Ga in mijn schoenen staan en verdien eraan Ideëen en plannen van Abvakabo FNV leden

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ga in mijn schoenen staan en verdien eraan Ideëen en plannen van Abvakabo FNV leden"

Transcriptie

1 Ga in mijn schoenen staan en verdien eraan Ideëen en plannen van Abvakabo FNV leden

2 In mijn schoenen Als we Diederik Samsom eens een paar crocs gaven. En hij zou een dagje het werk overnemen van Lydia, verpleegkundige bij het AMC. Wat zou hij dan zien? En als we Mark Rutte eens van die stevige schoenen gaven die gevangenismedewerker Rein draagt. Waar zou hij dan tegenaan lopen? En wat zouden de architecten van de huidige kabinetsplannen zien als zij een dag in de schoenen staan van Esther, pedagogisch medewerkster bij kinderopvang De Engel? Natuurlijk zullen Rutte en Samsom gedreven werknemers met kennis van zaken zien. Mensen die goede zorg willen bieden. Mensen die Nederland veilig willen houden en mensen die onze kinderen een goede start in hun ontwikkeling willen geven. Maar ook zien zij dat er vaak te weinig collega s zijn. Dat bewoners in verpleeghuizen te weinig aandacht en zorg krijgen en dat dit de werknemers erg frustreert. Dat de bezuinigingen de kinderopvang ongekend hard raken, zodat ouders minder gaan werken, of andere oplossingen zoeken en crèches in de problemen komen. En dat er nog veroordeelden vrij rondlopen terwijl ze in de gevangenis thuis horen. Het kabinet staart zich blind op de cijfertjes. Het lijkt erop dat Rutte en Samsom geen idee hebben van wat ze aanrichten met hun afbraakmaatregelen. Ze zijn veel te ver afgedwaald van de mensen die het werk doen. Als ze gewoon eens luisteren naar de mensen in de zorg, bij de gemeenten, de kinderopvang en ga zo maar door, dan zouden zij écht andere keuzes maken. En vaak valt daarbij nog geld te verdienen ook. Kijk maar naar de plannen van onze leden bij de Belastingdienst. Staatssecretaris Frans Weekers heeft voor een deel al goed naar hen geluisterd, door te zorgen voor extra personeel om toeslagenfraude aan te pakken. Dat levert toch zo n 600 miljoen euro extra aan belastinginkomsten op.

3 Onze leden, en trouwens ook andere werknemers en werkzoekenden, willen dat Rutte en Samsom eindelijk eens naar hen luistert. De afgelopen tijd kregen wij via ons meldpunt honderden ideeën, opmerkingen en suggesties binnen. Uit alle sectoren: de zorg, de overheid, de post en andere branches die de afgelopen tijd geprivatiseerd zijn. Berichten van Wajongers die zich zorgen maken over de massale herkeuring, in tijden van hoge werkloosheid. Berichten van leden uit de sociale werkvoorziening, die bang zijn dat zij straks geen vangnet meer hebben. Veel emotionele oproepen om de zorg en de overheid van Nederland overeind te houden. Veel verhalen van mensen die zich zorgen maken om hun werk, om de leefbaarheid in Nederland, om hun portemonnee of om hun kinderen. In dit rapport hebben wij de inzendingen samengevat. Dit plan laat zien dat er genoeg mogelijkheden zijn om te komen tot investeringen die nu werkgelegenheid creëren en de economie aanjagen. En een alternatief bieden voor het huidige beleid van saneringen en aanbestedingen, waarbij steeds meer werkgelegenheid verloren gaat en de publieke kosten alleen maar toenemen. Dit plan is nog maar een begin; er zit zoveel kennis bij de mensen die het werk doen! Als Rutte en Samsom deze mensen gewoon eens serieus nemen, dan maken zij andere keuzes over hun begroting. Keuzes die verantwoord zijn ook op de lange termijn en die bijdragen aan gewoon goed werk! Corrie van Brenk Voorzitter Abvakabo FNV

4 1. Voldoende mensen in de publieke sector Door de aanhoudende bezuinigingen staat de kwaliteit van publiek werk onder druk. Steeds vaker hebben werknemers te maken met onderbezetting, waardoor ze onvoldoende tijd hebben om de aandacht te geven aan patiënten en burgers die ze zouden willen geven. Daarnaast worden er ook steeds meer belangrijke publieke taken wegbezuinigd, terwijl dit op de lange termijn alleen maar geld kost. De Belastingdienst is een goed voorbeeld. Reorganisaties en bezuinigingen gaan ten koste van de kwaliteit van dienstverlening. Het innen en controleren Verpleegkundige Ik zou graag willen dat Mark Rutte eens een week of misschien wel twee mee gaat lopen als verpleegkundige in een ziekenhuis,vooral in de nachtdienst waar een paar verpleegkundigen op een afdeling waar 60 mensen liggen het werk moeten doen. Zo kan je geen kwaliteit bieden. van belasting en het uitkeren van toeslagen moet met steeds minder mensen worden afgehandeld. De medewerkers van de Belastingdienst hebben daarom samen met Abvakabo FNV twee rapporten over misstanden en fraude met belastingen gepubliceerd. Medewerkers weten precies hoe dit het beste kan worden bestreden. Door gebrek aan tijd en mankracht moeten zij de fraudegevallen laten passeren. Er zijn simpelweg meer mensen nodig om de bergen werk te verzetten. Een belastinginspecteur kost weliswaar geld, maar haalt een veelvoud van zijn salaris aan publiek geld binnen. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft besloten dat er 1600 medewerkers bij de Belastingdienst bijkomen. Dat is hartstikke mooi, want daarmee kan de Belastingdienst 600 miljoen euro extra binnenhalen. Toch is het nog een druppel op de gloeiende plaat. Want er liggen nog steeds miljarden voor het oprapen als de Belastingdienst werk maakt van het aanpakken van fraude door bedrijven en burgers.

5 Medewerker bij de Belastingdienst Ik zie in mijn werk dagelijks windhappers voorbijkomen. Dat zijn mensen die kennelijk van de wind hebben geleefd. Op papier hebben ze geen inkomen, maar in de praktijk het ontbreekt het ze aan helemaal niets. Zo is op Facebook of Twitter te zien dat ze net een dure auto hebben gekocht of een luxe vakantie hebben geboekt. Waar betalen ze het van? Er zijn tienduizenden van dat soort gevallen. Pak die nou eens aan. Als de Belastingdienst daar werk van maakt, en van andere overduidelijke fraudegevallen bijvoorbeeld bij bedrijven, dan kunnen we miljarden extra innen. Medewerker UWV Eén van de taken van het UWV is om werklozen te begeleiden naar een nieuwe baan. Dat kon altijd door bijvoorbeeld persoonlijke coaching, advies over scholing en kansen op de arbeidsmarkt. Door aanhoudende bezuinigingen op het UWV wordt er binnenkort echter alleen nog digitaal bemiddeld, via een onpersoonlijke e-coach op werk.nl. Op deze manier kan het UWV haar taak eigenlijk niet meer uitvoeren en verwacht ik dat er minder werklozen weer snel aan het werk worden geholpen. Op de korte termijn levert het misschien geld op, maar op de lange termijn verwacht ik dat meer mensen langer in een uitkering blijven.

