Ga in mijn schoenen staan en verdien eraan Ideëen en plannen van Abvakabo FNV leden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ga in mijn schoenen staan en verdien eraan Ideëen en plannen van Abvakabo FNV leden"

Transcriptie

1 Ga in mijn schoenen staan en verdien eraan Ideëen en plannen van Abvakabo FNV leden

2 In mijn schoenen Als we Diederik Samsom eens een paar crocs gaven. En hij zou een dagje het werk overnemen van Lydia, verpleegkundige bij het AMC. Wat zou hij dan zien? En als we Mark Rutte eens van die stevige schoenen gaven die gevangenismedewerker Rein draagt. Waar zou hij dan tegenaan lopen? En wat zouden de architecten van de huidige kabinetsplannen zien als zij een dag in de schoenen staan van Esther, pedagogisch medewerkster bij kinderopvang De Engel? Natuurlijk zullen Rutte en Samsom gedreven werknemers met kennis van zaken zien. Mensen die goede zorg willen bieden. Mensen die Nederland veilig willen houden en mensen die onze kinderen een goede start in hun ontwikkeling willen geven. Maar ook zien zij dat er vaak te weinig collega s zijn. Dat bewoners in verpleeghuizen te weinig aandacht en zorg krijgen en dat dit de werknemers erg frustreert. Dat de bezuinigingen de kinderopvang ongekend hard raken, zodat ouders minder gaan werken, of andere oplossingen zoeken en crèches in de problemen komen. En dat er nog veroordeelden vrij rondlopen terwijl ze in de gevangenis thuis horen. Het kabinet staart zich blind op de cijfertjes. Het lijkt erop dat Rutte en Samsom geen idee hebben van wat ze aanrichten met hun afbraakmaatregelen. Ze zijn veel te ver afgedwaald van de mensen die het werk doen. Als ze gewoon eens luisteren naar de mensen in de zorg, bij de gemeenten, de kinderopvang en ga zo maar door, dan zouden zij écht andere keuzes maken. En vaak valt daarbij nog geld te verdienen ook. Kijk maar naar de plannen van onze leden bij de Belastingdienst. Staatssecretaris Frans Weekers heeft voor een deel al goed naar hen geluisterd, door te zorgen voor extra personeel om toeslagenfraude aan te pakken. Dat levert toch zo n 600 miljoen euro extra aan belastinginkomsten op.

3 Onze leden, en trouwens ook andere werknemers en werkzoekenden, willen dat Rutte en Samsom eindelijk eens naar hen luistert. De afgelopen tijd kregen wij via ons meldpunt honderden ideeën, opmerkingen en suggesties binnen. Uit alle sectoren: de zorg, de overheid, de post en andere branches die de afgelopen tijd geprivatiseerd zijn. Berichten van Wajongers die zich zorgen maken over de massale herkeuring, in tijden van hoge werkloosheid. Berichten van leden uit de sociale werkvoorziening, die bang zijn dat zij straks geen vangnet meer hebben. Veel emotionele oproepen om de zorg en de overheid van Nederland overeind te houden. Veel verhalen van mensen die zich zorgen maken om hun werk, om de leefbaarheid in Nederland, om hun portemonnee of om hun kinderen. In dit rapport hebben wij de inzendingen samengevat. Dit plan laat zien dat er genoeg mogelijkheden zijn om te komen tot investeringen die nu werkgelegenheid creëren en de economie aanjagen. En een alternatief bieden voor het huidige beleid van saneringen en aanbestedingen, waarbij steeds meer werkgelegenheid verloren gaat en de publieke kosten alleen maar toenemen. Dit plan is nog maar een begin; er zit zoveel kennis bij de mensen die het werk doen! Als Rutte en Samsom deze mensen gewoon eens serieus nemen, dan maken zij andere keuzes over hun begroting. Keuzes die verantwoord zijn ook op de lange termijn en die bijdragen aan gewoon goed werk! Corrie van Brenk Voorzitter Abvakabo FNV

