Vakdomeinen. DTP Imp & Dv

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vakdomeinen. DTP Imp & Dv 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10"

Transcriptie

1 versie PW/GRAF/DOC/08/25 EERSTE LEERJAAR DERDE GRAAD DRUKVOORBEREIDING Mogelijke inschaling van de opdrachten Volgens moeilijkheidsgraad: 1: eenvoudige opdracht; 2:complee opdracht; 3: veel sturing in de opdracht (opgave); 4: weinig sturing in de opdracht (opgave); 5: veel begeleiding door de leraar (tijdens de realisatie); 6: weinig begeleiding door de leraar (tijdens de realisatie); 7: zelfstandig te realiseren door de leerling voorbeeld: 135 Dit is een eenvoudige opdracht met veel sturing via de opgave en veel begeleiding door de leraar. GRAADPLANNING DRUKVOORBEREIDING Lj. Nr. Doelstelling/leerinhoud Vakdomeinen DTP Imp & Dv Naam/omschrijving v.d. opdracht Kwaliteitsgericht denken en handelen De instructies in verband met veiligheid, gezondheid en milieu opvolgen Werkplaatsreglement opvolgen. 1.2 Veiligheidsrichtlijnen aan de apparatuur en bij het werken met producten opvolgen. 1.3 De juiste persoonlijke beschermingsmiddelen volgens afspraak gebruiken. 1.4 Ergonomische werkhouding. 1.5 Afval volgens instructie verwijderen Een drukwerk voorbereiden en de impositie maken (verkennen en assisteren) op basis van een werkfiche De werkfiche lezen, opvolgen en de gevraagde gegevens aanvullen: procedure (productietraject, werkdoorloop); begeleidingsformulier Een drukwerk voorbereiden en de impositie maken (verkennen en assisteren) op basis van een mondelinge opdracht (U) Materiaalverbruik en productietijd noteren en berekenen voor de eigen realisaties Materiaalverbruik en productietijd noteren (via de werkfiche) en berekenen van materiaalkostprijs en productietijd Als individu en in groep de kwaliteit van de werkzaamheden en het product bewaken en overleggen Openstaan voor en deelnemen aan opdrachtbespreking 5.2 Net en nauwkeuring werken. 5.3 Commentaar geven en aanwenden om het eigen werk en dat van anderen te verbeteren. 5.4 Openstaan voor en deelnemen aan evaluatie van proces en product. Het Nederlands aanwenden voor beroeps-, persoonlijke en studiedoeleinden. Het Engels en het Frans aanwenden voor beroeps- en studiedoeleinden (U) 6 Op een verzorgde en efficiënte manier omgaan met taal 6.1 Nederlands:

2 6.1.1 leesvaardigheid; luistervaardigheid; spreekvaardigheid; schrijfvaardigheid. 6.2 Engels en/of Frans: leesvaardigheid bij het opzoeken en verwerken van informatie en het omgaan met het woordbeeld bij het zetten in vreemde talen. (U) 5.3 lopmaken van documenten in vreemde talen (bv. taalwissel, handleiding, bijsluiter, ). (U) 6.3 Een correcte vakterminologie hanteren bij het communiceren Gedrukte en elektronische informatiebronnen gebruiken in de contet van de opdrachten Gebruik van media (Internet, gedrukte bronnen, ). Vertrekkend van een werkfiche en model enkelvoudig drukwerk en een 4-up recto verso katern opmaken voor het drukken in 4 drukgangen in de offsettechniek en voor uitvoer via print. De kleuromgeving is beperkt tot proceskleuren of steunkleuren. Lay-out van productvarianten maken. Drukwerk opmaken dat moet gesneden, gevouwen, geperforeerd en gerild worden. Het werkstation en het OS (doelstelling en leerinhouden zijn opgenomen bij DTP en Impositie en drukvormvervaardiging, ze dienen in één van beide vakdomeinen geheel of gedeeltelijk gerealiseerd te worden. Wanneer men de aanbeveling volgt is dit in DTP) 8 Met de menustructuur van het besturingssysteem werken, de aanwezige rand- en opslagapparatuur oproepen in het netwerk en de gemaakte afspraken i.v.m. standaardinstellingen en bestandsbeheer naleven 8.1 Werken met het bureaublad: programma's, documenten, mappen, servers, websites, e.a in het werkgebied weergeven en openen; toetscombinaties gebruiken; de computer delen; de helpfunctie gebruiken; het beeldscherm instellen (de schermweergave). 8.2 Bestanden beheren: bestanden en mappenbeheren op het werkstation; LAN: volgens afspraak bestanden wegschrijven en ophalen van servers en andere computers, printer activeren en printopdracht geven. 8.3 Applicaties activeren: functie van de gebruikte applicaties algemeen toelichten en de relatie leggen met het drukvoorbereidingsproces. 8.4 Eterne opslagmedia gebruiken. 8.5 Standaardinstellingen en -voorkeuren instellen: volgens afspraak kunnen herstellen; de juiste kleuren volgens afspraak instellen (ColorSync en apparaatprofiel); de noodzaak van kleurbeheer aantonen en de algemene principes van kleurenmanagement toelichten. 8.6 Fonts beheren:

3 8.6.1 lettertypes activeren en deactiveren, fontsets selecteren en maken. Het eigen werk voorbereiden op basis van een werkfiche en/of model 9 De opdracht correct inschatten en het eigen werk op efficiënte wijze voorbereiden 9.1 Kennis nemen van, analyseren en bespreken van de opdracht: productkenmerken op basis van aangereikt model; gevraagde uitvoeringstechniek, productieschema en tussentijdse controlemomenten; bepalen van de middelen. De paginaopmaak voorbereiden: op basis van een werkfiche en/of opdracht de kopijvoorbereiding voor bestaande modellen maken 10 Het na te zetten model analyseren het het voorzien van de nodige zetinstructie en kleurinformatie 10.1 Rekenen en meten met metrische en picamaten Meten/bepalen van en uitvoeringsgericht omgaan met kleur: op een schematische voorstelling van het zichtbare spectrum de verschillende kleurenzones situeren; de begrippen lichtreflectie en lichtabsorptie schematisch voorstellen en toelichten; deprincipes van additieve en subtractieve kleurenmenging schematisch voorstellen, deze toelichten en de geijkte symbolen gebruiken; de LAB, RGB en CMYK kleurenruimtes schematisch voorstellen, de conversieproblematiek algemeen toelichten en oordeelkundig kleur bepalen binnen deze modellen; oordeelkundig kleur bepalen met het Pantone-systeem Een kopijvoorbereiding maken aan de hand van de geijkte en in de afdeling geldende normen: documentstructuur; lettersoort, corps, regelafstand en zetbreedte, etra wit, insprongen en tabulaties, regelvallen, variabele woordsaptie en vast wit, aan- en afspatiëren, alineabehandeling, afbrekingen (taalkundige en typografische splitsingsregels, splitsen in logische zinsdelen), initialen, paginering, lijnen en kaders,...; kleuraanduidingen (proceskleuren, steunkleuren en tinten); plaats van beelden en illustraties; tabellen, rijen en kolommen; aanduidingen voor snijden, vouwen, nummeren, perforeren en rillen. De paginaopmaak voorbereiden: lay-out en productvarianten maken Lay-out en productvarianten maken en deze voorzien van de nodige zetinstructie en kleurinformatie Oordeelkundig omgaan met letter en letterbeeld: beeld, vlees, romp, stok, staart, boog, vlag, schreff, pons, basislijn; corps, typografische vierkant, letterbreedte, kapitaalhoogte, -hoogte, stokhoogte, staartlengte;

4 romein en cursief; mager, normaal, halfvet, vet, etra vet;; kapitalen, kleinkapitalen, begin- en eindkapitaal; tabelcijfers en uithangende cijfers; ligaturen; Een hierarchie bepalen met eenzefde lettertype en toepassen: corpscontrast; oogcontrast; gradatiecontrast De stijlkenmerken (dik/dun en schreef) van lettertypes schetsen en deze benoemen op basis van een classificatiesysteem: nationale schriften; klassieke boekletters; gelijkledigen (schreeflozen (soepele en geometrische)), egyptiennes en clarendons; schriften en fantasieën Lettertypes mengen op basis van een classificatiesysteem Beelden, illustraties en bijschriften integreren in een lay-out: regels i.v.m. beeldplaatsing en bijschriften; een beelduitsnit maken; de vergrotingsfactor van beelden en illustraties bepalen Lay-out en productvarianten: producten: enkelvoudig drukwerk en meerkleurenpagina's voor recto verso werk; drukwerk in meerdere talen: taalwissel, bijsluiter, handleiding, (U); andere (U); werken met indelingssystemen: : formaten, blad- en zetspiegels; assenstelsels; stramienen; elementen integreren: tekstelementen; lijnen, kanders, kolommen; tabellen; fotografische beelden en illustraties; kleur; hulpmiddelen: tekenmaterialen en dragers; software; papier: algemene samenstelling; formaten en gewichten; soorten en toepassing Een kopijvoorbereiding maken aan de hand van de in de afdeling geldende normen:

5 documentstructuur; lettersoort, corps, regelafstand en zetbreedte, etra wit, insprongen en tabulaties, regelvallen, variabele woordsaptie en vast wit, aan- en afspatiëren, alineabehandeling, afbrekingen (taalkundige en typografische splitsingsregels, splitsen in logische zinsdelen), initialen, paginering, lijnen en kaders,...; kleuraanduidingen (proceskleuren, steunkleuren en tinten); plaats van beelden en illustraties; tabellen: soorten, samenstelling en berekening; aanduidingen voor snijden, vouwen, nummeren, perforeren en rillen. De paginaopmaak voorbereiden: scannen en importeren van beelden en illustraties Opzichtoriginelen scannen Beoordelen, opmeten en scannen van opzichtoriginelen: soort werk; afmetingen; bitdiepte; kleurmodel; toonbereik en kleurbalans; formaten (opslag); ontrasteren/descreening De begrippen ppi, dpi en lpi verklaren en de resolutiergens toepassen Beelden importeren Een digitale camera aansluiten, de gevraagde beelden opzoeken en deze importeren Beelden importeren van andere beelddragers zioals cd-rom, geheugenkaarten, beelddatabanken. De paginaopmaak voorbereiden: beeldbewerking 14 Beeldmateriaal bewerken met een professionele applicatie en de bestanden bewaren voor verdere verwerking met de applicatie voor paginaopmaak 14.1 De standaardinstellingen volgens afspraak instellen, de documentinstellingen bepalen en een beeldbestand openen De menustructuur, het werkgebied, de gereedschappen en paletten voor prepress hanteren bij de beeldtechnieken: de resolutieregels kennen en toepassen; aanpassen van de toonweergave; corrigeren van kleuren en tonen: lineair; niet-lineair; transformeren van beelden: kadreren, retoucheren, verlopen,...; speciale effecten: overvloeien,...; (U) paden gebruiken; maskers en lagen gebruiken; kanalen gebruiken; beelden converteren (kleurenmodi);

6 patronen maken; met tekst werken; handelingen automatiseren; 14.3 Een digitale beeldbank beheren Een proefdruk maken en deze corigeren: softproof (beeldschermproef); samengestelde en kleurgescheiden proefdruk Bestanden bewaren voor verdere bewerking in de applicatie voor beeldverwerking en voor import in de applicatie voor paginaopmaak: formaten en compressie. De paginaopmaak voorbereiden: illustratie 15 Illustratiemateriaal maken en bewerken met een professionele applicatie en de bestanden bewaren voor verdere verwerking met de applicatie voor paginaopmaak 15.1 De standaardinstellingen volgens afspraak instellen, de documentinstellingen bepalen en een beeldbestand openen De menustructuur, het werkgebied, de gereedschappen en paletten voor prepress hanteren bij de illustratietechnieken: basisvormen tekenen en bewerken met de tekengereedschappen; tweedimensionale objecten tekenen en kleuren; transformeren van illustraties: patronen, verlopen, vormkenmerken, stijlen en effecten,...; overvloeien, airbrush effecten,...; (U) converteren (kleurenmodi); met lagen en maskers werken; met tekst werken; eenvoudige driedimensionale objecten tekenen en bewerken; (U) 15.3 Een proefdruk maken en deze corigeren: softproof (beeldschermproef); samengestelde en kleurgescheiden proefdruk; 15.4 De menustructuur, het werkgebied, de gereedschappen en paletten voor prepress hanteren bij de illustratietechnieken: 15.5 Een proefdruk maken en deze corigeren: softproof (beeldschermproef); samengestelde en kleurgescheiden proefdruk Bestanden bewaren voor verdere bewerking in de tekenapplicatie en voor import in de applicatie voor paginaopmaak: formaten en compressie. Paginaopmaak 16 Teksten, beelden en illustrraties opmaken met een professionele applicatie voor paginaopmaak en deze beweren voor verdere verwerking De standaardinstellingen volgens afspraak instellen, de documentinstellingen bepalen en 16.1 een document openen.

7 16.2 De menustructuur, het werkgebied, de gereedschappen en paletten voor prepress hanteren bij paginaopmaak: de document- en paginastructuur maken op basis van de zetinstructie: hulplijnen; tekst- en illustratiecontainers; stramienpagina's en elementen; teken- en alineastijlen maken pet tekstgroep op basis van de zetinstructie, deze testen en ze bijsturen: lettersoort; corps, regelafstand en zetbreedte; regelvallen; alineabehandeling; register; etra wit; nummering; insprongen en tabulaties; lijnen en kaders; kleurdefinities bepalen in relatie met de drukgangen: proceskleuren, steunkleuren en tinten; het document bewaren als sjabloondocument; de pagina opmaken: opmaakmethodiek toepassen: tekstinvoer, spellingscontrole, plaatsen; tekst opmaken met aandacht voor verzorgde teksttypografie: variabele woordspatie en vast wit, wit aan de leestekens, aan- en afspatiëren, afbrekingen (taalkundige en typografische splitsingsregels, splitsen in logische zinsdelen), initialen, tabellen; zetten in vreemder talen: taalwissel, bijsluiter, handleiding, ; (U) beelden en illustraties importeren, integreren en aanpassen: bestandsformaten en invoervereisten; kleur toewijzen: proceskleuren, steunkleuren en tinten; aanduidingen voor snijden, vouwen, perforeren en rillen; tekstconversie: tekst uit een tekstverwerkingsbestand neutraliseren, importeren en opmaken Een proefdruk/dummy maken en deze corrigeren: lay-outproef, samengestelde en kleurgescheiden proef Bestanden preflighten en bewaren voor verdere verwerking: formaten en compressie; pakket maken Een printproductie zonder variabele data realiseren. Aanleveren voor drukvormvervaardiging Het definitief opmaakbestand eporteren naar een afgesproken worflowbestand. Preflighten en certificeren. Een pdf-bestand maken via de applicatie Een pdf-bestand maken via Postscript. (U) 17.3 Een pdf-bestand certificeren en corrigeren. 18 Basisbewerkingen uitvoeren op een.pdf-bestand

8 18.1 Pagina's invoegen, vervangen en wissen Pagina's voorzien van opmerkingen en markeringen Pagina's beveiligen en privileges toewijzen Toevoegen van een digitale handdtekening Afdrukken Een.pdf bestand certificeren en corrigeren. Vertrekkend van een werkfiche de paginaopmaak (enkelvoudig drukwerk en 4-up impositie) verwerken tot de gewenste drukvormen voor proceskleuren of steunkleuren (verkennen en assisteren). Het eigen werk voorbereiden op basis van werkfiche en/of model De opdracht correct inschatten en het eigen werk op efficiënte wijze voorbereiden Kennis nemen van, analyseren en bespreken van de opdracht: productkenmerken op basis van aangereikt model; gevraagde uitvoeringstechniek, productieschema en tussentijdse controlemomenten; bepalen van de middelen. Conventioneel monteren Conventioneel monteren (U) Filmmontage: ingangscontrole uitvoeren; montagefolie en lichtgevoelige materialen gebruiken; maskeren en retoucheren; standvel kiezen en indelingsvel uittekenen; rekening houden met perforeren en rillen; rekening houden met de afwerking: snijden en vouwen De contactkast bedienen en onderhouden, maskeren, inbelichten en contacten (U) De contactkast bedienen: algemene bouw en werking toelichten en schematisch weergeven; de contactkast instellen, bedienen en onderhouden: programmabediening; onderhouden. Het werkstation en het OS (doelstelling en leerinhouden zijn opgenomen bij DTP en Impositie en drukvormvervaardiging, ze dienen in één van beide vakdomeinen geheel of gedeeltelijk gerealiseerd te worden. Wanneer men de aanbeveling volgt is dit in DTP) 22 Met de menustructuur van het besturingssysteem werken, de aanwezige rand- en opslagapparatuur oproepen in het netwerk en de gemaakte afspraken i.v.m. standaardinstellingen en bestandsbeheer naleven 22.1 Werken met het bureaublad: programma's, documenten, mappen, servers, websites, e.a in het werkgebied weergeven en openen; toetscombinaties gebruiken; de computer delen; de helpfunctie gebruiken; het beeldscherm instellen (de schermweergave).