6 2. Slimmer inkopen, minder verspillen en sneller teveelverdieners aanpakken De overheid koopt jaarlijks voor ongeveer 120 miljard in aan producten en diensten. Dat varieert van catering en Medewerker verpleeghuis kantoorartikelen tot ict-diensten. Onze leden hebben veel voorbeelden gegeven van producten of diensten waar soms de Ik zie dat dure hulpmiddelen zoals rolstoelen veelal meest bizarre bedragen voor worden betaald. ongebruikt in de zorginstellingen blijven staan. Dat is echt jammer. Zorginstellingen zouden beter deze hulpmiddelen En dan hebben we het nog niet eens over de prijskaartjes die kunnen hergebruiken of met elkaar kunnen uitwisselen. aan sommige managers hangen! Kijk naar gemeenten die de ict-dienstverlening allemaal afzonderlijk aanpakken en daardoor de hoofdprijs betalen. Voor simpele gebruiksvoorwerpen zoals een melkkannetje wordt 55 euro betaald. En wat te denken van de verspilling van bijvoorbeeld hulpmiddelen en medicijnen in de zorg? Alleen al binnen de overheidsectoren kan door slimmer inkopen wel 10 miljard verdiend worden, zo heeft kenniscentrum Nevi berekend. Eerder onderzoek van oud-minister Ab Klink toonde al aan dat alleen al in de zorg 8 miljard te bezuinigen is, als verspilling en overbehandeling worden aangepakt. Medewerker verpleeghuis En onderzoeksbureau Gupta heeft uitgerekend dat de uitvoeringskosten in de WMO acht keer hoger zijn dan wanneer de zorg via de in 3 jaar tijd. Al die wisselingen Ik krijg nu mijn 7e leidinggevende AWBZ betaald wordt. Ga maar na: als alle gemeenten zelf het wiel kosten zo veel geld! moeten uitvinden, kost dat ontzettend veel geld.

7 Medewerker zorg Toen ik begon met werken in de zorg, had ik een directeur met hart voor de zorg die gewoon onder de cao viel. Nu hebben we een gigantische grote organisatie met een Raad van bestuur, een Raad van toezicht en 18 directeuren die niet onder de cao vallen. Als er bezuinigd wordt, dan wordt het op de mensen met de laagste inkomens gedaan, de huishoudelijke zorg, zij wordt onder druk gezet om ontslag te accepteren of 30% salaris in te leveren. Zorg nu eerst eens dat de hoge heren onder de cao komen te vallen dat scheelt miljoenen voor de zorgsector, die kunnen dan naar de handen aan het bed gaan. Medewerker bij Dienst Justitiële Inrichtingen Justitiële inrichtingen kopen allemaal centraal in, bij het Shared Service Center. Per bestelling ben je echter sowieso 50 euro kwijt. Zo kost een melkkannetje al gauw 55 euro. Op de mantelcontracten kan wat mij betreft ook worden bespaard. Als we spullen inkopen voor de verloven, krijgen de gedetineerden meteen het duurste van het duurste, omdat dit via het mantelcontract wordt ingekocht. Deze spullen kun je waar dan ook veel goedkoper inkopen. Medewerker bij een gemeente Het valt mij op dat gemeenten elke keer zelf het wiel opnieuw moeten uitvinden waar het gaat om ict-dienstverlening. Denk eens aan al die dure adviesbureaus die daarbij komen kijken. Zorg ervoor dat een deel van de digitale dienstverlening van gemeenten centraal wordt geregeld. Medewerker ziekenhuis Kijk nou eens naar al die medicijnen die worden verspild. Dichte verpakkingen worden zo weggegooid, omdat het gebruik van het medicijn is gestopt of deze verkeerd is besteld of voorgeschreven. Nog niet zo lang geleden heb ik 15 ampullen morfine weg moeten gooien nadat de patiënt plotseling was overleden.

8 3. Geld op de plank bij zorgverzekeraars en zorgorganisaties Bij de zorgverzekeraars en zorgorganisaties valt nog veel geld te halen. Het afgelopen jaar hebben de zes grote verzekeraars 1,4 miljard euro winst gemaakt. Veel leden van Abvakabo FNV maken zich hier boos om, en hebben hierover aan de bel getrokken bij ons meldpunt. Het gaat om geld wat door burgers als premie is betaald, maar waar geen zorg voor is ingekocht. Ook zorgaanbieders hebben nog veel geld op de plank liggen als reservepotje voor slechte tijden. Geld dat ze gekregen hebben om aan zorg te besteden. 4. Voorkom kapitaalvernietiging in het gevangeniswezen Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil de komende jaren 19 gevangenissen, 1 jeugdinrichting en 3 tbs-klinieken sluiten. Tegelijkertijd wil hij in Zaandam een megabajes bouwen. Kosten: 300 miljoen euro. Dit is moeilijk te begrijpen, laten medewerkers in het gevangeniswezen weten. Medewerkers gevangenis Wat gebeurt er met ons gebouw als de gevangenis straks sluit? Ik begreep dat het alleen al 365 miljoen euro kost om de gebouwen te sluiten!

9 Medewerker gevangenis De gevangenis in Hoogeveen gaat per 1 januari 2014 sluiten. Onbegrijpelijk. Er lopen nog genoeg criminelen in Nederland vrij rond om onze cellen mee te vullen. Zorg er nou voor dat de mensen die een celstraf moeten uitzitten ook echt in de cel belanden. Wat ook onbegrijpelijk is, is dat onze gevangenis net een ingrijpende renovatie van 10 miljoen euro achter de rug heeft. De gevangenis is voorzien van de nieuwste high-tech snufjes en voldoet aan alle moderne eisen. En toch wordt de gevangenis gesloten en afgeschreven. Kapitaalvernietiging!

10 5. Kinderopvang is een investering in de toekomst Kinderopvang levert de maatschappij heel veel op. Het stelt ouders in staat te werken en deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Ook investeringen in de kwaliteit van de kinderopvang werpen hun vruchten af. De kinderopvang levert een belangrijke, onmisbare bijdrage aan de opvoeding van kinderen. Inzetten op de ontwikkeling van kinderen, in het bijzonder kinderen in een achterstandssituatie, draagt bij aan de welvaart van Nederland, zo stelt het onderzoeksbureau SEO Medewerker kinderopvang economisch onderzoek in een rapport over de kosten Ik zou Samsom wel eens in mijn schoenen willen zien staan. en baten van de kinderopvang. Doordat veel collega s ontslagen zijn, zijn vele groepen (0 tot 4 Dus: breek de kinderopvangsector niet af, maar investeer jaar) overvol of is er geen goede verdeling van baby s en peuters. Dus loop je je het ongans om iedereen verzorgd en gevoed te er juist in. Dat kan onder meer door te kijken naar hoe houden. Tijd voor een boekje of een 1 op 1 moment is er niet. we het tot voor kort deden: laat de drie partijen die baat hebben bij kinderopvang hiervoor betalen: werknemers, werkgevers, overheid.

