Rondwandeling Ter Apel

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rondwandeling Ter Apel"

Transcriptie

1 Rondwandeling Ter Apel Klooster - AGO - Duitsland - Ter Apelersluis - Roelagerbos - Ter Haar - Meebos - Helofytenfilter - Oerbos - Ruiten Aa - mosveld - waterval - Klooster ***** 15 Km 4:00 uur Deze avontuurlijke rondwandeling bij Ter Apel in het Westerwolde gaat langs de mooiste plekjes van dit grensdorp, maar die bijzondere plekjes, die zelfs veel Ter Apelers niet eens kennen, zijn hier en daar wel lastig bereikbaar. Het overgrote deel van de route gaat over goed begaanbare boswegen en paden, maar er zitten ook pittige stukjes tussen.

2 Waarom wij die plekjes wel kennen? Dit is onze achtertuin en daar kennen we elk grassprietje. Hier lopen wij bijna dagelijks ergens rond, nu werd het tijd om al onze kennis van het gebied eens samen te brengen in een langere rondwandeling. Het is dan ook niet ondenkbaar, mocht je met deze beschrijving in de hand rondlopen, dat je door een van ons wordt aangesproken. Tips: Wandelaars zouden zich na elke boswandeling altijd na moeten kijken op teken. Ook deze route bevat smalle paadjes waar zomers hoog gras en struiken kunnen staan. Andere delen van de route kunnen erg modderig zijn na een regenperiode. Denk dus aan waterdichte schoenen. Natuurlijk ontkom ik er niet aan over de eigen omgeving iets meer te vertellen. Die teksten zijn goed herkenbaar aan deze afwijkende kleur. Voor het wandelen is alleen de standaard tekst relevant. Wie dit te avontuurlijk vindt kan vanaf dezelfde startplaats kiezen voor de blauw gemarkeerde Staatsbosbeheer route van 12Km. Deze blijft op de brede paden en lanen maar mist natuurlijk net die allerleukste plekjes. De wandeling begint bij het Klooster van Ter Apel, deze is overal in het dorp goed aangegeven. Bij dit Klooster loopt de doodlopende Boslaan recht op het Hotel Boschhuis af. Rechts van het hotel ligt een grote parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats lopen we eerst voor Hotel Boschhuis langs naar het Klooster en gaan er het grasveld op naar de waterput. Hotel Boschhuis is ooit onderdeel geweest van het kloostercomplex. Later is het in gebruik geweest als Commandeurshuis en waren er al logement mogelijkheden. Nu is het een hotel-restaurant en zijn er zalen voor feesten. Bijzonder is vooral de oude gelagruimte, nu als café ingericht, met een zeer authentieke uitstraling en een grote open haard. Een aanrader voor na de wandeling. Daar staat ook de wegwijzer waarop de blauwe 12Km route is aangegeven, die gaan we zo dadelijk eerst een tijdje volgen. Maar niet voordat we een rondje om het bouwwerk hebben gemaakt. Daarvoor nemen we het pad rechts van dit monumentale gebouw langs en lopen eerst maar eens helemaal om het Klooster heen. Zo kunnen we ook een kijkje nemen bij het 'vreemde' nieuwbouwstukje aan de achterzijde van dit Klooster Museum. Het klooster van Ter Apel, (Troapel voor ons Groningers), staat in de top 100 lijst van de Unesco als beschermd object in Nederland. De bouw ervan begon in de 13e eeuw en door de jaren heen heeft het verschillende functies gehad. Nu is het een klooster museum, wordt het gebruikt als trouwzaal en vinden er in het kerkgedeelte nog steeds diensten plaats. In het museum zijn bijzondere streekproducten en souvenirs verkrijgbaar. Kloosterwijn of bier, diverse soorten kruidenthee, en wat te denken van Poffert?

3 Na ons 'kloosterrondje' lopen we schuin over het grasveld terug naar de Boslaan, steken deze ergens over via de droge greppel en over het lage hekje, om aan de andere zijde van de laan op het zandpaadje te komen. Rechtsaf gaan we dan naar het kruispunt van mooie lanen. Hier gaan we voorlopig de blauwe route het bos in volgen door de weg over te steken en dan schuin links het bos in te gaan. Het zal niemand ontgaan dat hier veel hulst staat, dat zullen we vandaag overal rond Ter Apel tegenkomen. Door de hulst ziet het er hier in de bossen ook 's winters altijd groen uit. De oplettende wandelaar zal al snel opvallen dat er in de bossen nauwelijks naaldbomen staan. Deze zijn de laatste jaren verwijderd om de oorspronkelijke begroeiing weer ruimte te geven. De 800 jaar oude bossen Meebos, Kloosterbos en Roelagebos waar we vandaag doorheen trekken, bestaan uit vooral genoemde hulst, oude eiken en beuken. Het bospad loopt achter een woonwijk langs om dan, na een scherpe bocht naar rechts pal langs een woning uit te komen op een asfaltweg. Hier steken we recht over, gelijk weer het bos in. Verderop komen we eerst langs het prachtig gelegen Joodse kerkhof, ooit heeft daar aan de hoofdweg een synagoge gestaan, daarna kronkelt het pad om een park heen. Door de afrastering heen zijn er uilen, gieren en andere exotische vogels te zien. Dit is Wonderwereld, een dierentuin, thema- en speelpark waar we achterlangs lopen. Bij een sloot aangekomen buigt het naar links en staan we even later weer op een van die prachtige lanen door het bos. Nu gaan we rechtsaf en volgen het asfalt tot aan een brug over het Ruiten-Aa kanaal en steken deze ook over. Hier staan wij altijd graag even midden op de brug stil. Het Ruiten- Aa kanaal is vanaf die plaats schitterend in elk seizoen maar vooral 's ochtends als de zon in de verte achter het kanaal opkomt of aan het eind van de dag als hij in het verlengde van het water aan de andere zijde weer ondergaat. Aan de andere zijde slaan we linksaf en verlaten nu de blauwe route. Die route gaat er rechtdoor en komt langs het kanaal terug. We gaan dus tegen de blauwe route in lopen door het kanaal te blijven volgen. Over het water zien we dan een paar prachtige herenhuizen en verderop de woonwijk Agodorp. Het tuindorp Agodorp is gebouwd in de periode als buitendorp in de bossen om de arbeiders van de Ago-fabriek te huisvesten. Die fabriek zullen we zo dadelijk nog zien. De AGO is begonnen als drogerij en conservenfabriek voor Aardappelen, Groenten en Ooft. Het is gebouwd vanaf 1912 nadat het Ruiten-Aa kanaal is aangelegd. Later zijn er houten instrumenten voor de textielindustrie gemaakt waarvoor er hout werd gedroogd en veredelt. We lopen steeds maar rechtdoor langs het rijtje woningen tot we na het laatste huis rechts een ander kanaal zien liggen met op de achtergrond de overblijfselen van de Aardappelmeelfabriek.

