, 4 februari 2018 VOORUITBLIK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

KNNV Nieuws 580, 8 april 2018 VOORUITBLIK

KNNV Nieuws 580, 8 april 2018 VOORUITBLIK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

Tiny Forest; levert het iets op?

Tiny Forest; levert het iets op? Tiny Forest; levert het iets op? C.J. Nonhof KNNV afdeling Delfland Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland

Nadere informatie

Ledenvergadering 20 feb 2013 (on)gewijzigd vastgesteld

Ledenvergadering 20 feb 2013 (on)gewijzigd vastgesteld Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

8.1 JAARSTUKKEN. Geldig tot: juli Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg. Secretaris Cor Nonhof wg

8.1 JAARSTUKKEN. Geldig tot: juli Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg. Secretaris Cor Nonhof wg Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

KNNV Nieuws 586, 27 mei 2018 VOORUITBLIK

KNNV Nieuws 586, 27 mei 2018 VOORUITBLIK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

8.1 JAARSTUKKEN. Geldig tot: december Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg. Secretaris Cor Nonhof wg

8.1 JAARSTUKKEN. Geldig tot: december Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg. Secretaris Cor Nonhof wg Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg

Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

1. Inleiding... 3 2. Werkwijze... 3 3. Regel van 100... 4. Bijlagen... 5 Waarnemingsformulier... 6 Verantwoording... 7

1. Inleiding... 3 2. Werkwijze... 3 3. Regel van 100... 4. Bijlagen... 5 Waarnemingsformulier... 6 Verantwoording... 7 NATUUR VAN DE WEEK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland http://twitter.com/#!/knnvafddelfland

Nadere informatie

7.04 SECRETARIS. Geldig tot: oktober Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg. Secretaris Arnoud van der Meulen wg

7.04 SECRETARIS. Geldig tot: oktober Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg. Secretaris Arnoud van der Meulen wg Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

KNNV Nieuws 576, 12 maart 2018 VOORUITBLIK

KNNV Nieuws 576, 12 maart 2018 VOORUITBLIK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

KNNV Nieuws 613, 6 januari 2019 VOORUITBLIK

KNNV Nieuws 613, 6 januari 2019 VOORUITBLIK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Maart 2012 1. Voorwoord Op 20 april 2011 was het zover: de officiële oprichting van de Vereniging Buurtmoestuin Castellum! Het was het tastbare resultaat

Nadere informatie

KNNV Nieuws 583, 7 mei 2018 VOORUITBLIK

KNNV Nieuws 583, 7 mei 2018 VOORUITBLIK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

KNNV Nieuws 620, 24 februari 2019 VOORUITBLIK

KNNV Nieuws 620, 24 februari 2019 VOORUITBLIK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

7.10 LEDENADMINISTRATIE. Geldig tot: december Functionaris Naam Paraaf. Voorzitter Geert van Poelgeest wg. Ledenadministrateur Els Huijvenaar wg

7.10 LEDENADMINISTRATIE. Geldig tot: december Functionaris Naam Paraaf. Voorzitter Geert van Poelgeest wg. Ledenadministrateur Els Huijvenaar wg Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

Doe locaties 50-dingenlijst

Doe locaties 50-dingenlijst Doe locaties 50-dingenlijst De 50-dingenlijst Er zijn 50 dingen in de natuur die je eigenlijk gedaan moet hebben voor je twaalfde. Hieronder vind je wat leuke locaties zijn voor elke activiteit. De websites

Nadere informatie

WATERSTAAT DELFLAND VAN 1133 TOT 1285; KAARTEN

WATERSTAAT DELFLAND VAN 1133 TOT 1285; KAARTEN WATERSTAAT DELFLAND VAN 1133 TOT 1285; KAARTEN KNNV afdeling Delfland Cor Nonhof Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl

Nadere informatie

KNNV Nieuws 604, 29 oktober 2018 VOORUITBLIK

KNNV Nieuws 604, 29 oktober 2018 VOORUITBLIK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

Streefbeelden natte ruigten. Natte ruigten. Soorten. Riet Grote lisdodde. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging

Streefbeelden natte ruigten. Natte ruigten. Soorten. Riet Grote lisdodde. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Streefbeelden natte ruigten Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging We maken je enthousiast voor de drie N s: Natuurstudie Natuureducatie Natuurbescherming : de natuurvereniging voor Delfland

Nadere informatie

Kooi. Lesaanbod

Kooi. Lesaanbod Lesaanbod 2016-2017 Kooi Les groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli Beestenboel 1/2 X X Wauw, t leeft 1/2 X X In de sloot, uit de sloot 3/4 X X Huisdieren 3/4 X X Uitvogelen 5/6 X X Knaagdieren

Nadere informatie

Griffiebureau donderdag 17 maart :52 registratie Graag registeren op de raad en cc griffie Oproep natuurinclusief bouwen.