11 Medewerker kinderopvang Doordat de kinderopvang duurder wordt, zie ik steeds meer ouders die de noodzaak van werken niet meer zien. Alles gaat toch naar de kinderopvang. Over het algemeen zijn het de vrouwen die stoppen met werken. Ook komen er steeds meer pedagogisch medewerkers op straat te staan. Alle pogingen die gedaan zijn om meer vrouwen aan het werk te krijgen worden zo tegengewerkt. Mijn idee is juist om te investeren in kinderopvang. Dat lijkt me op de lange termijn beter dan bezuinigen. Medewerker kinderopvang Ik ben een man en werkzaam in de kinderopvang/ bso. Ik wil dat Rutte en Samsom eens ervaren hoe het is om in deze sector te werken. Veel kinderen komen niet meer en belanden op straat, omdat ouders het niet meer kunnen betalen. Ik wil laten zien wat de meerwaarde is van de kinderopvang én de buitenschoolse opvang. Kinderen leren daar met elkaar om te gaan op een constructieve wijze en krijgen sociale vaardigheden mee en nog veel meer. Door nog meer te bezuinigen op de toeslagen draaien ze een hele sector de nek om. En wij komen op straat te staan mét de kinderen!

12 6. Goed onderwijs laat de economie groeien We weten dat goed onderwijs de economie versterkt en daarmee meehelpt de overheidsfinanciën in de toekomst gezond te houden. Helaas wordt het onderwijs op het ministerie van Financiën gezien als een kostenpost, in het boekhoudkundig kasstelsel waarmee de overheidsfinanciën worden bijgehouden hebben investeringen immers geen enkele waarde. Uit onderzoek blijkt dat landen met een hoger opgeleide Docent in het hbo Wat is het toch jammer om studenten af te zien haken, omdat ze financieel niet meer in staat zijn alle kosten voor het volgen van een studie op te brengen. En wat is het jammer om die goede leraar te zien vertrekken, omdat het bedrijfsleven meer mogelijkheden biedt. Investeer in onderwijs! bevolking een hogere economische groei per hoofd van de bevolking hebben. Een relatief lager opgeleide bevolking leidt tot een geringere economische groei. Ook zijn er andere negatieve gevolgen; een lagere loongroei, een lagere productiviteit, maar ook een slechtere gezondheid, hogere criminaliteit en minder sociale cohesie (burgerschap) onder een lager opgeleide bevolking. Een lager opgeleide bevolking is nadelig voor de concurrentiepositie van een land. Aan goed onderwijs zijn positieve externe effecten verbonden. Afhankelijk van welke effecten worden meegenomen laat onderzoek van de Vereniging van Hogescholen zien dat een euro uitgegeven aan onderwijs een rendement heeft tussen de 12% en meer dan 100%.

13 7. Verander de financiering van de zorg De zorguitgaven zijn de afgelopen jaren sneller gestegen dan we van te voren dachten. Dat heeft naast vergrijzing ook te maken met de manier waarop we betalen voor zorg. In de gehandicaptenzorg en ouderenzorg krijgen instellingen een pakket met geld per bewoner. Ziekenhuizen en huisartsen krijgen betaald voor elke handeling die ze uitvoeren. Het is daardoor voor zorgaanbieders aantrekkelijk meer behandelingen te doen dan strikt noodzakelijk is. Door deze manier van financieren te veranderen, is de verwachting dat de hoeveelheid zorg die geboden wordt zal afnemen. Bovendien moeten zorgaanbieders met alle zorgverzekeraars onderhandelen over de tarieven wat enorm veel en vooral dure bureaucratie met zich mee brengt. Gepensioneerd lid Hoe bestaat het dat als mijn vrouw een steunzool wil hebben, dit 680 euro moet kosten omdat dit de prijs is die er als DOT voor staat. Leuk dat verzekeraars zorg inkopen en ziekenhuizen betalen per geleverde zorgprestatie. Het nodigt wel uit om de duurste diagnose behandelcombinatie in rekening te brengen en dit extra voor te schrijven. Medewerker in de geestelijke gezondheidszorg Een bewoonster had een tas nodig die ze zelf van de rolstoel af kon halen. Via de ergotherapie, het zorgkantoor en de leverancier komt er uiteindelijk een offerte voor een tas van 169 euro in totaal. Gelukkig kon ik de aankoop nog voorkomen en heb ik voor 7 euro een passende oplossing kunnen vinden. Medewerker zorg Medewerker thuiszorg Medewerker zorg Er is veel te veel overhead en bureaucratie in de AWBZ. Zo wordt er ieder jaar een half miljard uitgegeven aan de AWBZ- brede zorgregistratie. Dat kan toch wel een beetje minder.,,ik baal van die aanbestedingen. De afgelopen jaren ben ik om de twee jaar van werkgever gewisseld in de huishoudelijke zorg. Iedere twee jaar besteedt de gemeente mijn werk opnieuw aan en doen alle werkgevers mee met het aanbestedingscircus. De reclamemensen verdienen er goud geld mee. Nog steeds gaan er bij ons teveel medicijnen terug naar de apotheek. In ongeopende verpakkingen. Niets mee gebeurd. Teveel besteld. Teveel geleverd. En weet u wat een doodordinaire douchestoel kost? Honderden euro s! Goud geld verdienen de fabrikanten eraan.

14 8. Versterk zorg dichtbij mensen Als je de eerstelijnszorg en de thuiszorg versterkt en de zorgmedewerkers meer ruimte in hun werk geeft, dan kun je een hoop kosten besparen. Door goed te luisteren naar werknemers die de zorg zelf uitvoeren, blijft de kwaliteit overeind terwijl de zorg dichter bij de mensen komt te staan. Mensen zijn minder snel aangewezen op duurdere, specialistische zorg en dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Daarnaast laten praktijkvoorbeelden zien dat het mogelijk is om hetzelfde werk met veel minder managers te doen als Doktersassistent werknemers zelf hun werk kunnen inrichten. Dit is én goedkoper én vergroot het plezier dat mensen in Breng de eenvoudigere behandelingen en/ of controles van de specialist naar de huisarts/doktersassistent: dit scheelt hun werk hebben. veel geld en de patiënt hoeft veel minder te reizen. Gepensioneerd lid Ik heb gehoord dat het verpleeghuis waar mijn man in zit, in 2014 dichtgaat. Van de thuiszorg is dan ook nog maar weinig over. Waar moet mijn man dan heen? Naar het ziekenhuis? Dat is toch veel duurder!