4 1. Voldoende mensen in de publieke sector Door de aanhoudende bezuinigingen staat de kwaliteit van publiek werk onder druk. Steeds vaker hebben werknemers te maken met onderbezetting, waardoor ze onvoldoende tijd hebben om de aandacht te geven aan patiënten en burgers die ze zouden willen geven. Daarnaast worden er ook steeds meer belangrijke publieke taken wegbezuinigd, terwijl dit op de lange termijn alleen maar geld kost. De Belastingdienst is een goed voorbeeld. Reorganisaties en bezuinigingen gaan ten koste van de kwaliteit van dienstverlening. Het innen en controleren Verpleegkundige Ik zou graag willen dat Mark Rutte eens een week of misschien wel twee mee gaat lopen als verpleegkundige in een ziekenhuis,vooral in de nachtdienst waar een paar verpleegkundigen op een afdeling waar 60 mensen liggen het werk moeten doen. Zo kan je geen kwaliteit bieden. van belasting en het uitkeren van toeslagen moet met steeds minder mensen worden afgehandeld. De medewerkers van de Belastingdienst hebben daarom samen met Abvakabo FNV twee rapporten over misstanden en fraude met belastingen gepubliceerd. Medewerkers weten precies hoe dit het beste kan worden bestreden. Door gebrek aan tijd en mankracht moeten zij de fraudegevallen laten passeren. Er zijn simpelweg meer mensen nodig om de bergen werk te verzetten. Een belastinginspecteur kost weliswaar geld, maar haalt een veelvoud van zijn salaris aan publiek geld binnen. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft besloten dat er 1600 medewerkers bij de Belastingdienst bijkomen. Dat is hartstikke mooi, want daarmee kan de Belastingdienst 600 miljoen euro extra binnenhalen. Toch is het nog een druppel op de gloeiende plaat. Want er liggen nog steeds miljarden voor het oprapen als de Belastingdienst werk maakt van het aanpakken van fraude door bedrijven en burgers.

5 Medewerker bij de Belastingdienst Ik zie in mijn werk dagelijks windhappers voorbijkomen. Dat zijn mensen die kennelijk van de wind hebben geleefd. Op papier hebben ze geen inkomen, maar in de praktijk het ontbreekt het ze aan helemaal niets. Zo is op Facebook of Twitter te zien dat ze net een dure auto hebben gekocht of een luxe vakantie hebben geboekt. Waar betalen ze het van? Er zijn tienduizenden van dat soort gevallen. Pak die nou eens aan. Als de Belastingdienst daar werk van maakt, en van andere overduidelijke fraudegevallen bijvoorbeeld bij bedrijven, dan kunnen we miljarden extra innen. Medewerker UWV Eén van de taken van het UWV is om werklozen te begeleiden naar een nieuwe baan. Dat kon altijd door bijvoorbeeld persoonlijke coaching, advies over scholing en kansen op de arbeidsmarkt. Door aanhoudende bezuinigingen op het UWV wordt er binnenkort echter alleen nog digitaal bemiddeld, via een onpersoonlijke e-coach op werk.nl. Op deze manier kan het UWV haar taak eigenlijk niet meer uitvoeren en verwacht ik dat er minder werklozen weer snel aan het werk worden geholpen. Op de korte termijn levert het misschien geld op, maar op de lange termijn verwacht ik dat meer mensen langer in een uitkering blijven.

6 2. Slimmer inkopen, minder verspillen en sneller teveelverdieners aanpakken De overheid koopt jaarlijks voor ongeveer 120 miljard in aan producten en diensten. Dat varieert van catering en Medewerker verpleeghuis kantoorartikelen tot ict-diensten. Onze leden hebben veel voorbeelden gegeven van producten of diensten waar soms de Ik zie dat dure hulpmiddelen zoals rolstoelen veelal meest bizarre bedragen voor worden betaald. ongebruikt in de zorginstellingen blijven staan. Dat is echt jammer. Zorginstellingen zouden beter deze hulpmiddelen En dan hebben we het nog niet eens over de prijskaartjes die kunnen hergebruiken of met elkaar kunnen uitwisselen. aan sommige managers hangen! Kijk naar gemeenten die de ict-dienstverlening allemaal afzonderlijk aanpakken en daardoor de hoofdprijs betalen. Voor simpele gebruiksvoorwerpen zoals een melkkannetje wordt 55 euro betaald. En wat te denken van de verspilling van bijvoorbeeld hulpmiddelen en medicijnen in de zorg? Alleen al binnen de overheidsectoren kan door slimmer inkopen wel 10 miljard verdiend worden, zo heeft kenniscentrum Nevi berekend. Eerder onderzoek van oud-minister Ab Klink toonde al aan dat alleen al in de zorg 8 miljard te bezuinigen is, als verspilling en overbehandeling worden aangepakt. Medewerker verpleeghuis En onderzoeksbureau Gupta heeft uitgerekend dat de uitvoeringskosten in de WMO acht keer hoger zijn dan wanneer de zorg via de in 3 jaar tijd. Al die wisselingen Ik krijg nu mijn 7e leidinggevende AWBZ betaald wordt. Ga maar na: als alle gemeenten zelf het wiel kosten zo veel geld! moeten uitvinden, kost dat ontzettend veel geld.