Griffiebureau donderdag 17 maart :52 registratie Graag registeren op de raad en cc griffie Oproep natuurinclusief bouwen. ja van Brummen Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Griffiebureau donderdag 17 maart 2016 11:52 registratie Graag registeren op de raad en cc griffie 20160317 Oproep natuurinclusief bouwen.pdf Dringende

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Totaal materialen heide Materialen per groepje 1A Sporen van grazers 3 Witte bakken 3 Pincetten Zoekkaart bos- en heideplanten 1B Dennen trekken Handschoenen voor elk kind Zoekkaart bos- en heideplanten

Nadere informatie

ORGANISATIEHANDBOEK. Geldig tot: september INLEIDING 2. INHOUDSOPGAVE 3. HANDLEIDING. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging

ORGANISATIEHANDBOEK. Geldig tot: september INLEIDING 2. INHOUDSOPGAVE 3. HANDLEIDING. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland http://twitter.com/#!/knnvafddelfland ORGANISATIEHANDBOEK

Nadere informatie

Functionaris Naam Paraaf Voorzitter: Geert van Poelgeest wg

Functionaris Naam Paraaf Voorzitter: Geert van Poelgeest wg Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

pagina 1 van 2 Pieters, E vereniging voor

pagina 1 van 2 Pieters, E vereniging voor pagina 1 van 2 Pieters, E Van: Geert van Poelgeest [geertvanpoelgeest@casema.nl] Verzonden: vrijdag 1 februari 20085:48 Aan: KNNV afd. Regio Delft Onderwerp: KNNV Nieuws 99 Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische

Nadere informatie

KNNV Nieuws 584, 13 mei 2018 VOORUITBLIK

KNNV Nieuws 584, 13 mei 2018 VOORUITBLIK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

De 9 ha., een schets van de invulling

De 9 ha., een schets van de invulling Platform Mooi Zuidplas, Natuur- en Vogelwacht Rotta, Platform EP, Stichting Rotte-Verband en Belangengroep Oud-Verlaat Opstellers Platform Mooi Zuidplas Natuur- en Vogelwacht Rotta Stichting Rotte-Verband

Nadere informatie

Weidevogelpact Midden-Delfland

Weidevogelpact Midden-Delfland Weidevogelpact Midden-Delfland Midden-Delfland is van oudsher een goed weidevogelgebied. Maar ook in dit open veenweidegebied is het aantal weidevogels fors afgenomen: de populaties grutto, kievit en tureluur

Nadere informatie

Functionaris Naam Paraaf Werkgroep Educatie Marijke Heijne wg

Functionaris Naam Paraaf Werkgroep Educatie Marijke Heijne wg Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden Oude bomen meetlint In Amsterdam staan veel bomen. Sommige van die bomen zijn al heel oud en hebben veel meegemaakt. Bomen kunnen veel betekenen voor mensen. Denk bijvoorbeeld aan de kastanjeboom in de

Nadere informatie

7.10 LEDENADMINISTRATIE. Geldig tot: december 2016. Functionaris Naam Paraaf. Voorzitter Geert van Poelgeest wg. Ledenadministrateur Els Huijvenaar wg

7.10 LEDENADMINISTRATIE. Geldig tot: december 2016. Functionaris Naam Paraaf. Voorzitter Geert van Poelgeest wg. Ledenadministrateur Els Huijvenaar wg Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

9.3 KAMPEERWEEKEND. Geldig tot januari 2016. Functie naam ` Paraaf: Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging

9.3 KAMPEERWEEKEND. Geldig tot januari 2016. Functie naam ` Paraaf: Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland http://twitter.com/#!/knnvafddelfland Geldig