15 Vrijwilliger buurthuis Ik ben bang dat ons buurthuis sluit. Nu komen hier veel mensen uit de wijk die best eenzaam zijn en niet veel geld hebben. Ik kan mij voorstellen dat ze straks sneller naar de huisarts gaan, of dat ze zich sneller nog eenzamer voelen. Dat moeten we niet willen en dat leidt tot duurdere zorg, dus houd de buurthuizen open. Medewerker thuiszorg Ik wil heel graag laten horen aan het kabinet dat een thuishulporganisatie vele malen goedkoper kan werken! Ik werk voor een kleine organisatie met 28 medewerkers en 2 leidinggevenden, zonder bestuur en managers. Onze organisatie loopt nu al 3 jaar als een trein. Klanten zijn zeer tevreden en medewerkers krijgen het salaris en tegemoetkomingen waar ze recht op hebben. Over het hele land zouden er kleine organisaties moeten komen waardoor er geen geld verloren gaat aan bestuursleden die geen notie hebben van wat dit werk inhoudt. Geen dure grote kantoren en geen dure zorgmanagers. We hebben korte lijnen met huisartsen etc. waardoor wij alleen maar tevreden klanten hebben. De zorg op deze manier is dan geen commercieel bedrijf maar een menselijke organisatie voor en door mensen.

16 9. Socialere belastingen Het Nederlandse belastingstelsel heeft af en toe behoorlijk rare uitkomsten. Zeker als het kabinet plannen heeft om te bezuinigen, is het belangrijk goed te kijken of iedereen in Nederland naar draagkracht bijdraagt. Dat gaat nog lang niet altijd goed, blijkt uit een aantal voorbeelden die zijn aangedragen door onze leden. Mensen met aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek krijgen eerder recht op toeslag of ontvangen een hogere toeslag dan mensen zonder aftrekposten. Op deze manier ontstaat ongelijke behandeling tussen mensen met een zelfde inkomen. Wat ook niet eerlijk is dat iemand met een hoger inkomen een hogere hypotheekrenteaftrek krijgt, dan iemand met een lager inkomen en een zelfde woningschuld. De vermogensrendementsheffing is voor alle vermogens boven de euro gelijk: 30% over 4% verondersteld rendement is 1,2%. Het tarief is daarmee lager dan werknemers betalen aan inkomstenbelasting (37%, 42%, 52%). Het zou sociaal zijn om de vermogensbelasting gelijk te trekken aan de inkomensbelasting, op bijvoorbeeld 42%.

17 Medewerker zorg Ik verdien net boven het minimuminkomen. Ik vind het niet eerlijk dat ik precies hetzelfde bedrag kinderbijslag krijg als iemand met een topsalaris. Ik kan nauwelijks rondkomen. Als het eerlijker wordt verdeeld, dan kunnen mensen met een lager inkomen meer uitgeven. Of je geeft minder kinderbijslag aan de hoge inkomens, en laat dat geld naar de kinderopvang gaan. Dan kunnen mensen werk en gezin beter combineren, zeker de lage inkomens.

18 10. Geen banenversnipperaar, maar banenmotor Het kabinet wil een banenmotor zijn. Maar tegelijkertijd zet het kabinet het mes in veel belangrijke sectoren. Hierdoor verdwijnen er en banen in de zorg en bij de overheid. Veel leden wijzen erop dat dit op de lange termijn een duurkoop is. De kosten voor ww en bijstand stijgen, en de kwaliteit van de dienstverlening daalt. Medewerker nvwa Wajonger Ik word straks herkeurd. Als ik straks mijn uitkering verlies, waar kom ik dan aan werk? Dat kan alleen als werkgevers verplicht worden om mensen met een handicap aan te nemen. We moeten het al steeds met minder mensen doen. En de bezuinigingen op het Rijk gaan maar door. Laatst had je het paardenvleesschandaal. Als er steeds minder inspecteurs zijn, dan weten we echt helemaal niet meer wat er met ons eten gebeurt. Laat ons niet steeds alleen maar met reorganisaties bezig zijn, dat is geldverspilling. Laat ons gewoon werken.

19 Medewerker sociale werkplaats Medewerker ministerie Ik werk nu via de sociale werkplaats in een bedrijfskantine. Ik ben heel blij met dit werk. Ik ben bang dat als ik straks gedwongen wordt om helemaal vast bij die kantine te werken, dat het dan misgaat. Want stel dat ik een jaarcontract krijg, dan kan ik door de plannen van het kabinet niet meer terug naar mijn sociale werkplaats. Dan moet ik rondkomen van een uitkering. Terwijl ik daar niet voor werk. Volgens mij kost dat Rutte alleen maar geld. Voorkom dat er in de toekomst een tekort is aan deskundig personeel bij de overheid én wordt niet afhankelijk van dure externen, daar moet nu actie op ondernomen worden. En houd op met die payroll, want zo houd je jong talent niet vast. Een investering nu betaalt zich in de toekomst terug.

20

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

Argumentenkaart Deeltijdwerken. Werknemers. Wat zijn voor mij als vrouwelijke deeltijder de argumenten voor en tegen meer uren per week werken?

Argumentenkaart Deeltijdwerken. Werknemers. Wat zijn voor mij als vrouwelijke deeltijder de argumenten voor en tegen meer uren per week werken? Wat zijn mij als vrouwelijke deeler de argumenten en tegen meer uren per week werken? Wat zijn mij als vrouwelijke deeler de argumenten en tegen meer uren per week werken? Wat zijn mij als vrouwelijke

Nadere informatie

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Tot stand gekomen in het kader van het project RAAK-MKB Ontwerpen voor zorgverleners Auteurs Dr. F. Verhoeven; onderzoeker lectoraat Co-design (HU) Ing. K. Voortman-Overbeek;

Nadere informatie

Ontwikkelingen in zorg, welzijn en wonen Joop Blom, voorzi-er commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden ANWB.