9 22.2 Bestanden beheren: bestanden en mappenbeheren op het werkstation; LAN: volgens afspraak bestanden wegschrijven en ophalen van servers en andere computers, printer activeren en printopdracht geven Applicaties activeren: functie van de gebruikte applicaties algemeen toelichten en de relatie leggen met het drukvoorbereidingsproces Eterne opslagmedia gebruiken Standaardinstellingen en -voorkeuren instellen: volgens afspraak kunnen herstellen; de juiste kleuren volgens afspraak instellen (ColorSync en apparaatprofiel); de noodzaak van kleurbeheer aantonen en de algemene principes van kleurenmanagement toelichten Fonts beheren: lettertypes activeren en deactiveren, fontsets selecteren en maken. Impositie, belichten en kopie Conventioneel werkdoorloop, CtF en CtP werkdoorloop conventioneel toelichten aan de hand van een schematische voorstelling Conventioneel, CtF en CtP werkdoorloop schematisch voorstellen en toelichten Een enkelvoudige en een 4-up montage maken met impositiesoftware De standaardinstellingen volgens afspraak instellen, de documentinstellingen bepalen en een document openen De menustructuur, het werkgebied, de gereedschappen en paletten hanteren Ingangscontrole uitvoeren: bestanden controleren, problemen rapporteren en oplossen na overleg Standvel kiezen en indelingsvel uittekenen Rekening houden met perforeren en rillen Rekening houden met de afwerking: snijden en vouwen Een elektronisch indelingsvel selecteren en de lay-out van de impositie bepalen op basis van de werkopdracht: hulptekens en normen: gesneden formaat, ongesneden formaat, druklijn, snijlijn, paskruis, vouwteken, rilteken, aanlegteken, controlestrips; aard van het werk: afloop, gecombineerd; soort werk: recto verso, stolpvorm, keervorm; steunkleur, quadri; snij- en vouwschema; lay-out van de impositie; impositieproef. 25 Observeren en helpen bijhet belichten en ontwikkelen van film en/of drukvorm en de begrippen RIP, kleurscheiding, rasterlineatuur, rastervorm en rasterhoek toelichten

10 25.1 De correcte instellingen toewijzen aan de definitieve impositie en eport naar het RIPproces: instellingen; kleurscheidingen; rasterlineatuur; rastervorm; rasterhoeken Het geript bestand beoordelen in digitale voorvertoning: controle van: kleurscheidingen; rasterlineatuur; rastervorm; rasterstand De ontwikkelautomaat en het kopieerraam bedienen. (U) 25.4 De algemene bouw van grafische film toelichten en schematisch weergeven. (U) 25.5 Een kleurgesscheiden film/drukvorm beoordelen op densiteit, leesbaarheid, rastersoort en kleurenstrip. (U) 25.6 De bouw, de soorten en het gebruik van offsetplaten toelichten: algemene bouw; soorten, toepassing en etikettering; oppervlaktebehandeling De platen voorbereiden voor druk.

11 versie PW/GRAF/DOC/08/25 TWEEDE LEERJAAR DERDE GRAAD DRUKVOORBEREIDING Mogelijke inschaling van de opdrachten Volgens moeilijkheidsgraad: 1: eenvoudige opdracht; 2:complee opdracht; 3: veel sturing in de opdracht (opgave); 4: weinig sturing in de opdracht (opgave); 5: veel begeleiding door de leraar (tijdens de realisatie); 6: weinig begeleiding door de leraar (tijdens de realisatie); 7: zelfstandig te realiseren door de leerling voorbeeld: 135 Dit is een eenvoudige opdracht met veel sturing via de opgave en veel begeleiding door de leraar. GRAADPLANNING DRUKVOORBEREIDING Lj. Nr. Doelstelling/leerinhoud Vakdomeinen DTP Imp & Dv Naam/omschrijving v.d. opdracht Kwaliteitsgericht denken en handelen De instructies in verband met veiligheid, gezondheid en milieu opvolgen Werkplaatsreglement opvolgen. 1.2 Veiligheidsrichtlijnen aan de apparatuur en bij het werken met producten opvolgen. 1.3 De juiste persoonlijke beschermingsmiddelen volgens afspraak gebruiken. 1.4 Ergonomische werkhouding. 1.5 Afval volgens instructie verwijderen Een drukwerk voorbereiden en de impositie maken (verkennen en assisteren) op basis van een werkfiche De werkfiche lezen, opvolgen en de gevraagde gegevens aanvullen: procedure (productietraject, werkdoorloop); begeleidingsformulier Een drukwerk voorbereiden en de impositie maken (verkennen en assisteren) op basis van een mondelinge opdracht (U) Materiaalverbruik en productietijd noteren en berekenen voor de eigen realisaties Materiaalverbruik en productietijd noteren (via de werkfiche) en berekenen van materiaalkostprijs en productietijd Als individu en in groep de kwaliteit van de werkzaamheden en het product bewaken en overleggen Openstaan voor en deelnemen aan opdrachtbespreking 5.2 Net en nauwkeuring werken. 5.3 Commentaar geven en aanwenden om het eigen werk en dat van anderen te verbeteren. 5.4 Openstaan voor en deelnemen aan evaluatie van proces en product. Het Nederlands aanwenden voor beroeps-, persoonlijke en studiedoeleinden. Het Engels en het Frans aanwenden voor beroeps- en studiedoeleinden (U) 6 Op een verzorgde en efficiënte manier omgaan met taal 6.1 Nederlands:

12 6.1.1 leesvaardigheid; luistervaardigheid; spreekvaardigheid; schrijfvaardigheid. 6.2 Engels en/of Frans: leesvaardigheid bij het opzoeken en verwerken van informatie en het omgaan met het woordbeeld bij het zetten in vreemde talen. (U) 5.3 lopmaken van documenten in vreemde talen (bv. taalwissel, handleiding, bijsluiter, ). (U) 6.3 Een correcte vakterminologie hanteren bij het communiceren Gedrukte en elektronische informatiebronnen gebruiken in de contet van de opdrachten Gebruik van media (Internet, gedrukte bronnen, ). Vertrekkend van een werkfiche en model enkelvoudig drukwerk en een 4-up recto verso katern opmaken voor het drukken in 4 drukgangen in de offsettechniek en voor uitvoer via print. De kleuromgeving is beperkt tot proceskleuren of steunkleuren. Lay-out van productvarianten maken. Drukwerk opmaken dat moet gesneden, gevouwen, geperforeerd en gerild worden. Het werkstation en het OS (doelstelling en leerinhouden zijn opgenomen bij DTP en Impositie en drukvormvervaardiging, ze dienen in één van beide vakdomeinen geheel of gedeeltelijk gerealiseerd te worden. Wanneer men de aanbeveling volgt is dit in DTP) 8 Met de menustructuur van het besturingssysteem werken, de aanwezige rand- en opslagapparatuur oproepen in het netwerk en de gemaakte afspraken i.v.m. standaardinstellingen en bestandsbeheer naleven 8.1 Werken met het bureaublad: programma's, documenten, mappen, servers, websites, e.a in het werkgebied weergeven en openen; toetscombinaties gebruiken; de computer delen; de helpfunctie gebruiken; het beeldscherm instellen (de schermweergave). 8.2 Bestanden beheren: bestanden en mappenbeheren op het werkstation; LAN: volgens afspraak bestanden wegschrijven en ophalen van servers en andere computers, printer activeren en printopdracht geven. 8.3 Applicaties activeren: functie van de gebruikte applicaties algemeen toelichten en de relatie leggen met het drukvoorbereidingsproces. 8.4 Eterne opslagmedia gebruiken. 8.5 Standaardinstellingen en -voorkeuren instellen: volgens afspraak kunnen herstellen; de juiste kleuren volgens afspraak instellen (ColorSync en apparaatprofiel); de noodzaak van kleurbeheer aantonen en de algemene principes van kleurenmanagement toelichten. 8.6 Fonts beheren:

13 8.6.1 lettertypes activeren en deactiveren, fontsets selecteren en maken. Het eigen werk voorbereiden op basis van een werkfiche en/of model 9 De opdracht correct inschatten en het eigen werk op efficiënte wijze voorbereiden 9.1 Kennis nemen van, analyseren en bespreken van de opdracht: productkenmerken op basis van aangereikt model; gevraagde uitvoeringstechniek, productieschema en tussentijdse controlemomenten; bepalen van de middelen. De paginaopmaak voorbereiden: op basis van een werkfiche en/of opdracht de kopijvoorbereiding voor bestaande modellen maken 10 Het na te zetten model analyseren het het voorzien van de nodige zetinstructie en kleurinformatie 10.1 Rekenen en meten met metrische en picamaten Meten/bepalen van en uitvoeringsgericht omgaan met kleur: op een schematische voorstelling van het zichtbare spectrum de verschillende kleurenzones situeren; de begrippen lichtreflectie en lichtabsorptie schematisch voorstellen en toelichten; deprincipes van additieve en subtractieve kleurenmenging schematisch voorstellen, deze toelichten en de geijkte symbolen gebruiken; de LAB, RGB en CMYK kleurenruimtes schematisch voorstellen, de conversieproblematiek algemeen toelichten en oordeelkundig kleur bepalen binnen deze modellen; oordeelkundig kleur bepalen met het Pantone-systeem Een kopijvoorbereiding maken aan de hand van de geijkte en in de afdeling geldende normen: documentstructuur; lettersoort, corps, regelafstand en zetbreedte, etra wit, insprongen en tabulaties, regelvallen, variabele woordsaptie en vast wit, aan- en afspatiëren, alineabehandeling, afbrekingen (taalkundige en typografische splitsingsregels, splitsen in logische zinsdelen), initialen, paginering, lijnen en kaders,...; kleuraanduidingen (proceskleuren, steunkleuren en tinten); plaats van beelden en illustraties; tabellen, rijen en kolommen; aanduidingen voor snijden, vouwen, nummeren, perforeren en rillen. De paginaopmaak voorbereiden: lay-out en productvarianten maken Lay-out en productvarianten maken en deze voorzien van de nodige zetinstructie en kleurinformatie Oordeelkundig omgaan met letter en letterbeeld: beeld, vlees, romp, stok, staart, boog, vlag, schreff, pons, basislijn; corps, typografische vierkant, letterbreedte, kapitaalhoogte, -hoogte, stokhoogte, staartlengte;