4 Gelijk na het kanaal slaan we rechtsaf en lopen dan op het fabriekscomplex af. Het terrein is verderop afgesloten met een hek, maar rechts in het water zijn nog twee betonnen aanlegsteigers van waaraf we wat meer van de ruïnes kunnen zien. Op het beton zitten nog rare vormen alsof daar rails op hebben gezeten, maar ik heb me laten vertellen dat daar planken op werden gelegd zodat de arbeiders met kruiwagens tot boven de ruimen van de schepen konden lopen om de vaartuigen te laden of te lossen. Nu wordt het tijd om de natuur in te trekken, dat doen we door voor het hek linksaf het bos in te gaan. We negeren de volgende zijweg naar rechts, en gaan rechtdoor tot ook dit bospad haaks naar rechts buigt. Er volgt een lang recht stuk waarbij we ook de volgende kruising negeren, en lopen helemaal door tot we bij een open veld aankomen waar het pad nogmaals naar rechts gaat. In de tijd dat de aardappelmeelfabriek nog draaide waren hier veel vloeivelden, bassins waarin het afvalwater werd geloosd. Nu zijn deze velden tot schitterende stukjes natuur verworden waar we vandaag nog een aantal van tegen zullen komen. De oudere generatie uit de omgeving weet nog goed dat die ondergelopen vloeivelden bij warm weer niet altijd fris roken. Langs het veld lopend komen we langs een bankje en gaan daarna rechtdoor het bos in. Op de volgende kruising steken we dan recht over en zijn dan op een zandpad dat steeds smaller wordt. Het gaat met een bocht naar links en daarna weer terug, om dan tegen een sloot aan te lopen met daarachter een akker. Voor de sloot gaat het linksaf verder waarbij het pad de bosrand blijft volgen en we grote kans hebben om ergens reeën tegen te komen. Na nog een paar kronkels eindigt het paadje achter een woning bij een breder bospad. Daar gaan we nu linksaf het bos weer in. Rechts ligt een brede greppel met daarachter een hoge dijk. We willen boven over die dijk verder lopen en moeten nu ergens rechts door de greppel heen. Dat kan op verschillende plaatsen, maar heel soms staat de greppel vol water en zullen we het bospad moeten blijven volgen tot aan de volgende dam bij een kruispunt van bospaden om dan rechts omhoog te gaan. Vandaag is het droog genoeg en kunnen we al na enkele meters de dijk beklimmen waarop we dan linksaf verdergaan. Rond Ter Apel liggen heel veel dijken die nu als wandelpad worden gebruikt, maar ooit deel uitmaakten van een grensverdedigingswerk, of als dijk om de vloeivelden of als spoordijk.

5 We lopen nu de dijk af tot het zandpad links omlaag loopt. Dat is de dam over de greppel en ook de blauwe route gaat er linksaf omlaag. Wij gaan echter rechts de dijk af het veld op. Even is het smal en er kunnen wat braamstruiken hinderlijk zijn, maar over het veld zelf is het pad goed begaanbaar ook al kan het gras er soms hoog staan. We steken het veld over naar het zandpad langs de bomen. We moeten dan nog wel door een droog greppeltje. Op het zandpad gaan we weer linksaf en volgen deze tot het weer aansluit bij de dijk. Nog even lopen we rechtdoor onderaan de dijk langs, tot de weg ophoud en we voor ons uit alleen nog een brede strook woeste grond zien. Deze brede strook gaat daar ook naar rechts dwars tussen de akkers door. We staan hier voor de grens. Rechts in de verte staat een witte boerderij, die staat precies nog in Nederland en de strook loopt er links aan langs. De boerderijen verderop zijn dus Duits. Verderop ligt nog een zelfde strook, we zullen daar zo nog aan langs komen, dat is de Duitse grens. Nu is alles tussen deze stroken in gebruik voor landbouw, vroeger was de ruimte tussen deze grenzen het 'niemandsland'. Een strook die in oorlogstijd soms kilometers breed werd gehouden. Vlak voor de strook staat links aan de voet van de dijk een grote eik met erachter een betonpaal. Daar gaan we links weer de dijk omhoog klimmen om daarna rechtsaf deze dijk verder af te lopen. Dit paadje kan in de zomermaanden door oprukkende struiken en grassen erg smal zijn, het is dan ook zaak om de broekspijpen in de sokken te stoppen. Hier verlaten we het Staatsbosbeheer gebied en komen nu op particulier terrein. Het is gewoon toegankelijk, het gebied wordt als natuurgebied onderhouden en werd vroeger gebruikt voor de jacht. Bij een omgevallen maar nog steeds levende boom kunnen we in de wintermaanden even links het dijkje op om een mooi uitzicht te bewonderen over nog veel meer met dijken omzoomde vloeivelden. In de zomermaanden is het dicht begroeid en moeten we nog even verder lopen voor dit uitzicht. Alsmaar gaat het verder langs de dijk, tot deze scherp naar links buigt. Daar is links een open stuk en kunnen de vele dijken en het mooie natuurgebied goed worden bekeken. Dit zijn natuurlijk paadjes die alleen bij enkele lokale bewoners bekend zijn, de kans om er iemand tegen te komen is dan ook heel klein. De kans om er wild tegen te komen des te groter als je het rustig aan doet en de wind tegen hebt. De vele wildsporen zijn er in elk geval altijd goed zichtbaar. Zeker zo dadelijk op de brede zandweg zijn de hoefafdrukken van de reeën niet te missen, de sporen van vossen, en op elk moment kun je worden opgeschrikt door het lawaai van opgeschrokken fazanten. Ook hazen en konijnen komen hier veel voor maar die zijn erg schuw. Ze zijn het best te zien door voorzichtig om elk hoekje te gluren. Vogelaars vertellen ons dat hier ook veel bijzondere vogelsoorten verblijven, zelfs het ijsvogeltje houdt zich in de buurt op.

6 Dit is ook de plaats waar we rechts de dijk even kunnen afdalen om daar in het hoekje naar een zeer oude grenspaal te gaan kijken. We staan hier weer pal op de grens. Na de grenspaal volgen we de dijk nog een klein stukje tot het volgende open gedeelte links waar we nogmaals de prachtige velden kunnen bekijken. Meerdere keren zijn wij al eens over die binnendijken getrokken waar ook mooie waterplassen liggen, maar waar eigenlijk geen paden zijn. Hooguit wildpaden en niet toegankelijk zonder de juiste kleding en een wandelstok om braamstruiken op afstand te houden. Dit is alleen in de wintermaanden enigermate begaanbaar. Bij het open gedeelte gaan we de dijk verlaten. Rechtsaf omlaag en tamelijk steil. Beneden houden we dan links aan over de brede zandweg tussen de lage begroeiing door. Zomers is dit stuifzand en loopt het tamelijk zwaar, maar mooi is het er wel. We gaan niet tot het einde door, maar kiezen bij het volgende pad voor rechtsaf om dan bij een sloot uit te komen. Deze sloot markeert hier naar links de grens met Duitsland, naar rechts buigt deze Duitsland in. Wie er een paar stappen naar rechts doet richting de typische Duitse Hochsitz het weiland in, loopt dan op Duits grondgebied. De bosrand rechts die dan zichtbaar wordt is naar die zijde de grens. Voor de sloot lopen we dan linksaf en ook bij de volgende splitsing gaat het nogmaals links. Daarna de zandweg naar rechts negerend, lopen we even later langs een mooi gelegen weiland. Vaak is daar een kudde Przewalskipaarden te bewonderen, eigendom van een Duitse tandarts. De man is zeer enthousiast over dit stukje natuur en is er ook regelmatig te vinden, bezig met onderhoud van de houtwallen of het verzorgen van de paarden. Natuurlijk vertelt hij er ook graag over. Het gaat dan weer op een hek aan dat meestal open staat, en eenmaal daar langs blijven we rechtdoor gaan. Hier kunnen we nog eens links de dijk omhoog klimmen voor een laatste fraaie blik op de voormalige vloeivelden, maar de route gaat nu onder de dijk langs en buigt naar rechts. Links ligt dan een grasveld en soms is daar een strook maïs ingezaaid. Dit wordt speciaal gedaan om het wild van extra voer te voorzien, het gras en de maïs dienen geen ander doel dan de wildstand groot en gezond te houden. Dus even voorzichtig om het hoekje kijken, de kans is groot om daar iets voor de lens te krijgen. Gelijk om de bocht slaan we rechtsaf en buigen weer naar links. Een lang graspad pal langs de rand van het bos. Hier zien we in de verte onze eerste reeën van vandaag staan.