Ontwikkelingen in zorg, welzijn en wonen Joop Blom, voorzi-er commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden ANWB. Ontwikkelingen in zorg, welzijn en wonen Joop Blom, voorzi-er commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden ANWB. De Bilt, 27 november 2015. Vergrijzing in Nederland 27 november

Nadere informatie

zorgwijzer Zorg of advies nodig? CZ wijst u de weg 2012/2013 Weet u waar u de beste zorg kunt krijgen? Uw verzekering snel en digitaal regelen

zorgwijzer Zorg of advies nodig? CZ wijst u de weg 2012/2013 Weet u waar u de beste zorg kunt krijgen? Uw verzekering snel en digitaal regelen zorgwijzer 2012/2013 Weet u waar u de beste zorg kunt krijgen? Uw verzekering snel en digitaal regelen Zorg of advies nodig? CZ wijst u de weg Medische vraag? Stel hem aan onze deskundigen Toen mijn vriendin

Nadere informatie

Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn

Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn 1 Kaders bij zelfsturing: financieel gezond zijn Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn Financieel

Nadere informatie

Met hart voor ouderen

Met hart voor ouderen Met hart voor ouderen Met hart voor ouderen Nederland telt steeds meer ouderen. Daar moeten we voor alles blij mee zijn. Het is een grote, sociale verworvenheid dat steeds meer mensen een hoge leeftijd

Nadere informatie

Speech Ton 1 mei 15.00 uur (gesproken woord geldt)

Speech Ton 1 mei 15.00 uur (gesproken woord geldt) Speech Ton 1 mei 15.00 uur (gesproken woord geldt) Beste mensen, wat geweldig dat we hier vandaag allemaal staan! We begonnen met een fantastische mars en een goede debatten. 1 mei is weer van ons! En

Nadere informatie

Special. Het volledige onderzoek van SEO Economisch Onderzoek vindt u op www.kinderopvang.nl. Het (economisch) belang van kinderopvang

Special. Het volledige onderzoek van SEO Economisch Onderzoek vindt u op www.kinderopvang.nl. Het (economisch) belang van kinderopvang Special Het volledige onderzoek van SEO Economisch Onderzoek vindt u op www.kinderopvang.nl Het (economisch) belang van kinderopvang 2 Het (economisch) belang van kinderopvang Voorwoord Wat levert kinderopvang

Nadere informatie

Kabinetsplannen: informatie voor werkende ouders

Kabinetsplannen: informatie voor werkende ouders Kabinetsplannen: informatie voor werkende ouders Let op: Het voorstel over de vaste toeslag van de overheid is opgenomen in het Belastingplan 2007. De Eerste Kamer moet hier nog mee akkoord gaan. De percentages

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

Gezondheid, ieder zijn zorg

Gezondheid, ieder zijn zorg 12 Minister Schippers pleit voor gepast gebruik Gezondheid, ieder zijn zorg Tekst: Jenny Schellekens Beeld: Ministerie van VWS De kosten van onze gezondheidszorg blijven stijgen. Minister Edith Schippers

Nadere informatie

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg.

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen VOOR: Gepensioneerden AGRIFIRM 24 en 26 maart 2015. Kort filmpje over mijn voettocht

Nadere informatie

WIJNBERG& WIJNBERG voorbeeld REflEctIEvERslaG

WIJNBERG& WIJNBERG voorbeeld REflEctIEvERslaG & voorbeeld reflectieverslag Naam: - Betreft: Intake gesprek Datum: 2010 Inleiding: Op vrijdag vond mijn intake gesprek plaats bij dhr Wijnberg. De aanleiding tot dit bezoek komt voort uit dat op zeventien

Nadere informatie

Ab Harrewijnrede 2003 Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 21 mei 2003 te Amsterdam.

Ab Harrewijnrede 2003 Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 21 mei 2003 te Amsterdam. Ab Harrewijnrede 2003 Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 21 mei 2003 te Amsterdam. Ik ben bijzonder vereerd dat ik de eerste Ab Harrewijnrede mag uitspreken. Op een podium dat

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Factsheet kinderopvang januari 2013

Factsheet kinderopvang januari 2013 Factsheet kinderopvang januari 2013 Inleiding Het kabinet Rutte/Ascher heeft onlangs besloten ook voor 2013 verdere bezuinigingen op de kinderopvang door te voeren. Er wordt vanaf 2010 elk jaar fors bezuinigd

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Contractcatering In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Goede zorg van groot belang. Nederlanders staan open voor private investeringen

Goede zorg van groot belang. Nederlanders staan open voor private investeringen Goede zorg van groot belang Nederlanders staan open voor private investeringen Index 1. Inleiding p. 3. Huidige en toekomstige gezondheidszorg in Nederland p. 6 3. Houding ten aanzien van private investeerders

Nadere informatie

Pensioenbarometer Pensioenfonds Albemarle april 2010

Pensioenbarometer Pensioenfonds Albemarle april 2010 Pensioenbarometer Pensioenfonds Albemarle april 2010 Gepubliceerd van 20.04.2010 tot 30.04.2010 204 antwoorden 1 Maak ik altijd direct open en lees ik helemaal. 30,9 % 63 2 Maak ik altijd direct open en

Nadere informatie

10-puntenplan voor het herstel van de Nederlandse economie

10-puntenplan voor het herstel van de Nederlandse economie 10-puntenplan voor het herstel van de Nederlandse economie Nederland zit in een grote economische crisis. Het consumentenvertrouwen is dramatisch laag. Nederlanders zijn onzeker over hun baan, hun huis,

Nadere informatie

Uw zorgverzekering in 2013. De zorgverzekering voor universitair medische centra

Uw zorgverzekering in 2013. De zorgverzekering voor universitair medische centra EXCLUSIEF VOOR DE UMC S Uw zorgverzekering in 2013 De zorgverzekering voor universitair medische centra De zorgverzekering voor universitair medische centra De zorgverzekering speciaal voor u UMC Zorgverzekering

Nadere informatie

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

19.15-19.45 uur : Inloop met koffie en thee 19.45-20.00 uur : Opening door directie 20.00-20.30 uur : Univé zorg in 2015 20.30-21.

19.15-19.45 uur : Inloop met koffie en thee 19.45-20.00 uur : Opening door directie 20.00-20.30 uur : Univé zorg in 2015 20.30-21. 19.15-19.45 uur : Inloop met koffie en thee 19.45-20.00 uur : Opening door directie 20.00-20.30 uur : Univé zorg in 2015 20.30-21.00 uur : Pauze 21.00-21.30 uur : Veranderingen in de AWBZ 21.30-22.30 uur

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Tekstboekje GT-0323-a-11-2-b Analyse maatschappelijk vraagstuk: jeugdwerkloosheid tekst 1 FNV vreest enorme stijging werkloosheid jongeren

Nadere informatie

Veni Visie Vici. Duodagen Maarssen mei 2006 Update Woerden nov 2010. Erik Wins, Woerden

Veni Visie Vici. Duodagen Maarssen mei 2006 Update Woerden nov 2010. Erik Wins, Woerden Veni Visie Vici Duodagen Maarssen mei 2006 Update Woerden nov 2010 Erik Wins, Woerden Veni Huisarts positie tot nu toe kwaliteit op hoog en in 2006 goedkoop niveau Na 2006 30% duurder geworden. Gevestigde

Nadere informatie

Lesbrief Iedereen betaalt belasting

Lesbrief Iedereen betaalt belasting Lesbrief Iedereen betaalt belasting inleiding Iedereen betaalt belasting» waar komt het geld vandaan?» waar gaat het geld naar toe?» nederland, europa en de wereld» Iedereen betaalt belasting 1 Iedereen

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid versie 2013 www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Inleiding... 3 Participatiewet, geplande invoerdatum 1 januari 2014... 4 Wet Wajong (sinds 2010)... 6 Wet Werk

Nadere informatie

Cursusgids belastingontwijking. Onderhandelen met de Belastingdienst, u kunt het ook!