14 romein en cursief; mager, normaal, halfvet, vet, etra vet;; kapitalen, kleinkapitalen, begin- en eindkapitaal; tabelcijfers en uithangende cijfers; ligaturen; Een hierarchie bepalen met eenzefde lettertype en toepassen: corpscontrast; oogcontrast; gradatiecontrast De stijlkenmerken (dik/dun en schreef) van lettertypes schetsen en deze benoemen op basis van een classificatiesysteem: nationale schriften; klassieke boekletters; gelijkledigen (schreeflozen (soepele en geometrische)), egyptiennes en clarendons; schriften en fantasieën Lettertypes mengen op basis van een classificatiesysteem Beelden, illustraties en bijschriften integreren in een lay-out: regels i.v.m. beeldplaatsing en bijschriften; een beelduitsnit maken; de vergrotingsfactor van beelden en illustraties bepalen Lay-out en productvarianten: producten: enkelvoudig drukwerk en meerkleurenpagina's voor recto verso werk; drukwerk in meerdere talen: taalwissel, bijsluiter, handleiding, (U); andere (U); werken met indelingssystemen: : formaten, blad- en zetspiegels; assenstelsels; stramienen; elementen integreren: tekstelementen; lijnen, kanders, kolommen; tabellen; fotografische beelden en illustraties; kleur; hulpmiddelen: tekenmaterialen en dragers; software; papier: algemene samenstelling; formaten en gewichten; soorten en toepassing Een kopijvoorbereiding maken aan de hand van de in de afdeling geldende normen:

15 documentstructuur; lettersoort, corps, regelafstand en zetbreedte, etra wit, insprongen en tabulaties, regelvallen, variabele woordsaptie en vast wit, aan- en afspatiëren, alineabehandeling, afbrekingen (taalkundige en typografische splitsingsregels, splitsen in logische zinsdelen), initialen, paginering, lijnen en kaders,...; kleuraanduidingen (proceskleuren, steunkleuren en tinten); plaats van beelden en illustraties; tabellen: soorten, samenstelling en berekening; aanduidingen voor snijden, vouwen, nummeren, perforeren en rillen. De paginaopmaak voorbereiden: scannen en importeren van beelden en illustraties Opzichtoriginelen scannen Beoordelen, opmeten en scannen van opzichtoriginelen: soort werk; afmetingen; bitdiepte; kleurmodel; toonbereik en kleurbalans; formaten (opslag); ontrasteren/descreening De begrippen ppi, dpi en lpi verklaren en de resolutiergens toepassen Beelden importeren Een digitale camera aansluiten, de gevraagde beelden opzoeken en deze importeren Beelden importeren van andere beelddragers zioals cd-rom, geheugenkaarten, beelddatabanken. De paginaopmaak voorbereiden: beeldbewerking 14 Beeldmateriaal bewerken met een professionele applicatie en de bestanden bewaren voor verdere verwerking met de applicatie voor paginaopmaak 14.1 De standaardinstellingen volgens afspraak instellen, de documentinstellingen bepalen en een beeldbestand openen De menustructuur, het werkgebied, de gereedschappen en paletten voor prepress hanteren bij de beeldtechnieken: de resolutieregels kennen en toepassen; aanpassen van de toonweergave; corrigeren van kleuren en tonen: lineair; niet-lineair; transformeren van beelden: kadreren, retoucheren, verlopen,...; speciale effecten: overvloeien,...; (U) paden gebruiken; maskers en lagen gebruiken; kanalen gebruiken; beelden converteren (kleurenmodi);

16 patronen maken; met tekst werken; handelingen automatiseren; 14.3 Een digitale beeldbank beheren Een proefdruk maken en deze corigeren: softproof (beeldschermproef); samengestelde en kleurgescheiden proefdruk Bestanden bewaren voor verdere bewerking in de applicatie voor beeldverwerking en voor import in de applicatie voor paginaopmaak: formaten en compressie. De paginaopmaak voorbereiden: illustratie 15 Illustratiemateriaal maken en bewerken met een professionele applicatie en de bestanden bewaren voor verdere verwerking met de applicatie voor paginaopmaak 15.1 De standaardinstellingen volgens afspraak instellen, de documentinstellingen bepalen en een beeldbestand openen De menustructuur, het werkgebied, de gereedschappen en paletten voor prepress hanteren bij de illustratietechnieken: basisvormen tekenen en bewerken met de tekengereedschappen; tweedimensionale objecten tekenen en kleuren; transformeren van illustraties: patronen, verlopen, vormkenmerken, stijlen en effecten,...; overvloeien, airbrush effecten,...; (U) converteren (kleurenmodi); met lagen en maskers werken; met tekst werken; eenvoudige driedimensionale objecten tekenen en bewerken; (U) 15.3 Een proefdruk maken en deze corigeren: softproof (beeldschermproef); samengestelde en kleurgescheiden proefdruk; 15.4 De menustructuur, het werkgebied, de gereedschappen en paletten voor prepress hanteren bij de illustratietechnieken: 15.5 Een proefdruk maken en deze corigeren: softproof (beeldschermproef); samengestelde en kleurgescheiden proefdruk Bestanden bewaren voor verdere bewerking in de tekenapplicatie en voor import in de applicatie voor paginaopmaak: formaten en compressie. Paginaopmaak 16 Teksten, beelden en illustrraties opmaken met een professionele applicatie voor paginaopmaak en deze beweren voor verdere verwerking De standaardinstellingen volgens afspraak instellen, de documentinstellingen bepalen en 16.1 een document openen.

17 16.2 De menustructuur, het werkgebied, de gereedschappen en paletten voor prepress hanteren bij paginaopmaak: de document- en paginastructuur maken op basis van de zetinstructie: hulplijnen; tekst- en illustratiecontainers; stramienpagina's en elementen; teken- en alineastijlen maken pet tekstgroep op basis van de zetinstructie, deze testen en ze bijsturen: lettersoort; corps, regelafstand en zetbreedte; regelvallen; alineabehandeling; register; etra wit; nummering; insprongen en tabulaties; lijnen en kaders; kleurdefinities bepalen in relatie met de drukgangen: proceskleuren, steunkleuren en tinten; het document bewaren als sjabloondocument; de pagina opmaken: opmaakmethodiek toepassen: tekstinvoer, spellingscontrole, plaatsen; tekst opmaken met aandacht voor verzorgde teksttypografie: variabele woordspatie en vast wit, wit aan de leestekens, aan- en afspatiëren, afbrekingen (taalkundige en typografische splitsingsregels, splitsen in logische zinsdelen), initialen, tabellen; zetten in vreemder talen: taalwissel, bijsluiter, handleiding, ; (U) beelden en illustraties importeren, integreren en aanpassen: bestandsformaten en invoervereisten; kleur toewijzen: proceskleuren, steunkleuren en tinten; aanduidingen voor snijden, vouwen, perforeren en rillen; tekstconversie: tekst uit een tekstverwerkingsbestand neutraliseren, importeren en opmaken Een proefdruk/dummy maken en deze corrigeren: lay-outproef, samengestelde en kleurgescheiden proef Bestanden preflighten en bewaren voor verdere verwerking: formaten en compressie; pakket maken Een printproductie zonder variabele data realiseren. Aanleveren voor drukvormvervaardiging Het definitief opmaakbestand eporteren naar een afgesproken worflowbestand. Preflighten en certificeren. Een pdf-bestand maken via de applicatie Een pdf-bestand maken via Postscript. (U) 17.3 Een pdf-bestand certificeren en corrigeren. 18 Basisbewerkingen uitvoeren op een.pdf-bestand

18 18.1 Pagina's invoegen, vervangen en wissen Pagina's voorzien van opmerkingen en markeringen Pagina's beveiligen en privileges toewijzen Toevoegen van een digitale handdtekening Afdrukken Een.pdf bestand certificeren en corrigeren. Vertrekkend van een werkfiche de paginaopmaak (enkelvoudig drukwerk en 4-up impositie) verwerken tot de gewenste drukvormen voor proceskleuren of steunkleuren (verkennen en assisteren). Het eigen werk voorbereiden op basis van werkfiche en/of model De opdracht correct inschatten en het eigen werk op efficiënte wijze voorbereiden Kennis nemen van, analyseren en bespreken van de opdracht: productkenmerken op basis van aangereikt model; gevraagde uitvoeringstechniek, productieschema en tussentijdse controlemomenten; bepalen van de middelen. Conventioneel monteren Conventioneel monteren (U) Filmmontage: ingangscontrole uitvoeren; montagefolie en lichtgevoelige materialen gebruiken; maskeren en retoucheren; standvel kiezen en indelingsvel uittekenen; rekening houden met perforeren en rillen; rekening houden met de afwerking: snijden en vouwen De contactkast bedienen en onderhouden, maskeren, inbelichten en contacten (U) De contactkast bedienen: algemene bouw en werking toelichten en schematisch weergeven; de contactkast instellen, bedienen en onderhouden: programmabediening; onderhouden. Het werkstation en het OS (doelstelling en leerinhouden zijn opgenomen bij DTP en Impositie en drukvormvervaardiging, ze dienen in één van beide vakdomeinen geheel of gedeeltelijk gerealiseerd te worden. Wanneer men de aanbeveling volgt is dit in DTP) 22 Met de menustructuur van het besturingssysteem werken, de aanwezige rand- en opslagapparatuur oproepen in het netwerk en de gemaakte afspraken i.v.m. standaardinstellingen en bestandsbeheer naleven 22.1 Werken met het bureaublad: programma's, documenten, mappen, servers, websites, e.a in het werkgebied weergeven en openen; toetscombinaties gebruiken; de computer delen; de helpfunctie gebruiken; het beeldscherm instellen (de schermweergave).