Nadere informatie

FEBRUARI, MAART EN APRIL

FEBRUARI, MAART EN APRIL Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

KNNV Nieuws 611, 16 december 2018 VOORUITBLIK

KNNV Nieuws 611, 16 december 2018 VOORUITBLIK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam Ecologisch Beheer Speeldernis.nl, Rotterdam Inleiding Koen van der Hauw Ecologisch: Aandacht voor mens Aandacht voor inheemse planten en dieren Aandacht voor milieu Groenling: Ecologisch Beheer 2 Opbouw

Nadere informatie

Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen

Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen 15 februari 2019 16:53 Laatste update: 12 uur geleden De komende decennia neemt het aantal insecten met 40 procent af, meldde het wetenschappelijke

Nadere informatie

VERSLAG DAGVLINDERS ABTSWOUDSE BOS VLINDERROUTE boomblauwtje

VERSLAG DAGVLINDERS ABTSWOUDSE BOS VLINDERROUTE boomblauwtje VERSLAG DAGVLINDERS ABTSWOUDSE BOS VLINDERROUTE 2015 boomblauwtje Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland

Nadere informatie

KREEFTENONDERZOEK 2010

KREEFTENONDERZOEK 2010 KREEFTENONDERZOEK 2010 KNNV afdeling Delfland Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl http://afdelingdelfland.knnv.nl/

Nadere informatie

Algemeen: De IVN-Scholenwerkgroep heeft tot doelstelling kinderen actief en ontdekkend met de natuur bezig te laten zijn.

Algemeen: De IVN-Scholenwerkgroep heeft tot doelstelling kinderen actief en ontdekkend met de natuur bezig te laten zijn. Aanbod natuuractiviteiten voor basisscholen, september 2016 t/m juli 2017 IVN afdeling Noord-Kennemerland Algemeen: De IVN-Scholenwerkgroep heeft tot doelstelling kinderen actief en ontdekkend met de natuur

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg

Doe- pad Watertorenweg Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 7-8 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2018

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2018 De Helderse Vallei is een natuurcentrum op loopafstand van het Noordzeestrand. Bekijk de natuurexpositie, doe mee met een excursie of struin in de gezellige winkel. Vanaf De Helderse Vallei zijn er wandel,

Nadere informatie

*weet je dat. Stichting ZaaiGoed laat ouderen

*weet je dat. Stichting ZaaiGoed laat ouderen GROEN DOET GOED *weet je dat.. Stichting ZaaiGoed laat ouderen opbloeien! Met krasse ouderen, ouderen met dementie en/of een visuele beperking gaan we de natuur in en doen binnen aan de hand van de opgedane

Nadere informatie

7. Als je klaar bent met kauwen slik je de rozijn door. Merk het verlangen op om de rozijn door te slikken. Welke bewegingen maakt je mond?

7. Als je klaar bent met kauwen slik je de rozijn door. Merk het verlangen op om de rozijn door te slikken. Welke bewegingen maakt je mond? DE BEGINNERSGEEST OEFENING Heart Body & Mind WWW.PUREHBM.COM Tijd voor een eerste oefening! Deze oefening helpt je je aandacht in het hier en nu te brengen door al je zintuigen en bewuste aandacht te gebruiken.

Nadere informatie

Bezoekersenquête boerenmarkten in Den Haag, Delft en Schiedam

Bezoekersenquête boerenmarkten in Den Haag, Delft en Schiedam Bezoekersenquête boerenmarkten in Den Haag, Delft en Schiedam Martijn Epskamp Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) januari 2010 In opdracht van ds+v (gemeente Rotterdam) en provincie Zuid-Holland

Nadere informatie

KNNV Nieuws 592, 22 juli 2018 VOORUITBLIK

KNNV Nieuws 592, 22 juli 2018 VOORUITBLIK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

Blijde Wei. Lesaanbod

Blijde Wei. Lesaanbod Lesaanbod 2018-2019 Blijde Wei Les *Schooltuinieren loopt door van februari 2019 tot oktober 2019 Gratis les Iedere groep mag zich 1x inschrijven voor een gratis les. Ieder kind mag in zijn basisschoolperiode