7 We lopen nu helemaal door tot we tegen een brede sloot aanlopen. We gaan nu linksaf en zullen dit pad langs de sloot helemaal aflopen tussen het bos en de uitgestrekte landerijen rechts. Verderop sluipt iets over de sloot die vandaag nog dichtgevroren is. Van veraf lijkt het op katachtige bewegingen, maar eenmaal dichterbij gekomen zien we dat het een vos is. Wanneer de vos ons in de gaten krijgt klimt ze de wal op, werpt ons nog een blik toe, en verdwijnt dan in het bos. Dit is een lang stuk en vaak is het pad slecht beloopbaar. Het ligt altijd in de schaduw en het is vaak een enorme modderboel. Helemaal links tegen de bosrand of rechts op het randje van de beek loopt dan het gemakkelijkst. Nog twee keer is er een zijweg naar links, beide ook langs een sloot, die we kunnen negeren. Wel zijn dit weer graspaden waar vaak reeën lopen te grazen. Ook hier weer voorzichtig om het hoekje kijken dus. Het pad eindigt op een asfaltweg die we zo dadelijk linksaf gaan volgen. Hier moeten we echter eerst een paar meter naar rechts om de Lourdesgrot te bekijken. Dit is het buurtschap Laudermarke, (Marke=gemeenschappelijk bezit) waar zich in de 18e eeuw een groep Duitse Rooms Katholieke boeren heeft gevestigd. Zij hebben in 1958 deze grot op hun eigen grond gebouwd op waarschijnlijk het rustigste plekje van ons land, en onderhouden het nog steeds. Linksaf over het asfalt komen we weer uit bij het Ruiten-Aa kanaal, deze keer bij de Ter Apelersluis. In de winter is er rechts onder de overloop altijd een groot wak waar de eenden of grote groepen aalscholvers de dooi afwachten. Vanaf hier kan de rondwandeling eenvoudig worden ingekort door de brug over te steken en de asfaltweg door een prachtige omgeving alsmaar te blijven volgen. Deze komt dan uit achter de parkeerplaats bij het Boschhuis. Wij gaan de brug oversteken en dan rechtsaf langs het water verder. Zowel links als rechts van de sluis zijn houten steigers die geschikt zijn om er een broodje te eten of gewoon even pauze te houden. Rechts staat ook een informatiezuil voor wie nog meer over het gebied te weten wil komen. Het begint als klinkerweg, (let daar eens op de rij prachtige bomen vooraan in de paarden/geitenwei), daarna voorbij de waterzuiveringinstallatie wordt het sintel. Dit lopen we af tot er vanaf de andere kant een beton fietspad bij komt dat dan linksaf het veld in gaat. Daar gaan wij ook linksaf het betonpad op en lopen dan op het Roelagebos af. Weer een bijzonder stukje natuurschoon waar het soms druk is met fietsers. Er volgt dan een bocht naar links, en voordat het betonpad weer rechtsaf buigt gaan we deze verlaten en slaan rechtsaf het bospaadje in. Dit is weer een deel van de blauwe route. Eenmaal in het bos volgt een T-splitsing waar blauw rechts en wij linksaf gaan. Deze mooie boslaan brengt ons zo dadelijk door een gedeelte waar de ondergroei uit immens

8 grote velden van adelaarsvarens bestaat, in de zomer kunnen deze het pad zelfs grotendeels overgroeien. Hier zien we onze tweede kudde reeën van vandaag, maar tussen de dichte bomen was er geen mooie foto van te maken. We komen dan weer bij een kruising van paden achter een bankje. Daar lopen we op het weiland af waar SBB zomers een kudde koeien laat grazen. Voor de wei dan rechtsaf langs het betonpad gaan we verder. We volgen het pad ook voorbij de volgende splitsing rechtdoor een zeer donker bos in. Hier is het zo donker en vochtig dat er onder de dicht opeen staande bomen bijna het hele jaar door grote hoeveelheden paddenstoelen groeien. Ook zijn daar vaak Heksenkringen te zien, grote cirkels van paddenstoelen. Nadat we het fietspad in het bos naar links hebben gevolgd komen we het bos weer uit aan de oever van de Ruiten Aa. Deze keer niet het Ruiten-Aa Kanaal, maar de Ruiten Aa beek. Deze beek door het oude stroomdal van de Eems, vindt zijn oorsprong in het hoogveengebied rond Zwartemeer. Hier staan we bij een gedeelte van de beek waar deze is gekanaliseerd, later zullen we het zelfde water zien maar teruggebracht in de veel mooiere natuurlijke staat. De Ruiten Aa is beeldbepalend voor het Westerwolde en wordt nu ook verder overal weer in oude staat teruggebracht. Voor de beek gaan we rechtsaf. We gaan de loop van de Ruiten Aa een tijdje volgen. Van een pad is hier nauwelijks sprake, het is meer een karrenspoor langs de oever. Als er pas is gemaaid of zoals nu in de winter, is het heel goed begaanbaar. Andere keren is dit in slechte staat en wordt dan een leuke uitdaging. We blijven dus langs de waterkant, passeren een waterkering, dan is er links op de andere oever weer een prachtige SBB weide te zien. Leeg is dit mooi, maar als de kudde koeien er loopt en bij de Ruiten Aa komt drinken is het nog mooier. Uiteindelijk komen we nog langs een klein bosje en staan dan weer op het asfalt. Dit is het buurtschap Ter Haar. Linksaf over het asfalt lopen we naar de hoofdweg Sellingerstraat, een schitterende oude en zeer bochtige weg van Ter Apel via Sellingen naar Vlagtwedde. Deze weg is ook erg geliefd voor motortoertochten. Bij de hoofdweg slaan we linksaf over het fietspad. Deze volgen we dan voorbij de boerderij om bij de volgende boerderijen links aan te houden en schuin over te steken naar het betonnen fietspad. Even mengen we ons weer onder de tweewielers om het natuurgebied weer in te komen. Voorbij de tweede boerderij staat langs het fietspad links weer een informatiebordje, deze keer met meer toelichting over de SBB weilanden waar we nu weer aan langs lopen. Rechts is er eerst nog een bosje, daarna wordt het weer open veld en zien we in de verte de Standerdmolen van Ter Haar.