19 22.2 Bestanden beheren: bestanden en mappenbeheren op het werkstation; LAN: volgens afspraak bestanden wegschrijven en ophalen van servers en andere computers, printer activeren en printopdracht geven Applicaties activeren: functie van de gebruikte applicaties algemeen toelichten en de relatie leggen met het drukvoorbereidingsproces Eterne opslagmedia gebruiken Standaardinstellingen en -voorkeuren instellen: volgens afspraak kunnen herstellen; de juiste kleuren volgens afspraak instellen (ColorSync en apparaatprofiel); de noodzaak van kleurbeheer aantonen en de algemene principes van kleurenmanagement toelichten Fonts beheren: lettertypes activeren en deactiveren, fontsets selecteren en maken. Impositie, belichten en kopie Conventioneel werkdoorloop, CtF en CtP werkdoorloop conventioneel toelichten aan de hand van een schematische voorstelling Conventioneel, CtF en CtP werkdoorloop schematisch voorstellen en toelichten Een enkelvoudige en een 4-up montage maken met impositiesoftware De standaardinstellingen volgens afspraak instellen, de documentinstellingen bepalen en een document openen De menustructuur, het werkgebied, de gereedschappen en paletten hanteren Ingangscontrole uitvoeren: bestanden controleren, problemen rapporteren en oplossen na overleg Standvel kiezen en indelingsvel uittekenen Rekening houden met perforeren en rillen Rekening houden met de afwerking: snijden en vouwen Een elektronisch indelingsvel selecteren en de lay-out van de impositie bepalen op basis van de werkopdracht: hulptekens en normen: gesneden formaat, ongesneden formaat, druklijn, snijlijn, paskruis, vouwteken, rilteken, aanlegteken, controlestrips; aard van het werk: afloop, gecombineerd; soort werk: recto verso, stolpvorm, keervorm; steunkleur, quadri; snij- en vouwschema; lay-out van de impositie; impositieproef. 25 Observeren en helpen bijhet belichten en ontwikkelen van film en/of drukvorm en de begrippen RIP, kleurscheiding, rasterlineatuur, rastervorm en rasterhoek toelichten

20 25.1 De correcte instellingen toewijzen aan de definitieve impositie en eport naar het RIPproces: instellingen; kleurscheidingen; rasterlineatuur; rastervorm; rasterhoeken Het geript bestand beoordelen in digitale voorvertoning: controle van: kleurscheidingen; rasterlineatuur; rastervorm; rasterstand De ontwikkelautomaat en het kopieerraam bedienen. (U) 25.4 De algemene bouw van grafische film toelichten en schematisch weergeven. (U) 25.5 Een kleurgesscheiden film/drukvorm beoordelen op densiteit, leesbaarheid, rastersoort en kleurenstrip. (U) 25.6 De bouw, de soorten en het gebruik van offsetplaten toelichten: algemene bouw; soorten, toepassing en etikettering; oppervlaktebehandeling De platen voorbereiden voor druk.

L-o & Ontw Beeldbew Webdesign 2D-a en int Video audio Paginaopm 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

L-o & Ontw Beeldbew Webdesign 2D-a en int Video audio Paginaopm 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 versie 080608 PW/GRAF/DOC/08/24 EERSTE LEERJAAR DERDE GRAAD MULTIMEDIA Mogelijke inschaling van de opdrachten Volgens moeilijkheidsgraad: 1: eenvoudige opdracht; 2:complee opdracht; 3: veel sturing in

Nadere informatie

Vakdomeinen C,O, L DV DR EP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Vakdomeinen C,O, L DV DR EP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 versie 080601 PW/GRAF/DOC/08/23 EERSTE LEERJAAR DERDE GRAAD GRAFISCHE COMMUNICATIE Mogelijke inschaling van de opdrachten Volgens moelijkheidsgraad: 1: eenvoudige opdracht/leerinhouden; 2:complee opdracht/leerinhouden;

Nadere informatie

PRINTMEDIA DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. september 2008 VVKSO BRUSSEL D/2008/7841/025

PRINTMEDIA DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. september 2008 VVKSO BRUSSEL D/2008/7841/025 PRINTMEDIA DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS september 2008 VVKSO BRUSSEL PRINTMEDIA DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL (vervangt D/2003/0279/013 met ingang van 1 september

Nadere informatie

DRUKVOORBEREIDING DERDE GRAAD BSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. september 2008 VVKSO BRUSSEL D/2008/7841/027

DRUKVOORBEREIDING DERDE GRAAD BSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. september 2008 VVKSO BRUSSEL D/2008/7841/027 DRUKVOORBEREIDING DERDE GRAAD BSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS september 2008 VVKSO BRUSSEL DRUKVOORBEREIDING DERDE GRAAD BSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL (vervangt D/2003/0279/013 met ingang

Nadere informatie

DRUKKEN EN AFWERKEN DERDE GRAAD BSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. september 2008 VVKSO BRUSSEL D/2008/7841/026

DRUKKEN EN AFWERKEN DERDE GRAAD BSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. september 2008 VVKSO BRUSSEL D/2008/7841/026 DRUKKEN EN AFWERKEN DERDE GRAAD BSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS september 2008 VVKSO BRUSSEL DRUKKEN EN AFWERKEN DERDE GRAAD BSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL (vervangt D/2002/0279/011 met

Nadere informatie

Vakdomeinen C,O, L DV DR EP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Vakdomeinen C,O, L DV DR EP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 versie 080203 PW/GRAF/DOC/08/05 EERSTE LEERJAAR TWEEDE GRAAD GRAFISCHE COMMUNICATIE Mogelijke inschaling van de opdrachten Volgens moeilijkheidsgraad: 1: eenvoudig; 2:comple; 3: veel sturing (in de opdracht);

Nadere informatie

Imp & Dv Offsetdr Nabew Afwerken

Imp & Dv Offsetdr Nabew Afwerken versie 080620 PW/GRAF/DOC/08/26 EERSTE LEERJAAR DERDE GRAAD DRUKKEN AN AFWERKEN Mogelijke inschaling van de opdrachten Volgens moeilijkheidsgraad: 1: eenvoudige opdracht; 2:complee opdracht; 3: veel sturing

Nadere informatie

MULTIMEDIA DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. september 2008 VVKSO BRUSSEL D/2008/7841/024

MULTIMEDIA DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. september 2008 VVKSO BRUSSEL D/2008/7841/024 MULTIMEDIA DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS september 2008 VVKSO BRUSSEL MULTIMEDIA DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL (vervangt D/1998/0279/038 met ingang van 1 september

Nadere informatie

GRAFISCHE COMMUNICATIE

GRAFISCHE COMMUNICATIE GRAFISCHE COMMUNICATIE DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS september 2008 VVKSO BRUSSEL GRAFISCHE COMMUNICATIE DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL (vervangt D/2002/0279/014

Nadere informatie

Naam/omschrijving/datum/... v.d. opdracht/les/ Vakdomeinen. O en L DV DR WEB 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Naam/omschrijving/datum/... v.d. opdracht/les/ Vakdomeinen. O en L DV DR WEB 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 versie 080203 PW/GRAF/DOC/08/04 EERSTE LEERJAAR TWEEDE GRAAD GRAFISCHE MEDIA Mogelijke inschaling van de opdrachten Volgens moeilijkheidsgraad: 1: eenvoudig; 2:comple; 3: veel sturing (in de opdracht);

Nadere informatie

Les 1. Digitale Media - DTP 1

Les 1. Digitale Media - DTP 1 Intro InDesign werkt met objecten, dit zijn alle elementen die je op een pagina kunt plaatsen. Bijvoorbeeld hulplijnen, om aan te geven waar de marges van de pagina s komen, maar ook tekstkaders, illustratiekaders,

Nadere informatie

VANDERPERK GROEP Postadres: Bezoekadres:

VANDERPERK GROEP Postadres: Bezoekadres: Aanleverinstructies VANDERPERK GROEP 0184 688 377 info@vanderperk.nl www.vanderperk.nl Postadres: Postbus 25, 2964 ZG Groot-Ammers Bezoekadres: Van Leeuwenhoekweg 3, 2964 LJ Groot-Ammers Handleiding aanleveren

Nadere informatie

Ontwerp en zetoefening in Indesign 2.0 Oefening met als thema: Typografische folder. De corpsbalk schematisch kunnen voorstellen en benoemen.