Nadere informatie

7.4 TAKEN EN BEVOEGDHEDEN SECRETARIS

7.4 TAKEN EN BEVOEGDHEDEN SECRETARIS 7.4 TAKEN EN BEVOEGDHEDEN SECRETARIS Geldig tot: juni 2014 Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest Secretaris Edith Vasbinder KNNV afdeling Delfland 1. INLEIDING De secretaris maakt onderdeel

Nadere informatie

KNNV afdeling Delfland

KNNV afdeling Delfland voor een natuurlijke leefomgeving In opdracht en in overleg met RAVON Uitgevoerd door de studiegroep vissen KNNV afdeling Delfland Doel: input voor digitale visatlas van Nederland en speciaal Zuid-Holland

Nadere informatie

Bijen- en insectengidsje van Delftse tuinen Een compilatie van waargenomen soorten bijen en insecten

Bijen- en insectengidsje van Delftse tuinen Een compilatie van waargenomen soorten bijen en insecten Bijen- en insectengidsje van Delftse tuinen Een compilatie van waargenomen soorten bijen en insecten S. Campbell Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133

Nadere informatie

Samen maken we het groen!

Samen maken we het groen! Samen maken we het groen! 10 tips voor meer natuur in je omgeving Een groene omgeving is leuk om naar te kijken, maar ook gezonder om in te leven en wonen en beter voor het klimaat. Planten en bomen houden

Nadere informatie

Werkgroep Stadsvogels Werkgroep Vogels Werkgroep Weidevogelbescherming Werkgroep Boeiende Bermen

Werkgroep Stadsvogels Werkgroep Vogels Werkgroep Weidevogelbescherming Werkgroep Boeiende Bermen Werkgroep Stadsvogels De werkgroep houdt zich zeer actief bezig met het creëren van nestgelegenheid voor stadsvogels. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente en Salland Wonen. Zowel bij renovatie

Nadere informatie

mi: Kopie 21 UKT C vereniging voor veldbiologie

mi: Kopie 21 UKT C vereniging voor veldbiologie Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT email: atdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland 26 oktober 2009 Onderwerp: KNNV Rapport

Nadere informatie

Wij zijn het niet eens met het voornemen tot het verlenen van deze ontheffing en zullen dit in deze zienswijze nader onderbouwen.

Wij zijn het niet eens met het voornemen tot het verlenen van deze ontheffing en zullen dit in deze zienswijze nader onderbouwen. Omgevingsdienst Haaglanden Postbus 14060 2501 GB Den Haag Betreft: Zienswijze ontwerpbeschikking ODH-2015-00734749 Ons kenmerk: SL 500/15.052 Datum: 17 december 2015 Geachte meneer/mevrouw, Hierbij dienen

Nadere informatie

Welkom bij de spannendeschemerspeurtocht

Welkom bij de spannendeschemerspeurtocht Welkom bij de spannendeschemerspeurtocht! Op de volgende blaadjes staan aanwijzingen en foto s. Volg de aanwijzingen en kijk of je de foto s herkent. Ook worden er vragen gesteld. Omcirkel het antwoord

Nadere informatie

ORGANISATIEHANDBOEK. Geldig tot: september INLEIDING 2. INHOUDSOPGAVE 3. HANDLEIDING. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging

ORGANISATIEHANDBOEK. Geldig tot: september INLEIDING 2. INHOUDSOPGAVE 3. HANDLEIDING. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland http://twitter.com/#!/knnvafddelfland ORGANISATIEHANDBOEK

Nadere informatie

Duurzaam Den Haag Magazine Deze maand in Duurzaam Den Haag Magazine:

Duurzaam Den Haag Magazine Deze maand in Duurzaam Den Haag Magazine: Duurzaam Den Haag Magazine Deze maand in Duurzaam Den Haag Magazine: 100 dagen afvalvrij leven, schrijf je in voor de 100-100-100 uitdaging! Kom naar de DDH Borrel op vrijdag 30 september in de Kloostertuin

Nadere informatie

GEVELTUINTJES. Meer natuur in de straat

GEVELTUINTJES. Meer natuur in de straat GEVELTUINTJES Meer natuur in de straat Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Knnv afdeling Delfland Postbus 133 2600AC Delft afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland http://twitter.com/#!/knnvafddelfland