7 Medewerker zorg Toen ik begon met werken in de zorg, had ik een directeur met hart voor de zorg die gewoon onder de cao viel. Nu hebben we een gigantische grote organisatie met een Raad van bestuur, een Raad van toezicht en 18 directeuren die niet onder de cao vallen. Als er bezuinigd wordt, dan wordt het op de mensen met de laagste inkomens gedaan, de huishoudelijke zorg, zij wordt onder druk gezet om ontslag te accepteren of 30% salaris in te leveren. Zorg nu eerst eens dat de hoge heren onder de cao komen te vallen dat scheelt miljoenen voor de zorgsector, die kunnen dan naar de handen aan het bed gaan. Medewerker bij Dienst Justitiële Inrichtingen Justitiële inrichtingen kopen allemaal centraal in, bij het Shared Service Center. Per bestelling ben je echter sowieso 50 euro kwijt. Zo kost een melkkannetje al gauw 55 euro. Op de mantelcontracten kan wat mij betreft ook worden bespaard. Als we spullen inkopen voor de verloven, krijgen de gedetineerden meteen het duurste van het duurste, omdat dit via het mantelcontract wordt ingekocht. Deze spullen kun je waar dan ook veel goedkoper inkopen. Medewerker bij een gemeente Het valt mij op dat gemeenten elke keer zelf het wiel opnieuw moeten uitvinden waar het gaat om ict-dienstverlening. Denk eens aan al die dure adviesbureaus die daarbij komen kijken. Zorg ervoor dat een deel van de digitale dienstverlening van gemeenten centraal wordt geregeld. Medewerker ziekenhuis Kijk nou eens naar al die medicijnen die worden verspild. Dichte verpakkingen worden zo weggegooid, omdat het gebruik van het medicijn is gestopt of deze verkeerd is besteld of voorgeschreven. Nog niet zo lang geleden heb ik 15 ampullen morfine weg moeten gooien nadat de patiënt plotseling was overleden.

8 3. Geld op de plank bij zorgverzekeraars en zorgorganisaties Bij de zorgverzekeraars en zorgorganisaties valt nog veel geld te halen. Het afgelopen jaar hebben de zes grote verzekeraars 1,4 miljard euro winst gemaakt. Veel leden van Abvakabo FNV maken zich hier boos om, en hebben hierover aan de bel getrokken bij ons meldpunt. Het gaat om geld wat door burgers als premie is betaald, maar waar geen zorg voor is ingekocht. Ook zorgaanbieders hebben nog veel geld op de plank liggen als reservepotje voor slechte tijden. Geld dat ze gekregen hebben om aan zorg te besteden. 4. Voorkom kapitaalvernietiging in het gevangeniswezen Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil de komende jaren 19 gevangenissen, 1 jeugdinrichting en 3 tbs-klinieken sluiten. Tegelijkertijd wil hij in Zaandam een megabajes bouwen. Kosten: 300 miljoen euro. Dit is moeilijk te begrijpen, laten medewerkers in het gevangeniswezen weten. Medewerkers gevangenis Wat gebeurt er met ons gebouw als de gevangenis straks sluit? Ik begreep dat het alleen al 365 miljoen euro kost om de gebouwen te sluiten!

9 Medewerker gevangenis De gevangenis in Hoogeveen gaat per 1 januari 2014 sluiten. Onbegrijpelijk. Er lopen nog genoeg criminelen in Nederland vrij rond om onze cellen mee te vullen. Zorg er nou voor dat de mensen die een celstraf moeten uitzitten ook echt in de cel belanden. Wat ook onbegrijpelijk is, is dat onze gevangenis net een ingrijpende renovatie van 10 miljoen euro achter de rug heeft. De gevangenis is voorzien van de nieuwste high-tech snufjes en voldoet aan alle moderne eisen. En toch wordt de gevangenis gesloten en afgeschreven. Kapitaalvernietiging!