Ontwerp en zetoefening in Indesign 2.0 Oefening met als thema: Typografische folder. De corpsbalk schematisch kunnen voorstellen en benoemen. Oefening met als thema: Typografische folder Doelstellingen WAT IS BELANGRIJK? WAT MOET JE WETEN? WAT MOET JE KUNNEN? WAT ONTHOU JE VAN DEZE OEFENING? JE MOET De opdracht kunnen interpreteren en het ontwerp

Nadere informatie

Handleiding aanleveren PDF bestanden

Handleiding aanleveren PDF bestanden 1 Voor het aanleveren van PDF s is het belangrijk de volgende punten in acht te nemen: 1. Beelden: - Alleen maar grafische beeldformaten gebruiken. - Wij adviseren beelden van 350 dpi of hoger (hoe hoger

Nadere informatie

Aanleveren losse bestanden

Aanleveren losse bestanden Aanleveren losse bestanden Levert u kopij en losse afbeeldingen aan? Wanneer u tekstbestanden maakt en hiervan de lay-out door ons laat verzorgen, kunt u om zo efficiënt mogelijk te werken met enkele zaken

Nadere informatie

Technische gids. voor datacommunicatie. met de klant

Technische gids. voor datacommunicatie. met de klant Technische gids voor datacommunicatie met de klant CONTINUGA nv -- STIJN STREUVELSLAAN 73 -- B-8501 HEULE Tel. 056 36 32 11 -- Fax 056 35 60 96 -- E-mail: sales@continuga.be -- www.continuga.be 09/2014

Nadere informatie

AANLEVEREN VAN DIGITAAL MATERIAAL:

AANLEVEREN VAN DIGITAAL MATERIAAL: AANLEVEREN VAN DIGITAAL MATERIAAL: 1. Opslagmedia ISDN: EASY TRANSFER Tel. 0032 11 61 14 79 E-mail: info@drukkerijhendrix.be (files tot c.a. 4mb, lettertypes en opmaakbestanden comprimeren) FTP server:

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRE-PRESS

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRE-PRESS STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRE-PRESS Modulaire opleiding DTP-Operator BO GR 105 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 24 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 4 1.1 Korte beschrijving... 4 1.1.1 Relatie opleiding

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRE-PRESS

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRE-PRESS STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRE-PRESS Modulaire opleiding Digitaal drukker BO GR 104 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 25 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 4 1.1 Korte beschrijving... 4 1.1.1 Relatie opleiding

Nadere informatie

DEEL 1. Voorwoord Over dit boek en de auteurs...ix

DEEL 1. Voorwoord Over dit boek en de auteurs...ix Voorwoord Over dit boek en de auteurs...............................ix DEEL 1 Basisvaardigheden. Situering van Photoshop binnen de grafische sector..............5 Het werkgebied..........................................7

Nadere informatie

Project nr. 1 Uitnodiging Kerstmarkt Don Bosco Technisch Instituut Gent. Ter info: 4 BDR. Extra info (Marc Goddefroy)

Project nr. 1 Uitnodiging Kerstmarkt Don Bosco Technisch Instituut Gent. Ter info: 4 BDR. Extra info (Marc Goddefroy) Ter info: Je zal merken dat ik in dit PDF-bestand overal mijn e-mailadres geplaatst heb. Het originele document is gemaakt op pc met Indesign. Indien je dit document wil gebruiken, stuur me dan een mail

Nadere informatie

Eindtermen. Opleiding Grensbewaking (OGB)

Eindtermen. Opleiding Grensbewaking (OGB) Eindtermen Opleiding Grensbewaking (OGB) Deelkwalificatie 5 Digitale middelen Onderwijseenheden Deelkwalificatie 5 28. ICT - Windows...02 ICT - Word ICT - Excel ICT - Power Point 03 04 05 29. ACTPOL 08

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 15 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 101 punten te

Nadere informatie

Drukklaar/Printklaar: PDF/X-1. Printklaar: PDF/X-4

Drukklaar/Printklaar: PDF/X-1. Printklaar: PDF/X-4 Aanleveren van bestanden Om een correcte verwerking van aangeleverde bestanden te garanderen dienen er drukklare bestanden aangeleverd te worden. Een drukklaar bestand is een PDF bestand dat bewaard werd

Nadere informatie

Geachte klant. Eén partner voor alle drukwerk!

Geachte klant. Eén partner voor alle drukwerk! Geachte klant Het aanleveren van teksten en beelden op digitale dragers is vandaag een standaardhandeling geworden voor de meeste bedrijven. Nochtans komt het regelmatig voor dat er door kleine onachtzaamheden

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Vormgeven en typografie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Vormgeven en typografie Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Vormgeven en typografie Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schoolexamenbank vmbo voor dit profiel. De uitwerking heeft geen officiële

Nadere informatie

EERSTE LEERJAAR TWEEDE GRAAD DRUKKEN EN VOORBEREIDEN. Vakdomeinen Naam/omschrijving v.d. opdracht

EERSTE LEERJAAR TWEEDE GRAAD DRUKKEN EN VOORBEREIDEN. Vakdomeinen Naam/omschrijving v.d. opdracht EERSTE LEERJAAR TWEEDE GRAAD DRUKKEN EN VOORBEREIDEN GRAADPLANNING DRUKKEN EN VOORBEREIDEN Lj. Nr. Moelijkheidsgraad: 1: eenvoudig; 2:comple; 3: veel sturing (in de opdracht); 4: weinig sturing (in de

Nadere informatie

De Budelse digitaal. digitaal_aanleveren2016_db 3 februari 2016, 15:47

De Budelse digitaal. digitaal_aanleveren2016_db 3 februari 2016, 15:47 De Budelse digitaal In deze handleiding vindt u informatie betreffende het aanleveren van digitale bestanden. Door CTP enerzijds en digitaal drukken anderzijds beschikt De Budelse over een volledig digitale

Nadere informatie

Aanleveren losse bestanden

Aanleveren losse bestanden Aanleverspecificaties Aanleveren losse bestanden Wil je kopij en losse afbeeldingen aanleveren? Dan vind je hieronder wat handige tips in het geval je tekstbestanden maakt en de lay-out door ons laat verzorgen.

Nadere informatie

Aanleveren van bestanden

Aanleveren van bestanden Aanleveren van bestanden Drukkerij Van de Maele Industriezone Diebeke 8 9500 Geraardsbergen info@drukkerijvandemaele.be - www.drukkerijvandemaele.be Fax 054 41 66 18 - Tel. 054 41 66 13 1. Opslagmedia

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2007

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2007 INHOUDSOPGAVE Ms Word 2007 Inleiding... 11 Overzicht van de functietoetsen... 12 DEEL 1 Eenvoudige tekstverwerking... 13 1 Ms Word starten... 13 2 De schermonderdelen... 14 3 Opdrachten geven... 16 3.1

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING Modulaire opleiding Afwerker: snijder en vouwer BO GR 301 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie

Nadere informatie

Eindformaat = 210x150mm

Eindformaat = 210x150mm Hoe aanleveren? Voorbereiding bij opmaak Bij de opmaak van een layout zijn heel wat punten waar rekening dient mee worden gehouden. In deze pdf kunt u een aantal zaken vinden die van hoofdzaak zijn bij

Nadere informatie

3KA Toegepaste informatica

3KA Toegepaste informatica 3KA Toegepaste informatica Thierry Willekens, leerkracht Koninklijk Technisch Atheneum Mol 2008 WOORD VOORAF Alle leerlingen verwerven de basisvaardigheden van ICT in het eerste jaar van de eerste graad

Nadere informatie

Leerlijn basisvaardigheden ICT SCHOLENGEMEENSCHAP KOBRA BRASSCHAAT

Leerlijn basisvaardigheden ICT SCHOLENGEMEENSCHAP KOBRA BRASSCHAAT Leerlijn basisvaardigheden ICT SCHOLENGEMEENSCHAP KOBRA BRASSCHAAT Deze leerlijn is geen leerplan. Het is een leidraad waarin de ICT basisvaardigheden in een aantal leerdoelen zijn omgezet. De school streeft

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 755 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 755 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 755 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 12 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 103 punten te

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe InDesign. Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document

Grafische Instructie. Adobe InDesign. Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document Drukwerk uitwerking Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright december 2014 Wytse Kloosterman

Nadere informatie

Prepress Workflow voor probleemloze en tevens optimaal en bevredigend (zero-error) resultaat.

Prepress Workflow voor probleemloze en tevens optimaal en bevredigend (zero-error) resultaat. Prepress Workflow voor probleemloze en tevens optimaal en bevredigend (zero-error) resultaat. Gebaseerd op een beheersbaar werksysteem met standaarden en normen t.b.v. controleerbaar, herhaalbaar en voorspelbaar

Nadere informatie

Trainingsomschrijving Excel 97 / 2000 / 2003 NL

Trainingsomschrijving Excel 97 / 2000 / 2003 NL Module 1 Basisvaardigheden Module 2 Spreadsheets opzetten Module 3 Layout en afdrukken Module 4 Grafieken Module 5 Functies Module 6 Geautomatiseerde oplossingsmethoden Module 7 Werken met databases Module

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Aanleverspecificaties Woord vooraf Om de verwerking van de door u aangeleverde digitale bestanden, bestemd voor deze disciplines, zo probleemloos mogelijk te laten verlopen, is het van belang dat u weet

Nadere informatie

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk Drukwerk Drukraster snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk PDF afdrukken pre-flight koppelingen dtp kleuren Druk klaar aanleveren Druk klaar aanleveren betekend

Nadere informatie

Digitaal corrigeren Notitie Wat heeft u hiervoor nodig? Markeren Tekstbewerkingen Stap voor stap hoe het werkt

Digitaal corrigeren Notitie Wat heeft u hiervoor nodig? Markeren Tekstbewerkingen Stap voor stap hoe het werkt Digitaal corrigeren Digitaal corrigeren Naast de correctietekens op prints is het ook mogenlijk correcties in de opmaak digitaal te leveren. Zo heeft u geen print en verzendkosten en bespaart u een hoop

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2010

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2010 Inhoudsopgave Ms Word 2010-1 INHOUDSOPGAVE Ms Word 2010 Inleiding... 11 Overzicht van de functietoetsen... 12 DEEL 1 Eenvoudige tekstverwerking... 13 1 Ms Word starten... 13 2 De schermonderdelen... 14

Nadere informatie

Typografie. Hoe typografie toepassen

Typografie. Hoe typografie toepassen Typografie Hoe typografie toepassen Omschrijving Typografie is de keuze en het op de juiste wijze ordenen van beeldmateriaal in overeenstemming met een bepaald doel, zodanig letters rangschikken, ruimte

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30-15.00 uur GRAFISCHE TECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 42 vragen.