9 De Standerdmolen van Ter Haar aan de Sellingerstraat stond al in 1619 in Bourtange, maar is in 1831 verkocht en hier naar Ter Haar verplaatst. Na het open gedeelte rechts draait het fietspad naar links. Daar bij de bocht ligt rechts een sloot met links daarvan een graspad. Dat pad gaan we rechtsaf vanaf hier volgen, tot deze op een groot open veld uitkomt. Hier kunnen we rechtdoor het veld oversteken en voor de volgende bosrand rechtsaf slaan. Dat is weer een deel blauwe route. Het veld schuin naar rechts oversteken tot aan het bos is ook mogelijk, de begroeiing is hier nooit hoog. Hier langs de bosrand is het weer een smal paadje dat daarna voor de houtwal naar links gaat. Het blijft langs de houtwal gaan met links een akker midden in het bos. Er is nog dan nog een pad naar rechts tussen de velden door naar de Sellingerstraat, maar wij blijven rechtdoor gaan tot we weer het bos in lopen. Eenmaal in het bos, het Meebos, slaan we op de volgende splitsing linksaf. Weer een bospaadje tussen hoge adelaarsvarens door. Op het eind bij een T-splitsing stuiten we weer op de blauwe route. Deze komt van rechts en wij gaan er een stukje naar rechts. Op de volgende splitsing gaan we linksaf naar een brug over de Ruiten Aa. Net voor die splitsing zijn links enkele diepe kuilen. Er is mij eens vertelt dat hier in de oorlog onderduikers in de grond hebben gezeten, maar dat heb ik nog nooit ergens bevestigd gekregen. Eenmaal over de brug gaan we rechts, en blijven dan weer de hier nog steeds rechte Ruiten Aa volgen. Links dan weer een SBB weiland en halverwege het weiland ligt rechts een dam over de beek. Deze dam steken we over en volgen dan het rechte bospad tussen het akkerland links en de vlasvelden rechts. Als er ook maar een beetje wind staat, ruist dit hoge gewas rechts heerlijk. We komen langs een grasveld rechts. Dit is een picknickplaats met daarachter een stukje oeroud bos. Dan lopen we rechtdoor de open vlakte in tot aan de rietkragen aan de linkerzijde. Daar gaan we gelijk na het eerste kanaal links ook linksaf slaan langs dit kanaal. Rechts liggen een hele rij zijkanalen, onderling verbonden met duikers. In Ter Apel is het hemelwater gescheiden aangelegd van het riool. Het hemelwater wordt hier verzameld en gefilterd in deze kanalen vol riet. Dit rietfiltersysteem wordt ook wel Helofytenfilter genoemd. Bij de bosrand aangekomen gaan we rechtsaf en lopen dit zandpad af tot we weer op het fietspad langs de Sellingerstraat staan. Daar gaan we dan linksaf en gelijk weer linksaf bij het wit/rode hekje. We gaan nu door een stukje oerbos lopen. Als boven beschreven bestaat het uit hulst, oude eiken en beuken. Dit word lokaal het Berepad genoemd. Verderop kruist het pad weer een beton fietspad en gaat dan verder als brede laan naar het klooster. We gaan hier links over het beton, maar wie het voor gezien houdt kan deze fraaie laan dus terug volgen naar de parkeerplaats.

10 Het betonpad naar links loopt weer over een dijk, dit is de oude spoordijk. In 1914 is deze spoordijk aangelegd om een spoorverbinding van Stadskanaal via Ter Apel naar Duitsland te realiseren. De treinen hebben wel van Stadskanaal tot Ter Apel gereden, maar aan de Duitse kant is de spoorweg er nooit gekomen door het intreden van de recessie. Ter Apel was eens een knooppunt van water- spoor- en tramwegen, maar het personenvervoer nam al snel af en later ook het transport van goederen. We blijven op de dijk tot aan de eerstvolgende kruising, we zijn dan net weer de Ruiten Aa over gestoken. We gaan rechts, en volgen de laan rechtdoor tot aan het bankje aan de oever van de beek. Een mooi uitzichtpunt met in de verte de prachtige brede laan naar het klooster. Hier komen we bij het gedeelte van de Ruiten Aa dat al wel in oude staat is teruggebracht. Het is er schitterend geworden, een echte meerwaarde voor het natuurgebied. Daar gaan we nu wat meer van bekijken. We gaan iets naar links en steken daar de brug over. Nu ligt het aan de omstandigheden of we eerst het pad nog rechtdoor moeten volgen om dan linksaf te slaan naar de oever van de beek, of dat we al gelijk aan de overzijde van de brug om de brugleuning heen linksaf kunnen over het smalle oeverpaadje. Dit paadje is leuk maar erg smal. In de zomermaanden kan het onkruid er erg hoog staan en zijn er ook veel brandnetels. Met onze kleding maakt dit niet uit, maar bij twijfel gewoon nog even op het brede pad blijven. Wie het brede pad blijft volgen gaat verderop linksaf naar de oever en moet daarna rechtsaf over het oeverpad. Loop daar echter eerst even naar links tot het zandstrandje, daar ligt een mooie stroomversnelling in de beek. Aan de overzijde staat een bankje, een prijs die dit plekje heeft gewonnen bij de NCRV uitzending 'mooiste plekje van Nederland'. Wij volgen het smalle pad langs de oever en blijven daarop tot bij de stroomversnelling. Daarna rechtdoor tot aan de verderop gelegen brug met aan de overzijde een grote vijver. Hier steken we linksaf de brug over en blijven het asfaltweggetje volgen tot voorbij het kerkhof. Wanneer er links weer een bospad omlaag loopt, gaan wij rechts het prachtige veld op dat daar ligt. Erg duidelijk is het pad niet, gewoon een kwestie van de sporen volgen. Even de greppel over, dan een beetje rechts aanhouden. Of dit bijzondere veldje een naam heeft weet ik niet, wij noemen het 'mos-veldje'. Hier groeit veel mos en als dit in bloei staat ligt er een fel oranje gloed over het veld. Zo mooi oranje heb ik het behalve hier nog nergens ontdekt. Soms is dit niet goed te zien omdat we tegen de zon in lopen. Draai dan verderop even om voor die ene mooie foto met de zon van achteren. In de herfst zijn hier ook de mooiste paddenstoelen te ontdekken.

11 Het zandpad, of beter gezegd het spoor, brengt ons weer naar de oever van de Ruiten Aa. Hier is nu echt goed te zien hoe de beken in Nederland er vroeger uit hebben gezien. En dan ligt Ter Apel ook nog eens op een Tange, zandgrond, dus staan we nu op een besneeuwd zandstrand. Er ligt ook hier weer een waterval in de beek, en deze kunnen we er oversteken via enkele stapstenen. Als het water te hoog staat of als de stenen in sommige perioden groen zijn van de algen, gebruik de stenen dan niet. Er is een alternatief om naar de overzijde te komen door linksaf de beek een stukje te volgen. Verderop ligt een keurige brug zodat met droge voeten de overkant kan worden gehaald. Vanaf de overzijde zijn we zo terug bij het startpunt. Als je dat jammer vind kun je hier naar links de beek een tijdje volgen om nog langer van het beekdal te genieten. Voorbij de beschreven brug ligt verderop nog een brug. Ook tot daar aan toe kan de oever worden gevolgd om aan de andere kant dan terug te keren tot op dit strandje. Vandaag steken we over via de betonstenen en gaan aan de overzijde rechtsaf. Om het hoekje volgt een reiger al onze bewegingen. Normaal zeer schuwe beesten, maar vandaag laat ze zich niet van het heerlijke plekje in het winterzonnetje verdrijven. Waar de beek naar rechts buigt houden we links aan naar het kruispunt van paden. Daar gaan we nog een klein stukje linksaf en dan rechts over de sloot waar de rode route naar toe loopt. We kunnen nu de rode route blijven volgen achter enkele boerderijen langs tot we weer bij het startpunt zijn. Natuurlijk is het nu het goede moment om de gelagkamer van het Boschhuis van binnen te gaan bekijken, daar brandt het vuur in de grote open haard waar de comfortabele stoelen in een grote boog omheen staan. Vanuit dit café is er ook uitzicht op het klooster, al met al ons favoriete plekje voor een drankje na een winterse wandeltocht. De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt. superfamilie.nl Het is toegestaan deze PDF routebeschrijving af te drukken of te downloaden naar een locale harde schijf voor enkel persoonlijk en non-commercieel gebruik. Voor meer informatie zie: Auteursrecht & Disclaimer