10 5. Kinderopvang is een investering in de toekomst Kinderopvang levert de maatschappij heel veel op. Het stelt ouders in staat te werken en deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Ook investeringen in de kwaliteit van de kinderopvang werpen hun vruchten af. De kinderopvang levert een belangrijke, onmisbare bijdrage aan de opvoeding van kinderen. Inzetten op de ontwikkeling van kinderen, in het bijzonder kinderen in een achterstandssituatie, draagt bij aan de welvaart van Nederland, zo stelt het onderzoeksbureau SEO Medewerker kinderopvang economisch onderzoek in een rapport over de kosten Ik zou Samsom wel eens in mijn schoenen willen zien staan. en baten van de kinderopvang. Doordat veel collega s ontslagen zijn, zijn vele groepen (0 tot 4 Dus: breek de kinderopvangsector niet af, maar investeer jaar) overvol of is er geen goede verdeling van baby s en peuters. Dus loop je je het ongans om iedereen verzorgd en gevoed te er juist in. Dat kan onder meer door te kijken naar hoe houden. Tijd voor een boekje of een 1 op 1 moment is er niet. we het tot voor kort deden: laat de drie partijen die baat hebben bij kinderopvang hiervoor betalen: werknemers, werkgevers, overheid.

11 Medewerker kinderopvang Doordat de kinderopvang duurder wordt, zie ik steeds meer ouders die de noodzaak van werken niet meer zien. Alles gaat toch naar de kinderopvang. Over het algemeen zijn het de vrouwen die stoppen met werken. Ook komen er steeds meer pedagogisch medewerkers op straat te staan. Alle pogingen die gedaan zijn om meer vrouwen aan het werk te krijgen worden zo tegengewerkt. Mijn idee is juist om te investeren in kinderopvang. Dat lijkt me op de lange termijn beter dan bezuinigen. Medewerker kinderopvang Ik ben een man en werkzaam in de kinderopvang/ bso. Ik wil dat Rutte en Samsom eens ervaren hoe het is om in deze sector te werken. Veel kinderen komen niet meer en belanden op straat, omdat ouders het niet meer kunnen betalen. Ik wil laten zien wat de meerwaarde is van de kinderopvang én de buitenschoolse opvang. Kinderen leren daar met elkaar om te gaan op een constructieve wijze en krijgen sociale vaardigheden mee en nog veel meer. Door nog meer te bezuinigen op de toeslagen draaien ze een hele sector de nek om. En wij komen op straat te staan mét de kinderen!

12 6. Goed onderwijs laat de economie groeien We weten dat goed onderwijs de economie versterkt en daarmee meehelpt de overheidsfinanciën in de toekomst gezond te houden. Helaas wordt het onderwijs op het ministerie van Financiën gezien als een kostenpost, in het boekhoudkundig kasstelsel waarmee de overheidsfinanciën worden bijgehouden hebben investeringen immers geen enkele waarde. Uit onderzoek blijkt dat landen met een hoger opgeleide Docent in het hbo Wat is het toch jammer om studenten af te zien haken, omdat ze financieel niet meer in staat zijn alle kosten voor het volgen van een studie op te brengen. En wat is het jammer om die goede leraar te zien vertrekken, omdat het bedrijfsleven meer mogelijkheden biedt. Investeer in onderwijs! bevolking een hogere economische groei per hoofd van de bevolking hebben. Een relatief lager opgeleide bevolking leidt tot een geringere economische groei. Ook zijn er andere negatieve gevolgen; een lagere loongroei, een lagere productiviteit, maar ook een slechtere gezondheid, hogere criminaliteit en minder sociale cohesie (burgerschap) onder een lager opgeleide bevolking. Een lager opgeleide bevolking is nadelig voor de concurrentiepositie van een land. Aan goed onderwijs zijn positieve externe effecten verbonden. Afhankelijk van welke effecten worden meegenomen laat onderzoek van de Vereniging van Hogescholen zien dat een euro uitgegeven aan onderwijs een rendement heeft tussen de 12% en meer dan 100%.