Nadere informatie

VAK Informatica. LP NR September 2011 VVKSO BRUSSEL D/2011/7841/039 KSO LEERKRACHT Kris Cauberghe

VAK Informatica. LP NR September 2011 VVKSO BRUSSEL D/2011/7841/039 KSO LEERKRACHT Kris Cauberghe JAARPLANNING GRAAD 2 VAK Informatica 1 U/W 1 SCHOOLJAAR 2011-2012 HANDBOEK Desktopper Windows 7: Computers en systeemsoftware, Tekstverwerking, Presentaties STUDIERICHTING 3AO & 3BAKc LP NR September 2011

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING Modulaire opleiding Machinaal Boekbinder BO GR 302 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 15 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding

Nadere informatie

3 Hoofdstuk 03: Werken met afbeeldingen

3 Hoofdstuk 03: Werken met afbeeldingen 1 Hoofdstuk 01: Inleiding Werkomgeving verkennen Werken met lagen 2 Hoofdstuk 02: Een nieuw document maken en werken met kaders 1 Een nieuw document maken Voorinstellingen opslaan, gebruiken, verwijderen

Nadere informatie

Registratie ICT-doelen

Registratie ICT-doelen Registratie ICT-doelen Zesde leerjaar CB1 CB13 BG3 BG4 BG5 AG6 1. De computer bedienen De benaming van de verschillende randapparaten actief gebruiken Weten dat sommige toetsen (functietoetsen, pijltjestoetsen,

Nadere informatie

Ontwerp en zetoefening in Indesign 2.0 Oefening oefening met als thema: Het naamkaartje.

Ontwerp en zetoefening in Indesign 2.0 Oefening oefening met als thema: Het naamkaartje. Oefening oefening met als thema: WAT IS BELANGRIJK? WAT MOET JE WETEN? WAT MOET JE KUNNEN? WAT ONHOU JE VAN DEZE OEFENING? JE MOET De opdracht kunnen analyseren en het ontwerp en de lay-out kunnen voorbereiden.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2013

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2013 Inhoudsopgave Ms Word 2013-1 INHOUDSOPGAVE Ms Word 2013 Inleiding... 11 Overzicht van de functietoetsen... 12 DEEL 1 Eenvoudige tekstverwerking... 13 1 Ms Word starten... 13 2 De schermonderdelen... 14

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank vmbo voor dit

Nadere informatie

Posters maken in PowerPoint

Posters maken in PowerPoint Posters maken in PowerPoint Een mini handleiding Nieuwe Media Dienst 2005 http://www.ua.ac.be/icnmd 1. Algemeen Het printen van grote posters is een kostbare zaak en duurt lang. Om mislukkingen te vermijden

Nadere informatie

HOE AANLEVEREN? > Beeldresolutie De resolutie van de beelden is fundamenteel voor kwaliteitsdrukwerken.

HOE AANLEVEREN? > Beeldresolutie De resolutie van de beelden is fundamenteel voor kwaliteitsdrukwerken. HOE AANLEVEREN? Het maken en aanleveren van je ontwerp Bij het maken van een ontwerp komt toch wat meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Drukklare bestanden moeten namelijk aan een aantal

Nadere informatie

Objecten toevoegen grafische objecten

Objecten toevoegen grafische objecten Objecten toevoegen grafische objecten Powerpoint 2007 Je kunt op een dia verschillende soorten grafische objecten toevoegen. Afbeeldingen Een afbeelding invoegen 1 Klik op knop Afbeelding (tab Invoegen,

Nadere informatie

Aanleverspecificaties Digitaal Servicebureau

Aanleverspecificaties Digitaal Servicebureau Aanleverspecificaties Digitaal Servicebureau Woord vooraf Om de verwerking van de door u aangeleverde digitale bestanden, bestemd voor deze disciplines, zo probleemloos mogelijk te laten verlopen, is het

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 830 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 830 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2014 gedurende 830 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 97 punten te

Nadere informatie

INHOUDSTABEL PRESENTATIES OP MAC. geen specifieke voorkennis

INHOUDSTABEL PRESENTATIES OP MAC. geen specifieke voorkennis INHOUDSTABEL PRESENTATIES OP MAC TOELATINGSVOORWAARDEN Vereist: Aanbevolen: geen specifieke voorkennis kunnen werken met Mac OS Een presentatie beginnen Thema kiezen Formaat kiezen Het keynote-venster

Nadere informatie

MS Publisher. Module 0. tccbk00228. MS Publisher, versie 2000 (NL) Nummer: 228 (11062002) The Courseware Company

MS Publisher. Module 0. tccbk00228. MS Publisher, versie 2000 (NL) Nummer: 228 (11062002) The Courseware Company MS Publisher Module 0 tccbk00228 MS Publisher, versie 2000 (NL) Nummer: 228 (11062002) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door middel

Nadere informatie

BELEIDSPLAN ICT BASISSCHOOL DE BLOKKENBERG.

BELEIDSPLAN ICT BASISSCHOOL DE BLOKKENBERG. BELEIDSPLAN ICT BASISSCHOOL DE BLOKKENBERG. VOORWOORD. Voor u ligt het beleidsplan ICT van Bs. De Blokkenberg. Dit plan is samengesteld door: Tom Jansen, ICT-beleidsmedewerker Movare. Theo Ramakers, ICT-er

Nadere informatie

HANDLEIDING. Boek maken in OpenOffice

HANDLEIDING. Boek maken in OpenOffice HANDLEIDING Boek maken in OpenOffice Beste boekenmaker, Hartelijk dank voor het downloaden van onze handleiding Boek maken in OpenOffice Writer. Deze handleiding is geschreven om u te helpen bij het opmaken

Nadere informatie

Inhoud training Microsoft Word

Inhoud training Microsoft Word Inhoud training Microsoft Word Basis & Gevorderd Word Basis Hoofdstuk 0 Basisvaardigheden o Indeling in schijven, mappen en bestanden o Beheren van bestanden en mappen o Bestanden opslaan o Bestanden openen

Nadere informatie

Vormgeving Tijdschrift

Vormgeving Tijdschrift Vormgeving Tijdschrift Lay-out is het ordenen van beelden (tekeningen, foto s en illustraties) en teksten (tekstblokken, titels, ondertitels, paginanummering, onderschriften, randinformatie) op een bladspiegel

Nadere informatie

Nederlandse versie MAC OS X (10.5)

Nederlandse versie MAC OS X (10.5) KLEURBEHEER IN ADOBE INDESIGN CS3 Nederlandse versie MAC OS X (10.5) Laatste aanpassing: 28 juli 2008, 16:38 - marc-en-ciel 2008 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd door hun respectievelijke eigenaars

Nadere informatie

Uitgebreide aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen met InDesign CS2-CS6 CC

Uitgebreide aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen met InDesign CS2-CS6 CC Uitgebreide aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen met InDesign CS2-CS6 CC augustus 2014 1 4 stappen voor het maken van een drukgerede PDF met InDesign CS2-CS6 CC Inleiding Algemene aanleverinstructies

Nadere informatie

SG ANKER CONCRETE INVULLING LEERLIJNEN ICT

SG ANKER CONCRETE INVULLING LEERLIJNEN ICT SG ANKER CONCRETE INVULLING LEERLIJNEN ICT Computervaardigheden Gebruik muis K1 K2 K3 L1 L2 L3 L4 L5 L6 bewegen met de muis slepen met de muis (L-muisknop ingedrukt houden) enkel klikken met L-muisknop

Nadere informatie

Aanleverspecificaties-Checklist_v001

Aanleverspecificaties-Checklist_v001 Aanleverspecificaties checklist Gebruik deze checklist om de meest voorkomende fouten te voorkomen. Documenten worden in de verkeerde stand aangeleverd Bij het aanleveren van een bestand met voor- en achterkant

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave - 3

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave - 3 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Stations, mappen en bestanden 9 1.1 Naar de verkenner 9 1.1.1 Beeld 9 1.1.2 Het actieve station 10 1.2 Structuur van een station 11 1.2.1 Mappen en bestanden 11 1.2.2 Bestanden

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS Modulaire opleiding Flexodrukker BO GR 204 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding - beroep...