Rondwandeling Onstwedde Wessinghuizen

Rondwandeling Onstwedde Wessinghuizen Rondwandeling Onstwedde Wessinghuizen Sterenborg - Ter Wupping - Veele - Giezelbaarg - Wessinghuizen - Ruige Berg - Sterenborg ***** - 12,5 Km - 3:30 uur Tussen Ter Wupping en Höfte bij Wessinghuizen liggen

Nadere informatie

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters Barntrup Lippenland Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen 3 uur - 9 Km - 230 hoogtemeters Deze korte rondwandeling door het Lippenland bij Barntrup, gaat over brede

Nadere informatie

Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling

Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling Grande Mormont - Ourthe - Uitzichtpunt 'Twee Ourthes' - Uitzichtpunten Barrage de Nisramont - Filly - Grande Mormont ***** - 11,5 Km - 400 Hm - 4:00 uur Deze

Nadere informatie

De bossen tussen Manhay en Mormont

De bossen tussen Manhay en Mormont De bossen tussen Manhay en Mormont Grandmenil - Petite-Hoursinne - Mormont - Grandmenil ***** - 17,5 Km - 530 Hm - 5:30 uur Wandelen langs de bosranden is vaak veel interessanter dan door de bossen zelf,

Nadere informatie

Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt

Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt Russbach - Traunwaldalm - Angerkaralm - Rinnbergalm - Russbach ***** - 9 Km - 740 Hm - 4:30 uur Deze rondwandeling ten noorden van Russbach am Pass Gschütt is

Nadere informatie

Bure en het dal van de Lomme

Bure en het dal van de Lomme Bure en het dal van de Lomme Bure - Lomme dal - Bois de Dessous - Lomme dal - Bure 12,5 Km (Optie 7Km) 330 Hm Deze wandelroute laat ons het prachtige dal van de Lomme zowel vanonder uit het dal als ook

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Embach en Kitzlochklamm

Embach en Kitzlochklamm Embach en Kitzlochklamm Raurisertal - Maria Elend - Kalvarienberg - Embach - Uitzichtpunt - Embachrein - Salzach - Kitzlochklamm - Raurisertal ***** - 8,5 Km - 650 Hm - 4:00 uur De Kitzlochklamm is een

Nadere informatie

Het Bargerveen bij Zwartemeer

Het Bargerveen bij Zwartemeer Het Bargerveen bij Zwartemeer Rondwandeling door het Meerstalblok gedeelte van het Bargerveen 6 Km (optie 14 Km) Naast de vele bossen, heide, zandverstuivingen en fraaie waterrijke gebieden, heeft Nederland

Nadere informatie

Mullerthal Luxemburg

Mullerthal Luxemburg Mullerthal Luxemburg Grundhof - Siweschloeff - Zigzagschoeff - Felsenlabyrinth - Binzeltschloeff - Predigtstull - Weerschrumschloeff - Mullerthal - Freilichtbühne - Perekop - Berdorf - Casselt - Grundhof

Nadere informatie

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km)

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Afstand 15 km Startpunt Bilderberg Hotel Wolfheze, Wolfhezerweg 17 Wolfheze Wolfheze ligt op de Veluwe en dat staat garant voor mooie oude bossen. Deze wandeling

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk gecontroleerd op 24 juli 2004.

De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk gecontroleerd op 24 juli 2004. Wandeling Heuvelrug Bron: Wandelkrant Te Voet (feb. 2001) Auteur Berry Schutten Correcties: Henk Swart De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk

Nadere informatie

Hochzeiger en Sechszeiger Jerzens

Hochzeiger en Sechszeiger Jerzens Hochzeiger en Sechszeiger Jerzens Hochzeigerbahn - Zollkreuz - Hochzeiger - Niederjöchl - Sechszeiger - Kalbenalm - Hochzeigerbahn ***** - 8 Km - 680 Hm - 5:30 uur Voor deze rondwandeling over de Hochzeiger

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Großer Zschirnstein tafelberg

Großer Zschirnstein tafelberg Großer Zschirnstein tafelberg Kleingießhübel - (Kleiner Zschirnstein) - Wildbrethöhle - Großer Zschirnstein - Zschirnsteinweg - Wolfsberg - Uitzichtpunt - Skulpturenwanderweg - Kleingießhübel ***** - 14

Nadere informatie

Filzmoos Dachstein rondwandeling

Filzmoos Dachstein rondwandeling Filzmoos Dachstein rondwandeling Wöhrerhütte - Hofpürglhütte - Dachstein Rundwanderweg Austriaweg - Losegg top - Mahdalm - Sulzkaralm - Arzbergalm - Kirchgasshütte - Wöhrerhütte ***** - 10 Km - 750 Hm

Nadere informatie

De Semois bij Cugnon - Mortehan

De Semois bij Cugnon - Mortehan De Semois bij Cugnon - Mortehan Cugnon - Mortehan - uitzichtpunt - vijver - Mortehan - uitzichtpunt - topkruis - grot - Cugnon ***** - 15,5 Km - 470 Hm Deze rondwandeling bij Cugnon loopt in een achtvorm

Nadere informatie

Bollendorf - Biesdorf

Bollendorf - Biesdorf Bollendorf - Biesdorf Bollendorf - Römischen Villa - Ossenlay - Fraubillenkreuz - Wikingerburg - Schwarzenbruch - Biesdorf - Predigtstuhl - Muhmenlay - Lingelslay - Mariensäule - Bollendorf ***** - 21,5

Nadere informatie

Luis Trenker Steig. Arzl - Benni Raich Brücke - Wald - Niederwald - Inntal - Luis Trenker Steig - Arzl. ***** - 6 Km Hm - 3 uur

Luis Trenker Steig. Arzl - Benni Raich Brücke - Wald - Niederwald - Inntal - Luis Trenker Steig - Arzl. ***** - 6 Km Hm - 3 uur Luis Trenker Steig Arzl - Benni Raich Brücke - Wald - Niederwald - Inntal - Luis Trenker Steig - Arzl ***** - 6 Km - 410 Hm - 3 uur Deze lichte rondwandeling bij Arzl, waar het Pitztal in het Inntal uitmondt,

Nadere informatie

Radurschl-Schlucht Pfunds

Radurschl-Schlucht Pfunds Radurschl-Schlucht Pfunds Pfunds Stuben - Pfunds Dorf - Stampfau - Radurschl-Schlucht - Berghof - Greit - Pfunds Stuben ***** - 9 Km - 600 Hm - 3:30 uur Deze korte rondwandeling vanuit Pfunds in het Oberinntal