13 7. Verander de financiering van de zorg De zorguitgaven zijn de afgelopen jaren sneller gestegen dan we van te voren dachten. Dat heeft naast vergrijzing ook te maken met de manier waarop we betalen voor zorg. In de gehandicaptenzorg en ouderenzorg krijgen instellingen een pakket met geld per bewoner. Ziekenhuizen en huisartsen krijgen betaald voor elke handeling die ze uitvoeren. Het is daardoor voor zorgaanbieders aantrekkelijk meer behandelingen te doen dan strikt noodzakelijk is. Door deze manier van financieren te veranderen, is de verwachting dat de hoeveelheid zorg die geboden wordt zal afnemen. Bovendien moeten zorgaanbieders met alle zorgverzekeraars onderhandelen over de tarieven wat enorm veel en vooral dure bureaucratie met zich mee brengt. Gepensioneerd lid Hoe bestaat het dat als mijn vrouw een steunzool wil hebben, dit 680 euro moet kosten omdat dit de prijs is die er als DOT voor staat. Leuk dat verzekeraars zorg inkopen en ziekenhuizen betalen per geleverde zorgprestatie. Het nodigt wel uit om de duurste diagnose behandelcombinatie in rekening te brengen en dit extra voor te schrijven. Medewerker in de geestelijke gezondheidszorg Een bewoonster had een tas nodig die ze zelf van de rolstoel af kon halen. Via de ergotherapie, het zorgkantoor en de leverancier komt er uiteindelijk een offerte voor een tas van 169 euro in totaal. Gelukkig kon ik de aankoop nog voorkomen en heb ik voor 7 euro een passende oplossing kunnen vinden. Medewerker zorg Medewerker thuiszorg Medewerker zorg Er is veel te veel overhead en bureaucratie in de AWBZ. Zo wordt er ieder jaar een half miljard uitgegeven aan de AWBZ- brede zorgregistratie. Dat kan toch wel een beetje minder.,,ik baal van die aanbestedingen. De afgelopen jaren ben ik om de twee jaar van werkgever gewisseld in de huishoudelijke zorg. Iedere twee jaar besteedt de gemeente mijn werk opnieuw aan en doen alle werkgevers mee met het aanbestedingscircus. De reclamemensen verdienen er goud geld mee. Nog steeds gaan er bij ons teveel medicijnen terug naar de apotheek. In ongeopende verpakkingen. Niets mee gebeurd. Teveel besteld. Teveel geleverd. En weet u wat een doodordinaire douchestoel kost? Honderden euro s! Goud geld verdienen de fabrikanten eraan.

14 8. Versterk zorg dichtbij mensen Als je de eerstelijnszorg en de thuiszorg versterkt en de zorgmedewerkers meer ruimte in hun werk geeft, dan kun je een hoop kosten besparen. Door goed te luisteren naar werknemers die de zorg zelf uitvoeren, blijft de kwaliteit overeind terwijl de zorg dichter bij de mensen komt te staan. Mensen zijn minder snel aangewezen op duurdere, specialistische zorg en dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Daarnaast laten praktijkvoorbeelden zien dat het mogelijk is om hetzelfde werk met veel minder managers te doen als Doktersassistent werknemers zelf hun werk kunnen inrichten. Dit is én goedkoper én vergroot het plezier dat mensen in Breng de eenvoudigere behandelingen en/ of controles van de specialist naar de huisarts/doktersassistent: dit scheelt hun werk hebben. veel geld en de patiënt hoeft veel minder te reizen. Gepensioneerd lid Ik heb gehoord dat het verpleeghuis waar mijn man in zit, in 2014 dichtgaat. Van de thuiszorg is dan ook nog maar weinig over. Waar moet mijn man dan heen? Naar het ziekenhuis? Dat is toch veel duurder!

15 Vrijwilliger buurthuis Ik ben bang dat ons buurthuis sluit. Nu komen hier veel mensen uit de wijk die best eenzaam zijn en niet veel geld hebben. Ik kan mij voorstellen dat ze straks sneller naar de huisarts gaan, of dat ze zich sneller nog eenzamer voelen. Dat moeten we niet willen en dat leidt tot duurdere zorg, dus houd de buurthuizen open. Medewerker thuiszorg Ik wil heel graag laten horen aan het kabinet dat een thuishulporganisatie vele malen goedkoper kan werken! Ik werk voor een kleine organisatie met 28 medewerkers en 2 leidinggevenden, zonder bestuur en managers. Onze organisatie loopt nu al 3 jaar als een trein. Klanten zijn zeer tevreden en medewerkers krijgen het salaris en tegemoetkomingen waar ze recht op hebben. Over het hele land zouden er kleine organisaties moeten komen waardoor er geen geld verloren gaat aan bestuursleden die geen notie hebben van wat dit werk inhoudt. Geen dure grote kantoren en geen dure zorgmanagers. We hebben korte lijnen met huisartsen etc. waardoor wij alleen maar tevreden klanten hebben. De zorg op deze manier is dan geen commercieel bedrijf maar een menselijke organisatie voor en door mensen.