Nadere informatie

Gastles muziek groep 5/6

Gastles muziek groep 5/6 Openbare Dalton Basisschool De Wetelaar Zanderskamp 95 6983 CG, Doesburg tel: 0313 474292 www.wetelaar.nl e-mail: wetelaar@gmail.com Schooljaar 2014 2015 02 maart 2015 Inhoud: Pagina 1: Daltondag Aanmelden

Nadere informatie

Zuidrand Quick Scan 2011

Zuidrand Quick Scan 2011 Zuidrand Quick Scan 2011 KNNV afdeling Delfland Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT email: afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland

Nadere informatie

Programma Natuur Avonturen

Programma Natuur Avonturen Programma Natuur Avonturen voor basisscholen Landgoed De Hoevens Alphen/Goirle i.s.m. Scholenwerkgroep IVN Tilburg Algemene informatie Landgoed De Hoevens Coördinator natuureducatie: Fran Husstege Bezoekadres:

Nadere informatie

Onkruid in kassen Westland

Onkruid in kassen Westland Onkruid in kassen Westland C.J. Nonhof KNNV afdeling Delfland Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland

Nadere informatie

9.8 WAARNEMINGENREGISTRATIE

9.8 WAARNEMINGENREGISTRATIE Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

KNNV Nieuws 581, 21 april 2018 VOORUITBLIK

KNNV Nieuws 581, 21 april 2018 VOORUITBLIK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

Beleef- en beweegweek-polderpark Cronesteyn 30 april 8 mei 2016

Beleef- en beweegweek-polderpark Cronesteyn 30 april 8 mei 2016 Beleef- en beweegweek-polderpark Cronesteyn 30 april 8 mei 2016 Zaterdag 30 april, 14.00 16.00 KBO Wandeling KBO Leiden organiseert op zaterdag 30 april een wandeling vanuit Park Cronesteyn. De afstand

Nadere informatie

Nieuwsbrief 35 16 juni 2014

Nieuwsbrief 35 16 juni 2014 Nieuwsbrief 35 16 juni 2014 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie Beste ouders, Afgelopen donderdag kreeg u een extra nieuwsbrief over de formatie van het komend schooljaar

Nadere informatie

Blijde Wei. Lesaanbod 2016-2017

Blijde Wei. Lesaanbod 2016-2017 Lesaanbod 2016-2017 Blijde Wei Les groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli Beestenboel 1/2 X X Kleine Beestjes 1/2 X X X In de sloot, uit de sloot 3/4 X X X Huisdieren 3/4 X X Amfibieën

Nadere informatie

IVN NIEUWSBRIEF. e.o.

IVN NIEUWSBRIEF. e.o. 1/5 IVN DELFT e.o. NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2013 Van de Groene Tafel Maandag 4 februari heeft het bestuur vergaderd. Besloten is om per direct over te gaan op de nieuwe website en voor e-mails de account ivndelft@gmail.com

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 Van de redactie Hier boven een lentebeeld dat we de komende tijd weer tegemoet kunnen zien. Heerlijk! In de vorige Konvo stond dat de

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2011

VERSLAG VAN DE MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2011 VERSLAG VAN DE MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2011 Frank Sidler In 2010 werd een nieuwe start gemaakt met de provinciale roofvogeltelling. Dit jaar werd de Midwinter Roofvogeltelling gehouden in de periode

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

Informatie tweede clubperiode 2013

Informatie tweede clubperiode 2013 Informatie tweede clubperiode 2013 De eerste clubperiode van 2013 gaat alweer aardig opschieten. Voor je ligt het nieuwe clubboekje van VTV Delft locatie Nootdorp voor de tweede periode van 2013! De clubperiode

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Lente, de eetbare tuin en permacultuur, onze toekomst Ik voel het als ik buiten loop, het wordt warmer, het wordt lente. Ik zie de eerste knoppen in de planten in de tuin en zie de knoflook en ui, die

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec

Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec Afdeling Groningen Natuurhistorisch secretaris Marijke Drees Steenhouwerskade 80 9718 DH Groningen Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec. 2018. Let op : Het is voor de organisatoren

Nadere informatie

groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli

groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli Lesaanbod 2016-2017 Bokkesprong Les groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli Kleine beestjes 1/2 X X X Alles voor een pannenkoek 1/2 X X Melk 3/4 X X X In de sloot, uit de sloot 3/4 X X