Nadere informatie

Een boek opmaken in Word

Een boek opmaken in Word Een boek opmaken in Word Wilt u een boek opmaken in Word, dan geven wij u graag de onderstaande uitleg. Vaststellen lay out en witmarges Bij Probook Media kunt u boeken uitgeven in verschillenden formaten

Nadere informatie

Registratie ICT-doelen

Registratie ICT-doelen Registratie ICT-doelen Vijfde leerjaar 1. De computer bedienen CB1 De benaming van de verschillende randapparaten CB12 actief gebruiken Toetsen zoals Begin (home), Eind (end), vorige pagina (page up),

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden en een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden en een uitwerkbijlage. Examen VMBO-BB 2011 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen digitale bestanden en een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 13 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 92 punten

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

FrontPage 2000. Websites voor iedereen

FrontPage 2000. Websites voor iedereen FrontPage 2000 Websites voor iedereen Andy Camps, 2001 Inhoud 2 Inhoud Inhoud...2 Woord vooraf...7 Hoe met deze cursus werken?...8 1. Proloog webtechno, rauwkost...9 1.1. Internetadres...9 1.1.1. Domein

Nadere informatie

Aanleveringspecificaties DTP-files

Aanleveringspecificaties DTP-files Aanleveringspecificaties DTP-files Geachte klant Het aanleveren van teksten en beelden op digitale dragers is vandaag een standaardhandeling geworden voor de meeste bedrijven. Nochtans komt het regelmatig

Nadere informatie

Handleiding pre-press afdeling Drukkerij Pattyn NV

Handleiding pre-press afdeling Drukkerij Pattyn NV Handleiding pre-press afdeling Drukkerij Pattyn NV A) Aanleveren van digitale drager U kan uw bestanden aanleveren op vele soorten dragers. Hieronder een lijst van de door ons leesbare schijven. Wij volgen

Nadere informatie

Digitaal? Maar veilig!

Digitaal? Maar veilig! Geachte relatie, Hiermede ontvangt u de technische richtlijnen voor de aanlevering van digitale bestanden ten behoeve van offsetbedrukkingen. Wanneer u zich confirmeert aan deze richtlijnen dan kan het

Nadere informatie

Posters maken in PowerPoint

Posters maken in PowerPoint Posters maken in PowerPoint Een mini handleiding Nieuwe Media Dienst 2009 http://www.ua.ac.be/icnmd 1. Algemeen Het printen van grote posters is een kostbare zaak en duurt lang. Om mislukkingen te vermijden

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 5. Letterproef PP-01-05-01. Voorkennis: De praktijkopdrachten 1, 2, 3 en 4 van InDesign afgerond

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 5. Letterproef PP-01-05-01. Voorkennis: De praktijkopdrachten 1, 2, 3 en 4 van InDesign afgerond OPDRACHTKAART PP-01-05-01 Letterproef Voorkennis: De praktijkopdrachten 1, 2, 3 en 4 van InDesign afgerond Intro: Er zijn wel duizenden verschillende lettertypen, soms ook wel fonts genoemd. Elk lettertype

Nadere informatie

De kopjes in je flyer hebben een kleur die je zelf gemaakt hebt en die kleur heb je je eigen naam gegeven.

De kopjes in je flyer hebben een kleur die je zelf gemaakt hebt en die kleur heb je je eigen naam gegeven. Intro Herhaling Wat ga je doen? Je gaat een flyer maken in InDesign, dubbelzijdig. Daarin moeten minimaal 3 foto s op 300 DPI op 100% in CMYK geplaatst zijn. In je flyer heb je alineastijlen gebruikt,

Nadere informatie

ExpertHandboek Business Intelligence met Power BI in Excel Wim de Groot

ExpertHandboek Business Intelligence met Power BI in Excel Wim de Groot ExpertHandboek Business Intelligence met Power BI in Excel Wim de Groot Van Duuren Media, ISBN 9789463560665 Inhoud Voorwoord 1. Goed beginnen Voor wie is dit boek bedoeld? Werken met dit boek Afspraken

Nadere informatie

September 2013, versie 1.5. Aanleverspecificaties Digitale bestanden

September 2013, versie 1.5. Aanleverspecificaties Digitale bestanden Aanleverspecificaties Digitale bestanden Digitaal aanleveren bij Drukkerij Loor B.V. Bijgaand geven wij u wat tips en adviezen om zoveel mogelijk problemen te voorkomen bij de aanlevering van digitale

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Aanleveren voor pag. 1 Aanleverspecificaties De beste manier om een bestand aan te leveren is een drukgereed bestand in pdf-vorm. Bestanden kunt o.a. u aanleveren via We Transfer. ALGEMEEN Voeg altijd

Nadere informatie

Kerntaak 1: Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een media-uiting

Kerntaak 1: Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een media-uiting Kerntaak 1: Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een media-uiting Werkproces 1.1: Organiseert (eigen) werkzaamheden en werkplek De maakt een planning of volgt de planning die voor

Nadere informatie

AANLEVERRICHTLIJNEN OPEN BESTANDEN (1-4)

AANLEVERRICHTLIJNEN OPEN BESTANDEN (1-4) OPEN BESTANDEN (1-4) In dit hoofdstuk beperken wij ons tot de richtlijnen voor het aanleveren van open bestanden (native). Bestanden kunnen in de volgende pakketten worden aangeleverd; - ADOBE ILLUSTRATOR

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 11. Basislijnraster PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 11. Basislijnraster PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-11-01 Basislijnraster Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je goed naar bijvoorbeeld een krant kijkt, zie je dat de tekst in kolommen is gezet. Als je nog iets

Nadere informatie

Onze Microsoft gecertificeerde unieke Excel e-learning cursussen zijn incl.:

Onze Microsoft gecertificeerde unieke Excel e-learning cursussen zijn incl.: Cursus Inhoud 15 Modules - 15 Vragen Onze Microsoft gecertificeerde unieke Excel e-learning cursussen zijn incl.: * Praktijkopdrachten met real-time feedback bij gemaakte fouten * Rijke interactieve multimedia

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2012 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 87 punten

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

Registratie ICT-doelen

Registratie ICT-doelen Registratie ICT-doelen Vierde leerjaar 1. De computer bedienen CB1 De benaming van de verschillende randapparaten CB9 CB10 actief gebruiken Het alfanumeriek klavier hanteren. Toetsen die gebruikt worden

Nadere informatie

Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs

Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs Tekst en illustraties worden bij de uitgeverij apart verwerkt en geproduceerd. Om de kwaliteit van illustraties in boeken, tijdschriften en

Nadere informatie

PowerPoint 2010 in 12 stappen

PowerPoint 2010 in 12 stappen Omschrijving Volledige progressieve training PowerPoint 2010 in 12 stappen (12 modules, 123 rubrieken) Duur 14:21 Inhoud 1. Leer PowerPoint kennen en maak uw eerste dia's Ontdek PowerPoint en voer uw eerste

Nadere informatie

AANLEVEREN DIGITAAL MATERIAAL

AANLEVEREN DIGITAAL MATERIAAL AANLEVEREN DIGITAAL MATERIAAL versie 22 januari 2007 (INTERNATIONALE STANDAARDNORM) Meiboomlaan 33 B-8800 Roeselare Tel. +32 (0)51 26 61 11 Fax +32 (0)51 26 65 66 www.roulartaprinting.be info@roulartaprinting.be

Nadere informatie

januari 2008, versie 1.1 Aanleverspecificaties Digitale bestanden

januari 2008, versie 1.1 Aanleverspecificaties Digitale bestanden Aanleverspecificaties Digitale bestanden Digitaal aanleveren bij Drukkerij Loor B.V. Bijgaand geven wij u wat tips en adviezen om zoveel mogelijk problemen te voorkomen bij de aanlevering van digitale

Nadere informatie

HANDLEIDING. Boek maken in OpenOffice

HANDLEIDING. Boek maken in OpenOffice HANDLEIDING Boek maken in OpenOffice Beste boekenmaker, Hartelijk dank voor het downloaden van onze handleiding Boek maken in OpenOffice Writer. Deze handleiding is geschreven om u te helpen bij het opmaken

Nadere informatie

Van Pixel tot Dot. (Windows en Mac OS X) Hoe bepaal je de juiste beeldresolutie voor printwerk en drukwerk - korte rastertheorie

Van Pixel tot Dot. (Windows en Mac OS X) Hoe bepaal je de juiste beeldresolutie voor printwerk en drukwerk - korte rastertheorie (Windows en Mac OS X) Hoe bepaal je de juiste beeldresolutie voor printwerk en drukwerk - korte rastertheorie marc-en-ciel.be - versie 1.0 - mei 2006 DISCLAIMER Hoewel de grootste zorg besteed werd aan

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 7 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor elk opdrachtnummer

Nadere informatie

Praktijkinstructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139)

Praktijkinstructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139) instructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139) pi.cse12.1.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

2.12 Een document opslaan als Oefeningen Achtergrondinformatie Tips... 54

2.12 Een document opslaan als Oefeningen Achtergrondinformatie Tips... 54 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 De website bij het boek... 11 Uw voorkennis... 11 Bonushoofdstukken... 12 Hoe werkt u met dit boek?...

Nadere informatie

WELKE KENNIS EN VAARDIGHEDEN ZIJN VEREIST? WAT ONTHOU JE VAN DEZE OEFENING? Kleur op een bewuste wijze kunnen integreren tijdens de lay-out.

WELKE KENNIS EN VAARDIGHEDEN ZIJN VEREIST? WAT ONTHOU JE VAN DEZE OEFENING? Kleur op een bewuste wijze kunnen integreren tijdens de lay-out. WAT IS BELANGRIJK? WELKE KENNIS EN VAARDIGHEDEN ZIJN VEREIST? WAT ONTHOU JE VAN DEZE OEFENING? De opdracht kunnen interpreteren en het ontwerp en de lay-out kunnen voorbereiden. Kleur op een bewuste wijze

Nadere informatie