Nadere informatie

Weissenbachklamm Jadersdorf

Weissenbachklamm Jadersdorf Weissenbachklamm Jadersdorf Jadersdorf - Weissenbachklamm - Wasserfall - Radnig - Jadersdorf 4 uur, 7.5 Km en 300 hoogtemeters (Optie: 2.5 uur, 5 Km en 250 hoogtemeters) Wil je er even lekker uit maar

Nadere informatie

Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg

Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 13,5 km.(± 3,5 uur) 429 meter (laagste punt is

Nadere informatie

Borgholzhausen. ***** - 18 Km - 430 Hm - 5:30 uur

Borgholzhausen. ***** - 18 Km - 430 Hm - 5:30 uur Borgholzhausen Johannisegge - Vicarien Kopf - Hankenüll - Blauer See - Schwarze Welle - Neukirchener Berg - Borgholzhausen - Luisenturm - Johannisegge ***** - 18 Km - 430 Hm - 5:30 uur Deze rondwandeling

Nadere informatie

Gosaukamm Vordere Gosausee

Gosaukamm Vordere Gosausee Gosaukamm Vordere Gosausee Gosausee - Gosaukammbahn - Sonnenalm - Zwieselalmhütte - Edtalm - Ameisensee - Sonnenalm - Steig Gosausee - Gosausee ***** - 12 Km - +650/-1200 Hm - 5:30 uur De prachtige rondwandeling

Nadere informatie

LUZENKAMPROUTE. Beschrijving van deze wandeling.

LUZENKAMPROUTE. Beschrijving van deze wandeling. LUZENKAMPROUTE Deze route voert door het Bremmersbos, de Luzenkamp en een gedeelte van de Melickerheide. Houdt u bij het volgen van de route ook het bijgevoegde kaartje bij de hand. Beschrijving van deze

Nadere informatie

De heuvels en Ourthe bij La Roche-en-Ardenne

De heuvels en Ourthe bij La Roche-en-Ardenne De heuvels en Ourthe bij La Roche-en-Ardenne La Roche-en-Ardenne - Belvédére - Wildpark - de Ourthe - La Roche - Beausaint La Roche - Uitzichtpunt - La Roche-en-Ardenne ***** - 15 Km - 570 Hm - 5:30 uur

Nadere informatie

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km Jubileum Wandelroute Lengte ± 25 km 02 Start Einde Legenda Jubileumwandeling 04 Gezinswandeling door Kale Duinen. 05 Verkorte route. Naar keuze via punt 15 over Groote Veen oost of naar punt 17 over Groote

Nadere informatie

Wandelroute café du Midi (9,5 km)

Wandelroute café du Midi (9,5 km) Wandelroute café du Midi (9,5 km) 7 Wandelroute Café du Midi (9,5 km) Stempelplaats Café du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw. wwwdumididelfgauw.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag vanaf 10.00 uur zaterdag

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN KORTE STRUIN 4. Rondje Mook Anders. Aangepaste Versie Maart 2011. Een wandeling langs de Limburgs Gelderse Grens

STRUIN BULLETIN KORTE STRUIN 4. Rondje Mook Anders. Aangepaste Versie Maart 2011. Een wandeling langs de Limburgs Gelderse Grens STRUIN BULLETIN KORTE STRUIN 4 Rondje Mook Anders Aangepaste Versie Maart 2011 Zicht op de Mookerheide Een wandeling langs de Limburgs Gelderse Grens Door: Frans Sijben - Nijmegen Korte Struin 4: Rondje

Nadere informatie

Drie lussen route Herbeumont

Drie lussen route Herbeumont Drie lussen route Herbeumont Herbeumont - BBQ plaats - Roche de Moulin - Spoorbrug - Tombeau du Chevalier - Burcht ruïne 11 km - 400 hoogtemeters Een rondwandeling zonder een wat saaier moment kom je eigenlijk

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN. Korte Struin 2. Uitgave: december De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven

STRUIN BULLETIN. Korte Struin 2. Uitgave: december De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven STRUIN BULLETIN Korte Struin 2 Uitgave: december 2009 De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven Door: Frans Sijben - Nijmegen

Nadere informatie

Dissen am Teutoburgerwald

Dissen am Teutoburgerwald Dissen am Teutoburgerwald Dissen Röwekamp - Schollegge - Timmer Egge - Webdeberg - Kalksteinklippen - Johannislaube - Hülsbrink - Kronensee - Schwarze Welle - Puskental - Steinbrink - Steinegge - Röwekamp

Nadere informatie

Borgholzhausen Oldendorf

Borgholzhausen Oldendorf Borgholzhausen Oldendorf Oldendorf - Ruïne Ravensberg - Clever Schlucht - Hesseltal - Große Egge - Barenberg - Oldendorf ***** - 15 Km - 540 Hm - 5:00 uur Deze rondwandeling tussen Borgholzhausen en Halle

Nadere informatie

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be 9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen Geuldal en Vijlenerbos. We maken een wandeling in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, dus dat wordt klimmen en dalen. Vanuit Vijlen lopen we over veldwegen naar

Nadere informatie

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede.

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede. Vanuit de Wijmenier kan je tal van prachtige wandelingen maken. Eén ervan beschrijven we in onderstaande tekst Wandelpad : Beschermde landschappen langs de Molenbeken Praktische gegevens LENGTE: 15 km

Nadere informatie

Chiny bossen en rivieren

Chiny bossen en rivieren Chiny bossen en rivieren Chiny - Moulin Cambier - Semois - Ruisseau Burnéchamps - Notre Dame - La Vierre - Stuwdam - Chiny ***** - 17,5 Km - 380 Hm - 6:00 uur De Belgische Ardennen en Gaume staan vooral

Nadere informatie

Franz-Senn-Hütte. Oberrishütte - Franz-Senn-Hütte - Höllenrachen - Alpeiner Alm - Oberrishütte. 5 uur, 9 Km en 470 hoogtemeters

Franz-Senn-Hütte. Oberrishütte - Franz-Senn-Hütte - Höllenrachen - Alpeiner Alm - Oberrishütte. 5 uur, 9 Km en 470 hoogtemeters Franz-Senn-Hütte Oberrishütte - Franz-Senn-Hütte - Höllenrachen - Alpeiner Alm - Oberrishütte 5 uur, 9 Km en 470 hoogtemeters Een niet al te zware wandeling is deze naar de Franz-Senn-Hütte. De paden zijn

Nadere informatie

Rondwandeling bij Bouillon

Rondwandeling bij Bouillon Rondwandeling bij Bouillon Bouillon - uitzichttoren - bergkam - uitzichtpunten - Abdij - Bouillon - uitzichtpunten - Bouillon ***** - 8-14 Km - 390-540 Hm - 3:30-5:30 uur Dat een korte rondwandeling toch

Nadere informatie

Naar de Nürnbergerhütte

Naar de Nürnbergerhütte Naar de Nürnbergerhütte Spitz - Bsuachalm Langental -Nürnbergerhütte - Bsuachalm - Spitz 5.5 uur, 10 Km, 950 hoogtemeters Deze schitterende wandeling naar de Nürnbergerhütte begint met een lichte klim

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:  Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Georgsmarienhütte. ***** - 17 Km Hm - 5:30 uur