16 9. Socialere belastingen Het Nederlandse belastingstelsel heeft af en toe behoorlijk rare uitkomsten. Zeker als het kabinet plannen heeft om te bezuinigen, is het belangrijk goed te kijken of iedereen in Nederland naar draagkracht bijdraagt. Dat gaat nog lang niet altijd goed, blijkt uit een aantal voorbeelden die zijn aangedragen door onze leden. Mensen met aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek krijgen eerder recht op toeslag of ontvangen een hogere toeslag dan mensen zonder aftrekposten. Op deze manier ontstaat ongelijke behandeling tussen mensen met een zelfde inkomen. Wat ook niet eerlijk is dat iemand met een hoger inkomen een hogere hypotheekrenteaftrek krijgt, dan iemand met een lager inkomen en een zelfde woningschuld. De vermogensrendementsheffing is voor alle vermogens boven de euro gelijk: 30% over 4% verondersteld rendement is 1,2%. Het tarief is daarmee lager dan werknemers betalen aan inkomstenbelasting (37%, 42%, 52%). Het zou sociaal zijn om de vermogensbelasting gelijk te trekken aan de inkomensbelasting, op bijvoorbeeld 42%.

17 Medewerker zorg Ik verdien net boven het minimuminkomen. Ik vind het niet eerlijk dat ik precies hetzelfde bedrag kinderbijslag krijg als iemand met een topsalaris. Ik kan nauwelijks rondkomen. Als het eerlijker wordt verdeeld, dan kunnen mensen met een lager inkomen meer uitgeven. Of je geeft minder kinderbijslag aan de hoge inkomens, en laat dat geld naar de kinderopvang gaan. Dan kunnen mensen werk en gezin beter combineren, zeker de lage inkomens.

18 10. Geen banenversnipperaar, maar banenmotor Het kabinet wil een banenmotor zijn. Maar tegelijkertijd zet het kabinet het mes in veel belangrijke sectoren. Hierdoor verdwijnen er en banen in de zorg en bij de overheid. Veel leden wijzen erop dat dit op de lange termijn een duurkoop is. De kosten voor ww en bijstand stijgen, en de kwaliteit van de dienstverlening daalt. Medewerker nvwa Wajonger Ik word straks herkeurd. Als ik straks mijn uitkering verlies, waar kom ik dan aan werk? Dat kan alleen als werkgevers verplicht worden om mensen met een handicap aan te nemen. We moeten het al steeds met minder mensen doen. En de bezuinigingen op het Rijk gaan maar door. Laatst had je het paardenvleesschandaal. Als er steeds minder inspecteurs zijn, dan weten we echt helemaal niet meer wat er met ons eten gebeurt. Laat ons niet steeds alleen maar met reorganisaties bezig zijn, dat is geldverspilling. Laat ons gewoon werken.

19 Medewerker sociale werkplaats Medewerker ministerie Ik werk nu via de sociale werkplaats in een bedrijfskantine. Ik ben heel blij met dit werk. Ik ben bang dat als ik straks gedwongen wordt om helemaal vast bij die kantine te werken, dat het dan misgaat. Want stel dat ik een jaarcontract krijg, dan kan ik door de plannen van het kabinet niet meer terug naar mijn sociale werkplaats. Dan moet ik rondkomen van een uitkering. Terwijl ik daar niet voor werk. Volgens mij kost dat Rutte alleen maar geld. Voorkom dat er in de toekomst een tekort is aan deskundig personeel bij de overheid én wordt niet afhankelijk van dure externen, daar moet nu actie op ondernomen worden. En houd op met die payroll, want zo houd je jong talent niet vast. Een investering nu betaalt zich in de toekomst terug.

20