Cursusgids belastingontwijking. Onderhandelen met de Belastingdienst, u kunt het ook! Cursusgids belastingontwijking Onderhandelen met de Belastingdienst, u kunt het ook! "Belastingen, leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker". Aldus de slogan waarmee de Belastingdienst ons jarenlang

Nadere informatie

Een eigen inkomen met de Wajong

Een eigen inkomen met de Wajong uwv.nl werk.nl Een eigen inkomen met de Wajong Als u zelf geen geld kunt verdienen Meer informatie Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl. U kunt ook

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

De ijnmanager. Cartoons september 2012. Luc Timmers

De ijnmanager. Cartoons september 2012. Luc Timmers De ijnmanager Cartoons september 2012 Luc Timmers Alle cartoons mogen gratis gekopieerd en verspreid worden Gratis? Jazeker! Tegenprestatie? De Lijnmanager Gratis is voor bijna niks Volg @Delijnmanager

Nadere informatie

Datum 23 maart 2011 Onderwerp Beantwoording kamervragen over het bericht dat de Staatssecretaris kleinere cellen beter vindt

Datum 23 maart 2011 Onderwerp Beantwoording kamervragen over het bericht dat de Staatssecretaris kleinere cellen beter vindt 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Argumentenkaart Deeltijdwerken 3. Samenleving. Wat zijn de voor- en nadelen voor de samenleving als vrouwen meer gaan werken?

Argumentenkaart Deeltijdwerken 3. Samenleving. Wat zijn de voor- en nadelen voor de samenleving als vrouwen meer gaan werken? Argumenten Deeltijdwerken Wat zijn de - en nadelen de samenleving als meer gaan werken? Argumenten Deeltijdwerken Wat zijn de - en nadelen de samenleving als meer gaan werken? Argumenten Deeltijdwerken

Nadere informatie

Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015. Zó werkt de zorg in Nederland. inkijkexemplaar. dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen

Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015. Zó werkt de zorg in Nederland. inkijkexemplaar. dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen Zó werkt de zorg in Nederland Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015 dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen Inhoudsopgave Inleiding 3 Voorwoord 3 Medicijn tegen dat knagende gevoel en andere 5 redenen

Nadere informatie

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg.

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden DuPont Nederland op 23 april 2015. Ontwikkelingen.

Nadere informatie

Toenemende zorgvraag versus bezuinigingen Bieden private investeerders soelaas?

Toenemende zorgvraag versus bezuinigingen Bieden private investeerders soelaas? Toenemende zorgvraag versus bezuinigingen Bieden private investeerders soelaas? Onderzoeksvragen Hoe scoort gezondheidszorg in een maatschappelijke issue-ranking? Waaraan dankt de zorg zijn bijzondere

Nadere informatie

NIET SLOPEN MAAR BOUWEN

NIET SLOPEN MAAR BOUWEN NIET SLOPEN MAAR BOUWEN GEWOON GOED WERK VOOR IEDEREEN! CONCEPT ARBEIDSVOORWAARDEN AGENDA FNV IN BEWEGING 2014 INLEIDING Sinds 2008 ligt de Nederlandse economie op zijn gat. Voor 2013 werd een licht herstel

Nadere informatie

Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg?

Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg? Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg? Ruim 10% van de Nederlandse bevolking leeft in armoede. Ongeveer 7% van de kinderen in de provincie Groningen groeit op in een gezin dat

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen

Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen Belangenvereniging pensioengerechtigden Politie 21 november 2012 Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG. Belangenvereniging Pensioengerechtigden

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Welkom, blij dat u er bent. Uit het feit dat u met zovelen bent gekomen maak

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Inhoudsopgave Wet Wajong (sinds 2010)... 3 Wet Werk en Bijstand (WWB)... 5 Wet investeren in jongeren (Wij)... 6 Wet Sociale Werkvoorziening

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar u verzorgd, verpleegd of begeleid wordt?

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Regelingen en voorzieningen CODE 1.4.3.528 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 brochure bronnen de brochure Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 van het CAK (uitgave november 2012). De brochure is ook

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

De beste zorg vinden? Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt! 2013/2014. Uw verzekering snel en digitaal regelen?

De beste zorg vinden? Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt! 2013/2014. Uw verzekering snel en digitaal regelen? zorgwijzer 2013/2014 Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt! De beste zorg vinden? Uw verzekering snel en digitaal regelen? Medische vraag? Stel hem aan onze deskundigen Inhoudsopgave 4 Regel uw verzekering

Nadere informatie

Meer eigen regie in Zvw

Meer eigen regie in Zvw Meer eigen regie in Zvw Onze dochter Sofie is met 27 weken geboren. Ze heeft bij de geboorte een hersenbeschadiging gekregen, waardoor ze verschillende beperkingen heeft. De meest ingrijpende is een zeer

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 12 juli 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 12 juli 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Voorlopige update PwC rapport 2013: Laaggeletterdheid in Nederland kent aanzienlijke maatschappelijke kosten

Voorlopige update PwC rapport 2013: Laaggeletterdheid in Nederland kent aanzienlijke maatschappelijke kosten 24 Voorlopige update PwC rapport 2013: Laaggeletterdheid in Nederland kent aanzienlijke maatschappelijke kosten Maart 2017 PwC is het merk waaronder PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. (KvK 34180285),

Nadere informatie

op een gebrek aan kennis berustende mening of afkeer

op een gebrek aan kennis berustende mening of afkeer op een gebrek aan kennis berustende mening of afkeer stellen: geef ik iedereen een gelijke kans of staan er misschien onbewust vooroordelen in de weg? Ook in Den Haag worden kansen gemist, waardoor bijvoorbeeld

Nadere informatie

De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan?

De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan? Inleiding Voorzitter Voorjaarsnota 2017 De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan? Het scenario ziet er voor de gemeente Stadskanaal een stuk minder rooskleurig uit. De transitie jaren

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 oktober 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 oktober 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Antwoord van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 13 juli 2016)

Antwoord van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 13 juli 2016) AH 3151 2016Z11922 Antwoord van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 13 juli 2016) 1. Vindt u het acceptabel dat door de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Raad d.d. Zl ì11 lots Besluit" LWCL^İÍ^, L U?-t~ yn. Ļ'i)~Pf^ h&ĺ..