Georgsmarienhütte. ***** - 17 Km Hm - 5:30 uur Georgsmarienhütte Georgsmarienhütte - Dörenberg Hermannsturm - Am Urberg - Achter de welt - Baumannsknollen - Varusquelle - Varusturm - Bardenburg - Reremberg - Georgsmarienhütte ***** - 17 Km - 680 Hm

Nadere informatie

Traject Assen - Anderen 11,5 km

Traject Assen - Anderen 11,5 km 1 Hondsrugpad Assen - Drouwen Traject Assen - Anderen 11,5 km Deze Assen variant is een afsplitsing van het Hondsrugpad tussen Emmen en Groningen. Het begint bij het station van Assen en gaat in zuidoostelijke

Nadere informatie

Bürser Schlucht en Kuhloch

Bürser Schlucht en Kuhloch Bürser Schlucht en Kuhloch Bürs - Bürser Schlucht - (Schesatobel Murbruch) - Spial - Kuhloch - Bürs 2.5 uur, 5 Km en 210 hoogtemeters (Optie: Verlengen met route Murbruch Bürserberg. Totaal 5.5 uur, 11

Nadere informatie

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera 1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera Een prachtige afwisselende wandeling vanuit Kala Nera, een toeristisch kustplaatsje, naar Milies dat 400 meter hoger tegen de helling ligt, en vervolgens via een

Nadere informatie

Lienen Barfußpark en Jausenstation

Lienen Barfußpark en Jausenstation Lienen Barfußpark en Jausenstation Lienen - Barfußpark - Waterval - Brüggeliet Quelle - Felsen Quelle - Westerbecker Berg - Kalksteen groeve - Liener Berg - Jausenstation Malepartus - Lienen ***** - 16,5

Nadere informatie

: Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen. : 70% verhard. -- Een verrassende route, vertrekt vanaf het recreatiepark

: Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen. : 70% verhard. -- Een verrassende route, vertrekt vanaf het recreatiepark Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 15 KM : Groningen : Groningen : P Kardinge bij : Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen Bijzonderheden : Park, bos, hoge land : 70% verhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD

Nadere informatie

Schneekopf Gehlberg Ilmenau

Schneekopf Gehlberg Ilmenau Schneekopf Gehlberg Ilmenau Gehlberg - Meininger Hütte - Uitzicht rots - Dürrenberger Hütte - Plänckners Aussicht - Grosser Beerberg - Suhler Ausspanne - Hohe Geiersberg - Suhler Hütte - Sneekopf - Neue

Nadere informatie

Mokerheide en Mokerplas

Mokerheide en Mokerplas Korte Struin 10 September 2017 Struinbulletin Mokerheide en Mokerplas Zicht op de Mokerplas Startpunt N271 Plasmolen bij bushalte Rijksweg / Witteweg Plasmolen. Openbaar vervoer: Trein Nijmegen Centraal

Nadere informatie

STRUINBULLETIN. Nummer 25 Juli 2014. Rondom Afferden Door de Maasduinen. Rondom Afferden door de Maasduinen

STRUINBULLETIN. Nummer 25 Juli 2014. Rondom Afferden Door de Maasduinen. Rondom Afferden door de Maasduinen STRUINBULLETIN Nummer 25 Juli 2014 Rondom Afferden Door de Maasduinen Rondom Afferden door de Maasduinen Door: Frans Sijben - Nijmegen Hoe bereikt u het startpunt? U begint deze wandeling in Afferden bij

Nadere informatie

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM Algemeen: Limburg en zeker Zuid-Limburg is erg toeristisch. Je bent dus zelden of nooit alleen op een pad en de wegen en paden worden ook door wandelaars en mountainbikers

Nadere informatie

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 13 KM : Friesland : Beetsterzwaag : Bakkerij Verloop : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag Bijzonderheden : 90% onverhard : Bos, weiland, heide, meer RA = Rechtsaf

Nadere informatie

Bijzonderheden : Aekingerzand, Kale Duinen, Canadameer en de ven Grenspoel --

Bijzonderheden : Aekingerzand, Kale Duinen, Canadameer en de ven Grenspoel -- Afstand : 13 km Provincie : Drenthe Plaats : Appelscha Vertrekpunt : Buitencentrum Drents- : : Friese Wold : Terwisscha 6a : 8426 SJ Appelscha Bijzonderheden : 80% onverhard : Heide, bos en vennen RA =

Nadere informatie

Tussen Sainte-Cécile en Herbeumont

Tussen Sainte-Cécile en Herbeumont Tussen Sainte-Cécile en Herbeumont Prieuré de Conques - Semois - Roche de Chat - Uitzichtpunt Castelain - Prieuré de Conques 11 Km 300 Hm Deze route is eenvoudig te combineren met onze routes Sainte-Cécile

Nadere informatie

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 10,5 KM : Friesland : Beetsterzwaag : Bakkerij Verloop : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag Bijzonderheden : 90% onverhard : Bos, weiland, heide, meer RA = Rechtsaf

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:  Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Rondje Aghios Georgios Nilias Een prachtige wandeling van 5,5 kilometer in een rondje boven Aghios Georgios met indrukwekkende vergezichten. Hij is vooral erg mooi in mei, met de vele bloemen en de

Nadere informatie

De ommetjes van Gemeente Boxmeer. .nl

De ommetjes van Gemeente Boxmeer. .nl De ommetjes van Gemeente Boxmeer De ommetjes van Gemeente Boxmeer Gekoppeld aan het wandelroutenetwerk zijn verspreid over de gemeente Boxmeer korte wandelroutes uitgezet. Tijdens de wandeltochten kunt

Nadere informatie

Net over de grens 37 km

Net over de grens 37 km STARTPUNT: Postelhoek Laagsestraat 56, 7637 PC Oud Ootmarsum Overijssel Net over de grens 37 km De fietsroute Net over de grens brengt u vanaf eetcafé Postelhoek in Oud-Ootmarsum al snel in Duitsland.

Nadere informatie

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler STRUINBULLETIN Juni 2010 KORTE STRUIN 7 Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Canadese Erebegraafplaats Groesbeek Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Door Frans Sijben, Nijmegen Hoe bereikt u het

Nadere informatie

Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM

Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM STROOMAFWAARTS De afstand van zuil 1 (Cottessen) tot zuil 14 (Stokhem) is circa 14 km. De gedichtenroute in de Gemeente Gulpen-Wittem begint bij de Heimansgroeve:

Nadere informatie

Wellingholzhausen. Wellingholzhausen - Beutling - Schwarze Welle - Blauer See - Steinegge - Nolle - Rehquelle 6,5 uur, 17,5Km, 480 hoogtemeters

Wellingholzhausen. Wellingholzhausen - Beutling - Schwarze Welle - Blauer See - Steinegge - Nolle - Rehquelle 6,5 uur, 17,5Km, 480 hoogtemeters Wellingholzhausen Wellingholzhausen - Beutling - Schwarze Welle - Blauer See - Steinegge - Nolle - Rehquelle 6,5 uur, 17,5Km, 480 hoogtemeters Hoogtepunten van deze wandeling zijn de prachtige uitzichten

Nadere informatie

Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade

Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade WETENSWAARDIGHEDEN Startpunt: Museumplein. Hier kunt u uw auto parkeren. Duur: 45 tot 70 minuten. Heuvelachtig Niet geschikt voor mensen die moeilijk

Nadere informatie

Maastricht-Geuldalroute

Maastricht-Geuldalroute Maastricht-Geuldalroute Van Maastricht naar Plaat Auteur: Henk Swart De wandeling is beschreven met als startpunt NS-station Maastricht (hoofdingang) en loopt via Gronsveld, St. Geertruid, Mheer, Noorbeek,

Nadere informatie

Kolm Saigurn Raurisertal

Kolm Saigurn Raurisertal Kolm Saigurn Raurisertal Lenzanger - Rauriser Urwald - Durchgangsalm - Gainschniggalm - Ammererhof - Naturfreundehaus Kolm Saigurn - NP Museum - Lenzanger - (Goldwaschplatz Bodenhaus) ***** - 5,5 Km -

Nadere informatie

De Hörselberge - Schönau Wutha

De Hörselberge - Schönau Wutha De Hörselberge - Schönau Wutha Schönau - Zapfengrund - Venushöhle - Grosser Hörselberg - Hörselberghaus - Nesseltalblick - Kleiner Hörselberg - Wutha Farnroda - Kahlenberg - Schönau ***** - 13 Km - 535

Nadere informatie

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren).