Nadere informatie

Plant in de klas Instructieblad leerkracht Groep 6/7/8

Plant in de klas Instructieblad leerkracht Groep 6/7/8 Plant in de klas Instructieblad leerkracht Groep 6/7/8 Colofon Titel: Plant in de klas - Instructieblad leerkracht, groep 6/7/8 Auteurs: Nienke van den Berg Hilde Spitters (NIGZ) Redacteuren: John Luteijs

Nadere informatie

Informatie eerste clubperiode 2015

Informatie eerste clubperiode 2015 Informatie eerste clubperiode 2015 De voorbereidingen voor het nieuwe jaar zijn in volle gang. Voor je ligt het nieuwe clubboekje van VTV Delft locatie Craeyenburch voor de 1ste periode van 2015! De clubperiode

Nadere informatie

No regret maatregelen voor de natuur

No regret maatregelen voor de natuur No regret maatregelen voor de natuur Laaghangend fruit en maatregelen op maat Arjen de Groot Wageningen Environmental Research Platform Groen Haarlemmermeer Hoofddorp, 28 januari 2019 Natuurherstel in

Nadere informatie

Kom je voor jezelf en de ander op, dan ben je voor de Odulfusschool helemaal top! Agenda: Schooljaar Nr. 30

Kom je voor jezelf en de ander op, dan ben je voor de Odulfusschool helemaal top! Agenda: Schooljaar Nr. 30 Schooljaar 2018-2019 Nr. 30 Inspiratie opdoen voor de Koningsspelen Wil je alvast in de stemming komen voor de Koningsspelen en ben je benieuwd naar het liedje van dit jaar? Kijk dan eens op onderstaande

Nadere informatie

Amma's TUIN-nieuws nr. 16 (augustus - half oktober 2016)

Amma's TUIN-nieuws nr. 16 (augustus - half oktober 2016) Amma's TUIN-nieuws nr. 16 (augustus - half oktober 2016) Het is een verwachtingsvolle tijd nu we dit schrijven: binnen een week vanaf nu is Amma al in Houten, hebben we haar kunnen zien en horen. Wat een

Nadere informatie

Daslookpad mei De bloeiende eiken in de berm. Start de wandeling bij het hek van bezoekerscentrum aan het Polderpad.

Daslookpad mei De bloeiende eiken in de berm. Start de wandeling bij het hek van bezoekerscentrum aan het Polderpad. Daslookpad mei 2012 Half april is de bloei van het daslook begonnen. We kunnen er een hele tijd van genieten. Als het erg warm wordt, zijn de bloemen sneller uitgebloeid en zijn het alleen nog de vruchten

Nadere informatie

Je tuin. tips en afspraken

Je tuin. tips en afspraken Je tuin tips en afspraken Je tuin hoort bij je woning. Het is prettig als deze er netjes en goed onderhouden uitziet. Zodat je er altijd van kunt genieten. Maar hoe richt je je tuin in? En hoe onderhoud

Nadere informatie

mei April: Natuurontbijt

mei April: Natuurontbijt mei 2017 29 April: Natuurontbijt De weergoden werkten mee, het was prachtig weer. Eerst een stevige wandeling door het Vroege Vogelbos. Waar daslook volop in bloei stond. Menigeen plukte een blaadje voor

Nadere informatie

Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg)

Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg) Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg) Tentoonstelling met fleurige schilderijen van Irma Wisman. Is uw tuin de perfecte plaats om tot rust te komen en van de schoonheid van de planten en bloemen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Curiosity

Nieuwsbrief Curiosity Nieuwsbrief Curiosity Inhoud Uitgelicht: Open Monumentendag WW: zaterdag 3 oktober Op de agenda Uitgelicht Darwin Nederland in het donker Hemelkalender oktober Bloedmaan Beste lezers, Dit weekend is het

Nadere informatie

De grond waarop wij wonen.

De grond waarop wij wonen. De grond waarop wij wonen. GROEP 7/8 Doel: Planten horen bij de grond waarop wij wonen. Dit onderdeel gaat over het onderzoekend verkennen van de vegetatie in de omgeving van de kinderen van de bovenbouw.

Nadere informatie