Raad d.d. Zl ì11 lots Besluit LWCL^İÍ^, L U?-t~ yn. Ļ'i)~Pf^ h&ĺ.. Raad d.d. Zl ì11 lots Besluit" LWCL^İÍ^, L U?-t~ yn. Ļ'i)~Pf^ h&ĺ.. Raadsvoorstel no. R2014.0120 Agendapunl no. 9 z Onderwerp Uitgeest. 13 januari 2015 Voorstel inzake Hulp bij het huishouden in 2016 Aan

Nadere informatie

AMSTERDAMMERS AAN HET WERK. Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon

AMSTERDAMMERS AAN HET WERK. Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon AMSTERDAMMERS AAN HET WERK Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon 1 Samenvatting De weg uit armoede is werk. De vraag hoe mensen weer aan het werk geholpen kunnen worden is actueel. De flinke

Nadere informatie

Eindexamen economie compex vmbo gl/tl 2006 - I

Eindexamen economie compex vmbo gl/tl 2006 - I BEOORDELINGSMODEL Vraag Antwoord Scores Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. VRAGEN STAAT VRIJ 1 maximumscore 1 8,46 : 1,88 = 4,5 uur 2 A 3 maximumscore 1 Er is sprake

Nadere informatie

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer)

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer) Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer) Klanten 2013 Wat krijgt u van het CAK? Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie

Nadere informatie

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven Toespraak staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het bedrijvencongres Samen scholen, pure winst! op 11 september 2009 in Eindhoven. Dames en heren, Allereerst wil ik de

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in Zuidoost-Brabant. UWV Gerald Ahn 9 september 2014

De arbeidsmarkt in Zuidoost-Brabant. UWV Gerald Ahn 9 september 2014 De arbeidsmarkt in Zuidoost-Brabant UWV Gerald Ahn 9 september 2014 Recente persberichten (CBS) Wisselende berichten over de markt Werkloosheid in juli verder gedaald Stijging WW-uitkeringen Consumptie

Nadere informatie

Q en A Ouderen. Solidariteit & gemeenschap

Q en A Ouderen. Solidariteit & gemeenschap Q en A Ouderen Solidariteit & gemeenschap 1. Moeten ouderen straks een beroep doen op familie of buren? De PvdA wil een samenleving waarin we ook zorg voor elkaar hebben. Een samenleving waarin we de zorg

Nadere informatie

Goede tijden, slechte tijden. Soms zit het mee, soms zit het tegen

Goede tijden, slechte tijden. Soms zit het mee, soms zit het tegen Slides en video s op www.jooplengkeek.nl Goede tijden, slechte tijden Soms zit het mee, soms zit het tegen 1 De toegevoegde waarde De toegevoegde waarde is de verkoopprijs van een product min de ingekochte

Nadere informatie

4.1 Klaar met de opleiding

4.1 Klaar met de opleiding 4.1 Klaar met de opleiding 1. Werken in loondienst - Bij een bedrijf of bij de overheid (gemeente, provincie, ministerie); - Je krijgt loon/salaris; - Je hebt een bepaalde zekerheid, dat je werk hebt,

Nadere informatie

Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom

Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom Nieuwe

Nadere informatie

RUIMTE VOOR GEZONDHEIDSZORG. Paul Schnabel, Universiteit Utrecht Leidsche Rijn 6 maart 2014

RUIMTE VOOR GEZONDHEIDSZORG. Paul Schnabel, Universiteit Utrecht Leidsche Rijn 6 maart 2014 RUIMTE VOOR GEZONDHEIDSZORG Paul Schnabel, Universiteit Utrecht Leidsche Rijn 6 maart 2014 15 MILJARD EURO MEER TOT 2015 Een dergelijke stijging van de uitgaven is op termijn echter onhoudbaar Troonrede

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

Vakantiewerk onderzoek 2015 FNV Jong. Hans de Jong & Leon Pouwels Juni 2015

Vakantiewerk onderzoek 2015 FNV Jong. Hans de Jong & Leon Pouwels Juni 2015 Vakantiewerk onderzoek 2015 FNV Jong Hans de Jong & Leon Pouwels Juni 2015 Achtergrond Achtergrond 2 Achtergrond SAMPLE 420 Respondenten WEging De data is gewogen op geslacht, leeftijd en opleiding naar

Nadere informatie

Budgettering in zorg kost alleen maar geld

Budgettering in zorg kost alleen maar geld Budgettering in zorg kost alleen maar geld Ab Klink DOSSIER In de periode 1990-2000 bleven de zorgkosten netjes binnen de perken om vervolgens gierend uit de hand te lopen. Een van de grootste opgaven

Nadere informatie

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein Laaggeletterden hebben vaker te maken met armoede, Schuldhulp en gezondheidsproblemen. Gemeenten, wijkteams en consulenten Werk en Inkomen zijn zich hier

Nadere informatie

DELA LeefdoorPlan. wat gebeurt er met uw gezin na uw overlijden?

DELA LeefdoorPlan. wat gebeurt er met uw gezin na uw overlijden? DELA LeefdoorPlan wat gebeurt er met uw gezin na uw overlijden? wie zorgt er voor uw nabestaanden? Ná uw uitvaart gaat het leven door voor uw nabestaanden. Redden zij het dan financieel? Of overkomt hen

Nadere informatie

Nationale Enquête 'Werken in de Zorg' - de resultaten

Nationale Enquête 'Werken in de Zorg' - de resultaten Nationale Enquête 'Werken in de Zorg' - de resultaten Werknemers in de zorg geven hun mening over de zorg in Nederland. Nu en in de toekomst. Datum Auteur Status Versie Bestand 7 mei 2010 Concept 3.0 Nationale

Nadere informatie

perspectief zorgverzekeraar Jeroen Crasborn Senior adviseur zorgstrategie Rvb & Directie Zilverenkruis Achmea

perspectief zorgverzekeraar Jeroen Crasborn Senior adviseur zorgstrategie Rvb & Directie Zilverenkruis Achmea perspectief zorgverzekeraar Jeroen Crasborn Senior adviseur zorgstrategie Rvb & Directie Zilverenkruis Achmea 1 2 3 Zorgkostenstijging is van alle jaren maar extra waakzaamheid geboden Ontwikkeling zorguitgaven

Nadere informatie

34Vraaggericht werken

34Vraaggericht werken DC 34Vraaggericht werken 1Inleiding Vraag jij aan een cliënt wat zijn wensen en behoeften zijn of weet jij wat het beste is voor de cliënt? Denk jij dat je cliënt zelf weet wat goed voor hem is en daarover

Nadere informatie

INFORMATIE 2012. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2012. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

Geert Oerlemans Huisarts Medisch Centrum Beek en Donk. 19e Grande Conférence Verona 2013

Geert Oerlemans Huisarts Medisch Centrum Beek en Donk. 19e Grande Conférence Verona 2013 Geert Oerlemans Huisarts Medisch Centrum Beek en Donk 19e Grande Conférence Verona 2013 Huisarts onder druk! kans of bedreiging? Omvang huisartsenzorg fors toegenomen Consulten met 7.3% per jaar gestegen