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Start bij dorpshuis de Spil; U verlaat het dorpshuis en steekt over bij de oversteekplaats; Ga het fiets-/voetpad op (Zoomweg), langs de

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN STRUINROUTE Augustus Nijmeegse Waal-Wildernis en Boerenland Ooijpolder

STRUIN BULLETIN STRUINROUTE Augustus Nijmeegse Waal-Wildernis en Boerenland Ooijpolder STRUIN BULLETIN STRUINROUTE 26 16 Augustus 2015 Nijmeegse Waal-Wildernis en Boerenland Ooijpolder Door Frans Sijben Nijmegen Deze Struinroute start midden in de bewoonde wereld van de stad Nijmegen. Maar

Nadere informatie

Rondwandeling Bacherwandalm

Rondwandeling Bacherwandalm Rondwandeling Bacherwandalm Volderau - Rotgisse - Bacherwandalm - Bergesgisse - Doadleralm - Ruetz - Volderau 4 uur, 8 Km en 500 hoogtemeters De route naar de Bacherwandalm begint als lichte wandeling,

Nadere informatie

: Dorpsstraat 47 : 7863 PB Gees. : 70% onverhard

: Dorpsstraat 47 : 7863 PB Gees. : 70% onverhard Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 21 km : Drenthe : Gees : Tourist Info Gees : Dorpsstraat 47 : 7863 PB Gees Bijzonderheden : bos, heide, mooie ven : 70% onverhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD =

Nadere informatie

Tambach-Dietharz Bergsee Ebertswiese

Tambach-Dietharz Bergsee Ebertswiese Tambach-Dietharz Bergsee Ebertswiese Tambach-Dietharz - Rennsteig - Quelle - Schnapsbuche - Spittergrund - Spitterfall - Bergsee Ebertswiese - Mittlerer Höhenberg - Wanderherberge Weidmannsruh - Nesselhof

Nadere informatie

De Meller Berge. ***** - 15 Km - 400 Hm - 5:00 uur

De Meller Berge. ***** - 15 Km - 400 Hm - 5:00 uur De Meller Berge Weberhaus - Bakum - Eickener Egge - Zwickenbachtal - Steig - Thomaskreuz - Stuckenbergturm - Ottohöhe (Ottoshöhe) - Zwickenbach - Weberhaus ***** - 15 Km - 400 Hm - 5:00 uur Een rondwandeling

Nadere informatie

Ooit lagen in het heuvelachtige. Veluwe immense gletsjers.

Ooit lagen in het heuvelachtige. Veluwe immense gletsjers. H I K E &T r e k k i n g Ooit lagen in het heuvelachtige gebied van de Veluwe immense gletsjers. Natuur is er niet alleen om beschermd te worden, maar ook om beleefd te worden. Met deze quote onderstrepen

Nadere informatie

NEDERLANDSE WANDELSPORT BOND Pieterskerkhof 22, 3512 JS Utrecht - Tel.: 030 2 31 95 58 - e-mail: info@nwb-wandelen.nl

NEDERLANDSE WANDELSPORT BOND Pieterskerkhof 22, 3512 JS Utrecht - Tel.: 030 2 31 95 58 - e-mail: info@nwb-wandelen.nl Routewijzigingen Duinweg. Aanvullingen en correcties op de Duinweg De genummerde PWN-wandelroutes, waarnaar in de routebeschrijving van de Duinweg wordt verwezen, zijn vervangen door wandelroutes met een

Nadere informatie

Wandel mee met de SP!

Wandel mee met de SP! Wandel mee met de SP! De Veghelse Verbindingsroute De SP in Veghel heeft een wandelroute bedacht, de Veghelse Verbindingsroute, om aandacht te vragen voor de natuurwaarde van het Duits Lijntje. Er zijn

Nadere informatie

Jubileum uitgave 50 jaar IVN-Oisterwijk

Jubileum uitgave 50 jaar IVN-Oisterwijk 50 Jubileum uitgave 50 jaar IVN-Oisterwijk Inhoudsopgave Voorwoord Voorzitter.pag 1 Felicitaties pag 2 IVN landelijk NME IVN Boxtel Heemkundekring Natuurmonumenten LNMH Brabants Landschap Werkgroepen pag

Nadere informatie

Utrechtse Heuvelrug NS-wandeltocht. Begin station Driebergen-Zeist Eindpunt station Maarn Afstand 14 km

Utrechtse Heuvelrug NS-wandeltocht. Begin station Driebergen-Zeist Eindpunt station Maarn Afstand 14 km Utrechtse Heuvelrug NS-wandeltocht Begin station Driebergen-Zeist Eindpunt station Maarn Afstand 14 km Beschrijving van de wandeltocht U verlaat het station via spoor 1 langs de fietsenrekken en steekt

Nadere informatie

Rondwandeling Sy - Bomal - Sy

Rondwandeling Sy - Bomal - Sy Rondwandeling Sy - Bomal - Sy Sy - Verlaine - Herbet - Bomal - Logne - Ferme de Pâlogne - Sy 11-14 Km en 550Hm Eén van de mooiste en afwisselendste rondwandelingen start in Sy en biedt enkele pittige klimmetjes

Nadere informatie

Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS

Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS lengte: startpunt: eindpunt: circa 24 km Schaapskooi tegenover het gemeentehuis Exloo parkeerplaats bij Vakantiepark Hunzepark in Gasselternijveen 1

Nadere informatie

Wandelingen in en rond Bemelen

Wandelingen in en rond Bemelen Wandelingen in en rond Bemelen wandeling naar de Amerikaanse begraafplaats (openingstijden kerkhof 09.00 uur 17.00 uur) duur; ± 3 uur (excl. bezoektijd kerkhof) ± 12 km Café de Baskuul Oude Akerstraat

Nadere informatie

Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km)

Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km) Copyright: Hans Farjon & Bert Stok, 2011 Graag terugmelding bij onvolkomenheden in beschrijving: hans.farjon@planet.nl Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km) Start: Maastricht

Nadere informatie

Lefkada ten Voeten Uit

Lefkada ten Voeten Uit Lefkada ten Voeten Uit Wandeling nr. 1 p.10, tussen LE3 en LE4, er is geen ketting meer. p.10, na LE4, twee bankjes (achter de vuilnisbakken), de vuilnisbakken waren weg. Wandeling nr. 2 p.12, toen wij

Nadere informatie