Nadere informatie

Programma. Regeerakkoord; Platform VG. Dorien Kloosterman. Belangenbehartiging AWBZ

Programma. Regeerakkoord; Platform VG. Dorien Kloosterman. Belangenbehartiging AWBZ Regeerakkoord; wat betekent dat voor mensen met een verstandelijke beperking Programma Veranderingen AWBZ in 2009 en 2010 - pakketmaatregel - eigen bijdrage begeleiding Veranderingen AWBZ in toekomst -

Nadere informatie

De regionale arbeidsmarkt 2016

De regionale arbeidsmarkt 2016 De regionale arbeidsmarkt MEER INFO? Check onze site www.utrechtzorg.net of bel naar (030) 6340808 De regionale arbeidsmarkt Wat is ONS Werkgebied? Regio Utrecht, Amersfoort, Gooi- en Vechtstreek Gooi-

Nadere informatie

Feiten en cijfers mantelzorg (en werk) Maak werk van mantelzorg. januari 16

Feiten en cijfers mantelzorg (en werk) Maak werk van mantelzorg. januari 16 Feiten en cijfers mantelzorg (en werk) Maak werk van mantelzorg januari 16 1 Maatschappelijke ontwikkelingen Door de vergrijzing neemt de vraag naar zorg toe. De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

20-2- 2015. Onderzoek. Verplegenden en verzorgenden verpleeghuizen

20-2- 2015. Onderzoek. Verplegenden en verzorgenden verpleeghuizen 20-2- 2015 Onderzoek Verplegenden en verzorgenden verpleeghuizen Onderzoek verplegenden en verzorgenden verpleeghuizen 20 februari 2015 Over dit onderzoek Het onderzoek is uitgevoerd door EenVandaag in

Nadere informatie

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN!

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! DOELEN VAN PARTICIPATIEWET ALLEEN TE HALEN ALS RIJK, PROVINCIE, GEMEENTEN, ONDERWIJS EN SOCIALE PARTNERS GEZAMENLIJK AAN DE SLAG GAAN! DE PARTICIPATIEWET IN OOST-GRONINGEN:

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Internationalisering > wegnemen barrières grensoverschrijdend vervoer > werken waar je wilt > meer innovatie over de grenzen heen Internationalisering Maastricht is de meest internationale

Nadere informatie

Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015. Zó werkt de zorg in Nederland. inkijkexemplaar. dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen

Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015. Zó werkt de zorg in Nederland. inkijkexemplaar. dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen Zó werkt de zorg in Nederland Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015 dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen Inhoudsopgave Voorwoord VvAA 3 Voorwoord De Argumentenfabriek 7 Verantwoording 13 Lijst van

Nadere informatie

Een extra reden om mij aan te nemen Voordelen voor uw toekomstige werkgever als u een handicap of ziekte heeft

Een extra reden om mij aan te nemen Voordelen voor uw toekomstige werkgever als u een handicap of ziekte heeft Een extra reden om mij aan te nemen Voordelen voor uw toekomstige werkgever als u een handicap of ziekte heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen

Nadere informatie

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat?

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? uwv.nl werk.nl Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Wilt u meer weten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw

Nadere informatie

Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening

Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening Marktvisie Finance Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening Marktvisie > Finance 3 Inleiding In de financiële dienstverlening zullen de komende jaren mede onder invloed van de digitalisering

Nadere informatie

Daarvan kan ik niet rondkomen. Kan ik een toeslag krijgen?

Daarvan kan ik niet rondkomen. Kan ik een toeslag krijgen? Daarvan kan ik niet rondkomen Kan ik een toeslag krijgen? Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Belangrijkste conclusies. Respons. 1 Resultaten Zorg in het algemeen

Belangrijkste conclusies. Respons. 1 Resultaten Zorg in het algemeen Belangrijkste conclusies De meeste mensen (73) wenden zich met zorgvragen tot de huisarts. Internet is inmiddels ook een populaire vraagbaak geworden; 60 zoekt het antwoorden op zorgvragen op internet.

Nadere informatie

pggm.nl Persoonlijke Balans in de beleving van PGGM- leden Enquête De Persoonlijke Balans

pggm.nl Persoonlijke Balans in de beleving van PGGM- leden Enquête De Persoonlijke Balans pggm.nl Persoonlijke Balans in de beleving van PGGM- leden Enquête De Persoonlijke Balans In maart 2014 heeft PGGM haar leden gevraagd naar hun persoonlijke balans: wat betekent persoonlijke balans voor

Nadere informatie

Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013

Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013 Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013 Opening Anneke Augustinus Manager Care Zorgkantoor Zorg en Zekerheid Foto: website Activite Waarom vandaag? Delen kennis en ervaringen zodat: Het zorgkantoor voldoende

Nadere informatie

Als ik mijn baan kwijtraak. Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering?

Als ik mijn baan kwijtraak. Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering? Als ik mijn baan kwijtraak Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering? Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke

Nadere informatie

Zeg nou zelf! Wat zeggen burgers over de gezondheidszorg?

Zeg nou zelf! Wat zeggen burgers over de gezondheidszorg? Zeg nou zelf! Wat zeggen burgers over de gezondheidszorg? Josje den Ridder 1 Zeg nou zelf! Praat mee over burgers en gezondheid! Wat zouden burgers zeggen als ze zelf mee zouden praten? Houdt het onderwerp

Nadere informatie

Quickscan arbeidsmarkt Langdurige zorg

Quickscan arbeidsmarkt Langdurige zorg Quickscan arbeidsmarkt Langdurige zorg Achtergrond In de langdurige zorg zijn de afgelopen jaren grote veranderingen doorgevoerd. Als gevolg van een groeiende zorgvraag nam de werkgelegenheid in de sector

Nadere informatie

Eindexamen economie vmbo gl/tl I

Eindexamen economie vmbo gl/tl I BEOORDELINGSMODEL Vraag Antwoord Scores Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. VRAGEN STAAT VRIJ 1 maximumscore 1 8,46 : 1,88 = 4,5 uur 2 A 3 maximumscore 1 Er is sprake

Nadere informatie

Ondernemingsplan Opella

Ondernemingsplan Opella Ondernemingsplan Opella 02 08 Op weg naar 2020 Bijzonder en gewoon Zorgdienstverlener Opella ondersteunt mensen op allerlei manieren, waarbij het zo zelfstandig mogelijk leven en wonen voorop staat. Ondanks

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken MIJN PROFIEL Voornaam Piet Achternaam Voorbeeld Dienst Stadswerken Schaal Tot schaal 8 1 DIT BEN IK Wanneer heb je een goede werkdag gehad? Waarom? Als ik alles gedaan heb dat ik wilde doen en er ook onverwachte

Nadere informatie

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden

Nadere informatie

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen Voorwoord Alexander Pechtold 1 Het gaat goed met Nederland. In ons land wonen de gelukkigste, gezondste en best opgeleide

Nadere informatie